Σύμφωνο συνεργασίας ΟΛΗΓ Α.Ε. και Δήμου Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 28, 2015
Σύμφωνο συνεργασίας ΟΛΗΓ Α.Ε. και Δήμου Ηγουμενίτσας


Κύριε Δήμαρχε,

Η πόλη της Ηγουμενίτσας και κατ' επέκταση ο Δήμος αποτελεί την τελευταία 20ετία σημαντικό κόμβο στα διευρωπαϊκά δίκτυα συνδυασμένων μεταφορών. Η ίδια η ένταξη αυτή καθαυτή προσδίδει μια μεγάλη δυναμική στην πόλη μας και έχει γίνει σημείο αναφοράς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Εγνατία οδός, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και η θαλάσσια σύνδεση με τα λιμάνια της Ιταλίας, η υπό κατασκευή Ιόνια Οδός, που παρά τις καθυστερήσεις σύντομα ολοκληρώνεται, η οδός Ακτίου -Αμφιλοχίας και η επιδιωκόμενη σύνδεση του λιμένα της Ηγουμενίτσας και της Εγνατίας οδού με τα ελληνοαλβανικά σύνορα στο Μαυρομάτι καθιστούν την πόλη μας σημείο ισχυρού ενδιαφέροντος, το οποίο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος του τόπου μας.

Ταυτόχρονα, η με ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης εξέλιξη της παράκτιας ζώνης σε τουριστική διεθνώς αναγνωρισμένη (Πάργα-Σύβοτα-Πέρδικα) θέτει εκ των

πραγμάτων νέα καθήκοντα σε όλους μας. Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών και των εργασιών που απομένουν στα καταφύγια σκαφών Συβότων -Πλαταριάς-Σαγιάδας και τη δρομολόγηση των ενεργειών της μαρίνας Ηγουμενίτσας αναμένεται μια τεράστια ώθηση στην τουριστική βιομηχανία της περιοχής ποσοτικά αλλά κυρίως ποιοτικά.

Η εμφανής αδυναμία της περιοχής μας να προσελκύσει σημαντικό κομμάτι της κρουαζιέρας, η οποία έχει ιδιαίτερη ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου - ο ΟΑΗΓ ήδη δραστηριοποιείται σε συνεργασία με διεθνή γραφεία - θεωρώ ότι πρέπει να καλυφθεί από μια συντονισμένη και συλλογική προσπάθεια των Φορέων της για τη

γνωστοποίηση όλων των προτερημάτων της περιοχής μας και την ανάδειξη τους σε διεθνώς επισκέψιμους χώρους.

Κύριε Δήμαρχε,

Με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΗΓ ΑΕ και εμού προσωπικώς ως Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού, θεωρώ υποχρέωσή μας να απευθυνθώ προς εσάς και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου και να σας γνωστοποιήσω την πρόθεσή μας να θέσουμε από κοινού με τον Δήμο μια ατζέντα θεμάτων, στα οποία θα μπορέσουμε να έχουμε κοινή ή παράλληλη στόχευση με επιδίωξη τη σύγκλιση. Έχοντας μια διαδρομή στα τοπικά πράγματα και γνωρίζοντας αρκετά τα προβλήματα του τόπου πιστεύω ότι η έναρξη διαλόγου μεταξύ ΟΛΗΓ και Δήμου είναι όχι μόνον αναγκαία αλλά και επιβεβλημένη. Με δεδομένη τη διαφορετικότητα της αποστολής του κάθε φορέα αλλά και τα νομικά πλαίσια στη λειτουργία τους, θεωρώ ότι η πόλη της Ηγουμενίτσας και οι πολίτες του Δήμου εν γένει αναμένουν (αν δεν απαιτούν) από τους φορείς που λειτουργούν στον χώρο μας να επιδιώκουν μέσα από συντονισμένες, κοινές ενέργειες την αναβάθμιση και βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών προς αυτούς, όπως και σε κάθε δυνητικό χρήστη αυτών. Μια συνεργασία με κοινούς στόχους, ορατή στην κοινωνία, εκτιμώ ότι θα ενεργοποιήσει δυνάμεις σε μια νέα δημιουργικότητα και θα είναι μια μεγάλη συμβολή στη στήριξη των ελπίδων και της αυτοπεποίθησης της κοινωνίας στην κρίσιμη περίοδο που περνάει η χώρα μας.

Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω και να κρίνω τη διαδρομή των σχέσεων μεταξύ ΟΛΗΓ και Δήμου την τελευταία 20ετία, άλλωστε η ραγδαία ανάπτυξη της Πόλης και του Δήμου αλλά και αυτής του Λιμένα απορρόφησαν μεγάλο μέρος της ενεργητικότητας για να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις και να δώσουν λύσεις σε υπαρκτά μεγάλα ή μικρά προβλήματα, καθημερινά αλλά και προοπτικής. Με γνώμονα τη γνώση και τη συλλογική εμπειρία που έχουμε αποκτήσει θέλω να πιστεύω ότι πλέον πρέπει να αρχίσει ένας μόνιμος διάλογος που θα οδηγήσει σε κοινές στοχεύσεις και πιθανώς δράσεις.

Οι κοινές στοχεύσεις ΟΛΗΓ και Δήμου αλλά και άλλων Φορέων, εφόσον κρίνεται αναγκαία η συμμετοχή τους, θα μπορούσαν να είναι:

1. ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΛΙΜΕΝΑ

2. ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

3. ΜΑΡΙΝΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

4. ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΝ ΣΥΒΟΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΤ API ΑΣ

5. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΟΛΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

6. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Επιγραμματικά προσπάθησα να εκθέσω κατ' αρχήν κάποιες σκέψεις που μπορούν να αποτελέσουν θέματα περαιτέρω επεξεργασίας μεταξύ ΟΛΗΓ και Δήμου για κοινή δράση.

Προφανώς και η ατζέντα των θεμάτων θα εμπλουτίζεται και θα διευρύνεται κάθε φορά που οι συνθήκες το απαιτούν.

Η υλοποίηση κάποιων εξ αυτών των θεμάτων ίσως να ξεπερνούν τη θητεία ενός δημοτικού ή ενός διοικητικού συμβουλίου. Παραμένουν όμως στόχοι για υλοποίηση διαχρονικοί για την πόλη και την κοινωνία. Βασικό στοιχείο της σκέψης μας, πέραν της ιδιαίτερης θεματολογίας, παραμένει η διαχρονική ύπαρξη ενός ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΛΗΓ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ που θα συνενώνει δυνάμεις με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Read More »
Σύμφωνο συνεργασίας ΟΛΗΓ Α.Ε. και Δήμου Ηγουμενίτσας Σύμφωνο συνεργασίας ΟΛΗΓ Α.Ε. και Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 28, 2015 Rating: 5

"Ο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ" ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 28, 2015
"Ο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ" ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΠΑΛΕΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ ( INTF-INT-ADVANCE)
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ STEP BY STEP 
 
Τετάρτη στις 8 μ.μ.
ΠΑΛΙΑ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Read More »
"Ο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ" ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ "Ο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ" ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 28, 2015 Rating: 5

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΛΑΣΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 28, 2015
ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΛΑΣΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ


Ὁ Χριστός γεννήθηκε ὡς βρέφος γιά νά φέρει στίς καρδιές μας τήν εἰρήνη καί τήν ἀγάπη.

Γιά νά νιώσουν τά παιδιά τό μήνυμα τῆς εἰρήνης καί τῆς ἀγάπης τοῦ νεογέννητου Χριστοῦ, ὀργανώνεται τήν Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου καί ὥρα 7 τό ἀπόγευμα, στόν Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Ἀθανασίου, χριστουγεννιάτικη καί πρωτοχρονιάτικη παιδική ἑορτή μέ τό ἀκόλουθο πρόγραμμα:

- Σύντομη ὁμιλία γιά τό τί σημαίνει ἡ γέννηση τοῦ Χριστοῦ.

-Ὕμνοι καί τραγούδια.

