Θεσπρωτία: Το «κρυμμένο» αρχαίο θέατρο των Γιτάνων (+ΒΙΝΤΕΟ)

Κυριακή, Αυγούστου 05, 2018



To 1913, o γαλλοελβετός φωτογράφος Fred Boissonas απαθανάτιζε με τον φακό του βοσκούς σε μια θεσπρωτική ερειπωμένη πόλη, με αρχαία κατάλοιπα, 16 χλμ. μακριά από την Ηγουμενίτσα και με τον ποταμό Καλαμά να βρίσκεται στα «πόδια» της. Η πόλη αυτή ήταν τα αρχαία Γίτανα, χτισμένη στα μέσα του 4ου αι. π.Χ. σε μια προνομιακή θέση από άποψη οχύρωσης, μια πόλη που αποτέλεσε πολιτικό κέντρο και έδρα του Κοινού των Θεσπρωτών, μέχρι που καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους για να παρακμάσει σταδιακά και να εγκαταλειφθεί εντέλει προς το τέλος του 1ου αι. π.Χ.

Εκατό χρόνια μετά την περιήγηση του Boissonas, η ερειπωμένη πόλη προσπαθεί να αποκτήσει μια νέα ζωή, να βγει από τη λήθη αιώνων και να βρει μια θέση στον πολιτιστικό χάρτη της Ηπείρου κι όχι μόνο. Από το 2009, όταν και ολοκληρώθηκαν μια σειρά από παρεμβάσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, ο αρχαίος οικισμός έγινε επισκέψιμος.

Το μεγάλο στοίχημα όμως της τοπικής Εφορείας είναι η ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου των Γιτάνων, το οποίο, με χωρητικότητα 4.000 ατόμων, εξυπηρετούσε όχι μόνο τη διδασκαλία αρχαίου δράματος, αλλά και τις πολιτικές συγκεντρώσεις των Ηπειρωτών. Το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων αποτελεί ένα από τα πέντε αρχαία θέατρα της «πολιτιστικής διαδρομής» που έχει σχεδιάσει η Περιφέρεια Ηπείρου με τη συνεργασία του σωματείου «Διάζωμα».

Σε αυτό το θέατρο, τα τελευταία δύο χρόνια, αθόρυβα και ήσυχα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας που συνήθως τα «τραβάνε» τα θέατρα της αρχαίας Δωδώνης και της ρωμαϊκής Νικόπολης, γίνεται πολλή δουλειά από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.

Η ένταξη του έργου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» έγινε τον Αύγουστο του 2016, με προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ. Ωστόσο οι εργασίες είχαν ξεκινήσει νωρίτερα, από το φθινόπωρο του 2015 (με υπεύθυνο του έργου, τότε, τον αρχαιολόγο Γιώργο Ρήγινο), καθώς τα αρχαία θέατρα της Δωδώνης και των Γιτάνων ήταν τα δύο πρώτα «υποψήφια προς ένταξη στο ΕΣΠΑ έργα».

Μία από τις βασικές αποστολές της αρχαιολογικής υπηρεσίας είναι η αποκατάσταση των τριών κεντρικών κερκίδων του κάτω τμήματος του κοίλου του λίθινου θεάτρου -το θέατρο έχει συνολικά επτά κερκίδες. Η μελέτη αποκατάστασης των κερκίδων αυτών προέβλεπε μεταξύ άλλων αποσυναρμόλογηση των θραυσμένων εδωλίων, συγκόλλησή τους στον εργοταξιακό χώρο και στη συνέχεια επανατοποθέτηση των συντηρημένων εδωλίων. Σύμφωνα με την προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων Θεσπρωτίας και επικεφαλής της ομάδας επίβλεψης του έργου Γεωργία Πλιάκου, η οποία –από κοινού με τους αρχαιολόγους Γιώργο Ρήγινο και Βασιλική Λάμπρου- παρουσίασε το έργο στο συνέδριο «Το αρχαιολογικό έργο στη Βορειοδυτική Ελλάδα και στα νησιά του Ιονίου», τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε η επανατοποθέτηση στην τρίτη κερκίδα των αρχιτεκτονικών μελών που είχαν συγκολληθεί και συντηρηθεί, όπως και η επί τόπου ανάταξη εδωλίων που λόγω ολίσθησης του υπεδάφους είχαν μετατοπιστεί από την αρχική τους θέση. «Οι ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων ήταν ένας αυστηρός τρόπος ελέγχου, που επιβεβαίωσε την επιτυχία της επέμβασης» ανέφερε η κ. Πλιάκου.



