Αναφορά Μ. Κάτση με τα αιτήματα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας για τη στήριξη και ενίσχυση των δικηγόρων

Πέμπτη, Μαΐου 28, 2020
Αναφορά Μ. Κάτση με τα αιτήματα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας για τη στήριξη και ενίσχυση των δικηγόρων 


Αναφορά κατέθεσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κάτσης προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στον κλάδο των δικηγόρων και την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης και ενίσχυσής τους. 

Στην Αναφορά του Μ. Κάτση, επισυνάπτεται προς τους Υπουργούς η επιστολή που έλαβε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσπρωτίας, με την οποία αιτείται συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του κλάδου, προκειμένου να υπάρξει μια ασπίδα προστασίας για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων που έχει το κλείσιμο των Δικαστηρίων για πάνω από δύο μήνες. Η στήριξη των δικηγόρων, πέρα από ζήτημα εξασφάλισης αξιοπρεπούς διαβίωσής τους εν μέσω αναγκαστικής παύσης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, είναι και θεσμικό ζήτημα ορθής λειτουργίας της Δικαιοσύνης. 

Ακολουθούν το πλήρες κείμενο της Αναφοράς όπως κατατέθηκε, καθώς και η επισυναπτόμενη επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας: Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων Αναφορά Για τους κ.κ. Υπουργούς: 

· Δικαιοσύνης 

· Οικονομικών 

· Ανάπτυξης και Επενδύσεων Θέμα: Στήριξη και ενίσχυση του κλάδου των δικηγόρων, που πλήττεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας Κατατίθεται Αναφορά προς τους κ.κ. Υπουργούς Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, η επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, σχετικά με το ζήτημα της ανάγκης στήριξης και οικονομικής ενίσχυσης του κλάδου των δικηγόρων, ο οποίος έχει πληγεί σημαντικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Επισυνάπτεται το σχετικό έγγραφο. Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση του εγγράφου και την ενημέρωσή μας για τις δικές σας ενέργειες. Αθήνα, 27 Μαϊου 2020 Οι καταθέτοντες βουλευτές Κάτσης Μάριος 

Καλαματιανός Διονύσιος
Read More »
Αναφορά Μ. Κάτση με τα αιτήματα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας για τη στήριξη και ενίσχυση των δικηγόρων Αναφορά Μ. Κάτση με τα αιτήματα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας για τη στήριξη και ενίσχυση των δικηγόρων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 28, 2020 Rating: 5

Συνεδριάζει την Κυριακή το δημοτικό συμβούλιο Σουλίου

Πέμπτη, Μαΐου 28, 2020
Συνεδριάζει την Κυριακή το δημοτικό συμβούλιο Σουλίου


Συνεδριάζει την Κυριακή στις 19:30 το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Σουλίου με τηλεδιάσκεψη και με 10 θέματα στην ημερήσια διάταξη:

ΘΕΜΑ 1ο Αποδοχή Επιχορηγήσεων – Τροποποίηση προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Σουλίου, οικ. έτους 2020.

ΘΕΜΑ 2ο: Παροχή Γνώμης επί του σχεδίου Κανονισμού Τιμολόγησης και του σχεδίου Τεχνικού Προγράμματος του Α.Σ.Δ.Α.Π. Ηπείρου.

ΘΕΜΑ 3ο: Προμήθεια 16 τάμπλετ και δωρεάν παραχώρηση για χρήση από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Γλυκής.

ΘΕΜΑ 4ο: Απευθείας εκμίσθωση των θέσεων στο υπ’ αριθμ. 21 τεμάχιο αγροκτήματος Γλυκής Δήμου Σουλίου, στις όχθες του ποταμού Αχέροντα.
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Στεφάνου Κωνσταντίνος

ΘΕΜΑ 5o: Εκμίσθωση αγροτεμαχίων Δήμου Σουλίου.

ΘΕΜΑ 6ο: Σύσταση Επιτροπής ελέγχου αιτήσεων πληρωμής θέσης περιπτέρου σε αμεα/πολύτεκνους/πολεμιστές Κύπρου με εισοδηματικά κριτήρια.

