Οι διευρωπαϊκοί άξονες της Ηπείρου συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής

Δευτέρα, Ιανουαρίου 27, 2020
Οι διευρωπαϊκοί άξονες της Ηπείρου συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής
Οι εκκρεμότητες που αφορούν τους διευρωπαϊκούς άξονες στα όρια της Ηπείρου, συζητήθηκαν εκτενώς σε σημερινή ευρεία σύσκεψη που έγινε στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα,με τη συμμετοχή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλεξάνδρου Καχριμάνη, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτου Ιωάννου του Προέδρου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κ. Χρήστου Ντακαλέτση, των βουλευτών της Π.Ε. Ιωαννίνων Στ. Καλογιάννη, Μ. Κεφάλα, Γ. Αμυρά, Μ. Τζούφη, των Δημάρχων Ζίτσας κ. Μιχαήλ Πλιάκου, Ζαγορίου κ. Γεωργίου Σουκουβέλου, Πωγωνίου κ. Κωνστ. Καψάλη, Κόνιτσας κ. Νικολάου Εξάρχου και των Αντιδημάρχων Ιωαννίνων κ. κ. Γεωργίου Αρλέτου -Αριστείδη Παππά και Πρέβεζας κ. Ιωάννη Δαρδαμάνη.

Αναλυτικά:
Για τον οδικό άξονα Ιωάννινα- Καλπάκι – Κακαβιά, από τον Υπουργό τονίστηκε ότι την τελευταία πενταετία οι διαδικασίες είχαν παραμείνει στάσιμες. Σύσσωμοι οι παριστάμενοι αιρετοί εκπρόσωποι της Ηπείρου, τόνισαν την κατηγορηματική τους αντίθεση σε κάθε ενδεχόμενο αλλαγής της μελέτης για την κατασκευή του τμήματος από Πεδινή έως Καλπάκι ως δίιχνου, παραθέτοντας σειρά επιχειρημάτων.
Τελικά συμφωνήθηκε όπως:
α) Το έργο να προωθηθεί προς υλοποίηση μέσω Σύμβασης Παραχώρησης, παρά τον υψηλό προϋπολογισμό του.
β) Να εφαρμοστεί η υπάρχουσα μελέτη στο τμήμα Πεδινή – Καλπάκι, που προβλέπει τετράιχνη χάραξη. Από Καλπάκι μέχρι Κακαβιά να κατασκευαστεί τρίιχνος και σε όσα τμήματα απαιτούνται συμπληρωματικές περιβαλλοντικές μελέτες το Υπουργείο Υποδομών να τις προωθήσει προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη».
γ) Με την υποβολή της πρότασης από το Υπουργείο στην Ε.Ε., Περιφέρεια, Δήμοι, βουλευτές κ.α. να τη στηρίξουν με οποιοδήποτε τρόπο θεωρηθεί πρόσφορος.
Η Περιφέρεια δεσμεύτηκε για να διευκολύνει την άμεση προώθηση του έργου να συνδράμει το Υπουργείο Υποδομών, μέσω του Επιχειρησιακού της Προγράμματος «΄Ηπειρος 2014-2020» με το ποσό των 30 εκ. ευρώ.

Για τη σύνδεση Καμπή- Γέφυρα Καλογήρου: Από τον Περιφερειάρχη έγινε εκτενής ενημέρωση για την εκκρεμότητα που υπάρχει και για τη διάθεση εκ μέρους της Περιφέρειας 35 εκ. ευρώ για την κατασκευή του έργου. Ο Περιφερειάρχης ζήτησε να προωθηθεί το έργο χωρίς νέα γεωτεχνική μελέτη, για την οποία εκ των υστέρων ενημερώθηκε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών η Περιφέρεια, ζητώντας να ισχύσει η ίδια μελέτη που εφαρμόστηκε και για το έργο της Ιόνιας Οδού στην ίδια περιοχή, με τον Υπουργό να εκφράζεται κατ΄ αρχάς θετικός στην πρόταση.

