Στο Κλειστό Γυμναστήριο η σημερινή και αυριανή συναυλία του Πρότυπου Ωδείου Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018
Στο Κλειστό Γυμναστήριο η σημερινή και αυριανή συναυλία του Πρότυπου Ωδείου Ηγουμενίτσας
Read More »
Στο Κλειστό Γυμναστήριο η σημερινή και αυριανή συναυλία του Πρότυπου Ωδείου Ηγουμενίτσας Στο Κλειστό Γυμναστήριο η σημερινή και αυριανή συναυλία του Πρότυπου Ωδείου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018 Rating: 5

Η Θεσπρωτή Ελπίδα Τόκα προκρίθηκε για τους τελικούς των Μεσογειακών αγώνων στίβου

Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018

Η Ελπίδα Τόκα προκρίθηκε για τους τελικούς των Μεσογειακών Αγώνων
Στην αφρόκρεμα των Βαλκανίων η αθλήτρια που κατάγεται από τα Σουλιωτοχώρια

Αξιόλογη εμφάνιση έκανε χτες (Τετάρτη 27 Ιούνη) η Ελπίδα Τόκα, στους 18ους Μεσογειακούς αγώνες στίβου, που διεξάγονται στην Ταραγόνα της Ισπανίας. Στους αγώνες, που ξεκίνησαν την Παρασκευή 22 Ιούνη και ολοκληρώνονται την Κυριακή 1 Ιούλη, η Ελληνική αποστολή παίρνει μέρος με συνολικά 39 αθλητές και αθλήτριες. Τα αγωνίσματα του στίβου ξεκίνησαν την Τετάρτη (27/5) με τη συμμετοχή 20 αθλητών και αθλητριών, μεταξύ των οποίων και η Ελπίδα Τόκα.

Η αθλήτρια του ΣΔΥ Αργολίδας, που κατάγεται από τη Σαμωνίβα Σουλίου, μετείχε στους προκριματικούς στο αγώνισμα των 400μ εμπόδια και τερμάτισε την κούρσα της στην 4η, με χρόνο 59,69. Με την επίδοση αυτή, η Ελπίδα Τόκα εξασφάλισε τη συμμετοχή της στον τελικό αγώνα των 400μ εμπόδια, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 30 Ιούνη.

Στους Μεσογειακούς Αγώνες, μετείχαν αθλήτριες και αθλητές από τις παρακάτω Μεσογειακές χώρες: Αίγυπτος,, Αλβανία, Αλγερία, Ανδόρα, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Κόσοβο, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Μονακό, Πορτογαλία, ΠΓΔΜ, Σαν Μαρίνο, Σερβία, Σλοβενία, Συρία, Τυνησία και Τουρκία.

Θερμά συγχαρητήρια στην Ελπίδα και καλή επιτυχία στον τελικό αγώνα, που διεξάγεται μεθαύριο.


Read More »
Η Θεσπρωτή Ελπίδα Τόκα προκρίθηκε για τους τελικούς των Μεσογειακών αγώνων στίβου Η Θεσπρωτή Ελπίδα Τόκα προκρίθηκε για τους τελικούς των Μεσογειακών αγώνων στίβου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018 Rating: 5

Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Πρόταση επί Σχεδίου Νόμου αναφορικά με την επιβολή προστίμων και πρόβλεψη έκπτωσης βάσει θετικής συμπεριφοράς του εργοδότη

Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018ΠΡΟΣ: Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης 
και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 
Κα Έφη Αχτσιόγλου   
Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου σας, με τίτλο «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις - Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας - Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων - Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις», εισάγεται - με τα Άρθρα 5 έως 8 - ένα σύστημα επιβολής προστίμων και παροχής δικαιώματος έκπτωσης σε περίπτωση ανασφάλιστης εργασίας.

Για τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις λαμβάνεται, ορθώς, υπόψη η συμπεριφορά του εργοδότη για 3 χρόνια μετά την αρχική παράβαση, ώστε να δημιουργούνται ισχυρά αντικίνητρα για περαιτέρω παραβατική συμπεριφορά. Προβλέπεται επίσης δυνατότητα μείωσης του προστίμου σε περίπτωση πρόσληψης πλήρους απασχόλησης για χρονικό διάστημα από 3 μήνες ως και τουλάχιστον 1 έτος.

Αναλόγως και στο πνεύμα των παραπάνω προβλέψεων, θεωρούμε σκόπιμο να ληφθεί υπόψη και η συμπεριφορά του εργοδότη κατά το πρόσφατο παρελθόν και συγκεκριμένα η πλήρης συμμόρφωσή του με κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί καθώς και η διασφάλιση της θέσης εργασίας για τον εργαζόμενο για τον οποίο καταλογίστηκε παράβαση.

Έτσι, προτείνουμε να εξετασθεί η ένταξη στους δικαιούχους έκπτωσης του προστίμου των εργοδοτών εκείνων οι οποίοι προχώρησαν άμεσα (εντός της ίδιας ημέρας) σε πρόσληψη του εργαζόμενου που βρέθηκε αδήλωτος κατά τους τελευταίους 12 μήνες και έκτοτε απασχολείται αδιαλείπτως στην ίδια επιχείρηση με σύμβαση πλήρους απασχόλησης και με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του.

Πρόκειται για μια ρύθμιση η οποία συνεκτιμά την πρόσφατη θετική συμπεριφορά του εργοδότη και παράλληλα συμβάλει στην ελάφρυνση των οικονομικών υποχρεώσεων και την τόνωση της ρευστότητας των ως επί το πλείστον μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Δεδομένου ότι το σύνολο των διαδικαστικών ζητημάτων για την εφαρμογή του νέου συστήματος επιβολής προστίμων θα καθοριστεί από την έκδοση απόφασή σας, παρακαλώ να εξεταστεί η ένταξη της πρόβλεψης αυτής στην εν λόγω διοικητική πράξη.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Αλέξανδρος Πάσχος


 
Read More »
Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Πρόταση επί Σχεδίου Νόμου αναφορικά με την επιβολή προστίμων και πρόβλεψη έκπτωσης βάσει θετικής συμπεριφοράς του εργοδότη Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Πρόταση επί Σχεδίου Νόμου αναφορικά με την επιβολή προστίμων και πρόβλεψη έκπτωσης βάσει θετικής συμπεριφοράς του εργοδότη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018 Rating: 5

Η καλοκαιρινή συναυλία της Φιλαρμονικής του ΦΟΠ (+BINTEO)

Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018Την εξέλιξη της στην μουσική παιδεία, παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης στο Θέατρο Καρκαμίσι, η Φιλαρμονική του Φιλοπρόοδου Ομίλου Παραμυθιάς.