ΘΕΜΑ 7ο: Εξουσιοδότηση Δημάρχου για υπογραφή συμβολαίου.

ΘΕΜΑ 8ο: Έγκριση υλοποίησης προγραμμάτων άθλησης για όλους-Προγραμματισμός πρόσληψης εκτάκτου προσωπικού ΙΔΟΧ για την υλοποίησή τους την περίοδο 2020-2021.

ΘΕΜΑ 9ο: Τροποποίηση της αριθμ. 177/2018 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, περί: Έγκριση σύναψη διαδημοτικής συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Σουλίου και του Δήμου Ηγουμενίτσας για την υλοποίηση της ενταγμένης στο ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020 πράξης « Κτίριο Βούλγαρη: Πολυχώρος Τέχνης, Ιστορίας, Πολιτισμού και Εκπαίδευσης».

ΘΕΜΑ 10ο: Επιχορήγηση Σχολικών Επιτροπών για λειτουργικές και λοιπές δαπάνες.
Read More »
Συνεδριάζει την Κυριακή το δημοτικό συμβούλιο Σουλίου Συνεδριάζει την Κυριακή το δημοτικό συμβούλιο Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 28, 2020 Rating: 5

Νέα Υγειονομική Περιφέρεια Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας

Πέμπτη, Μαΐου 28, 2020
Νέα Υγειονομική Περιφέρεια Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας


Την αναδιάρθρωση των Υγειονομικών Περιφερειών, αποφάσισε το Υπουργείο Υγείας. 

Η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα περαιτέρω μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών από την πανδημία του Covid-19, που κατατέθηκε την Τετάρτη προς κύρωση στη Βουλή.

Σύμφωνα με αυτή, η Ήπειρος πλέον συνενώνεται με την Διοικητική Μακεδονία και από κοινού συγκροτούν την 3η Υγειονομική Περιφέρεια της χώρας.

Στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας περιλαμβάνονται με Νομοί Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων Πρέβεζας, Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας, ενώ η έδρα της 3ης ΥΠΕ θα είναι στα Γιάννινα.

Read More »
Νέα Υγειονομική Περιφέρεια Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Νέα Υγειονομική Περιφέρεια Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 28, 2020 Rating: 5

Ρίχνουν νεκρά ζώα στα κανάλια άρδευσης του ΤΟΕΒ Γλυκής

Πέμπτη, Μαΐου 28, 2020
Ρίχνουν νεκρά ζώα στα κανάλια άρδευσης του ΤΟΕΒ Γλυκής


Πολλές φορές στο παρελθόν, έχουμε αντικρίσει εικόνες με κουφάρια ζώων να κείτονται στον Κωκυτό ποταμό, στον Αχέροντα ακόμα και σε λίμνες. Τώρα είναι η σειρά των καναλιών άρδευσης του ΤΟΕΒ Γλυκής.

Μπροστά στην εικόνα της φωτογραφίας, βρέθηκαν την Παρασκευή, οι άνθρωποι του ΤΟΕΒ Γλυκής, στο κανάλι που αρδεύει τα αγροτεμάχια της Ποταμιάς. Εντός του καναλιού, βρίσκεται ένα κουφάρι από αγριογούρουνο, καθώς κάτοικος της περιοχής (ο οποίος όπως καταγγέλλουν από τον ΤΟΕΒ, είναι γνωστός), αποφάσισε να πετάξει ότι απέμεινε από το αγριογούρουνο, σε ένα από τα βασικότερα εργαλεία της παραγωγής του κάμπου του Αχέροντα.