Από Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας τέθηκε επίσης το ζήτημα κατασκευής του νέου παραλιακού οδικού άξονα Πρέβεζα- Πάργα – (Ηγουμενίτσα). Ο κ. Στρ. Ιωάννου ανέπτυξε διεξοδικά το ζήτημα με ιδιαίτερη έμφαση στην επικινδυνότητα και τις συνεχείς φθορές που παρουσιάζει, αναφέροντας πως για το μεν τμήμα Πάργα- Μεσοπόταμος η μελέτη είναι ώριμη και απαιτείται χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για το δε τμήμα Πρέβεζα- Μεσοπόταμος απαιτείται η χρηματοδότηση μελέτης από το Υπ. Υποδομών. Τέλος τέθηκε και το κόστος του διοδίου διέλευσης από την υποθαλάσσια ζεύξη Ακτίου- Πρέβεζας για το οποίο Περιφέρεια και Δήμος, ζήτησαν να ισχύει ένα εισιτήριο για μετάβαση- επιστροφή, τονίζοντας πως σήμερα η τιμή του με τη διπλή χρέωση είναι υπέρογκη.

Εκτός αυτών έγινε αναφορά και σε άλλα ζητήματα, όπως της σύνδεσης Εγνατίας με Κήπους Ζαγορίου, της βελτίωσης της Ε.Ο, Καλπάκι- Κόνιτσα αλλά και τη μη υλοποίησης της δέσμευσης του πρώην Υπουργού για χρηματοδότηση του δρόμου προς Πράμαντα.

Ο Υπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής άκουσε με ενδιαφέρον όλες τις προτάσεις και τα αιτήματα, τα οποία ζήτησε να συζητηθούν και να εξεταστούν σε νέα συνάντηση με Περιφερειάρχη- Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας την ερχόμενη εβδομάδα στο Υπουργείο παρουσία των υπηρεσιακών παραγόντων.
Read More »
Οι διευρωπαϊκοί άξονες της Ηπείρου συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής Οι διευρωπαϊκοί άξονες της Ηπείρου συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 27, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Απομακρύνθηκε το γέρικο πεύκο από το κέντρο της πόλης (+ΦΩΤΟ)

Δευτέρα, Ιανουαρίου 27, 2020
Ηγουμενίτσα: Απομακρύνθηκε το γέρικο πεύκο από το κέντρο της πόλης (+ΦΩΤΟ)


Με πρωτοβουλία του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, απομακρύνθηκε το γέρικο και σάπιο πεύκο, που βρισκόταν στο πάρκο των ηρώων, στο κέντρο της Ηγουμενίτσας.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που κάτοικοι και καταστηματάρχες, εξέφραζαν την ανησυχία τους, ειδικά τις μέρες έντονης κακοκαιρίας και ανέμων, για το ενδεχόμενο να τραυματιστεί κάποιος περαστικός από τη πτώση μέρους ή ολόκληρου του γέρικου δέντρου.

Η κλίση μάλιστα του δέντρου ήταν προς την πλευρά των καταστημάτων και του πεζοδρομίου. Μάλιστα στη κορυφή του κορμού είχε φυτρώσει και μία συκιά, οι ρίζες της οποίας το έσχιζαν σιγά σιγά.


Έτσι, στα πλαίσια της γενικότερης ανάπλασης της παραλίας από τον ΟΛΗΓ, και μετά  από έκθεση γεωπόνου και σχετική άδεια από την πολεοδομία του δήμου Ηγουμενίτσας, αποφασίστηκε η κοπή του δέντρου.

Όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες, το δέντρο είχε αρχίσει να σαπίζει στο εσωτερικό του, με ενδεχόμενη πτώση, με ότι αυτό συνεπάγεται, να είναι θέμα ημερών.


Να και που για μία φορά, ο κρατικός μηχανισμός, πρόλαβε το κακό σενάριο. Διότι έχουμε συνηθίσει, κατόπιν εορτής, να φωνάζουμε και να αναζητούμε ευθύνες.

Σύμφωνα δε με το σχέδιο ανάπλασης του ΟΛΗΓ, στο σημείο προβλέπεται η κατασκευή παιδικής χαράς, όπως επίσης και η αντικατάσταση του κομμένου πεύκου, από άλλο ώριμο δέντρο, κατάλληλο για τον χώρο.

