"Θυμάμαι κάθε παιχνίδι που έχω πουλήσει και σε ποιόν..."

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022
"Θυμάμαι κάθε παιχνίδι που έχω πουλήσει και σε ποιόν..."


«Θυμάμαι κάθε μαγικό ραβδί που έχω πουλήσει και σε ποιον» αποκρίθηκε ο Ολιβάντερ…
Κάπως έτσι έχω κι εγώ τον Χρήστο Ντάνη στο μυαλό μου, γιατί, τί πιο μαγικό για ένα παιδί από τα παιχνίδια του;
Εικόνα βέβαια που φρόντισε να μου επιβεβαιώσει τα Χριστούγεννα του 2020 όταν επισκέφθηκα το κατάστημα του να αγοράσω δώρα για τα ανίψια μου και μου είπε όταν μπήκα μέσα και χαιρέτησα φορώντας μάσκα: Ο Λευτέρης της Βάσως και του Νίκου δεν είσαι;
«Ναι» του απάντησα για να μου πει «Πως μεγάλωσες έτσι, από την φωνή σε κατάλαβα δεν θα σε γνώριζα αλλιώς».
Είχαν περάσει και κοντά 10 χρόνια άλλωστε από την τελευταία φορά που πήγα να αγοράσω παιχνίδι, ήταν η «κασέτα» Pokemon Heartgold κάπου το 2010 για το NintendoDSLite που επίσης είχα πάρει από το κατάστημά του.
Λένε πως το πρώτο πράγμα που ξεχνάς από έναν άνθρωπο είναι η φωνή, αλλά 10 χρόνια μετά με θυμήθηκε και δε χάλασε τη μαγική εικόνα που είχε πλάσει το παιδικό μου μυαλό.
Του ανθρώπου που μοναδική του έννοια ήταν να κάνει τα παιδιά χαρούμενα.
Σήμερα έμαθα από την μητέρα μου πως ο Χρήστος Ντάνης «έφυγε» και κάπως έτσι ένιωσα να χάνεται και ένα δικό μου κομμάτι.
Θέλω να τον ευχαριστήσω για όλες τις χαρές που μου πρόσφερε καθώς μεγάλωνα και για το λιθαράκι που έβαλε σ’ αυτό που έγινα.
Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του.
Καλό παράδεισο.

Λευτέρης Παπαβασιλείου Γκόρος
Read More »
"Θυμάμαι κάθε παιχνίδι που έχω πουλήσει και σε ποιόν..." "Θυμάμαι κάθε παιχνίδι που έχω πουλήσει και σε ποιόν..." Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022 Rating: 5

Η μεγάλη «σφαγή» των αρουραίων στο Ανόι το 1902 - Toυ Γιάννη Στάθη

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022
Η μεγάλη «σφαγή» των αρουραίων στο Ανόι το 1902 - Toυ Γιάννη Στάθη

Όταν οι συνέπειες των αποφάσεων με σκοπό την επίλυση ενός προβλήματος, επιδεινώνουν το ίδιο το πρόβλημα. Η μεγάλη «σφαγή» των αρουραίων στο Ανόι το 1902**
Toυ Γιάννη Στάθη
Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών (ΣΕΟΔΙ)*

Ο Paul Doumer (Νταμέρ) προσγειώθηκε στο Βιετνάμ, ελπίζοντας να «ξαναζωντανέψει» την καριέρα του. Η θητεία του ως υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας ήταν αποτυχημένη. Η θητεία του διήρκησε μόνο ένα χρόνο. Αυτή ήταν η δεύτερη ευκαιρία του. Έφτασε το 1897. Το Βιετνάμ ήταν ακόμη γαλλική αποικία.
Η κύρια αποστολή του Doumer ήταν να μετατρέψει το Βιετνάμ σε ένα κράτος το οποίο θα δημιουργούσε κέρδη. Θα το έκανε κυρίως μέσω της φορολογικής πολιτικής και της αύξησης των εξαγωγών. Η άλλη του αποστολή ήταν να βιομηχανοποιήσει το Ανόι, τόσο για να προβάλλει τη γαλλική επιτυχία σε αυτήν την περιοχή, όσο και για να κάνει την περιοχή πιο ελκυστική για επιχειρηματίες και τουρίστες. Το Ανόι επρόκειτο να γίνει σύμβολο της γαλλικής αρετής.
Μια πόλη χωρίς σωστή διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων δεν θα μπορούσε ληφθεί ποτέ σοβαρά υπόψη. Ο Ντάμερ ξόδεψε τεράστια χρηματικά ποσά για να εγκαταστήσει δέκα μίλια αποχετεύσεων σε όλο το Ανόι. Αυτό ήταν αρχικά μια επιτυχία και ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ωστόσο, δημιούργησε άθελα του ένα μοναδικό «οικοσύστημα» για αρουραίους. Δημιούργησε, ακούσια, δέκα μίλια δροσερού, σκοτεινού παραδείσου, όπου τα τρωκτικά θα μπορούσαν να αναπαράγονται χωρίς το φόβο των αρπακτικών. Τα απωθητικά ανθρώπινα απόβλητα τα οποία απομακρύνονταν από αυτούς τους αγωγούς, ήταν μια όαση για τα τρωκτικά.. Μπορούσαν να κινηθούν ελεύθερα ,να τραφούν και να αναπαραχθούν εκθετικά. Εγκυκλοπαιδικά αναφέρουμε ότι Οι αρουραίοι φτάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα σε ένα μήνα. Ένα θηλυκός αρουραίος μπορεί να έχει γέννες 10-12 αρουραίων έξι φορές σε ένα έτος.
Οι ντόπιοι και οι αξιωματούχοι άρχισαν να παρατηρούν αρουραίους οι οποίοι έβγαιναν από τους υπονόμους. Το πρόβλημα έγινε πολύ σοβαρό . Το αποτέλεσμα ήταν οι αρουραίοι να πολλαπλασιαστούν εκθετικά - και στη συνέχεια φυσικά να εμφανιστούν στην επιφάνεια.
Η γαλλική διοίκηση είχε αποτύχει . Η αναποτελεσματικότητα έγινε σοβαρό πρόβλημα «εικόνας» για τη Γαλλία. Αντί να προβληθεί η ικανότητα των Γάλλων να εκσυγχρονίζουν ένα έθνος του τρίτου κόσμου, τελικά έχτισαν μια περιοχή «διακοπών και αναπαραγωγής» για αρουραίους. Το δίκτυο αποχέτευσης έπρεπε να μειώσει τις ασθένειες και όχι να τις εξαπλώσει.
Ο Ντάμερ ανέλαβε άμεση δράση . Επινοήθηκε μια λύση. Οι κυνηγοί αρουραίων του Βιετνάμ, που προσλήφθηκαν από την αποικιακή κυβέρνηση, θα κατέβαιναν στους υπονόμους για να κυνηγήσουν τους αρουραίους και θα πληρώνονταν για τον καθένα που θα εξόντωναν . Και έτσι ξεκίνησε η σφαγή των μεγάλων αρουραίων του Ανόι.
Οι ομάδες σκότωσαν αρχικά μερικές εκατοντάδες τρωκτικά την ημέρα. Μέσα σε λίγους μήνες, σκότωναν περισσότερα από 10.000 τρωκτικά την ημέρα. Ωστόσο ακόμη και με αυτή την επιτυχία τους, ο πληθυσμός των τρωκτικών δεν φάνηκε να αναχαιτίζεται.
Το κυνήγι αρουραίων δεν ήταν εύκολο. Ακολουθεί μια αναφορά από το έγγραφο του ιστορικού Vann σχετικά με την εξόντωση των αρουραίων «Κάποιος έπρεπε να εισέλθει στο σκοτεινό και σφιχτό σύστημα αποχέτευσης, να περάσει από τα ανθρώπινα απόβλητα σε διάφορες μορφές αποσύνθεσης και να κυνηγήσει ένα σχετικά άγριο ζώο που θα μπορούσε να μεταφέρει ψύλλους με τη βουβωνική πανούκλα ή άλλες μεταδοτικές ασθένειες. Τελικά, οι άποικοι συνειδητοποίησαν ότι, ακόμη και με αυτόν τον μικρό στρατό αμειβόμενων εξολοθρευτών αρουραίων, δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα … .
Ο Νταμέρ προχώρησε στο σχέδιο Β, προσφέροντας σε κάθε ιδιώτη την ευκαιρία να μπει στο κυνήγι. Ορίστηκε μια αμοιβή - ένα Σεντ ανά αρουραίο - και το μόνο που έπρεπε να κάνει κάποιος ήταν να παραδώσει την ουρά αρουραίου στα δημοτικά γραφεία. Με αυτόν τον τρόπο, οι αρχές δεν κατακλύστηκαν από τα ογκώδη πτώματα αρουραίων.
Οι Γάλλοι ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με αυτή τη λύση , επειδή πίστευαν ότι ενθάρρυναν την επιχειρηματικότητα στο Βιετνάμ. Και στην αρχή η δράση , φαινόταν να λειτουργεί. Ουρές «κυνηγών» σχηματίστηκαν . Η γαλλική εφευρετικότητα είχε κερδίσει ξανά!!
Αλλά τότε άρχισαν να εμφανίζονται αλλοπρόσαλλες εικόνες , σε όλη την πόλη: Αρουραίοι, ζωντανοί και υγιείς, να τρέχουν χωρίς τις ουρές τους.
Αποδείχθηκε ότι οι κυνηγοί προτιμούσαν να ακρωτηριάσουν την ουρά ενός ζωντανού τρωκτικού παρά να εξοντώσουν έναν υγιή αρουραίο, ικανό να αναπαραγάγει και να δημιουργήσει περισσότερους αρουραίους . Υπήρξαν επίσης αναφορές για λαθρεμπόριο αρουραίων στην πόλη. Οι επιθεωρητές υγείας ανακάλυψαν, στην ύπαιθρο ,στα περίχωρα του Ανόι, αναδυόμενες αγροτικές επιχειρήσεις οργανωμένες στην αναπαραγωγή αρουραίων.
Ο Ντάμερ γνώριζε ότι η ακολουθούμενη πολιτική ήταν μια αποτυχία. Η επιχειρηματική νοοτροπία που ήλπιζε να ενσταλάξει ,είχε δουλέψει αντίστροφα…
Η σφαγή του «Hanoi Rat» και τα επακόλουθά της αναφέρονται συχνά ως The Cobra Effect, όπου μια λύση επιδεινώνει ένα πρόβλημα. Ο όρος προήλθε από την Ινδία υπό πολύ παρόμοιες συνθήκες, όπου εκπονήθηκε μια πολιτική για να απαλλαγούν από τις κόμπρα και, με τη σειρά της , δημιούργησε περισσότερες κόμπρες .
Και στις δύο περιπτώσεις, η διακοπή της πολιτικής είχε ως αποτέλεσμα τη μαζική απελευθέρωση των αρουραίων και των φιδιών οδηγώντας σε δραματική αύξηση του προβλήματος.
H παραπάνω ιστορία έχει γίνει το παράδειγμα όπου, όταν μια προσπάθεια επίλυσης ενός προβλήματος επιδεινώνει το ίδιο το πρόβλημα που σκόπευαν να επιλύσουν οι υπεύθυνοι.
Το «φαινόμενο της κόμπρας» εμφανίζεται όταν τα κίνητρα που έχουν σχεδιαστεί για την επίλυση ενός προβλήματος καταλήγουν να επιβραβεύουν τους ανθρώπους οι οποίοι με τις δράσεις τους το επιδεινώνουν. Ο όρος χρησιμοποιείται για να δείξει πώς η εσφαλμένη διέγερση στα οικονομικά και την πολιτική μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες, ακούσιες συνέπειες. Είναι επίσης γνωστό ως το διεστραμμένο κίνητρο***.

