Μονιμή εργασία διεκδικουν δικαστικά οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2023
Μονιμή εργασία διεκδικουν δικαστικά οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ Ηγουμενίτσας


Σε δικαστική διεκδίκηση της μετατροπής των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου, προχωράνε οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Μετά από δεκαετίες ομηρίας στον κόσμο των ανανεούμενων συμβάσεων, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, ομόφωνα, επαναβεβαιώνοντας την απόφασή του της 30ης Μαΐου, αναγνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Με την επικαιροποίηση της απόφασης και το δυνατό όπλο που προσθέσανε στη φαρέτρα τους, οι εργαζόμενοι δηλώνουν έτοιμοι να διεκδικήσουν στις 21/11/2023 τη σταθερή και μόνιμη εργασιακή σχέση που θα βάλει τέλος στην αγωνία και την ανασφάλεια που τους ταλανίζει επί χρόνια.
Read More »
Μονιμή εργασία διεκδικουν δικαστικά οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ Ηγουμενίτσας Μονιμή εργασία διεκδικουν δικαστικά οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2023 Rating: 5

Μινωϊκές Γραμμές: Γκριμάλντι, ο «Ντούτσε» της ακτοπλοΐας

Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2023
Μινωϊκές Γραμμές: Γκριμάλντι, ο «Ντούτσε» της ακτοπλοΐας

Συντάκτης: Νίκος Σακελλαρίου

Αυτό που δεν κατάφερε ο… Μουσολίνι το 1940, μάλλον, το πέτυχε ο Γκριμάλντι 83 χρόνια μετά, με την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση παρουσίασε την πώληση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στον Εμανουέλε Γκριμάντι, ως μία εξαιρετική επένδυση. Αυτό και μόνο δείχνει τη θεώρηση της κυβέρνησης περί επενδύσεων και τη γενικότερη νοοτροπία, της παράδοσης κρίσιμων υποδομών σε ξένα «επενδυτικά» χέρια.Όμως, ο Ιταλός εφοπλιστής και μεγαλοεπιχειρηματίας, μετά την απόκτηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, ουσιαστικά κυριαρχεί όχι μόνο στην Αδριατική αλλά και σε ολόκληρη την κεντρική Μεσόγειο, αφού είναι παρών στις γραμμές της Κρήτης με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, στις Κυκλάδες στο Αιγαίο και βεβαίως, έχει τη μεγαλύτερη ακτοπλοϊκή γραμμή στη βόρεια Αφρική, από την Αλγερία και την Τυνησία προς τη Γένοβα. Στα αμέσως επόμενα σχέδια του ομίλου Grimaldi είναι να αποτελέσει η Ηγουμενίτσα, κόμβο για τη ναυτιλιακή σύνδεση της Αλβανίας και της Κροατίας με τα κρουαζιερόπλοια που «δένουν» εκεί.

«Ναρκοθετείται» η Αδριατική

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι, εν ονόματι της περιβαλλοντικής ανάπλασης της Ηγουμενίτσας, την οποία υπερτόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο κ. Γκριμάλντι θα βάλει «barriers to entry» σε όλους τους άλλους εφοπλιστές που θα θελήσουν να δραστηριοποιηθούν στην Αδριατική.

Όπως χαρακτηριστικά έλεγε ένας γνωστός εφοπλιστής, η Αδριατική θα είναι «ναρκοθετημένη περιοχή», αφού όποιο ακτοπλοϊκό, επιβατηγό ή εμπορικό πλοίο τη διασχίσει, θα υποχρεώνεται να πληρώνει δασμούς και κόμιστρα.

Να θυμήσουμε ότι, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχουν πραγματοποιηθεί, από το 2020 και μετά, δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ και όλα αυτά θα τα καρπωθεί με το τίμημα που θα πληρώσει ο κ. Γκριμάλντι.

Απόσβεση-«εξπρές»

Υπολογίζεται ότι, από τα έσοδα που θα έχει από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ο Ιταλός εφοπλιστής θα έχει αποσβέσει τις δαπάνες επένδυσης μέσα σε χρόνο-ρεκόρ 5 ετών.

Επίσης, η One Voice είναι σε θέση να γνωρίζει ότι, ο κ. Γκριμάλντι ενδιαφέρεται και για την τουριστική μαρίνα στα γειτονικά Σύβοτα, στην οποία ελλιμενίζουν πάνω από 120 σκάφη κάθε βράδυ το καλοκαίρι. Αν συμβεί αυτό, θα διώξει τους ντόπιους ψαράδες που «δένουν» εκεί τα καΐκια τους. Στην ευρύτερη περιοχή, «ανοικτές» σε μελλοντική τουριστική ανάπτυξη είναι και οι μαρίνες Σαγιάδων και Πλαταριάς.

Εθνικά μη συμφέρουσα η παράδοση λιμανιών

Η υπογραφή της κυβέρνησης για την παραχώρηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στον όμιλο Grimaldi δημιουργεί προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού και στους Έλληνες ακτοπλόους.

Ο πρωθυπουργός προασπίστηκε τις επενδύσεις του ιταλικού εφοπλιστικού ομίλου στον περιβάλλοντα χώρο (κατ’ αντιστοιχία με τις επενδύσεις των Κινέζων στον Πειραιά). Αυτό που δεν είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ότι, αφενός έχουμε μία περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του Ιταλού μεγαλοεπιχειρηματία στις ελληνικές θάλασσες και αφετέρου ότι, η Ελλάδα γίνεται η μοναδική, ίσως, χώρα στην Ευρώπη που έχει πουλήσει σε ιδιωτικά συμφέροντα τα μεγαλύτερα λιμάνια της, έχοντας παραδώσει έτσι όχι μόνο εθνικό πλούτο αλλά και εθνική κυριαρχία σε ιδιώτες.

Ο κ. Γκριμάλντι έχει, σήμερα, περισσότερα συμφέροντα στον ελλαδικό ναυτιλιακό χώρο παρά στην πατρίδα του, την Ιταλία, όπου έχει διατηρήσει μόνο την έδρα στη Γένοβα. Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος, τί μπορεί να συμβεί σε κατάσταση πολέμου ή κρίσης στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Αλλά και χωρίς να μεγαλοποιούμε ιδιαίτερα τα πράγματα, τί μπορεί να συμβεί εάν αύριο θελήσει ο Ιταλός να αποσύρει τις επενδύσεις του από την Ελλάδα.
Read More »
Μινωϊκές Γραμμές: Γκριμάλντι, ο «Ντούτσε» της ακτοπλοΐας Μινωϊκές Γραμμές: Γκριμάλντι, ο «Ντούτσε» της ακτοπλοΐας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2023 Rating: 5

Ζημιές από χαλάζι σε καλλιέργειες της Σαγιάδας

Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2023
Ζημιές από χαλάζι σε καλλιέργειες της Σαγιάδας


Αρκετές είναι οι ζημιές που άφησε στην ευρύτερη περιοχή της Σαγιάδας η κακοκαιρία που χτύπησε τη νύχτα.

Μηχανήματα της Αντιπεριφέρειας Θεσπρωτίας εργάζονται από το πρωί για τους καθαρισμούς δρόμους και την αποκατάστασή τους σε σημεία όπου υπήρξαν προβλήματα.

Κατά τόπους εκδηλώθηκε και έντονη χαλαζόπτωση η οποία πλήγωσε καλλιέργειες εσπεριδοειδών κυρίως.

