Απάντηση του ΟΛΗΓ στον Δήμο Ηγουμενίτσας για το Εμπορευματικό Κέντρο

Πέμπτη, Ιουνίου 18, 2015
Απάντηση του ΟΛΗΓ στον Δήμο Ηγουμενίτσας για το Εμπορευματικό Κέντρο


Ειδικότερα αναφερόμενοι σε απόψεις που δημοσιοποιήθηκαν και αναφέρονται σε «έωλα κριτήρια», σε «μικροπολιτικές σκοπιμότητες» ή σε «κατευθυνόμενες μελέτες», ενημερώνουμε υπεύθυνα τους πολίτες ότι στο πλαίσιο των μελετών που εκπονήθηκαν, μετά από διεθνή διαγωνισμό, εξετάστηκαν οι θέσεις «Μεσοβούνι» και «Γκρίκα» για πρώτη φορά συγκριτικά και εξονυχιστικά, με την εφαρμογή ενιαίων κριτηρίων, που απορρέουν από επιστημονικές μεθοδολογίες και κυρίως από νομικούς κανόνες χωροθέτησης Εμπορευματικών Κέντρων καθώς και κανόνες υπολογισμού και διασφάλισης της βιωσιμότητας του έργου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των παραπάνω μελετών, η περιοχή «Μεσοβούνι», αυτοτελώς και από μόνη της, πολύ περισσότερο συγκριτικά με τη θέση «Γκρίκα», αποκλείστηκε παντελώς ως περιοχή ανάπτυξης του Εμπορευματικού Κέντρου (ΕΚ) Θεσπρωτίας. Και τούτο διότι:

Ø Εντός εκτάσεως 555 στρ. που επιλέγει κατ’ αρχήν για τη χωροθέτηση του ΕΚ είναι δυνατή η δημιουργία 145 στρ. ωφέλιμης πολεοδομημένης έκτασης μόνον έναντι 208 στρ. που προκύπτουν για τη θέση «Γκρίκα».

Ø Στη θέση «Μεσοβούνι» ουδεμία δυνατότητα υπάρχει για επέκταση της ωφέλιμης έκτασης των 145 στρ. για την εγκατάσταση επιχειρήσεων μεταποίησης όπως ο Ν.3982/11 απαιτεί. Αντιθέτως στη θέση «Γκρίκα», στην περιοχή που επελέγη, συνολικής επιφάνειας 548 στρ, επιπλέον των 208 στρ. που διατίθενται για επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας, υπάρχει ήδη το χωροθετημένο ΒΙΟΠΑΘΕ εντός του οποίου 99 στρ. διατίθενται για τη μεταποίηση και δημιουργούν το ιδανικό μίγμα δραστηριοτήτων με τη μέγιστη δυνατή οικονομική ανταποδοτικότητα για το ΕΚ και την περιοχή.

Ø Ο προϋπολογισμός των έργων υποδομής στο μηδενικών κλίσεων ανάγλυφο της Γκρίκα, κατά τη μελέτη, ανέρχεται στα 7 εκ. € περίπου και στην πιο δυσμενή περίπτωση στο ποσό των 8 – 10 εκ. €. Αντίθετα, στη θέση «Μεσοβούνι» ο προϋπολογισμός για ανάλογα έργα, σε ίσης επιφάνειας έκταση (555 στρ), με πολύ μικρότερα αποτελέσματα αξιοποιήσιμης έκτασης, ουδείς εγγυάται ότι δεν θα υπερδιπλασιαστεί τουλάχιστον, λόγω των έντονων κλίσεων, συχνά απαγορευτικών για ΕΚ και του φυσικού – γεωφυσικού αναγλύφου της έκτασης.

Ø Κατά τη διενέργεια των ερευνών που διεξήχθησαν δεν προέκυψαν στοιχεία ότι υπάρχουν διαθέσιμες δημόσιες εκτάσεις στο Μεσοβούνι και θα χρειαστούν απαλλοτριώσεις ιδιωτικών εκτάσεων μεγάλης κλίμακας. Αντίθετα στη θέση «Γκρίκα», το σύνολο σχεδόν της έκτασης είναι δημόσιες εκτάσεις, όμορες στο ΒΙΟΠΑΘΕ, που εντάσσεται στο νέο ΕΚ.

