Τα απορρίμματα της Λευκάδας στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου

Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016


Ως βόμβα έπεσε η απόφαση να μεταφέρει στην Ήπειρο, το πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων που αντιμετωπίζει η Λευκάδα!

Ο σχεδιασμός για την μεταφορά των απορριμμάτων της Λευκάδας στους τρεις ΧΥΤΑ της Ηπείρου –Ελληνικού Ιωαννίνων, Βλαχέρνας Άρτας και Καρβουναρίου Θεσπρωτίας, ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών και ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου Στάθη Γιαννούλη.

Η αντίδραση φυσικά ήταν έντονη ενώ παράλληλα ο κ. Γιαννούλης ενημέρωσε τόσο τον πρόεδρο του Φορέα Ιωαννίνων Σπύρο Κωνσταντόπουλο όσο και τον Πρόεδρο στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου Αντώνη Νάστα.

Οι έντονες αντιδράσεις των Ηπειρωτών δεν πτόησαν τον Υπουργό, ο οποίος μάλιστα είναι έτοιμος να προχωρήσει στη συγκεκριμένη λύση με υπουργική απόφαση. 
 
Μάλιστα έκανε γνωστό ότι στους τρεις ΧΥΤΑ της Ηπείρου, θα μοιράζονται κατά την θερινή περίοδο, 15 χιλιάδες τόνοι απορρίμματα από την Λευκάδα!

Την Πέμπτη το μεσημέρι οι τρεις πρόεδροι των ΧΥΤΑ καθώς και οι δήμαρχοι της Ηπείρου που έχουν στην εδαφική τους περιφέρεια ΧΥΤΑ, θα έχουν συνάντηση με τον κ. Κουρουμπλή και αν εμμείνει στην απόφαση αυτή, τότε θα κληθούν οι δήμοι της Ηπείρου, μέσω των δημοτικών συμβουλίων να πάρουν τις σχετικές αποφάσεις.
 
Τα απορρίμματα της Λευκάδας στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου  Τα απορρίμματα της Λευκάδας στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016 Rating: 5

Μοναδική προσφορά για το 3ημερο του Αγίου Πνεύματος

Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016

Το ξενοδοχείο Cabana SeaAnd More (60 μέτρα από την θάλασσα) στην Πάργα, προσφέρει για το 3ημερο του Αγίου Πνεύματος:
  • Σουίτα 2 ατόμων, μόνε με 80€ !!!!! 
  • Σουίτα 4 ατόμων μόνο με 120€ !!!!! 
Και οι δύο προσφορές, περιλαμβάνουν πλούσιο πρωινό που επιμελείται ο σεφ .

Πληροφορίες στο τηλ. 6979308597
Μοναδική προσφορά για το 3ημερο του Αγίου Πνεύματος  Μοναδική προσφορά για το 3ημερο του Αγίου Πνεύματος Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016 Rating: 5

Δημοτική βραδιά την Κυριακή στην Μαζαρακία

Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016


Δημοτική βραδιά την Κυριακή στην Μαζαρακία Δημοτική βραδιά την Κυριακή στην Μαζαρακία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Στις 22 Ιουνίου η ετήσια παράσταση της σχολής χορού Step by Step

Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016


Ηγουμενίτσα: Στις 22 Ιουνίου η ετήσια παράσταση της σχολής χορού Step by Step Ηγουμενίτσα: Στις 22 Ιουνίου η ετήσια παράσταση της σχολής χορού Step by Step Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016 Rating: 5

Λαϊκορεμπέτικη βραδιά στην παραδοσιακή ταβέρνα "ΑΓΚΑΛΗ" στην Αγία Παρασκευή Πέρδικας

Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016Λαϊκορεμπέτικη βραδιά στην παραδοσιακή ταβέρνα "ΑΓΚΑΛΗ" στην Αγία Παρασκευή Πέρδικας Λαϊκορεμπέτικη βραδιά στην παραδοσιακή ταβέρνα "ΑΓΚΑΛΗ" στην Αγία Παρασκευή Πέρδικας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016 Rating: 5

Την Παρασκευή το ετήσιο πανηγύρι του Σπάρτακου Γραικοχώριου

Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016


Ο Αθλητικός Σύλλογος Σπάρτακος Γραικοχώριου διοργανώνει το ετήσιο πανηγύρι του, στο δημοτικό σχολείο του χωριού την Παρασκευή 17/6/2016.
Σας περιμένουμε να διασκεδάσουμε,να χορέψουμε και να γίνουμε μια "Σπαρτακιώτικη" οικογένεια.

Είστε ευπρόσδεκτοι όλοι και θα είναι χαρά μας να δούμε φίλους και γνωστούς και μαζί να περάσουμε μια όμορφη βραδιά.

ΥΓ:Με την αγορά λαχνών εκτός του ότι θα βοηθήσετε τον σύλλογο μας θα μπαίνετε στην κλήρωση όπου θα σας περιμένουν πολλά και διάφορα δώρα.
Την Παρασκευή το ετήσιο πανηγύρι του Σπάρτακου Γραικοχώριου Την Παρασκευή το ετήσιο πανηγύρι του Σπάρτακου Γραικοχώριου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016 Rating: 5

Παραμυθιά: Την Παρασκευή η καλοκαιρινή γιορτή των ΚΔΑΠ

Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016

Παραμυθιά: Την Παρασκευή η καλοκαιρινή γιορτή των ΚΔΑΠ Παραμυθιά: Την Παρασκευή η καλοκαιρινή γιορτή των ΚΔΑΠ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016 Rating: 5

ΣΑΓΙΑΔΑ: ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016

Κείμενο-Φωτό: Γιάννης Βέλλης
 
Αγαπημένος προορισμός στους Ηπειρώτες -ιδίως τους Θεσπρωτούς-, τους Κερκυραίους, αλλά και τους ξένους που τακτικά περνάνε από εκεί με τα ιστιοφόρα τους, αφού είναι βολικό αραξοβόλι. Μερικοί επιμένουν να το θεωρούν, ήσυχο γραφικό ψαροχώρι. Ίσως είναι, αλλά όχι με την παλιά έννοια. Αρκετοί ασχολούνται με την αλιεία, αλλά και με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την ιχθυοκαλλιέργεια.

Τα καλοκαίρια, στις ψαροταβέρνες της, δεν βρίσκεις τραπέζι να καθήσεις. Στολίζεται με λουλούδια & πράσινο, για να υποδεχθεί τους επισκέπτες της. Φρέσκα ψάρια καλομαγειρεμένα, ευγενικοί άνθρωποι, θάλασσα που ταξιδεύει το μάτι μέχρι την Κέρκυρα κι ακόμα παραπέρα, όμορφο λιμανάκι, το "Σκάλωμα", είναι αρκετά για να σε τραβήξουν εκεί. Οι περισσότεροι, γι' αυτό πάνε. "Πάμε για φρέσκο ψάρι στη Σαγιάδα", λένε στην παρέα τους.

Αλλά η Σαγιάδα, είναι ονειρικός τόπος. Έχει πολλά ιστορικά στοιχεία στη ζωή της ως τόπος και πολλά άγνωστα. Σίγουρα ένας ιστορικός, λαογραφικός, γεωγραφικός και φωτογραφικός χάρτης, θα έδινε καλύτερα την εικόνα της στον ταξιδιώτη, εικόνα ξεχωριστή, που τη γνωρίζουμε καλύτερα λίγοι και την κρατάμε στην καρδιά μας.