Οι μικροί μουσικοί του ΦΟΠ, υπό την μπαγκέτα του αρχιμουσικού Κωνσταντίνου Δελλή, παρουσίασαν ένα πρόγραμμα με εμβατήρια, θρησκευτική, κλασική άλλα και μουσική από τον κινηματογράφο, κερδιζοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού

Οι συντελεστές:
Αρχιμουσικός: κος. Κωνσταντίνος Δελλής.

Φλάουτο: Μάστορα Όλγα, Μάστορα Μυρτώ, Καρβούνη Ναταλία
Κλαρινέτο: Καρβούνη Παναγιώτα, Γούσια Ναταλία, Σιώχου Δέσποινα, Αναστασίου Κατερίνα, Μούση Κωνσταντίνα, Μπέλλου Σπυριδούλα, Σπύρου Κωνσταντίνος, Φάτσιος Ιωάννης, Δημητρίου Χριστιάνα, Κατσούλα Κλεοπάτρα, Κατσούλας Κων/νος
Τρομπόνι: Αναστασίου Βάνα, Κάντα Ελένη, Δελλης Οδυσσέας
Βαρύτονο T.C: Τομαράς Κων/νος
Άλτο Σαξόφωνο: Γώγου Ευφροσύνη, Μούσης Θωμάς, Τσίλης Νικόλαος
Τρομπέτα: Βάσου Μαρία, Γώγος Χρήστος, Τομαράς Χρήστος, Φάτσιος Σωτήρης, Ντούκας Ζώης, Κάντας Μιχάλης, Δημητρίου Άγγελος, Δελλής Φώτιος
Τούμπα: Κούτης Νικόλαος
Κρουστά: Γώγος Ξενοφών, Σπύρου Αλέξανδρος, Τσίλης Αλέξανδρος


 
 
Read More »
Η καλοκαιρινή συναυλία της Φιλαρμονικής του ΦΟΠ (+BINTEO) Η καλοκαιρινή συναυλία της Φιλαρμονικής του ΦΟΠ (+BINTEO) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018 Rating: 5

2η έκθεση φωτογραφίας σπουδαστών του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018

Ο κύκλος του τμήματος "ΤΕΧΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ" ολοκληρώνεται με τη δεύτερη έκθεση των σπουδαστών του.
Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια της κατάρτισης, θα φιλοξενηθεί στο Πνευματικό Κέντρο “Πάνθεον” του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018, 20:00μ.μ.
Διάρκεια: Παρασκευή 29/06/2018 έως Κυριακή 01/07/2018
Ώρες λειτουργίας: 10:00-14:00 & 19:00-23:00
Πληροφορίες: ΙΕΚ Ηγουμενίτσας, 2665026987

Οι σπουδαστές
Βαγγελή Ευγενία, Γκάνιας Αναστάσιος, Γόγολου Μαριάννα, Ζύλη Αντωνία, Καλιαμούρη Γεωργία, Κουλούρη Αικατερίνη, Κυργυρίδης Νικόλαος, Lihovici Natalia, Μάντης Ευθύμιος, Μαυρομμάτη Ιωάννα, Οικονόμου Μαρίνα, Πανταζή Νικολέτα, Παντέλογλου Γρηγόριος, Παππά Βασιλική, Πασχάλη Αριστούλα, Ρίζου Σταματία, Shahinlli Anxhela, Σούρλα Ευδοκία και Χριστιάνος Ιωάννης.

Οι καθηγητές
Αγαθοπούλου Άρτεμις, Ασωνίτης Πολυδεύκης, Βλάχου Αντιγόνη, Γκόη Σοφία, Ζωγράφος Φίλιππος, Ιγνατιάδης Κωνσταντίνος, Κούρου Κατερίνα, Κωσταδήμας Χαράλαμπος, Λαχανά Θεοδοσία, Μπέλλου Βανέσα, Μπογιατζόγλου Αλεξάνδρα, Παπαδημητρόπουλος Παναγιώτης, Παπαλάμπρου Αντώνιος, Τζόκα Μαρία, Τσάγγας Κώστας και Τσιγκούλης Παναγιώτης.


 
Read More »
2η έκθεση φωτογραφίας σπουδαστών του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας 2η έκθεση φωτογραφίας σπουδαστών του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018 Rating: 5

Συνάντηση Μελών ΚΨΥ Ηγουμενίτσας και Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής Κοι.Σ.Π.Ε. Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας «Θύαμις»

Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018Την Τρίτη 26 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο νέο χώρο μετεγκατάστασης του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσας του Γ.Ν. – Κ.Υ. Φιλιατών στο Λαδοχώρι, Δημοκρατίας 1 (πρώην ιατρεία ΠΕΔΥ/ ΙΚΑ) συνάντηση των μελών της διεπιστημονικής ομάδας του ΚΨΥ με μέλη της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής Κοι.Σ.Π.Ε. Ιωαννίνων -Θεσπρωτίας «Θύαμις».

Οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) είναι μονάδες ψυχικής υγείας, οι οποίες αναπτύσσουν προγράμματα και δραστηριότητες που αποβλέπουν στην κοινωνικό-οικονομική ενσωμάτωση και επαγγελματική ένταξη των ατόμων με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα συμβάλλοντας στην αποκατάστασή τους. Ταυτόχρονα αποτελούν κοινωνικές επιχειρήσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. 


Οι Κοι.Σ.Π.Ε. είναι Ν.Π.Ι.Δ., κερδοσκοπικού χαρακτήρα με περιορισμένη ευθύνη των μελών τους, που θεσπίστηκαν με το άρθρο 12 του Ν.2716/1999 του Υπουργείου Υγείας.

Αποτελούν μια ιδιαίτερη μορφή συνεταιρισμών καθώς είναι παραγωγικές και εμπορικές μονάδες αλλά και μονάδες ψυχικής υγείας. Βασίζονται σε μια καινοτόμο τριμερή εταιρική σχέση μεταξύ ψυχικά ασθενών, εργαζομένων στο χώρο της ψυχικής υγείας και φυσικών προσώπων και φορέων από την κοινότητα.

Μέλη μπορεί να γίνουν:
-- Άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα σε ποσοστό τουλάχιστον 35%
-- Επαγγελματίες ψυχικής υγείας σε ποσοστό έως 45%
-- Νομικά πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου ή άλλα φυσικά πρόσωπα σε ποσοστό έως 20%

Στόχοι Κοι.Σ.Π.Ε.
  • Η επαγγελματική αποκατάσταση & ισότιμη ένταξη των ατόμων με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα στην αγορά εργασίας.
  • Η ενεργός ένταξη στην κοινότητα & η από κοινού προσπάθεια για την καταπολέμηση των διακρίσεων & του κοινωνικού στίγματος.
  • Η ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης & η βελτίωση της κοινωνικής συνοχής.

