Επίσημη ανακοίνωση του συνδυασμού "Δύναμη Προοπτικής" για το δήμο Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023
Επίσημη ανακοίνωση του συνδυασμού "Δύναμη Προοπτικής" για το δήμο Ηγουμενίτσας


Στην επίσημη ανακοίνωση του συνδυασμού Δύναμη Προοπτικής για το δήμο Ηγουμενίτσας, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Λώλος με μία φωτογραφία, έχοντας στο πλευρό του σχεδόν όλους τους συμβούλους που εκλέχθηκαν μαζί του.
Από τη φωτογραφία λείπουν η κα Τσώτου η οποία εδώ και μερικούς μήνες έχει ανεξαρτητοποιηθεί, καθώς και ο παιδίατρος Δημήτρης Δημάκος που και αυτός έχει αποστασιοποιηθεί από το συνδυασμό με τον οποίο εκλέχθηκε.

Διαβάστε την ανακοίνωση καθόδου στις δημοτικές εκλογές, του συνδυασμού "Δύναμη Προοπτικής": 
Την τετραετία που πέρασε, τον συνδυασμό μας Δύναμη Προοπτικής, στελέχωσαν πρόσωπα άξια και ικανά, που δούλεψαν με εντιμότητα και ειλικρινή διάθεση για το κοινό καλό.
Με τα στελέχη αυτά, ως Δημοτική Αρχή, σχεδιάσαμε, διεκδικήσαμε και βάλαμε στέρεες βάσεις προόδου και εξέλιξης στον Δήμο Ηγουμενίτσας, ξεπερνώντας εμπόδια και δυσκολίες.
Στον δρόμο της αρραγούς ενότητας και με εφόδιο την Αυτοδιοικητική μας εμπειρία, συνεχίζουμε τον αγώνα μας με συνέπεια και στο αύριο.
Προχωράμε μπροστά για την πρόοδο του Δήμου που αγαπάμε.
Μαζί καταφέραμε πολλά. Μαζί θα καταφέρουμε περισσότερα!
Read More »
Επίσημη ανακοίνωση του συνδυασμού "Δύναμη Προοπτικής" για το δήμο Ηγουμενίτσας Επίσημη ανακοίνωση του συνδυασμού "Δύναμη Προοπτικής" για το δήμο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023 Rating: 5

Στις 2 Ιουλίου, κλείνει η πλατφόρμα για τους 26 βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΥΠΑ

Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023
Στις 2 Ιουλίου, κλείνει η πλατφόρμα για τους 26 βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΥΠΑ


Την Κυριακή, 2 Ιουλίου 2023, στις 23:59, λήγει η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για δωρεάν εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών-νηπίων στους 26 βρεφονηπιακούς σταθμούς της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για τη σχολική χρονιά 2023-2024.

Οι ιδιόκτητοι βρεφονηπιακοί σταθμοί της ΔΥΠΑ λειτουργούν από την 1η Σεπτεμβρίου έως την 31η Ιουλίου, από τις 06:45 έως τις 16:00 (Δευτέρα έως Παρασκευή) και απευθύνονται σε βρέφη-νήπια από 6 μηνών έως 4 ετών.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, εφαρμόζεται ημερήσιο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για την αρμονική ψυχοσωματική και εκπαιδευτική ανάπτυξη των παιδιών.

Τα κριτήρια επιλογής είναι οικονομικά και κοινωνικά.
Στην Αττική λειτουργούν στους δήμους Αχαρνών, Αγ. Βαρβάρας, Άνω Λιοσίων, Ελευσίνας, Κερατσινίου, Μοσχάτου, Ολ. Χωριού και Περιστερίου, ενώ, στην υπόλοιπη χώρα, στις πόλεις Αγρινίου, Άρτας, Δράμας, Ηγουμενίτσας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καλαμάτας, Καρδίτσας, Καρπενησίου, Κομοτηνής, Λάρισας, Μεσολογγίου, Νάουσας, Ξάνθης, Πατρών, Σερρών και Τρικάλων.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-brephiko-kai-paidiko-stathmo/eggraphe-se-brephonepiako-stathmo-tes-demosias-uperesias-apaskholeses-d-up

Η διαδρομή είναι: gov.gr → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε βρεφικό και παιδικό σταθμό → Εγγραφή σε βρεφονηπιακό σταθμό της ΔΥΠΑ.

Δικαιούχοι είναι ο γονέας, οι γονείς ή οι ασκούντες την επιμέλεια (ανάδοχοι, κηδεμόνες κ.λπ.) ωφελούμενων παιδιών, που:
– κατά τα έτη 2022-2023, συμπλήρωσαν συνολικά 25 ημέρες ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ ή/και ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή/και τακτικής επιδότησης ανεργίας ή/και επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας ή
– είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ για τουλάχιστον δύο μήνες κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
– είναι δικαιούχοι του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς-ανεξαρτήτως απασχολούμενων ασφαλισμένων (τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τ. ΕΤΑΑ).
Read More »
Στις 2 Ιουλίου, κλείνει η πλατφόρμα για τους 26 βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΥΠΑ Στις 2 Ιουλίου, κλείνει η πλατφόρμα για τους 26 βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΥΠΑ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023 Rating: 5

Βουλή: «Καραμπόλες» στην κατανομή εδρών - Ποιοι «χάνουν» και ποιοι «κερδίζουν» έδρα

Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023
Βουλή: «Καραμπόλες» στην κατανομή εδρών - Ποιοι «χάνουν» και ποιοι «κερδίζουν» έδραAνατροπές στην κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων φέρνει η ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων από την ανώτατη εφορευτική επιτροπή.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μία έδρα στις Σέρρες και από 48 τελικά έχει 47 ενώ την έδρα κερδίζει το ΚΚΕ που από 20 βουλευτές τελικά εκλέγει 21.

Το αποτέλεσμα αυτό προκαλεί ανακατατάξεις στις εκλογικές περιφέρεις, καθώς η Νέα Δημοκρατία χάνει την 7η θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Την έδρα κερδίζει η Πλεύση Ελευθερίας. Στην περιφέρεια Ιωαννίνων δεν εκλέγεται ο Γιώργος Αμυράς και στην Δυτική Αττική δεν εκλέγεται ο Σταμάτης Πουλής (Νέα Δημοκρατία).

Αντιθέτως κερδίζει την έδρα στη Β΄ Πειραιά και επανέρχεται στη Βουλή ο Γιάννης Τραγάκης, που είναι ο αρχαιότερος τη τάξει βουλευτής καθώς εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 1974 και στις Σέρρες όπου εκλέγεται ο Θεόφιλος Λεονταρίτης. Στον ίδιο νομό χάνει την έδρα του ΣΥΡΙΖΑ ο Κωνσταντίνος Καρπουχτσής. Παράλληλα η ΝΔ κερδίζει έδρα στην Α' Αθήνας και έτσι επανέρχεται στη Βουλή ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει έδρα στις Σέρρες, και η καραμπόλα με την Β' Πειραιά, που χάνει η Πλεύση Ελευθερίας, οδηγεί σε αλλαγές στην Α' Αθήνας όπου χάνει την έδρα το κόμμα «Νίκη», και αντί για εκεί βγάζει έδρα στη Δυτική Αττική.


