Καταγγελία του Διευθυντή του Γυμνασίου Νέας Σελεύκειας για εξωσχολικούς

Κυριακή, Δεκεμβρίου 27, 2020
Καταγγελία του Διευθυντή του Γυμνασίου Νέας Σελεύκειας για εξωσχολικούς Το σχολείο μας βρίσκεται σε αραιοκατοικημένη εξοχική περιοχή της Νέας Σελεύκειας και με πολύ κόπο, δεδομένης της φειδωλής χρηματοδότησης των σχολείων, το διατηρούμε σε αξιοπρεπέστατη κατάσταση και ως προς την υποδομή. 
Όμως, τις μέρες και ώρες που παραμένει κλειστό γίνεται πόλος έλξης νέων για να αθληθούν και να ψυχαγωγηθούν στον προαύλιο χώρο. 
 Θεμιτό και, βεβαίως κανένας δε μπορεί να στερήσει αυτό το δικαίωμα στη νεολαία της περιοχής με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει σεβασμός για το χώρο. 
Αντ΄ αυτού, σχεδόν κάθε πρωί, ιδιαίτερα τις Δευτέρες, ο Διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου βρίσκονται μπροστά σε μια αποκαρδιωτική εικόνα. 
Ο χώρος είναι γεμάτος σκουπίδια και κάθε είδους βρωμιά που με χυδαίο τρόπο αφήνουν πίσω τους όσοι χρησιμοποίησαν το χώρο. Οι τοίχοι είναι γεμάτοι συνθήματα διατυπωμένα προσβλητικά και συνοδεία ανάλογων σκίτσων, πράγμα που θα μας αναγκάσει να βάψουμε το σχολείο. 
Μέχρι και ψησταριά και απομεινάρια φωτιάς έχουμε βρει, ενώ το σχολείο βρίσκεται δίπλα στο δάσος και υπάρχει ο κίνδυνος πυρκαγιάς Δίνεται η αίσθηση της σκόπιμης απαξίωσης του χώρου. 
 Το προσωπικό καθαριότητας (δηλ. η μια και μοναδική συμβασιούχα καθαρίστρια) του σχολείου καταβάλλει την προσπάθεια ώστε κάθε μεσημέρι να παραδίδεται ο χώρος πεντακάθαρος… μέχρι την επόμενη «επίσκεψη» των συγκεκριμένων ατόμων, που καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να υπάρχει το επόμενο πρωί η ίδια αθλιότητα. 
Επειδή τα σχολικά κτήρια αποτελούν δημόσια περιουσία και ανήκουν σε όλους τους πολίτες, αισθανόμαστε την ανάγκη να δημοσιοποιήσουμε την κατάσταση και να θέσουμε καθέναν πολίτη και αρμόδιο μπροστά στις ευθύνες του. 
Επανέρχεται εκ των πραγμάτων το αίτημα για σχολικούς φύλακες, ιδιαίτερα για τα απομακρυσμένα σχολεία και για το χρόνο εκτός σχολικού ωραρίου και τη νύχτα. 
Τώρα, λόγω κορoνοϊού, οι μαθητές δεν έρχονται στο σχολείο και τα προαναφερθέντα λυπηρά φαινόμενα εμφανίζονται με μεγαλύτερη ένταση σε ποσότητα και «ποιότητα». 
Με βάση την ισχύουσα απαγόρευση λόγω κορoνοϊού τίθεται και το ερώτημα κατά πόσο ενώ απαγορεύεται η πρόσβαση στο σχολείο σε μαθητές, επιτρέπεται σε εξωσχολικούς υπερπηδώντας τις καγκελόπορτες. 
Μέχρι τώρα Διευθυντής και εκπαιδευτικοί αρνηθήκαμε να χρησιμοποιήσουμε κάμερες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, υπακούοντας στις δημοκρατικές μας ευαισθησίες για προστασία προσωπικών δεδομένων. 
Αν η κατάσταση συνεχιστεί, θα αναγκαστούμε να προβούμε σε κάθε πρόσφορη λύση για την αντιμετώπισή της. 
 Πλησιάζοντας οι μέρες των διαφορετικών αυτών εορτών επικαλούμαστε τη λογική και την ενσυναίσθηση των επισκεπτών του σχολείου μας, ώστε να το σεβαστούν και να μην επιστρέψουμε την νέα χρονιά βρίσκοντας την ίδια προσβλητική για τους ίδιους, για μας και τη δημόσια περιουσία εικόνα. Χρόνια πολλά και καλές γιορτές, με υγεία σε όλους τους συμπολίτες μας. 