Μάλιστα όπως σημειώνουν είναι η δεύτερη φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου του ΤΟΕΒ Γλυκής Μιχάλη Φωτίου, ο οποίος όπως δήλωσε στην paramythia-onine.gr, θα προβεί σε όλες της προβλεπόμενες καταγγελίες στους αρμόδιους φορείς, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Ο ασυνείδητος βλάκας ξανά κτύπησε για δεύτερη φορά ρίχνοντας ψοφίμια (αγριογούρουνα) στην είσοδο καναλιού που αρδεύει τα αγροτεμάχια του συνοικισμού Ποταμιάς. Οι διωκτικές αρχές θα μεριμνήσουν για το θέμα, καθώς αποτελεί υγειονομική βόμβα και μέγιστο ζήτημα δημόσιας υγείας»
Read More »
Ρίχνουν νεκρά ζώα στα κανάλια άρδευσης του ΤΟΕΒ Γλυκής Ρίχνουν νεκρά ζώα στα κανάλια άρδευσης του ΤΟΕΒ Γλυκής Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 28, 2020 Rating: 5

Στο 13% ο ΦΠΑ στην εστίαση

Πέμπτη, Μαΐου 28, 2020
Στο 13% ο ΦΠΑ στην εστίαση


Κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών με τα μέτρα του νέου πακέτου στήριξης της οικονομίας που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Πρόκειται μεταξύ άλλων για διατάξεις που αφορούν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, την αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων για τα μειωμένα ενοίκια που εισπράττουν, την παράταση των προθεσμιών καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και αναστολής της είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται.


Επίσης προβλέπονται ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις για κυβερνήτες αεροσκαφών καθώς και για τους ναυτικούς οι οποίοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Ειδικότερα η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τα ακόλουθα:

Που μειώνεται το ΦΠΑ
1. Μειώνεται ο ΦΠΑ από 24% σε 13% για το διάστημα από την 1 Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου 2020 για :
-τα μη αλκοολούχα ποτά
-τα εισιτήρια κινηματογράφων
-τις υπηρεσίες μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους
-τις υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.

Για όσους εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα
2. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον 40% έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με το 20% επί του 60% των μισθωμάτων που εισέπραξαν. Η έκπτωση μπορεί να συμψηφιστεί με οφειλές που έχουν καταληκτική ημερομηνία καταβολής προς τη φορολογική αρχή από 31 Ιουλίου 2020 και μετά πλην των οφειλών από ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής υπέρ αλλοδαπού Δημοσίου και από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων. Με την διάταξη αυτή καλύπτεται το ⅓ των απωλειών από τα μειωμένα ενοίκια που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Παράταση για την καταβολή οφειλών
3. Παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών και των δόσεων ρυθμίσεων και αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών για όσους εκμισθώνουν ακίνητα και εισπράττουν μειωμένα κατά 40% μισθώματα. Ειδικότερα, για όσους εισπράττουν μειωμένα ενοίκια τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο οι προθεσμίες παρατείνονται έως 31 Αυγούστου 2020. Για όσους έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια και τον Μάιο η παράταση ισχύει μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Για τα μειωμένα ενοίκια του Ιουνίου η παράταση ισχύει μέχρι 30 Οκτωβρίου.

4. Μείωση 40% στα μισθώματα. Επεκτείνεται και για τον μήνα Ιούνιο για επαγγελματικές μισθώσεις επιχειρήσεων για τις οποίες το μέτρο ίσχυσε τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Για όσες επιχειρήσεις εξακολουθούν να πλήττονται το μέτρο θα εφαρμοστεί μέχρι και τον Αύγουστο. Τη μείωση αυτή δικαιούνται και οι εργαζόμενοι στις πληττόμενες επιχειρήσεις για την κύρια κατοικία τους και για την φοιτητική κατοικία των παιδιών τους. Το ίδιο ισχύει για την κύρια κατοικία ναυτικών με αναστολή σύμβασης εργασίας έως και τον Αύγουστο.

5.Με συντελεστή 15% φορολογείται η μηνιαία αποζημίωση των κυβερνητών αεροσκαφών αεροπορικών εταιριών με έδρα την Ελλάδα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

6. Απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι εργασίες παρασκευής αντισηπτικών ειδών από τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας.

