Στην τελική ευθεία για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας

Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023
 Στην τελική ευθεία για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας
                               Αύριο, στις 11 το πρωί, ενθρονίζεται ο νέος Μητροπολίτης Παραμυθίας Σεραπίων και αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην Παραμυθιά θα είναι παρόντες, κατά την τελετή της ενθρόνισης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, Συνοδικοί Αρχιερείς, οι Μητροπολίτες της Ηπείρου, καθώς και άλλοι Μητροπολίτες και Βοηθοί Επίσκοποι, όπως και πλήθος λαού.

ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

Στην πλατεία της κωμόπολης, όπως ορίζεται από τον Κώδικα Εθιμοτυπίας, μπροστά από το Μητροπολιτικά Ναό Παραμυθιάς, θα υποδεχτούν το νέο Μητροπολίτη ο Μακαριώτατος, ο Τοποτηρητής, Αρχιερείς, Ιερείς, Διάκονοι, Μοναχοί και Μοναχές, ο δήμαρχος, οι υπόλοιπες τοπικές αρχές και ο λαός.

Ο νέος Ποιμενάρχης θα περιβληθεί τον μανδύα και ο Τοποτηρητής θα του εγχειρίσει την ποιμαντορική ράβδο. Από τις Ένοπλες Δυνάμεις στον νέο Μητροπολίτη θα αποδοθούν οι καθιερωμένες τιμές (ισοδυναμούν με αυτές εν ενεργεία υπουργού).

Στον προκαθορισμένο τόπο θα προσφωνηθεί ο νέος Μητροπολίτης από τον Δήμαρχο και ακολούθως θα υπάρξει αντιφώνησή του.

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗΣ

Κατόπιν θα κατευθυνθεί εν πομπή προς το Μητροπολιτικό Ναό. Με την είσοδο του νέου Μητροπολίτου στο ναό χτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες ψάλλεται το “Άξιον εστι”. Θα εισέλθει στο Ιερό Βήμα, όπου θα ασπαστεί την Αγία τράπεζα και και θα ενδυθεί Επιτραχήλιο και Ωμοφόριο.

Στη συνέχεια θα ευλογήσει το λαό από τη μέση του ναού, θα ανέλθει στον αρχιερατικό θρόνο, θα διαβαστούν εκ του άμβωνος η προβλεπόμενη Συνοδική Εγκύκλιος και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Ο Μητροπολίτης εκφωνεί: “Ευλογητός ο Θεός ημών…”και οι χοροί ψάλλουν: “Ευλογητός ει Χριστέ ο Θεός ημών…”, “Ότε καταβάς τας γλώσσας συνέχεε…”, “Πάντα χορηγεί το Πνεύμα το Άγιον…”, το απολυτίκιο του Αγίου, το όνομα του οποίο έχει ο ενθρονιζόμενος Μητροπολίτης, “Τη Υπερμάχω…” ή άλλο Θεοτόκιο.

Ακολουθεί αίτηση από τον διάκονο, ο Μητροπολίτης εκφωνεί “Επάκουσον ημών ο Θεός…” και διαβάζει ο ίδιος ο ενθρονιζόμενος την ευχή της ενθρόνισης.

Κάνει και την απόλυση (“Ο εν είδει πυρίνων γλωσσών…”) και πριν το “Δι΄ ευχών” ακολουθούν οι προσφωνήσεις (όχι ομιλίες) του Αρχιεπισκόπου, του Σεβασμιωτάτου Τοποτηρητού και των Τοπικών Αρχών, καθώς και ο ενθρονιστήριος λόγος του Αρχιερέα.

Αφού τελειώσει ο ενθρονιστήριος λόγος ψάλλεται η “Φήμη” του νέου Μητροπολίτου: “Σεραπίωνος του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Παραμυθίας, Φιλαιτών, Γηρομερίου και Πάργας, Υπερτίμου και Εξάρχου πάσης Θεσπρωτίας, ημών δε Πατρός και Ποιμενάρχου, πολλά τα έτη”.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟ ΤΟΥ

Σύμφωνα με τα διαδικαστικά, την ίδια ημέρα ή την επόμενη ο νέος Μητροπολίτης επισκέπτεται τον προκάτοχό του, εφόσον είναι εν ζωή (όπως συμβαίνει στη Μητρόπολη Παραμυθίας), προκειμένου να πάρει την ευχή του.

Την ίδια ημέρα ή την επόμενη τελεί τρισάγιο και καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων της Πόλης, που ενθρονίστηκε.

Την Κυριακή τελεί την πρώτη του λειτουργία και θα δεχτεί τις ευχές των πιστών κατά την προσφορά του αντιδώρου.

Τις επόμενες ημέρες επισκέπτεται ιεραρχικά τις αρχές του τόπου, ανταποδίδοντας την τιμή για τη συμμετοχή τους στην τελετή της ενθρόνισης.

Read More »
Στην τελική ευθεία για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας  Στην τελική ευθεία για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023 Rating: 5

Αργίες: Ποια είναι τα τριήμερα του 2024

Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023
Αργίες: Ποια είναι τα τριήμερα του 2024

Πέρσι το ημερολόγιο με τις αργίες απογοήτευσε, καθώς τα τριήμερα ήταν μόλις τρία, καθώς 25η Μαρτίου και η 28η Οκτωβρίου έπεσαν σε Σάββατα.


Ωστόσο, το 2024 μπαίνει δυναμικά χαρίζοντας τριήμερο από την πρώτη κιόλας μέρα του χρόνου.

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες και ποιες πέφτουν σε τριήμερο:Πρωτοχρονιά: Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024

Θεοφάνια: Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

Καθαρά Δευτέρα: 18 Μαρτίου 2024

25η Μαρτίου: Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Πρωτομαγιά: Τετάρτη 1 Μαΐου

Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Δεκαπενταύγουστος: Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

28η Οκτωβρίου: Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

Πάσχα 2024Μεγάλη Παρασκευή: 3 Μαΐου 2024

Μεγάλο Σάββατο: 4 Μαΐου 2024

Κυριακή του Πάσχα: 5 Μαΐου 2024

Δευτέρα του Πάσχα: 6 Μαΐου 2024

ΧριστούγενναΤετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024
Read More »
Αργίες: Ποια είναι τα τριήμερα του 2024 Αργίες: Ποια είναι τα τριήμερα του 2024 Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023 Rating: 5

Επίσκεψη της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στην Περιφέρεια Ηπείρου

Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023
Επίσκεψη της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στην Περιφέρεια ΗπείρουΤην Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη, την οποία συνόδευαν η Υφυπουργός κ. Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα και η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής κ. Μαρίνα Στέφου δέχτηκε σήμερα το απόγευμα στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ακολούθησε σύσκεψη κατά την οποία συζητήθηκαν διάφορα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι κυρίες Σταυρούλα Τσιάρα και Γιούλα Μητροκώστα, θεματικές Αντιπεριφερειάρχες.
«Κάναμε συζήτηση για διάφορα θέματα που αφορούν το Υπουργείο, αλλά και για άλλα που αφορούν γενικά την Ήπειρο», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Από την πλευρά της η Υπουργός κ. Σοφία Ζαχαράκη, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «ερχόμαστε να επισκεφθούμε έναν φίλο, συνεργάτη από καιρό, έναν άνθρωπο, ο οποίος φροντίζει στην Περιφέρεια Ηπείρου να καταγράφει πολύ σημαντικές επιτυχίες, τον Περιφερειάρχη, για να δούμε ξανά το θέμα των αρμοδιοτήτων και η αλήθεια είναι ότι έχουμε και εδώ στην περιοχή πολλά πράγματα να κάνουμε…»

Την Υπουργό καλωσόρισε και η Υφυπουργός, βουλευτής Ιωαννίνων, κ. Αλεξάνδρα- Μαρία Κεφάλα, η οποία υπογράμμισε το διαχρονικό ενδιαφέρον της για την περιοχή μας, ενώ στη διαρκή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη αναφέρθηκε η Γ.Γ. κ. Μαρίνα Στέφου.

Read More »
Επίσκεψη της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στην Περιφέρεια Ηπείρου Επίσκεψη της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στην Περιφέρεια Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023 Rating: 5

«Βροχή» οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023
«Βροχή» οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης
Έχουν περάσει δέκα ημέρες από το άνοιγμα της εφαρμογής της ΑΑΔΕ «My Θέρμανση» και οι αιτήσεις «πέφτουν βροχή».

Η διορία λήγει στις 8 Δεκεμβρίου και οι δικαιούχοι θα αρχίσουν να βλέπουν χρήματα στους λογαριασμούς τους από τις 22 Δεκεμβρίου.

Η διαδικασία

Tα σημεία προσοχής κατά την συμπλήρωση της αίτησης είναι δύο:

-Κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης.

-Oι ενοικιαστές δεν συμπληρώνουν το δικό τους ΑΦΜ αλλά του ιδιοκτήτη.

Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία

Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη

Επιλέγω είδος καυσίμου

Συμπληρώνω τον Αριθμό παροχής ρεύματος

Επιλέγω οικισμό

Συμπληρώνω τα τμ της κατοικίας

Συμπληρώνω τον IBAN στο myAADE

Τα ποσά και οι ημερομηνίες

Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλουν μόνο όσοι χρησιμοποιούν για να ζεστάνουν την κατοικία τους πετρέλαιο θέρμανσης, μπλε κηροζίνη, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, πέλετ και θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Εύρος επιδόματος: 100 € έως 1.000 €

Αφορά: Κύρια κατοικία (ιδιόκτητη, μισθωμένη, δωρεάν παραχωρούμενη)

Προθεσμία αιτήσεων: Έως Παρασκευή 8/12

1η πληρωμή: Παρασκευή 22/12

Αγορά καυσίμου: 13/10 έως 30/11

2η πληρωμή: Έως 29/2/2024

Αγορά καυσίμου: Έως 31/1/2024

3η πληρωμή: Έως 30/4/2024

Αγορά καυσίμου: Έως 31/3/2024


Read More »
«Βροχή» οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης «Βροχή» οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023 Rating: 5

Συλλήψεις για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023
Συλλήψεις για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών


Πέντε άτομα συνελήφθησαν κατά το τελευταίο 10ημερο από διάφορες υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, στο πλαίσιο καθημερινών ελέγχων για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Ειδικότερα, στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητες κάνναβης (σε ακατέργαστη και κατεργασμένη μορφή) και πιο αναλυτικά πρόκειται για:

· 2 ημεδαπούς και αλλοδαπό, που συνελήφθησαν από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας και

· 2 ημεδαπούς, που συνελήφθησαν από Ομάδες ΔΙ.ΑΣ. στα Ιωάννινα και την Πρέβεζα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.Read More »
Συλλήψεις για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών Συλλήψεις για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023 Rating: 5

Χωρίς χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας… Στο ευρωπαϊκό σκαμνί η Ελλάδα!

Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023
Χωρίς χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας… Στο ευρωπαϊκό σκαμνί η Ελλάδα!


Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πλέον στην καθημερινότητα, είναι γεγονός για την χώρα. Όμως η Ελλάδα δεν έχει επικαιροποίηση τους χάρτες κινδύνου πλημμύρας, οι οποίοι μαζί με τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας αποτελούν βασικά μέσα για τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν, η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος μέλος που δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την συγκεκριμένη οδηγία, καθώς οι υφιστάμενοι χάρτες δεν έχουν επανεξεταστεί. Οι χάρτες είναι απαραίτητοι για την κατάρτιση αξιόπιστων σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας, τα οποία θα έπρεπε να είχαν καταρτιστεί έως τις 22 Δεκεμβρίου 2021 και να είχαν υποβληθεί έως τις 22 Μαρτίου 2022. Έχει κινηθεί επίσης διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας [INFR(2022)2191] για την καθυστερημένη έγκριση των εν λόγω σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας.

Το διατακτικό της απόφασης βασίζεται στο άρθρο 14 παράγραφος 2 της εν λόγω οδηγίας που υποχρέωνε τα κράτη μέλη να επανεξετάσουν και, εφόσον απαιτείται, να επικαιροποιήσουν τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και τους χάρτες κινδύνων πλημμύρας έως τις 22 Δεκεμβρίου 2019 ενώ, σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 1, τα κράτη μέλη όφειλαν να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή την επανεξέταση και, κατά περίπτωση, την επικαιροποίηση των εν λόγω χαρτών τρεις μήνες μετά την εν λόγω ημερομηνία, δηλαδή έως τις 22 Μαρτίου 2020.

Σημειώνεται ότι οι χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και οι χάρτες κινδύνων πλημμύρας αποτελούν βασικά μέσα για τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας. Οι φορείς πολιτικής προστασίας και πρώτης επέμβασης μπορούν να χρησιμοποιούν τους χάρτες για τον σχεδιασμό της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, καθώς και ως βάση για αποφάσεις σε θέματα ασφάλισης. Οι χάρτες υποστηρίζουν επίσης τον χωροταξικό σχεδιασμό και την αστική ανάπτυξη, ιδίως με στόχο να αποφευχθεί η δημιουργία νέων κινδύνων.

Η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος μέλος που δεν επικαιροποίησε τους χάρτες επικινδυνότητας

Τι απάντησε το υπουργείο Περιβάλλοντος

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιγράφει ότι ήδη έχει προβεί στις ακόλουθες κινήσεις:

Η υποβολή του Τεχνικού Δελτίου Πράξης έγινε στις 11/12/2019

Η απόφαση ένταξης της πράξης από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2020.

Στις 13/5/2021 εγκρίθηκε η διενέργεια του διαγωνισμού.

Στο χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου – Απριλίου 2022 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των δικαιολογητικών των προσωρινών Αναδόχων και ακολούθησε η συμβασιοποίηση των μελετών στο χρονικό διάστημα 24-30/8/2022, με συμβατική διάρκεια υλοποίησης τα 2 έτη.

Στην συνέχεια, το υπουργείο αναφέρει «Η σύντμηση του απαιτούμενου χρόνου για την ολοκλήρωση του έργου δεν ήταν εφικτή, λόγω της βελτίωσης της ψηφιακής ανάλυσης των τοπογραφικών δεδομένων του εδάφους και της απαιτούμενης επικαιροποίησης των όμβριων καμπυλών, οι οποίες αποτελούν το αναγκαίο υπόβαθρο για την ορθή εκτίμηση των ζωνών κινδύνου πλημμύρας, σε συνδυασμό με το χρόνο δημόσιας διαβούλευσης που απαιτείται.»

Τέλος σε ότι αφορά την διαδικασία που έχει ξεκινήσει ήδη η Κομισιόν, το υπουργείο αναφέρει: «ότι έχουν δοθεί όλες οι σχετικές διευκρινίσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η ολοκλήρωση των επικαιροποιημένων Χαρτών Επικινδυνότητας Πλημμύρας και των επικαιροποιημένων Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας αναμένεται έως τις 30/11/2023 και η ολοκλήρωση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας για τις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας έως τις 15/7/2024, εντός μιας εξαετίας από την έκδοση των αρχικών χαρτών που έγινε τον Ιούλιο του 2018.»

Το ιστορικό των κινήσεων της Κομισιόν

Τον Φεβρουάριο του 2022 εστάλη προειδοποιητική επιστολή σε επτά κράτη μέλη που ακόμη δεν είχαν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την οδηγία για τις πλημμύρες, όσον αφορά την επικαιροποίηση των χαρτών κινδύνου πλημμύρας. (Βουλγαρία, Κύπρος, Ελλάδα, Λιθουανία, Ρουμανία, Λουξεμβούργο και Σλοβακία)

Το Λουξεμβούργο μετά την λήψη της επιστολής συμμορφώθηκε άμεσα, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2022 τα υπόλοιπα έξι κράτη μέλη έλαβαν αιτιολογημένες γνώμες, με αποτέλεσμα όλα τα μέλη να συμμορφωθούν πέραν της Ελλάδας.

Στην αρχή, η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Πριν το καλοκαίρι όμως, η Ελλάδα ανέφερε ότι η συμμόρφωση της θα γινόταν μέχρι το τέλος του 2023.

Με δεδομένο, ότι η χώρα δεν ακολούθησε το χρονοδιάγραμμα, η Κομισιόν αποφάσισε να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάει παραπέμποντας την υπόθεση στο δικαστήριο.
Read More »
Χωρίς χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας… Στο ευρωπαϊκό σκαμνί η Ελλάδα! Χωρίς χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας… Στο ευρωπαϊκό σκαμνί η Ελλάδα! Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023 Rating: 5

Σύλληψη φυγόποινου στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς

Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023
Σύλληψη φυγόποινου στο συνοριακό σημείο ελέγχου ΚακαβιάςΣυνελήφθη χθες (16-11-2023) μετά τα μεσάνυχτα από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς και του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου αλλοδαπός, κατά την είσοδο του οποίου στη χώρα, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις των Μονομελών Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και Φλώρινας, με τις οποίες του επιβλήθηκαν χρηματικές ποινές 1.500 και 3.000 ευρώ, αντίστοιχα, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.


Read More »
Σύλληψη φυγόποινου στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς Σύλληψη φυγόποινου στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Συλλήψεις για μεταφορά αλλοδαπών και κατάσχεση φορτηγού

Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023
Ηγουμενίτσα: Συλλήψεις για μεταφορά αλλοδαπών και κατάσχεση φορτηγού


Στη σύλληψη τριών αλλοδαπών προέβησαν, τις βραδινές ώρες χθες, τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, στην πύλη του λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 55χρονος οδηγός του Φ/Γ οχήματος με επικαθήμενο, μετέφερε τους αλλοδαπούς. Οι συγκεκριμένοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό να τους μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το Φ/Γ όχημα–επικαθήμενο.


Read More »
Ηγουμενίτσα: Συλλήψεις για μεταφορά αλλοδαπών και κατάσχεση φορτηγού Ηγουμενίτσα: Συλλήψεις για μεταφορά αλλοδαπών και κατάσχεση φορτηγού Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023 Rating: 5

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ : ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ : ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 


ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΙΣ 10:30


Είναι η πρώτη μας αντίδραση απέναντι στη νέα φοροληστεία, ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ – ΕΚΤΡΩΜΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.

Όπως κάθε κυβέρνηση που υπηρετεί τους στόχους των μεγάλων επιχειρήσεων και των πολυεθνικών, έτσι και η παρούσα, αφού άφησε να περάσουν τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, ασκεί τώρα δίωξη στις μικρές επιχειρήσεις της χώρας, με την επιβολή κεφαλικού φόρου.

Δεν τόλμησε να το προτείνει, ας πούμε, την Άνοιξη, γιατί γνώριζε πως θα περάσει από το «ταμείο της κάλπης».

Η κυβέρνηση που έκανε σημαία της την προστασία των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων – της περίφημης μεσαίας τάξης, που την υπερψήφισε σε συντριπτικό ποσοστό το 2019 και το 2023, όπως άλλοτε τον ΣΥΡΙΖΑ, η τάξη που βγάζει κυβερνήσεις – προχωράει στην πεπατημένη των προηγούμενων, που εδώ και δεκατρία χρόνια οικονομικής κρίσης, βάλλουν εναντίον μας.

Όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 ψάχνουν τρόπους για το πώς θα τους αδειάσουμε τη γωνιά.

Αυτή τη φορά σκαρφίστηκαν το «ελάχιστο εισόδημα» που θα έπρεπε να έχουμε, ετήσια. Γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν το έχουμε, όπως γνωρίζουν και τις ιδιαιτερότητες της λειτουργίας των επιχειρήσεων, που λόγω του καθημερινού τζίρου, ένας επαγγελματίας μπορεί να έχει χρήματα για να καλύψει κάποιες άμεσες ανάγκες, αλλά δεν σημαίνει πως αυτά είναι δικά του χρήματα. Μπορεί να μην καλύπτει μια δόση δανείου, ένα ενοίκιο, μια υποχρέωση σε κάποιον προμηθευτή, στην Εφορία ή στο Ασφαλιστικό Ταμείο.

