25-29 Σεπτεμβρίου, οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023
25-29 Σεπτεμβρίου, οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ


Κατά την περίοδο 25 έως 29 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν 2,26 δις. ευρώ σε 4.160.170 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Ειδικότερα:

1.Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο 25 έως 29 Σεπτεμβρίου οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:

· Από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν 21,3 εκατ. ευρώ σε 930 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ

· Στις 29 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν 5,6 εκατ. ευρώ για πληρωμή προκαταβολών συντάξεων (του ν.4778/21) μηνός Οκτωβρίου 2023 σε 15.000 συνταξιούχους

· Στις 26 και 28 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν 2,18 δις ευρώ για 4.064.914 κύριες και επικουρικές συντάξεις

· Στις 26 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν 2.023.034 ευρώ σε 18.126 δικαιούχους για παροχές του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ.

2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

· 16 εκατ. ευρώ σε 37.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων

· 18 εκατ. ευρώ σε 19.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης

· 10 εκατ. ευρώ σε 5.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας

· 4 εκατ. ευρώ σε 200 φορείς για πληρωμή εισφορών στο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας
Read More »
25-29 Σεπτεμβρίου, οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ 25-29 Σεπτεμβρίου, οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023 Rating: 5

Θεσπρωτία: Σε ποια δημοτικά σχολεία θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα Σχολικά Γεύματα

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023
Θεσπρωτία: Σε ποια δημοτικά σχολεία θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα Σχολικά Γεύματα

Σε 13 Δημοτικά Σχολεία της Θεσπρωτίας θα υλοποιηθεί φέτος το Πρόγραμμα «σχολικά γεύματα».

Πιο αναλυτικά:
ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΡΑΙΚΟΧΩΡΙΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΕΛΕΥΚΕΙΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΤΑΡΙΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΛΥΚΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΡΑΙΔΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΞΗΡΟΛΟΦΟΥ

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Read More »
Θεσπρωτία: Σε ποια δημοτικά σχολεία θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα Σχολικά Γεύματα Θεσπρωτία: Σε ποια δημοτικά σχολεία θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα Σχολικά Γεύματα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023 Rating: 5

Λεπτοκαρυά: Ένα μικρό σχολείο με μόλις έξι μαθητές και μια μεγάλη ιστορία

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023
Λεπτοκαρυά: Ένα μικρό σχολείο με μόλις έξι μαθητές και μια μεγάλη ιστορίαΣτα ελληνοαλβανικά σύνορα, στο βόρειο τμήμα του Δήμου Φιλιατών, είναι σκαρφαλωμένα σαν αετοφωλιές τα χωριά της Μουργκάνας. Η οροσειρά της Μουργκάνας ή αλλιώς «Όρη Τσαμαντά» εκτείνεται κατά μήκος των ελληνοαλβανικών συνόρων, στα βόρεια του νομού Θεσπρωτίας και του Νομού Ιωαννίνων.

Στην ακριτική και ορεινή Λεπτοκαρυά Φιλιατών Θεσπρωτίας λειτουργεί και φέτος το τελευταίο Δημοτικό Σχολείο του ορεινού όγκου της Μουργκάνας. Ένα μονοθέσιο πλέον δημοτικό σχολείο με έξι μόλις μαθητές. Δυο «πρωτάκια», ένας μαθητής στη Β’ τάξη, ένας στη Γ’ τάξη και δυο μαθητές στη ΣΤ’ αποτελούν το δυναμικό του σχολείου, ενώ στο γειτονικό νηπιαγωγείο φοιτά μόλις ένα νήπιο.
       Η σημερινή εικόνα του Δημοτικού Σχολείου Λεπτοκαρυάς

Η δασκάλα τους, η κα Φεβρωνία Ζερβού, με περισσή αγάπη και υπομονή, προσπαθεί να ανταπεξέλθει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην πρόκληση των αναγκών των λιγοστών της μαθητών.

Το πότε ακριβώς λειτούργησε σχολείο στη Λεπτοκαρυά δεν το γνωρίζουμε επακριβώς.

Πολλές πληροφορίες για το Δημοτικό Σχολείο του χωριού παίρνουμε από την ιστορία του σχολείου όπως την κατέγραψαν οι δάσκαλοι Γιάννης Φωτιάδης και Κώστας Βενέτης το έτος 1953 και 1977 αντίστοιχα. Προφανώς η ιστορία αυτή καταγράφτηκε σύμφωνα με τις αφηγήσεις των γερόντων χωριανών. Σύμφωνα λοιπόν με αυτές σχολείο στη Λεπτοκαρυά λειτούργησε πριν το έτος 1860, στο γυναικωνίτη της εκκλησίας του χωριού, της Αγίας Μαρίνας.

Τους δάσκαλους προσλάμβανε η κοινότητα και τους πλήρωνε μαζί με την εκκλησία. Οι μαθητές διδασκόντουσαν ανάγνωση και γραφή, λίγη αριθμητική και πολλά εκκλησιαστικά τροπάρια. Η μελέτη γίνονταν από το Ψαλτήρι και την Οκτάηχο. Όταν τελείωνε η Οκτάηχος τα παιδιά ήταν κατάλληλα όχι μόνο για απολυτήριο αλλά και για την χειροτονία τους ως παππάδες και για τον διορισμό τους ως δάσκαλοι.

Το έτος 1896, η εκκλησία αυτή κατεδαφίστηκε και ανεγέρθηκαν με δαπάνη της κοινότητας και της εκκλησίας δύο οικήματα. Το Αμελικό η Κουτσέκι που ήταν αποθήκη, που συγκέντρωναν τα γεωργικά προϊόντα από το φόρο της δεκάτης και έμεναν οι δημόσιοι αξιωματούχοι και το πρώτο διδακτήριο. Το Σχολείο ήταν λιθόκτιστο διώροφο, διαστάσεων 6Χ4Χ2μ. Το ανώγειο ήταν αίθουσα διδασκαλίας όπου σταυροπόδι διδάσκονταν οι μαθητές και παράλληλα ήταν και κατοικία του δάσκαλου. Το κατώι χρησιμοποιούσαν σαν αποθήκη καυσοξύλων και πολλές φορές σαν «κρατητήριο» των άτακτων μαθητών.