-Διανομή μικρῶν δώρων

Στό τέλος τῆς ἐκδηλώσεως θά προσφερθοῦν μελομακάρονα, κουραμπιέδες καί ἀναψυκτικά.

Ἐκ τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ
Read More »
ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΛΑΣΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΛΑΣΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 28, 2015 Rating: 5

Πωλείται κομμωτήριο στην Ηγουμενίτσα

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 28, 2015
Πωλείται κομμωτήριο στην Ηγουμενίτσα


Πωλείται επιχείρηση (κομμωτήριο) στο κέντρο της Ηγουμενίτσας, πλήρες εξοπλισμένο και με μεγάλη πελατεία, λόγω μετακόμισης στο εξωτερικό.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6972418047


Read More »
Πωλείται κομμωτήριο στην Ηγουμενίτσα Πωλείται κομμωτήριο στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 28, 2015 Rating: 5

Event Ομορφιάς από την Yves Rocher στην Ηγουμενίτσα

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 28, 2015
Event Ομορφιάς από την Yves Rocher στην Ηγουμενίτσα
Στην πανέμορφη Ηγουμενιτσα, στο ζεστο χωρο του Da Capo καφε στην Πλατειά Δημαρχειου, στις 30 Δεκεμβριου 2015 στις 04:00μμ σας προσκαλούμε στο Event Ομορφιάς που διοργανωνουμε και όπου θα μοιραστούμε μαζί σας μυστικά Ομορφιάς και Επιτυχίας από τον Παγκόσμιο Ηγέτη στη Φυτική Κοσμετολογία Yves Rocher!

Στην εκδηλωση μας και 3 τυχερες θα κερδισουν μια ολοκληρωμενη:
 • Περιποιηση Προσωπου
 • Μακιγιαζ
 • Spa Χεριων
απο την Αισθητικό μας - Make Up Artist Αγάπη-Ειρήνη Κορφιά

Ανυπομονούμε να σας γνωρίσουμε σε ένα event ενημέρωσης και ομορφιάς!

Πληροφορίες:
Ζωή Μπεη
Beauty Advisor
Κράτηση θέσεων:6946903230
Yves Rocher Cosmetics Ηγουμενιτσα
Read More »
Event Ομορφιάς από την Yves Rocher στην Ηγουμενίτσα Event Ομορφιάς από την Yves Rocher στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 28, 2015 Rating: 5

Συνελήφθησαν πέντε άτομα που έπαιζαν "φρουτάκια"

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 28, 2015
Συνελήφθησαν πέντε άτομα που έπαιζαν "φρουτάκια"


Από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης & Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) Ιωαννίνων, εντοπίστηκε χθες (27-12-2015) το βράδυ στα Ιωάννινα, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, στο οποίο διεξάγονταν παράνομα τυχερά παίγνια.

Συνελήφθησαν πέντε άτομα, που κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της λειτουργίας-διενέργειας και συμμετοχής σε διεξαγωγή παράνομων τυχερών παιγνίων «φρουτάκια» και της αντίστασης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν 45χρονο ημεδαπό, ιδιοκτήτη του καταστήματος, για μία 18χρονη ημεδαπή υπάλληλο και τρεις ημεδαπούς πελάτες, ηλικίας 37, 46 και 49 ετών.

Αναλυτικότερα, χθες το βράδυ, πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικός έλεγχος στο κατάστημα, όπου εντοπίσθηκε λειτουργία ηλεκτρονικών υπολογιστών με σύνδεση στο διαδίκτυο και δυνατότητα πρόσβασης στη διενέργεια κερδοσκοπικών ηλεκτρονικών τυχερών παιγνίων «φρουτάκια- τρίλιζα» ενώ στα συγκεκριμένα παράνομα παίγνια, τη στιγμή του αστυνομικού ελέγχου, συμμετείχαν τρεις πελάτες-θαμώνες.