Θέτουν ως δεδομένο το εισόδημα του βασικού μισθού του ιδιωτικού τομέα (780Χ14=10.920€). Αλλά, δεν θα είναι μόνο αυτό.

Προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, τιμωρώντας τα έτη που κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος εργάζεται, προσαυξάνοντας το ελάχιστο εισόδημα με 10% για κάθε τριετία, μετά τα 6 χρόνια. Δηλαδή, αν κάποιος εργάζεται πάνω από 12 χρόνια, το ελάχιστο εισόδημα που οφείλει να δηλώσει είναι 10.920€ Χ 30% = 14.196€!!! Γιατί, εξάλλου, να είναι τόσα χρόνια στο επάγγελμα, ενώ θα μπορούσε να κλείσει, παραδείγματος χάριν, κάνοντας χώρο στις πολυεθνικές που «ασφυκτιούν»;

Τιμωρούν, επίσης, το να έχει κάποιος υπάλληλο και να τον πληρώνει με τα χίλια ζόρια. Για τον υπολογισμό του ελάχιστου εισοδήματος, θα λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας (μισθός, εργοδοτικές εισφορές, παροχές σε είδος) του υπαλλήλου ή του μεγαλύτερου ετήσιου μισθού των υπαλλήλων, αν είναι περισσότεροι από έναν, προσαυξημένο κατά 10%.

Με βάση τα παραπάνω, έρχεται κι άλλο χτύπημα: αν το ελάχιστο εισόδημα, με τους στρεβλούς αυτούς υπολογισμούς, είναι 100% μεγαλύτερο από τον μέσο ετήσιο τζίρο του ΚΑΔ (κωδικός αριθμός δραστηριότητας) του φορολογούμενου, τότε το ελάχιστο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 35%!!!

Με αυτούς τους τρόπους υπολογισμού, ένας συνάδελφος που έχει υπάλληλο ή υπαλλήλους και τα βγάζει με δυσκολία «βόλτα», θα αναγκαστεί να τους απολύσει ή να δει το εικονικό του εισόδημα να σκαρφαλώνει στις 15.000€ ή και στις 20.000€!!!

Δεν υπάρχει επιχείρημα που να χρειάζεται να αντιπαραβάλλει κανείς. Γνωρίζουν τα πάντα. Είναι οι ίδιοι, που τον καιρό της πανδημίας, κρατούσαν τις επιχειρήσεις μας κλειστές για μήνες κι επέτρεπαν στα Super Markets να πουλάνε τα είδη μας. Είναι οι ίδιοι που αδιαφόρησαν για τις δεκάδες προτάσεις που τους κατατέθηκαν για την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών εμπόρων.

Ακολουθούν το ίδιο σχέδιο για τη εξόντωσή μας, όπως οι προηγούμενοι. Δυστυχώς για την κυβέρνηση, εμείς είμαστε «ζωντανοί» όλα αυτά τα χρόνια, σε αντίθεση με τους φίλους τους, κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις, που «έσκασαν» με πάταγο.

Μας στοχοποιούν ως φοροφυγάδες. Ρωτάμε: οι τράπεζες πόσους φόρους πληρώνουν; οι εφοπλιστές; οι όμιλοι και οι πολυεθνικές; πόσα δεκάδες δισεκατομμύρια χρωστάνε οι μεγαλοεπενδυτές - μεγαλομέτοχοι που «βάρεσαν κανόνι» και δεν εκποιήθηκαν οι περιουσίες τους;

Ένας ήταν και είναι ο σκοπός τους: να βάλουμε λουκέτο για να μονοπωλήσουν την αγορά τα ολιγοπώλια, αυτά που σε όποιον τομέα έχουν επικρατήσει, αισχροκερδούν σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτό πια, δεν είναι πρόβλεψη, «το ξέρει η τσέπη» του καθένα μας, στα είδη πρώτης ανάγκης.

Πως το πετυχαίνουν; με τον ευνουχισμό του εμπορικού συνδικαλισμού, με την ευθύνη να βαραίνει πρώτη την Συνομοσπονδία, που έχει γίνει ο καλύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης εναντίον μας, υποχείριο του άκρατου κομματισμού για το προσωπικό όφελος κάποιων συνδικαλιστών, που δρουν ενάντια στους συναδέλφους.

Η κυβέρνηση που δεν φορολογεί τα εισοδήματα, αλλά την κατανάλωση, διατηρώντας τον ΦΠΑ στο εξωπραγματικό 24%, μας κουνάει το δάχτυλο. Ο οποίος ΦΠΑ, σύμφωνα με τις ψευδείς προεκλογικές εξαγγελίες, θα έπρεπε να είναι τώρα 21% και να βαίνει μειούμενος.

Τι είναι, όμως, ο ΦΠΑ; ένας άδικος φόρος για επιχειρήσεις και καταναλωτές. Έχουμε μέτοχο το κράτος, που χωρίς να προσφέρει τίποτα, εισπράττει αυτό το ποσοστό από τις πωλήσεις, το οποίο πληρώνεται από τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, αλλά δεν εισπράττεται στο σύνολό του, γιατί τα τελευταία χρόνια, λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος, αναγκαζόμαστε να κάνουμε διαρκείς εκπτώσεις και προσφορές, άρα το περιθώριο κέρδους μειώνεται. Μόνο το 24% δεν μειώνεται! Αν τολμάνε, ας μας αφήσουν να έχουμε δύο τιμές στα προϊόντα: την καθαρή αξία που εισπράττουμε, αλλά και το τελικό ποσό του ταμείου, για να καταλάβουν έμπρακτα οι καταναλωτές πόσα πρέπει να δώσουν στο κράτος και τί μένει στην επιχείρηση.

Άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου και θα καταλήξουν κι αυτοί με τους «Κατρούγκαλους της ιστορίας».

Ως τότε, όμως, απαιτούνται από κάτω προς τα πάνω, από τους εμπορικούς συλλόγους, συνεχείς κινητοποιήσεις κάθε μορφής, μαζί με όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που θίγονται.


Διεκδικούμε άμεσα:

Αφορολόγητο όριο στις 12.000€

Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων
και των μερισμάτων των μετόχων τους

Άμεση κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος

Μεγάλη μείωση του ΦΠΑ


Read More »
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ : ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ : ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023 Rating: 5

Οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις Δεκεμβρίου

Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023
Οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις Δεκεμβρίου


Οι συντάξεις Δεκεμβρίου θα πληρωθούν στους δικαιούχους συνταξιούχους στις 27 και 29 Νοεμβρίου. Ειδικότερα, στις 27 Νοεμβρίου, Δευτέρα, πρόκειται να πληρωθούν οι εξής συντάξεις:

οι κύριες συντάξεις από τα πρώην ταμεία μη μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ,

οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν. 4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ και

όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).

Επίσης, στις 29 Νοεμβρίου 2023, ημέρα Τετάρτη, θα καταβληθούν:

-οι κύριες συντάξεις των πρώην Ταμείων μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καθώς και

-οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023
Read More »
Οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις Δεκεμβρίου Οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις Δεκεμβρίου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023 Rating: 5

Πρόσκληση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας.

Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023
Πρόσκληση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας.


Καλείστε να συμμετάσχετε σε δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας που θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου (οδός Σουλίου αρ.3), στις 22 Νοεμβρίου 2023 ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:30’, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του ν.3852/2010, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 74 παρ.5 του ν.4555/2018 και την υπ’ αριθμ. 375/2-6-2022 εγκύκλιο του ΥΠΕΣ σε συνδυασμό με την παρ. 5 του άρθρου 65 του Ν.3852/2010 όπως συμπληρώθηκε από την παρ. 2 του άρθρου 1 του 4257/2014 και την αρ. πρωτ. 46197/18-6-2019 εγκύκλιο του ΥΠΕΣ και την υπ’ αριθμ. 25933/15-7-2013 εγκύκλιο του ΥΠΕΣ , για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:

ΘΕΜΑ 1ο

Έγκριση έκθεσης Οικονομικής Επιτροπής για την κατάσταση των εσόδων και εξόδων του Δήμου για το Γ’ τρίμηνο 2023.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 2ο

Εισήγηση Οικονομικής Επιτροπής με την υπ’ αριθμ. 261/2023 απόφασή της περί καθορισμού αμοιβής πληρεξούσιου δικηγόρου.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 3ο
Εισήγηση Οικονομικής Επιτροπής με την υπ’ αριθμ. 266/2023 απόφασή της περί καθορισμού αμοιβής πληρεξούσιου δικηγόρου.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 4ο
Αναμόρφωση προϋπολογισμού του ΝΠΔΔ «ΠΑΚΠΠΟ» Δήμου Ηγουμενίτσας - Οικονομικού Έτους 2023.
-Εισηγήτρια: Ζεϊμπέκογλου Δέσποινα – Πρόεδρος Δ.Σ. «ΠΑΚΠΠΟ».

ΘΕΜΑ 5ο
Σχετικά με τα ευρήματα της 3ης Τεχνικής Αναφοράς Ελέγχου Ποιότητας του Ε.Σ.Π.ΕΛ. στο πλαίσιο κατασκευής του έργου: “ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ – ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ 1η Π.Ε. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ”.
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος.
 
