7 εκθέσεις φωτογραφίας, 7 θανάσιμα αμαρτήματα και 1 Θεσπρωτός Φωτογράφος

Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2016



Ο πολυχώρος VAULT διοργανώνει τo φωτογραφικό project «SEVEN». 
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα project που περιλαμβάνει 7 εκθέσεις φωτογραφίας εμπνευσμένες από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα. 

Ανάμεσά στους φωτογράφους και ένας Θεσπρωτός. 

Ο Χρήστος Μασούρας.


Τι σημαίνουν η Οκνηρία, η Ζηλοφθονία, η Λαιμαργία, η Λαγνεία, η Απληστία, η Οργή και η Αλαζονεία για τον Νεοέλληνα του 2016 και πώς μπορούν να γίνουν πηγή έμπνευσης τα συγκεκριμένα «αμαρτήματα» για έναν καλλιτέχνη που ζει στην Ελλάδα σήμερα;

Το project θα διαρκέσει 7 μήνες (Οκτώβριο-Απρίλιο) όπου κάθε μήνα θα παρουσιάζεται για 7 ημέρες στον πολυχώρο VAULT, και μία έκθεση φωτογραφίας όπου οι φωτογράφοι της θα εμπνέονται από κάποιο από θανάσιμο αμάρτημα.


Οκτώβριο 2016: Οκνηρία
Νοέμβριο 2016: Ζηλοφθονία
Δεκέμβριο 2016: Λαιμαργία
Ιανουάριο 2016: Λαγνεία
Φεβρουάριο 2016: Απληστία
Μάρτιο 2016: Οργή
Απρίλιο 2016: Αλαζονεία

Τα εγκαίνια κάθε έκθεσης θα γίνονται στις 7 του μήνα και ώρα έναρξης 7 μ.μ.

Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα είναι:
Οκνηρία= φυγοπονία, τεμπελιά.
Ζηλοφθονία= φθόνος, ζήλια. Όταν κάποιος ενοχλείται με την επιτυχία των άλλων.
Λαιμαργία= βουλιμία, κατάσταση στην οποία ένας άνθρωπος τρώει πολύ, ασταμάτητα και γρήγορα.
Λαγνεία= φιληδονία, κατάσταση στην οποία ο άνθρωπος δεν ελέγχει τις σεξουαλικές του επιθυμίες.
Απληστία= πλεονεξία, κατάσταση στην οποία ο άνθρωπος θέλει όλο και περισσότερα.
Οργή= θυμός, μνησικακία και εκδικητική συμπεριφορά.
Αλαζονεία= υπεροψία, το να θεωρεί κανείς τον εαυτό του ανώτερο των άλλων. Η Αλαζονεία θεωρείται η μητέρα όλων των αμαρτιών. 

Η 1η φωτογραφία του Χρήστου Μασούρα με θέμα την οκνηρία

Η Επιτροπή

Μία επιτροπή από 7 διακεκριμένους φωτογράφους (+3 guest κάθε μήνα) θα επιλέγει κάθε φορά τις 7 καλύτερες από τις φωτογραφίες των συμμετεχόντων (οι οποίοι μπορούν να παίρνουν μέρος με 1-3 φωτογραφίες ανά αμάρτημα).

