Έγκλημα εις βάρος των προγόνων μας… - Της Άννας Στεργίου*

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2019
Έγκλημα εις βάρος των προγόνων μας… - Της Άννας Στεργίου*
Η είδηση θα μπορούσε να είναι μία κακόγουστη πρωταπριλιάτικη φάρσα, ίσως και fake news αλλά δεν είναι. Το πρώτο πράγμα που αντίκρισα ήταν βιβλία πεταμένα σε μια χωματερή. Αναρωτήθηκα σε ποια περιοχή, οι άνθρωποι δεν σέβονται τόσο τα βιβλία. Σκέφτηκα μήπως η φωτογραφία ήταν φτιαχτή, γιατί δεν το χωρούσε το μυαλό μου. Κάθε βιβλίο, για κάποιον που ξέρει τον κόπο του, είναι ένα μικρό παιδί. Μωρό, που το μεγαλώνει, με φροντίδα.

Που ακριβώς συνέβη το έγκλημα; Στη Θεσπρωτία, που είναι από τις πιο φτωχές περιοχές της Ευρώπης, με την ανεργία, να χτυπά κόκκινο. Σε αυτήν, που θέλει να σταματήσει να διώχνει κόσμο προς τη Γερμανία, την Αυστραλία, το Βέλγιο, τις ΗΠΑ.

Η τρίτη εντύπωση φαρμακερή. Σε αυτό το, ηθελημένο/αθέλητο πογκρόμ κατά των –όποιων -βιβλίων, που έκαιγε ο Χίτλερ, εμπλέκεται ο δήμος Φιλιατών. Αυτό το γεγονός όντως συνέβη στη γη των προγόνων μου κι ο αντιδήμαρχος αντί να αναλάβει το κόστος, τα ρίχνει σε αυτόν, που δεν πάτησε το πόδι του, στα βιβλία αλλά τον «έδωσε».

Κεραμίδα. Έχοντας γράψει δυο βιβλία, που έχουν εκδοθεί κι άλλα που δεν έχουν εκδοθεί, η είδηση αυτή με συγκλόνισε. Όχι, γιατί δεν υπάρχουν άλλες ειδήσεις. Αλλά γιατί σημαίνει κάτι. Σημαίνει την απαξίωση προς τον πολιτισμό. Σημαίνει την απαξίωση προς τη μάθηση. Σημαίνει την απαξίωση προς την αρχή της γνώσης. Γιατί η γνώση είναι δύναμη. Είναι το μοναδικό «όπλο», για να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο.

Στη χώρα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, στη χώρα των φιλοσόφων, εμείς οι Νεοέλληνες, οι τρομεροί, που βγαίνουμε με τις σημαιούλες και κατακεραυνώνουμε τους Τούρκους, τους Αλβανούς, τους Σκοπιανούς, ότι μας κλέβουν την ιστορία μας, πετάμε τα βιβλία μας, τον πολιτισμό μας. Τι διχασμός προσωπικότητας είναι αυτός; Πόση ανοησία;

Μου είναι αδιανόητο, να υπάρχουν άνθρωποι, μέσα στον χώρο της αυτοδιοίκησης, που οφείλει να είναι κύτταρο πολιτισμού, να πετούν τα βιβλία. Το πιο σημαντικό πράγμα, το πιο δημιουργικό πράγμα από την ανακάλυψη αυτού του κόσμου.

Τα γραπτά κείμενα, η γραφή άλλαξαν τη ροή της ιστορίας, τον τρόπο σκέψης μας. Κι εμείς ελαφρά τη καρδία, τα πετάμε σε μια χωματερή. Τόσο μας κόβει; Πόσο άξεστοι είμαστε τελικά; Πόσο αγροίκοι; Θα γυρνούσαν την πλάτη και θα μας έφτυναν οι πρόγονοί μας, που τα κείμενά τους μέχρι σήμερα απασχολούν την ανθρωπότητα. Που άλλαξαν την ιστορία επειδή υπήρχε γραπτός λόγος.

Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά, άνθρωποι, που διψούν για μόρφωση και δεν την έχουν κι εμείς δεν κάνουμε ούτε τον κόπο, να τους τα στείλουμε. Τους στερούμε το δικαίωμα στη γνώση, αφού δεν θέλουμε εμείς να απολαύσουμε το αγαθό της.

Για ποια ανάπτυξη μιλάμε; Για ποιον πολιτισμό μιλάμε; Αναρωτιόμαστε γιατί οι ξένοι δεν μας δίνουν τα γλυπτά του Παρθενώνα κι εμείς δεν δίνουμε αξία στον γραπτό λόγο; Ντροπή κι αίσχος ήταν αυτό που έγινε. Δεν θα μιλήσω για την παράνομη χωματερή, είναι απορίας άξιον πως αντέχουμε τους εαυτούς μας.

Περιμένω αν μη τι άλλο, από τη δημοτική αρχή μια δημόσια συγγνώμη από τους Θεσπρωτούς. Κι από τους Θεσπρωτούς λογοτέχνες, που κάνουν γνωστά αυτά τα μικροχώρια. Κι αν έχει κάποιος λόγο τιμής και τσίπα, γι΄ αυτό το πανελλαδικό και διεθνές ρεζιλίκι, που ντροπιάζει κάθε νοήμονα Θεσπρωτό, θα πρέπει αύριο, αν όχι χτες, να παραιτηθεί.

* Η Άννα Στεργίου είναι Θεσπρωτή κοινοβουλευτική συντάκτρια και συγγραφέας
annastergiou11@yahoo.com
Read More »
Έγκλημα εις βάρος των προγόνων μας… - Της Άννας Στεργίου* Έγκλημα εις βάρος των προγόνων μας… - Της Άννας Στεργίου* Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2019 Rating: 5

5η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ηπείρου (Π.Ε.Σ.Η) στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2019
5η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ηπείρου (Π.Ε.Σ.Η) στην Ηγουμενίτσα 
 
 

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, ενημερώνει ότι την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 πραγματοποιήθηκε η 5η συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ηπείρου (ΠΕΣΗ) στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου στην Ηγουμενίτσα.

Συμμετείχε το σύνολο των τακτικών του μελών κ.κ. Αλ. Πάσχος Πρόεδρος ΠΕΣΗ εκ του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, οι Α’, Β’ & Γ’ Αντιπρόεδροι κ.κ. Δ. Δημητρίου, Ι. Γκολομάζος και Ι. Μπούρης εκ των Επιμελητηρίων Ιωαννίνων, Άρτας και Πρεβέζης αντίστοιχα, και τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Γρ. Γκίκας, Ι Μήτσης και Χ. Τσάτσας εκ των Επιμελητηρίων Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας αντίστοιχα.

Την Συνεδρίαση παρακολούθησαν μέλη Δ.Σ των Επιμελητηρίων Ηπείρου, οι Διευθυντές των Επιμελητηρίων Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων και εκπρόσωποι της ΟΣΥΕ.

Τα θέματα που συζητήθηκαν είναι:
- οι τρέχουσες εξελίξεις στον Επιμελητηριακό Θεσμό με ειδική αναφορά στην δημιουργία Αγροτικού Τμήματος στα Επιμελητήρια,
- η δυνατότητες ίδρυσης ΚΥΕΠΙΧ & Δομών Στήριξης Επιχειρηματικότητας με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από την υλοποίησή τους,
- η επικείμενη Βεβαίωση στις Δ.Ο.Υ. των Τελών ΓΕΜΗ και των Επιμελητηριακών Συνδρομών,
- το φλέγον ζήτημα των Πνευματικών Δικαιωμάτων με αφορμή σχετική ενημέρωση του Επιμελητηρίου Ξάνθης και
- η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των Επιμελητηρίων της Ηπείρου σε διακρατικά προγράμματα (με αφορμή το πρόγραμμα COSΜΕ 2019 και την πρωτοβουλία World Tour Tourism.


Οι επόμενες συνεδριάσεις του ΠΕΣΗ προγραμματίσθηκαν για τα τέλη Οκτωβρίου στα Ιωάννινα και αρχές Δεκεμβρίου στην Άρτα.

Read More »
5η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ηπείρου (Π.Ε.Σ.Η) στην Ηγουμενίτσα 5η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ηπείρου (Π.Ε.Σ.Η) στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2019 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Εφαρμογή πολύχρωμων διαβάσεων πεζών

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2019
Ηγουμενίτσα: Εφαρμογή πολύχρωμων διαβάσεων πεζών 
 

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας στα πλαίσια των δράσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2019, δρομολόγησε την πιλοτική εφαρμογή δύο πολύχρωμων διαβάσεων πεζών έμπροσθεν της κεντρικής παιδικής χαράς Ηγουμενίτσας.