Επιστημονικές προσεγγίσεις
Τα οικοσυστήματα είναι εξαιρετικά περίπλοκα. Ο Alex Tabarrok γράφει, «Ο νόμος των ακούσιων συνεπειών είναι αυτό που συμβαίνει όταν ένα απλό σύστημα προσπαθεί να ρυθμίσει ένα πολύπλοκο σύστημα». Αυτό συμβαίνει συχνά σε κάθε είδους κυβερνητικό πρόγραμμα, κανονισμό, νόμο ή προσπάθεια να ελεγχθεί κάτι μέσα σε ένα περίπλοκο σύστημα με μια σχετικά απλή ενέργεια.
Το 1936, ο Ρόμπερτ Μέρτον σε ερευνά του να ερμηνεύσει το φαινόμενο, απαρίθμησε ορισμένες πιθανές αιτίες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και πρόκλησης απρόβλεπτων συνεπειών:
Άγνοια. Έλλειψη γνώσης, εμπειρίας, εξειδίκευσης και συνετής διερεύνησης ενός προβλήματος. Αυτό δεν είναι πάντα αρνητικό, απλά οικονομικά σημαίνει ότι η καλύτερη δυνατή απόφαση πρέπει συχνά να λαμβάνεται με τις διαθέσιμες πληροφορίες υπό τους περιορισμούς χρόνου και δεδομένων.
Λάθος. Λανθασμένος συλλογισμός, λανθασμένες τεχνικές ανάλυσης και ερμηνεία ενός προβλήματος.
Βραχυπρόθεσμη στόχευση . Επικέντρωση σε βραχυπρόθεσμους στόχους αντί για μακροπρόθεσμα, βιώσιμα ή πιο σημαντικά οφέλη.
Δογματισμός. Εμμονή σε αξίες, αξιώματα και πολιτικές που είναι απαρχαιωμένες , ανεπαρκείς, αναποτελεσματικές . Οι συνέπειες εδώ δεν εξετάζονται καθόλου (ούτε καν οι επιθυμητές), καθώς το μόνο υποστηρικτικό επιχείρημα είναι η συνέπεια με την προηγούμενη πεποίθηση.
Οι παραπάνω αιτίες είναι απλώς αφετηρίες. Οι ανεπιθύμητες συνέπειες είναι το αποτέλεσμα . Ο πραγματικός μηχανισμός είναι οι ορθολογικοί παράγοντες που επιτρέπουν τυφλά στους παραπάνω παράγοντες να διαστρεβλώνουν την ακριβή λήψη αποφάσεων, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε δυσμενείς επιπτώσεις οι οποίες δεν έχουν ληφθεί υπόψη και δεν είναι επιθυμητές.
Για την ιστορία ο Ντάμερ, επέστρεψε στη Γαλλία, όπου ανακηρύχτηκε ως ο πιο αποτελεσματικός Γενικός Κυβερνήτης της Ινδοκίνας μέχρι σήμερα. Ολοκλήρωσε την σταδιοδρομία του ως Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας

* Γιάννης Στάθης . Αντιπρόεδρος ΣΕΟΔΙ .Eργασθηκε στον χρηματοπιστωτικό τομέα σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις, σε υψηλές θέσεις ευθύνης. Υπηρέτησε ως πολιτικό στέλεχος στο Υπουργείο Οικονομικών, με τομέα ευθύνης τον φορολογικό και τελωνειακό μηχανισμό. Κατά την διάρκεια της θητείας του εκπαιδεύτηκε σε θέματα οικονομικού και οργανωμένου εγκλήματος στο US DEPARTMENT OF TREASURY, στο IRS CRIMINAL INVESTIGATION καθώς και σε τελωνειακά θέματα και δράσεις κατά του λαθρεμπορίου, καθώς και στην Ιταλική οικονομική αστυνομία, GUARDIA di FINANZA. Κείμενά του δημοσιεύονται σε ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά, ενώ αναλύσεις του έχουν παρουσιασθεί σε διεθνούς κύρους έντυπα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι απόφοιτος του τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών και ανάλυσης του Ε.Κ.Π.Α. Σήμερα είναι εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών . (www.giannisstathis.blogspot.com)

***Ένα διεστραμμένο κίνητρο είναι ένα κίνητρο που έχει ένα ακούσιο και ανεπιθύμητο αποτέλεσμα που έρχεται σε αντίθεση με τις προθέσεις των σχεδιαστών του. Το φαινόμενο κόμπρα είναι το πιο άμεσο είδος διεστραμμένου κινήτρου, συνήθως επειδή το κίνητρο επιβραβεύει ακούσια τους ανθρώπους για την επιδείνωση του προβλήματος .Ο όρος χρησιμοποιείται για να δείξει πώς η εσφαλμένη διέγερση στα οικονομικά και την πολιτική μπορεί να προκαλέσει ακούσιες συνέπειες.