Η ομάδα επίβλεψης του έργου, την οποία απαρτίζουν, εκτός από την κ. Πλιάκου, η αρχαιολόγος κ. Λάμπρου και ο πολιτικός μηχανικός Φώτης Βάσσης, προχωρά και σε συντήρηση των εγχάρακτων επιγραφών με ονόματα (π.χ. Αλέξανδρος, Παυσανίας, Νικόστρατος κ.λπ.) που φέρουν στην πρόσθια πλευρά τους δεκάδες εδώλια.

Πέραν της αποκατάστασης των εδωλίων του αρχαίου θεάτρου, στα Γίτανα υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν και κάποιες απαραίτητες υποδομές, όπως η επέκταση των υφιστάμενων δικτύων κοινής ωφελείας, η εγκατάσταση αντικεραυνικής προστασίας, η βελτίωση της βατότητας της διαδρομής εξόδου από το θέατρο και η επιλεκτική αποκατάσταση της υπάρχουσας περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου. 
 

Διαβάστε το πλήρες δημοσίευμα της κ. Β. Αγγέλη στον σύνδεσμο που ακολουθεί:
Το «κρυμμένο» αρχαίο θέατρο των Γιτάνων – typos-i.gr


 
Read More »
Θεσπρωτία: Το «κρυμμένο» αρχαίο θέατρο των Γιτάνων (+ΒΙΝΤΕΟ)  Θεσπρωτία: Το «κρυμμένο» αρχαίο θέατρο των Γιτάνων (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 05, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Καταγγελία προς την Κτηματική Υπηρεσία, τον ΟΛΗΓ και το Λιμεναρχείο

Κυριακή, Αυγούστου 05, 2018
Επώνυμη καταγγελία κατέθεσε συμπολίτης μας, προς την Κτηματική Υπηρεσία, τον ΟΛΗΓ και το Λιμεναρχείο, με κοινοποίηση προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας, τον Δήμο Ηγουμενίτσας/τμήμα πράσινου, τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας καθώς και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Η καταγγελία που είναι σε μορφή ερωτημάτων, αφορά την καταπάτηση κοινόχρηστων χώρων αλλά και την ανεξέλεγκτη κοπή δέντρων, στην παραλιακή ζώνη της Ηγουμενίτσας. 
Διαβάστε την ολόκληρη: 




ΠΡΟΣ :
TOΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΛΙΜΕΝΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ (Ο.Λ.Η.Γ.)
Κον ΛΙΜΕΝΑΡΧΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Ενταύθα

ΘΕΜΑ: Ερώτημα-καταγγελία

Με την παρούσα—και με δεδομένο ότι η οδός Εθνικής Αντιστάσεως τυγχάνει της δικής σας αρμοδιότητας και εποπτείας — παρακαλώ να με ενημερώσετε επί των παρακάτω:

1ον Εάν οι (εν εξελίξει) εργασίες επέκτασης του χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων του café “THE BANK” τόσο κατά μήκος της οδού -- για τουλάχιστον 5 μέτρα-- όσο και εις βάθος -- εντός του πάρκου-- για 40 περίπου (επιπλέον) εκατοστά τυγχάνουν σύννομες —υφίσταται δηλ. σχετική υφ υμών αδειοδότηση.

2ον Εαν το δημόσιο παγκάκι που προϋπήρχε στον υπό επέκταση χώρο αφαιρέθηκε (πρόσφατα) --προφανώς απ τους ιδιοκτήτες του café-- κατόπιν σχετικής έγκρισης της υπηρεσίας σας η είναι αποτέλεσμα αυθαίρετης ενέργειας.

Παρενθετικά σημειώνω ότι, εξ αιτίας των εργασιών επέκτασης, κινδυνεύει άμεσα με κοπή-- η τουλάχιστον βάρβαρη κλάδευση -- παρακείμενο δένδρο (Φίκος), πράγμα που είναι εξόφθαλμα (και μετά βεβαιότητας) αναμενόμενο , εάν αναλογιστεί — παρατηρήσει κανείς τους υπόλοιπους τέσσερις Φίκους (εκ των οποίων ο ένας έχει, προ πολλού, καρατομηθεί ) οι οποίοι είχαν την ατυχία να βρεθούν κάτω απ την τέντα των εν λόγω cafe και που-- χρόνια τώρα-- κατακρεουργούμενα ασύστολα, δίνουν μια άκρως θλιβερή εικόνα.