Ως εκ τούτου, την Πέμπτη και την Παρασκευή (19 - 20 Σεπτεμβρίου 2019), θα πραγματοποιηθούν εργασίες διαγράμμισης επί της οδού Εθνικής Αντίστασης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Ζητούμε την κατανόηση των πολιτών και παρακαλούμε τους διερχόμενους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διέλευση και στάθμευση επί των παραπάνω οδών.

Read More »
Ηγουμενίτσα: Εφαρμογή πολύχρωμων διαβάσεων πεζών Ηγουμενίτσα: Εφαρμογή πολύχρωμων διαβάσεων πεζών Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2019 Rating: 5

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΓΟΛΟΣ: ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2019
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΓΟΛΟΣ: ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ 
 
 

Με ασάφειες και αοριστίες απάντησε ο κ. Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, σε ερωτήματα που έθεσε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία κ. Γιάννης Γόγολος, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 16 – 9 – 2019. Αναλυτικότερα:

1.Για το θέμα του μη ορισμού κατά τόπον αρμόδιων Αντιδημάρχων για τις Περιφερειακές Ενότητες Ηγουμενίτσας, Πλαταριάς – Συβότων και Πέρδικας, αναφέρθηκε σε ένα νέο πιλοτικό μοντέλο διοίκησης του Δήμου, το οποίο θα εφαρμοστεί μεν, αλλά μπορεί και να μην πετύχει – όπως παραδέχθηκε ο ίδιος – και τόνισε πως ο θεσμός των χωρικών Αντιδημάρχων έχει δοκιμαστεί και αποτύχει. Αυτό βέβαια δημιουργεί την εξής απορία: ο θεσμός των χωρικών Αντιδημάρχων απέτυχε μόνο για τις τρεις προαναφερόμενες Ενότητες; Γιατί αλλιώς πως εξηγείται το γεγονός ότι ο … «αποτυχημένος» κατά τον κ. Δήμαρχο θεσμός, εφαρμόζεται και πάλι στις Ενότητες Παραποτάμου και Μαργαριτίου.

Ας σταματήσουν οι επικίνδυνοι πειραματισμοί και ας δοθεί λύση στο πρόβλημα, προς την κατεύθυνση που η παράταξή μας υπέδειξε με την προηγούμενη σχετική ανακοίνωσή της. Δηλαδή, με την ανάθεση σε κάποιους από τους ορισμένους ήδη Αντιδημάρχους, της κατά τόπο αρμοδιότητας των προαναφερομένων Ενοτήτων ή με τον ορισμό Εντεταλμένων Συμβούλων ή με την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις Κοινότητες των Ενοτήτων και ιδίως σε αυτές που έχουν πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων όπως τα Σύβοτα, η Πλαταριά και η Πέρδικα, χωρίς να αποκλείονται βέβαια και οι υπόλοιπες μικρότερες σε πληθυσμό Κοινότητες.

2.Μη ικανοποιητικές και αντιφατικές απαντήσεις δόθηκαν και για το ζήτημα της παροχής οδηγιών προς τους Προέδρους και τα Συμβούλια των Κοινοτήτων, σχετικά με την έναρξη της Δημοτικής Περιόδου. Οι Πρόεδροι και οι Σύμβουλοι έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στην …τύχη τους, χωρίς να έχουν οριστεί αρμόδιοι υπάλληλοι για κάθε Κοινότητα (προβλέπεται στη νομοθεσία) και χωρίς κανένας να τους έχει ενημερώσει επίσημα για τον τρόπο διοίκησης των Κοινοτήτων, μετά τις τελευταίες νομοθετικές αλλαγές. Αλλά και όσοι εξ΄ αυτών με δική τους πρωτοβουλία (όπως π.χ. ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Σελεύκειας) ζήτησαν να τους παραδοθούν Πρακτικά Συνεδριάσεων των απελθόντων Συμβουλίων, βιβλία πρωτοκόλλου και άλλα βασικά έγγραφα, δεν είχαν καμία θετική απάντηση, γεγονός που προκαλεί απορίες σχετικά με την ορθή λειτουργία ορισμένων Κοινοτήτων την προηγούμενη Δημοτική Περίοδο 2014 – 2019 ο Δήμος και οι κοινότητες έχουν συνέχεια δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης και σας καλούμε να παραδοθούν το βιβλίο των πρακτικών συνεδριάσεων και το βιβλίο πρωτοκόλλου. Μέσα σε αυτό το χαώδες περιβάλλον, ο Δήμος ζητάει από τις κοινότητες να καταθέσουν άμεσα προτάσεις για το Τεχνικό Πρόγραμμα, ενώ ο ίδιος ο Δήμαρχος σε συνάντηση που είχε μόνος του με τους Προέδρους, τους ανέφερε ότι δεν υπάρχουν χρήματα ακόμα και για την κάλυψη των βασικών αναγκών, ενώ για τις πάγιες προκαταβολές ούτε κουβέντα. Θα μπορούσε να κάνει προγραμματισμό το ποσό που δικαιούται το κάθε δημοτικό διαμέρισμα για το έτος 2020 και τα τοπικά συμβούλια να βάλουν προτεραιότητα των έργων.

Καιρός είναι να σταματήσουν οι ερασιτεχνισμοί και να οργανωθεί μια συστηματική ενημέρωση των Προέδρων και Συμβουλίων, σχετικά με τον νέο τρόπο λειτουργίας των Κοινοτήτων. Αν η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί, η Παράταξή μας προσφέρεται με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτουν τα στελέχη της να συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή. Αρκεί η Δημοτική Αρχή να το θελήσει.

3. Χωρίς απαντήσεις , χωρίς να πείθει τους Δημοτικούς Συμβούλους και το ακροατήριο για το θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας για τους << εξαφανισμένους φακέλους >> ένα θέμα πολύ σοβαρό στο οποίο πρέπει να έρθει στην ημερήσια διάταξη ως μοναδικό θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο και να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις χωρίς μισόλογα και με υπευθυνότητα.

4.Για το θέμα <<Τουριστική Προβολή>> να σας θυμίσω ότι στον εγγεγραμμένο προϋπολογισμό του 2019 το ποσό είναι 3000,00 ευρώ. Τώρα μας φέρνετε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που δεν καθορίζει ακριβώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της προβολής, δεν έχετε επιδιώξει καμία συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου-Επιμελητήριο και ως πρόεδρος της ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ ούτε καμία συνεργασία με τους όμορους Δήμους της Ηπείρου για μια ολοκληρωμένη και σοβαρή προβολή όπως απατούνε οι καιροί που ζούμε . Επίσης δεν καταλαβαίνω την αγωνία σας να το υπερψηφίσουμε εμείς όπως επίσης και τον εκπρόσωπο σας που πιθανόν τον ορίσατε εσείς, δεν δικαιολογείτε αλλιώς η ανάρτηση του Γενικού Γραμματέα σε μέσω κοινωνικής δικτύωσης για τα ευρωπαϊκά προγράμματα να μας εγκαλεί για τον λόγο που δεν τα ψηφίσαμε. Πολύ πρεμούρα για τα ευρωπαϊκά προγράμματα γιατί άραγε?. Ο ρόλος και τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα είναι άλλα για αυτό ας επικεντρωθεί σε αυτά για το καλό του Δήμου και να αφήσει τους Δημοτικούς Συμβούλους να ψηφίζουν ελεύθερα για τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε.

5.Είναι πρωτοφανές και μας προκαλεί πολλά ερωτήματα κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και όταν βρισκόμασταν στη διαδικασία ψηφοφορίας στο κάθε θέμα ο Δήμαρχος διέκοπτε τη διαδικασία και σχολίαζε την ψήφο των συμβούλων μας αρνητικά σε σημείο να προσβάλει συμβούλους , τον καλούμε δημόσια να σέβεται τη διαδικασία και τους συμβούλους όπως προβλέπει ο θεσμός του Δημάρχου και ο κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου.

Γραφείο τύπου Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία

Read More »
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΓΟΛΟΣ: ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΓΟΛΟΣ: ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2019 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Με επιτυχία η εκδήλωση "Στην πόλη περπατώ & ποδηλατώ…τη ζωή μου ωφελώ"

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2019
Ηγουμενίτσα: Με επιτυχία η εκδήλωση "Στην πόλη περπατώ & ποδηλατώ…τη ζωή μου ωφελώ" 
 
 

Με επιτυχία στέφτηκε η εκδήλωση για τα οφέλη του περπατήματος και της ποδηλασίας στην υγεία μας που υλοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο «Πάνθεον» την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019, σε συνδιοργάνωση του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας.

