Όρραον: Η άγνωστη πέτρινη πόλη της Ηπείρου όπου διασώζονται τα καλύτερα διατηρημένα σπίτια της ελληνικής αρχαιότητας

Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020
Όρραον: Η άγνωστη πέτρινη πόλη της Ηπείρου όπου διασώζονται τα καλύτερα διατηρημένα σπίτια της ελληνικής αρχαιότητας 


Από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο διασώζονται, σε σπάνιες περιπτώσεις μοιάζοντας κιόλας άθικτα από τον χρόνο, κτίρια και αρχιτεκτονήματα διαφόρων ειδών- ναοί, αμφιθέατρα, στάδια, μαντεία, αγορές, νεκροπόλεις. Όχι όμως και ιδιωτικές οικίες, παρά μόνο τα θεμέλιά τους και αυτό όταν η αρχαιολογική σκαπάνη σταθεί τυχερή.

Στον ελλαδικό χώρο, τα καλύτερα διατηρημένα σπίτια των αρχαίων Ελλήνων, διατρέχοντας όλη την χρονική περίοδο από τα κλασικά έως και τα ελληνιστικά χρόνια, δε βρίσκονται στις υπώρειες της Ακρόπολης των Αθηνών, ούτε σε κάποιον φημισμένο αρχαιολογικό χώρο- αλλά σε έναν γυμνό, πετρώδη λόφο της Ηπείρου, ακριβώς στα σύνορα των νομών Άρτας και Πρέβεζας.

Είναι το αρχαίο Όρραον, μια κωμόπολη των Μολοσσών της Ηπείρου- εκεί στέκουν ακόμη όρθια 4 κτίρια της ύστερης κλασικής περιόδου, τρεις ιδιωτικές κατοικίες και (μάλλον) ένα δημόσιο κτίριο. Και μόνο η ύπαρξη των κτιρίων αυτών, με τους τοίχους τους να στέκουν όρθιοι μέχρι το ύψος της στέγης του δευτέρου ορόφου τους, μεταμορφώνει τον άσημο λοφίσκο των 345 μέτρων ύψος, σε ένα εντυπωσιακό αρχαιολογικό τοπόσημο.


Το Όρραον ιδρύθηκε (πιθανότατα) στο δεύτερο μισό του 4ου αι. π.Χ., από τους Μολοσσούς σε θέση με στρατηγική σημασία, καθώς φρουρούσε την κυριότερη διάβαση από τον Αμβρακικό προς την ενδοχώρα τους- ήταν ένας σχετικά μικρός οικισμός, με περίπου 100 σπίτια, όλα τους κτισμένα από ντόπιο ασβεστόλιθο, όπως και το ισχυρό, διπλό πέτρινο τείχος που προστάτευε την αρχαία πολίχνη. Ο πολεοδομικός της σχεδιασμός είχε σαν πρότυπο αυτόν της γειτονικής Αμβρακίας (σημερινή Άρτα)- δώδεκα στενοί, παράλληλοι δρόμοι, διασταυρώνονται με δύο κάθετους, σχηματίζοντας ορθογώνια οικοδομικά «τετράγωνα».

Ο οικισμός υδρευόταν από μια πηγή που βρισκόταν εκτός των τειχών του- ένα μονοπάτι που ξεκινούσε από την ανατολική πύλη οδηγούσε εκεί. Εκτός της φυσικής πηγής, οι κάτοικοι του οικισμού διασφάλισαν την ύπαρξη πόσιμου νερού και με την κατασκευή μιας μεγάλης δεξαμενής όπου συγκεντρωνόταν το βρόχινο νερό. Η δεξαμενή ήταν έργο δημόσιο- ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα είναι μια κατασκευή άρτια τεχνικά. Μια πέτρινη κλίμακα από 19 σκαλοπάτια οδηγεί και τον σημερινό επισκέπτη στον πυθμένα της, που ήταν φτιαγμένος από πήλινα όστρακα. Περπατώντας τον αρχαίο οικισμό, παρατηρώ το άψογο λάξευμα των μεγάλων πέτρινων όγκων, τα απολύτως ευθετισμένα και (ακόμη) άρρηκτα μεταξύ τους «δεσίματα» και αναλογίζομαι την τεχνογνωσία των μηχανικών, μαστόρων και τεχνιτών που εργάστηκαν χιλιάδες χρόνια πριν στον ίδιο τόπο- το περφεξιονιστικό μεράκι και τον κόπο τους. Τα παράθυρα των σπιτιών υπάρχουν ακόμα- μέσα από αυτά διαγράφεται ο ίδιος ορίζοντας με τα χρόνια που στα σημερινά πέτρινα κουφάρια έδιναν ζωή πολυμελείς οικογένειες. Τα ίδια τα σπίτια ήταν διώροφα- στους τοίχους τους χάσκουν ακόμα οι τρύπες (δοκοθήκες) που «κούμπωναν» τα δοκάρια του πάνω πατώματος.,

Η κ. Ανθή Αγγέλη, είναι προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, αρχαιολόγος που έχει συμμετάσχει στις ανασκαφές του Όρραον.«Το Όρραον έχει την εξής ιδιαιτερότητα: γενικά τα αρχαία σπίτια κτίζονταν ως ένα επίπεδο 70- 80 εκατοστών με λίθινα θεμέλια αλλά από εκεί και πάνω η δόμηση συνεχιζόταν με πλίνθινα τούβλα, για αυτό και σώζονται μέχρι ένα μικρό ύψος. Επειδή, όμως, στη γύρω περιοχή του Όρραον αφθονεί, όπως και σήμερα, ο ασβεστόλιθος και η εξόρυξη του είναι σχετικά εύκολη, οι κάτοικοι εδώ έχτισαν τα σπίτια τους εξολοκλήρου από πέτρα, μέχρι και το ύψος της στέγης. Στον ελλαδικό χώρο δεν υπάρχουν άλλα τέτοια διατηρημένα σπίτια και αυτά στο Όρραον μας δίνουν μια πολύ καλή εικόνα για την αρχιτεκτονική των ιδιωτικών κατοικιών εκείνης της περιόδου. Υπήρχε ένας προθάλαμος και μια εσωτερική αυλή που γύρω της διατάσσονταν αρκετά δωμάτια. Ένα τμήμα του σπιτιού μπορεί να ήταν μονώροφο για να εξασφαλίζει καλύτερο φωτισμό αλλά τα σπίτια του Όρραον ήταν δύο ορόφων. Στην «Οικία Α» διασώζεται και η βάση της πέτρινης κλίμακας που οδηγούσε πάνω».
Ερείπια τοίχος, στο βάθος η Ιονία Οδός

Ρωτάω την κυρία Αγγέλη για το κίνητρο των Μολοσσών- ενός ελληνικού φύλου που από την βορειοδυτική Μακεδονία μετακινήθηκε στο οροπέδιο των Ιωαννίνων περίπου το 1.200 π.Χ.- να κτίσουν αυτή την πέτρινη πολίχνη. «Το Όρραον φύλασσε το πέρασμα από τον Αμβρακικό κόλπο προς το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Γνωρίζουμε από αρχαίες πηγές ότι οι Μολοσσοί είχαν πρόσβαση στον Αμβρακικό, μάλιστα κατείχαν μια μικρή έκταση περίπου 80 σταδίων στις ακτές του. Κανείς δεν μπορούσε να περάσει από τον Αμβρακικό και την πεδιάδα της Άρτας χωρίς να γίνει αντιληπτός από το Όρραον. Επίσης, φύλασσε το πέρασμα από την κοιλάδα του Αράχθου, που ήταν το όριο της επικράτειας των Μολοσσών».

Ήταν λοιπόν το Όρραον ένα οχυρό- παρατηρητήριο; «Ο φρουριακός του χαρακτήρας είναι σαφής. Διακρίνεται από την ισχυρή οχύρωση, τους στενούς δρόμους, ώστε ακόμα και αν οι εχθροί εισέβαλαν από τα τείχη να εγκλωβίζονταν, όπως επίσης από τα κτερίσματα που βρέθηκαν στις ταφές. Σχεδόν σε όλες βρέθηκαν όπλα, σε αντίθεση με την Αμβρακία, όπου μόνο σε ελάχιστους από τους χιλιάδες τάφους που ανασκάφηκαν, βρέθηκαν όπλα».

Τι γνωρίζουμε σήμερα για την αρχαία ζωή στον μικρό οικισμό; Πόσοι άνθρωποι ζούσαν εκεί, πως κατάφερναν να βιοπορίζονται; «Ο πληθυσμός του Όρραον εκτιμάται, βάση των περίπου 100 σπιτιών που περικλείονται από τα τείχη (εκτός βρισκόταν μόνο η νεκρόπολη), σε δύο χιλιάδες κατοίκους. Σε κάποιους χώρους των σπιτιών υπάρχουν ενδείξεις ότι σταβλίζονταν ζώα- σίγουρα λοιπόν ήταν ποιμένες και κτηνοτρόφοι, ενώ και ένας μικρός κάμπος στον γειτονικό Αμμότοπο, μάλλον καλλιεργούνταν από αυτούς τους ανθρώπους. Και σίγουρα κατοικούσαν εδώ αρκετοί στρατιώτες. Οι σχέσεις τους με την κοντινή Αμβρακία, που ήταν το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Ηπείρου αλλά αποτελούσε αποικία των Κορινθίων και όχι τμήμα της «χώρας» των Μολοσσών, πιθανότατα ήταν φιλικές. Και εμπορικά αναπτυγμένες. Προϊόντα της Αμβρακίας, όπως αγγεία, αλλά και νομίσματα έχουν βρεθεί σε τάφους στο Όρραον. Η Αμβρακία ήταν μια τυπική πόλη- κράτος, που γύρω από το άστυ είχε μια αγροτική περιοχή που ήλεγχε για να εξασφαλίζει την επάρκεια της σε αγαθά. Το Όρραον δεν ανήκε στην επικράτεια της Αμβρακίας, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι κάτοικοι του είχαν εμπορικές σχέσεις με την πόλη- θα διακινούσαν εκεί τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα τους, αγοράζοντας μετά ότι τους έλειπε».
Αντικείμενα από το Όρραον

Η ταύτιση του αρχαίου οικισμού- που είχε εντοπίσει τη δεκαετία του ’30 ο Βρετανός αρχαιολόγος Νίκολας Χάμοντ- με το Όρραον που αναφερόταν στις αρχαίες πηγές, επιτεύχθηκε βάσει ανασκαφικών ευρημάτων στη σημερινή Άρτα. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 σε ανασκαφές στον Ναό του Απόλλωνα, βρέθηκαν τμήματα ενεπίγραφης στήλης που καθόριζε τα όρια της χώρας της Αμβρακίας. Εκεί αναφερόταν και το Όρραον και σύμφωνα με τα τοπογραφικά στοιχεία που προέκυπταν- απόσταση από Αμβρακία, προς ποια κατεύθυνση- έγινε η ταύτιση του οικισμού με το Όρραον των αρχαίων πηγών.