Read More »
Βουλή: «Καραμπόλες» στην κατανομή εδρών - Ποιοι «χάνουν» και ποιοι «κερδίζουν» έδρα Βουλή: «Καραμπόλες» στην κατανομή εδρών - Ποιοι «χάνουν» και ποιοι «κερδίζουν» έδρα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023 Rating: 5

Παράνομες οι παραχωρήσεις θέσεων για καντίνες από τον ΟΛΗΓ στο Δρέπανο;

Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023
Παράνομες οι παραχωρήσεις θέσεων για καντίνες από τον ΟΛΗΓ στο Δρέπανο;


Και την φετινή χρονιά, ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, προχώρησε στην απευθείας παραχώρηση χώρου, για τη λειτουργία καντινών, στην παραλία του Δρεπάνου και του Μακρυγιαλλίου.
Συγκεκριμένα προχώρησε σε 11 παραχωρήσεις για τη εγκατάσταση τροχήλατης καντίνας και άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου, με διάρκεια εώς και 30/09/2023 και αντίτιμο 3.000€.
Αξίζει να τονίσουμε πως όλες οι καντίνες πρέπει να είναι τροχήλατες, να πληρούν όλες τις προβλέψεις του νόμου για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και να μην αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους, σε τετραγωνικά, περισσότερα από όσα προβλέπει η σύμβαση με τον ΟΛΗΓ, δηλαδή 15 τ.μ.

Μπορεί όμως ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας να παραχωρήσει εκτάσεις και μάλιστα άνευ δημοπρασιών;
Σήμερα το thespro.gr, φέρνει στη δημοσιότητα έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, με αριθμό πρωτοκόλλου 34180 από τις 18/5/2020.

Το έγγραφο απευθύνεται προς τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας και έχει θέμα το σύννομο της διαχείρισης, της υπό αποχαρακτηρισμό Χερσαίας Ζώνης, από τον ΟΛΗΓ, ενώ τονίζεται πως δεν έχουν καθοριστεί οριογραμμές αιγιαλού παραλίας. Κάτι που ισχύει μέχρι και σήμερα. 
Γεγονός που σημαίνει, σύμφωνα με το έγγραφο της Κτηματικής, πως ο ΟΛΗΓ δεν έχει δικαίωμα να διαχειρίζεται τα συγκεκριμένα τμήματα της Χερσαίας Ζώνης.
Αντιθέτως πως προβλέπεται η διαχείριση να γίνεται, από το Ελληνικό Δημόσιο, με τις διατάξεις Περί Δημοσίων Κτημάτων και της παραχώρησής της, στο Δήμο, με αντάλλαγμα.

Συγκεκριμένα αναφέρει:
Αν ο Οργανισμός σας, είναι Άμοιρος Ευθυνών, για την μη έκδοση Απόφασης, αποχαρακτηρισμού, την οποία αιτήθηκε, με την β. σχετική απόφαση του και αυτή είναι σε ισχύ, οφείλετε να απέχετε από την μη προβλεπόμενη από καμία διάταξη, διαχείριση της λουτρικής εκμετάλλευσης του φυσικού φαινομένου του αιγιαλού, της μεγάλης έκτασης ακτογραμμής της αβαθούς και ακατάλληλης για χρήση λιμενικών σκοπών, παράλιας, στις θέσεις «ΔΡΕΠΑΝΟ» και «ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΙ», την οποία πραγματοποιείτε, με μη σύννομες τακτοποιήσεις κτηρίων & κήρυξη Δημοπρασιών αυθαιρέτων κατασκευών αλλά και παραχωρήσεις απλής χρήσης επί αυτού. Εννοώντας, να απέχετε από παραχωρήσεις ομπρελών - ξαπλώστρων Τραπεζοκαθισμάτων και μη τροχήλατων Καντινών επι άμμου αλλά και την χορήγηση αδειών και λειτουργίας Καντινών, μη αδειοδοτημένων, από τον Δήμο Ηγουμενίτσας. Και το σημαντικότερο, να απέχετε από την παραχώρηση Δημοσίων, Κοινοχρήστων εκτάσεων, άνευ Δημοπρασιών, αναγκαίων για τη Νομιμότητα των Παραχωρήσεων αυτών. 

Δείτε ολόκληρο το έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου:Read More »
Παράνομες οι παραχωρήσεις θέσεων για καντίνες από τον ΟΛΗΓ στο Δρέπανο; Παράνομες οι παραχωρήσεις θέσεων για καντίνες από τον ΟΛΗΓ στο Δρέπανο; Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023 Rating: 5

Ionian Swimming Challenge με διαδρομές και στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023
Ionian Swimming Challenge με διαδρομές και στην Ηγουμενίτσα


Φέτος για πρώτη φορά διοργανώνεται στα καταγάλανα νερά του Ιονίου το IONIAN SWIMMING CHALLENGE ή ελληνιστί ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΛΑΣΗΣ ΙΟΝΙΟΥ.
Πρόκειται για μια σειρά 4 υπέροχων και μοναδικών κολυμβητικών διαδρομών σε δύο βασικές αποστάσεις 3 και 6 χλμ από τις οποίες θα προκύψει ένας Πρωταθλητής ΙΟΝΙΟΥ στην κάθε απόσταση.

Οι διαδρομές είναι με χρονολογική σειρά :
1. ΑΡΤΑ - ΚΟΡΩΝΗΣΙΑ διαδρομή 4.5 χλμ 23/7/2023
2. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ διαδρομές 3 και 6χλμ . 06/08/2023
3. ΠΑΞΟΙ -ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ ΔΙΑΠΛΟΥΣ διαδρομή 6χλμ. 27/8/2023
4. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ διαδρομές 4 και 8χλμ . 10/9/2023
5. ΠΡΕΒΕΖΑ διαδρομές 3 και 6 χλμ . 24/09/2023

Ο κάθε κολυμβητής θα πρέπει από την αρχή να επιλέξει την απόσταση που θα συμμετάσχει. Είτε στην διαδρομή των 3χλμ είτε στην διαδρομή των 6 χλμ δηλ. να δηλώσει σε ποια από τις δύο σειρές κολυμβητικών διαδρομών θα συμμετέχει... στα 3 ή στα 6 χλμ.

