Σημαντική συνάντηση στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών με εκπροσώπους τοπικών φορέων

Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2019
Σημαντική συνάντηση στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών με εκπροσώπους τοπικών φορέων 
 

Την επίσπευση των διαδικασιών για κρίσιμα έργα υποδομών στη Θεσπρωτία ζήτησε ο Βασίλης Γιόγιακας από τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας κου Θωμά Πιτούλη, του Δημάρχου Ηγουμενίτσας κου Ι. Λώλου, του Δημάρχου Φιλιατών κου Σπ. Παππά και του Δ/νοντος Συμβούλου του ΟΛΗΓ κου Αθ. Πορφύρη.

Σημειώθηκε ότι το έργο της Γ1 Φάσης του Λιμένα Ηγουμενίτσας εμφανίζει καθυστερήσεις και ζητήθηκε να προχωρήσει η έγκριση της 2ης Συμπληρωματικής Σύμβασης Εργασιών και του 2ου Α.Π.Ε. της Αρχικής Σύμβασης καθώς και να διασφαλιστεί η ροή της χρηματοδότησης του έργου. Επίσης τονίσθηκε η ευρύτερη - εθνική και περιφερειακή - σημασία του Οδικού Άξονα Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα – Μαυρομάτι στον οποίο περιλαμβάνεται το έργο της Παράκαμψης Ηγουμενίτσας, για το οποίο ζητήθηκε η επίσπευση της μελέτης από την Εγνατία Α.Ε. και η ένταξή του σε πρόγραμμα χρηματοδότησης της κατασκευής. Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έθεσαν και την ανάγκη να απλοποιηθεί το υφιστάμενο σύστημα δημοπρατήσεων έργων προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάθεση έργων από τους δήμους.
Read More »
Σημαντική συνάντηση στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών με εκπροσώπους τοπικών φορέων Σημαντική συνάντηση στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών με εκπροσώπους τοπικών φορέων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2019 Rating: 5

"Υπάρχει Τρόπος" - Έρχεται...

Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2019
 "Υπάρχει Τρόπος" - Έρχεται...
 
Το Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας και το τμήμα Εργοθεραπείας, ετοιμάζει αυτές τις ημέρες, ένα project για την παγκόσμια ημέρα εργοθεραπείας που είναι στις 27/10.
Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήσανε ένα βίντεο, σαν προάγγελο του project, με σκοπό τον προβληματισμό και την ευαισθητοποίηση όλων.

"Υπάρχει Τρόπος" ... Έρχεται
Μονταζ Βιντεο: Πάνος Νικολάου 
Φωτογραφία: Makis Mantis 
Studio: @Ομάδα Τέχνης Φάος- FAOS art company 
Εκπαιδεύτριες: Ηρώ Στεφάνου, Ελπίδα Ανδρέου 
Εποπτεία: Ηρώ Στεφάνου 
Πρωτοβουλία κ Γραφιστικη: Hamorakas Spakos Διαφημιστικές κ ψηφιακές εκτυπώσεις: Akis Kollias Δημήτρης Κόλλιας
Διευθυντής: Μπούας Ηλίας
Για το Δημόσιο Ιεκ Ηγουμενίτσας 
Τμήμα Εργοθεραπειας.
 
Read More »
"Υπάρχει Τρόπος" - Έρχεται... "Υπάρχει Τρόπος" - Έρχεται... Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2019 Rating: 5

Ανάκληση της απόφασης για τα λιμενικά τέλη στη γραμμή Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα ζητά ο Δ. Μπιάγκης

Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2019
Ανάκληση της απόφασης για τα λιμενικά τέλη στη γραμμή Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα ζητά ο Δ. Μπιάγκης 
 
 
 
Ο Υπεύθυνος Ναυτιλίας, Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού και Βουλευτής Ν. Κέρκυρας, με το ΚΙΝΑΛ κ. Δημήτρης Μπιάγκης με την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 100/15-10-2019 Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη ζητά την ανάκληση της υπ’ αριθμόν Α.Π.: 3113/11/40369/7-6-2019 Υπουργικής Απόφασης, η οποία αφορά τον τρόπο καθορισμού των λιμενικών τελών στα πλοία που εκτελούν δρομολόγια από Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα & Ηγουμενίτσα-Λευκίμμη.

Στην Επίκαιρη Ερώτησή του, ο Βουλευτής υποστηρίζει ότι: «Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την υπ’ αριθμ. Α.Π.: 3113.11/40369/7-6-2018 Υπουργική Απόφαση, ενέκρινε την μονομερή και ζημιογόνα απόφαση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των λιμενικών τελών, το οποίο συνακόλουθα συνεπάγεται και αύξηση της τιμής των εισιτηρίων. Πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι αντίστοιχη απόφαση έχει λάβει και η απερχόμενη Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας για τριπλασιασμό των λιμενικών τελών στην πορθμειακή γραμμή Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα και για εξαπλασιασμό των λιμενικών τελών στη γραμμή Λευκίμμη-Ηγουμενίτσα, την οποία δεν έχει εφαρμόσει μέχρι πρότινος».

Για τους παραπάνω λόγους, ο κ. Μπιάγκης ζητάει από τον Υπουργό να τον ενημερώσει εάν σκοπεύει να τροποποιήσει την παραπάνω Υπουργική Απόφαση, όπως επίσης και να του γνωστοποιήσει εάν θα προβεί σε διάλογο με το ΔΣ του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας προκειμένου να αποτρέψει την εφαρμογή και την υλοποίηση της σχετικής απόφασης ως προς τον καθορισμό των λιμενικών τελών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα έναν δίκαιο και ανταποδοτικό τρόπο υπολογισμού.
Read More »
Ανάκληση της απόφασης για τα λιμενικά τέλη στη γραμμή Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα ζητά ο Δ. Μπιάγκης Ανάκληση της απόφασης για τα λιμενικά τέλη στη γραμμή Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα ζητά ο Δ. Μπιάγκης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2019 Rating: 5

Συγκροτούνται και ξεκινούν άμεσα δράση συνεργεία για την δίωξη των ημίαιμων χοίρων και αγριόχοιρων

Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2019
Συγκροτούνται και ξεκινούν άμεσα δράση συνεργεία για την δίωξη των ημίαιμων χοίρων και αγριόχοιρων 
 
 
Στην συγκρότηση συνεργείων για την ελεγχόμενη δίωξη μη δεσποζόμενων ημίαιμων χοίρων και αγριόχοιρων στην περιοχής ευθύνης της Διεύθυνσης Δασών Πρέβεζας,προχωρά με απόφασή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας,στο πλαίσιο των μέτρων για την μη μετάδοση στην περιοχή μας της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων. Σύμφωνα με την απόφαση, στα συνεργεία θα συμμετέχουν κυνηγοί μέλη των συνεργαζόμενων με το Υπουργείο τοπικών Κυνηγετικών Συλλόγων Πρέβεζας, Καναλακίου και Φιλιππιάδας, ενώ θα λειτουργήσουν άμεσα μετά την συγκρότησή τους, έως και τις 15 Σεπτεμβρίου του 2020.
 
