Διαμαρτυρία αυτοδιοικητικών παρατάξεων για το νέο τρόπο εκλογής προέδρου σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023
Διαμαρτυρία αυτοδιοικητικών παρατάξεων για το νέο τρόπο εκλογής προέδρου σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων


Στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου «Σύστημα Καινοτομίας στο δημόσιο τομέα – Ρυθμίσεις Γ.Γ. Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα – Ρυθμίσεις για τη λειτουργία Ο.Τ.Α.» προβλέπεται ότι Πρόεδρος στις Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων εκλέγεται ο πλειοψηφών υποψήφιος της παράταξης του Δημάρχου, ανεξάρτητα από τη θέση κατάταξης του συνδυασμού στην Δημοτική Κοινότητα.
Δηλαδή το χωριό ψηφίζει κατά πλειοψηφία μια δημοτική παράταξη και προκύπτει Πρόεδρος από άλλη (!!!), του Δημάρχου βεβαίως, βεβαίως. Σε συνδυασμό με την πρόβλεψη της διάθεσης της έδρας στις μονοεδρικές Δημοτικές Ενότητες στον πρώτο σε αριθμό ψήφων συνδυασμό στο σύνολο του Δήμου, ανεξάρτητα της κατάταξής του στη συγκεκριμένη Δημοτική Ενότητα, προκύπτει πρωτοφανής αλλοίωση της θέλησης των δημοτών και περαιτέρω προώθηση του συγκεντρωτικού μοντέλου αυτοδιοίκησης, καθιστώντας τον Δήμαρχο απόλυτο άρχοντα της δημοτικής διοίκησης.
Το Υπουργείο δεν πήρε το μάθημα από την ακύρωση των αποφάσεων Θεοδωρικάκου από το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων των Δημοτικών Συμβουλίων στην Οικονομική Επιτροπή, όπου θεσμοθετήθηκε πλαστή πλειοψηφία στην παράταξη του Δημάρχου.
Ο σημερινός Υπουργός έρχεται να ξεπεράσει τον προκάτοχό του, καταργώντας τη δυνατότητα των δημοτών να αποφασίσουν τον εκπρόσωπό τους. Κατά τα άλλα «αυτοδιοίκηση»!!! Κύριε Υπουργέ γιατί εκλογές, ίσως πρέπει να δείτε τον ορισμό τους, όπως τον παλιό καλό καιρό.
Καλούμε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια, την Π.Ε.Δ. Ηπείρου, την Κ.Ε.Δ.Ε. και όλες τις δημοτικές παρατάξεις να εναντιωθούν στην απαράδεκτη ρύθμιση του Σχεδίου Νόμου και να αγωνιστούν για την διασφάλιση της βούλησης των δημοτών.

Για τις δημοτικές παρατάξεις

Δήμος Ηγουμενίτσας
‘’Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία’’– Επικεφαλής: Γόγολος Ιωάννης
‘’Αλλαγή Πορείας’’ – Επικεφαλής: Δημητρίου Θωμάς

Δήμος Ιωαννιτών
‘’Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή’’ – Επικεφαλής: Νάτσης Λάζαρος

Δήμος Αρταίων
‘’Δημοτική Αναγέννηση’’ – Επικεφαλής: Ταπραντζή – Κοίλια Πολυξένη (Τζένη)
‘’Γέφυρα στο Μέλλον’’ – Επικεφαλής: Παπαλέξης Ιωάννης τ. Δήμαρχος

Δήμος Πρέβεζας
‘’Στροφή στο Μέλλον’’– Επικεφαλής: Φονταράς Ευκλείδης

Δήμος Ζίτσας
‘’Αυτοδιοικητική Συνεργασία’’– Επικεφαλής: Γαρδίκος Βασίλης

Δήμος Κόνιτσας
‘’Ο τόπος που θέλω να ζω’’ – Επικεφαλής: Σπανός Βασίλης

Δήμος Πωγωνίου
‘’Συμμαχία πολιτών για το Πωγώνι’’ – Επικεφαλής: Ζηκόπουλος Σταύρος

Δήμος Δωδώνης
‘’Πρωτοβουλία Πολιτών’’ – Επικεφαλής: Κατσανάκης Κωνσταντίνος τ. Δήμαρχος

Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων
‘’Προοδευτική Συνεργασία Αλλαγής’’ – Η προσωρινή γραμματεία της παράταξης
Read More »
Διαμαρτυρία αυτοδιοικητικών παρατάξεων για το νέο τρόπο εκλογής προέδρου σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων Διαμαρτυρία αυτοδιοικητικών παρατάξεων για το νέο τρόπο εκλογής προέδρου σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023 Rating: 5

Μνημόνιο συνεργασίας των Δήμων της Θεσπρωτίας για τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως ενιαίος Πρότυπος Τουριστικός Προορισμός

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023
Μνημόνιο συνεργασίας των Δήμων της Θεσπρωτίας για τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως ενιαίος Πρότυπος Τουριστικός Προορισμός


Μνημόνιο Συνεργασίας συνάπτουν οι 3 Δήμοι της Θεσπρωτίας για την σύνταξη και υποβολή ενιαίου αιτήματος προς το Υπουργείο Τουρισμού, για τον χαρακτηρισμό της συνολικής περιοχής, ως Πρότυπος Τουριστικός Προορισμός Ολοκληρωμένης Διαχείρισης που θα οδηγήσει σε συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, όπως:
πρόσβαση σε εξειδικευμένα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης,
σε αυξημένη αναγνωρισιμότητα,
σε οργανωμένη και εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού,
σε υπηρεσίες του Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, ε. σε δικτύωση με έτερους Πρότυπους Τουριστικούς Προορισμούς,
σε δυνατότητα υποβολής πρότασης χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκά προγράμματα, και
σε δυνατότητα συμμετοχής σε διεθνείς διαγωνισμούς για Πρότυπους Τουριστικούς Προορισμούς.

Η διάρκεια του Μνημονίου Συνεργασίας να ορίζεται στα πέντε (5) έτη.
Read More »
Μνημόνιο συνεργασίας των Δήμων της Θεσπρωτίας για τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως ενιαίος Πρότυπος Τουριστικός Προορισμός Μνημόνιο συνεργασίας των Δήμων της Θεσπρωτίας για τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως ενιαίος Πρότυπος Τουριστικός Προορισμός Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023 Rating: 5

Ολοκληρώθηκε η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από εργαζόμενους του Δήμου Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023
Ολοκληρώθηκε η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από εργαζόμενους του Δήμου Ηγουμενίτσας


Ολοκληρώθηκε σήμερα η έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης από εργαζόμενους του Δήμου Ηγουμενίτσας και εργαζόμενους απ’ολη την πόλη , στο κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν.Θεσπρωτίας για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης ώστε να μεταφερθούν στους σεισμόπληκτους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας.
Με κάθε τρόπο, εργαζόμενοι και οι πολίτες , συνεισέφεραν στη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης που οργάνωσε ο Σύλλογος μας.
Η ανταπόκριση στο κάλεσμα μας ήταν συγκινητική και συλλέχθηκε μεγάλος αριθμός ειδών πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους.
Η οργάνωση, η αλληλεγγύη και η δράση μας είναι η ασπίδα μας και η ουσιαστική βοήθεια για τα θύματα των καταστροφών.
Τα είδη πρώτης ανάγκης, φορτώθηκαν σήμερα από εργαζόμενους του Δήμου Ηγουμενίτσας προκειμένου να μεταφερθούν στις πληγείσες περιοχές.
Με την κίνησή μας αυτή ,στέλνουμε μήνυμα αμέριστης συμπαράστασης στον Τούρκικο και τον Συριακό λαό.

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΕΓΓΟΥΝΗ ΣΟΦΙΑ
Read More »
Ολοκληρώθηκε η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από εργαζόμενους του Δήμου Ηγουμενίτσας Ολοκληρώθηκε η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από εργαζόμενους του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023 Rating: 5

Όλες οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στις κοινότητες του Δήμου Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023
Όλες οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στις κοινότητες του Δήμου Ηγουμενίτσας


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με την Καρναβαλική Επιτροπή (κ.κ. Πόπη Μπάρμπα, Χριστίνα Σωτηρίου, Στέργιος Παλπάνης, Νίκος Μιχαλόπουλος) και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε., το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας και τον Εμποροβιοτεχνικό Σύλλογο Ηγουμενίτσας σας προσκαλούν στη μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών του Δήμου, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, στις 16:00 στην παραλιακή οδό.

Με το πέρας της παρέλασης ακολουθεί το κάψιμο του Καρνάβαλου με κλαρίνα και χορό απέναντι από τη συμβολή των οδών Εθνικής Αντιστάσεων και Δαγκλή (Dali).

Οι εκδηλώσεις σε ρυθμούς Αποκριάς συνεχίζονται σε όλο το Δήμο με κέφι, χορό και ξεφάντωμα:

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου
• 18:00 Κορύτιανη, Τσίκνισμα στην πλατεία του χωριού

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου
• 16:00 Μαργαρίτι Αποκριάτικο ξεφάντωμα με φωτιά, σουβλάκια, κρασί και χορό
• 17:00 Πέρδικα, Περδικιώτικο Καρναβάλι παρέλαση αρμάτων, χορός, ξεφάντωμα
• 18:30 Καταβόθρα, Αποκριάτικο ξεφάντωμα με φωτιά, σουβλάκια, κρασί και χορό
• 19:00 Μαζαρακιά, Αποκριάτικο ξεφάντωμα με φωτιά, σουβλάκια, κρασί και χορό
• 19:30 Παραπόταμος, Αποκριάτικο ξεφάντωμα με φωτιά, σουβλάκια, κρασί και χορό

Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, γιορτάζουμε τα Κούλουμα:
• Καστρί, αναβίωση αρβανίτικου γάμου στο Ίδρυμα Σάρρα στις 11:00 και Κούλουμα στο δημοτικό σχολείο Καστρίου
• Πέρδικα, Κούλουμα στο Καραβοστάσι
• Μαζαρακιά, Κούλουμα στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία
• Κορύτιανη, Κούλουμα στην πλατεία του χωριού
• Άγιος Γεώργιος, Κούλουμα στην πλατεία του χωριού
• Ελευθέρι, Κούλουμα στην πλατεία του χωριού

Ευχόμαστε σε όλους Καλές Απόκριες και Καλή Σαρακοστή!
Read More »
Όλες οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στις κοινότητες του Δήμου Ηγουμενίτσας Όλες οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στις κοινότητες του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023 Rating: 5

Συνέντευξη του Μάριου Κάτση στην εφημερίδα “Θεσπρωτών Διαβούλευση”

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023
Συνέντευξη του Μάριου Κάτση στην εφημερίδα “Θεσπρωτών Διαβούλευση”


Η Θεσπρωτία έγινε μονοεδρική, ποιος ο στόχος του Σύριζα στις επερχόμενες εκλογές και ποιο το προσωπικό σας στοίχημα.
Η Θεσπρωτία έγινε μονοεδρική επειδή συρρικνώθηκε πληθυσμιακά. Η εγκατάλειψη και η απαξίωση του τόπου μας, καθώς και η έλλειψη προοπτικής για τους νέους ανθρώπους είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Η κυβέρνηση αντί να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής μας θέσης, να αναπτύξει τις παραγωγικές δυνατότητες του νομού, και να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό, επέλεξε το δρόμο της αδράνειας, της υποβάθμισης και του μαρασμού. Είναι μια ξεκάθαρη πολιτική επιλογή μιας κυβέρνησης που αυξάνει τις ανισότητες υπέρ των ισχυρών σε όλο το φάσμα της πολιτικής της, ακόμα και τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες αφού είναι ξεκάθαρο πως ενδιαφέρεται μόνο για τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει σταθερός, και είναι η πρωτιά στη Θεσπρωτία και στη χώρα η οποία θα σημάνει την πολιτική αλλαγή. Εξάλλου η Θεσπρωτία τα τελευταία πολλά χρόνια ευθυγραμμίζεται με τα πανελλαδικά αποτελέσματα στις εκλογές. Η αλλαγή αυτή δεν είναι απλά ένα σύνθημα, αλλά μία ιστορική αναγκαιότητα ώστε να σταματήσει ο ατελείωτος κατήφορος που μας οδηγείτο καθεστώς Μητσοτάκη, σε οικονομικό, κοινωνικό και θεσμικό επίπεδο.
Το προσωπικό μου στοίχημα είναι η Θεσπρωτία να αλλάξει σελίδα, και να ξαναβγεί στο ξέφωτο ενός καλύτερου αύριο, να ακουστεί η φωνή της σοβαρά και τεκμηριωμένα και να πάρει αυτό που δικαιούται. Σε αυτόν τον αγώνα δηλώνω παρών και καλώ όλες και όλους τους δημοκράτες πολίτες ανεξαρτήτως αν είναι αριστεροί, δεξιοί ή κεντρώοι να βάλουν πλάτη για το συλλογικό συμφέρον. Οι Θεσπρωτοί δεν μπορούν να αποδεχτούν ένα μέλλον χαμηλών προσδοκιών, που αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση πολύ φοβάμαι ότι θα καταλήξει ο νομός μας ο «φτωχός συγγενής» των Ιωαννίνων.

