Grimaldi: Παγκόσμιο πρόβλημα η έλλειψη ναυτικών | Τα σχέδια για την Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2023
Grimaldi: Παγκόσμιο πρόβλημα η έλλειψη ναυτικών | Τα σχέδια για την Ηγουμενίτσα


Το πιεστικό πρόβλημα της έλλειψης ναυτικών σε παγκόσμιο επίπεδο αναδεικνύει στη συνέντευξη του στα ΝΕΑ ο πρόεδρο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητήριου (ICS) και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Grimaldi, Emanuele Grimaldi.
Παράλληλα ο κ. Grimaldi αναφέρεται στα επενδυτικά σχέδια του ομίλου στη χώρα μας όπου όπως είναι γνωστό ελέγχει την ακτοπλοϊκή εταιρεία Μινωικές Γραμμές ενώ πρόσφατα απέκτησε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας έναντι 84,1 εκατ. ευρώ και έχει καταθέσει το ενδιαφέρον και στο διαγωνισμό πώλησης του λιμανιού του Ηρακλείου.
Ο κ. Grimaldi αναφέρεται αρχικά στα περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή ναυτιλία σημειώνοντας ότι τα εναλλακτικά καύσιμα που προσφέρουν την απαλλαγή από τον άνθρακα δεν είναι έτοιμα καθώς η τεχνολογία δεν είναι διαθέσιμη.
Ως εκ τούτου, εκτιμά ότι πρέπει να «επιλέξουμε μέτρα που σταδιακά φθάνουν στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές των θαλάσσιων μεταφορών». Στη συνέχεια αναφέρεται στο επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων που αφορά στον εκσυγχρονισμό του στόλου του με στόχο «να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα». Όπως αναφέρει ο όμιλος υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα ναυπήγησης 25 πλοίων (con-ro, ro-ro, PCTC και ro-pax ferries) που πρόκειται να παραδοθούν την επόμενη πενταετία.

Η πρόταση του ICS
Μιλώντας ο κ. Grimaldi για την πρόταση του ICS που προβλέπει την επιβολή ενός τέλους (εισφοράς) στα καύσιμα εξηγεί ότι το σύστημα χρηματοδότησης και ανταμοιβής (fund & reward) του ICS στοχεύει να ανταμείψει όσους χρησιμοποιούν καύσιμα χαμηλών εκπομπών και να διασφαλίσει ότι τουλάχιστον το 5% της ενέργειας που χρησιμοποιείται από τη ναυτιλία παγκοσμίως παράγεται από εναλλακτικά καύσιμα έως το 2030.
«Έχουμε προτείνει συμπληρώνει, οι συνεισφορές από τον παγκόσμιο στόλο να συγκεντρωθούν σε ένα διεθνές ταμείο (International Maritime Sustainability Fund) που θα μπορούσε δυνητικά να συγκεντρώνει δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, τα οποία στη συνέχεια θα δεσμεύονται για τη μείωση του χάσματος τιμών, μεταξύ των υφιστάμενων καυσίμων των πλοίων που είναι υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα και των εναλλακτικών καυσίμων, όσο και για την υποστήριξη των πολύ αναγκαίων επενδύσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες για την παραγωγή νέων ναυτιλιακών υποδομών ανεφοδιασμού καυσίμων», εξηγεί ο κ. Grimaldi.
Όσον αφορά τις προτεραιότητές του ICS πέραν των περιβαλλοντικών θεμάτων ο κ. Grimaldi αναφέρεται σε ένα «πιεστικό» όπως το χαρακτηρίζει πρόβλημα που είναι η έλλειψη ναυτικών σε παγκόσμια κλίμακα. «Στο ICS αναγνωρίζουμε ότι δεν είναι μόνο σημαντικό να εξετάσουμε λύσεις για την προσέλκυση της επόμενης γενιάς σε μια ναυτική καριέρα, αλλά και να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας και τη ζωή του πληρώματος στα πλοία». Επίσης υπογραμμίζει τον πολύ σημαντικό ρόλο των ναυτικών στην πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας και προαναγγέλλει μια διεθνή διάσκεψη για τους ναυτικούς μας – «Seafarer 2050» – όπου θα συγκεντρώσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους για να βρούμε λύσεις και να εξασφαλίσουμε μια δίκαιη μετάβαση για όλους.

