Τροχαίο ατύχημα στην Ηγουμενίτσα με τραυματισμό 18χρονου

Δευτέρα, Ιουνίου 05, 2023
Τροχαίο ατύχημα στην Ηγουμενίτσα με τραυματισμό 18χρονου


Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε, απογευματινές ώρες σήμερα, επί της Νέας Παραλιακής οδού Ηγουμενίτσας, όταν δίκυκλο όχημα με οδηγό έναν 18χρονο ημεδαπό, συγκρούστηκε με Ι.Χ.Ε. όχημα με οδηγό 51χρονο ημεδαπό, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό του 18χρονου.

Ο ανωτέρω οδηγός του Δ/Κ μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ αρχικά στο ΤΕΠ Ηγουμενίτσας και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών για περαιτέρω εξετάσεις.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
Read More »
Τροχαίο ατύχημα στην Ηγουμενίτσα με τραυματισμό 18χρονου Τροχαίο ατύχημα στην Ηγουμενίτσα με τραυματισμό 18χρονου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 05, 2023 Rating: 5

"Τρίτη ηλικία και θάλασσα" από το Π.Α.Κ.Π.ΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Ιουνίου 05, 2023
"Τρίτη ηλικία και θάλασσα" από το Π.Α.Κ.Π.ΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας


Ξεκινά κι εφέτος το πρόγραμμα του ΚΑΠΗ Δήμου Ηγουμενίτσας "ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ & ΘΑΛΑΣΣΑ" με τη συνεργασία του τμήματος Αθλητισμού του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ.
Πληροφορίες για τη συμμετοχή σας στα τηλέφωνα :
2665024555-2665360030 και στο γραφείο Κοινωνικής Υπηρεσίας του ΚΑΠΗ.

Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα ημερών:

Read More »
"Τρίτη ηλικία και θάλασσα" από το Π.Α.Κ.Π.ΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας "Τρίτη ηλικία και θάλασσα" από το Π.Α.Κ.Π.ΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 05, 2023 Rating: 5

Θεσπρωτία: Ζώντας το όνειρο σε τροπικές παραλίες

Δευτέρα, Ιουνίου 05, 2023
Θεσπρωτία: Ζώντας το όνειρο σε τροπικές παραλίες

 
Υπάρχει εκεί, καλά κρυμμένη, στις τροπικές ακτογραμμές της Ηπείρου, μια παραλία που ξεφεύγει από τα όρια της φαντασίας. 
Εκεί που πραγματικά νιώθεις λίγος και μόνος, μακριά από κάθε ίχνος πολιτισμού. 
 

Εκεί που η Φύση έχει το πάνω χέρι, που καθορίζει διαρκώς την μορφή και την "εικόνα" της. 
Και πολύ περισσότερο την συγκεκριμένη μέρα, που κατά την διάρκεια σαφάρι, βιώσαμε ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα των τελευταίων ετών. 
 

Τα λόγια σίγουρα περιττεύουν μπροστά σε τέτοιες εικόνες. 
Απλά στέκεσαι αμίλητος, απολαμβάνεις και "αποθανατίζεις" την στιγμή. 
Στιγμή που θα μείνει για πάντα μέσα σου. 
Epirus Photo Safari - Giorgos Malamidis
Read More »
Θεσπρωτία: Ζώντας το όνειρο σε τροπικές παραλίες Θεσπρωτία: Ζώντας το όνειρο σε τροπικές παραλίες Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 05, 2023 Rating: 5

Μέχρι 31 Ιουλίου οι αιτήσεις επανένταξης στη ρύθμιση οφειλών

Δευτέρα, Ιουνίου 05, 2023
Μέχρι 31 Ιουλίου οι αιτήσεις επανένταξης στη ρύθμιση οφειλών


