Ηγουμενίτσα: Super διαγωνισμός από την MSphotographers - Κερδίστε ένα iPhone 7 με 32GB

Σάββατο, Δεκεμβρίου 24, 2016



Αυτές τις γιορτές έχουμε για εσάς ένα μοναδικό δώρο! 
Ένα δώρο που σίγουρα όλοι θέλετε  
Θα δώσουμε την ευκαιρία σε έναν τυχερό να κερδίσει ένα iPhone 7 32GB.

Ο διαγωνισμός είναι πολύ απλός. 
Για να λάβετε μέρος αρκεί να κάνετε:
1. Like στην σελίδα μας (εφόσον ακόμα δεν έχετε κάνει)
2. Like σε αυτή την δημοσίευση
3. Share αυτή την δημοσίευση

Αυτό ήταν!

Ο διαγωνισμός θα λήξει την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017 στις 14:00.

Ο νικητής (και ένας επιλαχών) θα επιλεχθεί μέσω του εργαλείου τυχαίας επιλογής RANDOM.ORG και θα ανακοινωθεί την ίδια ημέρα στις 19:00.

Κάνουμε τον διαγωνισμό αυτό γιατί θέλουμε να αναπτύξουμε την δουλειά μας και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε μια δυναμική και ενεργή κοινότητα στο Facebook και σας θέλουμε μαζί μας!

Ευχόμαστε καλές γιορτές και καλή επιτυχία σε όλους :)

Like+Share και μπείτε στην κλήρωση!

*Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο άτομα άνω των 18 ετών.



 
Read More »
Ηγουμενίτσα: Super διαγωνισμός από την MSphotographers - Κερδίστε ένα iPhone 7 με 32GB Ηγουμενίτσα: Super διαγωνισμός από την MSphotographers - Κερδίστε ένα iPhone 7 με 32GB Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 24, 2016 Rating: 5

Τροχαίο ατύχημα στην παραλιακή της Ηγουμενίτσας (+ΦΩΤΟ)

Σάββατο, Δεκεμβρίου 24, 2016

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε εχτές το μεσημέρι, στην παραλιακή οδό της Ηγουμενίτσας, στο ύψος του ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας.

Ο οδηγός του ΙΧ έχασε τον έλεγχό του, με αποτέλεσμα να προσκρούσει σε κολόνα ηλεκτροφωτισμού.

Από το ατύχημα ευτυχώς δεν τραυματίστηκε ο 61χρονος οδηγός, ενώ το ΙΧ υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές,

Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.




Read More »
Τροχαίο ατύχημα στην παραλιακή της Ηγουμενίτσας (+ΦΩΤΟ) Τροχαίο ατύχημα στην παραλιακή της Ηγουμενίτσας (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 24, 2016 Rating: 5

ΜΕΤΣΟΒΟ: Στην παγωμένη λίμνη πηγών Αώου (ΒΙΝΤΕΟ)

Σάββατο, Δεκεμβρίου 24, 2016

Για 16η μέρα στο Νομό Ιωαννίνων, το θερμόμετρο παραμένει κάτω από το μηδέν!
Δείτε το βιντεο του epirusgate από την παγωμένη λίμνη Αώου στο Μέτσοβο


 

Read More »
ΜΕΤΣΟΒΟ: Στην παγωμένη λίμνη πηγών Αώου (ΒΙΝΤΕΟ) ΜΕΤΣΟΒΟ: Στην παγωμένη λίμνη πηγών Αώου (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 24, 2016 Rating: 5

Oι 10 καλύτεροι ελληνικοί δίσκοι του 2016

Σάββατο, Δεκεμβρίου 24, 2016

Οι δέκα δίσκοι είναι λίγοι και το άρθρο αυτό καταπιεστικό. Κάνοντας την καρδιά μου βράχο έχω να δηλώσω τα παρακάτω, λίγες μέρες πριν φύγει μια για πάντα αυτή η καταραμένη χρονιά, η οποία το μόνο καλό που έφερε ήταν μια σειρά ελληνικών δίσκων, 10 από τους οποίους ξεχωρίσαμε (με αρκετή δυσκολία). Για να δούμε:



10. Γιώτα Νέγκα – "Τελευταίος Εαυτός"
Ο δισκογραφικός τελευταίος εαυτός των Καραμουρατίδη - Ιωάννου - Νέγκα αποτελεί την πρώτη προσωπική δισκογραφική έκπληξη γι' αυτή τη χρονιά. Ένας δίσκος ολοκληρωμένος και φτιαγμένος “πάνω” στην Νέγκα η οποία φυσικά τον απογείωσε. Αγαπημένο κομμάτι από το δίσκο: «Σε εσένα τρέχω», με τη συμμετοχή της Δήμητρας Γαλάνη.



9. Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης - "38 τ.μ."
Εννέα νέα κομμάτια έρχονται να γεμίσουν χώρους μεγαλύτερους και μικρότερους των 38 τετραγωνικών μέτρων, με όλων των ειδών τα συναισθήματα. Διαλέξτε και πάρτε ό,τι έχει ανάγκη η ψυχή σας αυτή την περίοδο, γιατί από ΕΝΦΙΑ στα τ.μ. χορτάσαμε. Α! Και καλά Χριστούγεννα, καλούς φόρους και… ό,τι άλλο προκύψει.



8. Απόστολος Ρίζος – «6»
Ο Γραμμένος 16, ο Ρίζος 6. Έξι τραγούδια που γεμίζουν ένα δίσκο, όταν άλλοι δίσκοι χρειάζονται πολλά παραπάνω για να θεωρηθούν πλήρεις. Κρατάω τις μοναδικές ερμηνείες του για το χρόνο που πέρασε, και νομίζω πως δε θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη ερμηνεία του στο «Ψάρι», όταν ακόμα δεν ήξερε πώς να το τιτλοφορήσει.



7. Κωστής Μαραβέγιας – "Κατάστρωμα"
«Να ‘μουνα βάρκα στο γιαλό, να χαίρεστε κι εσείς κι εγώ» . Ένας θαλασσινός δίσκος ο οποίο στάθηκε η αφορμή για να ξεχυθεί και πάλι ο Κωστής, μετά από 4 χρόνια απουσίας, στη μουσική νυχτερινή ζωή της Αθήνας. #ΤeamΚωστής, λοιπόν.



6. Μαρίζα Ρίζου – "Μεγάλη Γιορτή"
Η Μαρίζα Ρίζου συμμετέχει συνθετικά ή στιχουργικά στα οκτώ από τα εννέα κομμάτια. Το ένατο, το «Ζητάτε Να σας Πω», είναι ένα αριστούργημα γραμμένο απ’ τον Αττίκ πριν από αρκετές δεκαετίες, το οποίο δε θα μπορούσε να λείπει από τον δίσκο της, μιας και σε κάθε ζωντανή της εμφάνιση το ερμήνευε τόσο ξεχωριστά που άξιζε μια θέση στη δισκογραφία της.



5. Σπύρος Γραμμένος - «16» (Δεκάξι)
Δέκα τραγούδια σε μουσική και στίχους του ίδιου, και η διασκευή του τραγουδιού του Μάνου Λοΐζου και του Νίκου Τσιπουρλιάνου, «Ο Κόκορας (Είπα στον κόκορά μου)» αποτελούν τη νέα δουλειά του Σπύρου Γραμμένου. Ο λόγος του πάντα αφοπλιστικός, αληθινός και δημιουργικά ειρωνικός. Μια δουλειά που σου δημιουργεί όλα τα συναισθήματα αλλά κυρίως αυτό της ανάμνησης και δυσαρέσκειας για ό,τι ζούμε σήμερα.


4. Δήμητρα Γαλάνη & Ευστάθιος Δράκος – "Το βαλς των χαμένων μετά"
Λίγες μέρες πριν, κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος της Δήμητρας Γαλάνη, του Ευστάθιου Δράκου και του Νίκου Μωραΐτη. «Εκδρομή», «Ευτυχισμένοι Άνθρωποι», «Νερό», «Όστρακο», « Ο ψαράς των λέξεων» και άλλα… σε πείθουν και μόνο από τους τίτλους. Πού να τα ακούσεις και να δεις «Πόσους εαυτούς κρυμμένους μέσα σου» θα βρεις. Ήρθε η ώρα να δηλώσω δημόσια πόσο αγαπάω το καθετί με το οποίο καταπιάνεται αυτός ο Δράκoς πια;



3. Νατάσσα Μποφίλιου – "Βαβέλ"
Το τρίπτυχο Ευαγγελάτος - Καραμουρατίδης - Μποφίλιου έκανε ξανά το θαύμα του, και πριν το κυκλοφορήσει το παρουσίασε στο αθηναϊκό κοινό κι όχι μόνο, με απόλυτη επιτυχία. Μέσα σε 12 τραγούδια κοινωνικοπολιτικού κατά βάση χαρακτήρα, η Νατάσσα Μποφίλιου αποδεικνύει για ακόμη μία φορά πως τόσο οι ερμηνείες της όσο και οι δουλειές που στήνει, είναι κάτι παραπάνω από προσεγμένες και δουλεμένες. Ραντεβού τώρα, στο δεύτερο μέρος της Βαβέλ, το πιο εξωστρεφές, στο Estate, για 9 εμφανίσεις.