Αυτές οι 49 φωτογραφίες θα εκτεθούν όλες μαζί το Μάιο στο VAULT και θα εκδοθούν σε φωτογραφικό λεύκωμα από γνωστό εκδοτικό οίκο. Στον νικητή ο πολυχώρος VAULT θα αναλάβει να του διοργανώσει και την ατομική του έκθεση φωτογραφίας την επόμενη χρονιά.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ: Χρήστος Μασούρας, Αχιλλέας Αγγελόπουλος, Αποστόλης Αναστασόπουλος, Μαρινέζα Βαμβακάρη, Παναγιώτης Γκίκας, Μαρκέτος Δαμίγος, Ανδρέας Ζαφείρης, Βαγγέλης Ιωάννου, Σωτήρης Καινούργιος, Κατερίνα Κασιδιάρη, Αλεξάνδρα Καψή, Αλέξανδρος Κόρπης , Γιάννης Κωβαίος, Μυρτώ Κωνσταντινίδου, Μαρία Λαγού, Πέτρος Μακρής, Βαγγέλης Μακρυγιάννης,  Ευγενία Παππά, Γιάννης Παππάς, Χρήστος Παππάς, Στέφανος Παπαζαπραΐδης, Νίνα Παπακαστρισίου, Μαρία Παπαναστασίου, Κατερινα Παυλιδάκη, Renee Revah, Στέλιος Χαραλαμπάκης, Γιώργος Χρονάκης Hiro, Εύη Χριστοπούλου 

7 εκθέσεις φωτογραφίας, 7 θανάσιμα αμαρτήματα και 1 Θεσπρωτός Φωτογράφος  7 εκθέσεις φωτογραφίας, 7 θανάσιμα αμαρτήματα και 1 Θεσπρωτός Φωτογράφος Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2016 Rating: 5

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ-Τρελή πορεία Ι.Χ. αυτοκινήτου στην Εγνατία Οδό!

Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2016
Τρελή πορεία Ι.Χ. αυτοκινήτου στην Εγνατία Οδό στο ύψος Βασιλικού Θεσπρωτίας!Ο οδηγός του οχήματος,έχασε για άγνωστη αιτία τον έλεγχο, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να χτυπά επί ένα χιλιόμετρο περίπου, στις προστατευτικές μπάρες, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Φιλιατών.Η κυκλοφορία των οχημάτων,για αρκετή ώρα πραγματοποιούνταν με δυσκολία στο συγκεκριμένο σημείο,ενώ την απομάκρυνση του οχήματος,ανέλαβε η εταιρεία του κ. Μπότσαρη.
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ-Τρελή πορεία Ι.Χ. αυτοκινήτου στην Εγνατία Οδό! ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ-Τρελή πορεία Ι.Χ. αυτοκινήτου στην Εγνατία Οδό! Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2016 Rating: 5

Νεκρός εντοπίστηκε πριν από λίγη ώρα 55χρονος Σουηδός

Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2016

Νεκρός εντοπίστηκε πριν από λίγη ώρα ένας 55χρονος Σουηδός στο καρνάγιο στην Μαργαρώνα Πρέβεζας.
Ο άτυχος άντρας του οποίου το σκάφος βρίσκονταν στην ξηρά για επισκευή, εντοπίστηκε το πτώμα από υπάλληλο του χώρου. Άμεσα ειδοποιήθηκαν οι αρχές όπου βρέθηκαν επί τόπου στο σημείο.
Ο 55χρονος έχει ήδη μεταφερθεί στο νοσοκομείο όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Την υπόθεση ερευνά το λιμεναρχείο Πρέβεζας.

Νεκρός εντοπίστηκε πριν από λίγη ώρα 55χρονος Σουηδός Νεκρός εντοπίστηκε πριν από λίγη ώρα 55χρονος Σουηδός Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2016 Rating: 5

4 συλλήψεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2016


Τρεις (03) αλλοδαποί, ηλικίας 43, 27 και 18 χρονών, συνελήφθησαν πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, από στελέχη του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών / Ομάδα Κ9 του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στην πύλη του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, συνελήφθη ο ανωτέρω 43χρονος ως οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματα, διότι μετέφερε τους έτερους αλλοδαπούς οι οποίοι κατείχαν ταξιδιωτικά έγγραφα άνευ θεώρησης εισόδου σε έδαφος Schengen, με σκοπό να μεταβούν λάθρα στο εξωτερικό.