Ως Θεσπρωτός τι έχετε να προτείνεται για τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής –αναφέρουμε ενδεικτικά Λιμάνι-Χερσαία Ζώνη Ηγουμενίτσας, τμήματα ΤΕΙ, Υγεία και οδικούς άξονες (Περιφερειακός και Ηγουμενίτσα-Μαυρομάτι)κ.α-και τι προσδοκάτε για το μέλλον του τόπου μας.
Μόνο και μόνο που οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους θα έπρεπε να στηρίζεται η ανάπτυξη, η παραγωγική ανασυγκρότηση και η κοινωνική προστασία της Θεσπρωτίας, στον δημόσιο διάλογο εμφανίζονται ως προβλήματα, καταλαβαίνουμε το μέγεθος της κυβερνητικής αποτυχίας.
Την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αναδείξαμε τον ΟΛΗΓ ως ατμομηχανή ανάπτυξης και αναβαθμίσαμε τη σημασίας του. Εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση και ξεμπλοκάραμε τα παγωμένα έργα της Γ΄ φάσης του λιμανιού που ήταν ένα βήμα πριν την απένταξη, αλλάολοκληρώσαμε και την ημιτελή Β΄ φάση. Σταματήσαμε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με την τροϊκατη δρομολογούμενη πώληση της ΟΛΗΓ ΑΕ, νομοθετήσαμε το σχέδιο ανάπτυξης του λιμένα μέσω των υποπαραχωρήσεων δραστηριοτήτων χωρίς να θίξουμε το δημόσιο χαρακτήρα του, εκκινήσαμε τη διαδικασία απόδοσης της χερσαίας ζώνης στις τοπικές κοινωνίες, και εντέλει αφήσαμε μια δημόσια επιχείρηση με ισχυρή ετήσια κερδοφορία και αποθεματικό 12 εκ. €. Που βρισκόμαστε σήμερα;
Η ΟΛΗΓ ΑΕ ιδιωτικοποιείται πλήρως, χωρίς κανένα αντισταθμιστικό για την πόλη της Ηγουμενίτσας, χωρίς καμία ρήτρα επενδύσεων για τον ιδιώτη ανάδοχο, ενώ το φιλέτο της χερσαίας ζώνης, εφόσον δεν έχει αποδοθεί έως σήμερα παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις που ξεκινούν ήδη από το 2020, περνάει ως προίκα στον νέο ιδιοκτήτη. Με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη λοιπόν, το Δημόσιο χάνει ένα εργαλείο στρατηγικής σημασίας για την άσκηση πολιτικής στις θαλάσσιες μεταφορές στην Αδριατική και την ανατολική μεσόγειο, μεγάλες περιοχές του Δήμου Ηγουμενίτσας αποκλείονται ουσιαστικά από τη θάλασσα, ενώ δημιουργείται και πρόβλημα ανταγωνισμού στο λιμάνι καθώς ο νέος ιδιοκτήτης είναι παράλληλα και ο μεγαλύτερος πελάτης του.
Όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Θεσπρωτία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ίδρυσε με νόμο (ΦΕΚ 115 Β΄/25-1-2019) το πανεπιστημιακό τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα, ως τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η Θεσπρωτία για πρώτη φορά στην ιστορία της, απέκτησε έτσι πανεπιστημιακό τμήμα. Από τα πρώτα πράγματα που έκανε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη όταν ανέλαβε, ήταν να καταργήσει αυτό το τμήμα όπως έκανε άλλωστε και με δεκάδες άλλα τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Η εγκληματική αυτή απόφαση άφησε το νομό μας εκτός του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες. 3,5 χρόνια μετά, οι υποδομές του πρώην ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα, είναι άδειες και ρημάζουν ενώ η πόλη έχει χάσει τη ζωογόνα παρουσία των φοιτητών, οι οποίοι θα ήταν και περισσότεροι λόγω του νέου πανεπιστημιακού τμήματος.
Σχετικά με τον περιφερειακό της Ηγουμενίτσας και τον οδικά άξονα που θα καταλήγει στο Μαυρομάτι, υπενθυμίζω ότι το 2018 εντάξαμε τη μελέτη του έργου στο στρατηγικόπρόγραμμα INTERREG Ελλάδα – Αλβανία 2014 – 2020 με προϋπολογισμό 4.900.000€, ώστε το έργο να ωριμάσει και να περάσουμε στη φάση της υλοποίησης του. Πέντε χρόνια μετά τι ακριβώς έχει γίνει; Ενώ το έργο, αν και με καθυστερήσεις ωρίμασε μελετητικά, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έκανε καμία απολύτως ενέργεια ώστε να το εντάξει σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο. Δύο φορές με Ερώτησή μου στη Βουλή κάλεσα τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν στο θεσπρωτικό λαό γιατί δεν προχώρησαν στην ένταξη χρηματοδότησης του οδικού άξονα στο Ταμείο Ανάκαμψης, στο ΕΣΠΑ ή σε οποιοδήποτε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο, και δεν πήρα καμία απάντηση. Η Θεσπρωτία είναι αόρατη από την κυβέρνηση, δεν πήρε ούτε ένα ευρώ από τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ σχεδόν τέσσερα χρόνια τώρα, δεν έχει δημοπρατηθεί κανένα μεγάλο ή και μικρότερο έργο υποδομής. Τα έργα που εκτελούνται αυτή τη στιγμή στο νομό, είτε σχεδιάστηκαν, είτε χρηματοδοτήθηκαν, είτε δημοπρατήθηκαν την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.Δεν έχουν κάνει τίποτα!
Ακόμα και στην Υγεία, την περίοδο μάλιστα που βιώσαμε την τραγική εμπειρία της πανδημίας, κάναμε βήματα προς τα πίσω και όχι προς τα εμπρός. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, άνοιξε το ΤΕΠ στην Ηγουμενίτσα, αύξησε τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου Φιλιατών κατά 900χιλ.€, προμηθεύτηκε νέο αξονικό, και για πρώτη φορά νέο μαγνητικό τομογράφο στο νοσοκομείο Φιλιατών, ενίσχυσε το νομό με δύο νέα ασθενοφόρα, ενώ αύξησε το μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό επικουρικό προσωπικό με δεκάδες νέες προσλήψεις. Αυτά ήταν μόνο κάποια από αυτά που έγιναν την περίοδο 2015-2019 εν μέσω μνημονίων, και με ένα ΕΣΥ σε ουσιαστική χρεοκοπία τον Γενάρη του 2015.
Τι έκανε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στη Θεσπρωτία και στη χώρα, εν μέσω πανδημίας, με λυμένα τα χέρια από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τις δαπάνες για τη δημόσια Υγεία, και με 37 δις € στα ταμεία; Αναβάθμισε τις δημόσιες δομές Υγείας της Θεσπρωτίας με επιπλέον προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού; Προμηθεύτηκε νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό; Επανασχεδίασε τον χάρτη της Δημόσια Υγείας στη Θεσπρωτία και αύξησε τη χρηματοδότηση σε μόνιμη βάση ώστε να ανταποκριθεί σε καλύτερο βαθμό στις κοινωνικές ανάγκες; Φυσικά και όχι. Το μόνο που έγινε, και αυτό λόγω της πανδημίας, είναι να πάρει παράταση η υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και το κλείσιμο νοσοκομείων που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστική η φράση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη το καλοκαίρι του 2021 όπου επί λέξει είπε:«έχουμε περιφερειακά νοσοκομεία, μερικές φορές, περισσότερα από όσα θα πρέπει να έχουμε, γιατί όλοι ήθελαν ένα νοσοκομείο στην πόλη τους». Αν κάποιος νομίζει ότι η Θεσπρωτία εξαιρείται από αυτή τη καταστροφική λογική του κ. Μητσοτάκη είναι βαθιά γελασμένος.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Θεσπρωτία είναι εξαφανισμένη από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, ενώ η κυβέρνηση τη θυμάται μόνο όταν είναι να πάρει κάποια σκληρή απόφαση για να δείξει πυγμή. Αυτή είναι μια κατάσταση που αναγνωρίζουν όλοι και όλες ανεξαρτήτως τι ψηφίζουν και δεν θεωρώ πως μας αξίζει. Ο τόπος μας έχει τις δυνατότητες να προσφέρει προκοπή και ευημερία στους πολίτες του. Αυτό που χρειάζεται είναι όραμα, γνώση, δουλειά και καθαρά χέρια ώστε προχωρήσουμε μπροστά όλοι και όλες μαζί. Το δίλλημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι συμπολίτες μας στις εκλογές θα είναι ξεκάθαρο και πλέον όλοι έχουμε δώσει δείγματα γραφής από θέση ευθύνης. Ο κόσμος βλέπει, συγκρίνει και θα κρίνει. Είμαι πεισμένος ότι θα πράξει το σωστό και ωφέλιμο.

Λόγω της οικονομικής ασφυξίας, τα νοικοκυριά στενάζουν, η ακρίβεια παραμένει και τα εισοδήματα εξανεμίζονται. Ποια μέτρα θα λάβει Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση
Η ασυγκράτητη ακρίβεια είναι το βασικό ζήτημα που απασχολεί τα νοικοκυριά, καθώς πλέον αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα. Το πρόβλημα του πληθωρισμού μπορεί να είναι διεθνές, αλλά στην Ελλάδα η κυβέρνηση ρίχνει λάδι στη φωτιά κλείνοντας το μάτι στην αισχροκέρδεια. Γι’ αυτό άλλωστε έχουμε την ακριβότερη χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη εδώ και πολλούς μήνες, πληρώνουμε πανάκριβα τη βενζίνη και το πετρέλαιο σε σχέση ακόμα και με την Κύπρο που τα προμηθεύεται από εμάς, ενώβρισκόμαστε στην τελευταία θέση της Ευρωζώνης και στην προτελευταία της Ευρώπης των 27, ως προς την αγοραστική μας δύναμη. Μόνο οι Βούλγαροι είναι κάτω από εμάς.Αυτά ήταν που έταξε ο κ. Μητσοτάκης το 2019;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει στο πρόγραμμα του μια σειρά από μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος, στήριξης των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών καθώς και ανακούφισης του πορτοφολιού των πολιτών. Ενδεικτικά θα αναφέρω κάποια από αυτά. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ με τιμαριθμική αναπροσαρμογή από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης, αλλά και αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%. Επαναφορά της 13ης σύνταξης και επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις. Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.Μείωσητου ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.Πλαφόν στην τιμή τόσο της χονδρικής όσο και της λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας. Αφορολόγητο στις 10.000 για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, εργαζόμενους με μπλοκάκι, αγρότες και συνταξιούχους, καθώς και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Αύξηση του επιδόματος του παιδιού. Εφαρμογή μιας ολιστικής στρατηγικής ως προς την αντιμετώπισή της στεγαστικής κρίσης με έμφαση στη στήριξη των νέων ζευγαριών και των νέων γενικότερα.Τα μέτρα αυτά είναι ρεαλιστικά, αναγκαία και απολύτως κοστολογημένα από εμάς που αφήνοντας 37δις € στα ταμεία δείξαμε πως ξέρουμε να τιμούμε και να αξιοποιούμε και το τελευταίο ευρώ του φορολογούμενου πολίτη.

Γιατί δεν ανεβαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις παρόλο που την δυσβάσταχτη καθημερινότητα που βιώνουμε. Συνήθως η δυσαρέσκεια για το κυβερνών κόμμα μεταφράζεται σε πρόθεση ψήφου για την αντιπολίτευση.Μετά τα αποτελέσματα των κυπριακών εκλογών και την πλήρη διάψευση των εκτιμήσεων των δημοσκοπήσεων, πιστεύετε ότι θα έχουμε κάτι ανάλογο και εδώ
Την απάντηση για τις δημοσκοπήσεις τη δίνουν τα ίδια τα γεγονότα. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις τις τελευταίας δεκαετίας, μηδέ μιας εξαιρουμένης, παρουσιαζόταν με ποσοστά μικρότερα κατά έξι με οχτώ μονάδες σε σχέση με αυτά που έπαιρνε τελικά στις εκλογές, και σε καμία με μεγαλύτερο ή ίσο ποσοστό. Σας υπενθυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 δημοσκοπικά κινούνταν στο 24% και τελικά πήρε σχεδόν 32%. Αλλά η αστοχία δεν έγκειται μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε μόνο στην Ελλάδα. Στις πρόσφατες εκλογές ανάδειξης προέδρου στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ οι δημοσκοπήσεις έδιναν πρώτο και με διαφορά τον κ. Λοβέρδο που τελικά ήρθε τρίτος. Επίσης στην Κύπρο έδιναν πρώτο τον κ. Χριστοδουλίδη με 13 μονάδες διαφορά, ενώ τον κ. Μαυρογιάννη που ήρθε δεύτερος με διαφορά μόλις 2,4% τελικά, τον έδειχναν τρίτο.
Βέβαια στη χώρα μας υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιες δημοσκοπικές εταιρείες δεν είναι και τόσο αθώες. Ως αντιπολίτευση κάναμε εξεταστική επιτροπή στη Βουλή για δημοσκοπική εταιρεία η οποία από τη μία έβγαζε αποθεωτικά αποτελέσματα για την κυβέρνηση κι από την άλλη ο ιδιοκτήτης της έπαιρνε μέσω άλλης εταιρείας 270χιλ.€ απευθείας αναθέσεις από Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ενώ πρόσφατα εγώ ο ίδιος πήγα στον οικονομικό εισαγγελέα και κατέθεσα στοιχεία τεκμηρίωσης και έγγραφη αναφορά, με την οποία του ζητούσα να διερευνήσει κατ’ απόλυτη προτεραιότητα την υπόθεση της δημοσκοπικήςεταιρείαςMARC που αφορά ύποπτες συναλλαγές και εικονικά τιμολόγια με χωματουργική εταιρία για μετρήσεις της κοινής γνώμης.
Για εμάς λοιπόν δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Πάντα μας υποεκτιμούσαν χαρακτηριστικά. Για την κυβέρνηση όμως αποτελούν πλέον το μοναδικό επιχείρημα και την κύρια έξοδο διαφυγής, όταν στριμώχνεται από την ίδια την πραγματικότητα. Η αλήθεια όμως θα φανεί το βράδυ των εκλογών, και δε θα είναι καθόλου ευχάριστη για τον κ. Μητσοτάκη.Οι πολίτες θα πουν την τελευταία λέξη τους στην κάλπη.

