Ημερίδα για την αξιοποίηση των φαρμακευτικών φυτών της Ηπείρου για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων

Κυριακή, Νοεμβρίου 12, 2023
Ημερίδα για την αξιοποίηση των φαρμακευτικών φυτών της Ηπείρου για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντωνTην Τρίτη, στις 09:10 πμ, στο ξενοδοχείο Du Lac, η Περιφέρεια Ηπείρου με την επιστημονική συνδρομή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διοργανώνει ημερίδα με γενικό τίτλο «Η αξιοποίηση των φαρμακευτικών φυτών της Ηπείρου για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων».

Η ημερίδα περιλαμβάνει παρουσιάσεις σε τρεις επιμέρους θεματικές ενότητες:

Στην πρώτη, θα προβληθούν τα αποτελέσματα των δράσεων της Περιφέρειας Ηπείρου στο πλαίσιο τη υλοποίησης του στρατηγικού έργου BEST – Addressing joint Agro- and Aqua – Biodiversity pressures Enhancing SuSTainable Rural Development” του Προγράμματος “Interreg VA Greece-Italy 2014-2020”.

Στην δεύτερη, θα παρουσιαστούν σημαντικές ερευνητικές εργασίες που σχετίζονται με την αξιοποίηση των φαρμακευτικών φυτών σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Συμμετέχουν ερευνητές από ένα συνόλο επιστημονικών πεδίων (ιατρικής, φαρμακευτικής, βιολογίας, χημείας, γεωπονίας) από πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας (ΕΚΠΑ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), ερευνητικά ινστιτούτα (Ελληνικό Κέντρο θαλασσίων Ερευνών, Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών ΕΛΓΟ-Δήμητρα), το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, και το Δημόσιο ΙΕΚ Ιωαννίνων, ενώ θα μιλήσουν σχετικά με το θέμα και εκπρόσωποι συλλόγων δυναμικών παραγωγικών κλάδων της περιοχής μας.

Τέλος, στην τρίτη ενότητα, θα εκτεθούν από ερευνητές και εκπροσώπους εταιρειών, μεταξύ αυτών του Χάρη Χάρη Καγκιούζη CEO της Sitec Pharma και του Ιωάννη Χεκίμογλου προεδρου του συλλόγου Υδατοκαλλιεργειών Θεσπρωτίας παραδειγματικές περιπτώσεις αξιοποίησης των φαρμακευτικών φυτών για την ανάπτυξη καινοτόμων διατροφικών, φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων με βάση την έρευνα που συντελείται.

Συνολικά περιλαμβάνονται είκοσι τρεις παρουσιάσεις από διάφορους τομείς έρευνας, παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να αποκτήσουν μια σφαιρική εικόνα των αποτελεσμάτων του σημαντικού ερευνητικού έργου που συντελείται σε σχέση με τα φαρμακευτικά φυτά και των βασικών σταδίων που περιλαμβάνει η ανάπτυξη ενός προϊόντος που βασίζεται τις ιδιότητες τους.

Μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας απο εδω και να λάβετε, αν το επιθυμείτε, βεβαίωση από την Περιφέρεια Ηπείρου για την παρακολούθηση των εργασιών της Ημερίδας


Read More »
Ημερίδα για την αξιοποίηση των φαρμακευτικών φυτών της Ηπείρου για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων Ημερίδα για την αξιοποίηση των φαρμακευτικών φυτών της Ηπείρου για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 12, 2023 Rating: 5

Ο υπό κατασκευή πολυχώρος Bvlgari, παρουσιάζεται στο θέατρο Καρκαμίσι

Κυριακή, Νοεμβρίου 12, 2023
Ο υπό κατασκευή πολυχώρος Bvlgari, παρουσιάζεται στο θέατρο Καρκαμίσι
Την Πέμπτη στις 18:00Read More »
Ο υπό κατασκευή πολυχώρος Bvlgari, παρουσιάζεται στο θέατρο Καρκαμίσι Ο υπό κατασκευή πολυχώρος Bvlgari, παρουσιάζεται στο θέατρο Καρκαμίσι Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 12, 2023 Rating: 5

Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο - Δείτε τα θέματα

Κυριακή, Νοεμβρίου 12, 2023
Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο - Δείτε τα θέματα


Συνεδριάζει την Τετάρτη στις 18:00 το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σουλίου με 6 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Τα θέματα:

Τροποποίηση Προϋπολογισμού του Δήμου Σουλίου, οικ. έτους 2023

Ανάκληση της αριθ. 123/30-10-2023 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου

Έγκριση του Κανονισμού Αποχέτευσης Δήμου Σουλίου

Περί αύξησης των ωρών απασχόλησης των καθαριστριών που προσλήφθηκαν με σχέση εργασίας

 Ι.Δ.Ο.Χ σε υπηρεσίες καθαρισμού σχολικών μονάδων του Δήμου ( 2023-2024)

Επί αιτήματος του Ελληνικού Κτηματολογίου για τη δωρεάν παραχώρηση χώρου για τη λειτουργία μονάδων Ενημέρωσης κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης περιοχών του Δήμου μας


Read More »
Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο - Δείτε τα θέματα Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο - Δείτε τα θέματα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 12, 2023 Rating: 5

Συγκέντρωση – συζήτηση των συνταξιούχων στην Παραμυθιά

Κυριακή, Νοεμβρίου 12, 2023
Συγκέντρωση – συζήτηση των συνταξιούχων στην Παραμυθιά


Αγαπητοί Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες

Η κυβέρνηση με μισές αλήθειες και μια πρωτοφανή προπαγάνδα προσπαθεί να εμφανίσει τα ψίχουλα της πολιτικής της ως αυξήσεις στις συντάξεις μας.

Η άνοδος του πληθωρισμού και της ακρίβειας που έχουν καταστήσει τις συντάξεις πενιχρά επιδόματα. Να είναι σίγουροι ότι δεν ξεχνάμε, και δεν θα συμβιβαστούμε με αυτήν την κατάσταση. Διεκδικούμε ό,τι έχουμε πληρώσει σε όλη μας τη ζωή και με την βία μας αφαίρεσαν.

Και αυτό γιατί όλες οι περικοπές όλων των κυβερνήσεων από το έτος 2010 σε όλα μας τα δικαιώματα είναι εδώ και μαυρίζουν την ζωή μας.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνταξιουχικών Οργανώσεων πήρε απόφαση να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε μεγάλες κινητοποιήσεις των συνταξιούχων σε όλη τη χώρα με κορύφωση την οργάνωση Πανελλαδικής Συγκέντρωσης στην Αθήνα 24/11/2023 ημέρα Παρασκευή στη Πλατεία Κλαυθμώνος ώρα 12μ.μ.

Στα πλαίσια αυτά οι συνταξιουχικές οργανώσεις της Θεσπρωτίας, που οι ομοσπονδίες μας ανήκουν στην ΣΕΑ, αποφασίσαμε να οργανώσουμε συγκέντρωση – συζήτηση για τα προβλήματα μας στην Παραμυθιά.

Για αυτό σας καλούμε την Δευτέρα 13/11/2023 και ώρα 10:30 το πρωί στο Δημαρχείο στην Παραμυθιά.

Να δώσουμε μαζικά το «παρών» ,να νικήσουμε την μοιρολατρία, την επικίνδυνη λογική του τίποτα δεν γίνεται. Η πείρα δείχνει πως ότι μέχρι σήμερα έχει κατακτηθεί είναι αποτέλεσμα αγώνων.

Όλοι και όλες να διεκδικήσουμε ότι με την βία μας έχει αφαιρεθεί, ότι έχουμε πληρώσει σε όλη μας την ζωή, για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.