Bιβλιογραφία / Πηγές
** The Great Hanoi Rat Massacre of 1902 Did Not Go as Planned Instead of disappearing, the pesky rodents proliferated.
The Decision Book: 50 Models for Strategic Thinking by Mikael Krogerus (Author), Roman Tschäppeler
The Cobra Effect: When Solutions Make Problems Worse
Systems Thinking and the Cobra Effect .
Merton's Unintended Consequences Theory
Read More »
Η μεγάλη «σφαγή» των αρουραίων στο Ανόι το 1902 - Toυ Γιάννη Στάθη Η μεγάλη «σφαγή» των αρουραίων στο Ανόι το 1902 - Toυ Γιάννη Στάθη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022 Rating: 5

Η νέα επιτροπή παιδείας του Δήμου Σουλίου

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022
Η νέα επιτροπή παιδείας του Δήμου ΣουλίουΜε ομόφωνη απόφαση το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σουλίου ενέκρινε την συγκρότηση εκ νέου σε σώμα της επιτροπής παιδείας, με την εξής σύνθεση:
Καραγιάννης Ιωάννης – Πρόεδρος
Αναστασόπουλος Οδυσσέας – Μέλος
Μπάλλας Ευθύμιος – Μέλος
Κώτσης Νικόλαος – Μέλος
Μπρέστας Θεόδωρος – Μέλος
Τσόδουλος Κυριάκος – Μέλος
Ντάφλου Ελευθερία – Μέλος
Read More »
Η νέα επιτροπή παιδείας του Δήμου Σουλίου Η νέα επιτροπή παιδείας του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022 Rating: 5

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των αμμόλοφων του δικτύου Natura 2000

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των αμμόλοφων του δικτύου Natura 2000 


Στην προστασία των σχηματισμών αμμωδών υποστρωμάτων και θινών (αμμόλοφων) που συναντώνται σε 22 περιοχές του δικτύου Natura 2000, στοχεύει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που θεσμοθετήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και φέρει την υπογραφή του Υφυπουργού Γιώργου Αμυρά. Οι θίνες είναι προσαρμοσμένες στις συνθήκες του παράκτιου τοπίου, ανθεκτικά στους ισχυρούς ανέμους, στην υψηλή αλατότητα και την χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό και συμβάλλουν στη διατήρηση ειδών βλάστησης συγκρατώντας την άμμο και σταθεροποιώντας παράλληλα την ακτογραμμή.

Στο εξαετές σχέδιο δράσης περιλαμβάνεται και ένα σημείο του Δήμου Πάργας (πιο συγκεκριμένα στις Εκβολές Αχέροντα (από Γλώσσα έως Αλωνάκι) και στενά Αχέροντα.
Από την επισκόπηση της περιοχής διαπιστώνεται ότι οικότοπος σήμερα έχει σχεδόν εξαφανιστεί ωστόσο η θέση αφορά σε κολπίσκο με έντονη οικιστική και τουριστική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης Καλαμά-Αχέροντα-Κέρκυρα οι κύριες πιέσεις στην περιοχή είναι τα τροχόσπιτα, η βόσκηση, οι παράνομες σταθμεύσεις και οι καντίνες.

Μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης το Υπουργείο αποσκοπεί στην λήψη μέτρων για την διασφάλιση της διατήρησης και την αύξηση της γεωγραφικής εξάπλωσης του οικοτόπου, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, την αύξηση της έκτασής του και τον περιορισμό των πιέσεων και των απειλών που δέχεται.
Το ΕΣΔ υλοποιείται, παρακολουθείται και εποπτεύεται από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ.
Read More »
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των αμμόλοφων του δικτύου Natura 2000 Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των αμμόλοφων του δικτύου Natura 2000 Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022 Rating: 5

Νέα αναστολή λειτουργίας παιδικού σταθμού του Δήμου Ηγουμενίτσας λόγω κορωνοϊού

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022
Νέα αναστολή λειτουργίας παιδικού σταθμού του Δήμου Ηγουμενίτσας λόγω κορωνοϊούΗ Πρόεδρος του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ Δήμου Ηγουμενίτσας, αποφασίζει την αναστολή λειτουργίας από Παρασκευή 04-02-2022 έως και την Παρασκευή 11-02- 2022 του Δ΄ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ του ΠΑΚΠΠΟ Δήμου Ηγουμενίτσας. 
1. Τα παιδιά και τα μέλη του προσωπικού που δεν έχουν λάβει καμία δόση εμβολίου ή δεν έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού τους, ή δεν έχουν ιστορικό νόσου COVID-19 το τελευταίο 6μηνο, και εμπίπτουν στην κατηγορία των στενών επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος στον Βρεφικό, Βρεφονηπιακό ή Παιδικό Σταθμό & που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος πρέπει:
▪ Να εφαρμόζουν σχολαστικά τα μέτρα(1)έως(3) της ενότητας «Μέτρα για άτομα με επιβεβαιωμένη νόσο COVID-19» (πρωτόκολλο ΕΟΔΔΥ ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων(https://ypergasias.gov.gr) και 
▪ Να παρακολουθούν στενά την υγεία τους –και με συχνή θερμομέτρηση– για τυχόν εκδήλωση συμπτωμάτων που μπορεί να εμφανιστούν σε άτομο με COVID-19. 

Μέλη του προσωπικού που έχουν πλήρως εμβολιαστεί και έχει παρέλθει διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος (δηλαδή ≥2 εβδομάδες μετά την λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου, εάν το εμβόλιο χορηγείται σε 2 δόσεις, ή την λήψη μιας δόσης εάν το εμβόλιο χορηγείται σε μία δόση) καθώς και μέλη του προσωπικού με ιστορικό νόσου COVID-19 εντός του τελευταίου 6μηνου, που εμπίπτουν στην κατηγορία των στενών επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος στον Βρεφικό, Βρεφονηπιακό ή Παιδικό Σταθμό: - Δεν τίθενται σε “καραντίνα” με την προϋπόθεση να είναι ασυμπτωματικά - Βρίσκονται σε επαγρύπνηση για ενδεχόμενη εκδήλωση συμπτωμάτων ύποπτων για λοίμωξη COVID-19 για 14 ημέρες μετά την έκθεση και τηρούν αυστηρά τα μέτρα πρόληψης διασποράς του ιού SARS-CoV-2. 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΠΑΚΠΠΟ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΪΜΠΕΚΟΓΛΟΥ
Read More »
Νέα αναστολή λειτουργίας παιδικού σταθμού του Δήμου Ηγουμενίτσας λόγω κορωνοϊού Νέα αναστολή λειτουργίας παιδικού σταθμού του Δήμου Ηγουμενίτσας λόγω κορωνοϊού Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022 Rating: 5

Δήμος Ηγουμενίτσας: Δυνατότητα επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022
Δήμος Ηγουμενίτσας: Δυνατότητα επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματοςΟ Δήμος Ηγουμενίτσας ενημερώνει τους δημότες με χαμηλά εισοδήματα που έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, ότι υπάρχει η δυνατότητα επανασύνδεσης τους στο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με τη δημοσίευση της αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/124788/2150 (ΦΕΚ6302/Β/29-12-2021) Υπουργικής Απόφασης.

Για την υποβολή σχετικής αίτησης, οι προς εξέταση δικαιούχοι, θα πρέπει:
· Να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι και τις 31/12/2021.
· Να έχουν αποσυνδεθεί ή να αποσυνδεθούν από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και τις 15/2/2022 και να παραμένουν αποσυνδεδεμένοι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας του άρθρου 3 της ανωτέρω ΚΥΑ.
· Η αποσύνδεση να έχει γίνει στην παροχή ρεύματος της κύριας κατοικίας του προς εξέταση δικαιούχου.
· Να πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, όπως αυτά ορίζονται στην ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/70697/861/14-7-2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’3088/24-07-2020)

Οι καταναλωτές που έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας υποβάλλουν αίτηση, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του N. 1599/1986 ως προς τα δηλωθέντα στοιχεία, προσκομίζοντας τα κάτωθι δικαιολογητικά:
1. Δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε.1) του τελευταίου φορολογικού έτους όλων των μελών του νοικοκυριού.
2. Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε.9) όλων των μελών του νοικοκυριού, εφόσον προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής της.
3. Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος (εκκαθαριστικό) του τελευταίου φορολογικού έτους όλων των μελών του νοικοκυριού.
4. Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.I.A.) του τελευταίου φορολογικού έτους όλων των μελών του νοικοκυριού.
5. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
6. Γνωμάτευση πιστοποίησης αναπηρίας από ΚΕ.Π.Α για νοικοκυριό που στη σύνθεση του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω.
7. Βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα ή Κρατικού Νοσοκομείου, με την οποία πιστοποιείται η ανάγκη κατ’ οίκον χρήσης συσκευής μηχανικής υποστήριξης απαραίτητης για τη ζωή ατόμου ή ατόμων που περιλαμβάνονται στην σύνθεση του νοικοκυριού.
8. Αντίγραφο λογαριασμού κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
9. Δικαιολογητικά μεταβολής των παραπάνω. Σε περίπτωση αλλαγής οποιουδήποτε από τα παραπάνω στοιχεία, προσκόμιση οποιουδήποτε δικαιολογητικού που τεκμηριώνει την μεταβολή.

