Επαφές του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους της Ηπείρου

Σάββατο, Νοεμβρίου 26, 2016
Διαδοχικές συναντήσεις στα Ιωάννινα έχει από το πρωί του Σαββάτου ο πρόεδρος της Ν.Δ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Ήπειρο.


Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος υποδέχτηκε στις 8.30 το πρωί τον κ. Μητσοτάκη στα γραφεία της Μητροπόλεως. Ο Μητροπολίτης απευθυνόμενος στον αρχηγό της Ν.Δ, είπε «είστε ένα ελπιδοφόρο πρόσωπο», ενώ προηγουμένως ανέφερε πως είναι γνώριμοι από παλιά, από τον Άγιο Παντελεήμονα, από την εποχή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βοηθούσε το ανθρωπιστικό έργο της ενορίας.


Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους της Ηπείρου. Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης καλωσόρισε τον κ. Μητσοτάκη δωρίζοντας του ένα βιβλίο για τον Ελληνισμό της Ρωσίας και την προσφορά του στο Έθνος, έκδοση της Περιφέρειας Ηπείρου με αφορμή το έτος Ελλάδα-Ρωσία. Ακολούθησε ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη για τα έργα υποδομών στην Ήπειρο και στις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου.
Ο Κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε: «Κύριε πρόεδρε, το 70% των Ελλήνων συμφωνούμε σε όλα. Σας δίνετε η ευκαιρία, να κάνετε την Εθνική Ελλάδος. Να ανοίξετε το κόμμα. Να δεχθείτε όλον αυτόν τον κόσμο».


Τη φράση του Περιφερειάρχη υιοθέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτηση του αμέσως μετά λέγοντας, πως «αυτή την Εθνική Ελλάδος να την εκφράσουμε με άνοιγμα σε νέα πρόσωπα, σε νέες ιδέες, ώστε η νέα κυβέρνηση να εκφράσει τη σιωπηρή κοινωνία σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση πως η «νέα κυβέρνηση θα γίνει πολύ πιο σύντομα, από όσο κάποιοι νομίζουν και θα είναι ισχυρή για να βγάλει τη χώρα από την κρίση».Read More »
Επαφές του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους της Ηπείρου Επαφές του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 26, 2016 Rating: 5

Παρατείνεται το πρόγραμμα για τους νέους αγρότες

Σάββατο, Νοεμβρίου 26, 2016
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώνει την παράταση υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης στο πλαίσιο του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020 ως εξής: 

Τελευταία ημέρα οριστικοποίησης ηλεκτρονικής υποβολής ορίζεται η Παρασκευή, 23.12.2016 ενώ τελευταία ημέρα προσκόμισης του φακέλου υποψηφιότητας στις ΔΑΟΚ η Δευτέρα, 9.1.2017.
Read More »
Παρατείνεται το πρόγραμμα για τους νέους αγρότες  Παρατείνεται το πρόγραμμα για τους νέους αγρότες Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 26, 2016 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Το CAFE MEZE "IL PORTO" ανανεώνεται

Σάββατο, Νοεμβρίου 26, 2016


Λίγες μέρες απέμειναν μέχρι να ανοίξει τις πόρτες του, το ανανεωμένο CAFE MEZE "IL PORTO", στην παραλία της Ηγουμενίτσας.

Η ανακαίνιση ενός επιτυχημένου καταστήματος σαν το "IL PORTO" ήταν μια πρόκληση, ωστόσο το μεράκι και η φροντίδα των ιδιοκτητών του, υπόσχονται το καλύτερο αποτέλεσμα.

Πέρα από την πλήρη ανακαίνιση του εσωτερικού χώρου και της εξέδρας, ανανεωμένοι θα είναι και οι μεζέδες του καταστήματος, διατηρώντας όμως όλα αυτά τα στοιχεία που  ανέδειξαν το "IL PORTO" ως το καλύτερο στέκι της πόλης.

Το κατάστημα αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του, στα μέσα της εβδομάδας που μας έρχεται.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Το CAFE MEZE "IL PORTO" ανανεώνεται Ηγουμενίτσα: Το CAFE MEZE "IL PORTO" ανανεώνεται Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 26, 2016 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Από αύριο Κυριακή η 25η Ετήσια Έκθεση της "ΦΛΟΓΑΣ" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Σάββατο, Νοεμβρίου 26, 2016Η “Φλόγα” ιδρύθηκε το 1982 από ελάχιστους γονείς παιδιών με καρκίνο και σήμερα αγκαλιάζει χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα, με γραφεία και εκπροσώπους στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Συμπαραστέκεται στις οικογένειες και αγωνίζεται για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα των παιδιών που νοσούν από καρκίνο. Η Φλόγα των εθελοντών έχει επιδείξει ένα τεράστιο έργο αγάπης και φροντίδας για τη στήριξη του παιδιού και της οικογένειας που βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπη με τη λαίλαπα του καρκίνου.