Την περίοδο του πολέμου του 1940, της κατοχής και του εμφυλίου το σχολείο λειτούργησε κατά διαστήματα. Το 1948 δεν λειτούργησε σχολείο λόγω του εμφυλίου πολέμου και της μετακίνησης των κατοίκων του χωριού στα πέρα από τον Καλαμά χωριά. Μέχρι την εποχή αυτή δεν υπάρχουν αρχεία του σχολείου προκειμένου να διαπιστώσουμε τον αριθμό των μαθητών, την επίδοσή τους και τα μαθήματα που διδάσκονται.

Το 1927 κατεδαφίστηκε το πρώτο σχολείο και αναγέρθηκε νέο που ολοκληρώθηκε το 1930 με δαπάνη του Ελληνικού Δημοσίου και της Κοινότητος συνολικής αξίας 30.000 δρχ. Η σε χρήμα και η σε προσωπική εργασία συμβολή των κατοίκων ανήλθε στο ποσό των 22.000 δρχ. Το σχολείο αυτό ήταν μονώροφο, λιθόκτιστο, κεραμοσκεπές και είχε μια αίθουσα διδασκαλίας διαστάσεων 8Χ5Χ3,5μ., ένα γραφείο και κατοικία δασκάλου με ένα δωμάτιο.
1927-Ανέγερση Σχολείου

Το 1956 κατεδαφίστηκε το 2ο διδακτήριο λόγω των σοβαρών βλαβών που υπέστη κατά τη διάρκεια του πολέμου 40-41 και του εμφυλίου 46-49 και στην θέση του ανεγέρθηκε το σημερινό σχολείο που είναι το τρίτο κατά σειρά διδακτήριο. Περατώθηκε τον Μάιο του 1960, αλλά λειτούργησε από το 1958 που είχε ολοκληρωθεί η αίθουσα διδασκαλίας. Το σχολείο είναι μονώροφο, κεραμοσκεπές και αποτελείται από μια αίθουσα διδασκαλίας διαστάσεων 9Χ6Χ3,80μ, ενός γραφείου και μια κατοικία δασκάλου με δυο δωμάτια.
1953 – Οι μαθητές και ο δάσκαλος

Τα σχολικά έτη 1954-1955 και 1955 και 1956 θα λειτουργήσει νυκτερινό σχολείο στο οποίο θα φοιτήσουν παιδιά που λόγω του πολέμου δεν είχαν τελειώσει το σχολείο. Τα μαθήματα γινόταν από τις 7 μέχρι στις 9 το βράδυ κάτω από το φως της λάμπας και αφού προηγουμένως οι μαθητές είχαν τελειώσει τις οικογενειακές δουλειές που τους είχαν αναθέσει οι γονείς τους.
1958 – Ο δάσκαλος και οι μαθητές του

Το 1970 έκλεισαν τα γειτονικά δημοτικά σχολεία της Μπράνιας, των Αχουριών του Λύκου και της Καλλιθέας και το σχολείο της Λεπτοκαρυάς φιλοξένησε και τους λιγοστούς μαθητές των σχολείων αυτών. Από τότε το δημοτικό σχολείο Λεπτοκαρυάς αποτελεί σχολικό κέντρο και φιλοξενεί μαθητές από τα γειτονικά χωριά.
Χιονισμένο
2019 – Σχολική Γιορτή
1969 – Διανομή δεμάτων
1962 – Η εικόνα του σχολείου

Με ενέργειες του Λεπτοκαρυώτη σχολικού συμβούλου Κωνσταντίνου Βενέτη το σχολείο του χωριού παρέμεινε σε λειτουργία την σχολική περίοδο το 1984-1985 που είχε παραμείνει με 3 μαθητές, με αποτέλεσμα να παραμένει ανοικτό μέχρι σήμερα. Αν έκλεινε θα ήταν πολύ δύσκολο να ανοίξει τα επόμενα χρόνια άσχετα με τον αριθμό των μαθητών.
Εκδρομή σχολείων της Μουρκάνας

Για λίγες χρονιές της δεκαετίας του 2000 το σχολείο λειτούργησε ως διθέσιο.

Από το 2004 λειτούργησε στη Λεπτοκαρυά και Νηπιαγωγείο, το οποίο θα στεγαστεί αρχικά στο πολιτιστικό κέντρο του χωριού και στη συνέχεια στο σπίτι του δασκάλου στο δημοτικό σχολείο.

Μεγάλος αριθμός αποφοίτων του Δημοτικού Σχολείου Λεπτοκαρυάς συνέχισε τις σπουδές του στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα καταλαμβάνοντας σημαντικές θέσεις στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα

Όλα αυτά τα χρόνια της αδιάλειπτης λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου το ενδιαφέρον των ξενιτεμένων Λεπτοκαριτών, προς αυτό, ήταν αδιάλειπτο. Η ίδρυση της Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας Λεπτοκαριτών το 1908 με κύριο σκοπό τη λειτουργία του Σχολείου και την πληρωμή του εκάστοτε δασκάλου, η προμήθεια εποπτικών μέσων διδασκαλίας, η ενίσχυση των μαθητών του για πολλά χρόνια με εκπαιδευτικά υλικά είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Ακόμη και σήμερα η Αδελφότητά έρχεται αρωγός στις ανάγκες που προκύπτουν.

Το φόβο του ότι «αριθμός των μαθητών φθίνει και το σχολείο θα οδηγηθεί σε κλείσιμο τα επόμενα χρόνια» εκφράζει σήμερα ο Πρόεδρος του χωριού Ευάγγελος Νικολαΐδης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ήδη οικογένειες με μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου αναγκάζονται να μετακινούνται ή και να μετακομίσουν στα Ιωάννινα ή στους Φιλιάτες κι έτσι γίνονται «επισκέπτες του Σαββατοκύριακου» στο χωριό και στα σπίτια τους!

Η Λεπτοκαρυάαποτελεί το νοτιοανατολικό άκρο της επαρχίας Φιλιατών. Στη Λεπτοκαρυά ανήκει σαν συνοικισμός και το διπλανό χωριό Μπράνια. Απέχει 45 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, 54 από την Ηγουμενίτσα και 37 από τους Φιλιάτες. Εντός του χωριού περνά η επαρχιακή οδός Βροσίνας-Τσαμαντά που συνδέει τη Λεπτοκαρυά με τα υπόλοιπα χωριά της Μουργκάνας.

Εκκλησιαστικά ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Παραμυθιάς και εκπαιδευτικά στην περιφέρεια Φιλιατών.