Στην ημερίδα, που είχε θέμα «Στην πόλη περπατώ & ποδηλατώ…τη ζωή μου ωφελώ» και που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί ο Δήμος Ηγουμενίτσας κατά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου), αναλύθηκαν τα οφέλη της άσκησης στη σωματική υγεία από τον κ. Χρυσόστομο Γούλα, Ειδικευόμενο Παθολογίας στο ΓΝ Φιλιατών, τα οφέλη της άσκησης στην ψυχική υγεία από την κα Σπυριδούλα Πέτσιου, Ψυχολόγο Msc, Επιστημονικά Υπεύθυνη του ΚΨΥ Ηγουμενίτσας, ενώ η κα Ναταλία Κάτσιου, Φυσικοθεραπεύτρια αναφέρθηκε στις έννοιες «κίνηση» και «άσκηση». Τέλος ο κ. Παναγιώτης Ζύλης, μέλος του ποδηλατικού ομίλου Ηγουμενίτσας «ΑΠΕΙΡΟΣ» παρουσίασε χρήσιμες συμβουλές για σωστή ποδηλασία, ενώ ο κ. Σωτήρης Σερδένης, Οικονομολόγος, ανέλυσε το σύστημα και τον τρόπο χρήσης των κοινόχρηστων ποδηλάτων στην Ηγουμενίτσα.

Παράλληλα με την ημερίδα, στο χώρο του Πάνθεον, λειτούργησε Έκθεση κατασκευών και ζωγραφικής, από τα ΚΔΑΠ Δίαυλος και Αρίων του Δήμου Ηγουμενίτσας, με θέμα «Εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απευθύναν ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας κ. Πέτρος Οικονομίδης.

Read More »
Ηγουμενίτσα: Με επιτυχία η εκδήλωση "Στην πόλη περπατώ & ποδηλατώ…τη ζωή μου ωφελώ" Ηγουμενίτσα: Με επιτυχία η εκδήλωση "Στην πόλη περπατώ & ποδηλατώ…τη ζωή μου ωφελώ" Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2019 Rating: 5

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2019
Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας
 
 

Καλείστε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας που θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:00’ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου (οδός Σουλίου αρ.3) για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:

ΘΕΜΑ 1ο
Έγκριση άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης για ένα επιπλέον έτος της σύμβασης με τίτλο: «ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΕ ΠΕΡΔΙΚΑΣ ΚΑΙ ΣΥΒΟΤΩΝ».
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 2ο
Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής με την αριθμ. 211/2019 απόφασή της για έγκριση σύναψης εξώδικου συμβιβασμού μαζί με τους όρους αυτού και κατάργηση δικών, μεταξύ του Δήμου Ηγουμενίτσας, ως εκμισθωτή του κάμπινγκ Δρεπάνου και της μισθώτριας εταιρίας αυτού «ΖΩΤΟΥ Α.ΜΑΡΚΑΤΣΕΛΗΣ Α. ΟΕ» , μετά την έκδοση της 51/2018 οριστικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 3ο
Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής με την αριθμ. 165/2019 απόφασή της για έγκριση σύναψης εξώδικου συμβιβασμού μεταξύ του Δήμου Ηγουμενίτσας και του Νικόλαου Τακλάκογλου του Ιωάννη, σχετικά με αποζημίωσή του σε χρήμα για ρυμοτομούμενο τμήμα της ιδιοκτησίας του, αντί της ανταλλαγής του με δημοτική έκταση, καθώς επίσης και ανάκληση της με αριθμό 148/2015 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου περί ανταλλαγής ακινήτων.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 4ο
Εισήγηση της ΕΠΖ σχετικά με την από 27-02-2019 αίτηση του Ηλία Παπαευθυμίου του Ευάγγελου, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου 07Ν στο ΟΤ 31 εντός σχεδίου πόλης οικισμού Συβότων, Δήμου Ηγουμενίτσας και ζητά να εκμισθώσει, το με αριθμό 01 όμορο στην ιδιοκτησία του, δημοτικό οικόπεδο με σκοπό την αξιοποίηση αυτού μέσω αθλητικών δραστηριοτήτων.
Εισηγητής: Λώλης Ηλίας - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 5ο
Εισήγηση της ΕΠΖ σχετικά με την από 18-01-2019 αίτηση του Ζαχαριάδη Σωτήριου του Ιωάννη για ανταλλαγή έκτασης, από το τεμάχιο που βρίσκεται στο Ο.Τ. 105 της Τ.Κ. Πέρδικας με τμήμα του υπ’ αριθ. 01 τεμαχίου στο Ο.Τ. 165 στη θέση «Βουνίστρα» της Τ.Κ. Πέρδικας, λόγω ρυμοτομίας.
Εισηγητής: Λώλης Ηλίας - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 6ο
Επί αιτήσεως Αθανάσιου Λαχανίδη, για παραχώρηση χρήσης νερού προς άρδευση θερμοκηπίου από κοινοτικό πηγάδι που βρίσκεται στο με αριθ. 2791 τεμάχιο διανομής Αγροκτήματος Πέρδικας, προκειμένου να του χορηγηθεί άδεια χρήσης ύδατος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας.
-Εισηγητής: Κώστας Ελευθέριος – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 7ο
Χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου "Διαμόρφωση χώρου και δρόμου υπαίθριου θεάτρου Ηγουμενίτσας".
-Εισηγητής: Γκίκας Μιχαήλ – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 8ο
Χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου "Διαμόρφωση δρόμου στον παλαιό οικισμό Πλαταριάς".
-Εισηγητής: Γκίκας Μιχαήλ – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 9ο
Χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου "Κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς στον Δήμο Ηγουμενίτσας".
-Εισηγητής: Γκίκας Μιχαήλ – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 10ο
Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών, 1ου Πρωτοκόλλου Κανονισμού Τιμών Μονάδας Νέων Εργασιών, και χορήγηση παράταση προθεσμίας του έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΓΗΠΕΔΟΥ Τ.Κ. ΚΑΣΤΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ».
-Εισηγητής: Γκίκας Μιχαήλ – Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 11ο
Ορισμός μέλους και του αναπληρωτή του στην επιτροπή διαχείρισης προγράμματος (Ε.Δ.Π.) της «ΕΔΠ LEADER 2014-2020».
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 12ο
Ορισμός μελών για τη συγκρότηση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 13ο
Ορισμός Δημοτικών Συμβούλων για τη συγκρότηση της Επιτροπής της παρ. 5 του άρθρου 186 του N.3463/06 για την εκτίμηση της αξίας ακίνητων και κινητών πραγμάτων οι οποίες πρόκειται να εκποιηθούν, να αγοραστούν, να ανταλλαγούν, να μισθωθούν ή να εκμισθωθούν.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 14ο
Εκλογή δυο εκπροσώπων από τις παρατάξεις της μειοψηφίας για τη συμμετοχή τους στην Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου, όταν αυτή επιλαμβάνεται κατά τις διατάξεις του Ν.3584/2007, υποθέσεων ως πειθαρχικό όργανο.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 15ο
Συγκρότηση Επιτροπής διεξαγωγής δημοπρασίας μίσθωσης ακινήτων, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ.1 του ΠΔ 270/1981.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 16ο
Συγκρότηση Επιτροπής Διαχείρισης Εγκαταλελειμμένων Οχημάτων.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 17ο
Ορισμός μελών για τη συγκρότηση της Επιτροπής Εκτίμησης Καταλληλότητας Ακινήτων (άρθρο 7 παρ.1 του ΠΔ 270/1981).
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 18ο
Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου ως Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και των παραγωγικών τάξεων που θα εκπροσωπηθούν σ’ αυτήν.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.
Read More »
Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2019 Rating: 5

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ - ΤΡΙΤΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2019
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ - ΤΡΙΤΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ 
 
 

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΤΡΙΤΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 10 π.μ. στον ΟΤΕ

Εργαζόμενοι – εργαζόμενες στα τουριστικά επαγγέλματα, άλλη μια καλοκαιρινή τουριστική σαιζόν φτάνει στο τέλος της. Σε λίγες ημέρες οι περισσότεροι από σας θα βρεθείτε ξανά στην ανεργία. Όσοι από σας κατάφεραν να εξασφαλίσουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων είναι «τυχεροί» γιατί θα πάρουν το «επίδομα» ανεργίας και κουτσά στραβά θα βγάλουν τον χειμώνα, οι υπόλοιποι θα αρκεστούν στα ψίχουλα του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης .

Συναδέλφισες- συνάδελφοι, ο κλάδος του τουρισμού ο οποίος προβάλλεται από όλες τις κυβερνήσεις ως μια από τις βασικές ατμομηχανές στην χώρα μας, αποτελεί ίσως την πιο χαρακτηριστική επιβεβαίωση για το ότι η «ανάπτυξη για όλους» που τάζει η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η «δίκαιη ανάπτυξη» που έλεγε η προηγούμενη, στηρίζονται στο τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το «ρεκόρ» του τουρισμού τα τελευταία χρόνια σε έσοδα, αφίξεις κ.λ. πάνε «πακέτο» με την μείωση των μισθών, την αύξηση της μερικής απασχόλησης και της ευελιξίας. Η τελευταία δεκαετία που ήταν και περίοδος κρίσης, αποτέλεσε την καλύτερη περίοδο σε επιδόσεις στην ιστορία του Ελληνικού τουρισμού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου τουρισμού το 2018, ήτανε η καλύτερη χρονιά σε επιδόσεις, οι διεθνείς αφίξεις άγγιξαν τα 33 εκατομμύρια και τα έσοδα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Η μεγάλη αύξηση των αμιγώς τουριστικών εσόδων, για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα 16 δις ευρώ. Η τάση αύξησης των εσόδων μάλιστα συνεχίστηκε και το πρώτο εξάμηνο του 2019 όπου καταγράφηκαν αυξημένα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018 παραπάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ.

Όλα τα παραπάνω αποκαλύπτουν πως πίσω από την βιτρίνα των 5 αστέρων ξενοδοχείων και των χιλιάδων επιχειρήσεων του κλάδου του τουρισμού κρύβεται η εκμετάλλευση χιλιάδων εργαζομένων που ξεζουμίζουν οι εργοδότες, έχοντας και την στήριξη των εργατοπατέρων της ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, που πλειοψηφούν στην Διοίκηση της Ομοσπονδίας. Είναι αυτοί οι εργατοπατέρες που υπέγραψαν κλαδική σύμβαση που νομιμοποίησε ανοιχτά την επταήμερη εργασία. Σε αυτήν προβλέπεται ότι εφ΄ όσον η πληρότητα είναι πάνω από 70%, οι εργοδότες μπορούν να αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν κάθε μέρα τις περιόδους από 1η Ιούνη έως 30 Σεπτέμβρη και από 15 Δεκέμβρη έως 15 Φλεβάρη. Πάνω σ΄αυτό το έδαφος, έχει ανοίξει η όρεξη των επιχειρηματιών του κλάδου για περισσότερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα αιτήματα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στην συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εργασίας στα τέλη Αυγούστου και με διάφορα προσχήματα ζήτησε την περαιτέρω μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους (μείωση ασφαλιστικών εισφορών), με εφαρμογή της κλαδικής Σ.Σ.Ε. (δηλαδή ακόμη πιο χαμηλότεροι μισθοί), ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, ενίσχυση της εργοδοτικής ασυδοσίας, ώστε να αναγκάζουν τον εργαζόμενο να δουλεύει όσες ώρες θέλουν και όποτε θέλουν.

Συναδέλφισες – συνάδελφοι, η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση της Ν.Δ. σε λίγες μέρες θα καταθέσει στην βουλή για ψήφιση, το λεγόμενο «αναπτυξιακό νομοσχέδιο» όπου μεταξύ φοροαπαλλαγών και φοροελαφρύνσεων των επιχειρηματιών, προβλέπει παραπέρα τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, πλήρη ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, κατάργηση συνδικαλιστικών ελευθεριών και δημοκρατικών κατακτήσεων. Απέναντι σ΄ αυτήν την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης, μόνη λύση και πραγματική διέξοδος για τους εργαζόμενους και στον κλάδο του τουρισμού, είναι η άνοδος της οργάνωσης και των αγώνων, η ενιαία πάλη για να μπουν μπροστά οι δικές μας ανάγκες, τα δίκαια αιτήματα για Συλλογικές Συμβάσεις, με ουσιαστικές αυξήσεις και υποχρεωτική εφαρμογή για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, 7ωρο – 5ήμερο, 35ωρο με δύο συνεχόμενα ρεπό, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ
ΤΡΙΤΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

Read More »
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ - ΤΡΙΤΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ - ΤΡΙΤΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2019 Rating: 5

Ξεκινούν οι εγγραφές για τον 4ο Παράκτιο Δρόμο Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2019
Ξεκινούν οι εγγραφές για τον 4ο Παράκτιο Δρόμο Ηγουμενίτσα 
 
 

Ο Γ.Σ ΠΡΩΤΕΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ διοργανώνει τον «4ο Παράκτιο Δρόμο» την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 στην Ηγουμενίτσα.

Ο αγώνας διεξάγεται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας ,το ΔΗΜΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ και την Ε.Α.Σ Σ.Ε.Γ.Α.Σ. ΗΠΕΙΡΟΥ .

Ο Αγώνας που έχει γίνει θεσμός για την πόλη της Ηγουμενίτσας πραγματοποιείται για 4η συνεχόμενη χρονιά και περιλαμβάνει διαδρομές 5 & 10 χιλιομέτρων οι οποίες είναι πιστοποιημένες από τον ΣΕΓΑΣ.

Επίσης θα διεξαχθεί και παιδικός αγώνας 1 χιλιομέτρου για μαθητές Δημοτικού Σχολείου(Γ έως και ΣΤ Δημοτικού).

Οι διαδρομές έχουν αφετηρία και τερματισμό το ΠΑΝΘΕΟΝ και περιλαμβάνουν μια φανταστική διαδρομή δίπλα στη θάλασσα στην πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας.

Η συμμετοχή για τα 5 και 10 χλμ είναι 5€ ενώ για τον παιδικό είναι Δωρεάν.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.paraktios.eu καθώς και στην σελίδα στο Facebook: www.facebook.com/paraktios.igoumenitsas/ .

Read More »
Ξεκινούν οι εγγραφές για τον 4ο Παράκτιο Δρόμο Ηγουμενίτσα Ξεκινούν οι εγγραφές για τον 4ο Παράκτιο Δρόμο Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2019 Rating: 5

Απολογισμός πεπραγμένων της διοίκησης Νταή στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2019
Απολογισμός πεπραγμένων της διοίκησης Νταή στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας
 


Στην Ελλάδα, ο ρόλος των μεταφορών και της εφοδιαστικής διαμορφώνεται τόσο από τη θέση της χώρας στο διεθνές σύστημα μεταφορών όσο και από τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς. Η γεωγραφική θέση της χώρας είναι στρατηγική, ως πύλη Ανατολής και Δύσης. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει έναν ελκυστικό τόπο για επενδύσεις στους κλάδους του εφοδιασμού και των μεταφορών. Ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο για την ανάπτυξη της Ηπείρου και της χώρας μας στον τομέα των μεταφορών αλλά και του τουρισμού αποτελεί το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αλματώδη και προοδευτικά ανοδική αύξηση της μεταφορικής κίνησης επιβατών και εμπορευμάτων.

Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας γεωγραφικά είναι το πλησιέστερο λιμάνι της Ελλάδος με την Ιταλία και τις Βαλκανικές χώρες της Αδριατικής Θάλασσας, αποτελώντας έτσι μία σημαντική γέφυρα ανθρώπων και εμπορευμάτων από και προς τη Δυτική Ευρώπη. Ετησίως, διακινούνται από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας 2,5 εκατομμύρια επιβάτες και περίπου 230.000 φορτηγά, από και προς λιμένες εσωτερικού και εξωτερικού. Οι προοπτικές του δε, φαίνονται ελπιδοφόρες. Όπως αποδεικνύεται και από μελέτες πρόβλεψης το μεταφορικό έργο του λιμένα σε χρονικό ορίζοντα μέχρι και το 2050 θα αγγίζει μόνο για το λιμένα εξωτερικού τα 2 εκ. επιβάτες, 380.000 φορτηγά και 500.00 οχήματα.

 
Δράσεις που υλοποιήθηκαν:

1. Επισπεύσαμε τις διαδικασίες λειτουργίας της Β΄ Φάσης του λιμένα – μια εργολαβία που ξεκίνησε το 2008. Καταφέραμε σε σύντομο χρονικό διάστημα με συντονισμένες ενέργειες των Υπουργείων να θέσουμε σε λειτουργία τον νέο τερματικό σταθμό (Terminal 2). Σημαντική παρέμβαση το ότι ολοκληρώσαμε την διαπλάτυνση και εκβάθυνση του διαύλου ναυσιπλοΐας που διασφαλίζει την ασφάλεια των πλόων.

2. Διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση που αφορά την αποπεράτωση του Τερματικού Σταθμού Τ3 (που απεντάχθηκε από τα έργα της Β’ Φάσης) από το συγχρηματοδοτούμενο έργο με ακρωνύμιο «DOCK –BI (Development of Connections between the Key port of Brindisi and Igoumenitsa)» του προγράμματος Interreg V/A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020, ο εργολάβος έχει ήδη εγκατασταθεί.

3. Σημαντική εξέλιξη όμως είχαμε στην Γ1 φάση που κινδύνευσε με απένταξη, εντάχθηκε στην νέα προγραμματική περίοδο, ένα έργο που εργασίες του προχωράνε με σταθερούς ρυθμούς, εντός χρονοδιαγράμματος και απρόσκοπτα. Με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τον 12/2021.

4. Προχωρήσαμε στην «Επικαιροποίηση – τροποποίηση γενικού Προγραμματικού σχεδίου (master plan) Λιμένα Ηγουμενίτσας στα πλαίσια υλοποίησης του έργου POSEIDON MED II και εκδόθηκε η σχετική απόφαση της ΕΣΑΛ που αφορά την παρέμβαση για την πρόβλεψη δημιουργία εγκαταστάσεων LNG στο Λιμένα Ηγουμενίτσας.

5. Με την ενεργή υποστήριξη των Υπουργείων Ναυτιλίας και Οικονομίας (06/2016) και Μεταφορών, προχωρήσαμε στην ανάπτυξη του διπολικού Εμπορευματικού κέντρου Ηγουμενίτσας στην θέση Γκρίκα στα πλαίσια του προγράμματος ADRI-UP, που είναι ενταγμένο στον τομέα χρηματοδότησης «Συνδέοντας την Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνολικού προϋπολογισμού 23 εκατ. ευρώ, για το ελληνικό σκέλος 12 εκ. ευρώ . Ένα έργο που με εταίρους τα λιμάνια της Αγκόνας-Τεργέστης και την Περιφέρεια Ηπείρου. Την 05η Ιουλίου 2019 κατατέθηκε από την Επιχειρηματικό Πάρκο Ηγουμενίτσας Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρία (δ.τ. «ΕΠΙΧΕΙ.ΠΑ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Α.Ε.»), θυγατρική της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε., ο Φάκελος αδειοδότησης για την έκδοση ΚΥΑ στο αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

6. Πολυτροπικός μεταφορικός διάδρομος ADRIETA που συνδέει την εφοδιαστική αλυσίδα μακροπεριφέρειας Αδριατικής / Ιονίου με την περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε σε άμεση συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και αποτελεί ίσως παράδειγμα μετουσίωσης γόνιμων προβληματισμών των εμπλεκομένων στη λιμενική κοινότητα, καθώς και πρότυπο διασυνοριακής συνεργασίας, για ένα έργο το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του, θα εκτείνεται από τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και τη Βάρνα, μέχρι τη νοτιοδυτική Μεσόγειο και τη Βαρκελώνη.

Μέλη τεχνικής επιτροπής:

Μέλη Τεχνικής Επιτροπής ADRIETA
Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.
Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης Α.Ε.
Οργανισμός Λιμένος Βόλου Α.Ε.
Οργανισμός Λιμένος Πάτρας Α.Ε.
Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.
Central Adriatic Ports Authority (Ancona Port)
East Adriatic Sea Ports Authority (Trieste Port)
South Adriatic Sea Ports Authority (Bari Port)
Ravenna Port Authority
Rete Autostrade Mediterranee (RAM)
Port of Burgas

7. Αλλά και στον τομέα του τουρισμού:
- Σχετικά με την Μαρίνα Ηγουμενίτσας έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι Τεχνικές υποστηρικτικές μελέτες και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και κατατέθηκε ο φάκελος στο Υπουργείο Τουρισμού, προσπαθώντας να προσπεράσουμε τα όσα εμπόδια παρουσιάζονται.
- Τα καταφύγια σκαφών στα Σύβοτα (το οποίο είναι πλέον τουριστικό) – στην Πλαταριά και την Σαγιάδα, βρίσκονται σε διαδικασία αναβάθμισης σε τουριστικά, δημιουργείται ένα θαλάσσιου μέτωπο τουρισμού σκαφών αναψυχής στην Θεσπρωτία, δυναμικότητας συνολικά 650 σκαφών.

Στα Σύβοτα έχουν γίνει οι παρακάτω παρεμβάσεις :
- Τοποθέτηση ρεμέντζων για την αγκυροβολία των σκαφών
- Αναβάθμιση του δικτύου φωτισμού
- Τοποθέτηση pillars για την ρευματοδότηση και υδροδότηση των σκαφών
- Είναι επίσης έτοιμη η Μελέτη και τα Τεύχη Δημοπράτησης για την πλωτή εξέδρα

Στην Πλαταρία έχουν γίνει οι παρακάτω παρεμβάσεις:
- Αναβάθμιση του δικτύου φωτισμού
- Τοποθέτηση pillars για την ρευματοδότηση και υδροδότηση των σκαφών
- Κατατέθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ο φάκελος αδειοδότησης για την λειτουργία υδατοδρομίου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, αναμένονται οι σχετικές εγκρίσεις από τα αρμόδια υπουργεία.

8. Μάιο του 2016 η Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. προχώρησε σε σύναψη Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με το Δήμο Ηγουμενίτσας (αριθμ. 123/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας και αρθιμ. απόφαση 31/2016 του Διοικητικού Συμβουλίου της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.), που αποσκοπεί:
i. Στον κοινό σχεδιασμό εποικοδομητικών αναπτυξιακών πολιτικών.
ii. Την εφαρμογή πολιτικών εξωστρέφειας για την δημιουργία πλούτου και κατ΄ επέκταση θέσεων εργασίας στην περιοχή.
iii. Την από κοινού επίλυση των προβλημάτων των πολιτών, που άπτονται της λειτουργίας του λιμανιού.

9. Η ΟΛΗΓ ΑΕ, παρότι έχει εκπονήσει ολοκληρωμένη πρόταση αποχαρακτηρισμού της Χερσαίας Ζώνης, όπως αυτή διατυπώθηκε στην υπ΄αριθμ. 1/2017 απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, διαπίστωσε ότι η διαδικασία επανακαθορισμού οριογραμμής αιγιαλού και παραλίας για το σύνολο των εκτάσεων που καλύπτει η Χερσαία Ζώνη Λιμένα Ηγουμενίτσας είναι ιδιαιτέρως χρονοβόρα λόγω της ιδιαιτερότητας των ζητημάτων που αφορούν σε τμήματα των εκτάσεων αυτών. Για το λόγο αυτό, προτιμήθηκε η τμηματική αντιμετώπιση των εκτάσεων. Ειδικότερα:

· Για το τμήμα της χερσαίας ζώνης που είναι ενταγμένο στο Master Plan του Λιμένα, με δεδομένη τη νομιμότητα των υφιστάμενων κατασκευών, έχει ήδη αποσταλεί η με αριθμ. πρωτ. 7302/10-10-2018 αίτηση προς την Κτηματική Υπηρεσία Θεσπρωτίας για τον επανακαθορισμό της οριογραμμής αιγιαλού και παραλίας του τμήματος αυτού, καθώς και το 5257/05-07-2019 έγγραφο μετά και την νομιμοποίηση των έργων από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων.

· Για το τμήμα από το ΤΕΙ έως το άκρο της παραλίας «ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΙ», η ΟΛΗΓ ΑΕ ολοκληρώθηκε η νομιμοποίηση των υφιστάμενων κατασκευών. Ειδικότερα έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική μελέτη για το τμήμα αυτό και εκδόθηκε σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων που αφορά τη νομιμοποίησή τους (αρ.πρωτ. 3122.1-Τ04/14327/2019/22-02-2019 ΑΔΑ: ΩΔΘΚ4653ΠΩ-72Κ), προκειμένου να προχωρήσει ο επανακαθορισμός του αιγιαλού. Η απόφαση έχει αποσταλεί στην ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ με το αρ.πρωτ. ΟΛΗΓ Α.Ε.: 1762/04-03-2019 έγγραφο με όλα τα τοπογραφικά διαγράμματα αναλυτικά προκειμένου να προχωρήσει αρμοδίως στον καθορισμό αιγιαλού παραλία.

· Για το τμήμα που απομένει, από τον Παλαιό Λιμένα (σημείο που ολοκληρώνεται το Master Plan) μέχρι το ΤΕΙ, αναμένεται η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης και η νομιμοποίηση του κτιρίου ΠΑΝΘΕΟΝ και των προσχώσεων.

10. Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας σε μια προσπάθεια ανάπλασης της παραλιακής ζώνης που βρίσκεται στη δικαιοδοσία του, προχωρά σε μια σειρά από παρεμβάσεις. Ήδη υλοποίηθηκε η πεζοδρόμηση και διαμόρφωση ενός τμήματος που καλύπτει την περιοχή της πλευράς πίσω από το παρκινγκ («Λιμανάκι»), καθώς και το μέτωπο όπισθεν του κτηρίου «Πάνθεον» έως και την πίσω είσοδο του Τελωνείου. Επίσης, έχει ανοίξει η περιοχή στο χώρο του Παλαιού Λιμένα στην πίσω πλευρά του παρκινγκ, έναντι της Περιφέρειας με ελεύθερη διέλευση για τον πολίτη.

Η νέα παρέμβαση βάση της 134/2018 απόφασης Δ.Σ. Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. για διενέργεια ηλεκτρονικού μειοδοτικού διαγωνισμού ύψους 156.364,18 € πλέον Φ.Π.Α., αφορά «Εργασίες ανάπλασης στον Παλαιό Λιμένα Ηγουμενίτσας». Οι εργασίες της οποίας βρίσκονται υπό υλοποίηση από τον εργολάβο που προέκυψε από την διαγωνιστική διαδικασία.

Τέλος την 9η Αυγούστου 2019 αποσφραγίστηκαν οι προσφορές του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου σύμφωνα με το άρθρο 264 του Ν.4412/2016 με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής, για την εκπόνηση του έργου με τίτλο ''ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ Β’ ΦΑΣΗΣ ΕΩΣ ΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΠΑΡΓΗΣ'' με προϋπολογισμό 813.008,13 € πλέον Φ.Π.Α. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και η ανακήρυξη του αναδόχου θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων από το διαγωνισμό διαδικασιών.

Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αποτελεί τον κρίκο που συνδέει την Ευρώπη με την Ήπειρο και την Βόρεια Ελλάδα. Η εξωστρέφεια στον τομέα των μεταφορών χτίζεται μέσα από συνεργασίες εμπιστοσύνης με τις χώρες που βρέχονται από την θάλασσα του Ιονίου και της Αδριατικής σε μια προσπάθεια το λιμάνι της Ηγουμενίτσας να αποτελεί πραγματικά πύλη εισόδου για τις μεταφορές από και προς τα βαλκάνια και την Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος
της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.
Ανδρέας Ε. Νταής
Read More »
Απολογισμός πεπραγμένων της διοίκησης Νταή στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας Απολογισμός πεπραγμένων της διοίκησης Νταή στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2019 Rating: 5

Αυτόφωρες συλλήψεις ατόμων και σχηματισμοί δικογραφιών για διάφορα ποινικά αδικήματα

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2019
Αυτόφωρες συλλήψεις ατόμων και σχηματισμοί δικογραφιών για διάφορα ποινικά αδικήματα 
 

Στο πλαίσιο αστυνομικών ελέγχων, κατά το τελευταίο 24ωρο, πραγματοποιήθηκαν αυτόφωρες συλλήψεις και σχηματισμοί δικογραφιών, για διάφορα ποινικά αδικήματα, από αστυνομικούς της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.

Αναλυτικότερα, συνελήφθησαν:

· Xθες (20-09-2019) το πρωί σε χωριό του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) Άρτας και του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 58χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και παράνομη οπλοκατοχή. Ειδικότερα, ο 58χρονος συνελήφθη διότι στην κατοχή του καθώς και σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, τρεις συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (45,76) γραμμαρίων, ένα κυνηγετικό όπλο, το οποίο κατείχε παράνομα και δύο σφαίρες αγνώστου διαμετρήματος.
Χθες (20-09-2019) το πρωί στο Δελβινάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου, ένας 40χρονος αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσαν τρεις καταδικαστικές αποφάσεις των Μονομελών Πλημμελειοδικείων Αργοστολίου και Σάμης Κεφαλληνιάς, συνολικής ποινής φυλάκισης έξι (6) μηνών και χρηματικής ποινής (500) ευρώ, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

· Χθες (20-09-2019) το μεσημέρι στο 12ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, τέσσερις ημεδαποί, ηλικίας 29, 20, 24 και 23 ετών, κατηγορούμενοι για απόπειρα κλοπής. Συγκεκριμένα, οι τέσσερις δράστες, χθες το μεσημέρι στον Βράχο Πρέβεζας, εισήλθαν από ανασφάλιστη πόρτα σε μονοκατοικία χωρίς ωστόσο να αφαιρέσουν κάποιο αντικείμενο. Κατασχέθηκε το Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν καθώς και ένα διαρρηκτικό εργαλείο που βρέθηκε στην κατοχή τους.
Σχηματίστηκε δικογραφία από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας σε βάρος 41χρονου ημεδαπού, ο οποίος εμπλέκεται σε μία υπόθεση εξαπάτησης ηλικιωμένης στην Άρτα καθώς και σε δύο απόπειρες. Συγκεκριμένα, ο δράστης, προχθές (19-09-2019) το μεσημέρι στην πόλη της Άρτας, εισήλθε στα σπίτια τριών ηλικιωμένων γυναικών προσποιούμενος ότι είναι φίλος συγγενικού τους προσώπου και με το πρόσχημα ότι θα παραλάβει προσωπικά τους έγγραφα αντί αυτών, κατάφερε να αποσπάσει από τη μία ηλικιωμένη γυναίκα το χρηματικό ποσό των (500) ευρώ.

Read More »
Αυτόφωρες συλλήψεις ατόμων και σχηματισμοί δικογραφιών για διάφορα ποινικά αδικήματα Αυτόφωρες συλλήψεις ατόμων και σχηματισμοί δικογραφιών για διάφορα ποινικά αδικήματα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2019 Rating: 5

«Ωραία περπατήματα» της Παραμυθιάς - Γράφει ο Γιώργος Λεκάκης

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2019
«Ωραία περπατήματα» της Παραμυθιάς - Γράφει ο Γιώργος Λεκάκης
 

Η Παραμυθιά είναι ένας απ’ τους ωραιότερους προορισμούς! Με το όρος Κορίλα από πάνω της και τον δακρύρροο Κωκυτό στα πόδια της… Μπορεί να συνδυάσει κανείς πολλά πράγματα, έχοντας ως βάση και κέντρο του την όμορφη και ιστορική κώμη.

Θα ιδεί την Παναγιά της Παραμυθίας (ίσως η ονο- ματίσασα την κώμη), το ερειπωμένο πια κάστρο, τις βρύσες «του Κατή» και της «Εκκλησιάς», τα αρχιτεκτονικά κτήρια- κοσμήματα του Ν. Δρόμπολη (τ. Θ. Σολή), του Mανοπούλου, της παλαιάς Οικοκυρικής Σχολής, κ.ά.

Κριτήριο τύχης είναι να ιδεί το ενδη-μικό είδος Chorthipus lacustris (λαϊκά ορθόπτερα), που φύεται μόνον εδώ (και στην Παμβώτιδα – πουθενά αλλού στον κόσμο!). Και να γευτεί (νοερώς) τον φημισμένο τσάμικο ταμπάκο – ιδιαίτερο τοπικό προϊόν της Παραμυθιάς, που κατασκευαζόταν σε νερόμυλους και τα εργαστήρια, τα ονομαζόμενα «τουτούνια»! Ο τσάμικος ταμπάκος της Παραμυθιάς δεν καπνιζόταν, αλλά εισπνεόταν (από την μύτη)! Στον ίδιο τον οικισμό, δεν θα πρέπει να παραλείψει να μάθει για ένα μοναδικό ωρολόι ήχου. Τα ωρολογοστάσια ήταν βιωφελή οικήματα με μεγάλη κοινωνική προσφορά, στα παλαιότερα χρόνια.

Όλη η ζωή μιας κώμης ρυθμιζόταν από την εύρυθμη λειτουργία τους. Μεγάλη παράδοση σ’ αυτά τα κτίσματα έχει η Ήπειρος. Το κτίσιμο και η ανέγερση ενός ωρολογοστασίου ήταν έργον ενός πατριώτη-ευεργέτη. Που, πολλάκις, εάν δεν υπήρχε δημόσιος χώρος συνήθως στην κεντρική πλατεία του χωριού, πλάι στην εκκλησιά και το κωδωνοστάσι διέθετε έως και ιδιωτικό χώρο, μαζί με τα χρήματα ανεγέρσεώς του!

