91χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του

Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2020
91χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του


Τέλος στη ζωή του έβαλε ένας 91χρονος σε χωριό της Άρτας. Ο υπερήλικας βρέθηκε απαγχονισμένος σε αποθηκευτικό χώρο του σπιτιού του.

Τον εντόπισε νεκρό, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, στενό συγγενικό του πρόσωπο.

Ο θάνατός του και κυρίως η πράξη να βάλει ο ίδιος τέλος στη ζωή του έχει συγκλονίσει τους οικείους του αλλά και ολόκληρο το χωριό.

Read More »
91χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του 91χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2020 Rating: 5

Στιγμές χαλάρωσης στην Ηγουμενίτσα για τον βουλευτή Πέλλας με τη ΝΔ κ. Διονύση Σταμενίτη

Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2020
Στιγμές χαλάρωσης στην Ηγουμενίτσα για τον βουλευτή Πέλλας με τη ΝΔ κ. Διονύση Σταμενίτη


Την ευκαιρία να γεμίσει τις μπαταρίες του είχε ο Διονύσης Σταμενιτης. 

Ο βουλευτής Πέλλας με την Νέα Δημοκρατία, την παραμονή της πρωτοχρονιάς βρέθηκε στην Ηγουμενίτσα, ιδιαίτερη πατρίδα της συζύγου του κα Γεωργία Γκίκα, όπου είχε την ευκαιρία να ξεκουραστεί από το βεβαρυμένο πρόγραμμα του.

Ο Διονύσης Σταμενιτης πέρασε οικογενειακά το διήμερο της πρωτοχρονιάς γεμίζοντας παράλληλα και τις μπαταρίες του για το 2020, μιας και οι υποχρεώσεις του είναι ιδιαίτερα αυξημένες καθώς ο Βουλευτής βρίσκεται διαρκώς σε δράσεις είτε του Νόμου Πέλλας είτε στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού του έργου.

Read More »
Στιγμές χαλάρωσης στην Ηγουμενίτσα για τον βουλευτή Πέλλας με τη ΝΔ κ. Διονύση Σταμενίτη Στιγμές χαλάρωσης στην Ηγουμενίτσα για τον βουλευτή Πέλλας με τη ΝΔ κ. Διονύση Σταμενίτη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2020 Rating: 5

Στην Ελλάδα το 20% του αερίου του EastMEd - Μοναδική ευκαιρία για τροφοδοσία της Ηπείρου (+ΒΙΝΤΕΟ)

Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2020
Στην Ελλάδα το 20% του αερίου του EastMEd - Μοναδική ευκαιρία για τροφοδοσία της Ηπείρου (+ΒΙΝΤΕΟ)


Στο περιθώριο της υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας του αγωγού φυσικού αερίου EastMEd, στον χώρο του Ζαππείου, σήμερα Πέμπτη στις 12:00, θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Προσυμφώνου Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas, για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού.

«Με το Προσύμφωνο Συνεργασίας γίνεται ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο βήμα για την εμπορική βιωσιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου EastMEd, καθώς η ΔΕΠΑ θα μπορεί να δεσμεύει και να προμηθεύεται ποσότητες φ.α. από την Energean. Το αμοιβαίο ενδιαφέρον των δύο εταιριών, ΔΕΠΑ και Energean αφορά στην εμπορική συνεργασία προμηθευτή και αγοραστή με τη διακίνηση και εμπορία ισραηλινού φυσικού αερίου που ήδη υφίσταται, όπως και αυτού που θα εξορυχθεί μεταγενέστερα στην Ισραηλινή ΑΟΖ» επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ανέφερε πως η ΔΕΠΑ, θα μπορεί να προμηθευτεί έως και 2 pcm αερίου, κάτι που αντιστοιχεί στο 1/5 του αερίου που θα μεταφέρει ο αγωγός EastMEd.

Ο αγωγός EastMEd, είναι η μοναδική ευκαιρία, ώστε και η Ήπειρος να διεκδικήσει διακλάδωση τροφοδοσίας για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας.


Read More »
Στην Ελλάδα το 20% του αερίου του EastMEd - Μοναδική ευκαιρία για τροφοδοσία της Ηπείρου (+ΒΙΝΤΕΟ) Στην Ελλάδα το 20% του αερίου του EastMEd - Μοναδική ευκαιρία για τροφοδοσία της Ηπείρου (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2020 Rating: 5

Περιφέρεια Ηπείρου:Από 7 Ιανουαρίου οι αιτήσεις επιχειρήσεων για επιχορηγούμενη 22μηνη απασχόληση ανέργων

Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2020
Περιφέρεια Ηπείρου:Από 7 Ιανουαρίου οι αιτήσεις επιχειρήσεων για επιχορηγούμενη 22μηνη απασχόληση ανέργων Από τις 7 Ιανουαρίου 2020, αρχίζει η υλοποίηση του Προγράμματος Επιχορήγησης επιχειρήσεων των τομέων αιχμής της Περιφέρειας Ηπείρου για την απασχόληση ανέργων με υψηλά τυπικά προσόντα. 

Την πρόσκληση υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος υπογράμμισε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» είναι ουσιαστικά «πιλότος» και για άλλες περιφέρειες της χώρας, καθώς είναι το πρώτο που εκπονεί Περιφέρεια στη χώρα μας. Στόχος του είναι η απόκτηση πραγματικής εμπειρίας από ανέργους με υψηλά τυπικά προσόντα, ώστε μετά τη λήξη του προγράμματος, να έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στις επιχειρήσεις που θα τους προσλάβουν ή να αναζητήσουν εργασία σε άλλες του ιδιωτικού τομέα. 