Οι 2 σειρές έχουν ως εξής ::

ΒΑΣΙΚΗ σειρά διαδρομών
1. ΑΡΤΑ ΚΟΡΩΝΗΣΙΑ (4.5 χλμ)
2. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ (3 χλμ)
3. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ (4 χλμ)
4. ΠΡΕΒΕΖΑ ( 3 χλμ)

ΜΕΓΑΛΗ σειρά
1. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ( 6χλμ)
2. ΠΑΞΟΙ –ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ (6χλμ)
3. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ (8χλμ)
4. ΠΡΕΒΕΖΑ (6χλμ)

Πρωταθλητής ΙΟΝΙΟΥ στις 2 αποστάσεις θα αναδειχθεί ο αθλητής/τρια που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς και στους 4 αγώνες!!!! Στους αγώνες που ξεπερνούν τις 2 βασικές αποστάσεις 3 και 6 χλμ π.χ. Κορωνησια 4.5 χλμ και ΜΕΣΣΟΛΟΓΓΙ 4 και 8χλμ θα δίδονται ανάλογα και περισσότεροι βαθμοί Σε όλες τις διαδρομές θα υπάρχει οπώς πάντα προσπάθεια για άψογη οργάνωση, συνοδευτικά σκάφη, ιατρική φροντίδα κλπ

Κόστος συμμετοχής καθορίζεται στα 40€ συνολικά για όλες τις διαδρομές του IONIAN SWIMMING CHALLENGE.Η συμμετοχή θα εισπραχτεί από την γραμματεία πριν την πρώτη και δεύτερη κολυμβητική διαδρομή.
Όσοι κολυμβητές ενδιαφέρονται μπορούν να συμμετάσχουν μόνο στους τοπικούς αγώνες χωρίς να βαθμολογηθούν για το ISC
Τηλ επικοινωνίας 6947906226,6945382845,6973534371

Η Οργανωτική επιτροπή.
Read More »
Ionian Swimming Challenge με διαδρομές και στην Ηγουμενίτσα Ionian Swimming Challenge με διαδρομές και στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023 Rating: 5

Η αστυνομία για την εγκαταλελειμμένη φυτεία κάνναβης που εντοπίστηκε στη Θεσπρωτία

Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023
Η αστυνομία για την εγκαταλελειμμένη φυτεία κάνναβης που εντοπίστηκε στη Θεσπρωτία


Εγκαταλελειμμένη φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης βρέθηκε σε παραμεθόρια περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Ειδικότερα, η φυτεία, η οποία εντοπίστηκε σε ορεινή και δύσβατη περιοχή πλησίον των ελληνοαλβανικών συνόρων, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφορίων, αποτελούνταν από 1.600 και 285 φυτά, φυτεμένα σε γλάστρες και στο έδαφος, αντίστοιχα.

Τα παραπάνω φυτά εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν σήμερα το πρωί ενώ από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας ενεργείται προανάκριση για την ανακάλυψη της ταυτότητας των εμπλεκόμενων ατόμων στην υπόθεση.
Read More »
Η αστυνομία για την εγκαταλελειμμένη φυτεία κάνναβης που εντοπίστηκε στη Θεσπρωτία Η αστυνομία για την εγκαταλελειμμένη φυτεία κάνναβης που εντοπίστηκε στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023 Rating: 5

Συνελήφθη ημεδαπή για κλοπή από σούπερ-μάρκετ

Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023
Συνελήφθη ημεδαπή για κλοπή από σούπερ-μάρκετ


Συνελήφθη χθες (29-06-2023) το μεσημέρι στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας ημεδαπή, διότι νωρίτερα είχε αφαιρέσει διάφορα προϊόντα από σούπερ-μάρκετ, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή της και αποδόθηκαν σε υπεύθυνο της επιχείρησης.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.
Read More »
Συνελήφθη ημεδαπή για κλοπή από σούπερ-μάρκετ Συνελήφθη ημεδαπή για κλοπή από σούπερ-μάρκετ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023 Rating: 5

Παιδική παράσταση στην Ηγουμενίτσα "Κουνγκ Φου: Φίλοι για Πάντα"

Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023
Παιδική παράσταση στην Ηγουμενίτσα "Κουνγκ Φου: Φίλοι για Πάντα"ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Σάββατο 1 Ιουλίου, στο Θέατρο Ε.Η.Μ Φρόντζου στις 20.30
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Κυριακή 2 Ιουλίου, στο Δημοτικό Σχολείο Γραικοχωρίου στις 21.00
ΠΡΕΒΕΖΑ: Τρίτη 4 Ιουλίου, στο Κηποθέατρο Γιάννης Ρίτσος στις 21.00
ΛΕΥΚΑΔΑ: Τετάρτη 5 Ιουλίου, στο Ανοιχτό Θέατρο Λευκάδας στις 21.00

Ελάτε να διασκεδάσουμε παρέα με το Πάντα, την Τίγρη, τη Μαϊμού, τον Μάντις, το Φίδι, το γερανό, το δάσκαλο Σίφου, το Μεγάλο Δάσκαλο Όγκουει και το μοχθηρό Παγώνι
Μια φαντασμαγορική θεατρική παράσταση με τους αγαπημένους ήρωες των παιδιών.
Ένα διασκεδαστικό θεατρικό έργο με πολλά μηνύματα, που μιλάει για την πίστη στον εαυτό μας και τη δύναμη της προσπάθειας,
για τη φιλία και την ενότητα,
για την αιώνια διαμάχη του καλού με το κακό.
Μια θεατρική παράσταση φτιαγμένη με πολλή αγάπη και σεβασμό για τους μικρούς και μεγάλους φίλους, με ταλαντούχους ηθοποιούς και χορευτές, ευφάνταστα σκηνικά και περιτεχνες μάσκες, σε σκηνοθεσία Άρη Αρμάου.

Συντελεστές παράστασης:
Σκηνοθεσία: Άρης Αρμάος
Θεατρική διασκευή - Κείμενα: Μάριος Ελευθερίου
Σκηνικά - Κοστούμια: Πάρις Πέτρου
Χορογραφίες - Κινησιολογία: Μαρία Αγγελοπούλου - Άδωνις Δανής

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ιωάννα Στασινοπούλου, Άκης Τριανταφυλλίδης, Άννα Χατζηπαναγιώτου, Άδωνις Δανής, Γιώργος Χάμπο, Άννα - Μαρία Δημοσθένους

Τιμή εισιτηρίου: Προπώληση 8€ - Ταμείο 10€


Προπώληση:
Viva.gr
Τηλ.επικοινωνίας και κρατήσεων: 6949160175
 ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Κιόσκι Πλατείας (Tickets Ioannina)
 ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Βιβλιοπωλείο "Αναγνώστης" (Πυρσινελα 11, Ιωάννινα)
 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Βιβλιοπωλείο Μητσέλου Κων/να (Κύπρου 8, Ηγουμενίτσα)
 ΠΡΕΒΕΖΑ: Βιβλιοπωλείο "Χάρτινο" (Λεωφ. Ειρήνης 81, Πρέβεζα)
 ΛΕΥΚΑΔΑ: Βιβλιοπωλείο "Το Χάρτινο + Print Shop" (Θ. Κρητικός).
Read More »
Παιδική παράσταση στην Ηγουμενίτσα "Κουνγκ Φου: Φίλοι για Πάντα" Παιδική παράσταση στην Ηγουμενίτσα "Κουνγκ Φου: Φίλοι για Πάντα" Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023 Rating: 5

85χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του

Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023
85χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του


Τέλος στη ζωή του έβαλε ένας 85χρονος σε συνοικία της πόλης των Ιωαννίνων. Ο ηλικιωμένος άνδρας βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι όπου ζούσε από στενό συγγενικό του πρόσωπο.