Τετάρτη 23/12/2020 
Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος διδασκόντων 
του Γυμνασίου Νέας Σελεύκειας
Read More »
Καταγγελία του Διευθυντή του Γυμνασίου Νέας Σελεύκειας για εξωσχολικούς Καταγγελία του Διευθυντή του Γυμνασίου Νέας Σελεύκειας για εξωσχολικούς Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Δεκεμβρίου 27, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Οι «γιορταστικές» ουρές στις τράπεζες...

Κυριακή, Δεκεμβρίου 27, 2020
Ηγουμενίτσα: Οι «γιορταστικές» ουρές στις τράπεζες... Τις επόμενες μέρες, χιλιάδες συνταξιούχοι, μικροεπαγγελματίες θα κληθούν να ανέβουν έναν παγωμένο «Γολγοθά» έξω από τα καταστήματα των τραπεζών. 

Οι τελευταίες μέρες του τρέχοντος έτους, όπως όλα δείχνουν, θα εξελιχθούν σε ένα πρωτοφανές, αλλά κι επικίνδυνο μαρτύριο για χιλιάδες ηλικιωμένους, φτωχούς αγρότες και μικροεπαγγελματίες, που δεν έχουν κατορθώσει να αποκτήσουν «ψηφιακές» δεξιότητες και δεν έχουν διαθέσιμους στο άμεσο περιβάλλον της εμπιστοσύνης τους να παίξουν αυτόν το ρόλο. Χαμηλοσυνταξιούχοι ως επί το πλείστον, με απόλυτη ανάγκη άμεσης ανάληψης των ελάχιστων χρημάτων που θα τους καταβληθούν, θα στοιβαχτούν για ώρες σε αυτές τις θερμοκρασίες έξω από τις τράπεζες «για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία»! 

Βαδίζοντας προς το 2021: 
Το σύνολο των υποχρεώσεων προς κράτος, δημόσιους φορείς, ιδιωτικούς οργανισμούς, ιδιώτες κ.λπ. περνά αποκλειστικά μέσα από τραπεζικές συναλλαγές που σημαίνει ή σημαντική εξοικείωση με τη διαδικτυακή τραπεζική από τον συναλλασσόμενο ή έστω άνθρωπο της στενής οικογένειάς του, ή επί πληρωμή ανάθεση σε κάποιον φοροτεχνικό, λογιστή κ.λπ., ή αλλιώς φυσική παρουσία στα τραπεζικά καταστήματα - και με τραπεζική προμήθεια επί των εκεί συναλλαγών. 

Μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται σταθερά κάθε τέλους του μηνός. 
Αυτές οι κατηγορίες πολιτών, που οι τράπεζες αποκαλούν «μικρή πελατεία», ταλαιπωρούνται ως επί το πλείστον από τις επιλογές του τραπεζικού συστήματος. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι (που δεν βλέπουν δεκάρα τσακιστή από τα πολυδιαφημισμένα αναδρομικά τους) έχουν απόλυτη και δίχως την παραμικρή δυνατότητα αναβολής ανάγκη να κάνουν χρήση τα χρήματα που πιστώνονται στους μηδενικούς λογαριασμούς τους τις τελευταίες μέρες του μήνα. Αντίστοιχα, δεν αναβάλλεται και η κάλυψη από πλευράς τους των υποχρεώσεών τους που είναι ζωτικής σημασίας. 
Τα αυτονόητα επιστημονικά μέτρα προστασίας από την πανδημία επιβάλλουν αραίωση τόσο των παρευρισκόμενων σε έναν κλειστό χώρο όσο και μείωση του χρόνου παραμονής τους (αποφυγή συγχρωτισμού). Τα ιατρικά αυτά πρωτόκολλα επίσης δεν σηκώνουν αναβολή στην εφαρμογή τους. 
Οι διοικήσεις των τραπεζών, ακριβώς μέσα σε αυτήν την πανδημία, βρήκαν «χρυσή ευκαιρία» για πιο αποφασιστικό περιορισμό - με κάθε τρόπο - του προσωπικού τους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση («τακτικό», «δανεικό», από θυγατρικές). Κλείνουν καταστήματα (π.χ. Φιλιάτι), μειώνουν όμως τις θέσεις εργασίας και σε όσα παραμένουν σε λειτουργία (σε μεγάλο κατάστημα στην πόλη μας με 2 πλέον ταμεία που πριν από λίγο καιρό ήταν εγκατεστημένα και λειτουργούσαν 5!). Ταυτόχρονα, χωρίς περιστροφές, οι προσωπάρχες τους έχουν ομολογήσει σε εκπροσώπους εργαζομένων ότι οι «μικροί πελάτες λιανικής τραπεζικής» με συχνή παρουσία στα καταστήματα είναι κόστος που πρέπει να περιοριστεί! 

