Σαν σήμερα, η μάχη του Σέλτσου με περισσότερους απο 1300 νεκρούς Σουλιώτες

Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016

 
 
Η Μάχη του Σέλτσου και η τελευταία θυσία των Σουλιωτών το 1804, που έπεσαν στον γκρεμό δίπλα από την Ιερά Μονή Σέλτσου στην Κοιλάδα του Αχελώου, είναι ένα δεύτερο Ζάλογγο τραγικότερο και υπέρτερο ίσως, σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό. Από τους 1400 περίπου Σουλιώτες που κατέφθασαν στην Ιερά Μονή που υπήρχε στο Σέλτσο διασώθηκαν μόνο 65.

Φέτος συμπληρώνονται 212 χρόνια από εκείνο διήμερο της 22-23 Απριλίου του 1804 όταν συντελέστηκε το Ολοκαύτωμα των 1.400 περίπου Σουλιωτών και Ραδοβιζινών στο Σέλτσο της Βρεστενίτσας -σημερινές Πηγές Άρτας, ιστορική έδρα του Δήμου Γ.Καραισκάκη. Μέχρι τότε άντεξαν την σκληρή τετράμηνη πολιορκία του Αλή Πασά πού ξεκίνησε στις αρχές του 1804, λίγες μέρες μόνο αφ' ότου εγκατέλειψαν τις πατρογονικές τους εστίες στο Σούλι.

Για να τιμηθεί η ημέρα της θυσίας η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας και ο Σύλλογος γυναικών Δήμου Γ.Καραϊσκάκη «Η Λένω Μπότσαρη», με τη συνδρομή και του Δήμου Γ.Καραϊσκάκη πραγματοποίησαν μια λιτή εκδήλωση την Τετάρτη 22 Απριλίου στον ιερό χώρο της Μονής. Πλήθος κόσμου προσήλθε για να προσκυνήσει στο Μοναστήρι της Κοιμήσεως, αλλά και να αποδώσει ελάχιστο φόρο τιμής στους Σουλιώτες που μαρτύρησαν. Μετά την τέλεση Θείας Λειτουργίας και επιμνημόσυνης δέησης, έγινε ρίψη στεφάνων στο όπισθεν της μονής φοβερό βάραθρο της Γκούρας τον «Πέτακα» όπου έπεσαν τα 250 και πλέον γυναικόπαιδα των Σουλιωτών.

Με αφορμή την συμπλήρωση 211 χρόνων από την θυσία ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς, δήλωσε ότι «ο ιερός τόπος του Σέλτσου που καθαγιάστηκε με το αίμα των Σουλιωτών αλλά και η ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του Αχελώου μπορεί να καταστεί πόλος έλξης και να αναπτυχθεί, διατηρώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και την φυσική ομορφιά του, αρκεί να υπάρχει όραμα και ισχυρή θέληση. Όλη η περιοχή είναι πλούσια σε ιστορία και θρησκευτικό συναίσθημα, όπου κυριαρχεί η λαϊκή μας αρχιτεκτονική, αλλά και με περάσματα υπερφορτωμένα από τις μικρές και μεγάλες στιγμές της λαογραφίας και της τοπικής μας ιστορίας, που αποτελούν απαράμιλλες ζωντανές πλευρές της παράδοσής και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και οφείλουμε να διασώσουμε, να γνωστοποιήσουμε, να αναδείξουμε. Και αυτό πράττει, μέσα από διάφορες δράσεις η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.

Αυτή η προσπάθεια αποτελεί συνέχεια των ενεργειών που ξεκινήσαμε πριν τρία χρόνια και που αποσκοπούν στην ανάδειξη του ανεξερεύνητου και μοναδικού φυσικού, ιστορικού και πολιτισμικού πλούτου της περιοχής μας, με σεβασμό στον άνθρωπο, τη φύση και τις πολιτιστικές και ιστορικές παρακαταθήκες της περιοχής μας». Τέλος τόνισε ότι η «Μάχη του Σέλτσου και η θυσία των Σουλιωτών είναι ένα δεύτερο Ζάλογγο, τραγικότερο και σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό. Προσκυνούμε και αποδίδουμε φόρο τιμής σα αυτούς που αγωνίστηκαν για την δικιά μας ελευθερία». 
 
Η ιστορία της Μονής Σέλτσου Όταν με την συνθήκη της 12ης Δεκεμβρίου του 1803, το Σούλι παραδόθηκε στον Αλή Πασά, οι Σουλιώτες άρχισαν να εγκαταλείπουν τον τόπο τους, για να μην παραδοθούν στους Τούρκους. Με αρχηγούς τον Κίτσο και Νότη Μπότσαρη, 1.148 Σουλιώτες τα Χριστούγεννα του 1803 έφτασαν στην Μονή του Σέλτσου, όπου λόγω της τοποθεσίας αποτελούσε ένα φυσικό οχυρό. Είκοσι ημέρες αργότερα στις 12 Γενάρη του 1804, άρχισε η στενή πολιορκία τους από 8000 στρατιώτες του Αλή Πασά. Με σοβαρές απώλειες στο εχθρικό στράτευμα, οι Σουλιώτες κατάφεραν να τους αποκρούσουν. Όλο το χειμώνα έμειναν αποκλεισμένοι στο Σέλτσο, με λιγοστά τρόφιμα και πολεμοφόδια που τους προμήθευαν κρυφά, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών του Λιάσκοβου και της Βρεστένιτσας.

Στις 20 Απριλίου, έπειτα από τετράμηνη πολιορκία, οι Τούρκοι αφού εξουδετέρωσαν την αντίσταση στα φυλάκια μπήκαν στο Μοναστήρι. Άλλοι σφαγιάστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν, ενώ 250 γυναικόπαιδα για να μην πέσουν στα χεριά των εχθρών έστησαν ένα νέο μεγαλύτερο Ζάλογγο. Ο Νότης Μπότσαρης αιχμαλωτίστηκε τραυματισμένος, ενώ ο Κίτσος μαζί με τον 13χρονο Μάρκο και 10 σουλιώτες γλίτωσαν της σφαγής μέσα σε μια σπηλιά. Σύμφωνα με την ιστορική έρευνα το κτηριακό συγκρότημα της Μονής αρχικά κτίστηκε τον 10ο αιώνα και καταστράφηκε από μεγάλο σεισμό στις αρχές του 15ου, για να ανεγερθεί εκ νέου το 1697.

Σήμερα σώζεται το καθολικό της Μονής που είναι λιθόκτιστο, Αθωνικού τύπου και τριγύρω βρίσκονται ερείπια από τα κελιά. Το εσωτερικό του ναού έχει εξαιρετικές αγιογραφίες και τοιχογραφίες, ενώ αποτελεί το μοναδικό ενυπόγραφο έργο του ιερέα Νικόλαου από την Άρτα . Εντυπωσιακό είναι και ξυλόγλυπτο τέμπλο με το χρυσό επίχρισμα, τις σημαντικές εικόνες , το φυτικό και ζωικό διάκοσμο σε φόντο κυανέρυθρο. Η Μονή Σέλτσου όπως και η Μονή Μεγαλόχαρης περιλαμβάνονται στο έργο που ολοκλήρωσε η Περιφέρεια Ηπείρου «Δράσεις προβολής των αρχαιολογικών, ιστορικών και βυζαντινών μνημείων της Περιφέρειας Ηπείρου».
 
Read More »
Σαν σήμερα, η μάχη του Σέλτσου με περισσότερους απο 1300 νεκρούς Σουλιώτες Σαν σήμερα, η μάχη του Σέλτσου με περισσότερους απο 1300 νεκρούς Σουλιώτες Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016 Rating: 5

Τα παλαιά ήθη και έθιμα της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα στη Θεσπρωτία

Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016
 
Οι προετοιμασίες για τον εορτασμό του Πάσχα στη Θεσπρωτία, ξεκινούσαν πριν την Μ. Εβδομάδα, με τον καθαρισμό του σπιτιού και το ασβέστωμα της αυλής. 
 