Επισημαίνονται τα εξής:
– Το ειδικό βοήθημα καταβάλλεται από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. απευθείας στον τελευταίο Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, όπου εκκρεμούν οι οφειλές του δικαιούχου.
– Το ποσό του χορηγούμενου βοηθήματος προσδιορίζεται ανάλογα με το ύψος της συνολικής οφειλής του καταναλωτή προς τον Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.
– Το μέρος της οφειλής που δεν καλύπτεται από το βοήθημα, διακανονίζεται και εξοφλείται από τους καταναλωτές σε άτοκες μηνιαίες δόσεις, ο αριθμός των οποίων ορίζεται από τον εκάστοτε Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατόπιν αυτών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν την ειδική αίτηση για επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος στην Διεύθυνση Πρόνοιας (Αγίων Αποστόλων 43, Τ.Κ. 46100 Ηγουμενίτσα) μαζί με τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου (πληροφορίες Κα. Πάκου Χριστίνα, τηλ : 2665021003, από Δευτέρα έως Παρασκευή).

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής και Ψηφιακής Πολιτικής
Βασιλική Τσώτου
Read More »
Δήμος Ηγουμενίτσας: Δυνατότητα επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος Δήμος Ηγουμενίτσας: Δυνατότητα επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022 Rating: 5

Σχεδόν 100 και σήμερα τα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 682 στην Ήπειρο

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022
Σχεδόν 100 και σήμερα τα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 682 στην Ήπειρο Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 129
ΠΕ Θεσπρωτίας 95
ΠΕ Ιωαννίνων 331
ΠΕ Πρέβεζας 127

Read More »
Σχεδόν 100 και σήμερα τα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 682 στην Ήπειρο Σχεδόν 100 και σήμερα τα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 682 στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022 Rating: 5

Συνελήφθη άμεσα ημεδαπός για διάρρηξη στο δωμάτιο φοιτήτριας στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022
Συνελήφθη άμεσα ημεδαπός για διάρρηξη στο δωμάτιο φοιτήτριας στην ΗγουμενίτσαΣυνελήφθη χθες (02-02-2022) το πρωί στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή, που έγινε την προηγούμενη ημέρα στην Ηγουμενίτσα.

Ειδικότερα, προηγήθηκε καταγγελία ημεδαπής σχετικά με διάρρηξη δωματίου που βρίσκεται σε χώρο διαμονής φοιτητών στο παράρτημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από όπου αφαιρέθηκε φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και κινητό τηλέφωνο.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, προέκυψε η εμπλοκή του κατηγορούμενου σε αυτή και ύστερα από αναζητήσεις εντοπίστηκε και συνελήφθη, ενώ στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα κλεμμένα αντικείμενα, τα οποία αποδόθηκαν στην ιδιοκτήτρια.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.
Read More »
Συνελήφθη άμεσα ημεδαπός για διάρρηξη στο δωμάτιο φοιτήτριας στην Ηγουμενίτσα Συνελήφθη άμεσα ημεδαπός για διάρρηξη στο δωμάτιο φοιτήτριας στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022 Rating: 5

Έρευνες σε χώρους φιλάθλων αθλητικών σωματείων - Συνελήφθησαν 2 άτομα

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022
Έρευνες σε χώρους φιλάθλων αθλητικών σωματείων - Συνελήφθησαν 2 άτομα


Έρευνες πραγματοποιήθηκαν χθες (02/02/2022) το απόγευμα σε δύο περιπτώσεις σε χώρους φιλάθλων αθλητικών σωματείων από τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες στην Ήπειρο, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν δύο ημεδαποί.

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση διενεργήθηκε έλεγχος σε παράρτημα λέσχης φίλων αθλητικού σωματείου, όπου συνελήφθη ημεδαπός, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σιδερογροθιά και σουγιάς.

Στη δεύτερη περίπτωση, συνελήφθη ημεδαπός, ως υπεύθυνος για τη λειτουργία χώρου συγκέντρωσης φιλάθλων αθλητικού σωματείου χωρίς την απαιτούμενη άδεια από την αρμόδια αρχή.

Οι σχηματισθείσες δικογραφίες θα υποβληθούν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.
Read More »
Έρευνες σε χώρους φιλάθλων αθλητικών σωματείων - Συνελήφθησαν 2 άτομα Έρευνες σε χώρους φιλάθλων αθλητικών σωματείων - Συνελήφθησαν 2 άτομα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022 Rating: 5

Ταυτοποιήθηκαν δύο άτομα για επίθεση με οπαδικά κίνητρα σε βάρος ημεδαπού

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022
Ταυτοποιήθηκαν δύο άτομα για επίθεση με οπαδικά κίνητρα σε βάρος ημεδαπούΤαυτοποιήθηκαν ύστερα από μεθοδική έρευνα της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας τα στοιχεία δύο ημεδαπών, που εμπλέκονται σε περιστατικό επίθεσης με οπαδικά κίνητρα σε βάρος ημεδαπού, που έγινε το μεσημέρι της 31-01-2022 στην Πρέβεζα.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της αθλητικής νομοθεσίας, σωματική βλάβη, απειλή και παράνομη βία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι, μαζί με ακόμη ένα άτομο, φορώντας μπλούζες με διακριτικά αθλητικής ομάδας, προσέγγισαν και γρονθοκόπησαν ημεδαπό, που φορούσε μπουφάν με διακριτικά άλλης ομάδας, ενώ του ζήτησαν και τους παρέδωσε το μπουφάν και το μπρελόκ του με τα διακριτικά της ομάδας του.

Η δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας, ενώ η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται.
Read More »
Ταυτοποιήθηκαν δύο άτομα για επίθεση με οπαδικά κίνητρα σε βάρος ημεδαπού Ταυτοποιήθηκαν δύο άτομα για επίθεση με οπαδικά κίνητρα σε βάρος ημεδαπού Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022 Rating: 5

70 θετικά rapid tests σε Ηγουμενίτσα και Φιλιάτι

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022
70 θετικά rapid tests σε Ηγουμενίτσα και ΦιλιάτιΤην Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκαν 160 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου σε κεντρικά σημεία 66 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, στις οποίες διενεργήθηκαν 28.027 rapid test και ανευρέθηκαν 3.208 θετικά (11.45%). Από τις 3.208 περιπτώσεις, οι 1.603 αφορούν άνδρες και οι 1.605 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 31.59 έτη.

ΓΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ-ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
115 rapid test με 10 θετικά (8.7%) αφορούν σε 6 άνδρες και 4 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 44 έτη

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΛΑΤΑΡΙΑΣ
49 αρνητικά rapid test

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΝΘΕΟΝ -ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
486 rapid test με 60 θετικά (12.35%) αφορούν σε 31 άνδρες και 29 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 25 έτη
Read More »
70 θετικά rapid tests σε Ηγουμενίτσα και Φιλιάτι 70 θετικά rapid tests σε Ηγουμενίτσα και Φιλιάτι Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022 Rating: 5

Συνάντηση Γιόγιακα με Γεωργαντά για επιδότηση νοικοκυριών χωρίς τηλεοπτική κάλυψη και δωρεάν WiFi στους δήμους

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022
Συνάντηση Γιόγιακα με Γεωργαντά για επιδότηση νοικοκυριών χωρίς τηλεοπτική κάλυψη και δωρεάν WiFi στους δήμουςΤην υλοποίηση του προγράμματος για την τοποθέτηση δωρεάν σημείων ασύρματης πρόσβασης και τον νέο κύκλο επιδότησης για πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς συζήτησε ο Βασίλης Γιόγιακας με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου στο Υπουργείο.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας έθεσε στον Υφυπουργό τα αιτήματα των Δήμων Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών σχετικά με τα σημεία εγκατάστασης δωρεάν WiFi, στο πλαίσιο του διαγωνισμού του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «WiFi4GR» που αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία σε υπαίθριους ή/ και κλειστούς δημόσιους χώρους περίπου 2.500 σημείων ασύρματης πρόσβασης – WiFi σε όλη τη χώρα.

Σχετικά με τον νέο κύκλο αιτήσεων - από την 1η έως και τις 15 Μαρτίου 2022 - για την πρόσβαση σε ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης των κατοίκων σε οικισμούς χωρίς τηλεοπτικό σήμα, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι με το νέο πλαίσιο νομοθετικό πλαίσιο για τις «Λευκές Περιοχές» απλοποιήθηκε σημαντικά η διαδικασία για την ένταξη των δικαιούχων στο πρόγραμμα, αυξήθηκε η εγγύηση για τον χορηγούμενο εξοπλισμό από τα 2 στα 8 χρόνια και τέθηκαν σαφείς προθεσμίες για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων από τους παρόχους. Επίσης, με Κοινή Υπουργική Απόφαση του περασμένου Ιουνίου υπερδιπλασιάστηκαν οι οικισμοί της Θεσπρωτίας που καλύπτονται σε σχέση με το 2018, από 50 σε 103.

