Νίκος Αναστασίου, ο «χρυσός» ξυλουργός από την Θεσπρωτία που έγινε επίτιμος διδάκτορας της Οξφόρδης

Κυριακή, Αυγούστου 02, 2020
Νίκος Αναστασίου, ο «χρυσός» ξυλουργός από την Θεσπρωτία που έγινε επίτιμος διδάκτορας της Οξφόρδης


Οταν στις 17 Απριλίου, στο περίφημο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η Ακαδημαϊκή του Ένωση (Academic Union) θα ντύνει τον 36χρονο Νίκο Αναστασίου με την τήβεννο του επίτιμου διδάκτορα στον επιχειρηματικό τομέα (Business and Management), ως «βασικό συντελεστή στην ανάπτυξη μιας τοπικής οικονομίας», μπορεί να μην θυμάται τη ρήση του Γκέτε: «Το ξύλο καίγεται διότι έχει μέσα του τα κατάλληλα στοιχεία, όπως κάποιος γίνεται διάσημος ή σημαντικός διότι έχει μέσα του τα κατάλληλα στοιχεία». Θα θυμάται όμως την ιστορία «του γιου ενός ξυλουργού που ζήτησε από τον πατέρα του να του φτιάξει ένα ξύλινο αυτοκίνητο.


Ο πατέρας έψαξε στην αποθήκη, αδιαφόρησε για την καινούργια παραλαβή από τα φρεσκοφουρνισμένα ξύλα, και έπιασε από το βάθος ένα παλιό κομμάτι ξύλου που έδειχνε πολύ ταλαιπωρημένο. Ο γιος διαμαρτυρήθηκε, διότι πίστεψε ότι αυτό το παλιό ξύλο δεν θα μπορούσε να γίνει λαμπερό παιχνίδι. Ο πατέρας, του εξήγησε ότι στο ξύλο δεν έχει σημασία τόσο η εξωτερική του επιφάνεια, όσο το τι κρύβεται από κάτω. Το έτριψε προσεκτικά, το γυάλισε και αποκαλύφθηκε μια γερή κερασιά. Στα χέρια του έμπειρου ξυλουργού αυτό το παλιό κομμάτι ξύλου μεταμορφώθηκε σ’ ένα υπέροχο αυτοκίνητο που, και δεκαετίες μετά, έχει αντέξει στον χρόνο».

Να το πάμε και ακόμη παραπέρα; Να το πάμε. Να δούμε σε αυτό το παλιό ξύλο την Ελλάδα; Ο Νίκος Αναστασίου το βλέπει: «Δυστυχώς, η χώρα μας ακόμα έχει τα εξωτερικά σημάδια της ταλαιπωρίας. Η γερή κερασιά είναι από κάτω και περιμένει να την αναδείξουμε. Με δουλειά, επιμονή, φροντίδα, ποιότητα και τιμιότητα».

 
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Νίκου Αναστασίου στην ημερίδα «Επιχειρήσεις: Η ελληνική επιτυχία», στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος


Ξεκινήσαμε έτσι και δεν σας σύστησα. Ο Νίκος Αναστασίου είναι ο γιός του ξυλουργού Βασίλη Αναστασίου, από το Μαυρότοπο Θεσπρωτίας, που ήρθε στην Αθήνα το 1971 και ξεκίνησε δέκα χρόνια μετά με ένα μικρό ξυλουργείο στο Μενίδι, για να το αναπτύξει σε μια μικρή επιχείρηση, επιτυχημένη για τα μέτρα της. Την ιστορία θα την διαβάσετε παρακάτω. Εκείνο που θα πρέπει να κρατήσουμε ως ορόσημο είναι η στιγμή, που ύστερα από απανωτές αποτυχημένες προσπάθειες, ο Νίκος Αναστασίου με την Epexyl του, που έχει μαζί με τον αδελφό του Δημήτρη, κατάφερε να λύσει ένα πολύ δύσκολο κατασκευαστικό πρόβλημα των τοίχων της νέας όπερας της Αθήνας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Φάληρο. Και να το λύσει για ποιόν, παρακαλώ; Για τον διάσημο αρχιτέκτονα του έργου Ρέντσο Πιάνο. Για να φαίνεται μασίφ και δίχως εξωτερικές «ραφές». Και να έχουν και βάρος 100 κιλών το τετραγωνικό…τοίχων.