Οι δανειολήπτες είναι στο έλεος των μαζικών πλειστηριασμώναπό ταfundsμετά την απόφαση του Αρείου Πάγου αλλά και με επιλογή της κυβέρνησης. Ποια νομοθετική ρύθμιση θα έκανε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ
Αυτό που γίνεται με τους πλειστηριασμούς δεν είναι λάθος της κυβέρνησης, είναι ένα σχέδιο για να βοηθήσει λίγους ισχυρούς να αρπάξουν την περιουσία των πολλών. Ανάμεσα στους πολλούςσυμπεριλαμβάνεται φυσικά και η μεσαία τάξη. Η κυβέρνηση λειτούργησε πολύ μεθοδικά για να το πετύχει αυτό. Αρχικά προχώρησε στην ψήφιση δικού της πτωχευτικού κώδικα, και έφερε με το σχέδιο «Ηρακλής» την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Έπειτασε μια περίοδο όπου τα επιτόκια των δανείων για παλιούς και νέους δανειολήπτες αυξάνονται μήνα με το μήνα, εκμεταλλεύεται την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία ανοίγει ο δρόμος για 700.000 πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας από τα κοράκια των funds, χωρίς να επέμβει νομοθετικά όπως είχε γίνει στο παρελθόν μετο νόμο Κατσέλη και μετέπειτα με το νόμο Σταθάκη του ΣΥΡΙΖΑ που ίσχυσε μέχρι το τέλος του 2019.
Αυτή τη στιγμή οι servicers που έχουν αγοράσει ένα δάνειο στο 10%-15% της αξίας του, ζητούν το 100% από τους ευάλωτους δανειολήπτες, οι οποίοι κινδυνεύουν πλέον να χάσουν ακόμα και το μοναδικό σπίτι που έχουν. Ποιοι είναι αυτοί οι servicers; Είναι κάποιοι τύποι σαν τον κ. Πάτση, τον μέχρι πρόσφατα βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, που είχε πάρει ένα δάνειο 4εκ.€ για να αγοράσει κόκκινα δάνεια 64εκ.€.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταργήσει τον πτωχευτικό κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναιδέσμευσή και προτεραιότητά μας η επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Δεσμευόμαστε επίσης να θεσπίσουμε μία ρύθμιση ώστε να μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις τους οι αδύναμοι δανειολήπτες.
Όπως μου είπε εύστοχα και καυστικά ένας συμπολίτης μας, άλλη είναι η κυβέρνηση των Πάτσηδων και άλλη η κυβέρνηση των…Κάτσηδων.
Read More »
Συνέντευξη του Μάριου Κάτση στην εφημερίδα “Θεσπρωτών Διαβούλευση” Συνέντευξη του Μάριου Κάτση στην εφημερίδα “Θεσπρωτών Διαβούλευση” Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023 Rating: 5

Στο «στρατηγικό σχέδιο ορεινότητας» οι Δήμοι Σουλίου και Φιλιατών

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023
Στο «στρατηγικό σχέδιο ορεινότητας» οι Δήμοι Σουλίου και Φιλιατών


Στην τελική ευθεία εισέρχεται το «στρατηγικό σχέδιο ορεινότητας» με κίνητρα και πολιτικές στοχευμένης στήριξης. Πρόκειται για το σχέδιο που ολοκληρώνεται από την διυπουργική που είχε συγκροτηθεί μετά την συνάντηση του Πρωθυπουργού με δημάρχους του δικτύου ορεινών δήμων.
Στο σχέδιο, το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, συγκεντρώνονται πολιτικές στοχευμένης στήριξης για συνολικά 225 ορεινούς ΟΤΑ, οι οποίοι περιλαμβάνουν 2.158 κοινότητες με 750.000 κατοίκους, εκ των οποίων οι 220.000 ζουν μόνιμα στους 38 μικρούς ορεινούς δήμους.
Το «στρατηγικό σχέδιο ορεινότητας» σύμφωνα με δημοσίευμα στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, περιλαμβάνει δράσεις, οικονομικές ενισχύσεις και κίνητρα για την απασχόληση των νέων, την επιχειρηματικότητα, την προσέλκυση δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων σωμάτων ασφαλείας, εκπαιδευτικών και προσωπικού υγείας, την τουριστική ανάπτυξη, την κάλυψη ενεργειακών αναγκών κ.λπ.
Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα… μενού με «εργαλεία», από το οποίο η κάθε δημοτική αρχή θα μπορεί να επιλέξει εκείνα που την εξυπηρετούν, ανάλογα με τις ανάγκες της αλλά και την ετοιμότητά της.

Στο σχέδιο θα ενταχθούν δέκα δήμοι της Ηπείρου και συγκεκριμένα:
-Σουλίου – Θεσπρωτία
-Φιλιατών – Θεσπρωτία
-Βορείων Τζουμέρκων – Ιωάννινα
-Γεωργίου Καραϊσκάκη – Αρτα
-Δωδώνης – Ιωάννινα
-Ζαγορίου – Ιωάννινα
-Κεντρικών Τζουμέρκων – Αρτα
-Κόνιτσας – Ιωάννινα
-Μετσόβου – Ιωάννινα
-Πωγωνίου – Ιωάννινα

Οι ειδικές και εξειδικευμένες δράσεις που αναμένονται από κάθε Υπουργείο είναι:

Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
1. Τρία προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ): Το πρώτο αφορά τη δημιουργία προγράμματος για την απασχόληση νέων επιστημόνων, 500 θέσεων, για δύο (+1) έτη, συγχρηματοδοτούμενο από τους δήμους, με κριτήριο την εντοπιότητα. Προτεραιότητα θα δοθεί σε εννέα ειδικότητες (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, γεωπόνους, πληροφορικούς, γυμναστές, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές, φιλολόγους και μαθηματικούς) για τη στελέχωση κοινωνικών υπηρεσιών, Κέντρων Κοινότητας, κοινωνικών φροντιστηρίων, ΚΕΠ κ.ά. Το δεύτερο πρόγραμμα σχεδιάζεται στη λογική της δράσης «Πρώτο Ενσημο» και θα περιλαμβάνει την επιδότηση της αμοιβής και του ασφαλιστικού κόστους συμβασιούχων για τη στελέχωση ΟΤΑ, ενώ το τρίτο πρόγραμμα θα αφορά την ενίσχυση του ορεινού τουρισμού.
2. Ασφαλιστικά κίνητρα. Εξετάζεται η δυνατότητα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων για συγκεκριμένες δραστηριότητες, σημαντικές για τη διαφύλαξη της τοπικής ιδιαιτερότητας και παράδοσης.
3. Κοινωνική επιχειρηματικότητα: Αξιοποίηση της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας ιδιαίτερα στις λιγότερο ανεπτυγμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας για την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, την άρση των εμποδίων σε τομείς όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, η υγεία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Υπουργείο Οικονομικών
1) Επιδόματα: Για την προσέλκυση δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων σωμάτων ασφαλείας και προσωπικού υγείας στην περιφέρεια εξετάζεται η δυνατότητα χορήγησης έξτρα μηνιαίου επιδόματος και επιδόματος πρώτης εγκατάστασης. Σήμερα προβλέπονται διαφορετικά επιδόματα, π.χ. μηνιαίο επίδομα 100 ευρώ για απομακρυσμένες – παραμεθόριες περιοχές και για τα σώματα ασφαλείας, 400 ευρώ για ιατρούς υπηρεσίας σε περιφερειακά ιατρεία και Κέντρα Υγείας προβληματικών και άγονων περιοχών κ.λπ.
2) Διαχείριση ιδιωτικού χρέους: Περαιτέρω ανάπτυξη του ηλεκτρονικού συστήματος υποστήριξης οφειλετών (myEGDIXlive), που δίνει εξ αποστάσεως βοήθεια μέσω τηλεδιάσκεψης ή τηλεφώνου, με στόχο την αύξηση των ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών. Σχεδιάζεται σύντομα η πύλη διαδικτυακής εξυπηρέτησης να περιλαμβάνει την υποστήριξη των οφειλετών για όλες τις πλατφόρμες της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
3) Ενίσχυση τουρισμού (πιθανώς παράλληλη δράση με το υπουργείο Τουρισμού). Προωθείται απαλλαγή από τον φόρο διαμονής τόσο για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα όσο και για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα στις μη χαρακτηρισμένες τουριστικές περιοχές, μεταξύ των οποίων και οι ορεινές κοινότητες.

Υπουργείο Εσωτερικών
1) Οικονομική ενίσχυση ΟΤΑ ορεινών δήμων: Προτείνεται αύξηση του επενδυτικού προγράμματος ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης) για τους ορεινούς δήμους προκειμένου να καλύψει την ίδια συμμετοχή σε προγράμματα και την παροχή τεχνικής βοήθειας. Ακόμη, σχεδιάζεται να δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση μέσω ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) ή με ειδικό πόρο για την κάλυψη του αυξημένου λειτουργικού κόστους των ορεινών δήμων, με χρηματοδότησή του από τέλη που συνδέονται με τις ορεινές περιοχές (τέλη υπέρ ΟΤΑ από έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, λατομεία και μεταλλεία, υλοτομία, κυνήγι). Εξετάζεται, επίσης, να χορηγηθεί ειδική συμπληρωματική χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές τη χειμερινή περίοδο.
2) Εντοπιότητα στις προσλήψεις: Προωθείται ειδική ρύθμιση ταχείας πρόσληψης έκτακτου προσωπικού με εντοπιότητα.
3) Ωρίμαση και υλοποίηση έργων: Σχεδιάζεται κατ’ αρχάς η ομαδοποίηση ομοειδών ή συναφών έργων και η ανάθεση της ωρίμασής τους στο ΤΑΙΠΕΔ και, δεύτερον, η λειτουργία και στελέχωση αναπτυξιακών οργανισμών για ομάδες δήμων με κοινά (κυρίως γεωγραφικά) χαρακτηριστικά προκειμένου να επιταχυνθεί η εκπόνηση μελετών και η αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ.

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
1) Just Go Zero: Κυκλική διαχείριση αποβλήτων στα πρότυπα του προγράμματος της Τήλου (συλλογή σκουπιδιών πόρτα-πόρτα και πλήρης αξιοποίησή τους) με συνεργασία ιδιωτικού τομέα και ΟΤΑ.
2) Ενιαίο έργο για τη διαχείριση των υποδομών: Με τις εκσκαφές που θα γίνουν για τη διαχείριση αστικών λυμάτων, ύδρευσης και ομβρίων υδάτων εντός των ορεινών οικισμών θα καλύπτονται και οι ανάγκες για υπογειοποιήσεις δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος σε πλατείες ή κέντρα οικισμών, τοποθετήσεις οπτικών ινών για μεταφορά δεδομένων κ.λπ. Σχεδιάζονται υποέργα για πέντε οικισμούς στην Ηπειρο, επτά οικισμούς σε Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Δυτική Μακεδονία, πέντε οικισμούς σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, έξι οικισμούς σε Πελοπόννησο, Αχαΐα και πέντε οικισμούς στην Κρήτη.
3) Αρση ενεργειακής απομόνωσης: Κάλυψη του 80% του λογαριασμού καταναλωτών μέσω εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (Virtual Net Metering) της εγχεόμενης στο ηλεκτρικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργεια από φωτοβολταϊκά συστήματα. H απαιτούμενη ισχύς από φωτοβολταϊκά για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ανέρχεται σε 142,6 MW (κόστος κατασκευής 100 εκατ. ευρώ) εξοικονομώντας για τους καταναλωτές 37,2 εκατ. ευρώ/έτος. «Αγκάθι» τα ελάχιστα περιθώρια απορρόφησης ρεύματος από τα ηλεκτρικά δίκτυα.

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
1) Εκδρομές σχολείων: Εξέταση δυνατότητας προγραμματισμού σχολικών εκδρομών σε ορεινές περιοχές.
2) Δυνατότητα συνυπηρέτησης με τον/τη σύζυγο (ή άλλον συγγενή α’ βαθμού): Εξετάζεται εάν είναι εφικτή η θεσμοθέτηση επιπλέον κινήτρων.
3) Διαχείριση προσλήψεων εκπαιδευτικών: Αναμένεται να δοθεί δυνατότητα παραμονής των αναπληρωτών για περισσότερα έτη, με αυτόματη ενεργοποίηση των συμβάσεων κάθε Σεπτέμβρη για τρία ή πέντε έτη για την ίδια σχολική μονάδα εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν ανάγκες. Προωθείται η σύντμηση του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί από τη μη αποδοχή της πρόσληψης έως την πραγματοποίηση προσλήψεων της επόμενης φάσης διορισμών.
4) Διαχείριση αδειών εκπαιδευτικών: Προτείνεται για τους αναπληρωτές δήλωση προτίμησης περιοχών το καλοκαίρι, με ταυτόχρονη δήλωση πρόθεσης λήψης μακροχρόνιας άδειας και για τους μόνιμους να δηλώνουν τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα τις προγραμματισμένες μακροχρόνιες άδειές τους.
5) Ευέλικτο ωράριο εκπαιδευτικών: Το σχέδιο περιλαμβάνει μεγαλύτερη ευελιξία στην κάλυψη του ωραρίου των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές σε ό,τι αφορά τις αναθέσεις μαθημάτων καθώς και δυνατότητα μικρής παρέκκλισης στη συμπλήρωση ωραρίου των εκπαιδευτικών (όταν δεν υπάρχει κοντινή σχολική μονάδα), είτε με ανάθεση διοικητικού έργου ή ενισχυτικής διδασκαλίας.
6) Αξιοποίηση δημοτικών κτιρίων μέσω ΣΔΙΤ: Κατασκευή διαμερισμάτων, μέσω χορηγιών, στις 40 ανενεργές σχολικές μονάδες που υφίστανται σε 21 ορεινούς δήμους.