Το χωριό έχει σήμερα 130 σπίτια, από τα οποία τα 42 κατοικούνται όλο το χρόνο, 24 ανήκουν κυρίως σε συνταξιούχους που περνούν στο χωριό τουλάχιστον έξι μήνες του έτους, 41 ανοίγουν τουλάχιστον δύο με τρεις φορές το χρόνο, 19 πιο σπάνια και δύο είναι κατά κάποιο τρόπο εγκαταλελειμμένα.

Το 1928 το χωριό αριθμούσε 299 κατοίκους. Σήμερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του, στο χωρίο διαμένουν 110 μόνιμοι κατοίκοι, ενώ στην απογραφή του 2021 εμφανίζει 171 κατοίκους. Από τους μόνιμους κατοίκους οι 16 είναι ηλικίας κάτω των 20 ετών, 40 είναι ηλικίας από 20 μέχρι 65 ετών και οι υπόλοιποι είναι άνω των 65 ετών συνταξιούχοι.

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με γεωργοκτηνοτροφικές εργασίες και οι νεότεροι ως τεχνίτες, αναζητώντας εργασία στα γειτονικά αστικά κέντρα.

«Έναν ξενώνα στερείται το χωριό για να μπορέσει να προσελκύσει και να συγκρατήσει επισκέπτες, κατά την κυνηγετική αλλά και τη θερινή περίοδο, που θα αναζητήσουν δροσιά στα γάργαρα νερά των πηγών Αναβρυστικών, δημιουργώντας έτσι και κάποιες θέσεις εργασίας», λέει με παράπονο, στο ertnews.gr ο πρόεδρος, ενώ σημειώνει με καμάρι ότι «το χωριό καταφέρνει να συντηρήσει τρία καφενεία», όταν τα περισσότερα χωριά της επαρχίας Φιλιατών δεν έχουν ούτε ένα.

Σημείωση: Με ιστορικά στοιχεία, φωτογραφίες και πληροφορίες που μας παραχώρησε ευγενικά ο κ. Αθανάσιος Πέτρου από εργασία του που δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί.
Read More »
Λεπτοκαρυά: Ένα μικρό σχολείο με μόλις έξι μαθητές και μια μεγάλη ιστορία Λεπτοκαρυά: Ένα μικρό σχολείο με μόλις έξι μαθητές και μια μεγάλη ιστορία Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023 Rating: 5

Την Δευτέρα παρουσιάζει υποψήφιους στην Θεσπρωτία και πρόγραμμα, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στέφανος Ζούμπας

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023
Την Δευτέρα παρουσιάζει υποψήφιους στην Θεσπρωτία και πρόγραμμα, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στέφανος Ζούμπας


Read More »
Την Δευτέρα παρουσιάζει υποψήφιους στην Θεσπρωτία και πρόγραμμα, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στέφανος Ζούμπας Την Δευτέρα παρουσιάζει υποψήφιους στην Θεσπρωτία και πρόγραμμα, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στέφανος Ζούμπας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023 Rating: 5

ΠΡΕΒΕΖΑ: Έφυγε από την ζωή ο Γιάννης Θάνης

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023
ΠΡΕΒΕΖΑ: Έφυγε από την ζωή ο Γιάννης ΘάνηςΟ σ. Γιάννης Θάνης γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1966. Μεγάλωσε στη πόλη της Πρέβεζας από γονείς βιομηχανικούς εργάτες και αγρότες. Κατάγονταν από το Συρράκο Ιωαννίνων (από την πλευρά του πατέρα του) και από το Γαρδίκι Θεσπρωτίας (από την πλευρά της μητέρας του). Σπούδασε στο ΤΕΦΑΑ. Εργάζονταν ως γυμναστής –χοροδιδάσκαλος. Ιδιοκτήτης για πολλά χρόνια γυμναστηρίου στην Πρέβεζα. Ο χορός ήταν η μεγάλη του αγάπη όπως και το μπουζούκι του.

Το 1981 οργανώθηκε στη ΚΝΕ και το 1984 στο ΚΚΕ. Διαγράφηκε από το ΚΚΕ το 1989 μαζί με τη πλειοψηφία της ΚΝΕ όταν αρνήθηκε να υπακούσει στη συγκρότηση των κυβερνήσεων Τζαννετάκη και οικουμενικής με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα.

Εκλέχτηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ-ΝΑΡ πριν η οργάνωση αυτή μετασχηματιστεί σε «νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση» .

Ιδρυτικό μέλος της Οργάνωσης Βάσης Πρέβεζας του Νέου Αριστερού Ρεύματος (ΝΑΡ) και της τοπικής επιτροπής της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α των οποίων ήταν μέλος μέχρι τη τελευταία του πνοή.

Υπήρξε υποψήφιος βουλευτής Πρέβεζας με το ψηφοδέλτιο της «ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ» και του «ΜΕΤΩΠΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ» . Επίσης ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος το 2006 με το ψηφοδέλτιο της «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ» και το 2010 με το ψηφοδέλτιο της «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ πολιτών δήμου Πρέβεζας» ενώ το 2014 ήταν επικεφαλής υποψήφιος δήμαρχος με το ψηφοδέλτιο της «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ πολιτών δήμου Πρέβεζας» . Το 2019 ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την περιφερειακή κίνηση «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην ΉΠΕΙΡΟ». Μέλος της δημοτικής κίνησης «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΚΙΝΗΣΗ για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας».

Διετέλεσε μέλος του «ΔΣ συλλόγου φοιτητών ΤΕΦΑΑ», πρόεδρος του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ και του πανελλαδικού συντονιστικού των αδιόριστων εκπαιδευτικών κατά την περίοδο των μεγαλειωδών αγώνων των αδιόριστων εκπαιδευτικών το 1998 ενάντια στο νόμο Αρσένη και την κατάργηση της επετηρίδας ως τρόπος διορισμού στην εκπαίδευση. Η παρουσία του σε αυτό το κίνημα ήταν καταλυτική και ουσιαστική τόσο στην οργάνωσή του και στον πανελλαδικό του συντονισμό όσο και κατά του δολοφονικού χτυπήματος των δυνάμεων καταστολής της τότε κυβέρνησης. Ήταν ο αγώνας που τον σημάδεψε.

