Πανσέληνος Αυγούστου την Τρίτη με συναυλία στην Αρχαιά Ελέα

Σάββατο, Ιουλίου 29, 2023
Πανσέληνος Αυγούστου την Τρίτη με συναυλία στην Αρχαιά Ελέα
Read More »
Πανσέληνος Αυγούστου την Τρίτη με συναυλία στην Αρχαιά Ελέα Πανσέληνος Αυγούστου την Τρίτη με συναυλία στην Αρχαιά Ελέα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 29, 2023 Rating: 5

Τριήμερο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στην Κεραμίτσα

Σάββατο, Ιουλίου 29, 2023

 Τριήμερο Πολιτιστικών   Εκδηλώσεων  στην ΚεραμίτσαRead More »
Τριήμερο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στην Κεραμίτσα Τριήμερο Πολιτιστικών   Εκδηλώσεων  στην Κεραμίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 29, 2023 Rating: 5

Αισιοδοξία για την τουριστική κίνηση στα νησιά τον Αύγουστο – Στο 90% η πληρότητα

Σάββατο, Ιουλίου 29, 2023
Αισιοδοξία για την τουριστική κίνηση στα νησιά τον Αύγουστο – Στο 90% η πληρότητα


Με αισιοδοξία υποδέχεται ο τουριστικός κόσμος της χώρας τον Αύγουστο, τον πλέον παραγωγικό μήνα της σεζόν σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις και τα έσοδα. Με φόντο το μαύρο σκηνικό σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, τη Ρόδο, τα ελληνικά νησιά υποδέχονται τους χιλιάδες τουρίστες προβάλλοντας το καλύτερο πρόσωπο της ελληνικής φιλοξενίας. Με πληρότητα που ξεπερνά το 90% στις περισσότερες των περιπτώσεων οι νησιωτικοί προορισμοί πρωταγωνιστούν στην παγκόσμια τουριστική σκακιέρα και εφέτος.

“Αυτές τις μέρες όλοι οι προορισμοί θα περπατήσουν. Και ειδικά τον Αύγουστο”

Στο ερώτημα, αν η καταστροφική πυρκαγιά στην Ρόδο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εφετινή τουριστική χρονιά συνολικά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Γραφείων Λύσανδρος Τσιλίδης επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η καρδιά της καλοκαιρινής περιόδου και ειδικά ο Αύγουστος δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στις τουριστικές ροές προς την Ελλάδα. “Αυτές τις μέρες όλοι οι προορισμοί θα περπατήσουν. Και ειδικά τον Αύγουστο”, αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει: “Ο χρόνος θα βοηθήσει να ξεπεραστούν πολλά θέματα που ενέσκηψαν, όπως και στις προηγούμενες κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει ο ελληνικός τουρισμός”.

Προς επίρρωση της παραπάνω διαπίστωσης ο κ. Τσιλίδης σημειώνει ότι δεδομένης της κορύφωσης της τουριστικής σαιζόν σε όλους τους ανταγωνιστικούς προορισμούς της Ελλάδας, πολύ δύσκολα θα μπορούν όσοι έχουν προγραμματίσει διακοπές στην Ελλάδα να αλλάξουν το ταξίδι τους για κάπου αλλού. Την επόμενη εβδομάδα ωστόσο, τα ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία έχουνε μία έκτακτη σύσκεψη με το ευρωπαϊκό τους όργανο την ECTAA (European Travel Agents’ and Tour Operators’ Associations ) για άντληση ασφαλών στοιχείων του τι μέλλει γενέσθαι.

Εστιάζοντας στην διαχείριση της κρίσης στην Ρόδο ο κ. Τσιλίδης εγκαλεί όσους δήλωσαν ότι τα τουριστικά γραφεία δεν βοήθησαν τους πελάτες τους στις πληγείσες περιοχές και σημειώνει: Τα ταξιδιωτικά γραφεία είναι καθημερινά στις επάλξεις δεν έχουν εγκαταλείψει κανένα πελάτη. Πώς θα επέστρεφαν στις πατρίδες τους, αν δεν βοηθούσαν τα τουριστικά γραφεία διερωτάται, ο κ. Τσιλίδης.

Κρήτη η πρώτη δύναμη στον ελληνικό τουρισμό- Η αναβάθμιση των υποδομών το στοίχημα της επόμενης μέρας για το νησί

Εστιάζοντας στους νησιωτικούς προορισμούς που πρωταγωνιστούν στις τουριστικές ροές, για μια ακόμη χρονιά η Κρήτη είναι η πρώτη δύναμη στο ελληνικό τουριστικό στερέωμα. Και εφέτος, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κρήτης, Μανόλης Τσακαλάκης θα φτάσει τα 6 εκατομμύρια αφίξεις περίπου, 10% αυξημένες σε σχέση με πέρυσι.