Η επίβλεψη της διαδικασίας θα γίνεται από υπαλλήλους του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης Πρέβεζας, ενώ το προγράμματα δίωξης θα διενεργούνται εκτός των επιτρεπόμενων ημερών θήρας (κατά τη διάρκεια ωραρίου θήρας) κυρίως σε γεωργικές και ημιορεινές περιοχές, όπου παρατηρούνται ημίαιμοι μη δεσποζόμενοι χοίροι καθώς και μετά το πέρας της κυνηγετικής περιόδου όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
 
Για την αποφυγή ατυχημάτων η Διεύθυνση Δασών Πρέβεζας είναι υποχρεωμένη να γνωστοποιεί τη δραστηριότητα των συνεργείων με κάθε πρόσφορο μέσο και να ζητά την συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων (αστυνομία, δήμος, φορέας διαχείρισης, αγροτικές ενώσεις, κυνηγετικές οργανώσεις κ.λπ.).
 
Επιτρέπεται η αγοραπωλησία των θηρευόμενων στα πλαίσια της παρούσας ατόμων μη δεσποζόμενων ημίαιμων ή άγριων χοίρων. Ποσοστό 20% του βάρους του κρέατος μπορεί θα διατίθεται δωρεάν, μετά από τον απαιτούμενο κτηνιατρικό έλεγχο σε κοινωνικά παντοπωλεία και ευαγή ιδρύματα με μέριμνα της Διεύθυνσης Δασών Πρέβεζας στην περιοχή ευθύνης του.
Read More »
Συγκροτούνται και ξεκινούν άμεσα δράση συνεργεία για την δίωξη των ημίαιμων χοίρων και αγριόχοιρων Συγκροτούνται και ξεκινούν άμεσα δράση συνεργεία για την δίωξη των ημίαιμων χοίρων και αγριόχοιρων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2019 Rating: 5

Συνάντηση Διοίκησης Ο.Λ.ΗΓ. με Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2019
Συνάντηση Διοίκησης Ο.Λ.ΗΓ. με Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας 
 
 

Συνάντηση με τον Κεντρικό Λιμενάρχη Ηγουεμνίτσας κ. Αντώνιο Μάζη και τον Υπολιμενάρχη κ. Στέφανο Σουρβίνο πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. κα Ρεγγνίνα Δηλαβέρη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το ζήτημα του ελέγχου της εκπομπής αερίων ρύπων των πλοίων μέσω της αναβάθμισης του συστήματος παρακολούθησης και κατ’ εφαρμογή της σχετικής Νομοθεσίας. Επίσης, τέθηκε το ζήτημα της μετεγκατάστασης των χώρων προσωρινής κράτησης και αναφέρθηκαν θέματα ασφάλειας υποδομών και εγκαταστάσεων. 
 
Η κα Δηλαβέρη τόνισε ότι ο Οργανισμός Λιμένος θα συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο για την ενίσχυση στον τομέα αυτό. Η συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας και η συζήτηση επί κοινών ζητημάτων θα είναι συνεχείς.

Read More »
Συνάντηση Διοίκησης Ο.Λ.ΗΓ. με Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας Συνάντηση Διοίκησης Ο.Λ.ΗΓ. με Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2019 Rating: 5

Βασικά σημεία της εισήγησης της Λ.Σ. για τις εξελίξεις στο ΚΕΠ στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2019
Βασικά σημεία της εισήγησης της Λ.Σ. για τις εξελίξεις στο ΚΕΠ στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας 
 
 

· Εδώ και δύο μήνες συζητιέται το θέμα του ΚΕΠ στον Δήμο μας. Ζητήσαμε να συζητηθεί το θέμα με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής. Πράγμα που δεν έγινε. Για αυτό συζητιέται σήμερα κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης.

· Το θέμα εμφανίζεται σαν πρόβλημα εξαφάνισης ενός φακέλου με προσωπικά δεδομένα, δίνεται δε έμφαση στα ζητήματα ασφάλειας του Δήμου. Δεν είναι όμως τέτοιο πρόβλημα, η μόνον τέτοιο. Γιατί χάθηκε ένας φάκελος που κανονικά δεν έπρεπε να υπάρχει. Κατά ανάγκην μπαίνουν και άλλα ζητήματα.

· Είναι δεδομένο ότι εξαφανίσθηκε φάκελος από το ΚΕΠ Ηγουμενίτσας. Αυτό προκύπτει από υπηρεσιακή αναφορά της προϊσταμένης του ΚΕΠ προς την διοίκηση του Δήμου. Την οποία πληροφορηθήκαμε από τους «Θεσπρωτικούς Αντίλαλους».

· Είναι δεδομένο από την ίδια αναφορά ότι ο φάκελος περιέχει προσωπικά δεδομένα από την χορήγηση ΑΜΚΑ.

· Είναι δεδομένο ότι όσα γνωρίζουμε για το θέμα είναι από τα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο.

· Επειδή πολύ κουβέντα γίνεται για το ποιος δικαιούται ΑΜΚΑ ,

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι θέση μας είναι: Όσοι ζουν και εργάζονται στην χώρα μας δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ακόμα και όταν δύσκολα μπορούν να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα π.χ. οι εργάτες γης στον κάμπο μας ( μανταρίνια αυτή την εποχή).