Η ανταπόκριση που θα υπάρξει για την αξιοποίηση του προγράμματος, θα ληφθεί υπόψη και στις προτάσεις που θα υποβληθούν στο νέο ΕΣΠΑ, όταν αυτό λάβει την τελική του μορφή, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης. 

Αιτήσεις από υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις 

Η πρόσκληση αφορά στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τέσσερις τομείς της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (αγροδιατροφή, βιομηχανία της εμπειρίας, παροχή υπηρεσιών ΤΠΕ, υγεία/ ευεξία) για το πλήρες μισθολογικό κόστος των ωφελούμενων (μηνιαίες μικτές αποδοχές, εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, και επίδομα αδείας) για 18 μήνες πλήρους απασχόλησης. 

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τις νέες θέσεις απασχόλησης για επιπλέον τέσσερις (4) μήνες. Επίσης, θα πρέπει να διαθέτουν έδρα ή υποκατάστημα εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Ηπείρου. 

Η συνολική δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται σε 2.000.000 ευρώ. Ως ημερομηνία έναρξης της υποβολής των αιτήσεων ορίζεται η 07/01/2020 (ώρα 13:00), ενώ η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30/06/2020 (ώρα 15:00). 

Άμεση η αξιολόγηση των προτάσεων 

Η αξιολόγηση των προτάσεων είναι άμεση και κάθε πρόταση αξιολογείται αυτοτελώς με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία και ώρα ολοκλήρωσης/ οριστικοποίησης υποβολής της αίτησης στο ΠΣΚΕ και υπό την προϋπόθεση ότι έχει υποβληθεί ο φυσικός φάκελος. 

Οι προϋποθέσεις πρόσληψης 
Ωφελούμενοι της Δράσης είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ή οικονομικά μη ενεργά άτομα, για τους οποίους συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις: 
· Διαθέτουν έναν από τους παρακάτω τίτλους σπουδών/εκπαίδευσης: 
i. πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας, εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 5 (χορηγείται στους αποφοίτους της τάξης μαθητείας των ΕΠΑ.Λ.) μετά από πιστοποίηση, 
ii. δίπλωμα επαγγελματικής ειδικότητας, εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 5 (χορηγείται στους αποφοίτους Ι.Ε.Κ.), μετά από πιστοποίηση, 
iii. δίπλωμα/πτυχίο ανώτερης σχολής (τριτοβάθμια ανώτερη και όχι ανώτατη εκπαίδευση), 
iv. πτυχίο ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα ή βεβαίωση επιτυχούς περάτωσης των σπουδών τους (οι πτυχιούχοι σχολών της αλλοδαπής θα πρέπει να διαθέτουν βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας, όπου απαιτείται, από το ΔΟΑΤΑΠ), 
v. μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης ή διδακτορικό δίπλωμα (οι τίτλοι σπουδών ιδρυμάτων της αλλοδαπής θα πρέπει να έχουν χορηγηθεί από αναγνωρισμένα από τον Διεπανεπιστημιακό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών & Πληροφόρησης Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ομοταγή-ισότιμα Ιδρύματα/Σχολές/Τμήματα). 

· είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών πριν από την υπογραφή της σύμβασης, ή τρείς μήνες πριν την υπογραφή της σύμβασης δεν απασχολήθηκαν με μισθωτή σχέση εργασίας ή δεν είχαν εισοδήματα από άσκηση ελευθέριου ή άλλου επαγγέλματος και επιχειρηματικής δραστηριότητας, 

· είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε. ή είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η Πράξη και για το χρονικό διάστημα υποχρέωσης διατήρησης των θέσεων απασχόλησης. 

Στο επενδυτικό σχέδιο, που θα υποβληθεί από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, θα πρέπει να περιγράφονται αναλυτικά οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν σε κάθε επιχείρηση και τα απαραίτητα τυπικά προσόντα (πτυχίο, ειδικότητα) των ωφελουμένων και θα προκύπτει ότι το επενδυτικό σχέδιο βασίζεται και αφορά μόνο στον επιλέξιμο τομέα δραστηριότητας (ΚΑΔ). 

Κατανομή θέσεων πλήρους απασχόλησης 

Ανάλογα με τις υφιστάμενες θέσεις πλήρους απασχόλησης της επιχείρησης ισχύουν τα κάτωθι: 
· Επιχειρήσεις με προσωπικό 0-3 θέσεις πλήρους απασχόλησης μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έναν (1) ωφελούμενο. 
· Επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 3 έως 9 θέσεις πλήρους απασχόλησης μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έως δύο (2) ωφελούμενους. 
· Επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 9 έως 19 θέσεις πλήρους απασχόλησης μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έως τρεις (3) ωφελούμενους. 
· Επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 19 έως 30 θέσεις πλήρους απασχόλησης μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έως πέντε (5) ωφελούμενους. 
· Επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 30 θέσεων πλήρους απασχόλησης μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έως έξι (6) ωφελούμενους.
Read More »
Περιφέρεια Ηπείρου:Από 7 Ιανουαρίου οι αιτήσεις επιχειρήσεων για επιχορηγούμενη 22μηνη απασχόληση ανέργων Περιφέρεια Ηπείρου:Από 7 Ιανουαρίου οι αιτήσεις επιχειρήσεων για επιχορηγούμενη 22μηνη απασχόληση ανέργων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2020 Rating: 5

Προσοχή: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές του Δήμου Σουλίου

Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2020
Προσοχή: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές του Δήμου Σουλίου
 

Αγαπητοί μας πελάτες, 

H ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία των δικτύων και εγκαταστάσεων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας. 

