https://picasion.com/

Ευχαριστούμε για την εικόνα της Ηγουμενίτσας τον Δεκαπενταύγουστο (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, Αυγούστου 16, 2016

Θέλουμε ειλικρινά να ευχαριστούμε, τόσο τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας κ. Ηλία Λώλη, όσο τον Δήμαρχο και σύσσωμη την δημοτική αρχή, για την εικόνα που παρουσίαζε η είσοδος της Ηγουμενίτσας τον Δεκαπενταύγουστο και συγκεκριμένα στην περιοχή "Γωνιά".

Μετά από τηλεφώνημα - καταγγελία που δεχθήκαμε από αναγνώστη, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, σχετικά με την κατάσταση στο πάρκο στην περιοχή "Γωνιά", επισκεφθήκαμε σήμερα 16 Αυγούστου το σημείο και ειλικρινά ο αναγνώστης μας ήταν φειδωλός σε αυτά που μας έλεγε την προηγούμενη.

Με το που παρκάραμε το αμάξι μας, χρειάστηκε να πάρουμε θάρρος, βαθιά ανάσα και να κλείσουμε τις μύτες μας, για να μπορέσουμε να κατέβουμε από αυτό.

Όπου και εάν στρέψαμε τον φακό μας, αντικρίζαμε σκουπίδια, ακαθαρσίες ανθρώπων και ζώων, καθώς και το πάρκο να έχει καλυφθεί από χορτάρια.

Γεμάτο σκουπίδια ήταν και το εκκλησάκι που υπάρχει στο σημείο. 

Από την συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή δεν περιμέναμε ποτέ πολλά,  αλλά δεν πιστεύαμε ποτέ πως θα ενεργούσε ενάντια στα συμφέροντα της πόλης, που θα έπρεπε να υπηρετεί.

Κάποτε στο σημείο σταματούσαν δεκάδες τουρίστες για να θαυμάσουν την πρώτη, πανοραμική, εικόνα της Ηγουμενίτσας και να ξεδιψάσουν στην καντίνα που υπήρχε εκεί, ενώ οι παιδικές φωνές από την παιδική χαρά στο πάρκο, θύμιζαν πολιτισμένη πόλη.

Σήμερα, μετά τη διαχρονική αδιαφορία των τελευταίων 2 δημοτικών αρχών, κανένας δεν τολμάει να σταματήσει στο σημείο.

Και οι λίγοι τουρίστες που σταματάνε, φεύγουν τρέχοντας, έχοντας προλάβει να αποθανατίσουν με τις φωτογραφικές τους μηχανές, την "υποδοχή" που τους επιφυλάσσουν οι τοπικοί μας "άρχοντες".

Και εάν είχανε την παραμικρή ευθιξία, θα λάμβαναν υπόψη τον θυμόσοφο λαό που λέει πως η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά, και θα είχαν ήδη παραδώσει την ιδιότητα του "άρχοντα" .

Ντροπή, βρωμιά και δυσωδία...

 


Read More »
Ευχαριστούμε για την εικόνα της Ηγουμενίτσας τον Δεκαπενταύγουστο (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Ευχαριστούμε για την εικόνα της Ηγουμενίτσας τον Δεκαπενταύγουστο (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 16, 2016 Rating: 5

Επικεφαλής αθλίατρος στην Ολυμπιάδα του Ρίο ο Θεσπρωτός Διονύσης Χίσσας

Τρίτη, Αυγούστου 16, 2016
  
Ιδιαίτερη τιμή για τον τόπο μας, καθώς ο συντοπίτης μας, ο αθλίατρος Διονύσης Χισσας είναι επικεφαλής γιατρός της Ελληνικής αποστολής στην Ολυμπιάδα του Ριο. 
 
Ο κ. Χίσσας συμμετέχει σαν επικεφαλής του ιατρικού τιμ του ΣΕΓΑΣ και της υπόλοιπης ολυμπιακής ομάδας. 
 
Καθημερινά τον βλέπουμε στου δέκτες μας να παροτρύνει τους αθλητές μας, με τελευταίο παράδειγμα στο χρυσό του Λευτέρη Πετρούνια.
 