Επίσης, στη σύλληψη ενός 33χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε εντός του επιβατηγού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, συνελήφθη ο ανωτέρω, διότι κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικό έγγραφο με παραποιημένη ως προς την ημερομηνία θεώρηση εισόδου σε έδαφος Schengen, με σκοπό να μεταβεί λάθρα στο εξωτερικό.
Προανακρίσεις διενεργούνται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

4 συλλήψεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας 4 συλλήψεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2016 Rating: 5

Δημοτικό Σχολείο Γραικοχωρίου: Δεν άφησε ο διευθυντής τους μαθητές να μπουν στο σχολείο, λόγω μελισσών

Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2016


Λόγους προστασίας της υγείας των μικρών μαθητών, επικαλείται ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Γραικοχωρίου Ηγουμενίτσας, ο οποίος δεν επέτρεψε σήμερα Τετάρτη στους μαθητές να μπουν στο χώρο του σχολείου, καθώς όλη η περιοχή έχει γεμίσει με μέλισσες.

Ο διευθυντής και οι δάσκαλοι, έχουν συγκεντρώσει όλα τα παιδιά στη παιδική χαρά του χωριού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thespro.gr, το έντονο πρόβλημα, έχουν δημιουργήσει τα δεκάδες μελίσσια που έχουν τοποθετηθεί στον ελαιώνα που περιβάλει το κτήριο του Δημοτικού Σχολείου.

Το κακό με τα εκατοντάδες μελίσσια έχει παραγίνει σε ολόκληρη την περιοχή της Ηγουμενίτσας, με τα σμήνη των μελισσών να δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Τελικά ο σύλλογος των καθηγητών αποφάσισε να πάει τους μαθητές εκδρομή.

Δημοτικό Σχολείο Γραικοχωρίου: Δεν άφησε ο διευθυντής τους μαθητές να μπουν στο σχολείο, λόγω μελισσών Δημοτικό Σχολείο Γραικοχωρίου: Δεν άφησε ο διευθυντής τους μαθητές να μπουν στο σχολείο, λόγω μελισσών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2016 Rating: 5

Συνεδριάζει την Παρασκευή η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σουλίου

Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2016


Παρακαλούμε να προσέλθετε σε τακτική συνεδρίαση, που θα διεξαχθεί στο Δημαρχιακό Κατάστημα Παραμυθιάς, στις 7 Οκτωβρίου 2016, ημέρα Παρασκευή και ώρα 8.30΄, για συζήτηση και λήψη απόφασης, στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

1.Αποδοχή δωρεάς από την ΕΡΤ.

2.Κατάρτιση σχεδίου αναμόρφωσης του προϋπολογισμού οικ. έτους 2016. 
 
3.Άσκηση ή μή μηνυτήριας αναφοράς
Συνεδριάζει την Παρασκευή η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σουλίου Συνεδριάζει την Παρασκευή η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2016 Rating: 5

Διαγωνισμός για έργα ορεινής κοίτης στο ρέμα Λάκκας Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2016


Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, προκηρύσσει συνοπτικό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου με τίτλο: «Έργα ορεινής κοίτης στο ρέμα Λάκκας», με προϋπολογισμό 62.650,00 € (συμπεριλαμβανομένων των αναθεωρήσεων και του ΦΠΑ 24%).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν το Έντυπο Οικονομικής Προσφοράς και τα τεύχη του διαγωνισμού (Προκήρυξη, Συγγραφή Υποχρεώσεων κ.λ.π.) από την έδρα της υπηρεσίας της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Σουλίου 3 - Ηγουμενίτσα, μέχρι τις 12/10/2016 ημέρα Τετάρτη. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2665361103, FAX επικοινωνίας 2665361123, αρμόδιος υπάλληλος για επικοινωνία: κα. Μαρία Νάκα, καθώς και από τον ιστότοπο του Δήμου Ηγουμενίτσας www.igoumenitsa.gr.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 17 Οκτωβρίου 2016, ημέρα Δευτέρα και ώρα λήξης προσφορών 10.00π.μ. στο Δημαρχιακό κατάστημα του Δήμου Ηγουμενίτσας (Ταχ. Δ/νση: Σουλίου 3, T.K. 46100 Ηγουμενίτσα) και το σύστημα υποβολής προσφορών είναι με επιμέρους ποσοστά έκπτωσης του άρθρου 6 του Ν. 3669/08.