Τα σχέδια για την Ηγουμενίτσα
Απαντώντας σε ερώτηση του για τα σχέδια που έχει για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας όπου ανεδείχθη πλειοδότης τονίζει ότι «το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι η πύλη της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια και την Τουρκία, και έχει πολλές ανεκμετάλλευτες δυνατότητες που σκοπεύουμε να αναπτύξουμε, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας αλλά και της τοπικής κοινωνίας». «Έχουμε, συνεχίζει, ένα φιλόδοξο σχέδιο που στοχεύει στην περαιτέρω αύξηση των ροών επιβατών και τροχήλατου φορτίου από και προς την Ηγουμενίτσα. Επιπλέον, επιθυμούμε να επενδύσουμε στην περαιτέρω αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του λιμανιού, για παράδειγμα τη μετατροπή του σε «πράσινη» υποδομή με την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος».

Ενίσχυση των γραμμών από και προς Ελλάδα
Για τις επενδύσεις του Ομίλου στην Ελλάδα ο κ. Grimadi αναφέρει ότι «είμαστε πάντα ανοιχτοί στη μελέτη νέων ευκαιριών για την περαιτέρω ανάπτυξη των ναυτιλιακών και logistics δραστηριοτήτων οπουδήποτε στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας όπου είμαστε παρόντες εδώ και δεκαετίες». Αφού επισημαίνει ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχει επιδείξει μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη της οικονομίας της τονίζει ότι «τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στην πρόσφατη φιλόδοξη επένδυσή μας στην Ηγουμενίτσα, στην προσφορά για άλλα ελληνικά λιμάνια και στην περαιτέρω ενίσχυση των τακτικών μας δρομολογίων ro-ro και ro-pax προς και από την Ελλάδα».
Read More »
Grimaldi: Παγκόσμιο πρόβλημα η έλλειψη ναυτικών | Τα σχέδια για την Ηγουμενίτσα Grimaldi: Παγκόσμιο πρόβλημα η έλλειψη ναυτικών | Τα σχέδια για την Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2023 Rating: 5

Βασίλης Γιόγιακας: «Η Θεσπρωτία θα αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης του Θεματικού Τουρισμού»

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2023
Βασίλης Γιόγιακας: «Η Θεσπρωτία θα αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης του Θεματικού Τουρισμού»Ο βουλευτής της ακριτικής και μονοεδρικής πλέον, Θεσπρωτίας της ΝΔ, μιλά στο GOV NEWS για την ανάπτυξη της περιοχής, τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μόνιμοι κάτοικοί της, για τις επερχόμενες εκλογές, την αυτοδυναμία και τις προοπτικές για κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο Βασίλης Γιόγιακας, γιατρός καρδιολόγος, είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην Θεσπρωτία και αυτό φάνηκε στις εκλογές του 2019, όπου «έκοψε» πρώτος το νήμα, με σχεδόν διπλάσια διαφορά από τον δεύτερο.
Στις επικείμενες εκλογές το στοίχημα είναι μεγάλο, καθώς μετά τα αποτελέσματα της απογραφής του πληθυσμού το 2021, η Θεσπρωτία χάνει μια έδρα και πλέον, εκλέγεται ένας βουλευτής.
Ένας από τους βασικούς στόχους της ΝΔ, όπως έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η «γαλάζια» παράταξη να επικρατήσει σε όλες τις μονοεδρικές περιφέρειες.
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ μιλώντας στο GOV NEWS, σημείωσε ότι επιβάλλεται να μην υπάρξει εφησυχασμός και οι πολίτες να πάνε μαζικά να ψηφίσουν, τόσο στην πρώτη, όσο και στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, για να αποκτήσει ο τόπος μια «σταθερή αυτοδύναμη κυβέρνηση».
Ο κ. Γιόγιακας, υπογράμμισε ότι στη Θεσπρωτία υπάρχουν πολλές δυνατότητες να αναπτυχθεί ο λεγόμενος Θεματικός Τουρισμός: από την ορεινή πεζοπορία, την ορεινή ποδηλασία και τις αναρριχήσεις, μέχρι τις δραστηριότητες σε ποταμούς και τον αγροτουρισμό.
Παράλληλα, αναφερόμενος στα προβλήματα της ακριτικής περιοχής, τόνισε ότι το μεγαλύτερο είναι το «το δημογραφικό, καθώς ο πληθυσμός γερνάει», ενώ επισήμανε ότι οι δομές υγείας, αν και έχουν γίνει ενέργειες προς την σωστή κατεύθυνση, χρειάζεται να ενισχυθούν περαιτέρω με προσωπικό και εξοπλισμό.