Ø Δεδομένου ότι το ΕΚ έχει προδιαγραφεί ως έργο συνδυασμένων μεταφορών, η θέση Μεσοβούνι αποκλείστηκε και για το λόγο ότι ουδεμία τεχνική λύση υπάρχει για σιδηροδρομική σύνδεση. Αντιθέτως, στο πλαίσιο των μελετών παραδόθηκε ήδη προμελέτη σιδηροδρομικής σύνδεσης της Γκρίκας με την Κρυσταλλοπηγή, από όπου και διέρχεται η μελλοντική σιδηροδρομική γραμμή.

Ø Κατά τις μελέτες που εκπονήθηκαν, αξιολογήθηκε εξονυχιστικά η βιωσιμότητα του έργου στη θέση Γκρίκα. Αποτέλεσμα της εν λόγω μελέτης είναι ότι το ΕΚ, αν γίνει στη θέση Γκρίκα και με τις προϋποθέσεις που θέτουν οι σχετικές μελέτες είναι ένα βιώσιμο, ανταποδοτικό έργο που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα με τεράστια αναπτυξιακή συνεισφορά στην τοπική οικονομία (επιχειρηματικότητα και απασχόληση).

Η Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και στα όρια της νόμιμης λειτουργίας της και εταιρικής ευθύνης, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα για την στήριξη του Δήμου Ηγουμενίτσας λειτουργεί έχοντας ως γνώμονα την ανάπτυξη όλης της περιοχής.

Τις δε τοπικιστικές και μικροπολιτικές απόψεις, που ίσως οδηγήσουν σε ματαίωση επενδύσεων τέτοιου μεγέθους, τις αφήνουμε να κριθούν από τους κατοίκους του νομού μας.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος

της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.Βασίλειος Κ. Διαμάντης


Read More »
Απάντηση του ΟΛΗΓ στον Δήμο Ηγουμενίτσας για το Εμπορευματικό Κέντρο Απάντηση του ΟΛΗΓ στον Δήμο Ηγουμενίτσας για το Εμπορευματικό Κέντρο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 18, 2015 Rating: 5

Πραγματοποιήθηκε το ετήσιο τσάι στο Περιφερειακό Τμήμα Ε.Ε.Σ. Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Ιουνίου 18, 2015
Πραγματοποιήθηκε το ετήσιο τσάι στο Περιφερειακό Τμήμα Ε.Ε.Σ. Ηγουμενίτσας


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις 17 Ιουνίου του 2015 πραγματοποιήθηκε το ετήσιο τσάι στο Περιφερειακό Τμήμα Ε.Ε.Σ. Ηγουμενίτσας. 
 
Η εκδήλωση οργανώθηκε στον κήπο του Τμήματος μας από τους Εθελοντές Νοσηλευτικής και την Εκπαιδεύτρια του Τμήματος. Διαμορφώνοντας κατάλληλα τον προαύλιο χώρο του Τμήματος καταφέραμε να υποδεχθούμε και να εξυπηρετήσουμε το κοινό που μας τίμησε με την παρουσία του, η συμμετοχή του οποίου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. 
 
Οι εθελοντές περιποιήθηκαν στους παρευρισκόμενους με Τσάι, ροφήματα και χειροποίητα παραδοσιακά εδέσματα που επιμελήθηκαν οι ίδιοι. 
 
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους πολίτες για την θέρμη ανταπόκριση και την στήριξη στο μεγάλο έργο του Ερυθρού Σταυρού.
Read More »
Πραγματοποιήθηκε το ετήσιο τσάι στο Περιφερειακό Τμήμα Ε.Ε.Σ. Ηγουμενίτσας Πραγματοποιήθηκε το ετήσιο τσάι στο Περιφερειακό Τμήμα Ε.Ε.Σ. Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 18, 2015 Rating: 5

Ερώτηση Γιόγιακα για την απώλεια εσόδων από τη συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών και τη διάλυση του ΣΔΟΕ Ηγουμενίτσας.

Πέμπτη, Ιουνίου 18, 2015
Ερώτηση Γιόγιακα για την απώλεια εσόδων από τη συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών και τη διάλυση του ΣΔΟΕ Ηγουμενίτσας.


Η συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών με αιτιολογικό την εξοικονόμηση πόρων και μεταξύ αυτών, η κατάργηση της Υποδιεύθυνσης Ελέγχων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), Ηγουμενίτσας, προκάλεσε μια σειρά από προβλήματα. Κυριότερο όλων των προβλημάτων, ήταν απώλεια σημαντικών εσόδων σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τις οικονομικές αντοχές της χώρας.

