Αποκάλυψη: Επιστράφηκε στον ΟΛΗΓ η χερσαία ζώνη της Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016
 

Αρνητική εξέλιξη είχαμε με το θέμα της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης, δηλαδή σχεδόν ολόκληρου του παραλιακού μετώπου της Ηγουμενίτσας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του thespro.gr, και πιάνοντας στον ύπνο τη Δημοτική Αρχή. 

Με απόφασή του στις 31 Αυγούστου 2016, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρος Δρίτσας, προχώρησε στην ανάκληση της υπ’ αριθ. 8116.1 φ.6/01/05/19-05-2005 απόφασης YEN περί επαναπροσδιορισμού της Ζώνης Λιμένα του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας Α.Ε.

Με την απόφαση του 2005 και του τότε Υπουργού Ναυτιλίας, όταν Διευθύνων Σύμβουλος στον ΟΛΗΓ ήταν ο Απόστολος Καμαρινάκης και με δικές του ενέργειες, είχε παραχωρηθεί η χερσαία ζώνη του οργανισμού, στον Δήμο Ηγουμενίτσας.

Μια παραχώρηση η οποία δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από τις Δημοτικές Αρχές Ηγουμενίτσας, με αποτέλεσμα η κυριότητά της να μεταβιβαστεί στην Κτηματική Υπηρεσία του Ελληνικού Δημοσίου δημιουργώντας έτσι πλείστα προβλήματα, τόσο στην παραλία της Ηγουμενίτσας όσο και στην παραλία του Δρεπάνου.

Το περίεργο είναι πως η απόφαση έχει υπογραφεί από τον κ. Δρίτσα στις 31 Αυγούστου 

 

Τη Δευτέρα 12/09/2016, ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ συνοδευόμενος από τον κ. Αθανάσιο Λιάγκο εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας και τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας κ. Μάριο Κάτση, είχαν πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας και στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας.

 

Κατά την επίσκεψή τους και σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε  ο Δήμος "Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συνεργασίας, ενώ υπήρξε ταύτιση απόψεων στο θέμα της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης λιμένος και στα ανταποδοτικά που διεκδικεί ο Δήμος από την ΟΛΗΓ Α.Ε."

Υπενθυμίζουμε πως με επιστολή του, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, το Νοέμβρη του 2015, ζητούσε την επαναπαραχώρηση της χερσαίας ζώνης στο Δήμο Ηγουμενίτσας.

Το ερώτημα είναι, γνώριζαν ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και ο βουλευτής Θεσπρωτίας την από 31/8/2016 απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας;
Και εάν την γνώριζαν γιατί δεν την ανακοίνωσαν στην Δημοτική Αρχή και στους πολίτες της Ηγουμενίτσας, παρά διαβεβαίωναν πως είναι στο πλευρό του Δήμου στην διεκδίκηση της χερσαίας ζώνης, εμπαίζοντας πραγματικά τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας και στο πρόσωπό του μια ολόκληρη κοινωνία;

Εμείς, δημοσιογραφικά, είχαμε ενημερωθεί την ίδια ημέρα, (31/8/2016) για την απόφαση του κ. Δρίτσα, επομένως δεν θα γίνει πιστευτή η δικαιολογία "δεν γνωρίζαμε".

Ο δε κ. Δρίτσας στις 14 Σεπτεμβρίου 2016 δήλωνε πως το υπουργείο Ναυτιλίας σχεδιάζει την παραχώρηση χερσαίων εκτάσεων που ανήκουν σε Οργανισμούς Λιμένων και οι οποίες δε χρησιμοποιούνται ή δε σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν για λιμενική δραστηριότητα στους Δήμους, την ώρα που είχε ήδη υπογράψει την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης Ηγουμενίτσας, όχι στον Δήμο αλλά στον Οργανισμό Λιμένος.

Η απόφαση για την Ηγουμενίτσα ελήφθη και δεν είναι αυτή που επιζητούσε η δημοτική αρχή, ενώ σε άλλες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα στην πόλη της Πάτρας, η χερσαία ζώνη λιμένος παραχωρήθηκε στον Δήμο Πατραίων.

Μένει μόνο να δούμε με ποιόν τρόπο θα αντιδράσει η Δημοτική Αρχή Ηγουμενίτσας.

Διαβάστε την απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας:

Read More »
Αποκάλυψη: Επιστράφηκε στον ΟΛΗΓ η χερσαία ζώνη της Ηγουμενίτσας Αποκάλυψη: Επιστράφηκε στον ΟΛΗΓ η χερσαία ζώνη της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016 Rating: 5

Επίσκεψη του Σταύρου Θεοδωράκη σήμερα στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016Επίσκεψη στην Ήπειρο, και ειδικότερα στην Θεσπρωτίαα και τα Ιωάννινα, θα πραγματοποιήσει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου , αντίστοιχα. 
Το μεσημέρι της Παρασκευής θα επισκεφθεί την Ηγουμενίτσα και στις 3 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας. Ακολούθως θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ενώ το απόγευμα θα επισκεφθεί την αγορά της πόλης.
Το Σάββατο θα δώσει το παρών στα εγκαίνια του Μουσείου Αργυροτεχνίας τα οποία θα γίνουν την ίδια ημέρα στις 6 το απόγευμα στο Κάστρο Ιωαννίνων, παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Το μεσημέρι του Σαββάτου ο επικεφαλής του Ποταμιού θα έχει συνάντηση με στελέχη και μέλη του Κινήματος από όλην την Ήπειρο (12μ.μ., ξενοδοχείο “Olympic”).
Read More »
Επίσκεψη του Σταύρου Θεοδωράκη σήμερα στην Ηγουμενίτσα Επίσκεψη του Σταύρου Θεοδωράκη σήμερα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016 Rating: 5

Δηλώσεις συμμετοχής στην 1η ποδηλατοδρομία στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Καλαμά

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016

Για δηλώσεις συμμετοχής πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf0aie_NZCEbq1sJoKtYuK8X81obrfFw4q8AE81JxT3vqupXA/viewform


Ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά στοπλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο, προσκαλεί τους φίλους του ποδήλατου, μικρούς και μεγάλους σε ποδηλατοδρομία την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016 στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Καλαμά.

Τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης θα είναι ο πρωταθλητής και Ομοσπονδιακός Προπονητής ορεινής ποδηλασίας Κατσέλης Γιώργος.

Σημείο εκκίνησης-τερματισμού ¨έναντι (παρκινγκ) του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας¨ Ηγουμενίτσας και ώρα 10:30πμ.

Για δηλώσεις συμμετοχής:

http://fdkal-ach.blogspot.gr/2016/09/1.html

και στο τηλέφωνο του Φορέα: 2665021319


Διαδρομές

1η Διαδρομή junior

• Από το σημείο εκκίνησης παρκινγκ

• συνεχίζουμε επί της Εθνικής Αντιστάσεως

• Αλλαγή ρεύματος κυκλοφορίας στην Τζαβέλαινα

• Είσοδος στον ποδηλατόδρομο

• Τερματισμός στην Έξοδο του ποδηλατοδρόμου2η Διαδρομή

• Από το σημείο εκκίνησης παρκινγκ

• συνεχίζουμε επί της Εθνικής Αντιστάσεως

• Αλλαγή ρεύματος κυκλοφορίας στην Τζαβέλαινα

• Είσοδος στον ποδηλατόδρομο

• 1ος σταθμός ανεφοδιασμού Έξοδος του ποδηλατοδρόμου

• Συνεχίζουμε στον δρόμο προς δρέπανο

• 2ος σταθμός ανεφοδιασμού πρώην Όστρια

• Στροφή στην ΔΕΗ στο πρώην Όστρια με κατεύθυνση προς πύργο Ραγίου

• Στροφή δεξιά προς Εθνική οδός Ηγουμενίτσας - Σαγιάδας

• Στροφή δεξιά στην Εθνική οδό Ηγουμενίτσας - Σαγιάδας

• 3ος σταθμός ανεφοδιασμού έξω από τα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά -

Αχέροντα

• Νέα Σελεύκεια - Πίσω δρόμο

• Πίσω από το γήπεδο

• Στροφή αριστερά προς μουσείο

• Στροφή δεξιά – παραλιακή προς κέντρο Ηγουμενίτσας

• Τερματισμός στο παρκινγκ απέναντι από την εκκλησία

Όροι συμμετοχής• Ο αγώνας είναι “Ανοικτός - ΟΡΕN ” δηλαδή μπορούν να συμμετέχουν πολίτες, φίλαθλοι, αθλητές και αθλήτριες. Όλοι οι συμμετέχοντες βεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και τους επιτρέπει να αγωνιστούν, έχουν δε πρόσφατα εξεταστεί από γιατρό γι΄αυτό το θέμα.

• Ηλικίες μικρότερες και μέχρι 18 ετών μπορούν να συμμετέχουν με την ενυπόγραφη συγκατάθεση των Γονέων ή κηδεμόνων τους και με την συνοδεία ορισμένου προσώπου – Γονέα ή κηδεμόνα κατά την συμμετοχή του/της ανήλικου/ης.

• Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει υποχρεωτικά να φορούν κράνος ποδηλασίας.

• Οι κριτές θα έχουν δικαίωμα να αποβάλουν ποδηλάτη τόσο από την εκκίνηση όσο και από τη διαδρομή κατά τη διεξαγωγή του Αγώνα Ποδηλατοδρομίας, ο οποίος δεν θα φορά κράνος ποδηλασίας.

• Το ποδήλατο και τα φρένα του ποδηλάτου του κάθε συμμετέχοντα θα πρέπει να είναι σε αρίστη λειτουργική κατάσταση για την οποία, αποκλειστική ευθύνη έχει ο κάτοχος του ποδηλάτου.

• Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής.

• Απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη κάθε είδους αντικειμένων κατά μήκος της διαδρομής, όπως πλαστικά μπουκάλια ή οποιοδήποτε άλλο υλικό συσκευασίας στερεάς ή υγρής μορφής τροφής που καταναλώνουν οι αθλητές στη διάρκεια του αγώνα. Σε κάθε σταθμό τροφοδοσίας υπάρχει σάκος απορριμμάτων. Όλοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να ρίχνουν απορρίμματα μέσα στο σάκο.

Read More »
Δηλώσεις συμμετοχής στην 1η ποδηλατοδρομία στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Καλαμά Δηλώσεις συμμετοχής στην 1η ποδηλατοδρομία στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Καλαμά Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016 Rating: 5

Συμμετοχική Ομάδα Πολιτών Θεσπρωτίας: Εκδήλωση για τις κατασχέσεις - πλειστηριασμούς

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016Η Συμμετοχική Ομάδα Πολιτών Θεσπρωτίας, στα πλαίσια ενός κύκλου εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει, διοργανώνει το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19:00 στο Πνευματικό Κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ στην Ηγουμενίτσα την πρώτη από αυτές σε συνεργασία με τις ομάδες ΑΝΤΙ...δρώ των Ιωαννίνων και την Αυτόνομη Ομάδα Πολιτών Κέρκυρας με θέμα:

“ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ – ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ”
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Κεντρικοί ομιλητές:

1) Ντακαλέτσης Κώστας
Δικηγόρος, μέλος της ομάδας ΑΝΤΙ...δρώ

2) Σιντόρης Κώστας
Δικηγόρος, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου ΘεσπρωτίαςΓια περισσότερες πληροφορίες:

e-mail: symmetoxikhomada@gmail.com

blog: symmetoxikhomada.blogspot.gr

facebook: Συμμετοχική Ομάδα Πολιτών Θεσπρωτίας 
Read More »
Συμμετοχική Ομάδα Πολιτών Θεσπρωτίας: Εκδήλωση για τις κατασχέσεις - πλειστηριασμούς Συμμετοχική Ομάδα Πολιτών Θεσπρωτίας: Εκδήλωση για τις κατασχέσεις - πλειστηριασμούς Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016 Rating: 5

Αποτελέσματα επιλογής καταρτιζομένων 2016 στο ΔΙΕΚ Ηγουμενίτσας - Όλα τα ονόματα

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των επιτυχόντων στο Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας για το χειμερινό εξάμηνο 2016Β

Δείτε εδώ τους Επιτυχόντες
Και εδώ τις Οδηγίες Εγγραφής
Read More »
Αποτελέσματα επιλογής καταρτιζομένων 2016 στο ΔΙΕΚ Ηγουμενίτσας - Όλα τα ονόματα Αποτελέσματα επιλογής καταρτιζομένων 2016 στο ΔΙΕΚ Ηγουμενίτσας - Όλα τα ονόματα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016 Rating: 5

Στο Δημαρχείο Σουλίου η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016


Εθιμοτυπική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο της Δημάρχου Σουλίου στην Παραμυθιά από τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας κ. Νάκο, τον Γ.Γραμματέα κ. Ζήση και τον ταμία κ.Τσούπη όπου τέθηκαν θέματα και προβλήματα του κλάδου των Αστυνομικών Υπαλλήλων. 
 
Πρόθεση και των δύο μερών είναι η συνέχιση της αγαστής συνεργασίας προς όφελος του Δήμου και των δημοτών
Read More »
Στο Δημαρχείο Σουλίου η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας Στο Δημαρχείο Σουλίου η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016 Rating: 5

Ο ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ( Φ.Ο.Η ) - Του Θανάση Μπούση

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016Είναι γνωστό ότι ο Φ.Ο.Η για δεκαετίες διαδραμάτισε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής. Ένα τεράστιο έργο για τους Νέους , για την Παράδοση για την Τέχνη για την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και για την υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων για την προβολή του τόπου την ανάδειξη και αναγκαιότητα προστασίας του περιβάλλοντος και δεκάδες άλλες δράσεις που δε χωρούν στο παρόν.Θα προβληθούν σύντομα συστηματικά γιατί είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ιστορίας του τόπου των τελευταίων 40-50 χρόνων.

Θέλεις ή οικονομική συγκυρία , ίσως και το γεγονός ότι αυτή η κατάσταση των τελευταίων χρόνων επηρεάζει αρνητικά πολλούς να ασχοληθούν με τα κοινά ίσως και η λανθασμένη ταχτική ακόμα στον τρόπο λειτουργίας ή και όλα μαζί έχουν φέρει κάποια μικρή κάμψη στη λειτουργία του και το βασικότερο έμεινε χωρίς στέγη , που αν και ενοικιαζόμενες ήταν το μεγάλο συγκριτικό του πλεονέκτημα των προηγούμενων χρόνων . Ο Δήμος προσέφερε ένα μικρό χώρο για να αποθηκευτούν θα λέγαμε το τόσο σημαντικό υλικό και πιστεύω να είναι ευγνώμονες οι Διοικούντες σήμερα τον Φ.Ο.Η για την άμεση ανταπόκριση.

Όμως για την εκπαίδευση των τμημάτων χρειάζεται σίγουρα έναν μεγαλύτερο χώρο και ζήτησαν για κάποιες ώρες της εβδομάδας ( δύο μέρες νομίζω ) αίθουσα στο Α Δημοτικό Σχολείο. Πιστεύουμε ότι κανένας δε θα παραγνωρίζει τόσο την τεράστια πολιτιστική Προσφορά του Φ.Ο.Η όσο και το γεγονός ότι είναι ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ. Ο Σύλλογος που πέρασαν δεκάδες γενεών , ο Σύλλογος που τίμησε την Νεολαία του τόπου και εκτιμήθηκε αφάνταστα από αυτήν . Ο Σύλλογος που έδωσε τη δυνατότητα σε περισσότερους από χίλιους Νέους της περιοχής μας να επισκεφτούν αντίστοιχες Ομάδες του εξωτερικού , να εκπαιδευτούν να συνδημιουργήσουν να ανταλλάξουν γνώμες , εμπειρίες να μιλήσουν για ανθρώπινες αξίες . Που στη συνέχεια φιλοξένησε άλλους τόσους νέους από το εξωτερικό προβάλλοντας τις αξίες και τον τόπο μας.

Ο φορέας που παλεύει να ενώνει αντιθέσεις , που προτάσσει ευγενή άμιλλα , τη συνεργασία τη συνδημιουργία με άλλους τοπικούς Συλλόγους, με την Τ.Α και Λοιπούς Φορείς. 

Ο Σύλλογος που δείχνει έμπρακτα τι σημαίνει αξιοκρατία και ουδέποτε επικράτησαν άλλα κριτήρια.Το γνωρίζουν καλά όσοι συμμετείχαν κατά καιρούς στις δραστηριότητες τους.

Δε θα κουράσω άλλο προς το παρόν. 
Πιστεύω ότι η λογική και η ευαισθησία θα επικρατήσουν στο ελάχιστο αίτημα του Φ.Ο.Η τη στιγμή μάλιστα που η Διεύθυνση του Α Δημοτικού Σχολείου συνηγορεί . 