Εκπροσωπείτε στην Βουλή μια ιστορική, πανέμορφη, αλλά και με πολλά προβλήματα περιοχή, τη Θεσπρωτία. Αποτελεί γεγονός πως, τα τελευταία 3,5 χρόνια η ανάπτυξη στην Θεσπρωτία είναι σημαντική. Αυτό όμως, δεν σημαίνει πως έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους. Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται;
Βασίλης Γιόγιακας: Λόγω της πανδημίας αλλά και της ενεργειακής κρίσης στη συνέχεια, η προηγούμενη τριετία δεν ήταν μια «κανονική» τριετία για τη Θεσπρωτία, όπως δεν ήταν και για τη χώρα. Τα πολλά και διαφορετικά μέτρα στήριξης προς τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, αλλά και η πολύ καλή περυσινή τουριστική σαιζόν θεωρώ ότι κράτησαν όρθια την τοπική οικονομία ώστε να μπορούμε σήμερα να είμαστε σε ένα σημείο που μάς επιτρέπει να αισιοδοξούμε. Το μεγαλύτερο θέμα της Θεσπρωτίας, που προκαλεί και άλλα, είναι το δημογραφικό: ο πληθυσμός γερνάει, οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι από τις γεννήσεις, χωριά και οικισμοί μαραζώνουν, αν δεν έχουν ήδη ερημώσει… Επίσης, η εκτόξευση του κόστους στην αγροτική παραγωγή που ήρθε αμέσως μετά την πανδημία έχει φέρει πολλούς παραγωγούς σε δύσκολη θέση, παρά τη σοβαρή προσπάθεια που έχει γίνει από την Κυβέρνηση για την ανακούφισή τους.

Βασικό, χρόνιο πρόβλημα αποτελούσε η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις δομές υγείας της περιοχής. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει από το αρμόδιο υπουργείο τα τελευταία χρόνια προκειμένου να στελεχωθούν με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό οι δομές;
Βασίλης Γιόγιακας: Ως γιατρός θα έλεγα ότι στη Θεσπρωτία το βασικό θέμα δεν είναι η έλλειψη δομών υγείας, αλλά η στελέχωση και ο εξοπλισμός τους. Δηλαδή όχι να φτιάξεις ένα ακόμα Κέντρο Υγείας, αλλά να στηρίξεις αυτά που υπάρχουν με προσωπικό, μηχανήματα, αναλώσιμο υλικό… Την τελευταία τριετία, με τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, το μόνο δημόσιο νοσοκομείο της Θεσπρωτίας, στους Φιλιάτες, ενισχύθηκε με δεκάδες προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού – ειδικευμένων γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών υπαλλήλων. Σε αυτά να προσθέσουμε και τα περίπου 80 άτομα που προσλήφθηκαν ως επικουρικό προσωπικού για τον Covid-19. Ύστερα από αναμονή χρόνων στελεχώθηκε και λειτούργησε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Λειτουργεί νέος σύγχρονος υπέρηχος για το Μαιευτικό – Γυναικολογικό Ιατρείο και Μαγνητικός Τομογράφος. Δημιουργήθηκε σταθμός του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Φιλιατών. Αλλά και σε ό,τι αφορά τις δομές, ιδρύθηκε και πρόκειται να λειτουργήσει άμεσα στους Φιλιάτες Οικοτροφείο για ενήλικες με ψυχικές παθήσεις. Έγιναν λοιπόν πράγματα που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την πανδημία, αλλά θα μείνουν και μετά από αυτή. Άλλωστε λέω με κάθε ευκαιρία ότι η προσπάθεια για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας είναι συνεχής. Ένα σημαντικό θέμα είναι ότι πολλοί γιατροί δεν έρχονται ή δεν μένουν για πολύ σε δομές υγείας απομακρυσμένων περιοχών. Ελπίζω ότι με τα κίνητρα που ψηφίστηκαν πριν δύο μήνες από τη Βουλή θα μπορέσουμε να φέρουμε περισσότερους γιατρούς στις περιοχές αυτές, όπως είναι η Θεσπρωτία.