Read More »
Ηγουμενίτσα: Απομακρύνθηκε το γέρικο πεύκο από το κέντρο της πόλης (+ΦΩΤΟ) Ηγουμενίτσα: Απομακρύνθηκε το γέρικο πεύκο από το κέντρο της πόλης (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 27, 2020 Rating: 5

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Φιλιατών

Δευτέρα, Ιανουαρίου 27, 2020
Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Φιλιατών 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ 
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 
Ν.Π.Δ.Δ. 
ΓΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ 17Α Ηγουμενίτσα : 27 – 01 – 2020 
46100 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 
ΤΗΛ. – FAX 2665025270 Αρ πρωτ : 14 
Εmail: info@isthesprotias.gr 

Προς: Κο Διοικητή 6ης ΥΠΕ 
Κοιν.: Διοίκηση ΓΝΦΙΛΙΑΤΩΝ 

Θέμα: Υποστελέχωση Νοσοκομείου Φιλιατών 

Κύριε Διοικητή 

Σκοπός της επιστολής μας είναι να έρθουμε σε επικοινωνία μαζί σας για δυο ιδιαιτέρως επείγοντα θέματα που απασχολούν το νοσοκομείο του νομού μας. 

´Οπως γνωρίζετε στο νοσοκομείο Φιλιατών υπηρετεί πλέον μια και μοναδική ακτινολόγος και για την κάλυψη του καθημερινού πρωινού ωραρίου και τις εφημερίες έχουν αποσπασθεί από τις μονάδες ΤΟΜΥ-ΠΕΔΥ Ηγουμενίτσας και Ιωαννίνων 3 ακτινολόγοι. 

Δυστυχώς όμως η κάλυψη αυτή είναι μερική γιατί όπως ενημερωθήκαμε για τον μήνα Ιανουάριο για 7 ημέρες το νοσοκομείο λειτουργεί χωρίς εφημερεύοντα ιατρό ακτινολόγο με συνέπεια όχι μόνο τις διακομιδές ασθενών σε νοσοκομεία των Ιωαννίνων και την ταλαιπωρία των πολιτών αλλά και την γενικότερη επισφαλή λειτουργία του νοσοκομείου. 

Επιπλέον ο νέος αξονικός τομογράφος δεν έχει τεθεί σε λειτουργία και το νοσοκομείο και οι ασθενείς στερούνται πολύτιμες υπηρεσίες από τις 14/11/2019. 

Επίσης το αναισθησιολογικό τμήμα λειτουργεί με δυο αναισθησιολόγους (από τους τρεις που υπηρετούν λόγω ασθένειας του ενός από τον Αύγουστο του 2019) και με μετακίνηση από το νοσοκομείο Χατζηκώστα αναισθησιολόγου για 3 ημέρες το μήνα προκειμένου να καλυφθούν οι εφημερίες. Αντιμετωπίζουν καθημερινά τα τακτικά και επείγοντα χειρουργικά περιστατικά και εξυπηρετούν τα επείγοντα του νομού, κάνοντας και διακομιδές σε ΜΕΘ της επικράτειας. 

Είναι σαφές ότι οι δυο συνάδελφοι που καλύπτουν εφημεριακά 28 ημέρες τον μήνα είναι στα όρια ιατρικής εξάντλησης (physician burnout). 

Γνωρίζουμε ότι έχετε ενημερωθεί και επιληφθεί των θεμάτων αλλά είναι σαφές ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και παρακαλούμε για τις ενέργειες σας, προκειμένου να δοθεί άμεση λύση. 

Μεταξύ των σκοπών του Ιατρικού Συλλόγου είναι και αυτός της παρακολούθησης της ποιότητας παροχής περίθαλψης σε επίπεδο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην περιφέρεια του και η παρέμβαση μας, αυτόν τον σκοπό εξυπηρετεί. Για το Δ. Σ του Ι.Σ. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΔΗΜΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
Read More »
Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Φιλιατών Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 27, 2020 Rating: 5

Θεσπρωτία: Συνελήφθη να οδηγάει μεθυσμένος στην Εγνατία Οδό

Δευτέρα, Ιανουαρίου 27, 2020
Θεσπρωτία: Συνελήφθη να οδηγάει μεθυσμένος στην Εγνατία Οδό