Στην Παραμυθιά, λοιπόν, αυτός ο ευεργέτης του ωρολογοστασίου ήταν ο Μαρούτσης – πολλαπλώς ευργέτης, αφού δαπάναις του εκτίσθη και ένα γεφύρι στην περιοχή, που φέρει τ’ όνομά του. Η οικογένεια Μαρούτση η οποία εκ Παραμυθιάς είχε απλώσει πλοκάμια και στην Ενετία έφερε το 1750 από την Ιταλία έναν ωρολογιακό μηχανισμό, έργο του Opus Credum de Poliz, κατάλληλο για να γίνει δημόσιο ωρολόγιο. Οι κάτοικοι της Παραμυθιάς υποδέχθηκαν τότε με μεγάλο ενθουσιασμό το νέο τους απόκτημα διότι τότε ήταν σπάνιο πράγμα να έχει ο καθένας πρόσβαση στην ώρα, ενώ τα ωρολόγια χειρός σπάνιζαν και κόστιζαν.

Για να το υποδεχθούν, οι Παραμυθιώτες έκτισαν ειδικό πύργο-ωρολογο- στάσι, σε σημείο που ο ήχος του να δονεί όλην την γύρω περιοχή. Το ωρολόγι αυτό δεν έχει μεταλλικό ελατήριο, αλλά λεπτή τριχιά, η οποία ξετυλίγεται με το βάρος δεμένης πέτρας – ως εκ τούτου είναι μονα- δικό του είδους του!

Το ωρολόγι αυτό, δεν είναι σαν τα γνωστά ωρολόγια με δείκτες, είναι απλώς ένα ωρολόγι ήχου, που η καμπάνα του κτυπά μόνον τις ακριβείς ώρες! Κάποτε που επισκέφθηκε την κώμη ο Αλή-πασάς, άκουσε τον ηχόχτυπο και θαύμασε την καμπάνα! Τότε του είπαν πως δεν πρόκειται για καμπάνα, αλλά για… ρολόι, που με τον χτύπο του σηματο- δοτεί τις ώρες! Και τις χτυπά μόνο του! Χωρίς κανέναν εργάτη! Αυτόματα! Ζήτησε να το δει και του είπαν πως είναι ρολόι που δεν… βλέπεται, παρά μόνον ακούγεται! Ο Αλής τρελλάθηκε με το ρολόι αυτό! Και φυσικά ζήτησε να το πάρει στα Ιωάννινα, όπως και έγινε!

Έβαλε τους τεχνικούς του και το έλυσαν, το φόρτω- σαν στα κάρα τους και το πήγαν στα Γιάννενα. Εκεί ο πασάς έκτισε διήνεμο πύργο για δαύτο. Αλλά όταν το συναρμολόγησαν, το ρολόι… δεν χτύπαγε! Οι τεχνικοί του είχαν αφήσει την συγκεκριμένη πέτρα στην Παραμυθιά, διότι την θεώρησαν περιττή να την κουβαλήσουν μαζί! Στα Γιάννενα έδεσαν μια άλλη πέτρα, που φυσικά δεν ήταν μελετημένη γι’ αυτόν τον μηχανισμό… Τότε ο πασάς θορυβήθηκε! Φώναξε Παραμυθιώ- τες και τους ρώτησε τι σόι ρολόι είναι αυτό που χτυπά στην Παραμυθιά και… δεν χτυπά στα Γιάν- νενα! Εκείνοι, έχοντας καταλάβει την άγνοια των… μαστροχαλαστών τεχνικών του, είπαν στον πολυχρονεμένο πως ήταν ταμένο στον… άγιο Δονάτο στηριζόμενοι στην δεισιδαιμονία του πασά – και πως ο άγιος το έχει «δέσει» με την πόλη τους…

Το ρολόι θα ξαναχτυπούσε μόνον εάν επέστρεφε στην βάση του… Έτσι, ο πασάς, που ήθελε να τα έχει καλά και με τους χριστιανούς αγίους – ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται όταν πεθαίνεις… επέστρεψε το ρολόι στην Παραμυθιά… Οι Παραμυθιώτες το ξαναυποδέχθηκαν με χαρά και το ξανάστησαν, προσαμόζοντάς του και πάλι την κατάλληλη πέτρα, που είχαν αφήσει στο έρημο ωρολογοστάσι οι τεχνικοί σύμβουλοι του Αλή… Και φυσικά το ρολόι ήχησε ακριβώς την πρώτη ακεραία ώρα και έκτο- τε ηχεί κάθε ώρα, στην Παραμυθιά…

Μόνο που τώρα, κάποιες πολεοδομικές «αβλεψίες» δεν το έχουν αφήσει ευκολοπροσβάσιμο σε κάθε επισκέπτη… Κρίμα, διότι είναι ένα ακόμη ιστορικό κειμήλιο της χώρας μας, της Ηπείρου και της Παραμυθιάς, που έρχονται να το θαυμάσουν επισκέπτες από χιλιόμετρα μακριά…

Α, και κάτι ακόμη, που συνδέει την Παραμυθιά με την ωρολογοποιία: Εδώ άνοιξε το πρώτο του κατάστημα ο ονομαστός χρυσοχόος Σωτήρης Βούλγαρης (1887-1932), ο «μάγος του χρυσού», που ίδρυσε τον περίφημο οίκο Bωlgari στην Ρώμη, το 1894

Φωτογραφία: Βασίλης Τσίπης
 
Ο Γιώργος Λεκάκης είναι δημοσιογράφος, κοινωνιολόγος, λαογράφος, συγγραφέας, ποιητής, στιχουργός, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος. Είναι μέλος της Επιτροπής Διεκδίκησης Κατοχικών Δανείων και Κλαπέντων Πολτιστικών Θησαυρών, ενώ ήταν μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (ΕΜΑΕΜ), και του ΔΣ της Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων (ΕΕΕΘ)
Read More »
«Ωραία περπατήματα» της Παραμυθιάς - Γράφει ο Γιώργος Λεκάκης «Ωραία περπατήματα» της Παραμυθιάς - Γράφει ο Γιώργος Λεκάκης Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2019 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Γίνε εθελοντής στο 4ο il Porto Triathlon

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2019
Ηγουμενίτσα: Γίνε εθελοντής στο 4ο il Porto Triathlon
 
 

Η Οργανωτικη Επιτροπή του il Porto Triathlon καλεί τους εθελοντές-εθελόντριες που έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή, αλλά και όποιον-α δεν έχει δηλώσει ακόμα και θέλουν να συμμετάσχουν το 4ο il Porto Triathlon, την Τετάρτη 25/9 και ώρα 19:00, στο Πάνθεον ,για ενημέρωση και ορισμό αρμοδιοτήτων... Σας περιμένουμε!!!
Read More »
Ηγουμενίτσα: Γίνε εθελοντής στο 4ο il Porto Triathlon Ηγουμενίτσα: Γίνε εθελοντής στο 4ο il Porto Triathlon Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2019 Rating: 5

Αργυροπελεκάνοι στο Δέλτα Καλαμά (+ΒΙΝΤΕΟ)

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2019
Αργυροπελεκάνοι στο Δέλτα Καλαμά (+ΒΙΝΤΕΟ)Κατά τις μηνιαίες καταμετρήσεις ορνιθοπανίδας και συγκεκριμένα το μήνα Σεπτέμβριο, παρατηρήθηκαν από το προσωπικό φύλαξης και το επιστημονικό του Φορέα Διαχείρισης πλήθος νεαρών αργυροπελεκάνων στο Δέλτα Καλαμά.
Ο αργυροπελεκάνος, ένα Παγκόσμια Απειλούμενο Είδος που χαρακτηρίζεται «σχεδόν απειλούμενο» στην Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσης Διατήρησης της Φύσης και των Φυσικών Πόρων (IUCN) και επίσης «Τρωτό» στο Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο. Ο παγκόσμιος πληθυσμός του είδους εκτιμάται στα 11.000-14.000 άτομα. Ως χώρα έχουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη παγκοσμίως για την επιβίωση του είδους αυτού μια και φιλοξενούμε το 20-25% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Οι αποικίες των Αργυροπελεκάνων στον δυτικό παράκτιο άξονα των Βαλκανίων βρίσκονται σε παράκτιους υγρότοπους κατά μήκος των ακτών της Αδριατικής και Ιονίου. Φωλιάζουν σε Λίμνη Σκόδρας (Μαυροβούνιο), λ/θ Καραβαστάς (Αλβανία), Αμβρακικός (λ/θ Άρτας), και Μεσολόγγι (λ/θ Κλείσοβα). Το χειμώνα πολλοί μετακινούνται από βορρά προς νότο και αντιστρόφως, περιλαμβάνοντας στον άξονα αυτό περιοχές όπως τα πλούσια σε τροφή υγροτοπικά συμπλέγματα που σχηματίζει το Δέλτα Καλαμά και τη Στροφυλιά. Σχεδόν καμιά επαφή δεν υπάρχει με τον ανατολικό πληθυσμό (Πρέσπα, Κερκίνη, Κάρλα και ανατολικότερα), καθιστώντας το δυτικό μετα-πληθυσμό των αργυπελεκάνων μία διακριτή ομάδα με τελείως ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

Βασικοί στόχοι διατήρησης για τον αργυροπελεκάνο αποτελούν η διατήρηση των κρίσιμων ενδιαιτημάτων του είδους (λιμνοθάλασσες, βάλτοι, ρηχές θαλάσσιες εκτάσεις). Κρίνεται απαραίτητη η διατήρηση της απαγόρευσης της θήρας στις εκτάσεις αυτές για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε όχληση για το είδος. Όσον αφορά στην αλιεία, θα ήταν σκόπιμο οι αλιείς να αποφεύγουν τις περιοχές ανάπαυσης (κούρνιας) και τροφοληψίας ώστε να υπάρχει αποτροπή όχλησης του είδους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.