Στη Θεσπρωτία τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντική τουριστική ανάπτυξη. Ποιες ενέργειες επιβάλλεται να γίνουν, ώστε να υπάρξει αύξηση της τουριστικής κίνησης, αλλά και ήπια, ορθολογική τουριστική ανάπτυξη;
Βασίλης Γιόγιακας: Πολύ ενδεικτικά θα έλεγα ότι επείγει η ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, αλλά και όλων των μελετών που αφορούν χρήσεις γης, προκειμένου από τη μία να υπάρχει ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές και από την άλλη να προστατευθούν περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Επίσης, πρέπει να συνεχιστεί η αναβάθμιση υποδομών, οδικών, λιμενικών, ενεργειακών και άλλων. Στη Θεσπρωτία για παράδειγμα έχει χωροθετηθεί η κατασκευή μαρίνας στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας που, μαζί με τα μικρότερα λιμάνια της περιοχής, μπορούν να φτιάξουν ένα δίκτυο λιμένων ποιοτικών προδιαγραφών, για σκάφη αναψυχής. Και φυσικά πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη του επιχειρείν, των νέων επιχειρήσεων και της συνεργασίας επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν ώστε να γίνουν περισσότερες επενδύσεις σε ειδικές μορφές Τουρισμού και σε ποιοτικές υπηρεσίες που ταιριάζουν με το χαρακτήρα της κάθε περιοχής.

Ποια σχέδια υπάρχουν, ώστε η Θεσπρωτία να έχει τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο;
Βασίλης Γιόγιακας: Όπως είπατε και στην αρχή η Θεσπρωτία είναι ένας πανέμορφος τόπος και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις παραλίες της, αλλά επίσης, με τα βουνά και τα ποτάμια της. Υπάρχουν επομένως πολλές δυνατότητες να αναπτυχθεί ο λεγόμενος θεματικός Τουρισμός: από την ορεινή πεζοπορία, την ορεινή ποδηλασία και τις αναρριχήσεις, μέχρι τις δραστηριότητες σε ποταμούς και τον αγροτουρισμό. Για παράδειγμα, έχει ανακοινωθεί και «τρέχει» από οργανισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος η δημιουργία και αναβάθμιση του εθνικού δικτύου μονοπατιών, διαδρομών πεζοπορίας και ποδηλασίας, στο οποίο αναμένεται να ενταχθούν δύο δήμοι της Θεσπρωτίας, οι Δήμοι Σουλίου και Φιλιατών. Σε πρώτη φάση σκοπός πρέπει να είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου μέσα στο χρόνο, ώστε μετά να μπορούμε να μιλήσουμε για Τουρισμό 12 μηνών.

