Ηγουμενίτσα: Τα ... αδέσποτα άλογα του Δρεπάνου και η Γαλάζια Σημαία

Τρίτη, Αυγούστου 08, 2017


Αυτήν την εικόνα αντίκριζαν το μεσημέρι της Τρίτης, οι χιλιάδες λουόμενοι που επισκέφθηκαν τις παραλίες του Δρεπάνου και του Μακρυγιαλίου.

Δύο αδέσποτα άλογα, περιφέρονταν ελεύθερα ανάμεσα στους λουόμενους.

Πολλοί από τους λουόμενους, υπέθεταν πως  η Δημοτική Αρχή Ηγουμενίτσας,  τα χρησιμοποιήσει ως ... τουριστική ατραξιόν.
Η εικόνα όμως των αλόγων να τρέφονται από τους υπερχειλισμένους κάδους σκουπιδιών και μάλιστα κάτω από το σημείο όπου είναι αναρτημένη η Γαλάζια Σημαία, τους προσγείωσε στην πραγματικότητα της Θεσπρωτικής Πρωτεύουσας, της τουριστικής κατά τα άλλα Ηγουμενίτσας.Read More »
Ηγουμενίτσα: Τα ... αδέσποτα άλογα του Δρεπάνου και η Γαλάζια Σημαία Ηγουμενίτσα: Τα ... αδέσποτα άλογα του Δρεπάνου και η Γαλάζια Σημαία Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 08, 2017 Rating: 5

Από την Αυστραλία στην Θεσπρωτία για να βαπτιστεί Ορθόδοξη

Τρίτη, Αυγούστου 08, 2017

Μια μοναδική εμπειρία, που σημάδεψε τη ζωή της, βίωσε η 52χρονη Άννα Γκάζενταμ, η οποία ταξίδεψε από τη μακρινή Αυστραλία στην Ελλάδα και βαπτίστηκε Χριστιανή Ορθόδοξη στα άγρια βουνά της Μουργκάνας του νομού Θεσπρωτίας, από τον ηγούμενο της Μονής Γηρομερίου πατέρα Μεθόδιο, στα παγωμένα νερά των πηγών του ποταμού Λαγκάβιτσα.

Η Άννα γεννήθηκε στη Χάγη της Ολλανδίας, αλλά σε ηλικία τεσσάρων ετών ταξίδεψε στην Αυστραλία, όπου και ζει έκτοτε. Αιτία για να πάρει αυτή την απόφαση στάθηκε ο σύζυγος της, Τζον Σάλιβαν, ο οποίος σε μια πολύ δύσκολη φάση της ζωής του βρήκε στήριξη και βοήθεια στο πρόσωπο ενός ιερέα της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος βαπτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος στην Αυστραλία και στη συνέχεια έπεισε και τη σύζυγο του. Η Άννα, με τη σειρά της, διάλεξε να βαπτιστεί στην Ελλάδα και στη συγκεκριμένη περιοχή, επειδή είχε διαβάσει το βιβλίο του Νίκου Γκατζογιάννη «Ελένη» και ήθελε πολύ να γνωρίσει τον τόπο όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα που περιγράφονται στο βιβλίο. Έτσι γνωρίστηκε με τον Ελληνοαμερικανό δημοσιογράφο και συγγραφέα, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, αλλά επισκέπτεται τακτικά την Ελλάδα και το χωριό του, το Λια.

Μαζί με την οικογένειά της επισκέφθηκαν τον τόπο καταγωγής του, το χωριό Λια, έμειναν στον ξενώνα που έχτισε ο Νίκος Γκατζογιάννης και κανονίστηκαν οι λεπτομέρειες της βάπτισης. Η βάπτιση δεν μπορούσε να γίνει στο Λια, διότι οι μεγάλης ηλικίας βαπτίζονται σε ποτάμια, στη θάλασσα ή σε δεξαμενές και όχι σε κολυμβήθρα, γι αυτό επιλέχθηκε ο ποταμός Λαγκάβιτσα, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό.