Το Σάββατο του Λαζάρου όχι μόνο μικρά παιδιά, αλλά και μεγάλοι κάποιες φορές, πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και έλεγαν τα κάλαντα του Λαζάρου, κρατώντας ένα καλάθι (σπόρτα), που ήταν στολισμένο με λουλούδια και κουδούνια και ο σπιτονοικοκύρης τους φίλευε με αυγά. 
 
Τη Μεγάλη Πέμπτη, από το πρωί οι γυναίκες ζύμωναν τσουρέκια και έβαφαν τα αυγά. 
 
Το πρώτο βαμμένο αυγό που έβγαζαν από την κατσαρόλα, το τοποθετούσαν στο εικονοστάσι και το φύλαγαν εκεί μέχρι το επόμενο Πάσχα. 
 
Το αυγό αυτό ήταν κάτι σαν φυλαχτό για το σπίτι τα χωράφια και τα ζώα. 
 
Το αυγό της προηγούμενης χρονιάς θάβονταν στα χωράφια ή στα μαντριά, με την πεποίθηση ότι έτσι τα «γεννήματα» της γης ή των ζώων θα είναι πολλά. 
 
Το βράδυ της Ανάστασης οι νοικοκυραίοι γυρνώντας από την εκκλησία και πριν μπουν στο σπίτι σταύρωναν την εξώπορτα με το Άγιο Φως και μετά άναβαν το καντήλι έτσι ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν το Άγιο Φως όλο το χρόνο στο σπίτι. 
 
Πατροπαράδοτο γεύμα της Κυριακής του Πάσχα ήταν το σουβλιστό αρνί. 
 
Όμως παραδοσιακή θεωρούταν η γάστρα, στην οποία έψηναν το πασχαλινό κρέας. 
 
Συνήθιζαν επίσης να φτιάχνουν πολλών ειδών πίτες. 
 
Ακόμα ένα παραδοσιακό τοπικό φαγητό, ήταν η συκωταριά με σπανάκι στη γάστρα το οποίο το έτρωγαν αντί για μαγειρίτσα. 
 
Σε πολλά χωριά μαζεύονταν οι χωριανοί στις πλατείες ή στις αλάνες έψηναν, έτρωγαν, έπιναν και γλεντούσαν όλοι μαζί. 
 
Οι πασχαλινές εθιμικές και λατρευτικές εκδηλώσεις ολοκληρώνονταν την Κυριακή του Πάσχα με τον Εσπερινό της Αγάπης. 
 
Στα χωριά που πολιούχος είναι ο Αγ. Γεώργιος συνήθισαν επίσης, να κάνουν γλέντια, τα οποία διαρκούσαν μέχρι την Τρίτη μέρα του Πάσχα. 
 
Read More »
Τα παλαιά ήθη και έθιμα της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα στη Θεσπρωτία  Τα παλαιά ήθη και έθιμα της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Περικυκλωμένα από ... ζούγκλα, τα γηπεδάκια στην οδό Γράμμου

Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016


Κυριολεκτικά περικυκλωμένα από ζούγκλα είναι τα γηπεδάκια μπάσκετ και τένις, στην οδό Γράμμου στην Ηγουμενίτσα, αφού τα χορτάρια γύρω από αυτά δεν έχουν καθαριστεί σχεδόν ποτέ.


Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους, αρκετές φορές, φίδια, ακόμα και στους χώρους των γηπέδων.


Σε συνδυασμό με το εγκαταλειμμένο κτήριο που βρίσκεται δίπλα από τους αθλητικούς χώρους και το οποίο αποτελεί εστία μόλυνσης αλλά και κατοικία ποντικιών, ο κίνδυνος για την υγεία εκατοντάδων μικρών παιδιών είναι σοβαρός.


Καλό θα ήταν, συνεργεία του Δήμου Ηγουμενίτσας,  να καθαρίσουν άμεσα τα χορτάρια και το διπλανό κτήριο.


Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα, παρά μόνο μερικές ώρες εργασίας από τους υπαλλήλους πρασίνου του Δήμου, σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες καθαριότητας.

Read More »
Ηγουμενίτσα: Περικυκλωμένα από ... ζούγκλα, τα γηπεδάκια στην οδό Γράμμου Ηγουμενίτσα: Περικυκλωμένα από ... ζούγκλα, τα γηπεδάκια στην οδό Γράμμου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016 Rating: 5

Έπιπλα Γεωργίου: Το νέο μας φυλλάδιο

Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016


Το Πάσχα έρχεται, ευκαιρία για ανανέωση. 
Το νέο μας φυλλάδιο, ανανεωμένο και πιο πλούσιο από ποτέ είναι εδώ! 
Ανακαλύψτε μέσα από το 16σέλιδο φυλλάδιο μας τις μοναδικές προσφορές επίπλων εσωτερικού αλλά και εξωτερικού χώρου! 
Το φυλλάδιο μας θα διανεμηθεί σε όλο τον Νομό Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και θα έχει ισχύ από 10 Απριλίου έως 30 Μαΐου. 
Παρά τις προσεγμένες προπαραγγελίες μας, ενδέχεται ορισμένοι κωδικοί να εξαντληθούν πολύ γρήγορα, γι αυτό προλάβετε τις προσφορές μας, πριν εξαντληθούν!

Read More »
Έπιπλα Γεωργίου: Το νέο μας φυλλάδιο  Έπιπλα Γεωργίου: Το νέο μας φυλλάδιο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016 Rating: 5

Απάντηση της Παναγιώτας Σούρλα σε δημοσίευμά μας

Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016Απάντηση, μέσω σχολίου στο facebook,  έδωσε η αναπληρώτρια πρόεδρος της ΝΕΦΕ ΝΔ Θεσπρωτίας κα Παναγιώτα Σούρλα, σε προηγούμενη ανάρτησή μας (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Την παραθέτουμε αυτούσια, με την επισήμανση πως η αλήθεια δεν ποινικοποιείται, ούτε ο υγιής τύπος εκφοβίζεται.