Με το πρόγραμμα επιδοτείται κατά 100% η εγκατάσταση δορυφορικού («πιάτου») ή ευρυζωνικού εξοπλισμού και καλύπτεται για 8 χρόνια η πρόσβαση σε εθνικούς και περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς με εγγύηση εξοπλισμού επίσης για 8 χρόνια. Αφορά συνδέσεις για κύρια και μόνιμη κατοικία και οι αιτήσεις υποβάλλονται είτε ηλεκτρονικά, είτε μέσω ΚΕΠ. Οι οικισμοί που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα επιδότησης για πρόσβαση σε ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης έχουν αναρτηθεί ανά δημοτική ενότητα στη σελίδα white-areas.gov.gr.
Read More »
Συνάντηση Γιόγιακα με Γεωργαντά για επιδότηση νοικοκυριών χωρίς τηλεοπτική κάλυψη και δωρεάν WiFi στους δήμους Συνάντηση Γιόγιακα με Γεωργαντά για επιδότηση νοικοκυριών χωρίς τηλεοπτική κάλυψη και δωρεάν WiFi στους δήμους Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022 Rating: 5

Επίθεση με σφυριά στο κέντρο της Ηγουμενίτσας για… οπαδικές διαφορές

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022
Επίθεση με σφυριά στο κέντρο της Ηγουμενίτσας για… οπαδικές διαφορές


Σύνταξη Βάσω Γκόρου - ertnews.gr
Σε μάστιγα εξελίσσεται η βία, που προέρχεται από οπαδούς ομάδων και μέλη διαφόρων “συνδέσμων”, ακόμα και σε μικρές κοινωνίες, όπως αυτή της Ηγουμενίτσας.

Όπως καταγγέλθηκε, το απόγευμα της 26ης Ιανουαρίου, στο κέντρο της Ηγουμενίτσας, ομάδα τεσσάρων ατόμων, φορώντας full face κουκούλες επιτέθηκαν σε 40χρονο κάτοικο της πόλης, χτυπώντας τον με σφυριά, με αφορμή τρεις αθλητικές μπλούζες που ήταν κρεμασμένες στο μπαλκόνι του!

Για την επίθεση σχηματίστηκε δικογραφία, ενώ ταυτοποιήθηκε ένας 20χρονος, ως ένας εκ των δραστών.

Υπενθυμίζεται, ότι σε πρόσφατες αστυνομικές έρευνες, μετά από επίθεση “οπαδών” σε κατάστημα διασκέδασης σε χωριό της Παραμυθιάς, σε γραφεία “συνδέσμων” οπαδών σε διάφορες πόλεις της Ηπείρου εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων, σφυριά, ρόπαλα αλλά και αυτοσχέδιες βόμβες μολότoφ.
Read More »
Επίθεση με σφυριά στο κέντρο της Ηγουμενίτσας για… οπαδικές διαφορές Επίθεση με σφυριά στο κέντρο της Ηγουμενίτσας για… οπαδικές διαφορές Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022 Rating: 5

Έφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Σαρτζετάκης

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022
Έφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Σαρτζετάκης


Κατέληξε σήμερα, σε ηλικία 93 ετών, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Λαϊκού Νοσοκομείου.

Η Βουλή των Ελλήνων τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του εκλιπόντος Χρήστου Σαρτζετάκη.

Στην απώλεια του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας, ο προεδρεύων Θανάσης Μπούρας. «Εκφράζοντας, πιστεύω, τη συγκίνηση όλων μας, θα ήθελα εκ μέρους όλων των πτερύγων της Βουλής των Ελλήνων να καταγράψω τον σεβασμό μας για αυτόν Έλληνα ευπατρίδη που τίμησε το αξίωμα του Προέδρου με παρρησία και θάρρος. Αιωνία η μνήμη του, θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Θανάσης Μπούρας.

Η ζωή και η πολιτική του καριέρα
Ο Χρήστος Σαρτζετάκης, ανώτατος δικαστικός, διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας την περίοδο 1985-1990. Κέρδισε παγκόσμια καταξίωση όταν επιτέλεσε με παραδειγματική γενναιότητα το έργο του στην υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε τα καθήκοντά του με εξαιρετική προσήλωση στο Σύνταγμα, ιδιαίτερα κατά την ταραχώδη περίοδο 1989-1990, όταν οι εκλογικές αναμετρήσεις δεν έδωσαν απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα κόμμα.
Γεννήθηκε στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης το 1929. Ο πατέρας του ήταν αξιωματικός της Χωροφυλακής, καταγόμενος από τα Χανιά. Η μητέρα του, το γένος Γραμμενόπουλου, ήταν από το Σκλήθρο Φλώρινας, κόρη του μακεδονομάχου Κοσμά Γραμμενόπουλου. Ήταν πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εισήλθε στον δικαστικό κλάδο το 1955. Το 1961 ήταν ανακριτής στο Αγρίνιο, στην ανάκριση του παιδαγωγού Μιχάλη Παπαμαύρου.
Το 1956 υπηρέτησε ως ειρηνοδίκης στην Κλεισούρα Καστοριάς. Το 1963 υπηρέτησε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και έγινε γνωστός ως ανακριτής στην υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη. Διεξήγαγε την ανάκριση χωρίς να υποκύψει σε πολιτικές πιέσεις που δέχτηκε από την τότε πολιτική και δικαστική εξουσία. Η γενναία στάση του αποτυπώθηκε στην ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά.
Με εκπαιδευτική άδεια έκανε στο Παρίσι κατά το διάστημα 1965-1967 μεταπτυχιακές σπουδές στο Εμπορικό Δίκαιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο.


Το 1968, επί χούντας, απολύθηκε από το δικαστικό σώμα και στη συνέχεια συνελήφθη δύο φορές, βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και φυλακίστηκε, χωρίς δίκη. Απολύθηκε από τις φυλακές της χούντας μετά από διεθνή κατακραυγή το 1971. Με την πτώση της δικτατορίας αποκαταστάθηκε στην υπηρεσία του τον Σεπτέμβριο του 1974 με τον βαθμό του εφέτη.

Το 1976 συμμετείχε στη σύνθεση του Συμβουλίου Εφετών η οποία απέρριψε το αίτημα της Γερμανίας για την έκδοση του Ρολφ Πόλε, καταζητούμενου για τρομοκρατική δράση, με το σκεπτικό ότι τα εγκλήματά του είναι πολιτικά και ως εκ τούτου η έκδοσή του απαγορεύεται από το ελληνικό Σύνταγμα. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά των τριών πλειοψηφησάντων δικαστών (Κ. Αλεξόπουλος, Σ. Βάλλας, Χ. Σαρτζετάκης) για αυτή την απόφαση, γεγονός που θεωρήθηκε ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη δικαστική ανεξαρτησία.

Το 1981 προήχθη στον βαθμό του προέδρου Εφετών και το 1982 στον βαθμό του αρεοπαγίτη.

Κατά την προεδρική εκλογή του 1985 ο Χρήστος Σαρτζετάκης προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ και εξελέγη από αυτό και τα κόμματα της Αριστεράς στις 29 Μαρτίου 1985 Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τις 5 Μαΐου 1990.


Η εκλογή του συνδέθηκε με δύο προβλήματα Συνταγματικού Δικαίου: τα «χρωματιστά ψηφοδέλτια» και την «ψήφο Αλευρά». Για την ψηφοφορία χρησιμοποιήθηκαν ψηφοδέλτια διαφορετικού χρώματος για κάθε υποψήφιο, κάτι που η τότε αξιωματική αντιπολίτευση (Νέα Δημοκρατία) κατήγγειλε ως απόπειρα ακύρωσης του μυστικού χαρακτήρα της ψηφοφορίας, επειδή, όπως υποστήριξε, το χρώμα του κάθε ψηφοδελτίου διακρινόταν από τον ημιδιαφανή φάκελο. Υποστηρίχθηκε, επίσης, ότι ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Γιάννης Αλευράς δεν έπρεπε να λάβει μέρος στην ψηφοφορία ως εκτελών χρέη Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την πρόωρη παραίτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Μετά το 1990 αποσύρθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη δημόσια ζωή. Ήταν παντρεμένος με την Έφη Αργυρίου και έχουν μαζί μια κόρη.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2018 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Το βραβείο απονεμήθηκε για τη δημοσίευση του έργου «Επιτελών το καθήκον μου», κείμενο με τη μειοψηφική γνώμη που διατύπωσε το 1964 ως ανακριτής στην υπόθεση Λαμπράκη, το οποίο αξιολογήθηκε ως λαμπρό δείγμα ευσυνείδητης, εμβριθούς, εξονυχιστικής και θαρραλέας ανακριτικής στάσης.
Read More »
Έφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Σαρτζετάκης Έφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Σαρτζετάκης Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022 Rating: 5

Συνελήφθη αλλοδαπός διωκόμενος στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022
Συνελήφθη αλλοδαπός διωκόμενος στην ΗγουμενίτσαΣυνελήφθη την (01-02-2022) το πρωί στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας αλλοδαπός διωκόμενος.

Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε, σε βάρος του εκκρεμούσαν:
· ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Πατρών για το αδίκημα της διακεκριμένης κλοπής και
· απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης (12) μηνών και χρηματική ποινή -1.000- ευρώ για παράνομη οπλοφορία από κοινού.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας και ακολούθως παραγγέλθηκε η φυλάκισή του σε κατάστημα κράτησης.
Read More »
Συνελήφθη αλλοδαπός διωκόμενος στην Ηγουμενίτσα Συνελήφθη αλλοδαπός διωκόμενος στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022 Rating: 5

Γιάννης Γόγολος: «Τυφλός τά τ' ὦτα τόν τε νοῦν τά τ' ὄμματ᾽ εἶ»

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022
Γιάννης Γόγολος: «Τυφλός τά τ' ὦτα τόν τε νοῦν τά τ' ὄμματ᾽ εἶ»Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022 συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου για το έτος 2022.
Η Δημοτική Αρχή προσπάθησε να υποβαθμίσει την αξία της συνεδρίασης και να περιορίσει τον διάλογο, βάζοντας ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα μιας ώρας, για να συζητηθεί το κορυφαίο ίσως θέμα του Δήμου. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό, με αποτέλεσμα να διεξαχθεί μια ουσιαστική συνεδρίαση, που κατέδειξε την πραγματικότητα για την κατάσταση στη οποία βρίσκεται σήμερα και θα βαδίσει το 2022 ο Δήμος Ηγουμενίτσας.
Από τη συζήτηση φάνηκε ότι ο κ. Δήμαρχος ήθελε να περιορίσει το χρόνο της συνεδρίασης, για να μην αναδειχθούν τα προβλήματα, οι ατέλειες, αλλά και οι βασικές στοχεύσεις του προϋπολογισμού. Πίσω από τους τεχνοκρατικούς κωδικούς και τους αριθμούς, κρύβεται μια πραγματικότητα αρνητική για τους δημότες.
Είναι ένας προϋπολογισμός ασαφής, χωρίς εξειδικευμένους στόχους, χωρίς συνέργεια με το Τεχνικό Πρόγραμμα και χωρίς πλαίσιο εφαρμογής. Από την Δημοτική Αρχή δεν δόθηκαν συγκεκριμένες κατευθύνσεις και οι φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλαν τα στελέχη της οικονομικής υπηρεσίας, δεν στάθηκαν αρκετές για να καλύψουν τα εμφανή κενά και τις αντιφάσεις.
Είναι ένας προϋπολογισμός που δεν απαντά στα πραγματικά και σοβαρά προβλήματα του Δήμου και δεν δίνει καμία προοπτική ανάπτυξης. Ένας προϋπολογισμός που δεν χρηματοδοτεί κανένα νέο έργο ή μελέτη, αλλά απλώς αποτυπώνει λογιστικά τη χρηματοδότηση των συνεχιζόμενων έργων - από πηγές εκτός του Δήμου - η πορεία εκτέλεσης των οποίων κυριολεκτικά " σέρνεται ".
Λείπουν τα κονδύλια για την κάλυψη αναγκών κοινωνικής πολιτικής, καθαριότητας και προστασίας του περιβάλλοντος, αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων, μελετών ωρίμανσης έργων, αλλά και εκτέλεσης εμβληματικών έργων τουριστικής ανάπτυξης στην παραλιακή ζώνη.
Ένας προϋπολογισμός άχρωμος, λογιστικός, χωρίς καμία αναπτυξιακή χροιά στους δύο πυλώνες, του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα.
Ένας προϋπολογισμός χωρίς Αρχή και τέλος που να συνδέει την πόλη με τα Δημοτικά Διαμερίσματα και το παραλιακό τόξο.
Ο Δήμαρχος εγκλωβισμένος στους αυλικούς, των ημετέρων, των κολλητών, των κομματικών οπαδών που οι απευθείας αναθέσεις είναι μονόδρομος ΜΌΝΟ γι αυτούς.
Τείνετε να γίνεται Δημοτική Αρχή ‘’Α.Ε.’’
Ο Δήμαρχος έχει την τύχη να έχει απέναντι του μια Αξιωματική Αντιπολίτευση χωρίς αγκυλώσεις να προσφέρει ανά πάσα στιγμή τις γνώσεις και την τεχνοκρατική αντίληψη για το Δήμο μας, έχει επίσης την ευτυχία να έχει παρατάξεις με γνώσει και διάθεση να προσφέρουν.
Αλλά η αλαζονεία και η έπαρση δεν τον αφήνει να ξεκολλήσει από την καρέκλα που βρίσκεσαι κολλημένος τα τελευταία χρόνια.
Ο προϋπολογισμός είναι μόνο αριθμούς χωρίς το θετικό στοιχείο χωρίς προσδοκίες για το σήμερα και το αύριο αυτού του τόπου.
Είμαστε εδώ και ευχόμαστε να μας διαψεύσετε με τις τροποποιήσεις που σας δίνει ο νομοθέτης και όπως γνωρίζετε έχουμε το πολιτικό ανάστημα να σας συγχαρούμε . Επίσης θέλω να κάνω γνωστό ότι ο Προϋπολογισμός ψηφίστηκε με 13 ψήφους της παράταξης του Δημάρχου και καταψηφίστηκε από 13 συμβούλους μεταξύ αυτών και ο Δημοτικός Σύμβουλος της Πλειοψηφίας κύριος Δημάκος Δημήτρης.
Για του παραπάνω λόγους η Παράταξη Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία καταψήφισε τον Προϋπολογισμό του 2022.
Read More »
Γιάννης Γόγολος: «Τυφλός τά τ' ὦτα τόν τε νοῦν τά τ' ὄμματ᾽ εἶ» Γιάννης Γόγολος: «Τυφλός τά τ' ὦτα τόν τε νοῦν τά τ' ὄμματ᾽ εἶ» Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022 Rating: 5

Απάντηση – τοποθέτηση Καχριμάνη σε επίκαιρη ερώτηση για μονάδα ΑΣΑ, ΣΜΑ κ.α.

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022
Απάντηση – τοποθέτηση Καχριμάνη σε επίκαιρη ερώτηση για μονάδα ΑΣΑ, ΣΜΑ κ.α.


Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» για «μέτρα οικονομικής ανακούφισης των Δήμων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ανέφερε τα εξής:
Να θυμίσω αρχικά σε όλους, ότι το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ήπειρο κατασκευάστηκε με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα λεγόμενα ΣΔΙΤ.
Οι διαδικασίες ξεκίνησαν το 2013 και ολοκληρώθηκαν το 2017, δηλαδή έγιναν με δύο διαφορετικές κυβερνήσεις. Σας θυμίζω επίσης ότι η λειτουργία του γίνεται με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου που εγγυήθηκε υπέρ της Περιφέρειας και είχε καθοριστικό ρόλο στην υπογραφή της σύμβασης και στη διαμόρφωση των όρων της.
Το εργοστάσιο είναι δημόσια περιουσία και μόνο τη διαχείρισή του έχει αναλάβει η εταιρεία.

Οι αξιώσεις που υπέβαλε σε διαιτησία τον Ιούλιο του 2019 η εταιρεία αφορούν:
· ποινική ρήτρα που της επέβαλε η Περιφέρεια
· απαιτήσεις για ζημιά που υπολογίζει ότι της προκάλεσε η καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου και
· απαιτήσεις για απώλεια εσόδων μέχρι το τέλος του 2020, όπως ισχυρίσθηκε, τις οποίες διεκδίκησε προκαταβολικά!