Στις εκλογές του 2019 η ΝΔ κατέγραψε μεγάλο ποσοστό στην Θεσπρωτία, 41,14%. Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τους πολίτες εν όψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης την άνοιξη του τρέχοντος έτους. Θεωρείτε πως η ΝΔ θα αυξήσει τα ποσοστά της, είναι ικανοποιημένος ο κόσμος από τα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης;
Βασίλης Γιόγιακας: Από την καθημερινή επαφή μου από τον κόσμο παίρνω, αλήθεια, πολύ αισιόδοξα μηνύματα. Υπάρχει ξεκάθαρη και δυνατή «παράσταση νίκης» όπως λέγεται στις δημοσκοπήσεις. Αυτό όμως δεν μας εφησυχάζει, ειδικά όταν μιλάμε για μια μονοεδρική περιφέρεια όπως είναι πλέον η Θεσπρωτία. Θεωρώ ότι ο περισσότερος κόσμος αναγνωρίζει πως η σημερινή Κυβέρνηση έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να αντιμετωπίσει τις συνεχόμενες, μεγάλες, διεθνείς κρίσεις. Αναγνωρίζει ότι έχει ενισχύσει τις διεθνείς συμμαχίες και την αμυντική θωράκιση της χώρας μας, ότι έχει κάνει μεγάλα βήματα σε τομείς όπως οι ψηφιακές συναλλαγές, η δημόσια εκπαίδευση, οι επενδύσεις, οι εξαγωγές, η απασχόληση, οι συντάξεις, η ενεργειακή μετάβαση. Αναγνωρίζει ότι έχει μια κυβέρνηση με ξεκάθαρους στόχους και ξεκάθαρο πρόγραμμα που εφαρμόζει με συνέπεια, παρά τα όσα δύσκολα την έτυχαν την τελευταία 3ετία. Δεν λέμε ότι έγιναν όλα τέλεια και είμαστε οι πρώτοι που έχουμε παραδεχτεί αστοχίες και παραλείψεις. Μαθαίνουμε όμως από αυτές για να γίνουμε καλύτεροι. Όλα αυτά πιστεύω ότι πολλοί συμπολίτες μας τα αναγνωρίζουν, και αυτή η αναγνώριση αισιοδοξώ και ελπίζω ότι θα εκφραστεί και όταν έρθει η ώρα της κάλπης.
Read More »
Βασίλης Γιόγιακας: «Η Θεσπρωτία θα αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης του Θεματικού Τουρισμού» Βασίλης Γιόγιακας: «Η Θεσπρωτία θα αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης του Θεματικού Τουρισμού» Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2023 Rating: 5

Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας από την Περιφέρεια για τους σεισμόπληκτους στην Τουρκία και την Συρία

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2023
Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας από την Περιφέρεια για τους σεισμόπληκτους στην Τουρκία και την Συρία


Το «Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης» της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου ενεργοποιείται και πάλι και αναλαμβάνει την πρωτοβουλία συγκέντρωσης ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πολίτες της Τουρκίας και της Συρίας, που επλήγησαν από τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου 2023.
Με γνώμονα την ανθρώπινη αλληλεγγύη, καλούμε όλους τους πολίτες της Ηπείρου να συμμετέχουν σε αυτή μας την προσπάθεια τόσο ατομικά όσο και συλλογικά.
Η χώρα μας έχει αποδείξει με πράξεις κοινωνικής ευθύνης τον αλτρουισμό της και έχει υπηρετήσει πιστά τα ιδεώδη του Ανθρωπισμού και του Εθελοντισμού. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τις γειτονικές μας χώρες, καλούμαστε για άλλη μια φορά να συμπαρασταθούμε έμπρακτα στις τεράστιες ανάγκες των πληγέντων για επιβίωση.

Η συλλογή των ειδών ξεκινάει από την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 (ώρες 9.00 π.μ. έως 13.00μ.μ.) στις έδρες των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων και συγκεκριμένα:
· Στα Ιωάννινα, στα γραφεία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας, στο ισόγειο του Διοικητηρίου , πλατεία Πύρρου 1, γραφεία 129-130-133.
· Στην Άρτα, στα γραφεία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, οδός Κοσμά Αιτωλού 10.
· Στη Θεσπρωτία, στα γραφεία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας , Π. Τσαλδάρη 18
· Στην Πρέβεζα, στα γραφεία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Περδικάρη 1.

Τα είδη που είναι απαραίτητα την συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι τα κάτωθι :
Α. Κλινοσκεπάσματα
Παπλώματα
Κουβέρτες
Σεντόνια
Μαξιλάρια
Πετσέτες

Β. Χειμερινά ρούχα
Μπουφάν
Μάλλινα πουλόβερ κλπ.