Η μικρή αυτή αγροτική πολίχνη κρύβει και μια ηρωική ιστορία, που σχεδόν συμπίπτει με την παρακμή και το τέλος της. Το Όρραον υπήρξε μια από τις 4 μόνο πόλεις της Ηπείρου (του «Κοινού των Ηπειρωτών») που αντιστάθηκαν στους Ρωμαίους, το 168 π.Χ., έτος της ρωμαϊκής εισβολής. «Για αυτό οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν ολοσχερώς τα τείχη της πόλης. Όχι όμως και τα σπίτια της- ήταν μια πόλη που πολιορκήθηκε και κατακτήθηκε, υπήρξαν σίγουρα καταστροφές αλλά δεν ήταν ολοσχερείς. Οι Ρωμαίοι της επέτρεψαν να συνεχίσει να υπάρχει, ατείχιστη όμως, σαν ένδειξη της δικής τους, πλέον, εξουσίας στην περιοχή. Η πόλη τελούσε υπό την ρωμαϊκή κυριαρχία, δεν μπορούσε να έχει δική της άμυνα», σχολιάζει η κα Αγγέλη.

Στα τέλη του 1ου αι. π.Χ., τα χρόνια που ακολούθησαν τη ναυμαχία του Ακτίου (31 π.Χ.), οι εναπομείναντες κάτοικοι του Όρραον μεταφέρθηκαν αναγκαστικά από τους Ρωμαίους του Οκταβιανού Αύγουστου στη νεοϊδρυθείσα Νικόπολη. Η ανθρώπινη παρουσία στο Όρραον έγινε παρελθόν.Έμειναν, μέχρι και σήμερα, οι σωροί από τις πέτρες του τείχους που γκρέμισαν οι λεγεωνάριοι, τα κουφάρια των σπιτιών αυτών των περήφανων ανθρώπων με το «αγύριστο, ηπειρώτικο κεφάλι» τους, η δεξαμενή που φύλασσε το νερό τους, η νεκρόπολη των προγόνων τους. Στο σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο της Άρτας, μια προθήκη είναι αφιερωμένη στο Όρραον- αγγεία, κοσμήματα, μικροπράγματα καθημερινής χρήσης, αγροτικά εργαλεία.
Σήμερα, από το παράθυρο της οικίας Α. διακρίνεται ένα αποπερατωμένο τμήμα της Ιόνιας Οδού και αν προχωρήσεις προς το άκρο του οικισμού, παράλληλα με τα πεσμένα τείχη, ο κάμπος της Άρτας και στο βάθος ο Αμβρακικός.
Φεύγοντας από τον οικισμό, στη δύση ενός ηλίου, καλοκαίρι του 2016, τους σκεφτόμουνα σεβαστικά- εκείνους τους Ηπειρώτες προπάτορες, να συσκέπτονται με τα βόρεια δωρικά τους για την στάση που θα κρατούσαν, βλέποντας από τα ίδια σπίτια τις ρωμαϊκές λεγεώνες να έρχονται. 
Read More »
Όρραον: Η άγνωστη πέτρινη πόλη της Ηπείρου όπου διασώζονται τα καλύτερα διατηρημένα σπίτια της ελληνικής αρχαιότητας Όρραον: Η άγνωστη πέτρινη πόλη της Ηπείρου όπου διασώζονται τα καλύτερα διατηρημένα σπίτια της ελληνικής αρχαιότητας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020 Rating: 5

Οι υδρόμυλοι του Μαργαριτίου (+ΦΩΤΟ)

Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020
Οι υδρόμυλοι του Μαργαριτίου (+ΦΩΤΟ)Το συγκρότημα υδρόμυλων του Μαργαρίτιου αποτελεί ένα από τα χιλιάδες παραδείγματα υδροκίνητων εγκαταστάσεων που δημιουργήθηκαν στον ελλαδικό χώρο κατά την προβιομηχανική περίοδο. 
Οι δύο μύλοι, που είναι κατασκευασμένοι σε σειρά και με υψομετρική διαφορά μεταξύ τους ώστε να εκμεταλλευτούν τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα του διαθέσιμου νερού, τροφοδοτούνταν από δύο, τουλάχιστον, πηγές που υπήρχαν στους παρακείμενους λόφους. 
Πρόκειται για απλά μονόχωρα κτίσματα, στεγασμένα με κεραποσκεπή, που διαθέτουν έναν υπέργειο χώρο για το άλεσμα των δημητριακών και έναν τοξωτό ημιυπόγειο χώρο όπου βρισκόταν η οριζόντια φτερωτή που κινούσε τον αλεστικό μηχανισμό.


 
Το νερό έφτανε στον ανώτερο μύλο με υδραύλακα μήκους 25 μ. και οδηγούταν πτωτικά στον μηχανισμό κίνησης. 
Εν συνεχεία, με φυσική κλίση, έρεε κάτω από το τοξωτό άνοιγμα του δυτικού τοίχου του μύλου, στον κατώτερο και καλύτερα διατηρημένο υδραύλακα, μήκους περίπου 60 μ. και ύψους 3,80 μ. 
Κατά μήκος του συμπαγούς σώματος του τελευταίου διαμορφώνονται έξι τόξα -σήμερα είναι ορατά τα πέντε - εκ των οποίων τα τρία δυτικότερα είχαν κλειστεί πρόχειρα με ξερολιθιά. 
Στην άνω επιφάνεια είναι διαμορφωμένος με σχιστόπλακες ο υδραγωγός - «μυλαύλακο». 
Η ΝΔ απόληξη του υδραύλακα είναι εξωτερικά διαμορφωμένη βαθμιδωτά ώστε ο μυλωνάς να έχει πρόσβαση στον έλεγχο της ροής του νερού, ενώ εσωτερικά υπάρχει επικλινής χτιστός αγωγός που οδηγούσε το νερό με πίεση στον υπόγειο θάλαμο του μύλου για την περιστροφή του μηχανισμού αλέσματος.


 
Αν και δεν υπάρχουν ασφαλείς χρονολογικές ενδείξεις για την κατασκευή του συγκροτήματος, δύο οθωμανικά νομίσματα που εντοπίστηκαν στη θεμελίωση του κατώτερου υδραύλακα μας επιτρέπουν να υποθέσουμε ότι οι δύο μύλοι κατασκευάστηκαν μέσα στον 19ο αιώνα, ενώ ο ανώτερος από αυτούς επιζεί -στην τελική του φάση ως πετρελαιοκίνητος- έως και τα μέσα του 20ου αιώνα.

Πρόσβαση: Οι υδρόμυλοι βρίσκονται επί της Ε.Ο. Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας στο ύψος του Μαργαριτίου, σε απόσταση 25 χλμ., περίπου, από την Ηγουμενίτσα.

 
Read More »
Οι υδρόμυλοι του Μαργαριτίου (+ΦΩΤΟ) Οι υδρόμυλοι του Μαργαριτίου (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020 Rating: 5

Η Ηγουμενίτσα όπως την είδε ο Νικόλαος Νίτσος το 1909

Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020
Η Ηγουμενίτσα όπως την είδε ο Νικόλαος Νίτσος το 1909 


Νικόλαος Νίτσος- ο σημαντικότερος ίσως Θεσπρωτός λόγιος, απο του Τσαμαντά, ΄δημοσίευσε το παρακάτω στη ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ το 1933.

Επανειλημένως ο τύπος έκαμε λόγον περί ληφθείσης αποφάσεως υπό της Κυβερνήσεως προς ίδρυσιν εν Ηπείρω νέου Μουτεσαριφλικίου με πρωτεύουσαν την παράλιον Ηγουμενίτσαν και με περιοχήν εκ των Καϊμακαμλικίων Φιλιατών, Παραμυθίας και Μαργαριτίου. Ούτω δε αν η απόφασις αυτή εκτελέσθη η νυν άσημος και άγνωστος Ηγουμενίτσα θ’ αποβή ο επισημότερος ηπειρωτικός λιμήν και θα χρησιμεύη ως επίνειον των Ιωαννίνων μεθ’ ων πρόκειται να συνδεθή δι’ αμαξιτού δρόμου.