2. Γιάννης Αγγελάκας – "Ήσυχα Τραγούδια Για Ανέμελα Λιβάδια"
Η λύπη, η χαρά, το μαζί, το ποτέ. Είναι ένας από τους λίγους που μιλάει εξίσου ιδιαίτερα για όλα τα παραπάνω. Το άλμπουμ περιέχει 9 νέα τραγούδια και μια διασκευή στο τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη, «Δε Θέλω τα Ματάκια σου». Ο Γιάννης είναι ο παιδικός μου ήρωας, και κάθε Δεκέμβρη τον έχω ανάγκη λίγο περισσότερο απ’ ό,τι τους υπόλοιπους μήνες, οπότε αυτό το δίσκο τον αντιμετωπίζω και σαν μία προσωπική λύτρωση.


1. Μαρία Παπαγεωργίου – "Μνήμη"
Ο πιο ολοκληρωμένος δίσκος του 2016, ο οποίος, μαζί με τις ζωντανές εμφανίσεις της Μαρίας και της μπάντας της, συνόδευσε τις Δευτέρες μας από την εποχή του μπουφάν μέχρι της απλής ζακέτας. Ένας δίσκος, ερμηνευμένος από την σημαντικότερη ίσως ερμηνεύτρια της νέας γενιάς, ο οποίος περιέχει οκτώ νέα τραγούδια που υπογράφουν ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, ο Τιμολέων Γκέτσος, αλλά και Σταύρος Ρουμελιώτης. Το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου, είχε βρεθεί στην πρώτη θέση με τα καλύτερα τραγούδια του 2015. Πού να φανταζόμασταν τι άλλα θ ακούγαμε ακόμη...




 
Read More »
Oι 10 καλύτεροι ελληνικοί δίσκοι του 2016  Oι 10 καλύτεροι ελληνικοί δίσκοι του 2016 Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 24, 2016 Rating: 5

Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από την Φιλαρμονική Φιλιατών

Σάββατο, Δεκεμβρίου 24, 2016



Η Φιλαρμονική Φιλιατών, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος έψαλε τα Κάλαντα των Χριστουγέννων, πιστή στις παραδόσεις και τα έθιμα του τόπου μας!

Νωρίς το πρωϊ της Παρασκευής, ο πρώτος που άκουσε τα κάλαντα στο γραφείο του, ήταν ο κος. Δήμαρχος Φιλιατών και οι αντιδήμαρχοι.

Σειρά είχε το Γηροκομείο Φιλιατών, το ΕΠΑΛ, το Αστυνομικό Τμήμα, ο Β' Παιδικός Σταθμός,ο κος. Διοικητής, οι Αξιωματικοί, οι οπλίτες και το πολιτικό προσωπικό του 628 ΤΠ, το Νοσοκομείο και το Β' Δημοτικό Σχολείο. 
 

 
Αμέσως μετά οι γειτονιές , οι πλατείες και η λαϊκη αγορά των Φιλιατών, όπου μικροί και μεγάλοι άκουσαν τα κάλαντα και αντάλαξαν ευχές για τα Χριστούγεννα. 
Η παρουσία της Φιλαρμονικής Φιλιατών έκλεισε με την συμμετοχή- μίνι συναυλία, στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή που οργάνωσαν το προσωπικό και τα παιδιά του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Φιλιατών στο κτήριο του Οικοτροφείου, παρουσία πλήθους κόσμου. 
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για να σας πούμε τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου!!! 
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ- ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!


 
Read More »
Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από την Φιλαρμονική Φιλιατών Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από την Φιλαρμονική Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 24, 2016 Rating: 5