Με βάση όλα τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι στα τραπεζικά καταστήματα καλούνται σε υλοποίηση απάνθρωπων οδηγιών, όπως να κρατούν με τις ώρες δεκάδες πελάτες έξω στο κρύο, για να συναλλάσσεται ένας τη φορά. Μήπως όμως δεν θα ήταν εξίσου απάνθρωπο να συνωστισθούν κατά δεκάδες εντός των καταστημάτων, σα να μην υπάρχει πανδημία, με άμεσο κίνδυνο της υγείας και της ζωής όλων; 

Αρκεί κάποιος να περάσει έξω από τραπεζικά καταστήματα της Ηγουμενίτσας για να διαπιστώσει πόσοι δεκάδες ή εκατοντάδες μετανάστες, συνταξιούχοι, επαγγελματίες στοιβάζονται περιμένοντας στην ουρά καθημερινά. Ουρές που θα μεγαλώσουν ακόμα μετά το κλείσιμο των τραπεζικών καταστημάτων στο Φιλιάτι. 

Κυβέρνηση και τράπεζες θα έπρεπε ήδη να έχουν δώσει λύση, που φυσικά και θα κοστίζει - από διατήρηση παραπάνω χώρων και προσωπικού ή και εγκατάσταση προσωρινής υποδομής εξωτερικής θέρμανσης και καθισμάτων μέχρι κατ' οίκον κρατική «βοήθεια» με παράδοση συντάξεων και διεκπεραίωση, αλλά και αναβολή υποχρεώσεων, γιατί αν, ο μη γένοιτο, ζήσουμε δράματα την ερχόμενη βδομάδα, οι ευθύνες θα είναι πολύ συγκεκριμένες. Στο κάτω κάτω της γραφής οι τράπεζες χρωστούν την λειτουργία τους και τα κέρδη τους στις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις με την καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και τη φοροληστεία του λαού. 

Έχουν υποχρέωση να πάρουν ΤΩΡΑ μέτρα. 

Να μην κλείσουν τα καταστήματα των τραπεζών, να μην απολυθούν άλλοι τραπεζοϋπάλληλοι, να απλοποιήσουν οι τράπεζες όλες τις διαδικασίες για τη «μικρή πελατεία» και όχι να τιμωρούν με απίστευτες γραφειοκρατικές διαδικασίες τους δανειολήπτες τους ή όσους με κόπους προσπαθούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, στερούμενοι βασικές τους ανάγκες. Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις της λαϊκής περιουσίας. Αυτό έχουμε ανάγκη σήμερα. 

Δώρης Δήμας
Ηγουμενίτσα 27/12/2020
Read More »
Ηγουμενίτσα: Οι «γιορταστικές» ουρές στις τράπεζες... Ηγουμενίτσα: Οι «γιορταστικές» ουρές στις τράπεζες... Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Δεκεμβρίου 27, 2020 Rating: 5

Σε ισχύ η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο

Κυριακή, Δεκεμβρίου 27, 2020
Σε ισχύ η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο ΙόνιοΣε ισχύ τέθηκε σήμερα, με την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος των κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιόνιων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Η πράξη αυτή φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε σε εφαρμογή του κυρωτικού νόμου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Το Προεδρικό Διάταγμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Αποτελεί απαραίτητο βήμα για την διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στην ανωτέρω περιοχή, ενέργεια που αποτελεί, με βάση τη Σύμβαση, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας».