Συνελήφθη, προχθές (25-01-2020) το απόγευμα, στην Εγνατία Οδό (στο ύψος Νεοχωρίου Θεσπρωτίας), από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ηγουμενίτσας, ένας αλλοδαπός, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε με ηλεκτρονική συσκευή (αλκοολόμετρο), διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο, υπό την επίδραση οινοπνεύματος. 
Read More »
Θεσπρωτία: Συνελήφθη να οδηγάει μεθυσμένος στην Εγνατία Οδό Θεσπρωτία: Συνελήφθη να οδηγάει μεθυσμένος στην Εγνατία Οδό Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 27, 2020 Rating: 5

Θεσπρωτία: Συνελήφθησαν τρία άτομα με 46 κιλά κάνναβης

Δευτέρα, Ιανουαρίου 27, 2020
Θεσπρωτία: Συνελήφθησαν τρία άτομα με 46 κιλά κάνναβης


Συνελήφθησαν, χθες (26-01-2020) το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, τρία άτομα, τα οποία εμπλέκονται στη μεταφορά με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης περίπου (46) κιλών. 

Πρόκειται για δύο αλλοδαπούς, ηλικίας 47 και 39 ετών, καθώς και για έναν 31χρονο ημεδαπό, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. 

Επιπρόσθετα, για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ενός ακόμη αλλοδαπού συνεργού τους, που αναζητείται. 

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τους τρεις δράστες, διότι όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, είχαν οργανώσει τη μεταφορά ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή της. 

Το παραπάνω όχημα εντοπίστηκε χθες, από περιπολούντες αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, έμφορτο και εγκαταλελειμμένο, σε παράπλευρη αγροτική οδό της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας – Μαυροματίου (περιοχή Ράγιου Θεσπρωτίας), ενώ στο εσωτερικό του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -21- δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -46- κιλών και -30- γραμμαρίων. 

Σημειώνεται ότι, οι τρεις συλληφθέντες, δήλωσαν ψευδώς, προκειμένου να παραπλανήσουν τις Αστυνομικές Αρχές, κλοπή του ανωτέρω οχήματος, το οποίο είχαν μισθώσει από εταιρεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων στην Ηγουμενίτσα, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά των ναρκωτικών. 

Συνολικά κατασχέθηκαν: 

· (21) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (46) κιλών και (30) γραμμαρίων, 

· Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας εταιρείας ενοικιάσεων αυτοκινήτων, 

· τέσσερα κινητά τηλέφωνα. 

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας, ενώ το προανακριτικό έργο ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας. 

Read More »
Θεσπρωτία: Συνελήφθησαν τρία άτομα με 46 κιλά κάνναβης Θεσπρωτία: Συνελήφθησαν τρία άτομα με 46 κιλά κάνναβης Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 27, 2020 Rating: 5

Ο Σπύρος Γραμμένος γιορτάζει τον Άγιο Βαλεντίνο στον Σταυρό του Νότου

Δευτέρα, Ιανουαρίου 27, 2020
Ο Σπύρος Γραμμένος γιορτάζει τον Άγιο Βαλεντίνο στον Σταυρό του Νότου


Ο Ηγουμενιτσιώτης Σπύρος Γραμμένος επιστρέφει στον Σταυρό του Νότου, για να μας μάθει τα μυστικά του έρωτα!

Oύτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις. Ούτε τέσσερις. Πέντε valentines dayz φέτος ο Σπύρος Γραμμένος. Αφού, ούτε αυτός το χόρταινε, ούτε εσείς χωρούσατε. Μαζί του η Μυρτώ Βασιλείου.

Ο Γραμμένος λοιπόν, ξεκινάει στις 14 Φεβρουαρίου και θα κάνει Valentines day κάθε Παρασκευή, μέχρι τις 13 Μαρτίου. Θα έχει μαζί του – την μπάντα που όλοι αγαπήσατε και κάθε Παρασκευή θα παρελαύνουν στην σκηνή αγαπημένοι του φίλοι από τον χώρο της μουσικής και της κωμωδίας.

Κρατάμε την παράδοση, οι καλεσμένοι να είναι μυστικοί και μυστηριώδεις. Ελάτε να φουσκώσουμε τα μπαλόνια μας.