Το τμήμα της Ηπείρου, ξεκινώντας από την Ηγουμενίτσα το 1991 δημιούργησε ένα ανθρώπινο δίκτυο με πυρήνες Αγάπης και εθελοντισμού και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου και έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερα σημαντική δράση με αποτέλεσμα να αποτελεί σήμερα βασικό πυλώνα στο συνολικό έργο της Φλόγας. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του διοργανώνει και φέτος στην Ηγουμενίτσα την 25η Έκθεση χειροτεχνημάτων, κατασκευών και παραδοσιακών προϊόντων του τόπου μας , από 27 Νοεμβρίου 2016 (Εγκαίνια Έκθεσης: 11 π.μ. ) έως 4 Δεκεμβρίου 2016.

Στην Έκθεση συμμετέχουν με εργόχειρα, κατασκευές και παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής μας φίλοι μας από τη Θεσσαλονίκη, την Πρέβεζα, τα Γιάννενα και όλος ο νομός Θεσπρωτίας και σχολεία με κατασκευές.

Φέτος στην καθιερωμένη για 25 έτη έκθεση χειροτεχνημάτων της «Φλόγας», θα επιχειρήσουμε να προσελκύσουμε εθελοντές δότες μυελού των οστών σε συνεργασία με το ΚΕΔΜΟΠ, που είναι και ο επίσημος εκπρόσωπος της χώρας στην Παγκόσμια Τράπεζα μυελού των οστών. Πιστεύουμε λοιπόν πως όλοι πρέπει να στηρίξουμε ενεργά την όλη προσπάθεια και με την ηχηρή μας παρουσία να βοηθήσουμε στον αγώνα εναντίον του καρκίνου.

Για τη Φλόγα
Η εκπρόσωπος Ηπείρου
Ελευθερία Κώτσιου


Read More »
Ηγουμενίτσα: Από αύριο Κυριακή η 25η Ετήσια Έκθεση της "ΦΛΟΓΑΣ" (+ΒΙΝΤΕΟ) Ηγουμενίτσα: Από αύριο Κυριακή η 25η Ετήσια Έκθεση της "ΦΛΟΓΑΣ" (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 26, 2016 Rating: 5

Παραμυθιά: 2η Παρουσίαση της ποιητικής Συλλογής της Εύη Παπαδοπούλου "Έρωτας"

Σάββατο, Νοεμβρίου 26, 2016Οι Εκδόσεις Αέναον και η ποιήτρια Εύη Παπαδοπούλου σας προσκαλούν στη 2η Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής Έρωτας την Τετάρτη 7/12/16 στις 19:00 στο Theasis Hotel Paramythia

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Ελένη Χαλμαντζή: Ψυχολόγος
Λαμπρινή Λιάτσου: Σχολική Σύμβουλος Π.Ε
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ.
Read More »
Παραμυθιά: 2η Παρουσίαση της ποιητικής Συλλογής της Εύη Παπαδοπούλου "Έρωτας" Παραμυθιά: 2η Παρουσίαση της ποιητικής Συλλογής της Εύη Παπαδοπούλου "Έρωτας" Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 26, 2016 Rating: 5

Στη έκθεση τροφίμων και γαστρονομίας Food and Life στο Μόναχο συμμετέχει η Περιφερεια ΗΠΕΙΡΟΥ (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Σάββατο, Νοεμβρίου 26, 2016


Η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχει στην έκθεση «ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ» που διοργανώνεται στο Μόναχο της Γερμανίας.
Από 23 Νοεμβρίου μέχρι 27 Νοεμβρίου 2016, περισσότεροι από 135.000 ενδιαφερόμενοι και επισκέπτες – καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν λαχταριστές γαστρονομικές σπεσιαλιτέ από ολόκληρη την Ευρώπη. 

Η έκθεση, που αφορά παραγωγούς και εμπόρους παραδοσιακών και ποιοτικών τροφίμων και ποτών, διοργανώνεται στο πλαίσιο της έκθεσης FOOD & LIFE. 