Στο διαγωνισμό δικαιούνται να συμμετάσχουν:

Α. Μεμονωμένες εργοληπτικές επιχειρήσεις, οι οποίες:

Είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων που τηρείται στη Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ. και ανήκουν στην Α1 τάξη και άνω για έργα κατηγορίας ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ, καθώς και επιχειρήσεις γραμμένες στα Μητρώα Περιφερειακών Ενοτήτων για έργα της ίδιας κατηγορίας.

Β. Κοινοπραξίες Εργοληπτικών Επιχειρήσεων των παραπάνω περιπτώσεων σε οποιονδήποτε συνδυασμό μεταξύ τους, υπό τους όρους του άρθρου 16 παρ. 7 του ΚΔΕ (Κοινοπραξία στην ίδια κατηγορία) και υπό τον όρο ότι κάθε Εργοληπτική Επιχείρηση θα συμμετέχει στο κοινοπρακτικό σχήμα με ποσοστό όχι μικρότερο του 25% της καλούμενης κατηγορίας.

Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής ύψους 1.010,00 € με ισχύ τουλάχιστον 120 ημερών από την ημερομηνία δημοπράτησης, δηλαδή πρέπει να έχουν ισχύ τουλάχιστον μέχρι 17/02/2017. Ο χρόνος ισχύος των προσφορών ορίζεται σε τρείς (3) μήνες.

Διαγωνισμός για έργα ορεινής κοίτης στο ρέμα Λάκκας Ηγουμενίτσας Διαγωνισμός για έργα ορεινής κοίτης στο ρέμα Λάκκας Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2016 Rating: 5

Γνωριμία με τα προστατευόμενα ρινοδέλφινα του Αμβρακικού

Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2016



 
Ένα μικρό ξύλινο τρεχαντήρι, ο 'Αγιος Σώστης, καθημερινά, όλο τον χρόνο, προσφέρει μία όμορφη περιήγηση μέσα στη ζωή ενός σπουδαίου υγροβιότοπου, ένα ταξίδι στον «παραμυθένιο» κόσμο των δελφινιών του Αμβρακικού.Με ξεναγούς δύο περιβαλλοντολόγους, τη Βενετία Γίγη και τον Βασίλη Λέκκα, μόλις το καΐκι λύσει κάβο από την προβλήτα του λιμανιού της Πρέβεζας, αρχίζει η γνωριμία με την «άγρια ζωή».
Η Βενετία λέει στο Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Προσπαθούμε να μεταδώσουμε το πάθος μας και τις γνώσεις μας για τη θάλασσα και τη φύση γενικότερα, με σκοπό την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση για το ευαίσθητο και σημαντικό αυτό οικοσύστημα».
Μέσα σε ένα τοπίο ιδιαίτερης ομορφιάς, μέσα στον υγροβιότοπο του Αμβρακικού, που προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες και έχει ανακηρυχτεί σε Εθνικό πάρκο από το 2008, όπου ο επισκέπτης ζει για λίγες ώρες, η παρατήρηση των δελφινιών αποτελεί μοναδική εμπειρία.Πρόκειται για ρινοδέλφινα, έναν προστατευόμενο πληθυσμό, ο οποίος κινδυνεύει άμεσα. Η παρατήρηση, γίνεται με υπευθυνότητα, χωρίς να ενοχλούνται, αναφέρει η Βενετία και εξηγεί: «Όταν τα βλέπουμε να τρώνε, τα παρατηρούμε από μακριά … όταν έχουν τελειώσει το φαγητό, έρχονται μπροστά στην πλώρη για να παίξουν, κάνουν άλματα,παιγνίδια με τα μωρά τους». 