· Το κύριο πρόβλημα για μας δεν είναι το ποιος παίρνει ΑΜΚΑ αλλά αν αυτό είναι αποτέλεσμα συναλλαγής η και εκβιασμού. Γιατί αν αληθεύει το δημοσίευμα π.χ. της «Θεσπρωτικής», ότι γιατρός επικεφαλής κλινικής στο Αργυρόκαστρο έχει πάρει ΑΜΚΑ από το ΚΕΠ της πόλης μας ,τότε υπάρχει πρόβλημα.

· Προκύπτουν μια σειρά ερωτήματα σε σχέση με τον φάκελο:ü Η διαδικασία χορήγησης ΑΜΚΑ δεν προβλέπει την κράτηση από τα ΚΕΠ των προσκομιζόμενων στοιχείων.(εφημερίδα της κυβέρνησης αρ. φύλλου 596/01/04/2009 άρθρο 4 παρ. 5). Στο ΚΕΠ της πόλης μας γιατί κρατιούνταν;

ü Οι εργαζόμενοι ενήργησαν προφανώς με εντολή της προϊσταμένης. Η προϊσταμένη με εντολή τίνος το έκανε;

ü Τι ενέργειες έχει κάνει η διοίκηση του Δήμου μετά την αναφορά της εξαφάνισης του φακέλου;

ü Στον Δήμο μας λειτουργούν και άλλα ΚΕΠ,( Μαργαρίτι, Πλαταριά, Παραπόταμο, Πέρδικα), τηρείται η ίδια διαδικασία και σε αυτά; Κρατάνε και αυτά παρόμοιους φακέλους; Υπάρχουν; Αν ναι τι περιέχουν; Πάντως σε αυτά δεν αναφέρθηκε εξαφάνιση φακέλου.

ü Δεδομένου ότι όλα τα ΚΕΠ λειτουργούν υπό την ίδια διεύθυνση, πως γίνεται να τηρούν διαφορετική διαδικασία ; Για ποιο λόγο;Σε αυτά πρέπει να απαντήσει η Διοίκηση του Δήμου και δεν το κάνει

Στην ίδια αναφορά γράφεται ότι όλοι οι εργαζόμενοι είχαν κλειδιά του ΚΕΠ. Άρα όλοι θα μπορούσαν να πάρουν το φάκελο. Άρα είναι όλοι εν δυνάμει ένοχοι. Προκύπτει όμως το ερώτημα ,ποιος είχε συμφέρον να χαθεί ( η κλαπεί) ο φάκελος;

Η «Θεσπρωτική» ηλεκτρονική έκδοση 27/09/2019 αναφέρει:

«Φαίνεται ότι ο φάκελος περιείχε στοιχεία από τα οποία κάποιοι ήθελαν να απαλλαγούν πάση θυσία. Και τα στοιχεία αυτά πιθανά να έχουν σχέση με ελληνοποιήσεις Αλβανών. Και για να γίνει αυτό πιθανά κάποιοι βεβαίωναν μόνιμο τόπο κατοικίας.

Όπως η περιβόητη πολυκατοικία μέσα στην οποία διέμεναν περισσότεροι από 60 οικογένειες.

Αλλά και η Νέα Σελεύκεια η οποία θεωρητικά κινδυνεύει να χάσει τον περήφανο ποντιακό και μικρασιάτικο χαρακτήρα της και να γίνει Νέα Αλβανία.

Με τόσους που πιστοποίησαν ότι κατοικούν εκεί…»

Παρόμοιο δημοσίευμα υπάρχει και στην «Θεσπρωτών Διαβούλευση».

Είναι γνωστό ότι οι Δήμοι δεν κάνουν ελληνοποιήσεις, ούτε το ΑΜΚΑ έχει σχέση με αυτές, ούτε βέβαια άμεσα με το εκλογικό δικαίωμα που αφήνεται να εννοηθεί από άλλους. Παρόμοια κατηγορία υπάρχει και στο διαδίκτυο από τον υποδιοικητή του ΕΦΚΑ για άλλη περιοχή όπου σε ένα διαμέρισμα κατοικούσαν 15 άτομα. https://www.aftodioikisi.gr/dimosio/apokalypsi-vomva-apo-ton-ypodioikiti-toy-efka-ypallilos-edine-maimoy-amka/

Από τα δημοσιεύματα αφήνεται να εννοηθεί ότι αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία του φακέλου. Άρα αυτός που τα γράφει η έχει στα χέρια του τον απολεσθέντα φάκελο, η κατέχει πολύ καλά το θέμα, η παίρνει πληροφορίες από κάποιον που το κατέχει, η γράφει ψέματα. Άλλη εκδοχή δεν υπάρχει. Σεβόμαστε το δημοσιογραφικό απόρρητο και δεν ζητάμε την πηγή τους .

Γιατί όμως τα δημοσιεύουν με δόσεις μετατρέποντας την υπόθεση σε κακόγουστο σήριαλ;

Τι παιχνίδι παίζεται; Ποιόν εξυπηρετεί;

Αν πράγματι ενδιαφέρονται για την λύση του προβλήματος δεν πρέπει να συγκεκριμενοποιήσουν τις πληροφορίες; (π.χ. σε ποια πολυκατοικία αναφέρονται)

Αν ισχύουν τα δημοσιεύματα κάποιοι βάλανε υπογραφές σε αυτές τις χορηγήσεις ΑΜΚΑ και έχουν την ευθύνη. Αφήνεται να εννοηθεί ότι υπήρξε παρέμβαση από την διοίκηση του Δήμου. Δεν είμαστε εμείς που θα το αμφισβητήσουμε αυτό. Δεν έχει όμως καταγγελθεί η αναφερθεί κάτι τέτοιο.

Η προϊσταμένη του ΚΕΠ λογικά πρέπει να γνωρίζει το περιεχόμενο του φακέλου. Είναι σε γνώση αυτών των δημοσιευμάτων; Αν αληθεύουν και συνέβησαν όλα αυτά που δημοσιεύονται ,γιατί δεν τα κατήγγειλε, γιατί δεν τα σταμάτησε τότε;

Ενώ γράφονται αυτά και λέγονται πολύ περισσότερα στην πιάτσα η διοίκηση του Δήμου δεν κάνει τίποτα για να μας ενημερώσει και είναι υπόλογη για αυτό. Όπως και για την καθυστέρηση της εσωτερικής έρευνας που σαν υπηρεσία έχει υποχρέωση να κάνει.