Επισκεφθείς τελευταίον τον λησμονημένον και τοις πολλοίς άγνωστον λιμένα τούτον της Ηπειρωτικής χώρας μετά των εκ Κ]πόλεως ελθόντων φίλων κ.κ. Λαζ. Κοσμά τραπεζίτου, και Θεολ. Ι. Θεολογή, διευθυντού αρτοποιείων και μέλους του νομαρχιακού συμβουλίου Πρωτευούσης, σπεύδω να εξωτερικεύσω διά του φίλου «Ταχυδρόμου» τον ενθουσιασμόν μου διά την Ηγουμενίτσαν και τα πέριξ περικαλλή και εύφορα μέρη και να παραδώσω εις τους αναγνώστας αυτού τινάς των ευαρέστων εντυπώσεών μου.
Ο λιμήν της Γουμενίτσας είναι θαυμάσιος και ασφαλέστατος, προφυλασσόμενος εκ μέρους μεν της ξηράς υπό των υπερθέν λόφων και ορέων, από δε του στομίου εκ της απέναντι ακριβώς κειμένης Κερκύρας εκτέλεσιν δε τεχνικών τινών έργων εκβανθύσεως εις το στόμιον και επί της δεξιάς τω εισπλέοντι πλευράς θ’ αποβή προσιτός εις παν είδος πλοίου. Γη ευφορωτάτη, ένθα ευδοκιμεί η ελαία, η πορτοκαλέα, η κιτρέα, η λεμονέα, η άμπελος και παν είδος δημητριακών. Λειμώνες και χειμάδια λαμπρά. Κλίμα ηπιώτατον μη διαφέρον σχεδόν του της Κερκύρας. Εν γένει το μέρος τούτο επροικίσθη υπό της φύσεως θαυμασίως όπως συνοικισθή πόλις πολυάριθμος, ευλίμενος και εμπορικωτάτη. Οι Βενετοί εξεμεταλλεύοντο και τον λιμένα τούτον, όπως σχεδόν άπαντα τα παράλια της Ηπείρου και Αλβανίας, και κατείχον στρατιωτικώς αυτόν, όπως δεικνύουσι τα σωζόμενα λείψανα των εκατέρωθεν του λιμένος ερειπίων. Αλλά σήμερον;…

Εν Ηγουμενίτσης ο πολιτισμός εκδηλούνται διά της υπάρξεως καλυβών τινων πενιχρών χρησιμεύουσων ως τελωνείου και υγιεινομείου και ενός ρυπαρου χρονιου. Η νεωτέρα αρχιτεκτονική αντιπροσωπεύεται αφ’ ενός μόνον εκπροσώπου ελαιοτριβείου, όπερ Κερκυραίος τις ίδρυσεν, αλλά το οποίον χρησιμεύει νυν ως αποθήκη εμπορευμάτων, διότι ο Κερκυραίος ζημιωθείς εγκατέλιπεν αυτό παραλαβών μόνον τας μηχανάς του. Μ’ όλας τας ανακρίσεις και ερωτήσεις μου δεν ηδυνήθην να εννοήσω διά τι δεν ελειτούργησε το ελαιοτριβείον τούτο είναι πλουσιώτατος εις ελαίας και θα είχεν συμφέρον οι περίοικοι εις την εξακολούθησιν της λειτουργίας αυτού. Αι απαντήσεις των χωρικών, ποικίλαι την έκδοσιν, ουδόλως μ’ εφώτισαν. Φαίνεται όμως ότι προ παντός η έλλειψις ασφαλείας συνέτεινε να ναυαγήση και η επιχείρησις αυτή. Εις τα μέρη εκείνα η ληστεία, η αρπαγή, η αυτοδικία, αι αντεκδικήσεις και τα παρόμοια ευρίσκονται εν πλήρει ισχύα. Και σήμερον ακόμη άπαντες ανεξαιρέτως οι χωρικοί Χριστιανοί και Τούρκοι, οπλοφορούσιν. Ουδείς εξέρχετοι της οικίας του, αν δεν φέρη επί του ώμου το Γκρά, εκ δε της οσφύος αν δεν κρεμάση το ρεβόλβερ του.

Το ημίβαρον των κατοίκων υποβιβάζει κατά μέγα μέρος την εκ του τόπου γοητείαν και ανγκάζεται τις αγανακτών ν’ αναθεματίση το προηγούμενον Κ]κόν συστήματα οποίον διά της δηλητηριώδους επιρροής των μετέβουν για παραδεισίου γης εις αυτόχρημα καλασιν! Αν όμως νυν πραγματοποιηθή τα σχέδιον της κυβερνήσεως και καταστή Ηγουμενίτσα πρωτεύουσα Μουτεσαραφλικίου, θα εξημερωθή και το θαυμάσιον τούτο τμήμα του ηπειρωτικού εδάφους και θα ευδαιμονήσωσιν οι κατοικούντες αυτό.

Ούτοι είναι ευφυείς και έχουσι πρωτογόνους τινάς αρετάς, εν οις πρωτεύει η φιλοξενία. Ταύτην εξασκούσιν οι κάτοικοι των χωρίων εκείνων ως αρχαίοι Έλληνες και εισερχόμενος τις εις τους οίκους των αμέσως αναπολεί σκηνάς φιλοξενίας εκ του αρχαίου ελληνικού βίου, ως περιγράφονται αυταί εν τη Ιλιάδι και Οδυσσεία.
Εις τον μυχόν του κόλπου υπάρχουσι τα ερείπια της Μονής, περί ης πολλά τα θαυμάσια διηγούνται οι περίοικοι. Ενώ δε η Μονή ην ανδρική δεν δυσκολεύονται να εύρωσι σχέσιν του ονόματος της Γουμενίτσας με το της ηγουμένης (χαϊδευτικώς και κατ’ αποκοπήν του αρχικού γράμματος ηγουμενίτσα). Εννοείται ότι η παραγωγή αυτή του ονόματος είναι ασυστατός τις και αναξία αποδοχής. Το όνομα φαίνεται σλαυικής προελεύσεως, όπως και εν Μακεδονία υπάρχουσι παρόμοια ονομασίαι. Ονομασίαι δε σλαυικαί τόπων χωρίων κλπ εν Ηπείρω απαντώσι και ετέραι. Γαλλιστί ο κόλπος ούτος λέγεται golf de Gomonitja , τουθ’ όπερ ενισχύει την σλαυικήν του ονόματος προέλευσιν.

Εις δεκάλεπτον από της παραλίας απόστασιν υπάρχει το μικρόν χωρίον Γράβα μικτόν εκ Τούρκων και Χριστιανών. Μία εκ των οικίων του εκτισμένη εν σχεδίω μικρού φρουρίου μ’ όλα τα απαιτούμενα της αμύνης, επέσυρε την προσοχήν μας. Επιθυμήσαντες να επισκεφθώμεν εκ περιεργείας ταύτην, εγενόμεθα δεκτοί παρά του νυν ιδιοκτήτου Μωαμεθανού, μεγαλοσώμου υψηλού φουστανελλοφόρου ανδρός, μεθ’ όλων των δειγμάτων ειλικρινούς φιλοξενίας.

Μας περιήγαγεν ανά το διάφορα τμήματα της οικίας και μας διηγήση την ιστορίαν των άλλοτε κατόχων, διασκορπισθέντων και εγκαταλιπόντων ταύτην, συνεπεία τραγικών φονικών σκηνών μεταξύ οικείων και συγγενών. Πόσα είδον τα τείχη της οικίας ταύτης από των χρόνων του τυράννου της Ηπείρου Αλή πασά, εις τους ανάγεται η ίδρυσις της παρά του πρώτου οικίστου της, μικρού χωροδεσπότου των μερών εκείνων. Εις το μουσουλμανικόν νεκροταφείον του χωρίου τούτου παρετηρήσαμε και το εξής περίεργον επιτύμβιον πλάκα αναγράφουσαν ελληνιστί το όνομα του εκεί αναπαυομένου πιστού Μουσουλμάνου! Του τμήματος τούτου οι κάτοικοι, Μουσουλμάνοι και μη, αλβανοφωνούσι γενικώς. Οι πλείστοι όμως των ανδρών εννοούν και λαλούν και την Ελληνικήν. Ως εκ του αλβανοφώνου των κατοίκων η τελεία αλβανομάθεια του φίλου μας κ. Λαζ. Κοσμά μας ήτο πολύ χρήσιμος. Μας έξηρεν εις τα όμματα των εντοπίων όλων εν γένει οίτινες μας εθεώρου πλέον ως οικείους και αδελφούς, αφού μεταξύ ημών ευρίσκετο και εις γινώσκων ν’ απαγγέλη τόσον καλά το «τουγκετιέτα!» (ανάλογον του καλή μέρας σας!) και όλα τα παρεπόμενα.

Επειδή φύσει μεταξύ μας συνδιελεγόμεθα ελληνιστί, εις δ’ ημών έφερε πιλόν, το γεγονός της διαβάσεως μας διά των αλβανοφώνων τουρκικών χωρίων εσημειούτο διά των αλβανιστί λεγομένων λέξεων.

« πέρασαν δύο Καούρηδες κι ένας Φράγκος»! Η λέξις καούρης (γκιαούρ) εν τη αλβανική δηλοί τον Χριστιανόν, δεν θεωρείται δε προσβλητική, διότι και οι Χριστιανοί αλβανόφωνοι την μεταχειρίζονται προκειμένου να χαρακτηρίσωσιν εαυτούς ως Χριστιανούς.