Οι δύο περιβαλλοντολόγοι επσημαίνουν, πως έχουν παρατηρήσει τη θετική επίδραση που έχουν τα δελφίνια, σε φιλοξενούμενους στη δομή ψυχικής υγείας που λειτουργεί στην Πρέβεζα, οι οποίοι κάποιες φορές τον χρόνο, κάνουν τη μικρή αυτή κρουαζιέρα.O πληθυσμός των ρινοδέλφινων του Αμβρακικού κόλπου είναι μόνιμος και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πυκνότητες στη Μεσόγειο, οπότε καθημερινά, όπως λέει η Βενετί, όλο τον χρόνο γίνεται η συνάντηση με τα υπέροχα θαλάσσια θηλαστικά.
Κοντά στα δελφίνια, ο επισκέπτης θα δει προστατευόμενα είδη πουλιών, ενώ τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες θα παρατηρήσει να κολυμπούν νωχελικά στο φυσικό τους περιβάλλον και θαλάσσιες χελώνες καρέτα-καρέτα, αφού ο υγροβιότοπος είναι περιοχή όπου τρέφονται.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η Βενετία, οι χελώνες χωρίζονται μέσα στον κόλπο και έχει η κάθε μία, την μεριά της, τον τόπο της, για φαγητό. Στις εκβολές του ποταμού 'Αραχθου, όπου τα νερά είναι ρηχά, πηγαίνουν νεαρές χελώνες για να τραφούν. Κάποιες φορές μάλιστα, χρειάστηκε να γίνει και διάσωση τραυματισμένης χελώνας.Κατά την κρουαζιέρα, οι δύο ξεναγοί συστήνουν το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού, την άγρια ζωή που αυτό φιλοξενεί, αλλά και ενδιαφέρουσες πλευρές της ιστορίας του.
Ο Αμβρακικός παρά το γεγονός της προστασίας τους από τη διεθνή συνθήκη Ramsar, δυστυχώς κινδυνεύει, αναφέρει η Βενετία και εξηγεί: «Μειώνεται το οξυγόνο στον κόλπο. Υπάρχει πρόβλημα ανοξίας. Παρά το γεγονός ότι, θεωρητικά προστατεύεται, έχει μπει στην λίστα των νεκρών θαλάσσιων ζωνών του πλανήτη. Επιστημονικές μελέτες , μετρήσεις δείχνουν ότι σταδιακά μειώνεται το οξυγόνο. Στον κόλπο εκβάλλουν δύο ποτάμια, ο Λούρος και ο 'Αραχθος και σχηματίζονται δέλτα. Σήμερα έχουν βρει πως στις εκβολές του Λούρου από τα 13 μέτρα και κάτω δεν έχει οξυγόνο. Το 75% του νερού στον κόλπο, δεν μπορεί να συντηρήσει τη ζωή».
Για να αναστραφεί η κατάσταση, θα πρέπει, όπως λέει, να υπάρξει σεβασμός στο περιβάλλον, να σταματήσει η ανεξέλεγκτη ρίψη αποβλήτων, φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων στα ποτάμια που εκβάλλουν στον κόλπο και έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη του φυτοπλαγκτόν, το οποίο όταν νεκρώσει και πέσει στο βυθό, πάνε τα βακτήρια να το αποδομήσουν, καταναλώνουν πολύ οξυγόνο γι αυτό και έτσι δημιουργούνται οι συνθήκες ανοξίας.