Περίπου 190.000 φορολογούμενοι έχουν χάσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων και έχουν την ευκαιρία να επανενταχθούν - Οφειλές ύψους 368,73 εκατ. έχουν ήδη ρυθμίσει 20.550 φορολογούμενοι
Ακόμη δύο μήνες προθεσμία έχουν όσοι οφειλέτες πληρούν τους όρους ένταξης στις ρυθμίσεις οφειλών να το πράξουν, εκμεταλλευόμενοι το ευνοϊκό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί και αφορά αποκλειστικά όσους έχασαν τις παλαιές ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων, εντός της περιόδου που διήρκησε η οικονομική κρίση, αλλά και αυτούς που ενώ κράτησαν για το ίδιο χρονικό διάστημα ζωντανές τις ρυθμίσεις, εντούτοις δημιούργησαν νέα χρέη.
Τις τελευταίες 10 ημέρες έχει ανεβάσει ρυθμούς η ένταξη - επανένταξη στο εν λόγω πλαίσιο και πλέον ο αριθμός τους υπερβαίνει τους 20.500 οφειλέτες, οι οποίοι και έχουν ρυθμίσει συνολικό χρέος ύψους σχεδόν 370 εκατ. ευρώ
Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο ρυθμός αυτός θα αυξάνεται, όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία ένταξης στις ρυθμίσεις και θεωρούν ότι μέχρι τις 31 Ιουλίου που λήγει η σχετική προθεσμία θα έχει ενταχθεί ένας σημαντικός αριθμός φορολογουμένων στις ρυθμίσεις
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι φορολογούμενοι που έχουν χάσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων και έχουν την ευκαιρία να επανενταχθούν ανέρχονται σε 190.000 ενώ περίπου 10.000 είναι οι οφειλέτες που απώλεσαν τη ρύθμιση της πανδημίας των 36-72 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.
Τι προβλέπεται για την αναβίωση 72 έως 120 δόσεων, καθώς επίσης και την νέα ρύθμιση για χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην οικονομική κρίση:
- Αναβίωση των 72 και 120 δόσεων: Όσοι έχασαν τις παλαιές ρυθμίσεις έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 έχουν τη δυνατότητα να τις ξανακερδίσουν υποβάλλοντας αίτηση έως 31 Ιουλίου 2023 και πληρώνοντας δυο δόσεις. Στην περίπτωση που έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους για να μπορέσουν να ενταχθούν στις παλαιές ρυθμίσεις θα πρέπει υποχρεωτικά εντός μηνός από την επικύρωση της αναβίωσης να εντάξουν τις αρρύθμιστες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες θα έχουν όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων, όπως π.χ. αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, αναστολή κατασχέσεων κ.α.
- Νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων: Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν με αίτηση που θα υποβάλλουν έως 31 Ιουλίου 2023 οι φορολογούμενοι που την 1η Νοεμβρίου 2021, δεν είχαν ληξιπρόθεσμες και αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 36/72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.
Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 ενώ το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ.
Επιπλέον, οι οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στην νέα ρύθμιση των 36/72 δόσεων.
Επίσης στην περίπτωση που την 1η Νοεμβρίου 2021, υφίστανται ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία μεταγενέστερα απώλεσαν και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές, μπορούν να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και ταυτόχρονα, εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη νέα ρύθμιση θα πρέπει τα παλαιά χρέη να τακτοποιηθούν με την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.
Read More »
Μέχρι 31 Ιουλίου οι αιτήσεις επανένταξης στη ρύθμιση οφειλών Μέχρι 31 Ιουλίου οι αιτήσεις επανένταξης στη ρύθμιση οφειλών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 05, 2023 Rating: 5

Ενεργειακές αναβαθμίσεις με τέσσερα προγράμματα – Οδηγός για τους καταναλωτές

Δευτέρα, Ιουνίου 05, 2023
Ενεργειακές αναβαθμίσεις με τέσσερα προγράμματα – Οδηγός για τους καταναλωτέςΤέσσερα προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 800 εκατομμυρίων ευρώ για την ενέργεια κι η αναβάθμιση κατοικιών και την ανανέωση εξοπλισμού βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο. Πρόκειται για τα προγράμματα «Εξοικονομώ 2023», «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» και «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» που έχουν συγκεντρώσει ήδη σημαντικό ενδιαφέρον από τους ωφελούμενους που υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής.
Το «Εξοικονομώ 2023», με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία διατίθενται 60 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά, με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας είναι το πρώτο πρόγραμμα επιδότησης για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών που θεσπίστηκε από την Πολιτεία και προκηρύσσεται με διάφορες παραλλαγές από το 2009. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ( https://exoikonomo2023.gov.gr) θα ανοίξει στις 12 Ιουνίου και θα δέχεται αιτήσεις έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Οι παρεμβάσεις που επιδοτούνται είναι:

Αντικατάσταση κουφωμάτων.

Τοποθέτηση/Αναβάθμιση θερμομόνωσης.

Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.

Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, Έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης).
Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 40 έως 75 %, ανάλογα με το εισόδημα του ενδιαφερόμενου.
Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» προκηρύχθηκε ήδη και η ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://exoikonomoneon.gov.gr) του προγράμματος θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε 20.000 νέους ηλικίας από 18 έως 39 ετών, να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους.

Το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» χωρίζεται σε δύο υποενότητες:

Το «Εξοικονομώ», με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, από το οποία τα 40 εκατ. ευρώ διατίθενται αποκλειστικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, και αφορά σε παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smarthome. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά αίτηση στο σκέλος του Εξοικονομώ φθάνει μέχρι 22.500 ευρώ. Το πρόγραμμα καλύπτει από 45% έως 90% του ποσού των επιλέξιμων ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο.

Το «Ανακαινίζω», ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων. Για το «Ανακαινίζω» ο επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά αίτηση είναι μέχρι 10.000 ευρώ. Το πρόγραμμα καλύπτει έως και το 30% του ποσού των επιλέξιμων παρεμβάσεων ανακαίνισης (δηλαδή έως 3.000 ευρώ) ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στην υποενότητα «Ανακαινίζω» είναι η υποχρεωτική ένταξη πρώτα στην υποενότητα του «Εξοικονομώ».

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» (https://allazothermosifona.gov.gr/) άνοιξε στις 11 Μαΐου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 20 Ιουνίου. Μέσω του προγράμματος, υπολογίζεται ότι 120.000 ελληνικά νοικοκυριά θα λάβουν επιδότηση για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με νέους ηλιακούς θερμοσίφωνες, σύγχρονης τεχνολογίας. Το όφελος για αυτά αλλά και για το περιβάλλον, θα είναι η μείωση κατά τουλάχιστον 200 χιλ. τόνων CO2 ανά έτος. Καθώς επίσης υπολογίζεται, ότι η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού πρόκειται να μειωθεί κατά περίπου 65%.
Για να δοθεί η επιδότηση για την αγορά νέου ηλιακού θερμοσίφωνα είναι υποχρεωτική η απόσυρση των παλαιών θερμοσιφώνων οι οποίοι πρέπει να είναι λειτουργικοί.
Το εισοδηματικό όριο ανά μέλος οικογένειας είναι 30.000 ευρώ το χρόνο και η επιδότηση ανέρχεται έως 60% της δαπάνης αγοράς του νέου ηλιακού θερμοσίφωνα. Στο ανώτατο ποσό επιχορήγησης για τους δικαιούχους συμπεριλαμβάνεται και το κόστος εγκατάστασης.
Το Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» άνοιξε στις 2 Μα΅Ιου και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων (https://pvstegi.gov.gr) θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 ή μέχρι την κάλυψη των διαθέσιμων πόρων. Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός. Επίσης τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν και μπαταρία, ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία. Η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού ξεκινά από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους αγρότες είναι 40% – 60%, ενώ η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος είναι 238 εκατ. ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Read More »
Ενεργειακές αναβαθμίσεις με τέσσερα προγράμματα – Οδηγός για τους καταναλωτές Ενεργειακές αναβαθμίσεις με τέσσερα προγράμματα – Οδηγός για τους καταναλωτές Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 05, 2023 Rating: 5

Οι hackers του… τουρισμού- Τι πρέπει να προσέχουν όσοι αγοράζουν τουριστικές υπηρεσίες από το διαδίκτυο

Δευτέρα, Ιουνίου 05, 2023
Οι hackers του… τουρισμού- Τι πρέπει να προσέχουν όσοι αγοράζουν τουριστικές υπηρεσίες από το διαδίκτυο