Ηλιούγεννα: Το αρχαίο Ελληνικό έθιμο των Χριστουγέννων

Σάββατο, Δεκεμβρίου 24, 2016


Τα Χριστούγεννα η εορτή της ανάμνησης της γεννήσεως του Ιησού Χριστού δηλαδή, αποτελούν την μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού, αποτελώντας ημέρες χαράς για όλον τον Χριστιανικό κόσμο. Λόγω βέβαια της «οικονομικής εκμετάλλευσης» και του τεράστιου «οικονομικού τζίρου της εορτής» τα Χριστούγεννα εορτάζονται πλέον σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Ιχνηλατώντας την ιστορικότητα της εορτής ανακαλύπτουμε ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν την ημερομηνία της εορτής, αλλά και συσχετίσεις με συνήθειες στον αρχαίο κόσμο. Αναζητώντας την ακριβή ημερομηνία γενέσεως του Ιησού ανακαλύπτουμε ότι αφενός στην καινή Διαθήκη δεν γίνεται αναφορά για την εορτή Χριστουγέννων και αφετέρου ότι κανείς από τους Αποστόλους δεν τήρησε την 25η Δεκεμβρίου ως γενέθλια ημέρα του. Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός, (υπολογίζεται πως γεννήθηκε μεταξύ του 6 - 2 π. X.) Υπάρχουν όμως ενδείξεις που συνηγορούν στην Φθινοπωρινή γέννηση του, και όχι στην χειμερινή.Το εδάφιο από το Ευαγγέλιο του Λουκά παραδείγματος χάριν αναφέρει:
«Οι ποιμένες ήσαν κατά το αυτό μέρος διανυκτερεύοντες εν τοις αγροίς, και φυλάττοντες φύλακας της νυκτός επί το ποίμνιον αυτών» (2: 8). Η φράση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις πρακτικές των βοσκών καθώς τον χειμώνα λόγω του ψύχους οι ποιμένες δεν διανυκτερεύουν στους αγρούς. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η γέννηση του Ιησού δεν έγινε το Δεκέμβριο αλλά το Φθινόπωρο εφόσον τα κοπάδια δεν ήταν στις στάνες. Γνωρίζουμε επίσης ότι η γέννηση συνέπεσε, με την απογραφή, που συνήθως γινόταν μετά την συγκομιδή, κατά τις αρχές Οκτωβρίου. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης επίσης συσχετίζει την γέννηση του Ιησού Χριστού με την εορτή της «Σκηνοπηγίας», η οποία γινόταν τον Οκτώβρη.

Στην Αγία Γραφή γενέθλιες και ονομαστικές εορτές δεν συνιστούνται. Στην πραγματικότητα τα Χριστούγεννα δεν συμπεριλαμβάνοντα στις αρχαίες γιορτές της Χριστιανικής Εκκλησίας, και μάλιστα η τήρηση των γενεθλίων καταδικάζονταν σαν ένα αρχαίο Ελληνικό "ειδωλολατρικό" έθιμο απεχθές στους Χριστιανούς. Ημέρα μνήμης των αγίων και μαρτύρων όριζαν αυτή του θανάτου. Η Καθολική Εγκυκλοπαίδεια αναφέρει σχετικά : «Τα Χριστούγεννα δεν ήταν ανάμεσα στις πρώτες εορτές της Εκκλησίας. Ο Ειρηναίος και ο Τερτυλλιανός την παραλείπουν από τους καταλόγους των εορτών» Έτσι Τα Χριστούγεννα ως εορτή των γενεθλίων του δεν γιορτάζονταν τα πρώτα 300 χρόνια. Η καθιέρωση της 25ης Δεκεμβρίου ως ημέρα των Χριστουγέννων έγινε στη Ρώμη από τον Πάπα Ιούλιο τον Α, τον 4ο μ.χ. αιώνα, μετά από έρευνα που έγινε στα αρχεία της Ρώμης για την χρονιά επί Αυγούστου απογραφής, και κατόπιν υπολογισμών βάση των Ευαγγελίων. Ένα στοιχείο που λήφθηκε υπόψιν είναι το η φράση από το κατ’ Ιωάννη γ’30«Εκέινον δει αυξάνειν, εμέ ελατούσθαι»

Στην πραγματικότητα όμως αυτό συνέβη διότι η συγκεκριμένη ημερομηνία συνέπεφτε με τις αρχαίες εορτές του Χειμερινού Ηλιοστασίου και την «Επιστροφή» του Ηλίου. Έκτοτε ο Χριστός όφειλε να είναι ο Ήλιος ο δίδων το φως εις τον κόσμο. Πριν εορταζόταν στις 6 Ιανουαρίου μαζί με τη βάπτιση του Ιησού (Θεοφάνεια). Αργότερα το έθιμο πιθανολογείται ότι μεταφέρθηκε στην Ανατολή, πιθανόν από τον Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό το 378-381 περίπου μ.Χ. Ο Ιωάννης Χρυσόστομος (345-407 μ.Χ.) σε ομιλία του για τη γέννηση του Χριστού, αναφέρει ότι είχε αρχίσει στην Αντιόχεια να γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου. Το σίγουρο είναι ότι την εποχή του Ιουστινιανού, τον 6ο αιώνα, ο εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου είχε εξαπλωθεί σχεδόν σε όλη την Ανατολή.