Για το λόγο αυτό προγραμματίζει και υλοποιεί καθημερινά έργα συντήρησης, ενίσχυσης ή αναβάθμισης δικτύων, τα οποία απαιτούν προσωρινές διακοπές της ηλεκτροδότησης. 

Προκειμένου να προγραμματίσετε τις εργασίες σας και να ελαχιστοποιηθεί η όχλησή σας, στον ακόλουθο πίνακα, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις περιοχές και τις ώρες προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης. 


Προσοχή: 
Ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη συντομότερη επανηλεκτροδότηση, εντούτοις, επιβάλλεται μεγάλη προσοχή, θεωρώντας ότι σε όλη την προγραμματισμένη διάρκεια διακοπής, οι αγωγοί είναι υπό τάση!
Read More »
Προσοχή: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές του Δήμου Σουλίου Προσοχή: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Έφυγε από τη ζωή ο γιατρός Σπύρος Βρύσης

Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2020
Ηγουμενίτσα: Έφυγε από τη ζωή ο γιατρός Σπύρος Βρύσης Έφυγε στις 30 Δεκεμβρίου από τη ζωή, σε ηλικία 76 ετών ο διακεκριμένος συμπολίτης μας και γιατρός αείμνηστος Σπύρος Βρύσης.

Ο γιατρός, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη στις 13-2-2016, νοσηλευόταν σε γνωστό Κέντρο Αποκατάστασης στην Λάρισα και τους τελευταίους μήνες βρισκόταν στο σπίτι του στη Λάρισα.

Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιήθηκε την παραμονή της πρωτοχρονιάς στην Λάρισα, όπου έγινε και η ταφή του, όπως ήταν η επιθυμία του.

Ο Σπύρος Βρύσης ήταν ένας από τους αξιολογότερους γιατρούς της Θεσπρωτία και για περίπου μισό αιώνα, φρόντιζε για την υγεία των κατοίκων της περιοχής, αποκτώντας φήμη σε ολόκληρη την Ήπειρο.

Το site thespro.gr και η εφημερίδα ΤΙΤΑΝΗ, εκφράζει τα συλλυπητήρια προς τους οικείους του.

Read More »
Ηγουμενίτσα: Έφυγε από τη ζωή ο γιατρός Σπύρος Βρύσης Ηγουμενίτσα: Έφυγε από τη ζωή ο γιατρός Σπύρος Βρύσης Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2020 Rating: 5

Γιατί δεν αντιδράει σήμερα το 99,5% των Περδικιωτών στη διέλευση του αγωγού EastMed;

Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2020
Γιατί δεν αντιδράει σήμερα το 99,5% των Περδικιωτών στη διέλευση του αγωγού EastMed;Από το 2007 ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις, για τη διέλευση αγωγού φυσικού αερίου από την Θεσπρωτία και συγκεκριμένα για τον αγωγό ITGI, ο οποίος θα κατέληγε στο Φλωροβούνι Πέρδικας.

Ταυτόχρονα ξεκίνησαν και οι αντιδράσεις των κατοίκων της τότε κοινότητας Πέρδικας, οι οποίοι εναντιώθηκαν σε αυτό το ενδεχόμενο.

Μάλιστα σε κοινοτικό δημοψήφισμα που είχαν διοργανώσει στις 10.08.2008, το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό κατά της διέλευσης, αφού εναντίων ψήφισε το 99,5% των κατοίκων.

Σε σύνολο εγγεγραμμένων 2389 κατοίκων, ψήφισαν 1276, Aκυρα/Λευκά 7, Έγκυρα 1269,217-ετεροδημότες - ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ το αποτέλεσμα ήταν το εξής:


ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΗΤΑΝ ΤΑ ΕΞΗΣ: 
1.-ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
2.-ΒΕΡΜΠΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
3.-ΜΑΚΡΗΣ ΑΛ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ
4.-ΤΣΕΠΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
5.-ΜΠΑΛΛΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
6.-ΚΑΤΣΙΜΑΝΗΣ Λ.ΚΩΝ/ΝΟΣ
7.-ΓΟΓΟΛΟΣ Γ.ΧΡΗΣΤΟΣ
Σε συλλαλητήριο που είχε διοργανώσει η κίνηση πολιτών, περίπου 2000 άτομα κατέκλυσαν τον προαύλιο χώρο του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσας, όπου πραγματοποιούνταν ημερίδα ενημέρωσης από εκπροσώπους της ΔΕΠΑ και γέμισαν ασφυκτικά το αμφιθέατρο λέγοντας ΟΧΙ στην διέλευση του αγωγού και στον σταθμό συμπίεσης στις τουριστικές κορωνίδες του νομού.Το Νοέμβριο του 2011, κάτοικοι και αυτοδιοικητικοί, προσπάθησαν να παρεμποδίσουν μηχανήματα της ΔΕΠΑ να φτάσουν στο σημείο και να προχωρήσουν σε γεωλογικές έρευνες.
Αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας  ο Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας Σπύρος Κώστας, ο πρόεδρος της κοινότητας Σπύρος Ζωγράφος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Ντάγκας και το μέλος της κίνησης πολιτών Κώστας Ντούρος.Βέβαια τότε είχε αποδειχθεί πως οι έρευνες γινόντουσαν με τις ευλογίες του τότε δημάρχου Ηγουμενίτσας Γιώργου Κάτσινου, αφού ο ίδιος είχε δώσει "άδεια" εκτίμησης των εργασιών γεωλογικών ερευνών στην περιοχή.

