Δήλωση Καχριμάνη για την απόφαση του Δικαστηρίου για τις κλοπές εικόνων

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 01, 2021
Δήλωση Καχριμάνη για την απόφαση του Δικαστηρίου για τις κλοπές εικόνωνΣήμερα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων ολοκληρώθηκε μια προσπάθεια δώδεκα χρόνων για να εντοπιστούν οι δράστες κλοπών Εικόνων και Κειμηλίων από ναούς και μοναστήρια της Ηπείρου και ειδικότερα στα όρια της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων.

Η απόφαση του Δικαστηρίου είναι σεβαστή. Θεωρώ όμως ότι κατά την ακροαματική διαδικασία προέκυψαν σημαντικά στοιχεία που πρέπει να προβληματίσουν και να αξιολογηθούν από τους πολίτες και συγκεκριμένα μαρτυρίες ανακλήθηκαν, μάρτυρες που δεν «θυμόνταν» κατά την εξέτασή τους στο Δικαστήριο τι είχαν καταθέσει στη διάρκεια των προανακρίσεων, όπως επίσης και καταθέσεις- μαρτυρίες ιερωμένων οι οποίοι στο μακρύ διάστημα της προανάκρισης απεβίωσαν.

Μετά από δώδεκα χρόνια και την πολυήμερη ακροαματική διαδικασία προκύπτουν τρία συμπεράσματα:
Α) Με την προσπάθεια που ξεκινήσαμε αμέσως μετά την κλοπή που έγινε παραμονές Χριστουγέννων του 2009 στο Κουκούλι Ζαγορίου, κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και έτσι μέχρι σήμερα εντοπίστηκαν και επαναπατρίστηκαν 80 και πλέον εικόνες από ναούς και μοναστήρια της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας κ.α. περιοχών.
Β) Στο διάστημα αυτό σχεδόν «μηδενίστηκαν» οι κλοπές και οι διαρρήξεις σε μοναστήρια και ναούς.
Γ) Η σημαντικότερη, όμως, παρακαταθήκη είναι η εμπειρία που αποκτήθηκε για τον εντοπισμό κλεμμένων πολιτιστικών και θρησκευτικών θησαυρών, που αποτελεί βασικό πλέον αποτρεπτικό παράγοντα για κάθε επίδοξο ιερόσυλο.

Κατά τα άλλα, οι επιθέσεις, οι «αφορισμοί» και η λασπολογία που εξαπολύθηκαν σε βάρος μου από παράγοντες της δίκης προκειμένου να αποκρουστούν στοιχεία και μαρτυρίες μου, δεν με πτοούν και ούτε πρόκειται να αναστείλουν τη συνέχιση της προσπάθειάς μου για να επιστραφούν ιερά σκεύη και εικόνες στον τόπο τους.
Read More »
Δήλωση Καχριμάνη για την απόφαση του Δικαστηρίου για τις κλοπές εικόνων Δήλωση Καχριμάνη για την απόφαση του Δικαστηρίου για τις κλοπές εικόνων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 01, 2021 Rating: 5

10 χρόνια χωρίς τον Σπύρο Τσώνη

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 01, 2021
10 χρόνια χωρίς τον Σπύρο Τσώνη


10 χρόνια συμπληρώθηκαν από την ημέρα που έφυγε από κοντά μας ο ιδρυτής των Θεσπρωτικών αντίλαλων, ο Σπύρος Τσώνης.

Στις 26/11/2011 εγκατέλειψε την εγκόσμια διάσταση της ύπαρξης, και έπαψε να βρίσκεται με τη φυσική του παρουσία ανάμεσά μας.

Συνεχίζει όμως το πνεύμα του να βρίσκεται εδώ, μαζί μας. Από την Ηγουμενίτσα, που έδωσε το έναυσμα για αγώνες, ώστε να αντιλαλήσουν οι αγωνιστικές του ιδέες σε όλη τη Θεσπρωτία, μέχρι τη μάνα Μουργκάνα, και από τα όρη της Μίχλας και της Πλακωτής, όπου τα τελευταία χρόνια έστηνε το καρτέρι του για τους μακρυμήτηδες, μέχρι τα πέρατα της υφηλίου και τους αμέτρητους αναγνώστες και φίλους του, χωρίς αυτό να αποτελεί υπερβολή...

Διότι, αν κάτι είναι σημαντικό για κάποιον άνθρωπο, στο σύντομο πέρασμά του από τη ζωή, αυτό είναι να αποκτά παρέες, φιλίες..

"Παρέες, ρε, μπορείς να κάνεις παρέες; Φιλία" κραύγαζε με την πένα του ο αείμνηστος Χρόνης Μίσσιος.

Κι αυτό ακριβώς είχε κατορθώσει ο Μπίκος (όπως οι περισότεροι τον γνώριζαν) στη ζωή του, να έχει φιλίες, παρέες, πολλές παρέες...
Δεν υπήρξε χωριό στη Θεσπρωτία όπου να διαβήκαμε και να μην τον ήξεραν, όχι απλώς να τον είχαν γνωρίσει, αλλά να είχαν αποκτήσει φιλία...