Παίζουν οι μουσικοί:

Κώστας Μιχαλός – Κιθάρες
Γιώργος Καρδιανός – Κιθάρες
Αλέξανδρος Μυλωνάς Μπάσο – Τρομπόνι
Χρήστος Καλκάνης Κλαρινέτο – Πλήκτρα
Χάρης Παρασκευάς Τύμπανα
Ναταλία Κοκώση Κρουστα – Φωνητικά
Φωτογραφίες: Θωμάς Αρσένης
Οργάνωση παραγωγής: Κώστας Δετώρος
Παραγωγή: Novel Vox

5 Valentine's dayz
Από 14 Φεβρουαρίου για 5 Παρασκευές
Ώρα έναρξης: 22:30
Είσοδος: 13€ με μπίρα ή κρασί
Σταυρός του Νότου Plus – Φραντζή 14, Νέος Κόσμος
Τηλ. κρατήσεων: 2109226975
Read More »
Ο Σπύρος Γραμμένος γιορτάζει τον Άγιο Βαλεντίνο στον Σταυρό του Νότου Ο Σπύρος Γραμμένος γιορτάζει τον Άγιο Βαλεντίνο στον Σταυρό του Νότου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 27, 2020 Rating: 5

Σύλληψη ενός 21χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Δευτέρα, Ιανουαρίου 27, 2020
Σύλληψη ενός 21χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 21χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής στον επιβατικό σταθμό του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω ταξιδιωτικό έγγραφο.
Read More »
Σύλληψη ενός 21χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη ενός 21χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 27, 2020 Rating: 5

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας έκοψε την πίτα

Δευτέρα, Ιανουαρίου 27, 2020
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας έκοψε την πίτα 


Με κεντρικό μήνυμα "Τα εθνικά κληροδοτήματα δεν εκποιούνται, αφού είναι σηματωροί της Ηπειρώτικης εθνικής ψυχής", Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας έκοψε την πίτα , την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020, παρουσία του Γιαννιώτη προέδρου της Βουλής Κων/νου Τασούλα. 

Με τη συμμετοχή 3000 χορευτών, δεκάδων συγκροτημάτων Αδελφοτήτων, Συλλόγων και Ομοσπονδιών των αποδήμων Ηπειρωτών, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας γέμισε από Ηπειρώτικα χρώματα και αρώματα. 

Στο χαιρετισμό του ο Θεσπρωτός πρόεδρος της "Πανηπειρωτικής" Μάκης Κιάμος, αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας και συλλογικής δουλειάς, επεσήμανε ότι η Ομοσπονδία είναι ο θεματοφύλακας της Ηπειρώτικης παράδοσης και του Ηπειρώτικου πολιτισμού. "Υπηρετεί και προασπίζει και θα αγωνιστεί, όπως έκανε και παλιότερα, για την αποτροπή τυχόν μετατροπής τους σε «εμπορικά προϊόντα» και ως εκ τούτου της διαχείρισής τους από ιδιωτικά συμφέροντα".

Παρόντες ήταν, εκτός του κ. Τασούλα, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, Ηπειρώτες βουλευτές, δήμαρχοι κ. ά. 

Αισθητή και η παρουσία της Θεσπρωτίας. Παρών ο δήμαρχος Γιάννης Λώλος, συμμετοχή χορευτικών από το νομό, ενώ ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Μάκης Κιάμος και ο Έφορος Πολιτισμού Αλέξανδρος Λαμπρίδης, είναι Θεσπρωτοί.
Read More »
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας έκοψε την πίτα Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας έκοψε την πίτα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 27, 2020 Rating: 5

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα

Δευτέρα, Ιανουαρίου 27, 2020
Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα


Read More »
Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 27, 2020 Rating: 5

Καλό ταξίδι Τάκη Στραβέλη!

Δευτέρα, Ιανουαρίου 27, 2020
Καλό ταξίδι Τάκη Στραβέλη!