3ον Εάν και κατά πόσον η αρχική αδειοδότηση για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων τόσο του café “THE BANK” όσο και της παρακείμενης καφετέριας “VANILIA” προέβλεπε την παραχώρηση έκτασης εντός του πάρκου,με συνέπεια την συρρίκνωση του--ενέργειας καθ ημάς παντελώς απαράδεκτης-- και σε βάθος ενός περίπου μέτρου επι είκοσι πέντε περίπου μέτρα μήκος.

4ον Πέραν των ως άνω παρακαλείσθε να ελέγξετε αν η (σχετικά πρόσφατη) κοπή τριών ρωμαλέων καλλωπιστικών φιλυρών (φλαμουριών) εκ μέρους των ιδιοκτητών των café “streto” (μια) και “city” (δυο) -επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως- έγινε κατόπιν αδείας εκ μέρους σας ή ήταν ενέργεια αυθαίρετη και κατά συνέπεια παράνομη.

Και εάν μεν για όλα τα παραπάνω και μετά από έρευνα που θέλετε διεξάγει -υποθέτω επιτοπίως- διαπιστώσετε ότι υφίστανται σχετικές αδειοδοτήσεις παρακαλώ θεωρείστε το παρόν περιττό.

Σε αντίθετη όμως περίπτωση παρακαλώ να με ενημερώσετε αφ' ενός αν η υπηρεσία σας επέβαλλε --η πρόκειται να επιβάλλει-- κάποιες κυρώσεις και, αφ' ετέρου, με ποιες ενέργειες προτίθεστε μελλοντικά να αντιμετωπίσετε ανάλογες δυσάρεστες καταστάσεις.

Τέλος, δηλώνω κατηγορηματικώς ότι, ο μόνος και αποκλειστικός λόγος γραφής του παρόντος, ως ερώτημα — καταγγελία, είναι η προσωπική μου ευθιξία και ευαισθησία ως απλού πολίτη, απέναντι σε θέματα κακοποίησης περιβάλλοντος και φαινόμενα κραυγαλέου ετσιθελισμού και αυθαιρεσίας που επιδεικνύεται από μερίδα συμπολιτών μου.

Β.Σ.
Κοινοποίηση:
Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας
Δήμο Ηγουμενίτσας/τμήμα πράσινου
Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας
Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Ηγουμενίτσα 2 Αυγούστου 2018


Read More »
Ηγουμενίτσα: Καταγγελία προς την Κτηματική Υπηρεσία, τον ΟΛΗΓ και το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσα: Καταγγελία προς την Κτηματική Υπηρεσία, τον ΟΛΗΓ και το Λιμεναρχείο Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 05, 2018 Rating: 5

Επιστροφή στα δροσερά, κρυστάλλινα νερά της Λαγκάβιτσας.....

Κυριακή, Αυγούστου 05, 2018


Read More »
Επιστροφή στα δροσερά, κρυστάλλινα νερά της Λαγκάβιτσας..... Επιστροφή στα δροσερά, κρυστάλλινα νερά της Λαγκάβιτσας..... Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 05, 2018 Rating: 5

Κατατέθηκε η ΜΠΕ για τον ελληνοϊταλικό αγωγό φυσικού αερίου - Στο Φλωροβούνι Θεσπρωτίας το σημείο προσαιγιάλωσης

Κυριακή, Αυγούστου 05, 2018


Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος κατατέθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, μετά τις αλλαγές και τις επικαιροποιήσεις που είχαν γίνει, για τον ελληνοιταλικό αγωγό φυσικού αερίου. Πρόκειται για ένα έργο που την δεκαετία του 2000 είχε αποτελέσει την μεγάλη προτεραιότητα της χώρας, στην συνέχεια όμως τέθηκε στο περιθώριο. Τον τελευταίο χρόνο και μετά τις συμφωνίες που έγινε επανήλθε στο προσκήνιο και πλέον το ενδιαφέρον για την κατασκευή του έχει αναζωπυρωθεί. Η ΜΠΕ κατατέθηκε από την εταιρία IGI Poseidon ενώ εκπονήθηκε από κοινού από Έλληνες και διεθνείς εμπειρογνώμονες σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ελλάδας και της ΕΕ.

Ο αγωγός ΠΟΣΕΙΔΩΝ θα συνδέσει την Ελλάδα με το Ιταλικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, το ρόλο της ως κόμβου φυσικού αερίου της περιοχής, καθώς και την ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου.

Το έργο ΠΟΣΕΙΔΩΝ προάγει τον ανταγωνισμό, την ευελιξία των συστημάτων μεταφοράς και την περαιτέρω ολοκλήρωση των περιφερειακών και Ευρωπαϊκών ενεργειακών αγορών.