7. Αναστέλλεται μέχρι 31.12.2022 η απαλλαγή από την καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα προϊόντα που διατίθενται από καταστήματα αφορολογήτων ειδών που είναι εγκατεστημένα εκτός αερολιμένα ή λιμένα και τα οποία μεταφέρονται στις προσωπικές αποσκευές των ταξιδιωτών.

8. Παρέχεται η δυνατότητα μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020 της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας χωρίς δημοπρασία στα όμορα προς τον αιγιαλό και την παραλία ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα τα οποία λειτουργούν νόμιμα. Εξαιρετικά για το 2020 το αντάλλαγμα για τις παραχωρήσεις απλής χρήσης του αιγιαλού αποδίδεται κατά 70% στον Δήμο και κατά 30% στο Δημόσιο ( από 60% και 40% αντίστοιχα). Το ύψος του καταβαλλόμενου ανταλλάγματος καθορίζεται στο 40% του υπολογισθέντος.

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται η αύξηση κατά 1,25 δισ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την αντιμετώπιση δράσεων που σχετίζονται με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοιό.
Read More »
Στο 13% ο ΦΠΑ στην εστίαση Στο 13% ο ΦΠΑ στην εστίαση Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 28, 2020 Rating: 5

Γ. Λώλος: "Αισιοδοξία πως η φετινή χρονιά δεν θα πάει χαμένη"

Πέμπτη, Μαΐου 28, 2020
Γ. Λώλος: "Αισιοδοξία πως η φετινή χρονιά δεν θα πάει χαμένη"


Με αισιοδοξία πως η φετινή χρονιά δεν θα πάει χαμένη, στηρίζουμε τη βιωσιμότητα όχι μόνο των τοπικών επιχειρήσεων αλλά και του κλάδου των εργαζομένων, που επλήγησαν από την πανδημία.
Με βάσει την νομοθεσία και την ασφάλεια των πολιτών κι εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους, δίνουμε στην αγορά την απαιτούμενη ευελιξία, ώστε να επανεκκινήσει ανώδυνα και ομαλά.
Διαχειριζόμαστε με σύνεση το κομμάτι των κοινόχρηστων χώρων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Βοηθάμε τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία, ώστε να ασκήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα ενώ παράλληλα, δεδομένου των νέων απαιτήσεων που επιβάλλει η πανδημία, προσέχουμε όσον αφορά στην αξία του δημόσιου χώρου, στη λειτουργικότητα της πόλης και στην προστασία της δημόσιας υγείας.
Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε πάντα στο πλευρό των δημοτών μας με κύριο και μοναδικό μας μέλημα τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και τη βιωσιμότητα του συνόλου της κοινωνίας.
Καλή δύναμη σε όλες τις Επιχειρήσεις του Δήμου μας.
Επιμένουμε Τοπικά και Σχολαστικά.

Ιωάννης Λώλος
Δήμαρχος Ηγουμενίτσας
Read More »
Γ. Λώλος: "Αισιοδοξία πως η φετινή χρονιά δεν θα πάει χαμένη" Γ. Λώλος: "Αισιοδοξία πως η φετινή χρονιά δεν θα πάει χαμένη" Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 28, 2020 Rating: 5

Επιδοτούμενο Πρόγραμμα Συμβουλευτικής, Κατάρτισης και Πιστοποίησης Ψηφιακών Δεξιοτήτων Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα από την ΚΕΕΕ

Πέμπτη, Μαΐου 28, 2020
Επιδοτούμενο Πρόγραμμα Συμβουλευτικής, Κατάρτισης και Πιστοποίησης Ψηφιακών Δεξιοτήτων Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα από την ΚΕΕΕ


Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, ενημερώνει ότι αρχίζει η υλοποίηση του Έργου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, με τίτλο «Ενέργειες Συμβουλευτικής, Κατάρτισης και Πιστοποίησης Ψηφιακών Δεξιοτήτων Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα». 