Άσχετα αν ψήφιζαν το ίδιο κόμμα, άσχετα αν ήταν σε αντίπαλες κυνηγετικές παρέες. Ο Σπύρος διέθετε αυτό το ακαταμάχητο στοιχείο που διαθέτουν ελάχιστοι άνθρωποι, που μπορούσε να κερδίσει την καρδιά όλων. Καρδιοκατακτητής, με όλη τη σημασία της λέξης, και όχι τη ρηχή και μονοδιάστατη που αποδίδεται σήμερα σε κάποιους μορφονιούς...

Διότι, κατέκτησε τις καρδιές όλων των ανθρώπων που βρήκε μπροστά του, από τους μαθητές του και τους αναγνώστες του, τους συντρόφους του στο κυνήγι (που αποτελούσε και τη μεγάλη του αγάπη), τους πολιτικούς του συντρόφους μέχρι και τους πολιτικούς του αντιπάλους...

Πρόσφατα, συνάντησα έναν παλιό του μαθητή, διακεκριμένο επιστήμονα της περιοχής μας σήμερα. Δεν έπαψε για ώρα να μου μιλάει γι' αυτόν, διότι όταν μαθήτευε κοντά του με κάποιο πρόβλημα δυσλεξίας (το οποίο τότε κανείς δεν αντιλαμβάνονταν) ο καθηγητής του, του έδωσε τόση προσοχή, που δεν έδωσε ούτε στα παιδιά του...!

Και αυτά τα παραδείγματα είναι αναρίθμητα...!

Αυτος ήταν ο Σπύρος Τσώνης. Μια απλή γνωριμία και μόνο αρκούσε για να γοητεύσει και να κατακτήσει την καρδιά του κάθε ανθρώπου, είτε μικρού είτε μεγάλου για να κερδίσει την αγάπη του και κυρίως την εμπιστοσύνη του..

Πόσοι και πόσοι άνθρωποι, τα τόσα χρόνια που ήτανε στις επάλξεις ο αείμνηστος Σπύρος, δεν ανέβηκαν τα σκαλιά του γραφείου του για να βρουν δικαίωση σε προβλήματα που τους δημιουργούσαν οι εκάστοτε κυβερνώντες και διοικούντες...

Διότι, ήταν αποκούμπι των αδικημένων, ελπίδα για τους απογοητευμένους, ο άνθρωπος που κάποιος μπορούσε να σταθεί στο πλευρό του, με οποιοδήποτε τίμημα... Αυτός ήταν ο "Πιπεράτος", όπως υπέγραφε την προσωπική του στήλη για δύο και πλέον δεκαετίες., καυτηριάζοντας τα κακώς κείμενα της τοπικής πολιτικής ζωής...
Δεν ήταν λίγο, για τις εποχές που ζήσαμε.. Και όντως, αυτό το τίμημα το πλήρωσε ο ίδιος.

Όσοι τον γνώρισαν, συνάντησαν σε αυτόν, τον ορισμό του αλτρουισμού, της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης...

"Ο άνθρωπος έχει ανάγκη και από το μυρμήγκι" συνήθιζε να λέει, δείχνοντας την ταπεινότητα της ύπαρξής του που τον ανύψωνε στα μάτια των ταπεινών...

Και όχι, δεν ήταν τέλειος. Ήταν μεν, ένας γνήσιος λαϊκός άνθρωπος, με συναισθηματική ευφυία, θνητός δε... Με τα λάθη του, πολλές φορές μεγάλα, τα ελαττώματά του και τις αστοχίες του.

Αλλά ήξερε να ζητάει συγγνώμη με παρρησία, όταν αναγνώριζε τις αστοχίες του, δεν κρατούσε κακίες και όλα τα λάθη του τα πλήρωσε πριν φύγει από τη ζωή!

Όταν ένας άνθρωπος που έχει φύγει από τη ζωή πριν μια δεκαετία κι ακόμη το στίγμα του είναι ενεργό σε πλήθος ανθρώπων που συγκινούνται και δακρύζουν για την απώλειά του, ενθυμούνται τα διδάγματά του, θαυμάζουν τον αλτρουισμό του, γελάνε ακόμη με τα αστεία του, εμπνέονται από τα γραφθέντα του, αρκεί για να δείξει την αξία του ανθρώπου αυτού, ακόμη και σε κάποιον που δεν έτυχε να τον γνωρίσει...

Φαίνονται πολλά αυτά τα δέκα χρόνια, σαν αιώνας. Διότι αυτή τη δεκαετία που πέρασε, ζήσαμε καταστάσεις πρωτόγνωρες, αλλά κυρίως αιφνίδιες, που κανείς δεν περίμενε ή ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει. Αλλά, αυτές είναι οι εποχές που μια κοινωνία χρειάζεται τέτοιους ανθρώπους, με μεγαλείο ψυχής, με πυρωμένη θέληση, με γνώση και σοφία, αλτρουισμό και δοτικότητα άνευ ορίων...

Δεν θα ξεχάσω την ημέρα της κηδείας του, που μια κυρία πλησίασε την οικογένεια του εκλιπόντος και αντί των τυπικών συλλυπητηρίων, είπε το εξής: "Λυπάμαι, πάρα πολύ που έφυγε. Ήταν τόσο χρήσιμος..."!!!