Στην Πρέβεζα, μετά από την μόνιμη επιστροφή του το 1992, πρωτοστάτησε στην τοπική πολιτιστική ανάπτυξη και στην προβολή της Πρέβεζας μέσα από την διοργάνωση του «Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών» κάθε καλοκαίρι, την συμβολή του στην λέσχη φίλων δημοτικής παραδοσιακής μουσικής «Βερενίκη» καθώς και με την ίδρυση του «Χορευτικού Ομίλου Πρέβεζας» που διεύθυνε, με συνεχείς παρουσίες και διακρίσεις σε όλη τη χώρα και σε διεθνή φεστιβάλ ανά την υφήλιο στα οποία συμμετείχε. Εκατοντάδες χορευτές από όλο τον κόσμο χόρεψαν μαζί του ενώ πάρα πολλοί συμπολίτες μας κάνανε μαζί του τα πρώτα τους βήματα στο χορό. Το τελευταίο διάστημα εργάζονταν στα «Χορευτικά του δήμου Πρέβεζας» για τα οποία είχε πολλά σχέδια (όπως και για τον «Χορευτικό όμιλο Πρέβεζας» ) τα οποία μείνανε ανεκπλήρωτα…Οι συντρόφισσες και οι σύντροφοί του από την οργάνωση βάσης του «Νέου Αριστερού Ρεύματος (ΝΑΡ) για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση» και από την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Πρέβεζας εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια σε όλη την οικογένειά του και σε όλους όσοι τον αγαπούσαν.

Η πολιτική κηδεία του συντρόφου μας θα πραγματοποιηθεί τη Κυριακή 24/9 στις 6:30 μμ στο νεκροταφείο της Πρέβεζας

Νέο Αριστερό Ρεύμα (ΝΑΡ) για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α τοπική επιτροπή Πρέβεζας
Read More »
ΠΡΕΒΕΖΑ: Έφυγε από την ζωή ο Γιάννης Θάνης ΠΡΕΒΕΖΑ: Έφυγε από την ζωή ο Γιάννης Θάνης Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023 Rating: 5

Οι TIMES επιλέγουν και προτείνουν Καραβοστάσι!

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023
Οι TIMES επιλέγουν και προτείνουν Καραβοστάσι!«Ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα δίνουν οι βρετανικοί Times για διακοπές και μετά την υψηλή σεζόν, επιλέγοντας παραλίες από μέρη που ταιριάζουν σε διαφορετικούς τύπους ταξιδιωτών και για το φθινόπωρο.

«Από τις ακτές της ηπειρωτικής χώρας μέχρι τις αμμώδεις παραλίες και τους όρμους των μυριάδων νησιών και βραχονησίδων της, η Ελλάδα διαθέτει έναν ατελείωτο αριθμό παραλιών. Οι επισκέπτες που είναι έτοιμοι να απομακρυνθούν από καθιερωμένα τουριστικά σημεία έχουν σχεδόν άπειρες επιλογές για να ζήσουν αξέχαστες εμπειρίες» αναφέρει το αφιέρωμα.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει και Ήπειρο με το Καραβοστάσι να πρωταγωνιστεί!

Όπως σημειώνει η ακτογραμμή των Συβότων είναι ένας δημοφιλής προορισμός και η παραλία στο Καραβοστάσι προσφέρεται για στιγμές χαλάρωσης, δίπλα σε μία περιοχή γεμάτη με ελαιώνες.
Read More »
Οι TIMES επιλέγουν και προτείνουν Καραβοστάσι! Οι TIMES επιλέγουν και προτείνουν Καραβοστάσι! Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023 Rating: 5

Μαθηματικό φροντιστήριο Λουκάς Παργανάς

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023
Μαθηματικό φροντιστήριο Λουκάς ΠαργανάςΤο φροντιστήριο Μαθηματικών ΠΑΡΓΑΝΑΣ ΛΟΥΚΑΣ ξεκινησε τη λειτουργία του στο κεντρικότερο σημείο της Ηγουμενίτσας, στην πλατεία Δημαρχειου. 
Δημιουργησαμε ενα ευχάριστο περιβάλλον διδασκαλιας, σε εναν ολικα ανακαινισμενο χώρο, για μαθητές ολων των τάξεων της δευτεροβαθμιας εκπαίδευσης.
Ο Παργανας Λουκας, πτυχιούχος μαθηματικός της Σχολης Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών με διδακτική εμπειρία 17 ετών, αναλαμβάνει προσωπικά σε ολιγομελή τμήματα τη διδασκαλία των μαθηματικών σε μαθητές Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ. 
Εγγυόμαστε τη σωστη διδασκαλία των μαθηματικών με υπομονή και επιμονή καθως επίσης και τη σωστη προετοιμασία των μαθητων για τις απαιτητικές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Έναρξη εγγραφών 21 Αυγούστου.
Καθημερινα 9:00-13:00 και 17:30-20:00

Ελευθεριας 1 Πλατεία Δημαρχειου Ηγουμενίτσα
Εναρξη μαθημάτων 4 Σεπτεμβρίου
Τηλεφωνα επικοινωνίας 2665103203 και 6948785203.
Read More »
Μαθηματικό φροντιστήριο Λουκάς Παργανάς Μαθηματικό φροντιστήριο Λουκάς Παργανάς Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ζητούνται υπάλληλοι

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023
Ηγουμενίτσα: Ζητούνται υπάλληλοι ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ :
1) ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ , ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΝΩΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ Η/Υ .
2) ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ
3) ΟΔΗΓΟΣ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΔIΠΛΩΜΑ .
4) ΠΩΛΗΤΗΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ – ΣΙΔΗΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΩΝ .

Πληροφορίες : 2665029403
ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 09:00 – 15:00
Email : goulastr@otenet.gr

 
Read More »
Ηγουμενίτσα: Ζητούνται υπάλληλοι Ηγουμενίτσα: Ζητούνται υπάλληλοι Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023 Rating: 5

Μοναδική προσφορά για φοιτητές από την NRG

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023
Μοναδική προσφορά για φοιτητές από την NRGΕίσαι φοιτητής;
Μια ξέγνοιαστη περίοδος σε περιμένει.
Γι' αυτό κι εμείς φροντίζουμε να είμαστε δίπλα σου σε αυτό το σημαντικό βήμα.
Σου προσφέρουμε ακόμα φθηνότερο ρεύμα και κάνουμε ακόμη πιο ξέγνοιαστη την δική σου φοιτητική εμπειρία, αλλά και...των γονιών σου! 😉
Μην σπαταλάς την φοιτητική σου nrg!!! Αναλαμβάνουμε εμείς, εξ ολοκλήρου, όποια διαδικασία χρειάζεται για τη παροχή σου, αποδεσμεύοντάς σε από κάθε χρονοβόρα διαδικασία!