Γ. Τρόφιμα ( μακράς διαρκείας)
Παιδικές Τροφές (κρέμες-γάλα)
Γάλα μακράς διαρκείας
Χυμοί μακράς διαρκείας
Αρτοσκευάσματα (παξιμάδια- φρυγανιές-μπισκότα-κουλουράκια)
Διάφορα τυποποιημένα γλυκίσματα-σνάκ
Δημητριακά
Κονσέρβες
Μαρμελάδες- μέλι
Ζάχαρη

Δ. Είδη Ατομικής Υγιεινής
Χαρτί υγείας-ρολό κουζίνας
Βρεφικές πάνες
Μωρομάντηλα
Σερβιέτες
Read More »
Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας από την Περιφέρεια για τους σεισμόπληκτους στην Τουρκία και την Συρία Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας από την Περιφέρεια για τους σεισμόπληκτους στην Τουρκία και την Συρία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2023 Rating: 5

Πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην έκθεση Ι.Τ.Β. Βερολίνου

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2023
Πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην έκθεση Ι.Τ.Β. Βερολίνου


Η Περιφέρεια Ηπείρου συνεχίζοντας την στοχευμένη και δυναμική της παρουσία για την προώθηση του προορισμού «Ήπειρος», στην μεγάλη τουριστική αγορά της Γερμανίας, θα συμμετάσχει για άλλη μια χρονιά στην έκθεση Ι.Τ.Β. στο Βερολίνο το διάστημα 7-9 Μαρτίου 2023.

Η I.T.B. αποτελεί μία από τις σημαντικότερες τουριστικές εκθέσεις διεθνώς και το 2023 επανέρχεται στις δια ζώσης διοργανώσεις μετά την πανδημία του covid-19. Το 2021 η Περιφέρεια συμμετείχε στη virtual έκθεση που πραγματοποιήθηκε, ενώ το 2022 είχε ακυρωθεί η διοργάνωση.

Φέτος -όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές - δίνεται βαρύτητα στις Β2Β συναντήσεις (για τις οποίες ήδη έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις της Ηπείρου),. Για την Ήπειρο, η συμμετοχή είναι ιδιαίτερα σημαντική, λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας από τη Γερμανία και τις προοπτικές που υπάρχουν για αύξησή της.

Η Περιφέρεια Ηπείρου θα συμμετάσχει με δικό της περίπτερο, μέσω του έργου: «Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου».

Στην έκθεση και στο περίπτερο της Περιφέρειας μπορούν να συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: Δήμοι, Επιμελητήρια, Ενώσεις Ξενοδόχων και γενικά φορείς και επιχειρήσεις του τουρισμού. Επίσης, μπορεί να αποσταλεί και υλικό προβολής.

Επισημαίνεται ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορεί να γίνει μέχρι και την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023, στο email: ch.kazakos@php.gov.gr με την συμπλήρωση φόρμας συμμετοχής. Η αποστολή της συμπληρωμένης φόρμας στην παραπάνω διεύθυνση ισοδυναμεί με αποδοχή των όρων συμμετοχής.

Δεδομένου ότι το ύφος του περιπτέρου της Περιφέρειας Ηπείρου είναι συγκεκριμένο, δεν επιτρέπεται σε κανέναν συνεκθέτη να ενσωματώσει στο χώρο δικές του κατασκευές, φωτογραφίες, οθόνες προβολής ή άλλα διακοσμητικά στοιχεία.

Τέλος, η Περιφέρεια Ηπείρου θα αναλάβει να μεταφέρει ενημερωτικό υλικό ( μέχρι 30 τεμάχια) των επιχειρήσεων και φορέων, ώστε να διανεμηθεί στην έκθεση το οποίο πρέπει να είναι στην Γερμανική γλώσσα και εάν δεν είναι εφικτό στην Αγγλική. Το υλικό θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να το προσκομίσουν συσκευασμένο στο γραφείο 143 του διοικητηρίου της Περιφέρειας (πλατεία Πύρρου 1), το αργότερο έως την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στην ιστοσελίδα: www.itb-berlin.com,
Read More »
Πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην έκθεση Ι.Τ.Β. Βερολίνου Πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην έκθεση Ι.Τ.Β. Βερολίνου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2023 Rating: 5

Η διακοπή του ρεύματος στον ΤΟΕΒ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ θέτει σε κίνδυνο τις καλλιέργειες χιλιάδων αγροτών

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2023
Η διακοπή του ρεύματος στον ΤΟΕΒ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ θέτει σε κίνδυνο τις καλλιέργειες χιλιάδων αγροτών