Ο Δήμος παρουσιάζεται από μερίδα του τύπου σαν ξέφραγο αμπέλι, που ό καθένας μπορεί να πάρει ότι θέλει. Γράφτηκε π.χ. ότι εκλάπη και ηλεκτρονικός φάκελος από τις τεχνικές υπηρεσίες. Ούτε σε αυτό δεν υπήρξε καμιά απάντηση από την διοίκηση. Για όλα αυτά οι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και οι δημότες «πληροφορούμαστε» από τον τοπικό τύπο και όχι από την Δημοτική Αρχή όπως θα έπρεπε.

Το ίδιο διάστημα εκτός από τον τύπο και τα κουτσομπολιά έχουμε παρέμβαση και από την ΠΟΕΟΤΑ.

Έχουμε την γνώμη ότι συνολικά οι «έξωθεν» παρεμβάσεις αποπροσανατολίζουν από το θέμα. Δεν γνωρίζουμε από πού η ΠΟΕΟΤΑ αντλεί τις πληροφορίες της, αλλά από πού προκύπτει προσπάθεια στοχοποίησης και ενοχοποίησης υπαλλήλων του Δήμου; Από ποιους άραγε; Ποιος διαρρέει στον τύπο; Αλήθεια ποιος διώκεται και γιατί; Ποιόν πρέπει να υπερασπιστούμε;

Από αυτό το βήμα εμείς από την «Λαϊκή Συσπείρωση» καλούμε όποιον εργαζόμενο του Δήμου έχει πρόβλημα με αυθαιρεσίες τις διοίκησης του Δήμου ,αν και όπου υπάρχουν, όποιος πιέζεται να παρανομήσει η να πράξει κάτι ενάντια στην συνείδηση του από την διοίκηση, να απευθυνθεί σε εμάς. Να είναι σίγουρος ότι δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μας έχει γίνει γνωστό κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα η έρευνα που πάει με ρυθμό χελώνας, σε βαθμό που δημιουργεί υποψίες. Υποψίες σε πολλές κατευθύνσεις. Να ριχθεί άπλετο φώς για να διαλυθούν όλες οι υποψίες.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα παρακολουθεί το θέμα μέχρι να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και αν χρειαστεί θα το φέρει ξανά στο Δ.Σ.

Δεν θα επιτρέψουμε οι εργαζόμενοι στο ΚΕΠ να παραμένουν εκτεθειμένοι σαν εν δυνάμει ένοχοι για χρόνο.

ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ


Για την «Λαϊκή Συσπείρωση» 
 Δώρης Δήμας

Read More »
Βασικά σημεία της εισήγησης της Λ.Σ. για τις εξελίξεις στο ΚΕΠ στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας Βασικά σημεία της εισήγησης της Λ.Σ. για τις εξελίξεις στο ΚΕΠ στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2019 Rating: 5

Στο "μικροσκόπιο" ερευνητικής ομάδας, οι ορχιδέες της Ηπείρου

Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2019
Στο "μικροσκόπιο" ερευνητικής ομάδας, οι ορχιδέες της Ηπείρου

 
 
Το πανέμορφο αλλά και σπάνιο φυτό της ορχιδέας θα ερευνήσει επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον κ.Ανδρέα Δρούζα Επίκουρο Καθηγητή Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε περιοχές της Ελλάδας ανάμεσά τους και σε Ιωάννινα, Θεσπρωτία και Πρέβεζα. 
 
Ο στόχος της έρευνας είναι η ταυτοποίηση με δείκτες DNA και εξειδικευμένη τεχνική των φαρμακευτικών και τοξικών φυτών της Ελληνικής χλωρίδας. 
 
Η παρούσα έρευνα θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στην ανίχνευση εμπορικών φαρμακευτικών σκευασμάτων από την νόθευση με άλλα φυτικά είδη, όπως επίσης στην ανίχνευση τοξικών (για τον άνθρωπο) φυτών. 
 
Η συγκεκριμένη ερευνητική εργασία δε, θα αποτελέσει τμήμα διδακτορικής διατριβής η οποία θα υλοποιηθεί σε 7 συνολικά χώρες. 
 
Να σημειωθεί ότι φυτικά είδη της ορχιδέας με βολβό (που χρησιμοποιούνται ή δυνητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή σαλεπιού, με σκοπό την ταυτοποίηση των ειδών που έχουν δοκιμαστεί σε εμπορικά και άλλα σκευάσματα. 
 
Συγκεκριμένα θα ληφθούν από τα είδη που θα ερευνηθούν ένα ως τρία φύλλα ή 1 ως τρία άνθη ώστε να μην επηρεάζεται η επιβίωση των ατόμων των φυτικών ειδών και να μην διαταράσσονται οι πληθυσμοί τους. 
 
Το ερευνητικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί έως τις 31 Οκτωβρίου του 2020. Στην Ήπειρο υπάρχουν αρκετά είδη ορχιδέας τα οποία προστατεύονται αυστηρά από την ελληνική νομοθεσία τα οποία λόγω των φαρμακευτικών ιδιοτήτων τους , έχουν αποτελέσει στόχο "ληστρικής" συλλογής ασυνείδητων.
Read More »
Στο "μικροσκόπιο" ερευνητικής ομάδας, οι ορχιδέες της Ηπείρου Στο "μικροσκόπιο" ερευνητικής ομάδας, οι ορχιδέες της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2019 Rating: 5

Απογραφή ζωικού κεφαλαίου αιγοπροβάτων και χοίρων

Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2019
Απογραφή ζωικού κεφαλαίου αιγοπροβάτων και χοίρων 
 

Από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι από 1 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και χοίρων οφείλουν να διενεργήσουν την ετήσια απογραφή του ζωικού τους κεφαλαίου για το έτος 2019 και να την κοινοποιήσουν στην Κτηνιατρική Υπηρεσία . Σε ότι αφορά τους χοίρους η απογραφή διενεργείται εντός του μηνός Δεκεμβρίου.