"Επειδή το συγκεκριμένο δημοσίευμα σκοπό έχει να πλήξει την τιμή και την υπόληψη μου και όχι να δώσει χώρο στην αλήθεια (όπως οφείλει) σας παραθέτω τα κάτωθι πραγματικά περιστατικά, επιφυλασσόμενη παράλληλα παντός νομίμου δικαιώματός μου:
1. η υποψηφιότητες τόσο του κυρίου Πορφύρη όσο και του κυρίου Λάμπρου, παρελήφθησαν από εμένα (ως αναπλ. Πρόεδρο της ΝΕΦΕ) όσο και από το μέλος κύριο Παναγιώτη Σακαρέλη, και ελέχθησαν (από τους παραπάνω) για τη νομιμότητά τους ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ με βάση τους ΠΡΟΣΦΑΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΜΕΛΩΝ που υπάρχουν στη ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ Ο ΑΚΡΙΒΗΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΚΑΝΕΝΟΣ ΜΕΛΟΥΣ. Παρόλο που ζητήθηκαν επίμονα παλαιότεροι εκλογικοί κατάλογοι από την ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας μας απαντήθηκε οτι δεν υπάρχουν ;;!!
Επιπλέον, η υποψηφιότητα του κυρίου Πορφύρη ελέγχθηκε για την νομιμότητα της και από το τότε μέλος της ΝΕΦΕ κυρία Αντιγόνη Φίλη.
2. Η ένσταση του κυρίου Λάμπρου περιοριζόταν μόνο στην καταγγελία του γεγονότος (Οτι δηλαδή ο κύριος Πορφύρης δεν είναι μέλος για χρονικό διάστημα 6 μηνών) ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗ ΚΑΝΕΝΟΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙ ΤΟΥΤΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ.
3. Η ΝΕΦΕ Θεσπρωτίας, στον πολύ περιορισμένο χρόνο που είχε εκ της εγκυκλίου για να αποφασίσει επί της ενστάσεως (1 ώρα), αποτελούμενη από την υπογράφουσα, τον κύριο Σακαρέλη και τον κύριο Κιτσάτη, παρά τις άκαρπες επίμονες προσπάθειες με τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, προκειμένου να διαπιστώσει μετά βεβαιότητας, τον χρόνο της αρχικής εγγραφής του κυρίου Πορφύρη, ο οποίος κληθείς από την Επιτροπή να απαντήσει διατείνονταν αλλά και μέχρι σήμερα υποστηρίζει, οτι ήταν εγγεγραμμένος στο κόμμα επί πολλά έτη,
αποφάσισε τα κάτωθι :
"Η ΝΕΦΕ Θεσπρωτίας, με ψήφους 2 από τους τρεις παρόντες απορρίπτει την ένσταση ως αναπόδεικτη και ανυποστήρικτη καθότι δεν προσκομίζεται από τον ενιστάμενο κανένα επίσημο στοιχείο του κόμματος (π.χ. κάποια σχετική βεβαίωση από την γραμματεία του Οργανωτικού) απο την οποία να προκύπτει ο αρχικός χρόνος εγγραφής του κυρίου Πορφύρη. Ο κύριος Παναγιώτης Σακαρέλης διατύπωσε την άποψη η ένσταση να παραπεμφθεί στην ΚΕΦΕ, αφού παρά τις επίμονες προσπάθειες δεν κατέστη δυνατό να διακριβωθεί η αρχική εγγραφή του κυρίου Πορφύρη"
΄Ητοι, ο κύριος Σακαρέλης, ΔΕΝ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΟΥΤΕ ΕΚΑΝΕ ΔΕΚΤΗ ΤΗΝ ΕΝΣΤΑΣΗ, αλλά ζήτησε την παραπομπή στην ΚΕΦΕ, κάτι το οποίο όμως ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ !!! Η ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (ΝΕΦΕ) είναι υποχρεωμένη βάσει της εγκυκλίου να ΛΆΒΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ θετική ή αρνητική.
Παράλληλα, με την γνωστοποίηση της απόφασης μας αυτής στον ενιστάμενο κύριο Λαμπρου, του συστήθηκε οτι έχει δικαίωμα να προσφύγει σε δεύτερο βαθμό στην ΚΕΦΕ, έχουσα ενδεχομένως περισσότερα στοιχεία από τη ΝΕΦΕ, προκειμένου να αποφασίσει περαιτέρω, όπως και έπραξε."
Παναγιώτα Σούρλα
Read More »
Απάντηση της Παναγιώτας Σούρλα σε δημοσίευμά μας Απάντηση της Παναγιώτας Σούρλα σε δημοσίευμά μας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016 Rating: 5

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016


Τέκνα μου ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά, ΄΄Χριστός ἀνέστη ΄΄.

Ἐπί ὁλόκληρους αἰῶνες, τό μήνυμα τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Χριστοῦ ἀναγγέλλεται σ’ ὁλόκληρο τόν κόσμο, ἀπό τό στόμα τῶν ἀγγέλων, ἀπό τό στόμα τῶν ἀποστόλων, πού μέ τά ἴδια τους μάτια ἔζησαν καί διαπίστωσαν τό γεγονός, ἀπό τό στόμα τῶν ἁγίων τῆς Ἐκκλησίας, ἀπό τό στόμα κάθε ἀπλοῦ καί πιστοῦ ἀνθρώπου. ΄΄Χριστός ἀνέστη ΄΄. Καί στόν ἀπόηχο τοῦ μηνύματος ἀγάλλονται οἱ οὐρανοί καί σκυρτᾶ ἀπό χαρά ἡ γῆ καί ὅλη ἡ πλάση.

Ἀλλά σάν τό πιό μεγάλο, ὑπερφυσικό καί πανανθρώπινο γεγονός, ἦταν ἑπόμενο ἡ ἀνθρώπινη λογική νά τό ἀντιμετωπίση μέ ἐπιφύλαξη καί δυσπιστία. Πρῶτοι οἱ σταυρωτές Ἰουδαῖοι δέχθηκαν μέ κακία καί ἄρνηση τήν διαβεβαίωση τῆς Ἀναστάσεως ἀπό τούς φρουρούς στρατιῶτες τοῦ τάφου τοῦ Κυρίου. Ἔπειτα καί οἱ ἴδιοι οἱ ἀπόστολοι, στήν βεβαίωση πολλῶν, ὅτι εἶδαν τόν Κύριο ἀναστημένον, ΄΄ἠπίστησαν΄΄. Ὁ Θωμᾶς ἐκφράζοντας τήν ἀμηχανία καί τήν ἀδυναμία τῆς ἀνθρώπινης λογικῆς, ζητεῖ ἁπτές ἀποδείξεις, νά τόν δῆ, νά τόν ψηλαφίση, νά βεβαιωθῆ μέ τίς αἰσθήσεις του, γιά νά πιστεύση. Τό ἴδιο μέ πολλούς τρόπους ἐπαναλαμβάνει ἡ ἀπιστία καί ὁ ὀρθολογισμός κάθε ἐποχῆς καί τῆς σημερινῆς.

Ὅμως ἡ Ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ ἐπεβλήθη καί ἐπιβάλλεται στήν ψυχή τοῦ χριστιανικοῦ κόσμου, χωρίς νά χρειάζεται τό πιστοποιητικό τῆς ἀδύνατης ἀνθρώπινης λογικῆς, διότι εἶναι πραγματικό ἱστορικό γεγονός, πού τό ἔζησαν καί τό ἐβεβαίωσαν ἀναρίθμητοι αὐτόπτες μάρτυρες, ἀπό τά πιό ἐκλεκτά ἀναστήματα, πού ἐγέννησε ὁ κόσμος. Καί αὐτοί τό ἐβεβαίωσαν καί μέ τήν διδασκαλία τους καί μέ τήν ζωή τους καί μέ τό αἷμα τους.

Ἐπιβάλλεται ἡ ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ, διότι ζῆ διαρκῶς στήν ψυχή τῶν χριστιανῶν, στήν ζωή τῆς Ἐκκλησίας, στήν ζωή καί τά θαύματα τῶν ἁγίων της, σάν μιά ζωντανή δυναμική πραγματικότητα. Ἔτσι ἡ πίστη στήν Ἀνάσταση δέν εἶναι ἁπλό κοσμοθεωριακό θέμα, ἀλλά ζήτημα ζωῆς καί σωτηρίας τοῦ ἀνθρώπου. Διότι ὁ Χριστός ἀναστήθηκε άπό τούς νεκρούς, γιά νά καταργήση τό θάνατο καί νά ἀφθαρτοποιήση τήν ἀνθρώπινη φύση. Γι’ αὐτό καί βεβαιώνει, ὅτι ΄΄ὁ πιστεύσας καί βαπτισθείς σωθήσεται, ὁ δε ἀπιστήσας κατακρισθήσεται΄΄. (Μαρκ. 16,16). Ἡ πίστη λοιπόν στήν ἀνάσταση εἶναι τό κέντρο καί ἡ οὐσία τῆς χριστιανικῆς πίστεως καί χωρίς αὐτήν δέν μπορεῖ νά ὑπάρχει χριστιανός.

Σήμερα ὁ θάνατος τῆς ἀπιστίας τείνει νά καλύψη τό πρόσωπο τῆς γῆς καί οἱ ἄνθρωποι τοῦ σκότους, στό ὄνομα τῆς ζωῆς τοῦ ἀνθρώπου, θανατώνουν τόν ἄνθρωπο καί ἑτοιμάζουν τόν ὄλεθρο τῆς ἀνθρωπότητας. Σήμερα ἡ ἀγωνία τοῦ πνευματικοῦ θανάτου, κάνει τίς ἀνθρώπινες ψυχές νά ὑψώνουν φωνή ἱκεσίας γιά τήν ἀναζήτηση σωτηρίας. Γιά ὅλους αὐτούς, πού ἔχασαν τό δρόμο τῆς ζωῆς, γι’ αὐτούς πού ζοῦν τήν σύγχηση καί τήν ἀγωνία τοῦ ψεύτικου πολιτισμοῦ μας, γι’ αὐτούς, πού ἡ σκιά τοῦ θανάτου τούς ἀγκαλιάζει, γιά ὅλον τόν ταλαιπωρούμενο καί σπαρασσόμενο κόσμο, μόνο μία μοναδική ἐλπίδα ὑπάρχει, ἡ πίστη στήν ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ.