Οι ψυχικά ασθενείς απασχολούνται και αμείβονται ανάλογα με τη συμβολή τους και τον χρόνο απασχόλησής τους. Η αμοιβή αυτή προστίθεται στα όποια επιδόματα ή συντάξεις παίρνουν. Αν είναι ανασφάλιστοι, τους ασφαλίζει ο ΚοιΣΠΕ στον αντίστοιχο ασφαλιστικό φορέα.


Read More »
Συνάντηση Μελών ΚΨΥ Ηγουμενίτσας και Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής Κοι.Σ.Π.Ε. Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας «Θύαμις» Συνάντηση Μελών ΚΨΥ Ηγουμενίτσας και Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής Κοι.Σ.Π.Ε. Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας «Θύαμις» Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018 Rating: 5

Στο στρατόπεδο Φιλιατών το Κ.Π. Αριάδνη

Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών το Κέντρο Πρόληψης υλοποίησε στο Στρατόπεδο 628 Μ/Π ΤΠ Υπολοχαγού Θωμά Τριάντη στο Φιλιάτι, ομιλία ευαισθητοποίησης με θέμα «Η πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων εξαρτησιογόνων ουσιών στα σώματα ασφαλείας». 

Ομιλήτρια ήταν η κα Κων/να Ζιάγκου, ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του ΚΠ ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η Πρόεδρος κα Αλεξάνδρα Κοτσώνη.

Ευχαριστούμε θερμά τον Διοικητή Συνταγματάρχη πεζικού κο Χρήστο Καράτζιο για την πρόσκληση και την θερμή υποδοχή καθώς και τα μόνιμα στελέχη και τους στρατευμένους νέους για το ζωηρό τους ενδιαφέρον. 
Ήταν μια συγκινητική εμπειρία που μετέφερε το μήνυμα ότι ο Στρατός επιτελεί πολλαπλούς στόχους ενώ παράλληλα αποτελεί χώρο φιλοξενίας και νοηματοδότησης μια ζωής με αξίες και αρχές που αποτρέπουν από κάθε είδους εξάρτηση! 

Είναι ένας κύκλος ζωής με βιώματα που μας κάνουν πλουσιότερους! 


 
Read More »
Στο στρατόπεδο Φιλιατών το Κ.Π. Αριάδνη Στο στρατόπεδο Φιλιατών το Κ.Π. Αριάδνη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018 Rating: 5

ΕΛΣΤΑΤ: Σε κίνδυνο φτώχειας το 34,8%

Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών (SILC), έτους 2017, με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2016. Η έρευνα αποτελεί τη βασική πηγή αναφοράς των συγκριτικών στατιστικών για την κατανομή του εισοδήματος και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έτους 2018, με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2017, θα ανακοινωθούν στις 21 Ιουνίου 2019.

Α. Δείκτες της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης "Ευρώπη 2020"

Στο πλαίσιο της Ευρώπης 2020, αναφορικά με την καταπολέμηση της φτώχειας, έχει τεθεί ως στόχος "να μειωθούν κατά 20 εκατομμύρια τα άτομα που βρίσκονται ή που κινδυνεύουν να βρεθούν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό" έως το 2020.

Με βάση τα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 2017, o πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 34,8% (3.701.800 άτομα) του πληθυσμού της Χώρας, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (3.789.300 άτομα που αντιστοιχούσαν στο 35,6% του πληθυσμού).

Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι υψηλότερος στην περίπτωση των ατόμων ηλικίας 18-64 ετών (38,6%).

Ο πληθυσμός ηλικίας 18-64 ετών που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό εκτιμάται σε 36,5% για τους Έλληνες και σε 62,9% για τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα.

Ο πληθυσμός ηλικίας 18-64 ετών που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό εκτιμάται σε 61,6% για όσους διαμένουν στην Ελλάδα αλλά γεννήθηκαν σε άλλη χώρα.

Το ποσοστό του πληθυσμού που ενώ δε βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας διαβιεί σε νοικοκυριά με υλική στέρηση αλλά χωρίς χαμηλή ένταση εργασίας ανέρχεται σε 9,1%.

Το ποσοστό του πληθυσμού που δε βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και διαβιεί σε νοικοκυριά χωρίς υλική στέρηση αλλά με χαμηλή ένταση εργασίας ανέρχεται σε 4,2%.

Το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας αλλά διαβιεί σε νοικοκυριά χωρίς υλική στέρηση και χωρίς χαμηλή ένταση εργασίας ανέρχεται σε 7,7%.

Το 20,2% του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας (μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις), το 21,1% σε υλική στέρηση και το 15,6% του πληθυσμού ηλικίας 0-59 ετών διαβιεί σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας.

Β. Πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας και κατώφλι κινδύνου φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις

Το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 4.560 ευρώ ετησίως ανά άτομο και σε 9.576 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών και ορίζεται στο 60% του διάμεσου συνολικού ισοδύναμου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, το οποίο εκτιμήθηκε σε 7.600 ευρώ, ενώ το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της Χώρας εκτιμήθηκε σε 15.106 ευρώ.

Το έτος 2017, το 20,2% του συνολικού πληθυσμού της Χώρας ήταν σε κίνδυνο φτώχειας. Ο δείκτης αυτός που κατά το 2005 (με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το 2004) ανερχόταν στο 19,6%, σημείωσε αυξητική πορεία έως το 2012 όπου εκτιμήθηκε στο 23,1% ενώ άρχισε να μειώνεται από το 2014.

Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 789.585 σε σύνολο 4.162.442 νοικοκυριών και τα μέλη τους σε 2.152.691 στο σύνολο των 10.634.925 ατόμων του πληθυσμού της Χώρας.

Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 24,5% σημειώνοντας μείωση κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2016. Ο κίνδυνος φτώχειας σημείωσε μείωση τόσο στο σύνολο του πληθυσμού (1 ποσοστιαία μονάδα), όσο και στον πληθυσμό 18-64 ετών (1 ποσοστιαία μονάδα, επίσης), ενώ παρέμεινε ίδιος για τον πληθυσμό 65 ετών και άνω (12,4%). Γενικά, το ποσοστό του κινδύνου φτώχειας σημείωσε μείωση σε σχέση με το 2016 για διάφορες υποκατηγορίες του πληθυσμού τόσο ως προς τους τύπους νοικοκυριών όσο και ως προς την κατηγοριοποίηση κατά φύλο και κατάσταση απασχόλησης, καθώς και την κατηγοριοποίηση κατά φύλο, ομάδες ηλικιών και ιδιοκτησιακό καθεστώς της κύριας κατοικίας, με τις σημαντικότερες διαφορές να σημειώνονται ως εξής:

Κατά 7,8 ποσοστιαίες μονάδες (24,2%) για το ποσοστό του πληθυσμού με δύο ενήλικες με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα παιδιά.

Κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες (9,9%) για το ποσοστό των εργαζόμενων γυναικών.