ΘΕΜΑ 6ο
Χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ» του Δήμου Ηγουμενίτσας, προϋπολογισμού 170.530,65 € (μη συμπεριλαμβανο-μένου του Φ.Π.Α. 24%).
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 7ο
1η Τροποποίηση της με αριθ. πρωτ. 16336/25.07.2023 Σύμβασης (23SYMV013156606) με τίτλο «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ» στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου «Χρήση Συστημάτων Διαχείρισης Κτιρίων που αξιοποιούν τεχνολογίες IoT και Smart-Grid για την Αποδοτική Εξοικονόμηση Ενέργειας σε Δημόσια Κτίρια» (Επίσημος τίτλος: «Use of IoT-enabled and Smart Grid-ready Building Management Systems for Efficient Energy Saving in Public Buildings») με ακρωνύμιο «TARGET», που έχει ενταχθεί και συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Interreg IPA II Cross-border Cooperation Programme Greece-Albania 2014-2020» (MIS 5041483).
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 8ο
Συγκρότηση Επιτροπής Προσωρινής Παραλαβής του έργου «Ανάπλαση Αστικού Δασυλλίου και Ανάδειξη Ενετικού Κάστρου».
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 9ο
Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 114/2023 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας όσον αφορά:

α) Αντικατάσταση του δικαιούχου δουλείας διόδου αρχικού κυρίου Γεώργιου ΜΗΤΣΗ του Ιωάννη λόγω θανάτου αυτού (01.11.2023) από τους νομίμους εξ αδιαθέτου κληρονόμους του στην ιδιοκτησία του δεσπόζοντος ακινήτου με στοιχεία τοπογράφησης Ιωάννη Σμυρόγλου: Β1-Β2-Β3-Β4-Β1 εμβαδού 4.164 τμ και

β) Αντικατάσταση του φερόμενου ως ιδιοκτήτη εν ζωή, θανόντος Γεώργιου ΜΗΤΣΗ του Ιωάννη με τον πραγματικό ιδιοκτήτη, λόγω γονικής παροχής, Σωτήριο ΜΗΤΣΗ του Γεωργίου στην ιδιοκτησία του δεσπόζοντος ακινήτου με στοιχεία τοπογράφησης Ιωάννη Σμυρόγλου: Α1-Α2-Α3-Α4-Α5-Α1, εμβαδού 4.167 τμ ,προκειμένου να υπογραφεί η Συμβολαιογραφική πράξη σύστασης στα ακίνητα αυτά πραγματικής δουλείας διόδου έναντι τιμήματος, είς βάρος του δουλεύοντος ακινήτου με αριθμό τεμαχίου 1643 του Δήμου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: κ. Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 10ο
Έκφραση γνώμης για προτεινόμενες μεταβολές Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2024-2025.
-Εισηγητής: Κώστας Ελευθέριος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 11ο
Έγκριση φιλοξενίας εργαζομένων του πολυϊατρείου «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» από 27-11 έως 1η-12 για την υλοποίηση σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Χαμόγελο του Παιδιού» της δράσης προληπτικής Ιατρικής/ οδοντιατρικής σε μαθητές του Δήμου μας.
-Εισηγητής: Κώστας Ελευθέριος - Αντιδήμαρχος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΠΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


Read More »
Πρόσκληση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας. Πρόσκληση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας. Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Πυρκαγιά σε όχημα

Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023
Ηγουμενίτσα: Πυρκαγιά σε όχημα


Πυρκαγιά ξέσπασε στις 9:30 το πρωί σε όχημα το οποίο βρισκόταν σε κίνηση στην περιοχή του Παλιού Λαδοχωρίου στην Ηγουμενίτσα.

Ο οδηγός του, το σταμάτησε και εξήλθε με ασφάλεια.


Στο σημείο έφτασαν άμεσα δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν τρία αυτοκίνητα και έξι πυροσβέστες.

Το αυτοκίνητο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές.

Read More »
Ηγουμενίτσα: Πυρκαγιά σε όχημα Ηγουμενίτσα: Πυρκαγιά σε όχημα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023 Rating: 5

ΑΑΔΕ: Ταχύτερη η έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης με υλοποίηση από οποιαδήποτε ΔΟΥ

Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023
ΑΑΔΕ: Ταχύτερη η έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης με υλοποίηση από οποιαδήποτε ΔΟΥ
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εγκαινιάζει μία νέα, αυτόματη, διαδικασία ταχύτερης διαχείρισης των ψηφιακών αιτημάτων έναρξης ατομικής επιχείρησης, που διεκπεραιώνονται από την ΑΑΔΕ μέσω της πλατφόρμας «Τα Αιτήματά μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE.

Εφεξής ο πολίτης, κατά την υποβολή του αιτήματός του, θα συνεχίσει να επιλέγει, την αρμόδια ΔΟΥ του, αλλά εφόσον το νέο ψηφιακό σύστημα εντοπίσει δυνατότητα ταχύτερης εξυπηρέτησης από μια άλλη ΔΟΥ, το αίτημα δρομολογείται αυτόματα σε αυτή τη ΔΟΥ, ανεξάρτητα από την αρμοδιότητά της. Ο φορολογούμενος ενημερώνεται με σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ώστε σε κάθε χρονική στιγμή να γνωρίζει τη ΔΟΥ που επεξεργάζεται το αίτημά του.

Εάν υπάρχει ειδικός λόγος (π.χ. ανάγκη πρόσβασης σε συγκεκριμένο αρχείο), η ΔΟΥ που το παρέλαβε μεσω της ψηφιακής δρομολόγησης, μπορεί να το επιστρέψει για διεκπεραίωση στη ΔΟΥ της αρχικής υποβολής. Σε αυτή την περίπτωση επίσης ο φορολογούμενος ενημερώνεται για τη ΔΟΥ που επεξεργάζεται το αίτημά του.

Η καινοτόμος αυτή διαχείριση ξεκίνησε με τα αιτήματα που αφορούν στην έναρξη εργασιών φυσικών προσώπων και δεν εξυπηρετούνται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (ΕΨΠ) Gov.gr, και σταδιακά θα εμπλουτίζεται με νέες διαδικασίες.

Read More »
ΑΑΔΕ: Ταχύτερη η έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης με υλοποίηση από οποιαδήποτε ΔΟΥ ΑΑΔΕ: Ταχύτερη η έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης με υλοποίηση από οποιαδήποτε ΔΟΥ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023 Rating: 5

Παραμυθιά: Αύριο Σάββατο η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας

Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023
Παραμυθιά: Αύριο Σάββατο η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη ΠαραμυθίαςΗ Θεσπρωτία ετοιμάζεται για την υποδοχή του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. Σεραπίωνος, η ενθρόνιση του οποίου θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο στις 11 το πρωί, στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δονάτου, στην Παραμυθιά.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.


Στην Παραμυθιά επίσης θα βρεθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, Συνοδικοί Αρχιερείς, οι Μητροπολίτες της Ηπείρου, καθώς και Μητροπολίτες από άλλες περιοχές της χώρας.

Read More »
Παραμυθιά: Αύριο Σάββατο η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Παραμυθιά: Αύριο Σάββατο η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023 Rating: 5

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ Ν ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ Ν ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣΌταν τα αστέρια μετράς πριν κοιμηθείς, να σκέφτεσαι τους άλλους.
Εκείνους που δεν έχουνε πού να πλαγιάσουν.
Όταν ελεύθερα μιλάς, να σκέφτεσαι τους άλλους.
Εκείνους που δεν τους αφήνουν να μιλήσουν…”

Μαχμούντ Νταρουίς, εθνικός ποιητής Παλαιστίνης

Οι εκπαιδευτικοί εκφράζουμε την σταθερή και αταλάντευτη αλληλεγγύη μας στον πολύχρονο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στην συνεχιζόμενη, βάρβαρη και δολοφονική Ισραηλινή κατοχή. Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης για Πατρίδα και Ελευθερία!

Εδώ και 75 χρόνια το κράτος δολοφόνος του Ισραήλ, με την ανοιχτή στήριξη των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ δολοφονεί έναν ολόκληρο λαό.

Έχει εισβάλλει στην γη των Παλαιστίνιων και έχει υπό κατοχή τα 3/4 των εδαφών

τους, προχωρά σε εποικισμούς και ερήμωση ολόκληρων πόλεων.

 Η δολοφονική μηχανή του Ισραήλ καθημερινά δολοφονεί αθώους, άμαχους και μικρά

παιδιά οδηγεί στην απόγνωση και την απελπισία ανθρώπινες ψυχές.

Μόνο τα τελευταία 18 χρόνια έχει δολοφονήσει 150.000 ανθρώπους, εκ των οποίων

33.000 μικρά παιδιά.

 Πάνω από 2.500.000 Παλαιστίνιοι ζουν υπό καθεστώς μόνιμου αποκλεισμού, σε μια

ανθρώπινη φυλακή στη Λωρίδα της Γάζας.

 Μέσα στα 375 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Γάζας επικρατούν απάνθρωπες συνθήκες,
χωρίς τροφή, ρεύμα, νερό, φάρμακα.

Οι συγκλονιστικές εικόνες της ηρωικής αντίστασης του Παλαιστινιακού λαού, οι εικόνες άοπλων και μικρών παιδιών που τα βάζουν με πάνοπλους στρατιώτες και τεθωρακισμένα άρματα εμπνέουν και συγκινούν καθέναν που θέλει να λέγεται άνθρωπος. Ο ελληνικός λαός και τα σωματεία των εκπαιδευτικών έχουμε εκφράσει την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό πολλές φορές κατά το παρελθόν, με τις πρωτοβουλίες ενάντια στον αποκλεισμό, για την ανέγερση σχολείων, με την πρωτοβουλία «ένα τετράδιο για τα παιδιά της Παλαιστίνης». Το ίδιο κάνουμε και τώρα. Όσο η αντιδραστική κυβέρνηση του Ισραήλ θα συνεχίζει το πογκρόμ κατά των Παλαιστινίων αυτά τα γεγονότα που βιώνουμε αυτές τις μέρες, οι αιματηρές συγκρούσεις θα είναι αναπόφευκτες.