Επίσης και τη φετινή χρονιά (2019), η κοινοποίηση της ετήσιας απογραφής γίνεται :

1)είτε με προσέλευση των κτηνοτρόφων στην Κτηνιατρική Υπηρεσία με το Μητρώο Εκμετάλλευσης Αιγοπροβάτων συμπληρωμένο και πλήρως ενημερωμένο με όλες τις μεταβολές (γεννήσεις, θανάτους, σφαγές)

2)είτε με τη χρήση της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας, χωρίς να απαιτείται η παρουσία του κτηνοτρόφου στην υπηρεσία. Η εγγραφή και πρόσβαση του κάθε ενδιαφερόμενου στην ψηφιακή υπηρεσία κοινοποίησης της ετήσιας απογραφής του ζωικού κεφαλαίου γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης του Υπ.Α.Α.Τ.( http://e-services.minagric.gr), ακολουθώντας κατά βήμα τις οδηγίες που διατίθενται αναρτημένες εκεί. Οι εν λόγω ψηφιακές υπηρεσίες θα ενεργοποιηθούν από την 1η Νοεμβρίου (αιγοπρόβατα) και από την 1η Δεκεμβρίου (χοίροι).

Κατά την υποβολή των απογραφικών στοιχείων μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας, εκδίδεται σχετική βεβαίωση την οποία ο χρήστης εκτυπώνει και επισυνάπτει στο μητρώο της εκμετάλλευσής του. Η ψηφιακή υποβολή απογραφής του ζωικού κεφαλαίου δεν υποκαθιστά την υποχρέωση του κατόχου για την αντίστοιχη ενημέρωση του μητρώου της εκμετάλλευσής του.

Ο κάθε χρήστης/κάτοχος αιγοπροβάτων ή χοίρων έχει τη δυνατότητα ψηφιακής υποβολής απογραφικών στοιχείων μόνο μία φορά κατά την απογραφική περίοδο (σε περίπτωση που η υποβληθείσα απογραφή χρήζει τροποποίησης λόγω λανθασμένων στοιχείων, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να απευθύνεται άμεσα στην αρμόδια τοπική κτηνιατρική αρχή).

Τέλος, επισημαίνεται ότι φέτος είναι υποχρεωτική και η καταγραφή των οικόσιτων χοίρων στα πλαίσια της ετοιμότητας για την Αφρικανική Πανώλη.

Read More »
Απογραφή ζωικού κεφαλαίου αιγοπροβάτων και χοίρων Απογραφή ζωικού κεφαλαίου αιγοπροβάτων και χοίρων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2019 Rating: 5

Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα σε Πόλεις-Λιμάνια της Μεσογείου»

Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2019
Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα σε Πόλεις-Λιμάνια της ΜεσογείουΜε ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο «Πάνθεον», η ενημερωτική εκδήλωση για τα αποτελέσματα του έργου SUMPORT «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα σε Πόλεις-Λιμάνια της Μεσογείου» (Sustainable Urban Mobility in MED PORT cities).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Σωτήρης Σερδένης εξωτερικός συνεργάτης του έργου, παρουσίασε τα αποτελέσματα των πιλοτικών δράσεων του έργου και ειδικότερα στο Σύστημα Δωρεάν Κοινόχρηστων Ποδηλάτων που έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί η Π.Ε. Θεσπρωτίας. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε αναλυτικά η διαδικασία εγγραφής, χρήσης και γενικότερα λειτουργίας του συστήματος, το οποίο είναι σχεδιασμένο ώστε να είναι φιλικό στο χρήστη.

Στη συνέχεια, η κα Χριστίνα Γόγολου, εκ μέρους της ομάδας ΣΒΑΚ του Δήμου Ηγουμενίτσας παρουσίασε τις παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρις σήμερα καθώς και τα προγραμματισμένα έργα που αφορούν στο δίκτυο ποδηλατοδρόμων της Ηγουμενίτσας. Τέλος ο κ. Παναγιώτης Ζύλης, εκ μέρους του ποδηλατικού ομίλου Ηγουμενίτσας «ΑΠΕΙΡΟΣ» παρουσίασε χρήσιμες συμβουλές για σωστή ποδηλασία με ιδιαίτερη αναφορά στην πόλη της Ηγουμενίτσας.

Το έργο SUMPORT συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG MED 2014-2020.

Για αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση του συστήματος και τον τρόπο εγγραφής των συνδρομητών της υπηρεσίας, οι χρήστες μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα igoumenitsa.cyclopolis.gr.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο SUMPORT: sumport.interreg-med.eu.

Read More »
Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα σε Πόλεις-Λιμάνια της Μεσογείου» Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα σε Πόλεις-Λιμάνια της Μεσογείου» Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2019 Rating: 5

Προσοχή: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε Παγκράτι και Προδρόμι

Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2019
Προσοχή: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε Παγκράτι και Προδρόμι
 
 

Αγαπητοί μας πελάτες,

H ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία των δικτύων και εγκαταστάσεων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας.

Για το λόγο αυτό προγραμματίζει και υλοποιεί καθημερινά έργα συντήρησης, ενίσχυσης ή αναβάθμισης δικτύων, τα οποία απαιτούν προσωρινές διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Προκειμένου να προγραμματίσετε τις εργασίες σας και να ελαχιστοποιηθεί η όχλησή σας, στον ακόλουθο πίνακα, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις περιοχές και τις ώρες προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης.
 
Read More »
Προσοχή: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε Παγκράτι και Προδρόμι Προσοχή: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε Παγκράτι και Προδρόμι Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2019 Rating: 5

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις - Επίδομα 200 ευρώ το μήνα για ένα χρόνο

Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2019
Κοινωνικό μέρισμα 2019: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις - Επίδομα 200 ευρώ το μήνα για ένα χρόνο


Κοινωνικό μέρισμα 2019: Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις -Πότε ξεκινούν

Το ύψος για το κοινωνικό μέρισμα 2019, αλλά και οι δικαιούχοι θα οριστικοποιηθούν μετά τα μέσα του Νοεμβρίου, οπότε θα είναι γνωστή από την κυβέρνηση η πορεία των εσόδων.