Τι εόρταζαν οι Αρχαίοι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων;

Οι αρχαίοι Έλληνες κατά την χειμερινή τροπή του ήλιου γιόρταζαν την γέννηση του Διονύσου. Ο Διόνυσος αποκαλούταν «σωτήρ» και θείο «βρέφος», το οποίο γεννήθηκε από την παρθένο Σέμελη. Ήταν ο καλός «Ποιμήν», του οποίου οι ιερείς κρατούν την ποιμενική ράβδο, όπως συνέβαινε και με τον Όσιρη. Τον χειμώνα θρηνούσαν το σκοτωμό του Διονύσου από τους Τιτάνες, αλλά στις 30 Δεκεμβρίου εόρταζαν την αναγέννησή του. Οι γυναίκες-ιέρειες ανέβαιναν στην κορυφή του ιερού βουνού και κρατώντας ένα νεογέννητο βρέφος φώναζαν «ο Διόνυσος ξαναγεννήθηκε. Ο Διόνυσος ζει» , ενώ σε επιγραφή αφιερωμένη στον Διόνυσο αναγράφεται:«Εγώ είμαι που σε προστατεύω και σε οδηγώ, εγώ είμαι το 'Αλφα και το Ωμέγα».

Αυτή η αρχαία Ελληνική γιορτή, είχε επίσης ταυτιστεί και με την γιορτή του Ηλίου, τον οποίο οι αρχαίοι λαοί είχαν θεοποιήσει. Συγκεκριμένα στους Έλληνες, είχε ταυτιστεί με τον Φωτοφόρο Απόλλωνα του Ηλίου, ο οποίος απεικονιζόταν πάνω στο ιπτάμενο άρμα του να μοιράζει το φως του Ηλίου. Οι αρχαίοι λαοί αναπαριστούσαν την κίνηση του ήλιου με την ζωή ενός ανθρώπου που γεννιόταν κατά την χειμερινή τροπή του ήλιου που μεγάλωνε βαθμιαία καθώς αυξάνονταν και οι ώρες που ο ήλιος φωταγωγούσε την Γη, και πέθαινε ή ανασταίνονταν τον Μάρτιο την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, συμβολίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αναγέννηση του φυτικού βασιλείου μέσα από την μήτρα της Γης. Το χειμερινό Ηλιοστάσιο 22-25 Δεκεμβρίου σημαίνει την αρχή του χειμώνα, και ο Ηλιος αρχίζει βαθμιαία να αυξάνει την ημέρα έως ότου εξισωθεί με την νύχτα, κατά την Ιση-μερία τον Μάρτιο. Τότε ο Ήλιος νικά το σκοτάδι, και έρχεται η άνοιξη, η εποχή της αναγέννησης για την φύση.


Η εορτή αυτή πέρασε και στην αρχαία Ρώμη με τις δημοφιλείς γιορτές των Σατουρνάλιων, προς τιμήν του Κρόνου τον Δεκέμβριο αλλά και της θεάς Δήμητρας, γι΄ αυτό και έκαναν θυσίες χοίρων για την ευφορία της γης . Τα Σατουρνάλια ήταν από τις σημαντικότερες και ονομάζονταν: « DIES INVICTI SOLIS », δηλαδή «Ημέρα του αήττητου ήλιου». Μια γιορτή που φυσικά την είχαν πάρει απο την γιορτή του Φωτοφόρου Απόλλωνα - Ηλίου!

Στην αρχαία Ρώμη, η εορτή άρχιζε στις 17 Δεκεμβρίου και διαρκούσε επτά ήμερες. Στην εορτή αυτή αντάλλασσαν δώρα, συνήθως λαμπάδες και στα παιδία έδιναν πήλινες κούκλες και γλυκά σε σχήμα βρέφους για να θυμίζουν το Κρόνο, που τρώει τα παιδιά του. Σταδιακά λοιπόν τα γενέθλια του θεού Ήλιου μετατράπηκαν σε γενέθλια του Υιού του Θεού. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι «εθνικοί» αποκαλούσαν την Πρώτη Ημέρα της εβδομάδας Ημέρα του θεού-Κυρίου Ήλιου, ορολογία την οποία αργότερα χρησιμοποίησαν και οι εκκλησιαστικοί Πατέρες για λόγους σκοπιμότητας ίσως. Κάτι που διασώζεται έως σήμερα στα Αγγλικά ως SUN-DAY, στα Γερμανικά SONN-TAG.
Ο Ιουστίνος ο μάρτυς (114-165 μ.Χ.) γράφει στη 2η απολογία του για τον Ιησού «...σταυρώθηκε, πριν το Σάββατο, ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ "ΚΡΟΝΟΥ" και την επόμενη ημέρα ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ (θεού) "ΗΛΙΟΥ" και η οποία μετονομάσθηκε σε ΚΥΡΙΑΚΗ, αναστήθηκε και εμφανίσθηκε στους μαθητές Του...»