Σημειώνεται ότι, οι προαναφερόμενοι υπολογιστές ελεγχόταν από μία κεντρική μονάδα (server), που χειριζόταν ο 45χρονος ιδιοκτήτης, ο οποίος κατά την είσοδο των αστυνομικών στο χώρο αποπειράθηκε να απενεργοποιήσει τις ενδείξεις στις οθόνες των υπολογιστών, προκειμένου να αποτρέψει τη βεβαίωση σχετικών παραβάσεων.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι η 18χρονη στερείται άδειας εργασίας και πιστοποιητικού υγείας.

Κατά την αστυνομική έρευνα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στους χώρους του καταστήματος και στην κατοχή των δραστών:
 • τέσσερις επιτραπέζιοι υπολογιστές, που χρησιμοποιούνταν για την διενέργεια των παιγνίων
 • τρεις φορητοί υπολογιστές
 • το χρηματικό ποσό των -546- ευρώ
 • ένα δολάριο Αμερικής
 • χειρόγραφες σημειώσεις με ονόματα παικτών σε αντιστοιχία με ποσά πονταρίσματος

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Read More »
Συνελήφθησαν πέντε άτομα που έπαιζαν "φρουτάκια" Συνελήφθησαν πέντε άτομα που έπαιζαν "φρουτάκια" Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 28, 2015 Rating: 5

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 28, 2015
ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ


Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ εύχεται σε κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο και στις οικογένειές τους το 2016 να έχουν υγεία και να είναι για όλους μια καλή αγωνιστική χρονιά.
Read More »
ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 28, 2015 Rating: 5

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 28, 2015

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας


Μετά από περιπέτειες πολλών ετών, φαίνεται ότι φτάνει το πλήρωμα του χρόνου για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών της Ηγουμενίτσας.

Ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια θα το παραδώσει (στο Νοσοκομείο Φιλιατών) σε πλήρη λειτουργία.

«Από πλευράς μας- ανέφερε- ο χώρος φυλάσσεται από εταιρεία φύλαξης γιατί υπήρξαν βανδαλισμοί. Οι βλάβες θα πιστωθούν σε βάρος της εγγυητικής επιστολής που έχει καταθέσει ο ανάδοχος. Το ΤΕΠ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και για αυτό με έγγραφό στον Υπουργό Υγείας κ. Ξάνθο, έθεσα το συγκεκριμένα ζήτημα. Εμείς θα το παραδώσουμε σε πλήρη λειτουργία».

Παράλληλα η διοίκηση του Νοσοκομείου Φιλιατών κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να θέσει σε λειτουργία το ΤΕΠ, το οποίο θα αποτελέσει μία σημαντική δομή στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Read More »
Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 28, 2015 Rating: 5

Βακτήριο "δολοφόνος" απειλεί τα ελαιόδεντρα

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 28, 2015
Βακτήριο "δολοφόνος" απειλεί τα ελαιόδεντρα 
 

Αναβρασμός επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της Ιταλίας, καθώς μεγάλες εκτάσεις με ελαιόδεντρα στο νότιο τμήμα της χώρας έχουν προσβληθεί από καταστροφικό βακτήριο, προκαλώντας μεγάλη οικονομική ζημία στους γαιοκτήμονες.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του scientificamerican.com, είναι η πρώτη φορά που το Xylella fastidiosa εντοπίζεται στην Ευρώπη (πρώτα κρούσματα το 2013), γι’ αυτό και ήδη η ιταλική Δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει έρευνες για το πώς το συγκεκριμένο βακτήριο πέρασε σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην περιφέρεια της Απουλίας (περίπου 1,1 εκατ. ελαιόδεντρα έχουν μολυνθεί τα τελευταία δύο χρόνια). Ήδη, εννιά επιστήμονες έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις για λανθασμένους χειρισμούς και αργά αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση μιας ασθένειας η οποία καταστρέφει τα ελαιόδεντρα και απειλεί την παραγωγή λαδιού σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί μια περιοχή 2,4 εκατ. στρεμμάτων.

Το Χylella fastidiosa μεταδίδεται από έντομα που απομυζούν το λεγόμενο «ξύλωμα», τα αγγεία δηλαδή που μεταφέρουν νερό από τις ρίζες του δέντρου στα φύλλα. Το βακτήριο εγκαθίσταται στα αγγεία αυτά και προκαλεί την απόφραξη τους, με αποτέλεσμα να συντελείται η σταδιακή απονέκρωση του φυτού.
 