Ως προς την ποινική ρήτρα: η εταιρεία είχε δεσμευθεί να παραδώσει το εργοστάσιο έτοιμο για λειτουργία στις 21 Ιανουαρίου 2019. Η σύμβαση που είχε υπογράψει όριζε πως αν δεν παραδινόταν αυτή την ημερομηνία, έπρεπε να καταβάλει στην Περιφέρεια εφάπαξ αποζημίωση 50.000 ευρώ και επιπλέον 10.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.
Για να ξεκινήσει όμως το εργοστάσιο τη λειτουργία έπρεπε ο Ανεξάρτητος Ελεγκτής να βεβαιώσει πως οι δοκιμές απέδειξαν πως όλα λειτουργούν καλά.
Ο Ανεξάρτητος Ελεγκτής ήταν πολυεθνική με εξειδικευμένες γνώσεις στον τομέα των αποβλήτων. Τον είχε προτείνει η εταιρεία και αυτή τον πλήρωνε. Έτσι προβλεπόταν από τη διακήρυξη του διαγωνισμού που είχε έρθει από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Στις 21 Ιανουαρίου 2019 ο Ανεξάρτητος Ελεγκτής αρνήθηκε να εκδώσει το πιστοποιητικό για 14 διαφορετικούς λόγους. Δύο μόνο λόγοι αφορούσαν τους Δήμους της Ηπείρου και οι υπόλοιποι δώδεκα την εταιρεία.
Ως προς τους Δήμους ο Ανεξάρτητος Ελεγκτής ανέφερε ότι δεν είχαν προσκομίσει τις ποσότητες που απαιτούνταν και ότι προσκομίστηκαν σκουπίδια από 16 μόνο Δήμους επί συνόλου 18.
Ξεκίνησε νέος κύκλος δοκιμών για 63 ημέρες, όπως απαιτούσε η τεχνολογία που είχε προσφέρει η εταιρεία. Εντέλει το πιστοποιητικό εκδόθηκε στις 26 Μαρτίου 2019. Όμως και στον δεύτερο κύκλο των δοκιμών, οι ποσότητες των σκουπιδιών που μεταφέρθηκαν από τους Δήμους ήταν μικρότερες λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών και ένας Δήμος μετέφερε μόνο τις τελευταίες ημέρες. Πιστοποιητικό όμως εκδόθηκε, που σημαίνει ότι το πρόβλημα στις πρώτες δοκιμές δεν προκλήθηκε από την πλευρά των Δήμων και της Περιφέρειας.
Οι 12 λόγοι που αφορούσαν την εταιρεία και ο Ανεξάρτητος Ελεγκτής αρνήθηκε να εκδώσει το πιστοποιητικό στην ώρα του, είναι όλοι τεχνικοί. Ο πιο «ασήμαντος» από όλους είναι ότι στις 21 Ιανουαρίου 2019 που το εργοστάσιο έπρεπε να λειτουργεί, η εταιρεία όχι μόνο δεν είχε εκδώσει άδεια λειτουργίας, αλλά δεν είχε καταθέσει ούτε την αίτηση για την άδεια. Χωρίς άδεια θα το λειτουργούσε;
Το πιστοποιητικό δεν αρνήθηκε να το εκδώσει στην ώρα του η Περιφέρεια αλλά ο Ανεξάρτητος Ελεγκτής που, επαναλαμβάνω, η εταιρεία τον είχε διαλέξει και αυτή τον πλήρωνε. Η Περιφέρεια επέβαλε τις ρήτρες όπως όριζε η σύμβαση.

Ως προς τις απαιτήσεις της εταιρείας για απώλεια εσόδων:
Οι απαιτήσεις για μας είναι εξωπραγματικές. Τον Ιούλιο του 2019 διεκδικούσε αποζημιώσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, δηλαδή όπως λέμε για μελλοντικά δεδουλευμένα. Η εταιρεία, όποια νόμιμη απαίτηση έχει, την υποβάλλει στην Περιφέρεια και αφού ελέγχεται, πληρώνεται. Και πραγματικά μας προξενεί εντύπωση τί επεδίωκε η εταιρεία τον Ιούλιο του 2019 όταν κατέθεσε την αίτηση για ανύπαρκτες απαιτήσεις της.
Επιπλέον με την ίδια αίτηση διεκδικεί και διαφυγόντα έσοδα από τρίτους για τις δύο πρώτες χρονιές. Τα έσοδα αυτά προέρχονται από πωλήσεις δευτερογενών προϊόντων, όπως είναι χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, ενέργεια κλπ. Τέτοια απαίτηση όμως δεν έχει υποβάλει ποτέ μέχρι σήμερα στην Περιφέρεια ούτε έχει αναλύσει πουθενά πώς υπολογίζει αυτές τις αξιώσεις.
Σύμφωνα μάλιστα με τη σύμβαση, η εταιρεία για να πουλήσει δευτερογενή πρέπει πρώτα να υποβάλει στην Περιφέρεια το σχέδιο της συμφωνίας με τον αγοραστή για να ελεγχθούν οι τιμές πώλησης. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταθέσει ούτε ένα, για αυτό και η Περιφέρεια κατέθεσε στο Διαιτητικό Δικαστήριο ανταίτηση λογοδοσίας και επίδειξης εγγράφων. Δηλαδή ζητάμε από το Δικαστήριο να μας καταθέσει η εταιρεία παραδείγματος χάριν τιμολόγια πώλησης για να ενημερωθεί η Περιφέρεια και οι πολίτες της Ηπείρου πώς προκύπτουν οι αξιώσεις της.
Το Διαιτητικό Δικαστήριο αποτελείται από τρεις δικαστές, έναν όρισε η εταιρεία και πρόκειται για συνταξιούχο δικαστή του Συμβουλίου της Επικρατείας και έναν όρισε η Περιφέρεια και πρόκειται για εν ενεργεία Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον τρίτο τον ορίζουν αυτοί οι δύο, αλλά επειδή δεν συμφώνησαν, τον όρισε το Πρωτοδικείο Αθηνών και είναι συνταξιούχος δικαστής του Αρείου Πάγου. Είμαστε σε αναμονή της απόφασης, η οποία προσβάλλεται στο Πολιτικό Εφετείο Αθηνών και η απόφαση του Εφετείου στον Άρειο Πάγο.
Πολύ συνοπτικά και τελειώνοντας αυτό το κεφάλαιο, θέλω να σας ενημερώσω, ότι στη διαδικασία της διαιτησίας οι υπεύθυνοι της εταιρείας επιχείρησαν να εμπλέξουν την Περιφερειακή Αρχή σε ‘περίεργα’ παιχνίδια, ψευδορκώντας. Η αντίδρασή μου ήταν αυτή που έπρεπε. Τα «μάζεψαν» λέγοντας πως τα είπαν εκ παραδρομής.
Δεν ξέρω αν έχουν καταλάβει ορισμένοι πως το πολιτικό παρελθόν τους δεν τους νομιμοποιεί να ασκούν πολιτικές στην Ήπειρο. Έχω ζητήσει την απομάκρυνση του Διευθύνοντα Συμβούλου και του αναπληρωτή του, για το καλό του έργου. Στην Ήπειρο η εταιρεία ήρθε να επεξεργαστεί τα σκουπίδια, τηρώντας τις συμφωνίες, και τίποτε παραπάνω. Και εγώ η εντολή που πήρα από τους Ηπειρώτες είναι να εκπροσωπώ τα συμφέροντά τους και όχι τα συμφέροντα της εταιρείας. Αν έκανα «τα στραβά μάτια», όπως θα βόλευε ορισμένους, μέλι – γάλα θα ήταν οι σχέσεις μας.

Δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης
Για να ξεκινήσει διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης πρέπει να έχουν αλλάξει τα δεδομένα με βάση τα οποία υπογράφηκε η σύμβαση. Ένα τέτοιο δεδομένο θα μπορούσε να προκύψει από την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, το ΠΕΣΔΑ Ηπείρου.
Την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ έχει αναλάβει ο ΦοΔΣΑ και θα το στείλει για έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Τα στοιχεία που θα μας υποβάλει για έγκριση πρέπει να ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα της Ηπείρου. Το λέω τώρα για να μην έχουμε άλλου είδους μπλεξίματα στη συνέχεια…
Επ’ ευκαιρία θέλω να τονίσω, πως όσοι εκπροσωπούμε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί στις δηλώσεις μας, γιατί ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σε βάρος των συμφερόντων των Ηπειρωτών. Το επισημαίνω, γιατί στη διαδικασία της Διαιτησίας η εταιρεία για να ενισχύσει τις διεκδικήσεις της σε βάρος των συμφερόντων της Ηπείρου, επικαλέστηκε και ισχυρισμούς του ΦοΔΣΑ.