Αν όλα πάνε καλά, πιθανόν οι αιτήσεις να ξεκινήσουν τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου με απώτερο σκοπό την καταβολή των χρημάτων μέσα στο μήνα, με την ίδια δοκιμασμένη μέθοδο της περσινής πλατφόρμας.
Τα σενάρια που εξετάζονται για το κοινωνικό μέρισμα είναι να υπάρχουν αυστηρά περιορισμένα εισοδηματικά κριτήρια ή να δοθεί σε όλους τους δικαιούχους όπως πέρσι αλλά να καταβληθούν αρκετά μικρότερα ποσά.
Δικαιούχοι του μερίσματος πέρσι ήταν νοικοκυριά με πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων έως και 27.000 ευρώ. Προϋπόθεση ήταν το ύψος της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 185.000 ευρώ, ενώ το ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 9.000 ευρώ.
Στα εισοδηματικά κριτήρια έπαιζε ρόλο το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης- προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση – όλων των μελών της ωφελούμενης μονάδας, όπως προέκυπτε από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017. Στο συνολικό εισόδημα της ωφελούμενης μονάδας συμπεριλαμβανόταν το σύνολο των επιδομάτων και των κάθε μορφής χρηματικών μεταβιβάσεων, καθώς και το σύνολο των εισοδημάτων που απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο.
Δείτε πώς ήταν πέρυσι η πλατφόρμα με ένα κλικ εδώ (προς το παρόν είναι κλειστή)
Τα ποσά που δόθηκαν το 2018
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό (ένας ενήλικας μόνος)
Εισόδημα 0 – 5.000 ευρώ ενίσχυση 450 ευρώ
Εισόδημα 5.000 – 7.000 ευρώ ενίσχυση 350 ευρώ
Εισόδημα 7.000 – 9.000 ευρώ ενίσχυση 250 ευρώ
Δυο ενήλικα μέλη (π.χ. ζευγάρι χωρίς παιδιά):
Εισόδημα 0 – 7.500 ευρώ ενίσχυση 675 ευρώ
Εισόδημα 7.500 – 10.500 ευρώ ενίσχυση 525 ευρώ
Εισόδημα 10.500 – 13.500 ευρώ ενίσχυση 375 ευρώ
Δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος (π.χ. ζευγάρι με παιδί)
Εισόδημα 0 – 8.750 ευρώ ενίσχυση 787 ευρώ
Εισόδημα 8.750 – 12.250 ευρώ ενίσχυση 612 ευρώ
Εισόδημα 12.250 – 15.750 ευρώ ενίσχυση 437 ευρώ
Τρία ενήλικα μέλη ή δυο ενήλικα και δυο ανήλικα μέλη (π.χ. ζευγάρι με δυο παιδιά)
Εισόδημα 0 – 10.000 ευρώ ενίσχυση 900 ευρώ
Εισόδημα 10.000 – 14.000 ευρώ ενίσχυση 700 ευρώ
Εισόδημα 14.000 – 18.000 ευρώ ενίσχυση 500 ευρώ
Τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δυο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη (π.χ. ζευγάρι με τρία παιδιά)
Εισόδημα 0 – 11250 ευρώ ενίσχυση 1012.5 ευρώ
Εισόδημα 11.250 – 15.750 ευρώ ενίσχυση 787 ευρώ
Εισόδημα 15.750 – 20.250 ευρώ ενίσχυση 562 ευρώ.

Επίδομα 200 ευρώ το μήνα για ένα χρόνο - Ποιοι μπορούν να το λάβουν
Ειδικό επίδομα 200 ευρώ το μήνα χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε μακροχρόνια ανέργους.
Προϋποθέσεις – Δικαιούχοι:
 • Ηλικία από 20 μέχρι 66 ετών
 • Εξάντληση 12μηνης τακτικής επιδότησης ανεργίας
 • Δικαιούχοι είναι και όσοι έχουν εξαντλήσει 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις), και υποβάλλουν την αίτηση εντός αποσβεστικής προθεσμίας 2 μηνών, από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης
 • Οι τακτικά επιδοτούμενοι λόγω συνέχισης με βάση το άρθρο 20 του ν.δ. 2961/54, που κατά τη λήξη του υπολοίπου της 12μηνης επιδότησης δεν έχουν συμπληρώσει χρόνο παραμονής αδιαλείπτως επί 12μηνο στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δύνανται να υποβάλλουν τη σχετική με το επίδομα μακροχρονίως ανέργων αίτηση, μέσα σε προθεσμία 2 μηνών από τη συμπλήρωση της αδιάλειπτης 12μηνης παραμονής
Προσοχή: Δεν είναι δικαιούχοι οι άνεργοι των οποίων η εγκριτική απόφαση χορήγησης τακτικής επιδότησης ανεργίας είναι μικρότερη των 12 μηνών.
 • Να έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί δωδεκάμηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
 • Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο. Έτσι π.χ. για το δικαιούχο που έχει 2 ανήλικα τέκνα, το ετήσιο οικογενειακό του εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 11.172,16 (10.000 + 586,08 + 586,08 = 11.172,16) ευρώ
Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν, εντός αποσβεστικής προθεσίας 2 μηνών από τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, τις αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά με τους εξής τρόπους:
 1. Αίτηση του δικαιούχου προς την Υπηρεσία ΟΑΕΔ του τόπου διαμονής του ή της τελευταίας επιδότησης αυτού
 2. Επικυρωμένο αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του προ-προηγούμενου της άσκησης φορολογικού έτους, από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή ΚΕΠ, ή απλή φωτοτυπία του ως άνω εκκαθαριστικού σημειώματος, που συνοδεύεται από την υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1589/1986, στην οποία ο ενδιαφερόμενος βεβαιώνει την ακρίβεια των δηλούμενων σε αυτό στοιχείων ή εκτύπωση του προαναφερθέντος εκκαθαριστικού σημειώματος που χορηγείται μέσω του συστήματος TAXISNET, χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις ή διαδικασία επικύρωσής του
 3. Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου
 4. Παραστατικό ταυτοπροσωπίας σε ισχύ (δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, διαβατήριο κ.λ.π.)
 5. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τους έχοντες ανήλικα τέκνα
 6. Επίσημο έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΜΚΑ
Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται στο ποσό των 200 ευρώ και χορηγείται προσωπικά στον ίδιο το δικαιούχο για όσο χρονικό διάστημα είναι άνεργος και σε καμία περίπτωση πέρα από 12 μήνες.
Read More »
Κοινωνικό μέρισμα 2019: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις - Επίδομα 200 ευρώ το μήνα για ένα χρόνο Κοινωνικό μέρισμα 2019: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις - Επίδομα 200 ευρώ το μήνα για ένα χρόνο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2019 Rating: 5