Αναλυτικότερα: 
Ωφελούμενοι του Έργου θα είναι 15.000 εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα όλων των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. 
Αντικείμενο του έργου, είναι η συμβουλευτική υποστήριξη των εργαζομένων, η παρακολούθηση στοχευμένων προγραμμάτων κατάρτισης, διάρκειας 100 ωρών, και η πιστοποίησή τους, μετά από εξετάσεις, στις αποκτηθείσες γνώσεις και δεξιότητες, σύμφωνα με το Πρότυπο ISO / IEC 17024. 
Στους συμμετέχοντες, που θα ολοκληρώσουν τις παραπάνω διαδικασίες, θα καταβληθεί εκπαιδευτικό επίδομα για κάθε ώρα κατάρτισης που ανέρχεται στο μικτό ποσό των πέντε ευρώ (5,00 € / ώρα παρακολούθησης). 

Τα προγράμματα κατάρτισης\πιστοποίησης είναι τα εξής: 
1. Βασικές Δεξιότητες χρήσης ΤΠΕ 
2. Ειδικός σχεδιασμού ιστοσελίδων και εφαρμογών Κινητών Συσκευών 
3. Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού 
4. Προγραμματιστής Βάσεων Δεδομένων 
5. Τεχνικό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Δικτύων 
6. Τεχνικός Ασφαλείας Συστημάτων Πληροφορικής 
7. Ειδικός στη χρήση τεχνικών και εργαλείων social media marketing 
8. Ειδικός Συστημάτων Ηλεκτρονικού Εμπορίου ( e-commerce) 

Αναλυτικά στοιχεία για το πρόγραμμα καθώς και η ηλεκτρονική φόρμα της αίτησης συμμετοχής περιέχονται στην ειδική ιστοσελίδα 109.uhc.gr

Η πρόσκληση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι την συμπλήρωση των θέσεων. 

Εκ της Διοικήσεως 
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας 
Read More »
Επιδοτούμενο Πρόγραμμα Συμβουλευτικής, Κατάρτισης και Πιστοποίησης Ψηφιακών Δεξιοτήτων Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα από την ΚΕΕΕ Επιδοτούμενο Πρόγραμμα Συμβουλευτικής, Κατάρτισης και Πιστοποίησης Ψηφιακών Δεξιοτήτων Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα από την ΚΕΕΕ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 28, 2020 Rating: 5

Πάργα – Σύβοτα: Ταξιδέψτε στην εξωτική «Ριβιέρα» της Ηπείρου!

Πέμπτη, Μαΐου 28, 2020
Δύο τόποι που ο καθένας έχει τη δική του χάρη, αλλά και που συχνά λειτουργούν ως… δίδυµος προορισµός: Πάργα και Σύβοτα.

Με φόντο τα ψηλά βουνά της Ηπείρου, µε δαντελωτές ακτές στο Ιόνιο και κοντά στο δυτικό άκρο της Εγνατίας οδού, έχουν πολλούς λόγους να κερδίζουν συνεχώς νέους πιστούς!

Η Πάργα σε µαγεύει µε την πρώτη µατιά. Μιλάµε για τον ορισµό της γραφικότητας, ένα νησί που… κόλλησε στη στεριά, έναν ζωγραφικό πίνακα µε τον ιδανικό συνδυασµό χρωµάτων, εναλλαγών και διαστάσεων.

Όσο για τα Σύβοτα, µε τις θεσπέσιες αµµουδιές τους, τους καταπράσινους λόφους και τα κατάφυτα νησάκια τους, δεν είναι τυχαίο που προσελκύουν όλο και περισσότερους επωνύµους.

ΕΥΝΟΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Πάργα: Πίσω Κρυονέρι


Παίρνοντας την τελευταία στροφή του δρόµου που οδηγεί από την Εθνική Οδό Πρέβεζας-Ηγουµενίτσας στην Πάργα, βρίσκεσαι ξαφνικά µπροστά σε ένα θέαµα που σε αφήνει… έκπληκτο.