Παρά τον μεγάλο αριθμό των αφίξεων, τα θετικό πρόσημο στα έσοδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων τίθεται εν αμφιβόλω, απόρροια των χαμηλότερων διανυκτερεύσεων, όπως αναφέρει ο κ. Τσακαλάκης. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που σφραγίζει την τουριστική χρονιά εφέτος πανελλαδικά, κάτι που στην Κρήτη γίνεται εντονότερο, απόρροια της προσθήκης χιλιάδων νέων κλινών στο υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο του νησιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 180.000 υφιστάμενες ξενοδοχειακές κλίνες έχουν προστεθεί την τελευταία πενταετία 40.000 νέες ξενοδοχειακές και 125.000 κλίνες στην Βραχυχρόνια.

Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο στοίχημα αφορά την επόμενη μέρα της Κρήτης, στο αν δηλαδή μπορούν οι υφιστάμενες υποδομές του νησιού να ανταποκριθούν στην γεωμετρική αύξηση των αφίξεων, που εκτιμάται ότι θα σημειωθεί την επόμενη 10ετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νέο αεροδρόμιο θα μπορεί να εξυπηρετεί 18 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

Μύκονος και Σαντορίνη: Σταθερά ψηλά η δημοφιλία τους

Σταθερά ψηλά σε δημοφιλία σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένουν η Μύκονος και η Σαντορίνη σύμφωνα με δημοσιεύματα και έρευνες που είδαν το φώς της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα στο εξωτερικό, σύμφωνα με την εταιρία επικοινωνίας MTC GROUP. Αυτή την περίοδο οι πλέον κοσμοπολίτικοι προορισμοί κινούνται με υψηλή πληρότητα και η ανεύρεση δωματίου σε αυτά είναι δύσκολη υπόθεση, όπως τονίζεται από φορείς των νησιών.

Πέρα από το Lonelyplanet που κατέταξε τα δύο νησιά στους δημοφιλέστερους προορισμούς και την πρόσφατη έρευνα του διεθνούς τουριστικού πράκτορα CV Villas από τη Νότιο Αφρική, ακόμα και η βρετανική Telegraph που είχε πριν λίγο καιρό δημοσιεύσει αρνητικό άρθρο για τις τιμές στη Μύκονο, λίγες ημέρες μετά έγραψε ότι “προσπάθησε σε ένα αφιέρωμα να βάλει σε… τάξη 20 από τις καλύτερες ελληνικές ακρογιαλιές, λαμβάνοντας υπ’ όψιν πολλά κριτήρια. Από την προσβασιμότητα, τις τιμές, τα αξιοθέατα και φυσικά το τοπίο”. Εκεί, η Μύκονος βρέθηκε στην πρώτη δεκάδα (7η θέση).

Τα 11 νησιά με πληρότητα πάνω από 90% τον Αύγουστο

Στο μεταξύ σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ φορείς 11 νησιών που και εφέτος ποντάρουν στον τουρισμό για να τονώσουν την εγχώρια οικονομία ευελπιστούν οι εκτιμήσεις τους για υψηλή πληρότητα να επιβεβαιωθούν και στην πράξη τον επόμενο μήνα.

Λειψοί: Στο 100% η πληρότητα

«Η ανταπόκριση των τουριστών στο βιώσιμο κάλεσμα μας είναι μεγάλη και οι κρατήσεις για τους Λειψούς έχουν ανοδική πορεία με την πληρότητα στο νησί της Καλυψούς να εκτιμάται πως θα “αγγίξει” το 100% τον Αύγουστο και το ενδιαφέρον για τον Σεπτέμβριο να είναι πολύ ζωηρό», σχολιάζει ο Δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος.

Σάμος και Λέσβος με υψηλή πληρότητα τον Αύγουστο

«Θετικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνουμε για την εξέλιξη της σεζόν. Η επισκεψιμότητα αναμένεται να είναι μεγάλη για Αύγουστο αλλά και Σεπτέμβριο. Όλο το προηγούμενο διάστημα έχουμε εργαστεί ώστε η Σάμος να βρίσκεται στην τουριστική επικαιρότητα. Έλληνες, Ολλανδοί, Σκανδιναβοί, Γερμανοί και άλλες αγορές θα επιλέξουν το νησί μας για ποιοτικές αλλά όχι υπερτιμημένες ταξιδιωτικές εμπειρίες», τόνισε η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Ανατολικής Σάμου, Δέσποινα Κάιλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι και η Αφροδίτη Βατή αντιδήμαρχος τουρισμού δυτικής Λέσβου κάνει λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για πληρότητα πάνω από 90% τον Αύγουστο.

Ιος: Καλή προοπτική παρουσιάζει και ο Σεπτέμβριος

«Ανοδική είναι η δυναμική που εμφανίζει η Ίος για τη φετινή σεζόν. Η αρχική στασιμότητα σε εθνικό επίπεδο, δεν ανέκοψε την πορεία του νησιού που εμφάνισε σημαντική αύξηση των αφίξεων 14,8% τον Μάιο και 21% τον Ιούνιο, σε σύγκριση με το 2022. Για το επόμενο διάστημα οι πληρότητες θα είναι πολύ υψηλές, ενώ καλή προοπτική παρουσιάζει και ο Σεπτέμβριος», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ιητών Πλούτωνας Κοριτσιάδης.