Ας μείνουμε εδώ και δίχως να σας ζαλίσω με τεχνικές λεπτομέρειες. Οι εικόνες της νέας όπερας μιλάνε από μόνες τους. Στα ξυλουργικά. Στις ειδικές κατασκευές, που αργότερα έφεραν και βραβεία. Αυτή η περιπέτεια ξεκίνησε το 2012, όταν μαζί με την ΓΕΚ-Τέρνα η Epexyl μετείχε στο διαγωνισμό για τα ξυλουργικά στα έργα του Ρέντσο Πιάνο. Και πήρε το έργο. Και έφτασε στο σημείο… τριβής. Την λύση για τους βαριά μασίφ τοίχους. «Ομολογώ ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση και ευκαιρία της ζωής μου. Ο Ρέντσο Πιάνο είχε ζητήσει τα πάνελ της όπερας να είναι απολύτως ειδικών προδιαγραφών: Ήθελε να είναι κυματιστά, διαστάσεων 3Χ3 και χωρίς αρμούς για λόγους αισθητικής». Όσες προσπάθειες και αν γίνονταν, έπεφταν στο κενό. «Αυτό που ήθελε, κυριολεκτικά, δεν υπήρχε. Έπρεπε λοιπόν να ανακαλυφθεί». Χρειάστηκαν, λέει, «έξι μήνες δοκιμών και επένδυσης σε διαφορετικές τεχνικές».

 
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ένα βράδυ, ο Νίκος Αναστασίου στο ζάπινγκ έπεσε πάνω σε ένα ντοκιμαντέρ ναυπηγικής. «Τράβηξε την προσοχή μου μια ειδική τεχνική αρνητικής πίεσης που χρησιμοποιείται για την κατασκευή σύγχρονων ξύλινων ιστιοπλοϊκών σκαφών. Η λύση είχε βρεθεί μέσα από μια εντελώς διαφορετική – ανορθόδοξη προσέγγιση. Πρακτικά, φέραμε την κατασκευαστική αντίληψη της ναυπηγικής μέσα στην όπερα».

Αυτό ήταν που άνοιξε την… καρδιά του Ρέντσο Πιάνο, τις πόρτες του γραφείου του, των RPBW Architects και γενικώς τις πόρτες προς τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα και προς τις επενδύσεις στον Νίκο Αναστασίου, τον αδελφό του και την Epexyl. Για να φτάσουν μέσα σε μία τριετία να ανοίξουν ορίζοντες σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Εντάξει, στις τέσσερις από τις πέντε ηπείρους: «Πρόσφατα παραδώσαμε το νέο δικαστικό μέγαρο των Παρισίων. Φτάσαμε στις ΗΠΑ, όπου πρόσφατα ιδρύσαμε εκεί μια νέα εταιρεία. Συμμετέχουμε στην μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην ιστορία των ΗΠΑ, το Hudson Yards, έργο προϋπολογισμού 25 δισ. δολαρίων και 1.200.000 τ.μ. Συμμετείχαμε στη νέα Όπερα της Ινδίας στη Βομβάη, στη νέα Όπερα του Βιετνάμ, στο Ανόι, στο 432 Park Avenue, το ψηλότερο κτίριο κατοικιών στο Δυτικό Ημισφαίριο. Αλλά και σε πολλά έργα με τον Ρέντσο Πιάνο, όπως στο Πανεπιστήμιο Columbia, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ταϊπέι, ή την εμβληματική υπεράκτια επέκταση του Μονακό. Σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες του Accor Hotel Group, όπως στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Σε συνεργασία με τον παγκόσμιο ξενοδοχειακό κολοσσό Four Seasons στη Δομινικανική Δημοκρατία. Σε κτιριακά συγκροτήματα στον Λίβανο και το Παρίσι αλλά και το Λονδίνο και την Αϊόβα των ΗΠΑ».