Ένας κόλπος µε υπέροχα βαθυγάλαζα νερά, απέναντι το εντυπωσιακό κάστρο, στην είσοδο του κόλπου το νησάκι της Παναγίας (µε την οµώνυµη εκκλησία) και στο φόντο ένα κατάφυτο από ελιές βουνό, που αποκλείει από την ενδοχώρα τη µικρή γραφική πόλη µε τα όµορφα σπίτια.

Ο κόλπος της Πάργας, με την παραλία Κρυονέρι και το νησάκι της Παναγίας.


Η Πάργα, «σφηνωµένη» ανάµεσα στο βουνό και τη θάλασσα και µ” ένα σπουδαίο κάστρο να την προστατεύει, άντεξε για αιώνες τη διαρκή πίεση των Τούρκων. Μέχρι και το 1797, που η Γαληνοτάτη Δηµοκρατία του Αγίου Μάρκου διαλύθηκε από τον Ναπολέοντα, η Πάργα ήταν φρούριο αλλά και εµπορικός σταθµός στρατηγικής σηµασίας για τους Ενετούς στο Ιόνιο.

Ακολούθησαν οι Γάλλοι, οι Ρώσοι, πάλι οι Γάλλοι και, τέλος, οι Άγγλοι, που το 1819 την πούλησαν στον Αλή Πασά. Οι Παργινοί έφυγαν για την Κέρκυρα, για να ξαναγυρίσουν µετά την ενσωµάτωση της Ηπείρου στην Ελλάδα.

ΚΑΣΤΡΑ & ΣΟΚΑΚΙΑ

Η παραλιακή περαντζάδα, με το κάστρο στο βάθος, θα σας κερδίσει από την πρώτη στιγμή.


Το ιστορικό φορτίο, αλλά και τις κοσµοπολίτικες καταβολές, λόγω της σχέσης µε την Ιταλία και τη Γαλλία, τα νιώθει κανείς εδώ έντονα. Εκτός από το µεσαιωνικό κάστρο (έχει και ωραίο café στο εσωτερικό του!), θα επισκεφθείτε οπωσδήποτε το νησάκι της Παναγίας. Μπορείτε να φθάσετε σε αυτό ακόµα και µε ένα θαλάσσιο ποδήλατο!

Για µπάνιο θα πάτε κυρίως στον Βάλτο (πίσω από το κάστρο, περίπου 2 χλµ. από το κέντρο της Πάργας), µια θαυµάσια παραλία, που διαθέτει cafés, εστιατόρια, καταλύµατα, αλλά και στον Λύχνο, 3 χλµ. πριν από τον οικισµό, σε ένα ιδιαίτερα γραφικό σκηνικό, γνωστό και για τις θαλάσσιες σπηλιές του. Τόσο στον Βάλτο όσο και στον Λύχνο υπάρχει δυνατότητα για θαλάσσια σπορ.

Επίσης, µέσα στην Πάργα θα κολυµπήσετε στο Κρυονέρι (την προτιµούν πολλές οικογένειες), αλλά και στη µικρή ακρογιαλιά Πίσω Κρυονέρι, για περισσότερη αποµόνωση.

Σπίτια στην Πάργα.


Αυτό που δεν θα σας αφήσει να ξεκολλήσετε, πάντως, εύκολα είναι η παραλιακή περαντζάδα, µε τα πολλά µικρά αλλά τόσο χαριτωµένα εστιατόρια, cafés και µπαράκια, την υπέροχη θέα στο κάστρο και το νησάκι της Παναγίας, και τα πολύχρωµα χαρακτηριστικά σπίτια στην άκρη, στο Καµίνι. Ο κόσµος είναι πολύς όλο το καλοκαίρι, αλλά φτάνει στα όρια του συνωστισµού στις 15 Αυγούστου, όταν όλος ο κόλπος γίνεται το σκηνικό για µια θεαµατική γιορτή, µε βαρκαρόλα και βεγγαλικά.