Η διακοπή του ρεύματος στον ΤΟΕΒ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ από την ΔΕΗ λόγω χρεών έχει δημιουργήσει αναστάτωση στους 3500 παραγωγούς που καλλιεργούν στην πεδιάδα της Παραμυθιάς αφού ο κίνδυνος να μείνουν απότιστα τα χωράφια τους, περίπου 28.000 στρέμματα, είναι υπαρκτός.
Η εξέλιξη όμως αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αφού το πρόβλημα των χρεών του ΤΟΕΒ Παραμυθιάς δεν είναι σημερινό και έχει επισημανθεί πολλές φορές στους αρμόδιους των εκάστοτε κυβερνήσεων και της Περιφέρειας Ηπείρου. Οι αγρότες όμως της περιοχής εισέπρατταν μόνο υποσχέσεις.
Η δε αύξηση του ετήσιου παγίου από τα 4 στα 10 ευρώ ανά στρέμμα που επιλέχτηκε ως «φάρμακο» από τη διοίκηση που διόρισε η Περιφέρεια, αποδείχτηκε «φαρμάκι» για τους αγρότες αφού η εκτίναξη της τιμής του ρεύματος (Kwh) κατά 68% έφερε ως αποτέλεσμα να συσσωρευτεί ένα χρέος περίπου στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Αυτά είναι τα «καλά» της απελευθερωμένης αγοράς της Ενέργειας, του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας, της «πράσινης μετάβασης» που οδηγεί στην απαξίωση των εγχώριων πηγών Ενέργειας.
Όσο για το Πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» της κυβέρνηση ΝΔ που θα πραγματοποιηθεί μέσω Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) θα φορτώσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ένα τεράστιο βάρος, που υπολογίζεται περίπου στα 120 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας στις πλάτες των βιοπαλαιστών αγροτών ή των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων.
Δηλαδή το νερό… νεράκι για τους βιοπαλαιστές αγρότες και εγγυημένα κέρδη για τα μονοπώλια (κατασκευαστικό, τράπεζες, εγχώρια, γαλλικά). Εξ άλλου έχουμε δοκιμάσει την πικρή γεύση από την κατασκευή και λειτουργία της ΜΕΑ (του εργοστάσιου επεξεργασίας απορριμμάτων) με ΣΔΙΤ.
Επίσης η αρνητική αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί την στιγμή που η βάρβαρη πολιτική της κυβέρνηση ΝΔ, συνέχεια της πολιτικής των προηγουμένων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, έχει συρρικνώσει το αγροτικό εισόδημα με το κόστος παραγωγής να έχει εκτοξευθεί και τους μεγαλέμπορους να αγοράζουν τα αγροτικά προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές ακόμα και κάτω του κόστους ή με το αίσχος των ανοιχτών τιμών ενώ φτάνουν στο ράφι σε υψηλές τιμές για την εργατική λαϊκή οικογένεια. Δεν φτάνουν όλα αυτά και η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζοντας το αντιασφαλιστικό έκτρωμα Κατρούγκαλου-Βρούτση ανακοίνωσε την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους.
Γι΄αυτό και οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα έχουν βγει στους δρόμους υπερασπίζοντας το εισόδημά τους ώστε να συνεχίζουν να παράγουν.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα:
· Της απελευθέρωσης της Ενέργειας, «της πράσινης μετάβασης», της ΚΑΠ που έχουν συναποφασίσει στην ΕΕ και υλοποιούν διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις της χώρας.
· Της Οδηγίας 2000/60 της ΕΕ για το νερό, που το καθιστά με τον πιο ωμό τρόπο ένα ακόμη ακριβό εμπόρευμα.
· Της μεταφοράς του ελέγχου και της εποπτείας των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ)στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών χωρίς την ενίσχυσή τους με το απαραίτητο προσωπικό.