Στο σημείο κλήθηκε η αστυνομία η οποία από την έρευνα που έκανε απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Ο 85χρονος επέλεξε ο ίδιος να βάλει τέλος στη ζωή του ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι άφησε σημείωμα στο οποίο εξηγεί τους λόγους.

Read More »
85χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του 85χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023 Rating: 5

Πήρε έδρα το ΚΚΕ στα Ιωάννινα, την χάνει ο Γιώργος Αμυράς

Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023
Πήρε έδρα το ΚΚΕ στα Ιωάννινα, την χάνει ο Γιώργος Αμυράς


Με βάση την απόφαση της Ανώτατης Εφορευτικής Επιτροπής, που εδρεύει στο υπουργείο Εσωτερικών, από την κατανομή των εδρών στα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές της 25ης Ιούνη το ΚΚΕ λαμβάνει 21 έδρες.

Την 21η έδρα την καταλαμβάνει στην Εκλογική Περιφέρεια Ιωαννίνων.

Έτσι το ΚΚΕ εκλέγει βουλευτή το Νίκο Έξαρχο. Η εκλογή βουλευτή στο Νομό καθίσταται εφικτή μετά από αρκετά χρόνια.

Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής το ΚΚΕ είχε καταφέρει να αυξήσει το ποσοστό του και είχε συγκεντρώσει το 8% των ψήφων.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές την έδρα στο Νομό Ιωαννίνων χάνει η Νέα Δημοκρατία κάτι που σημαίνει ότι μένει εκτός βουλής ο Γιώργος Αμυράς.
Read More »
Πήρε έδρα το ΚΚΕ στα Ιωάννινα, την χάνει ο Γιώργος Αμυράς Πήρε έδρα το ΚΚΕ στα Ιωάννινα, την χάνει ο Γιώργος Αμυράς Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023 Rating: 5

Εντοπίστηκε χασισοφυτεία "μαμούθ" στη Θεσπρωτία, στα Ελληνοαλβανικά σύνορα (+ΦΩΤΟ)

Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023
Εντοπίστηκε χασισοφυτεία "μαμούθ" στη Θεσπρωτία, στα Ελληνοαλβανικά σύνορα (+ΦΩΤΟ)


Μία τεράστια φυτεία, αποτελούμενη από περίπου 2.000 δενδρύλλια κάνναβης, εντόπισε η Δίωξη Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, σε δασική εκχερσωμένη έκταση περίπου 5 στρεμμάτων, ανάμεσα στα χωριά Κερασοχώρι και Παλαμπά του δήμου Φιλιατών, κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα.

Οι άντρες της δίωξης ναρκωτικών, αφού παρακολούθησαν το σημείο, κατέληξαν στο συμπέρασμα προς πρόκειται για εγκαταλελειμμένη φυτεία και έτσι προχώρησαν στην εκρίζωση και καταστροφή, 285 φυτεμένα στο έδαφος δέντρα και 1.600 που βρισκόταν ακόμα σε γλαστράκια, έτοιμα προς μεταφύτευση.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες χασισοφυτείες που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της αστυνομίας για τον εντοπισμό τον καλλιεργητών.

Read More »
Εντοπίστηκε χασισοφυτεία "μαμούθ" στη Θεσπρωτία, στα Ελληνοαλβανικά σύνορα (+ΦΩΤΟ) Εντοπίστηκε χασισοφυτεία "μαμούθ" στη Θεσπρωτία, στα Ελληνοαλβανικά σύνορα (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023 Rating: 5

Εγγραφές για το σχολικό έτος 2023-2024

Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023
Εγγραφές για το σχολικό έτος 2023-2024 


Ξεκίνησε η Α φάση ηλεκτρονικών αιτήσεων εγγραφής, ανανέωσης εγγραφής ή μετεγγραφής για το σχολικό έτος 2023-2024 από την Τετάρτη 28-06-2023 και ώρα 07:00 έως και την Παρασκευή 07-07-2023 και ώρα 23:59 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://e-eggrafes.minedu.gov.gr

Κατά το χρονικό αυτό διάστημα είναι δυνατή η υποβολή νέων αιτήσεων, η τροποποίηση ή/και η διαγραφή τους, καθώς επίσης και η αποθήκευση ή/και εκτύπωσή τους.
Η ομάδα υποστήριξης (helpdesk) είναι στη διάθεσή σας:
1. Τηλεφωνικά: από Δευτέρα έως και Παρασκευή 08.00-16.00.
2. Μέσω email: η αποστολή είναι δυνατή όλο το 24ωρο όλες τις ημέρες, ενώ οι απαντήσεις δίδονται συνήθως από Δευτέρα έως και Παρασκευή.

Ταυτόχρονα, μπορείτε να απευθύνεστε για βοήθεια στη σχολική μονάδα τις ημέρες και ώρες λειτουργίας της.

Τα αποτελέσματα της κατανομής, όπως και της ανανέωσης εγγραφής, θα είναι ορατά σε όλους τους χρήστες σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν προσεχώς στην παρούσα σελίδα.
Υπουργείο παιδείας RSSRead More »
Εγγραφές για το σχολικό έτος 2023-2024 Εγγραφές για το σχολικό έτος 2023-2024 Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023 Rating: 5

ΑΑΔΕ: Παράταση στην προθεσμία υποβολής του Ε9 -Πότε λήγει η νέα προθεσμία

Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023
ΑΑΔΕ: Παράταση στην προθεσμία υποβολής του Ε9 -Πότε λήγει η νέα προθεσμία


Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε την παράταση στην προθεσμία για υποβολή του Ε9.

Αύριο (30/6) ήταν η τελική ημερομηνία για την υποβολή του Ε9, ωστόσο η ΑΑΔΕ αποφάσισε να δώσει παράταση για έναν ακόμη μήνα.

Ετσι, η τελική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2023, φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και νομικών οντοτήτων, ιδιοκτητών ακινήτων, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, μετατίθεται έως και τις 31 Ιουλίου 2023.