Η παρουσία του Χylella fastidiosa αναγκάζει τον αγρότη να προχωρήσει είτε στο κάψιμο του δέντρου είτε στο κόψιμο από τη ρίζα -ενέργειες που περιλαμβάνονταν και στο ιταλικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Ωστόσο, η εφαρμογή του σταμάτησε με εισαγγελική απόφαση μετά τις έντονες αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και Ιταλών γαιοκτημόνων. Πιο συγκεκριμένα, ενώσεις αγροτών, έχοντας την υποστήριξη ακτιβιστών, προσέφυγαν στην ιταλική Δικαιοσύνη, μπλοκάροντας την καταστροφή υπεραιωνόβιων ελιών.

Η εισαγγελία αιτιολόγησε το σκεπτικό της απόφασής της να μπλοκάρει τη λήψη δραστικών μέτρων για την καταπολέμηση της επιδημίας (κάψιμο «άρρωστων» δέντρων, ψεκασμοί με εντομοκτόνα), λέγοντας ότι πολύ λίγα είναι γνωστά για την επιδημία, ώστε να λαμβάνονται τόσο «σκληρά» μέτρα.

Στα μαχαίρια Ρώμη - Βρυξέλλες

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η κόντρα Ρώμης - Βρυξελλών για τον τρόπο αντιμετώπισης της επιδημίας, καθώς η μεν Ευρώπη απαιτεί τη λήψη δραστικών μέτρων, με την ιταλική κυβέρνηση να αναζητά εναλλακτικούς τρόπους δράσης με το λιγότερο δυνατό πολιτικό κόστος. Ήδη, η Κομισιόν έχει ζητήσει εξηγήσεις από τη Ρώμη για την καθυστερημένη αντίδρασή της σε μια -όπως υποστηρίζει- πολύ επικίνδυνη κατάσταση.

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιον λόγο τα ιταλικά δικαστήρια μπλόκαραν το σχέδιο αντιμετώπισης της επιδημίας» ανέφερε στις 10 Δεκεμβρίου ο Enrico Brivio, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκφράζοντας την αβεβαιότητά του για το μέλλον και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια στάση όχι μόνο για τις καλλιέργειες στην Ιταλία αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Το βακτήριο Xylella fastidiosa και τα υπόλοιπα στελέχη του είναι ίσως από τις πιο σοβαρές απειλές, με τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο. Τα έκτακτα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα» πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Τι περιλαμβάνει το ιταλικό σχέδιο δράσης:
 • Κόψιμο ελαιόδεντρων που έχουν προσβληθεί
 • Καταστροφή των υγιών δέντρων για τη δημιουργία νεκρής ζώνης

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον χρόνο που απαιτείται προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ελαιόδεντρο και να μπορέσει αυτό να καρποφορήσει, η ζημιά είναι ανυπολόγιστη. Βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οι ιταλικές αρχές είναι υποχρεωμένες να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η συγκεκριμένη ασθένεια να μην ξεφύγει από τα γεωγραφικά όρια της Κάτω Ιταλίας και εξελιχθεί σε επιδημία, που θα εξαπλωθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Στο μικροσκόπιο της ιταλικής Δικαιοσύνης η εξάπλωση της νόσου

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 18 Δεκεμβρίου 2015 στο Λέτσε της Νότιας Ιταλίας, η εισαγγελία ανακοίνωσε την έναρξη άμεσης έρευνας για την ασθένεια που απειλεί το γεωργικό κεφάλαιο χιλιάδων αγροτών.

Βασικό ερώτημα αποτελεί το πως πέρασε το Xylella fastidiosa από την αμερικανική ήπειρο -όπου είναι αρκετά κοινό σε καλλιέργειες της Βραζιλίας, του Πουέρτο Ρίκο και της Καλιφόρνια των ΗΠΑ- στην Ιταλία. Παράλληλα, ανακοίνωσαν την παύση του προγράμματος καύσης και κοπής από τη ρίζα των ελαιόδεντρων που έχουν προσβληθεί, καθώς ελάχιστα είναι γνωστά για το συγκεκριμένο βακτήριο, επομένως δεν δικαιολογείται η λήψη τέτοιων μέτρων.