Έχουν περάσει αρκετοί κατακτητές, λόγω της θέσης της στην περιοχή. Πολλοί τη διεκδίκησαν, ή πολέμησαν να την κρατήσουν δική τους. Ήταν η La Bastia των Ενετών, μέχρι να πέσει στα χέρια των Τούρκων. Στοιχεία ιστορικά, λαογραφικά, γεωγραφικά, μπορείτε να μάθετε από την “πηγή”, από τον Μιχάλη Πασιάκο. Ο Μιχάλης κατάγεται και ζει στη Σαγιάδα, έχει μελετήσει όσα ανέφερα παραπάνω και είναι ο ιδανικός να σας μεταφέρει στο χώρο και τον χρόνο, με τις γνώσεις και την ιδιαίτερη αφήγησή του, που τρέφεται απ' την άδολη αγάπη για τον τόπο του.Γυρίζοντας την ιστορία, περισσότερο από 100 χρόνια πριν, η Σαγιάδα ήταν αγαπημένος τουριστικός προορισμός κρουαζιέρας για τους Ευρωπαίους της κεντρικής Ευρώπης. Μετά άλλαξαν οι συνήθειες, οι προορισμοί, οι άνθρωποι... Η Σαγιάδα, παρέμεινε όμως πάντα όμορφη, ξεχωριστή.

Η παλιά Σαγιάδα, το πρώτο χωριό, είχε χτιστεί πάνω στην πλαγιά του βουνού, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, αλλά οι γερμανοί την έκαψαν τον Αύγουστο του 1943. Είχε εκπληκτική θέα προς τις εκβολές του Καλαμά και τη θάλασσα, μέχρι το “Σκάλωμα”. Οι κάτοικοι του χωριού εγκαταστάθηκαν, μετά απ' αυτό, κοντά στη θάλασσα, στον κάμπο που διαθέτει και είναι αξιόλογος. Στο παλιό χωριό, στις 26 Ιουλίου, στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής, γίνεται παραδοσιακό ηπειρώτικο πανηγύρι. Το τελευταίο διάστημα άρχισαν, παράλληλα, ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ώστε να ζωντανέψει, από τους επισκέπτες του. Απ' ότι φαίνεται η προσπάθεια πάει καλά και θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχιστεί με εξίσου ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις τα επόμενα χρόνια, ώστε να γίνει θεσμός.Η Σαγιάδα, είναι δίπλα στις εκβολές του ποταμού Καλαμά, απέναντι από την Κέρκυρα. Ανήκει, με την εφαρμογή του σχεδίου "Καλλικράτη", στο Δήμο Φιλιατών Θεσπρωτίας. Μπορείτε να την επισκεφθείτε από την Ηγουμενίτσα, τις Φιλιάτες, την Εγνατία οδό, την Αλβανία που είναι δίπλα, ή και από τη θάλασσα. Αν από Ηγουμενίτσα θέλετε να ταξιδέψετε με καράβι και έχετε χρόνο, θα ήταν μια καλή βόλτα προς τα εκεί. Σε μικρή απόσταση από την Σαγιάδα βρίσκονται οι παραλίες της: Το Στροβίλι και το Κεραμίδι. Αγαπητές, όπως όλες της Θεσπρωτίας.

Πολλά καταλύματα δεν υπάρχουν, αλλά σιγά σιγά δημιουργούνται και νέα. Αν δεν βρείτε κάτι εκεί, μπορείτε να μείνετε σε ξενοδοχεία στην Ηγουμενίτσα ή στις Φιλιάτες.


Για την παλιά Σαγιάδα, θα κάνω ξεχωριστό αφιέρωμα. Θα την φωτογραφίσω από άκρη σε άκρη, θα μιλήσω με τον Μιχάλη Πασιάκο για την ιστορία της και πολλά άλλα ενδιαφέροντα. Αν είσαστε Θεσπρωτία ή Ήπειρο τον Ιούλιο και έχετε τη δυνατότητα και το χρόνο θα αποζημιωθείτε ευχάριστα στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, στο παλιό χωριό.

 
ΣΑΓΙΑΔΑ: ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΑΓΙΑΔΑ: ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016 Rating: 5

Τα εγκλήματα των Αλβανοτσάμηδων με αριθμούς

Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016


Το θράσος των Αλβανών δεν έχει προηγούμενο. Θέτουν θέμα…τσάμηδων; 
Το μόνο που μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση είναι πόσα χρόνια φυλακή έπρεπε να είχαν “φάει” τα τσιράκια των ναζί.
Κι αν υπάρχουν επιζώντες να εκτίσουν τώρα ποινές. 
Δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ θέμα για συζήτηση με συνεργάτες ναζί.

Το απόσπασμα από άρθρο του Υποστρατήγου ΕΛ.ΑΣ ε.α. Π. Λάγγαρη στο elesme.gr
 
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Ονοματολογία – Εμφάνιση – Προέλευση – Εθνικός Αυτοπροσδιορισμός
«Τσαμουριά» κατά την περίοδο της τρομοκρατίας ονομαζόταν η περιοχή της Ηπείρου που περιελάμβανε τις επαρχίες Παραμυθιά, Φιλιατών, Πάργας και Μαργαριτίου (με την περιφέρεια του ποταμού Θυάμιδος δηλαδή Καλαμά), καθώς και μερικά χωριά των περιοχών της Β.Ηπείρου, Δελβίνου και Αγ. Σαράντα. Γεωγραφικά ο χώρος αυτός συμπίπτει με την κατά την αρχαιότητα χώρα της Ηπείρου Θεσπρωτία κατοικημένη από το ελληνικό φύλλο των Θεσπρωτών. Συναφές με την «Τσαμουριά» είναι και το όνομα «Τσάμης» – «Τσάμηδες» που προέρχεται κατά την επικρατήσασα άποψη από την παραφθορά του αρχαίου ονόματος του ποταμού Καλαμά (Θύαμις – Τσίαμις – Τσάμης). 
 
Οι Τσάμηδες λοιπόν, δεν ήταν ούτε Τουρκικής καταγωγής, ούτε Αλβανικής, αλλά προέκυψαν από το γηγενές στοιχείο της Τσαμουριάς, εξαιτίας του εξισλαμισμού που έλαβε χώρα στην Ήπειρο και στη Θεσπρωτία (Χριστιανοί από τον 6ο αιώνα), ο οποίος άρχισε μετά τον θάνατο του Σκερντέμπεη και ιδιαίτερα τον 17ο μ.Χ. αιώνα. 
 
Ειδικότερα :
Οι μεγάλοι Αλβανοί κτηματίες και οι Σπαχήδες (έφιπποι, μισθοφόροι) που είχαν εγκατασταθεί στη Θεσπρωτία από το 1700 εξαναγκάζονται να εξισλαμισθούν, για να διατηρήσουν τα τιμάριά τους, αξιοθέντες του τίτλου «μπέηδες» κληρονομικά. 
 
Τούτους από ψυχολογικό εξαναγκασμό μιμήθηκαν και οι φτωχοί κολίγοι. Οι Τσάμηδες μουσουλμάνοι της Θεσπρωτίας ήταν απόγονοι των ανωτέρω εξωμοτών. 
 
Κατ΄αρχήν οι εξισλαμισθέντες αυτοί Χριστιανοί διατήρησαν την Ελληνική γλώσσα και συμπαθούσαν τους Χριστιανούς κατοίκους, με τους οποίους συνδέονταν και με δεσμά συγγενείας. Με την πάροδο του χρόνου οι σχέσεις τους με τους Αλβανούς μπέηδες (γαιοκτήμονες) τους ανάγκασαν να μάθουν και την Αλβανική γλώσσα δημιουργώντας ταυτόχρονα μια παράδοξη νοοτροπία πονηριάς, συκοφαντικής διάθεσης και μοχθηρίας. 
 
Έτσι σιγά-σιγά απέβαλαν κάθε τι το Ελληνικό και η ονομασία «Τσάμης» κατάντησε συνώνυμη του πονηρού, του ανειλικρινούς, του άπιστου. Άρχισαν να υποβλέπουν το χριστιανικό στοιχείο, να μάχονται τούτο και να ζητούν την εξόντωσή του. 
 
Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε η μικρή μουσουλμανική μειονότητα της Τσαμουριάς στη Θεσπρωτία, με καθαρά τουρκική φυλετική συνείδηση. 
 
Ο αριθμός των Τουρκοτσάμηδων του νομού Θεσπρωτίας, σε σύνολο 61.300 κατοίκων, μόλις ανήρχετο στους 16.600, το 1940, δηλαδή το 27%. (Η Κοινωνία των Εθνών τους υπολόγιζε σε 20.000). 
 
Οι Τουρκοτσάμηδες αυτοί με τη Συνθήκη των Αθηνών (1913) προστατεύονται σαν (θρησκευτική) μουσουλμανική μειονότητα, ενώ κατέστησαν Έλληνες υπήκοοι, αφού τον Φεβρουάριο του 1913 ελευθερώθηκε η Ήπειρος από τον Οθωμανικό ζυγό. Μέχρι τότε ήταν Τούρκοι υπήκοοι, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 
 
Είχαν δικά τους σχολεία για την εκμάθηση της γλώσσας τους και τεμένη, στα οποία δίδασκαν οι Χοτζάδες, που επληρώνοντο από το Ελληνικό Δημόσιο. 
 
Κατά τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913 η προπαγάνδα της Αυστρίας στρατολόγησε πολλούς πράκτορες μεταξύ των Τσάμηδων, τους οποίους εκίνησε κατά του Ελληνισμού.
Μόνο το 1924 οι Τσάμηδες άρχισαν να προσαρμόζουν τη συνείδησή τους προς την Αλβανία, οπότε για πρώτη φορά ανακινήθηκε ζήτημα Αλβανικής μειονότητας. 
 
Επί δικτατορίας Θ. Παγκάλου αναγνωρίστηκαν (Αύγουστος 1926) με Ελληνική πρωτοβουλία και προς εκδήλωση φιλικών αισθημάτων προς την Αλβανία οι Τσάμηδες σαν «Αλβανική» μειονότητα, για να αποφύγουν την ανταλλαγή, ενώ σύμφωνα με την Ελληνοτουρκική Σύμβαση ανταλλαγής της 30-1-1923, η Ελλάδα θα απαλλάσσονταν της παρουσίας αυτών, παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους μουσουλμάνους της Τσαμουριάς ήταν υπέρ της ανταλλαγής και επιθυμούσαν να αναχωρήσουν για την Τουρκία (περί τους 5.000 τους οποίους είχε δεχθεί η Τουρκία). 
 
Οι Ιταλοί εξ άλλου, από το 1923, γνωρίζοντες το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Αλβανών για τη Θεσπρωτία, καθώς και τον πόθο τους να επεκταθούν προς αυτήν δεν άφηναν ευκαιρία ανεκμετάλλευτη από το να μην υποδαυλίζουν αυτούς και να τους κρατούν σε ψυχικό αναβρασμό, να τους φανατίζουν και να τους τροφοδοτούν με συνθήματα για την πραγματοποίηση των ονείρων τους. 
 
Έκνομες Δραστηριότητες
Τσάμης ήταν ο ληστής Νταούτ Χότζα, τον οποίον ο Μουσολίνι χρησιμοποίησε ως έναυσμα για την κήρυξη πολέμου κατά της Ελλάδας τον Οκτώβριο του 1940, τάγματα δε Τσάμηδων σχηματίστηκαν και συμπολέμησαν με τους Ιταλούς στην αρχή, με Ιταλικές στολές και τους Γερμανούς αργότερα. Και στις δύο περιπτώσεις επικεφαλής των προπομπών ήταν πάντοτε Τσάμηδες. Τα τάγματα αυτά επιδόθηκαν με ανήκουστη θηριωδία στο «πλιάτσικο» των οικιών και καταστημάτων των Ελλήνων Χριστιανών. Σα να μην αρκούσαν όλα αυτά, υποχρέωσαν τους Έλληνες να φορούν το γνωστό Αλβανικό άσπρο σκούφο και διέπραξαν γενικά ανήκουστα εγκλήματα κατά των άτυχων Θεσπρωτών, τους οποίους βασάνιζαν και σκότωναν. 
 
Τον Ιούλιο του 1941 η Ιταλική Κυβέρνηση διόριζε με Διάταγμα τον αρχηγό της εγκληματικής μαφίας από την Παραμυθιά Τζεμίλ Ντίνο, σαν Ύπατο Αρμοστή Θεσπρωτίας, ο οποίος μάλιστα δεν εμφανίστηκε για να αναλάβει τα καθήκοντά του. 
 
Για να τρομοκρατήσουν ακόμη περισσότερο το Ελληνικό στοιχείο, και να επιδείξουν στην Ελληνική Κυβέρνηση τη θέλησή τους οι Τσάμηδες, ότι επιθυμούν την απόσπαση του Νομού Θεσπρωτίας από τον ελληνικό κορμό, δολοφονούν μπρος στο Νομαρχιακό κατάστημα τον αναπληρωτή Νομάρχη Γ. Βασιλάκο. Η δολοφονία αυτή υπήρξε το σύνθημα των ομαδικών εκτελέσεων σ΄ολόκληρο το Νομό, με κορύφωση την εκτέλεση των 49 προκρίτων της Παραμυθιάς (29-9-1943). 
 
Διευθύνων νους για την συστηματοποίηση του έργου της εξολοθρεύσεως του ελληνικού στοιχείου ήταν η διαβόητη τρομοκρατική οργάνωση K-S-I-L-I-A δηλαδή το «Αλβανικό Σύστημα Πολιτικής Διοικήσεως» που συγκροτήθηκε προς τούτο τον Ιούλιο του 1942. Πλέον εναργής για το θέμα είναι η σχετική έκθεση ειδικής προς τούτο συσταθείσης και αμερόληπτης επιτροπής. 
 
ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ «ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ (K.S.I.L.I.A.) ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ»
1. Δολοφονηθέντες υπό Τσάμηδων μόνων ή εν συνεργασία με τα στρατεύματα κατοχής : 632
2. Εξαφανισθέντες και απαχθέντες ως όμηροι : 428
3. Βιασμοί γυναικών και κορασίδων : 209
4. Απαγωγαί : 31
5. Πυρποληθείσαι οικίαι : 2.332
6. Λεηλατηθέντα ολοσχερώς χωρία : 53
7. Διαρπαγέντα ζώα :
(α) Αιγοπρόβατα : 37556
(β) Βοοειδή : 9.285
(γ) Ιπποειδή : 4.185
(δ) Πουλερικά (ένα μέρος) : 30.000
(ε) Κυψέλαι : 742
Τα ανωτέρω είναι κατώτερα της πραγματικότητος.
 
Την άνοιξη του 1944, στα πλαίσια των επιχειρήσεων εναντίον των Γερμανών στην Ήπειρο, κρίθηκε αναγκαίο από την Βρετανική συμμαχική αποστολή να καταλάβει ο Ζέρβας τις Ηπειρωτικές ακτές στην περιοχή της Πάργας που ελέγχουν οι Τσάμηδες, προκειμένου να γίνεται πιο εύκολα ο εφοδιασμός του ΕΔΕΣ με πλοιάρια από την Ιταλία. Στις επιχειρήσεις αυτές στο πλευρό των Γερμανών πολέμησαν και ένοπλα σώματα Τσάμηδων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Πάργας, της Παραμυθιάς και της Ηγουμενίτσας.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί η μάχη της Μενίνας (17/18-8-1944), όπου μαζί με τους 92 νεκρούς και 109 αιχμαλώτους Γερμανούς, είχαν και οι συμπολεμιστές τους Τσάμηδες 86 νεκρούς και 7 αιχμαλώτους, έναντι 6 ανδρών του ΕΔΕΣ και του Άγγλου Ταγματάρχου Δαβίδ Ουάλλας. Για τον ρόλο αυτό των Τσάμηδων η συμμαχική αποστολή διέταξε τον Ζέρβα να διαλύσει τα Σώματα αυτά, με αντικειμενικό σκοπό στο να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις ενάντια στους Γερμανούς κατά την αποχώρησή τους προς την Αλβανία (Οκτώβριος 1944).
 
