Χωρίς σχέδιο… και στο έλεος του κράτους

Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2020
Χωρίς σχέδιο… και στο έλεος του κράτους


Πορτοκάλια και μανταρίνια μένουν απούλητα, ακτινίδια μετ’ εμποδίων καταλήγουν στις αγορές και οι κάμποι στην Άρτα και την Θεσπρωτία αναστενάζουν!

Κυρίαρχη προτεραιότητα της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως αναδείχθηκε τα τελευταία χρόνια ήταν η στροφή στον πρωτογενή τομέα.

Και πολλοί ήταν αυτοί που είτε μέσω προγραμμάτων, είτε από ζήλο επένδυσαν στη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Τώρα που ήρθαν τα δύσκολα –και τα δύσκολα στον πρωτογενή τομέα είναι πολύ συχνά- αποδεικνύεται η απουσία στρατηγικού σχεδίου για την διαχείριση της κρίσης.

Όταν κλείνουν οι αγορές, όταν καταγράφονται προβλήματα στην διάθεση του προιόντος προβάλλει ως αίτημα η ενίσχυση από το κράτος.

Προφανώς αυτή πρέπει να υπάρχει… Όμως ότι η κυρίαρχη προτεραιότητα είναι ο πρωτογενής τομέας δεν αρκεί.

Πέρα από την παρότρυνση για επιστροφή στη γη, στα χωράφια και στην κτηνοτροφία, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των κρίσεων σε περιφερειακό επίπεδο.

Απαιτούνται λύσεις που θα έχουν σχεδιαστεί εκ των προτέρων και θα είναι υλοποιήσιμες. Αν ο πρωτογενής τομέας περιμένει κάθε φορά την ελεημοσύνη του κεντρικού κράτους είναι καταδικασμένος.
Read More »
Χωρίς σχέδιο… και στο έλεος του κράτους Χωρίς σχέδιο… και στο έλεος του κράτους Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2020 Rating: 5

Αικατερίνη Πλέσσου (εκ Πλαισίου Θεσπρωτίας) Κράμερ Η πρώτη Ελληνίδα που βρέθηκε στην Αυστραλία

Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2020
Αικατερίνη Πλέσσου (εκ Πλαισίου Θεσπρωτίας) Κράμερ
Η πρώτη Ελληνίδα που βρέθηκε στην Αυστραλία

Αικατερίνη Πλέσσου - Κράμερ


Τη μνήμη της πρώτης Ελληνίδας στην Αυστραλία τίμησαν στις 26 Ιανουαρίου, οι Έλληνες ομογενείς της Αυστραλίας.

80 περίπου μέλη της AHEPA (Australasian Hellenic Educational Progressive Association) συναντήθηκαν σε προάστιο του Σίδνεϊ, όπου βρίσκεται ο τάφος της πρώτης Ελληνίδας που βρέθηκε στην Αυστραλία, στις αρχές του 1800, Αικατερίνη Πλέσσου (Πλαίσιου) Κράμερ.

Κάθε χρόνο οι Ηπειρώτες της Αυστραλίας τελούν μνημόσυνο στο τάφο της.
 
Η Αικατερίνη Πλέσσου, γεννήθηκε στο χωριό Πλεσιβίτσα (σημερινό Πλαίσιο) της Θεσπρωτίας το 1809 ή το 1810. 

Ο πατέρας της Γιώργος, που ήταν έμπορος από τις Σέρρες, ταξίδευε συχνά και έτσι η δεκατετράχρονη μητέρα της Βασιλική, μεγάλωνε μόνη τα δύο νήπια παιδιά της, την Αικατερίνη και τον Κωστούλα. 

Η Βασιλική ήταν πανέμορφη και την πολιορκούσαν πολλοί άνδρες. 
Την είδε ο γιος του Αλή Πασά, Μουχτάρ, την ερωτεύτηκε και την πήγε στο χαρέμι του. 
Απείλησε, μάλιστα, τον σύζυγό της να μην την ξαναπλησιάσει γιατί θα τον σκότωνε. 

Η Κατερίνα όσο μεγάλωνε γινόταν όλο και πιο όμορφη. 
Ο γιος του Αλή Πασά άρχισε να γλυκοκοιτάζει και αυτή με αποτέλεσμα η μάνα της να αρραβωνιάσει εσπευσμένα την δωδεκάχρονη κόρη της με τον γιατρό του Αλή Πασά που δεν ήταν άλλος από τον Ιωάννη Κωλέττη, μετέπειτα πρωθυπουργό της Ελλάδος. 

Ο αρραβώνας διαλύθηκε όταν πέθανε ο Αλή Πασάς και ο γιος του και η Κατερίνα βρέθηκαν στο Μεσολόγγι. Εκεί γνώρισε το λόρδο Βύρωνα και έκαναν στενή παρέα, μάλιστα ήταν από τους τελευταίους ανθρώπους που τον είδαν εν ζωή. 