Οι Αιγύπτιοι στις 25 Δεκεμβρίου εόρταζαν την γέννηση του θεού-ήλιου Όσιρη. Μετά την δολοφονία του ένα δένδρο ξεφύτρωσε στο οποίο ο Ίσις,σε κάθε επέτειο της γέννησης του στις 25 Δεκεμβρίου, άφηνε δώρα γύρω από το δένδρο. Οι Βαβυλώνιοι, και οι Φοίνικες ονόμαζαν το θεό-ήλιο Βαάλ , οι Πέρσες λάτρευαν τη γέννηση του Αήττητου-ήλιου και θεού Μίθρα Βασιλιά, ενώ οι Βραχμάνοι στην γέννηση του ψάλλουν: «Εγέρσου ω βασιλιά του κόσμου, έλα σε μας από τις σκηνές σου».

Εκτός όμως της ημέρας της γέννησης και πολλές από τις παραδόσεις που συνδέονται με τα Χριστούγεννα (ανταλλαγή δώρων, στολισμοί, κάλαντα, Χριστουγεννιάτικο δέντρο κλπ.) έχουν τις ρίζες τους σε παλαιότερες θρησκείες. Πιο συγκεκριμένα τα κάλαντα!
Πίσω από τα κάλαντα κρύβεται ένα αρχαίο Ελληνικό έθιμο με το όνομα Ειρεσιώνη, που αναφέρεται ήδη από τον Όμηρο, ο οποίος ευρισκόμενος στην Σάμο, σκάρωσε διάφορα τραγούδια τα οποία μαζί με μια ομάδα παιδιών τα τραγουδούσαν στα σπίτια των πλουσίων ευχόμενοι πλούτο, χαρά και ειρήνη. Συμβόλιζε την ευφορία και γονιμότητα της γης και εορτάζονταν δυο φορές το χρόνο, μια την άνοιξη με σκοπό την παράκληση των ανθρώπων προς τους θεούς κυρίως του Απόλλωνος-ήλιου και των Ωρών για προστασία της σποράς και μια το φθινόπωρο, για να τους ευχαριστήσουν για την συγκομιδή των καρπών. Ταυτόχρονα με τις ευχαριστίες προς τους θεούς, έδιναν ευχές και στους συνανθρώπους.




Τα παιδιά γύριζαν από σπίτι σε σπίτι, κρατώντας ελιάς ή δάφνης στολισμένα με μαλλί (σύμβολο υγείας και ομορφιάς) και καρπούς κάθε λογής, τραγουδώντας για καλύτερη τύχη και γονιμότητα της γης. Πολλά από τα παιδιά έφεραν τον κλάδο σπίτι τους και τον κρεμούσαν στην πόρτα όπου έμενε όλο το έτος.(κάτι που συνηθίζουμε να κάνουμε σήμερα την Πρωτομαγιά).

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Αποστόλου Αρβανιτόπουλου, σχετικό με τα έθιμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου και των καλάνδων, μας σώζει ο Φίλιππος Βρετάκος στο βιβλίο του "Οι δώδεκα μήνες του έτους και αι κυριώτεραι εορταί των". Σε αυτό το βιβλίο του ο Φίλιππος Βρετάκος μας λέει:
"Το χριστουγεννιάτικον δένδρον συμβολίζει την αιωνιότητα της ζωής, διότι δεν γηράσκει και δεν χάνει, επομένως, την νεότητά του. Το δένδρον όμως των Χριστουγέννων δεν το ευρίσκω, εγώ τουλάχιστον, ως ξενικήν συνήθειαν, ως νομίζεται γενικώς, αλλ' εν μέρει ως αρχαίαν ελληνικήν. Είναι, δηλαδή, υπολείμματα της περιφήμου "ειρεσιώνης", και της "ικετηρίας" των αρχαίων Ελλήνων, και μάλιστα των αρχαίων Αθηναίων. Ήσαν δε η μεν Ικετηρία κλάδος ελαίας, από του οποίου εκρέμων ποκάρια μαλλιού, και έφερον αυτόν όσοι ήθελον να ικετεύσουν τον Θεόν ομαδικώς, δια την απαλλαγήν του τόπου από δεινού τινός κακού, π.χ. από νοσήματος, πανώλους, χολέρας ή ομοίου. Ως επί το πολύ, όμως, εβάσταζε την Ικετηρίαν άνθρωπος, ο οποίος ήθελε να τεθή υπό την προστασίαν θεού και της ανωτέρας αρχής, για να προβή εις αποκαλύψεις εναντίον ισχυρών ανθρώπων ή αρχόντων." ("Κληρονομία του αρχαίου κόσμου", εφημερίς "Εθνος", 31 Δεκεμ.1937)