Γι’ αὐτό, σήμερα καί πάντοτε, κάθε πιστός καί συνειδητός χριστιανός, σάν ὁμολογία ζωῆς, σάν θρίαμβο τῆς ζωῆς πάνω στόν θάνατο, σάν μοναδική ἐλπίδα σωτηρίας ὅλων τῶν ἀνθρώπων, δέχεται καί ὁμολογεῖ τήν Ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ μέ τό

« Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Σ   Α Ν Ε Σ Τ Η ».

Χρόνια πολλά, μέ τήν χάρη τῆς ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου.

† Ο Παραμυθίας, Φιλιατῶν, Γηρομερίου καί Πάργας Τ ί τ ο ς.
Read More »
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016 Rating: 5

ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016Στις πρόσφατες εκλογικές διαδικασίες της Ν.Δ. στον Νομό μας για την ανάδειξη νέων οργάνων και Συνέδρων για το 10ο Συνέδριο της Ν.Δ. συνέβη και το εξής: ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ και εκ νέου Υποψήφιος για το αξίωμα αυτό κ. Άλκης Λάμπρου, υπέβαλε στην Νομαρχιακή Εφορευτική Επιτροπή (ΝΕΦΕ) ένσταση κατά της υποψηφιότητας του κ. Αθ. Πορφύρη.

Στην ένστασή του ο κ. Λάμπρου ισχυρίσθηκε ότι δεν δύναται ο κ. Πορφύρης να είναι υποψήφιος διότι οι σχετικές διατάξεις απαιτούν να έχει θητεία μέλους ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ έξι (6) μηνών, όποιος επιθυμεί να διεκδικήσει οποιοδήποτε αξίωμα στην Ν.Δ. και ο κ. Πορφύρης δεν είχε αυτήν την βασική προϋπόθεση.

Η ΝΕΦΕ αποτελούμενη από τους 1) κ. Σακαρέλη 2) κ. Κιτσάτη 3) κα. Σούρλα εξέτασε την ένσταση του κ. Λάμπρου και με ψήφους 2-1 απέρριψαν την ένσταση (μειοψήφησε ο κ. Σακαρέλης).

Μετά την απόρριψη της ένστασής του ο κ. Λάμπρου κατέφυγε στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) της Ν.Δ. η οποία αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΟΣ τα εξής:

1. Δέχεται την ένσταση του κ. Λάμπρου.

2. Εξαφανίζει την απόφαση της ΝΕΦΕ.

3. Αποκλείει τον κ. Πορφύρη από την εκλογική διαδικασία.

4. Ανακηρύσσει – ελλείψει άλλου υποψήφιου – τον κ. Λάμπρου ως Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας.

Το «ράπισμα» ήταν ηχηρό για τον κ. Κιτσάτη και την κα Σούρλα που είχαν να εξετάσουν ένα πολύ απλό στοιχείο και να αποφασίσουν. Δηλαδή είχαν να ερευνήσουν (εύκολη διαδικασία) αν ο κ. Πορφύρης ήταν μέλος της Ν.Δ. προ έξι (6) μηνών ή όχι. Αν υπήρχε αυτή η προϋπόθεση θα απέρριπταν την ένσταση του κ. Λάμπρου, αν δεν υπήρχε αυτή θα δεχόταν την ένσταση. Απλούστατο ζήτημα. Απλούστατη απόφαση.

Από την «έρευνα» της ύπαρξης ή μη αυτής της προϋπόθεσης εξαρτιόταν η όποια απόφαση της ΝΕΦΕ.

Τι συνέβη όμως; Ο κ. Κιτσάτης και η κα Σούρλα απέρριψαν την ένσταση του κ. Λάμπρου και προκάλεσαν την νέα ένταση του στην ΚΕΦΕ, που έδωσε την λύση.

Να ισχυρισθούμε ότι ο κ. Κιτσάτης και η κα Σούρλα δεν λειτούργησαν ως μέλη της Νομαρχιακής Εφορευτικής Επιτροπής, αλλά ως «υπογράψαντες» την πρόταση υποψηφιότητας του κ. Πορφύρη; 
Ας το κρίνουν αυτό οι αναγνώστες μας.

Εμείς γράφουμε τα παραπάνω με απόλυτη ειλικρίνεια και σεβασμό στην αλήθεια.
Εμείς το είχαμε προβληματιστεί έγκαιρα, από τις 13 Απριλίου, όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω link
Read More »
ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016 Rating: 5

Ρυθμίσεις Κυκλοφορίας στη Χερσαία Ζώνη Λιμένα Ηγουμενίτσας κατά την διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας

Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016Ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ηγουμενίτσας, έχοντας υπόψη:

1. Την ανάγκη για ομαλή διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας την 08:36 ώρα του Σαββάτου 23/04/2016.

2. Το Σχέδιο Μέτρων Ασφάλειας-Τάξης & Τροχαίας κατά την άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας στην περιοχή ευθύνης μας το Σάββατο 23 Απριλίου 2016 (Σ.ΜΕ.Α.Τ. 06).

3. Τις διατάξεις του Άρθρου 52 του Ν.2686/1999(ΦΕΚ 57Α) “Κύρωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας” όπως ισχύει.

4. Το άρθρο 173 του ΓΚΛΗ (ΦΕΚ 479/Β/78)

5. To Αριθμ. Πρωτ.: 7990/15-04-2016 'Εννραφο Δήμου Ηγουμενίτσας.

6. Την από 19/04/2016 σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσπρωτίας.

7. Το Σγέδιο Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίαc 2016 Διεύθυνσηc Αστυνομίαc Θεσπρωτίασ/Γ.Α.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

1. Την απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης παντός τροχοφόρου οχήματος στην παρακάτω οδο επί της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Ηγουμενίτσας κατά το χρονικό διάστημα από την 22:00 ώρα της Παρασκευής 22/04/16 έως την 09:15 ώρα της 23/04/16:

Οδός Εθνικής Αντιστάσεως κατά το τμήμα από το ύψος της διασταύρωσης με την οδό Φ. Μιχαλά έως την οδό Αγίων Αποστόλων στο ύψος παλαιάς εισόδου Λιμένα Εσωτερικού.

2. Την απαγόρευση κυκλοφορίας παντός τροχοφόρου οχήματος στις ανωτέρω οδούς από την 08:30 ώρα της 23/04/2016 έως το πέρας της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας την 09:15 ώρα της 23/04/2016.

3. Η παρούσα Απόφαση να γίνει ευρέως γνωστή με ανακοίνωση τύπου.

Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ
Πλοίαρχος Λ.Σ ΜΑΖΗΣ Αντώνιος
Read More »
Ρυθμίσεις Κυκλοφορίας στη Χερσαία Ζώνη Λιμένα Ηγουμενίτσας κατά την διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας Ρυθμίσεις Κυκλοφορίας στη Χερσαία Ζώνη Λιμένα Ηγουμενίτσας κατά την διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016 Rating: 5

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ

Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016


Η Σταυρική Θυσία του Κυρίου ας μας εμπνεύσει να συλλογιζόμαστε το παρελθόν με Κατανόηση, να αντικρίζουμε το μέλλον με Θάρρος και να βιώνουμε το Παρόν με Αγάπη!

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!
Βασίλειος Γιόγιακας Βουλευτής Θεσπρωτίας
Read More »
ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016 Rating: 5

Ευχές από το ΔΣ και το προσωπικό της ΟΛΗΓ Α.Ε.

Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016Read More »
Ευχές από το ΔΣ και το προσωπικό της ΟΛΗΓ Α.Ε. Ευχές από το ΔΣ και το προσωπικό της ΟΛΗΓ Α.Ε. Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016 Rating: 5

Μια σπάνια χουλιαρομύτα τρέφεται στους αλμυρόβαλτους της λιμνοθάλασσας Βατάτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016Η Χουλιαρομύτα (Platalea leucorodia) ανήκει στην τάξη των Πελαργόμορφων (Ciconiiformes), και στην οικογένεια των Θρησκειορνιθιδών (Threskiornithidae). Είναι ένα σπάνιο πτηνό που έρχεται στην Ευρώπη τους θερινούς μήνες ενώ τον χειμώνα μεταναστεύουν στην Αφρική.

Έχουν λευκό χρώμα ενώ τα ενήλικα έχουν κιτρινωπό φτέρωμα στη βάση του λαιμού τους. Το ράμφος είναι μακρύ, σκούρο σταχτί ενώ η άκρη του είναι πλατιά σαν κουτάλι (χουλιάρη, εξού και το όνομα Χουλιαρομύτα) και κιτρινωπή. Τα πόδια του έχουν κι αυτά την σταχτί απόχρωση. Την περίοδο της αναπαραγωγής αποκτούν ένα λοφίο κιτρινωπού χρώματος.Ζεί και φωλιάζει σε υγροβιότοπους με πλούσιους καλαμιώνες όπου και φωλιάζει σε αποικίες που βρίσκονται συχνά κοντά σε μεγάλες αποικίες γλάρων.
 
Είναι πολύ σπάνιο πτηνό σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα όπου τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά. Τα λίγα άτομα που έρχονται τα βρίσκουμε στους περισσότερους μεγάλους υγροβιότοπους που έχουν απομείνει στη χώρα.
 
Η χουλιαρομύτα αποτελεί το σύμβολο του Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα και Καλαμά. Παραμένει μόνιμα στο δέλτα Καλαμά με μεγάλους αριθμούς κατά τη χειμερινή περίοδο, γεγονός που αναδεικνύει τη ιδιαίτερη σημασία των υγροτόπων του Καλαμά. Τα άτομα που παραμένουν κατά την εαρινή περίοδο δεν αναπαράγονται, αλλά εντοπίζονται να τρέφονται στις λιμνοθάλασσες του δέλτα Καλαμά.
 
Στο βίντεο παρακολουθούμε ένα ενήλικο άτομο να "ψάχνει" με το ιδιαίτερο ράμφος-χουλιάρη, τροφή στον πυθμένα των ρηχών λιμνοθαλασσών. Τρέφεται με υδρόβια σκαθάρια, λιβελλούλες, ακρίδες και άλλα έντομα, μαλάκια, οστρακοειδή, σκουλήκια, βατράχια και μικρά ψάρια.
video

Read More »
Μια σπάνια χουλιαρομύτα τρέφεται στους αλμυρόβαλτους της λιμνοθάλασσας Βατάτσας (+ΒΙΝΤΕΟ) Μια σπάνια χουλιαρομύτα τρέφεται στους αλμυρόβαλτους της λιμνοθάλασσας Βατάτσας  (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016 Rating: 5

Το Σάββατο το πρωί η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016

http://1.bp.blogspot.com/-v8eCpvPY7I8/T7A5FuRsCwI/AAAAAAAARYQ/e4rNlHj0m28/s1600/892FM_DSC00143.JPG

Η λαμπαδηδρομία συμβολίζει το πέρασμα του Ολυμπιακού ιδεώδους από τη μια γενιά στην επόμενη. Σεβόμενοι την παράδοση αιώνων, ας είμαστε όλοι πιστοί στο ραντεβού με την ιστορία, το Σάββατο 23 Απριλίου 2016, στην λαμπαδηδρομία των Ολυμπιακών Αγώνων «Ριο 2016» που θα διεξαχθεί στην πόλη της Ηγουμενίτσας.

Η έναρξη της λαμπαδηδρομίας θα γίνει στην οδό Πάργης και ώρα 08:30 το πρωί, με κατεύθυνση προς την Πλατεία Δημαρχείου (τελετή ανάμματος του βωμού), ενώ ο τερματισμός της θα γίνει στην οδό Εθν. Αντιστάσεως, διαμέσου των οδών Κύπρου και Φ. Μιχαλά.

Ας είμαστε όλοι εκεί!

Read More »
Το Σάββατο το πρωί η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ηγουμενίτσα Το Σάββατο το πρωί η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016 Rating: 5

Μετρήσεις αερίων (Μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα) στην ευρύτερη περιοχή του Αχέροντα

Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016

 
Στην ευρύτερη περιοχή του Αχέροντα ( Νεκρομαντείο, Καστρί και περιοχή Στενών Αχέροντα), πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις αερίων (Μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα), από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Έσσεν (Εssen) της Γερμανίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών. 
 
Ο Φορέας Διαχείρισης συνέβαλε στον εντοπισμό και την εύκολη προσέγγιση των θέσεων δειγματολειψίας για την υλοποίηση αυτής της έρευνας.


 Read More »
Μετρήσεις αερίων (Μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα) στην ευρύτερη περιοχή του Αχέροντα Μετρήσεις αερίων (Μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα) στην ευρύτερη περιοχή του Αχέροντα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016 Rating: 5

Δήμος Ηγουμενίτσας: Πρόσληψη εργατικού προσωπικού μέχρι και πέντε ημερομίσθια κατ' άτομο το μήνα

Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ύστερα από την υπ’ αριθ. 101/2016 απόφαση του Δ.Σ, και την υπ. αριθμ. 49756/08-04-2016 έγκριση νομιμότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτ. Μακεδονίας,

ανακοινώνει ότι θα προσλάβει εργατικό προσωπικό για απασχόληση μέχρι και πέντε ημερομίσθια κατ' άτομο το μήνα και για τον μήνα Απρίλιο, συνολικού αριθμού είκοσι (20) ατόμων, προς κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών του για τις εξής κατά αριθμό ατόμων, ειδικότητες, με τα αντίστοιχα ειδικά τυπικά προσόντα και αριθμό ημερομισθίων:


Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ηλικία από 18 έως 65 ετών
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Οι ενδιαφερόμενοι μαζί με την αίτησή τους πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικώς τα εξής δικαιολογητικά:
Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής τους ταυτότητας
Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι επιδοτούμενοι άνεργοι
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους και τα δικαιολογητικά στο γραφείο Προσωπικού του Δήμου Ηγουμενίτσας κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, από την επομένη της ανάρτησής της στο χώρο ανακοινώσεων του Δήμου, και για δέκα (10) ημέρες, ήτοι από 15/04/2016 έως και 24/04/2016.
Read More »
Δήμος Ηγουμενίτσας: Πρόσληψη εργατικού προσωπικού μέχρι και πέντε ημερομίσθια κατ' άτομο το μήνα Δήμος Ηγουμενίτσας: Πρόσληψη εργατικού προσωπικού μέχρι και πέντε ημερομίσθια κατ' άτομο το μήνα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016 Rating: 5

Βασικά σημεία της τοποθέτησης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατά την συζήτηση στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας της Τροποποίησης Ο.Ε.Υ. του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016