Γι' αυτό είναι που έλειψε πολύ. Γι' αυτό είναι που όλοι τον ήθελαν στην παρέα τους. Διότι ήταν ΧΡΗΣΙΜΟΣ, εκτός του ότι ήταν και απολαυστικός...!!!

Δεν αποτελεί ευχή, αλλά μια πραγματικότητα. Αιωνία αυτού η μνήμη....
Read More »
10 χρόνια χωρίς τον Σπύρο Τσώνη 10 χρόνια χωρίς τον Σπύρο Τσώνη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 01, 2021 Rating: 5

Παράταση αιτήσεων για τους σεισμόπληκτους στον Αχέροντα

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 01, 2021
Παράταση αιτήσεων για τους σεισμόπληκτους στον Αχέροντα


Με την υπό στοιχεία Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./οικ. 20473/Α321/16.11.2021 (ΦΕΚ 5405Β’/22-11-2021) υπουργική απόφαση ορίζεται νέα προθεσμία, έως την 3η Δεκεμβρίου 2022 (αρχής γενομένης από τη δημοσίευση της παρούσας σε Φ.Ε.Κ.), εντός της οποίας, εφόσον άλλως δεν ορίζεται μεταγενέστερη προθεσμία, οι ενδιαφερόμενοι, για την αποκατάσταση των πληγέντων κτηρίων τους από τον σεισμό της 21ης Μαρτίου 2020, σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου, οι οποίες έχουν οριοθετηθεί με την υπό στοιχεία Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./2970/Α325/19.05.2020 κοινή υπουργική απόφαση, μπορούν να υποβάλουν αίτηση, για την έκδοση άδειας επισκευής και τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής (Σ.Σ.) ή για τον καθορισμό δικαιούχου στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή, αυτοστέγαση ή αποπεράτωση κτηρίου.

Η εν λόγω αίτηση υποβάλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία, συνοδευόμενη με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως αυτά ορίζονται στις σχετικές αποφάσεις.

Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται η σχετική κοινή υπουργική απόφαση περί χορήγησης στεγαστικής συνδρομής, καθώς και οι υπουργικές αποφάσεις καθορισμού διαδικασιών χορήγησής της.

Read More »
Παράταση αιτήσεων για τους σεισμόπληκτους στον Αχέροντα Παράταση αιτήσεων για τους σεισμόπληκτους στον Αχέροντα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 01, 2021 Rating: 5

ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη άνω του 1,8 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 01, 2021
ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη άνω του 1,8 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα


Κέρδη άνω του 1,8 εκατ. ευρώ μοίρασε το ΣΚΡΑΤΣ την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, από τις 22 έως και τις 28 Νοεμβρίου 2021 τα συνολικά κέρδη του παιχνιδιού ανήλθαν σε 1.836.739 ευρώ.

Ανάμεσα στους νικητές ήταν ένας τυχερός παίκτης στην Κομοτηνή, ο οποίος κέρδισε 3.000 ευρώ στο ΣΚΡΑΤΣ «ΜΑΓΙΚΑ ΚΕΡΑΣΙΑ», ενώ συνολικά 27 παίκτες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας κέρδισαν από 1.000 ευρώ ο καθένας.

Το ΣΚΡΑΤΣ προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επάθλων για τους παίκτες, μεταξύ αυτών μεγάλα ποσά από 100.000 έως και 1.000.000 ευρώ.

Διατίθεται από πρακτορεία ΟΠΑΠ, λαχειοπώλες, περίπτερα, μίνι μάρκετ, καταστήματα ΕΛΤΑ και επιλεγμένα πρατήρια υγρών καυσίμων και σούπερ μάρκετ.

Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.
H Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. μία εταιρεία του Ομίλου ΟΠΑΠ, διαθέτει το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προβολής και διαχείρισης όλων των Κρατικών Λαχείων όπως το Λαϊκό, το Εθνικό, το Πρωτοχρονιάτικο αλλά και το Στιγμιαίο Κρατικό Λαχείο-ΣΚΡΑΤΣ, με σύμβαση παραχώρησης για 12 έτη. H Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ τριών κορυφαίων εταιρειών στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών και λοταρίας: ΟΠΑΠ Α.Ε., Scientific Games Int'l και Intralot Α.Ε.