Γνωριμία με τα προστατευόμενα ρινοδέλφινα του Αμβρακικού Γνωριμία με τα προστατευόμενα ρινοδέλφινα του Αμβρακικού Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2016 Rating: 5

Παραδοσιακή παραγωγή τσίπουρου στην Ηγουμενίτσα (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2016


http://4.bp.blogspot.com/-sEWxJo-h6wE/UILpz765LrI/AAAAAAAAbeA/whzniqAoCmA/s1600/892FM_PA200119.JPG


Η παραγωγή του τσίπουρου χάνεται μέσα στο βάθος του χρόνου, λέγεται όμως πως ξεκίνησε τον 14ο αιώνα στο Άγιο Όρος από μοναχούς που διαβιούσαν εκεί. 
Με τα χρόνια εξαπλώθηκε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Κρήτη.

Μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα η παραγωγή τσίπουρου γινόταν αποκλειστικά "κατ' οίκον", δεν υπήρχε δηλαδή μαζική βιομηχανική παραγωγή. Από παλιά, ένα άχρωμο αλκοολούχο ποτό παράγεται και πίνεται κάθε χρόνο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Είναι γνωστό με διάφορα ονόματα: τσίπουρο, αράκ, γκράππα. Αποστάζεται από τα παραπροϊόντα του κρασιού, σαν ο άνθρωπος να θέλησε να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο το αμπέλι.

Τσίπουρο ονομάζεται στην Ελλάδα το απόσταγμα από στέμφυλα. Παράδοση στην παραγωγή τσίπουρου έχουν η Μακεδονία, η Κρήτη, η Θεσσαλία, και η Ήπειρος.

Πρώτη ύλη για την παραγωγή αποστάγματος είναι τα στέμφυλα, δηλαδή η μάζα που απομένει μετά την συμπίεση του σταφυλοπολτού, με σκοπό την παραγωγή κρασιού. Αυτή η μάζα αποτελείται από τους φλοιούς των σταφυλιών, τα γίγαρτα (κουκούτσια) ενώ περικλείει και κάποιο ποσοστό αζύμωτου γλεύκους (μούστου), γλεύκους σε ζύμωση ή και πλήρους ζυμωμένου γλεύκους (κρασιού). Γενικά, τα γίγαρτα αποτελούν το 3-6%, η φλούδα το 6-9% και η σάρκα το 75-85% αυτής της μάζας. Η σάρκα του σταφυλιού αποτελείται κατά 0,5% από στερεά συστατικά. Τα στέμφυλα, για να δώσουν αλκοολούχο απόσταγμα, θα πρέπει αφενός να μην έχουν αποστραγγιστεί εντελώς και αφετέρου να έχουν υποστεί αλκοολική ζύμωση, ώστε τα σάκχαρα του εναπομένοντος μούστου να μετατραπούν σε αλκοόλη. Το τσίπουρο μπορεί να παραχθεί από στέμφυλα που είναι ζυμωμένα και προέρχονται από ερυθρή οινοποίηση με μικρότερη ή μεγαλύτερη ποσότητα κρασιού. Ακόμη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στέμφυλα που ζυμώνονται ξεχωριστά, από τον κύριο όγκο του γλεύκους, τα οποία προέρχονται από λευκά σταφύλια, αλλά και από ερυθρά σταφύλια, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ροζέ ή λευκού κρασιού με απευθείας συμπίεση.

Πρώτη ενέργεια για την παραγωγή αποστάγματος από λευκά αζύμωτα στέμφυλα είναι η ζύμωσή τους. Η ζύμωση διαρκεί περίπου 30 ημέρες, όταν τα στέμφυλα ζυμώνονται μόνα τους, και πολύ λιγότερο όταν ζυμώνονται μαζί με το μούστο. Κατά την πρώτη απόσταξη παίρνουμε ένα απόσταγμα (σούμα) που αποτελεί το 15 με 20% του αρχικού όγκου. Μετά το τέλος της απόσταξης, το υπόλειμμα απορρίπτεται. Στη δεύτερη απόσταξη γεμίζουμε τον άμβυκα (καζάνι) κατά 80-90% με σούμα. Πολλές φορές, το προϊόν που λαμβάνεται από την πρώτη απόσταξη καταναλώνεται χωρίς να υποστεί δεύτερη απόσταξη. Το διπλοαποσταγμένο τσίπουρο, όμως, είναι καθαρότερο και λεπτότερο σε άρωμα και γεύση.