 
Το εντυπωσιακό κτίριο 432 Park Avenue στη Νέα Υόρκη

Γιατί το ένα έφερε το άλλο. Ο 80χρονος Νεοϋορκέζος επενδυτής Χάρι Μακλόουβ είδε τις φωτογραφίες της νέας Εθνικής Λυρικής Σκηνής (αίθουσα Σταύρος Νιάρχος) στους τοίχους του γραφείου του Ρέντσο Πιάνο και ρώτησε «ποιος έκανε αυτή τη δουλειά;» για να καλέσει, πάραυτα, το Νίκο Αναστασίου να αναλάβει όλα τα ξυλουργικά έργα στο κτίριο στο 432 Park Avenue, ύψους 425 μέτρων (με 105 πολυτελή διαμερίσματα). Κάτι αντίστοιχο έγινε και με τον αμερικανό επενδυτή Στίβεν Ροθ και το Hudson Yards. «Δεν είμαι ο φθηνότερος», μου λέει – σαν μυστικό – γελώντας ο Νίκος Αναστασίου. «Είμαι όμως ο πιο αξιόπιστος. Παραδίδω κάθε έργο στην ώρα του και στην σωστή ποιότητα». Έτσι ο ίδιος και οι άνθρωποι της Epexyl μπορούν να ισχυρίζονται ότι «γίναμε κορυφαίοι στον συνδυασμό καινοτομίας και ποιότητας κατασκευής». Και ότι «συνδυάζουμε την εμπειρία παλιών τεχνιτών με τις νέες τεχνολογίες και οι κατασκευές μας γίνονται με ρομποτική και τεχνολογία laser».

 
Η νέα Όπερα της Ινδίας στη Βομβάη

«Δεν είμαι πολιτικός. Είμαι ξυλουργός. Ξεκίνησα από μια οικογενειακή βιοτεχνία στο Μενίδι και σήμερα ζω πλέον το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου στο Μανχάταν», ξεκαθάρισε ο 36χρονος «διεθνής» Έλληνας επιχειρηματίας της ξυλουργικής στην ομιλία του στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Όπου μίλησε στην ημερίδα «Επιχειρήσεις: Η ελληνική επιτυχία», στο πλαίσιο του φόρουμ «Ελλάδα: οι δρόμοι της ελπίδας», που οργάνωσαν το περιοδικό «Le Nouvel Observateur» (όμιλος Le Monde) μαζί με την «Καθημερινή» και το ΚΠΙΣΝ, σε συνεργασία με το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο και το Ελληνογαλλικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Ως ένα τρανταχτό παράδειγμα – και δη νεότατο στην ηλικία – «ελληνικής επιτυχίας». Ή σαν ένας ξυλουργός (αν και, στην περίπτωσή μας, είναι πολύ απλοποιημένη αυτή η λέξη, ποιητική αδεία) που κατάφερε να έχει μέσα σε τρία τέσσερα χρόνια γραφεία στο Παρίσι, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη και να συμμετέχει σε μερικές από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της οικουμένης.



Και αυτό για έναν νέο επιχειρηματία, που τελείωσε την Διπλάρειο Σχολή / Ελληνική Βιοτεχνική Εταιρεία, στην ειδικότητα του επιπλοποιού και βρέθηκε στη συνέχεια στο Λονδίνο, στο ICBS Βusiness College του Πανεπιστημίου του Κίνγκστον, για σπουδές στο μάνατζμεντ, τη διοίκηση επιχειρήσεων. Στο ίδιο πανεπιστήμιο έκανε και το μάστερ του, στο στρατηγικό μάνατζμεντ, με την διπλωματική του πάνω στην συναισθηματική νοημοσύνη. Αν και, όπως μου λέει, «οι μεγαλύτερες σπουδές, ανώτερες και από το διδακτορικό θα έλεγα, είναι οι συνεργασίες που έχω τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Συστηθήκαμε, λοιπόν. Δεν ολοκληρώσαμε όμως την ιστορία για τις απαρχές. Όταν ο πατέρας Βασίλης Αναστασίου ξεκίνησε το 1981 με το ξυλουργείο στο Μενίδι (ο πρώτος ξυλουργός της οικογένειας Αναστασίου από την Ήπειρο) και έφτασε αργότερα να αναλάβει ξυλουργικά έργα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Και μάλιστα ειδικά, καθώς είχαν να συνυπολογίσουν και την ακουστική. Αλλά και υποκαταστήματα της Τράπεζας Κρήτης και τις εγκαταστάσεις της Γραμμής Α.Ε. του Γιώργου Κοσκωτά.

