Πρώτευσαν στις πανελλαδικές εξετάσεις - Δύο Θεσπρωτοί μαθητές

Σάββατο, Ιουλίου 10, 2021
Πρώτευσαν στις πανελλαδικές εξετάσεις - Δύο Θεσπρωτοί μαθητές
Δύο μαθητές από τη Θεσπρωτία, ένα κορίτσι και ένα αγόρι, είναι αυτοί που πρώτευσαν στις βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες κατάφεραν να μείνουν συγκεντρωμένοι στον στόχο τους και να πιάσουν ταβάνι στις πανελλήνιες εξετάσεις!

Πρόκειται για τη μαθήτρια Λαμπρίνα Γκοντόρα που έπιασε 19.240 μόρια και τον Σωτήριο Ιωάννου που έπιασε 19.194 μόρια. 
Με πολύ κόπο, φυσικά, διάβασμα και πρόγραμμα, αρκετές στερήσεις, κυρίως εξόδων λόγω και των ιδιαίτερων συνθηκών, τώρα ετοιμάζονται να απολαύσουν το καλοκαίρι τους και ανάμεσα στις βουτιές θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο, που ως στόχο και μάλιστα εφικτό, έχουν και οι δυο τους το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Η Θεσπρωτία πρωτεύει πανελλαδικά και δείχνει τι αξίζουν τα παιδιά της!!! 

Συγχαρητήρια και στους δύο μαθητές, καθώς και στους γονείς τους για τη στήριξη που τους παρείχαν.
Read More »
Πρώτευσαν στις πανελλαδικές εξετάσεις - Δύο Θεσπρωτοί μαθητές Πρώτευσαν στις πανελλαδικές εξετάσεις - Δύο Θεσπρωτοί μαθητές Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 10, 2021 Rating: 5

Σύλληψη 41χρονου τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Ιουλίου 10, 2021
Σύλληψη 41χρονου τα ξημερώματα στην ΗγουμενίτσαΣτη σύλληψη ενός 41χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τα ανωτέρω στελέχη εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 41χρονος κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.
Read More »
Σύλληψη 41χρονου τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 41χρονου τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 10, 2021 Rating: 5

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η «ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ …ΑΔΕΙΑ» ΕΧΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ

Σάββατο, Ιουλίου 10, 2021
ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η «ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ …ΑΔΕΙΑ» ΕΧΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ


ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΤΑΝΩΝ

Αρνητική εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του σκηνοθέτη της παράστασης «Ο μύθος του Αχιλλέα», η οποία εντασσόμενη στο πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων στις 7 και 8 Αυγούστου. Με ύφος μάλλον αλαζονικό ή και ειρωνικό, ο σκηνοθέτης δείχνει να αμφιβάλλει για το αν θα έχει κοινό η παράσταση, αμφισβητώντας με αυτό τον τρόπο το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Επίσης, με τουλάχιστον περίεργους χαρακτηρισμούς αναφέρετε στον Αρχαιολογικό Χώρο, λέγοντας ότι βρίσκεται στην ερημιά και αποτελείται από … «κάτι αρχαίες πέτρες». Επειδή οι δηλώσεις αυτές δημιουργούν κακό κλίμα, καλό θα ήταν ο σκηνοθέτης της παράστασης, πριν έρθει στην «ερημιά» να γνωρίζει κάποια πράγματα.

Πρώτον, η τοπική κοινωνία από την δεκαετία του 1990 με πρωτοστάτη το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος «Ο Πάνας» προέβαλλε σταθερά το αίτημα της χρήσης του Αρχαίου Θεάτρου Γιτάνων (της πρωτεύουσας του Κοινού των Θεσπρωτών κατά την κλασική και ελληνιστική περίοδο) για την διοργάνωση παραστάσεων. Όταν δε πραγματοποιούνται παραστάσεις, ο κόσμος συρρέει για να τις παρακολουθήσει.

Στον αρχαιολογικό Χώρο των Γιτάνων και στο Θέατρο, τα τελευταία χρόνια έχουν εκτελεστεί μεγάλα έργα αναστήλωσης, συντήρησης, προστασίας και προβολής, χάριν στις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας. Συνεπώς, δεν μπορεί κανένας να μιλάει για το συγκεκριμένο χώρο χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «κάτι αρχαίες πέτρες».

Αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού προς έναν οργανωμένο Αρχαιολογικό Χώρο, τον οποίο χαίρεσαι να επισκέπτεσαι και να περιδιαβαίνεις, θαυμάζοντας τα επιτεύγματα των αρχαίων προγόνων μας και τις προσπάθειες των αρχαιολόγων και γενικά του προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού για την ανάδειξή του, αλλά και την απαράμιλλη ομορφιά του παρακαλάμιου τοπίου. Σημειωτέον δε, ότι η αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου χαρακτηρίζεται από τους πλέον ειδικούς ως υποδειγματική και για αυτό το λόγο άλλωστε είναι δυνατή πλέον η διοργάνωση εκδηλώσεων στη σκηνή του Θεάτρου.

Εκτιμώ ότι η «καλλιτεχνική αδεία» έχει τα όριά της. Δεν μπορεί να προσβάλλει κανένας περιοχές, ανθρώπους και φορείς, απλά και μόνο για να διαφημιστεί.

Σαν στέλεχος της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, για τη χρηματοδότηση των έργων αναστήλωσης, αλλά και ως μέλος του ΔΣ του Σωματείου «Διάζωμα», το οποίο ασχολείται με τα Αρχαία Θέατρα και ειδικά αυτά της Ηπείρου, έχω προσθέσει ένα πολύ μικρό λιθαράκι, στη μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου και του Αρχαίου Θεάτρου των Γιτάνων. Για το λόγο αυτό αισθάνομαι την υποχρέωση να απαντήσω σε τέτοιες περίεργες δηλώσεις που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και απαξιώνουν το μεγάλο έργο των αρχαιολόγων, συντηρητών, μηχανικών, εργατών και γενικά όλων όσοι βοήθησαν να έχουμε στη Θεσπρωτία έναν χώρο αντάξιο της ιστορίας, της παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που είναι πλέον ανοικτός και διαθέσιμος στους καλλιτέχνες και την τοπική κοινωνία.

Παναγιώτης Β. Νταής
Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας
Μέλος ΔΣ Σωματείου «Διάζωμα»
Read More »
ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η «ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ …ΑΔΕΙΑ» ΕΧΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η «ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ …ΑΔΕΙΑ» ΕΧΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 10, 2021 Rating: 5

Σελίδες