 Ήταν Τετάρτη πρωί κι όλα δείχνανε ότι η Σίδερη θα απολάμβανε μια ακόμα ηλιόλουστη μέρα. Ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι εκείνη την ημέρα, στην Αθήνα είχε απλωθεί το πέπλο του θανάτου, του πόνου, μιας Σιδερίτικης οικογένειας, ενός χωριού, ενός νομού. Γιατί; Μα γιατί είχε διαδοθεί από στόμα σε στόμα, ότι είχε πεθάνει ένας Σιδερίτης. Αυτό έλεγε και το λυπητερό χτύπημα της καμπάνας, του Άη Γιάννη, του Πρόδρομου. Κι όλοι οι απληροφόρητοι χωριανοί, ρωτούσαν να μάθουν ποιός Σιδερίτης πέθανε. Το ίδιο έκανα κι εγώ. Κι αυτό που ρώτησα, μου είπε ότι πέθανε ο Τάκης ο Στραβέλης, ο δάσκαλος. Δεν το πίστεψα. Είναι δυνατόν είπα να έχει πεθάνει αυτός, ο όλο ζωή, ο υγιέστατος άντρας, που βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση; Να που ήταν δυνατόν. Να που η θλιβερή, η πονεμένη είδηση του θανάτου ήταν αληθινή. Ν α που μια ζωή γεμάτη διακρίσεις, αλλά και ποτισμένη με δηλητήριο, λόγω της απώλειας δυο αγαπημένων μελών της οικογένειας του, είχε σοβαρά τραυματιστεί.

Όμως ο Τάκης, ο δάσκαλος, δεν το έβαλε κάτω, δεν νικήθηκε από τα δυο σκληρά χτυπήματα της μοίρας, στάθηκε όρθιος για χάρη των παιδιών του, των εγγονών, των χωριανών, του χωριού του της Σίδερης.

Αν τώρα γυρίσουμε τον δείκτη του χρόνου χρόνια πίσω, θα συναντήσουμε τον Τάκη στο Γυμνάσιο της Παραμυθιάς, από το οποίο αποφοίτησε ύστερα από έξι χρόνια σπουδών και φυσικά αρίστευσε. Αργότερα συνέχισε τις σπουδές του στην Παιδαγωγική Ακαδημία των Ιωαννίνων με τις ίδιες ζηλευτές διακρίσεις και βέβαια εντάχθηκε, όταν τέλειωσε τις σπουδές του, στην μεγάλη οικογένεια των εκπαιδευτικών την οποία τίμησε και η οποία με τη σειρά της τον τίμησε.

Σταθμός στην εκπαιδευτική του πορεία υπήρξε η θητεία του στο σχολείο του χωριού του τη Σίδερη, για την οποία μιλάνε ακόμα με θαυμασμό οι τότε μαθητές του.


Όμως και για τα προβλήματα του χωριού δεν αδιαφόρησε. Τον απασχολούσαν, μιλούσε γι’αυτά, πρότεινε, συμβούλευε, νουθετούσε όχι μόνο τους υπεύθυνους του χωριού, αλλά και της Αδελφότητας της οποίας υπήρξε διοικητικό στέλεχος για χρόνια. Αξιοσημείωτες υπήρξαν οι υπηρεσίες του στην εκκλησία του χωριού την οποία υπηρέτησε με την ιδιότητα του ψάλτη, φυσικά αφιλοκερδώς.

Αλήθεια, ποιος μπορεί να ξεχάσει τα τραγούδια και το χορό του, τον οποίο ζωντάνευε με το κέφι και την ζωντάνια του; Όμως ένα στραβοπάτημα μέσα στο ίδιο του το σπίτι στάθηκε ικανό να του κόψει το νήμα της ζωής. Να ορφανέψει παιδιά κι εγγόνια και να κάνει φτωχότερο το χωριό του, τη Σίδερη του όπως την έλεγε.

Κι όλα μετά πήραν το γνωστό, τον πένθιμο δρόμο του αποχωρισμού. Η εκκλησία του Άη Γιάννη σήμερα, τώρα γέμισε από χωριανούς, συναδέλφους, φίλους, γνωστούς, όλοι θέλουν να τιμήσουν με την παρουσία τους τον Σιδερίτη δάσκαλο Το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε κι εμείς με τούτο το φτωχό γραπτό. Να τιμήσουμε το χωριανό, να τιμήσουμε το δάσκαλο μικρών και μεγάλων και να ευχηθούμε το χώμα της Σίδερης που περιμένει να αγκαλιάσει το κορμί του να είναι αλαφρύ.