«Η Ελλάδα, αυστηρά προσηλωμένη στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας ενεργεί πάντα με γνώμονα τη Διεθνή νομιμότητα», καταλήγει η ανακοίνωση.
Read More »
Σε ισχύ η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Σε ισχύ η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Δεκεμβρίου 27, 2020 Rating: 5

Καταγράφηκαν 342 νέα κρούσματα σε 24 ώρες

Κυριακή, Δεκεμβρίου 27, 2020
Καταγράφηκαν 342 νέα κρούσματα σε 24 ώρεςΑναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: 
Σήμερα ανακοινώνουμε 342 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 135456, εκ των οποίων το 52.4% άνδρες.

5343 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40024 (29.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

469 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 150 (32.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 857 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 53 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4606 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1868 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Read More »
Καταγράφηκαν 342 νέα κρούσματα σε 24 ώρες Καταγράφηκαν 342 νέα κρούσματα σε 24 ώρες Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Δεκεμβρίου 27, 2020 Rating: 5

Με ένα νέο κρούσμα και σήμερα η Ήπειρος

Κυριακή, Δεκεμβρίου 27, 2020
Με ένα νέο κρούσμα και σήμερα η Ήπειρος

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
Π.Ε. Άρτας 0
Π.Ε. Θεσπρωτίας 0
Π.Ε. Ιωαννίνων 1
Π.Ε. Πρέβεζας 0
Read More »
Με ένα νέο κρούσμα και σήμερα η Ήπειρος Με ένα νέο κρούσμα και σήμερα η Ήπειρος Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Δεκεμβρίου 27, 2020 Rating: 5

Στις 4 Ιανουαρίου ξεκινάνε οι εμβολιασμοί στη Θεσπρωτία - Τα 5 εμβολιαστικά κέντρα

Κυριακή, Δεκεμβρίου 27, 2020
Στις 4 Ιανουαρίου ξεκινάνε οι εμβολιασμοί στη Θεσπρωτία - Τα 5 εμβολιαστικά κέντραΠρεμιέρα για τους εμβολιασμούς στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελλάδα πήρε τη σκυτάλη από την Ιταλία, την Ισπανία, την Τσεχία αλλά και την Κύπρο, όπου οι πρώτοι πολίτες εμβολιάστηκαν νωρίς το πρωί της Κυριακής. 

Οι πρώτοι εμβολιασμοί λαμβάνουν χώρα σε πέντε Νοσοκομεία της Αττικής: «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» Βούλας. 


Στο νομό Θεσπρωτίας, σύμφωνα με πληροφορίες του thespro.gr, ο πρώτος εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών, τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, στο νομό Θεσπρωτίας θα λειτουργήσουν 5 εμβολιαστικά κέντρα και συγκεκριμένα:
  1. Το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών
  2. Το ΤΕΠ του νοσοκομείου στην Ηγουμενίτσα
  3. Το ΤΟΜΥ στο Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας
  4. Το Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς και
  5. Το Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου
Read More »
Στις 4 Ιανουαρίου ξεκινάνε οι εμβολιασμοί στη Θεσπρωτία - Τα 5 εμβολιαστικά κέντρα Στις 4 Ιανουαρίου ξεκινάνε οι εμβολιασμοί στη Θεσπρωτία - Τα 5 εμβολιαστικά κέντρα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Δεκεμβρίου 27, 2020 Rating: 5

Τα διαφορετικά Χριστούγεννα των δι’ ευλόγους αιτίας απολειφθέντων… - Του Γεώργιου Ματρακούκα

Κυριακή, Δεκεμβρίου 27, 2020
Τα διαφορετικά Χριστούγεννα των δι’ ευλόγους αιτίας απολειφθέντων… - Του Γεώργιου ΜατρακούκαΟι μέρες κύλησαν και να, τα λαμπιόνια αναβοσβήνουν πάλι στους κάποτε πολυσύχναστους δρόμους. Οι λιγοστοί διαβάτες βαδίζουν στην παγωνιά γοργά για σπίτια κλειδωμένα και μοναχικά. Οι εκκλησίες άδειες, χωρίς τους πιστούς που συνωστίζονταν τέτοιες μέρες να λάβουν ευλογίες, ψέλνοντας ψιθυριστά ή δυνατά τα χριστουγεννιάτικα τροπάρια. 