Το χαλάζι, σε μέγεθος καρυδιού, προκάλεσε σοβαρές ζημιές λίγο πριν τη συγκομιδή, σε λεμόνια και μανταρίνια.

Οι αγρότες της περιοχής αντιμετωπίζουν έναν πραγματικό εφιάλτη, καθώς μεγάλο μέρος της παραγωγής τους τώρα βρίσκεται καταστραμμένο.

Ακριβής εικόνα για το μέγεθος της ζημιάς αναμένεται να υπάρξει τις επόμενες ημέρες και μετά από αυτοψία που θα κάνουν κλιμάκια του ΕΛΓΑ.
Read More »
Ζημιές από χαλάζι σε καλλιέργειες της Σαγιάδας Ζημιές από χαλάζι σε καλλιέργειες της Σαγιάδας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2023 Rating: 5

Βουλή: Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο

Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2023
Βουλή: Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο


Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για το «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις» εισάγεται σήμερα για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ η ψήφισή του αναμένεται να διεξαχθεί την Πέμπτη.

Στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Διοίκησης το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία επί της Αρχής, των άρθρων και το σύνολό του από τη ΝΔ. Αντίθετα, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νίκη το καταψήφισαν, ενώ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και η Πλεύση Ελευθερίας.

Στην συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς και οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων της Αντιπολίτευσης.

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, όπως προανήγγειλε στην Επιτροπή της Βουλής θα προχωρήσει σε προσθήκες και βελτιώσεις διατάξεων του νομοσχεδίου ενσωματώνοντας πολλές από τις προτάσεις που έγιναν από τους βουλευτές και μπορούν να υιοθετηθούν.

Παράλληλα στο σχέδιο νόμου, έχει κατατεθεί μια υπουργική και μια βουλευτική τροπολογία. Η υπουργική τροπολογία έχει διατάξεις:

-Για την χορήγηση ενισχύσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις οι οποίες επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023.

-Την παροχή δυνατότητας μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων μετάταξης τακτικών υπαλλήλων που έχουν αποσπαστεί στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε υπηρεσίες της.

-Την παράταση ισχύος διατάξεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που αφορούν την αντικατάσταση του επιτηρητή από τη σύνθεση πληρώματος οστρακαλιευτικών σκαφών (παρ.4 άρθρου1 π.δ. 33/2018) έως και την 1η Οκτωβρίου 2026 καθώς και

-Την παράταση έναρξης ισχύος έως την 1η Μαΐου 2024 της καταχώρισης σε ειδικό δημόσιο βιβλίο μικρών πλοίων (παρ.2 άρθρου 293 Ν, 5020/2023).

Επίσης, 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει τροπολογία που αφορά την παράταση των ατομικών συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας του Πανεπιστημίου Πατρών που έληξαν χθες, μέχρι την πρόσληψή τους με συμβάσεις αορίστου χρόνου .
Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ως προς το σκέλος επιλογής διοικήσεων φορέων του Δημοσίου, προβλέπει ότι:

– Η διαδικασία επιλογής υπάγεται πλέον στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, για ενίσχυση της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας.

– Οι Φορείς ομαδοποιούνται, ανάλογα με το εύρος και το είδος των αρμοδιοτήτων τους και οι διαδικασίες διαφοροποιούνται π.χ. για την επιλογή επικεφαλής φορέα εθνικής εμβέλειας και για τους φορείς τοπικής εμβέλειας.

• Αυξάνονται οι απαιτήσεις για τυπικά προσόντα. Όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να κατέχουν υποχρεωτικά πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, πολύ καλή ή καλή, κατά περίπτωση, γνώση ξένης γλώσσας και ανά περίπτωση εργασιακή εμπειρία με συνάφεια στο αντικείμενο ενδιαφέροντός τους.

• Διεξάγεται τεστ δεξιοτήτων των υποψηφίων για συγκεκριμένες ομάδες φορέων. Διασφαλίζεται, έτσι, η καταλληλότητα των υποψηφίων για τις προκηρυσσόμενες θέσεις, καθώς διακριβώνεται με αξιόπιστο και αντικειμενικό τρόπο ότι μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

• Εξορθολογίζονται οι διαδικασίες επιλογής. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι προγραμματίζεται να εκδοθεί μία ενιαία προκήρυξη για τους 120 διοικητές νοσοκομείων αντί για 120 ξεχωριστές προκηρύξεις και 120 ξεχωριστές διαδικασίες. Με τον τρόπο αυτό εξοικονομούνται ανθρώπινοι πόροι, εργατοώρες, χρόνος και δημόσιο χρήμα.

Ως προς τον δεύτερο άξονα του νομοσχεδίου, ο οποίος εδράζεται στη σταθερή στοχοθεσία και αξιολόγηση για τις νέες Διοικήσεις Φορέων του Δημοσίου, προβλέπεται:

• Η κατάρτιση ετησίων σχεδίων δράσης για κάθε Φορέα, τα οποία περιλαμβάνουν προγραμματισμό δράσεων, καινοτομίες, ποιοτικούς και συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους, τα οποία θα εγκρίνονται από τον αρμόδιο υπουργό

• Οι Διοικήσεις να υπογράφουν συμβόλαιο απόδοσης, το οποίο θα αναφέρει συγκεκριμένες δράσεις και στόχους και το οποίο θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του εποπτεύοντος Υπουργείου.

•Αξιολόγηση Διοικήσεων σε ετήσια βάση και, ανάλογα με την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, να δίνεται η δυνατότητα ανταμοιβής – bonus παραγωγικότητας, ενώ ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να αποφασίσει την άμεση λήξη της θητείας τους σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί.

• Εργαζόμενοι στους φορείς, προϊστάμενοι οργανικών μονάδων, να μπορούν να υποβάλουν τη γνώμη τους για την απόδοση του επικεφαλής και οι γνώμες αυτές θα λαμβάνονται υπόψη από τον Υπουργό, στο πλαίσιο της ετήσιας αξιολόγησης.
Read More »
Βουλή: Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο Βουλή: Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2023 Rating: 5

Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελώνων περιόδου 2023/2024

Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2023
Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής
των αμπελώνων περιόδου 2023/2024


Από το Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων ανακοινώνονται τα εξής:

Έως και την 20η Νοεμβρίου 2023 θα κατατίθενται αιτήσεις ηλεκτρονικά για ένταξη στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελουργικών εκτάσεων για την αμπελοοινική περίοδο 2023/2024.

Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά οινάμπελα και προβλέπει ενίσχυση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων που είναι εγγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού, την προστασία των ντόπιων ποικιλιών (Ντεμπίνα, Βλάχικο, Μπεκάρι), την εγκατάσταση ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον και την εισαγωγή σύγχρονων αμπελουργικών καλλιεργητικών τεχνικών και τη διαφύλαξη παλιών (καλλιέργεια σε αναβαθμίδες) καθώς και της διαφύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Τα μέτρα που ενισχύονται είναι:
Εκρίζωση – μετεγκατάσταση (εκρίζωση, προετοιμασία εδάφους, αναφύτευση-μετεγκατάσταση)
Φύτευση νέων αμπελώνων (προετοιμασία εδάφους, φύτευση)
Επανεμβολιασμός
Βελτίωση ορισμένων τεχνικών διαχείρισης (υποστύλωση, κατασκευή αναβαθμίδων)

Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση ένταξης στο ΥΠΑΑΤ, μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ, Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση (Υπόδειγμα 1) και Αναλυτικό Πίνακα στοιχείων αμπελοτεμαχίων (Υπόδειγμα 2) για ένταξη στο πρόγραμμα. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για ένταξη στο πρόγραμμα καθώς και η αίτηση ένταξης είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ Ψηφιακές υπηρεσίες - Αίτηση ένταξης στο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης & Μετατροπής Αμπελώνων (http://e-services.minagric.gr) και με τηλεφωνική υποστήριξη στο τετραψήφιο τηλέφωνο 1540. Η αίτηση είναι αποδεκτή όταν σε αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας.


Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Περιφέρεια Ηπείρου - ΠΕ Ιωαννίνων στο Διοικητήριο και στο γραφείο 114 και στο τηλέφωνο 2651364114.
\

Read More »
Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελώνων περιόδου 2023/2024 Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελώνων περιόδου 2023/2024 Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2023 Rating: 5

MHNIAIO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2023
MHNIAIO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

01/11/2023 ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

03/11/2023 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

06/11/2023 ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

07/11/2023 ΤΡΙΤΗ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

08/11/2023 ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

10/11/2023 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

13/11/2023 ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

14/11/2023 ΤΡΙΤΗ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ

15/11/2023 ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

17/11/2023 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

20/11/2023 ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

21/11/2023 ΤΡΙΤΗ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ

22/11/2023 ΤΕΤΑΡΗ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

24/11/2023 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

27/11/2023 ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

28/11/2023 ΤΡΙΤΗ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ

29/11/2023 ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ


ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
697 797 1340

Read More »
MHNIAIO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ MHNIAIO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2023 Rating: 5

Ενημέρωση για την έναρξη του Κτηματολογίου

Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2023
Ενημέρωση για την έναρξη του Κτηματολογίου

Τη Δευτέρα 06 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 17:00 μμ προσκαλούνται στο αμφιθέατρο «Καρκαμισίου» οι πρόεδροι των κοινοτήτων του Δήμου Σουλίου (εν ενεργεία και νεοεκλεγέντες) σε ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση που αφορά στη συλλογή των δηλώσεων κτηματογράφησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν. 2308/1995 για το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Η παρουσία ιδιωτών επαγγελματιών που η δραστηριότητά τους εμπίπτει στην ως άνω διαδικασία θα ήταν χρήσιμη.
Read More »
Ενημέρωση για την έναρξη του Κτηματολογίου Ενημέρωση για την έναρξη του Κτηματολογίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2023 Rating: 5

Συνελήφθη ημεδαπός για απάτες

Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2023
Συνελήφθη ημεδαπός για απάτες 


Ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του σε 3 υποθέσεις

Συνελήφθη χθες (31-10-2023) το πρωί στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, για απάτες κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, προχθές το απόγευμα ο κατηγορούμενος μετέβη σε κατάστημα ψιλικών στα Ιωάννινα και προφασιζόμενος τον πελάτη, φωτογράφισε τεχνηέντως τον κωδικό προπληρωμένης κάρτας, με την οποία πραγματοποιούνται διαδικτυακές αγορές, αξίας -100- ευρώ, χωρίς να προχωρήσει στην αγορά της, αλλά στη συνέχεια προέβη στην εξαργύρωσή της με τη χρήση του υποκλεμμένου κωδικού.

Από την περαιτέρω έρευνα, διαπιστώθηκε ότι με τον ίδιο τρόπο είχε αποσπάσει από άλλα δύο καταστήματα τους κωδικούς προπληρωμένων καρτών, την 11 και 14-10-2023, αξίας 50 και 100 ευρώ, αντίστοιχα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.Read More »
Συνελήφθη ημεδαπός για απάτες Συνελήφθη ημεδαπός για απάτες Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2023 Rating: 5

Κατολίσθηση τη νύχτα στο δρόμο Νεράιδας- Σαγιάδας

Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2023
Κατολίσθηση τη νύχτα στο δρόμο Νεράιδας- Σαγιάδας

Κατολίσθηση σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στην επαρχιακή οδό Νεράιδας- Σαγιάδας στην Θεσπρωτία.

Η κατολίσθηση καταγράφηκε σε δύο σημείο, στο 25ο και το 27ο χιλιόμετρο (κοντά στο Πλαίσιο) με αποτέλεσμα να κλείσει το ρεύμα κυκλοφορίας προς τους Φιλιάτες.

Από την Πολιτική Προστασία και την Αντιπεριφέρεια Θεσπρωτίας κινήθηκαν άμεσα μηχανήματα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Μέχρι στιγμής και από τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν δεν παρουσιάζονται άλλα προβλήματα στην Ήπειρο.
Read More »
Κατολίσθηση τη νύχτα στο δρόμο Νεράιδας- Σαγιάδας Κατολίσθηση τη νύχτα στο δρόμο Νεράιδας- Σαγιάδας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2023 Rating: 5

Εκτροπή χωρίς τραυματισμούς στην Εγνατία

Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2023
Εκτροπή χωρίς τραυματισμούς στην Εγνατία


Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε νωρίτερα το πρωί στην Εγνατία Οδό. Το ατύχημα έγινε στο 56ο χιλιόμετρο στο ρεύμα προς Ηγουμενίτσα, κοντά στο πάρκινγκ της Αγίας Αναστασίας.

ΙΧ αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του και κατέληξε πάνω στη διαχωριστική μπάρα ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Στο σημείο έφτασαν δυνάμεις της Αστυνομίας για την λήψη των απαραίτητων κυκλοφοριακών μέτρων.


Read More »
Εκτροπή χωρίς τραυματισμούς στην Εγνατία Εκτροπή χωρίς τραυματισμούς στην Εγνατία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2023 Rating: 5

Θεσπίζεται νέο ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας για τους πολύτεκνους

Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2023
Θεσπίζεται νέο ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας για τους πολύτεκνουςΟ Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο τα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους.

Στα κοινωνικά μέτρα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπεται η χορήγηση για μέρος της χειμερινής περιόδου 2023-2024 επιδόματος θέρμανσης σε φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν ότι θερμαίνονται μέσω χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, κατ΄ αντιστοιχία των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης με άλλες μορφές ενέργειας, που χορηγείται τα τελευταία έτη.

Η περίμετρος των δικαιούχων του συγκεκριμένου μέτρου είναι ίδια με την αντίστοιχη περίμετρο επιδόματος θέρμανσης των άλλων μορφών ενέργειας ως προς τα κριτήρια χορήγησης (εισοδηματικά και ακίνητης περιουσίας) και τον καθορισμό του ύψους του επιδόματος.

Σε κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για σκοπούς θέρμανσης, το ύψος του οποίου ανέρχεται στο ποσό των τριακοσίων πενήντα (350) ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, και προσαυξανόμενο κατά είκοσι τοις εκατό (20%) για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Το ποσό που θα προκύψει κατά τα ανωτέρω δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού των εκατό (100) ευρώ, ούτε να υπερβαίνει το ποσό των οκτακοσίων (800) ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.

Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία μίας νέας τρίτης κατηγορίας Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ Γ). Ειδικότερα θεσπίζεται για τις πολύτεκνες οικογένειες ένα νέο ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό να μειωθεί δραστικά το ενεργειακό τους κόστος.