Η απόφαση έχει σκοπό τη διευκόλυνση των φορολογούμενων, ώστε να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Η παράταση θα αφορά τους φορολογούμενους που διαπίστωσαν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους στο φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, όχι μικρότερες των 10 ευρώ, μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024. <p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/oikonomia/aade-e9-paratasi-prothesmia-ypobolis">ΑΑΔΕ: Παράταση στην προθεσμία υποβολής του Ε9 -Πότε λήγει η νέα προθεσμία - iefimerida.gr</a></p>
Read More »
ΑΑΔΕ: Παράταση στην προθεσμία υποβολής του Ε9 -Πότε λήγει η νέα προθεσμία ΑΑΔΕ: Παράταση στην προθεσμία υποβολής του Ε9 -Πότε λήγει η νέα προθεσμία Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023 Rating: 5

Υποψήφιος με τον Καχριμάνη ο Δημήτρης Γκαμπρέλας

Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023
Υποψήφιος με τον Καχριμάνη ο Δημήτρης Γκαμπρέλας


Με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και κατόπιν προσωπικής συνειδητής απόφασης, δήλωσα την ανεξαρτητοποίηση μου από την παράταξη «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ-Περήφανοι Ξανά!», διότι ηθικό χρέος και καθήκον μου είναι η ενεργή συμμετοχή στην πολιτική ζωή του τόπου μας με την ταυτόχρονη διασφάλιση και προάσπιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Από την πρώτη στιγμή, που αποφάσισα να κατέλθω στον πολιτικό στίβο μετέχοντας ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στις προηγούμενες Περιφερειακές εκλογές, πρώτιστο μέλημα μου ήταν η υλοποίηση έργων για τον τόπο μας με σκοπό την αναβάθμιση και βελτιστοποίηση της ζωής όλων μας στην περιοχή της Θεσπρωτίας. Είμαι, δε, ευγνώμων για την υποστήριξη και εμπιστοσύνη όλων όσων με στήριξαν και με εξέλεξαν στη θέση αυτή, από την οποία αγωνίστηκα και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι έντιμα και αποτελεσματικά.
Με τη συμμετοχή μου ως υποψήφιος στις επερχόμενες Περιφερειακές Εκλογές με την παράταξη του Αλέξανδρου Καχριμάνη «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω τον έντιμο αγώνα μου με μοναδικό προσανατολισμό το καλό του τόπου μου και των συμπολιτών μου.

Δημήτρης Γκαμπρέλας
Read More »
Υποψήφιος με τον Καχριμάνη ο Δημήτρης Γκαμπρέλας Υποψήφιος με τον Καχριμάνη ο Δημήτρης Γκαμπρέλας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023 Rating: 5

Η σύγκρουση των Θεσπρωτών ανταρτών με τους γερμανοτσάμηδες - Η Μάχη των Αγίων Θεοδώρων (30 Ιουν 1944) - Του Γιώργου Γκορέζη

Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023
Η σύγκρουση των Θεσπρωτών ανταρτών με τους γερμανοτσάμηδες - Η Μάχη των Αγίων Θεοδώρων (30 Ιουν 1944) - Του Γιώργου Γκορέζη


Στις αρχές του θέρους 1944 η κατάσταση στη Θεσπρωτία μεταβάλλεται. Οι Εθνικές Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών ( Ε.Ο.Ε.Α. ) του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου ( ΕΔΕΣ) την 27η Ιουνίου 1944 καταλαμβάνουν την Παραμυθιά και την 29η Ιουνίου ανακαταλαμβάνουν την Πάργα. Τόσο στην Παραμυθιά όσο και στην Πάργα ελήφθησαν μέτρα τιμωρίας των Μουσουλμάνων, που είχαν διαπράξει φόνους και εμπρησμούς...
και προστασίας των γυναικοπαίδων από την οργή του ελληνικού πληθυσμού - 43 καταδικάστηκαν από το στρατοδικείο σε θάνατο και εκτελέστηκαν-και 600 περίπου γυναικόπαιδα βρήκαν προστασία, διατροφή και περίθαλψη σε χώρο συγκέντρωσης στην Παραμυθιά.
Οι δυνάμεις των ενόπλων Μουσουλμάνων, εκτελώντας διαταγές της Γερμανικής Διοίκησης, εγκατέστησαν γραμμή μάχης σε υψώματα Δυτικά και Βορειοδυτικά της Παραμυθιάς και Βορείως της Πάργας, επιδιδόμενοι σε επιδρομές, ληστείες και φόνους εντός της καταληφθείσης υπό των ανταρτών περιοχής. Προς τούτους απεστάλη προκήρυξη που τους καλεί να παύσουν να συνεργάζονται με τους Γερμανούς και να καταθέσουν τα όπλα, αλλά αυτοί καμία απάντηση δεν έδωκαν.

Πληροφορίες έφεραν τους συνεργαζόμενους με τους Γερμανούς ενόπλους Μουσουλμάνους να ετοιμάζουν επίθεση για την ανακατάληψη της Παραμυθιάς. Για την εξασφάλιση της Πόλης το ΙΙ Τάγμα του 16ου Συντάγματος προωθήθηκε από την 27η Ιουνίου στο Στενό Αγίων Θεοδώρων Σέλιανης, τοποθεσία απέχουσα περί τα 4 χιλιόμετρα από την Παραμυθιά, για να απαγορεύσει την αμαξιτή οδό Μενίνα – Παραμυθιά. Το Τάγμα έλαβε διάταξη με τον 5ο Λόχο υπό τον Εύελπι Χριστόπουλο Χρίστο στα δεξιά, τον 6ο Λόχο υπό τον υπολοχαγό Γριβάκο Πέτρο στα αριστερά ( τοποθεσία ΚΟΚΚΙΝΑ ΧΩΜΑΤΑ ), και τον 2ο Λόχο Μηχανημάτων υπό τον τότε Εύελπι Παναγιωτακόπουλο Γεράσιμο στην Παραμυθιά.
Όλοι οι αντάρτες του Τάγματος κατήγοντο από την περιοχή, και έπνεαν μένεα κατά των Μουσουλμάνων, που θεωρούσαν σφαγείς του ελληνισμού της Θεσπρωτίας. Οι άνδρες του 5ου Λόχου προήρχοντο κυρίως από τα χωριά Προδρόμι, Βέλιανη και Καρυώτι, και οι πλείστοι ήταν παλαίμαχοι αντάρτες του εκ Προδρομίου οπλαρχηγού ( Υπολοχαγού των Ε.Ο.Ε.Α. ) Γεωργίου Κωνσταντίνου (Κώτσιο-Νικόλα ), γενναίου και ατρόμητου πολεμιστή. Ο 6ος Λόχος περιελάμβανε αντάρτες από τα χωριά Ζερβοχώρι ( οπλαρχηγός Κωνσταντίνου ), Αγορά-Χόικα οπλαρχηγός Φωτο -Λιόλιος ), περιοχή Φαναρίου (οπλαρχηγός Ντούσκος ), Προδρόμι ( οπλαρχηγός Τσίτσος Χρήστος ).
Η επίθεση των ενόπλων Μουσουλμάνων εκδηλώθηκε την 0530 ώρα της 30ης Ιουνίου επί της κατευθύνσεως από Μενίνα προς Αγίους Θεοδώρους. Προηγούντο δύο Γερμανικά αυτοκίνητα έλκοντα ένα Πυροβόλο των 47 και ένα βλητοφόρο πλήρες βλημάτων. Δέκα περίπου αυτοκίνητα πλήρη Γερμανών ( δύναμη 250 περίπου άνδρες ) και 100 περίπου Μουσουλμάνοι , πολλοί έφιπποι, εντοπίστηκαν να αναμένουν στη θέση « Κεφαλόβρυσο », εκεί ακριβώς όπου ο πλάτανος και η πηγή.