Κατά 3,0 ποσοστιαίες μονάδες (24,9%) για το ποσοστό των παιδιών 0-17 ετών που διαβιούν σε νοικοκυριά όπου οι γονείς (ή κηδεμόνες) ενοικιάζουν την κύρια κατοικία τους.

Αύξηση σημείωσε το ποσοστό του κινδύνου φτώχειας σε σχέση με το 2016 μόνο στις εξής περιπτώσεις:

Αναφορικά με τους τύπους νοικοκυριών, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (22,8%) στην περίπτωση νοικοκυριών με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά.

Αναφορικά με την κατηγοριοποίηση του πληθυσμού ως προς το φύλο και την κατάσταση απασχόλησης, κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες (25,7%) για το σύνολο του πληθυσμού στις περιπτώσεις λοιπών μη οικονομικά ενεργών (εκτός των συνταξιούχων) και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (25,7%) για την αντίστοιχη κατηγορία των γυναικών.

Αναφορικά με την κατηγοριοποίηση του πληθυσμού ως προς το φύλο, ομάδες ηλικιών και ιδιοκτησιακό καθεστώς κύριας κατοικίας, πολύ μικρή αύξηση του ποσοστού (0,1 ποσοστιαία μονάδα) παρουσιάζεται σε αρκετές περιπτώσεις και συγκεκριμένα για το σύνολο των ιδιοκτητών στις ηλικιακές ομάδες 60+ετών, 65+ετών, 75+ετών, ενώ λίγο μεγαλύτερες είναι οι αυξήσεις για τις αντίστοιχες ηλικιακές ομάδες των ανδρών (0,5, 0,5, και 0,3 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα).

Τέλος, σημαντικότερη αύξηση παρουσιάζεται για την ηλικιακή ομάδα 75+ετών των ενοικιαστών, κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες για το σύνολο του πληθυσμού αυτής της κατηγορίας και κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες για τη συγκεκριμένη κατηγορία των γυναικών (19,1% και 20,8% αντίστοιχα).

Ο κίνδυνος φτώχειας, υπολογιζόμενος με κατώφλια διαφορετικά του 60% του διάμεσου συνολικού διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος, ανέρχεται σε:

9,3%, αν το κατώφλι οριστεί στο 40% του διάμεσου συνολικού διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος,

14,6%, αν το κατώφλι οριστεί στο 50% του διάμεσου συνολικού διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος και

26,5%, αν το κατώφλι οριστεί στο 70% του διάμεσου συνολικού διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος, αντίστοιχα.

Γ. Κοινωνικές μεταβιβάσεις και κίνδυνος φτώχειας

Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας πριν από όλες τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (δηλαδή μη συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών επιδομάτων και των συντάξεων στο συνολικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών) ανέρχεται σε 50,8% ενώ, όταν περιλαμβάνονται μόνο οι συντάξεις και όχι τα κοινωνικά επιδόματα, μειώνεται στο 24,0%. Αναφορικά με τα κοινωνικά επιδόματα, επισημαίνεται ότι αυτά περιλαμβάνουν παροχές κοινωνικής βοήθειας (όπως το ΕΚΑΣ, το επίδομα μακροχρόνια ανέργων κλπ.), οικογενειακά επιδόματα (όπως επιδόματα τέκνων), καθώς και επιδόματα ή βοηθήματα ανεργίας, ασθένειας, αναπηρίας ή ανικανότητας, ή και εκπαιδευτικές παροχές.

Δεδομένου ότι, όπως προαναφέρθηκε, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις ανέρχεται σε 20,2%, διαπιστώνεται ότι τα κοινωνικά επιδόματα συμβάλλουν στη μείωση του ποσοστού του κινδύνου φτώχειας κατά 3,8 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ εν συνεχεία, οι συντάξεις κατά 26,8 ποσοστιαίες μονάδες. Το σύνολο των κοινωνικών μεταβιβάσεων μειώνει το ποσοστό του κινδύνου φτώχειας κατά 30,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας πριν από όλες τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (δηλαδή μη συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών επιδομάτων και των συντάξεων στο συνολικό διαθέσιμο εισόδημα) για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω εκτιμάται σε 87,4%, ενώ όταν δεν συμπεριλαμβάνονται τα κοινωνικά επιδόματα αλλά συμπεριλαμβάνονται οι συντάξεις εκτιμάται σε 14,7%.

Ο κίνδυνος φτώχειας πριν από όλες τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (δηλαδή μη συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών επιδομάτων και των συντάξεων στο συνολικό διαθέσιμο εισόδημα) για άτομα ηλικίας 18-64 ετών εκτιμάται σε 42,2%, ενώ όταν δεν συμπεριλαμβάνονται τα κοινωνικά επιδόματα αλλά συμπεριλαμβάνονται οι συντάξεις εκτιμάται σε 25,3%.

Οι κοινωνικές μεταβιβάσεις (συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων) αποτελούν το 32,2% του συνολικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών της Χώρας, εκ του οποίου οι συντάξεις αναλογούν στο 85,9%, ενώ τα κοινωνικά επιδόματα στο 14,1%.

Δ. Χαρακτηριστικά πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας

Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας κατά τα προηγούμενα έτη ήταν ελαφρώς υψηλότερο για τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Το 2014 και 2015 διαμορφώθηκε σε πολύ κοντινά επίπεδα, υψηλότερο κατά 0,2 και 0,3 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα για τους άνδρες, ενώ με βάση τα στοιχεία του 2017, όπως συνέβη και το 2016, εμφανίζεται ίδιο μεταξύ ανδρών και γυναικών και ίδιο με το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού (και για τα δύο φύλα), δηλαδή 20,2%.

Επίσης, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για το συνολικό πληθυσμό (και κατά συνέπεια και για τα δύο φύλα) σημείωσε μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα το 2017 σε σχέση με το 2016.

Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε 13,5% για τις γυναίκες και σε 11,1% για τους άνδρες.

Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών υπολογίζεται σε 12,7% ενώ για άτομα ηλικίας κάτω των 75 ετών σε 21,1%.

Ο κίνδυνος φτώχειας για τις γυναίκες άνω των 75 ετών εκτιμάται σε 15,2% ενώ για τους άνδρες της αντίστοιχης ηλικιακής ομάδας εκτιμάται σε 9,5%.

Ο κίνδυνος φτώχειας για τους διάφορους τύπους νοικοκυριών σημείωσε πτώση το 2017 σε σχέση με το 2016 με μόνη εξαίρεση την περίπτωση νοικοκυριού με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά, όπου σημείωσε αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (22,8%).