Το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έμαθε για την βάπτιση και ζήτησε από τον δήμαρχο Φιλιατών Σπύρο Παππά, ο οποίος θα πήγαινε στη βάπτιση, να τον συνοδεύσει. Το ραντεβού κλείστηκε για το πρωί της Κυριακής σε σημείο έξω από τους Φιλιάτες. Εκεί συναντήσαμε και τον ηγούμενο της Μονής Γηρομερίου Μεθόδιο, που θα τελούσε το μυστήριο, και οι τρεις επιβιβαστήκαν σε αγροτικό αυτοκίνητο με οδηγό τον δήμαρχο.
Η διαδρομή διήρκησε περίπου μία ώρα και ήταν δύσκολη σε ορεινό δρόμο, ο οποίος σε αρκετά σημεία ήταν στενός και με «φαγωμένη» την άσφαλτο. Τα χωριά χτισμένα σε πλαγιές, σαν αετοφωλιές, με λιγοστούς κατοίκους, αλλά με πολλούς ξενιτεμένους που κάθε καλοκαίρι τα επισκέπτονται και σμίγουν τις χαρές και τους καημούς με τον ήχο του ηπειρώτικου κλαρίνου στα πανηγύρια.
Η εικόνα που αντικρίσαμε, μόλις φτάσαμε στον τόπο της βάπτισης, μας «αποζημίωσε» για την ό,ποια ταλαιπωρία κάτω από τον δυνατό ήλιο και η φυσική ομορφιά ξεπέρασε κάθε περιγραφή του δημάρχου.
Ήταν ένα μικρό άνοιγμα, σαν πλατεία, κάτω από ψηλά πλατάνια στις ρίζες των οποίων ανάβλυζε το νερό, το οποίο σιγά - σιγά κυλούσε σχηματίζοντας τον ποταμό Λαγκάβιτσα, ο οποίος μετά από μια διαδρομή χιλιομέτρων ενώνεται με τον ποταμό Καλαμά.
Το μόνο που ακουγόταν ήταν ο ήχος του νερού και το κελάηδισμα των πουλιών, ενώ η Άννα, ο Τζον και τα τρία παιδιά τους (δύο αγόρια κι ένα κορίτσι) απολάμβαναν μαγεμένοι τη φυσική ομορφιά, με αγωνία και για το πώς θα γίνει η βάπτιση.
Ήταν εκεί ο Νίκος Γκατζογιάννης και η συνεργάτιδά του, η Ελληνοαμερικανίδα Χριστίνα Πιπέρι, η οποία ζει στη Νεμπράσκα των ΗΠΑ και ήταν η νονά στη βάπτιση.
Η Άννα φορούσε ένα λευκό φόρεμα και διάλεξε ένα σημείο, όπου τα νερά σχημάτιζαν μια λιμνούλα για να μπορεί να βυθιστεί, όπως πρέπει να γίνεται στη βάπτιση. Δοκίμασε τα νερά, ήταν πάρα πολύ κρύα, αλλά δεν δίστασε ούτε στιγμή. Όταν ήρθε η ώρα μπήκε μέσα στο νερό και μαζί της και ο ηγούμενος Μεθόδιος, όσο χρειάστηκε για να την ευλογήσει.
Το μυστήριο έγινε σε δύο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά), ο ηγούμενος απευθύνονταν στην Άννα στα αγγλικά και εκείνη διάβασε προσευχές από ένα εγκόλπιο στα αγγλικά, που είχε φέρει μαζί της. Για τις ανάγκες της περίστασης τον ρόλο του ψάλτη ανέλαβε ο δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς.
Αμηχανία επικράτησε όταν ο ηγούμενος ζήτησε από την οικογένεια της Άννας το μπουκάλι με το λάδι, που έπρεπε να είχαν μαζί τους και αποδείχθηκε ότι δεν είχαν φροντίσει να το φέρουν.
Εκείνοι δυσκολεύονταν να καταλάβουν γιατί είναι απαραίτητο το λάδι, ο ηγούμενος τους εξήγησε ότι είναι η προστασία του νεοφώτιστου, και άρχισε η αναζήτηση λαδιού. Ο δήμαρχος πρότεινε να πάνε να φέρουν λάδι από το πιο κοντινό χωριό, τη Λίστα, αλλά τη λύση έδωσε γρήγορα ο ηγούμενος Μεθόδιος, ο οποίος στράφηκε σε ένα μικρό εκκλησάκι που υπήρχε παραδίπλα. Εκεί βρέθηκε λάδι, από αυτό που χρησιμοποιούν οι πιστοί για να ανάβουν το καντήλι, και η βάπτιση συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε κανονικά.
Σε όλη τη διάρκεια της βάπτισης ο σύζυγος της Άννας και τα παιδιά τους παρακολουθούσαν με περιέργεια και κατέγραφαν κάθε λεπτομέρεια με τα κινητά τους τηλέφωνα.
Αμέσως μετά αναχώρησαν για το Λια, καθώς η Άννα έπρεπε να αλλάξει αμέσως ρούχα, διότι υπήρχε ο κίνδυνος κρυολογήματος και ο ηγούμενος έδωσε στη νονά τις οδηγίες για το πώς πρέπει να φυλάξει τα ρούχα με τα οποία βαπτίστηκε και να μην τα πετάξει.
Το παράδειγμα του Τζον και της Άννας σκέφτονται να ακολουθήσουν και τα τρία παιδιά τους, δηλαδή να βαπτιστούν και αυτά Χριστιανοί Ορθόδοξοι, αλλά δεν αποφάσισαν ακόμα που και πώς θα γίνει η βάπτιση.


 
Read More »
Από την Αυστραλία στην Θεσπρωτία για να βαπτιστεί Ορθόδοξη Από την Αυστραλία στην Θεσπρωτία για να βαπτιστεί Ορθόδοξη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 08, 2017 Rating: 5

ΠΡΟΣΟΧΗ: Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές του Δήμου Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Αυγούστου 08, 2017


H ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία των δικτύων και εγκαταστάσεων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας.