Αποχώρηση – Κυρώσεις
Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 1944, αντιληφθέντες ότι θα λογοδοτούσαν στην Ελληνική Δικαιοσύνη, για την εν γένει εγκληματική και αντεθνική δράση τους, οι Τσάμηδες, μαζί με τους υποχωρούντες Γερμανούς που έχασαν τον πόλεμο, αποχωρούν για την Αλβανία οικειοθελώς περί τους 16.000-18.000. Μεγάλος αριθμός μάλιστα Τσάμηδων μεταφέρθηκε στην Αλβανία με Γερμανικά μεταφορικά μέσα, σύμφωνα με αναφορά Αμερικανού αξιωματικού. Στην Αλβανία, το καθεστώς του Εμβέρ Χότζα τους εγκατέστησε στην πεδιάδα της Μουζακιάς και τους διατήρησε ως Έλληνες υπηκόους με την ελπίδα τυχόν επιστροφής τους στην Ελλάδα ή επανάκτησης των περιουσιακών τους στοιχείων, τα οποία είχαν δεσμευθεί στο μεταξύ από το ελληνικό κράτος. Συγκεκριμένα, με την υπ΄αρ. 344/23-4-1945 απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου δοσιλόγων Ιωαννίνων και περί τις 1.700 σχετικές καταδικαστικές αποφάσεις ερήμην που επακολούθησαν καταδικάστηκαν ως εγκληματίες πολέμου, ενώ οι περιουσίες τους δημεύτηκαν (Β.Δ. 2185/1952 και Ν.27891/1954) και εκποιήθηκαν ή διανεμήθηκαν σε όλους, όσους έπεσαν θύματα της θηριωδίας τους. Παράλληλα, με την υπ΄αρ. Α.Π. 50862/1947 απόφαση του Υπουργείου Στρατιωτικών οι Τσάμηδες στερήθηκαν της ελληνικής ιθαγένειας.
 
Οι ελάχιστες δεκάδες Τσάμηδες που παρέμειναν στην Ελλάδα (όσοι εθεώρουν εαυτούς αθώους), παρέμειναν ανενόχλητοι, εκχριστιανίστηκαν και αφομοιώθηκαν από το ελληνικό στοιχείο, διάγοντας φιλησύχως και νομοταγώς.
Τέτοιοι υπήρξαν οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες οι οποίοι εμφανίζονται τώρα ως «αθώοι» και «αδικημένοι», επιχειρώντας να ανατρέψουν την σε βάρος τους πραγματικότητα, διαστρεβλώνοντας και παραχαράσσοντας την ιστορία.
Τα εγκλήματα των Αλβανοτσάμηδων με αριθμούς  Τα εγκλήματα των Αλβανοτσάμηδων με αριθμούς Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016 Rating: 5

“Facebook Marketing: Από Like Σε πελάτη”

Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016

 
Νέο διαδικτυακό σεμινάριο (Webinar) από το Epixeirein την Τετάρτη 22 Ιουνίου http://epixeirein.gr/fbmrk

Οι Fan δεν "κρατάνε" μια επιχείρηση - οι πελάτες το κάνουν! Μάθετε πως θα χρησιμοποιήσετε το Facebook για να έχετε πελάτες και όχι μόνο Like.

Περισσότερα θα βρείτε εδώ http://epixeirein.gr/fbmrk
“Facebook Marketing: Από Like Σε πελάτη” “Facebook Marketing: Από Like Σε πελάτη” Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016 Rating: 5

Παραμυθιά: Διήμερο εκδηλώσεων του Φ.Ο.Π

Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016


Παραμυθιά: Διήμερο εκδηλώσεων του Φ.Ο.Π Παραμυθιά: Διήμερο εκδηλώσεων του Φ.Ο.Π Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Διαγωνισμός για την αντικατάσταση κουφωμάτων αλουμινίου στο Νηπιαγωγείο Αγίου Βλασίου

Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016Η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ηγουμενίτσας, με την υπ’ αριθ. 65/17-05-2016 απόφασή της, ενέκρινε την αντικατάσταση κουφωμάτων αλουμινίου στο Νηπιαγωγείο Αγίου Βλασίου. Με την παρούσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέσει έγγραφη οικονομική προσφορά για την αντικατάσταση των τριών (3) υπαρχόντων ξύλινων κουφωμάτων με λευκά ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου, με θερμοδιακοπή και ενεργειακά τζάμια.

Για τις ακριβείς διαστάσεις της κατασκευής, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επισκεφτούν το σχολείο, έπειτα από συνεννόηση με την Προϊσταμένη κα Γιαννέλου Όλγα, στο τηλέφωνο 2665041249.

Οι προσφορές θα κατατίθενται στο γραφείο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Σουλίου 3, Δημαρχείο Ηγουμενίτσας) σε κλειστό φάκελο, από την Τρίτη 14/06/2016 έως και την Πέμπτη 23/06/2016.
Ηγουμενίτσα: Διαγωνισμός για την αντικατάσταση κουφωμάτων αλουμινίου στο Νηπιαγωγείο Αγίου Βλασίου  Ηγουμενίτσα: Διαγωνισμός για την αντικατάσταση κουφωμάτων αλουμινίου στο Νηπιαγωγείο Αγίου Βλασίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016 Rating: 5

Πάργα – Σύβοτα: Ταξιδέψτε στην εξωτική «Ριβιέρα» της Ηπείρου!

Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016Δύο τόποι που ο καθένας έχει τη δική του χάρη, αλλά και που συχνά λειτουργούν ως… δίδυµος προορισµός: Πάργα και Σύβοτα.

Με φόντο τα ψηλά βουνά της Ηπείρου, µε δαντελωτές ακτές στο Ιόνιο και κοντά στο δυτικό άκρο της Εγνατίας οδού, έχουν πολλούς λόγους να κερδίζουν συνεχώς νέους πιστούς!

Η Πάργα σε µαγεύει µε την πρώτη µατιά. Μιλάµε για τον ορισµό της γραφικότητας, ένα νησί που… κόλλησε στη στεριά, έναν ζωγραφικό πίνακα µε τον ιδανικό συνδυασµό χρωµάτων, εναλλαγών και διαστάσεων.

Όσο για τα Σύβοτα, µε τις θεσπέσιες αµµουδιές τους, τους καταπράσινους λόφους και τα κατάφυτα νησάκια τους, δεν είναι τυχαίο που προσελκύουν όλο και περισσότερους επωνύµους.

ΕΥΝΟΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Πάργα: Πίσω Κρυονέρι


Παίρνοντας την τελευταία στροφή του δρόµου που οδηγεί από την Εθνική Οδό Πρέβεζας-Ηγουµενίτσας στην Πάργα, βρίσκεσαι ξαφνικά µπροστά σε ένα θέαµα που σε αφήνει… έκπληκτο.

Ένας κόλπος µε υπέροχα βαθυγάλαζα νερά, απέναντι το εντυπωσιακό κάστρο, στην είσοδο του κόλπου το νησάκι της Παναγίας (µε την οµώνυµη εκκλησία) και στο φόντο ένα κατάφυτο από ελιές βουνό, που αποκλείει από την ενδοχώρα τη µικρή γραφική πόλη µε τα όµορφα σπίτια.