Οι μειώσεις του ποσοστού του κινδύνου φτώχειας για όλες τις άλλες κατηγορίες νοικοκυριών κυμαίνονται από 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, στην περίπτωση των νοικοκυριών με τρεις ή περισσότερους ενήλικες χωρίς εξαρτώμενα παιδιά (ποσοστό 19,4%) έως 7,8 ποσοστιαίες μονάδες, στην περίπτωση των νοικοκυριών με δύο ενήλικες και τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα παιδιά (ποσοστό 24,2%).

Η αμέσως επόμενη μεγαλύτερη μείωση αφορά στην περίπτωση των μονοπρόσωπων νοικοκυριών ανδρών, κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες με το αντίστοιχο ποσοστό να είναι 19,8% και ακολουθεί η περίπτωση των νοικοκυριών με δύο ενήλικες κάτω των 65 ετών χωρίς εξαρτώμενα παιδιά, κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες, με το αντίστοιχο ποσοστό να είναι 18,8%.

Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο φτώχειας σε σύγκριση με τους ανέργους και τους οικονομικά μη ενεργούς (νοικοκυρές κλπ.). Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για τους εργαζομένους ανέρχεται σε 12,9%, σημειώνοντας μείωση κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2016.

Μείωση κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες παρουσίασε το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για τις εργαζόμενες γυναίκες, ενώ για τους εργαζόμενους άνδρες παρουσίασε μείωση κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες υπολογιζόμενα σε 9,9% και 15,0% αντίστοιχα. Για τους ανέργους, όπως ήδη αναφέρθηκε, ο κίνδυνος φτώχειας ανέρχεται σε 45,5%, παρουσιάζοντας σημαντική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών (50,5% και 41,0% αντίστοιχα).

Ο κίνδυνος φτώχειας για όσους είναι οικονομικά μη ενεργοί (μη συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων) αυξήθηκε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες. Η αντίστοιχη μεταβολή (αύξηση) για τις γυναίκες είναι μισή ποσοστιαία μονάδα, ενώ για τους άνδρες (αύξηση) 0,7 ποσοστιαίες μονάδες και τα σχετικά ποσοστά ανέρχονται σε 25,7%, 25,7% και 25,5%.

Ο κίνδυνος φτώχειας για τους εργαζομένους με πλήρη απασχόληση ανέρχεται σε 11,2%, ενώ για τους εργαζομένους με μερική απασχόληση ανέρχεται σε 27,5%.

Στην περίπτωση των νοικοκυριών, που η κατοικία που διαμένουν είναι ιδιόκτητη, ο κίνδυνος φτώχειας ανέρχεται σε 19,4%, ενώ για τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιασμένη κατοικία ο κίνδυνος φτώχειας είναι υψηλότερος και ανέρχεται σε 23,3%. Ο κίνδυνος φτώχειας ατόμων ηλικίας 18-64 ετών που η κατοικία τους είναι ιδιόκτητη ανέρχεται σε 21,1%, ενώ για τα άτομα της ίδιας ηλικιακής ομάδας που η κατοικία τους είναι ενοικιασμένη, ο κίνδυνος αυξάνεται σε 23,7%.

Ε. Βάθος (χάσμα) του κινδύνου φτώχειας

Το βάθος (χάσμα) κινδύνου φτώχειας αναφέρεται στην εισοδηματική κατάσταση των ατόμων που βρίσκονται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας. Για την εκτίμησή του υπολογίζεται η διαφορά μεταξύ του κατωφλιού του κινδύνου φτώχειας για το σύνολο του πληθυσμού και του διάμεσου ισοδύναμου\ διαθέσιμου εισοδήματος του φτωχού πληθυσμού, η οποία εκφράζεται ως ποσοστό επί του κατωφλιού του κινδύνου φτώχειας.

Για το 2017, το βάθος (χάσμα) κινδύνου φτώχειας ανήλθε σε 30,3% του κατωφλιού του κινδύνου φτώχειας, σημειώνοντας μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Με βάση το ποσοστό αυτό, εκτιμάται ότι το 50% των φτωχών κατέχουν εισόδημα μικρότερο από το 69,7% του κατωφλιού του κινδύνου φτώχειας (το οποίο ανέρχεται σε 4.560 ευρώ), δηλαδή κάτω από 3.178 ευρώ, ετησίως, ανά άτομο.

Το βάθος (χάσμα) κινδύνου το 2005 ήταν 23,9%, ενώ, σημειώνοντας αυξητική πορεία στη διάρκεια της δεκαετίας, ανήλθε σε 32,7% το 2013 (μέγιστη τιμή).

Έκτοτε, παρουσιάζει αυξομειώσεις, σημειώνοντας τιμή 30,3% για το 2017, δηλαδή μείωση κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2016.

Το βάθος κινδύνου φτώχειας για τα παιδιά ηλικίας 0-17 ετών εκτιμάται σε 29,6%, μειωμένο κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2016, ενώ για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω εκτιμάται σε 19,7%, παρουσιάζοντας αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2016.

ΣΤ. Κίνδυνος φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις υπολογιζόμενος με το κατώφλι φτώχειας έτους 2008 (εκφρασμένου σε τιμές του 2016 με βάση τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή)

Ο κίνδυνος φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις υπολογιζόμενος με το κατώφλι φτώχειας σε μια σταθερή χρονική στιγμή ─ και συγκεκριμένα το έτος 2008 ─ αποτελεί ένδειξη για το εάν το επίπεδο διαβίωσης για τα χαμηλότερα εισοδήματα παρουσιάζει βελτίωση με το πέρασμα του χρόνου.

Ο σκοπός αυτής της σύγκρισης είναι να καταγράψει πώς μεταβάλλεται ο κίνδυνος φτώχειας σε απόλυτους και όχι σε σχετικούς όρους, δηλαδή όταν το κατώφλι φτώχειας παραμένει διαχρονικά σταθερό σε όρους πραγματικής αγοραστικής δύναμης.

Το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας για το έτος 2017, υπολογιζόμενο με το κατώφλι φτώχειας έτους 2008 (δηλαδή το ποσοστό των ατόμων που ζουν σε νοικοκυριά, των οποίων το συνολικό ισοδύναμο διαθέσιμο εισόδημα κατά το 2016 είναι χαμηλότερο του 60% της διαμέσου του ισοδύναμου διαθέσιμου εισοδήματος του 2008 εκφρασμένου σε τιμές του 2016 με βάση τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή), εκτιμάται σε 46,3%. Συμπεραίνεται, λοιπόν, ότι το 46,3% του πληθυσμού του 2017 θα κατατασσόταν ως εκτεθειμένο στον κίνδυνο φτώχειας με βάση τις συνθήκες του 2008.