Σε αυτά τα πλαίσια προτάσεις όπως η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πάρκων, δεν μπορεί να δώσει πραγματικές ανάσες στους βιοπαλαιστές αγρότες.
Σοβαρές είναι και οι ευθύνες της Περιφέρειας Ηπείρου που διαχρονικά στηρίζει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική ενώ δέχτηκε την μεταφορά του ελέγχου και της εποπτείας των ΤΟΕΒ χωρίς το απαραίτητο προσωπικό και πόρους. Επίσης η Περιφέρεια με τις αποφάσεις της χαρίζει πρόστιμα συνολικής αξίας 3.000.000 ευρώ στις εταιρείες εμφιάλωσης ΧΥΤΟΥ και ΒΙΚΟΥ. Τελικά μήπως για να βρουν τη στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου οι βιοπαλαιστές αγρότες πρέπει να μετατραπούν σε αντίστοιχους εργοστασιάρχες;
Το ΚΚΕ καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες να βγάλουν συμπεράσματα και να μην περιμένουν λύσεις από σημερινούς ή μελλοντικούς κυβερνητικούς σωτήρες, αλλά να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από αγροτικούς συλλόγους, να φτιάξουν καινούργιους όπου δεν υπάρχουν και να συμπορευτούν αγωνιστικά με το ΚΚΕ διεκδικώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης όπως: να διαγραφούν κάθε είδος τόκοι, να μειωθεί η τιμή του ρεύματος, ανώτερο πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, να δοθεί κρατική χρηματοδότηση για να γίνουν τα απαραίτητα έργα συντήρησης των αντλιοστασίων, να αντιμετωπιστούν συνολικά τα προβλήματα του ΤΟΕΒ Παραμυθιάς με ευθύνη του κράτους κεντρικά.
Η συμπόρευση με το ΚΚΕ στον αγώνα αλλά και στις εκλογές είναι η μόνη σίγουρη λύση για να δώσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι τη μάχη από καλύτερες θέσεις. Γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που συμπαραστάθηκε ενεργά στους αγώνες τους για επιβίωση, έδωσε μάχη εντός και εκτός Βουλής για τα συμφέροντά τους, στήριξε τα δίκαια αιτήματα τους. Εκεί θα καταθέσει το ΚΚΕ και κάθε ψήφο που θα πάρει στις εκλογές που έρχονται, φωτίζοντας με την πολιτική του πρόταση τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, που θα λειτουργεί σχεδιασμένα για την ικανοποίηση των λαϊκών κοινωνικών αναγκών και όχι για τα κέρδη των λίγων, που θα εγγυάται στον αγροτοκτηνοτρόφο σταθερό και ικανοποιητικό εισόδημα, καλύτερη ζωή στην οικογένειά του, επαρκή και ασφαλή τρόφιμα στο λαό, που το νερό θάναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης του νερού θα σχεδιάζει, θα υλοποιεί και θα ελέγχει τη διαχείριση του νερού.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 8/2/2023
ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Read More »
Η διακοπή του ρεύματος στον ΤΟΕΒ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ θέτει σε κίνδυνο τις καλλιέργειες χιλιάδων αγροτών Η διακοπή του ρεύματος στον ΤΟΕΒ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ θέτει σε κίνδυνο τις καλλιέργειες χιλιάδων αγροτών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2023 Rating: 5

Νέο πρόγραμμα ενέργειας "on time" από την NRG

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2023
Νέο πρόγραμμα ενέργειας "on time" από την NRG


Νέο πρόγραμμα ενέργειας on time με:
Έκπτωση συνέπειας έως 15%
Δωρεάν Πρόγραμμα Υγείας
Δωροκάρτα Shell 50€

Επιπλέον κέρδισε:
ΔΩΡΕΆΝ για ένα χρόνο την υπηρεσία προσωπικού συμβούλου ενέργειας για διαρκής και άμεση ενημέρωση σε σχέση με την παροχή σας και την αγορά του ρεύματος.
Μηδενική εγγύηση με πάγια εντολή.
Πόντους Smart που αντιστοιχούν στην κατανάλωσή σου.

Επισκεφθείτε μας ή επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά στο πρώτο κατάστημα ενέργειας στην Ηγουμενίτσα.
Σουλίου 1 Πλατεία Δημαρχείου.
Επίσημος Συνεργάτης nrg - Σύμβουλος Ενέργειας
6974613977
6993236888
2665 100324
gverbis.nrgprovider@gmail.com
Read More »
Νέο πρόγραμμα ενέργειας "on time" από την NRG Νέο πρόγραμμα ενέργειας "on time" από την NRG Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2023 Rating: 5

Σελίδες