Σκόπελος: Η πληρότητα θα ανέλθει στο 90% έως και 100% για τον Αύγουστο

«Η σεζόν έχει ξεκινήσει για τη Σκόπελο από τον Μάιο και πρόκειται να συνεχιστεί με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς μέχρι τον Οκτώβριο. Η πληρότητα θα ανέλθει στο 90% έως και 100% για τον Αύγουστο, ενώ το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο από Έλληνες, Βρετανούς, Γερμανούς, Αυστριακούς, Σκανδιναβούς, Ολλανδούς και πολλές ακόμη αγορές», αναφέρει η Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Σκοπέλου Ιωάννα Ευσταθίου.

Αστυπάλαια : Η πρόβλεψη για τις πληρότητες τον Αύγουστο “δείχνει” 98% ή 99 %

«Στην Αστυπάλαια, η πρόβλεψη για τις πληρότητες τον Αύγουστο “δείχνει” 98% ή 99 % και σε κάποια διαστήματα “αγγίζει” το 100%. Εντύπωση προκαλεί πως νέες αγορές του εξωτερικού, όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ισπανία και η Αυστραλία δείχνουν πλέον την προτίμηση τους στην πεταλούδα του Αιγαίου. Σημαντικό ρόλο φαίνεται πως έχουν διαδραματίσει η διεθνής προβολή από το καινοτόμο πρόγραμμα “Αστυπάλαια: Πράσινο και Βιώσιμο Νησί”, καθώς και οι στοχευμένες προωθητικές ενέργειες του Δήμου», δήλωσε ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας.

Άνδρος: Με 90% πληρότητα θα τρέξει τον Αύγουστο

Αισιοδοξία για την εξέλιξη της σεζόν εκπέμπει και ο τουρισμός στην Άνδρο. Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης, «εκτιμάται πως οι πληρότητες για τον Αύγουστο θα κυμανθούν σε υψηλά επίπεδα της τάξης του 90%, ενώ ευοίωνη είναι και η προοπτική για τον Σεπτέμβριο. Ελλάδα, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Σκανδιναβία αλλά και Ισραήλ, αγορές που ο Δήμος και οι επαγγελματίες έχουν στοχεύσει κατά καιρούς, είναι εκείνες που διαμορφώνουν κυρίως το τοπίο της επισκεψιμότητας».

Κάλυμνος: Σαιζόν και τον Οκτώβριο

Τη θετική εικόνα για την Κάλυμνο μεταφέρει ο Δήμαρχος Καλυμνίων Δημήτρης Διακομιχάλης: «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων, η πληρότητα στα ξενοδοχεία τον Αύγουστο αναμένεται να “αγγίξουν” το 90% με 95%. Ο Σεπτέμβριος φαίνεται πως θα έχει εξίσου καλή πορεία, ενώ και τον Οκτώβριο το πανέμορφο νησί των σφουγγαράδων με τις διαφορετικές επιλογές που προσφέρει πέραν της χαλάρωσης και της διασκέδασης όπως του αναρριχητικού και καταδυτικού τουρισμού, προβλέπεται να έχει πληρότητα της τάξης του 80%».

Σίφνος: Η υψηλή πληρότητα θα επεκταθεί και τον Σεπτέμβριο

Σύμφωνα με τη Δήμαρχο Σίφνου Μαρία Ναδάλη, «παρά τις αντιξοότητες της φετινής χρονιάς, η Σίφνος “έσπασε” δύο διαδοχικά ρεκόρ σημειώνοντας τις υψηλότερες αφίξεις σε ορίζοντα δεκαετίας για τον Μάιο και τον Ιούνιο με συνολική αύξηση 10,6%, συγκριτικά με πέρυσι. Οι προβλέψεις για τη συνέχεια είναι ενθαρρυντικές με υψηλές πληρότητες που θα επεκταθούν και τον Σεπτέμβριο, ενώ οι κρατήσεις συνεχίζονται».

Κάρπαθος: Σημείωσε αύξηση αφίξεων 20% και 15% για τον Μάιο και τον Ιούνιο αντίστοιχα

«Προμηνύεται μια πολύ δυναμική σεζόν για την Κάρπαθο από πλευράς αφίξεων. Η δουλειά η οποία έγινε τον προηγούμενο χρόνο από την πλευρά του Δήμου αποφέρει καρπούς και οι πληρότητες για τον Αύγουστο είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η “μουδιασμένη” εκκίνηση της Ελλάδας δεν επηρέασε τις επιδόσεις του προορισμού που σημείωσε αύξηση αφίξεων 20% και 15% για τον Μάιο και τον Ιούνιο αντίστοιχα, έναντι του 2022», επισήμανε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Καρπάθου Μανώλης Παραγυιός.

Πάρος: Ο Ιούλιος κινήθηκε με πληρότητα πάνω από 90%

Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο είχε ανοίξει η σεζόν για το κυκλαδίτικο νησί με τις προβλέψεις να μιλούν για διατήρηση της κίνησης και πέρα από τον Οκτώβριο. Ο Ιούλιος κινήθηκε με πληρότητα πάνω από 90% ενώ και τον Αύγουστο δεν θα πέφτει καρφίτσα στο νησί.