Το ίδιο κάνει και η Ελληνική Κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζοντας την διαχρονική συνεργασία όλων των Ελληνικών Κυβερνήσεων με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, τώρα στηρίζει έμπρακτα το σφαγιασμό 2 εκατομμυρίων παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, στέλνοντας φρεγάτα του ελληνικού ναυτικού αλλά και παρέχοντας σειρά διευκολύνσεων στην πολεμική μηχανή των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Γι΄ αυτό και η ομόφωνη απόφαση της Βουλής από το 2015 για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης μένει στα συρτάρια προς μεγάλη ικανοποίηση των Αμερικανο ΝΑΤΟικών συμμάχων.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

Όσοι πραγματικά πιστεύουν στην ειρήνη, για να μην την πληρώνει τελικά ο ίδιος ο λαός, οι ίδιοι οι λαοί της περιοχής, ο παλαιστινιακός λαός, ο ισραηλινός λαός, οι υπόλοιποι λαοί της περιοχής τους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις των ισχυρών χρειάζεται να παλέψουν για ένα πραγματικά ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ με άμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων του Ισραήλ από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Οι λαοί στεκόμαστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας, ενάντια στην ισραηλινή κατοχή
και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στεκόμαστε στο πλευρό του αγωνιζόμενου
λαού της Παλαιστίνης.
 
Αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και την αδελφοσύνη των λαών, με τερματισμό της
Ισραηλινής κατοχής, Παλαιστίνη ελεύθερη και ανεξάρτητη στα σύνορα του ‘67, με
πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ.
 
 Επιστροφή όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές
αποφάσεις του ΟΗΕ. Με άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων
πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.
 
 Καμία συμμετοχή-Καμία στήριξη της Ελλάδας στον σφαγιασμό του παλαιστινιακού
λαού.


Read More »
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ Ν ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ Ν ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023 Rating: 5

17 Νοέμβρη, τότε και τώρα… | Γράφει ο Άλκης Φάτσιος

Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023
17 Νοέμβρη, τότε και τώρα… | Γράφει ο Άλκης Φάτσιος


Μου είναι αδύνατο να προσπεράσω την ημερομηνία αυτή… “17 ΝΟΕΜΒΡΗ…”’ κάθε χρόνο που αυτή με συναντά.. Η μνήμη της ΑΣΒΕΣΤΗ, η μνήμη της ΠΥΞΙΔΑ για το σήμερα, για το αύριο, η μνήμη της ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ…

Η μνήμη της, με το γεγονός που περιέχει, ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΖΕΙ και ΒΟΑ, σαν μία αναντίρρητη ΑΠΟΔΕΙΞΗ, ότι ο ΚΟΝΩΝΙΚΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΑΓΩΝΑΣ – που στηρίζεται σε γνήσιες και αναλλοίωτες ιστορικές αξίες, όπως η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ( όταν πραγματικά κρατεί, άρχει ο Δήμος , ο Λαός…) η κοινωνική αλληλεγγύη, το ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ, – είναι ο μόνος κινητήριος μοχλός, για να δημιουργηθεί μία ΑΥΤΟΝΟΜΗ, άρα γνήσια, ΛΑÏΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ, και που σήμερα χρειάζεται ΟΣΟ ΠΟΤΕ… Μια ΛΑÏΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ που θα έχει ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ την ίδια την ΚΟΙΝΩΝΙΑ, χωρίς διαμεσολαβητές και ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ, με μέλη της, απολύτως συνειδητοποιημένα ( όπως και τότε…) στη βάση μιας ΕΝΟΤΗΤΑΣ (όπως και τότε…) ενότητα στους ΣΤΟΧΟΥΣ, στα ΜΕΣΑ, στην ΤΑΚΤΙΚΗ, στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ…

Το έχω ξαναπεί, το έχω ξαναγράψει, όμως στην σημερινή κοινωνική και πολιτική συγκυρία, αισθάνομαι την ανάγκη να το καταθέσω και πάλι. Το πολιτικό και κοινωνικό ΣΗΜΕΡΑ, αλλά κυρίως το ΑΥΡΙΟ…, είναι απολύτως ΖΟΦΕΡΟ για το λαό μας, ανεξαρτήτως αν αυτό γίνεται αντιληπτό από την συντριπτική πλειοψηφία αυτού…( διατηρώ πλείστες όσες αμφιβολίες…). Στήνεται πλέον, ανεπαισθήτως αλλά αργά και σταθερά, ένα ΚΡΑΤΟΣ κυριολεκτικά ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ κατεύθυνσης σε όλους τους τομείς που αυτό, εκφράζεται : ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΛΑÏΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ κ.λ.π. Ένα κράτος που έχει για κυβέρνηση ένα μίγμα ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ και ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ πολιτικής κατεύθυνσης, ένα κράτος που πρόσφατα ταυτίζεται ΠΛΗΡΩΣ και με το φασιστικό κράτος του Ισραήλ, που είναι υπεύθυνο για την εξελισσόμενη ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ του Παλαιστινιακού λαού… Ό, τι πιο αθλιότερο, ό, τι πιο απεχθές…

Με βάση λοιπόν την παραπάνω ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ συγκυρία, και ενώ κλείνουν 50 χρόνια από την μεγαλειώδη, εκείνη λαϊκή, εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, ένα είναι το ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ μεταξύ όλων όσων υποτίθεται ότι είμαστε αντίθετοι με την παραπάνω συγκυρία στο επίπεδο, είτε καταγραφής πολιτικών απόψεων είτε – κυρίως.. – εκδήλωσης πολιτικής δράσης. Το ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ λοιπόν είναι η ανεύρεση, – έστω σε έναν ελάχιστο βαθμό, ( αξίωση για απόλυτη σύμπτωση θα ήταν πολιτικός κρετινισμός… ) – ΚΟΙΝΩΝ ΟΡΩΝ και ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ, για να καταστεί δυνατή η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ενός γνήσιου ΛΑÏΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ( που σήμερα είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ…). Ενός λαϊκού κινήματος, ικανού να φρενάρει την λαίλαπα του φιλελευθερισμού στην πιο βάρβαρη μορφή του, αυτή του απροκάλυπτου φασισμού, που εξαφανίζει μέρα την μέρα, ώρα την ώρα, και τα τελευταία αναχώματα, πολιτικής και κοινωνικής αντίδρασης και αντίστασης, απέναντι σε αυτήν την λαίλαπα…

Παράλληλα όμως, αισθάνομαι ΛΥΠΗ, ΠΙΚΡΙΑ, μα και ΟΡΓΗ ( και πιστέψτε με νομιμοποιούμαι προς τούτο…) για τους κοινωνικούς και ιδεολογικούς χώρους που γαλουχήθηκα – ΦΥΣΙΚΑ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΩ… – και που ΔΥΣΤΥΧΩΣ, απ΄ ότι φαίνεται, εξαντλούν την ΡΗΤΟΡΙΚΗ και την ΔΥΝΑΜΙΚΗ τους, κυρίως στην ΥΠΟΔΉΛΩΣΗ της όποιας ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ τους ταυτότητας, και λιγότερο στην εξεύρεση των κοινών όρων και θέσεων..
Η κοινότητα των όρων, δημιουργεί ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΣΗΣ, δημιουργεί ΝΕΟ ή ΝΕΑ υποκείμενα ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ (όπως τον Νοέμβρη του 1973…) και το φως στο σημερινό σκοτεινό κοινωνικό τούνελ ,θα είναι πλέον ευδιάκριτο… Πιστέψτε με, είμαι απόλυτα πεπεισμένος, έχω ΑΚΛΟΝΗΤΗ ΠΙΣΤΗ, ότι ΑΥΤΟ και μόνο ΑΥΤΟ, είναι το μήνυμα που εξέπεμψε το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ του 1973 !!!


Αυτό το μήνυμα και συνεχίζει να εκπέμπει, και για το σήμερα και για το αύριο…


Read More »
17 Νοέμβρη, τότε και τώρα… | Γράφει ο Άλκης Φάτσιος 17 Νοέμβρη, τότε και τώρα… | Γράφει ο Άλκης Φάτσιος Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023 Rating: 5

Σύγχρονο ελαιοτριβείο "Γούλα" στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023
Σύγχρονο ελαιοτριβείο "Γούλα" στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)


Ελληνική ελιά. 
Ιερό δέντρο κατά την αρχαιότητα με έντονες κοινωνικές επιδράσεις και ευεργετικές ιδιότητες, αποτελεί σήμερα την πιο διαδεδομένη καλλιέργεια στην Ελλάδα και αναπόσπαστο κομμάτι της κάθε ελληνικής οικογένειας. 
Από την φύτευση μέχρι τους πρώτους ανθούς, την καρποφορία και την συγκομιδή ο δρόμος είναι μακρύς και περιέχει πολλά στάδια που θα καθορίσουν την υψηλή ποιότητα του ελαιόλαδου που όλοι θέλουμε να πετύχουμε. 
Στις νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις "Γούλα", στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας γνωρίζουμε ότι το τελικό στάδιο παραγωγής είναι το και το πιο καθοριστικό για την εξασφάλιση της υψηλής ποιότητας έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. 

Γι΄αυτό έχουμε φροντίσει ώστε: 
1) Κατά την αναμονή στο ελαιοτριβείο, ο καρπός να αποθηκεύεται αεριζόμενος σε μεγάλους δικτυωτούς σάκους για την αποφυγή ανάπτυξης οξέων. 
2) Το σχολαστικό πλύσιμο της ελιάς και η απομάκρυνση των φύλλων με την χρήση πεπιεσμένου αέρα στο νερό, εξασφαλίζει τον πλήρη διαχωρισμό της ελιάς από άλλα περιττά υλικά. 
3) Η σύνθλιψη του καρπού να γίνεται σε νέους ανοξείδωτους μαλακτήρες με «κρύα επεξεργασία». Με ειδικούς θερμομετρητές φροντίζουμε ώστε η θερμοκρασία να μη ξεπερνά τους 22 C. 
4) Να υπάρχει διαρκής εξαερισμός των υδρατμών κατά την διάρκεια της παραγωγής ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία «πικρίλας» και να αυξηθεί η ποιότητα. 
5) Παρέχουμε διαχωρισμένο χώρο αναμονής των πελατών για την παρακολούθηση της διαδικασίας παραγωγής με παράδοση του ελαιόλαδου αν όχι την ίδια μέρα, το αργότερο μέχρι την επόμενη. 