Από τότε πέρασαν σχεδόν 10 χρόνια και σχέδιο του αγωγού ναυάγησε.
Και είναι αφελής εάν κάποιος πιστεύει πως αυτό, ήταν αποτέλεσμα των αντιδράσεων των κατοίκων της Πέρδικας. Πως ένα μικρό χωριό δηλαδή, κατάφερε να ματαιώσει μιά διακρατική συμφωνία.
Η αλήθεια είναι πως οι γεωπολιτικές ισορροπίες ήταν αυτές που οδήγησαν στο να επιλεγεί τελικά η κατασκευή του αγωγού TAP, ο οποίος καταλήγει στα παράλια της Αλβανίας.


Αύριο Πέμπτη 2 Ιανουαρίου θα μπουν οι υπογραφές στη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, ο οποίος θα καταλήγει και πάλι στο Φλωροβούνι Θεσπρωτίας, όπου προβλέπεται η κατασκευή συμπιεστή και μετρητικού σταθμού.
Στο Φλωροβούνι προβλέπεται η διασύνδεσή του με τον υποθαλάσσιο αγωγού φ.α. Ελλάδας - Ιταλίας ΠΟΣΕΙΔΩΝ, μήκους 210 χλμ περίπου. Το κόστος κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ ανέρχεται σε 0.9 δισ. ΕΥΡΩ.
Από το καλοκαίρι του 2014, την ανάπτυξη του αγωγού EastMed έχει αναλάβει και διεκπεραιώνει η ελληνική εταιρεία «Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδος - Ιταλίας ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε.», στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ και η Ιταλική EDISON.
Παράλληλα από το ΥΠΕΝ έγινε γνωστό ότι πριν την υπογραφή της συμφωνίας, θα υπογραφεί Προσύμφωνο Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas, για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού.
Το κόστος του αγωγού Eastmed μέχρι την Ιταλία έχει υπολογισθεί σε περίπου 6 δισ. δολάρια.
Ο EastMed περιλαμβάνεται στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ (Projects of Common Interest) καθώς συμβάλλει στην αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας με τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού, ενώ αναδεικνύει το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας ως ενεργειακής γέφυρας της ΕΕ.
Σε κάθε περιοχή διέλευσης του αγωγού, είναι δυνατή η διασύνδεση για τροφοδοσία της τοπικής αγοράς και επιχειρήσεων, με φθηνό φυσικό αέριο.
Και αυτό θα πρέπει να διεκδικήσουν όλοι οι φορείς, οι αυτοδιοικητικοί και οι πολιτικοί της Ηπείρου.
Τα επιχειρήματα για τη διεκδίκηση διακλάδωσης για την τροφοδοσία της Ηπείρου είναι πολλά και συνδυαστικά. 
Κυρίως το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, η Εγνατία και η Ιόνια Οδός.
Κλείνοντας, θα προσπαθήσω να απαντήσω στον τίτλο του σημερινού άρθρου.
Γιατί δεν αντιδράει σήμερα το 99,5% των Περδικιωτών στη διέλευση του αγωγού EastMed;
Προφανώς διότι αντιλήφθηκαν, έστω και καθυστερημένα, πως παρασύρθηκαν.
Με την πρόσβαση στην πληροφορία τις μέρες μας να είναι ευκολότερη, ενημερώθηκαν τόσο για τις επιπτώσεις όσο και για τα οφέλη της χρήσης του φυσικού αερίου.

Ελπίζω, αυτή τη φορά, να ξεσηκωθούν όχι μόνο οι Περδικιώτες και οι Θεσπρωτοί, αλλά και όλοι οι Ηπειρώτες.
Να ξεσηκωθούν και να διεκδικήσουν συντονισμένα και μαχητικά αυτό που στην υπόλοιπη Ελλάδα, θεωρούν δεδομένο και απολαμβάνουν εδώ και χρόνια.
Το φθηνό και καθαρό καύσιμο, όπως είναι το φυσικό αέριο.

Οψόμεθα...

Αναστασίου Α. Βαγγέλης
Read More »
Γιατί δεν αντιδράει σήμερα το 99,5% των Περδικιωτών στη διέλευση του αγωγού EastMed; Γιατί δεν αντιδράει σήμερα το 99,5% των Περδικιωτών στη διέλευση του αγωγού EastMed; Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2020 Rating: 5

Αγγλικά, Ρομποτική, Πληροφορική για ΠΑΙΔΙΑ και ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2020
Αγγλικά, Ρομποτική, Πληροφορική για ΠΑΙΔΙΑ και ΕΝΗΛΙΚΕΣ