Οι αντάρτες άρχισαν τα πυρά εναντίον του εχθρού από την απόσταση των 300 μέτρων, και οι επί των οχημάτων Γερμανοί κατήλθαν αυτών και άρχισε η μάχη. Οι θέσεις των ανδρών του 6ου Λόχου ήσαν πολύ επισφαλείς, διότι η τοποθεσία ήταν πεδινή και εκτεθειμένη στα πυρά του εχθρού. Παρά ταύτα οι αντάρτες επέδειξαν ευψυχία και εκράτουν τις θέσεις τους. Ενώ οι θέσεις του 5ου Λόχου ήταν πλεονεκτικότερες κατά το δεξιό τους μόνο, όπου και τα βραχώδη προπετάσματα που κάλυπταν τους αντάρτες.
Πλέον της ημίσειας ώρας οι Γερμανοί και Μουσουλμάνοι καθηλώνονται εντός των χανδάκων από τα δραστικά πυρά των ανταρτών, παρά την υπεροχή των πυρών τους, που ενισχύονταν και από πυρά βαρέων όλμων. Βαρύ πολυβόλο του 5ου Λόχου, που είχε ταχθεί στα δεξιά του και εντός σχισμής βράχου, θέριζε ολόκληρη την μεταξύ του έλους και των αντερεισμάτων του υψώματος Ζουμπάνι έκταση στην οποία διεξήγετο η μάχη, και καθιστούσε την προχώρηση του εχθρού αδύνατη. Το πολυβόλο τούτο, λάφυρο των Προδρομιτών ανταρτών από προηγούμενους αγώνες τους με τους Γερμανοιταλούς, χειρίζετο ο αντάρτης Χρίστος Τσίτσος. Προήχθη σε επιλοχία για τον ηρωισμό του κατά τη μάχη αυτή.

Οι Γερμανοί έταξαν τότε εις αγρόν του Νεοχωρίου Πυροβολαρχία από τέσσερα πυροβόλα και άρχισαν δραστικά πυρά. Επεσήμαναν το πολυβόλο και έβαλαν συνεχώς κατ’ αυτού.
Τα πυρά των ανταρτών ήλθαν να ενισχύσουν δύο όλμοι Ιταλικής προελεύσεως από τον Λόχο μηχανημάτων του Τάγματος, εκ των οποίων μόνο ο ένας κατέστη δυνατό να μεταφερθεί δια των χειρών σε κατάλληλο θέση, στα δεξιά του 5ου Λόχου, ώστε να προσβληθεί η εχθρική πυροβολαρχία. Την στιγμή όμως εκείνη ο διοικητής του Τάγματος εντόπισε από το παρατηρητήριο του φάλαγγα δέκα περίπου Γερμανικών αυτοκινήτων να κινούνται από τη Μενίνα προς Αγίους Θεοδώρους, προς ενίσχυση της μάχης. Τα αυτοκίνητα στάθμευσαν στο πλάτανο στο Κεφαλόβρυσο ( πλάτανος του αράπη ), και οι Γερμανοί άρχισαν να καταλαμβάνουν θέσεις μάχης. Ο διοικητής του Λόχου μηχανημάτων διετάχθη να μεταφέρει τα πυρά του όλμου στον πλάτανο, πράγμα που έγινε με απόλυτη ευστοχία. Μετά από λίγο οι Γερμανοί υποχωρούν ατάκτως και δρομέως επί της αμαξιτής προς Μενίνα.
Ευθύς αμέσως οι 5ος και 6ος Λόχοι εκδηλώνουν επίθεση κατά των υποχωρούντων Γερμανών. Σκηνές άφθαστου ηρωισμού των ανταρτών λαμβάνουν χώρα. Ο 5ος Λόχος συλλαμβάνει αιχμαλώτους και άγεται πολύ πέραν του Κεφαλοβρύσου. Ο 6ος Λόχος προελαύνει παράλληλα του λιμνώδους έλους και επιτίθεται κατά των παρά την Σκουπίτσα Γερμανών, που τρέπονται σε φυγή.
Η μάχη των Αγίων Θεοδώρων ήταν η πρώτη μάχη εκ παρατάξεως σε πεδινή περιοχή που έδωκαν οι ανταρτικές ομάδες. Ο άφθαστος ηρωισμός των εμπειροπολέμων ανδρών του ΙΙ/16 Τάγματος έγραψε σελίδες δόξας και ηρωισμού που έλαμψαν σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Τεράστια η σημασία της , γιατί απέτρεψε τη ανακατάληψη της Παραμυθιάς και ολοκλήρου της περιοχής από τους Γερμανούς και τους συνεργαζόμενους μ’ αυτούς ένοπλους Μουσουλμάνους.
Το Τάγμα είχε ένα νεκρό, τον αντάρτη του 5ου Λόχου Κοντό Σωτήριο, και 5 τραυματίες, τους αντάρτες Σιώχο Παναγιώτη, Παπαδόπουλο Νικόλαο, Δημητρίου Φώτιο, Τάχια Βασίλειο και Σακαντέμη Ιωάννη. Στο Κεφαλόβρυσο, κάτωθεν του πλατάνου, ανευρέθηκαν μετά την λήξη της μάχης 30 Γερμανοί νεκροί. Άλλοι 6 νεκροί Γερμανοί περισυλλέγησαν εκ του λοιπού πεδίου της μάχης. Οι Γερμανοί είχαν και 42 τραυματίες.
Επί του πεδίου της μάχης περισυλλέγησαν υπό των ανταρτών σαν λάφυρα 2 αυτοκίνητα, 1 αντιαρματικό πυροβόλο, 1 βλητοφόρο, 2 ασύρματοι, 5 οπλοπολυβόλα, 10 κτήνη, 35 τυφέκια μάουζερ.-
Βοηθήματα
- « Αρχεία Εθνικής Αντίστασης », Εκδόσεις ΓΕΣ 1998, με την επιμέλεια επιτροπής ανωτάτων αξιωματικών υπό την προεδρία του υποστρατήγου Γ. Γκορέζη.
- « Εθνική Αντίσταση 1941-45 », Υποστρατήγου Γ. Γκορέζη, 1999, Εκδόσεις Δωδώνη.
- « Πολεμική Έκθεση Δράσης ΙΙ/16 Τάγματος Ανταρτών », Αντισυνταγματάρχης Κ. Ζιώγας, τότε Διοικητής Τάγματος.
- « Πολεμική Έκθεση Δράσης Γενικού Αρχηγείου ΕΟΕΑ », Π. Νικολόπουλος, Διευθυντής Γραφείου Επιχειρήσεων.