📌Επικοινωνησε μαζί μας ή επισκέψου μας στο κατάστημα για ένα 𝝙𝝮𝝦𝝚𝝖𝝢 ενημερωτικό ραντεβού.
📍Σουλίου 1, Πλατεία Δημαρχείου.
George Verbis Επίσημος Συνεργάτης nrg - Σύμβουλος Ενέργειας 
📱 6974613977
📱 6993236888
📱 6909023040
☎️ 2665 100324
💻gverbis.nrgprovider@gmail.com
Read More »
Μοναδική προσφορά για φοιτητές από την NRG Μοναδική προσφορά για φοιτητές από την NRG Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023 Rating: 5

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Η ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ - Του Τάσου Βασιάδη

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Η ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ - Του Τάσου Βασιάδη


Το αφήγημα του Τάσου Βασιάδη για τον Μουργκάνα, ανασύρεται από την έκδοση «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ...ΕΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗ» των Α. Βασιάδη και Κ. Λώμη και αναρτάται μετά από αίτημα του παλιού φίλου Διονύση Φίλη.

Το σκίτσο του Μουργκάνα φιλοτέχνησε ο Μάριος Λώμης, με βάση τις αφηγήσεις για την ξεχασμένη εκείνη μορφή, που άφησε το αχνάρι της στην Ηγουμενίτσα του χθές.

Ο ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ
Αφήγημα του Τάσου Βασιάδη

Ο παραλιακός δρόμος της Ηγουμενίτσας παλιότερα χωρίζονταν μπροστά από την Νομαρχία σε δύο ανισόπεδους κλάδους όπου ο ένας συνεχίζονταν παραλιακά προς Λαδοχώρι και ο άλλος ,ο ψηλότερος οδηγούσε στο Γραικοχώρι.

Σήμερα το σημείο του διαχωρισμού έχει μεταφερθεί αρκετά νοτιότερα.

Στο διαχωριστικό σημείο δέσποζε το περίπτερο του Μπούλμου πίσω από το οποίο και κατά μήκος του παραλιακού δρόμου μέχρι και το παλιό κτίριο της Αστυνομίας, υπήρχε ένας τοίχος που λειτουργούσε ως αντιστήριγμα του επάνω δρόμου.

Ο τοίχος αυτός ήτανε περίτεχνα χτισμένος με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική μορφή και λειτουργούσε σαν αξιοθέατο για τους περιπατητές του παραλιακού δρόμου σε συνδυασμό με το παλιό λιμάνι και το χαρακτηριστικό του στέγαστρο.

Σήμερα καμία απ’ αυτές τις κατασκευές δεν σώζεται.

Ο τοίχος δεν είχε ενιαία επιφάνεια αλλά χαρακτηριζόταν από ευρύχωρες εσοχές στις οποίες έβρισκαν αποκούμπι και ξεκουράζονταν οι βαρκάρηδες και οι αχθοφόροι του λιμανιού.

Μια απ’ αυτές τις εσοχές υπήρξε το στέκι του Μουργκάνα που λειτουργούσε περίπου σαν σπίτι του, καθώς εκεί κοιμόταν και εκεί βρισκόταν τις ώρες που δεν εργάζονταν.

Πλάσμα της παιδικής μας φαντασίας περισσότερο παρά υπαρκτό πρόσωπο ο Μουργκάνας βρέθηκε στη μεταπολεμική Ηγουμενίτσα από άγνωστη προέλευση.

Αγριος στην όψη και ιδιαίτερα άσχημος, πάντα ξυπόλητος και ατημέλητος δούλευε πότε σαν αχθοφόρος στο λιμάνι και πότε με ένα κάρο κάνοντας θελήματα και μεταφέροντας διάφορα αντικείμενα.

Ηταν ευρύστερνος πράγμα το οποίο του έδινε τη δυνατότητα να φωνάζει δυνατά και να ακούγεται μακριά με την χοντρή και κοφτή φωνή του.

Αυτή του η ιδιότητα τον είχε αναγορεύσει σε επίσημο τελάλη της Ηγουμενίτσας.

Ιδιαίτερα όταν γινότανε δημοπρασίες με συνηθισμένο χώρο το καφενείο του Πάνου Μιχαλά, ο Μουργκάνας έπαιρνε τους δρόμους και με την άγρια κοφτή φωνή του που τρυπούσε τους τοίχους και έμπαινε στα σπίτια ενημέρωνε τους μεγάλους και κοψοχόλιαζε τα παιδιά που τρομαγμένα έτρεχαν να κρυφτούν πλάθοντας στην φαντασία τους τον Μουργκάνα σαν τον κακό δράκο που έρχεται να τα καταπιεί.

Το στέκι του στον τοίχο της παραλίας λειτουργούσε και σαν γραφείο απολεσθέντων αντικειμένων.

Αν κάποιος έβρισκε κανένα χαμένο αντικείμενο όπως κλειδιά, ταυτότητα, γυαλιά κλπ., τα παρέδιδε στον Μουργκάνα ο οποίος με την αγριοφωνάρα του φώναζε στις γειτονιές:

-Οποιος χαμένος έχασε τα κλειδιά του να ρθεί να τα πάρει από το γραφείο του Μουργκάνα..!

Ο Μουργκάνας κυκλοφορούσε συνεχώς κρατώντας στην πλάτη του ένα τσουβάλι στο οποίο μέσα έβαζε τις προσφορές σε είδος, αυτών που εξυπηρετούνταν από τις υπηρεσίες του ως μεταφορέα.

Αυτό το τσουβάλι αξιοποιήθηκε σαν φόβητρο από τις μανάδες οι οποίες προκειμένου να βάλουν για ύπνο τους σκανδαλιάρηδες κανακάρηδές τους τους φοβέριζαν:

-Κοιμήσου γρήγορα γιατί θάρθει ο Μουργκάνας με το τσουβάλι και θα σε πάρει...

Και μόνο στο άκουσμα αυτής της απειλής όλοι σκεπάζονταν μέχρι το κεφάλι με τις κουβέρτες από το φόβο του Μουργκάνα.

Δεν σώθηκε στη μνήμη ποιο ήταν το πραγματικό όνομα του Μουργκάνα.