Εξ άλλου τα μέλη της Σχολικής επιτροπής και φυσικά ο Δήμαρχος, διαθέτουν αυξημένη ευαισθησία για τον Πολιτισμό , τη Νεολαία και φυσικά έναν εύλογο σεβασμό στην ιστορία του Φ.Ο.Η στην ιστορία της Ηγουμενίτσα. 

Ως άνθρωπος που ενασχολήθηκα,και μαζί με τους κατά καιρούς συνεργάτες, με σοβαρότητα , υπευθυνότητα και δημιουργικότητα στο Φ.Ο.Η θα παραθέσω εδώ μερικές μόνο φωτογραφίες για να θυμίσω ένα μικρό μέρος από τη Δράση και Λειτουργία του Φ.Ο.Η'

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΣΗΣ
Read More »
Ο ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ( Φ.Ο.Η ) - Του Θανάση Μπούση Ο ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ( Φ.Ο.Η ) - Του Θανάση Μπούση Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016 Rating: 5

" Ο ΘΕΑΤΡΙΝΟΣ" από την πειραματική σκηνή νέων Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016

Read More »
" Ο ΘΕΑΤΡΙΝΟΣ" από την πειραματική σκηνή νέων Ηγουμενίτσας " Ο ΘΕΑΤΡΙΝΟΣ" από την πειραματική σκηνή νέων Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016 Rating: 5

Νέος εξοπλισμός στο κλειστό γυμναστήριο Παραμυθιάς

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016

 
 
Το κλειστό γυμναστήριο Παραμυθιάς εξοπλίστηκε με μια σύγχρονη σκούπα καθαρίσματος παρκέ και με σκαλωσιά για την συντήρηση και τον έλεγχο του φωτισμού του εσωτερικού χώρου του γηπέδου.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης η δήμαρχος Σταυρούλα Μπραίμη, "η συντήρηση των δημοτικών κτιρίων αποτελεί προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής και για τον λόγο αυτό εξοπλίζει με τα ανάλογα μηχανήματα τα κτίρια που βρίσκονται στην ευθύνη του Δήμου. Υπενθυμίζουμε ότι το Κλειστό Γυμναστήριο Παραμυθιά είναι από τα ελάχιστα κτίρια που είναι αδειοδοτημένα".
Read More »
Νέος εξοπλισμός στο κλειστό γυμναστήριο Παραμυθιάς Νέος εξοπλισμός στο κλειστό γυμναστήριο Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ημέρες γνωριμίας με το θεατρικό παιχνίδι στο ΑΒΓΟ

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016


Σας προσκαλούμε να γνωρίσετε το θεατρικό παιχνίδι από κοντά!Εχουμε χωρίσει τις ημέρες ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών ως εξής
  • Τρίτη 27/09 18.00-21.00 για παιδιά 3-5 ετών
  • Πέμπτη 29/09 18.00-21.00 για παιδιά 6-9 ετών
  • Σάββατο 01/10 11.13.00 για παιδιά 9-12 ετών
Σας περιμένουμε!
Read More »
Ηγουμενίτσα: Ημέρες γνωριμίας με το θεατρικό παιχνίδι στο ΑΒΓΟ Ηγουμενίτσα: Ημέρες γνωριμίας με το θεατρικό παιχνίδι στο ΑΒΓΟ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016 Rating: 5

Ίδρυση τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου στη Σαγιάδα

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016


Κατάργηση και συγχώνευση αστυνομικών τμημάτων και υπηρεσιών, ενίσχυση των ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος) με αστυνομικούς που φεύγουν από την υπηρεσία επισήμων, απορρόφηση των τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών στις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας των νομών της περιφέρειας, δημιουργία τετραψήφιου αριθμού για την ψυχολογική στήριξη των αστυνομικών και δημιουργία ενιαίου κέντρου πληροφοριών.

Είναι μερικά από τα βασικά σημεία του πλάνου της αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών που ανακοίνωσε σήμερα η φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ σε συνέντευξή τύπου στην αίθουσα Παύλος Μπακογιάννης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σε ότι έχει να κάνει με την κατάργηση των υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών στους νομούς της επαρχίας υποστήριξε ότι θα γίνει γιατί διαθέτουν μεγάλο αριθμό αστυνομικών και θα ενταχθούν στις διευθύνσεις του κάθε νομού με διευρυμένο αντικείμενο.

Σε ότι έχει να κάνει με διαβατηριακούς ελέγχους και ζητήματα μεταγωγών, στο νέο πλάνο του υπουργείου περιλάμβάνονται η ίδρυση 10 αμιγών τμημάτων Διαβατηριακού Ελέγχου σε σημεία εισόδου – εξόδου της χώρας (Κήπων, Ορμενίου, Ευζώνων, Προμαχώνος, Νίκης, Κρυσταλοπηγής, Κακαβιάς, Μερτζάνης, Δοιράνης και Σαγιάδας), ίδρυση δύο τμημάτων Μεταγωγών – δικαστηρίων σε Χανιά και Γρεβενά και συγκρότηση Ειδικών Ομάδων Μεταγωγών (Ε.0.Μ), στα τμήματα Μεταγωγών και Τήρησης Τάξης Δικαστηρίων σε Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής και Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης.
Read More »
Ίδρυση τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου στη Σαγιάδα Ίδρυση τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου στη Σαγιάδα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016 Rating: 5

Εκτροπή οχήματος - Τραυματίστηκε η γυναίκα οδηγός

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016
 
 
Ένα ακόμη τροχαίο ατύχημα, σημειώθηκε εχτές το βράδυ, στα Γιάννενα!
 