Ο κόλπος της Πάργας, με την παραλία Κρυονέρι και το νησάκι της Παναγίας.


Η Πάργα, «σφηνωµένη» ανάµεσα στο βουνό και τη θάλασσα και µ” ένα σπουδαίο κάστρο να την προστατεύει, άντεξε για αιώνες τη διαρκή πίεση των Τούρκων. Μέχρι και το 1797, που η Γαληνοτάτη Δηµοκρατία του Αγίου Μάρκου διαλύθηκε από τον Ναπολέοντα, η Πάργα ήταν φρούριο αλλά και εµπορικός σταθµός στρατηγικής σηµασίας για τους Ενετούς στο Ιόνιο.

Ακολούθησαν οι Γάλλοι, οι Ρώσοι, πάλι οι Γάλλοι και, τέλος, οι Άγγλοι, που το 1819 την πούλησαν στον Αλή Πασά. Οι Παργινοί έφυγαν για την Κέρκυρα, για να ξαναγυρίσουν µετά την ενσωµάτωση της Ηπείρου στην Ελλάδα.

ΚΑΣΤΡΑ & ΣΟΚΑΚΙΑ

Η παραλιακή περαντζάδα, με το κάστρο στο βάθος, θα σας κερδίσει από την πρώτη στιγμή.


Το ιστορικό φορτίο, αλλά και τις κοσµοπολίτικες καταβολές, λόγω της σχέσης µε την Ιταλία και τη Γαλλία, τα νιώθει κανείς εδώ έντονα. Εκτός από το µεσαιωνικό κάστρο (έχει και ωραίο café στο εσωτερικό του!), θα επισκεφθείτε οπωσδήποτε το νησάκι της Παναγίας. Μπορείτε να φθάσετε σε αυτό ακόµα και µε ένα θαλάσσιο ποδήλατο!

Για µπάνιο θα πάτε κυρίως στον Βάλτο (πίσω από το κάστρο, περίπου 2 χλµ. από το κέντρο της Πάργας), µια θαυµάσια παραλία, που διαθέτει cafés, εστιατόρια, καταλύµατα, αλλά και στον Λύχνο, 3 χλµ. πριν από τον οικισµό, σε ένα ιδιαίτερα γραφικό σκηνικό, γνωστό και για τις θαλάσσιες σπηλιές του. Τόσο στον Βάλτο όσο και στον Λύχνο υπάρχει δυνατότητα για θαλάσσια σπορ.

Επίσης, µέσα στην Πάργα θα κολυµπήσετε στο Κρυονέρι (την προτιµούν πολλές οικογένειες), αλλά και στη µικρή ακρογιαλιά Πίσω Κρυονέρι, για περισσότερη αποµόνωση.

Σπίτια στην Πάργα.


Αυτό που δεν θα σας αφήσει να ξεκολλήσετε, πάντως, εύκολα είναι η παραλιακή περαντζάδα, µε τα πολλά µικρά αλλά τόσο χαριτωµένα εστιατόρια, cafés και µπαράκια, την υπέροχη θέα στο κάστρο και το νησάκι της Παναγίας, και τα πολύχρωµα χαρακτηριστικά σπίτια στην άκρη, στο Καµίνι. Ο κόσµος είναι πολύς όλο το καλοκαίρι, αλλά φτάνει στα όρια του συνωστισµού στις 15 Αυγούστου, όταν όλος ο κόλπος γίνεται το σκηνικό για µια θεαµατική γιορτή, µε βαρκαρόλα και βεγγαλικά.

Αξίζει να αποχωριστείτε για λίγο την προκυµαία και να περπατήσετε στα στενά σοκάκια, να ανακαλύψετε µικρές εκκλησίες µε µεγάλη ιστορία (όπως τους Αγίους Απόστολους), να ανηφορίσετε προς το κάστρο, περπατώντας στο Τουρκοπάζαρο, όπου υπάρχουν και µαγαζάκια µε τοπικά προϊόντα και αναµνηστικά.

Η παραλία Πίσω Κρυονέρι στην Πάργα.


ΣΚΗΝΙΚΟ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ

Οι σπηλιές στο νησί Μαύρο Όρος των Συβότων σε προκαλούν για εξερεύνηση.


Η περιήγησή µας στην παραλία της Ηπείρου συνεχίζεται µε τα περίφηµα Σύβοτα, που τα τελευταία χρόνια κερδίζουν «ψήφο εµπιστοσύνης» από όλο και περισσότερους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους. Ακολουθώντας την Εθνική Οδό Πρέβεζας-Ηγουµενίτσας, στρίβετε αριστερά στην Πλαταριά και σε 11 χλµ. βρίσκεστε σε ένα σκηνικό που προκαλεί γνήσια συγκίνηση.

Τα Σύβοτα αναπτύσσονται γύρω από ένα γραφικότατο λιµανάκι, µε πλακόστρωτη προκυµαία. Οι καταπράσινοι λόφοι και τα σπίτια µε τα κόκκινα κεραµίδια δηµιουργούν ένα θέαµα που σε γαληνεύει από µόνο του. Λίγο πιο πέρα από τον κυρίως οικισµό, αρχίζεις να βλέπεις εικόνες που θυµίζουν Καραϊβική -και δεν είναι υπερβολή!

Πάργα: Το νησάκι της Παναγίας
 


Οι πιο φηµισµένες παραλίες εδώ είναι η Μπέλα Βράκα και η Πισίνα. Η πρώτη στο Μουρτεµένο, ένα από τα ακατοίκητα -αλλά κατάφυτα και πανέµορφα- νησάκια, απέναντι από τον οικισµό. Δεν θα χρειαστείτε πλεούµενο για το Μουρτεµένο… Ουσιαστικά συνδέεται µε την ακτή µέσω µιας υποθαλάσσιας λωρίδας άµµου µε βάθος µερικών εκατοστών, οπότε θα φθάσετε σε αυτό περπατώντας!

Την Πισίνα, από την άλλη, στο νησί Μαύρο Όρος, θα την προσεγγίσετε µε το µικρό σκάφος που κάνει τη -σύντοµη- διαδροµή από το λιµάνι των Συβότων. Τα χρώµατα και η διαφάνεια του νερού, η αµµουδιά, το φυσικό… ντεκόρ συνθέτουν πραγµατικά εδώ µια εξωτική εµπειρία! Δεν έχουν άδικο όσοι τη θεωρούν µια από τις ωραιότερες παραλίες της χώρας.

ΒΡΕΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

Τα νερά στα Σύβοτα παραπέμπουν σε Καραϊβική!
 


Τα Σύβοτα, όµως, έχουν αµµουδιές για κάθε γούστο. Κοντά στο κέντρο του οικισµού είναι η Ζάβια (µε πολύ πράσινο και αρκετά… δροσερή, λόγω της ύπαρξης πηγών γλυκού νερού), ο Γαλλικός Μώλος, το Ζέρι και το Σταβέντο.

Οι τρεις τελευταίες διαθέτουν cafés και εστιατόρια και είναι ιδανικές για οικογένειες. Λίγο πιο έξω, προς την κατεύθυνση της Πέρδικας, υπάρχουν µια σειρά από ακρογιαλιές, από τις οποίες οι πιο δηµοφιλείς είναι η Μικρή Άµµος και η Μέγα Άµµος.


Στη δεύτερη µπορείτε να επιδοθείτε και σε θαλάσσια σπορ. Για τους τυχερούς που διαθέτουν πλεούµενο, τα Σύβοτα έχουν πολλά ακόµα ν” αποκαλύψουν. Το µέρος βρίθει από «µυστικούς» κολπίσκους, αµµουδιές, σπηλιές, ενώ ο περίπλους τον νησιών (Μουρτεµένο, Άγιος Νικόλαος, Μαύρο Όρος) προσφέρει µεγάλες συγκινήσεις.