Σωματείο συν/χων ΙΚΑ Θεσπρωτίας
Σύνδεσμός συν/χων Δημοσίων Υπαλλήλων Θεσπρωτίας
Ένωση συν/χων ΟΑΕΕ Θεσπρωτίας

Read More »
Συγκέντρωση – συζήτηση των συνταξιούχων στην Παραμυθιά Συγκέντρωση – συζήτηση των συνταξιούχων στην Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 12, 2023 Rating: 5

Σεμινάριο πρώτων βοηθειών από το Σύλλογο Βλάχων Θεσπρωτίας

Κυριακή, Νοεμβρίου 12, 2023
Σεμινάριο πρώτων βοηθειών από το Σύλλογο Βλάχων Θεσπρωτίας

Την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο “Πάνθεον” Σεμινάριο πρώτων βοηθειών σε συνεργασία του ΕΚΑΒ Ηγουμενίτσας με τον σύλλογο μας . Ευχαριστούμε πολύ τους διασώστες Τάση Παναγιώτη, Κατσιμάνη Ευάγγελο και Παπαδόπουλο Παναγιώτη για την βαρυσήμαντη δουλειά και εκπαίδευση που μας έκαναν καθώς επίσης και τον κόσμο που παρευρέθηκε.

Αξίζει να σημειώσουμε πόσο σημαντική είναι η εκμάθηση πρώτων βοηθειών απ όλους , καθώς μπορεί να φανεί σωτήρια για κάποιον συμπολίτη μας. Αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να σώσουμε μια ζωή!

Read More »
Σεμινάριο πρώτων βοηθειών από το Σύλλογο Βλάχων Θεσπρωτίας Σεμινάριο πρώτων βοηθειών από το Σύλλογο Βλάχων Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 12, 2023 Rating: 5

Στην τελική ευθεία οι αποφάσεις για επίδομα ακρίβειας τα Χριστούγεννα -Κλειδί η υπέρβαση του πλεονάσματος

Κυριακή, Νοεμβρίου 12, 2023
Στην τελική ευθεία οι αποφάσεις για επίδομα ακρίβειας τα Χριστούγεννα -Κλειδί η υπέρβαση του πλεονάσματος

Την προσεχή Πέμπτη 16 Νοεμβρίου ανακοινώνονται τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, με βάση τα οποία, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, θα πιστοποιείται η δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου και έτσι θα ανοίγει ο δρόμος για την χορήγηση της επιταγής ακρίβειας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προ καιρού και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, τόνισαν ότι θα εξαντλήσουν κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει προκειμένου να στηρίξουν την κοινωνία και τις ομάδες εκείνες που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Η πορεία των φορολογικών εσόδων εξαιτίας, αφενός της καλής πορείας και της οικονομίας και ειδικά του τουρισμού, αλλά και αφετέρου της μερικής φορολογικής συμμόρφωσης εξαιτίας ελέγχων αλλά και χρήσης των POS, συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά υπερβαίνοντας τους στόχους που έχουν τεθεί.

Στην κυβέρνηση δεν θέλουν να προχωρήσουν σε καμία βεβιασμένη ενέργεια χωρίς να υπάρχει «κλειδωμένος» επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, εν αναμονή μάλιστα και της επικείμενης αξιολόγησης από την Fitch την 1η Δεκεμβρίου, που όλα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι και ο εν λόγω διεθνής οίκος αξιολόγησης θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα. Δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να χαλάσουν την καλή εικόνα που έχει η χώρα στο εξωτερικό, αυτή την δεδομένη χρονική στιγμή που Ελλάδα επιχειρεί την ολική επιστροφή στα προ μνημονίων επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια δυσμενής εξέλιξη, η κυβέρνηση θα χορηγήσει και εφέτος την «επιταγή ακρίβειας» σε περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους (χαμηλοσυνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, άτομα με αναπηρία κ.λπ.)

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες το ποσό του επιδόματος θα κυμαίνεται στην περιοχή των 200 - 250 ευρώ, και θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις εκτιμάται ότι θα γίνουν προς το τέλος του μήνα.

Πέρυσι το έκτακτο επίδομα ήταν ύψους 250 ευρώ και δικαιούχοι ήταν περίπου ένα (1) εκατομμύριο συνταξιούχοι, 172.000 δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, καθώς και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες. Επίσης 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος έλαβαν διπλή δόση και 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ έλαβαν αυξημένο επίδομα κατά 50%.

Στο μεταξύ μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα λάβουν εισοδηματικές ανάσες με την καταβολή 6 έκτακτων και μόνιμων παροχών.

Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι αυτές:

1. Market Pass 2: Οι δικαιούχοι που θα υποβάλλουν αίτηση έως και τις 8 Ιανουαρίου 2024, θα λάβουν το ποσό της ενίσχυσης έως τις 15 Ιανουαρίου 2024. Σημειώνεται ότι οι ψηφιακές κάρτες παραμένουν ενεργοποιημένες έως την 29η Φεβρουαρίου 2024. Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου, θα λάβουν επιπλέον επίδομα και μάλιστα διπλάσιο για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

2. Αγροτικό πετρέλαιο: Οι αγρότες θα εισπράξουν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το 2023.

3. Υοuth Pass: Ήδη έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις για το Youth Pass και δικαιούχοι είναι περίπου 200.000 νέοι και νέες ηλικίας 18 και 19 ετών, οι οποίοι και θα λάβουν 150 ευρώ έως τις 10 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για ένα μόνιμο μέτρο και έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να την χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

4. Επίδομα θέρμανσης: Έχει ανοίξει η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους έως τις 8 Δεκεμβρίου 2023. Έως τις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης των 100- 1.000 ευρώ. Όσοι ήταν δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023, λαμβάνουν ως προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης, το συνολικό ποσό επιδόματος που τους είχε καταβληθεί κατά τη περυσινή περίοδο

5. Εφάπαξ επίδομα σε συνταξιούχους: Σε 750.000 συνταξιούχους όλων των ταμείων με προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ θα καταβληθεί έκτακτο επίδομα από 100 έως 200 ευρώ ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών.

6. Αυξήσεις σε ευάλωτα νοικοκυριά: Αναπροσαρμόζεται κατά 8% το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για 225.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Έτσι όσοι λαμβάνουν σήμερα 200 ευρώ θα λάβουν 216 ευρώ, όσοι λαμβάνουν 300 ευρώ θα πάρουν 324 ευρώ και όσοι παίρνουν σήμερα 400 ευρώ το μήνα θα λάβουν 432 ευρώ.

Read More »
Στην τελική ευθεία οι αποφάσεις για επίδομα ακρίβειας τα Χριστούγεννα -Κλειδί η υπέρβαση του πλεονάσματος Στην τελική ευθεία οι αποφάσεις για επίδομα ακρίβειας τα Χριστούγεννα -Κλειδί η υπέρβαση του πλεονάσματος Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 12, 2023 Rating: 5

«Η επέτειος του Πολυτεχνείου»

Κυριακή, Νοεμβρίου 12, 2023
 «Η επέτειος του Πολυτεχνείου»

Πενήντα χρόνια πέρασαν από τότε που η φοιτητική νεολαία της χώρας μας αυθόρμητα, ακηδεμόνευτα, αψηφώντας κάθε κίνδυνο, ακόμα και τον θάνατο, πέρα από χρώματα και κόμματα, ξεσηκώθηκε εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος.

Δεν ήταν μία απλή και ευκαιριακή εξέγερση, όπως λανθασμένα κάποιοι υποστηρίζουν. Ήταν μία παμφοιτητική επανάσταση που συγκλόνισε όλους τους νέους, αφύπνισε τον λαό και έδωσε το μήνυμα στους άλλους λαούς ότι η ελευθερία δεν κερδίζεται με τον μοιρολατρικό εφησυχασμό, αλλά με επαναστατική δράση. Το δικτατορικό καθεστώς κλονίστηκε συθέμελα και νομοτελειακά κατέρρευσε.

Οι επαναστατημένοι νέοι, δεν απαιτούσαν μόνο την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος, αυτή ήταν η αρχή. Απαιτούσαν συγχρόνως την καθιέρωση και εμπέδωση μιας γνήσιας, αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, που να αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες, απαλλαγμένη από τις στρεβλώσεις και κακοποιήσεις, που αυτή είχε υποστεί στο παρελθόν. Η επανάσταση αυτή είχε βαθειά και πολλαπλά μηνύματα.

Πολλοί πήραν το μήνυμα και εδραίωσαν τη Δημοκρατία δημιουργώντας τη νέα Ελλάδα, άλλοι δεν μπόρεσαν να καταλάβουν ή δεν θέλησαν.