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία στο τέλος του 16ου, αλλά έως τις αρχές του 19ου αιώνα δεν ήταν διαδεδομένο ευρέως - τοποθετούνταν μόνο στις εκκλησίες. Το δέντρο ως Χριστιανικό σύμβολο, συμβολίζει την ευτυχία που κρύβει για τον άνθρωπο η γέννηση του Χριστού. Σταδιακά το δένδρο άρχισε να γεμίζει με διάφορα χρήσιμα είδη- κυρίως φαγώσιμα κι αργότερα ρούχα κι άλλα είδη καθημερινής χρήσης, (κάτι που γινόταν στους αρχαίους Ελληνικούς ναούς) συμβολίζοντας την προσφορά των Θείων Δώρων. Στην σύγχρονη Ελλάδα το έθιμο το εισήγαγαν οι Βαυαροί με τον στολισμό στα ανάκτορα του Όθωνα το 1833. Μετά τον το Β’ παγκόσμιο πόλεμο το δέντρο με τις πολύχρωμες μπάλες μπήκε σε όλα τα ελληνικά σπίτια.

Φυσικά μεγάλη εντύπωση προκαλεί και το μυθολογικό γεγονός του "Αγιοβασίλη" με το έλκηθρο του που το κινούν οι ιπτάμενοι τάρανδοι. Ούτε αυτό όπως καταλαβαίνετε, δεν θα μπορούσε να μην παρθεί απο την Αρχαία Ελλάδα. Όπως αναφέραμε πιο πρίν , τον μήνα Δεκέμβριο, οι Έλληνες γιόρταζαν τον Διόνυσο αλλά και τον Φωτοφόρο Απόλλωνα-Ηλίου παριστάνοντας τον πάνω στο ιπτάμενο άρμα του, να μοιράζει το φως. Το άρμα έγινε έλκηθρο, τα άλογα έγιναν τάρανδοι και το "δώρο" του φωτός που μοίραζε στους ανθρώπους ...έγινε κυριολεκτικά "μοίρασμα δώρων".

Τέλος το κόψιμο της βασιλόπιτας αποτελεί εξέλιξη του αρχαιο Ελληνικού εθίμου του εορταστικού άρτου, τον οποίο οι αρχαίοι Έλληνες πρόσφεραν στους θεούς σε μεγάλες αγροτικές γιορτές, όπως τα Θαλύσια και τα Θεσμοφόρια. 



Read More »
Ηλιούγεννα: Το αρχαίο Ελληνικό έθιμο των Χριστουγέννων  Ηλιούγεννα: Το αρχαίο Ελληνικό έθιμο των Χριστουγέννων Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 24, 2016 Rating: 5

Υλοποίηση Προγράμματος «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων» στις εγκαταστάσεις του Δ.I.E.K. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Σάββατο, Δεκεμβρίου 24, 2016

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του στον τομέα της δια βίου μάθησης οργανώνει και υλοποιεί στην πόλη της Ηγουμενίτσας το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων» διάρκειας 160 ωρών. Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με τον Όμιλο «ΑΠΟΨΗ», θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΔΙΕΚ Ηγουμενίτσας και εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα «Υποστήριξη Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και Πιστοποίησης Ανθρώπινου Δυναμικού Δια Βίου Μάθησης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών με κωδικό έρευνας 12728.
Το πρόγραμμα επιμόρφωσης αποτελεί μια ολοκληρωμένη προετοιμασία που οδηγεί σε εξασφαλισμένη ΕΠΙΤΥΧΙΑ στις εξετάσεις πιστοποίησης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Για τους εκπαιδευόμενους που δεν έχουν επαγγελματική εμπειρία 150 ωρών εξασφαλίζεται η δυνατότητα απευθείας συμμετοχή τους στις εξετάσεις του ΕΟΠΠΕΠ με την εγγραφή τους στο μητρώο Εκπαιδευτών ΕΚΠΑ-ΕΛΚΕ.
Παρέχεται και Βεβαίωση Επιτυχούς ολοκλήρωσης και Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης στο θεματικό αντικείμενο «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων», από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που μοριοδοτείται στις επιλογές εκπαιδευτών Δημοσίων ΙΕΚ, Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και Διευθυντών ΙΕΚ.
Το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσης γίνεται εξ αποστάσεως με τη χρήση ασύγχρονης εκπαίδευσης και τηλεδιασκέψεων, δίνοντας τη δυνατότητα παρακολούθησης από το σπίτι χωρίς μετακινήσεις και περιττά έξοδα. Tο μοντέλο της μικτής μάθησης με συνδυασμό Δια ζώσης και εξ αποστάσεως διδασκαλίας δίνοντας ανεξαρτησία στο χώρο και στο χρόνο μάθησης για τους εκπαιδευόμενους.
Οι εκπαιδευόμενοι καθοδηγούνται στην αποτελεσματική σχεδίαση και υλοποίηση μικροδιδασκαλίας στο πρότυπο των εξετάσεων του ΕΟΠΠΕΠ.
Τα μαθήματα επικεντρώνονται στη αντιμετώπιση της θεωρητικής εξέτασης με ουσιαστική αξιοποίηση της τράπεζας θεμάτων.
Οι εκπαιδευόμενοι λαμβάνουν εκπαιδευτικό υλικό σε ηλεκτρονική διαδραστική μορφή.
Οι εκπαιδευόμενοι που παρακολουθούν το πρόγραμμα «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων» του ΕΚΠΑ θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αν το επιθυμούν και το πρόγραμμα «Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση» του Πανεπιστημίου με 60% έκπτωση.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο δια ζώσεις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε ένα Σαββατοκύριακο, και μια δια ζώσης συνάντηση στο τέλος του προγράμματος, στην οποία υλοποιείται το εργαστήριο μικροδιδασκαλίας. Οι δύο πρώτες δια ζώσεις συναντήσεις έχουν διάρκεια τεσσάρων (4) ωρών και η τρίτη στην οποία υλοποιούνται και οι μικροδιδασκαλίες έχει διάρκεια οκτώ (8) ωρών.