 
Από την εισήγηση προκύπτει ότι στον Δήμο μας λόγω της εφαρμοζόμενης διαχρονικά αντιλαϊκής κυβερνητικής έχουμε μεγάλη μείωση των εργαζομένων, ενώ αυξάνονται συνεχώς οι αρμοδιότητες του Δήμου.
Δεν διαφωνούμε με την περιγραφή της κατάστασης. Συμφωνούμε με την διάγνωση όπως γράφει και η εισήγηση. Διαφωνούμε με την προτεινόμενη θεραπεία.
Αντί για αγωνιστική διεκδίκηση πόρων και κάλυψη των αναγκαίων θέσεων εργασίας από την κεντρική εξουσία, προτείνεται με τον νέο κανονισμό η προσαρμογή σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση με μείωση των τμημάτων και των θέσεων εργασίας. Θεσμοθετείτε έτσι την παρανομία και αδικία του κεντρικού κράτους .
Γίνεται δεκτή η απαράδεκτη εγκύκλιος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για προσλήψεις χρηματοδοτούμενες από τα έσοδα του Δήμου. Δηλαδή να καλύπτονται οι θέσεις από αυξήσεις των τελών, απαλλάσσοντας το κράτος από μια βασική του υποχρέωση. Δηλαδή νέα βάρη στους κατοίκους.
Πίσω από ωραίες λέξεις( π.χ. ευελιξία ,όχι περιχαράκωση αρμοδιοτήτων…) θεσμοθετείται η εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων. Λογική συνέπεια αυτής της πολιτικής αφού με λιγότερους εργαζόμενους και λιγότερα μέσα πρέπει να βγαίνει περισσότερη δουλειά.
Όπου δε το πρόβλημα έλλειψης εργαζομένων είναι οξυμένο ( π.χ. καθαριότητα σήμερα) προωθείται η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ.
Με την θεσμοθέτηση αυτού κανονισμού δεν θα μπορεί ο Δήμος να διεκδικήσει από το κεντρικό κράτος θέσεις εργασίας που σήμερα λείπουν στον Δήμο και προβλέπονται από τον υπάρχοντα ,αλλά με τον νέο Ο.Ε.Υ. δεν θα προβλέπονται.
Διαφωνούμε με αυτή την πολιτική του «Τι να κάνουμε ; Αυτή είναι η κατάσταση» . Η διαχείριση της μιζέριας γιγαντώνει τα λαϊκά προβλήματα και οδηγεί τον Δήμο σε αδιέξοδα και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.
Η υιοθέτηση του προτεινόμενου Ο.Ε.Υ. σας καθιστά συνένοχους και συνεργούς της εφαρμοζόμενης από το κεντρικό κράτος πολιτικής. Δικαιώνει την θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης ότι οι Δήμοι δεν αποτελούν πλέον Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά κομμάτι της Διοίκησης του κράτους.
Προφανώς υπάρχουν και λεπτομέρειες στα άρθρα του προτεινόμενου κανονισμού με τις οποίες διαφωνούμε ,αλλά και αυτές πηγάζουν από την κυρίαρχη λογική της προσαρμογής στην κυβερνητική πολιτική .
Με αυτές τις σκέψεις καταψηφίζουμε τον προτεινόμενο Ο.Ε.Υ. του Δήμου Ηγουμενίτσας.


Για την «Λαϊκή Συσπείρωση» 
Δώρης Δήμας

Read More »
Βασικά σημεία της τοποθέτησης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατά την συζήτηση στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας της Τροποποίησης Ο.Ε.Υ. του Δήμου Ηγουμενίτσας. Βασικά σημεία της τοποθέτησης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατά την συζήτηση στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας της Τροποποίησης Ο.Ε.Υ. του Δήμου Ηγουμενίτσας. Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016 Rating: 5

Απάντηση του ΟΛΗΓ για τα σκουριασμένα κιγκλιδώματα στα πλατάνια

Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016


Αξιότιμη κυρία Γούλα,

Καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας και τις επισημάνσεις αναφορικά με την κατάσταση του βόρειου τμήματος της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ηγουμενίτσας.

Θεωρώ ότι οι διαπιστώσεις σας ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα σχετικά με την κατάσταση, στην οποία προ πολλών ετών έχει περιέλθει το βόρειο τμήμα της χερσαίας ζώνης του Λιμένα. Συμμερίζομαι τις ανησυχίες σας για τα προβλήματα που υπάρχουν και αυτά που μπορούν να δημιουργηθούν, κυρίως για την επικινδυνότητα της κατάστασης προς την πλευρά της θάλασσας, λόγω σκουριασμένων – κατεστραμμένων κιγκλιδωμάτων. Ως γνωστόν η νομική εκκρεμότητα που υπάρχει στο τμήμα αυτό της χερσαίας ζώνης δημιουργεί πολλές παρενέργειες.

Να σας γνωρίσω ότι με το υπ΄αριθμ. 8116.1/Φ6/01/05_19-05-2005 με θέμα “Επαναπροσδιορισμός της Ζώνης Λιμένα του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας Α.Ε.” έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, “τίθεται εκτός δικαιοδοσίας του Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. η περιοχή που βρίσκεται νότια των ΤΕΙ και μέχρι την είσοδο του παλαιού Τελωνείου και συνεχίζει έξω από την περίφραξη του Παλαιού Λιμένα παράλληλα με τον παραλιακό δρόμο και ως το βόρειο όριο επέμβασης της Β΄ Φάσης (ξενοδοχείο ΑΚΤΑΙΟΝ)….”

Η νέα Διοίκηση του Ο.Λ.ΗΓ., παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι εκτός δικαιοδοσίας Ο.Λ.ΗΓ., έχει αναζητήσει τρόπους για έγκριση της παρέμβασης με ιδίους πόρους προς όφελος της πόλης και των πολιτών. Παράλληλα, έχουμε κινηθεί, ούτως ώστε η νομική εκκρεμότητα να επιλυθεί με την παραχώρηση της χρήσης στο Δήμο Ηγουμενίτσας και τούτο έχει δημόσια διατυπωθεί με πρόταση του Μετόχου (Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ.) δια του Προέδρου του Στ. Πιτσιόρλα (σε πρόσφατη συνάντηση μεταξύ των Προέδρων των Οργανισμών Λιμένων και των Δημάρχων) καθώς και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την επίλυση της εκκρεμότητας αυτής, με την παραχώρηση χρήσης στην Αυτοδιοίκηση όλων των τμημάτων της χερσαίας ζώνης που δεν είναι αναγκαίες για τη λειτουργία του Λιμένα και δεν πρόκειται ούτε μελλοντικά να χρησιμοποιηθούν από αυτόν.

Υπό το πρίσμα αυτό και με δεδομένο το νομικό πλαίσιο, στο οποίο υποχρεούται να λειτουργεί ο Ο.Λ.ΗΓ. ως Ανώνυμη Εταιρεία, η οποία υπόκειται στον έλεγχο των Υπουργείων και των ορκωτών λογιστών, αναζητούμε λύσεις που νομικά να καλύπτουν την παρέμβαση μας και τη δαπάνη που απαιτείται.

Θεωρούμε υποχρέωση μας ως Ο.Λ.ΗΓ., στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, προς όφελος των πολιτών, να αναζητούμε λύσεις και σε ζητήματα που προκύπτουν σε χώρους που γειτνιάζουν αυτών της δικαιοδοσίας του Ο.Λ.ΗΓ..

Πέραν αυτών πιστεύω ότι η επίλυση του ζητήματος της χερσαίας ζώνης με την παραχώρηση χρήσης στον Δήμο Ηγουμενίτσας αποτελεί τη μόνη διέξοδο για να μην διαχέεται η ευθύνη.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η νέα διοίκηση του Ο.Λ.ΗΓ., ώστε τα επίμαχα τμήματα της Χερσαίας Ζώνης να παραχωρηθούν για χρήση στον Δήμο Ηγουμενίτσας.


O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος
της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.
Ανδρέας Ε. Νταής
Read More »
Απάντηση του ΟΛΗΓ για τα σκουριασμένα κιγκλιδώματα στα πλατάνια Απάντηση του ΟΛΗΓ για τα σκουριασμένα κιγκλιδώματα στα πλατάνια Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016 Rating: 5

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα πλαίσια της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016


Στην Ηγουμενίτσα σήμερα την 22 Απριλίου 2016 ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00' ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, Αστυνομικός Διευθυντής κ. ΝΤΟΝΤΗΣ Ηλίας

Έχοντας υπόψη :

1. Τις διατάξεις του Ν. 2800/2000 “Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών Υ.Δ.Τ.”