Τίποτα δεν θυμίζει τα περσινά Χριστούγεννα αλλά ούτε και τα επόμενα. Φέτος έχουμε διαφορετικά Χριστούγεννα. 

Σε μία γη φορτισμένη, με ανθρώπους μπερδεμένους που κατάλαβαν πως μπροστά στην πανδημία δεν είναι άτρωτοι, πολλώ δε μάλλον παντοδύναμοι. Μια σιωπή και μπροστά μας, μια δοκιμασία που αδυνατούμε να κατανοήσουμε, το μυστήριο του «γενηθήτω τό θέλημά σου». 

Σε όλη μας τη ζωή αγωνιζόμαστε, καταστρώνουμε σχέδια, κάνουμε προγράμματα και όλα πάνε καλά, αλλά κάποια στιγμή μπορεί να έρθουν οι δυσκολίες. 

Με μια γνώση μισή που θέλει να φωνάξει, να διαμαρτυρηθεί εντόνως και δημοσίως, τώρα που κατεβαίνει τόσο χαμηλά ο Θεός… εκεί στα ανείπωτα σκοτάδια των ψυχών μας, εκεί που κρύβονται οι πληγές μας, ολιγοψυχούμε. Κι όμως Αυτός ως άνθρωπος έρχεται σήμερα κι εμείς αισθανόμαστε ότι σιωπά απέναντι στις δοκιμασίες μας, αφού δεν παίρνουμε τις απαντήσεις στα ερωτήματα του νου μας. 

Ένας διαφορετικός τρόπος επαφής με το Θεό αναζητείται, τώρα που η δοκιμασία λυγίζει τις ψυχές μας, φανερώνοντας την μεγάλη αδυναμία μας κι όμως «καταβαλλόμενοι αλλ’ ουκ απολλύμενοι». Ένας δρόμος για τον ουρανό που περνά από τη γη, μέσα από κλεισμένες πόρτες και άγρυπνους ανθρώπους. Αυτά τα Χριστούγεννα, ας τα περάσουμε μ αυτούς που αγαπάμε, ας τους το δείξουμε φέτος με τον πιο όμορφο τρόπο. 

Είναι σημαντικό να εκτιμούμε αυτά που μας έχουν δοθεί άνωθεν. Φέτος ας μη ζητήσουμε δώρα, ας προσφέρουμε ότι μπορούμε σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη, εξάλλου «Ο Θεός κρύβεται στο πρόσωπο του φτωχού….» μας λέει ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Δεν μπορεί κανείς να συναντήσει τον Θεό αν δεν πλησιάσει πρώτα τον συνάνθρωπο. 

Φέτος θα δούμε πως η ζωή δεν σταμάτα χωρίς τα ρεβεγιόν των παραμονών, φέτος ήρθε ο καιρός να δούμε τους ανθρώπους μας αλλιώς. 

Κι όπως έγραφε ο Κωστής Παλαμάς είναι μια ευκαιρία να πούμε : 
Μέσα μου λάμπουν ξάστεροι ουρανοί, 
και το κορμί μου, φάτνη ταπεινή, 
βλέπω κι αλλάζει, γίνεται ναός. 
Ω! μέσα μου γεννιέται ένας Θεός. 

Κάτι άλλαξε, αλλά μη φοβάστε, ένα θαύμα έρχεται να πλαγιάσει στο προσκεφάλι μας, κάτι πολύ βαθύ, πολύ δυνατό, πολύ μεγαλειώδες, γι αυτό απόψε αφήστε την καρδιά σας ανοιχτή, να ’ρθει να φωλιάσει. 

Ας βγουν φωνές ικετήριες, από ψυχές που δίψασαν για Θεό, να σεργιανίσουν στους δρόμους για να φύγει η μαυρίλα της πανδημίας. Μην το κρατάς μέσα σου για σένα, άστο να ταξιδέψει στις σκέψεις των φίλων μας, φώναξε το, με χείλη κλειδωμένα, να ακουστεί παντού, γράψ’ το σε έναν τοίχο του διαδικτύου, έρχονται τα Χριστούγεννα. «Χριστός Γεννάται δοξάσατε…». 