Αλλά ευνοηµένοι δεν είναι µόνο οι… σκαφάτοι. Επιβιβαστείτε σε κάποιο από τα καϊκάκια που πραγµατοποιούν σύντοµες εκδροµές από το λιµάνι προς τα νησιά και δείτε από κοντά γιατί αυτό το µέρος θεωρείται τόσο ιδιαίτερο.

Ή ακόµα, εξορµήστε στα πέριξ µε αυτοκίνητο, αφού υπάρχουν και άλλες… θαλάσσιες κρυψώνες, προσβάσιµες οδικώς, είτε προς την Πλαταριά και την Ηγουµενίτσα είτε προς την κατεύθυνση του γραφικού χωριού Πέρδικα και της Πάργας. Σε κάθε περίπτωση, εφοδιαστείτε µε τα απαραίτητα και ξεκινήστε τις εξερευνήσεις! 
 
 
Πάργα – Σύβοτα: Ταξιδέψτε στην εξωτική «Ριβιέρα» της Ηπείρου! Πάργα – Σύβοτα: Ταξιδέψτε στην εξωτική «Ριβιέρα» της Ηπείρου! Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016 Rating: 5

Ευχαριστήριο της Δημάρχου Σουλίου προς το Ίδρυμα Βασιλείου Γ. Μελά

Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016


Η δημοτική αρχή σήμερα έλαβε εγγράφως την απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής του «Ιδρύματος Βασιλείου Γ. Μελά» για τη χρηματοδότηση της κατασκευής Νηπιαγωγείου στο πρώην Ειρηνοδικείο Παραμυθιάς.

Συγκεκριμένα στο έγγραφο αναφέρεται ότι: «Η Διαχειριστική Επιτροπή (Δ.Ε.) του Ιδρύματος, κατά τη συνεδρίασή της στις 08.06.2016, αποφάσισε κατ' αρχήν να χρηματοδοτήσει το έργο της κατασκευής Νηπιαγωγείου στο πρώην Ειρηνοδικείο Παραμυθιάς, το δε ύψος της χρηματοδότησης (δωρεάς) για το όλο έργο, ανέρχεται στο ποσόν των εκατόν εξήντα χιλιάδων ευρώ (€ 160.000,00), περιλαμβανομένου ΦΠΑ (24%), κατ' ανώτατο όριο».

Ευχαριστούμε θερμά το «Ίδρυμα Βασιλείου Γ. Μελά» για τη θετική ανταπόκρισή του στο αίτημά μας και την προσφορά του στην κατασκευή Νηπιαγωγείου στην Παραμυθιά, αναγνωρίζοντας την ευαισθησία του για την ενίσχυση της περιφέρειας σε θέματα προσχολικής αγωγής.

Η Δήμαρχος Σουλίου
Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση
Ευχαριστήριο της Δημάρχου Σουλίου προς το Ίδρυμα Βασιλείου Γ. Μελά Ευχαριστήριο της Δημάρχου Σουλίου προς το Ίδρυμα Βασιλείου Γ. Μελά Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016 Rating: 5

«Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων» - Περιοδική έκθεση στο Μουσείο Ακρόπολης

Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016

Tο Μαντείο της Δωδώνης είναι το θέμα της έκθεσης που εγκαινιάζει το Μουσείο Ακρόπολης στις 20 Ιουνίου 2016 και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2017. Σκοπός της είναι να κάνει ευρύτερα γνωστό το παλαιότερο ελληνικό μαντείο, να δείξει τον τρόπο λειτουργίας, τον ρόλο και τη σημασία του στον αρχαίο κόσμο αλλά και να αναδείξει την ανάγκη του ανθρώπου να προβλέπει το μέλλον.

Το Μουσείο Ακρόπολης εγκαινίασε το 2015 σειρά περιοδικών εκθέσεων με σημαντικά έργα της αρχαιότητας από σπουδαίους τόπους της ελληνικής περιφέρειας. Στόχος του είναι να παρουσιάζει ασυνήθιστα θέματα που θα ενδιέφεραν τον σημερινό επισκέπτη και παράλληλα θα τον παρότρυναν να επισκεφθεί τους τόπους προέλευσης των εκθεμάτων.


Η αφήγηση της φετινής έκθεσης ξεκινάει με τη Δωδώνη της ύστερης εποχής του χαλκού. Πήλινα και χάλκινα αντικείμενα αναδεικνύουν την ταυτότητα των πρώτων κατοίκων, την αρχέγονη λατρεία της Μητέρας Γης και την καθιέρωση της λατρείας του Διός. Στη συνέχεια, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο Δία και την κυρίαρχη παρουσία του στο ιερό. Κεντρικό θέμα είναι η μαντική βελανιδιά που με το θρόισμα των φύλλων της απαντούσε στα αγωνιώδη ερωτήματα των ανθρώπων για τα μελλούμενα.

Τους χρησμούς αποκρυπτογραφούσαν ακόμη οι ιερείς από τους ήχους χάλκινων λεβήτων και το κρώξιμο των περιστεριών.


Στις ανασκαφές της Δωδώνης ήρθαν στο φως μερικές χιλιάδες ερωτήματα των επισκεπτών του ιερού χαραγμένα σε μολύβδινα ελάσματα. Ορισμένα τέτοια ελάσματα με ερωτήματα για το εμπόριο, τα χρέη, τα περιουσιακά, τα δικαστήρια, την υγεία, την απόκτηση παιδιών, τον επικείμενο γάμο, την προίκα και τη χηρεία παρουσιάζονται σε ξεχωριστή ενότητα της έκθεσης.


Από τα αναθήματα στο ιερό εκτίθενται τμήματα από χάλκινους ανδριάντες, επωμίδες, τελαμώνες, ξίφη, αφιερώματα αυτών που ωφελήθηκαν ή ζητούσαν τη βοήθεια των θεών.


Επιπλέον, μέσα από χαρακτηριστικά νομίσματα, τονίζεται και ο πολιτικός χαρακτήρας του μαντείου καθώς και η σχέση του με τον βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου. Τέλος, δύο εκθέματα από το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζουν τις σχέσεις της Δωδώνης με την Αθήνα.

Η έκθεση θα συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο των εκθεμάτων. Σε μεγάλη οθόνη στον εκθεσιακό χώρο θα παρουσιάζεται βίντεο για το μαντείο και το φυσικό του περιβάλλον.


Στο εστιατόριο του Μουσείου θα προσφέρονται γιαννιώτικα εδέσματα σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Μουσείου Ακρόπολης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Ιωαννίνων και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Συλλογή Καραπάνου.
«Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων» - Περιοδική έκθεση στο Μουσείο Ακρόπολης  «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων» - Περιοδική έκθεση στο Μουσείο Ακρόπολης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016 Rating: 5

8 προσλήψεις στις μαθητικές κατασκηνώσεις Σαγιάδας

Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016


Πρόσληψης οκτώ (8) θέσεων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου της Ε.Μ.Κ.Φ. Θεσπρωτίας, που εδρεύει στην Ηγουμενίτσα Θεσπρωτίας για την κάλυψη παροδικών αναγκών των υπηρεσιών των Μαθητικών Κατασκηνώσεων Σαγιάδας Θεσπρωτίας, για τις εξής, κατά αριθμό ατόμων, ειδικότητες, με τα αντίστοιχα τυπικά προσόντα και την αντίστοιχη χρονική περίοδο. 
 