2. Τις διατάξεις του άρθρου 52 του Ν. 2696/1999 “Περί Κ.Ο.Κ.”

3. Αποσκοπώντας την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων στην περιοχή τοπικής αρμοδιότητάς μας, λόγω τελέσεως της λαμπαδηδρομίας της Ολυμπιακής Φλόγας για τους ΧΧΧΙ Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες “Ρίο 2016”

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Την προσωρινή απαγόρευση της στάθμευσης των οχημάτων από την 22:00' ώρα της σήμερον μέχρι πέρατος των εκδηλώσεων της οδού Πάργας από τη διασταύρωσή της με την οδό 49 Μαρτύρων έως την διασταύρωσή της με την οδό Αγίων Αποστόλων.

Την προσωρινή απαγόρευση της στάθμευσης των οχημάτων από την 22:00' ώρα της σήμερον μέχρι πέρατος των εκδηλώσεων της οδού 8ης Δεκεμβρίου από τη διασταύρωσή της με την οδό Εθνικής Αντιστάσεως έως την διασταύρωσή της με την οδό Ελευθερίας.

Την προσωρινή απαγόρευση της στάθμευσης των οχημάτων από την 22:00' ώρα της σήμερον μέχρι πέρατος των εκδηλώσεων της οδού Κύπρου από τη διασταύρωσή της με την οδό Ελευθερίας έως την διασταύρωσή της με την οδό Φ. Μιχαλά.

Την προσωρινή απαγόρευση της στάθμευσης των οχημάτων από την 22:00' ώρα της σήμερον μέχρι πέρατος των εκδηλώσεων της οδού Φ. Μιχαλά από τη διασταύρωσή της με την οδό Κύπρου έως την διασταύρωσή της με την οδό Εθνικής Αντιστάσεως.

Την προσωρινή απαγόρευση της στάθμευσης των οχημάτων από την 22:00' ώρα της σήμερον μέχρι πέρατος των εκδηλώσεων της οδού Σουλίου από τη διασταύρωσή της με την οδό Μπακογιάννη έως την διασταύρωσή της με την οδό Κύπρου.

Την προσωρινή απαγόρευση της στάθμευσης των οχημάτων από την 22:00' ώρα της σήμερον μέχρι πέρατος των εκδηλώσεων της οδού Εθνικής Αντίστασης από τη διασταύρωσή της με την οδό Φ. Μιχαλά έως την διασταύρωσή της με την οδό Αγίων Αποστόλων.

Τη σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από την 08:00' ώρα της 23-4-2016 μέχρι πέρατος των εκδηλώσεων στις οδούς Πάργας, Αγίων Αποστόλων, 8ης Δεκεμβρίου, Κύπρου, Φ. Μιχαλά και Εθνικής Αντίστασης.

Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στον Τύπο και την τοποθέτηση των σχετικών ενδεικτικών πινακίδων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Οι παραβάτες της παρούσας διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Read More »
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα πλαίσια της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα πλαίσια της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016 Rating: 5

Μαυρούδι Ηγουμενίτσας: Τα παιδία ΔΕΝ παίζει...

Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016"Μια εικόνα χίλιες λέξεις" ή "τα πολλά λόγια είναι φτώχεια" λέει ο σοφός λαός μας...

Εγώ απλά θα συμπληρώσω ότι η αν τα παιδιά είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας, η εικόνα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά του Δ.Δ. Μαυρουδίου καθημερινά σε ένα χώρο που ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ τους ανήκει, δεν τιμά ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΑΣ.

 
Το παιχνίδι είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ!!!

Το παιχνίδι είναι ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ!

Το παιχνίδι είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ απέναντι στα παιδιά μας!

Και υποχρέωση του Δήμου Ηγουμενίτσας είναι να διατηρεί το χώρο καθαρό και ασφαλή για τα παιδιά μας.

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ για μία ακόμη φορά.

Ρ.Μ.
Read More »
Μαυρούδι Ηγουμενίτσας: Τα παιδία ΔΕΝ παίζει... Μαυρούδι Ηγουμενίτσας: Τα παιδία ΔΕΝ παίζει... Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016 Rating: 5

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΙΣ ΔΕ ΣΥΒΟΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΔΙΚΑΣ

Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016


O Δήμαρχος Ηγουμενίτσας διακηρύσσει ότι εκτίθεται σε ηλεκτρονικό ανοικτό διαγωνισμό με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή, για την επιλογή αναδόχου των εργασιών με τίτλο: «Αποκομιδή απορριμμάτων και καθαρισμός κοινοχρήστων χώρων στις ΔΕ Συβότων και Πέρδικας». Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι για ένα έτος και ο ενδεικτικός προϋπολογισμός των εργασιών ανέρχεται στο ποσό των 219.924,00€ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. (23%)

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του συστήματος.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ: Η Διαδικτυακή πύλη www.promitheus.gov.gr του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ ΤΟΥ Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ: 22/04/2016.

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ: 09/05/2016 και ώρα 15:00.

Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς απαιτείται να διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή, χορηγούμενη από πιστοποιημένη αρχή παροχής ψηφιακής υπογραφής και να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό σύστημα (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. - Διαδικτυακή πύλη www.promitheus.gov.gr

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ενώσεις αναδόχων που υποβάλλουν κοινή προσφορά, συνεταιρισμοί ή κοινοπραξίες αναδόχων, των οποίων το αντικείμενο των εργασιών είναι συναφές με τις ζητούμενες εργασίες στην παρούσα διακήρυξη.

Απαγορεύεται, επί ποινή αποκλεισμού, η συμμετοχή στο διαγωνισμό μιας επιχείρησης σε περισσότερες από μια συμμετοχές (σχήματα διαγωνισμένων).

Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Περίληψη της προκήρυξης θα δημοσιευτεί στις προβλεπόμενες εφημερίδες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 15 του ΠΔ 28/80 και τις διατάξεις του Ν. 3548/2007, στο τεύχος Δημοσίων Συμβάσεων της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (άρθρο 8 παρ. 6βΝ.2741/99), στη Διαύγεια, και θα καταχωρηθεί στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (Κ.Η.Μ.ΔΗ.Σ.) και στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ). Επίσης, θα σταλεί στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, θα αναρτηθεί σε εμφανές μέρος του Δήμου (παρ. 5, άρθρο 15, του ΠΔ 28/80, άρθρο 284 παρ.2 Ν.3463/06) και στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Η προσφορά θα πρέπει να συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή συμμετοχής, το ύψος της οποίας πρέπει να αντιστοιχεί σε ποσοστό 2% (άρθρο157 ν.4281/2014) επί της συνολικής προϋπολογισθείσας δαπάνης χωρίς το ΦΠΑ, ήτοι ποσού 3.576,00€ και να έχει χρονική ισχύ τουλάχιστον 150 ημερών από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της προσφοράς (άρθρο 157 παρ. 1α του Ν. 4281/2014).

Η διάρκεια εκτέλεσης της εργασίας αφορά σε ένα έτος από την έναρξη των εργασιών και θα βαρύνει τις πιστώσεις των ΚΑ: 20.6162.28, 20.6162.29, 20.73333.114 και 20.7333.116 των προϋπολογισμών ετών 2016 και 2017 με το ποσό των 128.289,00€ και 91.635,00 αντίστοιχα.

Η υπηρεσία εμπίπτει στην κατηγορία 16 του παραρτήματος ΙΙΑ του 60/2007 με κωδικό CPV: 90511000-2 Υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων.

