Τροχαίο ατύχημα το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2022
Τροχαίο ατύχημα το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα


Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, μεσημβρινές ώρες σήμερα, για τροχαίο ατύχημα επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, όταν 19χρονη αλλοδαπή οδηγός δίκυκλου οχήματος, πάτησε απότομα φρένο, με αποτέλεσμα να γλιστρήσει πέφτοντας στο οδόστρωμα και να τραυματιστεί στο δεξί άνω άκρο.

Η ανωτέρω παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και διεκομίσθη, αρχικά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
Read More »
Τροχαίο ατύχημα το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα Τροχαίο ατύχημα το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2022 Rating: 5

ΚΚΕ Θεσπρωτίας: "Να εξασφαλιστούν άμεσα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους διασωθέντες πρόσφυγες - μετανάστες"

Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2022
ΚΚΕ Θεσπρωτίας: "Να εξασφαλιστούν άμεσα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους διασωθέντες πρόσφυγες - μετανάστες"
BeFunky-collage%20-%202022-10-15T210417.090

ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας μεταφέρθηκαν οι 88 μετανάστες ανάμεσά τους και 20 παιδιά που επέβαιναν σε ιστιοφόρο σκάφος δυτικά νοτιοδυτικά των Παξών ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους για μια καλύτερη ζωή και περισυνελέγησαν από δύο παραπλέοντα πλοία.

Άμεσα κλιμάκιο της Τ.Ε επισκέφθηκε το λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες. Κατά την επίσκεψή του το κλιμάκιο διαπίστωσε, ότι όλοι τους θωρούνται κρατούμενοι και για αυτό βρίσκονται ΟΛΟΙ στα κρατητήρια του λιμεναρχείου μέχρι να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Το κλιμάκιο έκφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και απαίτησε άμεσα να εξασφαλιστούν έστω και καθυστερημένα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για αυτούς τους βασανισμένους ανθρώπους. Άνθρωποι ταλαιπωρημένοι και βασανισμένοι που πήραν το δρόμο για την ξενιτιά ζητώντας ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τα παιδιά τους, είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο. Είναι απαράδεκτο τα γυναικόπαιδα να στοιβάζονται στον ίδιο χώρο με όλους τους άλλους.

Σοβαρές είναι οι ευθύνες του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής που είναι απόν ενώ θα μπορούσε έγκαιρα σε συνεννόηση με Περιφέρεια και Δήμο Ηγουμενίτσας να είχε εξασφαλίσει κατάλληλο χώρο διαμονής και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Η εργαλειοποίηση των κατατρεγμένων, η επικίνδυνη δράση των διακινητών, τα αιματηρά γεωπολιτικά παζάρια στις πλάτες των ξεριζωμένων, αναπτύσσονται στο έδαφος της άθλιας και απάνθρωπης ευρωενωσιακής πολιτικής που έχουν συνδιαμορφώσει και υλοποιούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Καλούμε τους μαζικούς φορείς και τα σωματεία της πόλης μας να δείξουν έμπρακτα και με οποιοδήποτε τρόπο την αλληλεγγύη τους στους μετανάστες-πρόσφυγες που είναι θύματα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και συγκρούσεων
Read More »
ΚΚΕ Θεσπρωτίας: "Να εξασφαλιστούν άμεσα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους διασωθέντες πρόσφυγες - μετανάστες" ΚΚΕ Θεσπρωτίας: "Να εξασφαλιστούν άμεσα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους διασωθέντες πρόσφυγες - μετανάστες" Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2022 Rating: 5

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας 88 αλλοδαποί που διασώθηκαν από ιστιοφόρο (+ΒΙΝΤΕΟ)

Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2022
Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας 88 αλλοδαποί που διασώθηκαν από ιστιοφόρο (+ΒΙΝΤΕΟ)


Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.).
Ειδικότερα, ενημερώθηκε τις πρωινές ώρες χθες, το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. για την ύπαρξη Ι/Φ σκάφους (α.λ.σ.) σε δυσχερή θέση με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, δυτικά νοτιοδυτικά ν. Παξών, εντός ελληνικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης.
Άμεσα δεσμεύτηκαν παραπλέοντα πλοία για τυχόν παροχή συνδρομής σε ανωτέρω σκάφος. Στην θαλάσσια περιοχή 24 ν.μ δυτικά νοτιοδυτικά ν. Παξών, επιχείρησαν πέντε (05) παραπλέοντα πλοία, τα οποία καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης είχαν δεσμευτεί από το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ., ενώ οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή ήταν άνεμοι Ν-ΝΔ 4 – 5 BF.
Συνολικά περισυνελέγησαν ογδόντα οκτώ (88) άτομα (πενήντα επτά (57) άνδρες, έντεκα (11) γυναίκες και είκοσι (20) παιδιά), όλοι καλά στην υγεία τους, από το Φ/Γ “MARIANNE DANICA” σημαίας Δανίας και από το Κ/Ζ πλοίο ”NORWEGIAN GEM” σημαίας Μπαχάμες, τα οποία μεταφέρθηκαν στον λιμένα Ηγουμενίτσας.

Read More »
Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας 88 αλλοδαποί που διασώθηκαν από ιστιοφόρο (+ΒΙΝΤΕΟ) Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας 88 αλλοδαποί που διασώθηκαν από ιστιοφόρο (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2022 Rating: 5

Δράση του κέντρου ψυχικής υγείας στον Λάμποβο

Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2022
Δράση του κέντρου ψυχικής υγείας στον Λάμποβο


Ο Δήμος Σουλίου δίνοντας έμφαση στην ανάγκη θωράκισης της ψυχικής υγείας και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας, φιλοξενεί στα πλαίσια της εμποροπανήγυρης (Λαμποβος) δομές ψυχικής υγείας που δραστηριοποιούνται στο νομό Θεσπρωτίας παρέχοντας την δυνατότητα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τής κοινότητας σέ θέματα ψυχικής υγείας

Μέλη της επιστημονικής ομάδας του κέντρου ψυχικής υγείας Ηγουμενίτσας σέ συνεργασία με το ΚΟΙΣΠΕ Ιωαννινων- Θεσπρωτίας και τον σύλλογο οικογενειών και φίλων για την ψυχική υγεία , ενημερώνουν τους επισκέπτες του Λαμποβου για την σημασία ενίσχυσης, διαφύλαξης και προαγωγής της ψυχικής υγείας.

Η δράση θα συνεχιστεί και σήμερα Παρασκευή
Read More »
Δράση του κέντρου ψυχικής υγείας στον Λάμποβο Δράση του κέντρου ψυχικής υγείας στον Λάμποβο Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2022 Rating: 5

Κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τον κυκλικό κόμβο Φιλιατών

Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2022
Κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τον κυκλικό κόμβο Φιλιατών


Αποφάσεις για ένα μεγάλο αριθμό έργων που αφορούν τις οδικές υποδομές, την αντιπλημμυρική θωράκιση και τη βελτίωση των αγροτικών υποδομών έλαβε στη συνεδρίαση της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου η οποία συνεδρίασε με την Προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη. 
 Μεταξύ άλλων κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του κυκλικού κόμβου Φιλιατών στην Ε.Ο. Νεράιδας- Σαγιάδας (προϋπολογισμού 1.080.000 ευρώ).
Ανάδοχος: Ιωάννης Αναγνώστου. 
Read More »
Κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τον κυκλικό κόμβο Φιλιατών Κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τον κυκλικό κόμβο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2022 Rating: 5

Συνελήφθη με 10 δενδρύλλια και 133,54 γρ. κάνναβης

Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2022
Συνελήφθη με 10 δενδρύλλια και 133,54 γρ. κάνναβης


Συνελήφθη χθες (14-10-2022) το απόγευμα στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για καλλιέργεια, διακίνηση, πώληση και κατοχή ναρκωτικών.