Νάξος: Στο 90% η πληρότητα για τον Αύγουστο

«Αυξημένες κατά 12,5% ήταν οι ακτοπλοϊκές αφίξεις για τον Ιούνιο στη Νάξο σε σύγκριση με πέρυσι σημειώνοντας ιστορικό υψηλό των τελευταίων 10 ετών τουλάχιστον, ενώ η πρόβλεψη για το επόμενο διάστημα είναι πως οι πληρότητες θα ξεπεράσουν το 90%. Η Νάξος των πολλών επιλογών εδραιώνεται ως ένας αξιόπιστος και απολαυστικός προορισμός», υπογραμμίζει ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων Βαγγέλης Κατσαράς.

Σε κάθε περίπτωση η τουριστική βιομηχανία της χώρας θα κάνει “ταμείο” στο τέλος της σεζόν, με τους εκπροσώπους των ξενοδόχων, να σημειώνουν ότι σε μια τόσο απρόβλεπτη χρονιά, μόνο απολογισμοί χωρούν και όχι εκτιμήσεις για το τελικό αποτέλεσμα της.
Read More »
Αισιοδοξία για την τουριστική κίνηση στα νησιά τον Αύγουστο – Στο 90% η πληρότητα Αισιοδοξία για την τουριστική κίνηση στα νησιά τον Αύγουστο – Στο 90% η πληρότητα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 29, 2023 Rating: 5

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΘΩΜΑ Γ. ΠΙΤΟΥΛΗ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Σάββατο, Ιουλίου 29, 2023
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ
ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΘΩΜΑ Γ. ΠΙΤΟΥΛΗ
ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝΣας συγχαίρω θερμά για την επιτυχία σας στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και σας εύχομαι καλή και γόνιμη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία.

Σας συγχαίρω γιατί πέρα από την δική σας προσωπική ικανοποίηση δώσατε μεγάλη χαρά στους γονείς και στους συγγενείς που είδαν τις θυσίες και τους κόπους τους να πιάνουν τόπο.

Γιατί δικαιώσατε τους καθηγητές και τους δασκάλους σας, που δούλεψαν και μόχθησαν μαζί σας πολλά χρόνια και δίνετε ελπίδα στην Κοινωνία μας ότι και εσείς, οι αυριανοί επιστήμονες θα ενισχύσετε την κοινή προσπάθεια όλων μας για ένα καλύτερο αύριο.

Στα πρώτα βήματά σας στην Ανώτατη εκπαίδευση ,ανοίξτε τα αυτιά σας και τα μάτια σας, το μυαλό και την ψυχή σας, στους νέους δασκάλους σας, στα Πανεπιστήμια.

Μη ξεχάσετε ποτέ τους φίλους και συμμαθητές σας που δεν τα κατάφεραν, που έχασαν μια από τις πολλές ευκαιρίες που θα τους παρουσιαστούν στη ζωή. Αξίζει να προσπαθήσουν ξανά και θα βρουν το δρόμο τους .

Συνεργαστείτε με τους συμφοιτητές σας . Αναπτύξτε την κριτική σας σκέψη και πάρτε όσο πιο πολλά εφόδια και γνώσεις μπορείτε για να ανταπεξέλθετε όσο καλύτερα γίνεται , στις δυσκολίες και τις προκλήσεις της ζωής που έχετε μπροστά σας .


Read More »
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΘΩΜΑ Γ. ΠΙΤΟΥΛΗ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΘΩΜΑ Γ. ΠΙΤΟΥΛΗ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 29, 2023 Rating: 5

Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια και στα φρούτα η Ελλάδα: Οι αυξήσεις ξεπέρασαν το 20% - Ποια προϊόντα είναι... απλησίαστα

Σάββατο, Ιουλίου 29, 2023
Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια και στα φρούτα η Ελλάδα: Οι αυξήσεις ξεπέρασαν το 20% - Ποια προϊόντα είναι... απλησίασταΠανευρωπαϊκό «μετάλλιο» ακρίβειας στα φρούτα παίρνει η Ελλάδα καθώς τα στοιχεία της Eurostat αποδεικνύουν πως στη χώρα μας καταγράφηκε τον Ιούνιο η υψηλότερη μηνιαία αύξηση τιμών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, οι τιμές των φρούτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 24,5% τον Ιούνιο, όταν στην Εσθονία, που καταγράφηκε η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση, οι τιμές αυξήθηκαν μόλις κατά 7,2%.

Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που είχε τον Ιούνιο διψήφια αύξηση στις τιμές των φρούτων και μάλιστα πάνω από 20%. Σε ετήσια βάση, φέτος τον Ιούνιο σε σύγκριση με πέρσι τον Ιούνιο, τα φρούτα στην Ελλάδα αυξήθηκαν 10,2%, ενώ στην Ευρωζώνη 7%.
Απλησίαστα καρπούζια, πεπόνια και κεράσια

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές των καρπουζιών έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με πέρυσι. Τα καρπούζια φέτος πωλούνται στις λαϊκές και στα σούπερ μάρκετ έως 1,09 ευρώ το κιλό, με τις τιμές να ξεκινούν από 0,60 ευρώ, ενώ η τιμή τους πέρυσι κυμαινόταν από 0,30 έως 0,50 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN.

Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν και τα πεπόνια, που κοστίζουν ανάλογα με την ποιότητα από 0,80 έως 1,20 ευρώ το κιλό, με τις τιμές στα σούπερ μάρκετ την ίδια μέρα να φθάνουν έως 1,30 ευρώ το κιλό. Πέρυσι, οι τιμές στα πεπόνια στη χονδρική ήταν 40% κάτω σε σχέση με φέτος.

Απλησίαστα είναι τα κεράσια παρότι οι τιμές τους υποχώρησαν σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Η τιμή του κιλού κυμαίνεται από 3,5 έως 5 ευρώ στη λαϊκή, από 6 ευρώ πριν 15 μέρες, ενώ στα σούπερ μάρκετ αγγίζουν και τα 7 ευρώ, ξεκινώντας από τα 5 ευρώ. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στα βερίκοκα, ενώ τα ροδάκινα πωλούνται σε σχετικά καλύτερες τιμές.

Για τους αγρότες οι αιτίες της ακρίβειας πρέπει να αναζητηθούν στους μεσάζοντες και στην τιμολόγηση των επιχειρήσεων λιανικής, ενώ δικαιολογώντας τις αυξημένες τιμές που πουλάνε εφέτος τα προϊόντα τους τονίζουν ότι το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί.


Read More »
Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια και στα φρούτα η Ελλάδα: Οι αυξήσεις ξεπέρασαν το 20% - Ποια προϊόντα είναι... απλησίαστα Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια και στα φρούτα η Ελλάδα: Οι αυξήσεις ξεπέρασαν το 20% - Ποια προϊόντα είναι... απλησίαστα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 29, 2023 Rating: 5

Από Δευτέρα οι αιτήσεις για τα 125 ΙΕΚ του υπουργείου Παιδείας

Σάββατο, Ιουλίου 29, 2023
Από Δευτέρα οι αιτήσεις για τα 125 ΙΕΚ του υπουργείου ΠαιδείαςΑπό τη Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023 στις 9 π.μ. έως και την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023 στις 3μμ μπορούν οι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και χωρίς ηλικιακό όριο να υποβάλουν αίτηση επιλογής στα 125 Δημόσια Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού σε 96 σύγχρονες ειδικότητες με αμειβόμενη πρακτική άσκηση για το έτος κατάρτισης 2023-2024.

Τα Ι.Ε.Κ.

Τα 125 Δημόσια Ι.Ε.Κ. του Υ.ΠΑΙΘΑ θα προσφέρουν ποιοτική δωρεάν επαγγελματική κατάρτιση με αμειβόμενη πρακτική άσκηση και δυνατότητα στεγαστικού επιδόματος σε 96 σύγχρονες ειδικότητες, οι οποίες ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και παρέχουν μεγάλες προοπτικές απασχόλησης. Η φοίτηση διαρκεί 5 συνολικά εξάμηνα, συμπεριλαμβανομένης σ΄ αυτά της περιόδου αμειβόμενης πρακτικής άσκησης.

Στους αποφοίτους χορηγείται Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επιπέδου 5, μετά από εξετάσεις πιστοποίησης και, στη συνέχεια, τους παρέχεται πλέον η δυνατότητα να κατατάσσονται σε τμήματα Α.Ε.Ι. συναφούς ειδικότητας με αυτήν του ανωτέρω διπλώματος κατόπιν κατατακτηρίων εξετάσεων, που διενεργούνται με την επιμέλεια των Α.Ε.Ι.

Σχετικές οδηγίες για τους ενδιαφερόμενους παρέχονται στην αρχική σελίδα του Πληροφοριακού Συστήματος στον σύνδεσμο: https://diek.it.minedu.gov.gr

Για τους επιτυχόντες στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. που υπέβαλαν παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο έχει εκδοθεί ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. σχετικά με την περίοδο ηλεκτρονικής εγγραφής τους και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οι πτυχιούχοι ΕΠΑ.Λ, Τ.Ε.Ε. Β’ ΚΥΚΛΟΥ και Τ.Ε.Λ. μπορούν να εγγραφούν στο Γ΄ εξάμηνο φοίτησης των Δημοσίων Ι.Ε.Κ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. σε συναφείς ειδικότητες με τον επαγγελματικό τομέα από τον οποίο αποφοίτησαν. Σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία εγγραφής δεν γίνεται ηλεκτρονικά, αλλά με υποβολή αίτησης των ενδιαφερομένων στα Ι.Ε.Κ. ενδιαφέροντός τους, στα οποία λειτουργεί Γ΄ εξάμηνο στις εν λόγω ειδικότητες, από 1 έως 15 Σεπτεμβρίου 2023.
Read More »
Από Δευτέρα οι αιτήσεις για τα 125 ΙΕΚ του υπουργείου Παιδείας Από Δευτέρα οι αιτήσεις για τα 125 ΙΕΚ του υπουργείου Παιδείας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 29, 2023 Rating: 5