Υπουργείο Υγείας
1) Λειτουργία Κινητών Ομάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΚΟμΥ): Εχει προβλεφθεί η λειτουργία ΚΟμΥ σε 9 Κέντρα Υγείας μικρών ορεινών δήμων και σε 29 Κέντρα Υγείας όμορων δήμων. Οι ΚΟμΥ θα προσφέρουν προληπτικές εξετάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, όπως ορθοπεδικό έλεγχο, γενικές εξετάσεις αίματος με έμφαση στο σάκχαρο, τη χοληστερίνη, τον αιματοκρίτη και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Η πρόταση θα εξειδικευθεί για τις μικρές ορεινές κοινότητες.
2) Αύξηση της κάλυψης του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ): Τοποθέτηση 305 Σταθμών Τηλεϊατρικής Ιατρού – Ασθενούς σε απομακρυσμένα σημεία και 35 Σταθμών Τηλεϊατρικής Ιατρού Συμβούλου. Ειδικά για τους 38 μικρούς ορεινούς δήμους έχει προταθεί η εγκατάσταση σημείων ΕΔΙΤ σε 71 Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Πολυδύναμα Ιατρεία και Περιφερειακά Ιατρεία.
3) Διατήρηση και ενεργοποίηση Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤοΜΥ): Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 3ης προκήρυξης πρόσληψης προσωπικού, δεν υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιατρονοσηλευτικό και άλλο προσωπικό με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η σύσταση ΤοΜΥ στους μικρούς ορεινούς δήμους. Η δημιουργία τους θα εξεταστεί υπό το πρίσμα των κινήτρων που θα δοθούν για τη στελέχωση με προσωπικό των δημόσιων δομών.

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
1) Μετάβαση στο ψηφιακό σήμα όλων των ορεινών περιοχών της χώρας.
2) Κάλυψη σήματος κινητής τηλεφωνίας για τις ανάγκες επικοινωνίας καθώς και χρηματοδότηση για την εγκατάσταση τηλεφώνων ανάγκης στις δασικές οδούς.
3) Διευκόλυνση ανάθεσης συμβάσεων (δράση κοινή με τα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης): Ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών για την ανάθεση συμβάσεων και τις διαδικασίες ελέγχου σε κεντρική βάση διαχείρισης και με διοικητική τηλε-υποστήριξη για τους ορεινούς δήμους. Κατάργηση του ορίου του 10% του προϋπολογισμού των πιστώσεων για την απευθείας ανάθεση εκπόνησης μελετών.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Πρόγραμμα χρηματοδότησης υποδομών αγροτικής οικονομίας: Αφορά κονδύλια για την κατασκευή δεξαμενών ποτίσματος ζώων, αγροτικής οδοποιίας, τον εξηλεκτρισμό σταυλικών εγκαταστάσεων και για το πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης συνεταιρισμών. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα θέσπισης οριζόντιας ενίσχυσης για την κάλυψη του κόστος λιπασμάτων και ζωοτροφών.
Read More »
Στο «στρατηγικό σχέδιο ορεινότητας» οι Δήμοι Σουλίου και Φιλιατών Στο «στρατηγικό σχέδιο ορεινότητας» οι Δήμοι Σουλίου και Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023 Rating: 5

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα κόβει η ΝΔ Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα κόβει η ΝΔ Θεσπρωτίας


Η Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας της Νέας Δημοκρατίας Θεσπρωτίας, σας προσκαλεί στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας σε μια πολιτική εκδήλωση.
Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο τ. Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Καραγκούνης Κωνσταντίνος.

Ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνου Θεοφάνης
Read More »
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα κόβει η ΝΔ Θεσπρωτίας Την πρωτοχρονιάτικη πίτα κόβει η ΝΔ Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023 Rating: 5

Στο 8ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών το παιδικό χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Οικισμού Εθνικής Αντίστασης

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023
Στο 8ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών το παιδικό χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Οικισμού Εθνικής Αντίστασης


Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και πολλά χαμόγελα το 8ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών στη Χαλάστρα, που διοργανώθηκε το Σαββατοκύριακο στις 18 & 19 Φεβρουαρίου, από τον Κοινωνικό Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Δέλτα και το Χορευτικό Χαλάστρας. 

Παιδιά όλων των ηλικιών, απέδειξαν πως η παράδοση τους αφορά, την αγαπούν και φροντίζουν για τη συνέχισή της. 
Το παρών έδωσε και το παιδικό χορευτικό τμήμα  του Πολιτιστικού Συλλόγου Οικισμού Εθνικής Αντίστασης Ηγουμενίτσας.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
Ο σύλλογός μας ταξίδεψε, το Σάββατο 18/02/2023 στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, και βρέθηκε στο 8ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Χαλάστρας όπου το παιδικό χορευτικό τμήμα μας, μάγεψε το πλήθος! Υπέροχα τα παιδάκια μας, τίμησαν την παράδοση αναδεικνύοντάς την σε άλλα μέρη, ακούγοντας το όνομα της πόλης μας εκεί, που μπορεί και να μην τη γνώριζαν! 
Ευχαριστούμε πολύ το Χορευτικό Χαλάστρας για το κάλεσμά τους, για τη μεγάλη «αγκαλιά» που μας πρόσφεραν. Μια καταπληκτική διοργάνωση με χαμογελαστά κι πρόσχαρα μέλη και εθελοντές. 
Τα θερμά μας συγχαρητήρια. Όλα ήταν υπέροχα και ανυπομονούμε για τη συνέχεια…
Read More »
Στο 8ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών το παιδικό χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Οικισμού Εθνικής Αντίστασης Στο 8ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών το παιδικό χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Οικισμού Εθνικής Αντίστασης Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023 Rating: 5

Μήνυμα Γιάννη Καραγιάννη για την επέτειο της απελευθέρωσης της Παραμυθιάς

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023
Μήνυμα Γιάννη Καραγιάννη για την επέτειο της απελευθέρωσης της Παραμυθιάς


Η 23η Φεβρουαρίου του 1913 αποτελεί χρονολογία ορόσημο για την Απελευθέρωση της Παραμυθιάς από τον τουρκικό ζυγό αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.
Η Παραμυθιά δεν ξεχνά την ένδοξη αυτή ημέρα, όπου υποδέχτηκε με λαμπρότητα τον αντισυνταγματάρχη Ηπίτη, που εισήλθε ως ελευθερωτής στη μικρή πολιτεία μας.
Ο φετινός εορτασμός της 110ης Επετείου Απελευθέρωσης της Παραμυθιάς από τους Οθωμανούς, αποτελεί τιμή για τους προγόνους μας που πολέμησαν με όποιο μέσο διέθεταν και κάτω από αντίξοες συνθήκες, όπου αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση στα βουνά και στον κάμπο της Παραμυθιάς και τελικά έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι.
Τους τιμούμε με σεβασμό και αίσθημα ευθύνης, με την υποχρέωση να μη λησμονούμε τους αιματοβαμμένους αγώνες τους που με αποφασιστικότητα και ανιδιοτέλεια κατάφεραν το ακατόρθωτο, να αποτινάξουν τη δουλεία για την δική μας ελευθερία, για τον τόπο αυτό στον οποίο σήμερα εμείς ζούμε και ευημερούμε.
Άλλωστε στις χρυσές σελίδες της Ιστορίας μας, το πολύπαθο ελληνικό έθνος έχει αποδείξει πως με αίμα, πατριωτισμό και αυτοθυσία έχει κατακτηθεί η ελευθερία, το πολυτιμότερο αγαθό όλων.
Χρέος μας πλέον είναι, ως οφείλουμε, να παραμείνουμε θεματοφύλακες της Δημοκρατίας, πρεσβεύοντας καθημερινά, με τον τρόπο της ζωής μας, τις αξίες και τα διδάγματα του παρελθόντος.
Με πίστη, αλληλεγγύη και συνεργασία, μεταλαμπαδεύουμε στη νέα γενιά την ομοψυχία, το ήθος και την παιδεία που απλόχερα μας προσέφεραν οι πρόγονοί μας , με στόχο το καλύτερο, το πιο αισιόδοξο και ειρηνικό μέλλον για τον τόπο μας.
Ατενίζοντας λοιπόν, το μέλλον με ευθύνη και ενότητα, εύχομαι σε όλους τους δημότες μας, Χρόνια Πολλά!

Ο Δήμαρχος Σουλίου
Ιωάννης Σπ. Καραγιάννης
Read More »
Μήνυμα Γιάννη Καραγιάννη για την επέτειο της απελευθέρωσης της Παραμυθιάς Μήνυμα Γιάννη Καραγιάννη για την επέτειο της απελευθέρωσης της Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023 Rating: 5

Ευχαρίστησαν τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023
Ευχαρίστησαν τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας


Το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ μετά την δωρεά του απινιδωτή στο Κλειστό Γυμναστήριο Ηγουμενίτσας πριν από μερικά χρόνια, προέβη, μετά από αίτημα του Α.Σ.ΠΕ ΕΡΜΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ και της ΚΑ.Ε ΠΡΩΤΕΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ και στην αντικατάσταση εξαρτημάτων του απινιδωτή (μπαταρίας και ηλεκτροδίων ενηλίκων και ανηλίκων) λόγω λήξης του χρόνου λειτουργίας τους. 
Την παραλαβή από τον πρόεδρο του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ κ. Πάσχο Αλέξανδρο, έκαναν οι πρόεδροι των δύο συλλόγων κ. Μπάντιος Άγγελος και κ. Ρουσάνογλου Βασίλειος.
Ευχαριστούμε πολύ το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ για την σημαντική βοήθεια στο έργο μας και στην ασφάλεια των αθλουμένων του Κλειστού Γυμναστηρίου Ηγουμενίτσας.
Read More »
Ευχαρίστησαν τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Ευχαρίστησαν τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023 Rating: 5

Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ν. Σελεύκειας χάρισαν μαρτίτσια στην Παιδιατρική κλινική του ΓΝ Φιλιατών

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023
Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ν. Σελεύκειας χάρισαν μαρτίτσια στην Παιδιατρική κλινική του ΓΝ Φιλιατών


Τους μικρούς μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ν. Σελεύκειας, κατασκεύασαν και χάρισαν μαρτίτσια για τα παιδιά που νοσηλεύονται στην Παιδιατρική κλινική του ΓΝ Φιλιατών, ευχαριστεί με ανακοίνωσή του, ο διοικητής του νοσοκομείου Φιλιατών κ. Τσουράς.

Συγκεκριμένα αναφέρει:
Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δημοτικό σχολείο Νέας Σελεύκειας, τους εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα τους μικρούς μαθητές για την κίνησή τους να προσφέρουν τα Μαρτίτσια που έφτιαξαν και ζωγράφισαν με τα χέρια τους, τα οποία θα μοιραστούν στα παιδιά που νοσηλεύονται στην Παιδιατρική κλινική του ΓΝ Φιλιατών. Τέτοιες κινήσεις μας γεμίζουν ζεστασιά και μας υπενθυμίζουν ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα.
Read More »
Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ν. Σελεύκειας χάρισαν μαρτίτσια στην Παιδιατρική κλινική του ΓΝ Φιλιατών Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ν. Σελεύκειας χάρισαν μαρτίτσια στην Παιδιατρική κλινική του ΓΝ Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023 Rating: 5

Αποκριάτικη γιορτή στη Σαγιάδα

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023
Αποκριάτικη γιορτή στη ΣαγιάδαRead More »
Αποκριάτικη γιορτή στη Σαγιάδα Αποκριάτικη γιορτή στη Σαγιάδα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023 Rating: 5

To νέο ΔΣ της Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023
To νέο ΔΣ της Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσπρωτίας


Από τις αρχαιρεσίες της ΕΝΩΣΗΣ μας προέκυψε νέο Δ.Σ και Ε.Ε όπως και αντιπρόσωποι για την ΠΟΣ ΟΑΕΕ. Στην την πρώτη τους συνεδρίαση στις 21/02/2023 τα όργανα συγκροτήθηκαν ως εξής:

Το Δ.Σ αποτελείται από τους:

• Δώρη Δήμα πρόεδρο
• Δήμο Κώτσια γενικό γραμματέα
• Μαρία Δρίμτσια αντιπρόεδρο
• Γιώργο Μπλέτσα ταμία
• Κώστα Βαρβέρη μέλος
• Γιώργο Λάζο μέλος
• Παναγιώτη Παππά μέλος

Η Ε.Ε. αποτελείται από τους:
• Τάκη Ράπτη πρόεδρο
• Αθανασίου Νίκος μέλος
• Λάκη Κοτινά μέλος
Αντιπρόσωποι για την ΠΟΣ ΟΑΕΕ εξελέγησαν οι :
• Κώστας Βαρβέρης
• Δώρης Δήμας
• Παναγιώτης Παππάς
Read More »
To νέο ΔΣ της Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσπρωτίας To νέο ΔΣ της Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023 Rating: 5

Το νέο ΔΣ της Αδελφότητας Αποδήμων Κοκκινιάς

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023
Το νέο ΔΣ της Αδελφότητας Αποδήμων Κοκκινιάς


Αγαπητοί συγχωριανοί,
Σας ευχαριστώ πολύ για την ομόφωνη εκλογή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας Αποδήμων Κοκκινιάς. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συγχωριανούς μου που εξελέγησαν.
Είναι σημαντικό το έργο που αναλαμβάνω διαδεχόμενος κορυφαίους προέδρους της Αδελφότητας μας.
Υπόσχομαι να κάνω ό,τι είναι εφικτό για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες που έχετε από εμένα και στα καθήκοντα που μου αναθέσατε. Όμως, για να σταθεί όρθια η Αδελφότητα, δεν αρκεί μόνο η σωστή διαχείριση και ένας καλός προγραμματισμός αλλά και η βοήθεια την οποία προσδοκούμε από τους απόδημους που ζουν στο λεκανοπέδιο Αττικής, αλλά και από τους Απόδημους του εξωτερικού.
Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε σας ζητούμε να πλαισιώσετε το νεοεκλεγέν Δ.Σ. με την μαζική συμμετοχή σας μέσα από τις εκδηλώσεις έτσι ώστε να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μεταξύ των συγχωριανών και φίλων μας.
Το νεοεκλεγέν Δ.Σ. ευχαριστεί τους συγχωριανούς που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση και υπενθυμίζει ότι η παρουσία όλων και ιδιαίτερα των νέων στα κοινά της Αδελφότητας είναι αναγκαία για τη συνέχεια της.
Σε σώμα συγκροτήθηκε το νέο Δ.Σ. της Αδελφότητας ως εξής:
Πρόεδρος: Τζιοβάρας Αθανάσιος
Αντιπρόεδρος: Ρίζου Αναστασία (Τασία)
Γ. Γραμματέας: Εξάρχου-ΔάλλαΑρέτη
Ταμίας: Οικονόμου-Λιάρου Ευτυχία
Έφορος δημοσίων σχέσεων: Θεολογία (Γίτσα) Μπάκα
Έφορος τύπου: Τζιοβάρας Αθανάσιος – Ρίζος Χρήστος
Ειδικός Γραμματέας: Σπύρου Λάμπρος (Άκης)

Με εκτίμηση
Θανάσης Τζιοβάρας
Read More »
Το νέο ΔΣ της Αδελφότητας Αποδήμων Κοκκινιάς Το νέο ΔΣ της Αδελφότητας Αποδήμων Κοκκινιάς Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023 Rating: 5

Αντ. Μπέζας: Συζητά την κάθοδο στο Δήμο Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023
Αντ. Μπέζας: Συζητά την κάθοδο στο Δήμο Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)


Το πρώτο στίγμα των προθέσεών του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έδωσε ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Αντώνης Μπέζας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Art tv και το δημοσιογράφο Βαγγέλη Μάστορα.