Νέα χρονιά σημαίνει νέα τμήματα σε όλες τις υπηρεσίες μας! 
Πιστοποίηση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ενηλίκων στις ενότητες του ΑΣΕΠ (πρωινά και απογευματινά τμήματα για όλους).
Μαθήματα Αγγλικών ενηλίκων σε δύο μήνες με εξετάσεις πιστοποίησης σε Lower, Advanced και Proficiency. Αναγνωρισμένο από τον ΑΣΕΠ.
Τμήματα Πληροφορικής από Α’ Δημοτικού έως και Γ’ Λυκείου που οδηγούν το παιδί σας στις γνώσεις της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και κατα συνέπεια στην πιστοποίηση του ΑΣΕΠ!
Κάντε κράτηση για ένα δωρεάν 2ωρο μάθημα Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για το παιδί σας (ηλικίες από 5-16 ετών)!
Οι εγγραφές ξεκίνησαν... Κλείστε το ραντεβού σας για ενημέρωση!!! 
Τηλέφωνα επικοινωνίας Μελέτη Ελένη Θάνου: 2665025146, 6942228698
Δ/νση: Σαμουήλ 5 Ηγουμενίτσα
Read More »
Αγγλικά, Ρομποτική, Πληροφορική για ΠΑΙΔΙΑ και ΕΝΗΛΙΚΕΣ Αγγλικά, Ρομποτική, Πληροφορική για ΠΑΙΔΙΑ και ΕΝΗΛΙΚΕΣ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Δύο κινηματογραφικές προβολές στο ΕΙΝ

Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2020
Ηγουμενίτσα: Δύο κινηματογραφικές προβολές στο ΕΙΝΣτο κέντρο της Ηγουμενίτσας, στην οδό 28ης Οκτωβρίου 9 (πρώην ΕΙΝ), λειτουργεί κινηματογραφική αίθουσα 170 θέσεων. Η προβολή πραγματοποιείται από υπερσύγχρονο ψηφιακό σύστημα της Ιαπωνικής NEC, ενώ διατίθεται σύγχρονο σύστημα τρισδιάστατης απεικόνισης (3D) της Eyes3Shut με ενεργά γυαλιά, που υπόσχεται άριστη κινηματογραφική εμπειρία.Read More »
Ηγουμενίτσα: Δύο κινηματογραφικές προβολές στο ΕΙΝ Ηγουμενίτσα: Δύο κινηματογραφικές προβολές στο ΕΙΝ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2020 Rating: 5

Φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη: Άδεια για επένδυση και στην Θεσπρωτία

Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2020
Φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη: Άδεια για επένδυση και στην Θεσπρωτία


Σημαντικό μερίδιο από μια αγορά η αξία της οποίας αναμένεται τα επόμενα χρόνια να ανέλθει σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ μόνο στην Ευρώπη, την αγορά της φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης, θα μπορούσε να διεκδικήσει η Ελλάδα. Και γιατί λέμε θα μπορούσε; Διότι, αν και το επενδυτικό ενδιαφέρον και για τις δύο μορφές είναι υψηλό, η υλοποίηση των επενδύσεων στη μία κατηγορία, τη φαρμακευτική, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, ενώ στη βιομηχανική κάνναβη πραγματοποιούνται ήδη επενδύσεις από δεκάδες μεσαίους και μικρούς παραγωγούς, με τα προϊόντα τους, όμως, να βρίσκονται επί πολλούς μήνες σε «γκρίζα ζώνη».

Από τον Νοέμβριο του 2018, όταν χορηγήθηκαν οι πρώτες άδειες έγκρισης εγκατάστασης για την καλλιέργεια και την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, ο αριθμός των εγκρίσεων έχει φτάσει τις 33. Η συνολική έκταση των επενδύσεων που έχουν εγκριθεί είναι 1.466,81 στρέμματα, ενώ η καλλιεργούμενη έκταση που προβλέπεται σε αυτές (όλες σε κλειστές εκτάσεις, που είναι κατά βάση θερμοκήπια) φτάνει τα 609,2 στρέμματα.

Την πρωτοκαθεδρία έχει ο Νομός Κιλκίς, όπου έχουν χορηγηθεί 8 από τις 33 άδειες έγκρισης εγκατάστασης, ακολουθεί ο Νομός Βοιωτίας με 5 άδειες, από 2 άδειες έχουν χορηγηθεί σε εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν στους νομούς Κορινθίας, Αχαΐας, Ευβοίας και Λαρίσης, ενώ από μία άδεια έχει δοθεί σε επενδύσεις στους νομούς Μαγνησίας, Λακωνίας, Θεσπρωτίας, Αιτωλοακαρνανίας, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Αττικής, Φωκίδας, Πέλλας, Χανίων και Ηλείας. Οι συνολικές επενδύσεις εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθουν σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ και να δημιουργηθούν έως και 8.000 θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την απασχόληση και δίνοντας ζωή στην περιφέρεια. Τα παραπάνω είναι αναμφίβολα εξαιρετικά ενθαρρυντικά, αλλά βρίσκονται ακόμη στο επίπεδο της θεωρίας, υπό την έννοια ότι καμία μονάδα δεν έχει υλοποιηθεί (αυτό θα πρέπει να γίνει εντός 5 ετών από τη στιγμή που θα λάβουν τη σχετική έγκριση). Οταν γίνουν οι μονάδες, θα πρέπει στη συνέχεια να υποβάλουν αίτηση έγκρισης λειτουργίας.

Στην κατηγορία της βιομηχανικής κάνναβης, η οποία προορίζεται κυρίως για την παρασκευή τροφίμων και καλλυντικών, καταγράφεται το αντίθετο πρόβλημα: Υπάρχει μεν η παραγωγή, η πρώτη ύλη για τα παραπάνω προϊόντα, όμως εκκρεμεί εδώ και πολλούς μήνες η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για τα επίπεδα της τετραϋδροκανναβινόλης (THC) στα τρόφιμα, σε εφαρμογή του σχετικού πορίσματος της επιτροπής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο έχει παραδοθεί από τον Ιανουάριο του 2019.