Στη δεύτερη απόσταξη είναι δυνατόν να προσθέσουμε αρωματικές πρώτες ύλες όπως γλυκάνισο, μάραθο, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και μαστίχα. Μετά τη δεύτερη απόσταξη αφαιρούμε το πρώτο 0,5 με 1 λίτρο. Έχει μεγάλο αλκοολικό βαθμό και αποτελεί την «κεφαλή». Κατόπιν συλλέγουμε την «καρδιά» η οποία αντιπροσωπεύει το 50% του αρχικού όγκου. Είναι το κλάσμα που περιέχει τα επιθυμητά συστατικά και το οποίο, αφού αραιωθεί για να επιτύχουμε τους επιθυμητούς αλκοολικούς βαθμούς, θα δοθεί στην κατανάλωση ως τσίπουρο. Το υπόλοιπο, την «ουρά», το συλλέγουμε και το τοποθετούμε στα στέμφυλα ή στη σούμα για να γίνει νέα απόσταξη. Καλός αλκοολικός βαθμός θεωρείται αυτός των 38-45% κατ' όγκο.

Η παρακολούθηση της απόσταξης θέλει μεγάλη προσοχή. Η θέρμανση του άμβυκα μπορεί να γίνει με ξύλα, κάρβουνο ή υγραέριο. Στην περίπτωση ξύλων ή κάρβουνου, η θέρμανση ρυθμίζεται ανάλογα με την τροφοδοσία και με την παροχή αέρα, ανοίγοντας ή κλείνοντας την πόρτα που βρίσκεται κάτω από την εστία. Οι ατμοί νερού, αλκοόλης και άλλων πτητικών συστατικών θα κατευθυνθούν προς τον ψυκτήρα και θα παραληφθούν ως απόσταγμα.

Ο σύγχρονος τρόπος παρασκευής τσίπουρου από βιομηχανικές μονάδες γίνεται με τη μέθοδο της κλασματικής απόσταξης -ασυνεχούς απόσταξης κυρίως-, όπου χρησιμοποιούνται υψηλής ποιότητας κατασκευής ατμοκάζάνα, πλήρως ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενα και ελεγχόμενα. Αυτό επιτρέπει την παρασκευή ενός πολλαπλά αποσταγμένου προϊόντος υψηλής ποιότητας, μειώνοντας τις ανεπιθύμητες ουσίες της απόσταξης στο ελάχιστο και επιτρέποντας στον παραγωγό να κάνει την επιθυμητή ανάμειξη μεταξύ κεφαλών,καρδιάς και ουρών.

Από 1η Οκτώβρη σε όλη την Ελλάδα θα «βράζει» ο τόπος. 
Παραδοσιακά καζάνια ετοιμάζουν το «αγιονέρι», με αποκορύφωμα τις διάφορες γιορτές τσίπουρου σε πολλές περιοχές (Μακεδονία, Ήπειρο), οι οποίες συνοδεύονται με παραδοσιακά γλέντια. 
H πώληση αποσταγμάτων για απ' ευθείας κατανάλωση ήταν απαγορευμένη μέχρι το 1988. 
Μόνο οι αμπελουργοί σε ορισμένες περιοχές είχαν το δικαίωμα να αποστάζουν και να εμπορεύονται, σε τοπικό επίπεδο, τα στέμφυλα, ενώ επιτρεπόταν και η πώληση του αποστάγματος σε εταιρείες παραγωγής οινοπνεύματος. 
Σήμερα, με την ψήφιση νόμου από το 1988 για την παραγωγή αποστάγματος στέμφυλων, επιτρέπεται η παραγωγή και διάθεση τσίπουρου σε όλη την Ελλάδα μόνο με ειδική άδεια. 
Το τσίπουρο αυτό φορολογείται, ενώ η διάθεση του μη εμφιαλωμένου (χύμα) αποστάγματος απαγορεύεται.