Ειδικότερα, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών ότι ο κατηγορούμενος κατέχει και διακινεί ναρκωτικές ουσίες σε χρήστες στην Άρτα.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
· -10- δενδρύλλια κάνναβης, που καλλιεργούσε σε γλάστρες στο μπαλκόνι του σπιτιού,
· συσκευασίες με συνολική ποσότητα -133,54- γραμμαρίων ακατέργαστης κάνναβης,
· αποξηραμένα κλαδιά κάνναβης και
· ζυγαριά ακριβείας.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.
Read More »
Συνελήφθη με 10 δενδρύλλια και 133,54 γρ. κάνναβης Συνελήφθη με 10 δενδρύλλια και 133,54 γρ. κάνναβης Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2022 Rating: 5

Η Grimaldi επενδύει σε 12 νέα φιλικά στο περιβάλλον πλοία

Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2022
Η Grimaldi επενδύει σε 12 νέα φιλικά στο περιβάλλον πλοία


Ο μεγάλος ιταλικός ναυτιλιακός όμιλος Grimaldi γιορτάζει την 75η επέτειο από την ίδρυσή του με έναν νέο γύρο επενδύσεων σε πράσινα πλοία και εξαγορές συμμετοχών σε λιμάνια.
Συγκεκριμένα, η Grimaldi υπέγραψε σύμβαση για την κατασκευή δύο οχηματαγωγών πλοίων χωρητικότητας 7.800 lane meter από το κινεζικό ναυπηγείο Jinlong. Τα πλοία θα αποτελούν συνέχεια της κλάσης «Grimaldi Green 5th Generation» (GG5G) που σχεδιάστηκε από τη δανική εταιρεία συμβούλων ναυτικής αρχιτεκτονικής Knud E. Hansen. Τα υβριδικά πλοία θα χρησιμοποιούν παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα κατά τη λειτουργία και ισχύ μπαταρίας όταν βρίσκονται στο λιμάνι.
Εν τω μεταξύ, μια άλλη παραγγελία πρόκειται να υπογραφεί για δέκα νέα πλοία μεταφοράς οχημάτων, Pure Track Car Carriers (PCTC) με χωρητικότητα φόρτωσης 9.000 Car Equivalent Units (CEU) το καθένα, ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Emanuele Grimaldi στο XXV Euromed Convention from Land to Sea που πραγματοποιήθηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια του 2022, ο όμιλος παρέλαβε επτά νέα πλοία ro-ro, όλα μέλη της κατηγορίας GG5G.
Η Grimaldi έχει επί του παρόντος 10 μελλοντικά πλοία του στόλου υπό κατασκευή. Αυτά τα νεότευκτα, τα οποία πρόκειται να παραδοθούν εντός των επόμενων δύο ετών, περιλαμβάνουν έξι πλοία πολλαπλών χρήσεων ro-ro κατηγορίας G5 για διηπειρωτικά δρομολόγια, δύο πλοία κατηγορίας Superstar για τη μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών για τη θυγατρική Finnlines και δύο επιπλέον πλοία ro-ro που ανήκουν στην κατηγορία GG5G.
Εκτός από ένα φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης του στόλου, ο όμιλος εργάζεται επίσης σε ένα πρόγραμμα εξαγορών που περιλαμβάνει τερματικούς σταθμούς λιμένων και logistics. Το 2022, η ιταλική ναυτιλιακή εταιρεία απέκτησε το 33% της Euroterminal της Αμβέρσας, η οποία ανήκει πλέον εξ ολοκλήρου στον όμιλο Grimaldi. Ο τερματικός σταθμός διαθέτει τον μεγαλύτερο πολυώροφο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στο Βέλγιο, με συνολική επιφάνεια 172.000 m2 σε 7 επίπεδα και χώρο για 9.700 οχήματα.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, κοινοπραξία με επικεφαλής τον Όμιλο Grimaldi επιλέχθηκε ως προτιμώμενος μειοδότης για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας. Η κοινοπραξία αποτελείται από τις θυγατρικές της Grimaldi, Grimaldi Euromed και Minoan Lines Shipping (που μαζί αντιπροσωπεύουν το 90% της κοινοπραξίας) και τον ελληνικό φορέα Investment Construction Commercial & Industrial. Η οικονομική προσφορά ανέρχεται σε 84,17 εκατ. €.
Η παραχώρηση περιλαμβάνει το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της λιμενικής περιοχής Ηγουμενίτσας, των αλιευτικών καταφυγίων Σαγιάδας και Πλαταριάς και του καταφυγίου σκαφών αναψυχής Συβότων. Η Ηγουμενίτσα είναι το κύριο λιμάνι της Ηπείρου και ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια της Ελλάδας.
Η Grimaldi απέκτησε επίσης μερίδιο 90% στην Brucato De.TA, μια κορυφαία εταιρεία διατροπικών μεταφορών της Σικελίας που δραστηριοποιείται διεθνώς. Η εταιρεία αποκάλυψε ότι περαιτέρω επενδύσεις σε τερματικά και logistics βρίσκονται ήδη στα σκαριά, στη Βόρεια Ευρώπη, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία.
« Τους τελευταίους 12 μήνες οι εταιρείες που ανήκουν στον όμιλό μας έχουν καταγράψει τις καλύτερες επιδόσεις τους», είπε ο Grimaldi. «Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στην έξυπνη επενδυτική μας πολιτική, στη μείωση των καυσίμων κατά 500.000 τόνους σε όλο τον στόλο, στην Έρευνα & Ανάπτυξη νέας ναυτιλιακής τεχνολογίας και στη σημαντική ώθηση που δώσαμε σε τερματικές και υλικοτεχνικές δραστηριότητες».

Πηγή: Reporter.gr
Read More »
Η Grimaldi επενδύει σε 12 νέα φιλικά στο περιβάλλον πλοία Η Grimaldi επενδύει σε 12 νέα φιλικά στο περιβάλλον πλοία Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2022 Rating: 5

Συντηρούν τον Ι.Ν. του Αγ. Νικολάου στην Ελαταριά

Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2022
Συντηρούν τον Ι.Ν. του Αγ. Νικολάου στην Ελαταριά


Για κάθε Λαμπανιτσιώτη, τον Παππού την Γιαγιά τον Πατέρα την Μητέρα του κάθε ένα από μας που η καταγωγή μας είναι από κει ψηλά ανάμεσα στα Έλατα, σημείο αναφοράς ήταν Εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Περνώντας το κατώφλι του Αι Νικόλα μέσα στην κατάνυξη του ναού έβρισκαν παρηγοριά και έπαιρναν κουράγιο να αντιμετωπίσουν την σκληρή ζωή στα Βουνά της Θεσπρωτίας.
Τον Αι Νικόλα, εδώ και πολλές δεκάδες χρόνια οι Λαμπανιτσιώτες, φρόντιζαν να είναι το στολίδι του Χωριού τους. Ακόμα και όταν άφησαν το Χωρίο, η σκέψη τους σκαρφάλωνε εκεί πάνω, νοιαζόταν για τον Ναό και ο καθένας από τον οβολό του μεριμνούσε να συντηρείται και να αντέχει στον χρόνο και την εγκατάλειψη.
Τα χρόνια πέρασαν και ακόμα πιο δύσκολές εποχές έφτασαν. Η οικονομική κρίση η επιδημία του COVID εμφανίστηκαν και έδειχναν πως ο αδηφάγος χρόνος θα κέρδιζε την μάχη.
Όμως παρά τις αντιξοότητες με μικρά αλλά σταθερά βήματα ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ελαταριάς άρχισε να αφιερώνει μεγάλο μέρος από το έργο του στην συντήρηση του Αϊ Νικόλα.
Ήρθε λοιπόν η ώρα για την αντικατάστασης της Στέγης του Ναού μια πολύ σημαντική εργασία καθώς εάν και αρχικά είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες συντήρησης στο εσωτερικό, όλες θα ήταν μάταιες εάν δεν σταματούσε η εισροή νερού που κατέτρωγε το εσωτερικό του Ναού.
Το εύρος της εργασίας τόσο τεχνικά αλλά κυρίως οικονομικά ήταν πολύ μεγάλο και παράλληλα μέλημα όλων μας ήταν να αποδοθεί μια κατασκευή αντάξια της Ιστορίας του Ναού αλλά και να γίνει παράδειγμα και για τις μελλοντικές εργασίες και στους άλλους Ναούς του Χωριού.
Στο σημείο αυτό ήρθαν να στηρίξουν την προσπάθεια του Συλλόγου πολλά άτομα και φορείς αλλά πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες
Στον Περιφερειάρχη Ηπείρου για την χρηματοδότηση των απαιτούμενων υλικών.
Τον Πρόεδρο της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, Νίκο Παπαγρηγορίου
Τον Δήμο Σουλίου και τον Αντιδήμαρχο Νότη Παππά για την διάθεση του απαραίτητου οχήματος
Τους ξενιτεμένους μας Συγχωριανούς, από Γερμανία και Αυστραλία, που έμπρακτα για άλλη μια φορά έδειξαν ότι δεν λησμονούν τον Τόπο τους.
Τους Αδερφούς Μώκου (Θεόδωρο, Σπύρο και Λευτέρη) τους Μαστόρους που με κόπο και μεράκι ολοκλήρωσαν την κατασκευή της νέας στέγης και αποδεικνύονται άξιοι συνεχιστές των Μαστόρων της Λαμπανίτσας
Την «ακούραστη» Αντωνία Τζάνη μέλος του Συλλόγου που ξεκίνησε την προσπάθεια για την συντήρηση του Αι Νικολάου
Βέβαια θα τονίσουμε ότι οι εργασίες αποκατάστασης θα συνεχιστούν τόσο εσωτερικά αλλά κυρίως στον εξωτερικό χώρο μέχρι να φτάσει στην τελική του μορφή και φυσικά όπως ήδη συμβαίνει επεκτείνονται και στους υπόλοιπους Ναούς της Λαμπανίτσα.
Για τον λόγο αυτό η ανάγκη για έμπρακτη βοήθεια παραμένει.
Read More »
Συντηρούν τον Ι.Ν. του Αγ. Νικολάου στην Ελαταριά Συντηρούν τον Ι.Ν. του Αγ. Νικολάου στην Ελαταριά Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2022 Rating: 5