Το φαινόμενο της ηλεκτρονικής απάτης δεν αφορά μόνο συγκεκριμένους τομείς. Είναι δυστυχώς γενικευμένο και μπορεί να καταστρέψει τα σχέδια ενός ταξιδιώτη που το μόνο που θα δει να… πετάει είναι τα χρήματά του και μάλιστα προς άγνωστο προορισμό.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι χρήστες οδηγούνται σε μη ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον, νομίζοντας ότι κάνουν πληρωμές σε επίσημες σελίδες και καταλήγουν να πέφτουν θύματα. Ωστόσο, στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης δεν μπορεί ο καταναλωτής να μη χρησιμοποιεί όλα αυτά τα πρωτοπόρα εργαλεία που τον διευκολύνουν και τον βοηθούν να οργανώσει τη ζωή του, όπως λένε οι ειδικοί αλλά καλό είναι να είναι υποψιασμένος όταν βλέπει ύποπτα σημάδια ή κραυγαλέες προσφορές.
Όπως εξηγεί ο Κωνσταντίνος Μαντές, ηλεκτρολόγος-μηχανικός, μηχανικός υπολογιστών και εμπειρογνώμονας ηλεκτρονικού εγκλήματος, “όπως συμβαίνει σε όλους τους τομείς του επιχειρείν έτσι και στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες είναι έντονο το φαινόμενο και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και όπως συμβαίνει σε όλα τα ψηφιακά μέσα, έτσι και στις πλατφόρμες κράτησης καταλυμάτων δημιουργούνται απάτες. Τα ψηφιακά εργαλεία είναι πρωτοπόρα και οι χρήστες πρέπει να συνεχίσουν να τα εμπιστεύονται και να τα χρησιμοποιούν”. Τι πρέπει όμως να προσέχουν οι καταναλωτές; «Όταν βάζουν τα στοιχεία της κάρτας τους για να κάνουν μια κράτηση, θα πρέπει να προσέχουν την πιστοποίηση που υπάρχει στην ιστοσελίδα. Η πιστοποίηση διακρίνεται με κάποιες σφραγίδες που υπάρχουν πάνω στην ιστοσελίδα, όπου υπάρχουν διαπιστεύσεις από ευρωπαϊκούς οργανισμούς ασφάλειας και προστασίας δεδομένων αλλά και ασφάλειας συναλλαγών. Θα πρέπει να προσέχουν λοιπόν, όταν κάνουν καταχώρηση των στοιχείων των πιστωτικών και χρεωστικών τους καρτών να είναι σε ασφαλές περιβάλλον και να έχουν παρατηρήσει τα διακριτικά ασφάλειας ιστοσελίδας και ασφαλές περιβάλλον συναλλαγών», σημειώνει ο κ.Μαντές και προσθέτει: «Υπάρχουν επιτήδειοι που έχουν δημιουργήσει κλώνους της πρώτης σελίδας από τουριστικές πλατφόρμες προκειμένου να τους οδηγήσουν στο δικό τους περιβάλλον για την υλοποίηση της χρέωσης και της απάτης που έχουν σχεδιάσει να διενεργήσουν. Για να καταλάβει κάποιος ότι πρόκειται για την επίσημη σελίδα της πλατφόρμας θα πρέπει να κάνει μια δοκιμή με κάποια στοιχεία που δεν είναι τα πραγματικά στοιχεία της κάρτας του, έστω και αλλαγή κάποιου ψηφίου, έτσι ώστε να δουν αν γίνεται κάποια επικοινωνία με το συγκεκριμένο ασφαλές περιβάλλον, να δουν δηλαδή πού είναι το επόμενο βήμα που τους πηγαίνει η συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Σε περίπτωση απάτης, θα βγει ένα μήνυμα ότι η συναλλαγή δεν εγκρίνεται κι ότι δεν είναι έγκυρα τα στοιχεία αλλά δεν θα κάνει ανακατεύθυνση στην ίδια σελίδα, την επίσημη».
Μια ακόμη απλή διαδικασία, όπως αναφέρει ο ίδιος, είναι να χρησιμοποιείται προπληρωμένη κάρτα η οποία δεν έχει μεγάλο ποσό και είναι με συγκεκριμένο όριο, όπου θα δίνεται έγκριση με κωδικό από το κινητό του χρήστη. Εκείνο που θα πρέπει να προσέχουν είναι να δουν ότι το αίτημα έγκρισης προέρχεται από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα και αν όχι, να μην προχωρούν τη διαδικασία.
«Πρέπει γενικότερα να είμαστε υποψιασμένοι και να έχουμε ενεργοποιημένη δικλείδα ασφαλείας μέσα από το κινητό μας τηλέφωνο ή το email μας για τις συναλλαγές μας. Να προσέχουμε ότι η ανακατεύθυνση της σελίδας γίνεται σε ασφαλές περιβάλλον συναλλαγών. Συνήθως “γυρίζουν” κάποιες μπάρες που σου λένε ότι κατευθύνεσαι σε ασφαλές περιβάλλον τραπεζικών συναλλαγών ενώ στις σελίδες των απατεώνων αυτό δεν το βλέπουμε να συμβαίνει. Καλό είναι επίσης, στις επίσημες πλατφόρμες να μην μπαίνουμε ως επισκέπτες αλλά να έχουμε δημιουργήσει ένα προφίλ για να βλέπουμε τις κινήσεις και έτσι σε περίπτωση απάτης να έχουμε ένα “προβάδισμα” στο να διαπιστωθεί ότι είναι αποτέλεσμα κακόβουλης ενέργειας. Και φυσικά υπάρχει πάντα η επιλογή για πληρωμή στο κατάλυμα”, εξηγεί ο κ.Μαντές.