Τις ίδιες ευχές του έστειλε από τη μακρινή Αμερική ο Νώντα ο Φίλιος. Μας τηλεφώνησε γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Για να πούμε του Τάκη εκ μέρους του δυο λόγια κι αυτό κάνουμε και με αυτά τον αποχαιρετούμε. Και με αυτά τον αποχωριζόμαστε.


Καλό ταξίδι Τάκη Στραβέλη. Καλό ταξίδι δάσκαλε. Θα μας λείψεις. Θ αλείψεις πολύ από την εκκλησία, το χωριό που χωρίς εσένα έγινε φτωχότερο.

Κώστας Σπυρόπουλος
Read More »
Καλό ταξίδι Τάκη Στραβέλη! Καλό ταξίδι Τάκη Στραβέλη! Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 27, 2020 Rating: 5

Παραμυθιά: 31 καταστηματάρχες ζητούν την κατάργηση του πεζόδρομου και την ελεύθερη διέλευση οχημάτων

Δευτέρα, Ιανουαρίου 27, 2020
Παραμυθιά: 31 καταστηματάρχες ζητούν την κατάργηση του πεζόδρομου και την ελεύθερη διέλευση οχημάτων


Με αίτηση τους προς την δημοτική αρχή, 31 καταστηματάρχες του πεζόδρομου της Κωνσταντίνου Καραμανλή, ζητούν την αλλαγή του καθεστώς χρήσης του πεζόδρομου από τα οχήματα, λόγω μειωμένων τζίρων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, τα λουκέτα στα καταστήματα αυξάνονται ενώ ταυτόχρονα το αγοραστικό κοινό προτιμά για τις αγορές καταστήματα με πρόσβαση με τα οχήματά τους.

Ζητούν από την δημοτική αρχή την άρση της λειτουργίας του πεζόδρομου και την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων εκτός από τις μέρες υψηλής τουριστικής κίνησης (Χριστούγεννα, Πάσχα, Αύγουστο και Λάμποβο)

Διαβάστε το σχετικό αίτημα:


Read More »
Παραμυθιά: 31 καταστηματάρχες ζητούν την κατάργηση του πεζόδρομου και την ελεύθερη διέλευση οχημάτων Παραμυθιά: 31 καταστηματάρχες ζητούν την κατάργηση του πεζόδρομου και την ελεύθερη διέλευση οχημάτων Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 27, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Έκθεση φωτογραφίας από τη φωτογραφική ομάδα του εργαστηρίου "ΑΒΓΟ"

Δευτέρα, Ιανουαρίου 27, 2020
Ηγουμενίτσα: Έκθεση φωτογραφίας από τη φωτογραφική ομάδα του εργαστηρίου "ΑΒΓΟ"Read More »
Ηγουμενίτσα: Έκθεση φωτογραφίας από τη φωτογραφική ομάδα του εργαστηρίου "ΑΒΓΟ" Ηγουμενίτσα: Έκθεση φωτογραφίας από τη φωτογραφική ομάδα του εργαστηρίου "ΑΒΓΟ" Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 27, 2020 Rating: 5

Επανακυκλοφόρησε η εφημερίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας

Δευτέρα, Ιανουαρίου 27, 2020
Επανακυκλοφόρησε η εφημερίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας

Μετά από 20 χρόνια επανεκδόθηκε, τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, η εφημερίδα "Η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ", από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας σε ηλεκτρονική μορφή, ενώ το πρώτο φύλλο της επανέκδοσης είναι και έντυπο. 
Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, αφού η εφημερίδα αυτή είναι η φωνή αγωνίας  των αποδήμων Ηπειρωτών για το γενέθλιο τόπο του, αναδεικνύει τα προβλήματα της περιοχής, παρουσιάζει τις εκδηλώσεις της αποδημίας και διασώζει στοιχεία από την ιστορία και τον πολιτισμό της Ηπείρου. 
Είχε διακοπεί η κυκλοφορία της για οικονομικούς λόγος στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και η απουσία της δημιούργησε ένα αισθητό κενό.

Διαβάστε το πρώτο τεύχος ΕΔΩ 

Read More »
Επανακυκλοφόρησε η εφημερίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Επανακυκλοφόρησε η εφημερίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 27, 2020 Rating: 5

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες Στην αγορά, κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά είδη παπουτσιών που μπορούν να κάνου...

Σελίδες