https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σημερινή τιμή 1,16€

Συνταξιούχοι και τοπική αυτοδιοίκηση - Του Σταύρου Κωστάρα

Σάββατο, Αυγούστου 06, 2016


Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι, από διάφορα τοπικά ΜΜΕ, υφίσταται παραπληροφόρηση η οποία προφανώς οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης και σχετικών γνώσεων για την ισχύουσα νομοθεσία!! Ας συμβουλευτούν και κάποιον νομικό ή εργατολόγο οι γράφοντες και πληροφορούντες τους αναγνώστες τους, μιας και, σε κάποιες περιπτώσεις, οι γραμματικές τους γνώσεις δεν τους επιτρέπουν να αναλύουν και να αποδίδουν το πνεύμα και το νόημα των νόμων και των διατάξεων που ψηφίζονται από τη Βουλή!!
Σε πρόσφατο νομοσχέδιο, κατά τον συντάκτη άρθρου «ενημέρωσης», κρυβόταν μια «πονηρούτσικη» όπως την χαρακτηρίζει λεπτομέρεια, η οποία τον «κούφανε» κατά την δική του έκφραση. Σε αυτήν αναφέρεται ότι «οι συνταξιούχοι οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν δραστηριότητα σε Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (στους οποίους περιλαμβάνεται και η Αυτοδιοίκηση), η καταβολή των συντάξεων ή της σύνταξης τους αναλόγως, τι δικαιούνται να τους χορηγούνται από τους ασφαλιστικούς τους φορείς, κύριες και επικουρικές, αναστέλλονται για όσο χρόνο διαρκεί η παροχή της υπηρεσίας της εργασίας και δραστηριοτήτων τους εν γένει, στους προαναφερόμενους φορείς του Δημοσίου»
Σύμφωνα λοιπόν με την παραπάνω διάταξη ο «αναλυτής» του άρθρου αυτού, πληροφορεί τους αναγνώστες ότι η αριστερή κυβέρνηση δεν επιτρέπει στους συνταξιούχους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί. Διαπιστώνει δε ακόμη ότι οι συνταξιούχοι οι οποίοι προσφέρουν σήμερα τις υπηρεσίες τους ως εκλεγμένοι σύμβουλοι στους Ο.Τ.Α (Αιρετή Περιφέρεια και Δήμους) δεν πρόκειται να συμμετέχουν ως υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές διότι τυχόν εκλογή τους θα συνεπάγεται και την απώλεια των συντάξεων οι οποίες τους χορηγούνται από τους ασφαλιστικούς τους φορείς!!
Συνεχίζοντας ο ίδιος «αναλυτής» εγκαλεί τους βουλευτές ότι αντί να ασχολούνται με τα νομοσχέδια που ψηφίζουν παίζουν «μπιρίμπα» στα έδρανα, γράφοντας ακόμη και για αναδρομική ισχύ του νόμου, ο «άξιος» αυτός νομικός ερμηνευτής. Μιλάει δε και για αναστάτωση η οποία έχει προκληθεί σε συνταξιούχους Περιφερειακούς και Δημοτικούς συμβούλους ή και για παραιτήσεις αιρετών οι οποίες έγιναν συνεπεία της διάταξης αυτής και για λόγους φοβίας, μήπως κληθούν κάποιοι αιρετοί να πληρώσουν αναδρομικά από τα χρήματα τα οποία ελάμβαναν ως νόμιμα δικαιούμενη σύνταξη!!
Γράφει και άλλα τα οποία είναι φυσικά ανάξια σχολιασμού αφού, ως συνήθως, δείχνουν απλά το μέγεθος της άγνοιάς του αλλά και της τακτικής εντυπωσιασμού που επιλέγει προκειμένου να προσελκύσει αναγνώστες.
Θα πρέπει την επόμενη φορά, που θα καταπιαστεί με τέτοια θέματα, να φροντίσει πρώτα, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του φυσικά και των γραμματικών του γνώσεων, να διαβάζει και κάτι παραπάνω πριν προβεί σε οποιαδήποτε συμπεράσματα!
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα προβλέπονται από τον νόμο 3852/2010 (Καλλικράτης) αλλά και την ισχύουσα εργατική νομοθεσία, οι αιρετοί οι οποίοι εκλέγονται ως Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι δεν αναλαμβάνουν καμία σχέση εργασίας ούτε απασχολούνται σε φορείς της γενικής κυβέρνησης, ούτως ώστε να συμπεριλαμβάνονται στις διατάξεις του νόμου αυτού. Η συμμετοχή σε Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αμειβόμενη εργασία ή απασχόληση. Δεν υπόκειται σε κανένα ωράριο εργασίας, δεν διέπεται από κανένα καθεστώς ασφάλισης και δεν έχει απολαβές για τους συνταξιούχους οι οποίοι λαμβάνουν την σύνταξή τους από τους αντίστοιχους ασφαλιστικούς φορείς βάσει των κρατήσεων τις οποίες έχουν καταβάλει και βάσει κριτηρίων μισθολογικών και άλλων προαγωγών. Η ελάχιστη αποζημίωση η οποία τους χορηγείται μόνο για την συμμετοχή τους στα συμβούλια, έχει τον χαρακτήρα της κάλυψης των εξόδων μετακίνησής τους από και προς την έδρα του Δήμου ή της Περιφέρειας. Η εκλογή λοιπόν κάποιου ως αιρετού, ακόμη δε και αυτή η ανάληψη καθηκόντων προέδρου δημοτικού συμβουλίου ή αντιδημάρχου, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί σχέση εργασίας ή απασχόλησης.
Και επειδή, όπως το αναφέρει, είναι όντως πολλοί οι συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν και το χρόνο και την διάθεση να ασχοληθούν με τα κοινά αμισθί, θα πρέπει να συνεχίσουν αν το κάνουν. Ιδίως κάποιοι από εμάς οι οποίοι είχαν την τύχη, λόγω ειδικών συνθηκών, να πάρουν σύνταξη σε μικρή σχετικά ηλικία!!
Read More »
Συνταξιούχοι και τοπική αυτοδιοίκηση - Του Σταύρου Κωστάρα Συνταξιούχοι και τοπική αυτοδιοίκηση - Του Σταύρου Κωστάρα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 06, 2016 Rating: 5