Δεν έχουμε αυταπάτες, τα όνειρα δεν έγιναν πραγματικότητα στην ολότητά τους, η ειρηνική επανάσταση με δημοκρατικά μέσα συνεχίζεται για πλήρη δικαίωση


«Όμιλος Οικονομικοπολιτικού
και Κοινωνικού Προβληματισμού
Νομού Θεσπρωτίας»

«ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ»

Τηλ.: 6946178942
Email:koinothesproton@gmail.com
Τ.Κ.:46100 – Ηγουμενίτσα

Read More »
«Η επέτειος του Πολυτεχνείου»  «Η επέτειος του Πολυτεχνείου» Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 12, 2023 Rating: 5

Πληθωρισμός: Σε ένα μήνα ακρίβυναν 46 στα 60 είδη διατροφής

Κυριακή, Νοεμβρίου 12, 2023
Πληθωρισμός: Σε ένα μήνα ακρίβυναν 46 στα 60 είδη διατροφής

Μεγάλες ανατιμήσεις έχουν γίνει σε πολύ βασικά είδη διατροφής, όπως το φρέσκο γάλα (4,78%), τα αυγά (4,11%) και τα τυριά (2,31%)

Αυξήσεις σε 46 από τα 60 είδη διατροφής που μετράει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) έγιναν μέσα σε ένα μήνα, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Οκτώβριο, στοιχείο που δείχνει αν μη τι άλλο ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και ειδικά του πληθωρισμού των τροφίμων αργεί ακόμη.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έρχονται επίσης να ρίξουν βαριά τη σκιά τους στις προσπάθειες που κάνει τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο Ανάπτυξης, επιβεβαιώνοντας δυστυχώς την άποψη που επικρατεί σε μεγάλο μέρος της αγοράς, και όχι μόνο, ότι μέτρα όπως το «καλάθι του νοικοκυριού» και η «μόνιμη μείωση τιμής» είναι στην ουσία μέτρα αποσπασματικά που μπορούν μόνο εν μέρει να ανακουφίσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Από την επεξεργασία της «Κ» στα αναλυτικά στοιχεία που δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι οι ανατιμήσεις που έγιναν σε αυτές τις 46 κατηγορίες ειδών διατροφής κυμαίνονται από 0,03% στα αλλαντικά έως 14,05% στο ελαιόλαδο

Μεγάλες ανατιμήσεις έχουν γίνει σε πολύ βασικά είδη διατροφής, όπως το φρέσκο γάλα (4,78%), τα αυγά (4,11%) και τα τυριά (2,31%), στο αιγοπρόβειο κρέας (2,29%), στα παρασκευάσματα με βάση τα ψάρια και τα θαλασσινά (5,38%), στα νωπά φρούτα (8,05%), στη μαργαρίνη και σε άλλα φυτικά λίπη (2,47%) και στον καφέ (1,9%).

Συνολικά, μάλιστα, η ομάδα των ειδών διατροφής κατέγραψε αύξηση τιμών σε μηνιαία βάση 1,7%. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι το φρέσκο γάλα αποτελεί ένα από τα προϊόντα τα οποία συγκαταλέγονται στην πρωτοβουλία «μόνιμη μείωση τιμής», με τη συμμετοχή μάλιστα δύο κορυφαίων εταιρειών της κατηγορίας. Βεβαίως, το μέτρο μετράει μόνο λίγες ημέρες ζωής, σε αντίθεση με το «καλάθι του νοικοκυριού» που συμπλήρωσε ένα χρόνο ζωής και πλέον, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου των σούπερ μάρκετ, έχει χάσει την απήχηση που είχε στο καταναλωτικό κοινό κατά τους πρώτους μήνες εφαρμογής του.Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε στην «Κ» αρμόδιο στέλεχος της ΕΛΣΤΑΤ, η Αρχή καταγράφει και τις προσφορές και τις προωθητικές ενέργειες που υπάρχουν στα προϊόντα, τη στιγμή που γίνονται οι τιμοληψίες, σε αντίθεση με όσα έχουν υποστηρίξει κατά καιρούς στελέχη της αγοράς αλλά και αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Επιπλέον ελέγχει και τις συσκευασίες των προϊόντων έτσι ώστε εάν ένα προϊόν διατίθεται με την ίδια τιμή, αλλά σε μικρότερη συσκευασία, αυτό να θεωρείται αύξηση τιμής. Με άλλα λόγια, στον δείκτη τιμών καταναλωτή αποτυπώνονται με μεγάλη ακρίβεια οι πραγματικές τιμές που καταβάλλει τελικά ο καταναλωτής και κυρίως οι μεταβολές αυτών.