Το συμβάν καταγράφηκε στην οδό Άρη Βελουχιώτη, στην περιοχή Ζευγάρια, όταν ένα όχημα εξετράπη της πορείας του, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο.
 
Από την εκτροπή του οχήματος τραυματίστηκε η γυναίκα οδηγός,η οποία και μεταφέρθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σρτο Νοσοκομείο.
Read More »
Εκτροπή οχήματος - Τραυματίστηκε η γυναίκα οδηγός Εκτροπή οχήματος - Τραυματίστηκε η γυναίκα οδηγός Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016 Rating: 5

Σάκος με 1 κιλό χασίς βρέθηκε στην Σίδερη Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016

Σάκος με 1 κιλό χασίς βρέθηκε στην Σίδερη Θεσπρωτίας Από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, εντοπίστηκε και κατασχέθηκε προχθές (21-09-2016) το απόγευμα, σε αγροτική περιοχή στη Σίδερη Θεσπρωτίας, ένας σάκος που περιείχε ένα δέμα με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (1) κιλού και (68) γραμμαρίων.
Read More »
Σάκος με 1 κιλό χασίς βρέθηκε στην Σίδερη Θεσπρωτίας  Σάκος με 1 κιλό χασίς βρέθηκε στην Σίδερη Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016 Rating: 5

Ανοιχτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016
 
 
Σας ενημερώνουμε πως στο πλαίσιο της προσυνεδρικής μας διαδικασίας, την ερχόμενη Κυριακή 25/9 και ώρα 11:00 πμ στο "Πάνθεον", σε ανοιχτή εκδήλωση, θα γίνει η παρουσίαση των προσυνεδριακών κειμένων θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, για το 2ο Συνέδριο, από το μέλος της ΚΕ και της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου σ. Πέτρο Καλκανδή.
 
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει.
Read More »
Ανοιχτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηγουμενίτσα Ανοιχτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Δωρεάν φροντιστήρια για απόρους μαθητές

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016


Η Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου Ηγουμενίτσας με αρμοδιότητες σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, σε συνεργασία τον Σύλλογο Φροντιστών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας και τον Σύλλογο Κέντρων Ξένων Γλωσσών, οι οποίοι προσφέρουν δωρεάν τις θέσεις φοίτησης, ανακοινώνουν ότι ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερομένων για το σχολικό έτος 2016-2017.

Δικαιούχοι του προγράμματος δωρεάν φροντιστηριακής εκπαίδευσης θα είναι μαθητές οικονομικά αδύναμων οικογενειών που φοιτούν σε δημόσια σχολεία του Νομού και δεν παρακολουθούν ήδη μαθήματα σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών.

Η επιλογή θα γίνει από επιτροπή που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Τα δικαιολογητικά που οφείλουν να καταθέσουν οι δικαιούχοι είναι τα παρακάτω:
φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας, γονέα ή κηδεμόνα.
Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης.
φωτοτυπία εκκαθαριστικού σημειώματος και E1 και Ε9 τρέχοντος έτους .
φωτοτυπία γνωμάτευσης Υγειονομικής Επιτροπής με ποσοστό 67 % και άνω (σε περίπτωση αναπηρίας μέλους της οικογένειας).
Βεβαίωση χρόνου ανεργίας γονέων από τον Ο.Α.Ε.Δ (αν υπάρχει).
φωτοτυπία δικαστικής απόφασης επιμέλειας παιδιών (αν υπάρχει).
Υπεύθυνη Δήλωση (θα δίνεται από το γραφείο παραλαβής των αιτήσεων).

Τα δικαιολογητικά θα κατατίθενται από 28/09/2016 έως και 7/10/2016 κατά τις ώρες 09.00 π.μ- 12.00 μ.μ στα γραφεία της Δ/νσης Πρόνοιας: Αγίων Αποστόλων 43 (Νέο Λιμάνι), Ηγουμενίτσα.

Τηλέφωνο επικοινωνίας 2665029071 κα Αλεξάνδρου και κα Αναγνωστοπούλου (κοινωνικοί λειτουργοί). Τηλέφωνα γραμματείας: 2665021003

Από την υπηρεσία και τα φροντιστήρια τηρούνται αυστηρά τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και των οικογενειών τους.

Read More »
Ηγουμενίτσα: Δωρεάν φροντιστήρια για απόρους μαθητές Ηγουμενίτσα: Δωρεάν φροντιστήρια για απόρους μαθητές Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Έκτακτη συνέλευση του συλλόγου καφετεριών και καταστημάτων εστίασης

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016


Έκτακτη συνέλευση του συλλόγου καφετεριών και καταστημάτων εστίασης "ΟΜΟΝΟΙΑ", θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή στις 14.00, στο καφέ ΣΤΑΘΜΟΣ στα Πλατάνια Ηγουμενίτσας.

Καλούνται όλα τα μέλη του συλλόγου να παρευρεθούν.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Έκτακτη συνέλευση του συλλόγου καφετεριών και καταστημάτων εστίασης Ηγουμενίτσα: Έκτακτη συνέλευση του συλλόγου καφετεριών και καταστημάτων εστίασης Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016 Rating: 5

Αθώος ο Βάγγελης Μάστορας

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016

Αθώο έκρινε το 3μελές Πλημμελειοδικείο Ηγουμενίτσας, τον εκδότη και πρώην Δήμαρχο Σαγιάδας κ. Ευάγγελο Μάστορα. 