Παιχνίδι της ζωής: τότε, στο Μέγαρο Μουσικής, ο Βασίλης Αναστασίου συνεργάστηκε με τον αρχιτέκτονα Μάνο Περράκη. Στο ΚΠΙΣΝ ο γιός του Νίκος Αναστασίου συνεργάστηκε με υιό Περράκη, Φαίδωνα! Και άλλο ένα: ο μικρός τότε Νίκος ξεκίνησε το 1997 στην επιχείρηση του πατέρα του ως βοηθός του τεχνικού διευθυντή. Από το 2011, που ο πατέρας συνταξιοδοτήθηκε, και ο Νίκος και ο Δημήτρης Αναστασίου «τρέχουν» την εταιρεία, συνεργάζονται με τον ίδιο τεχνικό διευθυντή.

Τα ξυλουργικά έργα του Αναστασίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Πώς προλαβαίνει τόσα πρότζεκτ και δη θηριώδη, τον ρωτώ. «Δεν κάνω και κάτι άλλο. Δουλεύω», μου έρχεται «πληρωμένη» η απάντηση. Γελάει. «Τώρα είναι η ώρα μου να δουλέψω». Κάνει παύση. Γελάει και πάλι, ανοιχτόκαρδα. «Έχω μεγάλη ομάδα. Και καλή. Και, μην νομίζετε, αυτό που κάνω είναι να στήνω τη θυγατρική, να στήνω το δίκτυο, να υπογράφω τα πρώτα συμβόλαια και μετά να παρακολουθώ το έργο. Τον περισσότερο χρόνο μου τον περνάω στη Νέα Υόρκη. Διότι εκεί είναι το μέλλον». Μου εξηγεί ότι έχουν τη δομή τεχνικής εταιρείας. Απλώς είναι «σαν μια τεχνική εταιρεία που ειδικεύεται στο ξύλο». Μου εξηγεί επίσης πως είναι οι μοναδικοί στην Ευρώπη που δουλεύουν με το σύστημα τρισδιάστατου σχεδιασμού BIM, που μπορεί και «συντονίζει διαφορετικά υλικά και εργολάβους». Χώρια ότι σήμερα η Epexyl «έχει εγκαταστάσεις 5.500 τ.μ., 225 εργαζόμενους, με στόχο να φτάσουν τους 400 μέσα στο 2018. Και έχει κάνει, με ίδια κεφάλαια, επενδύσεις 3 εκατ. ευρώ, μέσα σε δύο χρόνια, για μηχανολογικό εξοπλισμό εγκαταστάσεις και υποκαταστήματα. «Πως έγιναν όλα αυτά; Όχι πάντως με κάποιο μαγικό τρόπο. Σίγουρα όχι με τη βοήθεια του κράτους. Δεν είχαμε μέσον ή κομματικές γνωριμίες πουθενά. Είχαμε μόνο πείσμα να είμαστε οι καλύτεροι σε αυτό που κάνουμε. Επιμονή. Προσήλωση στην ποιότητα. Τιμιότητα», όπως διαλάλησε στο φόρουμ «Ελλάδα: οι δρόμοι της ελπίδας».

Το παραδέχεται: «Φτάσαμε ψηλά και στοχεύουμε ψηλότερα, επειδή δεν σταματάμε να προσπαθούμε, να εργαζόμαστε, να σκεφτόμαστε διαφορετικά. Διαβατήριο σ’ αυτό το ταξίδι είναι η δουλειά μας. Η πίστη του “Υes, we can”, όπως θα έλεγε και ο Πρόεδρος Ομπάμα. Συζητώντας με την ιστορικό της αρχιτεκτονικής Βικτόρια Νιούχαουζ, που παρουσιάζει τη δουλειά μας, στο πρόσφατο βιβλίο της «Chaos and Culture», μου είπε ότι είμαι ένας Έλληνας που ζει το αμερικανικό όνειρο. Προτιμώ να είμαι ο ξυλουργός που έδωσε ελληνική διάσταση στο αμερικάνικο όνειρο». Ποιος ξέρει. Ίσως έτσι διαψεύδεται και ο Ιμάνιουελ Καντ. Που έλεγε πως «από το στραβό ξύλο που είναι ο άνθρωπος (σ.σ.: ή και ο Έλληνας για κάποιους) δεν μπορεί να προκύψει τίποτα ίσιο».
Read More »
Νίκος Αναστασίου, ο «χρυσός» ξυλουργός από την Θεσπρωτία που έγινε επίτιμος διδάκτορας της Οξφόρδης Νίκος Αναστασίου, ο «χρυσός» ξυλουργός από την Θεσπρωτία που έγινε επίτιμος διδάκτορας της Οξφόρδης Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 02, 2020 Rating: 5