Σήμερα η Ζωή μπολιάζει με αθανασία τον άνθρωπο, το κρασί και το ψωμί γίνεται σώμα και αίμα στη Βηθλεέμ. Θα δω το Θεό! 

Μια συνάντηση που έχει μέσα της μόνο τρέλα και μια προσδοκία που δεν θα χαθεί ακόμα και στα κατώτατα της γης! 

Ένα αλλιώτικο κάλεσμα, μια αλλιώτικη γιορτή, για κάποιους ίσως μοναχική, ….φέτος μια γιορτή χωρίς αμπαλάζ… αλλά μήπως είναι έτσι τελικά τα Χριστούγεννα, όπως εκεί στο άγριο όρος των μοναστών. Μια αγρυπνία, μια πανήγυρη, στα άγρια και κακοτράχαλα βράχια της ερήμου, χωρίς τίποτα… εγώ και ο Θεός, μια κουβέντα που αλλάζει μέσα από την αιώνια ωδή «Μεγάλυνον ψυχή μου, της τρισυποστάτου, και αδιαιρέτου, θεότητος το κράτος», φέτος η εορτή φαντάζει σαν μια δοκιμασία, μια εγκατάλειψη που στο τέλος της έχει μια συνάντηση. 

Η καμπάνα του εσπερινού χτυπάει Χριστούγεννα κι εγώ διαβάζω τις ώρες, η καρδιά μου στο: "Δεῦτε, χριστοφόροι λαοί, κατίδωμεν θαῦμα πᾶσαν ἔννοιαν ἐκπλῆττον καί συνέχον...", σκορπάει θυμιάματα, ενώ στο "Σήμερον γεννᾶται ἐκ παρθένου ὁ δρακί τήν πᾶσαν ἔχων κτίσιν...", φτερουγίζει, καθώς ζω μια χαρμόσυνη «Πασχαλιά» μέσα στο καταχείμωνο. … «Σήμερα γεννιέται από την Παρθένο Θεοτόκο Εκείνος, που στη χούφτα Του κρατάει ολόκληρη την κτίση. Με κουρέλια, σαν άνθρωπος θνητός, περιτυλίγεται, Εκείνος, που, κατά την ουσία Του, είναι αψηλάφητος και απροσέγγιστος. Στη φάτνη αποθέτουν Εκείνον, που παλιά από τη στιγμή κιόλας της Δημιουργίας, έκανε το ουράνιο στερέωμα. Από μαστούς τρέφεται με γάλα Εκείνος, που στην έρημο έθρεψε με μάννα το λαό Του. Σοφούς της Ανατολής καλεί κοντά Του ο Νυμφίος της Εκκλησίας. Δώρα από αυτούς δέχεται ο Υιός της Παρθένου. Προσκυνούμε τη Γέννα Σου Χριστέ, Δείξε μας τώρα και τα άγιά Σου Θεοφάνεια». 

Αλήθεια τι μπορεί να γίνει χωρίς Αυτός να το πει; Τίποτα! Αυτός είπε και έγιναν, «Εἶπε καί ἐγενήθησαν, ἐνετείλατο καί ἐκτίσθησαν» τα πάντα «καλά λίαν». Λίγη υπομονή και ο καιρός έφυγε. Ας μην αναζητάμε σωτήρες σ αυτό τον κόσμο, αλλά τον Σωτήρα Χριστό, γιατί «ετέχθη ημίν Σωτήρ» όπως ανήγγειλε ο άγγελος στους ποιμένες της Βηθλεέμ. 

Μετά τα βαθιά μεσάνυχτα του χρόνου εκεί που ο Άχρονος χώρισε το πριν και το μετά απ’ Αυτόν, μια ακολουθία διαφορετική. 

Οι φυλακές του χρόνου έσπασαν το ξημέρωμα της γέννησης Σου. Άλλοι στο καντηλάκι μπροστά, άλλοι στην εικόνα της Παναγιάς γονατιστοί, άλλοι στο κρεβάτι του πόνου, όλοι όμως ζητούν να προσκυνήσουν «τόν Σωτήρα, σπαργάνοις ειλημένον καί κείμενον εν φάτνη». 