Αν ωστόσο, κάποιος πέσει θύμα απάτης, τότε η διαδικασία σύμφωνα με τον κ.Μαντέ είναι να στείλει email στην επίσημη πλατφόρμα ενημερώνοντας τους για το συμβάν, να απευθυνθεί στη Διεύθυνση ηλεκτρονικού εγκλήματος και στη συνέχεια στην τράπεζα που έχει τον τραπεζικό του λογαριασμό για να διεκδικήσει τα χρήματά του.
Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οι καταγγελίες για απάτες σε περιπτώσεις που αφορούν ηλεκτρονικές πλατφόρμες κράτησης αφορούν συνήθως περιπτώσεις που οι επιτήδειοι προσομοιάζουν μια σελίδα ενός καταλύματος και τα χρήματα πηγαίνουν σε απατεώνες. «Δεν έχουμε πάρα πολλές καταγγελίες που αφορούν σε τουριστικά σάιτ αλλά υπάρχουν. Ωστόσο δεν καταγγέλλονται όλες σε εμάς αλλά και αλλού. Εμείς δεν διαχωρίζουμε τις απάτες. Τα εντάσσουμε γενικότερα στις απάτες με ψευδεπίγραφα σάιτ και αυτές είναι αρκετές», αναφέρει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Βασίλης Παπακώστας Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. «Εκείνο που ως Δίωξη λέμε στον κόσμο είναι να επιλέγει τις επίσημες σελίδες και όπου αυτό είναι εφικτό να το επιβεβαιώνει και με ένα τηλεφώνημα, να κάνει δηλαδή μια έρευνα αγοράς και να επαληθεύει και με άλλο τρόπο. Αν δεν μπορεί δηλαδή να καταλάβει, ένας καλός τρόπος είναι και η άμεση επικοινωνία», επισημαίνει ο κ.Παπακώστας. Όπως μάλιστα τονίζει, υπάρχουν περιπτώσεις που «είναι τόσο “καλοφτιαγμένα” όλα αυτά και μπορεί να την πατήσει και ο γνώστης». Σημαντικό επίσης είναι, όπως εξηγεί ο ίδιος «να βλέπουμε πού είναι ο λογαριασμός που καταθέτουμε τα χρήματα, την προέλευση, και να επαληθεύουμε με τα ξενοδοχεία αν ο λογαριασμός είναι ο σωστός προτού προχωρήσουμε στην κατάθεση».
Από την πλευρά του, ο Λύσανδρος Τσιλίδης Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA) αναφέρει πως «είναι γεγονός ότι με το διαδίκτυο παρατηρούμε πολλά “παρατράγουδα”, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα ζούμε με το φόβο. Καλό είναι ο κάθε ταξιδιώτης να φροντίζει να βρίσκει τον καλύτερο τρόπο για να μην τύχει τέτοιας κακοδαιμονίας. Ότι υπάρχουν φαινόμενα εξαπάτησης και hacking το ξέρουμε, και το ζούμε κάθε μέρα. Εμείς λέμε ότι αν το ταξιδιώτης έχει την επιθυμία και θέλει να ταξιδέψει και να πάει σε οργανωμένες επιχειρήσεις αδειοδοτημένες που είναι πιστοποιημένες και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και από τους φορείς μας και παρέχουν ασφαλιστές καλύψεις για τη συνέπεια και τη φερεγγυότητά τους, να το πράξει. Εμείς προστατεύουμε το έργο μας μέσα από τη δουλειά μας με συνέπεια και συνέχεια», υπογραμμίζει ο κ.Τσιλίδης και επισημαίνει: «Έχουν έρθει καταγγελίες στην Ομοσπονδία ότι κάποιοι πουλάνε υπηρεσίες για να υφαρπάξουν λεφτά και το επισημάναμε σε όλα τα γραφεία ταξιδίων για να προσέχουν. Διότι κάποιοι κακόβουλοι, που δεν επιτρέπεται στους εμπορικούς κανόνες του 21ου αιώνα, λειτουργούν σε βάρος των ταξιδιωτών αλλά και των επαγγελματιών, καθώς έχει συμβεί να το κάνουν αυτό και σε επαγγελματίες και όχι μόνο σε μεμονωμένους. Ο καταναλωτής, όπως εξηγεί ο κ.Τσιλίδης, πρέπει να προσέχει τις ανακοινώσεις με ύποπτες προσφορές που προτρέπουν το άτομο να την κλείσει εκείνη τη στιγμή για να κερδίσει την ευκαιρία. «Ο καταναλωτής να προσέχει τι αγοράζει, να είναι υποψιασμένος. Υπάρχουν κακόβουλοι που δεν ανήκουν στον χώρο. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο εμφανίζεται, σημειώνει ο κ.Τσιλίδης και τονίζει ότι ο καταναλωτής πρέπει να προσέχει και να μην είναι επιρρεπής σε κραυγαλέες ευκαιρίες, όπου πολύ ακριβά προϊόντα και υπηρεσίες πωλούνται σε παράδοξα χαμηλές τιμές.
Read More »
Οι hackers του… τουρισμού- Τι πρέπει να προσέχουν όσοι αγοράζουν τουριστικές υπηρεσίες από το διαδίκτυο Οι hackers του… τουρισμού- Τι πρέπει να προσέχουν όσοι αγοράζουν τουριστικές υπηρεσίες από το διαδίκτυο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 05, 2023 Rating: 5