Πρόγραμμα Ασύγχρονης Εκπαίδευσης - On Line Συναντήσεων
(Σύγχρονη Τηλεκπαίδευση και Δια Ζώσης Συναντήσεων) (Ηγουμενίτσα)


Η μεθοδολογία υλοποίησης του Προγράμματος θα ακολουθήσει το μοντέλο της «Μεικτής Μάθησης». Το Μοντέλο αυτό έχει δύο ουσιαστικά διαστάσεις, την Φυσική παρουσία (Physical) και την Τεχνολογική – Εικονική (Virtual). Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων περιλαμβάνει εξ αποστάσεως εκπαίδευση με μέθοδο ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης και σύγχρονης τηλεκπαίδευσης (140 ώρες - Virtual) και δια ζώσης συναντήσεις για τις βιωματικές δράσεις (20 ώρες- Physical), οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του ΔΙΕΚ Ηγουμενίτσας.

Λήξη υποβολής αιτήσεων 24 Ιανουαρίου 2017
Έναρξη μαθημάτων 26 Ιανουαρίου 2017

Μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων» και να συμπληρώσετε την αίτηση συμμετοχής σας.

Για όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις δια ζώσης συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ηγουμενίτσα, επικοινωνήστε με την:
κα Ντία Δούλου Τηλ: 210 4629300, Αντ/χου Π. Βλαχάκου 38-40, Πειραιάς, 
e-mail: adoulou@apopsi.gr
Αίτηση συμμετοχής

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε αντίστοιχα

«Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων» για την Αθήνα

«Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων» για την υπόλοιπη Ελλάδα

Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος
Ευθύμιος Λέκκας

Για πληροφορίες:
Σοφία Κρουσανιωτάκη
Διοικητική Υποστήριξη ADET
E - Mail: adet@admin.uoa.gr
Web: www.adet-uoa.gr
τηλ.: 210 3689653




Read More »
Υλοποίηση Προγράμματος «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων» στις εγκαταστάσεις του Δ.I.E.K. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Υλοποίηση Προγράμματος «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων» στις εγκαταστάσεις του Δ.I.E.K. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 24, 2016 Rating: 5

Συνεδριάζει την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου

Σάββατο, Δεκεμβρίου 24, 2016

Συνεδριάζει την Τετάρτη στις 19:00 στην Παραμυθιά, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Σουλίου με 6 θέματα στην ημερήσια διάταξη:

ΘΕΜΑ 1ο : Έγκριση πληρωθέντων δαπανών από την πάγια προκαταβολή Δήμου Σουλίου.

ΘΕΜΑ 2ο: Λήψη απόφασης παράτασης των συμβάσεων της προμήθειας υγρών καυσίμων.

ΘΕΜΑ 3ο: Λήψη απόφασης για : Ένταξη της πράξης « Κέντρο Κοινότητας στο Δήμο Σουλίου» με Κωδικό ΟΠΣ5002253 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα « Ήπειρος 2014-2020».

ΘΕΜΑ 4ο: Ανατροπή αναλήψεων πιστώσεων, οικ. έτους 2016.

ΘΕΜΑ 5ο : ΈΓΚΡΙΣΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΙΧΙΩΝ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ»

ΘΕΜΑ 6ο : ΈΓΚΡΙΣΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ &ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: «ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ»




Read More »
Συνεδριάζει την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου Συνεδριάζει την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 24, 2016 Rating: 5

Ευχές από τον ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας

Σάββατο, Δεκεμβρίου 24, 2016

Σας ευχόμαστε

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2017

Με υγεία, χαρά, αγάπη και καλύτερες μέρες για τη χώρα μας !

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας


Read More »
Ευχές από τον ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας Ευχές από τον ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 24, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.