Και όλα αυτά, γιατί αποτελεί στοίχημα για εμάς η υψηλή ποιότητα που θέλετε να πετύχετε... 
Σας περιμένουμε καθημερινά στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας.

Τηλέφωνα επικοινωνία:
2665025450 - 6944607459


Read More »
Σύγχρονο ελαιοτριβείο "Γούλα" στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ) Σύγχρονο ελαιοτριβείο "Γούλα" στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023 Rating: 5

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο οι νεοεκλεγέντες Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης, Παραμυθίας, και Φλωρίνης

Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023
Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο οι νεοεκλεγέντες Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης, Παραμυθίας, και ΦλωρίνηςΟ Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος,δέχθηκε τους εξ Ελλάδος αρχιερείς

Στη έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποίησαν επίσκεψη την Πέμπτη, οι Μητροπολίτες Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων και Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος, καθώς και οι νεοεκλεγέντες Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Σεραπίων και Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος, και οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Σκοπέλου κ. Νικηφόρος και Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, πλαισιούμενος από τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, που συνεδριάζει στο Φανάρι, στο πλαίσιο των τακτικών εργασιών της για τον μήνα Νοέμβριο, δέχθηκε τους εξ Ελλάδος αρχιερείς στην Αίθουσα του Θρόνου.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη από το Φανάρι, ο νέοι ποιμενάρχες των τριών ιστορικών μητροπόλεων, από τις εν Ελλάδι εκκλησιαστικές επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου, των λεγομένων «Νέων Χωρών», ζήτησαν και έλαβαν, πριν από την ενθρόνισή τους, την ευχή του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Επίσης, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος παρουσίασε στον Παναγιώτατο τον νεοεκλεγέντα βοηθό του Επίσκοπο Σκοπέλου κ. Νικόδημο, αυτάδελφο του παρισταμένου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου, και ο Μητροπολίτης Κοζάνης κ. Παύλος τον νεοκλεγέντα βοηθό του Επίσκοπο Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τους συνεχάρη για την επάξια εκλογή τους, τοὺς προσέφερε από ένα αρχιερατικό εγκόλπιο και ευχήθηκε στους μεν επαρχιούχους καλλίκαρπη ποιμαντορία, στους δε βοηθούς καλή διακονία παρά τους ποιμενάρχες τους.
Read More »
Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο οι νεοεκλεγέντες Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης, Παραμυθίας, και Φλωρίνης Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο οι νεοεκλεγέντες Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης, Παραμυθίας, και Φλωρίνης Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023 Rating: 5

Ζητείται υπεύθυνος λογιστηρίου

Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023
Ζητείται υπεύθυνος λογιστηρίου


Από την επιχείρηση NTORKOS PLANTS ζητείτε υπεύθυνος λογιστηρίου
Απαραίτητη σχετική προϋπηρεσία, γνώση αγγλικών και δίπλωμα οδήγησης.

Αποστολή Βιογραφικών: adorkos@yahoo.gr
Read More »
Ζητείται υπεύθυνος λογιστηρίου Ζητείται υπεύθυνος λογιστηρίου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023 Rating: 5

“Εὐεργεσίας τίμα…” Οι ευεργέτες της Παραμυθιάς στο πέρασμα των αιώνων.

Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023
“Εὐεργεσίας τίμα…” Οι ευεργέτες της Παραμυθιάς στο πέρασμα των αιώνων.


Η Παραμυθιά όπως και όλη η Ήπειρος, έχει να επιδείξει ορισμένους από τους πιο φωτισμένους πατριώτες που με τις αγαθοεργίες τους και τις ευεργεσίες τους άφησαν το στίγμα τους στην γαλούχηση της τοπικής κοινωνίας είτε ζούσαν στην Παραμυθιά είτε βρέθηκαν μακριά από αυτήν, ενώ σε αυτούς χρωστάμε σχεδόν τα πάντα, από όσα δεσπόζουν σήμερα στην πόλη.

Οικογένεια Μαρούτση.
Οι Παραμυθιώτες που ξεκίνησαν το χορό της Εθνικής Ευεργεσίας. Το μοναδικό στο είδος του ρολόι Παραμυθιάς, η Μαρουτσαία Σχολή Ιωαννίνων, η γέφυρα Μαρούτση στην Παραμυθιά, το πλήθος κοινωνικών ευεργεσιών σε Ελλάδα, Ιταλία και Ρωσία, καθώς και η αναγνώριση πέρα από τα στενά όρια της χώρας, συνθέτουν την ιστορία των ευπατρίδων Παραμυθιωτών της οικογένειας Μαρούτση. Μέλη της οικογένειας έχουν τιμηθεί με το τίτλο του μαρκησίου απο την αυτοκράτειρα της Αυστρίας Μαρία Θηρεσία, με τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος της Αγίας Άννας από την αυτοκράτειρα της Ρωσίας Μεγάλη Αικατερίνη καθώς και με το το Παράσημο του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων.

Οικογένεια Βούλγαρη.
Από το κατάστημα της Λαϊκής Αγοράς στην Παγκόσμια αυτοκρατορία. Όταν στα μέσα του 1880 ο Σωτήριος Βούλγαρης ξεκινούσε την αυτοκρατορία του κανένας δεν περίμενε την εξέλιξη του παγκοσμίως γνωστού οίκο BVLGARI. H οικογένεια όμως ποτέ δεν ξέχασε την Παραμυθιά και το 1937 προσφέρει 1.075.000 δραχμές για την ανέγερση του περίφημου σχολείου Βούλγαρη στην Παραμυθιά.

Οικογένεια Ρίγγα.
Οι μεγάλοι έμποροι με σειρά ευεργεσιών που αξιοποιούνται ακόμα και τις μέρες μας. Ο Θεμιστοκλής Ρίγγας διατέλεσε Δήμαρχος Παραμυθιάς το 1933 και κορυφαία μέρα της ζωής του, θεωρείται, η 22 Μαΐου 1934, όπου στο Ξενοδοχείο «De France» στη Βιέννη κατάρτισε την ιδιόχειρη Διαθήκη του. Με εκτίμηση των Υπηρεσιών του 1935, η αξία της περιουσίας του, που άφηνε στο Δημοτικό Σχολείο Παραμυθιάς, για να ντύνονται και να τρέφονται οι άποροι μαθητές του, ανήλθε στο τεράστιο για την εποχή εκείνη, ποσό των 7.000.000 ( εφτά εκατομμυρίων δραχμών), δηλ. 35.000 χρυσές λίρες Αγγλίας. Το κληροδότημα Ρίγγα εκτός από μετρητά περίεχε και ακίνητα και μέχρι τις μέρες μας το διαχειρίζεται επιτροπή που αποτελείται από τον/την εκάστοτε Δήμαρχο Παραμυθιάς, το εκάστοτε Μητροπολίτη, το εκάστοτε διευθυντή του πρώτου Δημοτικού Σχολείου και ένα μέλος από την οικογένεια.

Μηχαήλ Παραμυθιώτης.
Οι καιροί τον έφεραν στην Κέρκυρα και στην Ιταλία, ωστόσο ποτέ δεν ξέχασε την ιδιαίτερη του πατρίδα. Το 1860, συντάσσοντας την διαθήκη του στην Κέρκυρα, αφήνει την οικία του στην Παραμυθιά για μετόχι του αλληλοδιδακτικού σχολείου. Αργότερα στεγάζεται εκεί το γυμνάσιο Παραμυθιάς και πολύ μετά το πρακτικό λύκειο Παραμυθιάς. Το 1872 ο Μιχαήλ Παραμυθιώτης προσφέρει μέσω της ανανεωμένης διαθήκης του 3 καταστήματα στην Παραμυθιά για την ανώτερη Ελληνική σχολή Παραμυθιάς, με τα ετήσια έσοδά τους να ανέρχονται στα 1500 γρόσια. Επίσης άφησε σε τραπεζικούς λογαριασμούς του στην Εθνική τράπεζα και στην Βασιλική τράπεζα της Μόσχας, 5.000 τάλιρα για να «διατηρείται αξιοπρεπώς το πνευματικόν τούτο κέντρον» όπως αναφέρεται στην διαθήκη του.

Σωτήριος Παπαθανασίου
Ο Παραμυθιώτης λόγιος χρηματοδότησε μεγάλο μέρος της ανέγερσης του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Δονάτου, ενίσχυσε οικονομικά τον ΦΟΠ, χρηματοδότησε τις ανασκαφές και στην συνέχεια την ανέγερση της Αγίας Παρασκευής στο Σούλι

Αλέξανδρος Καλούδης.
Απόγονος της φάρας των Τζαβελαίων που με έξοδα του πραγματοποιηθήκαν πολλά έργα στην Παραμυθιά όπως η προτομή του Φώτου Τζαβέλα στην πλ. Μηχαήλ Παραμυθιώτη, το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, οι προτομές της Μόσχος και του Λάμπρου Τζαβέλα στο Σούλι, η χρηματοδότηση πολλών βιβλίων σχετικά με την περιοχή αλλά και πλήθος δράσεων στην ευρύτερη περιοχή της Παραμυθιάς.