Η μη έκδοση της ΚΥΑ έχει δημιουργήσει σημαντικές στρεβλώσεις στην αγορά και εμπόδια εισόδου κυρίως στους εγχώριους παραγωγούς, αφού την ίδια ώρα τα εισαγόμενα προϊόντα κάνναβης μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα. Τις επόμενες ημέρες, εκπρόσωποι της υπό σύσταση Πανελλαδικής Ενωσης Παραγωγών Κάνναβης θα επιδιώξουν συναντήσεις με αρμόδιους παράγοντες των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Εάν δεν ευοδωθούν αυτές οι προσπάθειες, πάντως, είναι πολύ πιθανό να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά της πολιτείας, καθώς της επιρρίπτουν ευθύνη για δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού, που έχει ως συνέπεια διαφυγόντα κέρδη για τους εγχώριους παραγωγούς. 

Σήμερα στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περί τους 60-70 παραγωγούς, ενώ η συνολική έκταση που καλλιεργείται με βιομηχανική κάνναβη υπολογίζεται σε περίπου 2.000-3.000 στρέμματα.

Σε θέση μάχης οι πολυεθνικές για τα νέα προϊόντα σε τρόφιμα, καλλυντικά

Μπορεί στην Ελλάδα να έχει δοθεί μέχρι στιγμής ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσέλκυση επενδύσεων στη φαρμακευτική κάνναβη, όμως την ίδια ώρα στο εξωτερικό οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρούν να λάβουν θέση για να μην χάσουν μερίδια από τα προϊόντα καλλυντικών και τροφίμων που έχουν ως βασικό συστατικό την κάνναβη.

Στην κατηγορία των καλλυντικών, η κάνναβη παρουσιάζεται ως το φυσικό «σούπερ συστατικό», με χρήση κυρίως στα προϊόντα περιποίησης δέρματος, αν και το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιείται ακόμη και στην παρασκευή αρωμάτων.

Αρχικά, λόγω του φόβου μήπως τα καλλυντικά με κάνναβη συνδεθούν στη συνείδηση των καταναλωτών με την υποκουλτούρα της χρήσης κάνναβης ως «ψυχαγωγικού μέσου», οι μεγάλοι «παίκτες» δεν ενεπλάκησαν σε αυτή την αγορά, αφήνοντας χώρο σε μικρότερες εταιρείες.

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου διερευνούν τις δυνατότητες δραστηριοποίησης στα καλλυντικά με κάνναβη, μέσω εξαγορών ή μέσω της σύστασης κοινοπρακτικών σχημάτων με μικρότερες εταιρείες.

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έκθεση της Prohibition Partners, η παγκόσμια βιομηχανία προϊόντων ομορφιάς με κάνναβη εκτιμάται ότι θα φτάσει το 2024 στα 959 εκατ. δολάρια.

Πολύ μεγαλύτερη είναι η αγορά των τροφίμων, η οποία όμως κινείται σε «γκρίζα ζώνη», όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης της Prohibition Partners, η παγκόσμια αγορά τροφίμων με κάνναβη εκτιμάται ότι φέτος διαμορφώνεται σε 1,2 δισ. δολάρια και έως το 2024 η αξία της θα φτάσει τα 4,7 δισ. δολάρια. Και σε αυτή την κατηγορία προϊόντων, οι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων εμφανίστηκαν διστακτικές, αφήνοντας σημαντικό πεδίο δράσης σε νεοφυείς επιχειρήσεις του κλάδου. Στην Ευρώπη, τα τρόφιμα που περιέχουν κάνναβη υπάγονται στην κατηγορία των λεγόμενων «νέων τροφίμων» (novel food), κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να περνούν από αυστηρές διαδικασίες έγκρισης και αδειοδότησης.

Οι παραγωγοί βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα ζητούν να θεσμοθετηθεί ως μέγιστο επιτρεπόμενο όριο περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη το 0,3% για τα συστατικά τροφίμων, τα ελαιούχα εκχυλίσματα και τον ανθό από ποικιλίες καταλόγου Ευρωπαϊκής Ενωσης που φτάνει στον καταναλωτή ως τελικό προϊόν (π.χ. ως αφέψημα / τσάι).

Επίσης, ζητούν να βελτιωθεί η υλικοτεχνική υποδομή του Γενικού Χημείου του Κράτους, ώστε να μπορεί να κάνει ποσοτική ανάλυση των κανναβινοειδών, όχι μόνο ποιοτική, όπως κάνει μέχρι σήμερα, και να μπορεί να χαρακτηρίζει άμεσα τα προϊόντα βιομηχανικής κάνναβης με περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη μικρότερη από 0,3%.

Θετικοί οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, αλλά ζητούν αυστηρό πλαίσιο ελέγχου

Οχι μόνο για τους Ελληνες, αλλά συνολικά για τους Ευρωπαίους καταναλωτές η χρήση της κάνναβης, όχι ως ναρκωτικού αλλά ως συστατικού σε φάρμακα, τρόφιμα και καλλυντικά, είναι κάτι νέο. Αυτός, άλλωστε, είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που η ευρωπαϊκή αγορά, μια αγορά 512 εκατομμυρίων ανθρώπων, θεωρείται ότι παρουσιάζει εξαιρετική δυναμική ανάπτυξης.