Read More »
Αργυροπελεκάνοι στο Δέλτα Καλαμά (+ΒΙΝΤΕΟ) Αργυροπελεκάνοι στο Δέλτα Καλαμά (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2019 Rating: 5

Τη νέα ομάδα παρουσίασε ο Θεσπρωτός (+ΒΙΝΤΕΟ)

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2019
Τη νέα ομάδα παρουσίασε ο Θεσπρωτός (+ΒΙΝΤΕΟ)Η ΠΑΕ Θεσπρωτός διοργάνωσε εκδήλωση στο πολιτιστικό κέντρο «Πάνθεον», την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, για να παρουσιάσει τον νέο Θεσπρωτό, που φέτος πρόκειται να αγωνιστεί στις επαγγελματικές κατηγορίες.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν στο κοινό: η διοίκηση της ΠΑΕ, οι ποδοσφαιριστές της ομάδας, ο προπονητής και το τεχνικό τιμ, καθώς και οι νέες εμφανίσεις της ομάδας.
Ένα σύντομο λόγο είχαν ο πρόεδρος του Θεσπρωτού, Νικόλαος Τσιάπος, ο προπονητής Χουάν Ραμόν Ρότσα, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Ιωάννης Λώλος, ο Βουλευτής, Βασίλειος Γιόγιακας και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης. 
Στη γεμάτη αίθουσα του «Πάνθεον» βραβεύτηκαν εν μέσω χειροκροτημάτων από τον Θεσπρωτό για την προσφορά τους, παλαίμαχοι του συλλόγου. 
Η εκδήλωση έκλεισε με τους παίκτες του Θεσπρωτού να περνούν ένας ένας στη σκηνή, για τις καθιερωμένες φωτογραφίες.

Φωτό Πάνος Ανδρέου, περισσότερες εδώ
 
Read More »
Τη νέα ομάδα παρουσίασε ο Θεσπρωτός (+ΒΙΝΤΕΟ) Τη νέα ομάδα παρουσίασε ο Θεσπρωτός (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2019 Rating: 5

Απίστευτο: Ο αντιδήμαρχος παραδέχεται πως η Δημοτική Αρχή Φιλιατών πέταξε τα βιβλία στα σκουπίδια

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2019
Απίστευτο: Ο αντιδήμαρχος παραδέχεται πως η Δημοτική Αρχή Φιλιατών πέταξε τα βιβλία στα σκουπίδιαΑπάντηση μέσα από το προσωπικό του προφίλ στο Facebook, έδωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Φιλιατών, κ. Δημήτρης Τσότσης, σχετικά με τα βιβλία που πετάχθηκαν σε χωματερή του Δήμου (;).
Ο κ. Τσότσης αφού δηλώνει τη χαρά του για την ανάδειξη του θέματος, χρεώνει για εμπάθεια και κακή αντιπολίτευση, δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης, ο οποίος και ανέδειξε το θέμα.

Η ουσία όμως βρίσκεται αλλού, όπως απροκάλυπτα παραδέχεται ο κ. αντιδήμαρχος.
Στην απάντησή του, παραδέχεται πως τα βιβλία βρισκόταν σε αποθήκη του Δήμου Φιλιατών και απομακρύνθηκαν, εν αγνοία του, ώστε να καθαριστεί η αποθήκη και πετάχθηκαν σε σημείο που δεν διευκρινίζει . 

Και εδώ προκύπτει μία σειρά ερωτημάτων:
  • Τι ακριβώς ήταν αυτά τα βιβλία;
  • Ποιος αποφάσισε να πεταχτούν στα σκουπίδια;
  • Ποιος έδωσε εντολή, προφανώς σε υπαλλήλους του Δήμου, άλλωστε ποιος άλλος θα είχε κλειδιά από αποθήκη του, να πεταχτούν τα βιβλία στο συγκεκριμένο σημείο;
  • Ποιος αποφάσισε να τα πετάξει στα σκουπίδια και όχι να δοθούν για ανακύκλωση;
  • Σε ποιο ακριβώς σημείο του Δήμου βρίσκεται η χωματερή, προφανώς παράνομη, εκτός και εάν είναι αδειοδοτημένο σημείο;
Ερωτήματα που η Δημοτική Αρχή Φιλιατών οφείλει να απαντήσει και οι αρμίδιες αρχές να διερευνήσουν.

Διαβάστε ολόκληρη την απάντηση του αντιδημάρχου καθαριότητας του Δήμου Φιλιατών κ. Δημήτρη Τσότση:

Με μεγάλη χαρά διαπίστωσα την έντονη αντίδραση θυμό και απορία πολλών συμπολιτών μας και όχι μόνο για το θέαμα που παρουσίασε συμπολίτης μας δημοτικός σύμβουλος με την ανάρτηση του σωρού πολλών βιβλίων πεταμένο σε ακατάλληλο χώρο.

Αυτό σημαίνει ότι δεν αλλοιωθήκαμε σαν λαός παρά τα προστάγματα των καιρών.
Η πράξη αυτή έγινε εν αγνοία μου στην προσπάθεια να καθαριστεί χορός ακατάλληλος για αποθήκευση τέτοιου υλικού
Αυτά τα βιβλία ηταν στοιβαγμένα και πεταμένα επί πολλά χρόνια στην υγρασία και στα νερά αποθήκης του δήμου ακατάλληλα για οποιαδήποτε χρήση.

 
Αγανάκτηση όμως μου προκάλεσε η αντίδραση και η εμπάθεια τέως επί εννιά χρόνια Δημοτικού συμβούλου αντιδήμαρχου και προέδρου της δημοτικής επιχείρησης καθ ύλην αρμόδιου για τα βιβλία.
Όψιμος λάτρης του δήμου μας κατηγορεί την τωρινή δημοτική αρχή.
Εγώ και άλλοι νέοι τότε συστήσαμε απαρχής την δημοτική βιβλιοθήκη προσφορά του αείμνηστου καθηγητή κυρίου Πεπελάση.
Στα αρχεία της βιβλιοθήκης ούτε σαν περαστικός δεν αναγράφεται
Σαν αντιδήμαρχος και πρόεδρος του ΟΚΠΑΔΗΦ επί τέσσερα χρόνια τι έκανε να διατηρηθεί αυτός ο θησαυρός;
Η εμπάθεια και η κακή αντιπολίτευση στον τόπο μας περισσεύει.
Η ενότητα και η κοινή προσπάθεια είναι αυτά που θα σηκώσουν το δήμο μας ψηλά.
Έχω υποχρέωση παρά την άγνοιά μου για το θέμα να ζητήσω δημόσια συγνώμη για τη συμπεριφορά του άχρηστου προς χρήση υλικού
Το βιβλίο δεν είναι άψυχο υλικό οσο άχρηστο πώς χρήση κι αν είναι.
Παρακαλώ από δεοντολογία και μόνο οσους έκαναν κοινοποίηση του σωρού των βιβλίων να κάνουν κοινοποίηση και τις αναρτήσής μου
Read More »
Απίστευτο: Ο αντιδήμαρχος παραδέχεται πως η Δημοτική Αρχή Φιλιατών πέταξε τα βιβλία στα σκουπίδια Απίστευτο: Ο αντιδήμαρχος παραδέχεται πως η Δημοτική Αρχή Φιλιατών πέταξε τα βιβλία στα σκουπίδια Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2019 Rating: 5

Σελίδες