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Η ΓΝΩΣΤΗ ΜΑΣ "ΑΓΝΩΣΤΗ"

Σάββατο, Αυγούστου 06, 2016

Σ' αυτή την πόλη, οι περισσότεροι έρχονται ή την γνωρίζουν από το λιμάνι της. Πρώτο σε επιβατική κίνηση στη βορειοδυτική Ελλάδα και δεύτερο στη χώρα, μετά τον Πειραιά.

Παντού, εάν ρωτήσεις, θα σου πούνε “ναι την ξέρω πέρασα από εκεί, για να πάω Κέρκυρα, με την πενταήμερη”. “Πέρασα από εκεί, για να πάω Ιταλία”. “Πέρασα από εκεί, για να πάω κάπου αλλού”.

Αυτό είναι το μεγάλο συν, αλλά και το μεγάλη μείον για την πόλη. Όλοι την ξέρουν, αλλά όλοι ή σχεδόν όλοι περνάνε από το λιμάνι της και πάνε κάπου αλλού. Κανείς δεν προλαβαίνει να τη γνωρίσει αληθινά, να δει τις ομορφιές της. Ίσως οι διοικήσεις των δήμων, της περιφέρειας Ηπείρου, ακόμα κι οι ίδιοι οι κάτοικοι, μέσα από τα επιμελητήρια ή τους συλλόγους τους, δεν σκέφτηκαν να προωθήσουν τόσα χρόνια σημαντικές εκδηλώσεις κατά μήκος της παραλίας, για να στρέψουν τον περαστικό, τον ταξιδιώτη, σε μια μικρή ή λίγο μεγαλύτερη πορεία σε αυτή, στα στενά της.


Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι η Ηγουμενίτσα και λιμάνι είναι ένα, μέχρι σήμερα, την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο για εκείνη. Όλη ή τουλάχιστον η περισσότερη ζωή της, κινείται γύρω από αυτό. Γραφεία ταξιδίων, ξενοδοχεία, καφετέριες, καταστήματα εστίασης, μπαράκια, internet cafe, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες. Ιδίως μετά το σύγχρονο λιμάνι της, που έγινε τα τελευταία έτη. Έτσι η πόλη απλώνεται προς τα πίσω, στις πλαγιές, όσο δίνει νέες θέσεις εργασίας, σε δημόσιους ή ιδιωτικούς υπάλληλους, ή ελπιδοφόρες επιχειρηματικές προσπάθειες μέσα σ' αυτή.

