Σεισμική δόνηση πριν λίγο στο Ιόνιο - Ιδιαίτερα αισθητός και στην Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Αυγούστου 14, 2019
Σεισμική δόνηση πριν λίγο στο Ιόνιο - Ιδιαίτερα αισθητός και στην Ηγουμενίτσα

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 4.54 το απόγευμα της Τετάρτης, στα παράλια της Ηπείρου, 30 χιλιόμετρα νότια της Κέρκυρας.

Είχε ένταση 4 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ και εστιακό βάθος 43,6 χιλιόμετρα.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε ολόκληρη την Ήπειρο και το Βόρειο Ιόνιο χωρίς για την ώρα να έχουν αναφερθεί ζημιές και να εμπνέει ανησυχία.
Read More »
Σεισμική δόνηση πριν λίγο στο Ιόνιο - Ιδιαίτερα αισθητός και στην Ηγουμενίτσα Σεισμική δόνηση πριν λίγο στο Ιόνιο - Ιδιαίτερα αισθητός και στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 14, 2019 Rating: 5

Ο τουρισμός σώζει την απασχόληση - Οριακά θετικά τα στοιχεία της «Εργάνη» για την Ήπειρο

Τετάρτη, Αυγούστου 14, 2019

Ο τουρισμός σώζει την απασχόληση - Οριακά θετικά τα στοιχεία της «Εργάνη» για την Ήπειρο 
 Οριακά θετικές επιδόσεις καταγράφει το Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη για την Ήπειρο που αφορούν στο ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης για το πρώτο επτάμηνο του έτους. Τον Ιούλιο, όπως προκύπτει την κατάσταση έσωσε ο τουριστικός τομέας καθώς οι Νομοί Θεσπρωτίας και Πρέβεζας είναι αυτοί που έχουν μεγάλο θετικό ισοζύγιο σε αντίθεση με την Άρτα όπου η απασχόληση υποχώρηση και τα Γιάννινα που έχασαν μέσα σε ένα μήνα 907 θέσεις εργασίας. Με βάση όμως και τα στοιχεία του επτάμηνου οι Νομοί Θεσπρωτίας και Πρέβεζας είναι αυτοί που καταγράφουν τις υψηλότερες θετικές επιδόσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Ιούλιος 2019 και Ιούλιος 2018, σε επίπεδο χώρας προκύπτει μειωμένη επίδοση κατά 6.081 θέσεις εργασίας για τον Ιούλιο 2019 (αρνητικό ισοζύγιο -14.691 θέσεων εργασίας) έναντι αρνητικού ισοζυγίου (-8.610) τον Ιούλιο του 2018.

Για τον Ιούλιο στην Άρτα υπήρξαν 882 καταγγελίες συμβάσεων και 711 αναγγελίες νέων προσλήψεων. Αρνητικό ισοζύγιο κατά 171 θέσεις εργασίες.

Στο Νομό Ιωαννίνων υπήρξαν 4.324 καταγγελίες συμβάσεων και 3,417 νέες προσλήψεις. Και εδώ το ισοζύγιο είναι αρνητικό καθώς χάθηκαν στη διάρκεια του Ιουλίου 907 θέσεις εργασίας.

Ακριβώς αντίθετη είναι η εικόνα στην Πρέβεζα και την Θεσπρωτία. Στη Θεσπρωτία υπήρξαν 1613 νέες συμβάσεις και 1.173 καταγγελίες με θετικό ισοζύγιο κατά 440 θέσεις εργασίας. Στην Πρέβεζα αποτυπώνεται η καλύτερη εικόνα καθώς υπήρξαν 2.146 αναγγελίες νέων συμβάσεων και 1.320 καταγγελίες. Οι προσλήψεις δηλαδή κατά τον Ιούλιο είναι κατά 826 περισσότερες από τις απολύσεις.

Σε επίπεδο επταμήνου, η Άρτα έχει αρνητικό ισοζύγιο καθώς υπήρξαν 6.487 αναγγελίες νέων συμβάσεων και 6.802 καταγγελίες. Αρνητικό είναι το ισοζύγιο και για το Νομό Ιωαννίνων καθώς οι απολύσεις είναι κατά 144 περισσότερες των προσλήψεων. Συγκεκριμένα υπήρξαν 22.196 αναγγελίες νέων συμβάσεων και 22.340 καταγγελίες.