Πρόκειται για μια έκθεση προβολής της γαστρονομίας της ελληνικής περιφέρειας. 

Σκοπός της είναι η ευρεία προβολή των περιοχών και των προϊόντων που παράγονται, με ειδικές αναφορές στην ελληνική κουζίνα. 

Μέσω της έκθεσης οι παραγωγοί που συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν b2b συναντήσεις με μεγάλες επιχειρήσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού και να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες, με σκοπό την ανάπτυξη και την βελτίωση των καναλιών διανομής των προϊόντων τους. 

Δημιουργία trailer: Τμήμα Τουρισμού Περιφέρειας Ηπείρου:


Read More »
Στη έκθεση τροφίμων και γαστρονομίας Food and Life στο Μόναχο συμμετέχει η Περιφερεια ΗΠΕΙΡΟΥ (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Στη έκθεση τροφίμων και γαστρονομίας Food and Life στο Μόναχο συμμετέχει η Περιφερεια ΗΠΕΙΡΟΥ (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 26, 2016 Rating: 5

Παραμυθιά: Σύσκεψη για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό στην περιοχή του μυθικού Αχέροντα

Σάββατο, Νοεμβρίου 26, 2016

Πραγματοποιήθηκε εχτές 25 Νοεμβρίου 2016 σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και την ωρίμανση προγραμμάτων για την περιοχή του μυθικού Αχέροντα.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν η Δήμαρχος Σουλίου κ. Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Πιτούλης Θωμάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Ιωάννου Στράτος, ο Αντιδήμαρχος Πάργας κ. Σίσκας Ιωσήφ, η Αντιδήμαρχος Σουλίου κα. Ντούκα Βασιλική, ο πρόεδρος του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Καλαμά ποταμών Αχέροντα – Καλαμά, ο Δ/ντης της Αναπτυξιακής Ηπείρου κ. Παπαηλίας Γεράσιμος, ο Δ/ντης της ΕΤΑΝΑΜ κ. Αρμπύρος Γεώργιος καθώς επίσης και εκπρόσωποι των φορέων ΕΣΑμεα, Δ/νσης Δασών Θεσπρωτίας, Δ/νσης Δασών Πρεβέζης, Υπ. Ανάπτυξης, Εφορία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, στελέχη της ΜΟΔ καθώς επίσης και υπηρεσιακοί παράγοντες των φορέων.

Στο σύντομο χαιρετισμό της η Δήμαρχος Σουλίου καλωσόρισε τους εκπροσώπους της κοινής επιτροπής παρακολούθησης και της ομάδας σχεδιασμού στο Δήμο της παράδοσης, της ιστορίας, του μύθου και του πολιτισμού και τόνισε ότι για το Δήμο Σουλίου αποτελεί στρατηγικό στόχο που αποτυπώνετε και στο επιχειρησιακό του πρόγραμμα, η βιώσιμη ανάπτυξη και στήριξη της τοπικής οικονομίας με στοχευμένες δράσεις που βασίζονται στον πολιτισμό, άρρηκτα συνδεδεμένο με το απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον. 
 
Η χθεσινή συνάντηση είχε δύο κύριες επιδιώξεις:
• Με βάση μια αρχική επεξεργασία από τη ΜΟΔ και με τις τοποθετήσεις όλων των συμβαλλόμενων μερών να βγάλουμε τη «συνισταμένη» ως μια ομόφωνη απόφαση της Κοινής Επιτροπής για τις κατευθύνσεις του σχεδιασμού του προγράμματος
• Να αρχίσει να εργάζεται η Ομάδα Εργασίας που θα κάνει την απόλυτα αναγκαία επιστημονική επεξεργασία του προγράμματος ξεκινώντας από τη στρατηγική του και τους στόχους και στη συνέχεια αναλύοντας επί μέρους στόχους και δράσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων για να πετύχουμε το βασικό μας στόχο.

Πρόεδρος της κοινής επιτροπής παρακολούθησης εκλέχθηκε η Δήμαρχος Σουλίου μετά από ψηφοφορία μεταξύ των συμβαλλόμενων μελών.