Πρακτικά η κατάργηση της Υποδιεύθυνσης του ΣΔΟΕ Ηγουμενίτσας, ήταν η αιτία να ατονήσουν οι προληπτικοί φορολογικοί και τελωνειακοί έλεγχοι καθώς αυτό ήταν το κύριο αντικείμενο των υπηρεσιών του.

Αυτό έχει σημαντικές συνέπειες, καθώς ούτε το Τελωνείο Ηγουμενίτσας διαθέτει το προσωπικό που είναι αναγκαίο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των ελέγχων, ούτε η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) Ηγουμενίτσας μπορεί να φέρει σε πέρας το σύνολο του έργου της.

Αποτέλεσμα ήταν το λιμάνι της Ηγουμενίτσας που είναι η μία από τις δύο πύλες εξόδου προς την Ευρώπη να μη μπορεί να λειτουργήσει στην κατεύθυνση της πρόληψης αφού η μεταφορά της υποδιεύθυνσης του ΣΔΟΕ στα Ιωάννινα, σήμαινε και μεταφορά τεχνολογικού εξοπλισμού που δεν χρησιμοποιείται και βρίσκεται αποθηκευμένος στα υπόγεια της Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ.

Ενδεικτικά να σημειωθεί - για να γίνει αντιληπτή η συμβολή του ΣΔΟΕ - ότι μέσω των φορολογικών ελέγχων που έγιναν τα έτη 2010 – 2014, βεβαιώθηκε το συνολικό ποσό των 9.141.447€ ενώ για το αντίστοιχο διάστημα κατά τη διάρκεια τελωνειακών ελέγχων βεβαιώθηκε το ποσό των 521.803€.

Να τονιστεί επίσης ότι η Ηγουμενίτσα, εκτός από το εμπορικό λιμάνι με ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση τους περισσότερους μήνες, βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Αλβανία απ’ όπου γίνεται διακίνηση ναρκωτικών προς τη χώρα μας. Και αυτός προφανώς είναι ένας επιπλέον λόγος στήριξης ης υπηρεσίας του ΣΔΟΕ Ηγουμενίτσας.


Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

- Υπάρχει σχέδιο για επανεξέταση και εκ νέου μελέτη των προβλημάτων που έχουν ανακύψει από τη συγχώνευση των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ σε πόλεις με ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο όπως είναι η Ηγουμενίτσα;

- Είναι στις προθέσεις σας να φροντίσετε για τη λειτουργία της Υποδιεύθυνσης του ΣΔΟΕ Ηγουμενίτσας;

- Τι θα πράξετε για την αξιοποίηση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού που μετά τις συγχωνεύσεις των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ, βρίσκεται αποθηκευμένος στα υπόγεια του ΣΔΟΕ Ιωαννίνων;
Ο βουλευτής
Βασίλης Γιόγιακας
Read More »
Ερώτηση Γιόγιακα για την απώλεια εσόδων από τη συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών και τη διάλυση του ΣΔΟΕ Ηγουμενίτσας. Ερώτηση Γιόγιακα για την απώλεια εσόδων από τη συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών και τη διάλυση του ΣΔΟΕ Ηγουμενίτσας. Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 18, 2015 Rating: 5

"ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ" από το Δήμο Σουλίου

Πέμπτη, Ιουνίου 18, 2015
"ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ" από το Δήμο ΣουλίουΞεκινάν οι εγγραφές των παιδιών στα δύο καλοκαιρινά προγράμματα του δήμου Σουλίου, από την Πέμπτη 8 Ιουνίου για τα μαθήματα κολύμβησης και από 18 Ιουνίου για το πρόγραμμα "Καλοκαίρι και παιδί". 
 
Τα μαθήματα κολύμβησης θα αρχίσουν στις 6 Ιουλίου και η συμμετοχή είναι 15 ευρώ για κάθε παιδί. 
 
Για το "Καλοκαίρι και παιδί" η διάρκεια είναι 24-8 ως 28-8 και 31-8 ως 4-9 το κόστος είναι 10 ευρώ για κάθε παιδί.