1 ΔΕ ΜΑΓΕΙΡΟΙ
1 ΥΕ ΒΟΗΘΟΙ ΜΑΓΕΙΡΩΝ
1 ΥΕ ΦΥΛΑΚΕΣ
1 ΥΕ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΡΑΠΕΖΟΚΟΜΟΙ
1 ΥΕ ΕΡΓΑΤΕΣ ΛΑΝΤΖΑΣ
1 ΥΕ ΕΡΓΑΤΕΣ ΧΩΡΟΥ
1 ΠΕ ΙΑΤΡΟΙ
1 ΤΕ ΝΟΣΟΚΟΜΑ
 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στα γραφεία της υπηρεσίας μας , οδός Κύπρου αριθ.60 και ειδικότερα στη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Θεσπρωτίας (αρμόδιος ορίζεται ο κ. Καπρινιώνης Ευστράτιος) εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών, που αρχίζει από την ημερομηνία ανάρτησης της παρούσας ανακοίνωσης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στην ιστοσελίδα της ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ EΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ.
 
8 προσλήψεις στις μαθητικές κατασκηνώσεις Σαγιάδας 8 προσλήψεις στις μαθητικές κατασκηνώσεις Σαγιάδας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016 Rating: 5

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ … ΟΧΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ "ΚΟΚΟΡΙΑ"

Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016


Πρόσφατα ο Έλληνας Υπουργός των Εξωτερικών κ. Κοτζιάς επισκέφθηκε τα Τίρανα για συνομιλίες με τον Ομόλογό του Υπουργό των Εξωτερικών της Αλβανίας.

Δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη αυτή έγινε το Συνέδριο του Κόμματος των Μουσουλμανοτσάμηδων, που μετέχουν με τους 4 Βουλευτές τους στην Κυβέρνηση του κ. Ράμα.

Στο Συνέδριο αυτό μίλησε ο Αλβανός Πρωθυπουργός και σαφώς υιοθέτησε όλα τα αιτήματα των Μουσουλμανοτσάμηδων (Αναγνώριση Γενοκτονίας, επιστροφή στην Θεσπρωτία, επιστροφή περιουσιών, αποζημιώσεων κ.λ.π., κ.λ.π., κ.λ.π.).

Η ρητορική του κ. Ράμα υπέρ των Μουσουλμανοτσάμηδων ήταν τέτοια, που έφθασε σε τέτοιο σημείο (ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑΣ) να πει – στεντόρεια τη φωνή – ότι και ο μέγιστος Θεός του Αρχαίου Ελληνικού ΔΩΔΕΚΑΘΕΟΥ ήταν δικός τους. Χαρακτηριστικά είπε: «…Και ο Δίας ήταν Τσάμης»!

Και ενώ αυτά συνέβησαν στα Τίρανα δύο ημέρες πριν από την ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ επίσκεψη του κ. Κοτζιά, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε.

Και βγαίνει αβίαστα η ερώτηση: Γιατί έγινε αυτή η επίσκεψη;;; Μήπως για να ακολουθήσουν τα γνωστά γεγονότα της αποδοκιμασίας του Έλληνα Υπουργού των Εξωτερικών; Για να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία να κατηγορηθεί η Ελλάδα στην Διεθνή κοινωνία από τα απομεινάρια των συνεργατών του Φασισμού και του Ναζισμού, που βύθισαν την Θεσπρωτία στο πένθος με τις κακουργίες τους. Ειλικρινά γιατί έγινε αυτή η επίσκεψη; Σε παρόμοια περίπτωση ο Κάρολος Παπούλιας διέκοψε την συνέχεια της επίσημης επίσκεψής του στην Αλβανία και ο Αβραμόπουλος ακύρωσε την επίσκεψή του στα Τίρανα.

Η Ελλάδα, παρά τα σημερινά της προβλήματα είναι η Χώρα της τρισχιλιετούς Ιστορίας, είναι Χώρα του πολιτισμού και του πνεύματος, είναι μέλος της Ε.Ε. και του σκληρού πυρήνα αυτής, είναι Χώρα του ΕΥΡΩ, είναι Χώρα που κατατάσσεται στην 33η θέση των χωρών του κόσμου από απόψεως πλούτου, είναι η Χώρα με την πρώτη θέση στην Παγκόσμια Ναυτιλία, είναι Χώρα με το ακριβότερο «οικόπεδο» της Γης.

Και δέχεται αυτή η περήφανη Χώρα τις αθλιότητες των Αλβανών, που αν δεν ήταν η Ελλάδα, την δεκαετία του 1990, να ανοίξει την αγκαλιά της και να δεχθεί ένα εκατομμύριο γυμνούς, ανυπόδητους και πεινασμένους Αλβανούς, αυτοί ή θα είχαν πεθάνει ή θα είχαν βυθιστεί (…όπως συνέβη σε κάποιους!) στα νερά της Αδριατικής;

Επιτέλους πια! Όχι και οι Αλβανοί «Κοκόρια»! 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΙΤΑΝΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ … ΟΧΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ "ΚΟΚΟΡΙΑ" ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ … ΟΧΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ "ΚΟΚΟΡΙΑ" Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016 Rating: 5

ΟΜΙΛΙΑ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά τις μεγάλες αλήθειες του κ. Χατζηδάκη, και τον χρόνο που χρειάστηκε η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να έρθει στην πραγματικότητα και στον ρεαλισμό, κανείς δεν αμφισβητεί τον πολύτιμο χρόνο που έχει χαθεί για τη χώρα μας, προκειμένου να ξαναμπορέσει να βρει τα βήματα της ανάπτυξης.


Είμαι και εγώ από εκείνους που πιστεύουν ότι η σημερινή Κυβέρνηση δεν έχει ούτε τη θέληση, ούτε την ικανότητα να φέρει επενδύσεις και ανάπτυξη. Έφερε ένα φορολογικό σύστημα που είναι αντιαναπτυξιακό, με συντελεστές που διώχνουν επενδύσεις και αυξάνουν τα λουκέτα. Έδιωξε τις καταθέσεις από τις τράπεζες και τις οδήγησε σε νέα ανακεφαλαιοποίηση, χειροτερεύοντας το πρόβλημα της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Έκανε ό,τι μπορούσε να μην προχωρήσουν οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις που παρέλαβε από την Κυβέρνηση Σαμαρά, μέχρι που σταμάτησε να «παίζει καθυστερήσεις» μόνο επειδή το επέβαλαν οι δανειστές. Κατήργησε με τροπολογία διατάξεις για τις χρήσεις γης που είχαν στόχο να διευκολύνουν την αδειοδότηση και την εγκατάσταση διαφορετικών δραστηριοτήτων. Και μας γύρισε τριάντα χρόνια πίσω.


Το συμπέρασμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι, όπως ένα κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, έτσι και ο αναπτυξιακός νόμος δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη στις επενδύσεις. Και ας έλεγε ο Πρωθυπουργός ότι την άνοιξη θα ερχόταν η ανάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ούτε ανάσταση είχαμε, ούτε άνοιξη στην οικονομία.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ακόμα και έτσι, έστω και με καθυστέρηση, ένας νέος αναπτυξιακός νόμος είναι κάτι. Τι μπορούν, όμως, να περιμένουν οι ενδιαφερόμενοι από αυτόν τον νόμο; Δυστυχώς, θα έλεγα όχι πολλά, γιατί είναι ένας νόμος που στο σύνολό του ούτε δίνει ισχυρά κίνητρα, ούτε διευκολύνει τις επενδύσεις. Μόλις 600 με 700 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν ως ενισχύσεις στα νέα επενδυτικά σχέδια. Ο κύριος Υπουργός μαζί με τις φοροαπαλλαγές λέει ότι θα φτάσουν τα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ. 