Μόνο πέντε ψυχές κι ένα πετραχήλι στο ναό μαζεμένοι στο όνομα Σου, σε μια εποχή απαγόρευσης, που άλλοι την βαφτίζουν πανδημία, άλλοι ένα ψέμα, άλλοι μια νέα εποχή διωγμών, άλλοι μια κερδοφόρα επιχείρηση, εγώ λέω μια ματαιότητα του χρόνου που κύλησε αργά σαν να είναι αιώνας που δεν πέρασε, αλλά έφυγε, ίσως μια φυλακή ενός άλλου τρόπου. Αυτή τη μέρα απὸ φυλακῆς πρωΐας μέχρι νυκτός, η ψυχή μας ας διψά σαν άνυδρη γη για Χριστό. Μία ώρα σαν χίλια χρόνια και χίλια χρόνια σαν μία ώρα, μια δοκιμασία που ήρθε να φύγει. Μα τι ψεύτης είναι ο χρόνος που κυλά, αλλά δεν κυλά, γατί κύλησε ήδη στο τέλος του. 

Σ’ ένα ναό μεγαλοπρεπή, στολισμένο για την γέννησή Σου, μια λαμπάδα μικρή, εκεί στο μισοσκόταδο της εορτής των Χριστουγέννων περιμένει να δει μάτια που διψούν για Θεό, μα οι ψυχές κοιμισμένες σ’ έναν ύπνο, που τέθηκαν από νόμους που υπαγόρευσαν χείλη ανθρώπινα και χάραξαν στο χαρτί…. χέρια ανθρώπων, αλλά είναι γραμμένο να λησμονηθούν στη λήθη των αιώνων. 

Η Αλήθεια γεννιέται απόψε μέσα στ’ αξημέρωτα σκοτάδια, εξάψαλμοι, πολυέλεοι και ωδές τρομάζουν τις σκιές των κεριών που λιώνουν για να φωτίσει η νύχτα των απολειφθέντων, μέχρι να ανατείλει ο Ήλιος της Δικαιοσύνης. 

Και σαν,… μεγαλύνοντας την Μητέρα μας και τον εκ της Παρθένου, Θεόν σαρκί τεχθέντα… μια αγκαλιά μας απαλύνει από ένα κακοτράχαλο πόνο της μοναξιάς, να μια φλόγα σχίζει τον φεγγίτη του τρούλου και τρέχει απ’ άκρη, σ’ άκρη να βρει ψυχές, να φωτίσει, να ξεδιψάσει με ύδωρ αλλόμενο τους πιστούς. Μα όλοι φέτος απολειφθέντες! 

Ξεπηδά απ το ναό και ταξιδεύει μέσα στην ησυχία της νύχτας να φωτίσει τα σκοτάδια τ’ ουρανού και τις άγρυπνες ψυχές που ζητούν μια μέθεξη με το Θείο. 

Η ακολουθία συνεχίζει κατανυκτικά με πανηγυρικούς ύμνους και ο ιερέας μνημονεύει: «Μνήσθητι Κύριε, υπέρ των δι’ ευλόγους αιτίας απολειφθέντων» Στείλε σε όλους τη Θεία Χάρη Σου, για να γίνει… «βάλσαμο και γιατρειά… υπομονή και κουράγιο… δύναμη, αντοχή, θάρρος, φρόνηση, προστασία και σκέπη…». Μια πύρινη δέηση αναπέμπεται για μας, που την ώρα της Θείας γέννησης Σου είμαστε μακριά από τον Οίκο Σου, μα η ψυχή μας σκιρτά να βρεθεί στη ζεστή αγκάλη του ναού Σου. 

Το φως της αγάπης τρέχει από σπίτι σε σπίτι να μοιράσει αγάπη Χριστού, να ανοίξει το δρόμο προς τη Φάτνη και το νεογέννητο Θείο Βρέφος. Ρίχνει ακτίνες αγάπης σε καρδιές φυλακισμένες, καθαρίζει τα βαριά κι ασήκωτα της ψυχής και τα δεσμά σπάνε. Ψυχές φωτισμένες ενώθηκαν, σαν ένα σώμα, που πηγαίνει στη φάτνη του Χριστού, για να εναποθέσει εκεί την γύμνια του, τις αδυναμίες, να ανοίξει την καρδιά του, να μπει μέσα η αγάπη, η πίστη, η ελπίδα, να μπει μέσα ο Χριστός. 