«Είμαστε σοκαρισμένοι. Οι κατηγορίες είναι αβάσιμες» αναφέρει ο Donato Boscia, επικεφαλής του Ινστιτούτου για τη Βιώσιμη Προστασία των Φυτών στο Μπάρι, ο οποίος συνελήφθη, κατηγορούμενος για εξάπλωση από αμέλεια της συγκεκριμένης ασθένειας η οποία προκαλεί την ξήρανση του δέντρου. Ο ίδιος κατηγορεί τις ιταλικές αρχές για παρουσίαση ψευδών στοιχείων.

Τα δύο σενάρια εισόδου

Σύμφωνα με το scientificamerican.com, η εισαγγελία προχώρησε τον Μάιο σε κατάσχεση υπολογιστών και εγγράφων από επιστημονικά κέντρα της Κάτω Ιταλίας, χωρίς ωστόσο να δώσει στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες που στοιχειοθετούν κατηγορίες σε βάρος των επιστημόνων.

Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται για τον τρόπο εισόδου του βακτηρίου στην Ιταλία είναι αυτό που θέλει το στέλεχος να εισήλθε από την Καλιφόρνια, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικού σεμιναρίου του «Mediterranean Agronomic Institute» το 2010 στο Μπάρι και στη συνέχεια απελευθερώθηκε στο περιβάλλον. Άλλη υπόθεση θέλει το βακτήριο να ήρθε μέσω της εισαγωγής καλλωπιστικών φυτών από την Κόστα Ρίκα.


Σε επιφυλακή οι αγροτικοί συνεταιρισμοί στην Ελλάδα

Η κατάσταση στην Ιταλία έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε αγροτικές ενώσεις στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε περιοχές όπου υπάρχουν μεγάλοι ελαιώνες.

Γεωργοί της Πελοποννήσου φοβούνται εξάπλωση της επιδημίας στα κτήματά τους, καθώς δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής της. Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία είναι ορισμένοι από τους νομούς, όπου ενώσεις αγροτών έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Έχουμε καλή συνεργασία με τη διεύθυνση Γεωργίας, Εκείνο που φοβόμαστε είναι η παράνομη εισαγωγή ελαιόδεντρων» ανέφερε σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κυνουρίας Γιώργος Σακελλαρίου.
Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας Παναγιώτης Κατσούλης εμφανίστηκε ανήσυχος και ζήτησε την εντατικοποίηση των ελέγχων στα δενδρύλλια που εισάγονται στη χώρα από το εξωτερικό.
Read More »
Βακτήριο "δολοφόνος" απειλεί τα ελαιόδεντρα Βακτήριο "δολοφόνος" απειλεί τα ελαιόδεντρα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 28, 2015 Rating: 5

2.462.000€ στην Περιφέρεια Ηπείρου για την μεταφορά μαθητών

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 28, 2015
2.462.000€ στην Περιφέρεια Ηπείρου για την μεταφορά μαθητών

http://static.larissanet.gr/wp-content/uploads/2014/09/201409050524256039.jpg
 
Κατανέμεται, από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών & Δ/κής Ανασυγκρότησης που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο « Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Περιφερειών», συνολικό ποσό 40.000.000,00 € στις Περιφέρειες της χώρας, προς κάλυψη δαπανών μεταφοράς μαθητών έναντι της συνολικής τους δαπάνης για το σχολικό έτος 2015-2016, σύμφωνα με τον κάτωθι πίνακα. 
 
 
Read More »
2.462.000€ στην Περιφέρεια Ηπείρου για την μεταφορά μαθητών 2.462.000€ στην Περιφέρεια Ηπείρου για την μεταφορά μαθητών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 28, 2015 Rating: 5

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες Στην αγορά, κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά είδη παπουτσιών που μπορούν να κάνου...

Σελίδες