Φιλιάτες: Κανονικά θα λειτουργήσει το ΔΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτικής

Κυριακή, Αυγούστου 02, 2020
Φιλιάτες: Κανονικά θα λειτουργήσει το ΔΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτικής 


Καλά νέα για όσες και όσους επιθυμούν να εκπαιδευτούν ως βοηθοί νοσηλευτές στο νομό μας, αφού από τον Φλεβάρη θα λειτουργήσει ξανά το Α’ εξάμηνο κατάρτισης στο ΔΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτικής του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών

Read More »
Φιλιάτες: Κανονικά θα λειτουργήσει το ΔΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτικής Φιλιάτες: Κανονικά θα λειτουργήσει το ΔΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτικής Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 02, 2020 Rating: 5

Συνάντηση για τον καθορισμό νέων ειδικοτήτων του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας

Κυριακή, Αυγούστου 02, 2020
Συνάντηση για τον καθορισμό νέων ειδικοτήτων του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας


Στο πλαίσιο της επικείμενης πρότασης του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας προς το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη δημιουργία νέων ειδικοτήτων σπουδαστικού έτους 2020-2021, πραγματοποιήθηκε στο γραφείο Δημάρχου Ηγουμενίτσας συνάντηση του Διευθυντή του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας κ. Ηλία Μπούα με τον Δημάρχο Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλο, τους Βουλευτές Θεσπρωτίας κ. Βασίλειο Γιόγιακα και κ. Μάριο Κάτση, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας κ. Αλέξανδρο Πάσχο και την Πρόεδρο του Ο.Λ.ΗΓ. κα Ρεγγίνα Δηλαβέρη.

Με κοινή πεποίθηση την ποιοτική αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή μας, τέθηκε το πλαίσιο της ενεργής και παραγωγικής διασύνδεσης της κατάρτισης με την απασχόληση, με στόχο τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα των νέων στην αγορά εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Αφουγκραζόμενοι αμφότεροι τις ανάγκες της περιοχής συναποφάσισαν να προταθούν για το σπουδαστικό έτος 2020-2021 οι κάτωθι ειδικότητες:

Þ Βοηθός Φαρμακείου

Þ Ζωγραφική Τέχνη

Þ Κυβερνήτης Σκαφών Αναψυχής

Þ Τεχνικός Αισθητικός Ποδολογίας-Καλλωπισμού νυχιών & Ονυχοπλαστικής

Þ Τεχνικός Αμπελουργίας & Οινολογίας

Þ Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης-Αρχιμάγειρας (Chef)

Þ Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας

Þ Φύλακας Μουσείων & Αρχαιολογικών χώρων
Read More »
Συνάντηση για τον καθορισμό νέων ειδικοτήτων του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας Συνάντηση για τον καθορισμό νέων ειδικοτήτων του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 02, 2020 Rating: 5

Διακομιδή με σκάφος του λιμενικού 67χρονου από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα

Κυριακή, Αυγούστου 02, 2020
Διακομιδή με σκάφος του λιμενικού 67χρονου από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα


Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκε χθες διακομιδή ασθενή, 67χρονου από τη Μαρίνα Γουβιών ν. Κέρκυρας στο λιμένα Ηγουμενίτσας, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ο οποίος έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης

Read More »
Διακομιδή με σκάφος του λιμενικού 67χρονου από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα Διακομιδή με σκάφος του λιμενικού 67χρονου από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 02, 2020 Rating: 5

Σύλληψη 17χρονης το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Κυριακή, Αυγούστου 02, 2020
Σύλληψη 17χρονης το βράδυ στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη μιας 17χρονης αλλοδαπής προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, η 17χρονη, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τα ανωτέρω στελέχη εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκει σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό. 
Από την οικεία Λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.
Read More »
Σύλληψη 17χρονης το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 17χρονης το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 02, 2020 Rating: 5

Ομιλία Β. Γιόγιακα στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Οργανισμού για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Υγεία (+ΒΙΝΤΕΟ)

Κυριακή, Αυγούστου 02, 2020
Ομιλία Β. Γιόγιακα στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Οργανισμού για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Υγεία (+ΒΙΝΤΕΟ)