Κλείνοντας η Δήμαρχος Σουλίου ανέφερε τα εξής:
Η προσπάθεια μας δεν θα είναι εύκολη, όμως πιστεύουμε ότι θα είναι χρήσιμη για τον τόπο μας. Κοινό αίτημα όλων είναι να βρεθεί το αναγκαίο επίπεδο συναίνεσης και να ξεκαθαριστεί το ειλικρινές ενδιαφέρον όλων των εμπλεκόμενων ότι δηλαδή μας ενδιαφέρει ο στόχος που θέτουμε και όχι να θέσουμε εμπόδια σε αυτό το στόχο. 
Read More »
Παραμυθιά: Σύσκεψη για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό στην περιοχή του μυθικού Αχέροντα Παραμυθιά: Σύσκεψη για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό στην περιοχή του μυθικού Αχέροντα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 26, 2016 Rating: 5

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο Φιντέλ Κάστρο

Σάββατο, Νοεμβρίου 26, 2016
Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 90 ετών άφησε ο Φιντέλ Κάστρο, μετέδωσε το πρωί του Σαββάτου το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, επικαλούμενο την κρατική τηλεόραση της Κούβας. Την ανακοίνωση του θανάτου του εμβληματικού ηγέτη της νησιωτικής χώρας έκανε ο αδελφός του, Ραούλ.

Πατέρας της Κουβανικής Επανάστασης και κεντρική φυσιογνωμία που είχε προκαλέσει για δεκαετίες μεγάλες συγκρούσεις σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ο τελευταίος ηγέτης μιας εποχής που είχε αφήσει μελανή σφραγίδα στον κόσμο: Του Ψυχρού Πολέμου. Το 1962 κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «Κρίσης των πυραύλων» είχε διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς επέτρεψε στη Σοβιετική Ένωση να εγκαταστήσει βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι θα μπορούσαν να πλήξουν το αμερικανικό έδαφος. Η αντίδραση των ΗΠΑ ήταν άμεση με τον τότε πρόεδρο Τζον Κένεντι να απειλεί με πόλεμο και τον πλανήτη να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα για 13 ημέρες την αντιπαράθεση Ουάσινγκτον-Μόσχας, με φόντο το νησί της Καραϊβικής. Η στάση της Κούβας εκείνη την περίοδο, σε συνδυασμό με την ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα τρία χρόνια νωρίτερα (1959), είχαν ως αποτέλεσμα να επιβληθεί οικονομικό εμπάργκο από τις ΗΠΑ, το οποίο συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές του κουβανικού λαού.

Λόγω προβλημάτων υγείας και προχωρημένης ηλικίας ο Φιντέλ Κάστρο είχε μεταβιβάσει τις εξουσίες στον αδελφό του Ραούλ
Ο Φιντέλ Κάστρο κυβέρνησε την Κούβα για σχεδόν έναν αιώνα, την ώρα που στον Λευκό Οίκο μπήκαν και βγήκαν 11 Αμερικανοί πρόεδροι. Το 2008, λόγω προβλημάτων υγείας και προχωρημένης ηλικίας, μεταβίβασε τις εξουσίες στον αδελφό του Ραούλ. Οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι ήταν ο άνθρωπος που -μέσω της Κουβανικής Επανάστασης η οποία οδήγησε στην ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα- έδωσε την Κούβα πίσω στον λαό της, δημιουργώντας ένα κομμουνιστικό κράτος στην πόρτα των ΗΠΑ. Γι' αυτό τον λόγο πολεμήθηκε όσο λίγοι από τις αμερικανικές κυβερνήσεις, έχοντας μεταξύ άλλων γλυτώσει και από πολλές απόπειρες κατά της ζωής του. Ωστόσο, αρκετοί ήταν εκείνοι (κυρίως εξόριστοι Κουβανοί στις ΗΠΑ) που θεωρούν ότι περιόρισε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες, αναγκάζοντας πολλούς κατοίκους να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ.
Τα τελευταία χρόνια οι δημόσιες εμφανίσεις του ήταν σπάνιες, με την κρατική τηλεόραση να δίνει στη δημοσιότητα κατά διαστήματα εικόνες από συναντήσεις με απλούς ανθρώπους ή επίσημους προσκεκλημένους (Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ') στο σπίτι του, την ώρα που η κουβανική εφημερίδα Granma -επίσημο μέσο έκφρασης του Κομμουνιστικού Κόμματος- δημοσίευε άρθρα του. Η απουσία του από τα δημόσια δρώμενα είχε πυροδοτήσει αρκετές φορές τη φημολογία ότι ήταν νεκρός.