Ο πήχης, όμως, κύριε Υπουργέ, παρόλα αυτά, παραμένει πολύ χαμηλά. Και αυτά τα χρήματα θα αρχίσουν να ρέουν από το 2017 και θα δίνονται για τα επόμενα έξι χρόνια, γιατί, όπως πολύ εύστοχα αναφέρατε, υπάρχουν και παλιές εκκρεμότητες. Δεν προκαταβάλλεται πλέον κανένα μέρος της ενίσχυσης, ούτε προβλέπονται διευκολύνσεις, όπως ο συμψηφισμός φορολογικών υποχρεώσεων με την ενίσχυση.


Οι επιχειρήσεις των παλαιότερων αναπτυξιακών θα περιμένουν επτά χρόνια, για να πάρουν όλη την επιχορήγηση. Εδώ ειλικρινά πρέπει να το ξαναδούμε με ιδιαίτερη προσοχή γιατί υπάρχει περίπτωση, άνθρωποι, επενδυτές που έχουν δραστηριοποιηθεί, να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα, έχοντας να πληρώνουν τις εγγυητικές και τις τράπεζες, εφόσον έχουν δανειστεί. 


Με τους όρους, λοιπόν, που βάζουν όλους στο ίδιο τσουβάλι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα. Θα έχουμε, λοιπόν, μαζική εγκατάλειψη, αν προκύψει κάτι τέτοιο, των επενδυτικών σχεδίων και η χρεοκοπία μπορεί να χτυπήσει την πόρτα του καθενός.


Να θυμίσω εδώ ότι η επταετία πιάνει και τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια που έχουν κυρωθεί με νόμο στη Βουλή. Ποιος, λοιπόν, θα σκεφτεί να προχωρήσει μια μεγάλη επένδυση με τέτοιους όρους; Πώς θα έρθουν μεγάλες επενδύσεις που δημιουργούν μαζικά θέσεις εργασίας και πολλαπλάσια οφέλη για τις τοπικές οικονομίας.


Υπάρχει, επομένως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρόβλημα ισχυρών κινήτρων. Πέρα από τα κίνητρα, όμως, υπάρχουν και άλλες αδυναμίες που υπόσχονται να κάνουν τη ζωή δύσκολη σε όποιον ενδιαφέρεται να ενταχθεί στον νέο αναπτυξιακό νόμο.


Και εδώ θα πω μόνο δύο παραδείγματα. Το ένα είναι ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες παίρνουν πολύ χρόνο και το άλλο είναι ότι δύσκολα οι ενδιαφερόμενοι διαβάζοντας τον νόμο μπορούν να καταλάβουν τι ενισχύεται, πόσο ενισχύεται, σε ποια περιοχή, σε ποιον κλάδο και σε ποια επιχείρηση. Και κοντά σε αυτά προσθέστε και τις περισσότερες από τριάντα υπουργικές αποφάσεις για τον προσδιορισμό των καθεστώτων ενίσχυσης, που μάλιστα δεν αναφέρεται μέχρι πότε θα εκδοθούν. 


Δηλαδή, κύριοι της Κυβέρνησης, εάν δεν θέλετε να βοηθήσετε τους υποψήφιους επενδυτές, τι άλλο θα κάνετε; Πόσο περισσότερο θα τους τιμωρούσατε;


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άφησα για το τέλος το θέμα των ειδικών περιοχών στις οποίες δίνονται αυξημένα επενδυτικά κίνητρα. Είχα πει ότι με τον τρέχοντα ορισμό των παραμεθόριων περιοχών αποκλείονται περιοχές με σοβαρά προβλήματα υπανάπτυξης. Γι' αυτό είχα προτείνει, όπως και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι, να θεωρούνται παραμεθόριες, άρα και ειδικές περιοχές, ολόκληροι ακριτικοί νομοί, όπως προβλέπεται ήδη σε πρόσφατους νόμους. Εξάλλου, το ανέφεραν και πολλοί συνάδελφοι από τη Συμπολίτευση. Δυστυχώς, δεν άκουσα κάποιο πειστικό επιχείρημα από τον κύριο Υπουργό. 


Βέβαια, ακόμα κι αν το αλλάζαμε αυτό, δεν θα μπορούσε να καλύψει τις σοβαρές αδυναμίες του πολυνομοσχεδίου, ενός νομοσχεδίου που μπορεί να ξεκίνησε με καλές προθέσεις, αλλά τελικά θυμίζει ένα αδειανό πουκάμισο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ
 
ΟΜΙΛΙΑ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ (+ΒΙΝΤΕΟ) ΟΜΙΛΙΑ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016 Rating: 5

Φιλιάτες: Την Δευτέρα η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Αγίας Τριάδας

Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016


Σας ενημερώνουμε ότι στις 20/06/2016 ημέρα Δευτέρα, μετά την Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Αγίας Τριάδας, ο Δήμος Φιλιατών διοργανώνει στην κεντρική Πλατεία της πόλης των Φιλιατών, Θρησκευτική Πανήγυρι με δωρεάν φαγητό και ελεύθερο χορό με τη συνοδεία Μουσικής Ορχήστρας.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή για όλους τους συμπολίτες μας.
Φιλιάτες: Την Δευτέρα η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Αγίας Τριάδας Φιλιάτες: Την Δευτέρα η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Αγίας Τριάδας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016 Rating: 5

Έτσι εννοείτε τα κοσμοπολίτικα Σύβοτα;

Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε σήμερα δείχνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί, στην ... κάποτε ναυαρχίδα του τουρισμού στο Νομό Θεσπρωτίας, τα μαγευτικά Σύβοτα.

Ένας τόπος τόσο προικισμένος από τη φύση, τον οποίο όμως διαφεντεύουν τα τελευταία χρόνια, οι λάθος άνθρωποι.

Με την φετινή καλοκαιρινή σεζόν να έχει ήδη αρχίσει, θα περιμέναμε η Δημοτική Αρχή Ηγουμενίτσας και ειδικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μήτσης, που κατάγεται και από τα Σύβοτα, να είχαν μεριμνήσει, τουλάχιστον για τα αυτονόητα.


Στην κεντρική πλατεία του χωριού, τα άκοπα χορτάρια, τα ακάθαρτα και στάσιμα νερά, οι λάσπες και τα σπασμένα παγκάκια, συμπληρώνουν την εικόνα εγκατάλειψης και αδιαφορίας από τη πλευρά του Δήμου Ηγουμενίτσας.Τηλεφωνικοί θάλαμοι κατεστραμμένοι, με τα γυμνά καλώδια να εγκυμονούν ανά πάσα στιγμή τον κίνδυνο κάποιου ατυχήματος.


Αυτό που δεν μπορεί να καταγράψει ο φωτογραφικός φακός, είναι οι γνωστές μυρωδιές, για τις οποίες ναι μεν ευθύνονται κάποιοι κακοί επαγγελματίες, είναι όμως ευθύνη της Δημοτική Αρχής, μετά από τόσα χρόνια, να τους εντοπίσει και να δώσει ένα τέλος στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση.


Στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τις οσμές, κάτοικοι και καταστηματάρχες, καλύπτουν με χαλιά και πλαστικά τα φρεάτια.


Είναι καιρός πλέον, ο καθένας μας να μετρήσει το ... μπόι του και όσοι δεν είναι ικανοί ή σκοπίμως αδιαφορούν, να κάνουν στην άκρη και να παραχωρήσουν τη θέση τους σε αυτούς που και ικανοί είναι και διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά έχουν.

Το μόνο σίγουρο είναι πως εάν ο Γκι Λαρός ζούσε ακόμα στα Σύβοτα, θα ντρεπόταν να περπατήσει στους δρόμους του χωριού.
Έτσι εννοείτε τα κοσμοπολίτικα Σύβοτα; Έτσι εννοείτε τα κοσμοπολίτικα Σύβοτα; Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016 Rating: 5
Από το Blogger.