Ξημέρωσε μια ολόλαμπρη ημέρα! Ξημέρωσε Χριστούγεννα με φως Χριστού στην κατ’ οίκον Εκκλησία! Οι καμπάνες σημαίνουν, και οι φωνές τους ξεχύνονται από το διάπλατο στόμα τους, σαν ύμνοι αγγελικοί, βγαλμένοι από τα άδυτα των αδύτων. 

Ξημέρωσε, ο Ήλιος της Δικαιοσύνης ανέτειλε, να, φεγγοβολά μέσα στα λευκά Του σπάργανα και κάθε αχτίδα Του μια λευτεριά για τους δεσμώτες. Ξημέρωσε κι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος της Αλήθειας. Είναι η ώρα να μοιραστείς τα καλά φυλαγμένα της ψυχής σου με τον αδερφό σου. Οι καρδιές ξεχειλίζουν αγάπη σε μια παύση του χρόνου και η γλυκιά μάνα φωνάζει για να μας προσκαλέσει στο γιορτινό τραπέζι, όλοι μαζί στο όπως και τότε. 

Ας είναι φέτος η ευκαιρία να ξεκινήσουμε να αλλάζουμε. Ας αλλάξουμε πορεία, ας γίνουμε πιο αληθινοί. Γιατί για μας γεννήθηκε, «παιδίον νέον, ο προ αιώνων Θεός». 

«Καλήν ημέραν άρχοντες, αν είναι ορισμός σας, Χριστού τη θεία Γέννηση, να πω στ’ αρχοντικό σας… Σ’ αυτό το σπίτι το ψηλό, πέτρα να μη ραγίσει, κι ο νοικοκύρης του σπιτιού, χίλια χρόνια να ζήσει.». 

Μπορούμε να ελπίζουμε… ας ξεκινήσουμε… 
Χριστός Ετέχθη! 
Χρόνια Πολλά!
Read More »
Τα διαφορετικά Χριστούγεννα των δι’ ευλόγους αιτίας απολειφθέντων… - Του Γεώργιου Ματρακούκα Τα διαφορετικά Χριστούγεννα των δι’ ευλόγους αιτίας απολειφθέντων… - Του Γεώργιου Ματρακούκα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Δεκεμβρίου 27, 2020 Rating: 5

Ασθενής σεισμική δόνηση στη Θεσπρωτία

Κυριακή, Δεκεμβρίου 27, 2020
Ασθενής σεισμική δόνηση στη ΘεσπρωτίαΑσθενής σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 11:27, το πρωί της Κυριακής στη Θεσπρωτία.

Η σεισμική δόνηση που είχε ένταση 2,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, είχε επίκεντρο την περιοχή των Φιλιατών και συγκεκριμένα ανάμεσα από τα χωριά Ραβενή και Κεραμίτσα, 24χιλιόμετρα Βορειοανατολικά της Ηγουμενίτσας και εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.
Read More »
Ασθενής σεισμική δόνηση στη Θεσπρωτία Ασθενής σεισμική δόνηση στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Δεκεμβρίου 27, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Διακοπή νερού λόγω βλάβης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Κυριακή, Δεκεμβρίου 27, 2020
Ηγουμενίτσα: Διακοπή νερού λόγω βλάβης στο δίκτυο ηλεκτροδότησηςΕνημερώνουμε ότι λόγω βλάβης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, μετά την έντονη κακοκαιρία, υπάρχουν προβλήματα στα αντλιοστάσια ύδρευσης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διακοπές νερού σε κάποιες περιοχές του Δήμου Ηγουμενίτσας. 

Με την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης θα επανέλθει σταδιακά η υδροδότηση.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Διακοπή νερού λόγω βλάβης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης Ηγουμενίτσα: Διακοπή νερού λόγω βλάβης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Δεκεμβρίου 27, 2020 Rating: 5

Σελίδες