Αξίζει να αποχωριστείτε για λίγο την προκυµαία και να περπατήσετε στα στενά σοκάκια, να ανακαλύψετε µικρές εκκλησίες µε µεγάλη ιστορία (όπως τους Αγίους Απόστολους), να ανηφορίσετε προς το κάστρο, περπατώντας στο Τουρκοπάζαρο, όπου υπάρχουν και µαγαζάκια µε τοπικά προϊόντα και αναµνηστικά.

Η παραλία Πίσω Κρυονέρι στην Πάργα.


ΣΚΗΝΙΚΟ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ

Οι σπηλιές στο νησί Μαύρο Όρος των Συβότων σε προκαλούν για εξερεύνηση.


Η περιήγησή µας στην παραλία της Ηπείρου συνεχίζεται µε τα περίφηµα Σύβοτα, που τα τελευταία χρόνια κερδίζουν «ψήφο εµπιστοσύνης» από όλο και περισσότερους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους. Ακολουθώντας την Εθνική Οδό Πρέβεζας-Ηγουµενίτσας, στρίβετε αριστερά στην Πλαταριά και σε 11 χλµ. βρίσκεστε σε ένα σκηνικό που προκαλεί γνήσια συγκίνηση.

Τα Σύβοτα αναπτύσσονται γύρω από ένα γραφικότατο λιµανάκι, µε πλακόστρωτη προκυµαία. Οι καταπράσινοι λόφοι και τα σπίτια µε τα κόκκινα κεραµίδια δηµιουργούν ένα θέαµα που σε γαληνεύει από µόνο του. Λίγο πιο πέρα από τον κυρίως οικισµό, αρχίζεις να βλέπεις εικόνες που θυµίζουν Καραϊβική -και δεν είναι υπερβολή!

Πάργα: Το νησάκι της Παναγίας
 


Οι πιο φηµισµένες παραλίες εδώ είναι η Μπέλα Βράκα και η Πισίνα. Η πρώτη στο Μουρτεµένο, ένα από τα ακατοίκητα -αλλά κατάφυτα και πανέµορφα- νησάκια, απέναντι από τον οικισµό. Δεν θα χρειαστείτε πλεούµενο για το Μουρτεµένο… Ουσιαστικά συνδέεται µε την ακτή µέσω µιας υποθαλάσσιας λωρίδας άµµου µε βάθος µερικών εκατοστών, οπότε θα φθάσετε σε αυτό περπατώντας!

Την Πισίνα, από την άλλη, στο νησί Μαύρο Όρος, θα την προσεγγίσετε µε το µικρό σκάφος που κάνει τη -σύντοµη- διαδροµή από το λιµάνι των Συβότων. Τα χρώµατα και η διαφάνεια του νερού, η αµµουδιά, το φυσικό… ντεκόρ συνθέτουν πραγµατικά εδώ µια εξωτική εµπειρία! Δεν έχουν άδικο όσοι τη θεωρούν µια από τις ωραιότερες παραλίες της χώρας.

ΒΡΕΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

Τα νερά στα Σύβοτα παραπέμπουν σε Καραϊβική!


Τα Σύβοτα, όµως, έχουν αµµουδιές για κάθε γούστο. Κοντά στο κέντρο του οικισµού είναι η Ζάβια (µε πολύ πράσινο και αρκετά… δροσερή, λόγω της ύπαρξης πηγών γλυκού νερού), ο Γαλλικός Μώλος, το Ζέρι και το Σταβέντο.

Οι τρεις τελευταίες διαθέτουν cafés και εστιατόρια και είναι ιδανικές για οικογένειες. Λίγο πιο έξω, προς την κατεύθυνση της Πέρδικας, υπάρχουν µια σειρά από ακρογιαλιές, από τις οποίες οι πιο δηµοφιλείς είναι η Μικρή Άµµος και η Μέγα Άµµος.


Στη δεύτερη µπορείτε να επιδοθείτε και σε θαλάσσια σπορ. Για τους τυχερούς που διαθέτουν πλεούµενο, τα Σύβοτα έχουν πολλά ακόµα ν” αποκαλύψουν. Το µέρος βρίθει από «µυστικούς» κολπίσκους, αµµουδιές, σπηλιές, ενώ ο περίπλους τον νησιών (Μουρτεµένο, Άγιος Νικόλαος, Μαύρο Όρος) προσφέρει µεγάλες συγκινήσεις.