Ο ίδιος αφηγούμενος κάποτε περιστατικά από την δράση του στην ορεινή περιοχή της Μουργκάνας, έδωσε το κίνητρο στους ονοματοπλάστες της εποχής να του κολλήσουν αυτό το παρατσούκλι το οποίο και έμεινε.

Ο Μουργκάνας κάπου μετά το 1960 έπαψε να εμφανίζεται στην Ηγουμενίτσα και κανείς δεν γνωρίζει τι απέγινε.
Read More »
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Η ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ - Του Τάσου Βασιάδη ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Η ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ - Του Τάσου Βασιάδη Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023 Rating: 5

2 βήματα πριν την κατάκτηση και του φετινού πανελλήνιου πρωταθλήματος Dragster για την Perfection Τeam

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023
2 βήματα πριν την κατάκτηση και του φετινού πανελλήνιου πρωταθλήματος Dragster για την Perfection Τeam


Η perfection team μια από τις αγωνιστικές ομάδες μηχανοκίνητου αθλητισμού του δήμου Σουλίου, κατέλαβε και πάλι την πρώτη θέση στον τέταρτο για φέτος αγώνα για το πανελλήνιο πρωτάθλημα Dragster που πραγματοποιηθηκε το τριήμερο 15, 16 και 17 Σεπτεμβρίου στις Σέρρες

Η perfection team βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας ενώ απομένουν 2 αγώνες ακόμα (απο τους 6 συνολικά) για το τέλος του πρωταθλήματος με στόχο να κατακτήσει και το 2023 το πρωτάθλημα όπως και πέρυσι.

Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Dragster συμμετέχουν συνολικά 12 ομάδες απο ολη την χώρα.


Read More »
2 βήματα πριν την κατάκτηση και του φετινού πανελλήνιου πρωταθλήματος Dragster για την Perfection Τeam 2 βήματα πριν την κατάκτηση και του φετινού πανελλήνιου πρωταθλήματος Dragster για την Perfection Τeam Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023 Rating: 5

3 θέσεις Δικαστικής Αστυνομίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023
3 θέσεις Δικαστικής Αστυνομίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ΘεσπρωτίαςΔημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το Νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία του Σώματος της Δικαστικής Αστυνομίας με προσλήψεις ένστολου και από πολιτικού – επιστημονικού προσωπικό.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, αλλάζουν οι οργανικές θέσεις και οι προσλήψεις που αναμένονται στο Σώμα της Δικαστικής Αστυνομίας απο το αρχικό σχέδιο, αφού οι θέσεις αυξάνονται κατα 50 φτιάνοντας συνολικά τις 800 ως εξήςΣτην Υπηρεσία Δικαστικής Αστυνομίας πολιτικού τομέα συστήνονται 170 οργανικές θέσεις των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ
Στην Υπηρεσία Δικαστικής Αστυνομίας αστυνομικού τομέα συστήνονται 630οργανικές θέσεις των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας, με έδρα την Ηγουμενίτσα, κατανέμονται 3 οργανικές θέσεις ένστολου προσωπικού (αστυνομικού τομέα).

Η προκήρυξη αναμένεται να δημοσιευτεί σύντομα.


Read More »
3 θέσεις Δικαστικής Αστυνομίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας 3 θέσεις Δικαστικής Αστυνομίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023 Rating: 5

Ενάντια στις νέες ταυτότητες και ο Ηγούμενος Γηρομερίου

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023
Ενάντια στις νέες ταυτότητες και ο Ηγούμενος Γηρομερίου


Επιστολή προς τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος και τους Μητροπολίτες αυτής, απέστειλαν 42 κληρικοί και μοναχοί, μεταξύ των οποίων ο ηγούμενος της Μονής Γηρομερίου αρχιμανδρίτης Μεθόδιος και η συνοδεία του.

Με την μακροσκελή τους επιστολή αντιδρούν στο θέμα των νέων ταυτοτήτων, καθώς επίσης και της, όπως ισχυρίζονται, παγκοσμίως προετοιμαζόμενης «αχρήματης κοινωνίας».

Στην εν λόγω επιστολή επικαλούνται αναγραφή στις νέες ταυτότητες του αριθμού «666» ενώ κάνουν λόγο για παγκόσμιο ολοκληρωτισμό!!

Ζητούν την παρέμβαση της Εκκλησίας για να γίνει προαιρετική η νέα ταυτότητα.

Ο Ηγούμενος Γηρομερίου πάντως είναι ο μοναδικός από την Ήπειρο που περιλαμβάνεται στους υπογράφοντες.
Read More »
Ενάντια στις νέες ταυτότητες και ο Ηγούμενος Γηρομερίου Ενάντια στις νέες ταυτότητες και ο Ηγούμενος Γηρομερίου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023 Rating: 5

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο φροντιστήριο μαθηματικών Ελ. Νικολάου

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023
Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο φροντιστήριο μαθηματικών Ελ. ΝικολάουRead More »
Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο φροντιστήριο μαθηματικών Ελ. Νικολάου Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο φροντιστήριο μαθηματικών Ελ. Νικολάου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023 Rating: 5

Κακοκαιρία από τη Δευτέρα, έκτακτο της ΕΜΥ

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023
Κακοκαιρία από τη Δευτέρα, έκτακτο της ΕΜΥΕπιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τη Δευτέρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν τη Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και τη Δευτέρα θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν το Ιόνιο. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα επηρεαστούν περισσότερες περιοχές.

Πιο αναλυτικά:

-Τη Δευτέρα (25-09-2023) στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται βροχές ενώ σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν κυρίως στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και πιθανόν το Ιόνιο. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά τμήματα (νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας) και τα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

-Την Τρίτη (26-09-2023) στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά (πλην της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας, καθώς επίσης και στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων και τις νότιες περιοχές του νομού Λάρισας.

-Την Τετάρτη (27-09-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα εκδηλωθούν στο νομό Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων καθώς επίσης και στα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας. Ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης και στην περιοχή των Σποράδων.