ΟΜΙΛΟΣ ΟΠΑΠ Α.Ε.
Ο Όμιλος ΟΠΑΠ έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα για τη λειτουργία και τη διαχείριση αριθμολαχείων, παιχνιδιών αθλητικού στοιχήματος, αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος, λαχείων, στιγμιαίων τυχερών παιχνιδιών και παιγνιομηχανημάτων στην Ελλάδα και κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο για την ενσωμάτωση των παγκόσμιων αρχών του Υπεύθυνου Παιχνιδιού στη δραστηριότητα του.
Ο ΟΠΑΠ ΑΕ ιδρύθηκε το 1958, διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο διανομής και η απόκτησή της το 2013 από τον Όμιλο Emma Delta Hellenic Holdings έδωσε την απαραίτητη ώθηση για τη διασφάλιση της μελλοντικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της εταιρείας σε διεθνές επίπεδο.
Το χαρτοφυλάκιο του ΟΠΑΠ με τα επιτυχημένα και δημοφιλή εμπορικά παιχνίδια: ΚΙΝΟ, ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, ΤΖΟΚΕΡ, ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ, ΣΚΡΑΤΣ, ΠΡΟΠΟ, EXTRA 5, SUPER 3 συμβάλλει στην ανάπτυξη της εταιρείας και αποτελεί πηγή μιας συνεχώς διευρυνόμενης κοινωνικής συνεισφοράς. Αυτή μεταφράζεται ετησίως σε ουσιαστικά έργα παρέμβασης με απτά αποτελέσματα για την κοινωνία, εξασφαλίζοντας στον ΟΠΑΠ μια ηγετική θέση μεταξύ των πρωταθλητών της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στην Ελλάδα.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.opap.gr

INTRALOT
Η INTRALOT, εισηγμένη εταιρεία που ιδρύθηκε το 1992, έχει αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών, τόσο ως προμηθευτής λύσεων, όσο και ως διοργανωτής τυχερών παιχνιδιών σε 57 κράτη και πολιτείες του κόσμου με ρυθμισμένη αγορά. Με έσοδα €1,91 δισ. και 5.100 εργαζομένους το 2015, η INTRALOT αποτελεί μία ισχυρή εταιρεία, η οποία αναπτύσσει
τα προϊόντα της εστιάζοντας στην εμπειρία του παίκτη. Η INTRALOT είναι τοποθετημένη στρατηγικά, ώστε να προσφέρει στις λοταρίες και στους οργανισμούς τυχερών παιχνιδιών σε όλον τον κόσμο καινοτόμες λύσεις και λειτουργική τεχνογνωσία. Μέσω μιας δυναμικής και ενιαίας προσέγγισης ανάπτυξης προϊόντων (omni-channel), η INTRALOT προσφέρει ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο πρωτοποριακών συστημάτων, προϊόντων και υπηρεσιών για όλους τους τομείς τυχερών παιχνιδιών (Λοταρία, Στοίχημα, Interactive, VLT). Οι παίκτες μπορούν να απολαμβάνουν ενιαία και εξατομικευμένη εμπειρία μέσω συναρπαστικών τυχερών παιχνιδιών και ελκυστικού περιεχομένου σε όλα τα κανάλια διανομής, επίγεια και online. Η INTRALOT έχει λάβει τη σημαντική πιστοποίηση υπεύθυνου παιχνιδιού “WLA Responsible Gaming Framework” για τις διεθνείς δραστηριότητές της από την Παγκόσμια Ένωση Λοταριών (WLA).

Scientific Games Int’l
Η Scientific Games είναι ένας εταίρος με μοναδική δυνατότητα στη μεγιστοποίηση των προοπτικών για την αγορά στιγμιαίων λαχείων στην Ελλάδα. Διαθέτοντας μια ιστορία 40 χρόνων σε μια κατηγορία που δημιουργήθηκε από την Scientific Games, η εταιρεία έχει οδηγήσει με συνέπεια, στην ανάπτυξη και τη δημιουργία κέρδους για 300 πελάτες και συνεργάτες λαχείων σε παραπάνω από 50 χώρες. Έχοντας ως βάση τις βέλτιστες πρακτικές στο μάρκετινγκ, την τεχνολογία, την εκτύπωση, την ασφάλεια και το ηλεκτρονικό εμπόριο, η Scientific Games συνδυάζει μια κουλτούρα καινοτομίας με μια μοναδική εμπειρία διαχείρισης σε διάφορους κλάδους.
Η εταιρεία αναπτύσσει, ειδικά για τις ανάγκες του κάθε πελάτη, προϊόντα, υπηρεσίες και λύσεις μάρκετινγκ οι οποίες υποστηρίζονται από τεχνολογία και εξυπηρέτηση πελατών που αποτελούν πρότυπα στην αγορά.
Read More »
ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη άνω του 1,8 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη άνω του 1,8 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 01, 2021 Rating: 5

163 νέα κρούσματα στην Ήπειρο

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 01, 2021
163 νέα κρούσματα στην ΉπειροΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 31
ΠΕ Θεσπρωτίας 8
ΠΕ Ιωαννίνων 101
ΠΕ Πρέβεζας 23


Read More »
163 νέα κρούσματα στην Ήπειρο 163 νέα κρούσματα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 01, 2021 Rating: 5

Εντυπωσιακά ευρήματα στην Αρχαία Φωτική

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 01, 2021
Εντυπωσιακά ευρήματα στην Αρχαία Φωτική


Η αρχαία πόλη Φωτική βρίσκεται στις βόρειες παρυφές της κοιλάδας του ποταμού Κωκυτού, στην περιοχή της Παραμυθιάς στη Θεσπρωτία. Ιδρύθηκε ως ρωμαϊκή αποικία πιθανώς την εποχή του Αυγούστου, ενώ στους πρώιμους Βυζαντινούς χρόνους αποτέλεσε έδρα Επισκοπής.