Η Μοντεσσοριανή εκπαίδευση το Σάββατο στα Ιωάννινα

Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2019
Η Μοντεσσοριανή εκπαίδευση το Σάββατο στα Ιωάννινα
 
 
 
Ημερίδα για την Μοντεσσοριανή εκπαίδευση στο σύγχρονο σχολείο ,το Σάββατο 19 Οκτωβρίου ,στις 5:00μμ,στην αίθουσα ΕΗΜ, Παρασκευοπούλου 4.
 
Η ημερίδα απευθύνεται σε γονείς,παιδαγωγούς,ειδικούς παιδαγωγούς, θεραπευτές , φοιτητές και σε όποιον ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για τη μέθοδο. 
 
Πρόγραμμα: 
-Ενότητα 1: Νευροεπιστήμες και μοντεσσοριανή εκπαίδευση: οι εκπληκτικές δυνατότητες των μικρών παιδιών (0-6) για μάθηση και ανάπτυξη. 
-Ενότητα 2: Μοντεσσοριανή εκπαίδευση και ειδική αγωγή 
-Ενότητα 3 : Εργαστήρι μοντεσσοριανού υλικού 
 
Ομιλητές: 
- Μαρία Ζαφρανά, ομότιμη καθηγήτρια ψυχολογίας του ΑΠΘ 
- Μαριάννα Μαυρίδου, μοντεσσοριανή παιδαγωγός 
- Τάσος Μώκας, εκπαιδευτικός και λογοθεραπευτής 
 
Συντονισμός: - Γεωργία Γιαννακοπούλου, διευθύντρια Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου 
 
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Read More »
Η Μοντεσσοριανή εκπαίδευση το Σάββατο στα Ιωάννινα Η Μοντεσσοριανή εκπαίδευση το Σάββατο στα Ιωάννινα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2019 Rating: 5

Συνεργασία Φ.Δ. Καλαμά-Αχέροντα-Κέρκυρας και ΕΛΚΕΘΕ για δειγματοληψίες υδάτων (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2019

Συνεργασία Φ.Δ. Καλαμά-Αχέροντα-Κέρκυρας και ΕΛΚΕΘΕ για δειγματοληψίες υδάτων (+ΒΙΝΤΕΟ)


Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν οι δειγματοληψίες του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) κατ’ εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα (WFD 2000/60/EC) για την παρακολούθηση της Οικολογικής Ποιότητας Υδάτων, με τη συνδρομή του επιστημονικού προσωπικού και του προσωπικού φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά-Αχέροντα-Κέρκυρας.
Οι δειγματοληψίες νερού πραγματοποιήθηκαν στα μεταβατικά ύδατα της λιμνοθάλασσας Κορισσίων της Κέρκυρας αλλά και στις παλιές εκβολές του ποταμού Καλαμά,  σε συγκεκριμένους σταθμούς. Για την ολοκλήρωση των δειγματοληψιών παραχωρήθηκε το πλωτό μέσο του Φορέα Διαχείρισης.
Οι μετρήσεις αφορούσαν φυσικοχημικές παραμέτρους (pH, αγωγιμότητα, αλατότητα, θερμοκρασία, διαλυμένο οξυγόνο κλπ.), ενώ συλλέχτηκε και δείγμα φύκους.


Read More »
Συνεργασία Φ.Δ. Καλαμά-Αχέροντα-Κέρκυρας και ΕΛΚΕΘΕ για δειγματοληψίες υδάτων (+ΒΙΝΤΕΟ) Συνεργασία Φ.Δ. Καλαμά-Αχέροντα-Κέρκυρας και ΕΛΚΕΘΕ για δειγματοληψίες υδάτων (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2019 Rating: 5

Δείτε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας για τον χαμένο φάκελο από τα ΚΕΠ (ΒΙΝΤΕΟ)

Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2019
Δείτε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας για τον χαμένο φάκελο από τα ΚΕΠ (ΒΙΝΤΕΟ) Read More »
Δείτε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας για τον χαμένο φάκελο από τα ΚΕΠ (ΒΙΝΤΕΟ) Δείτε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας για τον χαμένο φάκελο από τα ΚΕΠ (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2019 Rating: 5

Αναβλήθηκε η δίκη για το Ζάππειο - Κινητοποίηση Ηπειρωτών ανά τον κόσμο

Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2019
Αναβλήθηκε η δίκη για το Ζάππειο - Κινητοποίηση Ηπειρωτών ανά τον κόσμο
 
 
Ο σάλος που έχει προκληθεί με την διεκδίκηση του Ζαππείου από ιδιωτική εταιρεία για σκοπούς… αναπτυξιακούς έχει περάσει τα σύνορα της χώρας και προκαλεί την κινητοποίηση των Ηπειρωτών ανά τον κόσμο. Οργανώσεις αποδήμων αλλά και Ηπειρώτες που ζουν σε χώρες της Ευρώπης, στην Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία συστρατεύονται στον αγώνα που έχει ξεκινήσει η Πανηπειρωτική ώστε να μην αλλάξει η διαθήκη των Ζάππα και φυσικά να μην καταλήξει το Ζάππειο και το Καλλιμάρμαρο σε κάποιους ιδιώτες που ενδιαφέρονται είτε για την ανέγερση Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων είτε για την ανάπτυξη άλλων εμπορικών δραστηριοτήτων.