Ο Αντώνης Μπέζας αναφέρθηκε σε πολλά θέματα και ξεκαθάρισε ότι παραμένει στη Νέα Δημοκρατία καθώς θεωρεί ότι αποτελεί τη μοναδική αξιόπιστη λύση.

Αποσαφήνισε ότι δεν θα μετέχει στο εξής σε βουλευτικές εκλογές καθώς ο κύκλος της κοινοβουλευτικής παρουσίας έχει κλείσει.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν όσα ανέφερε για τον χώρο της αυτοδιοίκησης δίνοντας και ένα πρώτο στίγμα των δικών του σχεδίων.

“Δεν είναι τα κόμματα που θα πρέπει να επιβάλλουν στις τοπικές κοινωνίες τις επιλογές τους αλλά η κοινωνία θα πρέπει να εκφράζεται ελεύθερα για τις υποψηφιότητες. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αποκτήσει ακόμη περισσότερους πόρους και αρμοδιότητες και πάνω απ’ όλα ηγέτες που να τους επιλέγουν οι τοπικές κοινωνίες και όχι τα κόμματα. Για να πάρει όμως και άλλες αρμοδιότητες η Αυτοδιοίκηση πρέπει να απαλλαγεί από τις λογικές του “πολιτικού κόστους” και της “ρουσφετολογίας” που ταλανίζουν την κεντρική πολιτική σκηνή.

Και βεβαίως, πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Δεν θα διώξουμε τα κόμματα από την Αυτοδιοίκηση. Αυτή η διεργασία είναι πρωτίστως πολιτική αφού οι τοπικές υποθέσεις και οι τοπικοί σχεδιασμοί για την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής δεν είναι υπόθεση τεχνοκρατών αλλά αντικείμενο πολιτικής έμπνευσης και οράματος. Επομένως, τα πολιτικά κόμματα με τις τοπικές τους οργανώσεις οφείλουν να έχουν προγραμματικές κατευθύνσεις για τους Δήμους και τις Περιφέρειες και να τις επικοινωνούν στους πολίτες” ανέφερε.

Σε ότι αφορά την απόφασή του για ενασχόληση με την αυτοδιοίκηση, την διεκδίκηση δηλαδή του αξιώματος του δημάρχου Ηγουμενίτσας, σημείωσε ότι αυτό είναι συνάρτηση δύο παραγόντων και επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο των συζητήσεων.

“Η τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η πολιτική της αληθινής ζωής, η πολιτική που παράγει έργο που το βλέπουν άμεσα οι πολίτες. Για να ασχοληθεί κάποιος άνθρωπος σαν εμένα με την Αυτοδιοίκηση, που έχω περάσει από πολλές θέσεις ευθύνης, πρέπει να υπάρχουν δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη, είναι να υπάρχει ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο. Γιατί το θέμα δεν είναι απλά ποιός θα πάρει την “καρέκλα” αλλά να υπάρχει η ανάγκη για να πάρει κάποιος την “καρέκλα”. Στην Ηγουμενίτσα, νομίζω, είναι κοινή διαπίστωση ότι υπάρχει κενό και ότι αυτή η ανάγκη για μια νέα δημοτική αρχή με όραμα, σχέδιο και αποτελεσματικότητα είναι υπαρκτή. Για να εκμεταλλευτούμε τις μεγάλες δυνατότητες που έχει ο τόπος μας.

Η δεύτερη προϋπόθεση, είναι να υπάρχει η κατάλληλη ομάδα. Όχι για να κερδίσεις τις εκλογές, γιατί τις εκλογές μπορεί πιθανώς να τις κερδίσεις εκμεταλλευόμενος την απογοήτευση των πολιτών και δίνοντας υποσχέσεις, αλλά για να κάνεις πράξη αυτά που έχεις σχεδιάσει και έχεις υποσχεθεί. Όσον αφορά το Δήμο Ηγουμενίτσας, συζητάω με φίλους, με πολλούς νέους ανθρώπους που έχουν όρεξη και νέες ιδέες και με συνεργάτες από τα παλιά, αλλά το θέμα της συγκρότησης της ομάδας θα το δούμε μετά τις επερχόμενες κρίσιμες βουλευτικές εκλογές” τόνισε.

Read More »
Αντ. Μπέζας: Συζητά την κάθοδο στο Δήμο Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ) Αντ. Μπέζας: Συζητά την κάθοδο στο Δήμο Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023 Rating: 5

Διαμαρτυρήθηκαν στον κόμβο αεροδρομίου στην Παραμυθιά για την διακοπή του ρεύματος στον ΤΟΕΒ

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023
Διαμαρτυρήθηκαν στον κόμβο αεροδρομίου στην Παραμυθιά για την διακοπή του ρεύματος στον ΤΟΕΒ


Στο αεροδρόμιο μεταφέρθηκαν το πρωί της Τρίτης οι κινητοποιήσεις των παραγωγών για να βρεθει λύση και να ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος μετά την διακοπή ρεύματος στον τοπικο ΤΟΕΒ από την ΔΕΗ.
Πλήθος αγροτών, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων ζήτησαν άμεσα λύση εκπέμποντας sos για την τοπική οικονομία
Είχε προηγηθεί το Σάββατο συγκέντρωση στην Παραμυθιά
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι συνέβη το πρωί της Τρίτης στον κόμβο του αεροδρόμιο στην Παραμυθιά.


Read More »
Διαμαρτυρήθηκαν στον κόμβο αεροδρομίου στην Παραμυθιά για την διακοπή του ρεύματος στον ΤΟΕΒ Διαμαρτυρήθηκαν στον κόμβο αεροδρομίου στην Παραμυθιά για την διακοπή του ρεύματος στον ΤΟΕΒ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023 Rating: 5

Ρυθμίσεις κυκλοφορίας στην παραλιακή της Ηγουμενίτσας για τη διεξαγωγή των καρναβαλικών εκδηλώσεων

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023
Ρυθμίσεις κυκλοφορίας στην παραλιακή της Ηγουμενίτσας για τη διεξαγωγή των καρναβαλικών εκδηλώσεων 


Ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ηγουμενίτσας αποφασίζει την απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης παντός τροχοφόρου οχήματος επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως κατά το τμήμα από το ύψος του τραπεζικού καταστήματος της “Eurobank” έως και τη διασταύρωση με την οδό Δαγλή κατά το χρονικό διάστημα από την 13:00 έως και 22:00 του Σαββάτου 25/02/2023.

Την απαγόρευση κυκλοφορίας παντός τροχοφόρου οχήματος, πλην των συμμετεχόντων στις καρναβαλικές εκδηλώσεις, στο τμήμα της ανωτέρω οδού από την 13:00 ώρα της 25/02/2023 έως και 22:00.

Ο Κεντρικό Λιμενάρχης
Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. ΚΟΡΙΖΗΣ Κωνσταντίνος
Read More »
Ρυθμίσεις κυκλοφορίας στην παραλιακή της Ηγουμενίτσας για τη διεξαγωγή των καρναβαλικών εκδηλώσεων Ρυθμίσεις κυκλοφορίας στην παραλιακή της Ηγουμενίτσας για τη διεξαγωγή των καρναβαλικών εκδηλώσεων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023 Rating: 5

Πρωτοχρονιάτικη πίτα τις… απόκριες

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023
Πρωτοχρονιάτικη πίτα τις… απόκριεςΟι εκδηλώσεις για τις κοπές πρωτοχρονιάτικης πίτας επέστρεψαν μαζί με όλα τα άλλα.. Και έδωσαν την δυνατότητα για ανταμώματα..

Όμως θα πρέπει να υπάρχει και μία λογική, ένα όριο ως προς τον χρόνο..

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στις 25 Φεβρουαρίου, Σάββατο πριν την Κυριακή της Αποκριάς μάλλον με υπερβολή μοιάζει..

Όσο κι αν εξυπηρετεί τις κομματικές ανάγκες.. Θα μπορούσε να γίνει κάποιες μέρες νωρίτερα..

Η κοπή της συγκεκριμένης γίνεται από την Διοικούσα Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσπρωτία με κεντρικό ομιλητή τον Κώστα Καραγκούνη..

Προσκλήσεις δεν υπάρχουν, οπότε η είσοδος είναι η ελεύθερη.

Αν την άφηναν μια μέρα αργότερα θα μπορούσαν να τη συνδυάσουν και με… τζαμάλα!
Read More »
Πρωτοχρονιάτικη πίτα τις… απόκριες Πρωτοχρονιάτικη πίτα τις… απόκριες Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023 Rating: 5

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας στηρίζει τα αιτήματα των αγροτών της πεδιάδας Παραμυθιάς

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023
Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας στηρίζει τα αιτήματα των αγροτών της πεδιάδας Παραμυθιάς


Η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, αφού ενημερώθηκε για το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με την υφιστάμενη κατάσταση στον ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς, και αφού έλαβε υπόψη της:
Ότι ο νομός Θεσπρωτίας χαρακτηρίζεται σε σημαντικό ποσοστό του ως αγροτικός
Ότι ο αγροτικός της τομέας και τα προϊόντα του αποτελούν τον ένα εκ των τριών δυναμικότερων αναπτυξιακών κλάδων της περιοχής
Ότι η συγκεκριμένη πληγείσα από το ανωτέρω ζήτημα περιοχή (κάμπος της Παραμυθιάς) παρέχει την δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης σε πολλούς μικρούς καλλιεργητές, διατηρώντας παράλληλα στον τόπο τους και πολλά άτομα νεαρής ηλικίας
Ότι η αγροτική δραστηριότητα στην συγκεκριμένη περιοχή δημιουργεί και διατηρεί θέσεις εργασίας, συγκρατώντας τον τοπικό πληθυσμό στις εστίες τους και μειώνοντας την ανεργία
Ότι σημαντική συνιστώσα της αγροτικής παραγωγής αποτελεί η άρδευση της γης και η ύπαρξη λειτουργικών υποδομών – εγγειοβελτιωτικών έργων (τα οποία λειτουργούν υπό την αιγίδα και ευθύνη των κατά τόπους ΤΟΕΒ)
Ότι η ορθή εποπτεία για την ομαλή λειτουργία των ΤΟΕΒ και η διασφάλιση της απρόσκοπτης παροχής των ανταποδοτικών τους υπηρεσιών δεν αποτελεί ευθύνη των πληττόμενων αγροτών
Ότι η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους λειτουργίας των υποδομών των ΤΟΕΒ, που δημιουργεί αβίαστα υπερκέρδη στους πάροχους ενέργειας οδηγούν σε οικονομική ασφυξία όχι μόνο στους παραγωγούς και στους υποστηρικτικούς οργανισμούς τους, αλλά και στην ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα
Ότι η αναγκαία αναβάθμιση των εγγειοβελτιωτικών έργων που θα μπορούσαν να μειώσουν τα κόστη λειτουργίας των ΤΟΕΒ και να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους κωλυσιεργούν λόγω απουσίας του κεντρικού κράτους (σύμφωνα με την ενημέρωση των εμπλεκομένων)
Ότι τα συσσωρευμένα προβλήματα λειτουργίας (οικονομικά και λοιπά) του ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς δεν επιτρέπεται να οδηγούν στην εγκατάλειψη της αγροτικής δραστηριότητας,

Δηλώνει την στήριξή της στα δίκαια αιτήματα των αγροτών Πεδιάδας Παραμυθιάς και καλεί τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς να αναλάβουν ΑΜΕΣΑ δράση για την επίλυσή τους προς όφελος του αγροτικού κόσμου που πλήττεται ανεπανόρθωτα.

Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου ΘεσπρωτίαςRead More »
Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας στηρίζει τα αιτήματα των αγροτών της πεδιάδας Παραμυθιάς Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας στηρίζει τα αιτήματα των αγροτών της πεδιάδας Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023 Rating: 5

Σαν σήμερα 23.02.1913 | Απελευθερώνεται η Παραμυθιά. H ιστορία μέσα από στρατιωτικό αρχειακό υλικό

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023
Σαν σήμερα 23.02.1913 | Απελευθερώνεται η Παραμυθιά. H ιστορία μέσα από στρατιωτικό αρχειακό υλικό

Γράφει ο Παναγιώτης Τσαμάτος*

Στη συνείδηση των Νεοελλήνων η απελευθέρωση της Ηπείρου είναι ταυτισμένη την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων. Παράλληλα, η πολιορκία του Μπιζανίου και τα γεγονότα γύρω από αυτήν, είναι η πιο γνωστή και πιο προβεβλημένη πτυχή του απελευθερωτικού πολέμου της Ηπείρου. Αντίθετα, ελάχιστα ή και, σχεδόν, καθόλου είναι γνωστά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα σε άλλα σημεία του μετώπου του πολέμου που διεξαγόταν, τότε, στην ευρύτερη περιοχή. Η δράση του ελληνικού στρατού στην περιοχή Αχέροντα, Φαναρίου και Παραμυθιάς το 1912-13, είναι μια από αυτές, τις σχετικά άγνωστες πτυχές αυτού του αγώνα.