Μειώσεις τιμών τον Οκτώβριο του 2023 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2023 καταγράφηκαν μόνο σε 14 από τα 60 είδη διατροφής που μετράει η ΕΛΣΤΑΤ, μειώσεις που σημειωτέον είναι περιορισμένες όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά, υπό την έννοια ότι έχουν πολύ μικρή επίπτωση στην τελική τιμή που πληρώνει ο τελικός καταναλωτής και αφορούν προϊόντα τα οποία δεν θεωρούνται και τα πλέον βασικά για το καθημερινό τραπέζι. Οι μειώσεις τιμών κυμάνθηκαν από 1,85% στα τσιπς έως 0,08% στα ζυμαρικά, ενώ μειώσεις καταγράφηκαν επίσης σε αλίπαστα ψάρια και κατεψυγμένα λαχανικά.

Σε σύγκριση, δε, με τις αρχές του χρόνου πληρώσαμε ακριβότερα τον Οκτώβριο του 2023 53 προϊόντα, με τις αυξήσεις να φτάνουν έως 36% (στο ελαιόλαδο). Αλλα βασικά είδη διατροφής, οι τιμές των οποίων έχουν αυξηθεί σημαντικά στη διάρκεια του δεκαμήνου, είναι τα νωπά φρούτα (28,41%), τα αναψυκτικά (13,72%), τα δημητριακά για πρωινό 10,83%, το ρύζι (6,15%) και το χοιρινό κρέας 9,63%. Σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022, οι τιμές των τροφίμων είναι υψηλότερες κατά 9,9%.

Στις νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα οφείλεται σε σημαντικό βαθμό η ανακοπή της πτωτικής πορείας του δείκτη τιμών καταναλωτή. Τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε σε 3,4% από 1,6% τον Σεπτέμβριο, ενώ αύξηση του γενικού δείκτη καταγράφηκε και σε μηνιαία βάση, της τάξης του 0,6%. Εκτός από τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, σημαντικές αυξήσεις σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2023 καταγράφηκαν στην ομάδα «Στέγαση» (2%) λόγω των αυξήσεων στα ενοίκια κατοικιών (0,3%), στο φυσικό αέριο (3,9%) και το πετρέλαιο θέρμανσης (12,7%).
Read More »
Πληθωρισμός: Σε ένα μήνα ακρίβυναν 46 στα 60 είδη διατροφής Πληθωρισμός: Σε ένα μήνα ακρίβυναν 46 στα 60 είδη διατροφής Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 12, 2023 Rating: 5

Συλλήψεις στην Ήπειρο για παραβάσεις σχετικά με τη χρήση μουσικής από καταστήματα διασκέδασης

Κυριακή, Νοεμβρίου 12, 2023
Συλλήψεις στην Ήπειρο για παραβάσεις σχετικά με τη χρήση μουσικής από καταστήματα διασκέδασης


Δύο συλλήψεις ιδιοκτητών καταστημάτων διασκέδασης σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας (11-12/11/2023), στο πλαίσιο ελέγχων των υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου για την προστασία του κοινού από τους θορύβους που προέρχονται από τη λειτουργία τους.

Ειδικότερα, συνελήφθη μετά τα μεσάνυχτα στα Ιωάννινα αλλοδαπή από το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων, που έκανε χρήση μουσικής, η ένταση της οποίας υπερέβαινε το επιτρεπόμενο όριο θορύβου.