Η ΜΠΕ περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή της προτεινόμενης όδευσης του αγωγού, καθώς και των συνοδευτικών εγκαταστάσεων – μόνιμων και προσωρινών – που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής.

Ο αγωγός Ποσειδών αποτελείται από δύο τμήματα συνολικού μήκους 976 χιλιομέτρων. Το χερσαίο τμήμα εκτείνεται σε μήκος περίπου 760 χλμ., ακολουθώντας δυτική πορεία από τους Κήπους μέχρι το Φλωροβούνι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, ενώ το υποθαλάσσιο τμήμα του εκτείνεται σε μήκος περίπου 216 χλμ., μέχρι το σημείο προσαιγιάλωσης στην Ιταλία και τον μετρητικό σταθμό στην Περιφέρεια της Απουλίας (Οτράντο).

Στην πρώτη φάση κατασκευής ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ προβλέπεται να συνδεθεί με το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου καθώς και με τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) στην Κομοτηνή, ενώ στη δεύτερη φάση ανάπτυξης και με τον αγωγό EastMed.

Ο αγωγός θα διασχίσει 14 Περιφερειακές Ενότητες της Ελληνικής Επικράτειας: (Έβρος, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Κοζάνη, Γρεβενά, Τρίκαλα, Ιωάννινα, και Θεσπρωτία).

Επιδίωξη της εταιρίας IGI, με την εκπόνηση της ΜΠΕ, είναι η προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη μεγιστοποίηση των οικονομικών και κοινωνικών οφελών που θα αποφέρει το έργο στις κοινότητες που επηρεάζονται από την υλοποίηση του.

Ως εκ τούτου, η προτεινόμενη όδευση σχεδιάστηκε μετά από συνεργασία με εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές και από μία διεξοδική αξιολόγηση προωθώντας μία περιβαλλοντικά και κοινωνικό-οικονομικά αποτελεσματική επιλογή η οποία μετριάζει τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις.

Η IGI σκοπεύει να συνεργαστεί πλήρως με τους ενδιαφερόμενους φορείς για να μεγιστοποιήσει περαιτέρω τα οφέλη του αγωγού Ποσειδών, κατά τη διεξαγωγή της δημόσιας διαβούλευσης η οποία θα πραγματοποιηθεί όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος πληρότητας της ΜΠΕ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


 
Read More »
Κατατέθηκε η ΜΠΕ για τον ελληνοϊταλικό αγωγό φυσικού αερίου - Στο Φλωροβούνι Θεσπρωτίας το σημείο προσαιγιάλωσης Κατατέθηκε η ΜΠΕ για τον ελληνοϊταλικό αγωγό φυσικού αερίου - Στο Φλωροβούνι Θεσπρωτίας το σημείο προσαιγιάλωσης Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 05, 2018 Rating: 5

Στον μυθικό ποταμό Αχέροντα (+ΒΙΝΤΕΟ)

Κυριακή, Αυγούστου 05, 2018




Στους πρόποδες των βουνών του Σουλίου, οι πηγές του Αχέροντα. Μέσα σε ένα τοπίο, απέραντης γαλήνης και μοναδικού φυσικού κάλλους.
Ο Αχέρων ποταμός, ο δρόμος για τον κάτω κόσμο.. το σκοτεινό βασίλειο του θεού Πλούτωνα ή αλλιώς Άδη που σημαίνει αόρατος στα αρχαία ελληνικά από το ᾍδης ή Ἅιδης. 
Ο Αχέρων Ποταμός πήρε το όνομα από τη λέξη άχος ­ λύπη, Αχέρων ­ χωρίς χαρά, ποταμός της λύπης, είναι από τους πιο διάσημους παγκοσμίως, όχι τόσο για το μέγεθός του, αλλά εξ αιτίας του μεταφυσικού περιεχομένου των μυθολογικών πληροφοριών που κουβαλάει στα νερά του. 
Λέγεται και Μαυροπόταμος, γιατί σύμφωνα με τη Μυθολογία, κατά την Τιτανομαχία , οι Τιτάνες για να ξεδιψάσουν ήπιαν νερό από τον Αχέροντα και ο Δίας πάνω στο θυμό του μαύρισε και πίκρανε τα νερά του. 
Άλλες ονομασίες του ποταμού είναι Φαναριώτικος και Καμαριώτικο ποτάμι.


 
 
Read More »
Στον μυθικό ποταμό Αχέροντα (+ΒΙΝΤΕΟ) Στον μυθικό ποταμό Αχέροντα (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 05, 2018 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.