Δικαιούχοι του νέου ειδικού τιμολογίου είναι οι οικογένειες με 4 εξαρτώμενα τέκνα και άνω, ενώ η έκπτωση επί της χρέωσης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε 100 €/MWh, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αντίστοιχες εκπτώσεις των άλλων δύο κατηγοριών του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Τα εισοδηματικά κριτήρια που εφαρμόζονται για την ένταξη των πολύτεκνων οικογενειών είναι ιδιαίτερα διευρυμένα, καθώς για οικογένεια με 4 εξαρτώμενα τέκνα το ανώτατο ετήσιο εισοδηματικό όριο ορίζεται σε 50.000 €, ενώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται το ποσό των 2.500 €, μέχρι του συνολικού ορίου των 70.000 € ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών της οικογένειας με αποτέλεσμα το 95% των οικογενειών με 4 εξαρτώμενα και άνω να καθίστανται τελικά δικαιούχοι.
Read More »
Θεσπίζεται νέο ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας για τους πολύτεκνους Θεσπίζεται νέο ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας για τους πολύτεκνους Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2023 Rating: 5

Αλλαγές στην Πολιτική Προστασία, ενισχύεται το 112

Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2023
Αλλαγές στην Πολιτική Προστασία, ενισχύεται το 112


Νομοσχέδιο που θα δώσει μεγαλύτερες αρμοδιότητες στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα, ενώ, παράλληλα, θα αυξηθεί η ισχύς της γραμμής 112.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού πρόληψης αλλά και διαχείρισης κρίσεων που απορρέουν από την κλιματική κρίση.

Μέσω του 112 πλέον θα απαγορεύεται η κυκλοφορία και η υποχρέωση μετάβασης των εργαζομένων στις δουλειές τους

Το υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει προληπτικά ή έκτακτα μέτρα σε κεντρικό επίπεδο, ενώ του ανατίθεται και ο συντονισμός των υπηρεσιών στη διάρκεια κρίσεων.

Παραδείγματος χάριν, πλέον, θα έχει τη δυνατότητα μέσω του 112, να απαγορεύει την κυκλοφορία, να αναστέλλει εκδηλώσεις και την υποχρέωση μετάβασης των εργαζομένων στις δουλειές τους, να ανακαλεί άδειες, να επιτάσσει μηχανήματα, να κλείνει σχολεία και άλλα.

Ακόμη, το νομοσχέδιο αναμένεται να προβλέπει την αναδιάρθρωση των δομών πολιτικής προστασίας της χώρας, θεσμοθετώντας πρότυπα που θα ακολουθούνται για την αντιμετώπιση κινδύνων, αλλά και ειδικές θέσεις, τη δημιουργία εθνικού μητρώου διαθέσιμων μηχανημάτων.

Αυξημένες αρμοδιότητες στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Βαριά πρόστιμα σε όσους δεν καθαρίζουν οικόπεδα και προκαλούν πυρκαγιές από αμέλεια

Μεταξύ άλλων προβλέπονται καυτά πρόστιμα έως και 50.000 ευρώ σε όσους προκαλούν πυρκαγιές από αμέλεια, ενώ, πλέον οι ιδιοκτήτες οικοπέδων θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση για τον καθαρισμό τους το καλοκαίρι.

Επιπλέον, στο στόχαστρο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μπαίνουν δήμοι και περιφέρειες καθώς θα μπορεί να ελέγχει αν έχουν όντως τηρήσει τις υποχρεώσεις τους, ολοκληρώνοντας τους καθαρισμούς φρεατίων, χώρων από χόρτα και άλλους, όπως και τα αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα.

Σε περιπτώσεις μη υλοποίησής τους θα προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφώνονται.

Μάλιστα, το υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα να αναθέτει σε άλλα υπουργεία και υπηρεσίες την υλοποίηση των έργων, ακόμα και με τη μορφή του κατεπείγοντος προκειμένου να αποφεύγονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Τέλος, η ΕΜΥ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ο ΟΑΣΠ και άλλοι φορείς θα υπάγονται στο υπουργείο και θα συμμετέχουν σε επιτροπή εκτίμησης κινδύνου που θα συσταθεί και θα ασχολείται με την παρακολούθηση επικίνδυνων φυσικών φαινομένων καθώς και με την λήψη προληπτικών μέτρων.

Read More »
Αλλαγές στην Πολιτική Προστασία, ενισχύεται το 112 Αλλαγές στην Πολιτική Προστασία, ενισχύεται το 112 Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2023 Rating: 5

ΥΠΟΙΚ: Η εξειδίκευση των φορολογικών μέτρων για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2023
ΥΠΟΙΚ: Η εξειδίκευση των φορολογικών μέτρων για τους ελεύθερους επαγγελματίες


Τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής από τους ελεύθερους επαγγελματίες εξειδικεύουν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης. Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Τα έσοδα θα είναι 874 εκατ. ευρώ και το τελικό ποσό μετά την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα είναι συν 606 εκατ. ευρώ ετησίως για τον κρατικό προϋπολογισμό, ανέφερε ο υπουργός.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει φόρο από 0 έως 3000 ευρώ, σημείωσε.
Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τον περιορισμό της χρήσης μετρητών.

Έτσι, θα υπάρχει υποχρέωση αγοροπωλησίας ακινήτων μόνο μέσω τραπέζης, η καταβολή των επιδομάτων μέσω χρεωστικής κάρτας, οι αυστηρότερες κυρώσεις για χρήση μετρητών σε αγορές άνω των 500 ευρώ και οι υποχρεωτικές συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα μεταξύ των επιχειρήσεων για προϊόντα που σχετίζονται με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και συνεπώς με τη λαθρεμπορία.

Αναφορικά με το πρώτο μέτρο, θα θεωρείται ότι το συμβόλαιο που έχει μερική ή ολική καταβολή τιμήματος με μετρητά θα θεωρείται άκυρο και θα απαγορεύεται η μεταγραφή του, ενώ θα επιβάλλεται και πρόστιμο.

Ο Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε παρέμβαση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε αντικατάσταση του φόρου διαμονής με τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Από αυτό το ποσό θα χρηματοδοτηθεί το ταμείο ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.

Η φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών συνιστά ένα διπλό μήνυμα αδικίας, απέναντι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους – αφενός – και εντός της τάξεως των ελευθέρων επαγγελματιών, αφετέρου, καθώς το βάρος της φορολογίας πέφτει δυσανάλογα σε λίγες πλάτες, σημείωσε ο Χάρης Θεοχάρης.

Βασικός άξονας του νέου συστήματος είναι ότι τα κέρδη που προκύπτουν λογιστικά από μια επιχείρηση δεν μπορούν να είναι λιγότερα από τον υπολογισμό που βασίζεται σε αντικειμενικά και σταθερά κριτήρια, που προσεγγίζει την εισφορά του ίδιου του αυτοαπασχολούμενου στην επιχείρησή του, εξήγησε ο υφυπουργός.

Πεδίο εφαρμογής είναι οι ατομικές επιχειρήσεις εξαιρουμένων των αγροτών και των «μπλοκάκηδων» που είναι υποκρυπτόμενοι μισθωτοί, σημείωσε.

Ο προσδιορισμός της ελάχιστης αμοιβής θα γίνεται ως εξής: Δεν μπορεί να υπολείπεται του μεγαλύτερο μεταξύ του ελάχιστου βασικού μισθού με προσαύξηση μετά το έκτο έτος. Επίσης, θα λαμβάνεται υπόψη η αμοιβή των υπαλλήλων του.
Με το νέο σύστημα θα έχουμε 606 εκατ. έσοδα που θα αφορούν τη μόνιμη ενεργοποίηση του συστήματος, τόνισε ο υφυπουργός.