Αν και πάνω από τους μισούς καταναλωτές στην Ευρώπη (το 56%) γνωρίζουν για τις εναλλακτικές, τις «νόμιμες» χρήσεις της κάνναβης, μόλις το 16%, σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή έρευνα της New Frontier Data, που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», έχει δοκιμάσει προϊόντα με κάνναβη. Αλλωστε, το 58% όσων έχουν δοκιμάσει προϊόντα με κάνναβη, το έχουν πράξει μόλις τους τελευταίους έξι μήνες. Το 40% δοκίμασε προϊόντα κάνναβης για ανακούφιση από τον πόνο, ενώ 31% για μείωση του άγχους. Το 74% όσων έχουν δοκιμάσει προϊόντα κάνναβης δήλωσε ότι είχαν θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους.

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές εμφανίζονται να έχουν θετική άποψη για τα προϊόντα κάνναβης, αρκεί αυτά –ειδικά όταν πρόκειται για προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης που έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη– να χρησιμοποιούνται σε αυστηρό πλαίσιο ελέγχου. Ειδικότερα, το 35% δηλώνει ότι θα πρέπει να χορηγούνται κατόπιν συνταγής ιατρού, ενώ μόλις ένα 6% δηλώνει ότι δεν πρέπει αυτά τα προϊόντα να νομιμοποιηθούν. Επίσης, το 49% δηλώνει ότι τα προϊόντα κάνναβης θα πρέπει να ελέγχονται σχολαστικά από ειδικά εργαστήρια.

Τα πιο δημοφιλή προϊόντα κάνναβης μεταξύ των Ευρωπαίων καταναλωτών είναι το έλαιο και βάμμα κάνναβης (53%), ακολουθούν τα χάπια και οι κάψουλες (23%), ο ανθός κάνναβης (17%) και τα στυλό ατμίσματος (16%). Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία προϊόντων, ακόμη και σταγόνες για τα μάτια, αλλά και τροφές για ζώα συντροφιάς. «Οσο η αγορά ωριμάζει, μένει να δούμε ποιες από τις αναδυόμενες κατηγορίες θα μετατραπούν σε ηγέτες της αγοράς. Πάντως, τα δεδομένα δείχνουν ότι θα υπάρχει σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη ειδικών κατηγοριών προϊόντων που θα στοχεύουν συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών και ειδικές χρήσεις», επισημαίνουν οι συγγραφείς της έκθεσης. 

Η διαχείριση του πόνου και η ανακούφιση από αυτόν είναι ο κύριος λόγος που οι καταναλωτές αποζητούν προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ σημαντικό κίνητρο είναι η καταπολέμηση του άγχους. Σε πολύ μεγάλο βαθμό, τα σκευάσματα καταναλώνονται για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων χρόνιων ασθενειών (38%), ενώ ένα 25% λαμβάνει φαρμακευτική κάνναβη για τη θεραπεία ασθενειών. Σημαντικό είναι το ποσοστό (23%) και όσων παίρνουν φαρμακευτική κάνναβη ως προληπτικό μέσο για κάποιες νόσους.

Μεταξύ όσων κάνουν χρήση φαρμακευτικής κάνναβης για ιατρικούς λόγους, το 60% ήταν για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ, το 58% για την ALS (αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση) και το 40% για την αντιμετώπιση της επιληψίας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, διερευνήθηκε και το ποσό που δαπανούν μηνιαίως οι Ευρωπαίοι καταναλωτές για την αγορά προϊόντων με κάνναβη. Το 63% δαπανά λιγότερο από 100 ευρώ τον μήνα, εκ των οποίων το 23% ξοδεύει από 20 έως 49 ευρώ, το 22% κάτω από 20 ευρώ και το 18% από 50 έως 99 ευρώ. Ενα υψηλό ποσοστό, το 44%, δηλώνει ότι θα δαπανά περισσότερα χρήματα για την αγορά προϊόντων με κάνναβη τους επόμενους έξι μήνες.

Μεγάλη αύξηση

Σύμφωνα με την έκθεση «The European Cannabis Report 2019», το 2018 επενδύθηκαν στην Ευρώπη περί τα 500 εκατ. ευρώ στον τομέα της κάνναβης. Στις ΗΠΑ και στον Καναδά οι επενδύσεις στην κάνναβη το 2018 τετραπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 2017, ενώ στον κλάδο επενδύουν γνωστά funds, όπως για παράδειγμα η BlackRock.

Η αξία

Η αγορά κάνναβης, σύμφωνα με την Prohibition Partners, αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη νόμιμη αγορά σε βάθος πενταετίας στην Ευρώπη. Σύμφωνα, μάλιστα, με την ίδια έκθεση, θεωρείται ότι η εν λόγω αγορά μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη των οικονομιών στις χώρες, όπως η Ελλάδα, που επλήγησαν από την κρίση.

Τα ποτά

Το 2018 η αξία της αγοράς ποτών με κάνναβη ήταν ακόμη σχετικά χαμηλή, στα 185 εκατ. δολάρια παγκοσμίως. Η γνωστή ζυθοποιία Anheuser-Busch (παράγει την Budweiser) ξεκίνησε τη συνεργασία με την καναδική εταιρεία φαρμακευτικής κάνναβης Tilray για την επένδυση 100 εκατ. δολαρίων στην έρευνα ποτών που περιέχουν τετραϋδροκανναβινόλη.