Ζ. Πληθυσμός που διαβιεί σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας

Το ποσοστό πληθυσμού ηλικίας 18-59 ετών που διαβιεί σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση Εργασίας υπολογίζεται σε 17,6% επί του συνόλου του πληθυσμού αυτής της ομάδας ηλικιών, εμφανίζοντας μείωση κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2016. Το ποσοστό για τους άνδρες ανέρχεται σε 15,8% και για τις γυναίκες σε 19,3%.

Για τον πληθυσμό ηλικίας 0-59 ετών, το ποσοστό που διαβιεί σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας υπολογίζεται σε 15,6% επί του συνόλου του πληθυσμού αυτής της ομάδας ηλικιών, εμφανίζοντας, επίσης, μείωση κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2016. Το ποσοστό για τους άνδρες ανέρχεται σε 14,2% και για τις γυναίκες σε 17,0%.

Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας κάτω των 18 ετών που διαβιούν σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας εκτιμάται για το 2017 σε 9,4% επί του συνόλου του πληθυσμού που ανήκει σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
Read More »
ΕΛΣΤΑΤ: Σε κίνδυνο φτώχειας το 34,8% ΕΛΣΤΑΤ: Σε κίνδυνο φτώχειας το 34,8% Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018 Rating: 5

Εκλογές στον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Σαγιάδας

Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου καλεί ΟΛΟΥΣ τους συγχωριανούς σε Συνέλευση με θέμα συζήτησης την πορεία του Συλλόγου και κατ' επέκταση την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Η Συνεύλεση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30/06/2018 και ώρα 19:00 στο Πνευματικό Κέντρο Σαγιάδας.

Ο Πρόεδρος
Λιούτσης Διογένης


 
Read More »
Εκλογές στον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Σαγιάδας Εκλογές στον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Σαγιάδας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018 Rating: 5

Δήμαρχος Ηγουμενίτσας: "Στοχεύουν στην διαγραφή της Ηγουμενίτσας από τον ακαδημαϊκό χάρτη"

Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση, σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά το Τμήμα του ΤΕΙ:

Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕ.Ν.Ε.) της Βουλής είναι πλέον γεγονός. 
Το σχέδιο νόμου όπως και όλες οι προτάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα, στοχεύουν στην διαγραφή της Ηγουμενίτσας από τον ακαδημαϊκό χάρτη.

Θεωρούμε ότι ο κ. Υπουργός και το περιβάλλον του εμπαίζουν την τοπική κοινωνία αναβάλλοντας την ίδρυση τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Ηγουμενίτσα, στο άγνωστο μέλλον και μάλιστα υπό προϋποθέσεις. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι απόψεις των τοπικών φορέων και με τον Υπουργό να αρνείται πεισματικά την οποιαδήποτε συνάντηση με τους τοπικούς φορείς.

Καλούμε λοιπόν τους βουλευτές Θεσπρωτίας να μην παραπέμψουν στις καλένδες την ίδρυση Τμήματος ΑΕΙ στην Ηγουμενίτσα καθώς και τους τοπικούς φορείς να αντιληφθούν την κρισιμότητα της στιγμής και σε συνεργασία να διεκδικήσουμε το καθόλα δίκαιο αίτημά μας.


Read More »
Δήμαρχος Ηγουμενίτσας: "Στοχεύουν στην διαγραφή της Ηγουμενίτσας από τον ακαδημαϊκό χάρτη" Δήμαρχος Ηγουμενίτσας: "Στοχεύουν στην διαγραφή της Ηγουμενίτσας από τον ακαδημαϊκό χάρτη" Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018 Rating: 5

Ένας 21χρονος έχασε την ζωή του το βράδυ σε τροχαίο

Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018

Ένας 21χρονος, έχασε την ζωή του σε τροχαίο που σημειώθηκε στο 39ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Κοζάνης.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το ΙΧ αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 21χρονος, συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό.
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ,αλλά ήταν δυστυχώς αργά για τον 21χρονο .
Τραυματίσθηκαν επίσης και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ο 58χρονος οδηγός του φορτηγού και δύο γυναίκες 49 και 51 ετών που επέβαιναν στο φορτηγό.


 
Read More »
Ένας 21χρονος έχασε την ζωή του το βράδυ σε τροχαίο Ένας 21χρονος έχασε την ζωή του το βράδυ σε τροχαίο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018 Rating: 5

Οι Monophonics τον Ιούλιο στην Πρέβεζα

Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018Οι Monophonics, η αγαπημένη μπάντα του ελληνικού κοινού επιστρέφει αυτή τη φορά στην Πρέβεζα, προσκεκλημένη του Preveza Jazz Festival, για να γοητεύσει με τον εμπνευσμένο ήχο τους από την κλασική soul, το heavy funk, το ψυχεδελικό ροκ και το κλασικό αμερικάνικο τραγούδι. Οι Καλιφορνέζοι Monophonics θα χαρίσουν μια αξέχαστη βραδιά μεταφέροντας μας στο Σαν Φραντσίσκο των 60s και 70s, την Παρασκευή 6 Ιουλίου στο Κηποθέατρο της Πρέβεζας, στις 21.30.

Μαζί τους οι AfroSugar , το πετυχημένο soul funk σχήμα από τα Γιάννενα.

Bang Bang, Hanging On, Lying Eyes, Promises, Strange Love, Foolish Love, Find My Way Back home, είναι μερικά από τα τραγούδια που έχει λατρέψει το ελληνικό κοινό και περιμένουμε να ακούσουμε στις 6 Ιουλίου.

Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει.
Τιμή εισιτηρίου 15 ευρώ (προπώληση), 20 ευρώ (ταμείο)

Προμηθευτείτε τα εισιτήρια σας από τα παρακάτω σημεία :

Πρέβεζα
• Βιβλιοπωλείο Παπαγεωργίου, 21ης Οκτωβρίου 18, τηλ. 2682 028414
• Μπαρ Diem, Β. Μπάλκου & Ελ. Βενιζέλου, παραλία Πρέβεζας, τηλ. 26820 89789
• «Μποτίλια στο πέλαγο» Art Cafe, Θεοφάνους 8, τηλ. 2682400432
• ΟΝΕΙΡΟΠΑΓΙΔΑ, Αξεσουάρ, Εθν. Αντιστάσεως 60, κεντρική αγορά, τηλ. 2682024096
• Info –net Πληροφορική, Λεωφόρος Ειρήνης 5, τηλ. 2682021149 , 2682029740
• Βιβλιοπωλείο ‘Κύκλος’, Πολυτεχνείου και Κωστή Παλαμά, τηλ. 2682 061610
• Sofita Hotel & souvenir store, Νικλαμπα 9, τηλ.26820 21400

Ιωάννινα
Βιβλιοπωλείο Πρόκος, Σαλαμάγκα 2 & Δωδώνης, τηλ. 2651034100

Άρτα
Βιβλιοπωλείο «Η πολυθρόνα του Νίτσε», Φιλελλήνων 26, τηλ. 6946503183

Λευκάδα
Μπαρ Baccara, Γουλιέλμου Δαίρπφελδ 15, κεντρική αγορά, τηλ. 2645 023986


Read More »
Οι Monophonics τον Ιούλιο στην Πρέβεζα Οι Monophonics τον Ιούλιο στην Πρέβεζα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018 Rating: 5

Οδηγίες Διατροφής για τους θερινούς μήνες

Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018


Οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι αυξάνονται, γεγονός που καθιστά αναγκαία μια ιδιαίτερη φροντίδα στη διατροφή μας με στόχο να αποφύγουμε την αφυδάτωση και να εφοδιάσουμε τον οργανισμό μας με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία. Τα βασικά σημεία που θα πρέπει να προσέξουμε στο καλοκαιρινό διαιτολόγιό μας είναι τα εξής :

· Επιβάλλεται να καταναλώνουμε 2 έως 2,5 λίτρα νερό σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας .

Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, ο οργανισμός αυξάνει την εφίδρωση για να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος. Παράλληλα, με τον ιδρώτα, χάνονται και μεγάλες ποσότητες ηλεκτρολυτών. Έλλειψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, αύξηση παλμών και θερμοκρασίας και, σε ακραίες περιπτώσεις, θερμοπληξία.

· Αυξάνουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών :

Γνωρίζουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνες και φυτικές ίνες, σημαντικές για τη λειτουργία του εντέρου. Τα καλοκαιρινά φρούτα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό ( μπορεί να φτάσουν και το 90 % ), περιέχουν πολλούς ηλεκτρολύτες και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Η συνιστώμενη ποσότητα φρούτων, για το καλοκαίρι, είναι περίπου 3-5 μερίδες την ημέρα. Καταναλώστε ποικιλία φρούτων και λαχανικών για να πάρετε όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός .· Περιορίζουμε στην διατροφή μας τα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται στα ζωικά λιπαρά ( δηλαδή λιπαρό κρέας , αλλαντικά ,μαγιονέζα ,βούτυρο) και στα γλυκά .

Οι τροφές αυτές τις καλοκαιρινές ημέρες προκαλούν δυσφορία, αυξημένη εφίδρωση και δυσπεψία και θα πρέπει να αποφεύγονται με κάθε τρόπο, ιδιαίτερα σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως στους ηλικιωμένους και στους καρδιοπαθείς. Για να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνη, προτιμήστε τροφές όπως: ψάρι, θαλασσινά, κοτόπουλο, άπαχα γαλακτοκομικά, αυγό και άπαχο μοσχάρι .

· Περιορίστε το αλκοόλ :

Η αυξημένη ποσότητα αλκοόλ προκαλεί εφίδρωση και αυξημένη διουρητική δράση και τελικά οδηγεί σε απώλεια υγρών (αφυδάτωση). Γι αυτό πρέπει να τα καταναλώνουμε με μέτρο. Προτιμάτε καλύτερα 1-2 ποτηράκια κρασί ή 1 μπύρα .

· Κάνετε συχνά και μικρά γεύματα .

Με αυτόν τον τρόπο γίνεται πιο εύκολα η πέψη των τροφών. Περιορίστε τις μερίδες στα 2/3 και μασάτε καλά την τροφή.

· Προσέχουμε τον τρόπο μαγειρέματος

Προτιμήστε να μαγειρεύετε στον ατμό ή βραστά ή ψητά μαγειρεμένα με λίγο ελαιόλαδο και χωρίς πολλά λιπαρά πρόσθετα (βούτυρο , μαγιονέζα). Αποφεύγετε με κάθε τρόπο το τηγάνισμα.

· Παγωτό : το γλυκό του καλοκαιριού .

Τα παγωτά περιέχουν λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από άλλα γλυκά (σοκολάτα , πάστες, σιροπιαστά κ.α.), επομένως, μπορούμε να τα καταναλώσουμε, αλλά με μέτρο. Δυο παγωτά 100γρ. την εβδομάδα μπορούν να συμπεριληφθούν στην διατροφή μας.

Ευχαριστούμε την κα. Χριστίνα Καραμπίνα, Διαιτολόγο –Διατροφολόγο, πάροχο του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας για τις διατροφικές συμβουλές της προς τους πολίτες.

Το ΚΕΠ Υγείας συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες, προσφέροντας εκτός από δωρεάν προγράμματα προληπτικού ελέγχου για τα συνηθέστερα νοσήματα και πολύτιμες συμβουλές για την καλοκαιρινή περίοδο.

Read More »
Οδηγίες Διατροφής για τους θερινούς μήνες Οδηγίες Διατροφής για τους θερινούς μήνες Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018 Rating: 5

Πολιτιστικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας «Ρένα Κώτσιου» «Μελωδικές διαδρομές κάτω από το φως των αστεριών»

Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018Ο Πολιτιστικός και Κοινωνικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας «Ρένα Κώτσιου» διοργανώνει με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας την 4η μουσική εκδήλωση της μικτής Χορωδίας Ενηλίκων του συλλόγου με τίτλο «Μελωδικές διαδρομές κάτω από το φως των αστεριών» (έντεχνο- παραδοσιακό τραγούδι) τη Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018 , στις 9 μ.μ., στον αίθριο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας.


Read More »
Πολιτιστικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας «Ρένα Κώτσιου» «Μελωδικές διαδρομές κάτω από το φως των αστεριών» Πολιτιστικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας «Ρένα Κώτσιου» «Μελωδικές διαδρομές κάτω από το φως των αστεριών» Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018 Rating: 5

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΜΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ…

Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ. Παραπλανητικός ο τίτλος διότι και ανεξάρτητη δεν είναι και καθοδηγούμενη είναι.

Συνάδελφοι, εμείς ποτέ δεν κρύψαμε την ταυτότητά μας. Θα ήταν ανέντιμο και ανήθικο απέναντί σας. Γνωρίζετε από την πρώτη στιγμή το ποιοι ήμαστε.

Όσον αφορά την Ανεξάρτητη κίνηση (ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ) ας δούμε πόσο ακομμάτιστη και ανεξάρτητη είναι.