«Ό,τι δε μετράται, δε βελτιώνεται». Σε αυτή τη φράση συνοψίζεται ο σκοπός του νέου Οργανισμού για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Υγεία, όπως τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας στην ομιλία του κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας τόνισε τη σημασία της αξιολόγησης της ποιότητας όλων των δομών υγείας ως προϋπόθεση για να έχουν όλες και όλοι τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται, εκεί που τις χρειάζονται, όταν τις χρειάζονται. Έκανε επίσης αναφορά αξίζουν στην ενίσχυση δομών Υγείας της Θεσπρωτίας με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Ολόκληρη η ομιλία έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ, συνεχίζοντας τη διακοπείσα συνεδρίαση και πριν πάρω τον λόγο, τη συνεδρίαση έκλεισε ο εκλεκτός συνάδελφος από τη ΜέΡΑ25 ο κ. Γρηγοριάδης. Για έντεκα λεπτά, αν θυμάμαι καλά, μας περιέγραφε ένα περιστατικό που πράγματι ακούσαμε πολύ καλά λόγια για το νοσηλευτικό προσωπικό, για το ιατρικό προσωπικό, για τους διασώστες. Είναι γεγονός, λοιπόν, ότι όλοι συμφωνούμε ότι στο κομμάτι αυτό το προσωπικό, κύριε Υπουργέ, γίνονται τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να αντιμετωπίζονται όλες τις καταστάσεις.

Θέλω να πω, όμως, κύριε Γρηγοριάδη, ότι πράγματι έχουν γίνει πάρα πολλά το χρονικό αυτό διάστημα. Αρκετό προσωπικό έχει προσληφθεί. Μπορεί να είναι επικουρικό, όμως, έχει δώσει σημαντικές λύσεις και σημαντικές βοήθειες σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάμε όλοι με τον κορωνοϊό.

Θέλω να πω και να τονίσω, κύριε Υπουργέ, και για τις δομές στη Θεσπρωτία όπου αυτό το χρονικό διάστημα πάνω από εξήντα άτομα παραϊατρικό και ιατρικό προσωπικό έχει προσληφθεί, καθώς επίσης και μόνιμο προσωπικό, με αποτέλεσμα να δοθούν σημαντικές λύσεις. Το θέμα είναι ότι μπορούμε να δώσουμε πολλά περισσότερα και πιστεύω ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα η Κυβέρνηση θα το κάνει πράξη και ιδιαίτερα το Υπουργείο Υγείας.

Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας είναι σημαντική για δύο κυρίως λόγους:

Γιατί με αυτή γίνεται υπηρετούνται τα θεμελιώδη δικαιώματα της προστασίας της υγείας και της κρατικής μέριμνας για την υγεία.

Αλλά και γιατί, μιλώντας για το δημόσιο σύστημα υγείας, είναι απόδειξη ότι τα χρήματα των φορολογουμένων αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο, ότι χρησιμοποιούνται αποδοτικά και ανταποδοτικά.

Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να προσβλέπουμε σε καλύτερες υπηρεσίες υγείας πρέπει προηγουμένως να έχουμε μια έγκυρη, αξιόπιστη, αντικειμενική αποτίμησή τους.

Όπως λέμε στο πρόγραμμά μας για την Υγεία, «ό,τι δε μετριέται, δε βελτιώνεται»!

Και στη χώρα μας, είναι αλήθεια, είχαμε πάντα μια δυσκολία στο μέτρημα, ως εργαλείο αξιολόγησης.

Αξιολόγησης μιας πολιτικής, ενός μέτρου, μιας υπηρεσίας, μιας διοίκησης.

Εμείς λέμε - και ψηφιστήκαμε και γι’ αυτό από την κοινωνία - ότι θέλουμε αξιολόγηση της απόδοσης, θέλουμε αξιολόγηση της ποιότητας!

Αυτό κάνουμε στην Υγεία, με τη ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία!

Τι εννοούμε όμως λέγοντας ποιότητα στην Υγεία;

Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Βελτίωσης της Υγειονομικής Περίθαλψης, η ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να καθορίζεται από την πρόσβαση, την αποτελεσματικότητα της υγειονομικής περίθαλψης, την κλινική φροντίδα και την εμπειρία των ασθενών από αυτή.

Από την οργάνωση της υγειονομικής περίθαλψης, από την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

Αλλά και από την ευημερία του υγειονομικού προσωπικού, των επαγγελματιών υγείας.