Ειρήνη Πούλα, Ιωάννης Λούλης, Χρήστος Ρίγγας και Αντρέας Μαυρογιάννης.
Και οι τέσσερεις τους μπορεί να είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό ωστόσο κατά την διάρκεια της ζωής τους πρόσφεραν στην Παραμυθιά την οικονομική τους βοήθεια για την ανέγερση υπηρεσιών με πιο γνωστή την ανέγερση του Παρθεναγωγίου Παραμυθιάς το 1865. Η Ειρήνη Πούλα πρόσφερε το πατρικό της σπίτι ενώ οι υπόλοιποι τρεις συμπλήρωσαν τα απαιτούμενα ποσά στο εγχείρημα που συντόνιζε ο Επίσκοπος Παραμυθιάς, Αγάπιος Χατζηιωάννου

Χρυσόστομος Λαμπρίδης
Σε αυτόν οφείλεται γη αναστύλωση του σχολικού κτηρίου στο Πολύδροσο Παραμυθιάς, η ανέγερση του Προφήτη Ηλία, της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Γεωργίου. Επίσης με ενέργειες του σε κρατικές υπηρεσίες, πραγματοποιήθηκε μια σειρά από έργα στο Πολύδροσο όπως το μνημείο της κοινότητας, η πλατεία, το κοινοτικό γραφείο, το λαογραφικό μουσείο κ.α

Βασίλειος Μελάς
Μπορεί να μην ήταν Παραμυθιώτης, ωστόσο ο γόνος μιας από τις παλαιότερες οικογένειες της Ηπείρου, είναι ο ευεργέτης του 1ου Νηπιαγωγείου Παραμυθιάς, αφού αυτό κατασκευάστηκε ύστερα από δωρεά του. Ακόμα και στις μέρες μας, το ίδρυμα που ίδρυσε ο ίδιος και φέρει το όνομα του, διατηρεί άριστες σχέσεις με το 1ο νηπιαγωγείο Παραμυθιάς με το ίδρυμα να συνδράμει σε εκπαιδευτικό υλικό (βιβλία, αναλώσιμο υλικό για δραστηριότητες, παιχνίδια, μουσικά όργανα κ.ά.), αλλά και σε υλικό υποδομής.

Φυσικά εκτός από αυτούς υπάρχουν και πολλοί άλλοι που είτε ανώνυμα είτε επώνυμα, έβαλαν το λιθαράκι τους στην δημιουργία της πάλαι ποτέ αστικής Μητροπολιτικής πόλης της Παραμυθιάς, οχι αποκλειστικά με χρηματικά ποσά αλλα με επιρροές στις εκάστοτε κυβερνήσεις όπως ο Βασίλειος Κραψίτης (ΚΕΓΕ, Ειρηνοδικείο, Μητροπολιτικός Ναός, ΦΟΠ, Εθνική Τράπεζα, μνημεία, δρομοι κλπ), ο Νεόφυτος Κοτζαμανίδης (Οικοτροφείο), ο Ιωάννης Υποτελέκης, ο Δημήτριος Μπότσαρης, η οικογένεια Στράτη κ.α


Read More »
“Εὐεργεσίας τίμα…” Οι ευεργέτες της Παραμυθιάς στο πέρασμα των αιώνων. “Εὐεργεσίας τίμα…” Οι ευεργέτες της Παραμυθιάς στο πέρασμα των αιώνων. Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023 Rating: 5

Μεγάλες Προσφορές Σε Ημερολόγια Από Την “Τυποργάνωση”

Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023
Μεγάλες Προσφορές Σε Ημερολόγια Από Την “Τυποργάνωση”


Read More »
Μεγάλες Προσφορές Σε Ημερολόγια Από Την “Τυποργάνωση” Μεγάλες Προσφορές Σε Ημερολόγια Από Την “Τυποργάνωση” Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023 Rating: 5

Προλάβετε την έκπτωση 5% στο πετρέλαιο θέρμανσης - Σήμερα η τελευταία ημέρα

Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023
Προλάβετε την έκπτωση 5% στο πετρέλαιο θέρμανσης - Σήμερα η τελευταία ημέρα


Για ακόμη μία χρονιά, η ΕΚΟ κατανοώντας τις ανάγκες της εποχής, παραμένει έμπρακτα δίπλα στους Έλληνες καταναλωτές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης με έκπτωση 5% και εξόφληση σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτικές κάρτες όλων των ελληνικών τραπεζών.

Έτσι, τους δίνει τη δυνατότητα να προμηθευτούν και φέτος, πετρέλαιο θέρμανσης με έκπτωση 5% και εξόφληση σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτικές κάρτες ΟΛΩΝ των ελληνικών τραπεζών, έως και τις 17 Νοεμβρίου 2023

Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα όλα τα μέλη του προγράμματος επιβράβευσης EKO Smile κερδίζουν πόντους, όπως επίσης και τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ένα μεγάλο διαγωνισμό για 100 δώρα υψηλής αξίας, με κάθε αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Κάντε τώρα την παραγγελία σας με τελική τιμή εώς 1,347€ Για παραγγελίες τηλεφωνήστε στο 2665098010 & 6974747918
Πρατήριο υγρών καυσίμων ΕΚΟ Ανδρέας Νικολάου
7ο χιλιόμετρο Ηγουμενίτσας - Πλαταριάς

Read More »
Προλάβετε την έκπτωση 5% στο πετρέλαιο θέρμανσης - Σήμερα η τελευταία ημέρα Προλάβετε την έκπτωση 5% στο πετρέλαιο θέρμανσης - Σήμερα η τελευταία ημέρα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023 Rating: 5

Η αδελφότητας Ψακκας συγχαίρει για το αποτέλεσμα των εκλογών

Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023
Η αδελφότητας Ψακκας συγχαίρει για το αποτέλεσμα των εκλογών

Ο Πρόεδρος και το ΔΣ της Αδελφότητας Ψακκας θέλουν να δώσουν συγχαρητήρια σε όλους τους υποψήφιους στις Δημοτικές εκλογές οι οποίοι κατέβηκαν στην εκλογική διαδικασία για να βοηθήσουν το τόπο μας.

Επίσης να πούμε ένα μεγάλο μπράβο και καλό κουράγιο στο δύσκολο έργο τους, στον νέο Δήμαρχο Σουλίου Αθανάσιο Ντανη. 

Στον Πρόεδρο μας της Ψακκας τον Σπύρο Τσιακο.

Στον Δημοτικό σύμβουλο Βασίλη Δήμα και στους εκλεγεντες της Γκρικας Σάκη Κορακη,Ειρήνη Τσε και Βασίλη Σοφίας.


Read More »
Η αδελφότητας Ψακκας συγχαίρει για το αποτέλεσμα των εκλογών Η αδελφότητας Ψακκας συγχαίρει για το αποτέλεσμα των εκλογών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023 Rating: 5

23,8 εκατομμύρια το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου

Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023
23,8 εκατομμύρια το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου


Στα 23, 8 εκατομμύρια ανέρχεται το πρόγραμμα έργων της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2024.

 Πρόκειται για το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από τους ΚΑΠ και το ΠΔΕ και δεν περιλαμβάνει τις μεγάλες παρεμβάσεις που υλοποιούνται είτε από το ΕΣΠΑ, είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το μεγαλύτερο μέρος των παρεμβάσεων αφορά έργα που είναι σε εξέλιξη όπως και παρεμβάσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Ο Περιφερειάρχης αναγνώρισε ότι τα περισσότερα έργα είναι συνεχιζόμενα ενώ οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης μίλησαν για ανισοκατανομή και για απουσία σχεδιασμού.

Μάλιστα ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Πρέντζας τόνισε ότι το μεγάλο πακέτο έργων είναι αυτό του Περιφερειακού Ταμείου για τα οποία δεν ενημερώνεται το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου περιλαμβάνει πιστώσεις για τα νέα Διοικητήρια στην Άρτα και την Πρέβεζα όπως και για την αγορά διατηρητέου κτιρίου στα Γιάννινα που θα καλύψει ανάγκες επέκτασης της Αρχιτεκτονικής Σχολής.

Η κατανομή των 23,8 εκατομμυρίων ευρώ για το 2024

1. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ & ΠΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: 15.058.675,93€

2. ΠΕ ΑΡΤΑΣ : 1.519.857,68€

3. ΠΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ : 2.091.918,03€

4. ΠΕ ΠΡΕΒΕΖΑΣ : 5.192.927,32€
Read More »
23,8 εκατομμύρια το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου 23,8 εκατομμύρια το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023 Rating: 5

Απο την παρουσίαση του υπο κατασκευή πολυχώρου Bvlgari +ΒΙΝΤΕΟ

Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023
Απο την παρουσίαση του υπο κατασκευή πολυχώρου Bvlgari +ΒΙΝΤΕΟ


Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο θέατρο Καρκαμίσι στην Παραμυθιά, η εκδήλωση παρουσίασης / ενημέρωσης, στο πλαίσιο του έργου «Εξοπλισμοί – Διαμόρφωση Εκθέσεων Πολυχώρου Κτιρίου Βούλγαρη».

Μεταξύ άλλων το παρόν έδωσαν ο Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καράγιαννης, ο νέοεκλεγείς Δήμαρχος Θανάσης Ντάνης, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλα Μπραίμη, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης

Η είδηση που βγήκε από την εκδήλωση, είναι πως βάσει χρονοδιαγράμματος, τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν σε 7 μήνες απο τώρα, τον Μάιο του 2024

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Ανάδοχο του έργου, εταιρείες ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ & TETRAGON ΑΕ και στόχο ειχε την εξοικείωση και την συμβολή της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της στο έργο, που θα προάγει και θα διαφυλάσσει την τοπική πολιτιστική κληρονομιά.

Δειτε στο βίντεο που ακολουθεί, χαρακτηριστικά στιγμιότυπά απο την παρουσίαση.


ι
Read More »
Απο την παρουσίαση του υπο κατασκευή πολυχώρου Bvlgari +ΒΙΝΤΕΟ Απο την παρουσίαση του υπο κατασκευή πολυχώρου Bvlgari +ΒΙΝΤΕΟ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023 Rating: 5

Πρόγραμμα εορτασμού της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων στους Φιλιάτες

Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023

Πρόγραμμα εορτασμού της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων στους Φιλιάτες


Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων που θα γίνουν στους Φιλιάτες την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Πρόγραμμα Εορτασμού

Τρίτη 21 Νοεμβρίου

Ώρα 07:30΄:

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου της πόλης των Φιλιατών

Ώρα 10:30΄:

Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου της πόλης των Φιλιατών, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου & Πάργας κ.κ. ΣΕΡΑΠΙΩΝΟΣ.