Η γνώση για την σημαντική αυτή πόλη βασιζόταν έως πρόσφατα σε μερικώς δημοσιευμένες λίθινες επιγραφές, καθώς και στα ευρήματα παλαιοχριστιανικών και υστεροβυζαντινών ναών που κατά περιόδους είχαν ερευνηθεί.

Από το έτος 2019 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας υπό την Διεύθυνση των αρχαιολόγων Δρ. Ιωάννη Χουλιαρά και Δρ. Γεωργίας Πλιάκου, σε συνεργασία με τον Δρ. Björn Forsén του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι και του Φινλανδικού Ινστιτούτου της Αθήνας, διενεργούν πενταετές πρόγραμμα αρχαιολογικής έρευνας, με στόχο να συλλεχθούν περισσότερα στοιχεία για τον χρόνο ίδρυσης και την οργάνωση της Φωτικής.

Χάρις στην επιφανειακή και γεωφυσική έρευνα των δύο πρώτων ετών προσδιορίστηκαν τα όρια του αστικού ιστού και πιθανόν η πορεία των κύριων οδικών αρτηριών και χαρτογραφήθηκαν τα περιγράμματα οικοδομημάτων που διασώζονται στο υπέδαφος.


Το καλοκαίρι του 2021 ξεκίνησε η ανασκαφική έρευνα ενός από τα μεγαλύτερα κτήρια που ανέδειξε η γεωφυσική έρευνα. Η ανασκαφή έφερε στο φως εκτεταμένα οικιστικά κατάλοιπα και -συλημένους ως επί το πλείστον- τάφους. Από τους χώρους των οικοδομημάτων, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει δωμάτιο με πολύ καλά διατηρημένο σύστημα υπόκαυστων, το οποίο θα μπορούσε να ανήκει σε λουτρό ή αποτελεί ένα είδος κεντρικής υποδαπέδιας θέρμανσης. Τα κινητά ευρήματα καταλαμβάνουν ένα χρονολογικό ορίζοντα από τον 3ο αι. π.Χ. έως τον 6ο μεταχριστιανικό αιώνα και μαρτυρούν ότι στην ίδια θέση θα υπήρχε οικισμός – κώμη της Ελληνιστικής περιόδου, πριν ακόμη μετοικήσουν εδώ Ρωμαίοι άποικοι.

Από τα πλέον ενδιαφέροντα ανασκαφικά ευρήματα είναι σειρά ενσφράγιστων κεραμιδιών στέγης του 1ου αι. π.Χ., με τα γράμματα Q LVCIENI στη σφραγίδα τους. Ο Quintus Lucienus, το όνομα του οποίου πρώτη φορά μαρτυρείται επιγραφικά στην Ήπειρο, αναφέρεται στο γνωστό βιβλίο του ρωμαίου ιστορικού Βάρρωνα, De re rustica, ως Ρωμαίος συγκλητικός και ένας από τους «Συνηπειρώτες», όπως ονομάζονταν οι Ρωμαίοι επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες μεγάλων αγροτικών εκτάσεων στην αρχαία Ήπειρο κατά την πρώιμη ρωμαϊκή περίοδο. Τα ενσφράγιστα κεραμίδια της Φωτικής υποδεικνύουν ότι η γη που κατείχε ο γνωστός «Συνηπειρώτης» πιθανόν βρισκόταν στην περιοχή αυτή, πριν ακόμη η Φωτική γίνει ρωμαϊκή αποικία.

Τα αποτελέσματα της πρώτης περιόδου ανασκαφικής έρευνας της Φωτικής, επομένως, όχι μόνον φωτίζουν πτυχές της ρωμαϊκής πόλης αλλά και παρέχουν σημαντικές μαρτυρίες για την προγενέστερη κατοίκηση της θέσης.
Read More »
Εντυπωσιακά ευρήματα στην Αρχαία Φωτική Εντυπωσιακά ευρήματα στην Αρχαία Φωτική Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 01, 2021 Rating: 5

Παράσταση διαμαρτυρίας εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 01, 2021
Παράσταση διαμαρτυρίας εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών

 
Ψήφισμα – Δελτίο Τύπου
Σήμερα, εμείς, οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών συγκεντρωθήκαμε στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου για να διαμαρτυρηθούμε για την έλλειψη προσωπικού.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, το Νοσοκομείο μας βρίσκεται σε δυσμενέστερη κατάσταση από άποψης προσωπικού και οι αυξημένες ανάγκες περίθαλψης εξαιτίας του 4ου κύματος δεν μας αφήνουν άλλα περιθώρια.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον Θεσπρωτικό λαό προσπαθούμε να υπερασπιστούμε το αγαθό της υγείας και διεκδικούμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Παρότι έχουμε διαχρονικά αιτήματα, τα οποία ουδέποτε ικανοποιήθηκαν από τις κυβερνήσεις, σήμερα τα αφήνουμε στην άκρη και διαμαρτυρόμαστε μόνο για την έλλειψη προσωπικού στο Νοσοκομείο.