Read More »
Επικεφαλής αθλίατρος στην Ολυμπιάδα του Ρίο ο Θεσπρωτός Διονύσης Χίσσας Επικεφαλής αθλίατρος στην Ολυμπιάδα του Ρίο ο Θεσπρωτός Διονύσης Χίσσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 16, 2016 Rating: 5

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, για ηχορύπανση

Τρίτη, Αυγούστου 16, 2016Συνελήφθησαν, σήμερα (16-08-2016) μετά τα μεσάνυκτα στο Κανάλι Πρέβεζας, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, δύο ημεδαποί, ηλικίας 35 και 25 ετών, ως ιδιοκτήτης και ως προσωρινά υπεύθυνος αντίστοιχα, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες), για ηχορύπανση.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους ανωτέρω, καθώς όπως διαπιστώθηκε σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε με ειδική συσκευή ηχομέτρησης στα καταστήματά τους, λειτουργούσαν μουσική παραβιάζοντας τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ήχου.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Read More »
Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, για ηχορύπανση Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, για ηχορύπανση Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 16, 2016 Rating: 5

Ταξίδι στον μυθικό ποταμό Αχέροντα

Τρίτη, Αυγούστου 16, 2016

 
 
Στους πρόποδες των βουνών του Σουλίου, οι πηγές του Αχέροντα. 
 
Μέσα σε ένα τοπίο, απέραντης γαλήνης και μοναδικού φυσικού κάλλους.
 
Ο Αχέρων ποταμός, ο δρόμος για τον κάτω κόσμο.. το σκοτεινό βασίλειο του θεού Πλούτωνα ή αλλιώς Άδη που σημαίνει αόρατος στα αρχαία ελληνικά από το ᾍδης ή Ἅιδης. 
 
Ο Αχέρων Ποταμός πήρε το όνομα από τη λέξη άχος ­ λύπη, Αχέρων ­ χωρίς χαρά, ποταμός της λύπης, είναι από τους πιο διάσημους παγκοσμίως, όχι τόσο για το μέγεθός του, αλλά εξ αιτίας του μεταφυσικού περιεχομένου των μυθολογικών πληροφοριών που κουβαλάει στα νερά του. Λέγεται και Μαυροπόταμος, γιατί σύμφωνα με τη Μυθολογία, κατά την Τιτανομαχία , οι Τιτάνες για να ξεδιψάσουν ήπιαν νερό από τον Αχέροντα και ο Δίας πάνω στο θυμό του μαύρισε και πίκρανε τα νερά του. 
 
Άλλες ονομασίες του ποταμού είναι Φαναριώτικος και Καμαριώτικο ποτάμι.

Δραστηριότητες
Στον Αχέροντα λαμβάνουν χώρα διάφορες δραστηριότητες όπως το κανό, το καγιάκ, το ράφτινγκ, ακόμη και η ιππασία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διάσχισης του ποταμού μέχρι τις εκβολές του στην Αμμουδιά, με κατάλληλο σημείο κατάβασης τα Στενά. 
Επίσης με κατάλληλο εξοπλισμό πραγματοποιείται και διάσχιση του φαραγγιου.
Στην περιοχή,μπορείτε επίσης να απολαύσετε και πεζοπορικές διαδρομές.

Η μυθολογία
Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι ο Αχέροντας αποτελεί τον ποταμό εκείνο, τον διάπλου του οποίου έκανε, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο «ψυχοπομπός» Ερμής παραδίδοντας τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. 
Η κάθε ψυχή, περνώντας από το πορθμείο του Χάροντα, έπρεπε να δώσει από έναν οβολό για τη μεταφορά, ενώ αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση του Μένιππου, τον οποίο αναφέρει ο Λουκιανός, ως τον μοναδικό που διέσχισε τον Αχέροντα χωρίς να πληρώσει. 
Στο δρόμο του ο ποταμός διασταυρωνόταν με τους Πυριφλεγέθοντα και Κωκυτό, στο σημερινό χωριό Μεσοπόταμος, στο σημείο όπου βρίσκεται το αρχαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα, το οποίο προωθούσε την επικοινωνία με τις ψυχές. Αχέρων, Κωκυτός και Πυριφλεγέθων συναποτελούσαν τους τρεις ποταμούς του Άδη, και οι τρείς με θλιβερά ονόματα (Αχέρων = χωρίς χαρά, Πυριφλεγέθων = πύρινος, Κωκυτός = θρήνος) συμβολίζοντας την θλίψη και τους θρήνους του θανάτου και δίνοντας το συμβολισμό της πύρινης κολάσεως, όπως διατηρείται και σήμερα στην Χριστιανική θρησκεία.
Read More »
Ταξίδι στον μυθικό ποταμό Αχέροντα Ταξίδι στον μυθικό ποταμό Αχέροντα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 16, 2016 Rating: 5

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας

Τρίτη, Αυγούστου 16, 2016

Ανακοινώνεται ότι για αυτήν την εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Θεσπρωτίας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:

* Τρίτη (16-08-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι – Αμπελώνας.