Το νέο σύστημα θα έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι να δίνουν από 1.000 έως 3.000 ευρώ, σημείωσε ο Χάρης Θεοχάρης. Το 54% δίνει από 1000 έως 3000 ευρώ, το 17% από 0 έως 1000. Το 76% δίνει έως 3.000 ευρώ. Έτσι το 50% της φορολογικής επιβάρυνσης περνά στο 12% των φορολογουμένων.

Παράλληλα αναμένεται να αναπροσαρμοστούν τα επιδόματα κατά πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Τα επιδόματα τέκνων και στέγασης θα μειωθούν, καθώς και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Το επίδομα γέννησης ωστόσο δεν αναμένεται να επηρεαστεί. Το όφελος για τον προϋπολογισμό θα κατευθυνθεί ξανά σε αυτά τα επιδόματα, είτε με διεύρυνση των ωφελουμένων είτε με αλλαγή των κριτηρίων.

Το νέο σύστημα είναι ήπιο. Δεν αλλάζουν οι φορολογικοί συντελεστές ώστε να δημιουργείται αναστάτωση. Είναι επίσης αναλογικό: Επηρεάζει κυρίως όσους δηλώνουν λίγα. Είναι λογικό, γιατί ενσωματώνει την κοινή πείρα. Η αξία της εργασίας του αυτοαπασχολούμενου δεν μπορεί να είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό.

Είναι αποτελεσματικό, γιατί το 80% του προβλήματος καλύπτεται μέσω του ίδιου του φορολογικού συστήματος. Είναι και συνεργατικό γιατί επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να επικεντρωθεί στη μεγάλη φοροδιαφυγή. Είναι σύστημα δίκαιο γιατί επιβραβεύει όσους δηλώνουν τα σωστά νούμερα, σημείωσε ο Χάρης Θεοχάρης.
Ο Γιώργος Πιτσιλής

Παίρνοντας τον λόγο ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο έχει τρεις βασικές κατευθύνσεις: Τη διεύρυνση των ψηφιακών εργαλείων, την ενίσχυση της διαφάνειας και τη συνεργασία με πολίτες και επιχειρήσεις.

Όσον αφορά το μπόνους των έως 3000 ευρώ για όσους μέσω της appodixi εντοπίσουν πλαστές αποδείξεις, σημείωσε ότι η ελάχιστη βράβευση είναι τα 100 ευρώ και μέγιστη τα 3000 ευρώ, εάν ο έλεγχος επαληθεύσει στο πεδίο.

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα φέρουν κάμερες για την προστασία των ελεγκτών αλλά και την διασφάλιση ζητημάτων ακεραιότητας. Οι συναντήσεις των στελεχών της ΑΑΔΕ με τους φορολογούμενους, και αυτές θα καταγράφονται.

Το ίδιο θα ισχύει και για τους τελωνειακούς ελέγχους και τις συναντήσεις με τελωνειακούς υπαλλήλους.

Σημείωσε ότι πλέον οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων θα έχουν υποχρέωση να ελέγχουν την κατάσταση των πρατηρίων με τα οποία συνεργάζονται, να ενημερώνουν τις αρχές για οποιαδήποτε παράβαση και να διακόπτουν τη συνεργασία με παραβατικά πρατήρια.
Read More »
ΥΠΟΙΚ: Η εξειδίκευση των φορολογικών μέτρων για τους ελεύθερους επαγγελματίες ΥΠΟΙΚ: Η εξειδίκευση των φορολογικών μέτρων για τους ελεύθερους επαγγελματίες Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2023 Rating: 5

Ο Θεσπρωτός γεωπόνος Βασίλης Μουσελίμης απαριθμεί τις δυσκολίες της ελληνικής ελαιοκαλλιέργειας

Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2023
Ο Θεσπρωτός γεωπόνος Βασίλης Μουσελίμης απαριθμεί τις δυσκολίες της ελληνικής ελαιοκαλλιέργειας

Πέρυσι τον Νοέµβριο, όταν βγήκαν τα πρώτα λάδια από τα ελαιοτριβεία, πουλήθηκαν κάτω από 4 ευρώ. Σύντοµα η τιµή για τον παραγωγό άρχισε να ανεβαίνει… Eύκολα έπιασε τα 4 ευρώ και µέσα σε λίγες ηµέρες πλησίαζε τα 5 ευρώ. «Βλέπαµε ότι υπήρχε άνοδος, αλλά δεν ξέραµε τι συμβαίνει. Ο ένας με τον άλλο παραγωγό μιλούσαν, ρωτούσαν “πόσο πούλησες;” και ανέβαζαν και αυτοί την τιμή, ζητούσαν περισσότερα χρήματα. Αναρωτιόμασταν τι γίνεται με το λάδι», λέει ο Παύλος Καπλάνης, ιδιοκτήτης της πρότυπης ελαιοκομικής μονάδας Ben Olive Mill στην Aνω Μεσσηνία, ο οποίος διαθέτει ελαιώνα αλλά και ελαιοτριβείο και συσκευαστήριο. «Αν σου δίνουν καλή τιμή, δεν ρωτάς και πολλά. Απλώς πουλάς», συμπληρώνει.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στη γειτονική Λακωνία είχε συμβεί αυτό που ο κ. Νίκος Δήμας, ο οποίος διαθέτει μονάδα τυποποίησης ελαιολάδου στο Κορωπί, παρομοιάζει με το «πέταγμα της πεταλούδας» όσον αφορά στην επίδραση που είχε στην αγορά ελαιολάδου εκείνη η «απόβαση» Ισπανών εμπόρων.
«Κάποιοι εκπρόσωποι ήρθαν να αγοράσουν ποσότητες για λογαριασμό ισπανικής αλυσίδας. Εδιναν 5,5 ευρώ το λίτρο. Απίστευτη τιμή για εκείνη την εποχή», περιγράφει. «Οι ποσότητες ελαιολάδου που είχαν μείνει στις δεξαμενές ήταν μικρές, αλλά η νέα σοδειά του 2022-2023 βρισκόταν προ των πυλών», προσθέτει. «Και όλοι ήξεραν ότι οι ελληνικοί ελαιώνες είναι φορτωμένοι με καρπό».

Η Ισπανία

Οι μεμονωμένοι παραγωγοί αλλά και οι συνεταιρισμοί και οι μεταποιητές δεν είχαν εικόνα για το τι συμβαίνει στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου, όπου την πρωτοκαθεδρία έχει η Ισπανία. «Η Ισπανία πέρυσι παρήγαγε το 50% του μέσου όρου της παραγωγής της. Από 1,6 εκατ. τόνους παραγωγή που μπορούν να φτάσουν, έπεσαν σε 700.000 τόνους πέρυσι. Και η Ιταλία είχε πολύ μικρότερη παραγωγή. Παράλληλα η ζήτηση έχει ανέβει σε όλο τον κόσμο. Στην Αμερική πριν από δέκα χρόνια κατανάλωναν 60.000 τόνους, τώρα χρειάζονται 300.000», λέει ο κ. Βασίλης Φραντζολάς, δοκιμαστής και σύμβουλος ποιότητας ελαιολάδου.