Δεν ζητάμε χειροκροτήματα, αλλά την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη όλων σας για να ενισχυθεί με προσωπικό το Νοσοκομείου μας και για να μας δώσει δύναμη να ανταπεξέλθουμε με επάρκεια στο έργο μας.

Ζητάμε την άμεση επιστροφή των συναδέλφων που τέθηκαν σε αναστολή !
Ζητάμε την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του Νοσοκομείου!
Ζητάμε την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο Νοσοκομείου μας !

Για να μπορούμε και αύριο να σας κοιτάμε στα μάτια!

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Φιλιατών
Read More »
Παράσταση διαμαρτυρίας εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών Παράσταση διαμαρτυρίας εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 01, 2021 Rating: 5

661.000€ έκτακτη επιχορήγηση για τη θέρμανση σχολείων των τριών Δήμων της Θεσπρωτίας

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 01, 2021
661.000€ έκτακτη επιχορήγηση για τη θέρμανση σχολείων των τριών Δήμων της Θεσπρωτίας


Υπεγράφη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, η έκδοση νέας συμπληρωματικής απόφασης Κ.Α.Π., ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την πρόσθετη οικονομική ενίσχυση των Δήμων όλης της χώρας. Πρόκειται για νέα έκτακτη επιχορήγηση προς τους ΟΤΑ α’ βαθμού, προκειμένου οι Δήμοι να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες ανάγκες και τις αυξημένες υποχρεώσεις τους, όσον αφορά στις λειτουργικές τους δαπάνες, στην υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, καθώς και στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων ή εκκρεμών υποχρεώσεων. Η απόφαση προβλέπει τις λεπτομέρειες σχετικά με την κατανομή και έρχεται να προστεθεί στη συμπληρωματική Κ.Α.Π. των 107 εκατ. ευρώ, που εκδόθηκε στα μέσα Οκτωβρίου.
Παράλληλα, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, επιχορηγούνται με νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και οι Περιφέρειες της χώρας, με το συνολικό ποσό των 10 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών.
Πρόσθετη χρηματοδότηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, ύψους 1 εκατ. ευρώ, δίδεται και στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.), για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του τρέχοντος έτους.
Τέλος, ειδική πρόβλεψη υπήρξε για την κατά προτεραιότητα κάλυψη δαπανών θέρμανσης των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της συμπληρωματικής κατανομής ποσού, ύψους 7 εκατ. ευρώ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους –σε όλους τους Δήμους της χώρας– για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι συνέπειες από τις διακυμάνσεις των τιμών στο κόστος ενέργειας και να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των σχολικών μονάδων, κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 399.487,75€
ΣΟΥΛΙΟΥ 125.585,21€
ΦΙΛΙΑΤΩΝ 136.049,11€
Read More »
661.000€ έκτακτη επιχορήγηση για τη θέρμανση σχολείων των τριών Δήμων της Θεσπρωτίας 661.000€ έκτακτη επιχορήγηση για τη θέρμανση σχολείων των τριών Δήμων της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 01, 2021 Rating: 5

Επίσκεψη αποστολής από Σλοβακία στην Περιφέρεια

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 01, 2021
Επίσκεψη αποστολής από Σλοβακία στην ΠεριφέρειαΑντιπροσωπεία από τη Σλοβακία, η οποία βρίσκεται στα Ιωάννινα, επισκέφθηκε σήμερα την Περιφέρεια Ηπείρου, όπου είχαν συνάντηση με τους Αντιπεριφερειάρχες Κ. Σιαράβα και Οδυσσέα Πότση, με την παρουσία της Διευθύντριας Τουρισμού Ιουλίας Μαρκούλα. Αντηλλάγησαν απόψεις για διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος με έμφαση στον τουρισμό. 

Την Petra Prosňanská, ο αντιδήμαρχος της πόλης Ντόλνυ Κουμπίν (Dolný Kubín) κ. Matúš Lakoštík και ο διευθυντής του Λυκείου Pavla Országha Hviezdoslava κ. Peter Strežo.
Read More »
Επίσκεψη αποστολής από Σλοβακία στην Περιφέρεια Επίσκεψη αποστολής από Σλοβακία στην Περιφέρεια Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 01, 2021 Rating: 5

NRG | Πως μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 01, 2021
NRG | Πως μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση


Η αύξηση της χονδρικής τιμής της ενέργειας, έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους στον λογαριασμό. 
Ακολουθούν χρήσιμες οδηγίες που μπορούμε να κάνουμε μειώνοντας έτσι την κατανάλωση. 