Δεδομένου ότι μεσολαβούν τρία εικοσιτετράωρα από την έναρξη των ισχυρών φαινομένων, η ΕΜΥ θα ανανεώνει τα έκτακτα δελτία της ανά δωδεκάωρο και οι επικαιροποιήσεις των εκτάκτων δελτίων θα αποτελούν συνέχεια του παρόντος δελτίου.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).
Read More »
Κακοκαιρία από τη Δευτέρα, έκτακτο της ΕΜΥ Κακοκαιρία από τη Δευτέρα, έκτακτο της ΕΜΥ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ζητείται καθαρίστρια/ης για ημιαπασχόληση

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023
Ηγουμενίτσα: Ζητείται καθαρίστρια/ης για ημιαπασχόληση


Ζητείται καθαρίστρια/ης για ημιαπασχόληση ζητείται για την Μονάδα Προστατευόμενων Περιοχών, στην Ηγουμενίτσα, για 1 φορά την εβδομάδα / 2 ώρες, για την Μονάδα Προστ. Περιοχών στη Σαγιάδα, Αμμουδιά και Γλυκή για 1 φορά τον μήνα 3 ώρες. 
Παρέχεται ασφάλιση, ικανοποιητικός μισθός, έξοδα βενζίνης. 
Τηλ. Επικοινωνίας 6980411592, 
Ώρες Επικοινωνίας Δε - Παρ. 08.00-17.00.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Ζητείται καθαρίστρια/ης για ημιαπασχόληση Ηγουμενίτσα: Ζητείται καθαρίστρια/ης για ημιαπασχόληση Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023 Rating: 5

Στη Σπερχειάδα συνεχίστηκε το ταξίδι της ΘΕΑΤΟ

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023
Στη Σπερχειάδα συνεχίστηκε το ταξίδι της ΘΕΑΤΟ


Ήταν της ΘΕΑΤΟ ο επόμενος θεατρικός σταθμος,εκεί στους έκτους Πανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες, που διοργανώνονται από την ΘΕΣΜα,όπου για μια εβδομάδα ,διαγωνίζονται θεατρικές ομάδες, από πολλά μέρη της χώρας…

Εκεί και η ΘΕΑΤΟ λοιπόν,που την περασμένη ΔΕΥΤΕΡΑ, σε ένα σχεδόν κατάμεστο θέατρο, 300 περίπου θέσεων, κατέθεσε και αυτή,τα δικά της πολιτιστικο-θεατρικο της ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ,με το εμβληματικό έργο. ΟΙ 12 ΕΝΟΡΚΟΙ….

Η συμμετοχή της ΘΕΑΤΟ στο εκεί φεστιβάλ ,- κατόπιν επιλογής και προσκλήσεως,των διοργανωτων-την αδιαμφισβήτητη πλέον,καταξίωση της, στην κρίση και συνείδηση των διοργανωτών διαφόρων θεατρικών φεστιβάλ,ανά την χώρα, αφού ήδη εκκρεμούν μεταβάσεις και σε άλλες πόλεις ,που οργανώνουν ανάλογες εκδηλώσεις…

Για όλους όσους συμμετέχουμε σε αυτή την πολιτιστικη- θεατρική διαδρομή,θεωρώ ότι δεν είναι μόνο τιμή,να γινόμαστε οι μεταφορείς των αντιλήψεων περί της θεατρικής πράξης του τόπου μας, της ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ μας, αλλά ταυτόχρονα,είναι για μας μια ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ, αφού συναντάμε, γνωρίζουμε αξιόλογους ανθρώπους, η συναναστροφή δε αυτή και η ανταλλαγή πολιτιστικών και κοινωνικών απόψεων, ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ από όλες τις πλευρές, μόνο ως ΚΕΡΔΟΣ…και φυσικά, όχι με την στενή έννοια του ΩΦΕΛΙΜΙΣΜΟΥ…..

Η φιλοξενία μας εκει και η εν γένει οργάνωση του Φεστιβάλ,ΑΨΟΓΗ από κάθε πλευρά και άποψη,οι δε ευχαριστίες μας προς την ΘΕΣΜα και τους ευγενεστατους και φιλόξενους ανθρώπους της, ΆΠΕΙΡΕΣ…

Μέσα λοιπόν στην γενικευμένη ΦΥΣΙΚΗ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΑΥΡΙΛΑ, μέσα σε όλα τα δεινά που μαστίζουν τον λαό να, μέσα σε αυτή την κοινωνική και όχι μόνο ΠΑΡΑΚΜΗ ,καθίσταται πιο αναγκαία από ποτέ ,η άποψη που παλαιότερα έχω διατυπώσει, η δημιουργία ΝΗΣΙΔΩΝ, νησίδων πολιτιστικών, νησίδων κοινωνικών ,έτσι για να έχουμε κάπου να κρατηθούμε…

Τελειώνοντας το σημερινό μου κείμενο, με βάση και τα παραπάνω,νομίζω ότι ,ΝΑΙ, υπάρχει και μια ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ, που μας αξίζει…….

ΘΕΣΜα – Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας – Μακρακώμης


Read More »
Στη Σπερχειάδα συνεχίστηκε το ταξίδι της ΘΕΑΤΟ Στη Σπερχειάδα συνεχίστηκε το ταξίδι της ΘΕΑΤΟ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023 Rating: 5

H Πέστανη, το Σπήλαιο και το "αίμα των καλόγερων" - Αστικός μύθος ή πραγματικότητα?

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023
H Πέστανη, το Σπήλαιο και το "αίμα των καλόγερων" - Αστικός μύθος ή πραγματικότητα?

Σήμερα βρέθηκα μετά από χρόνια στην Κρυόβρυση όπου είχα αφήσει "ανοιχτούς λογαριασμούς" με το περιβόητο σπήλαιο πριν την είσοδο στο εγκαταλελειμμένο χωριό.

Πρόκειται φυσικά για την ιστορία με το "αίμα των καλόγερων" το οποίο έχει μείνει ανεξίτηλο πάνω στα βράχια του σπηλαίου και γίνεται άμεσα αισθητό από τον επαρχιακό δρόμο χαμηλότερα και από μαρτυρίες κατοίκων, χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο την εποχή της κατοχής του 1940.


Εκεί σύμφωνα με τον μύθο έσφαξαν παλαιότερα οι τούρκοι κατακτητές μια ομάδα καλόγηρων, το αίμα των οποίων ποτίζει ακόμα τους βράχους του και αποτελεί αιώνιο μάρτυρα του ηρωισμού και των δινών που πέρασε ο τόπος αυτός.

Επίσης ήθελα να δω αν το σπήλαιο συνέχιζε παραμέσα, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες το σπήλαιο επικοινωνούσε με τον κάμπο της Ρίζιανης πίσω από το βουνό.


Στην Εικόνα 1 μπορείτε να δείτε την θέση του σπηλαίου ως προς την Πέστανη.