Read More »
Φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη: Άδεια για επένδυση και στην Θεσπρωτία Φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη: Άδεια για επένδυση και στην Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2020 Rating: 5

Shopping στην Κωνσταντινούπολη με την Kotsis Travel

Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2020
Shopping στην Κωνσταντινούπολη με την Kotsis Travel


Read More »
Shopping στην Κωνσταντινούπολη με την Kotsis Travel Shopping στην Κωνσταντινούπολη με την Kotsis Travel Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2020 Rating: 5

ΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟ ΕΤΟΣ 2020 ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ Κ.Κ. ΤΙΤΟΥ

Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2020
ΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟ ΕΤΟΣ 2020 ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ Κ.Κ. ΤΙΤΟΥ


Πρός ὅλους τούς εὐσεβεῖς χριστιανούς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Παραμυθίας, Φιλιατῶν, Γηρομερίου καί Πάργας, ὅσους ζοῦν μέσα στά ὅρια αὐτῆς, ἀλλά καί ἐκείνους πού βρίσκονται σέ ἄλλα μέρη τῆς πατρίδας μας καί σ’ ὁλόκληρο τόν κόσμο, ἀγωνιζόμενοι τόν τίμιο ἀγῶνα τῆς ζωῆς, ἐκφράζω τίς πιό θερμές εύχές μου, γιά ἕνα ἔτος εὐλογημένο ἀπό τόν Θεό μέ ψυχική εἰρήνη καί ὑγεία, μέ οἰκογενειακή προκοπή καί εὐτυχία, μέ ἐκπλήρωση τῶν ἀγαθῶν πόθων ὅλων, μέ φωτισμό, πρόοδο καί προκοπή, τῶν νέων παιδιῶν μας, πού ἀποτελοῦν τήν ἐλπίδα τοῦ μέλλοντος. 

Χρόνια πολλά, εὐλογημένο καί εὐτυχισμένο το Νέο Ἔτος 2020.
Read More »
ΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟ ΕΤΟΣ 2020 ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ Κ.Κ. ΤΙΤΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟ ΕΤΟΣ 2020 ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ Κ.Κ. ΤΙΤΟΥ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2020 Rating: 5

Όταν η Ηγουμενίτσα ήταν παραλιακή πόλη (ΦΩΤΟ)

Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2020
Όταν η Ηγουμενίτσα ήταν παραλιακή πόλη (ΦΩΤΟ)Η φωτογραφία του 1952, είναι ότι απέμεινε για να μας θυμίζει πως η πόλη της Ηγουμενίτσας ήταν κάποτε παραλιακή πόλη.

Τότε που οι κάτοικοί της, ήταν ένα με τη θάλασσα και περπατούσαν καθημερινά δίπλα της.


Σήμερα, 68 χρόνια μετά, καταφέραμε να απομακρυνθούμε από το περιβάλλον της θάλασσας και έχουμε κλειστεί, πίσω από κάγκελα και μπετόν.
Read More »
Όταν η Ηγουμενίτσα ήταν παραλιακή πόλη (ΦΩΤΟ) Όταν η Ηγουμενίτσα ήταν παραλιακή πόλη (ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2020 Rating: 5

Το σαράι του Ντίνο Μπέη στην εγκαταλελειμμένη Λιόψη Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2020
 Το σαράι του Ντίνο Μπέη στην εγκαταλελειμμένη Λιόψη Θεσπρωτίας 
Η Λιόψη και το σαράι κατά τη δεκαετία του 1930


 
Πηγαίνοντας προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα, βλέπει κανείς την εγκαταλελειμμένη Λιόψη Φιλιατών, πάνω από το Ασπροκκλήσι. 
Στο ψηλότερο σημείο του χωριού, που ήταν μικτό ως προς τον πληθυσμό του, κατοικούσαν και μουσουλμάνοι και χριστιανοί (παρότι μερικοί θέλουν να το παρουσιάσουν ως αμιγώς μουσουλμανικό) ξεχωρίζουν τα ερείπια της οχυρωμένης κατοικίας των Ντιναίων. 
Κατεστραμμένα από το χρόνο τμήματα οχυρωματικού περιβόλου, καμαροσκέπαστοι ημιυπόγειοι χώροι, οντάδες, πύργοι, είναι μερικά από τα στοιχεία, που συνθέτουν την τωρινή εικόνα του. 
Σύμφωνα με την αρχιτέκτονα μηχανικό του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Αλεξάνδρα Κούμπουλη, η συμμετρία και η οργάνωση της όψης παραπέμπουν σε πρότυπα των μεγάλων αστικών κέντρων της εποχής και ξεπερνούν τα δεδομένα του αγροτικού χώρου. 
Η καταγωγή των Ντιναίων ήταν από τη Λιόψη Θεσπρωτίας και ήταν εξισλαμισμένοι Θεσπρωτοί (Μουσουλμανοτσάμηδες). 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια Ντίνο, είχε προξενήσει τρομερά δεινά στην περιοχή. 
Στην Κατοχή σε συνεργασία με τους Ιταλούς και τους Γερμανούς θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για λεηλασίες, καταστροφές, βιασμούς, βασανισμούς και δολοφονίες στη Θεσπρωτία. 


 
Read More »
Το σαράι του Ντίνο Μπέη στην εγκαταλελειμμένη Λιόψη Θεσπρωτίας  Το σαράι του Ντίνο Μπέη στην εγκαταλελειμμένη Λιόψη Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 02, 2020 Rating: 5

Σελίδες