Τον Απρίλιο, ο Φιντέλ Κάστρο είχε δώσει μια σπάνια ομιλία την τελευταία ημέρα του συνεδρίου του Κομουνιστικού Κόμματος της Κούβας, κατά τη διάρκεια της οποίας αναγνώρισε το προχωρημένο της ηλικίας του, επισημαίνοντας όμως ότι τα ιδανικά του Κομμουνισμού παραμένουν ζωντανά και ότι ο λαός της Κούβας θα συνεχίσει να βγαίνει νικητής. «Σε λίγο γίνομαι 90. Σε λίγο θα γίνει ό,τι συμβαίνει σε όλους. Όλων το τέλος κάποτε έρχεται. Αλλά οι ιδέες του κουβανέζικου κομμουνισμού θα παραμένουν», τα γεμάτα νόημα λόγια που είχε πει εν μέσω έντονα φορτισμένου κλίματος.


Λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο, συμπλήρωσε τα 90 του χρόνια, με εορταστικές εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται σε όλη την Κούβα.

Ιστορικές έχουν μείνει οι πολύωρες ομιλίες του με στρατιωτική στολή κατά τη διάρκεια των οποίων στηλίτευε τον αμερικανικό επεκτατισμό και μιλούσε για έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι μπορούν να είναι ίσοι και να ζουν με ειρήνη. Η μακριά γενειάδα και το πούρο στο στόμα ήταν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά του στις δημόσιες εμφανίσεις του. Αν και είχε αποτραβηχτεί από την πολιτική ζωή, αφήνοντας στον αδελφό του τα ηνία, συνέχιζε να εκφράζει τις απόψεις του σε διάφορα θέματα, παρακολουθώντας τα αργά αλλά σταθερά βήματα της χώρας προς ένα πιο φιλελεύθερο καθεστώς, όπου δινόταν μεγαλύτερο χώρος στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Η «μαμά» Σοβιετική Ένωση, οι... μεταρρυθμίσεις στο real estate και το άνοιγμα στις ΗΠΑ

Η Κούβα δίνει εδώ και δεκαετίες τη δική της μάχη προκειμένου να επιβιώσει οικονομικά, ειδικά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, όταν και έχασε τον βασικό οικονομικό «αιμοδότη» της. Ενδεικτική περίπτωση αποτελεί το γεγονός πως για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών συνεχίζει να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο «φθηνό» πετρέλαιο που προμηθεύεται από τη «σύμμαχο» Βενεζουέλα.

Η απόσυρση του Φιντέλ από την πολιτική σκηνή το 2008 και η ανάληψη της προεδρίας από τον Ραούλ σηματοδότησε την αρχή σειράς μεταρρυθμίσεων στην οικονομική ζωή της χώρας​
Η απόσυρση του Φιντέλ από την πολιτική σκηνή το 2006 και η ανάληψη της προεδρίας από τον Ραούλ άνοιξε τον δρόμο για την προώθηση σειράς μεταρρυθμίσεων, οι οποίες εφαρμόζονται σταδιακά στο νησί της Καραϊβικής. Ο ιδιωτικός παράγοντας ενισχύθηκε, ενώ προωθήθηκαν μέτρα για την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών. Αρκετοί επαγγελματίες στον χώρο του λιανικού εμπορίου μπορούν πλέον να έχουν το δικό τους ιδιόκτητο κατάστημα και να λειτουργούν βάσει ορισμένων κανόνων του ελεύθερου εμπορίου (π.χ. να ορίζουν οι ίδιοι τις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών τους). Ανάλογα μέτρα προωθήθηκαν και στους τομείς της β' κατοικίας και του αυτοκινήτου. Την ίδια στιγμή, παρόλο που το αμερικανικό εμπάργκο εισαγωγών - εξαγωγών συνεχίζεται, χρόνια παρατηρείται «χαλάρωση» σε μια σειρά οικονομικών θεμάτων, όπως το τελικό ύψος των τραπεζικών εμβασμάτων από και προς την Κούβα, ενώ ενισχύθηκε και η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με τις αμερικανικές ακτές.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να «σπάσει ο πάγος» με τις ΗΠΑ και να υπάρξει επαναπροσέγγιση μεταξύ Αβάνας και Ουάσινγκτον, η οποία αποτυπώθηκε με δύο εξαιρετικά σημαντικά γεγονότα: το άνοιγμα της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Κούβας και την επίσημη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στη νησιωτική χώρα.