Η είσοδος στο σπήλαιο γίνεται χαμηλότερα από φυσικό πέρασμα που έχει διαμορφωθεί τεχνητά σε πρόχειρο μαντρί.

Σύρματα κακοβαλμένα "απαγορεύουν" την είσοδο παραμέσα (η είσοδος ήταν εύκολη).


Εκεί με περίμενε η πρώτη έκπληξη. Υπάρχει και δεύτερη εστία του μακάβριου ευρήματος και όχι μόνο αυτή που φαίνεται από τον δρόμο (Εικόνα 2 και εικόνα 3).

Δεξιότερα και προς τα πάνω υπάρχει οπή στο βράχο που οδηγεί μετά από σκαρφάλωμα στο δεύτερο επίπεδο του σπηλαίο και όπως φαίνεται στην Εικόνα 4 οι εστίες "αίματος" είναι δύο.
Δύο διαφορετικοί βωμοί αποτρόπαιων πράξεων


Στην εικόνα 5 μια κοντινή λήψη του νέου ευρήματος.

Λίγο παραπάνω δεσπόζει πλέον το κλασσικό σημείο του σπηλαίου που φαίνεται και από τον δρόμο (Εικόνα 6).

Μια ματιά προς τα πάνω για να ερευνήσω αν η μακάβρια ουσία πάνω στο τεχνητό τοίχο προέρχεται από τις οπές του βουνού, δεν προσθέτει κάτι καινούριο(Εικόνα 7).

Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα ότι η ουσία με έντονη όψη πίσσας τοποθετήθηκε ή χύθηκε εκεί από ανθρώπινα χέρια.

Επιπλέον λίγο πιο μέσα και αντίθετα με τις μαρτυρίες το σπήλαιο σταματάει απότομα (Εικόνα 8), εκτός και αν έχει υποστεί κατολισθήσεις. Κανένα όμως στοιχείο εξωτερικά δεν μαρτυρά κάτι τέτοιο.

Με τρεις λοιπόν εικόνες (Εικόνα 9,10) από διαφορετική γωνία αποχαιρέτησα το σπήλαιο στην Πέστανη αλλά ακόμα η απορία είναι έκδηλη, για την γνησιότητα του αίματος πάνω στα βράχια, σε δύο διαφορετικά σημεία.

Είναι πράγματι αίμα ή κάτι άλλο?

Νομίζω ότι μία ανάλυση σε εξειδικευμένο επαγγελματία θα λύσει οποιαδήποτε απορία.

Αλήθεια ενδιαφέρεται κανείς να βρούμε την άκρη του νήματος?

Είναι καλοδεχούμενα τα σχόλιά σας παρακάτω για οποιαδήποτε άλλη ιστορία ή συμπλήρωση για την Πέστανη και το σπήλαιο.
Γιώργος Μαλαμίδης
Read More »
H Πέστανη, το Σπήλαιο και το "αίμα των καλόγερων" - Αστικός μύθος ή πραγματικότητα? H Πέστανη, το Σπήλαιο και το "αίμα των καλόγερων" - Αστικός μύθος ή πραγματικότητα? Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023 Rating: 5

Στο Νοσοκομείο Φιλιατών και χωριά της περιοχής ο Γιάννης Στέφος

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023
Στο Νοσοκομείο Φιλιατών και χωριά της περιοχής ο Γιάννης ΣτέφοςΟ επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης « ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ» , Γιάννης Στέφος και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλου ΠΕ Θεσπρωτίας Γιώτα Αγγέλη, , Βαλάντης Κολιομίχος, Βάγια Δήμα, Λαγός Παναγιώτης, Ανδρέας Μπάμπας, Ελένη Παπαθανασίου, Γρηγόρης Σταυράτης, Λίνα Πανταζή, Αντώνης Ντόκος και Αλέξανδρος Χρήστου καθώς και ο πρώην βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης επισκέφτηκαν το Νοσοκομείο Φιλιατών.

Συναντήθηκαν και συνομίλησαν με τον διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος ανέδειξε την ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης της δομής , καθώς η μείωση των δαπανών ενέργειας θα εξασφαλίσει πόρους για τεχνολογικό εξοπλισμό, υπαλληλικό προσωπικό κλπ. Στη συνέχεια συνομίλησαν με εκπροσώπους των εργαζομένων της δομής που μίλησαν για τα προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου λόγω της έλλειψης μόνιμου προσωπικού.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας και συναντήθηκαν με τον διευθυντή. Στη συζήτηση αναδείχθηκαν τα προβλήματα στη λειτουργία του ΤΕΠ, κυρίως όσα σχετίζονται με την κτιριακή υποδομή και την ενεργειακή της αναβάθμιση.

Ο επικεφαλής της παράταξης τόνισε, από την πλευρά του την άνιση κατανομή των κονδυλίων της περιφέρειας, την απουσία μελετών ενεργειακής αναβάθμισης και την καθυστέρηση στην απορρόφηση ΕΣΠΑ που θα έδιναν λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα που αναδείχτηκαν.

Τέλος έγινε περιοδεία στα χωριά Ασπροκκλήσι, Σαγιάδα, Πλαταριά, Φασκομηλιά Σκορπιώνα ,όπου συναντήθηκαν και συνομίλησαν με τους κατοίκους. Οι επαγγελματίες της περιοχής επιτακτικά έθεσαν το ζήτημα της έλλειψης των υποδομών που επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα των πολιτών και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Read More »
Στο Νοσοκομείο Φιλιατών και χωριά της περιοχής ο Γιάννης Στέφος Στο Νοσοκομείο Φιλιατών και χωριά της περιοχής ο Γιάννης Στέφος Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023 Rating: 5

Διακομιδή 19χρονης από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023
Διακομιδή 19χρονης από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα


Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκε διακομιδή 19χρονης, η οποία έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης, από τον λιμένα ν. Κέρκυρας στον λιμένα Ηγουμενίτσας, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. 
Read More »
Διακομιδή 19χρονης από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα Διακομιδή 19χρονης από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023 Rating: 5

Ζητείται καμαριέρα για μερική απασχόληση

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023
Ζητείται καμαριέρα για μερική απασχόλησηΖητείται καμαριέρα για μερική απασχόληση 24 ώρες την εβδομάδα 5 η 6 ημέρες με ασφάλεια. 
Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στο 6946103753.
Read More »
Ζητείται καμαριέρα για μερική απασχόληση Ζητείται καμαριέρα για μερική απασχόληση Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2023 Rating: 5

Σελίδες