Δεν ξέρω γιατί, αλλά τόσα χρόνια που πηγαίνω στην Ηγουμενίτσα, είτε όταν βρίσκομαι στο χωριό μου στην περιοχή της Μουργκάνας, που είναι σχετικά κοντά, είτε στην επαρχία της Πρέβεζας, ψάχνω να δω τι άλλο έχει πέρα από το λιμάνι. Βλέπω κάθε φορά, κάτι διαφορετικό. Δημιουργεί πολιτισμό, έχει το παράρτημα του ΤΕΙ Ηπείρου να δίνει κάποιο στίγμα νεολαιίστικο, είναι επίπεδη στο μεγαλύτερο μέρος της, άρα ιδανική για ποδήλατο, πολύ συχνά βλέπεις ένα ή περισσότερους ποδηλάτες μαζί να τη διασχίζουν, έχει σωστά μοιρασμένη, από τη μια πλευρά της πόλης στην άλλη, την παραθαλάσσια ζώνη της, σημεία για να μπορείς να διαβάσεις βιβλίο χωρίς να σ' ενοχλεί κανείς, σημεία που μπορείς με την παρέα σου να καθήσεις για αρκετή ώρα, να κάνεις την πλάκα σου, τη θάλασσα πέρα από το χώρο του λιμανιού, ιδανικό σημείο να ηρεμήσεις ή να μιλήσεις με τον/ την συντροφό σου. Μπορεί να φαίνονται μικρά κι ασήμαντα, αλλά αυτά δίνουν μια ομορφιά ξεχωριστή. Έχουν τη γλύκα τους.


Αφήνοντας το νέο υπερσύγχρονο λιμάνι, βλέπεις δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, καφετέριες, μπαρ, γραφικές ταβέρνες, σύγχρονα διασκεδαστήρια, τον ιερό ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου, το μουσείο, το λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες, μεγάλη παραθαλάσσια πλατεία.

Το πίσω μέρος της πόλης, αν και δεν είναι άσχημο, αφού έχει περισσότερο καταστήματα και κατοικίες, δεν νομίζω ότι θα τραβήξει το μάτι σας. Όπως σε όλες τις πόλεις διαμορφωμένο. Μπορείτε βέβαια να το επισκεφθείτε για να αγοράσετε κάποια πράγματα, έχει καταστήματα με πολύ συμφέρουσες προσφορές κατά διαστήματα.

Κοντινές παραλίες, που αξίζει να επισκεφθείτε είναι αυτή του Δρεπάνου, τρία χιλιόμετρα από την πόλη & το Μακρυγιάλι, στα επτά χιλιόμετρα. Αν θέλετε να γυρίσετε τη Θεσπρωτία, μπορείτε να κλείσετε ξενοδοχείο και με την ησυχία σας να την απολαύσετε. Γιατί αξίζει, τόσο η ορεινή όσο κι η παραθαλάσσια πλευρά της.


Η πόλη διαθέτει πλούσια νυχτερινή ζωή και δεν κοιμάται ποτέ, σ' ότι αφορά τη διασκέδαση πάντα. Αυτό για τους λάτρεις της διασκέδασης, αυτής της μορφής.

Θα μπορούσε να ήταν η πόλη μου, εάν ζούσα στο χωριό μου στη Θεσπρωτία. Όπως έγινε για πολλούς από τα χωριά της Μουργκάνας. Αλλά και η πόλη καθενός, που θέλει να έχει μια σύχρονη πόλη με λιμάνι. Σ' αυτή, δεν σου λείπει τίποτα, ενώ κρατάει τις μικρές γλυκές λεπτομέρειες, στις οποίες αναφέρθηκα πριν για να την αγαπήσεις πολύ. Πρέπει να γίνουν πράγματα, υποδομές πέρα από το λιμάνι, αλλά αυτά είναι πρώτα επιλογή των κατοίκων της, μετά όλων εμάς που ενδιαφερόμαστε γι' αυτή. Ο καθένας για το δικό του λόγο. Όποτε είμαι Ήπειρο, θέλω να περάσω, έστω για λίγο από την Ηγουμενίτσα. Αυτό πιστεύω, λέει πολλά...
INFO:

Δήμος Ηγουμενίτσας: Σουλίου 3, Τ.Κ. 461 00, Ηγουμενίτσα
Τηλ: + 30 26653 61100, Fax: +30 26650 26067

ΚΕΠ Ηγουμενίτσας: Σουλίου 3, Τ.Κ. 461 00
Τηλ.: +30 26653 61220-27, Fax: +30 26650 29127, 26650 29021
E-mail: n.thesprotias@kep.gov.gr
 
Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας: Νέο λιμάνι, Τ.Κ. 461 00
Τηλ.: + 30 26650 99400, Fax: +30 26650 99420

Αστυνομική διεύθυνση Ηγουμενίτσας: Αγ. Αποστόλων 5, Τ.Κ. 461 00
Τηλ.: +30 26650 22100, Fax: +30 26650 22329
E-mail: adthesprotias@hellenicpolice.gr

Τουριστική Αστυνομία Ηγουμενίτσας: Νέο λιμάνι Ηγουμενίτσας, Τ.Κ. 461 00, Τηλ.: +30 26650 29646

Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας: 28ης Οκτωβρίου 12, Τ.Κ. 461 00
Τηλ.: +30 26650 24420, Fax: +30 26650 24421

ΚΤΕΛ Ηγουμενίτσας: 49 Μαρτύρων, Τ.Κ. 461 00 Τηλ.: +30 26650 22309, E-mail: info@ktel-thesprotias.gr
 
Read More »
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Η ΓΝΩΣΤΗ ΜΑΣ "ΑΓΝΩΣΤΗ" ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Η ΓΝΩΣΤΗ ΜΑΣ "ΑΓΝΩΣΤΗ" Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 06, 2016 Rating: 5

ΕΚΤΑΚΤΟ δημοτικό συμβούλιο Σουλίου σε λίγο, για την μεταφορά των απορριμάτων της Λευκάδας στο Καρβουνάρι

Σάββατο, Αυγούστου 06, 2016

 
 
Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου στις 12:00 στην Παραμυθιά για τους τρoπους αντίδρασης στην μεταφορά των απορριμάτων της Λευκάδας στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου. Ο πλήρης τιτλος του θέματος ειναι:

"Ενημέρωση και λήψη απόφασης σχετικά με την κοινή απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας Ιονίου και Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας , σχετικά με τη διάθεση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) του Δήμου Λευκάδας, περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στον Χ.Υ.Τ.Α Καρβουναρίου"

Η συνεδρίαση κρίνεται κατεπείγουσα, διότι η επιπλέον επιβάρυνση του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου Παραμυθιάς δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του και κατά συνέπεια περιβαλλοντική επιβάρυνση και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι θα πέσει και η πρόταση για κατάληψη του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου.

Εντωμεταξύ σταματούν κάθε διάλογο οι δήμαρχοι της Ηπείρου, μέσω του Περιφερειακού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, για τα σκουπίδια της Λευκάδας. Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής, ματαιώνεται και η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα. Η απόφαση ελήφθη κατά την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΕΣΔΑ, η οποία είναι επταμελής και αποτελείται από δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους της Ηπείρου.