Καταγγελία για τη μετακίνηση γιατρών προς το νοσοκομείο Κέρκυρας

Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2022
Καταγγελία για τη μετακίνηση γιατρών προς το νοσοκομείο Κέρκυρας


Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη απόφαση της 6ης ΥΠΕ και Διοικήσεων για τις «εντέλλεσθε» μετακινήσεις ιατρών από τα Νοσοκομεία ΠΓΝΙ, Χατζηκώστα και ΓΝ Φιλιατών προς το νοσοκομείο Κέρκυρας.
Περισσεύουν οι αποκαλύψεις για την υποστελέχωση των νοσοκομείων και τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών εργαζόμενων. Η πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων έχουν στο στόχαστρο τα εργασιακά μας δικαιώματα αλλά και το δικαίωμα του λαού σε πλήρη και δωρεάν περίθαλψη. Αποτέλεσμα η στελέχωση των νοσοκομείων να βρίσκεται κάτω ακόμη και από τις ανάγκες για την εφημεριακή κάλυψη των παθολογικών κλινικών.
Η συνθήκη αυτή δεν πρόκειται για στιγμιαία απορρύθμιση ή για κάτι έκτακτο. Είναι ο στόχος της πολιτικής που ακολουθείται όλα τα τελευταία χρόνια και επιταχύνθηκε με αφορμή την πανδημία. Στον αντίποδα των πολυάριθμων αναγκαίων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού τα κενά καλύπτονται με συμβάσεις με μπλοκάκι, επικουρικές συμβάσεις, ΣΔΙΤ ή απλά καταργούνται οι παρεχόμενες υπηρεσίες εις βάρος του λαού.
Αυτό είναι το «νέο ΕΣΥ» που ετοιμάζουν. Μεθοδεύουν την μετατροπή των νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου για να προχωρούν απρόσκοπτα σε μετακινήσεις και απολύσεις χωρίς το «άκομψο» εντέλλεσθε.
ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΑΣ.
Η άποψη «Να βάλουμε πλάτη για τη στήριξη του ΕΣΥ» υπηρετεί την Κυβερνητική πολιτική και διαιωνίζει την αδιοριστία και το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας.
Διεκδικούμε άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Να παρθεί πίσω η απόφαση για τις «εντέλλεσθε» μετακινήσεις.
Καλούμε σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 18/10 12:30 (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) και στη μαζικοποίηση της ΑΠΕΡΓΙΑΣ στις 20 του Οκτώβρη.


Read More »
Καταγγελία για τη μετακίνηση γιατρών προς το νοσοκομείο Κέρκυρας Καταγγελία για τη μετακίνηση γιατρών προς το νοσοκομείο Κέρκυρας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2022 Rating: 5

Οι νέες προκλήσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων της Ηπείρου

Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2022
Οι νέες προκλήσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων της Ηπείρου


Οι νέες προκλήσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων αποτέλεσαν το αντικείμενο ημερίδας που πραγματοποίησε στα Γιάννινα η ΠΕΔ Ηπείρου και ο ΦΟΔΣΑ σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ).
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, κ. Χρήστος Ντακαλέτσης τόνισε εισαγωγικά πως απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός, με συντονισμό του ΦοΔΣΑ και κάθε είδους συνέργειες που μπορούν να προκύψουν, με στόχο τη μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων ανα γεωγραφικό διαμέρισμα. Σημαντικό ρόλο καλείται να παίξει εδώ και η ΚΕΔΕ.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ντακαλέτσης υπογράμμισε πως ο πρώτος βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσιάζει σήμερα μια εικόνα η οποία δεν δείχνει συντονισμό αλλά λειτουργία με διαφορετικές ταχύτητες, ειδικά σε σχέση με το “Πληρώνω Οσο Πετάω” (ΠοΠ). Η πολιτική αυτή (ΠοΠ) πρέπει να ξεκινήσει μαζικά αλλα και συντονισμένα. “Δήμοι και ΦοΔΣΑ θα πρέπει να υλοποιήσουν έργα με γνώμονα την οικονομία κλίμακας και κοινούς στόχους για όλη την Ελλάδα”, τόνισε ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, σημειώνοντας πως συγκεκριμένες «αδικίες» επιβάλλεται να απασχολήσουν τους Δήμους, ζητήματα όπως ο διαχωρισμός των ανταποδοτικών τελών σε τέλη ηλεκτροφωτισμού και τέλη καθαριότητας πρέπει να επανεξεταστούν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ στην Ελλάδα παράγουμε περίπου 500 κιλά απορριμμάτων ανά κάτοικο, αυτή η μεσοσταθμική εικόνα διαφέρει στους ορεινούς Δήμους, όπου τα βιοαπόβλητα ανακυκλώνονται στον κήπο ή τα οικόσιτα ζώα με αποτέλεσμα να είναι πολύ μικρότερη η ποσότητα. Αυτός ο όγκος απορριμμάτων που εκτρέπεται από τη συμβατική διαχείριση απορριμμάτων, δεν ανταμείβεται όσο τα τέλη είναι ενιαία. Η περίπτωση των τουριστικών Δήμων από την άλλη, είναι εξίσου ενδιαφέρουσα: “μήπως πρέπει να εξετάσουμε και την επιβολή τουριστικού τέλους για την κάλυψη του πρόσθετου κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων γι’ αυτούς τους Δήμους”, αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ.
Αναφερόμενος στην Ήπειρο ειδικά, ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. τόνισε ότι το εν λειτουργία μοντέλο των ΣΔΙΤ «κλειδώνει» τις τιμές της επεξεργασίας απορριμμάτων με τρόπο που όσο και να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων, η τιμή να μην μειώνεται (ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα). Το ζήτημα αυτό πρέπει να απασχολήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ηπείρου άμεσα, είπε.
Δήμοι και ΦΟΣΔΑ χρειάζονται ενίσχυση, κυρίως σε ειδικότητες με γνωστικό αντικείμενο τόσο περιβάλλοντος, όσο και οικονομικού αντικειμένου για την πραγματική εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας, κατέληξε ο κ. Ντακαλέτσης, τονίζοντας πως σε σχέση με την διαχείριση των απορριμμάτων και τη δημιουργία προϊόντων προς ανακύκλωση, ανάκτηση ή αξιοποίηση, η ελληνική αγορά παρουσιάζει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης κι όσο καθυστερούμε, στερούμε θέσεις εργασίας από τις τοπικές κοινωνίες και οδηγούμαστε σε επιβολή αυξημένων κι άδικων ανταποδοτικών προς τους πολίτες.
Ο πρόεδρος του ΑΣΔΣΑ Ηπείρου, κ. Νίκος Καλαντζής παρουσίασε κατ’ αρχάς τα υφιστάμενα έργα υποδομής για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο: 1 μονάδα επεξεργασίας, 1 ΚΔΑΥ, 8 ΣΜΑ και 3 ΧΥΤ. Ώριμα έργα διαχείρισης ΑΣΑ υπάρχουν σε 6 Δήμους της Ηπείρου που έχουν προτάσεις ενταγμένες για χρηματοδότηση δικτύου καφέ κάδων. 10 πράσινα σημεία είναι ώριμα μελετητικά, ενταγμένα και υπό κατασκευή, και 1 αποκεντρωμένη Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) είναι υπό κατασκευή, ενώ για 2 επιπλέον είναι υπό αξιολόγηση η πρόταση χρηματοδότησης.

Ιδιαίτερη αξία είχαν όσα ανέφερε ο κ. Καλαντζής για τους στόχους της διοίκησης του ΦοΔΣΑ εφεξής. Ανέφερε συγκεκριμένα τα εξής, όσον αφορά τις υποδομές:
– Ολοκλήρωση των 3 αποκεντρωμένων μονάδων κομποστοποίησης (Άρτας, Θεσπρωτίας & Πρέβεζας)
– Κατασκευή ΣΜΑ Β’ φάσης
– Αναβάθμιση της ΜΕΑ για την προσαρμογή της στους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) 2020 – 2030 / Νέου ΠΕΣΔΑ
– Ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμματογενών καυσίμων που παράγονται στην Μονάδα Ανακύκλωσης –Ανάκτησης Αποβλήτων (ΜΑΑα) σύμφωνα με τη μελέτη του ΥΠΕΝ
– Εκσυγχρονισμός & αύξηση χρόνου ζωής των ΧΥΤ.