Επί τη ευκαιρία της εκδρομής ταύτης επεσκέφθημεν και την παρά την Σούβλεσιν (Αγ. Βλάσιον (;) ιστορικήν Μονήν του Ραγίου. Η Μονή αυτή, αρχαιοτάτη και πλουσιωτάτη εις γαίας, ελαιώνας, αμπέλους κλπ. ήτο μέχρι πρό τινος ενοριακή υπαγομένη εις τα χωρία Σούβλεσιν και Καστρί. Αλλ’ η αρπακτική διάθεσις των κατοίκων και η φαυλότης των πλείστων ηγουμένων περιήγαγον αυτήν εις το βάραθρον παντελούς σχεδόν καταστροφής. Η Μ. Εκκλησία όμως προς διάσωσιν της την ανεκήρυξε τελαυταίαν Σταυροπηγιακήν. Περί του βίου της πλουσιωτάτης και αρχαίας ταύτης Μονής σχεδόν ουδέν εγγράφως διεσώθη. Μονή η κομψή εκκλησία της, ρυθμού καθαρώς βυζαντινού, κτίσμα του θ’ η αιώνος, περικλείει την ιστορίαν της. Αι επί των τοίχων της βυζαντιναί αγιογραφίαι, έχουσαι πολλαί διά της λόγχης έξω ρυγμένους τους οφθαλμούς και φέρουσαι και άλλους ποικίλους ανά τα άγια σώματά των ακρωτηριασμούς υπό σφαιρών εντετειχισμένων και ετέρων οργάνων, διαλαλούσι γερώς και διηγούνται επωδύνως τας ποικίλας καταστροφάς και δηώσεις, ας διά των αιώνων υπέστη.

Αγάθην και επαινετικήν μνείαν διασώζουσιν οι περίοικοι της ηγουμενείας Ναθαναήλ του εκ Πίοβλας (νυν Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης), όστις πε΄ρι το 1866-67 θεμελίωσε τα πρώτα νέα περί τον ναόν κελλία και εγένετο ούτως είπεν, ο δεύτερος κτίτωρ της εν λόγω Μονής. Αι επί των τοίχων και επί της πύλης εντετειχισμέναι επιγραφαί λαλούσιν επαινετικώς και ευφημερώς περί του έργου της Α. Σ. του αγίου Πρεβέζης. Και ο νυν ηγούμενος πανοσ. αρχιμανδρίτης κ. Διονύσιος ο Κρής κληρικός μεμορφωμένος και αξιοπρεπής, διοικεί πολύ ευδοκίμως τα της Μονής ταύτης μεριμνών περί των συμφερόντων αυτής μετά ζήλου, και ελπίζομεν είναι ότι θα περισώση τα κατ’ αυτήν και θα την αναγάγη εις την προσήκουσαν περιωπήν, ως άλλως επιβάλλεται το τοιούτον λόγω των εισοδημάτων της και της ιστορικής της αξίας.

Η θεά εκ του εξώστου των κελλίων της Μονής ταύτης αποτελεί απόλαυσιν. Ο θεατής έχει ενώπιον του εύφορον πεδίον, όπερ διαρρέει οφιοειδώς ο Θύαμις κυλίων μεγαλοπρεπώς και ήρεμα τα θολά μάματά του προς το Ιόνιον πέλαγος, όπερ εκ δύο μερών διεκρίνεται τέρπον τον οφθαλμόν διά του κοινού χρώματός του. Ορη δε και δρυμοί και δάση και ελαιώνες και ποικιλία εναλλασόντων χρωμάτων καθιστώσιν αλησμόνητον το θέαμα, εάν τύχη μάλιστα να το ιδή τις κατά την μεγαλοπρεπή δύσιν φθινοπωρινού ηλίου, όπως ημείς.

Κατά την εις Φιλιάταις επάνοδόν μας επεσκέφθημεν και τα ερείπια της αρχαίας Κεστρίας, την οποίαν περιλείχουσιν εκ του πλείστου μέρους τα ύδατα του Θυάμιδος. Αλλά περί των εκ των ερειπίων τούτων εντυπώσεων εις άλλοτε.

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: ΝΕΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Read More »
Η Ηγουμενίτσα όπως την είδε ο Νικόλαος Νίτσος το 1909 Η Ηγουμενίτσα όπως την είδε ο Νικόλαος Νίτσος το 1909 Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020 Rating: 5

Στους 471 οι νεκροί σε μία ημέρα στη Γαλλία από τον κορωνοϊό - Ένα εκατ. κρούσματα παγκοσμίως

Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020
Στους 471 οι νεκροί σε μία ημέρα στη Γαλλία από τον κορωνοϊό - Ένα εκατ. κρούσματα παγκοσμίως


Σήμερα, Πέμπτη 2 Απριλίου, η Γαλλία κατέγραψε 471 νέους θανάτους από τον κορωνοϊό, φτάνοντας το σύνολο στους 4.503.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν στη χώρα 2.116 νέα κρούσματα και πλέον τα περιστατικά στο σύνολό τους ανέρχονται σε 59.105. 

Συνολικά, στη Γαλλία έχουν ιαθεί 12.428 ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό από την αρχή της επιδημίας. 

Οι τελευταίες εξελίξεις αυτές, έρχονται ενώ τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο έφτασαν πλέον το ένα εκατομμύριο και οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 50.000.
Read More »
Στους 471 οι νεκροί σε μία ημέρα στη Γαλλία από τον κορωνοϊό - Ένα εκατ. κρούσματα παγκοσμίως Στους 471 οι νεκροί σε μία ημέρα στη Γαλλία από τον κορωνοϊό - Ένα εκατ. κρούσματα παγκοσμίως Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020 Rating: 5

Ιταλία: 760 νεκροί από τον κορωνοϊό σε μία ημέρα – 4.668 νέα κρούσματα

Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020
Ιταλία: 760 νεκροί από τον κορωνοϊό σε μία ημέρα – 4.668 νέα κρούσματα


Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 115.242. Οι νεκροί έφτασαν τους 13.915. Παράλληλα, 18.278 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 110.574 και είχαν χάσει την ζωή τους 13.155 άνθρωποι ενώ 16.847 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 760 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.668 νέα κρούσματα. 1.431 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

4.053 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.540 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 50.456 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 46.065 και οι νεκροί 7.960. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 15.333 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1. 811. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 10.111, με 532 νεκρούς.

Οι ιταλικές Αρχές ελπίζουν ότι με την αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, πιθανώς την ερχόμενη εβδομάδα, θα πρέπει να αρχίσει να περιορίζεται αισθητά.
Read More »
Ιταλία: 760 νεκροί από τον κορωνοϊό σε μία ημέρα – 4.668 νέα κρούσματα Ιταλία: 760 νεκροί από τον κορωνοϊό σε μία ημέρα – 4.668 νέα κρούσματα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020 Rating: 5

Ευχαριστήριο του προέδρου της Γλυκής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Σεισμού

Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020
Ευχαριστήριο του προέδρου της Γλυκής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Σεισμού


Ο πρόεδρος της κοινότητας Γλυκής Ποταμιάς, για τα προβλήματα που προέκυψαν από την σεισμική δόνηση των 5.6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και την αντιμετώπιση αυτών, θα ήθελε να ευχαριστήσει δημόσια τον περιφερειάρχη Ηπείρου τους αντιπεριφερειάρχες, τους βουλευτές του νόμου Θεσπρωτίας, τον δήμαρχο Σουλίου και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για το αμέριστο ενδιαφέρον που έδειξαν.

Ο πρόεδρος της κοινότητας
Παππάς Παναγιώτης
Read More »
Ευχαριστήριο του προέδρου της Γλυκής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Σεισμού Ευχαριστήριο του προέδρου της Γλυκής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Σεισμού Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020 Rating: 5

Στους 53 οι νεκροί στην Ελλάδα, 91 οι διασωληνωμένοι

Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020
Στους 53 οι νεκροί στην Ελλάδα, 91 οι διασωληνωμένοι


Στα 1.514 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της πανδημίας του νέου κορονοϊού (Covid-19) στην Ελλάδα, μετά τα νέα περιστατικά που ανακοινώθηκαν σήμερα (Πέμπτη). Μεταξύ των κρουσμάτων υπολογίζονται 23 περιστατικά στη Ριτσώνα και άλλα 49 που εντοπίστηκαν στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο παραμένει στη Ράδα του Πειραιά από τις 21 Μαρτίου.

Την ίδια στιγμή, 91 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), εκ των οποίων οι 16 είναι γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 65 έτη.

Ο εκπρόσωπος της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, πρόσθεσε πως οι νεκροί στη χώρα μας από τον ιό ανέρχονται πλέον σε 53, καθώς άλλοι τρεις συμπολίτες μας κατέληξαν.
Read More »
Στους 53 οι νεκροί στην Ελλάδα, 91 οι διασωληνωμένοι Στους 53 οι νεκροί στην Ελλάδα, 91 οι διασωληνωμένοι Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020 Rating: 5

Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Πέμπτη 2 Απριλίου)

Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020
Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Πέμπτη 2 Απριλίου) Η εικόνα ως προς τα κρούσματα και τα ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό μέχρι σήμερα (Πέμπτη 2 Απριλίου) το μεσημέρι, σύμφωνα με στοιχεία των νοσοκομείων της Ηπείρου, έχει ως εξής: 

1. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ : 
· Tα δύο θετικά περιστατικά εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας διασωληνωμένα, με τον ηλικιωμένο από τη Άρτα να παρουσιάζει βελτίωση. 
· Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας διακομίσθηκε διασωληνωμένο από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και νοσηλεύεται νέο θετικό περιστατικό ηλικιωμένου ατόμου. Η διακομιδή έγινε τις μεταμεσονύκτιες ώρες. 
· Στη Μονάδα Λοιμωδών, αρνητικής πίεσης, εξακολουθούν να νοσηλεύονται τρία διαπιστωμένα θετικά περιστατικά. Το ένα αφορά το άτομο του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου της Πρέβεζας, το οποίο είναι βελτιωμένο, το δεύτερο είναι το θετικό κρούσμα που διακομίσθηκε από το Νοσοκομείο Χατζηκώστα, κάτοικος Πρέβεζας, επίσης βελτιωμένο. Το πρώτο θετικό περιστατικό από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας παρουσιάζει επιδείνωση. 
· Δεν υπάρχουν αποτελέσματα για άλλα θετικά δείγματα. 

2. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» 
· Σήμερα στάλθηκαν δύο νέα δείγματα για εξέταση. 
· Οι απαντήσεις που αναμένονταν από τα υπόλοιπα δείγματα είναι αρνητικές . 

3. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ 
· Τα εννέα δείγματα που στάλθηκαν χθες είναι αρνητικά. 
· Σήμερα στάλθηκαν δέκα πέντε νέα δείγματα για εξέταση. 
· Τα τρία επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα των προηγούμενων ημερών, τα οποία διαμένουν στην Άρτα, βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με παρακολούθηση από την ιατρική ομάδα του νοσοκομείου. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους. 
· Επίσης όλες οι διαπιστωμένες επαφές τους, που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, τέθηκαν σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται. 
· Ολοκληρώθηκε το διάστημα περιορισμού κατ΄ οίκον των 42 ατόμων που είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές του ηλικιωμένου που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Αρνητικά ήταν και τα τέσσερα δείγματα που είχαν ληφθεί από τα άτομα του στενού του οικογενειακού περιβάλλοντος. 

4. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 
· Τρία αποτελέσματα δειγμάτων επέστρεψαν αρνητικά για SARS-COV-2. 
· Στο Νοσοκομείο νοσηλεύονται δύο πιθανά περιστατικά SARS-COV-2 και αναμένονται αποτελέσματα σχετικών δειγμάτων. 
· Πέραν των ανωτέρω λήφθηκαν δύο επιπλέον δείγματα πιθανών περιστατικών, τα οποία είναι σε κατ΄ οίκον απομόνωση. 
· Όλες οι διαπιστωμένες επαφές των θετικών περιστατικών , τόσο των δύο που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όσο και των τριών που βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και παρακολουθούνται από το Νοσοκομείο, μετά την ιχνηλάτηση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, έχουν τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται. 

5. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ 
· Όλα τα δείγματα που αναμένονταν από τις προηγούμενες ημέρες είναι αρνητικά . 

Στο Camping του Δρεπάνου εξακολουθούν να φιλοξενούνται είκοσι άτομα από διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες προώθησης στις χώρες προέλευσης. Υπάρχει σημαντική πρόοδος στη συνεργασία με την Γαλλική Πρεσβεία, ώστε όσοι από αυτούς είναι Γάλλοι υπήκοοι να επαναπατρισθούν σύντομα. Όλοι παρακολουθούνται και είναι καλά στην υγεία τους .
Read More »
Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Πέμπτη 2 Απριλίου) Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Πέμπτη 2 Απριλίου) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020 Rating: 5

Ισπανία: 950 νεκροί από κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της νύχτας

Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020
Ισπανία: 950 νεκροί από κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της νύχτας


Ο απολογισμός των θανάτων από τον κορωνοϊό στην Ισπανία ξεπέρασε το όριο των 10.000 αφού 950 άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ, πέθαναν στη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών από την Covid-19 στην Ισπανία είναι πλέον 10.003, ενώ ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 110.238 από 102.136 που ήταν χθες, Τετάρτη, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο.


Ωστόσο η αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να επιβραδύνεται στην Ισπανία.
Read More »
Ισπανία: 950 νεκροί από κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της νύχτας Ισπανία: 950 νεκροί από κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της νύχτας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020 Rating: 5

Περισσότερα από 120 άτομα θετικά στον κορωνοϊό στο πλοίο Ελ. Βενιζέλος

Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020
Περισσότερα από 120 άτομα θετικά στον κορωνοϊό στο πλοίο Ελ. Βενιζέλος


Σύμφωνα με πληροφορίες, θετικά στον κορωνοϊό είναι πάνω από 120 δείγματα που ελήφθησαν από το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος, το οποίο βρίσκεται σε καραντίνα ανοιχτά του Πειραιά.

Οι αρχές, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, αναμένεται να αποφασίσουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν σχετικά με τη διαχείριση των περιστατικών.


Μέχρι χθες είχε γίνει γνωστό πως 40 άτομα είναι θετικά στον ιό, ενώ δύο εξ αυτών έχουν μεταφερθεί στο «Αττικό», καθώς ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Όλοι οι ναυτικοί βρίσκονται κλεισμένοι στις καμπίνες τους και έχουν φυσικό εξαερισμό, γεγονός πολύ σημαντικό για την εμπόδιση της εξάπλωσης του ιού μέσα στο πλοίο.

Read More »
Περισσότερα από 120 άτομα θετικά στον κορωνοϊό στο πλοίο Ελ. Βενιζέλος Περισσότερα από 120 άτομα θετικά στον κορωνοϊό στο πλοίο Ελ. Βενιζέλος Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020 Rating: 5

Δήμος Ηγουμενίτσας: Μέτρα ελάφρυνσης των τοπικών επιχειρήσεων - Πως να ενταχθείτε

Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020
Δήμος Ηγουμενίτσας: Μέτρα ελάφρυνσης των τοπικών επιχειρήσεων - Πως να ενταχθείτε  


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας προκειμένου να ανακουφίσει τις τοπικές επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις των μέτρων προστασίας από την εξάπλωση του κορωνοϊού, ανακοινώνει τα κάτωθι μέτρα: 
1. Απαλλαγή, από τα τέλη για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων. 
2. Απαλλαγή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού. 
3. Απαλλαγή του 40% του συνολικού μισθώματος των επιχειρήσεων, που έχουν μισθώσει δημοτικά ακίνητα. 
4. Αναστολή για δύο (2) μήνες από την υποχρέωση της καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, απαλλαγμένων από προσαυξήσεις. 

Τα παραπάνω μέτρα στήριξης (πλην του 4) των επιχειρήσεων, ισχύουν για όσο χρονικό διάστημα έχει διακοπεί ή περιοριστεί σημαντικά η λειτουργία των επιχειρήσεων. 

Η ένταξη στις παραπάνω ρυθμίσεις γίνεται αποκλειστικά με την αποστολή στο info@igoumenitsa.gr μιας απλής αίτησης, καθώς και του αντίγραφου της δήλωσης αναστολής συμβάσεων εργασίας, που υποβάλλεται στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Read More »
Δήμος Ηγουμενίτσας: Μέτρα ελάφρυνσης των τοπικών επιχειρήσεων - Πως να ενταχθείτε Δήμος Ηγουμενίτσας: Μέτρα ελάφρυνσης των τοπικών επιχειρήσεων - Πως να ενταχθείτε Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020 Rating: 5

35 πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις στην Ήπειρο

Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020
35 πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις στην Ήπειρο


Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Τετάρτη 1 Απριλίου: 

Για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (1.916) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:
• (824) στην Αττική, 
• (140) στα Ιόνια Νησιά,
• (139) στην Κρήτη,
• (137) στη Θεσσαλονίκη,
• (131) στη Δυτική Ελλάδα,
• (108) στην Πελοπόννησο,
• (85) στην Κεντρική Μακεδονία,
• (79) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
• (72) στη Θεσσαλία,
• (69) στο Νότιο Αιγαίο,
• (56) στη Στερεά Ελλάδα,
• (35) στην Ήπειρο,
• (34) στο Βόρειο Αιγαίο και
• (7) στη Δυτική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (15.111) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.

Για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν (2) παραβάσεις και συνελήφθησαν (2) άτομα, ως ακολούθως:
• (1) στην Αττική και
• (1) στη Δυτική Ελλάδα. 

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (320) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (328) άτομα. 

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Read More »
35 πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις στην Ήπειρο 35 πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020 Rating: 5

Κορωνοϊός: Πότε θα καταβληθεί το επίδομα των 800 ευρώ

Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020
Κορωνοϊός: Πότε θα καταβληθεί το επίδομα των 800 ευρώ


Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.

Οι πληρωμές θα γίνονται σταδιακά ανάλογα με τον χρόνο υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης.

Υπενθυμίζεται πως ήδη άρχισε από χτες η υποβολή των υπεύθυνων δηλώσεων στο supportemployees.ypeka.gr προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και το επίδομα των 800 ευρώ από τους εργαζομένους των επιχειρήσεων οι οποίες είτε ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους λόγω εντολής δημόσιας Αρχής είτε βάσει των ΚΑΔ που ανακοινώθηκαν έχουν πληγεί από τις συνέπειες του κορωνοϊού.

Για να κάνουν την αίτηση οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης που έχει κάνει ο εργοδότης τους. Εκεί θα ζητηθούν τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού IBAN, καθώς και ο αριθμός πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης της εκάστοτε εταιρείας.

Εκεί δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης του 40%.

Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πραγματοποιείται εντός του χρονικού διαστήματος μέχρι και 10/4/2020, ως εξής:

Χθες 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1.
Σήμερα 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2.
Στις 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3.
Στις 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4.
Στις 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5.
Στις 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6.
Στις 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7.
Στις 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8.
Στις 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9.
Στις 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.

Ωστόσο όποιος εργαζόμενος προσπαθήσει να κάνει αίτηση νωρίτερα και όχι με βάση το ΑΦΜ του τότε θα του βγάζει το μήνυμα ότι η πρόσβαση για το ΑΦΜ που τελειώνει, για παράδειγμα σε 4, θα είναι ανοιχτή στις 4 Απριλίου.