Η απόφαση της Εκτελεστικής, που δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρει τα ακόλουθα: «Εμμένουμε στην αρχική ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Συνδέσμου να μην διαπραγματευτούμε την θέση μας για την μη μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου Λευκάδας στους ΧΥΤΑ της Ηπείρου. Με την κοινή απόφαση των ΓΓ Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ουσιαστικά δια της μεθόδου του «εντέλλεσθε» αγνόησαν τις θέσεις των αυτοδιοικητικών και του Φορέα και προχώρησαν μονομερώς σε μη αποδεκτές ενέργειες. Συνεπώς δεν θα παραστεί ο ΦΟΔΣΑ στην συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα κ. Μιχελάκη την προσεχή Δευτέρα για την θεωρούμε προσχηματική και θα εξαντλήσουμε, εάν χρειαστεί, όλα τα πολιτικά και νομικά μέσα εναντίον της απόφασης»
Read More »
ΕΚΤΑΚΤΟ δημοτικό συμβούλιο Σουλίου σε λίγο, για την μεταφορά των απορριμάτων της Λευκάδας στο Καρβουνάρι ΕΚΤΑΚΤΟ δημοτικό συμβούλιο Σουλίου σε λίγο, για την μεταφορά των απορριμάτων της Λευκάδας στο Καρβουνάρι Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 06, 2016 Rating: 5

Συνελήφθησαν 2 άτομα με 50 κιλά χασίς

Σάββατο, Αυγούστου 06, 2016Μία ακόμη επιτυχία στη μάχη κατά των ναρκωτικών και των οργανωμένων κυκλωμάτων σημείωσε η τοπική αστυνομία.

Αυτή τη φορά, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, 44 και 43 ετών, οι οποίοι επιχείρησαν να μεταφέρουν στο εσωτερικό της χώρας πενήντα κιλά χασίς.

Τις ναρκωτικές ουσίες τις είχαν παραλάβει από σημείο κοντά στη μεθόριο.

Το ένα αυτοκίνητο εντοπίστηκε στη διασταύρωση Νεγράδων και από την έρευνα που έγινε εντοπίστηκαν οι σάκοι με τις ναρκωτικές ουσίες.

Το δεύτερο αυτοκίνητο, το οποίο λειτουργούσε ως προπομπός, εντοπίστηκε στη Μεταμόρφωση.

Η προανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.
Read More »
Συνελήφθησαν 2 άτομα με 50 κιλά χασίς  Συνελήφθησαν 2 άτομα με 50 κιλά χασίς Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 06, 2016 Rating: 5

«Κόβεται» κάθε διάλογος για τα σκουπίδια της Λευκάδας

Σάββατο, Αυγούστου 06, 2016


Σταματούν κάθε διάλογο οι δήμαρχοι της Ηπείρου, μέσω του Περιφερειακού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, για τα σκουπίδια της Λευκάδας. Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής, ματαιώνεται και η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα.

Η απόφαση ελήφθη κατά την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΕΣΔΑ, η οποία είναι επταμελής και αποτελείται από δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους της Ηπείρου.

Όσοι πίστεψαν ότι η συνάντηση του Προέδρου του ΠΕΣΔΑ Στάθη Γιαννούλη με τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Βασίλη Μιχελάκη, άφηνε περιθώρια διαπραγματεύσεων, διαψεύστηκαν.

Όχι διαπραγμάτευση δεν πρόκειται να γίνει αλλά οι αυτοδιοικητικοί εκτιμούν ότι δεν υπάρχει κανένα αντικείμενο για διάλογο.

Έτσι εμμένουν στην απόφασή τους, αρνούμενοι να λύσει η Ήπειρος το πρόβλημα της τουριστικής Λευκάδας.

Η απόφαση της Εκτελεστικής, που δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρει τα ακόλουθα:

«Εμμένουμε στην αρχική ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Συνδέσμου να μην διαπραγματευτούμε την θέση μας για την μη μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου Λευκάδας στους ΧΥΤΑ της Ηπείρου. Με την κοινή απόφαση των ΓΓ Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ουσιαστικά δια της μεθόδου του «εντέλλεσθε» αγνόησαν τις θέσεις των αυτοδιοικητικών και του Φορέα και προχώρησαν μονομερώς σε μη αποδεκτές ενέργειες.

Συνεπώς δεν θα παραστεί ο ΦΟΔΣΑ στην συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα κ. Μιχελάκη την προσεχή Δευτέρα για την θεωρούμε προσχηματική και θα εξαντλήσουμε, εάν χρειαστεί, όλα τα πολιτικά και νομικά μέσα εναντίον της απόφασης»
Read More »
«Κόβεται» κάθε διάλογος για τα σκουπίδια της Λευκάδας «Κόβεται» κάθε διάλογος για τα σκουπίδια της Λευκάδας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 06, 2016 Rating: 5