Το τσίπουρο παρασκευάζεται με την απόσταξη στέμφυλων (ή στράφυλα ή τσίπουρα) δηλαδή από τα ράκη (υπολείμματα) των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου για την παραγωγή κρασιού. Επίσης είναι δυνατή η απόσταξη ολόκληρων των σταφυλιών, οπότε σε αυτήν την περίπτωση η απόδοση είναι μεγαλύτερη, ή και έτοιμου κρασιού. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο λευκά όσο και κόκκινα σταφύλια.
Κατά την απόσταξη προστίθενται κάποιες φορές στον αποστακτήρα, εκτός από τα στέμφυλα, διάφορες αρωματικές ουσίες, όπως γλυκάνισος, μάραθος κ.ά. ή στην Κρήτη φύλλα καρυδιάς. Ο γλυκάνισος είναι η αιτία του "ασπρίσματος" του τσίπουρου όταν προστίθεται νερό ή πάγος.
Συχνά το τσίπουρο αποστάζεται και δεύτερη φορά, αφού έτσι βελτιώνεται η ποιότητά του.


Το τσίπουρο σερβίρεται σε μικρά ποτήρια και καταναλώνεται κάποιες φορές σκέτο, αλλά συνήθως σε συνοδεία με μεζέδες. Εκλεκτοί μεζέδες για τσίπουρο θεωρούνται ο παστουρμάς, τα παστά και οι ελιές. Πολλές φορές προστίθεται στο ποτό νερό ή πάγος. Σε κάποια δε μοναστήρια του Αγίου Όρους οι μοναχοί υποδέχονται τους επισκέπτες με τσίπουρο και ένα λουκούμι, ο συνδυασμός των οποίων χαλαρώνει τους μύες και προσφέρει ενέργεια.

Αν και το τσίπουρο υπήρξε ανέκαθεν «οικιακό» ποτό, τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί είδος ευρείας κατανάλωσης σε ταβέρνες και άλλα σχετικά καταστήματα· εξάλλου, περίφημα είναι τα γνωστά τσιπουράδικα σε πολλές -κυρίως παραθαλάσσιες- περιοχές της Ελλάδας, τα οποία προσφέρουν τσίπουρο συνοδεία μιας μεγάλης ποικιλίας τσιπουρομεζέδων.

Στα περισσότερα τέτοια τσιπουράδικα (αντίστοιχα για το ούζο είναι τα ουζερί) το τσίπουρο σερβίρεται σε καραφάκια των 250 ml, ή σε φιαλίδια των 25 ml, τα λεγόμενα εικοσπεντάρια. 
Ανάλογοι της παραγγελίας (αριθμός ατόμων, ποσότητα παραγγελίας) είναι και οι μεζέδες, οι οποίοι εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της οινοποσίας με «γαστρονομική πρόοδο»· αρχικά κάτι λιτό, όπως λίγο τυρί και ελιές, και σταδιακά όλο και πιο περίπλοκες γεύσεις.

Η όλη διαδικασία αποτελεί μια τελετουργία, ο σκοπός της οποίας για τον συνδαιτημόνα δεν είναι ούτε να μεθύσει, ούτε να χορτάσει, αλλά να παρατείνει την κοινωνική συναναστροφή και την ευχάριστη διάθεση στο μέγιστο δυνατό.




Παραδοσιακή παραγωγή τσίπουρου στην Ηγουμενίτσα (+ΒΙΝΤΕΟ) Παραδοσιακή παραγωγή τσίπουρου στην Ηγουμενίτσα (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2016 Rating: 5
Από το Blogger.