Για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που πλήττονται βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας, όπως ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, η αίτηση στην πλατφόρμα θα υποβάλλεται μέχρι και τις 30 Απριλίου.
Read More »
Κορωνοϊός: Πότε θα καταβληθεί το επίδομα των 800 ευρώ Κορωνοϊός: Πότε θα καταβληθεί το επίδομα των 800 ευρώ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020 Rating: 5

Ιερά Σύνοδος: Θα γιορτάσουμε Πάσχα στις 26 Μαΐου

Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020
Ιερά Σύνοδος: Θα γιορτάσουμε Πάσχα στις 26 Μαΐου


Tη βραδιά της απόδοσης της εορτής του Πάσχα, στις 26 προς 27 Μαΐου θα τελεσθεί στους ναούς της χώρας η πανηγυρική αναστάσιμη παννυχίδα που τελείται κανονικά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. 

Την τελευταία δηλαδή ημέρα που ψάλλεται το Χριστός Ανέστη, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα συγκεντρωθούν οι Έλληνες στους ναούς για να ψάλλουν τους αναστάσιμους ύμνους και να ζήσουν όσα δεν θα μπορέσουν το επερχόμενο Πάσχα κατά τη διάρκεια του οποίου οι ναοί θα λειτουργήσουν κεκλεισμένων των θυρών.

Αυτό σημαίνει πως οι ναοί θα λειτουργήσουν κανονικά την Μεγάλη Εβδομάδα και την αναστάσιμη περίοδο, κι εφόσον η κατάσταση το επιτρέψει ο πανηγυρισμός της Ανάστασης θα γίνει την συγκεκριμένη βραδιά κατά την οποία η Εκκλησία γιορτάζει την απόδοση της εορτής, το τέλος της δηλαδή, κατά την οποία ούτως ή άλλως η Θ. Λειτουργία είναι ακριβώς η ίδια με αυτήν της Αναστάσεως. 

«Ευχόμαστε και προσευχόμαστε, ο κίνδυνος να περάσει σύντομα, ώστε όλοι μαζί (Κλήρος και λαός) να αξιωθούμε να εορτάσουμε την Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας με πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, δηλαδή κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου 2020», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.
Read More »
Ιερά Σύνοδος: Θα γιορτάσουμε Πάσχα στις 26 Μαΐου Ιερά Σύνοδος: Θα γιορτάσουμε Πάσχα στις 26 Μαΐου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020 Rating: 5

Δείτε τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας (ΒΙΝΤΕΟ)

Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020
Δείτε τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας (ΒΙΝΤΕΟ)


Read More »
Δείτε τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας (ΒΙΝΤΕΟ) Δείτε τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020 Rating: 5

Για τον Μανώλη Γλέζο - Για την άλλη, την ανθρώπινη πλευρά, αυτή του αντιήρωα - Του Παύλου Αλεξίου

Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020
Για τον Μανώλη Γλέζο - Για την άλλη, την ανθρώπινη πλευρά, αυτή του αντιήρωα - Του Παύλου Αλεξίου


Δεν θα επιχειρήσω να μιλήσω για την ιστορία, τη δράση και το έργο αυτού του μεγάλου αγωνιστή, που αμφισβητούσε ο ίδιος καθημερινά με την πράξη του τον τύπο του εθνικού ήρωα. Έχουν γραφτεί και θα γραφτούν πολλά. Θα μιλήσω για την ανθρώπινη, την απλή καθημερινή πλευρά, όπως είχα την τύχη να τον γνωρίσω και να τον ζήσω από κοντά. 

«Τύχη αγαθή» έφερε αρκετές φορές τον Μανώλη Γλέζο στη Θεσπρωτία. 

Μια από αυτές, ήταν τον Νοέμβρη του 2003, όταν ήρθε στην Ηγουμενίτσα για τις εκδηλώσεις για την Εθνική Αντίσταση (25 Νοέμβρη), που οργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας. 

Ήταν τότε όλο το πρωί μαζί με τα παιδιά και τους δασκάλους τους και μιλούσε υπομονετικά μαζί τους, σαν έφηβος (ήταν 81 χρονών), σαν παππούς και σαν Δάσκαλος για την Εθνική Αντίσταση. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μίλησε και συγκίνησε τους πολίτες με το ίδιο θέμα. 

Την άλλη μέρα 26 Νοέμβρη επισκέφθηκε το Α΄ Γυμνάσιο και το Α΄ Λύκειο, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τους μαθητές και μίλησε σε δυο εκδηλώσεις με θέμα : «Η συμβολή της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». 

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, με πρόσκληση του Συλλόγου Σπουδαστών του ΤΕΙ, έγινε και άλλη έκτακτη, εκτός προγράμματος, σχετική εκδήλωση στο Συνεδριακό κέντρο του ΤΕΙ, με μεγάλη συμμετοχή σπουδαστών και καθηγητών και με ενδιαφέροντα διάλογο, που κράτησε μέχρις αργά το βράδυ. 

Αυτές τις μέρες που έμεινε στη Θεσπρωτία μαζί με την σύντροφό του την Τζώρτζια, γυρίσαμε το Νομό, γνωριστήκαμε και μιλήσαμε για πολλά πράγματα. Δεν μπορώ να κρύψω το γεγονός ότι στην αρχή μας κατείχε ένα δέος και μια αμηχανία. Όμως ό ίδιος με τη πρώτη επαφή και με την σεμνότητα και την αύρα που εξέπεμπε, μας έκανε να το ξεπεράσουμε και να αισθανθούμε ότι μιλούσαμε σαν ίσος προς ίσο. 

«Η ανάγκη και η πίστη σε ιδανικά κάνει τον κάθε ένα ήρωα», έλεγε, ενώ συχνά αναφερόταν με συγκίνηση στους νεκρούς συντρόφους του. Ιδιαίτερα στον ξεχασμένο 17χρονο μαθητή Μαθιό Πόταγα - που με πρωτοβουλία του τιμήθηκε το 2003 - που του συνέθλιψαν το κεφάλι οι Γερμανοί, επειδή πρώτος αυτός, στις 2 Μαΐου του 1941, λίγο πριν ο Μανώλης με τον Σάντα κατεβάσουν τη σβάστικα από την Ακρόπολη, στην Βυτίνα Αρκαδίας, μπήκε μπροστά στην πομπή για να σταματήσει το γερμανικό τανκ. Και στο άλλον έφηβο, που επειδή ήταν κοντός και φοβόταν μήπως δεν τον «πιάσουν» οι σφαίρες την ώρα της εκτέλεσης, έβαλε κάποια πέτρα για να σηκωθεί ψηλότερα. 

Ο ίδιος, με απλό, μεθοδικό, διαλεκτικό τρόπο, έχοντας διδαχτεί στο μεγάλο σχολείο της Αριστεράς, ανέπτυσσε τον συλλογισμό του, ποτέ δεν ήθελε να επιβάλλει τις απόψεις του και πάντα άκουγε - πραγματικά άκουγε - την άποψη του συνομιλητή του και σεβόταν τις διαφορετικές απόψεις. Εμείς ρωτούσαμε να μάθουμε για πρόσωπα και πράγματα, για την πονεμένη ιστορία της Αριστεράς. Γιατί ήταν γέννημα του παλιού ηρωϊκού ΚΚΕ και εκείνης της Αριστεράς των «πέτρινων χρόνων» που γέννησε Ηλέκτρες, Μπελογιάννηδες, Γλέζους, Λαμπράκηδες, Μανδηλαράδες, Τσαρουχάδες και τόσους άλλους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές. Αυτής της Αριστεράς, που στη συνέχεια, μέσα από την αναθεώρηση, οδήγησε στην σύγχυση και στον συμβιβασμό. 

Το επόμενο καλοκαίρι (2004), μετά από πρόσκλησή του, βρεθήκαμε οικογενειακά, στο αγαπημένο του χωριό τ’ Απεράθου της Νάξου, φιλοξενούμενοι αυτού και της συντρόφου του, στο απλό, μικρό, αλλά συμπαθητικό σπιτάκι τους. 

Εκεί πλέον είδαμε, ακούσαμε και μάθαμε τόσο πολλά. Κάθε πρωί ξυπνούσε πρώτος, από τις 5 και έγραφε χωρίς γυαλιά (δεν φόρεσε ποτέ τέτοια) - ολοκλήρωνε τότε τον περίφημο, μνημειώδες δίτομο έργο του για την Εθνική Αντίσταση - και στη συνέχεια, αργότερα, άρχιζε η δική μας ώρα, η ιστορία, η πολιτική, η Αριστερά, το Κόμμα, αλλά και οι ξεναγήσεις στο χωριό και στη Νάξο. 

Όταν έλαβε ένα δέμα, μας έδειξε πώς να λύνουν και όχι να κόβουν τον σχοινί, όπως έκαναν στην εξορία, γιατί τους ήταν χρήσιμο. Μας έδειξε με ένα ραβδί, σαν μικρό παιδί, πως να το τυλίγουν και με δυσκολία στη συνέχεια να το λύνουν ανάμεσα στον κορμό, στα χέρια και στα πόδια τους, σαν σωματική άσκηση μέσα στις φυλακές. 

Είδαμε τότε τα πέντε (!) Μουσεία που με δική του πρωτοβουλία η Κοινότητα Απεράθου, είχε οργανώσει την περίοδο που εκείνος ήταν πρόεδρος και εφάρμοσε την «άμεση δημοκρατία», όπως εκείνος έλεγε τον θεσμό των κυρίαρχων, αποφασιστικών Λαϊκών Συνελεύσεων και των ανακλητών οργάνων, που παρέπεμπαν στην ιστορία του ΕΑΜ. Συμμετείχαμε σε εκδηλώσεις στη Βιβλιοθήκη που έφερε το όνομα του 19χρονου αδερφού του Νίκου Γλέζου, που είχε εκτελεστεί από του Γερμανούς μαζί με τους 200 της Καισαριανής, (αφήνοντας στο σκούφο του, το γνωστό σημείωμα : «Αγαπητή μητέρα σας φιλώ, χαιρε(τι)σμούς, σήμερα πάω για εκτέλεση, πέφτοντας για τον Ελ. ΛΑΟ, Γλέζος Νίκος, Παραμυθίας 40»). 