Για την αναβάθμιση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου περιέγραψε πιο συγκεκριμένα τους στόχους για: Αύξηση δυναμικότητας του τμήματος επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων, Διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών (λειτουργία ως ΚΔΑΥ), Σταδιακή μείωση της δυναμικότητας του τμήματος επεξεργασίας των συμμείκτων αποβλήτων, Ελαχιστοποίηση παραγωγής CLO και Παραγωγή απορριμματογενούς καυσίμου για ενεργειακή αξιοποίηση σε ενεργοβόρες βιομηχανίες ή/και στις μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης που σχεδιάζονται

Για το διάστημα μέχρι το 2030, ο ΦοΔΣΑ Ηπείρου θέτει τέλος τους εξής στόχους, σύμφωνα με τον κ. Καλαντζή:
– Ολοκλήρωση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων από τους Δήμους,
– Δημιουργία περιφερειακής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων από τον Φο.Δ.Σ.Α,
– Δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και επιβράβευσης των πολιτών από τους Δήμους και από τον Φο.Δ.Σ.Α,
– Ενίσχυση της εφαρμογής από τους Δήμους αναλυτικής καταγραφής του πραγματικού κόστους για την διαχείριση των αποβλήτων,
– Υλοποίηση συστημάτων Πληρώνω Όσο Πετάω (“ΠοΠ” ή Pay As You Throw – PAYT) από τους ΟΤΑ Α’ βαθμού,
– Επικαιροποίηση των κανονισμών καθαριότητας από τους Δήμους,
– Ανάπτυξη Διαδημοτικών, Διαβαθμιδικών Συνεργασιών για την υλοποίηση των μέτρων του ΠΕΣΔΑ,
– Υλοποίηση δράσεων για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των έργων ΔΣΑ (παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, ηλιοθερμικά, αξιοποίηση βιοαερίου κλπ.) και ενεργειακή αξιοποίηση των προϊόντων των μονάδων (π.χ. θερμότητα) για ιδία χρήση.
– Ενεργοποίηση του συνόλου των ενδιαφερόμενων μερών για συμμετοχή τους σε δράσεις κυκλικής οικονομίας. Τις δύο τελευταίες δράσεις πρέπει να υλοποιήσει ο Φο.Δ.Σ.Α Ηπείρου.
Read More »
Οι νέες προκλήσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων της Ηπείρου Οι νέες προκλήσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2022 Rating: 5

43χρονος βρέθηκε νεκρός δίπλα στο τρακτέρ του

Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2022
43χρονος βρέθηκε νεκρός δίπλα στο τρακτέρ του


Νεκρός στα χωράφια όπου εκτελούσε αγροτικές εργασίες βρέθηκε ένας 43χρονος στο χωριό Κολομόδια της Άρτας.
Ο 43χρονος είχε φύγει από το σπίτι του και εργαζόταν στα χωράφια της οικογένειάς του με το τρακτέρ.
Οι ώρες περνούσαν χωρίς να έχει επιστρέψει στο σπίτι του. Στις τηλεφωνικές κλήσεις δεν απαντούσε.
Μετά από αναζήτηση εντοπίστηκε νεκρός από στενό συγγενικό του πρόσωπο δίπλα στο τρακτέρ.
Από την έρευνα της αστυνομίας δεν έχουν προκύψει ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας.
Read More »
43χρονος βρέθηκε νεκρός δίπλα στο τρακτέρ του 43χρονος βρέθηκε νεκρός δίπλα στο τρακτέρ του Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2022 Rating: 5

Ημέρα της Θεσπρωτής Αγρότισσας. Έχει μέλλον ο αγροτικός τομέας της Θεσπρωτίας; | Της Άννας Στεργίου

Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2022
Ημέρα της Θεσπρωτής Αγρότισσας. Έχει μέλλον ο αγροτικός τομέας της Θεσπρωτίας; | Της Άννας Στεργίου


Η εικόνα της βάβως, που είναι ζαλωμένη με ξύλα είναι γνώριμη στον κόσμο της Θεσπρωτίας. Σήμερα η γυναίκα της Θεσπρωτίας, όπως οι αγρότισσες όλου του κόσμου γιορτάζει. Η γιορτή της 15ης Οκτώβρη της Παγκόσμιας Ημέρας Αγρότισσας όμως είναι μέρα για προβληματισμό, όταν το ενεργειακό κόστος έχει δυναμιτίσει το πορτοφόλι της.
Αυτή η ηρωίδα Θεσπρωτή νιώθει ότι δεν δικαιώνεται. Νιώθει, πως, όταν ανοίγει το πορτοφόλι της, και ψάχνει για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, να μεγαλώσει αξιοπρεπώς τα παιδιά της, η δουλειά της την αφήνει απογοητευμένη. Κι όμως αγωνίζεται 365 μέρες τον χρόνο για να καρπίσει γη ή να ταϊστούν τα ζώα, που έχουν δουλειά 365 μέρες τον χρόνο.
Η έλλειψη εξειδικευμένης, αγροτικής εκπαίδευσης, η γήρανση του πληθυσμού, το προβληματικό οδικό επαρχιακό δίκτυο, ο μικρός και πολυτεμαχισμένος κλήρος, η έλλειψη βοσκοτόπων, τα προβλήματα οργάνωσης του αγροτικού κλάδου, μετά την κατάρρευση του συνεταιριστικού κινήματος, είναι από τα βασικά προβλήματα, που απειλούν το εισόδημα των παραγωγών της Θεσπρωτίας.
Λιπάσματα και ζωοτροφές έχουν πάρει τον ανήφορο, δύσκολα βρίσκονται εργατικά χέρια κι η Θεσπρωτή αγρότισσα παλεύει καθημερινά με νύχια και με δόντια για ν΄αντέξει.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Η απάντηση δεν είναι απλή αλλά θα μπορούσε να είναι θετική υπό προϋποθέσεις. Το θεσπρωτικό τρόφιμο είναι καλό ποιοτικά και νόστιμο. Μπορεί να περπατήσει στην αγορά. Όμως, για να πάρει τιμή η παραγωγός χρειάζονται κι άλλα πράγματα.
Το βασικό ερώτημα είναι αν θέλουν να μπουν νέες γυναίκες στη γεωργία και την κτηνοτροφία; Ειδάλλως κι η πολιτεία αλλά κι οι γυναίκες παραγωγοί πρέπει να πάρουν την τύχη τους στα χέριά τους.
Η γυναίκα – παραγωγός της Θεσπρωτίας πρέπει να εκπαιδευτεί, για να έχει μέλλον ο κλάδος. Πρέπει να συνεταιριστεί με άλλες. Πρέπει να δοκιμάσει τις δυνάμεις της, με τη γειτόνισσα, τη φίλη, τη συγχωριανή, τη συμπεθέρα για να μπορεί να πάει στην αγορά και να μην της παίρνουν τσάμπα τον κόπο της.
 • Η επανεκκίνηση της συνεταιριστικής οργάνωσης του κλάδου, η διασύνδεση με τον τουρισμό και το λιμάνι για τις εξαγωγές κι η ψηφιακή κι ενεργειακή τεχνολογία μπορούν ν΄αλλάξουν τα δεδομένα προς τον αγροτικό πληθυσμό της Θεσπρωτίας και να μειώσουν το κόστος παραγωγής.
 • Σ΄ αυτό θα πρέπει βεβαίως να συμβάλλει κι η πολιτεία με αλλαγή πλεύσης εντάσσοντας αγροτικά έργα υποδομής, βελτιώνοντας το αγροτικό δίκτυο και κυρίως σταματώντας τον ρόλο του Ποντίου Πιλάτου και της διαχειριστικής λογικής.
 • Η αποβιομηχάνιση είναι το μεγαλύτερο αγκάθι και θα πρέπει να δοθούν ισχυρά κίνητρα για την ανάπτυξη μεταποιητικών και βιοτεχνικών μονάδων στην ελληνική μεθόριο και διαλύει τον κοινωνικό ιστό. Πάνω από 1 στους 20 Θεσπρωτούς αναγκάστηκαν να φύγουν απ΄τον νομό, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.
 • Στη Θεσπρωτία πια υπάρχουν ελάχιστες μεταποιητικές μονάδες, κυρίως προς την περιοχή της Παραμυθιάς και την υπεραξία του προϊόντος την παίρνουν κατά κανόνα είτε γιαννιώτικες είτε θεσσαλικές βιομηχανίες αλλά οι παραγωγοί παραμένουν σε οικονομική δυσπραγία και σε σχέση εξάρτησης, αφού δεν είναι οργανωμένοι.
 • Μ’ εξαίρεση το ψάρι κι ορισμένα είδη φρούτων, που έχει βρει τον δρόμο των αγορών στο εξωτερικό, τα υπέροχα προϊόντα, που παράγονται στη Θεσπρωτία: μέλι, τυριά, κρέατα, συχνά απουσιάζουν ακόμη κι από τα τοπικά ξενοδοχεία.
 • Τα μεγέθη είναι μικρά σε όγκο παραγωγής κι η τροφοδοσία δύσκολη.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΗ ΓΗ ΚΑΙ ΒΟΣΚΗΣΙΜΕΣ ΓΑΙΕΣ
Το σύνολο της καλλιεργούμενης έκτασης κι έκτασης, που είναι σε αγρανάπαυση στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, είναι 32.165.383 στρέμματα. Αντίστοιχα στην Ήπειρο είναι 699.236 στρέμματα κι εξ αυτών στη Θεσπρωτία το σύνολο της καλλιεργούμενης γεωργικής γης και γης σε αγρανάπαυση είναι 220.502 στρέμματα.
 • Η Θεσπρωτία δηλαδή παρά το ορεινό της ανάγλυφο έχει καλλιεργήσιμη γη.
 • Το εύκρατο κλίμα ειδικά σε παραλιακές περιοχές, ο κάμπος της Σαγιάδας – Κεστρίνης, ο κάμπος της Παραμυθιάς και του Μαργαριτίου βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά τα αγροτικά έργα υποδομής π.χ. άρδευσης, δυστυχώς με ευθύνη και των δήμων αλλά και της πολιτείας είναι υποτυπώδη, παλαιά ή κι ανύπαρκτα.
 • Τα κηπευτικά δεν είναι το φόρτε της Θεσπρωτίας κι έχει μόλις 1.911 στρέμματα έχει κηπευτικών.
 • Αντίθετα, έχει στραφεί στις δενδρώδεις καλλιέργειες με 110.572 στρέμματα με το πορτοκάλι – κλημεντίνα και το ακτινίδιο (ξινά φρούτα) να έχουν σημαντική παρουσία στις αγορές.
 • Το ψάρι είναι το πιο σημαντικό προϊόν σε αξία ενώ η ορθολογική οργάνωση της παραγωγής φαρμακευτικών φυτών, που ήδη συλλέγονται όχι πάντα νόμιμα, θα μπορούσαν να δώσουν προοπτικές ειδικά σε ορεινές κι ημιορεινές περιοχές.