Το δικαστήριο απέρριψε, την αίτηση της δικηγόρου του κ. Μάστορα, για αναβολή της εκδίκασης για λόγους υγείας (προσκομίσθηκε βεβαίωση ιατρού) , με τον κ. Μάστορα να κάνει ξαφνικά την εμφάνισή του, υπερασπιζόμενος τελικά μόνος του τον εαυτό του, αφού η δικηγόρος του εγκατέλειψε την υπεράσπισή του.

Το δικαστήριο τον έκρινε ομόφωνα ΑΘΩΟ.

Πρωτόδικα του είχε επιβληθεί ποινή 10 μηνών με αναστολή, ως ηθικός αυτουργός σε απιστία που ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο.

Η υπόθεση που εκδικάστηκε, αφορά την έκδοση βιβλίου από τον κ. Μάστορα με τίτλο «ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΉΠΕΙΡΟΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ  ( 1990 – 2010)», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τη τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας, μέσω του Κέντρου Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ του Δήμου Ηγουμενίτσας, με το ποσό των 10.000 €.
Read More »
Αθώος ο Βάγγελης Μάστορας Αθώος ο Βάγγελης Μάστορας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016 Rating: 5

Η ιστορία μιάς μεγάλης οικογένειας από την Πέστανη

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016
Από αριστερά προς δεξιά: 
Όρθιες: Βασίλω Παππά - Αναστασίου, Όλγα Βασιλείου - Αναστασίου
Στα μπράτσα του καναπέ: Αφροδίτη Γκλαβά - Αναστασίου, Ουρανία Νικολάου - Αναστασίου
Στον καναπέ: Παρασκευή (Νάνα) Μίχου - Αναστασίου, Αλέξης Αναστασίου, Ευάγγελος Αναστασίου
Καθισμένες: Πανωραία Μαργέλη - Αναστασίου, Αμαλία Αναστασίου, Διαμάντω Παππά Αναστασίου
Στο κέντρο σε ζωγραφιά: Αθανάσιος ΑναστασίουΟ Αλέξης δεν έχει φύγει, είναι εδώ, στη γυναίκα τους, στα παιδιά του, στα εγγόνια του. 
Είναι μαζί μας. 
Σήμερα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε έλα Βασίλω, δεν θα κατέβεις κάτω; 
Έχουμε πει να γράψουμε. 
Το κατάλαβα, πήγα τον βρήκα στη βεράντα να περιμένει με μια κόλα χαρτί και μολύβι στα χέρια. 

Έλα μου λέει κάτσε. 
Εσύ θα μου τα λες και εγώ θα τα γράψω.

Ξέρεις Αλέξη, ότι ο πατέρας ήταν πολύ πλούσιος στο χωριό μας. 
Είχε εννιά παιδιά, είχε ένα σπίτι, ένα δωμάτιο λίγο πιο μεγάλο από τούτα που φτιάχνουν τώρα. 
Εκεί είχαμε το τζάκι, εκεί μαγείρευε η μάνα, εκεί τρώγαμε, εκεί κοιμόμασταν. 
Μας έστρωνε η μάνα στρωματσάδα όλα μαζί. 
Εγώ από τη μια άκρη και η μάνα από την άλλη. 
Τι καλά που ήταν ο πατέρας, είχε ένα σιδερένιο κρεβάτι.

Ο πατέρας μας ήταν τσοπάνος, είχε κάπου 60 γίδια, πέντε έξι αγελάδες και τη φοράδα. 
Το πιστεύεις Αλέξη, πως δεν την θυμάμαι αυτή; 
Μας μεγάλωσε μαζί με τη μάνα. 
Κάθε μέρα στην αγορά φορτωμένη με ξύλα αυτή, μπροστά ο πατέρας και πίσω η μάνα. 
Με το πλέξιμο έπλεκε κάλτσες, ζακέτες για τον χειμώνα. 
Όταν έφτανε στην αγορά έπαιρνε τη φοράδα από το καπίστρι και πήγαινε πόρτα πόρτα, τους ρώταγε αν θέλουν ξύλα. 

Όταν τα πουλούσε έπαιρνε 20 δραχμές. 
Με αυτά τα λεφτά πρώτα θα έπαιρνε τροφή για τη φοράδα, τσιγάρα για τον πατέρα και ότι περίσσευε, τη μια μέρα θα έπαιρνε ένα φύλο βακαλάο, την άλλη πετρέλαιο για να φέξουμε, την άλλη θα έφερνε καμιά οκα σαρδέλες. 
Τις μαγείρευε η μάνα με πατάτες στο φούρνο, έβαζε κρεμμύδια, σκόρδο, ντομάτα και όταν έβγαζε το ταψί από το φούρνο μοσχοβολούσε. 
Το έβαζε στο σουφρά και τρώγαμε όλοι μαζί. 
Τι καλά που ήταν…

Ο πατέρας μας ήταν και αγρότης, είχε κάπου (100) ρίζες ελιές, είχε ένα χωράφι στο βουνό που το σπέρναμε στάρι, τη μπασαλάρα την θυμάσε Αλέξη; 
Πως δεν θυμάμαι, εγώ πήγαινα με τα γίδια. 
Μακάρι να πηγαίναμε μια μέρα, πόσο θα το ήθελα Αλέξη να φωνάξω του πατέρα και του Θανάση. 
Είχαμε και ένα χωράφι στο χωριό, ποτιστικό. 
Παίρναμε τις πατάτες, φασουλάκια, ντομάτες, κολοκυθάκια, αγγουράκια, βλήτα… 

Ξέρεις Αλέξη ότι ο πατέρας ήταν και λίγο μυλωνάς, είχε έναν νερόμυλο στο Σαράτι μαζί με τον μπάρμπα Λούκα και τον Μπάρμπα Κοσμά. 
Όταν πήραν το νερό και το φέρανε στην Ηγουμενίτσα έμεινε άχρηστο.