* Τετάρτη (17-08-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών – Αναβρυτός.

* Πέμπτη (18-08-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος -Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.

* Παρασκευή (19-08-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός – Αχλαδιά.

* Κυριακή (21-08-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σαμονίβα – Τσαγκάρι – Φροσύνη – Αυλότοπος – Κουκλιοί – Γλυκή.
Read More »
Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 16, 2016 Rating: 5

Θεσπρωτία: Αύριο το River Party στις πηγές Λαγκάβιτσας

Τρίτη, Αυγούστου 16, 2016 
 
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος για 5η χρονιά διοργανώνουμε River Party στις 17 Αυγούστου, σε ένα πανέμορφο τοπίο στις όχθες των ποταμών Λαγκάβιτσας και Τουρίτσας. 
 
Ένας καλά κρυμμένος παράδεισος που αποτελεί σημείο αναφοράς και αναμνήσεων, για τα χωριά της Μουργκάνας, ένας τόπος στον οποίο θέλεις πάντα να επιστρέφεις γιατί η φυσική ομορφιά ξεπερνά κάθε όριο της φαντασίας σου.
 
η καρδιά της ελληνικής και ξένης μουσικής θα χτυπά στο μεγαλύτερο πάρτι του καλοκαιριού.
Read More »
Θεσπρωτία: Αύριο το River Party στις πηγές Λαγκάβιτσας  Θεσπρωτία: Αύριο το River Party στις πηγές Λαγκάβιτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 16, 2016 Rating: 5

Οι υπαίθριες βρύσες της Θεσπρωτίας, δείγματα της τοπικής λαϊκής αρχιεκτονικής

Τρίτη, Αυγούστου 16, 2016Οι υπαίθριες βρύσες της Θεσπρωτίας, είναι δείγματα της τοπικής λαϊκής αρχιεκτονικής. 
 
Στην πειοχή, σώζονται πολλές πετρόχτιστες βρύσες - δείγματα της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής. 
 
Οι βρύσες είχαν κυρίαρχη θέση στη ζωή του χωριού, γιατί εξασφάλιζαν ότι χρειάζεται μια κοινωνία για να ευημερήσει. 
 
Το όνομα κάθε βρύσης έχει να κάνει με τη θέση, τη μορφή ή και κάποια τοπική παράδοση. 
 
Οι βρύσες αυτές είναι μάλλον εξέλιξη της μορφής των τούρκικων κρηνών. 
 
 
Χτίζονταν από κοινές πέτρες και διατηρούσαν το τόξο που σχηματίζει ημικύκλιο και τις κόγχες που γίνονται και ορθογώνιες. Ο τύπος κατασκευής τους είναι ο ανοιχτός. 
 
Οι βρύσες υπήρξαν το κεντρικό σημείο της ζωής των κατοίκων της Θεσπρωτίας. 
 
Γυναίκες γέμιζαν το ξύλινο βαρέλι τους με φρέσκο νερό και το φόρτωναν στην πλάτη τους η στο μουλάρι τους και βιαστικές γύριζαν σπίτι τους. 
 
Άλλες ήταν απασχολημένες με το ξέβγαλμα της μπουγάδας τους χτυπώντας την απαλά με το ξύλινο κόπανο. 
 
Άλλες έπλεναν άσπρα και μαύρα μαλλιά για να υφάνουν στον αργαλειό. 
 
Άνδρες και γυναίκες, αγόρια και κορίτσια καβάλα στα γαϊδούρια, μουλάρια ή άλογα τους, τα οδηγούσαν στις βρύσες για να τα χορτάσουν νερό. 
 
Σφυρίγματα φωνές, γέλια και τραγούδια γέμιζαν την γύρω ατμόσφαιρα της βρύσης.
 
Με τον ερχομό των γεωτρήσεων και την εμφάνιση του τρεχούμενο νερού στα σπίτια, σταμάτησε η ζωή γύρω από τις βρύσες. 
 
Ωστόσο όλο και κάποιοι περαστικοί απολαμβάνουν το δροσερό νερό τους, αλλά και την αισθητική ομορφιά τους.
 