-Μετά τη δοξολογία, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από Αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων

-Πέρας προσέλευσης επισήμων για τη δοξολογία, στην Εκκλησία, ώρα 10:15 π.μ.

Ώρα 11.00΄: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων της πόλης

Παράλληλες εκδηλώσεις: Στους Φιλιάτες -Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων Καταστημάτων, του Δημοτικού Καταστήματος, καθώς και των Καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. καθώς και φωταγώγηση τους τις βραδινές ώρες.

Παρακαλούνται να ρυθμίσουν:Τα σχετικά με την ιεροτελεστία, η Ιερά Μητρόπολη Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου &
Πάργας και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού της πόλης.Η απόδοση τιμών στους επισήμους κατά την είσοδο και την έξοδο από τον Ιερό Ναό και κατά την άφιξη
και αποχώρηση από το Μνημείο Ηρώων, θα γίνει από τη Φιλαρμονική του Δήμου Φιλιατών.
Ο Δήμος Φιλιατών και η Δ.Κ. Φιλιατών, τον ευπρεπισμό του χώρου του μνημείου, τον σημαιοστολισμό, διάθεση Φιλαρμονικής.
Η Αστυνομική Δ/νση Θεσπρωτίας για την τήρηση της τάξης και την κίνηση των οχημάτων,
Read More »
Πρόγραμμα εορτασμού της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων στους Φιλιάτες Πρόγραμμα εορτασμού της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων στους Φιλιάτες Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023 Rating: 5

Πρέβεζα: Προχωρούν οι εργασίες στον κόμβο της Λούτσας

Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023
Πρέβεζα: Προχωρούν οι εργασίες στον κόμβο της Λούτσας

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής στον κόμβο της Λούτσας στην εθνική οδό Πρέβεζας -Ηγουμενίτσας.

Το έργο προϋπολογισμού 2.350.000 ευρώ κατασκευάζεται από την Περιφέρεια Ηπείρου με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά στην κατασκευή κυκλικού κόμβου στη συμβολή της εθνικής οδού Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας µε την επαρχιακή οδό προς Λούτσα και Παραλία Λούτσας, νοτιοανατολικά και στα 400µ. από τον οικισμό.

Ο συγκεκριμένος κόμβος (μαζί με τους υπόλοιπους που κατασκευάζει ή θα κατασκευάσει η Περιφέρεια Ηπείρου) θα συμβάλλει στη διευθέτηση της κυκλοφορίας σε ένα πολυσύχναστο σημείο ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Read More »
Πρέβεζα: Προχωρούν οι εργασίες στον κόμβο της Λούτσας Πρέβεζα: Προχωρούν οι εργασίες στον κόμβο της Λούτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023 Rating: 5

Οι Ηπειρώτες ζουν… παραπάνω!

Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023
Οι Ηπειρώτες ζουν… παραπάνω!


Πρωταθλητές στη μακροζωία αποδεικνύονται οι κάτοικοι στις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας, καθώς σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat), όλα τα νησιά καταγράφουν προσδόκιμο επιβίωσης πάνω από τον μέσο όρο της χώρας.

Στον αντίποδα βρίσκονται τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, όπου οι πολίτες, μπορεί να έχουν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες, αλλά ζουν και τα λιγότερα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, στην κορυφή της μακροζωίας στη χώρα μας βρίσκονται για το 2021 οι κάτοικοι του Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος) με μέσο όρο ζωής τα 83,1 έτη, ενώ ακολουθούν οι κάτοικοι της Ηπείρου (Άρτα, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Πρέβεζα), όπου οι κάτοικοι ζουν 82,1 χρόνια.

Στην 3η θέση βρίσκονται συνολικά τα νησιά του Αιγαίου με 81,9 χρόνια, ενώ τα στα νησιά της περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου οι κάτοικοι ζουν 81,6 χρόνια και βρίσκονται στην 5η θέση.

Στην 4η θέση βρίσκονται οι κάτοικοι της Κρήτης με 81,7 χρόνια.

Ο μέσος όρος ζωής των κατοίκων σε όλη τη χώρα είναι 80,2 χρόνια.

Κάτω από τον μέσο όρο βρίσκονται 5 από τις 16 περιοχές που αναλύει η έρευνα της Eurostat.

Συγκεκριμένα, κάτω από το μέσο όρο ζωής ζουν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας (80,2 χρόνια), της Αττικής (79,8 χρόνια), της Βόρειας Ελλάδας (79,8 χρόνια), της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (79,3 χρόνια) και της Κεντρικής Μακεδονίας (79,3 χρόνια).

Ο μέσος όρος ζωής σε 16 περιοχές της Ελλάδας το 2021

Βόρειο Αιγαίο 83,1

Ήπειρος 82,6

Νησιά Αιγαίου 81,9

Κρήτη 81,7

Νότιο Αιγαίο 81,6

Πελοπόννησος 80,8

Δυτική Μακεδονία 80,7

Ιώνια Νησιά 80,7

Στερεά Ελλάδα 80,5

Κεντρική Ελλάδα 80,4

Δυτική Ελλάδα 80,3

ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ Ελλάδας 80,2

Θεσσαλία 80

Αττική 79,8

Βόρεια Ελλάδα 79,8

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 79,3

Κεντρική Μακεδονία 79,3

Τα ποσοστά μακροζωίας και στην Ευρώπη

Η Ευρωπαίοι έχασαν 1,5 χρόνο ζωής τα χρόνια της πανδημίας

Σχεδόν 1,5 χρόνο έχασαν από το προσδόκιμο της ζωής τους οι Ευρωπαίοι τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας, με τους άνδρες να αναμένουν να ζήσουν σχεδόν 6 χρόνια λιγότερα από όσα οι γυναίκες.

Το 2019 το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 81,3 χρόνια.

Το 2021, όμως, μειώθηκε στα 80,1 έτη, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Εντούτοις, κατά μέσο όρο την τελευταία δεκαετία, το προσδόκιμο ζωής στην ΕΕ αυξήθηκε με σχετικά σταθερό ρυθμό μέχρι το 2019.

Το 2021, το συνολικό προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση στην ΕΕ ήταν 80,1 έτη, δηλαδή η χώρα μας ήταν μόλις ένα μήνα πάνω από τον μέσο όρο.

Το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες στην ΕΕ ήταν 82,9 έτη, δηλαδή 5,7 έτη περισσότερο από αυτό των ανδρών, που ήταν κατά μέσο όρο 77,2 έτη.

Το μεγαλύτερο χάσμα στο προσδόκιμο επιβίωσης μεταξύ των δύο φύλων καταγράφηκε στη Λετονία, όπου το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση για τις γυναίκες ήταν κατά 9,8 έτη υψηλότερο. Το μικρότερο χάσμα μεταξύ των δύο φύλων παρατηρήθηκε στη γαλλική περιοχή της Μαγιότ, όπου το προσδόκιμο ζωής των γυναικών ήταν 2,3 έτη υψηλότερο από αυτό των ανδρών.

Το προσδόκιμο επιβίωσης για τις γυναίκες ήταν τα 82,9 χρόνια, αλλά για τους άνδρες 77,2 χρόνια κατά μέσον όρο. Η διαφορά μεταξύ των φύλων διαμορφώθηκε σε 5,7 χρόνια.

Αντιθέτως, η μικρότερη διαφορά καταγράφηκε στην υπερπόντια περιοχή Μαγιότ της Γαλλίας.

Σε αυτήν, το προσδόκιμο ζωής των γυναικών κατά την γέννηση είναι μόλις 2,3 χρόνια υψηλότερο από ό,τι των ανδρών.

Ωστόσο εκείνες που αναμένεται να ζήσουν περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους είναι οι γυναίκες στην Ισπανία και ιδίως στην Μαδρίτη.

Κατά την γέννησή τους έχουν προσδόκιμο επιβίωσης τα 88,2 χρόνια. Στην Ισπανία βρίσκονται ακόμα πέντε περιοχές με προσδόκιμο από 87 έως 87,6 έτη.

Εκτός Ισπανίας, υψηλό προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση έχουν οι γυναίκες στην Rhône-Alpes στη Γαλλία και στην αυτόνομη επαρχία του Τρέντο της Ιταλίας. Και στις δύο είναι τα 86,7 έτη.

Αντίστοιχα, στους άνδρες το προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση ήταν το 2021 υψηλότερο στη νησιωτική περιοχή του Αland της Φινλανδίας, όπου έφτασε στα 82,8 χρόνια.

Read More »
Οι Ηπειρώτες ζουν… παραπάνω! Οι Ηπειρώτες ζουν… παραπάνω! Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023 Rating: 5

Το 1ο ΕΠΑΛ Φιλιατών επιστέφτηκε το Γηροκομείο Φιλιατών

Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023
Το 1ο ΕΠΑΛ Φιλιατών επιστέφτηκε το Γηροκομείο ΦιλιατώνΜε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας που γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου, το 1ο ΕΠΑΛ Φιλιατών επισκεύφτηκε το Γηροκομείο Φιλιατών. Στόχος της επίσκεψης αυτής ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών γύρω από τα πρακτικά και συναισθηματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της Τρίτης ηλικίας.

Ο διευθυντής και το προσωπικό του Ιδρύματος μας υποδέχτηκαν θερμά και μας ξενάγησαν σε όλους τους χώρους της δομής. Οι μαθητές άδραξαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους τροφίμους.

Τέτοιες βιωματικές δράσεις προάγουν το άνοιγμα του σχολείου προς την τοπική κοινότητα, ευαισθητοποιούν τους μαθητές σε κοινωνικά θέματα, αυτενεργούν, αλληλεπιδρούν συνεργάζονται και αναπτύσσουν δεξιότητες ενεργού πολιτειότητας.

Read More »
Το 1ο ΕΠΑΛ Φιλιατών επιστέφτηκε το Γηροκομείο Φιλιατών Το 1ο ΕΠΑΛ Φιλιατών επιστέφτηκε το Γηροκομείο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2023 Rating: 5

Σελίδες