Η Θεσπρωτία έχει ένα σημαντικό θετικό καθώς οι προσλήψεις είναι περισσότερες των απολύσεων κατά 2.045 και ακόμη υψηλότερες οι επιδόσεις της Πρέβεζας όπου οι προσλήψεις είναι περισσότερες κατά 3.828.
Read More »
Ο τουρισμός σώζει την απασχόληση - Οριακά θετικά τα στοιχεία της «Εργάνη» για την Ήπειρο  Ο τουρισμός σώζει την απασχόληση - Οριακά θετικά τα στοιχεία της «Εργάνη» για την Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 14, 2019 Rating: 5

Ξύπνησε νοσταλγικές μνήμες η παρουσίαση βιβλίου για τη Λαμπανίτσα (Ελαταριά) Θεσπρωτίας (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ)

Τετάρτη, Αυγούστου 14, 2019
Ξύπνησε νοσταλγικές μνήμες η παρουσίαση βιβλίου για τη Λαμπανίτσα (Ελαταριά) Θεσπρωτίας (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ)


 
Ξύπνησε νοσταλγικές μνήμες η παρουσίαση βιβλίου για τη Λαμπανίτσα (Ελαταριά) Θεσπρωτίας, που έγινε τη Δευτέρα 12 Αυγούστου στον Παραπόταμο, όπου μετοίκησαν πριν από 75 χρόνια οι Λαμπανιτσιώτες. 
Τώρα το χωριό κατά τους χειμερινούς μήνες είναι σχεδόν έρημο, ενώ τους καλοκαιρινούς αποκτά για λίγο μια μικρή ζωή. Μέσα από το βιβλίο "Λαμπανίτσα (Ελαταριά), με τα μάτια του Κωτσαντώνη" του αείμνηστου Κων/νου Πανταζή, ξεπήδησαν ιστορίες, πόθοι, αλλά και αναμνήσεις για τους παλαιότερους. Λαογραφικά ήθη και έθιμα, αλλά και προσωπικά βιώματα, όπως και παλαιές φωτογραφίες ξανασυνθέτουν τη Λαμπανίτσα του χθες, την κάνουν κτήμα του σήμερα και την παραδίδουν στο αύριο. 
 "Το ζωντάνεμα των έρημων χωριών είναι υπόθεση συλλογικής δράσης" ανέφερε σε δηλώσεις του ο νεοεκλεγμένος Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, ο οποίος ευχαρίστησε τον πολιτιστικό σύλλογο Ελαταριάς για την σημαντική προσπάθεια, που καταβάλει και η οποία μάλιστα φέρνει αποτελέσματα, για την αναγέννηση της Λαμπανίτσας. Μια ερημωμένη περιοχή δεν θα πρέπει να αρκείται στην αναπόληση των πάλαι ποτέ ημερών δόξας. Θα πρέπει να οραματίζεται το μέλλον και να πράττει συλλογικά για την υλοποίηση των σχεδίων. Τοπική αυτοδιοίκηση, κεντρική εξουσία, σύλλογοι και φορείς, να συντάξουμε από κοινού και να υλοποιήσουμε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για την όλον τον ορεινό μας όγκο, ώστε να αναστρέψουμε την διαφαινόμενη ερημοποίηση των όσων χωριών έχουν ακόμα και σήμερα πνοή", τόνισε ο κ. Καραγιάννης. 
"Σαν Δημοτική Αρχή, θα σταθούμε αρωγοί στην σημαντικότατη δράση του συλλόγου Ελαταριάς, τόσο στην ολοκλήρωση των παρεμβάσεων του παλαιού δημοτικού σχολείου ώστε η εξαιρετική περιοχή να αποκτήσει το πρώτο ορεινό καταφύγιο για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού και όχι μόνο, άλλα και σε όλες τις δράσεις, είτε έχουν να κάνουν με το δίκτυο μονοπατιών είτε με την διατήρηση της ιστορικής μνήμης" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιάννης.


Read More »
Ξύπνησε νοσταλγικές μνήμες η παρουσίαση βιβλίου για τη Λαμπανίτσα (Ελαταριά) Θεσπρωτίας (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ)  Ξύπνησε νοσταλγικές μνήμες η παρουσίαση βιβλίου για τη Λαμπανίτσα (Ελαταριά) Θεσπρωτίας (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 14, 2019 Rating: 5

Σελίδες