Πριν την εξιστόρηση των τοπικών γεγονότων, ας δούμε πολύ σύντομα και επιγραμματικά τα σημαντικότερα γεγονότα που προηγήθηκαν του απελευθερωτικού πολέμου του 12-13 .

Το φυσικό σύνορο Ελλάδας-Τουρκίας στην Ήπειρο, μετά την συνθήκη του Βερολίνου το 1878, ήταν ο Άραχθος. Λόγω των προβλημάτων, που αντιμετώπιζε στα Βαλκάνια κατά την πρώτη δεκαετία του περασμένου αιώνα, η Τουρκία ενίσχυσε πολύ τα μέτρα ασφαλείας στην Ήπειρο. Ταυτόχρονα, η αλβανική, ρουμανική, αυστριακή και ιταλική προπαγάνδα συναγωνίζονταν σε δράση και μηχανορραφίες, η μία την άλλη, σε βάρος του ελληνικού πληθυσμού, προετοιμάζοντας την επιρροή τους για την επόμενη μέρα της διαφαινόμενης κατάρρευσης της Οθωμανικής κυριαρχίας. Φυσικό αποτέλεσμα και αντίδραση σε όλα αυτά, ήρθε ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός που έμελλε να επηρεάσει τα μέγιστα την κατάσταση και τις εξελίξεις στην υπόδουλη Ήπειρο.

Την 25η Μαρτίου του 1906 ιδρύεται στην Αθήνα η Ηπειρωτική Εταιρεία ή Ηπειρωτικό Κομιτάτο, εγκαθιστώντας τρεις διευθύνσεις, στα Ιωάννινα, την Πρέβεζα και το Αργυρόκαστρο. Η οργάνωση αυτή, λειτουργώντας συνωμοτικά και κατά τα πρότυπα της Φιλικής Εταιρείας, πρόσφερε ανυπολόγιστης σημασίας έργο για την απελευθέρωση της Ηπείρου. Συγκρότησε ανταρτικές ομάδες στον Ηπειρωτικό χώρο τις οποίες εξόπλισε με τιτάνιο αγώνα. Οι ομάδες αυτές, περί τις 60 τον αριθμό, αποτελούνταν τόσο από ντόπιο πληθυσμό όσο και από μεγάλο αριθμό εθελοντών, κυρίως Κρητών, Κυπρίων και άλλων Ελλήνων της διασποράς. Οι ομάδες αυτές έδρασαν τόσο στο κέντρο του μετώπου, στο Μπιζάνι, όσο και, κυρίως, στα πλευρά του μετώπου, με τεράστια συνεισφορά, τόσο στην απελευθέρωση του Μετσόβου, όσο και στην απελευθέρωση του Φαναρίου, της Παραμυθιάς και του βορειοηπειρωτικού χώρου, μέχρι τον Αυλώνα. Σημαίνον στέλεχος της Εταιρείας στην περιοχή μας ήταν ο τότε Μητροπολίτης Παραμυθίας Ιερόθεος Ανθουλίδης, με το ψευδώνυμο «Χρυσοχέρης». Δραστήριο μέλος, σε συνεργασία με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ιωαννίνων Αλέξανδρο Λιβαδέα, γνωστόν και ως «Λάϊο» στους κύκλους της Εταιρείας, προσπάθησε να δημιουργήσει πυρήνα της Εταιρείας στην Παραμυθιά. Όμως, παρορμητικός και ενθουσιώδης, με την αναγγελία της επανάστασης των Νεότουρκων το 1908, ύψωσε την ελληνική σημαία στο κωδωνοστάσιο της εκκλησίας στην Παραμυθιά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την μετάθεσή του στη Σιάτιστα και την διακοπή της δραστηριότητάς του.

Το 1908, η επικράτηση της επανάστασης των Νεότουρκων και το φιλελεύθερο σύνταγμά τους αναπτέρωσε τις ελπίδες των υπόδουλων χριστιανών της Βαλκανικής για ισοπολιτεία και ανθρώπινα δικαιώματα. Όμως νωρίς οι Νεότουρκοι έδειξαν τις εθνικιστικές τους επιδιώξεις και την 30η Σεπτεμβρίου οι του 1912 τα βαλκανικά έθνη μαζί τους και η Ελλάδα, με διακοίνωσή τους στην Τουρκία διεκδίκησαν ανθρώπινα δικαιώματα για τους χριστιανικούς πληθυσμούς. Η διακοίνωση απορρίφτηκε και παρά το αρνητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον, ένας-ένας, Βούλγαροι, Σέρβοι Μαυροβούνιοι και Έλληνες κήρυξαν τον πόλεμο κατά των Τούρκων

Η επέλαση του Ελληνικού στρατού στο μέτωπο της Θεσσαλίας ήταν θυελλώδης. Μέσα στον Οκτώβριο απελευθερώνονται η Ελασσόνα, η Δεσκάτη, η Κοζάνη , τα Γρεβενά και οι Έλληνες στρατιώτες βρίσκονται μπροστά στη Θεσσαλονίκη, όπου εισέρχονται, θριαμβευτές, την 26η Οκτωβρίου του 1912. Στο ηπειρωτικό μέτωπο τα πράγματα εξελίχθηκαν πιο αργά. Αυτό, γιατί το στρατιωτικό σώμα που είχε διατεθεί στην Ήπειρο, και που αργότερα, τον Δεκέμβριο, συγκροτήθηκε σε μεραρχία (VIII Μεραρχία), ήταν σαφώς μικρότερο από το σύνολο των 7 μεραρχιών, που δρούσαν στο μέτωπο της Θεσσαλίας- Μακεδονίας

Την 12η Οκτωβρίου απελευθερώνεται η Φιλιππιάδα, την 21η Οκτωβρίου η Πρέβεζα και στις 26 Οκτωβρίου, μετά την νικηφόρα μάχη στα Πέντε Πηγάδια, ο Ελληνικός στρατός βρίσκεται πια στα πρόθυρα του θρυλικού, για την οχύρωσή του, Μπιζανίου. Επικεφαλής του Ελληνικού στρατού στην Ήπειρο είναι ο Στρατηγός Σαπουντζάκης.

Την χρονική αυτή στιγμή ξεκινάει ουσιαστικά ο απελευθερωτικός αγώνας και στην περιοχή μας. Ήδη, από νωρίς και με ευθύνη του Ηπειρωτικού Κομιτάτου, είχε αρχίσει ο εφοδιασμός των ανταρτικών ομάδων της περιοχής με σύγχρονο οπλισμό, κυρίως με όπλα μάνλιχερ. Δε, έλειψαν μάλιστα και τα συντροφικά μαχαιρώματα, που έφτασαν μέχρι την αλληλοεξόντωση, για την ηγεσία και τον εξοπλισμό αυτών των ομάδων. Ο Σπύρος Μουσελίμης διασώζει σχετικές πληροφορίες για τις ανταρτικές ομάδες του Ποπόβου.

Θα χρειαζόταν μια ολόκληρη ημερίδα για να περιγραφεί η συνδυασμένη δράση τακτικού στρατού και ανταρτικών ομάδων βήμα-βήμα, πότε μπρος-πότε πίσω, με πολύ αίμα και ιδρώτα για την απελευθέρωση αυτού του χώρου. Μια σημαντική ιδιαιτερότητα αυτού του αγώνα, ήταν ότι οι ελληνικές δυνάμεις στη γραμμή Αχέροντα, Φαναρίου, Παραμυθιάς, βρέθηκαν μπροστά σε ένα μέτωπο με συμπαγείς θύλακες μουσουλμανικών πληθυσμών, με μεγάλες εφεδρείες σε άτακτα σώματα, που πολεμούσαν φανατικά και χωρίς στρατιωτικούς κανόνες, βοηθώντας όμως αποτελεσματικότατα τις λίγες δυνάμεις του τουρκικού στρατού στην περιοχή. Τα σώματα αυτά ελέγχονταν από τους πανίσχυρους αγάδες, μεγαλοτσιφλικάδες της περιοχής, που επηρεάζονταν πια άμεσα, από την, κάθε μέρα εντεινόμενη, αλβανική προπαγάνδα. Ας παρακολουθήσουμε μέρος αυτής της επικής προσπάθειας, μέσα από τα περιεχόμενα στρατιωτικών αναφορών και εγγράφων.

Με την υπ’ αριθμ. 1297/15-10-1912 διαταγή του στρατηγού Σαπουντζάκη, ανατίθεται η ευθύνη του αριστερού του μετώπου στην Ήπειρο, στον υπολοχαγό Δημήτριο Μπότσαρη, γόνο της γνωστής σουλιώτικης φάρας. Η διαταγή αυτή έχει ως εξής:

«Υπολοχαγόν Δ. Μπότσαρη-Ενταύθα. Αναθέτομεν υμίν την διοίκησιν λόχου σχηματισθέντος προς εκτέλεσιν ειδικής εντολής. Υπό τας διαταγάς σας τίθενται επίσης αι εξ εθελοντών εν τη δυτική Ηπέιρω συγκροτούμεναι φάλλαγγες. Γενικώς η υφ’ υμάς δύναμις θέλει χρησιμεύσει ως αριστερά πλαγιοφυλακή του στρατού απαλλάσσουσα αυτόν εκ των ατάκτων στιφών Αλβανών. Ειδικαί οδηγίαι θέλουσι δοθεί υμίν εν καιρώ. Άρτα, 15-10-12.» [3, σ. 298]

Η υπό τον Μπότσαρη στρατιωτική δύναμη έμεινε γνωστή ως Μικτό Στράτευμα Ηπείρου (ΜΗΣ). Αποτελούνταν από ένα λόχο 160 ευζώνων και από όλες τις ανταρτικές ομάδες που δρούσαν δυτικά της αμαξιτής οδού Πρεβέζης- Ιωαννίνων. Εκτός από τις ντόπιες ανταρτικές ομάδες στο Μικτό Στράτευμα προστέθηκαν και οι ομάδες των Μάνου, Αντωνίου και Μάρκου Μάντακα, Μάρκου Δεληγιαννάκη, Δαμιανάκη, Πάσχου, Παπαγιαννάκη, Σταύρου Σταυρουλάκη, Γαλιανού και Νικολάου Μπελέλη εκ Κρήτης. Ο λόχος των 160 ευζώνων διαιρούνταν σε τρεις διμοιρίες, που διοικούσαν οι έφεδροι ανθυπολοχαγοί Λεοντίου και Γρανίτσας και ο επιλοχίας Παπαδόπουλος.

Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και μετά τις πρώτες συγκρούσεις με τους Τσάμηδες στον Αχέροντα, ο Μπότσαρης αναχωρεί για Παλαιοχώρι, στη Λάκκα Σούλι, από όπου, στις 24-10-12, στέλνει στο Αρχηγείο της Άρτας την ακόλουθη αναφορά.

«Εχθρικός στρατός δυνάμεως 700 περίπου ανδρών ευρίσκεται Παραμυθιά, ως αναφέρει οπλαρχηγός Καράς, διέταξα όπως καταληφθώσι Σκάλα Παραμυθιάς και άλλαι αμυντικαί θέσεις υπό 200 οπλοφόρων χωρικών. Μολονότι η εκεί παρουσία μου ήτο απαραίτητος έσπευσα να συμμορφοθώ προς διαταγήν σας διευθυνόμενος δια Βαριάδων προς Β. κλιτύς μικράς Ολύτσικας….» [3, σ. 306]

Μια μέρα μετά από Βαριάδες, την 25-10-12, ο Μπότσαρης αναφέρει, αναλυτικά πια, τα της δράσης του στη Γλυκή πριν αναχωρήσει για τη Λάκκα Σούλι.

«…Διερχόμενος εκ του χωρίου Γλυκύ, το οποίον εμάχετο κατά των Τσάμηδων, βοηθουμένων υπό 30 τακτικών, σπεύσας εις βοήθειαν των χωρικών μετά σφοδρόν πυρ ηνάγκασα τον εχθρόν να κλειστή μετά ζημιών εις Γαρδίκι. Την επόμένην 23ην, διευθετήσας τα της επιτοπίου αμύνης, ανεχώρησα εις θέσιν μου. Τσάμηδες επετέθησαν κατά Γλυκύ εκ νέου, αλλ’ εκεί είχε φθάσει το εξ 120 σώμα Παπαδιά, όπερ αμυνθέν επί τρίωρον τους ανάγκασεν εις υποχώρησιν…. Κάθοδος Τσάμηδων προς Φανάρι και συγκέντρωσις στρατού εις Παραμυθιάν με ανησυχούσιν, κρατώ δυνάμεις να αποσοβήσω ζημίας χωρίων και κάθοδον εχθρού προς Λούρον. Προς το παρόν εις Παραμυθίαν οπλαρχηγοί Καράς και Κουτούπης εργάζονται βασιζόμενοι κυρίως επί χωρικών. Όπλα δεν υπάρχουν επαρκή. Καταπεπτωκός φρόνημα χωρίων ανεπτερώθη, ανέλαβον μετά θάρρους τον αγώνα.»[3, σ. 306-307]

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχηγός των τουρκικών δυνάμεων, που αντιμετώπισε ο Μπότσαρης στον Αχέροντα, ήταν ο Ταγματάρχης Τσέλιο Πιτσάρης, δισέγγονος του ομώνυμού του στρατηγού του Αλή-Πασά, και ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη αυτή.

Ο αγάς της Παραμυθιάς Φουάτ-Πρόνιο, με απεσταλμένο του, προειδοποιεί και απειλεί τους κατοίκους του Σουλίου για το ενδεχόμενο που θα ταχθoύν στο πλευρό του Μπότσαρη.