ΣΤΑ ΣΥΝ Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Πανελλαδικά, το 2019 η συνολική παραγωγή υδατοκαλλιέργειας ανήλθε στους 149.975 τόνους αξίας 564,6 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 2% ως προς τον όγκο και σχεδόν 5% ως προς την αξία παραγωγής σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η Θεσπρωτία πρωτοστατεί στο ψάρι. Είναι ο 6ος νομός της χώρας στην παραγωγή ψαριού ιχθυοκαλλιέργειας με 9% συμμετοχή στον κλάδο.
Η Πρέβεζα αντίστοιχα κατέχει την 11η θέση στην ιχθυοκαλλιέργεια με 4% της εγχώριας παραγωγής. Δυστυχώς, οι ψαρότοποι για τους ψαράδες για διάφορους λόγους μειώνονται.
Οι ιχθυοκαλλιέργειες μεσαίου τύπου έχουν βρει ένα επενδυτικό μοντέλο διαχείρισης, που αφορά στη συμμετοχή διαφορετικών εταιρικών σχημάτων σ΄ένα ενιαίο δευτερογενές με τη λειτουργία ενός κοινού συσκευαστηρίου. Έτσι και οικονομία κλίμακας γίνεται και διατηρείται η πολυπόθητη αυτονομία της επιχείρησης, καθώς οι Έλληνες δυστυχώς δεν έχουμε κουλτούρα συνεργασίας, την οποία όμως είναι απαραίτητο να χτίσουμε.
Το τελευταίο διάστημα μία νέα καινοτόμα μονάδα εκτροφής γαρίδας ξεκίνησε την παραγωγή νωπής γαρίδας κι είναι ελπιδοφόρο σημάδι.

ΤΟ ΖΩΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.
Την πρωτοκαθεδρία στο ζωικό κεφάλαιο έχουν τρεις χώρες στην Ευρώπη.
 • Η Ισπανία παράγει το 24% των χοίρων, 9% των βοοειδών, 25% των προβάτων και 23% των αιγών της ΕΕ.
 • Η Γαλλία παράγει το 9% των γουρουνιών, 23% των βοοειδών, 12% των προβάτων και 12% των αιγών της ΕΕ
 • Η Γερμανία παράγει το 17% των χοίρων, 15% των βοοειδών, 3% των προβάτων και 1% των αιγών.
 • Η Ελλάδα πρωτοστατεί στις αίγες καθώς έχει το 25% των αιγών της Ε.Ε ενώ η Ρουμανία έχει το 17% των προβάτων.
Οι αριθμοί από μόνοι τους, βέβαια, δεν γεμίζουν το πορτοφόλι της αγρότισσας, όταν οι τιμές στην αγορά είναι χαμηλές.

ΤΟ ΖΩΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Το ζωικό κεφάλαιο της Ηπείρου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι 572.512 πρόβατα, εκ των οποίων τα 132.665 είναι στη Θεσπρωτία. Η Θεσπρωτία πρωτοστατεί σε ζωικό κεφάλαιο ως προς τις αίγες στην Περιφέρεια Ηπείρου, αφού από τις 169.888 σ’ όλη την περιφέρεια, στη Θεσπρωτία υπάρχουν 62.806.
 • Υπάρχουν 301 χοίροι, που εκτρέφονται μολονότι οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες και για τα μαγαζιά και για τα ξενοδοχεία της περιοχής. Η Ελλάδα έτσι κι αλλιώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat πρωτοστατεί στις γίδες.
 • Υπάρχουν 52 ιπποειδή, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για λόγους αγροτουρισμού προς την πλευρά του Αχέροντα.
 • Υστερεί στο κοτόπουλο, αφού υπάρχουν μόλις 1.500 όρνιθες πτηνοτροφείου και 28.697 χωρικής εκτροφής ενώ τώρα είναι να λειτουργήσει μία νέα μονάδα παραγωγής αβγού στην περιοχή της Αράχωβας (Ριζό). Η Θεσπρωτία έχει ελάχιστα άλλα πουλερικά (πάπιες, χήνες κ.ά.) τα οποία είναι κυρίως οικόσιτα.
Το μεγάλο ατού της Θεσπρωτίας είναι τα βοοειδή της κυρίως ελευθέρας βοσκής για την παραγωγή κρέατος. Από τα 80.043 βοοειδή, που έχει η Περιφέρεια Ηπείρου, η Θεσπρωτία εκτρέφει 31.902 βοοειδή, τα οποία δημιουργούν θέσεις απασχόλησης. Κι είναι ατού γιατί η αγορά θέλει ντόπιο βοδινό κρέας.

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΙ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΜΕΛΙ
Μεγάλο ατού της περιοχής είναι το μέλι, που είναι εξαιρετικά νόστιμο κι υγιεινό εξαιτίας και της πλούσιας χλωρίδας της περιοχής, αλλά παραμένει απιστοποίητο και χωρίς να έχει αναγνωριστεί ως ΠΟΠ. Στην Ήπειρο υπάρχουν 7.561 εγχώριες κυψέλες και 98.286 ευρωπαϊκές. Η Θεσπρωτία διαθέτει 870 εγχώριες και 24.704 κυψέλες μελισσών. Όμως, ο Θεσπρωτός παραγωγός έχει ν΄ανταποκριθεί στο αλβανικό μέλι, αμφιβόλου ποιότητας, που έρχεται σε χαμηλότατες τιμές στην αγορά, καθιστώντας τον μη ανταγωνιστικό.

ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ
Η Θεσπρωτία παράγει 469 τόνους μαλακών τυριών και 138 σκληρών, μόλις 4 τόνους νωπού βουτύρου, 350 τόνους μυζήθρα και 14 τόνους κρέμα ενώ ο αμπελουργικός τομέας που είναι εξίσου σημαντικός μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε ν΄ αναπτύσσεται μετά από δεκαετίες, που τα αμπέλια είχαν ξεπατωθεί ή ήταν μόνο για λόγους οικιακής χρήσης. Η Θεσπρωτία παράγει 23.392 τόνους γάλακτος, κυρίως πρόβειου κι αίγιου. Χωρίς επανίδρυση των συνεταιρισμών σε νέα βάση, οι παραγωγοί είναι χαμένοι από χέρι γιατί κι η βιομηχανία εξαιτίας του κακού ανάγλυφου, θέλει χώρο συγκέντρωσης του γάλακτος. Μόνο φέτα, κεφαλογραβιέρα και γαλοτύρι ανήκουν στον κατάλογο των ΠΟΠ προϊόντων, ούτε καν το μέλι.