Η ζωή του Φιντέλ

Ο Κάστρο γεννήθηκε στο Μπιράν της Κούβας στις 13 Αυγούστου 1926. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας και για κάποιο χρονικό διάστημα άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Από φοιτητής ακόμα αναμείχτηκε στα επαναστατικά κινήματα εναντίον της δικτατορίας του Μπατίστα.

Με τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

Στην εξέγερση του Σαντιάγκο (26 Ιουλίου 1953) ήταν από τους αρχηγούς στην επίθεση κατά των στρατιωτικών καταυλισμών, συνελήφθη όμως και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ετών. Το 1955 αμνηστεύτηκε και κατέφυγε στις ΗΠΑ. Εκεί προσπάθησε να μυήσει στην επανάσταση τους εξόριστους Κουβανούς. Η αμερικάνικη κυβέρνηση όμως αντέδρασε και έτσι ο Κάστρο διέφυγε στο Μεξικό. Από κει, με λίγους άνδρες, αποβιβάστηκε στην Κούβα (2 Δεκεμβρίου 1956) και ανέβηκε στα βουνά.

Το επαναστατικό κίνημα πήρε μεγάλες διαστάσεις και οι αντάρτες, μετά από πολλές επιτυχίες, κατέλαβαν την 1η Ιανουαρίου 1959 την πρωτεύουσα Αβάνα. Ο Μπατίστα απέδρασε από την Κούβα και πρωθυπουργός ανέλαβε ο Φιντέλ Κάστρο (1959), αξίωμα το οποίο διατήρησε ως το 1976.

Η υποχώρηση του Σοβιετικού ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ στη μεγάλη κρίση της Κούβας τον Οκτώβριο του 1962 και η απομάκρυνση των σοβιετικών πυραύλων από το νησί προκάλεσε την οργή του Φιντέλ Κάστρο, με αποτέλεσμα να επέλθει ψυχρότητα στις σχέσεις Αβάνας-Μόσχας. Χρόνια αργότερα το ομολόγησε ο ίδιος ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης, στην εισήγησή του στο 1ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας: «Οι Κουβανοί δυσκολεύτηκαν τότε να καταλάβουν σε όλη της την έκταση την αξία αυτής της λύσης. Σήμερα όμως βλέπουμε αντικειμενικά ότι η κρίση του Οκτωβρίου του 1962 σήμαινε μια νίκη του επαναστατικού στρατοπέδου... Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέστησαν αργότερα πολεμικές βάσεις στην Κεντρική Αμερική και στη Φλόριντα για οργάνωση πειρατικών επιδρομών στις ακτές μας και έγιναν πολλές τέτοιες επιδρομές, οι επιδρομές αυτές δεν αποτελούσαν παρά τα τελευταία χτυπήματα του τραυματισμένου αλλά ανίκανου αυτοκρατορικού γοήτρου».Με τον ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Νικήτα Χρουστσόφ
Στα τέλη του Απριλίου του 1963 η Μόσχα έπεισε τον Φιντέλ να επισκεφτεί την Ε.Σ.Σ.Δ. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 27ης Απριλίου του 1963 ένα σοβιετικό Τουπόλεφ-114, που μετέφερε τον Κουβανό ηγέτη, έφτασε στην πόλη Μούρμανσκ, στον πολικό κύκλο. Την επομένη, 28 Απριλίου, η υποδοχή στη Μόσχα ήταν θριαμβευτική. Ο Νικίτα Χρουστσόφ και ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ, πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ, υποδέχθηκαν τον Κάστρο στο αεροδρόμιο Βνούκοβο. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε ανοικτό αυτοκίνητο, επευφημούμενοι από εκατοντάδες χιλιάδες Μοσχοβίτες στην πορεία προς την Κόκκινη Πλατεία, όπου έλαβε χώρα κολοσσιαία συγκέντρωση προς τιμήν του Κάστρο. Την Πρωτομαγιά ο Κάστρο και ο Χρουστσόφ παρακολούθησαν την παραδοσιακή συγκέντρωση από το μαυσωλείο της Κόκκινης Πλατείας, χαιρετώντας τα πλήθη που επευφημούσαν τον Κουβανό ηγέτη. Περίπου 100.000 άνθρωποι κατέκλυσαν και το Στάδιο Λένιν, όπου ο Κάστρο παρακολούθησε ποδοσφαιρικό αγώνα, αν και το αθλητικό πάθος του ήταν το μπέιζμπολ, το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα του οποίου είχε εγκαινιάσει στην Αβάνα στις 13 Απριλίου, πριν ξεκινήσει για την Ε.Σ.Σ.Δ.
Το 1965 έγινε γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας και το 1976 συγκέντρωσε στο πρόσωπό του τα αξιώματα του προέδρου του κράτους και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Το 1991 επανεκλέχτηκε γενικός γραμματέας του κόμματος και το 1993, 1998 και 2003 το Συμβούλιο των Αντιπροσώπων ανανέωσε για πέντε χρόνια την προεδρική του θητεία. Αναδείχτηκε σε ηγετική μορφή του Τρίτου Κόσμου και ανέπτυξε τους δεσμούς της χώρας του τόσο με αφρικανικές όσο και με ασιατικές χώρες. Το 1975 έστειλε στρατεύματα στην Ανγκόλα στο πλευρό του Λαϊκού Κινήματος για την Απελευθέρωση της Ανγκόλας και το 1978 στην Αιθιοπία για την αντιμετώπιση της εισβολής της Σομαλίας.