*Ο Γιώργος Γκορέζης είναι υποστράτηγος ε.α., συγγραφέας. Διετέλεσε πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας. 

Γράφει : O Γιώργος Γκορέζης*
web : ggore.wordpress.com
Read More »
Η σύγκρουση των Θεσπρωτών ανταρτών με τους γερμανοτσάμηδες - Η Μάχη των Αγίων Θεοδώρων (30 Ιουν 1944) - Του Γιώργου Γκορέζη Η σύγκρουση των Θεσπρωτών ανταρτών με τους γερμανοτσάμηδες - Η Μάχη των Αγίων Θεοδώρων (30 Ιουν 1944) - Του Γιώργου Γκορέζη Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023 Rating: 5

Επιμορφωτικό εργαστήριο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023
Επιμορφωτικό εργαστήριο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας σας προσκαλεί στο επιμορφωτικό εργαστήριο / workshop που διοργανώνεται την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023 και ώρα 10.00 π.μ. στην αίθουσα «Σ. Δάκαρης» του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας στο πλαίσιο του έργου «Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (Coastal Heritage Network - CoHeN), που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg V-A Greece-Italy 2014-2020.
Κεντρική στόχευση της συνάντησης είναι να ενημερωθούν οι φορείς και το ευρύτερο κοινό της Θεσπρωτίας για τα μνημεία – σταθμούς της πολιτιστικής διαδρομής που δημιουργήθηκε κατά μήκος της διασυνοριακής περιοχής Αδριατικής και Ιονίου στο πλαίσιο του προγράμματος και τις πραγματοποιούμενες παρεμβάσεις για τη προστασία και ανάδειξή τους.
Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν από τους εμπλεκόμενους στην υλοποίηση του έργου εταίρους, τον επικεφαλής εταίρο Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ηλείας, Κέρκυρας και Θεσπρωτίας και την Περιφέρεια Απουλίας.
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.
Read More »
Επιμορφωτικό εργαστήριο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας Επιμορφωτικό εργαστήριο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023 Rating: 5

Ο Δημήτρης Υφαντής στην Ηγουμενίτσα για μια μοναδική συναυλία

Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023
Ο Δημήτρης Υφαντής στην Ηγουμενίτσα για μια μοναδική συναυλία


Διοργάνωση: ΠΑΚΠΠΟ & ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Read More »
Ο Δημήτρης Υφαντής στην Ηγουμενίτσα για μια μοναδική συναυλία Ο Δημήτρης Υφαντής στην Ηγουμενίτσα για μια μοναδική συναυλία Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023 Rating: 5

Οικονομικό νομοσχέδιο: Τα 8 μέτρα στήριξης που νομοθετεί η κυβέρνηση για αύξηση μισθών και μείωση φόρων

Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023
Οικονομικό νομοσχέδιο: Τα 8 μέτρα στήριξης που νομοθετεί η κυβέρνηση για αύξηση μισθών και μείωση φόρων


Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο και αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την προσεχή εβδομάδα και σε αυτό θα ενσωματωθούν όλες οι δεσμεύσεις που θα ξετυλιχθούν σε εύρος τετραετίας

Oλες οι φοροελαφρύνσεις και παροχές του 2024 που ενισχύουν το εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων θα προνομοθετηθούν πριν από τις θερινές διακοπές της Βουλής, ώστε να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα από την κυβέρνηση στήριξης των πολιτών, σε μία περίοδο που η ακρίβεια ροκανίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και ένα μήνυμα τήρησης των προεκλογικών υποσχέσεων.

Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο και αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την προσεχή εβδομάδα. Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο πρώτο τη τάξει υπουργείο στις προγραμματικές δηλώσεις της επόμενης εβδομάδας θα ενσωματωθούν όλες οι δεσμεύσεις που θα ξετυλιχθούν σε εύρος τετραετίας.

Από την πλευρά του ο νέος ΥΠΟΙΚ, Κωστής Χατζηδάκης, επεσήμανε ότι το πρώτο νομοσχέδιο εκπληρώνει όλες τις βασικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας, ενώ επεσήμανε ότι έτσι δίνεται μία απάντηση σε όσους αμφισβητούσαν τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης.

Τα μέτρα που θα νομοθετηθούν για να ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2024 είναι τα εξής:

1. Νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους
Το νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους το οποίο θα επιφέρει αλλαγές σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια, με έμφαση στα χαμηλότερα (στους εισαγωγικούς μισθούς) αλλά και στις θέσεις ευθύνης, στους ενστόλους και στα μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό).
Οι αλλαγές θα επηρεάσουν τις αποδοχές περίπου 600.000-700.000 υπαλλήλων. Το νέο μισθολόγιο του δημοσίου έχει καθαρό ετήσιο κόστος 500 εκατ. ευρώ, με έμφαση των αυξήσεων σε ειδικές θέσεις και χαμηλόμισθους.

2. Αύξηση του αφορολόγητου
Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με παιδιά από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Με τα νέα δεδομένα, το αφορολόγητο όριο για φορολογούμενους χωρίς παιδιά παραμένει στα 8.633 ευρώ, για οικογένειες με ένα παιδί αυξάνεται από τα 9.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ, με δύο παιδιά από τα 10.000 στα 11.000 ευρώ, με τρία παιδιά στα 12.000 ευρώ και με τέσσερα παιδιά στα 13.000 ευρώ.
Ετσι, προκύπτει ετήσιο όφελος 90 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί και 220 ευρώ για οικογένειες με περισσότερα παιδιά. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 77 εκατ. ευρώ

3. Αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
Αύξηση από 1-1-2024 κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Θα διαμορφωθεί στα 216 ευρώ από 200 ευρώ που είναι σήμερα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό. Ειδικότερα, όσοι παίρνουν σήμερα 200 ευρώ θα λάβουν 216 ευρώ, όσοι παίρνουν 300 ευρώ θα πάρουν 324 ευρώ, ενώ όσοι παίρνουν σήμερα 400 ευρώ το μήνα θα λάβουν 432 ευρώ από 1.1.2024.
Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 250.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό ανέρχεται σήμερα σε 200 ευρώ το μήνα. Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ το μήνα και για κάθε ανήλικο κατά 50 ευρώ το μήνα. Το ετήσιο κόστος είναι 49 εκατ. ευρώ.

4. Αύξηση επιδόματος μητρότητας
Αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Από τους 4 μήνες θα διαμορφωθεί στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (από 150 έως 200 ευρώ που είναι σήμερα).