«Πασάδες και Μουχταροδημογέροντες Κουκουλιούς Κορίστιανης και Τζαγκάρη και Γλαβίτσα άμα λάβητε την παρούσαν μου να έλθητε με τα Μπαγεράκη εις τα χέρια εις τον Οντά μου και μαζή να παρουσιασθούμαι εις το δικαστήριον να μη σας πάρη το κεφάλι αέρα και χαλάσεται καθώς είδατε το φανάρι ολόκληρον και άλλα μέρη αν ακούσητε. Σας γράφω δια το καλόν σας εάν είσθε φρόνιμοι και γνωρίζεται το καλόν. Εάν κάμητε αλλιώς θα πάθετε το ίδιον. Ημεις χριστιανοί και Τούρκοι θα έλθωμαι μαζή με την Βασιλικήν δύναμιν να σας χαλάσωμαι. Το κρίμα εις τον λαιμόν σας. Το παρόν θα διαβάζεται και θα το παίρνουν οι απέσταλμένοι πάλιν. Παραμυθία 27 8/βρίου 1912. φουάτ Πρόνο ο Γρράψας Παπασωτήριος» [7, σ.159].

Όπως αναφέρει ο Λιβαδεύς [3, σ.106] ο αγγελιαφόρος του Φουάτ συνελήφθη και κλείστηκε στις φυλακές της Άρτας. Ο Φουάτ, μετά και από πληροφορίες, από τον γαμπρό του στα Γιάννενα, Γιαζαλή-μπέη, ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά για την Τουρκία, άλλαξε τόνο, δηλώνοντας όπως αναφέρει ο Μπότσαρης ότι «προθύμως θα παρεδίδετο προσωπικώς εις εμέ αυτός και οι λοιποί μπέηδες εάν μετέβαινον αυτοπροσώπως.» [3,σ.106].

Η αποστολή του Μπότσαρη ήταν να υποβοηθήσει από τα αριστερά το κυρίως μέτωπο προς τα Ιωάννινα, αποτρέποντας ταυτόχρονα οποιαδήποτε κάθοδο τακτικού στρατού ή ατάκτων Τσάμηδων προς Λούρο, Φιλιππιάδα και Πρέβεζα. Έτσι ο τομέας ευθύνης του ήταν εξαιρετικά εκτεταμένος. Ξεκινούσε από τον Αχέροντα και έφτανε μέχρι τη Μανωλιάσα, την οποία δυνάμεις του αποσπάσματός του κατέλαβαν την 31-10-12, φτάνοντας σε απόσταση αναπνοής από το Μπιζάνι. Η νικηφόρα πορεία του Μπότσαρη από τη Γλυκή, μέσω της Λάκκας Σουλίου στη Μανωλιάσα, μέσα σε μια εβδομάδα, είναι εντυπωσιακή και οφείλεται στην αμέριστη στήριξή του από τις κατά τόπους ανταρτικές ομάδες.

Το Ελληνικό Αρχηγείο θέλοντας να κατοχυρώσει τη σημαντική αυτή επιτυχία του Μικτού Στρατεύματος, ενισχύει τα προκεχωρημένα τμήματα του Μπότσαρη στην περιοχή με τον 10-15 λόχο, που εγκαταστάθηκε στους Βαριάδες. Έτσι, ενισχύεται ο κλοιός γύρω από το Μπιζάνι. Όμως, ο Μπότσαρης τραυματίζεται στο πόδι, η πληγή μολύνεται και ο ίδιος προσβάλλεται από υψηλό και επίμονο πυρετό. Αξίζει στο σημείο αυτό να παρατεθεί το από 1-11-12 έγγραφό του προς τον Επιτελάρχη του Αρχηγείου.

«Έλαβον χθές την επιστολήν σας με μεγάλην χαράν όπου βλέπω ότι δεν με λησμονείτε. Όλην την χθεσινήν ημέραν τα τμήματά μου ενισχυθέντα παρά του Μάνου εμάχοντο κατά του Τουρκικού στρατού εις Μανωλιάσσαν και Μελιγκούς. Η επιστολή σας με επληροφόρησεν ότι ο Ελληνικός στρατός θα ακινητήσει επί τινας ημέρας. Ως εκ τούτου πιθανόν να αποσυρθώμεν εκ Μανωλιάσσας ήτις κείται 2 ½ ώρας μακράν των Ιωαννίνων. Εσχεδίαζον να επιφέρω αιφνιδιασμόν εις οχύρωμα Αγίου Νικολάπυ και να γίνω κύριος των 6 βαρέων πυροβόλων. Και πάλιν τολμώ να σας παρακαλέσω να μου στείλητε λόχον ένα με τολμηρόν λοχαγόν δια να μη χάσωμεν την Μανωλιάσσαν. Εδώ ήλθεν ο λόχος του Φιλιπόπουλου όστις ετάχθη εις 4ωρον από Μανωλιάσσας εν συνοχή προς το λοιπόν στράτευμα. Αι μακραί πορείαι και αι διαρκείς προφυλακαί εξήντλησαν τους άνδρας μου. Δυστυχώς υποφέρω και εγώ. Με κατατρύχει υψηλός πυρετός διαρκής και αναπτυχθείσης φλεγμονής υπό το δεξιόν μου γόνυ παρέλυσεν όλον το δεξιόν μου πόδι. Κατέχομαι υπό φρικτών αλγηδόνων και με μεταφέρουν επί φορείου. Ευτυχώς επαρκώ εισέτι εις την αποστολήν μου. Ο αγών παντού στέφεται υπό επιτυχίας. Η κατά των Τσάμηδων άμυνα ωργανώθη. Λυπούμαι όμως διότι η οικτρά κατάστασις της υγείας μου με κρατεί καρφωμένον. Προχθές συνελάβομεν 62 φορτηγά ζώα του εχθρού κατόπιν συμπλοκής.» [8, σ. 189]

Ευρισκόμενος μακριά από νευραλγικά σημεία του τομέα ευθύνης του, ο Μπότσαρης ανησυχεί για την κατάσταση σ’ αυτά. Η έγνοια του για την κατάσταση στη Σκάλα της Παραμυθιάς αποτυπώνεται στην αλληλογραφία του με του οπλαρχηγούς της περιοχής της Σκάλας Καρρά και Κουτούπη, στους οποίους γράφει από τη Ζώριστα την 2-11-2 12. «Διατάσσω όπως οργανώσητε τα χωριά της περιφερείας σας και διορίσητε ομαδάρχας εκείνους τους οποίους νομίζετε ικανοτέρους ώστε να μαζεύονται γρήγορα οι οπλοφόροι οσάκις η ανάγκη το καλεί.» [8, σ. 193]

Εν τω μεταξύ, την 20-11-12 προωθείται στο Πόποβο ο υπολοχαγός Τεριακίδης με 80 ευζώνους, προκειμένου να συντονίσει τις εκεί ανταρτικές ομάδες των Δεληγιαννάκη, Βάρφη, Καρά, Κρομύδα και Κουτούπη και να επιχειρήσει τον έλεγχο της Σκάλας. Ο έλεγχος της Σκάλας και γενικότερα της οδού Ιωαννίνων-Παραμυθιάς κρινόταν επιτακτική γιατί « …όσο ήτο ελευθέρα, άπαντες οι εκ του τουρκικού στρατού φυγάδες Τσάμηδες, ως και επί τούτω αποστελλόμενοι, κατήρχοντο εις Τσαμοχώρια, ενισχύοντες τας εκει λητρικάς ορδάς.» {8, σ.9 8]

Λόγω της τραγικής επιδείνωσης της υγείας του, ο Μπότσαρης αντικαθίσταται με την υπ’ αριθ. 3556/16-11-12 διαταγή, από τον αντισυνταγματάρχη του μηχανικού Χρήστο Μαλάμο, που φθάνει στο μέτωπο την 23-11-12. Μια από τις πρώτες ενέργειες του Μαλάμου ήταν η διαταγή στον Τεριακίδη για επίθεση στη Σκάλα της Παραμυθιάς. Πράγματι, ο Τεριακίδης την 26-11-12, επιτίθεται κατά του Φρουρίου της Σκάλας, στο Ελευθεροχώρι. Μετά από ολοήμερη μάχη, οι Τουρκαλβανοί κατατροπώνονται αφήνοντας στο στενό της Σκάλας, 80 νεκρούς, 40 αιχμαλώτους και μεγάλο μέρος οπλισμού. Τη μεγάλη χαρά των νικητών μετριάζει η απώλεια των πρωτοπαλλήκαρων του Δεληγιαννάκη, Μακαρώνα και Πατεράκη, καθώς και των γνωστών για την ανδρεία τους μαχητών Κουτούπη και Τελέλη από το Πόποβο και Τζούρτζου από τη Λαμπανίτσα.

Ο Τεριακίδης σε επιστολή του, την 1-12-12, στον οπλαρχηγό της Γλυκής, Τζώρτζη, αναφέρει. «Καθιστώ υμίν γνωστόν ότι κατέλαβον την οχυράν θέσιν Σκάλα προχθές και περιέκλεισα την Παραμυθιάν πανταχόθεν, ώστε πρέπει πάση θυσία, άμα λήψει της παρούσης μου, να αρχίσητε πύρ εναντίον Παραμυθιάς, ώστε να θέσωμεν τον εχθρόν μεταξύ δύο πυρών…» [3, σ. 332]

Ο οπλαρχηγός Τζώρτζης-Ζαχαράκης, ενισχυμένος με Κρήτες και ντόπιες ανταρτικές δυνάμεις, περνάει, την 1-12-12, τον Αχέροντα και καταλαμβάνει την Ποταμιά και το Γλυκύ. Οι Τσάμηδες, ενισχυμένοι με τακτικό τουρκικό στρατό εξορμούν από την Χόϊκα και, μετά σφοδρές συγκρούσεις, ανακαταλαμβάνουν την 12-12-12 τη Γλυκή. Ταυτόχρονα, οι Τούρκοι συγκεντρώνουν στρατό στη Μοσπίνα των Γραμμενοχωρίων, με στόχο τον έλεγχο της επικοινωνίας Ιωαννίνων-Παραμυθιάς. Ο Μαλάμος, από τους Μπαουσιούς, αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο, αλλά δεν προλαβαίνει να αντιδράσει. Η αγωνία του για την τύχη της Σκάλας είναι έκδηλη σε έγγραφό του, της 24-12-12 , από τους Μπαουσιούς προς το αρχηγείο, στη Φιλιππιάδα.

«… Σήμερον ακούγονται κανονιοβολισμοί εις Σκάλαν Παραμυθιάς. Σπαρτίτση αδύνατον επιτηρώ καθόσον απέχει 8 ώρας εντεύθεν.» [3, σ. 341]

Οι Τούρκοι με σφοδρή αντεπίθεση και με ισχυρή υποστήριξη πυροβολικού, ανακαταλαμβάνουν τη Σκάλα στις 24-12-12. Ο Τεριακίδης, τραυματισμένος και αυτός στη μάχη, αναφέρει την 27-12-12, με λιτό και δραματικό τρόπο, σχετικά, στον Μαλάμο, από το Πετούσι, όπου είχε υποχωρήσει.

«Λαμβάνω την τιμήν να αναφέρω ότι την 24ην τρέχοντος εχθρικός στρατός δυνάμεως 3 ταγμάτων μετά 500 ατάκτων, ερχόμενος εκ της οδού Φιλιατών Παραμυθιάς, μας επετέθη κατά του δεξιού πλευρού, όπερ κατείχε το χωρίον Σέλιανη, υποστηριζόμενον υπό του οπλαρχηγού Μάρκου Δεληγιαννάκη μετά 30 ανδρών, Σπύρου Κρομμύδα μετά 70 ανδρών και χωρικών των πέριξ χωρίων Σέλιανη, Λαμπανίτσα, Σαλονίκη και περί τους 10 Ποποβιτών. Ώρα ενάρξεως μάχης 7,30 π.μ. δια του εχθρικού πυροβολικού. Αντιληφθέντες την πρόθεσιν του εχθρού ότι δια της θέσεως ταύτης προσπαθεί να κυκλώση και να εκπορθήση ημάς, απέστειλα το πλείστον της υπ’ εμέ δυνάμεως 40 ανδρών, προς ενίσχυσιν του χωρίου. Ώρα 10,30 πρωίας η μάχη εξακολουθεί λυσσώδης εξ όλων των σημείων της Σκάλας. Σώμα Δεληγιαννάκη υπεχώρησεν πρώτον, εχθρός πυρπολεί χωρίον. Την στιγμήν ταύτην έφθασε το προς ενίσχυσιν αποσταλέν απόσπασμα 100 ανδρών υπό τον λοχίαν Σπηλιώτην, απεστάλη το πλείστον εις Σέλιανη, αλλά ήτο αργά, διότι ο εχθρός είχε ήδη καταλάβει τα επίκαιρα σημεία και κανονίσει το υψόμετρον, έβαλε καθ’ ημών δι’ εκρηκτικών οβίδων εκρηγνυομένων άνωθεν των προχωμάτων μας. Ούτω οβίς τηλεβόλου εκραγείσα εντός του φρουρίου της Σκάλας κατέστρεψεν αυτό, έτεραι οβίδες πεσούσαι επί των ενωμοτιών των δεκανέων Καστρινάκη, Ποδαρήτη, Δασκαλοπούλου, Παπαγεωργίου, εξετόπισαν αυτάς, τραυματισθέντων δια λίθων πολλών στρατιωτών. Ώρα 13, ο εχθρός επωφελούμενος της υπεροχής του πυροβολικού του, ήρχισε προχωρών δι’ αλμάτων και καταλαβών τα πέριξ ημών υψώματα, δεικνύει προφανή πρόθεσιν να μας κυκλώση και αποκόψη την υποχώρησίν μας. Δεδομένου ότι, εκτός των γνωστών εθελοντικών σωμάτων, το απόσπασμα απετελείτο εξ 80 ανδρών, αλλά και κατά την μάχην διέθετεν μόνο 65 τυφέκια, της προς ενίσχυσιν ημών αποσταλείσης δυνάμεως, αφικνουμένης λίαν αργά, αλλά και ίνα μη προφανώς αιχμαλωτισθώμεν, διέταξα υποχώρησιν προς το χωρίον Πόποβον, συμφώνως διαταγή ημών.» [3, σ. 342]

Μετά την ανακατάληψη της Σκάλας και της Γλυκής από του Τούρκους, είναι πια ορατός ο κίνδυνος καθόδου αυτών νοτιότερα του Αχέροντα, προς τη Φιλιππιάδα. Επιπλέον, ένα στοιχείο που δυσχεραίνει πολύ τις επιχειρήσεις στον κάμπο της Παραμυθιάς είναι οι ανεξάντλητες εφεδρείες των Οθωμανών σε σώματα ατάκτων. Ένα μέρος αυτών προέρχεται από λιποτάκτες Τσάμηδες του στρατού των Ιωαννίνων, που κατεβαίνουν στα χωριά τους για να προστατεύσουν τα σπίτια τους. Οι υπόλοιποι, και περισσότεροι, κατέρχονται στο μέτωπο του Φαναρίου από την περιοχή Φιλιατών και το Δέλβινο. Έτσι, το Αρχηγείο αποφασίζει την ενίσχυση του μετώπου στο σημείο αυτό, μεταφέροντας, από το δεξιό του μετώπου, την ταξιαρχία του αντισυνταγματάρχη Ηπίτη, με 5 πυροβόλα. Παράλληλα ενισχύεται το δεξιό άκρο του μετώπου του Αχέροντα προς το Σούλι και τον Κορύλα, με τμήματα πεζικού υπό τους αξιωματικούς Τζούρα και Τρυπογιώργο.