Ετσι, οι Ισπανοί και Ιταλοί έμποροι βγήκαν προς αναζήτηση ποσοτήτων χύμα έξτρα παρθένου ελαιολάδου για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε συμβόλαια με ρήτρες, με τα οποία είχαν δεσμευθεί. Το κόστος πληρωμής της ρήτρας είναι πολύ μεγαλύτερο από το να πληρώσεις το ελαιόλαδο λίγο παραπάνω.

Η αύξηση της τιμής, στα 5,5 ευρώ, σταδιακά διαδόθηκε σε όλη τη χώρα ενώ η συγκομιδή του καρπού βρισκόταν σε εξέλιξη. Ομως κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα συνέβαινε. Συνήθως στην αρχή της συγκομιδής οι τιμές είναι υψηλές, όμως μετά, όσο αυξάνονται οι ποσότητες του προϊόντος στην αγορά, πέφτουν. Συνήθως, αλλά τίποτα δεν φαίνεται να πηγαίνει όπως συνήθως.

Στη Σητεία, το διάσημο ελαιόλαδο της περιοχής της Χρυσοπηγής πουλήθηκε 5,15 ευρώ το λίτρο, τον Μάρτιο, σε εμπόρους από την Ελλάδα αλλά και την Ιταλία. «Ευκαιρία» για τα δεδομένα τότε. «Ελεγα στους άλλους αγρότες του συνεταιρισμού να κρατήσουν ποσότητες και να τις πουλάνε σταδιακά. Αλλά ήθελαν να προλάβουν την καλή τιμή», λέει ο παραγωγός Βιτσέντζος Κορνάρος, επαγγελματίας αγρότης στη συγκεκριμένη περιοχή της Κρήτης, ο οποίος τυποποιεί και διαθέτει μόνος του το ελαιόλαδό του.

Πολλοί, όταν είδαν τις τιμές να ξεπερνούν τα 5 ευρώ, βιάστηκαν να πουλήσουν και έτσι οι δεξαμενές στην Ελλάδα –παρά το γεγονός ότι πέρυσι είχε παραγωγή-ρεκόρ–, άδειασαν.


«Η παραγωγή της Ελλάδας είναι πιθανό να πέσει στα όρια της εσωτερικής αυτάρκειας, δεδομένης της χαμηλής καρπόδεσης και της ξηρασίας του καλοκαιριού».

Τα παγκόσμια δεδομένα –τα οποία διαμορφώνουν και τις τιμές– έγιναν ευρύτερα γνωστά τον Μάρτιο στην Ελλάδα. «Στην αρχή όλοι έλεγαν «εντάξει, λογικό, να ανέβει η τιμή αφού όλα έχουν ανέβει. Τα εφόδια, τα εργατικά, το κόστος ζωής. Κάπου κοντά στον Μάρτιο καταλάβαμε ότι οι καύσωνες στην Ισπανία, είχαν μειώσει δραματικά τις ποσότητες και μόνο εμείς είχαμε λάδι στην Ευρώπη», λέει ο κ. Καπλάνης. Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος πληροφόρησης για τους παραγωγούς; «Από όσα γράφονται στις εφημερίδες και τα sites. Αλλά πολύ συχνά είναι εντελώς αντικρουόμενα και δεν ξέρεις τι να πιστέψεις», απαντά.

«Oι παραγωγοί ή οι συνεταιρισμοί μαθαίνουν και από τους μεσάζοντες που έρχονται εδώ να πάρουν το λάδι. Ξέρω, σας φαίνεται παράξενο. Κανονικά όποιος πουλάει λέει πόσο πουλάει το προϊόν του, αλλά στο ελαιόλαδο δεν συμβαίνει αυτό. Ερχονται εκείνοι και μας λένε την τιμή που δίνουν και αν θέλεις πουλάς. Φυσικά δεν θα έρθει κανείς να σου πει “καίγομαι”, “καταστράφηκα” χρειάζομαι οπωσδήποτε το προϊόν σου», προσθέτει.

Στο μεταξύ, παραμονές τουριστικής περιόδου, την άνοιξη, εστιάτορες και ξενοδοχεία όταν είδαν ότι ανεβαίνει η τιμή, σταμάτησαν να αγοράζουν ελαιόλαδο, πιστεύοντας ότι κατά τα ειωθότα θα πέσει. «Ελάχιστοι δέσμευσαν ποσότητες σε συγκεκριμένες τιμές. Οι υπόλοιποι ίσως να μην μπορούσαν κιόλας γιατί χρειάζεται να έχεις κεφάλαιο», λέει ο κ. Καπλάνης. Οσο οι διαθέσιμες ποσότητες λιγόστευαν, τόσο η τιμή ανέβαινε. H ερώτηση στην αγορά είναι «λάδι έχετε;» και όχι «πόσο έχει το λάδι;». Τον Αύγουστο οι τυχεροί που είχαν ακόμα λάδι πούλησαν στα 8,3.Αδειες δεξαμενές


Η αυξημένη ζήτηση στράγγιξε τις δεξαμενές. «Από τον Ιούλιο δεν έχουμε πλέον λάδι. Ολοι περιμένουν τη νέα σοδειά. Ερχονται και μας λένε: Ξέρουμε ποια είναι η τιμή, κράτησέ μου λάδι». Και το πρώτο συμβόλαιο για λάδι που κλείστηκε για τη φετινή σοδειά σε δημοπρασία στους Αγίους Απόστολους Λακωνίας πουλήθηκε στην τιμή των 9,25 ευρώ (τιμή για τον παραγωγό πάντα).

Τώρα οι παραγωγοί έχουν τα μάτια στραμμένα στα ελαιόδεντρα, όμως φέτος στην Ελλάδα η παραγωγή προδιαγράφεται εξαιρετικά μειωμένη. «Βιαζόμαστε να μαζέψουμε. Είμαστε λίγο ανήσυχοι να μη συμβεί κάτι την τελευταία στιγμή. Γιατί συνέχεια κάτι συμβαίνει», λέει ο κ. Καπλάνης.
Το πλήγμα της ξηρασίας

Μετά την περυσινή υπερπαραγωγή στην Ελλάδα είναι φυσικό η επόμενη χρονιά να είναι χαμηλή, έτσι συμβαίνει συνήθως με τα ελαιόδεντρα, δίνουν μεγάλη παραγωγή χρόνο παρά χρόνο. Κάποιοι επιπλέον παράγοντες έχουν παίξει ρόλο ώστε να μειωθεί ακόμη περισσότερο η παραγωγή. Τον Ιούλιο οι κατά τόπους ΔΑΟΚ (Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας) έδιναν πρόβλεψη παραγωγής 215.000 τόνων για την Ελλάδα, ωστόσο οι εκτιμήσεις λίγο πριν ανοίξουν τα ελαιοτριβεία μιλούν για αρκετά χαμηλότερη παραγωγή. Οι υψηλές θερμοκρασίες την άνοιξη και την εποχή της ανθοφορίας έφεραν πρόβλημα στο δέσιμο των καρπών, ενώ και η ξηρασία δεν βοήθησε για να μεγαλώσουν οι ελιές. «Η παραγωγή της Ελλάδας είναι πιθανό να πέσει στα όρια της εσωτερικής αυτάρκειας, δεδομένης της χαμηλής καρπόδεσης και της ξηρασίας του καλοκαιριού», εκτιμά ο Βασίλης Μουσελίμης, γεωπόνος ειδικός στην ελαιοκομία.