5. Απαλλαγή πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη φαρμακευτική δαπάνη
Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως.
Με αυτόν τον τρόπο, 600.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν οριστικά το ΕΚΑΣ θα έχουν δωρεάν φάρμακα. Η πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα θεσμοθετήθηκε αρχικά ως αντιστάθμισμα στην απώλεια του ΕΚΑΣ και έκτοτε παρατείνεται κάθε χρόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση.
Υπενθυμίζεται πως αρχικά οι συνταξιούχοι είχαν είτε μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα (όσοι έχασαν το ΕΚΑΣ από το 2016) ή μειωμένη 10% (όσοι συνέχιζαν να το λαμβάνουν μέχρι την πλήρη κατάργησή του, στο τέλος του 2019). Πλέον όλοι θα έχουν απαλλαγή και μηδενική συμμετοχή.

6. Youth pass
Youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως και έτος πρώτης εφαρμογής το 2024.
Δικαιούχοι του Youth Pass θα είναι, κάθε χρόνο, οι νέοι που θα συμπληρώνουν την ηλικία των 18 και 19 ετών, οι οποίοι υπολογίζονται σε 200.000 ετησίως.
Το voucher των 150 ευρώ, θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις του τουριστικού και πολιτιστικού κλάδου, καθώς και σε μεταφορές. Θα είναι μια ψηφιακή χρεωστική κάρτα, όπως το Freedom Pass, την οποία ο δικαιούχος θα επιδεικνύει στην επιχείρηση-οργανισμό ώστε να «σκανάρεται».

7. Μείωση του ΕΝΦΙΑ
Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με το κόστος να εκτιμάται περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως και έτος πρώτης εφαρμογής να είναι το 2024, με βάση τα ασφαλιστήρια του 2023.
Οι ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για ολόκληρο το 2023 θα δουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ του 2024, ενώ όσοι ασφαλίσουν τα σπίτια τους το 2024 θα κερδίσουν έκπτωση στο φόρο ακινήτων το 2025.
Σε κάθε περίπτωση κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες κατοικιών που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο καθώς η ασφάλιση του ακινήτου έναντι φυσικών καταστροφών είναι υποχρεωτική.
Σε απόλυτα ποσά η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι μεγαλύτερη όσο υψηλότερος είναι ο φόρος. Για παράδειγμα, αν φορολογούμενος που καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ ασφαλίσει τη κατοικία του θα γλiτώσει 30 ευρώ, ενώ άλλος φορολογούμενος με ΕΝΦΙΑ 2.000 ευρώ θα έχει όφελος 200 ευρώ.

8. Αύξηση της οικογενειακής παροχής
Αύξηση της οικογενειακής παροχής για τους δημοσίους υπαλλήλους. Το επίδομα για ένα παιδί θα αυξηθεί από τα 50 στα 70 ευρώ, για δύο παιδιά από τα 70 στα 120 ευρώ, για τρία παιδιά στα 170 ευρώ και για τα τέσσερα παιδιά στα 220 ευρώ.
Read More »
Οικονομικό νομοσχέδιο: Τα 8 μέτρα στήριξης που νομοθετεί η κυβέρνηση για αύξηση μισθών και μείωση φόρων Οικονομικό νομοσχέδιο: Τα 8 μέτρα στήριξης που νομοθετεί η κυβέρνηση για αύξηση μισθών και μείωση φόρων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023 Rating: 5

Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες των δικαιούχων του προγράμματος

Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023
Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες των δικαιούχων του προγράμματος


Αναρτήθηκαν την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023, οι οριστικοί πίνακες Δικαιούχων – Ωφελουμένων και Αποκλειομένων του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού 2023-2024 της ΔΥΠΑ στον ιστότοπο www.dypa.gov.gr.

Οι οριστικοί πίνακες δικαιούχων αφορούν σε 300.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού. Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού θα «τρέξει» ένα μήνα νωρίτερα, από 1η Ιουλίου 2023 έως 30 Ιουνίου 2024.

Η επιταγή (voucher) είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά. Κατά την άφιξή τους στο τουριστικό κατάλυμα, οι πάροχοι ενεργοποιούν τις επιταγές μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών (e- services) της ΔΥΠΑ.

Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το Μητρώο Παρόχων, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στους Δήμους Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, όπως και πέρυσι, ενώ για πρώτη φορά προσαυξάνονται κατά 20% και κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων (15.12.2023 έως 14.01.2024) και του Πάσχα (26.04.2024 έως 12.05.2024). Η αύξηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας και της Σάμου.

Εκτός από τη διαμονή σε καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή των δικαιούχων ανέρχεται σε 25% και των πολυτέκνων σε 20%. Για τα άτομα με αναπηρία τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι εκτυπώνουν από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (e-services) της ΔΥΠΑ την επιταγή κοινωνικού τουρισμού ακτοπλοϊκής μετακίνησης και προσέρχονται στα ταξιδιωτικά γραφεία ή πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων ή εκδοτήρια ηλεκτρονικών εισιτηρίων των παρόχων, επιδεικνύουν την εκτυπωμένη επιταγή τους και ζητούν την έκδοση ακτοπλοϊκού «εισιτηρίου κοινωνικού τουρισμού» της κατηγορίας στην οποία εντάσσονται. Επισημαίνεται πως για καμία κατηγορία δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών, εκτός της κατηγορίας πολυτέκνων.

Η ΔΥΠΑ δεν εμπλέκεται στη διαδικασία έκδοσης ακτοπλοϊκού «εισιτηρίου κοινωνικού τουρισμού». Μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας (web service) εκδίδεται το εισιτήριο και ενεργοποιείται η επιταγή κοινωνικού τουρισμού ακτοπλοϊκής μετακίνησης για τη μετάβαση και την επιστροφή. Η ακτοπλοϊκή μετακίνηση επιτρέπεται μόνο για τη μετάβαση/επιστροφή στον/από τόπο του επιλεγμένου τουριστικού καταλύματος.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι του περσινού προγράμματος που δεν έχουν ενεργοποιήσει ακόμα τις επιταγές μπορούν να κάνουν διακοπές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023.
Read More »
Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες των δικαιούχων του προγράμματος Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες των δικαιούχων του προγράμματος Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023 Rating: 5

Νεκρός ανασύρθηκε από τη θάλασσα 67χρονος ημεδαπός

Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023
Νεκρός ανασύρθηκε από τη θάλασσα 67χρονος ημεδαπός


Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης, από την παραλία ''ΚΑΣΤΡΟΣΥΚΙΑΣ'' Πρέβεζας, 67χρονος ημεδαπός.

Ο ανωτέρω μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας, ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.
Read More »
Νεκρός ανασύρθηκε από τη θάλασσα 67χρονος ημεδαπός Νεκρός ανασύρθηκε από τη θάλασσα 67χρονος ημεδαπός Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023 Rating: 5

Σήμερα η μεγάλη δημοτική βραδιά στη Νέα Σελεύκεια

Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023
Σήμερα η μεγάλη δημοτική βραδιά στη Νέα ΣελεύκειαRead More »
Σήμερα η μεγάλη δημοτική βραδιά στη Νέα Σελεύκεια Σήμερα η μεγάλη δημοτική βραδιά στη Νέα Σελεύκεια Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2023 Rating: 5

Σελίδες