Την 31-12-12 ο Σαπουντζάκης εκδίδει, την 31-12-12, την παρακάτω διαταγή:
«Οπλαρχηγούς χωρίων Σέλιανη, Ελευθεροχωρίου, Ποπόβου, Βερνίκου, Σαλονίκα, Παλαιοχωρίου και Σκάπιτα.

Γνωρίζομεν εις πάντας υμάς, ότι ανεξάρτητον σώμα συνταγματάρχου Ηπίτη μετά 5 πυροβόλων, βαδίζει προς κατάληψιν της Παραμυθιάς και εκδίωξιν του εχθρού από της εντεύθεν του Καλαμά χώρας. Συνεπώς παραγγέλω εις όλους υμάς με όλους τους οπλοφόρους, ους δύνασθε να διαθέσητε, να ενισχύσητε τας προσπαθείας του στρατού και να εκτελέσητε τας διαταγάς του συνταγματάρχου Ηπίτου. Φιλιππιάς 31-12-12, Σαπουντζάκης». [3, σ. 343]

Ακολουθούν δύο επιθέσεις του ελληνικού στρατού εναντίον του Μπιζανίου στις 7 και 11 Ιανουαρίου, που αποτυγχάνουν και οι δύο. Ο βαρύτατος χειμώνας, με θερμοκρασίες 15 βαθμούς υπό το μηδέν, ήταν ένας πολύ σημαντικός συντελεστής αυτών των αποτυχιών. Ο Στρατηγός Σαπουντζάκης αντικαθίσταται την 15-1-13 από τον Διάδοχο Κωνσταντίνο, ο οποίος αρχίζει να προετοιμάζει, πλέον, την τελική νικηφόρο επίθεση.

Λόγω αυτών των γεγονότων και των δυσμενέστατων καιρικών συνθηκών, οι δραστηριότητες του μετώπου και στην περιοχή της ευθύνης του Μαλάμου περιορίστηκαν σημαντικά. Οι λιποταξίες από τον τουρκικό στρατό, ιδιαίτερα των Αλβανών και των Τσάμηδων, δημιουργούν προβληματισμό στην ελληνική πλευρά. Γράφει σχετικά ο Mαλάμος προς το Αρχηγείο, από τους Μπαουσιούς την 14-1-13.

«Πληροφορούμαι εκ Σκάλας ότι εις Παραμυθιάν και πέριξ συνεκεντρώθηκαν τακτικοί 5000 και 3000 άτακτοι, οι τακτικοί πληροφορούμαι είναι φυγάδες του εν Ιωαννίνοις στρατού. Επίσης πληροφορούμαι ότι άπαντες σχεδόν οι εκ Τσαμουργιάς και πλείστοι Αλβανοί ελιποτάκτησαν την παρελθούσαν εβδομάδα. Επομένως ηρεύνησα μη δια του τεχνάσματος της λιποταξίας συγκεντρούνται εις Παραμυθιάν προς εκτέλεσιν σχεδίου του Αρχηγείου των, αλλά όλαι αι πληροφορίαι βεβαιούν ότι η φυγή αυθόρμητος λόγω κακουχιών και προς προστασίαν των οικογενειών των. Υποθέτω ότι εάν τηρηθή άμυνα επί της αριστεράς όχθης Αχέροντος, δεν θα κινηθώσιν…» [3, σ. 353]

Την ίδια στιγμή, ο Ηπίτης προσπαθεί να ελέγξει την περί τον Αχέροντα περιοχή, μέχρι και το Γαρδίκι. Οι Τσάμηδες αντιστέκονται σθεναρά προκαλώντας με αντεπιθέσεις τους πλήγματα, κυρίως στα εθελοντικά σώματα που προπορεύονται του τακτικού στρατού. Γράφει ο Ηπίτης προς το Αρχηγείο, από τη Νεμίτσα, όπου βρίσκεται την 13-1-13, σχετικά με την κατάσταση αριστερά του Αχέροντα.

«Κατέχων χωρίον Γαρδίκι, εξ ου εξετόπισα εχθρόν, επληροφορήθην ότι ούτος έβαινεν εις το προ εμού χωρίον (Δραγουμί) Δράγανι, ένθα ευρίσκεται ο οπλαρχηγός Βάρφης μετά 20 ανδρών, οι οπλαρχηγοί Κώστα Τζώρτζης Ζαχαράκης μετά 100 ανδρών οπλισμένων κατά το ήμισυ με ΜΑΝΛΙΧΕΡ και των λοιπών με ΜΑΟΥΖΕΡ και ΓΚΡΑ και οι Κρήτες Γύπαρης και Σκουντρής με 50 άνδρες. Οι χωρικοί αναβιβάζουσι τον προελαύνοντα εχθρόν εις 1000-1800 μετά 2 πυροβόλων και 2 μυδραλιοβόλων. Προσβληθέντων των εθελοντικών σωμάτων και φονευθέντος του οπλαρχηγού Ζαχαράκη, πληγωθέντων δε Γύπαρη και Βάρφη ελαφρώς, τα τμήματά των υπεχώρησαν ατάκτως εις Γαρδίκιον.» [3, σ. 354)

Την κινητικότητα στον κάμπο της Παραμυθιάς επισημαίνει και ο Ταγματάρχης Τζούρας από το Σέλωμα του Ποπόβου την 17-1-13, γράφοντας προς το Αρχηγείο:
«Εχθρός δεικνύει τάσεις καταλάβη Χόϊκαν, Γλυκύ και Ζαβρούχον. Το Πετούσι κατέχεται υπό στρατού και οπλαρχηγού Κρομύδα, άτινα εξασφαλίζουσι τα νώτα και το αριστερόν του Μαλάμου.» [3, σ. 355]

Ενώ αυτά συμβαίνουν κοντά στην Παραμυθιά, ο Μαλάμος, από τους Βαριάδες, αναλαμβάνει και εκτελεί με απόλυτη επιτυχία την καταστροφή των αλευρόμυλων της Βελτίστας, επιφέροντας καίριο πλήγμα στον επισιτισμό του τουρκικού στρατού των Ιωαννίνων. Η επιχείρηση εκτελείται με την συνδρομή των οπλαρχηγών Κρομμύδα και Κολοβού και τη συμμετοχή του ανθυπολοχαγού Γρανίτσα. Ταυτόχρονα, ο Κρομμύδας αποκρούει με επιτυχία, την 15-1-13, στο Σουλόπουλο δύναμη 800 Τούρκων αποκλείοντας την επικοινωνία των Ιωαννίνων με Φιλιάτες. Ο κλοιός των Ιωαννίνων γίνεται πλέον ασφυκτικός.

Την 18η Φεβρουαρίου ο Κωνσταντίνος τηλεγραφεί από τη Φιλιππιάδα στον Ηπίτη:
“Αύριον 19ην αρχίζω γενικήν επίθεσιν κατά Ιωαννίνων. Κυρία επίθεσις διενεργηθήσεται την 20ην. Λάβετε μέτρα σας κατά πάσης εκ Παραμυθίας εχθρικής ενεργείας. Εστέ έτοιμος δι ενδεχομένην προέλασίν σας.”

Την 21 Φεβρουαρίου ο ελληνικός στρατός μπαίνει θριαμβευτικά στα Γιάννενα, Την νύχτα της ίδιας μέρας ο τουρκικός στρατός υποχωρεί από τη Σκάλα, την Παραμυθιά, και τα σημεία του κάμπου, που κατείχε και διαφεύγει προς την Αλβανία. Την επομένη, 22-2-13, αντιπροσωπεία Παραμυθιωτών, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Παραμυθιάς, τον Δήμαρχο, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και άλλους Μουσουλμάνους Προκρίτους, σπεύδει στο Φανάρι να δηλώσει υπόταγή στον Ηπίτη. Να, πως περιγράφει τα πράγματα, ο ίδιος ο Ηπίτης, με τηλεγράφημά του, την ίδια μέρα, στον Διάδοχο Κωνσταντίνο, από το τηλεγραφείο του Λούρου.

«Αξιωματικοί υπαξιωματικοί και στρατιώται συγχαίρουν δαφνοστεφή διάδοχον δι άλωσιν Ιωαννίνων, την Σήμερον 10 π.μ. αφίχθη ενταύθα Μητροπολίτης Παραμυθιάς μετά Δημάρχου δημοτικών συμβούλων και προκρίτων Οθωμανών δηλώσαντες υποταγήν. Αύριον πρωΐαν θα βαδίσω ίνα εισέλθω εις Παραμυθίαν. Διέταξα τα τα τμήματα Τρυπογιώργου, Τζούρα και Ταβουλαρίδου μετά υπολοχαγού Πάναρου ίνα βαδίσουν εις Σκάλαν Παραμυθίας οπόθεν θα αναμείνωσιν την άφιξίν μου εις Παραμυθιάν ίνα εισέλθωσιν εις την πόλιν.» [2]

Την 23-2-13 η Παραμυθιά υποδέχεται με κωδωνοκρουσίες, επευφημίες και ζητωγραυγές τον Ηπίτη, που μπαίνει από τη νότια είσοδο ελευθερωτής στη μικρή πολιτεία. Ταυτόχρονα, εισέρχονται από τη βόρεια είσοδο, από την πολύπαθη Σκάλα, τα τμήματα των αξιωματικών που αναφέρονται στο τηλεγράφημα. Μαζί και τα ανταρτικά τμήματα που τόσο αίμα και ιδρώτα προσφέρανε στον αγώνα. Ο Φουάτ Πρόνιο, αφού δεν τόφερε η μοίρα να παραδοθεί «ένας Πρόνιος (αυτός) εις έναν Μπότσαρη» [8, σ. 326], όπως εδήλωνε πως ήταν η επιθυμία του, αρκέστηκε να δηλώσει τη νομιμοφροσύνη του στον Ηπίτη. Να πως περιγράφει ο Διάδοχος Κωνσταντίνος, σε τηλεγράφημά του της 24-2-13 από τα Ιωάννινα προς το Υπουργείο Στρατιωτικών, την απελευθέρωση της Παραμυθιάς.

«Λαμβάνω την τιμήν να σας ανακοινώσω, ότι ο αντισυνταγματάρχης του πυροβολικού κ. Ηπίτης εισήλθε το Σάββατο την 1 μ.μ. εις την Παραμυθίαν μετά δύο ταγμάτων πεζικού, ενός λόχου και δύο ουλαμών πυροβολικού και ιππικού. Αι υπόλοιποι δυνάμεις θ’ αφιχθούν δια της Σκάλας της Παραμυθιάς. Αμέσως ετελέσθη δοξολογία. Ο Μητροπολίτης Νεόφυτος ιερούργησε και εξεφώνησε συγκινητικόν λόγον. Ο ενθουσιασμός του λαού είναι μέγας. Ήρχισεν αμέσως η περισυλλογή των όπλων. Επίκειται η κατάληψις του Μαργαριτίου.» [2]

Την ίδια μέρα, λόχος της ταξιαρχίας Ηπίτη, υπό τον Λευκάδιο Ανθυπολοχαγό Άγγελο Φέτση, μπαίνει στην Πάργα και παραλαμβάνει από τον τότε Τούρκο διοικητή Τζελιάμ Μουλιαζίμη τα κλειδιά της πύλης του κάστρου της Πάργας. Οι Φιλιάτες απελευθερώθηκαν τρεις μέρες μετά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. ΓΕΣ/Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (ΓΕΣ/ΔΙΣ), “Επιχειρήσεις κατά των Τούρκων στην Ήπειρο 1912”, Αθήνα, 1992.
2. ΓΕΣ/Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (ΓΕΣ/ΔΙΣ), “Επίτομη Ιστορία των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913)”, Αθήνα, 1987.
3. Αλεξάνδρου Δ. Λιβαδέως, Το Ηπειρωτικόν Κομιτάτον, Αθήναι 1984
4. Σπύρου Μουσελίμη, Ιστορικοί περίπατοι ανά τη Θεσπρωτία, Γ’ έκδοση, Γιάννινα 1997.
5. Σπύρου Μουσελίμη, Το Πόποβο, Β’ έκδοση, Γιάννινα 2001.
6. Σταύρου Παπαμώκου, Η Σέλλιανη. Χθές και σήμερα, Αθήνα 1997.
7. Δ. Σαλαμάγκα, Καθώς χάραζε η λευτεριά, Γιάννινα 1963.
8. Κ. Δ. Στεργιόπουλου, Το Μικτόν Ηπειρωτικόν Στράτευμα κατά την ελευθέρωσιν της Ηπείρου Οκτώβριος –Νοέμβριος 1912), Αθήναι 1968.

Ο Παναγιώτης Χρ. Τσαμάτος είναι:
Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
συγγραφέας
Read More »
Σαν σήμερα 23.02.1913 | Απελευθερώνεται η Παραμυθιά. H ιστορία μέσα από στρατιωτικό αρχειακό υλικό Σαν σήμερα 23.02.1913 | Απελευθερώνεται η Παραμυθιά. H ιστορία μέσα από στρατιωτικό αρχειακό υλικό Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023 Rating: 5

Σελίδες