Παιδικοί Σταθμοί ΕΣΠΑ 2023 - Πότε βγαίνουν οι οριστικοί πίνακες αποτελεσμάτων από την ΕΕΤΑΑ

Σάββατο, Ιουλίου 29, 2023
Παιδικοί Σταθμοί ΕΣΠΑ 2023 - Πότε βγαίνουν οι οριστικοί πίνακες αποτελεσμάτων από την ΕΕΤΑΑ


Μετά την μικρή παράταση που δόθηκε για ενστάσεις, έρχεται η ώρα της ανακοίνωσης για τους πίνακες δικαιούχων με τα οριστικά αποτελέσματα για τους Παιδικούς Σταθμούς ΕΣΠΑ 2023 από την ΕΕΤΑΑ.

Η προθεσμία για ένσταση έληξε την Παρασκευή 28/7 το απόγευμα στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης» περιόδου 2023-2024.

Η ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων αναμένεται το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου.
Εισοδηματικά κριτήρια για τους Παιδικούς Σταθμούς 2023Α. Δικαίωμα συμμετοχής στο σύνολο των δομών με πλήρη αξία voucher έχουν τα παιδιά οικογενειών με ετήσιο εισόδημα:

έως 27.000 ευρώ έως δύο παιδιά
έως 30.000 ευρώ για τρία παιδιά.
έως 33.000 ευρώ για τέσσερα παιδιά, και έως 36.000 ευρώ από πέντε παιδιά και άνω.

Β. Για τις κατηγορίες δομών Α1, Α2, Β1 και Β2 προβλέπεται voucher εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είναι:
έως 33.000 ευρώ έως δύο παιδιά.
έως 36.000 ευρώ για τρία παιδιά.
έως 39.000 ευρώ για τέσσερα παιδιά, και έως 42.000 ευρώ από πέντε παιδιά και άνω.

Τα δικαιολογητικά συμμετοχής που θα αφορούν στο οικογενειακό εισόδημα και την οικογενειακή και κοινωνική κατάσταση των αιτούντων, τα οποία είτε θα αντληθούν αυτόματα με διεπαφές από τα Πληροφοριακά Συστήματα του Κέντρου Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είτε θα επισυνάπτονται (up load) κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, θα εξειδικεύονται με την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της ΕΕΤΑΑ.

Λαμβάνεται υπόψη και υπολογίζεται το εισόδημα και των δύο (2) γονέων [μερών/συζύγων] ή του γονέα σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, καθώς και το εισόδημα των εξυπηρετούμενων ατόμων, εφόσον υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση.

Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, θα προκύπτει από την Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου (Εκκαθαριστικό του Σημείωμα) του Υπ. Οικονομικών του φορολογικού έτους 2022 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2022 – 31/12/2022).
Read More »
Παιδικοί Σταθμοί ΕΣΠΑ 2023 - Πότε βγαίνουν οι οριστικοί πίνακες αποτελεσμάτων από την ΕΕΤΑΑ Παιδικοί Σταθμοί ΕΣΠΑ 2023 - Πότε βγαίνουν οι οριστικοί πίνακες αποτελεσμάτων από την ΕΕΤΑΑ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 29, 2023 Rating: 5

Να μην αποδυναμωθεί το υποκατάστημα της Alpha Bank στην Παραμυθιά

Σάββατο, Ιουλίου 29, 2023
Να μην αποδυναμωθεί το υποκατάστημα της Alpha Bank στην Παραμυθιά


Σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού Τύπου δρομολογείται η σοβαρή αποδυνάμωση της λειτουργίας του υποκαταστήματος της Alpha Bank στην Παραμυθιά μέσω της 3μερης λειτουργίας της τράπεζας. Να θυμίζουμε ότι πριν 2 χρόνια ήταν στα σκαριά το κλείσιμο του καταστήματος πράγμα που και τότε είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε όλη την τοπική μας κοινωνία. Το ίδιο συνέβη και με το υποκατάστημα της ΠΕΙΡΑΙΩΣ στην περιοχή ,μας αλλά και στο Φιλιάτι.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί την εύλογη ανησυχία όλων των κατοίκων και των εργαζομένων στην τράπεζα. Η υλοποίηση μιας τέτοιας εξέλιξης για τον δήμο μας που αποτελείται από 32 κοινότητες θα επιβαρύνει εκατοντάδες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, κτηνοτρόφους και συνταξιούχους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την ηλεκτρονική τραπεζική.

Η αποδυνάμωση του υποκαταστήματος εντάσσεται στο συνολικότερο πλαίσιο της απρόσκοπτης κερδοφορίας των τραπεζών η οποία επιτάσσει κλείσιμο υποκαταστημάτων, αποδυνάμωση δια ζώσης εργασιών, 3μερη λειτουργία, διεύρυνση και ελαστικοποίηση του ωραρίου για τους εργαζόμενους, απολύσεις, ώθηση σε «εθελούσια» έξοδο, συνολικά μείωση του μισθολογικού κόστους και των λειτουργικών εξόδων. Αυτές είναι οι ανάγκες της αγοράς του καπιταλισμού που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τις δικές μας.