ΑΠΕΙΛΕΣ ΖΩΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Οι Θεσπρωτοί παραγωγοί έχουν ν΄αντιμετωπίσουν σημαντικές απειλές λόγω των λύκων και των αγριογούρουνων, στις καλλιέργειες, τα αιγοπρόβατα και τις κυψέλες.
Η νέα ψηφιακή τεχνολογία με ηλεκτρονικά κολάρα ή τσιπ θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ των Θεσπρωτών παραγωγών με πιλοτικές εφαρμογές ψηφιακής τεχνολογίας στα μεγάλα άγρια θηλαστικά.
Οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να λειτουργούσαν στη λογική του win – win και για τους παραγωγούς και για τα άγρια ζώα (ψηφιακή παρακολούθηση ζωικού κεφαλαίου), εφόσον υπήρξε συντονισμός με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που επίσης αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με μεγάλα άγρια θηλαστικά. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί όμως χρηματοδότηση από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σε συνεργασία με τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

ΔΑΣΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΔΑΣΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Ταυτόχρονα, η Θεσπρωτία θα μπορούσε ν΄αναπτύξει δασικά προϊόντα και να δημιουργήσει νέο συμπληρωματικό εισόδημα. Το δαιδαλώδες περιβαλλοντικό θεσμικό πλαίσιο δεν αφήνει πολλά περιθώρια ενώ φέρνει πολλές φορές η γκρίνια μεταξύ παραγωγών και δασαρχείων, όπως συμβαίνει σ’ όλη την Ελλάδα. Ο δασικός πλούτος της Θεσπρωτίας – εκτός από καυσόξυλα - παραμένει ανεκμετάλλευτος.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
Η έλλειψη ταυτότητας των προϊόντων της Θεσπρωτίας, πιστοποίησης – συσκευασίας, η κατάρρευση του τυροκομείου Φιλιατών και των κλωστηρίων, τα μικρά μεγέθη κι η καχυποψία ως προς το συνεταιριστικό κίνημα, η έλλειψη σύνδεσης της αγροδιατροφής με τον όποιο τουρισμό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους παραγωγούς, που βρίσκονται σε δεινή θέση.
Δεν νοείται να μην έχει γίνει ΠΟΠ λ.χ. κατσικάκι ή πρόβατο από την περιοχή της Θεσπρωτίας. Δεν νοείται η ελιά Μπολιάνα να είναι γνωστή μόνο στο υπουργείο αλλά ελάχιστα να τη γνωρίζουν ακόμη κι οι ίδιοι οι Θεσπρωτοί. Δεν υπάρχει κοινό σήμα, ώστε να συνδέει τουρισμό και αγροτική ανάπτυξη. Εστιατόρια, ξενοδοχεία, που χρησιμοποιούν αγροτικά προϊόντα της περιοχής, πρέπει να πιστοποιηθούν και να «δεθούν», αντί να κυκλοφορούν τα γνωστά και μη εξαιρετέα βούτυρα ξένων εταιριών, τη στιγμή, που υπάρχει η δυνατότητα να παραχθεί στη Θεσπρωτία.

ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΗ ΜΕΘΟΡΙΟ
Το αγροτικό επαρχιακό δίκτυο της Θεσπρωτίας σε πολλά σημεία είναι για κλάματα κι υπάρχει ζήτημα μεταφορικού κόστους ως προς τη συγκέντρωση προϊόντων. Δεν έχουν ενταχθεί νέα αρδευτικά έργα, υπάρχει ακόμη θέμα με τους αναδασμούς, υπάρχουν χρόνια ζητήματα με τους βοσκοτόπους και ζητήματα και με τις μελισσοπαραγωγικές περιοχές.
Το θέμα της ανομοιογένειας επιδοτήσεων για ίδια προϊόντα και καλλιέργειες και το ζήτημα των βοσκοτόπων απειλούν συνολικά τον κλάδο.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει ν΄ακολουθήσει στρατηγική ανάπτυξης για τα υποπροϊόντα και τα υπολείμματα με σχετικό αγροτικό ινστιτούτο, που θα συνδέσει τους παραγωγούς με τις μικρές βιοτεχνίες και τη βιομηχανία και θα δώσει υπεραξία αλλά κι ένα αγροτικό, ψηφιακό ινστιτούτο.

ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΑ
 • Στη Θεσπρωτία κι όχι μόνο οι πληρωμές σε εργατικά χέρια αυξήθηκαν σε οριακό σημείο με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να μη μπορούν ν΄ανταποκριθούν ενώ κι οι Αλβανοί εργάτες δεν έρχονται, όπως πριν.
 • Νέοι και μεσήλικοι επαγγελματίες παραγωγοί, άνδρες και γυναίκες, που υπάρχουν σήμερα είναι απογοητευμένοι.
 • Τα κυβερνητικά μέτρα, που πάρθηκαν για την ελληνική κτηνοτροφία δυστυχώς ήταν πραγματικά ασπιρίνη σε καρκινοπαθή.
Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;
Όταν μία αγελάδα τρώει 9-9,40 ευρώ μ.ο. την ημέρα και δίνονται 4 – 4,5 ευρώ δεν φτάνουν ούτε για το καθημερινό της συσσίτιο. Δηλαδή συνολικά η τροφή που δόθηκε στους παραγωγούς δεν διήρκεσε ούτε μισή μέρα, όχι 365 που ταΐζονται τα ζώα. Αντίστοιχα ταΐζεται 1 πρόβατο, για μία φορά στις 365 μέρες.
Η Θεσπρωτία απειλείται με κατάρρευση του ζωικού κεφαλαίου, επειδή σε πλείστες όσες περιπτώσεις, μετά τη συνταξιοδότηση, δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση. Το πρόγραμμα Νέων Γεωργών, που λειτούργησε σε άλλες περιοχές, έμεινε σχεδόν αδιάφορο στη Θεσπρωτία.

Επομένως το κράτος θα πρέπει να έχει τις εξής βασικές προτεραιότητες – κατευθύνσεις:
 • Βελτίωση του εισοδήματος των παραγωγών με ελέγχους στην αγορά
 • Ισχυρά, φορολογικά κι επενδυτικά κίνητρα για την είσοδο νέων παραγωγών στην αγροτική παραγωγή και κυρίως στην κτηνοτροφία
 • Συνέχιση της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων και της κοινωνικής συνοχής στην ύπαιθρο, που θα είναι πιστοποιημένα και με ταυτότητα
 • Εισαγωγή της καινοτομίας, ενεργειακή αυτονομία και ψηφιακή τεχνολογία στις μονάδες
 • Βελτίωση των μεγεθών της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και των εξαγωγών με κίνητρα για τη διασύνδεση των παραγωγών με εκπαιδευτικά ιδρύματα και ινστιτούτα.
 • Κίνητρα για την ψηφιοποίηση στις μονάδες.
 • Ποιοτική κατάταξη των προϊόντων.
Πως μπορούν να επιτευχθούν αυτά;
Έργα υποδομής (αρδευτικά έργα, αγροτικοί δρόμοι, αναδασμοί, μοριοδότηση – κίνητρα για φτηνή πράσινη ενέργεια στις μονάδες)
Κίνητρα ή και χρηματοδότηση με χαμηλά επιτόκια για βελτίωση των υπαρχόντων μονάδων και δημιουργία νέων.
Στρατηγική για τη σύνδεση της ελληνικής υπαίθρου με τις νέες τεχνολογίες
Άνοιγμα διμερώς και μέσω Ε.Ε. νέων αγορών για τη βελτίωση εξαγωγικών μεγεθών ως προς την ελληνική οικονομία
Μείωση της γραφειοκρατίας για την είσοδο και την αποπληρωμή στα προγράμματα Νέων Γεωργών κι επανασχεδιασμός τους
Περαιτέρω βελτίωση θεσμικού πλαισίου για τους συνεταιρισμούς και τους γυναικείους συνεταιρισμούς

*Η Άννα Στεργίου είναι κοινωνιολόγος, κοινοβουλευτική συντάκτρια και συγγραφέας
Read More »
Ημέρα της Θεσπρωτής Αγρότισσας. Έχει μέλλον ο αγροτικός τομέας της Θεσπρωτίας; | Της Άννας Στεργίου Ημέρα της Θεσπρωτής Αγρότισσας. Έχει μέλλον ο αγροτικός τομέας της Θεσπρωτίας; | Της Άννας Στεργίου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2022 Rating: 5

Υφ. Υποδομών: “Οδηγός” η ενεργειακή αναβάθμιση του Λιμένα Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2022
Υφ. Υποδομών: “Οδηγός” η ενεργειακή αναβάθμιση του Λιμένα Ηγουμενίτσας


Η ενεργειακή αναβάθμιση του Λιμένα Ηγουμενίτσας αποτελεί οδηγό για την ανάπτυξη «πράσινων» υποδομών και σε άλλους λιμένες της χώρας, δήλωσε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, σε Συνέδριο με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου «ΑLFION».
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η μετάβαση σε περιβαλλοντικά φιλικές μεταφορές αποτελεί μια από τις κεντρικές πολιτικές του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, όπως υπαγορεύεται και από τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις.
Ο Υφυπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι τα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Πάτρας και Ηρακλείου συμπληρώνουν το κεντρικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) ως κύριες πύλες εισόδου – εξόδου της Ελλάδος και μαζί με (20) λιμάνια που κατατάσσονται στο αναλυτικό ΔΕΔ-Μ, καλύπτουν τις κύριες μεταφορικές ανάγκες βασικών νησιών και της ηπειρωτικής χώρας.