14η Γιορτή Παραδοσιακών Χορών στο Γραικοχωρι (+ΒΙΝΤΕΟ)

Δευτέρα, Ιουνίου 05, 2023
 14η Γιορτή Παραδοσιακών Χορών στο Γραικοχωρι (+ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Γραικοχωρίου «Ο Άγιος Δημήτριος» διοργάνωσε στα πλαίσια της εορτής της Αγίας Τριάδας τη 14η Γιορτή Παραδοσιακών Χορών
Η εκδήλωση έγινε την Κυριακή 4 Ιουνίου, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Γραικοχωρίου, μετά το πέρας του Εσπερινού και της Λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνας .
Μια γιορτή θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής η οποία στηρίζεται από το Δήμο Ηγουμενίτσας, το ΠΑΚΠΠΟ, την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, τη Δημοτική Κοινότητα Γραικοχωρίου αλλά και από φίλους του συλλόγου και αρκετούς εθελοντές.
Ένα συναπάντημα που σκοπός του είναι η αναβίωση, η διατήρηση και η προβολή των Παραδοσιακών Χορών, των ηθών και των εθίμων των διαφόρων περιοχών της πατρίδας μας.
Ήταν ένα πλούσιο παραδοσιακό πρόγραμμα με Χορούς και Τραγούδια από το Αιγαίο, τη Μακεδονία , τη Θεσσαλία, τον Πόντο, τη Κρήτη, και την Ήπειρο.
Το Γραικοχώρι γέμισε από τους μοναδικούς ήχους των Ελληνικών παραδοσιακών οργάνων και τα απαράμιλλα χρώματα και σχέδια των τοπικών παραδοσιακών φορεσιών της Πατρίδας μας.

Οι παρευρισκόμενοι χάρηκαν μια δροσερή όαση πολιτισμού, μια γιορτή επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων που αγαπούν, τιμούν και σέβονται την Παράδοση.Read More »
14η Γιορτή Παραδοσιακών Χορών στο Γραικοχωρι (+ΒΙΝΤΕΟ)  14η Γιορτή Παραδοσιακών Χορών στο Γραικοχωρι (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 05, 2023 Rating: 5

Η Ελαταριά μπαίνει δυναμικά στο καλεντάρι των εξορμήσεων σε περιπατητικά μονοπάτια σε βουνά

Δευτέρα, Ιουνίου 05, 2023
Η Ελαταριά μπαίνει δυναμικά στο καλεντάρι των εξορμήσεων σε περιπατητικά μονοπάτια σε βουνά