Τα έξοδα των εκ του νόμου απαραίτητων δημοσιεύσεων της περιληπτικής Διακήρυξης θα βαρύνουν τον ανάδοχο (άρθρο 46 Ν.3801/09 ΦΕΚ 163 Α’/04-09-2009).
Read More »
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΙΣ ΔΕ ΣΥΒΟΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΔΙΚΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΙΣ ΔΕ ΣΥΒΟΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΔΙΚΑΣ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016 Rating: 5

Συμπληρωματικές παρεμβάσεις της Περιφέρειας για τον Αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων

Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016Tον αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων επισκέφτηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, όπου σε συνάντηση που είχε με τους Αρχαιολόγους, παρουσία και του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Δημητρίου Σιώλου, εξετάστηκαν και δόθηκαν λύσεις σε ζητήματα που εντοπίζονται, προκειμένου να υλοποιηθεί στη συνέχεια το έργο που είναι ενταγμένο στο Καινοτόμο Πιλοτικό Πρόγραμμα "Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου", το οποίο χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ήπειρος" 2014-2020.

 
Στις συμπληρωματικές εργασίες περιλαμβάνεται καθαρισμός και διάνοιξη του δρόμου πρόσβασης προκειμένου να καταστεί δυνατή η μεταφορά ανυψωτικών μηχανημάτων έργων που θα χρησιμοποιηθούν για την αναστήλωση του θεάτρου. Ήδη από την Περιφέρεια - και σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία- έχει κατασκευαστεί προστατευτικό ανάχωμα προκειμένου να μην εισρέουν νερά από τον ποταμό Καλαμά στο χώρο του θεάτρου. Σε δεύτερο στάδιο θα αναληφθεί πρωτοβουλία καθαρισμού της κοίτης του από φερτά υλικά και κυρίως από κορμούς δένδρων, ώστε να περιοριστεί το ενδεχόμενο ανόδου της στάθμης του.
Read More »
Συμπληρωματικές παρεμβάσεις της Περιφέρειας για τον Αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων Συμπληρωματικές παρεμβάσεις της Περιφέρειας για τον Αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016 Rating: 5

Επίσκεψη του 6ου Δημοτικού σχολείου Πρέβεζας στο Κέντρο Πληροφόρησης Αμμουδιάς

Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016Στις 20/04/2016 επισκέφθηκαν το Κέντρο Πληροφόρησης Αμμουδιάς 70 μαθητές από το 6ο Δημοτικό σχολείο Πρέβεζας.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε ξενάγηση στην έκθεση του κέντρου, προβολή ενημερωτικής ταινίας σχετική με τις προστατευόμενες περιοχές των ποταμών Αχέροντα και Καλαμά και διανομή ενημερωτικού υλικού.Read More »
Επίσκεψη του 6ου Δημοτικού σχολείου Πρέβεζας στο Κέντρο Πληροφόρησης Αμμουδιάς Επίσκεψη του 6ου Δημοτικού σχολείου Πρέβεζας στο Κέντρο Πληροφόρησης Αμμουδιάς Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016 Rating: 5

«Κηδεμονευόμενη» … κυριαρχία!

Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016
Γράφει ο Παύλος Λ. Αλεξίου
(Με αφορμή το θέμα των εξετάσεων για διπλώματα οδήγησης του Υπ. Μεταφορών)Μπροστά στα πλήρη αδιέξοδα και την καταιγίδα νέων αντιλαϊκών μέτρων που φέρνει η πρώτη φορά «αριστερή» κυβέρνηση Τσίπρα κατ΄ επιβολή των οικονομικών επιτελείων του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού και του ΔΝΤ, ο Τσίπρας και τα ηγετικά επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν μια παραλλαγή της γενικής ΣΥΡΙΖΑίϊκης πολιτικής για να θολώσουν και πάλι τα νερά. Να παρουσιάσουν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν κηδεμονεύεται, δεν υποτάσσεται στους «θεσμούς», έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με το ΔΝΤ και εφαρμόζει τη δική του πολιτική.

Την επικοινωνιακή αυτή καμπάνια εγκαινιάζει ο Τσίπρας με δηλώσεις στην «ΑΥΓΗ» πως η κυβέρνηση δεν είναι εντολοδόχος αλλά μια κυρίαρχη κυβέρνηση που διαπραγματεύεται, συζητά με τους «θεσμούς».

Στη συνέχεια προσπαθεί να εμφανίσει τα δύο νομοσχέδια που πρόκειται να καταθέσουν τα οικονομικά επιτελεία στο κοινοβούλιο σαν μια μονομερή, τάχα, ενέργεια, δείγμα της ανεξάρτητης πολιτικής και έξω από κάθε κηδεμονία.

Δεν θα επεκταθούμε στο θέμα αυτό, θα παραθέσουμε μόνο ένα μικρό παράδειγμα που δείχνει με τον ποιο καθαρό τρόπο και σε όλο του το μεγαλείο το ποιος είναι επικυρίαρχος στη χώρα μας καθώς και το απροσμέτρητο θράσος, την υποκρισία και τις άθλιες επικοινωνιακές τακτικές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε πρόσφατη πρωϊνή εκπομπή του MEGA (Καμπουράκης-Οικονομέας) η υφυπουργός Μεταφορών Χρυσοβελώνη (βουλευτής των ΑΝΕΛ), δηλώνει ότι δεν θα παραμείνει μέχρι τέλους στην εκπομπή γιατί έχει ένα σοβαρότατο ραντεβού στο «ΧΙΛΤΟΝ» με τεχνικό κλιμάκιο των «θεσμών», από το οποίο θα ζητούσε την έγκριση για την επαναφορά των επιδομάτων στους εξεταστές του Υπουργείου Μεταφορών που δίνουν τα διπλώματα οδήγησης.

Δήλωσε μάλιστα σίγουρη πως θα «περνούσε το… μάθημα», γιατί ήταν καλά προετοιμασμένη και θα παρέδιδε φάκελο με στοιχεία που δεν θα άφηναν κανένα περιθώριο για την απόρριψη του αιτήματος από τους υπαλλήλους των «θεσμών».

Όταν αργότερα επικοινώνησαν οι δημοσιογράφοι για να μάθουν το αποτέλεσμα η απάντηση τους άφησε έκπληκτους: αρνητική!

Τελικά αυτό είναι ένα πολύ μικρό δείγμα αλλά αποτυπώνει με τον ποιο καθαρό τρόπο ποια είναι τα πραγματικά όρια της κυβερνητικής εξουσίας και της εθνικής κυριαρχίας στη χώρα μας.

Αν η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παίρνει την έγκριση των υπαλλήλων των «θεσμών» για ένα πεμπτεύον θέμα, όπως τα επιδόματα των εξεταστών του Υπουργείου Μεταφορών, ποια δυνατότητα έχει να καθορίσει τη γενικότερη οικονομική πολιτική της χώρας, (φορολογία, συντάξεις, εργασιακά, τραπεζικό σύστημα κλπ.) ;

Και να σκεφτεί κανείς πως η υπόθεση Χρυσοβελώνη-Υπουργείο Μεταφορών- υπαλλήλων «θεσμών» δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά η γενικευμένη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στους «θεσμούς» και σε όλα τα υπουργεία. Ακόμα και για τα ποιο μικρά ζητήματα οι υπουργοί είναι αναγκασμένοι να παίρνουν την έγκριση των «θεσμών».

Αυτή είναι η ωμή και σκληρή πραγματικότητα. Πως η χώρα μας βρίσκεται κάτω από ένα σύγχρονο νεοαποικιακό καθεστώς που έχει χάσει κάθε πτυχή Εθνικής Ανεξαρτησίας και πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο Τσίπρας είναι υποχρεωμένοι να κινούνται σε ευρωπαϊκο-αμερικανικούς ιμπεριαλιστικούς ρυθμούς.

Αυτά τα δεσμά της εξάρτησης και της υποτέλειας του εγχώριου πολιτικού προσωπικού πρέπει να σπάσει ο λαός ο λαός μας για να αποκτήσει την Εθνική του Ανεξαρτησία και να ανατρέψει την διπλή κυριαρχία του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης.


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΛΑΪΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» 16-4-2016
Read More »
«Κηδεμονευόμενη» … κυριαρχία! «Κηδεμονευόμενη» … κυριαρχία! Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 22, 2016 Rating: 5

Σελίδες