Η διαμόρφωση διεθνώς αποδεκτών δεικτών αξιολόγησης της ποιότητας των ιατρικών και παρεπόμενων υπηρεσιών φροντίδας της υγείας στα δημόσια νοσοκομεία είναι – και πολύ σωστά – ένας από τους καταστατικούς σκοπούς του νέου Οργανισμού.

Εδώ θα ήθελα να τονίσω, την αναφορά του νομοθέτη όχι μόνο σε ιατρικές αλλά και σε «παρεπόμενες υπηρεσίες φροντίδας της υγείας», αναφορά που περικλείει πολλές άλλες ειδικότητες επαγγελματιών:

Ειδικότητες νοσηλευτικές και φαρμακευτικές, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγους, διαιτολόγους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και άλλους.

Και επειδή, κύριε Υπουργέ - τιμώντας την κοινοβουλευτική διαδικασία – δείξατε ανοιχτός σε προτάσεις που θα βελτιώσουν τους σκοπούς του νέου Οργανισμού, θα ήθελα να θέσω υπόψη σας μερικές επισημάνσεις: 

Η τακτική αξιολόγηση στην οποία υποχρεώνονται όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας προβλέπεται για κάθε τρία χρόνια, πέρα από τις όποιες έκτακτες αξιολογήσεις.

Στις πιο επιτυχημένες πρακτικές διοίκησης συνηθίζεται οι αξιολογήσεις να είναι ετήσιες, γιατί έτσι μπορεί κανείς να παρακολουθεί καλύτερα και να προσαρμόζεται πιο γρήγορα στα δεδομένα, τόσο της δομής που αξιολογείται όσο και του περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργεί.

Επίσης, για την καλύτερη αποτύπωση της κατάστασης της αξιολογούμενης δομής, στην έκθεση της Ομάδας Αξιολόγησης μπορεί να καταγράφεται, εκτός από την υφιστάμενη διοικητική και επιστημονική πρακτική, η οικονομική και τεχνική πρακτική, με την τελευταία να περιλαμβάνει και ειδικότερα θέματα όπως οι περιβαλλοντικές πρακτικές και η συμμόρφωση με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων.

Η πρόβλεψη κινήτρων για τις υψηλότερες αξιολογήσεις είναι, πιστεύω, απαραίτητη για τη μεγαλύτερη δυνατή ανταπόκριση και τη συνεργασία των παρόχων υπηρεσιών υγείας.

Είμαι, επομένως, σημαντικό να εφαρμοστεί η πρόβλεψη να προτείνονται από τον ΟΔΙΠΥ οι δομές υγείας που έχουν διακριθεί, όπως και η δυνατότητα του αρμόδιου Υπουργού να αποφασίζει για την απονομή των διακεκριμένων χαρακτηρισμών.

Και σε δημόσιους, και σε ιδιωτικούς παρόχους υπηρεσιών υγείας!


Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το Υπουργείο Υγείας επέδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Και συνεχίζει να το κάνει, όπως φαίνεται άλλωστε από τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου που συζητάμε.

Την ίδια στιγμή συνεχίζει να κάνει πράξη το κυβερνητικό σχέδιο για την Υγεία.

Η ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία είναι μία από τις παρεμβάσεις για την αξιολόγηση και την καλύτερη λειτουργία του συστήματος υγείας.

Παρεμβάσεις όπως η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του συστήματος υγείας, η εξέλιξη της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, η εισαγωγή σύγχρονων μοντέλων διοίκησης στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς και συστημάτων προϋπολογισμών, κοστολόγησης και αποζημίωσης υπηρεσιών και ιατρικών πράξεων.

Ως βουλευτής αλλά και ως γιατρός ο ίδιος επικροτώ και στηρίζω όλα αυτά που θα δίνουν τη δυνατότητα στην κάθε μία και στον κάθε ένα συμπολίτη μας να έχει την περίθαλψη που χρειάζεται, εκεί που τη χρειάζεται, τη στιγμή που τη χρειάζεται!


Read More »
Ομιλία Β. Γιόγιακα στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Οργανισμού για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Υγεία (+ΒΙΝΤΕΟ) Ομιλία Β. Γιόγιακα στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Οργανισμού για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Υγεία (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 02, 2020 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.