Οι διαδρομές των παλιότερων κατοίκων της Ελαταριάς δίνουν πια τη θέση τους σε σύγχρονα μονοπάτια που αξιοποιούν τουριστικά τη φυσική ομορφιά του τοπίου
Ένα ιδιαίτερο και ταυτόχρονα μοναδικό δίκτυο μονοπατιών, είναι αυτό που θα συναντήσουμε στην Ελαταριά Παραμυθιάς.
Πρόκειται για έναν τόπο που καταφέρνει να μαγεύει τους επισκέπτες με τη φυσική του ομορφιά και είναι καλά κρυμμένος μέσα στα βουνά της Παραμυθιάς, στο μεγαλύτερο ελατοδάσος της Θεσπρωτίας. Πρόκειται για ένα μέρος που ψιθυρίζει ιστορίες από το παρελθόν, φέρνοντας στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές μίας άλλης καθημερινότητας και την ίδια στιγμή, γίνεται σημείο συνάντησης για τους λάτρεις της φύσης.
Η ίδρυση του χωριού πάει πίσω στον 16ο αι, με τους κατοίκους να ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την κτηνοτροφία ενώ στην πορεία των χρόνων, έγιναν από τους πιο γνωστούς υλοτόμους με τη φήμη τους να εξαπλώνεται σε όλη την περιφέρεια. Ο πόλεμος του `40, και σε συνδυασμό με τις δυσκολίες στην πρόσβαση αλλά και τις δύσκολες συνθήκες της περιοχής, ώθησαν τους κατοίκους να ψάξουν την τύχη τους αλλού, με κυριότερο προορισμό το χωριό Παραπόταμο.
Οι διαδρομές των παλιότερων κατοίκων της Ελαταριάς δίνουν πια τη θέση τους σε σύγχρονα μονοπάτια που αξιοποιούν τουριστικά τη φυσική ομορφιά του τοπίου.
Σήμερα μία ομάδα εμπνευσμένων ανθρώπων με αληθινή αγάπη για το χωριό, προσπαθούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε να συνεχίσει το διάβα του και μάλιστα με τρόπο ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Προχωρούν σε έρευνα σε βάθος, καταγράφουν τις διαδρομές που έκαναν οι παλαιότεροι για να πάνε στις δουλειές τους, και στη συνέχεια εντοπίζουν και καθαρίζουν αυτά τα μονοπάτια. Τα σηματοδοτούν, προχωρούν στην ηλεκτρονική τους καταγραφή και σήμερα πλέον μπορούμε να μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο δίκτυο μονοπατιών το οποίο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τόσο των αρχάριων όσο και έμπειρων ορειβατών.
Τα εντυπωσιακά έλατα, οι καταπράσινες πλαγιές, η θέα προς την κορυφή του βουνού, τη Χιονίστρα, αλλά και η ηρεμία τους δάσους μετατρέπουν την στιγμή σε μία μοναδική ευκαιρία αλήθειας μέσα στη φύση.
Ορμητήριο για όλες αυτές τις δραστηριότητες, ορειβασίας, πεζοπορίας, αναρρίχησης εναλλακτικών δραστηριοτήτων στο δάσος, εκπαιδευτικές εξορμήσεις συλλογής μανιταριών και βοτάνων, αποτελεί το παλιό σχολείο του χωριού, το οποίο μπήκε από την πρώτη στιγμή στο στόχαστρο του συλλόγου, θέτοντας ως στόχο την ανακατασκευή του και τη λειτουργία του ως το πρώτο ορειβατικό καταφύγιο της Θεσπρωτίας και κέντρο περιβαλλοντολογικής ενημέρωσης και πολιτιστικών εκδηλώσεων
Read More »
Η Ελαταριά μπαίνει δυναμικά στο καλεντάρι των εξορμήσεων σε περιπατητικά μονοπάτια σε βουνά Η Ελαταριά μπαίνει δυναμικά στο καλεντάρι των εξορμήσεων σε περιπατητικά μονοπάτια σε βουνά Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 05, 2023 Rating: 5

Στην εορτή της Αγίας Τριάδος, πολιούχου των Φιλιατών ο ΥΕΘΑ, Αλκιβιάδης Στεφανής

Δευτέρα, Ιουνίου 05, 2023
Στην εορτή της Αγίας Τριάδος, πολιούχου των Φιλιατών ο ΥΕΘΑ, Αλκιβιάδης Στεφανής


Στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 4/6 προς τιμήν της Αγίας Τριάδος, πολιούχου της πόλης των Φιλιατών, του νομού Θεσπρωτίας, παρέστη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, κατόπιν προσκλήσεως του δημάρχου Σπυρίδωνα Παππά.
“Με τιμή παρευρέθηκα στις εκδηλώσεις για την Αγία Τριάδα, πολιούχο των Φιλιατών. Σταθερή η αγάπη, η εκτίμηση και ο σεβασμός του ελληνικού λαού προς τις Ένοπλες Δυνάμεις. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας περιβάλλει και αυτή την ακριτική περιοχή με ενδιαφέρον και συνεχή υποστήριξη¨, έγραψε χαρακτηριστικά στον προσωπικό λογαριασμό του στο τουίτερ, ο κ. Στεφανής.
Read More »
Στην εορτή της Αγίας Τριάδος, πολιούχου των Φιλιατών ο ΥΕΘΑ, Αλκιβιάδης Στεφανής Στην εορτή της Αγίας Τριάδος, πολιούχου των Φιλιατών ο ΥΕΘΑ, Αλκιβιάδης Στεφανής Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 05, 2023 Rating: 5

