https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Την ώρα που η χώρα φλέγεται, για ψηφοθηρία στην Αλβανία ο Γιόγιακας

Κυριακή, Αυγούστου 08, 2021

Την ώρα που η χώρα φλέγεται, για ψηφοθηρία στην Αλβανία ο Γιόγιακας

Μία σχεδόν εβδομάδα η Ελλάδα καίγεται από άκρη σε άκρη, έχοντας κινητοποιήσει τους πάντες, στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών αλλά και για τη στήριξη των πληγέντων.

Σε όλη την Ελλάδα, δήμοι και οργανώσεις, κινητοποιούνται για την συλλογή και αποστολή των απαραίτητων σε όσους έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.

Την ίδια στιγμή, στην ακριτική Θεσπρωτία, ο τοπικός κυβερνητικός βουλευτής, προτίμησε να επισκεφθεί το νοσοκομείο Αγίων Σαράντα, για ... δημόσιες σχέσεις.

Ο ίδιος είναι γιατρός στο επάγγελμα και είμαστε σίγουροι πως εάν είχε θέσει τον εαυτό του στη διάθεση του ΕΣΥ, σίγουρα θα είχε αξιοποιηθεί σε ένα από τα νοσοκομεία της χώρας, που αυτές τις ημέρες έχουν αυξημένες ανάγκες.

Θα μπορούσε ίσως και να επισκεφθεί τον εποχικό πυροσβέστη που τραυματίστηκε κατά την διάρκεια κατάσβεσης φωτιάς στον Λούρο Πρέβεζας.

Όμως θα μου πείτε, 3.000 μέλη της Ελληνικής μειονότητας ψηφίζουν στη Θεσπρωτία.

Αλήθεια, ποιος ήταν ο σκοπός της επίσκεψης σας Κυριακάτικα κ. Γιόγιακα στο νοσοκομείο των Αγίων Σαράντα; Ήταν επίσημη επίσκεψη και εάν ναι είχε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα;

Ειδάλλως ήταν καθαρά για λόγους ψηφοθηρίας...
Έτσι τουλάχιστον πιστεύω εγώ.

Υ.Γ. Μέτρα προστασία για τον κορωνοϊό, ούτε για δείγμα από ότι βλέπουμε στη φωτογραφία που ο ίδιος ανάρτησε στο facebook. Ελπίζουμε να τηρήθηκαν οι κανόνες για την είσοδο στη χώρα.
Την ώρα που η χώρα φλέγεται, για ψηφοθηρία στην Αλβανία ο Γιόγιακας Την ώρα που η χώρα φλέγεται, για ψηφοθηρία στην Αλβανία ο Γιόγιακας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 08, 2021 Rating: 5

Θεσπρωτία: Ο οχυρωμένος οικισμός στη χερσόνησο της Λυγιάς

Κυριακή, Αυγούστου 08, 2021

Ο οχυρωμένος οικισμός της Λυγιάς εκτείνεται στο ανατολικό ήμισυ της ομώνυμης χερσονήσου, στην περιοχή των παλαιών εκβολών του ποταμού Καλαμά. Ο οικισμός ταυτίζεται, πιθανότατα, με την αρχαία πόλη Τορώνη, τμήμα της «Κερκυραϊκής Περαίας», της εκτεταμένης αποικίας που -σύμφωνα με το Θουκιδίδη- ίδρυσαν οι Κερκυραίοι κατά την κλασική περίοδο στις θεσπρωτικές ακτές. Αποτελείται από τρία διαδοχικά οχυρωμένα τμήματα, που ονομάζονται συμβατικά Κάστρα Α, Β και Γ και φέρουν ισχυρές ισοδομικές -ως επί το πλείστον- οχυρώσεις του 5ου και πρώιμου 4ου αι. π.Χ. Τμήματά τους πιθανότατα επισκευάστηκαν ή ανακατασκευάστηκαν κατά την ύστερη κλασική και ελληνιστική εποχή, ενώ υπάρχουν και κάποιες επεμβάσεις των ρωμαϊκών, πιθανόν, χρόνων. Εκτός από τις οχυρώσεις, ελάχιστες πληροφορίες έχουμε για την πολεοδομική οργάνωση του οικισμού, καθώς δεν έχει γίνει έρευνα στα λιγοστά κτιριακά κατάλοιπα που είναι σήμερα ορατά στο χώρο.