1. Στις πρόσφατες εκλογές του συλλόγου για την ανάδειξη των αντιπροσώπων για την ομοσπονδία, το στέλεχος και αρχισυνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ Καθηγητών Ν. Θεσπρωτίας δεν ήταν αυτός που κατέθεσε το ψηφοδέλτιο τους στην εφορευτική επιτροπή ;

2. Η επικεφαλής της παράταξης ΑΝΕ. ΚΙΝ . ήταν ή όχι μέλος της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ ν. Θεσπρωτίας;

3. Η επικεφαλής της παράταξης ΑΝΕ. ΚΙΝ . στήριξε με κοινή δήλωση το κόμμα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γ. Παπανδρέου ναι ή όχι;

4. Στις πρόσφατες εκλογές του κινήματος αλλαγής (πρώην ΠΑΣΟΚ) δεν συνόδευσε η επικεφαλής της παράταξης ΑΝΕ. ΚΙΝ . στα γραφεία των εργαζομένων του Δήμου Ηγουμενίτσας τον υποψήφιο του ΚΙΝ . ΑΛ . (πρώην ΠΑΣΟΚ) Γιάννη Μανιάτη;

5. Πρώτη σειρά δεν φιγουράριζε η επικεφαλής της παράταξης -κατά τα άλλα ανεξάρτητης- στην ομιλία του ευρωβουλευτή και υποψήφιου του ΚΙΝ . ΑΛ (πρώην ΠΑΣΟΚ) Νίκου Ανδρουλάκη;

6. Στη γενική συνέλευση των εργαζομένων για την ενημέρωσή τους για τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δ. Ηγουμενίτσας, η επικεφαλής της παράταξης δε συνοδευόταν από τον γραμματέα της Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ στον Ν. Θεσπρωτίας, τον αρχισυνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ Καθηγητών Ν. Θεσπρωτίας και από τον αναπληρωτή γραμματέα της ομοσπονδίας ΠΟΕ-ΟΤΑ και στέλεχος της συνδικαλιστικής ανατροπής (πρώην ΠΑΣΚΕ);

Κατά τα άλλα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ κίνηση που ΔΕΝ είναι κομματικά ελεγχόμενη!!!7. Από το πρωί μέχρι το βράδυ η επικεφαλής της κίνησης αυτής δεν γλύφει την ομοσπονδία, που έδωσε τόσες μάχες στα πεζοδρόμια κατά των μνημονίων, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της; Γιατί λοιπόν δεν ακολουθεί την ΠΟΕ ΟΤΑ και στην άλλη μάχη που δίνει κατά της αξιολόγησης (ανακοίνωση ΠΟΕ ΟΤΑ με Αριθμ. Πρωτ.: 718) που είναι και αυτή μνημονιακή δέσμευση, και έχει κηρύξει απεργοσπασία; Αλλά βέβαια είναι μεγάλο το τίμημα του να ρισκάρει τις προσωπικές της φιλοδοξίες υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων που με τόση πρεμούρα θέλει να εκπροσωπεί.

8. Με απόφαση Δημάρχου η επικεφαλής της ανεξάρτητης -κατά τα άλλα - κίνησης εργαζομένων δεν έχει διοριστεί αναπληρώτρια Δ/νσης στα ΚΕΠ κατά παράβαση του άρθρου 84; Αποτέλεσμα αυτού σήμερα δεν είναι να λαμβάνει επιπλέον μοριοδότηση η οποία θα την προτάξει έναντι συναδέλφων στις επικείμενες κρίσεις προϊσταμένων; Αυτοί οι συνάδελφοι δεν αδικούνται; Διότι η ειδικότητα ΠΕ Μεταφραστών έχει προβλεφθεί στη Διεύθυνση Πρόνοιας και στη Διεύθυνση Διοικητικού. Και ιδού το ερώτημα : Από πού προκύπτει συνάφεια έναντι άλλων ειδικοτήτων και κατηγοριών;

9. Δεν είναι αλήθεια πως η επικεφαλής της ανεξάρτητης κίνησης χρησιμοποιεί τον πρόσφατο διορισμό της από την αποκεντρωμένη στο Υπηρεσιακό συμβούλιο εργαζομένων ως τακτικό μέλος, προκειμένου να εντάξει στο ψηφοδέλτιο της Ανεξάρτητης κίνησης εργαζόμενους; Την τακτική του ρουσφετιού που τόσο καλά γνωρίζει από το ένδοξο υπηρεσιακό της παρελθόν, πάει να την επιβάλλει και σήμερα;

10. Δεν είναι αλήθεια ότι η επικεφαλής της ανεξάρτητης κίνησης λειτουργεί εκδικητικά και τιμωρητικά ( βαθμός αξιολόγησης, μετακινήσεις) απέναντι σε υφισταμένους της οι οποίοι έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν τη στηρίζουν ;

11. Αλήθεια το ΚΕΠ το 2011-2012 ήταν Tμήμα η Διεύθυνση ;;;;
Τι δεν μπορούν να κατανοήσουν όλοι αυτοί μαζί:
Την παρέμβαση των εργαζομένων μέσα από τον σύλλογο τους σε ζητήματα εργασιακών σχέσεων και όχι μόνο.
Δεν μπορούν να δεχτούν την λειτουργία του συλλόγου που αφουγκράζεται τα πάντα και παρεμβαίνει συλλογικά.
Είναι μαθημένοι σε διαδικασίες παρασκηνιακές και παραγοντίστικες, θέλουν ένα Σύλλογο αμέτοχο και ενσωματωμένο σε τέτοιες διαδικασίες.

Νομίζουν δηλαδή ότι οι συνάδελφοι στον Νομό Θεσπρωτίας πίνουν χυμό από λωτό αλλά οι συνάδελφοι και γνωρίζουν και ξέρουν.

Συνάδελφοι σας καλούμε να βγάλετε συμπεράσματα. Αυτοί που μας κουνούν το δάκτυλο, είναι μέλη συγκεκριμένων συνδικαλιστικών και πολιτικών παρατάξεων, που όταν το Σωματείο μας έμπαινε μπροστά, οργάνωνε αγώνες, πάλευε για τα είδη ατομικής προστασίας ,κατήγγελλε τον αντιδραστικό ΟΕΥ , στέκονταν δίπλα στους συναδέλφους συμβασιούχους, πάλευε κόντρα στην αντιδραστική αξιολόγηση, αυτοί έδιναν και συνεχίζουν να δίνουν «εξετάσεις», παίρνοντας με την στάση τους, όχι απλώς πτυχίο αλλά διδακτορικό στον εργοδοτικό- κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Συνάδελφε και συναδέλφισσα

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν Θεσπρωτίας σε καλεί να οργανωθείς, να συνταχθείς μαζί μας στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Σε καλούμε με θάρρος γιατί καθημερινά τα προηγούμενα χρόνια επιβεβαιώθηκε η πορεία που έχουμε χαράξει.

ΤΟ Δ.Σ


Read More »
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΜΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ… ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΜΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ… Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018 Rating: 5

Σύλληψη 24χρονου και 28χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018

Στη σύλληψη δύο αλλοδαπών ηλικίας 24 και 28 ετών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας. 

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι οι ανωτέρω κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβούν παράνομα στο εξωτερικό. 

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.


 
Read More »
Σύλληψη 24χρονου και 28χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 24χρονου και 28χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018 Rating: 5

Σελίδες