Η λειτουργία των ΣΜΑ
Έχουμε απαντήσει αρκετές φορές για τους ΣΜΑ. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην Περιφέρεια, αλλά στον ΦΟΔΣΑ, που πρέπει να συμπράξει στην έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας τους, ώστε στη συνέχεια να του παραδοθούν οι Σταθμοί, όπως ορίζει η Προγραμματική Σύμβαση,
Η Περιφέρεια Ηπείρου που ανέλαβε με την Προγραμματική να παραδώσει τους ΣΜΑ «με το κλειδί» που λένε, προνόησε με την ένταξη του έργου να θεσμοθετηθούν και 45 θέσεις εργασίας ως μόνιμο προσωπικό του ΦΟΔΣΑ. 21 οδηγοί και 24 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων (εργατοτεχνικό προσωπικό). Η αμοιβή έχει φιξαρισθεί σε 20.000 ευρώ το άτομο ετησίως, δηλαδή 1.500 ευρώ το μήνα. Επίσης με προϋπολογισμένες όλες τις δαπάνες, το τέλος εισόδου σε κάθε ΣΜΑ έχει ορισθεί δεσμευτικά από 18 έως 21 ευρώ. Οι υπολογισμοί αυτοί έγιναν λαμβάνοντας υπόψη και το κατά κεφαλή εισόδημα του Ηπειρώτη.
Ο ΦΟΔΣΑ ενώ έπρεπε να ξεκινήσει τη διαδικασία πρόσληψης 45 εργαζομένων, που το έχει ανάγκη η Ήπειρος, επιχείρησε να αναθέσει τη λειτουργία τους σε εργολάβο με υπερπολλαπλάσιο κόστος. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα και αυτό έχουμε προτείνει, η λειτουργία των ΣΜΑ να γίνει με προσωπικό των δήμων και ήδη έχουμε αιτήσεις για προγραμματική σύμβαση από Δήμους.
Οπότε σταματήστε πλέον να ρίχνετε μομφή στην Περιφέρεια.

Θέλω να ξεκαθαρίσω για μια ακόμη φορά ότι η μεταφορά των απορριμμάτων στο εργοστάσιο δεν επηρεάζεται από τη λειτουργία των ΣΜΑ. Και σας εξηγώ:
1) Οι ΣΜΑ που κατασκευάσθηκαν στην πρώτη φάση δεν εξυπηρετούν όλους τους Δήμους της Περιφέρειας. Ακόμη και μετά την λειτουργία τους, κάποιοι Δήμοι θα συνεχίζουν να μεταφέρουν τα σκουπίδια απευθείας στο εργοστάσιο. Αυτοί θα εξυπηρετηθούν από ΣΜΑ όταν θα κατασκευάσει τους υπόλοιπους ο ΦΟΔΣΑ, που απ’ ότι γνωρίζουμε ακόμη δεν ξεκίνησε τις διαδικασίες.
2) Απομακρυσμένοι και ορεινοί Δήμοι μεταφέρουν τα σκουπίδια στο εργοστάσιο. Κάποιοι άλλοι πιο κοντινοί και πεδινοί γιατί δεν τα μεταφέρουν;
3) Δε νομίζω ότι είναι τυχαίο ότι αυτοί που δεν μεταφέρουν τα απορρίμματα στο εργοστάσιο είναι Δήμοι που υπάγονται σε συγκεκριμένο ΧΥΤΥ, αυτόν της Βλαχέρνας. Μάλιστα το τέλος εισόδου σε αυτόν τον ΧΥΤΥ ανέρχεται σε 18,50 ευρώ τον τόνο, όταν στο Ελληνικό που η σύμβαση έχει υπογραφεί με την Περιφέρεια ανέρχεται σε 12,50 ευρώ τον τόνο. Να επισημάνω ότι ο ΧΥΤΥ Βλαχέρνας έχει χρηματοδοτηθεί για επέκταση με τον όρο να δέχεται μόνο υπόλειμμα. Έχουμε ενημερώσει και την εταιρία που τον διαχειρίζεται και τους Δήμους που μεταφέρουν τα σκουπίδια εκεί, ότι είναι παράνομη η μεταφορά τους και ότι παραβιάζουν την περιβαλλοντική νομοθεσία και τη σύμβαση.

Ζητήσαμε στοιχεία από τον ΦΟΔΣΑ για τις ποσότητες των σκουπιδιών που μεταφέρονται σε αυτόν τον ΧΥΤΥ. Παρότι έχει υποχρέωση να τις χορηγήσει, αρνείται να το κάνει. Κάποια στιγμή θα πρέπει να εξηγήσει και το «γιατί».

Τέλος ταφής
Το τέλος ταφής στο οποίο αναφέρεται η «Λαϊκή Συσπείρωση», δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Όμως είναι εντελώς διαφορετικό να καταβάλλεται επί των απορριμμάτων και διαφορετικό επί του υπολείμματος αυτών. Στην τελευταία περίπτωση μειώνεται κατά 65% περίπου. Παρά την επιπλέον επιβάρυνση που επιβλήθηκε, κάποιοι Δήμοι επιμένουν να μεταφέρουν απορρίμματα σε ΧΥΤΥ, παρότι μάλιστα αυτό – εκτός από παράνομο- είναι και οικονομικά ασύμφορο.
Έχοντας η Ήπειρος ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, μπορεί ο αρμόδιος φορέας να διεκδικήσει και μείωση, ακόμη και κατάργηση του τέλους ταφής. Σε μια τέτοια πρωτοβουλία η Περιφέρεια θα είναι αρωγός του.

Χρηματοδότηση μεταφοράς απορριμμάτων
Έστω και με καθυστέρηση αναγνωρίζετε την επιτυχημένη προσπάθειά μας για τη δωρεάν μεταφορά του υπολείμματος από το εργοστάσιο για όλους τους Ηπειρώτες. Πρέπει όμως να κάνετε και το επόμενο βήμα που απαιτεί βεβαίως και αυτοκριτική εκ μέρους σας. Εδώ δεν χωράνε «ναι μεν αλλά». Να πάρετε δηλαδή θέση αν είναι συμφέρουσα και η τιμή μεταφοράς που πέτυχε η Περιφέρεια με 0,158 ευρώ το τονοχιλιόμετρο και με δημόσια χρηματοδότηση, έναντι 0,229 ευρώ που θα ίσχυε αν η μεταφορά γινόταν με τη σύμβαση του ΦΟΔΣΑ και από την τσέπη των πολιτών.
Η πρότασή σας να ενεργήσει ο Περιφερειάρχης για να πληρώσει το Υπουργείο και τη μεταφορά των απορριμμάτων παραβλέπει μια λεπτομέρεια, που όλο αυτό το διάστημα και εσείς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» την κάνατε «σημαία»: Η Περιφέρεια δεν είναι αρμόδια για τη μεταφορά των απορριμμάτων, αλλά μόνο του υπολείμματος: Στο υπόλειμμα κατάφερε το «αδύνατο»: Να μην επιβαρύνεται κανένας Ηπειρώτης.
Για τη μεταφορά και την επεξεργασία των απορριμμάτων οι Δήμοι εισπράττουν δημοτικά τέλη από τους δημότες τους. Κι εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο: Κάποιοι δήμοι ενώ τα εισπράττουν, δεν τα αποδίδουν.

Κι εδώ έχουμε τέσσερις κατηγορίες:
· Δήμοι που είναι απόλυτα συνεπείς: Ιωαννιτών, Ζίτσας, Κόνιτσας, Πωγωνίου, Ζαγορίου, Βορείων Τζουμέρκων, Πρέβεζας, Φιλιατών και Σουλίου,
· Δήμοι που μεταφέρουν στο εργοστάσιο, αλλά έχουν υιοθετήσει το δόγμα «δεν πληρώνω – δεν πληρώνω»,
· Δήμοι που δεν τα μεταφέρουν ούτε πληρώνουν, αλλά επιμένουν να ενεργούν παράνομα και να τα μεταφέρουν σε συγκεκριμένο ΧΥΤΥ. Μάλιστα αν κάνει κανείς τον λογαριασμό μπορεί αυτοί οι Δήμοι να τα πληρώνουν σε βάρος των δημοτών τους πολύ πιο ακριβά σε σχέση με αυτούς που τα μεταφέρουν στο εργοστάσιο.
· Δήμοι που μεταφέρουν ένα μέρος των απορριμμάτων τους στο εργοστάσιο και το μεγαλύτερο μέρος το μεταφέρουν στο ΧΥΤΥ Βλαχέρνας

Επομένως ακόμη και αν η Περιφέρεια είχε την αρμοδιότητα, θα έπρεπε να «επιβραβεύσουμε» τους ασυνεπείς Δήμους, που εισπράττουν και δεν πληρώνουν, σε βάρος εκείνων που είναι συνεπείς. Αυτό ούτε λογικό, ούτε δίκαιο, ούτε τίμιο είναι.
Όπως δεν είναι κατανοητό να κατηγορείται η Περιφέρεια γιατί εφαρμόζει τις συμβάσεις που έχει υπογράψει και προσπαθεί να αποτρέψει διαδικασίες που αποβαίνουν σε βάρος των δημοτών.
Read More »
Απάντηση – τοποθέτηση Καχριμάνη σε επίκαιρη ερώτηση για μονάδα ΑΣΑ, ΣΜΑ κ.α. Απάντηση – τοποθέτηση Καχριμάνη σε επίκαιρη ερώτηση για μονάδα ΑΣΑ, ΣΜΑ κ.α. Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022 Rating: 5

Σελίδες