Για το λόγο αυτό προγραμματίζει και υλοποιεί καθημερινά έργα συντήρησης, ενίσχυσης ή αναβάθμισης δικτύων, τα οποία απαιτούν προσωρινές διακοπές της ηλεκτροδότησης.
Προκειμένου να προγραμματίσετε τις εργασίες σας και να ελαχιστοποιηθεί η όχλησή σας, στον ακόλουθο πίνακα, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις περιοχές και τις ώρες προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης. Ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη συντομότερη επανηλεκτροδότηση, εντούτοις, επιβάλλεται μεγάλη προσοχή, θεωρώντας ότι σε όλη την προγραμματισμένη διάρκεια διακοπής, οι αγωγοί είναι υπό τάση! 


 
Read More »
ΠΡΟΣΟΧΗ: Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές του Δήμου Ηγουμενίτσας ΠΡΟΣΟΧΗ: Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 08, 2017 Rating: 5

Δημοτική βραδιά την Παρασκευή στο Μαυρούδι Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Αυγούστου 08, 2017
Read More »
Δημοτική βραδιά την Παρασκευή στο Μαυρούδι Ηγουμενίτσας Δημοτική βραδιά την Παρασκευή στο Μαυρούδι Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 08, 2017 Rating: 5

Όλα έτοιμα για το μεγάλο πανηγύρι στην Πέστανη Ηγουμενίτσας το βράδυ της Τετάρτης

Τρίτη, Αυγούστου 08, 2017
Read More »
Όλα έτοιμα για το μεγάλο πανηγύρι στην Πέστανη Ηγουμενίτσας το βράδυ της Τετάρτης Όλα έτοιμα για το μεγάλο πανηγύρι στην Πέστανη Ηγουμενίτσας το βράδυ της Τετάρτης Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 08, 2017 Rating: 5

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ. Σήμερα η μοναδική βραδιά με τους 3 μάγους του Δημοτικού Κλαρίνου

Τρίτη, Αυγούστου 08, 2017

 
Μια μοναδική βραδιά με τους 3 μάγους του Δημοτικού Κλαρίνου. Πρώτη φορά μαζί οι 3 δάσκαλοι του δημοτικού, Πέτρος Λούκας Χαλκιάς, Σταύρος Κ.Λαψάλης και Ναπολέων Δάμος.


 
Read More »
ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ. Σήμερα η μοναδική βραδιά με τους 3 μάγους του Δημοτικού Κλαρίνου  ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ. Σήμερα η μοναδική βραδιά με τους 3 μάγους του Δημοτικού Κλαρίνου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 08, 2017 Rating: 5

Τρεις συλλήψεις εχτές το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Αυγούστου 08, 2017


Τρεις (03) αλλοδαποί ηλικίας 40, 28 και 40 ετών, συνελήφθησαν διαδοχικά βραδινές ώρες χθες, από στελέχη του γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα οι ανωτέρω εντοπίστηκαν εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας να κατέχουν πλαστά δελτία ταυτότητας με σκοπό να μεταβούν λάθρα στο εξωτερικό.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί τις προανακρίσεις κατασχέθηκαν τα ανωτέρω πλαστά έγγραφα.


 
Read More »
Τρεις συλλήψεις εχτές το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Τρεις συλλήψεις εχτές το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 08, 2017 Rating: 5

Θεσπρωτία: Πελαργός χτυπήθηκε από ρεύμα και έπεσε σε αυλή

Τρίτη, Αυγούστου 08, 2017

O πελαργός έπεσε πάνω σε ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ στην Κρυσταλλοπηγή, τρία χιλιόμετρα απο την Εγνατία Οδό.

Όμως τελικά, στάθηκε τυχερός μέσα στην ατυχία του, αφού «προσγειώθηκε» στη φιλόξενη αυλή σπιτιού, του κυρίου Παναγιώτη.


«Ο πελαργός έπεσε στην αυλή μου πριν απο περίπου 1 ώρα , είναι τραυματισμένος στα πόδια, εμείς τον φροντίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε αλλά αναζητούμε τη βοήθεια ενός κτηνιάτρου ώστε το αγαπητό πτηνό να λάβει την ιατρική φροντίδα που χρειάζεται για να μπορέσει να αναρρώσει πλήρως και πετάξει και πάλι πίσω στη φωλιά του που θα τον αναζητούν και θα τον περιμένουν » είπε ο κύριος Παναγιώτης στο epirus-tv-news, ελπίζοντας πως η έκκληση του για βοήθεια, θα βρει γρήγορα ανταπόκριση …

epirus-tv-news


 
Read More »
Θεσπρωτία: Πελαργός χτυπήθηκε από ρεύμα και έπεσε σε αυλή Θεσπρωτία: Πελαργός χτυπήθηκε από ρεύμα και έπεσε σε αυλή Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 08, 2017 Rating: 5

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες Στην αγορά, κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά είδη παπουτσιών που μπορούν να κάνου...

Σελίδες