Το γεγονός αυτό, καθώς και η βοήθεια που πρόσφερε στους Σαντινίστας της Νικαράγουας το 1979, επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1991 η ανατροπή των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού και η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης σήμαναν την απαρχή μεγάλων οικονομικών δυσκολιών για την Κούβα και ο Κάστρο αναγκάστηκε να κάνει ορισμένα ανοίγματα προς την κατεύθυνση της φιλελευθεροποίησης της κουβανικής οικονομίας. Τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Λένιν (1961) και το χρυσό μετάλλιο Ζολιό-Κιουρί για την ειρήνη το 1972. Συνέγραψε πολιτικά έργα, τα νεότερα από τα οποία είναι Οκτωβριανή Επανάσταση και η Επανάσταση της Κούβας (1978), Φιντέλ (1987).

Ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο υπεβλήθη σε εγχείρηση στο έντερο, καθώς έπασχε από καρκίνο, στο συγκεκριμένο σημείο, στις 31 Ιουλίου 2006 και μεταβίβασε προσωρινά την εξουσία στον αδελφό του, Ραούλ Κάστρο. Στις 19 Φεβρουαρίου του 2008, έπειτα από μισό αιώνα στο τιμόνι της Κούβας, ο Κάστρο ανακοίνωσε την οριστική παραίτησή του.