Ειδικότερα, για τον λιμένα της Ηγουμενίτσας, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε:
«Ο λιμένας της Ηγουμενίτσας αποτελεί σημαντική πύλη διασύνδεσης της χώρας μας με την Ιταλία και την Δυτική Ευρώπη. Η ενεργειακή αναβάθμισή του διασφαλίζει επομένως ότι οι εθνικές και διεθνείς διασυνδέσεις θα μπορούν να υλοποιούνται με σύγχρονα μέσα και με τρόπο περιβαλλοντικά φιλικό.
Για το Υπουργείο μας, είναι σημαντική η επιδίωξη του έργου ALFION να βελτιστοποιήσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της λειτουργίας του λιμένα Ηγουμενίτσας, καθώς αυτή ευθυγραμμίζεται με τoυς Στρατηγικούς Στόχους που έχουμε ήδη θέσει στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέσα από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών, αλλά και τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027».
Ο Υφυπουργός Μεταφορών πρόσθεσε ότι στην παρούσα Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027 έχουν καταγραφεί οι κυριότερες ανάγκες του λιμενικού συστήματος, ενώ στο ίδιο πλαίσιο προωθούνται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών παρεμβάσεις που αφορούν τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με επιλογές καθαρών μεταφορών, εναλλακτικών καυσίμων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στους λιμένες.

Επιπλέον, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τα τελευταία χρόνια, έχει αποδώσει έμπρακτα ιδιαίτερη βαρύτητα στον βιώσιμο σχεδιασμό των μεταφορικών συστημάτων των πόλεων, θέτοντας ως εργαλείο τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Όπως είπε:
«Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ήταν από τους πρώτους Δήμους της χώρας ο οποίος εκπόνησε ΣΒΑΚ λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τη σπουδαιότητα του λιμένα ως βασική υποδομή της πόλης, ως εθνική και διεθνή πύλη συνδυασμένων επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών.
Η προσέγγιση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, ώστε οι οδικές υποδομές και τα μέσα που εξυπηρετούν την πρόσβαση στο λιμάνι να ευνοούν τη βέλτιστη λειτουργία του χωρίς να διαταράσσουν την κινητικότητα των κατοίκων της πόλης.
Εξάλλου, η ανάγκη για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και των εναλλακτικών καυσίμων στις καθημερινές και όχι μόνο μετακινήσεις μιας πόλης, αποτελεί έναν από τους πυλώνες του θεσμικού πλαισίου των ΣΒΑΚ».
Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι μέσα από τα ΣΒΑΚ μπορεί να διευρυνθεί το δίκτυο των υποδομών της ηλεκτροκίνησης και να υλοποιηθεί ο προγραμματισμός του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που προβλέπει 25.000 σημεία φόρτισης έως το 2030.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Υφυπουργός Μεταφορών, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ηγουμενίτσα, στο συγκεκριμένο πεδίο:
«Όταν βλέπουμε μία ελληνική πόλη, να προωθεί σε στρατηγικό επίπεδο την ηλεκτροκίνηση μέσω των ΣΒΑΚ, στη συνέχεια να εξειδικεύει τον προγραμματισμό της μέσω των Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) και ταυτόχρονα ο λιμένας της Ηγουμενίτσας να ολοκληρώνει τις μελέτες για την ενεργειακή αναβάθμισή του, σε συνάφεια με τους στόχους του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών του Υπουργείου μας, αντιλαμβανόμαστε ότι η Ηγουμενίτσα είναι μια πόλη που έχει όραμα, σχεδιάζει και υλοποιεί με στόχο την περιβαλλοντικά φιλική και βιώσιμη μετάβασή της.
Ταυτόχρονα, η πρωτοβουλία του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ, για την ολοκλήρωση του έργου ALFION, διασφαλίζει σύγχρονες και βιώσιμες υπηρεσίες, που προάγουν την οικονομική ευημερία της περιοχής και προσδίδουν υπεραξία στην προσπάθεια μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος».
Read More »
Υφ. Υποδομών: “Οδηγός” η ενεργειακή αναβάθμιση του Λιμένα Ηγουμενίτσας Υφ. Υποδομών: “Οδηγός” η ενεργειακή αναβάθμιση του Λιμένα Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2022 Rating: 5

Γραπτός χαιρετισμός Β. Γιόγιακα στο συνέδριο του ΟΛΗΓ

Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2022
Γραπτός χαιρετισμός Β. Γιόγιακα στο συνέδριο του ΟΛΗΓ


Γραπτός χαιρετισμός Β. Γιόγιακα στο συνέδριο του ΟΛΗΓ για την παρουσίαση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης του Λιμένα Ηγουμενίτσας
Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας για την πρόσκληση και για τη δυνατότητα να απευθύνω ένα σύντομο χαιρετισμό, καθώς λόγω συμμετοχής μου σε αποστολή της Βουλής στο εξωτερικό δεν είναι δυνατόν να είμαι μαζί σας.
Η σημερινή εκδήλωση γίνεται λίγες μέρες μετά την επιλογή του Προτιμητέου Επενδυτή για την παραχώρηση του 67% των μετοχών του ΟΛΗΓ, έναντι τιμήματος 84,17 εκατομμυρίων ευρώ.
Θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω, και με αυτή την ευκαιρία, ότι το τίμημα ξεπέρασε κάθε προσδοκία, κάθε εκτίμηση.
Αξίζει να συγκρατήσουμε ότι το ποσό αναλογεί στο ένα τέταρτο της αποτίμησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς – που είναι 360 εκατομμύρια ευρώ – ο οποίος όμως έχει 25 φορές μεγαλύτερο τζίρο.
Το ποσό επίσης ισοδυναμεί με 53 φορές τα κέρδη προ φόρων του ΟΛΗΓ το 2019, που ήταν η τελευταία χρονιά πριν την πανδημία.
Το ύψος του τιμήματος λέει πολλά για την προοπτική, για τη δυναμική ανάπτυξης που έχει ο ΟΛΗΓ με τη συμβολή του ιδιώτη επενδυτή.
Λέει πολλά για την κομβική θέση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στο θαλάσσιο διάδρομο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που συνδέει την Αδριατική Θάλασσα με την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, αλλά και την κομβική θέση του στο κεντρικό δίκτυο του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών.
Όσοι, επομένως, συγκρίνουν το ποσό του τιμήματος με άσχετα μεγέθη – όπως το συνολικό ποσό των επενδύσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο λιμάνι - είτε δεν γνωρίζουν με ποιο τρόπο αποτιμάται η αξία τέτοιων υποδομών σε ανάλογες περιπτώσεις, είτε επιδιώκουν να παραπλανήσουν, για προφανείς σκοπούς...
Άγνοια ή δόλος κρύβεται επίσης όταν δεν λέγεται ότι, μέσα από την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, ο επενδυτής έχει δικαιώματα χρήσης και λειτουργίας γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης.
Όχι δικαιώματα κυριότητας!
Όπως είχε πει ο κύριος Πλακιωτάκης σε επίσκεψή του στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας τον Φεβρουάριο του 2020, «δεν μιλάμε για πώληση, άλλα για ενοίκιο».
Παράλληλα με την άστοχη κριτική για το τίμημα της παραχώρησης – ή ακριβώς επειδή η κριτική αυτή δεν έχει σοβαρή οικονομική βάση – ξεκίνησε πάλι η κινδυνολογία για τα τμήματα της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα που δεν εξυπηρετούν λιμενικές δραστηριότητες.
Γνωρίζετε - τουλάχιστον οι περισσότεροι – ότι εδώ και 3 χρόνια γίνεται μια πρωτοφανής προσπάθεια για την αδειοδότηση, τη νομιμοποίηση, τον επανακαθορισμό του αιγιαλού και τελικά τον αποχαρακτηρισμό συγκεκριμένων εκτάσεων με σκοπό να αποδοθούν στον Δήμο Ηγουμενίτσας και την τοπική κοινωνία.
Με επίμονες και συντονισμένες ενέργειες των δημοτικών αρχών, των διοικήσεων του ΟΛΗΓ και του ΤΑΙΠΕΔ, της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, της Κτηματικής Υπηρεσίας Θεσπρωτίας και της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων.
Στο πρόσωπο του κυρίου Κυριαζόπουλου - που έχω πληροφορηθεί ότι είναι παρών - θέλω να ευχαριστήσω και με αυτή την ευκαιρία την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Η ουσία είναι ότι στην τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΛΗΓ έχουν εξαιρεθεί οι χώροι στους οποίους δεν παρέχονται λιμενικές υπηρεσίες και οι οποίοι είχαν ζητηθεί από τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών.
Έχουν εξαιρεθεί ώστε να αποδοθούν νόμιμα και χωρίς προβλήματα στους συμπολίτες μας!
Είναι κρίμα που – ενώ λύνεται μια εκκρεμότητα και ικανοποιείται ένα δίκαιο αίτημα πολλών χρόνων - κάποιοι εξακολουθούν να βλέπουν «φαντάσματα»…