«Ο χειμώνας ήταν πολύ ζεστός και το δέντρο δεν πρόλαβε να κοιμηθεί για να ξεκουραστεί και να μπορέσει να αποδώσει», εξηγεί ο κ. Νικόλαος Μάρκελλος, ελαιοπαραγωγός στην Κορινθία, κοντά στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης, όπου διαθέτει 6.000 ρίζες, κυρίως της ποικιλίας μανάκι. Συσκευάζει ο ίδιος το ελαιόλαδο που παράγει. «Φέτος το ποσοστό ακαρπίας φτάνει στο 50%. Θα ξεκινήσουμε τη συγκομιδή αργότερα και ίσα που θα πάρουμε μυρωδιά από ελαιόλαδο». Οσο για τις τιμές για τους παραγωγούς, υπολογίζει ότι θα κυμανθούν από 8,5-10 ευρώ. «Πέρυσι η τιμή που έδινε το ελαιοτριβείο στους παραγωγούς ήταν από 4,35-4,7, οπότε μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μεγάλη είναι η διαφορά», λέει ο κ. Μάρκελλος.


Είναι η Ελλάδα πιο ακριβή στο λάδι;

«Το 2011 που μπήκα σε αυτή τη δουλειά και έφτιαξα το τυποποιητήριο, ο παραγωγός έπαιρνε για το ελαιόλαδο 2 ευρώ το λίτρο. Η τιμή αυτή ήταν κάτω του κόστους παραγωγής», λέει ο τυποποιητής Νίκος Δήμας. Το 90% από τα ελαιόλαδα που τυποποιεί έχουν προορισμό την αγορά του εξωτερικού, κυρίως στην Ε.Ε. αλλά και στον Καναδά. Για να καλυφθεί το κόστος παραγωγής, «για να μην κάνεις νεροκουβάλημα» όπως λέει χαρακτηριστικά, μια λογική τιμή είναι στα 5-6 ευρώ το λίτρο. «Μπορεί τώρα να φαίνονται υπερβολικά τα χρήματα που παίρνουν οι παραγωγοί, αλλά ας σκεφτούμε ότι για χρόνια έμπαιναν μέσα».

«Οταν το ελαιόλαδο ήταν 2,20 το λίτρο, δεν ασχολιόταν κανένας, αλλά με αυτή την τιμή δεν έβγαιναν οι παραγωγοί. Πολλοί ελαιώνες εγκαταλείφθηκαν και πολλά ελαιοτριβεία έκλεισαν. Εκ των πραγμάτων η τιμή έπρεπε να αυξηθεί», λέει ο Παύλος Καπλάνης, παραγωγός στη Μεσσηνία. «Η διαφορά της τιμής του λίτρου του ελαιολάδου ισοδυναμεί με δύο καφέδες. Δεν λέω ότι δεν είναι τίποτα, αλλά το ελαιόλαδο δεν είναι γάλα, η μέση οικογένεια δεν χρησιμοποιεί πάνω από 2 λίτρα τον μήνα», προσθέτει.

Ο κ. Βασίλης Μουσελίμης λόγω της δουλειάς του (γεωπόνος ειδικός στο ελαιόλαδο) ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα. «Η επαρχία είναι έρημη. Εδώ και καιρό τα κτήματα εγκαταλείπονται. Η ελιά είναι μόνο πάρεργο – και για να πάρεις την επιδότηση. Αυτό δεν ήταν δυνατόν να συνεχιστεί. Η άνοδος της τιμής επιτρέπει σε κάποιους να δουν το θέμα περισσότερο επαγγελματικά και να επενδύσουν στον τομέα».

Υψηλότερη τιμή, λοιπόν, αλλά πόσο υψηλότερη; Η τιμή, εκτιμούν παράγοντες της ελληνικής αλλά και ξένης αγοράς ελαιολάδου, θα πέσει, αλλά δεν πρόκειται να επανέλθει στα χαμηλά επίπεδα προηγούμενων ετών.

«Αν τα επόμενα 2-3 χρόνια ομαλοποιηθεί η παραγωγή και άρα οι τιμές, μια αύξηση της τάξης του 20%-30% στην τιμή παραγωγού θα παραμείνει», εκτιμά ο Βασίλης Φραντζολάς, δοκιμαστής και σύμβουλος ποιότητας ελαιολάδου, που θυμάται ότι πριν 30 χρόνια το ελαιόλαδο είχε 1.000 δραχμές το λίτρο.

«Το μέτρο» της αγοράς», λέει ο κ. Φραντζολάς, «είναι τα ελαιόλαδα ιδιωτικής ετικέτας, που αυτή τη στιγμή πωλούνται στα 11-12 ευρώ το λίτρο. Οι αντίστοιχες τιμές στην Ισπανία κυμαίνονται από 9-10 ευρώ το λίτρο».

Από την άλλη, είναι παράδοξο η τιμή στο ράφι για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Ελλάδα να είναι η ακριβότερη στην Ε.Ε., τη στιγμή μάλιστα που οι τυποποιητές άλλων χωρών την προηγούμενη χρονιά αγόρασαν ελαιόλαδο από Ελλάδα (αρκετές ποσότητες τουλάχιστον).

«Η Ισπανία και η Ιταλία έχουν 5% ΦΠΑ στο ελαιόλαδο και η Πορτογαλία έχει μηδενικό. Η Ελλάδα έχει 13%», λέει ο τυποποιητής Νίκος Δήμας. «Εμείς πουλάμε τώρα 9,60 το λίτρο, αλλά στην αγορά ήδη έχει προστεθεί και 1,3 ευρώ λόγω ΦΠΑ. Εκτός βέβαια από τα υπόλοιπα. Από την άλλη, εγώ αγοράζω από τους ίδιους ανθρώπους τις ποσότητες ακριβότερα απ’ ό,τι οι έμποροι από την Ιταλία, γιατί δεν μπορώ να πάρω μεγάλες ποσότητες», επισημαίνει.

Ο κ. Δήμας, εκτός από τις εξαγωγές που πραγματοποιεί, πουλάει τα προϊόντα που συσκευάζει κυρίως σε μικρά καταστήματα. Συνήθως στα τέλη Δεκεμβρίου τιμολογεί και μετά αλλάζει μία φορά μέσα στη χρονιά τα τιμολόγιά του. «Φέτος έχω αλλάξει πέντε φορές ήδη τις τιμές. Με βλέπουν στα καταστήματα και βάζουν τα γέλια», λέει.

Μπορεί τα δικά του ελαιόλαδα να μην απευθύνονται στα σούπερ μάρκετ, ωστόσο οι τιμές τους θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικές. «Δεν μπορούμε να απευθυνόμαστε μόνο σε όσους έχουν τη δυνατότητα να ψωνίσουν premium προϊόντα γιατί αυτό το αγοραστικό κοινό δεν είναι αρκετό ώστε να συντηρηθεί μια επιχείρηση», εξηγεί ο κ. Δήμας.
Η πατέντα του τενεκέ

H κατακόρυφη αύξηση της τιμής του εμβληματικού ελληνικού προϊόντος έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα και αντιπαραθέσεις. Θα μπορούσε όμως και να αποτελέσει ένα έναυσμα για μια νέα αρχή σε σχέση με το ελληνικό ελαιόλαδο, που για χρόνια έχει αφεθεί στη μοίρα του. Ας μην ξεχνάμε ότι νέες ελαιοπαραγωγικές χώρες και περιοχές ανά τον κόσμο μπαίνουν συνέχεια στο παιχνίδι θέλοντας να προσκομίσουν κέρδη από τη φήμη του ελαιολάδου και της ωφέλειάς του για την υγεία. Η Τουρκία, ενώ για πολλά χρόνια βρισκόταν στην 7η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των ελαιοπαραγωγικών χωρών, πέρυσι σκαρφάλωσε στην 3η θέση βοηθούντος του καιρού αλλά και των επενδύσεων που έχουν γίνει. Μάλιστα, η χώρα ανέστειλε την εξαγωγή ποσοτήτων ελαιολάδου μέχρι τον Νοέμβριο για να προφυλαχθεί η εσωτερική αγορά της.