Θεσπρωτία: Συνελήφθη αλλοδαπός με εντάλματα σύλληψης

Δευτέρα, Ιουνίου 05, 2023
Θεσπρωτία: Συνελήφθη αλλοδαπός με εντάλματα σύλληψης


Συνελήφθη χθες το πρωί από το Α’ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών αναζητούμενος αλλοδαπός.
Ειδικότερα, κατά τον έλεγχό του από τους αστυνομικούς, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης των Ανακριτών Πλημμελειοδικών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, για ληστεία – περί όπλων και περί ναρκωτικών, αντίστοιχα.
Επιπλέον, σε βάρος του είχε επιβληθεί το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Read More »
Θεσπρωτία: Συνελήφθη αλλοδαπός με εντάλματα σύλληψης Θεσπρωτία: Συνελήφθη αλλοδαπός με εντάλματα σύλληψης Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 05, 2023 Rating: 5

“Ρεύμα” εισερχόμενου εναλλακτικού τουρισμού για πτήσεις παρα5 από τα όρη Παραμυθιάς.

Δευτέρα, Ιουνίου 05, 2023
“Ρεύμα” εισερχόμενου εναλλακτικού τουρισμού για πτήσεις παρα5 από τα όρη Παραμυθιάς.Γιγαντώνεται το τελευταίο διάστημα, η εισροή ξένων τουριστών για δράσεις εναλλακτικων μορφών τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Παραμυθιάς, με σκοπό τις πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς από το όρος Γκορίλα και πιο συγκεκριμένα από την πίστα απογείωσης του αεραθλητικού συλλόγου Παραμυθιάς.
Μικρά και μεγάλα γκρουπ από Ολλανδία, Γερμανία, Ελβετία και Γαλλία, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, βρίσκονται στην περιοχή και με την συνδρομή των μελών του αεραθλητικού συλλόγου Παραμυθιάς, απολαμβάνουν το άθλημα τους σε μια από τις καλύτερες περιοχές για πτήσεις, σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για το άθλημα και σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ειδικοί του αλεξίπτωτου πλαγιάς.
Συνήθως οι διαμονές τους είναι τριήμερες ή τετραήμερες, ενισχύοντας εκτός από τις επιχειρήσεις διαμονής και αυτές τις σίτισης άλλα κ.α, και μάλιστα εκτός τουριστικής σεζόν, δείχνοντας πως η περιοχή μπορεί να αποκτήσει εναλλακτικό τουρισμό 12 μηνών.
Το αποτέλεσμα αυτό δεν ήρθε μόνο του. Ήρθε μετά από μακρόχρονες προσπάθειες ορισμένων “τρελών” που συνδύασαν το χόμπι τους με την κοινωνική προσφορά και που κατάφεραν να βάλουν την Παραμυθιά στον πανευρωπαϊκό χάρτη του αλεξίπτωτου πλαγιάς.
Και ο δρόμος αυτός δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Αφιέρωσαν πολύ χρόνο και χρήμα, τόσο για κατασκευές όσο και για τον εξοπλισμό της πίστας, ενώ όπως τονίζουν ζητούν την συμπαράσταση της δημοτική αρχής, για μια σειρά από θέματα που παραμένουν ανεπίλυτα, παρά τις πολλές ενοχλήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες και αντιδημάρχους του δήμου, με κυριότερα την βελτίωση του δρόμου από Κατασκήνωση μέχρι την πίστα του όρους Γκορίλας, άλλα και την συνδρομή για την δημιουργία νέας πίστας στο Παγκράτι.
Read More »
“Ρεύμα” εισερχόμενου εναλλακτικού τουρισμού για πτήσεις παρα5 από τα όρη Παραμυθιάς. “Ρεύμα” εισερχόμενου εναλλακτικού τουρισμού για πτήσεις παρα5 από τα όρη Παραμυθιάς. Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 05, 2023 Rating: 5

Σελίδες