Άλλωστε είναι γνωστά τα έργα και οι ημέρες του τραπεζικού συστήματος το οποίο έχει στηριχτεί διαχρονικά μέσω της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία. Ιδιαίτερα σήμερα με τα δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν τεθεί πολύ προϋποθέσεις ώστε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να γίνει «κατάλληλο» για να δεχθεί ζεστό κρατικό χρήμα, δηλαδή χρήμα που βγαίνει από τη δική μας φορολογία. Μια απ’ αυτές τις προϋποθέσεις είναι η μετάβαση στην ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών (την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης είδαμε και μέσα στην πανδημία μέσω της τηλεργασίας που δίνει σάρκα και οστά στα ωράρια λάστιχο και στη διαμόρφωση δυσδιάκριτων ορίων μεταξύ εργασίας και οικογενειακής/ προσωπικής ζωής).

Οι νέες τεχνολογίες στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων τελικά αντί να φέρνουν καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους και καλύτερη εξυπηρέτηση για τους συναλλασσόμενους αξιοποιούνται ως ένα ακόμη εργαλείο για την αύξηση των κερδών τους.

Οι τραπεζικοί όμιλοι δεν φτάνει που ρούφηξαν μέχρι το μεδούλι δισεκατομμύρια ευρώ κρατικών επιδοτήσεων τα οποία χρησιμοποίησαν για την ανακεφαλαιοποίηση τους, που προχωρούν μέσω του πτωχευτικού κώδικα σε πλειστηριασμούς της εργατικής και λαϊκής κατοικίας, που εκβιάζουν τα καταχρεωμένα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά να δεχτούν τους ληστρικούς όρους που επιβάλλουν, που χρεώνουν πανάκριβα τις ιντερνετικές υπηρεσίες, έρχονται και κλείνουν υποκαταστήματα, απολύουν εργαζόμενους.

Οι ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και των προηγούμενων που στήριξαν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων είναι επικίνδυνες για το λαό και τους εργαζόμενους.

Η Κ.Ο. Παραμυθιάς του ΚΚΕ καλούμε το λαό του Δήμου Σουλίου να βγει μπροστά και με τον οργανωμένο αγώνα του να σταθεί εμπόδιο στην αποδυνάμωση όχι μόνο του συγκεκριμένου υποκαταστήματος αλλά και όλων των υπολοίπων, σημαδεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο: τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που στηρίζουν την κερδοφορία τους.Read More »
Να μην αποδυναμωθεί το υποκατάστημα της Alpha Bank στην Παραμυθιά Να μην αποδυναμωθεί το υποκατάστημα της Alpha Bank στην Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 29, 2023 Rating: 5

Υποψήφιος δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης με το ΚΚΕ ο Θεσπρωτός Βαγγέλης Σερίφης

Σάββατο, Ιουλίου 29, 2023
Υποψήφιος δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης με το ΚΚΕ ο Θεσπρωτός Βαγγέλης ΣερίφηςΥποψήφιος δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης θα είναι ο Βαγγέλης Σερίφης, ο οποίος κατεβαίνει υποψήφιος με τη Λαϊκή Συσπείρωση.
«H τομεακή επιτροπή νότιου τομέα της ΚΟΑ ανακοινώνει ότι στον δήμο Βάρης- Βούλας-Βουλιαγμένης, υποψήφιος δήμαρχος με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" θα είναι ο Βαγγέλης Σερίφης» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Ο Βαγγέλης Σερίφης, γεννήθηκε το 1974. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Αθηνών, του τμήματος ΦΠΨ και κάτοχος πτυχίου Ωδικής και Αρμονίας, ενώ έχει εργαστεί ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση για 20 χρόνια.
Παράλληλα, διετέλεσε μέλος του ΔΣ, τόσο του Πρωτοβάθμιου Σωματείου (ΣΕΦΚ) όσο και του δευτεροβάθμιου οργάνου για σειρά ετών. Κατοικεί στη Βάρη τα τελευταία δέκα χρόνια και είναι παντρεμένος με την Κατερίνα Στικούδη, με την οποία έχουν αποκτήσει ένα παιδί. Είναι μέλος του συγκροτήματος ΝΕΒΜΑ.
Ο Βαγγέλης Σερίφης ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ωστόσο δεν εξελέγη.
Read More »
Υποψήφιος δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης με το ΚΚΕ ο Θεσπρωτός Βαγγέλης Σερίφης Υποψήφιος δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης με το ΚΚΕ ο Θεσπρωτός Βαγγέλης Σερίφης Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 29, 2023 Rating: 5