Θυμάμαι Αλέξη όταν είχε τη σειρά ο πατέρας περιμέναμε το βράδυ, θα έφερνε αλεύρι καλαμποκίσιο άσπρο, μας έκανε η μάνα τηγανίτες, καρκανάκια τα λέγαμε. 
Όταν είχε τυρί έριχνε, όταν δεν είχε έβαζε λίγη αλμύρα. 
Ήταν νόστιμα. 
Θα μας κάνεις μια μέρα Βασίλω;;; 
Θα πάρω ένα κιλό στη λαϊκή και θα μας κάνεις. 

Έπαιρνε η μάνα ένα ταψί, το έβαζε στο σουφρά, έψενε και εμείς τρώγαμε. 
Έλεγε ο πατέρας αν φάγατε και χορτάσατε σηκωθείτε τώρα να διαβάσετε. 
Άλλοι διάβαζαν, άλλοι παίζανε, εμείς οι μεγάλες η μια θα κεντούσε, η άλλη θα έπλεκε. 
Ο πατέρας χαιρόταν που μας έβλεπε όλα μαζί χαρούμενα. 
Ποτέ δεν σκέφτηκε να δώσει ένα παιδί για υιοθεσία. 
Ποτέ δεν σκέφτηκε να στείλει μια υπηρέτρια.

Έλεγε ο πατέρας στη μάνα τι δουλειά έχουν τα κορίτσια αύριο και απαντούσε η μάνα οι δύο θα πάνε για ξύλα να κάνουν το φόρτωμα της φοράδας, θα γυρίσουν στο μποστάνι να ποτίσουν, να μαζέψουν τίποτε για να μαγειρέψουμε για το μεσημέρι. 
Η άλλη θα πλύνει τα ρούχα, είχαμε ένα μεγάλο καζάνι, το γεμίζαμε νερό, ρίχναμε στάχτη και ένα κλωνάρι δάφνη και σαπουνίζαμε τα ρούχα και μετά πηγαίναμε στη βρύση του χωριού μας και τα ξεπλέναμε.

Έτσι περνούσε ο καιρός. 

Εγώ πήγα 17 χρονών. 
Μου κάνανε προξενιό στον Σπύρο που ήταν 20 χρονών. 
Τελείωσε το Γυμνάσιο στην Παραμυθιά, έκανε και γραμματέας σε ένα χωριό της Παραμυθιάς και στο Μούρτο. 
Μετά από 4 χρόνια παντρευτήκαμε. 
Αμέσως ήρθε το πρώτο παιδί. 
Ο Σπύρος έψαχνε για πιο καλή δουλειά και μπήκε στο δασαρχείο. 
Ευχαριστημένος νοίκιασε ένα σπίτι, με πήρε και μένα με το παιδί. 
Μετά από 2 χρόνια ήρθε και το δεύτερο παιδί. 
Ο Σπύρος ήταν καλός σύζυγος, καλός πατέρας.

Η αδελφή μου η Ουρανία ήθελε να γίνει Κομμώτρια. 
Την πήραμε εμείς, έμαθε την τέχνη και άνοιξε κομμωτήριο δικό της. ήταν πολύ όμορφη. 
Έλεγαν η όμορφη κομμώτρια με το κότσο. 
Γνωρίστηκε μ’ ένα παιδί από το χωρίο μας. 
Αυτός δούλευε στην Νομαρχία. 
Παντρεύτηκαν και άνοιξαν δικό τους σπίτι. 
Έκαναν 3 παιδιά.

Ο Αλέξης τελείωσε το δημοτικό, ήθελε να πάει στο γυμνάσιο. 
Ήταν καλός μαθητής. 
Τον πήραμε μαζί μας και αυτόν. 
Τον γράψαμε στο γυμνάσιο. 
Όταν τελείωσε έδωσε στο Πανεπιστήμιο και πέρασε σε μια καλή σχολή στον Πειραιά. 
Έκανε 2-3 χρόνια και το έκοψε γιατί δεν είχε ο πατέρας να του στείλει λεφτά. 
Ήρθε πήγε φαντάρος όπου έγινε δόκιμος. 
Εκείνη την περίοδο σκοτώθηκε ο αδελφός μας ο Θανάσης σε τροχαίο και ο Αλέξης έφυγε απ’ το στρατό γιατί έγινε προστάτης οικογενείας. Γύρισε στο χωριό, έκανε γραμματέας. 
Έψαχνε όμως κάτι καλύτερο και το βρήκε. 
Μπήκε στο ΙΚΑ, έγινε και διευθυντής. 
Παντρεύτηκε με μια πολύ καλή κοπέλα. 
Την αγκαλιάσαμε όλοι. 
Η πόρτα της ήταν πάντα ανοιχτή για όλους. 
Πήρε ένα δάνειο, έφτιαξε ένα μεγάλο ωραίο σπίτι, άνοιξε το σταθμό Ράδιο Ηγουμενίτσα. 
Έκανε σπίτια για τα παιδιά. 
Βγάζει δύο εφημερίδες την ΤΙΤΑΝΗ και την ΤΟΛΜΗ.

Η αδελφή μας η Όλγα παντρεύτηκε με ένα παιδί από το χωριό μας και φύγανε για τη Γερμανία.

Ο αδελφός μας ο Θανάσης ήθελε να πάει και αυτός στη Γερμανία. 
Όμως δεν είχε πατήσει τα 18. 
Κάπως τα κατάφερε ο πατέρας και έφυγε. 
Πήγε βρήκε την αδελφή μας την Όλγα. 
Μετά από λίγο καιρό γύρισε στην Ελλάδα για να πάει φαντάρος. Ένα χρόνο έκανε γιατί ήταν προστάτης. 
Μετά γύρισε πάλι στην Γερμανία. 
Η αδελφή μας η Όλγα είχε γυρίσει στην Ελλάδα και ο Θανάσης ήταν μόνος του. 
Μετά από λίγο διάστημα σκοτώθηκε από τροχαίο. 