Αλλά ευνοηµένοι δεν είναι µόνο οι… σκαφάτοι. Επιβιβαστείτε σε κάποιο από τα καϊκάκια που πραγµατοποιούν σύντοµες εκδροµές από το λιµάνι προς τα νησιά και δείτε από κοντά γιατί αυτό το µέρος θεωρείται τόσο ιδιαίτερο.

Ή ακόµα, εξορµήστε στα πέριξ µε αυτοκίνητο, αφού υπάρχουν και άλλες… θαλάσσιες κρυψώνες, προσβάσιµες οδικώς, είτε προς την Πλαταριά και την Ηγουµενίτσα είτε προς την κατεύθυνση του γραφικού χωριού Πέρδικα και της Πάργας. Σε κάθε περίπτωση, εφοδιαστείτε µε τα απαραίτητα και ξεκινήστε τις εξερευνήσεις! 
Read More »
Πάργα – Σύβοτα: Ταξιδέψτε στην εξωτική «Ριβιέρα» της Ηπείρου! Πάργα – Σύβοτα: Ταξιδέψτε στην εξωτική «Ριβιέρα» της Ηπείρου! Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 28, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: ΙΧ προσέκρουσε σε σταθμευμένα αυτοκίνητα

Πέμπτη, Μαΐου 28, 2020
Ηγουμενίτσα: ΙΧ προσέκρουσε σε σταθμευμένα αυτοκίνητα


Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο πριν τις 7 το πρωί της Πέμπτης, στην παραλιακή οδό της Ηγουμενίτσας, όταν οδηγός ΙΧ έχασε τον έλεγχο του οχήματός του, με αποτέλεσμα να προσκρούσει σε σταθμευμένο όχημα, το οποίο με τη σειρά του χτύπησε και το αμάξι που ήταν παρκαρισμένο μπροστά του.

Από το ατύχημα δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ τα 3 οχήματα υπέστησαν υλικές ζημιές.

Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του ατυχήματος διενεργεί το τμήμα τροχαίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Read More »
Ηγουμενίτσα: ΙΧ προσέκρουσε σε σταθμευμένα αυτοκίνητα Ηγουμενίτσα: ΙΧ προσέκρουσε σε σταθμευμένα αυτοκίνητα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 28, 2020 Rating: 5

Η πανέμορφη παραλία Μέγα Άμμος στα Σύβοτα Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Μαΐου 28, 2020
Η πανέμορφη παραλία Μέγα Άμμος στα Σύβοτα Θεσπρωτίας


Η Μέγα Άμμος χαρακτηρίζεται ως μία από τις σημαντικότερες παραλίες των Συβότων, τόσο γιατί έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις τέσσερις παραλίες της Θεσπρωτίας με "Γαλάζια Σημαία" όσο και για το γεγονός ότι αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες και ντόπιους που θέλουν να απολαύσουν το μπάνιο τους σε καθαρά, κρυστάλλινα νερά αλλά και τον καφέ ή ποιοτικό φαγητό στα beach bar και ταβέρνες που βρίσκονται εκεί. 

Η φώτο είναι περσινή κατά την προ - Covid εποχή, θα έλεγε κανείς. 

Σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την 'νέα μορφή' που θα πάρουν οι παραλίες φέτος που πρέπει να σεβαστούμε όλοι τη λεγόμενη 'κοινωνική αποστασιοποίηση'. Ειδικότερα τώρα που σταθήκαμε τυχεροί και δεν παρουσιάστηκε κανένα κρούσμα στη Θεσπρωτία.

Read More »
Η πανέμορφη παραλία Μέγα Άμμος στα Σύβοτα Θεσπρωτίας Η πανέμορφη παραλία Μέγα Άμμος στα Σύβοτα Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 28, 2020 Rating: 5

Σελίδες