Κύριες και κύριοι,
Στις θετικές εξελίξεις σχετικά με τη διαγωνιστική διαδικασία και την απόδοση τμημάτων της Χερσαίας Ζώνης στην τοπική κοινωνία έρχεται να προστεθεί η ολοκλήρωση - τον επόμενο μήνα - του Προγράμματος ALFION για την ενεργειακή αναβάθμιση του Λιμένα Ηγουμενίτσας.
Είμαστε περήφανοι που το λιμάνι της πόλης μας είναι το πρώτο στην Ελλάδα και ίσως το πρώτο στην Αδριατική Θάλασσα που διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την μετατροπή του σε Λιμένα Μηδενικού Αποτυπώματος.
Με έτοιμες όλες τις απαιτούμενες οριστικές μελέτες για την υλοποίηση κάθε μίας προβλεπόμενης δράσης, το σχέδιο έχει σκοπό την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, τη χρήση τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, τη μείωση ενεργοβόρων δραστηριοτήτων, την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης του λιμένα.
Μια πρωτοβουλία που βάζει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας σε τροχιά επίτευξης των στόχων για μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων κατά 50% έως το 2030 και κατά 90% έως το 2050.
Μια πρωτοβουλία για την οποία αξίζουν, αναμφίβολα, συγχαρητήρια στη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας και σε όλους τους συντελεστές του προγράμματος.
Με αυτά τα λόγια, εύχομαι κάθε επιτυχία στο συνέδριο και ευελπιστώ ότι σε μερικά χρόνια από σήμερα το λιμάνι της πόλης μας θα κατέχει σημαντική θέση μεταξύ των «πράσινων» λιμενικών υποδομών της Ευρώπης.
Read More »
Γραπτός χαιρετισμός Β. Γιόγιακα στο συνέδριο του ΟΛΗΓ Γραπτός χαιρετισμός Β. Γιόγιακα στο συνέδριο του ΟΛΗΓ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2022 Rating: 5

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας για την πώληση του λιμανιού

Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2022
Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας για την πώληση του λιμανιού


Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δια του ΤΑΙΠΕΔ ολοκλήρωσε το ξεπούλημα του Λιμένα Ηγουμενίτσας, κατακυρώνοντας την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. στον Όμιλο Grimaldi έναντι του ποσού των 84,17 εκατ. ευρώ.

Όταν χώρες της Ευρώπης την εποχή της ενεργειακής κρίσης κρατικοποιούν βασικές τους υποδομές για να ασκήσουν κοινωνική πολιτική, την ίδια περίοδο η Ελλάδα ακολουθεί αντίθετη πορεία και εκποιεί τις αναπτυξιακές της υποδομές.

Ο Οργανισμός Λιμένα έχει κεφάλαια διαχείρισης 12 εκατ. ευρώ και ετήσια κέρδη, μέσα στην κρίση και την πανδημία, περί τα 2 εκατ. ευρώ. Τα έργα του Λιμένα έχουν κοστίσει στο Ελληνικό δημόσιο περισσότερο από 200 εκατ. ευρώ χωρίς να προσμετρούνται τα κόστη των τουριστικών και αλιευτικών καταφυγίων Συβότων, Πλαταριάς, Σαγιάδας, που περιλαμβάνονται στην παραχώρηση, η αξία της έκτασης μπροστά από το «Ξενία» που θα καταλάβει η αδειοδοτημένη Μαρίνα της Ηγουμενίτσας και φυσικά η μεγάλη υποδομή της Εγνατίας Οδού, που κατασκευάστηκε για να εξυπηρετήσει πρωτίστως την κίνηση του Λιμένα.

Η όλη διαδικασία δεν έγινε με διαφάνεια από Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ. Δεν δημοσιοποίησαν: α) Πόσο αποτίμησαν, εφόσον το έκαναν, τα περιουσιακά στοιχεία του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας; β) Γιατί δεν όρισαν τιμή εκκίνησης στον διαγωνισμό; γ) Ποιά είναι τα ποσά των πρώτων και των δεύτερων προσφορών; δ) Ποιές δεσμεύσεις αναλαμβάνει ο ιδιώτης με βάση την μελέτη ανάπτυξης της ΟΛΗΓ ΑΕ; ε) Πώς θα προστατευθούν οι περιοχές Γραικοχωρίου και Λαδοχωρίου από την ηχορύπανση και τα καυσαέρια των πλοίων; στ) Τί σκοπό έχουν για τη Χερσαία Ζώνη Λιμένα; Θα την αποδώσουν ή θα συνεχιστεί ο επί 2,5 χρόνια εμπαιγμός Δήμων και δημοτών Ηγουμενίτσας και Φιλιατών από τον Υπουργό Ναυτιλίας και τον Κυβερνητικό βουλευτή; Αν, στο και πέντε το αποφασίσουν, τι πρόκειται να αποδώσουν και με ποιο τρόπο θα γίνει η πράξη της απόδοσης;

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι κάθετα αντίθετη στην πώληση της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. Είμαστε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του Οργανισμού. Το δημόσιο να σχεδιάζει την ανάπτυξή του και να ασκεί τη διοίκησή του. Αυτά προέβλεπε ο νόμος 4597/2019 που επέτρεπε την υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων, σε ιδιώτες, όπως συμβαίνει στο 87% των λιμένων της Ευρώπης, χωρίς να κινδυνεύει να χαθεί, η Χερσαία Ζώνη. Η ανάπτυξή της Ηγουμενίτσας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το λιμάνι. Δεν είναι δυνατόν να είναι αποκομμένη από το λιμάνι της και να μην έχει λόγο για τα ζητήματα που το απασχολούν, να επιβαρύνεται από την κίνηση των οχημάτων και να μην αποζημιώνεται, να υποχωρεί η παραλία του Δρεπάνου και να μην αποφασίζει για την αντιμετώπισή του, να μη τηρούνται οι διεθνείς κανόνες ναυσιπλοΐας μέσα στο λιμάνι και να μην έχει δυνατότητα ελέγχου. Πώς είναι δυνατόν να αποδεχθούμε ότι από τα τρία περίπου χιλιόμετρα του μετώπου της πόλης προς την θάλασσα του κόλπου, στους πολίτες θα απομείνουν μόνο μερικές εκατοντάδες μέτρων, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να την προσεγγίσουν; Όσο δε για το ποσό των 84 εκατομμυρίων, η πόλη δεν πρόκειται να έχει κανένα όφελος. Πηγαίνει στο σύνολό του στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ.

Ζητάμε να αποδοθεί άμεσα στο Δήμο Ηγουμενίτσας η Χερσαία Ζώνη που είναι έξω από τις λιμενικές δραστηριότητες. Δηλαδή όλες οι παραλίες των Συβότων και της Πλαταριάς, το Μακρυγιάλι, το Δρέπανο, ο ποδηλατόδρομος, όλος ο χώρος στα πλατάνια μαζί με τα γήπεδα τένις, το Πάνθεον, το Παλιό Λιμάνι με το Τελωνείο και το πάρκινγκ, το πάρκινγκ μπροστά από την Αστυνομία, ο παραλιακός δρόμος μέχρι την Εγνατία και όλοι οι χώροι όπου αναπτύσσονται δραστηριότητες εμπορικές και εστίασης. Το ίδιο ισχύει και για τους χώρους του λιμανιού Σαγιάδας, όπου αναπτύσσονται δραστηριότητες εμπορικές και εστίασης, ζητάμε να αποδοθούν στο Δήμο Φιλιατών.

Καλούμε το Δήμο Ηγουμενίτσας να συγκαλέσει άμεσα, την ύστατη ώρα, συνάντηση φορέων που θα συζητήσει και θα αποφασίσει τις μορφές και τους τρόπους διεκδίκησης της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα.
Read More »
Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας για την πώληση του λιμανιού Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας για την πώληση του λιμανιού Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2022 Rating: 5

Σύλληψη 4 ατόμων στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2022
Σύλληψη 4 ατόμων στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 22χρονου αλλοδαπού προέβησαν βραδινές ώρες την 12-10-2022, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω εντοπίστηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, στερούμενος ταξιδιωτικών εγγράφων, να προσπαθεί να κρυφτεί σε Φ/Γ όχημα που επρόκειτο να φορτωθεί σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.

Επιπλέον, την 13-10-2022 κατά την δακτυλοσκόπηση του 22χρονου αλλοδαπού από το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., διαπιστώθηκε ότι είναι προσεσημασμένος και έχει δακτυλοσκοπηθεί στο παρελθόν με διαφορετικά στοιχεία, ενώ κατά την πληκτρολόγηση των στοιχείων του σε βάση δεδομένων, υπήρχε εις βάρος του καταχώρηση με το μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας διενεργείται προανάκριση.

Επίσης, στη σύλληψη τριών (03) αλλοδαπών, ηλικίας 45, 72 και 19 ετών προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας και της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (ΠΟΔΙΝ) της οικείας Λιμενικής Αρχής, στην πύλη του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι η 45χρονη ως οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος και η 72χρονη ως συνεπιβάτιδα μετέφεραν από κοινού τον 19χρονο, ο οποίος στερούταν ταξιδιωτικών εγγράφων, κρυμμένο στον χώρο των αποσκευών του εν λόγω οχήματος με σκοπό να τον μεταφέρουν παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω Ι.Χ.Ε. όχημα.
Read More »
Σύλληψη 4 ατόμων στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 4 ατόμων στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2022 Rating: 5

Σελίδες