Τρέξαμε στα βουνά για να μας δείξει τα έργα ορεινής υδάτινης οικονομίας (μικρά ανασχετικά φράγματα, πηγές, αρδευτικά κανάλια κλπ), που είχε κάνει, δεδομένου ότι στις φυλακές είχε διδαχτεί Γεωλογία από συγκρατούμενους του καθηγητές Πανεπιστημίου (αργότερα πολλά Ελληνικά Πανεπιστήμια τον ανακήρυξαν επίτιμο διδάκτορα). Κατά την ορειβασία, «ανεβαίνουμε ακροδακτυλοβάμονες και κατεβαίνουνε πελματοβάμονες», μας έλεγε ο γλωσσολόγος Μανώλης («Ύδωρ, Αύρα, Νερό» το σχετικό βιβλίο του). Μας μίλησε για την ιστορία αντίστασης της Νάξου και τ’ Απεράθου, μας έδειξε τα ορυχεία και τις εγκαταστάσεις της σμύριδας και μας εξιστόρησε τους αγώνες των σμυριδεργατών. 

Ήταν τότε που ακουγόταν το όνομά του για Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μας ρωτούσε αν του γινόταν πρόταση τι να κάνει. «Μανώλη θα υπογράφεις αντιλαϊκούς Νόμους και Προεδρικά Διατάγματα», τον ρωτούσαμε εμείς, «αν δεν τα υπογράφεις θα αναγκασθείς να παραιτηθείς». Αυτό ακριβώς το ανυπότακτο του χαρακτήρα του, ίσως ήταν και ό λόγος που δεν του έγινε τελικά η πρόταση. 

Μια άλλη μέρα μας ανέδειξε και άλλες πλευρές του ανθρώπινου, χοϊκού Μανώλη. Βρεθήκαμε μαζί του σε μια βάφτιση, κοντά στο λιμανάκι της Μουτσούνας, όπου οι Ναξιώτες αγρότες και κτηνοτρόφοι, με ιδιαίτερο τρόπο γιορτάζουν. Εκεί όπου το γλέντι με τους όμορφους κυκλαδικούς χορούς και το θεσπέσιο βιολί κράτησε ως το βράδυ, ο Μανώλης έγινε ένα με αυτούς τους απλούς ανθρώπους, είδαμε τον Μανώλη γλεντζέ και δεινό χορευτή (Στο βιβλίο του «Η συνείδηση της Πετραίας γης» κάνει ιδιαίτερη λυρική αναφορά στους «Χορευταράδες» των Κυκλάδων). 

Πολλές φορές θυμόμαστε και αναπολούμε εκείνες τις στιγμές. 

Βρεθήκαμε πολλές φορές με τον Μανώλη και στο απλό σπιτάκι της Τζόρτζιας στην Αθήνα. 

Ήρθε ξανά στην Θεσπρωτία, στις εκδηλώσεις για τους εκτελεσμένους από τους Γερμανούς 49 προκρίτους της Παραμυθιάς - πατριώτες τους έλεγε ο Μανώλης. Ο Μανώλης ήξερε πάντα να πιάνει τον παλμό του κόσμου και έτσι σε όλες τις επισκέψεις στη Θεσπρωτία ξεκινούσε με την αναφορά στους πρώτους έλληνες εκτελεσμένους από τους Ιταλούς, στις 8 Νοέμβρη 1940, τον Χρήστο Πιτούλη και τον Χρήστο Τσώνη. 

Όταν ήταν ευρωβουλευτής και γυρνούσε με το καράβι από Ιταλία έπαιρνε τηλέφωνο για να βρεθούμε έστω και για λίγο στο καράβι και να τα πούμε. Η ενότητα της Αριστεράς ο καημός του. «Ναι αλλά σε ποια βάση;», ο αντίλογός μας. Ποτέ δεν μιλούσε άσχημα για τους άλλους αριστερούς πολιτικούς σχηματισμούς που τον κριτίκαραν - και πολλές φορές άσχημα - για τους συμβιβασμούς του. Οι διαφωνίες μας υπήρξαν έντονες, αλλά σε συντροφικό κλίμα. Όταν αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ρώτησα, κάπως δηκτικά είναι η αλήθεια, για την «ενότητα της Αριστεράς», μου απάντησε άμεσα και με ειλικρίνεια «είχα αυταπάτες». Άλλωστε με επιστολή του το Φλεβάρη του 2015 ζητούσε δημόσια συγγνώμη από τον Ελληνικό λαό. Αυτός ήταν ο Μανώλης, παρορμητικός πολλές φορές, αλλά πάντα αναγνώριζε τα λάθη του. 

Ο Μανώλης όπως φτωχός μπήκε στην ζωή και στον αγώνα, έτσι φτωχός έφυγε, παρά τα δημόσια αξιώματα στα οποία αναδείχτηκε. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα παιδιά του, εξαιρετικοί επιστήμονες, έμειναν στην «ανωνυμία», δεν εκμεταλλεύτηκαν την αίγλη του ονόματός του, όπως οι γόνοι άλλων πολιτικών οικογενειών. 

Σε όλες τις συναντήσεις είχε πάντα την όρεξη και την υπομονή να συζητά και να χαριτολογεί, ιδιαίτερα με τα παιδιά, είχε αυτή την λεβεντιά, την ομορφιά και ευγένεια ψυχής, την λάμψη στα μάτια του, που την τροφοδοτούσε η «αείζωος» εσωτερική φλόγα του Αγωνιστή, του Άνθρωπου, του Αριστερού, αυτή που τον κατέβαζε, σε αυτή την ηλικία, στη διαδήλωση και στο Πολυτεχνείο με βροχή, με το χαρακτηριστικό ναυτικό καπέλο και το μπαστούνι. 

Αυτό ήταν το μεγαλείο του Μανώλη. 

Μανώλη «δεν απογοητεύομαι, οργίζομαι», όπως έλεγες. 

Η αλήθεια είναι ότι θα μας λείψεις. Αλλά εσύ συχνά έλεγες αυτό που πάρα πολύ μας άρεσε και πάντα θα μας συγκινεί: 

«Ζω για τους συντρόφους μου που χάθηκαν. Γι’ αυτούς που δεν υπάρχουν πια. Πριν από κάθε μάχη μαζευόμαστε και κουβεντιάζαμε. Και λέγαμε: Εάν εσύ ζεις, μη με ξεχάσεις. Εάν εσένα δε σε βρει το βόλι, όταν συναντάς τους ανθρώπους στο δρόμο, θα λες καλημέρα κι από μένα. Κι όταν πίνεις κρασί θα πίνεις κρασί κι από μένα. Κι όταν ακούς τον παφλασμό των κυμάτων, θα τον ακούς και για μένα. Κι όταν ακούς τον άνεμο, να περνάει μέσα από τα φύλλα, κι ακούς το θρόισμα του ανέμου, θα το ακούς και για μένα. Κι όταν χορεύεις, θα χορεύεις και για μένα! Μπορώ να ξεχάσω αυτόν τον κόσμο, είναι δυνατόν;» 

Γι αυτό και εμείς Μανώλη μπορούμε να σε ξεχάσουμε; 

Θα ζεις και συ μαζί μας, δεν θα γίνεις ακίνδυνο εικονοστάσι, όπως πολλοί όψιμοι υμνητές θα ήθελαν, θα είσαι ο Μανώλης της οργής, της αντίστασης και του αγώνα, στους δικούς μας αγώνες για μια άλλη πιο ανθρώπινη κοινωνία, του Δίκιου, της Δημοκρατίας, της Λευτεριάς, της Ειρήνης, της Ανεξαρτησίας, του Σοσιαλισμού. Ηγουμενίτσα 30 Μάρτη 2020 

Παύλος Λ. Αλεξίου 

Πολιτικός Μηχανικός 

Γράμμου 1 - 46100 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 

pavlosalexiou@hotmail.com - 2665023531, 6972272601
Read More »
Για τον Μανώλη Γλέζο - Για την άλλη, την ανθρώπινη πλευρά, αυτή του αντιήρωα - Του Παύλου Αλεξίου Για τον Μανώλη Γλέζο - Για την άλλη, την ανθρώπινη πλευρά, αυτή του αντιήρωα - Του Παύλου Αλεξίου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020 Rating: 5

Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή 5 Απριλίου στην Γλυκή

Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020
Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή 5 Απριλίου στην Γλυκή


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γλυκής-Ποταμιάς σε συνεργασία με το Γ.Ν Χατζηκώστα διοργανώνει έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή 5 Απριλίου στο Τουριστικό Περίπτερο Γλυκής.

Στην δύσκολη περίοδο που βιώνουμε είναι απαραίτητο να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σε όσους βιώνουν ή θα βιώσουν κίνδυνο της ζωής τους.

Γι’ αυτό το λόγο καλούμε παλιούς και νέους αιμοδότες από όλα τα χωριά να συνδράμουν την προσπάθεια αυτή.

Θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας που επιβάλλει η κατάσταση!

Παρακαλούμε όλους και κυρίως φοιτητές και νέους που βρίσκονται εδώ να προσέλθουν στην εθελοντική αιμοδοσία!!
Read More »
Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή 5 Απριλίου στην Γλυκή Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή 5 Απριλίου στην Γλυκή Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020 Rating: 5

Στους 51 οι νεκροί από τον κορωνοϊό - Κατέληξε 51χρονος στη Θεσσαλονίκη

Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020
Στους 51 οι νεκροί από τον κορωνοϊό - Κατέληξε 51χρονος στη Θεσσαλονίκη


Το βράδυ της Τετάρτης κατέληξε ένας 51χρονος από την Καστοριά, ο οποίος νοσηλευόταν εδώ και περίπου δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε τις τελευταίες ημέρες με αποτέλεσμα να διασωληνωθεί και τελικά να χάσει τη μάχη για τη ζωή χθες το βράδυ.