Read More »
Οι υπαίθριες βρύσες της Θεσπρωτίας, δείγματα της τοπικής λαϊκής αρχιεκτονικής  Οι υπαίθριες βρύσες της Θεσπρωτίας, δείγματα της τοπικής λαϊκής αρχιεκτονικής Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 16, 2016 Rating: 5

Σε κίνδυνο η Υγεία στην παράκτια ζώνη της Ηπείρου, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Τρίτη, Αυγούστου 16, 2016


Τα παράλια της Ηπείρου μπορεί να σφύζουν από τουρισμό, αλλά η υγειονομική περίθαλψη ντόπιων και τουριστών των περιοχών αυτών έχει μετατραπεί σε πολυτέλεια. Από την Πρέβεζα, την Πάργα, την Πέρδικα, τα Σύβοτα και μέχρι την Ηγουμενίτσα, οι δημόσιες δομές υγείας λειτουργούν με σοβαρά προβλήματα και ορισμένες φορές χάρη στην αυτοθυσία νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, καταγγέλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ):

Πάργα: Κ.Υ. Πάργας, χαρακτηριστικό παράδειγμα υποστελέχωσης και απαξίωσης. Κάθε χρόνο υποδέχεται χιλιάδες τουρίστες, ένας τουριστικός προορισμός για ξένους κυρίως τουρίστες. Στην Πάργα το Κ.Υ. έχει πάψει να λειτουργεί καθημερινά, εφημερεύει μόνο τις μονές ημέρες του μήνα από τον μοναδικό παθολόγο και τις υπόλοιπες ημέρες από αγροτικούς.

Κ.Υ. Καναλακίου: Εφημερεύει εκ περιτροπής με το Κ.Υ. Πάργας, στο οποίο υπηρετεί ένας παθολόγος, ο οποίος εφημερεύει δυο μέρες, και τις υπόλοιπες καλύπτει το νοσοκομείο Πρέβεζας.

Σύβοτα και Πέρδικα διαθέτουν περιφερειακά ιατρεία τα οποία επίσης είναι ανοιχτά μέχρι το μεσημέρι.

Κ.Υ. Μαργαριτίου: Ένα ακόμη Κ.Υ. με εμφανώς τα σημάδια της υποβάθμισης να είναι ορατά, χωρίς να γίνονται εφημερίες, με αποτέλεσμα να κλείνει στις τρεις το μεσημέρι.
Νοσοκομείο Πρέβεζας: Τα γνωστά προβλήματα υποστελέχωσης τόσο σε ειδικότητες Ιατρών, αλλά και σε υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό.

Διαδρομή χιλιομέτρων θα πρέπει να κάνει κάποιος, αν του συμβεί οποιοδήποτε ατύχημα, στις περιοχές που κλείνουν τα Ιατρεία στις τρείς το μεσημέρι και θα πρέπει να κατευθυνθεί στο Κ.Υ. Ηγουμενίτσας ή Πάργας, τα οποία εφημερεύουν. Αν το περιστατικό είναι σοβαρό; Ο θεός βοηθός!

Γενικότερα, μεγάλη είναι η έλλειψη ιατρών όλων των ειδικοτήτων, σε όλες τις δομές υγείας, της παράκτιας τουριστικής ζώνης της Ηπείρου.

Σε έναν τόπο που επενδύει στον τουρισμό, η μη προσφορά υγείας, μπορεί να χαρακτηριστεί ως αντικίνητρο για την περιοχή, καταλήγει ο Χρήστος Γιωτόπουλος, γενικός σύμβουλος ΠΟΕΔΗΝ.
Read More »
Σε κίνδυνο η Υγεία στην παράκτια ζώνη της Ηπείρου, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ  Σε κίνδυνο η Υγεία στην παράκτια ζώνη της Ηπείρου, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 16, 2016 Rating: 5

44χρονος έχασε τη ζωή του μετά από πρόσκρουση σε κολώνα (+ΦΩΤΟ)

Τρίτη, Αυγούστου 16, 2016


Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε εχτές, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ο οδηγός ενός ΙΧ.

Για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ΙΧ που οδηγούσε ένας 44χρονος άντρας με κατεύθυνση προς Πρέβεζα, εξετράπη της πορείας του με αποτέλεσμα να προσκρούσει σε κολώνα της ΔΕΗ .


Αποτέλεσμα της πρόσκρουσης ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του ανωτέρω οδηγού, ο οποίος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
Η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής & Τοξικολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας.
Read More »
44χρονος έχασε τη ζωή του μετά από πρόσκρουση σε κολώνα (+ΦΩΤΟ) 44χρονος έχασε τη ζωή του μετά από πρόσκρουση σε κολώνα (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 16, 2016 Rating: 5