Όταν τα δεδομένα μας, οδηγούν στην λάθος λύση | Του Γιάννη Στάθη

Σάββατο, Ιουλίου 29, 2023
Όταν τα δεδομένα, μας οδηγούν στην λάθος λύση | Του Γιάννη ΣτάθηΑρθρο για το περιοδικό Finance-pro
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι ερευνητές του οργανισμού ναυτικών αναλύσεων των ΗΠΑ αντιμετώπισαν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα . Πολλά βομβαρδιστικά καταρρίφθηκαν σε διαδρομές πάνω από τη Γερμανία. Οι ερευνητές γνώριζαν ότι χρειάζονταν ισχυρά δεδομένα για να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα και άρχισαν να εργάζονται συστηματικά. Μετά από κάθε αποστολή, οι τρύπες από τις σφαίρες και οι ζημιές σε κάθε βομβαρδιστικό ελέγχονταν και καταγράφονταν επιμελώς. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στα δεδομένα αναζητώντας τρωτά σημεία.
Τα δεδομένα άρχισαν να δείχνουν ένα σαφές μοτίβο (βλ. εικόνα). Οι περισσότερες ζημιές είχαν γίνει στα φτερά και στην άτρακτο των αεροσκαφών.
Η επεξεργασία των δεδομένων υποδείκνυε την λύση στο πρόβλημά τους: Αύξηση στην θωράκιση στις πτέρυγες και στην άτρακτο των αεροσκαφών
Αλλά υπήρχε ένα σοβαρό πρόβλημα. Η ανάλυση ήταν εντελώς λάθος.
Πριν πραγματοποιηθούν οι ενισχυτικές τροποποιήσεις στα αεροπλάνα, ένας στατιστικολόγος ονόματι Abraham Wald εξέτασε ενδελεχώς τα δεδομένα. Ο Wald είχε εγκαταλείψει την Αυστρία που κατείχαν οι Ναζί και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη με άλλους ακαδημαϊκούς για να βοηθήσει την πολεμική προσπάθεια.
Η κριτική του Wald επεσήμανε ένα κρίσιμο ελάττωμα στην ανάλυση. Οι ερευνητές είχαν εξετάσει μόνο τα βομβαρδιστικά τα οποία είχαν επιστρέψει στη βάση.
‘Έλειπε κάτι από τα δεδομένα; Φυσικά! Τα στοιχεία για κάθε κάθε αεροπλάνο το οποίο είχε ΚΑΤΑΡΡΙΦΘΕΙ!.
Αλλά η έρευνα δεν ήταν μια εντελώς χαμένη προσπάθεια. Αυτά τα βομβαρδιστικά που «επέζησαν», σπάνια είχαν ζημιά στο πιλοτήριο, τους κινητήρες και στα τμήματα της ουράς. Αυτό δεν οφείλεται στην ενισχυμένη προστασία σε αυτές τις περιοχές. Στην πραγματικότητα, αυτές ήταν οι πιο ευάλωτες περιοχές σε ολόκληρο το αεροπλάνο.
Τα δεδομένα των ερευνητών από τις τρύπες από τις σφαίρες, είχαν δημιουργήσει έναν χάρτη με τα ακριβή μέρη όπου το πλήρωμα θα μπορούσε να βληθεί και να επιβιώσει.
Με τα συμπεράσματα της νέας ανάλυσης, ενισχύθηκαν το πιλοτήριο, οι κινητήρες και την θωράκιση των βομβαρδιστικών. Το αποτέλεσμα ήταν λιγότερα θύματα και μεγαλύτερη επιτυχία των αποστολών βομβαρδισμού. Αυτή η ανάλυση αποδείχθηκε τόσο χρήσιμη που συνέχισε να επηρεάζει τον σχεδιασμό στρατιωτικών αεροπλάνων μέχρι τον πόλεμο του Βιετνάμ.
Αυτή η ιστορία είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του σφάλματος επιβίωσης .Το σφάλμα της Επιβίωσης (Survivorship bias) είναι η τάση των ανθρώπων να επικεντρώνονται στα άτομα ή τα πράγματα που «επέζησαν» από μια διαδικασία και όχι σε αυτούς που δεν τα κατάφεραν. Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω μειωμένης δημοσιότητας , ελλιπούς συλλογής στοιχείων , προκαταλήψεων.
Η προκατάληψη ,Survivorship bias , είναι παντού γύρω μας, ειδικά στα μέσα ενημέρωσης. Διαβάζεις κανείς άρθρα για επιχειρηματίες οι οποίοι ρίσκαραν τα πάντα οικονομικά και πλέον έχουν επιτυχία. Κανείς όμως δεν προβάλλει το προφίλ των εκατοντάδων άλλων επιχειρηματιών που ακολούθησαν την ίδια στρατηγική και χρεοκόπησαν.
Συμπέρασμα:
Όταν αναλύουμε ένα πρόβλημα, ας αναρωτηθούμε εάν μελετάμε μόνο τους «επιζώντες».
Η λύση μπορεί να μην βρίσκεται σε αυτό που υπάρχει, αλλά σε αυτό που λείπει.

Γιάννης Στάθης
Σεπτέμβριος 2022
Πηγή Διαδίκτυο : When data gives the wrong solution
Survivorship bias
Read More »
Όταν τα δεδομένα μας, οδηγούν στην λάθος λύση | Του Γιάννη Στάθη Όταν τα δεδομένα μας, οδηγούν στην λάθος λύση | Του Γιάννη Στάθη Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 29, 2023 Rating: 5

Σελίδες