Η προγραμματισμένη για την Τρίτη εκδίκαση της υπόθεσης στην Αθήνα αναβλήθηκε για τις 4 Φεβρουαρίου του 2020 γεγονός που δίνει χρόνο για την καλύτερη οργάνωση των Ηπειρωτών και την νομική θωράκιση της υπόθεσης.

«Πας Έλλην, χωρίς εξαίρεσιν, έχει το δικαίωμα να επαγρυπνήση εις την εκτέλεσιν των διατάξεων της παρούσης διαθήκης μου και τους εναντίους αυτής να τους υποχρεώση διά του νόμου προς αποζημίωσιν και αποκατάστασιν των ειρημένων διατάξεων».

Αυτό το σημείο της διαθήκης του Ευαγγέλη Ζάππα έδωσε το δικαίωμα Cleverbank AE- μία συμβουλευτική εταιρεία να διεκδικήσει το Ζάππειο και όλη την περιουσία του ιδρύματος στηριζόμενη αυτή την φορά στις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις που άφηναν τέτοια περιθώρια.

Δικαστική διαμάχη με παρελθόν

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Cleverbank που διεκδικεί σήμερα το Ζάππειο είναι ο Δημήτρης Τζιώτης.

Το 2016 ο ιδιώτης Δημήτριος Τζιώτης πρότεινε τη δημιουργία Ολυμπιακού Μουσείου στο Ζάππειο, με το όνομα Μέγαρο Ολυμπίων. Με τη συγκατάθεση της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ζήτησε, με δικαστική προσφυγή, από το Ελληνικό Δημόσιο να σεβαστεί τη βούληση του ευεργέτη, που είναι η δημιουργία Ολυμπιακού Πάρκου και να αναδειχθεί η τεράστια οικονομική σημασία από τη διαχείριση των δικαιωμάτων που θα έχει το Δημόσιο και να διακριβωθεί ο σκοπός της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων που διαχειρίζεται την περιουσία του Ζάππα.

Η αίτηση τελικά απορρίφθηκε.

Σήμερα και με βάση την αλλαγή στη νομοθεσία επανήλθε με ένα πλήρη φάκελο. Σημειώνεται ότι η διοίκηση του Ζαππείου, που αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, διορίζεται τα τελευταία χρόνια από το Υπουργείο Οικονομίας, δηλαδή από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ο Εθνικός ευεργέτης Ευαγγέλης Ζάππας

Ο Ευαγγέλης Ζάππας από το Λάμποβο της Βορείου Ηπείρου πολέμησε στο Σούλι και στη συνέχεια στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Στο τέλος της επανάστασης αρνείται την χρηματική αποζημίωση για τους ήρωες και μεταναστεύει στο Βουκουρέστι το 1831.

Σε τρεις περίπου δεκαετίες απέκτησε τεράστια περιουσία και αντίστοιχα εισοδήματα.

Ο κύριος αποδέκτης των ευεργεσιών του ήταν η Ελλάδα. Η πιο εντυπωσιακή εκδήλωση της προσφοράς του ήταν το εγχείρημα αναβίωσης των Ολυμπιακών αγώνων. Μαζί με τον εξάδελφό του Κωνσταντίνο Ζάππα τιμώνται ως εθνικοί ευεργέτες από το 1859, όταν ιδρύθηκαν τα "Νέα Ολύμπια", έκθεση γεωργική, τεχνική και βιομηχανική που ορίστηκε να πραγματοποιούνται ανά τετραετία (στο Ζάππειο).

Ο Ευαγγέλης Ζάππας πέθανε στις 19 Ιουνίου του 1865 στο Μπροστένι, και ο εξάδελφός του Κωνσταντίνος στις 20 Ιανουαρίου του 1892 στο Μαντόν της Γαλλίας. Ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας τους το διέθεσαν για κοινωφελείς και εθνικούς σκοπούς στην ιδιαιτέρα πατρίδα τους. Συγκεκριμένα, ίδρυσαν εκπαιδευτήρια στο Λάμποβο, την Πρεμετή, τη Νίβανη, το Δέλβινο και τη Δρόβιανη.

Το Ζάππειο Μέγαρο

Τα εγκαίνια του Ζαππείου έγιναν με κάθε επισημότητα στις 20 Οκτωβρίου 1888. Ο οραματιστής Ευαγγέλης Ζάππας δεν ήταν πλέον στη ζωή.

Η αρχιτεκτονική του μεγάρου ακολουθεί τον νεοκλασικό ρυθμό, με πρόπυλο κορινθιακού ρυθμού και η συγκρότηση των όγκων του υπακούει με αρμονία στον προορισμό, για τον οποίο κτίσθηκε. Σε συνδυασμό με την τριτοξωτή λίθινη γέφυρα του Ιλισσού, η οποία είχε κατασκευασθεί, επίσης, με χορηγία του Ευαγγέλη Ζάππα, και τους πέριξ κήπους, συνέθεταν την εικόνα της Αθήνας στις αρχές του 20ού αιώνα.

Μπροστά από το Ζάππειο Μέγαρο κατασκευάστηκαν οι υπέροχοι κήποι που συνδυάζουν ένα μείγμα γαλλικής και αγγλικής αρχιτεκτονικής κήπων.

Σύσκεψη των Ηπειρωτών

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας είναι αυτή που πρωτοστατεί στον αγώνα να μην επέλθει καμία αλλαγή στην διαθήκη του Εθνικού Ευεργέτη και στο ιδιοκτησιακό του Ζαππείου.

Μετά την παράσταση στο δικαστήριο προχωρά σε διευρυμένο Γενικό Συμβούλιο, στις 23 Οκτωβρίου προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος στη συνάντηση έχουν προσκληθεί οι Ηπειρώτες Αρχηγοί κομμάτων, Υπουργοί, πρώην Υπουργοί, Βουλευτές, πρώην Βουλευτές, Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι και πρώην Πρόεδροι ΠΣΕ.
Read More »
Αναβλήθηκε η δίκη για το Ζάππειο - Κινητοποίηση Ηπειρωτών ανά τον κόσμο Αναβλήθηκε η δίκη για το Ζάππειο - Κινητοποίηση Ηπειρωτών ανά τον κόσμο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2019 Rating: 5

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες Στην αγορά, κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά είδη παπουτσιών που μπορούν να κάνου...

Σελίδες