Ο αστικός μύθος λέει ότι οι Ιταλοί παίρνουν το ελληνικό ελαιόλαδο για να το προσθέσουν στο δικό τους και να βελτιώσουν την ποιότητά του. Η αλήθεια είναι ότι το παίρνουν γιατί το αγοράζουν (αγόραζαν;) φθηνά και μπορούν να αποκομίσουν κέρδος πουλώντας το, μετά την τυποποίησή του, ακριβά.

«Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία πωλείται χύμα ελαιόλαδο σε τενεκέδες οι οποίοι είναι παράνομοι, μπροστά στα μάτια των αρχών», επισημαίνει ο Βασίλης Φραντζολάς, δοκιμαστής και σύμβουλος ποιότητας ελαιολάδου. Εκτιμάται ότι το 70% της εγχώριας κατανάλωσης αφορά σε ποσότητες που διακινούνται χύμα με τη μέθοδο του τενεκέ.

«Εγώ περνάω από δέκα ελέγχους και όταν έρχεται το φορτηγό που μου φέρνει το ελαιόλαδο από το ελαιοτριβείο για την τυποποίηση, ανοίγω την πόρτα του και βλέπω στη μέση τις καλογυαλισμένες ανοξείδωτες δεξαμενές μου και γύρω γύρω δεκάδες τενεκέδες. Το λάδι που περιέχουν δεν το ελέγχει κανείς, φόρο δεν πληρώνει κανείς. Κάποτε το δικαιολογούσα, έλεγα είναι ένας τρόπος να βγάλει και ο παραγωγός κάποια χρήματα διαθέτοντας το λάδι του απευθείας. Τώρα όμως δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτή η τακτική», λέει ο τυποποιητής Νίκος Δήμας. Οταν ο ίδιος πριν από μερικά χρόνια ξεκίνησε τις εξαγωγές, διαπίστωσε ότι πολύ μεγάλες αγορές του εξωτερικού δεν γνώριζαν καν ότι η Ελλάδα παράγει ελαιόλαδο. «Το κέρδος από το τυποποιημένο είναι δύο φορές μεγαλύτερο απ’ ό,τι από το χύμα και είναι κέρδος για όλους», επισημαίνει ο κ. Δήμας.

Ωστόσο, πολλά πράγματα φαίνεται να αλλάζουν αργά αλλά σταθερά μέσα από προσωπικές ιστορίες και προσπάθειες.

«Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις σε κεφάλαιο και προσπάθεια από την ιδιωτική πρωτοβουλία σε επίπεδο παραγωγής. Η ελαιοκαλλιέργεια απλώνεται και σε περιοχές όπου δεν καλλιεργείτο παραδοσιακά η ελιά. Επίσης, η ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου ανεβαίνει, υπάρχει πολύ μεγάλη βελτίωση. Κρατική υποστήριξη δεν υπάρχει και οι συνεταιρισμοί στην πλειονότητά τους έχουν μείνει πολύ πίσω», λέει ο γεωπόνος Βασίλης Μουσελίμης.
«Η Ελλάδα διαθέτει πολλές ποικιλίες ελιάς που θα μπορούσαν να δώσουν ελαιόλαδο αλλά δεν τις έχουμε μελετήσει, είναι εντελώς άγνωστες. Ξέρουμε την κορωνέικη, το μανίκι, την καλαρύτικη και μέχρι εκεί», προσθέτει.

Οι προσδοκίες που αφορούν στην παραγωγή βασίζονται στην τύχη. «Αν το επιτρέψει ο καιρός» ή «αν θέλει ο Θεός». Ομως «πολλά πράγματα θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί. Δεν έχουμε νερό για να βοηθήσουμε τα φυτά γιατί δεν έχουν γίνει έργα. Οι παραγωγοί έχουν πολύ ελλιπείς γνώσεις. Ψεκάζουμε για τον δάκο –ξοδεύοντας εκατομμύρια– λάθος περίοδο και αφού έχει ήδη ξεφύγει. Δεν υπάρχουν εργατικά χέρια», απαριθμεί τις δυσκολίες της ελληνικής ελαιοκαλλιέργειας ο κ. Μουσελίμης.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Read More »
Ο Θεσπρωτός γεωπόνος Βασίλης Μουσελίμης απαριθμεί τις δυσκολίες της ελληνικής ελαιοκαλλιέργειας Ο Θεσπρωτός γεωπόνος Βασίλης Μουσελίμης απαριθμεί τις δυσκολίες της ελληνικής ελαιοκαλλιέργειας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2023 Rating: 5

Ημερίδα για την διαχείριση λεκανών απορροής ποταμών στην Ήπειρο

Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2023
Ημερίδα για την διαχείριση λεκανών απορροής ποταμών στην Ήπειρο


Η Γενική Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνουν ημερίδα διαβούλευσης της 2ης Αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου (EL05).

H ημερίδα πραγματοποιείται την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 9:30 π.μ., στην Αίθουσα ΤΕΕ (Αραβαντινού 6-8, Ιωάννινα), με δυνατότητα συμμετοχής και διαδικτυακά και έχει σαν στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων μερών και του ευρύτερου κοινού επί του Προσχεδίου, καθώς και την καταγραφή σχετικών απόψεων και σχολίων.

Η διαβούλευση για την 2η Αναθεώρηση των ΣΔΛΑΠ αποτελεί στάδιο της διαδικασίας έγκρισής τους στο πλαίσιο της εφαρμογής της Οδηγίας Πλαίσιο 2000/60/ΕΚ για τα ύδατα.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστεί το Προσχέδιο της 2ης Αναθεώρησης ΣΔΛΑΠ του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου (EL05), με έμφαση:

o Στην ανάλυση των πιέσεων και των επιπτώσεών τους στα επιφανειακά και υπόγεια υδατικά συστήματα.

o Στην ταξινόμηση επιφανειακών και υπόγειων υδατικών συστημάτων.

o Στην οικονομική ανάλυση των χρήσεων ύδατος.

o Στο αναθεωρημένο πρόγραμμα των βασικών και συμπληρωματικών μέτρων.

Η ημερίδα διοργανώνεται από την Κοινοπραξία ΕNVECO AE, ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ΕΜΒΗΣ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ , ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΡΛΕΡΟΣ, ανάδοχος της 2ης Αναθεώρησης του ΣΔΛΑΠ για το ΥΔ Ηπείρου.

Τα ερωτήματα, οι απόψεις και οι θέσεις που θα εκφραστούν κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα ληφθούν υπόψιν για τη διαμόρφωση του οριστικού Σχεδίου Διαχείρισης.
Read More »
Ημερίδα για την διαχείριση λεκανών απορροής ποταμών στην Ήπειρο Ημερίδα για την διαχείριση λεκανών απορροής ποταμών στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2023 Rating: 5

Σελίδες