http://igoumenitsamuseum.gr/images/text_images/15842617665388656a795f35.82849291.jpg
Τμήμα του τείχους στο Κάστρο Α
Το Κάστρο Α είναι το ανατολικότερο και μικρότερο σε έκταση από τα τρία κάστρα του οικισμού. Περιβάλλεται από ισχυρό τείχος κατασκευασμένο με δύο διαφορετικά συστήματα τειχοποιίας. Στην περισσότερο επιμελημένη ανατολική και νότια πλευρά ακολουθήθηκε το ισοδομικό σύστημα, ενώ η δυτική και βόρεια πλευρά έχει αμελέστερη κατασκευή με μικρούς αδρά κατεργασμένους ορθογώνιους λίθους. Η δυτική βατή πλευρά της οχύρωσης ενισχύεται με προτείχισμα, ενώ στον χώρο μεταξύ προτειχίσματος και οχύρωσης σώζεται ορθογώνιο κτίριο, ίσως προμαχώνας, και διακρίνονται τα κατάλοιπα αρκετών άλλων κτισμάτων. Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκαν αναλημματικοί τοίχοι, παράλληλοι προς την ανατολική οχύρωση, κατασκευασμένοι από μεγάλους γωνιόλιθους. Η αμυντική ικανότητα των τειχών ενισχύεται από ημικυκλικούς ή ορθογώνιους πύργους. Η πρόσβαση στον τειχισμένο οικισμό εξασφαλιζόταν με τέσσερις πύλες. Η κύρια πύλη της οχύρωσης βρίσκεται στα ανατολικά μεταξύ ενός ορθογώνιου και ενός ημικυκλικού πύργου και ήταν, πιθανότα, τοξωτή.
http://igoumenitsamuseum.gr/images/text_images/103006431353886579ad0fb7.74559659.jpg
Ημικυκλικός πύργος στο Κάστρο Α


Ο οικισμός εκτείνεται σε επίπεδη, στο μεγαλύτερο τμήμα της, έκταση στην κορυφή του λόφου. Μια κεντρική οδική αρτηρία, πλάτους 5 μ., ξεκινούσε από την ανατολική πύλη, διέσχιζε όλον τον οικισμό και κατέληγε στο υψηλότερο σημείο του στα δυτικά, όπου είχε οικοδομηθεί μεγάλων διαστάσεων κτιριακό συγκρότημα,πιθανόν δημόσιου χαρακτήρα. Σε όλη την έκταση του οικισμού διακρίνονται θεμέλια οικημάτων.

Δυτικά του Κάστρου Α βρίσκεται το Κάστρο Β. Η ανατολική και η νοτιοανατολική πλευρά της οχύρωσης έχουν κατασκευαστεί κατά το ισοδομικό σύστημα, όπως και η ανατολική και νότια πλευρά του Κάστρου Α. Οι υπόλοιπες πλευρές χαρακτηρίζονται από αμελέστερη κατασκευή με αδρούς λίθους, ενώ στη βόρεια πλευρά ξεχωρίζει ένα τμήμα, πιθανόν μεταγενέστερη επισκευή, κατασκευασμένο κατά το πολυγωνικό σύστημα. Η αμυντική ικανότητα του τείχους ενισχύεται από θλάσεις και από ορθογώνιους και ημικυκλικούς πύργους. Στα νότια ενδέχεται να ανοιγόταν μια πύλη, που οδηγούσε στην ακτή. Στην ανατολική πλευρά του κάστρου Β παρατηρείται ανακατασκευή, με τη χρήση μικρού μεγέθους ορθογώνιων λίθων και κονιάματος ως συνδετικού υλικού, που χρονολογείται, πιθανόν, στους ρωμαϊκούς χρόνους

http://igoumenitsamuseum.gr/images/text_images/864947772538865844c5515.93098523.jpg
Κάστρο Γ. Αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, πιθανόν από αρχαία λιμενική εγκατάσταση