Εξάλλου, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Πρέβεζας συνέλαβαν ημεδαπό στην Πρέβεζα, που έκανε χρήση μουσικής, στερούμενος άδειας από την αρμόδια αρχή.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.
Read More »
Συλλήψεις στην Ήπειρο για παραβάσεις σχετικά με τη χρήση μουσικής από καταστήματα διασκέδασης Συλλήψεις στην Ήπειρο για παραβάσεις σχετικά με τη χρήση μουσικής από καταστήματα διασκέδασης Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 12, 2023 Rating: 5

Συνελήφθη ημεδαπός στα Ιωάννινα για μεταφορά παράτυπης μετανάστριας

Κυριακή, Νοεμβρίου 12, 2023
Συνελήφθη ημεδαπός στα Ιωάννινα για μεταφορά παράτυπης μετανάστριας


Συνελήφθη χθες (11-11-2023) το βράδυ σε περιοχή των Ιωαννίνων από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, οι αστυνομικοί εντόπισαν, κατόπιν αξιοποίησης πληροφορίας, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο κατηγορούμενος, με το οποίο μετέφερε αλλοδαπή, στερούμενη των νόμιμων προϋποθέσεων για την είσοδο και παραμονή της στη χώρα.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης διακριβώθηκε ότι είχε παραλάβει νωρίτερα την αλλοδαπή από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, προκειμένου να τη μεταφέρει στο εσωτερικό της χώρας έναντι αμοιβής -100- ευρώ.

Κατασχέθηκαν το όχημα που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά, 3 κινητά τηλέφωνα και το χρηματικό ποσό των -280- ευρώ.

Οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους δικογραφία θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.Read More »
Συνελήφθη ημεδαπός στα Ιωάννινα για μεταφορά παράτυπης μετανάστριας Συνελήφθη ημεδαπός στα Ιωάννινα για μεταφορά παράτυπης μετανάστριας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 12, 2023 Rating: 5

Ελληνικό μπλόκο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας

Κυριακή, Νοεμβρίου 12, 2023
Ελληνικό μπλόκο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας


Μπλόκο στην έναρξη διαπραγματεύσεων της πρώτης δέσμης ενταξιακών κεφαλαίων έβαλε η Ελλάδα με αποτέλεσμα να παγώνει η πορεία της Αλβανίας προς την Ευρώπη.

Με τον τρόπο αυτό η Αθήνα απαντά στην συνεχιζόμενη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετικό δημοσίευμα στην «Καθημερινή» δεν συναίνεσε στην κοινή επιστολή των 27 κρατών- μελών της ΕΕ προς την Αλβανία με αποτέλεσμα να παγώνει προς το παρόν η ενταξιακή διαπράγματευση.

Πέρα από την επίδραση που έχει για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις η στάση της κυβέρνησης του Εντι Ράμα στην υπόθεση Μπελέρη, με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά δημιουργεί μια δεύτερη ταχύτητα στο ζεύγος των υποψηφίων για ένταξη στην Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψηφιότητες της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας είναι συνδεδεμένες, ως εκ τούτου αυτή η εξέλιξη αποτελεί μια πρακτική αποσύνδεση (decoupling) των δύο υποψηφιοτήτων καθώς για την Βόρεια Μακεδονία κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις της Βουλγαρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη δέσμη για τα θεμελιώδη ζητήματα που πρέπει να επιλύσει κάθε υποψήφια χώρα περιλαμβάνει πέντε κεφάλαια και συγκεκριμένα εκείνα που αφορούν:

• Πρώτον, τη δικαστική εξουσία και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

• Δεύτερον, τη Δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια.

• Τρίτον, τις δημόσιες προμήθειες.

• Τέταρτον, τις στατιστικές.

• Και πέμπτον, τον οικονομικό έλεγχο.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση προόδου των υποψηφίων προς ένταξη στην Ε.Ε. κρατών, με έμμεση πλην σαφή αναφορά στις επιπλοκές που προκαλεί στις ελληνοαλβανικές σχέσεις η υπόθεση Μπελέρη.

Είναι προφανές ότι η Αθήνα μπορεί να αναθεωρήσει τη στάση της εφόσον τα Τίρανα προχωρήσουν σε κινήσεις που θα υποδηλώνουν πως υφίσταται περιθώριο συζητήσεων και όχι επίδειξη ισχύος εκ μέρους του Ράμα, προς το εσωτερικό ή το εξωτερικό.
Read More »
Ελληνικό μπλόκο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας Ελληνικό μπλόκο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 12, 2023 Rating: 5

Σελίδες