Πολλές φορές δεν είναι δύσκολο αρκεί να ξέρουμε τον τρόπο :
Θερμάστρες, σόμπες, θερμοπομποί
Ό,τι ζεσταίνει το χώρο σας με ηλεκτρικό ρεύμα, κοστίζει πάρα πολύ.
Υπάρχουν συσκευές που η χρήση τους είναι πιο ακριβή από το πετρέλαιο!
Αποφύγετε τη χρήση τους.
Αφυγραντήρας
Από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές.
Προτείνουμε να τον χρησιμοποιείτε μόνο τις απολύτως απαραίτητες ώρες για π.χ. το στέγνωμα ρούχων.
Κλιματιστικά
Όταν λειτουργούν για να ζεστάνουν, καίνε διπλάσιο ή και τριπλάσιο ρεύμα από ότι για δροσίσουν.
Το χειμώνα, ρυθμίστε το μεταξύ 20-22 βαθμών, όχι παραπάνω και αποφύγετε κατάχρηση.
Είναι σημαντικό και για λόγους οικονομίας, αλλά και για λόγους υγιεινής να έχετε καθαρισμένα τα φίλτρα.
Μαγείρεμα
Προτιμήστε να ζεστάνετε το νερό στο βραστήρα, αντί να περιμένετε την κατσαρόλα.
Φροντίστε να μην υπάρχει κενό μεταξύ σκεύους και εστίας θερμότητας.
Έστω και 2 εκατοστά να είναι μικρότερη η κατσαρόλα, σπαταλάτε ρεύμα.
Προτιμήστε να σβήσετε το φούρνο 5 λεπτά πριν ολοκληρωθεί ο χρόνος ψησίματός
Ρυθμίστε τη λειτουργία του ψυγείου και της κατάψυξης στη μεσαία (eco) ψύξη
Προτιμήστε, όπου μπορείτε, να ρυθμίζετε το πλυντήριο ρούχων στους 30 βαθμούς θερμοκρασία.
Αποσυνδέστε τις πρίζες των συσκευών που δεν χρησιμοποιείτε.
Αν αφήνετε κάθε βράδυ την τηλεόραση στο Stand by αντί να την κλείνετε τελείως, ξοδεύετε περίπου €20 / χρόνο.
(ακόμα κι αν έχετε τις χαμηλές χρεώσεις της #nrg)
Σε περίπτωση που δεν έχετε ακόμα βάλει λάμπες νέας τεχνολογίας LED , βάλτε το στο πρόγραμμα για όταν μπορέσετε.
Θα εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα.
Είναι καλό για την τσέπη σας, είναι καλό και για το περιβάλλον.
Επισκεφθείτε μας ή επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά στο νέο κατάστημα ενέργειας στην Ηγουμενίτσα.
Σουλίου 1 Πλατεία Δημαρχείου.
George Verbis Επίσημος Συνεργάτης
6974613977
6993236888
6947709601
2665 100324
gverbis.nrgprovider@gmail.com
«nrg, ενέργεια με τη σιγουριά της Motor Oil»
Read More »
NRG | Πως μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση NRG | Πως μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 01, 2021 Rating: 5

6.185 κρούσματα το Νοέμβριο στην Ήπειρο

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 01, 2021
6.185 κρούσματα το Νοέμβριο στην ΉπειροΠραγματική «έκρηξη» κρουσμάτων αφήνει στην Ήπειρο ο Νοέμβριος. Πρόκειται για το μήνα που κατέχει το αρνητικό ρεκόρ μέχρι στιγμής και προκάλεσε μεγάλη πίεση στα δημόσια νοσοκομεία ενώ οι νοσηλείες εξακολουθούν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.
Οι ΜΕΘ είναι ουσιαστικά γεμάτες ενώ αίσθηση προκαλεί ότι σ’ αυτό το κύμα της πανδημίας καταγράφεται υψηλή θνητότητα.
Από την έναρξη της πανδημίας και μέχρι τώρα, είκοσι μήνες περίπου, η Ήπειρος μετρά 20.086.
Ο Νοέμβριος αφήνει στην περιοχή 6.185 κρούσματα, αριθμός πολύ υψηλότερος από όλους τους άλλους μήνες.
Σημειώνεται ότι το αρνητικό ρεκόρ κατείχε μέχρι τώρα ο Αύγουστους με 2.285 κρούσματα εκ των οποίων μεγάλος αριθμός είχε προέλθει από τους τουριστικούς νομούς Πρέβεζας και Θεσπρωτίας.
Τα μισά και πλέον κρούσματα του Νοεμβρίου επιβεβαιώθηκαν στο Νομό Ιωαννίνων ενώ όλοι οι νομοί της Ηπείρου βρέθηκαν σε ανοδικές τάσεις.

Αναλυτικά
-Στην Άρτα κατά την διάρκεια του Νοεμβρίου επιβεβαιώθηκαν 1.125 κρούσματα.
-Στο Νομό Θεσπρωτίας επιβεβαιώθηκαν 637 κρούσματα.
-Στο Νομό Ιωαννίνων τα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στη διάρκεια του μήνα φτάνουν στα 3.502.
-Στο Νομό Πρέβεζας τέλος επιβεβαιώθηκαν 921 κρούσματα.

Οι Νομοί Ιωαννίνων και Άρτας βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο, στο πιο επιβαρυμένο επιδημιολογικό επίπεδο, ενώ Πρέβεζα και Θεσπρωτία παραμένουν στο πορτοκαλί.