Στα δυτικά του Κάστρου Β διασώζονται, εξαιρετικά αποσπασματικά, κατάλοιπα από την οχύρωση του Κάστρου Γ. Το τείχος είναι πρόχειρης κατασκευής από αδρούς λίθους, με εξαίρεση τη δυτική πλευρά όπου ακολουθείται ένα επιμελέστερο οικοδομικό σύστημα, ανάλογο με εκείνο της δυτικής πλευράς του Κάστρου Α. Στο εσωτερικό του Κάστρου Γ απουσιάζουν τα κτιριακά κατάλοιπα. Βόρεια της οχύρωσης του Κάστρου Γ, σε έναν από τους όρμους της χερσονήσου, σώζεται τμήμα ισοδομικού τοίχου κατά μήκος της ακτής, που αποτελεί, πιθανότατα, κατάλοιπο λιμενικών εγκαταστάσεων.

Πρόσβαση: Η Λυγιά βρίσκεται, περίπου, 8 χλμ. βορειοδυτικά της Ηγουμενίτσας. Ο επισκέπτης ακολουθεί τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς την παραλία Δρέπανο - Μακρυγιάλι. Φτάνοντας στον υποσταθμό της ΔΕΗ ακολουθεί το δρόμο προς τα αριστερά του, ο οποίος οδηγεί στο βορειοδυτικό άκρο της παραλίας, στους πρόποδες του υψώματος του Κάστρου Α της Λυγιάς.
 


Θεσπρωτία: Ο οχυρωμένος οικισμός στη χερσόνησο της Λυγιάς Θεσπρωτία: Ο οχυρωμένος οικισμός στη χερσόνησο της Λυγιάς Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 08, 2021 Rating: 5

Διψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων και σήμερα στη Θεσπρωτία - 36 σε όλη την Ήπειρο

Κυριακή, Αυγούστου 08, 2021
Διψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων και σήμερα στη Θεσπρωτία - 36 σε όλη την ΉπειροΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 5
ΠΕ Θεσπρωτίας 13
ΠΕ Ιωαννίνων 8
ΠΕ Πρέβεζας 10


Διψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων και σήμερα στη Θεσπρωτία - 36 σε όλη την Ήπειρο Διψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων και σήμερα στη Θεσπρωτία - 36 σε όλη την Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 08, 2021 Rating: 5

Ολοκληρώθηκε η προμελέτη της περιμετρικής οδού Ηγουμενίτσας

Κυριακή, Αυγούστου 08, 2021
Ολοκληρώθηκε η προμελέτη της περιμετρικής οδού Ηγουμενίτσας


Ολοκληρώθηκε η προμελέτη της περιμετρικής οδού Ηγουμενίτσας, η οποία αποτελεί αυτοτελές τμήμα του κάθετου άξονα Ηγουμενίτσα – Μαυρομάτι.
Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια, η οποία σύντομα θα επιφέρει καρπούς, καθώς το επόμενο στάδιο το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, είναι η εκπόνηση της οριστικής μελέτης και η εξασφάλιση των απαιτούμενων Αδειοδοτήσεων προκειμένου το έργο να ενταχθεί και εν συνεχεία να υλοποιηθεί.
Κύριος του έργου είναι η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., ενώ χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα – Αλβανία.

Ολοκληρώθηκε η προμελέτη της περιμετρικής οδού Ηγουμενίτσας Ολοκληρώθηκε η προμελέτη της περιμετρικής οδού Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 08, 2021 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ένα θετικό rapid test στο Πάνθεον

Κυριακή, Αυγούστου 08, 2021
Ηγουμενίτσα: Ένα θετικό rapid test στο ΠάνθεονΤο Σάββατο 7 Αυγούστου 2021, πραγματοποιήθηκαν 41 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου σε κεντρικά σημεία 36 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, στις οποίες διενεργήθηκαν 10.456 rapid test και ανευρέθηκαν 277 θετικά (2.65%). Από τις 277 περιπτώσεις, οι 131 αφορούν άνδρες και οι 146 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 28.49 έτη.

ΠΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ “ΠΑΝΘΕΟΝ”, ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
126 rapid test με 1 θετικό (0.79%) αφορά σε 1 γυναίκα 69 ετών
Ηγουμενίτσα: Ένα θετικό rapid test στο Πάνθεον Ηγουμενίτσα: Ένα θετικό rapid test στο Πάνθεον Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 08, 2021 Rating: 5
Από το Blogger.