Ο άτυχος άντρας, ο οποίος ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών, είναι ο έβδομος νεκρός που μετρά από την πανδημία του ιού η περιοχή της Καστοριάς.

Συνολικά στη χώρα μας έχουν χάσει τη ζωή τους 51 άτομα, εκ των οποίων οι 39 είναι άνδρες και οι 12 γυναίκες.
Read More »
Στους 51 οι νεκροί από τον κορωνοϊό - Κατέληξε 51χρονος στη Θεσσαλονίκη Στους 51 οι νεκροί από τον κορωνοϊό - Κατέληξε 51χρονος στη Θεσσαλονίκη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020 Rating: 5

Αποκλειστικά εξ αποστάσεως η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ

Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020
Αποκλειστικά εξ αποστάσεως η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ


Με αφορμή την επανέναρξη λειτουργίας του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διευκρινίζεται ότι η υποβολή δηλώσεων του 2020 από τους ενδιαφερόμενους αγρότες μπορεί να γίνει μόνο εξ αποστάσεως και συγκεκριμένα:

-Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΟΠΕΚΕΠΕ.


-Μέσω ηλεκτρονικής εξουσιοδότησης του εκπροσώπου των ΚΥΔ σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο των εξουσιοδοτήσεων.

Θεωρείται αυτονόητο ότι παραμένουν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα κίνησης των πολιτών που έχει εκδώσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Τέλος σημειώνεται ότι προωθείται άμεσα η έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου για τον τρόπο της εξ αποστάσεως υποβολής δικαιολογητικών μέσω των ΚΥΔ.
Read More »
Αποκλειστικά εξ αποστάσεως η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ Αποκλειστικά εξ αποστάσεως η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020 Rating: 5

ΟΑΕΔ: Ηλεκτρονικά η έκδοση δελτίου ανεργίας και η αίτηση επιδότησης ανεργίας

Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020
ΟΑΕΔ: Ηλεκτρονικά η έκδοση δελτίου ανεργίας και η αίτηση επιδότησης ανεργίας


Από τη Δευτέρα για πρώτη φορά, οι άνεργοι μπορούν ηλεκτρονικά να εγγράφονται στο μητρώο, να αποκτούν δελτίο ανεργίας και να υποβάλουν αίτηση για την τακτική επιδότηση ανεργίας, στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την ταυτόχρονη μείωση του συγχρωτισμού, λόγω του κορονοϊού.

Οι εγγραφές στο μητρώο για έκδοση δελτίου ανεργίας και οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας αποτελούν περίπου τα 2/3 του συνολικού αριθμού επισκέψεων στα 118 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) και είναι οι μόνες υπηρεσίες για τις οποίες οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού από τις 16 Μαρτίου και μετά. 

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος προσέλευσης στα ΚΠΑ2 με ραντεβού, καθώς όλες οι υπηρεσίες του Οργανισμού παρέχονται ηλεκτρονικά.

Για όσους ανέργους έχουν ήδη προγραμματισμένα ραντεβού, μετά την ηλεκτρονική εγγραφή τους στο μητρώο ή/και την ηλεκτρονική αίτησή τους για το επίδομα ανεργίας, το ραντεβού τους θα ακυρώνεται.

Για όσους ανέργους έχουν αιτηθεί ραντεβού που ακόμα δεν έχει προγραμματιστεί, μετά την ηλεκτρονική εγγραφή τους στο μητρώο ή/και την ηλεκτρονική αίτησή τους για το επίδομα ανεργίας, δεν θα προγραμματίζεται το ραντεβού.

Ραντεβού θα πραγματοποιούνται μόνο για όσους ανέργους δεν προχωρήσουν σε ηλεκτρονική εγγραφή ή/και αίτηση.

Ο ΟΑΕΔ επισημαίνει ότι έχει υλοποιήσει ένα εκτεταμένο σύνολο υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που περιλαμβάνει περισσότερες από 40 ηλεκτρονικές υπηρεσίες για ανέργους, εργαζόμενους, εργοδότες και επιχειρήσεις. 

Υπενθυμίζεται πως η πρόσβαση νέων χρηστών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά με τους κωδικούς του TAXISnet.
Read More »
ΟΑΕΔ: Ηλεκτρονικά η έκδοση δελτίου ανεργίας και η αίτηση επιδότησης ανεργίας ΟΑΕΔ: Ηλεκτρονικά η έκδοση δελτίου ανεργίας και η αίτηση επιδότησης ανεργίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020 Rating: 5

Προχωρά η πώληση των λιμανιών Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου και Βόλου

Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020
Προχωρά η πώληση των λιμανιών Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου και Βόλου


Τις διαδικασίες για την πώληση τεσσάρων περιφερειακών λιμένων δρομολογεί η κυβέρνηση, εμμένοντας στη δέσμευσή της πως εντός του 2020 θα αξιοποιηθούν τα λιμάνια της χώρας.

Το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευσε χθες, 31 Μαρτίου, την πρόσκληση υποβολής προσφοράς για την πρόσληψη συμβούλου που θα προχωρήσει τις διαδικασίες. Η πρόσκληση αφορά στην αξιοποίηση τεσσάρων από τα 10 συνολικά περιφερειακά λιμάνια που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου και συγκεκριμένα στα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου και Βόλου.

Η αξιοποίηση των λιμένων θα γίνει με τη μορφή πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, ενώ βασική αποστολή του συμβούλου θα είναι η σύνταξη έκθεσης οικονομικού ελέγχου για το έργο των λιμένων.

Όπως έχει ανακοινώσει από τις αρχές του έτους η κυβέρνηση, υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα περιφερειακά λιμάνια της χώρας. Δια στόματος του υπουργού Μεταφορών, Κ. Αχ. Καραμανλή, αμερικανικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ σε ό,τι αφορά το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης έχει προαναγγείλειότι μπορεί να αξιοποιηθεί περισσότερο στους τομείς κρουαζιέρας, του θαλάσσιου τουρισμού, ως σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο στον διάδρομο Αδριατικής - Ιονίου και Ανατολικής Μεσογείου.

Η πρόσληψη συμβούλου
To ΤΑΙΠΕΔ αναζητά σύμβουλο με μεγάλη εμπειρία σε νομικά και οικονομικά ζητήματα εξαγορών και συγχωνεύσεων, ώστε να προετοιμάσει την έκθεση due diligence για κάθε ένα από τα τέσσερα περιφερειακά λιμάνια, αλλά και να στηρίξει το έργο των Virtual Data Rooms.
H διάρκεια της σύμβασης με τον οικονομικό σύμβουλο, όπως ορίζεται από την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσίευσε το ΤΑΙΠΕΔ θα είναι 24 ημερολογιακοί μήνες, ή όσος χρόνος απαιτηθεί για την ολοκλήρωση του project.
O προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 200.000 ευρώ (ήτοι 50.000 ευρώ για κάθε ένα από τα τέσσερα λιμάνια).
Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει στις 14 Απριλίου 2020, στις 17:00 το απόγευμα.

Τα 10 περιφερειακά λιμάνια
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το χαρτοφυλάκιο του Ελληνικού Κράτους περιλαμβάνει 10 λιμάνια με τη μορφή ανωνύμων εταιρειών: Βόλου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 100% των μετοχών των εταιρειών οι οποίες έχουν τη διαχείριση των λιμένων αυτών μέχρι το 2042.
Read More »
Προχωρά η πώληση των λιμανιών Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου και Βόλου Προχωρά η πώληση των λιμανιών Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου και Βόλου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020 Rating: 5

ΕΚΟ Νικολάου Πλαταριά: 5% έκπτωση στο πετρέλαιο θέρμανσης και 12 άτοκες δόσεις

Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020
ΕΚΟ Νικολάου Πλαταριά: 5% έκπτωση στο πετρέλαιο θέρμανσης και 12 άτοκες δόσειςΗ ΕΚΟ στηρίζει το Μένουμε Σπίτι και προσφέρει 5% έκπτωση στο πετρέλαιο θέρμανσης με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, και 12 άτοκες δόσεις για πιστωτικές κάρτες όλων των τραπεζών. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 18198.

Για τη Θεσπρωτία επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 697 4747 918

Read More »
ΕΚΟ Νικολάου Πλαταριά: 5% έκπτωση στο πετρέλαιο θέρμανσης και 12 άτοκες δόσεις ΕΚΟ Νικολάου Πλαταριά: 5% έκπτωση στο πετρέλαιο θέρμανσης και 12 άτοκες δόσεις Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020 Rating: 5

Παραμυθιά: Στο Γαλατά και αυτό το Σάββατο η λαϊκή αγορά

Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020
Παραμυθιά: Στο Γαλατά και αυτό το Σάββατο η λαϊκή αγοράΣας κάνουμε γνωστό ότι τις 04 Απριλίου 2020, ημέρα Σάββατο, θα λειτουργήσει η Δημοτική Λαϊκή Παραμυθιάς στην θέση Γαλατά, όπου μπορούν να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα προφύλαξης σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις περί κορωνοϊού.

Θα συμμετέχουν μόνο οι παραγωγοί – έμποροι αγροτικών προϊόντων.

Παρακαλούνται οι πωλητές και το καταναλωτικό κοινό να εφαρμόσουν πιστά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης.
Read More »
Παραμυθιά: Στο Γαλατά και αυτό το Σάββατο η λαϊκή αγορά Παραμυθιά: Στο Γαλατά και αυτό το Σάββατο η λαϊκή αγορά Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020 Rating: 5

Σελίδες