Οι εγγραφές πραγματοποιούνται στα ΚΕΠ Παραμυθιάς - Αχέροντα.
Read More »
"ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ" από το Δήμο Σουλίου "ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ" από το Δήμο Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 18, 2015 Rating: 5

ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΩΔΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΕΝΤΕΧΝΟ & ΛΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέμπτη, Ιουνίου 18, 2015
ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΩΔΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΕΝΤΕΧΝΟ & ΛΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Πέμπτη, 18 Ιουνίου στις 9:00 μ.μ. 
ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ "ΠΑΝΘΕΟΝ"
Read More »
ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΩΔΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΕΝΤΕΧΝΟ & ΛΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΩΔΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΕΝΤΕΧΝΟ & ΛΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 18, 2015 Rating: 5

Οδεύει προς το ΕΣΠΑ το εμπορευματικό κέντρο Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Ιουνίου 18, 2015
Οδεύει προς το ΕΣΠΑ το εμπορευματικό κέντρο Ηγουμενίτσας

 
 
Αποφασισμένοι να μην αφήσουν άλλο χρόνο να χαθεί εμφανίζονται φορείς της Θεσπρωτίας αλλά και η Περιφέρεια Ηπείρου και παράλληλα σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα ώστε να υλοποιηθεί το Εμπορευματικό Κέντρο.

Οι αντιδράσεις που προβάλλει ο δήμος Ηγουμενίτσας φαίνεται ότι δεν επηρεάζουν τον σχεδιασμό αυτό.

Μάλιστα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Περιφέρεια ετοιμάζει πυρετωδώς τον φάκελο ώστε το έργο να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ.

Την ίδια ώρα ο Δήμος Ηγουμενίτσας με ανακοίνωσή του αποδίδει μικροπολιτικές σκοπιμότητες σχετικά με την χωροθέτηση του έργου.

Μάλιστα υποστηρίζει ότι επιχειρείται η δημιουργία τετελεσμένων με αποτέλεσμα τον διχασμό της Θεσπρωτίας.

Ο δήμος χαρακτηρίζει κατευθυνόμενες τις μελέτες που έγιναν και πετάει το γάντι στον ΟΛΗΓ αναφέροντας ότι πηγαίνει κόντρα στα συμφέροντα της πόλης.
 
Read More »
Οδεύει προς το ΕΣΠΑ το εμπορευματικό κέντρο Ηγουμενίτσας  Οδεύει προς το ΕΣΠΑ το εμπορευματικό κέντρο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 18, 2015 Rating: 5

Δύο συλλήψεις το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Ιουνίου 18, 2015
Δύο συλλήψεις το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

 
Συνελήφθησαν, βραδινές ώρες χθες, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από στελέχη της οικείας Λιμενικής αρχής, δύο (02) παράτυπα εισελθόντες αλλοδαποί, στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων, οι οποίοι επιχείρησαν να κρυφτούν κάτω από Φ/Γ όχημα, με σκοπό να μεταβούν παράνομα στο εξωτερικό. 

Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
Read More »
Δύο συλλήψεις το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Δύο συλλήψεις το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 18, 2015 Rating: 5

Πρόσκρουση σκάφους σε βράχια στα Σύβοτα Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Ιουνίου 18, 2015
Πρόσκρουση σκάφους σε βράχια στα Σύβοτα Θεσπρωτίας


Ενημερώθηκε, βραδινές ώρες χθες, το Α' Λιμενικό Τμήμα Συβότων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, ότι Ι/Φ σκάφος το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στη θαλάσσια περιοχή “ΚΑΡΒΟΥΝΟ” Θεσπρωτίας, προσέκρουσε σε παραπλήσια βραχώδη ακτή, λόγω τοπικών δυσμενών καιρικών συνθηκών. 

Άμεσα στο σημείο, μετέβη το Ε/Γ-Τ/Ρ “ΟΡΚΑ” Ν.Π. 10955, στο οποίο επέβαινε και προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής, διαπιστώνοντας πως επρόκειτο για το Ι/Φ “PYTHAGORAS” σημαίας Γαλλίας, στο οποίο δεν επέβαιναν άτομα. Με τη συνδρομή του “ΟΡΚΑ” το “PYTHAGORAS” ρυμουλκήθηκε στη θαλάσσια περιοχή “ΣΤΑΒΕΝΤΟ” όπου αγκυροβόλησε. Από το περιστατικό δε διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση, ενώ από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του μέχρι προσκόμισης βεβαιωτικού αξιοπλοΐας.
Read More »
Πρόσκρουση σκάφους σε βράχια στα Σύβοτα Θεσπρωτίας Πρόσκρουση σκάφους σε βράχια στα Σύβοτα Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 18, 2015 Rating: 5

Σελίδες