Σημαντικοί σταθμοί στη ζωή του
1926: Στις 13 Αυγούστου γεννήθηκε στο Μπιράν (νοτιοανατολικό της Κούβας)
1931-1945: Μαθήτευσε σε Σχολείο Ιησουϊτών
1945: Εισάγεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αβάνας
1946: Εκφωνεί τον πρώτο του λόγο ως πολιτικός ηγέτης για να διαμαρτυρηθεί για την αύξηση των εισιτηρίων στα λεωφορεία.
1948: Στις 12 Οκτωβρίου παντρεύτηκε τη Μίρτα Ντίαζ-Μπαλάρτ
1950: Παίρνει το διδακτορικό του δίπλωμα στο Αστικό δίκαιο και το πτυχίο του στο Διπλωματικό και προξενικό δίκαιο από τη Νομική σχολή της Αβάνας
1952: Στις 10 Μαρτίου, λίγο μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Φουλχένσιο Μπατίστα, οργάνωσε ένα παράνομο ένοπλο κίνημα
1953: Στις 26 Ιουλίου ο Κάστρο μαζί με τους αντάρτες του επιτίθενται σε στρατώνα της Μονκάδα. Την 1η Αυγούστου ο Κάστρο συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ετών στο νησί των Πεύκων στον Ειρηνικό, μαζί με τον αδελφό του Ραούλ
1955: Ο Μπατίστα απένειμε αμνηστία στον Φιντέλ, ο οποίος στις 12 Ιουνίου ίδρυσε το Κίνημα της 26ης Ιουλίου. Εξόριστος στο Μεξικό, γνώρισε τον Αργεντινό Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα
1956: Στις 2 Δεκεμβρίου ο Κάστρο με τους άνδρες του κατέφτασαν στην Κούβα με το γιοτ «Γκράνμα». Ύστερα από σφοδρές μάχες με τον στρατό, ο Κάστρο και άλλοι 16 επιζώντες κατέλαβαν τη Σιέρρα Μαέστρα
1959: Την 1η Ιανουαρίου ο Μπατίστα διέφυγε στο εξωτερικό καθώς η επανάσταση πλησίαζε τη νίκη. Στις 8 του ίδιου μήνα ο Κάστρο έφτασε θριαμβευτικά στην Αβάνα
1960: Εθνικοποιεί τις 166 αμερικάνικες επιχειρήσεις που παρέμειναν στην Κούβα.
1961: Στις 3 Ιανουαρίου διακόπηκαν οι διπλωματικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον. Στις 16 Απριλίου ο Κάστρο διακήρυξε τον «σοσιαλιστικό χαρακτήρα» της επανάστασης
1961: Στις 17-19 Απριλίου έγινε ανεπιτυχής προσπάθεια απόβασης 1.400 αντικαθεστωτικών στον Κόλπο των χοίρων
1962: Στις 22 ως τις 28 Οκτωβρίου η «κρίση των πυραύλων» έφερε αντιμέτωπες τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση
1965: Στις 2 Οκτωβρίου ιδρύθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας
1980: Τον Μάιο, ο Κάστρο έδωσε τη δυνατότητα σε όσους Κουβανούς επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν το νησί, με αποτέλεσμα να φύγουν περίπου 125.000 άνθρωποι
1989: Στις 13 Ιουλίου ο ήρωας του πολέμου της Ανγκόλα, στρατηγός Αρνάλντο Οτσόα, κατηγορήθηκε για εμπόριο ναρκωτικών και εκτελέστηκε
1990: Η οικονομία της Κούβας κατέρρευσε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης
1994: Στις 5 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα η πρώτη εξέγερση μετά την επανάσταση. Υπολογίζεται ότι 40.000 Κουβανοί διέφυγαν στις ΗΠΑ
1998: Στις 21 με 26 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η ιστορική επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β'
2003: 75 αντικαθεστωτικοί συνελήφθησαν τον Μάρτιο
2006: Ο Φιντέλ Κάστρο μεταβίβασε προσωρινά την εξουσία στο νεότερο αδελφό του Ραούλ Κάστρο
2008: Ανακοινώνει την επίσημη αποχώρησή του από την ηγεσία της Κούβας.
Read More »
Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο Φιντέλ Κάστρο  Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο Φιντέλ Κάστρο Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 26, 2016 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν δύο γυναίκες ηλικίας 31 και 18 χρονών

Σάββατο, Νοεμβρίου 26, 2016


Δύο (02) αλλοδαπές, ηλικίας 31 και 18 χρονών, συνελήφθησαν πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, εντός του επιβατηγού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διότι σε διενεργηθέντα έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η 31χρονη κατείχε και επέδειξε για λογαριασμό της ανωτέρω 18χρονης ταξιδιωτικό έγγραφο το οποίο ανήκει σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό να την προωθήσει παράνομα στο εξωτερικό.
Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο. 
Read More »
Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν δύο γυναίκες ηλικίας 31 και 18 χρονών Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν δύο γυναίκες ηλικίας 31 και 18 χρονών Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 26, 2016 Rating: 5

Σεισμική δόνηση τα ξημερώματα

Σάββατο, Νοεμβρίου 26, 2016Σεισμική δόνηση 3,3 Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα, ο οποίος και έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Ηπέιρου.
Σύμφωνα με την αυτόματη, προκαταρκτική λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός εκδηλώθηκε στις 5:43 και το επίκεντρο εντοπίστηκε 27 χιλιόμετρα Ανατολικά-Βορειοανατολικά της Πάργας.
Το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλίόμετρα. 
Read More »
Σεισμική δόνηση τα ξημερώματα Σεισμική δόνηση τα ξημερώματα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 26, 2016 Rating: 5

FADED: Το νέο video clip του 2ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Νοεμβρίου 26, 2016

Το Video clip δημιουργήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος ΄΄Καλλιτεχνική Παιδεία΄΄από το τμήμα Α3 του 2 ΓΕΛ Ηγουμενίτσας το σχολικό έτος 2016-2017
 

Πήραν μέρος:
  • Γεωργία Καρβούνη
  • Ελευθερία Κιάπε
  • Δημήτρης Κιρμιτσόγλου
  • Θοδωρής Ιωάννου
  • Ναταλία Καλογερή
  • Άγγελος Λάμπρου
  • Ηλιάνα Κάτσιου
  • Στέλλα Καλλέ

Read More »
FADED: Το νέο video clip του 2ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας FADED: Το νέο video clip του 2ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 26, 2016 Rating: 5

Σελίδες