Μέχρι στιγμής, τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού έχει η Πρέβεζα καθώς οι εμβολιασμοί πρώτης δόσης έχουν ξεπεράσει το 71%, ακολουθεί η Θεσπρωτία με εμβολιασμούς πρώτης δόσης άνω του 66%, η Άρτα με εμβολιασμούς πρώτης δόσης στο 63% και τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στο Νομό Ιωαννίνων όπου οι εμβολιασμοί πρώτης δόσης ανέρχονται στο 57%.
Read More »
6.185 κρούσματα το Νοέμβριο στην Ήπειρο 6.185 κρούσματα το Νοέμβριο στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 01, 2021 Rating: 5

Έμπρακτη και ουσιαστική η συνδρομή της Περιφέρειας στη λειτουργία των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ Ηπείρου

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 01, 2021
Έμπρακτη και ουσιαστική η συνδρομή της Περιφέρειας στη λειτουργία των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ Ηπείρου


Η έμπρακτη και ουσιαστική συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου στη βελτίωση των υποδομών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού αναδείχθηκε κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021.
Πέραν αυτής, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης υπάρχουν σε εξέλιξη διαδικασίες με διασφαλισμένες πιστώσεις για περαιτέρω ενίσχυση των πέντε νοσοκομείων της Ηπείρου, με πόρους που εξασφαλίστηκαν μέσω του προγράμματος Interreg Ελλάδα – Ιταλία και επιπλέον 570.000 ευρώ από πόρους της Περιφέρειας για το νοσοκομείο Πρέβεζας.
Όπως εξήγησε μετά από επιμονή της Περιφέρειας αυξήθηκε το διαθέσιμο ποσό από το Interreg – που αρχικά ήταν 1.150.000 ευρώ μόνο για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που είναι νοσοκομείο αναφοράς- σε 1.900.000 ευρώ και έτσι διατίθενται χρήματα – μέσω προγραμματικών συμβάσεων – σε όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου («Χατζηκώστα» 170.000 ευρώ, Φιλιατών 170.000 ευρώ, Άρτας 150.000 ευρώ, Πρέβεζας 150.000 ευρώ) και στο Πανεπιστημιακό 1.260.000 ευρώ. Επίσης- συνέχισε- στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» υπάρχει πρόβλεψη διάθεσης 10 εκ. ευρώ για τα νοσοκομεία, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια για την αξιοποίησή τους από τη Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Υγείας.

Ακόμη ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στη δημιουργία του Εμβολιαστικού Κέντρου Ιωαννίνων, που ήταν ένα κτίριο «ντροπή» και έγινε αγώνας για να λειτουργήσει. «Εμείς κάναμε την Υποδομή, το Υπουργείο Υγείας τα υπόλοιπα» ανέφερε, θυμίζοντας επίσης ότι η Περιφέρεια ανέλαβε και τη μεταφορά προς και από νοσοκομεία πολιτών για διαγνωστικούς ελέγχους προκειμένου να μην επιβαρύνεται το ΕΚΑΒ.

«Η Περιφέρεια Ηπείρου έκανε αυτά, που δεν έκανε καμιά άλλη περιφέρεια της χώρας» για την ενίσχυση των δομών δημόσιας υγείας, τόνισε καταληκτικά ο Περιφερειάρχης.

Η Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδια για θέματα Υγείας κ. Αγνή Νάκου – Δασούλα αναφέρθηκε στις δράσεις και της πρωτοβουλίες της Περιφέρειας από την αρχή της πανδημίας.

Σε αυτές, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:
· η προμήθεια και η τοποθέτηση κοντέινερ στα νοσοκομεία ώστε να γίνονται οι δειγματοληψίες στα νοσοκομεία, επτά εκ των οποίων τοποθετήθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
· η δημιουργία θαλάμων αρνητικής πίεσης στα δύο νοσοκομεία,
· η προμήθεια ανάλυσης μοριακού ελέγχου των δειγμάτων, από τα πρώτα στην Ελλάδα.
· Η διάθεση αναλώσιμων υλικών στο πρώτο στάδιο της πανδημίας σε νοσοκομεία Κέντρα Υγείας κ.α.

«Η Περιφέρεια είναι παρούσα σε ο, τι της ζητηθεί», υπογράμμισε η κ. Νάκου- Δασούλα, ενώ αναφερόμενη σε ζητήματα στελέχωσης σημείωσε πώς αυτά δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, αλλά του κεντρικού κράτους.
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, αναφέρθηκε στη συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου στους εμβολιασμούς κατ΄ οίκον που γίνεται σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ, τα Κέντρα Υγείας και τους κατά τόπους Δήμους, προαναγγέλλοντας ότι αυτοί θα συνεχιστούν ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές της Ηπείρου.
Εκτενή και αναλυτική αναφορά για τη συνδρομή της Περιφέρειας στα νοσοκομεία Άρτας, Πρέβεζας και Φιλιατών έκαναν οι Αντιπεριφερειάρχες των Π.Ε.
Read More »
Έμπρακτη και ουσιαστική η συνδρομή της Περιφέρειας στη λειτουργία των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ Ηπείρου Έμπρακτη και ουσιαστική η συνδρομή της Περιφέρειας στη λειτουργία των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 01, 2021 Rating: 5

Σελίδες