Ένα μεγάλο χτύπημα στην οικογένειά μας. 
Οι γονείς μας κατέρρευσαν. 
Ο πατέρας δεν πάτησε στα καφενεία ποτέ. 
Δεν ξαναξυρίστηκε. 
Η μάνα δεν έβγαλε τα μαύρα. 
Πάντρεψε παιδιά, εγγόνια αλλά ποτέ δεν τα έβγαλε.

Στο χωριό μας ήταν μια σχολή που πήγαιναν τα κορίτσια που δεν είχαν δουλειά και έβγαζαν κόμπους. 
Έφυγε η σχολή και έμειναν τα κορίτσια εκεί. 
Δούλευε και η Διαμάντω εκεί. 
Της κάναμε τα χαρτιά και διορίστηκε σε ένα χωριό στην Ευρυτανία.

Τις αδελφές μας, Πανωραία και Αμαλία, τις πήραμε εμείς και πήγαιναν στο Γυμνάσιο.

Η αδελφή μας η Αφροδίτη είναι δυναμική κοπέλα. 
Πιο δυνατή απ’ όλες μας. Αποφάσισε να πάει στη Γερμανία. 
Κάνει ένα γράμμα σε έναν ξάδελφό μας, της κάνει πρόσκληση και έφυγε για τη Γερμανία μόνη της. 
Εκεί γνώρισε ένα παιδί από την Ελασσόνα, παντρεύτηκαν. 
Ήρθε στην Ελλάδα, του άρεσε εδώ. Μας είχε δώσει από ένα οικόπεδο ο πατέρας που κάναμε όλοι σπίτια.

Η Διαμάντω γνώρισε ένα δάσκαλο από τα Γιάννενα. Παντρεύτηκαν και έζησαν στα Γιάννενα.

Το 1979 έγινε σεισμός στο χωριό μας. 
Χάλασαν τα σπίτια, χάλασε και το δικό μας. 
Νοικιάσαμε ένα σπίτι, ήρθαν και οι γονείς μας κάτω, μαζεύτηκαν και οι αδελφές μας Πανωραία και Αμαλία, και ο Αλέξης.

Η Πανωραία δούλευε στην Πρόνοια. 
Έφυγε από εκεί και γνώρισε ένα παιδί από την Κύμη. 
Ήταν λιμενικός εδώ. 
Παντρεύτηκε και ζει στην Χαλκίδα.

Η Αμαλία γνώρισε έναν παιδί, πολιτικό μηχανικός, συζούσαν μαζί. Αυτός είχε ένα αγροτικό που το οδηγούσε η Αμαλία. 
Ήταν πολύ όμορφη, την λέγανε η κοπέλα με τα μακριά ξανθά μαλλιά που οδηγάει ένα πράσινο αγροτικό. 

 

Μια χρονιά που θα μας μείνει αξέχαστη, ήταν λαμπρή. 
Είχαμε μαζευτεί όλοι σε μια μεγάλη αυλή, είχαμε στρώσει τραπέζια, τρώγαμε, χορεύαμε, τραγουδούσαμε. 
Ο πατέρας με τη μάνα κάθονταν σε ένα τραπέζι και καμάρωναν. 
Ο πατέρας έπαιζε το κομπολόι του και κάπου κάπου μας έφτυνε μη μας ματιάσει.

Σε λίγο καιρό ήρθε και το δεύτερο χτύπημα. 
Χάσαμε την Ουρανία μας. 
Την όμορφη κομμώτρια με τον κότσο. 
Αφήνει τρία ανήλικα παιδιά. 
Τα μεγάλωσε ο πατέρας τους, μονάχος του. 
Ποδιά φορούσε να τα μεγαλώσει. 

Μετά από πέντε έξι χρόνια, τρίτο χτύπημα. 
Χάσαμε την Αμαλία μας, την κοπέλα με τα μακριά ξανθά μαλλιά που οδηγούσε ένα αγροτικό πράσινο.

Αυτή σφράγισε το σπίτι της με μια μεγάλη σιδερένια πόρτα. 
Πήγαινε η μάνα κρατιόταν στα κάγκελα και έκλαιγε έκλαιγε. 
Όταν την άκουγα πήγαινα, την άφηνα να κλάψει όσο ήθελε. 
Μετά την έπαιρνα, την πήγαινα στο σπίτι της. 

Έλεγε ο πατέρας θα τρελαθείς… "να τρία μας πήρε ο Θεός, τρία μας τα έδωσε στον Αλέξη". 
"Αχ μωρέ άντρα τούτα είναι του Αλέξη, αυτά ήταν δικά μου", του έλεγε και έβαζε την παλάμη της στο στήθος.

Εδώ τελειώνω. 
Μάνα πατέρα, πόσο πολύ σας αγαπώ. 
Είμαι περήφανη για σας που είμαι κόρη μας.

Θανάση, Ουρανία, Αμαλία σας αγαπώ πολύ.

Έλα Αλέξη να σε κάνω μια μεγάλη αγκαλιά και να σε φιλήσω, τον αγκάλιασα, τον φίλησα και έφυγα για το σπίτι.

Αχ πατέρα, πόσο φτωχός έφυγες…

Βασίλω Παππά - Αναστασίου
Read More »
Η ιστορία μιάς μεγάλης οικογένειας από την Πέστανη Η ιστορία μιάς μεγάλης οικογένειας από την Πέστανη Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016 Rating: 5

Σελίδες