Μετά την έξοδο του Μεσολογγίου, η νεαρή κοπέλα περιπλανήθηκε αρκετά και βρέθηκε στο νησάκι της Καλάμου, κοντά στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας. 

Εκεί, γνώρισε και παντρεύτηκε το 1827, τον διοικητή της βρετανικής φρουράς του νησιού και βετεράνο της μάχης του Βατερλό, Τζέημς Χένρυ Κράμερ. 

Το ζευγάρι ταξίδεψε σε διάφορες περιοχές λόγω του επαγγέλματος του Βρετανού αξιωματικού, ώσπου η χώρα του τον έστειλε να υπηρετήσει στην Αυστραλία. 

Στις 28 Σεπτεμβρίου 1835, η Αικατερίνη Πλέσσου, φθάνει στο Σίδνευ με ένα πλοίο που μεταφέρει 300 κατάδικους και γίνεται η πρώτη Ελληνίδα έποικος στο Νιουκάστλ. 

Στην Αυστραλία θα γεννηθεί το έκτο παιδί τους. Απέκτησαν συνολικά έντεκα παιδιά, εκ των οποίων έζησαν πέρα από τα παιδικά τους χρόνια, μόνο τα έξι. 

Από αυτούς μόνο ο γιος της Ρόμπερτ απέκτησε απόγονους και έτσι συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας, η οικογένεια των Κράμερ – Πλέσσου. 

Η Κατερίνα Πλέσσου έζησε ήρεμα αλλά σχετικά φτωχικά στην Αυστραλία, αφού στην κατοχή της η οικογένεια είχε μόνο ένα μικρό αγρόκτημα και τον στρατιωτικό μισθό του συζύγου. 

Μετά τον θάνατό του, το 1864, η Αικατερίνη μετακόμισε στο Σίδνευ όπου ήδη είχε εγκατασταθεί ο γιος της Χένρυ. Μαζί έμειναν μέχρι τον θάνατό της, στις 8 Αυγούστου του 1907, σε ηλικία περίπου 98 ετών. 

Η τελευταία της οικία στο προάστιο Darlinghurst στο ανατολικό Σύδνευ δεν υπάρχει πια, αφού κατεδαφίσθηκε τη δεκαετία του 1970 για την διαπλάτυνση λεωφόρου.

Με πληροφορίες από τον αγαπητό φίλο Steve Georgiou και τη Μηχανή του Χρόνου του Χρόνου
Read More »
Αικατερίνη Πλέσσου (εκ Πλαισίου Θεσπρωτίας) Κράμερ Η πρώτη Ελληνίδα που βρέθηκε στην Αυστραλία Αικατερίνη Πλέσσου (εκ Πλαισίου Θεσπρωτίας) Κράμερ  Η πρώτη Ελληνίδα που βρέθηκε στην Αυστραλία Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2020 Rating: 5

Ειδήσεις από το ...παρελθόν - Η Ήπειρος του 19ου αιώνα

Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2020
Ειδήσεις από το ...παρελθόν - Η Ήπειρος του 19ου αιώναΤο ξεφύλλισμα αθηναϊκών εφημερίδων του 19ου αιώνα συνεχίζεται. Χρόνος αναφοράς το 1890. Ας σχολιάσουμε κάποιες απ’ αυτές. Ετσι στην Κωνσταντινούπολη πεθαίνει ο “ακάματος πρόμαχος του Ελληνισμού” ο Ηπειρώτης Ηροκλής Βασιάδης. Στην Ρωσία ο αυτοκράτορας Αλέξανδρος ο Γ’ (1881-1894) βραβεύει τον έλληνα Ν. Γαβαλά.

Νέοι Ηπειρώτες αριστεύουν στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ο Ηπειρώτης Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος (1837-1906) ο μέγιστος των Ελλήνων της Αμερικής κατά τον 19ο αιώνα, γαμβρός του Αμερικανού γιατρού και φιλέλληνα Σάμουελ Χάου (1801-1876), δίνει διάλεξη στον “Παρνασσό” της Αθήνας και αναφέρεται στην διασημότερη τυφλή και κωφή συγγραφέα, την περιώνυμη μαθήτριά του Ελένη Κέλερ (1880-1968), η οποία έγραψε για την αρχαία ελληνική γλώσσα, την οποία η κ. Μ. Ρεπούση χαρακτήρισε νεκρή. “Αν είναι αλήθεια ότι το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο τότε τα ελληνικά είναι το βιολί της σκέψης”.

Στη Χειμάρα της Β. Ηπείρου πεθαίνει ο νερός φοιτητής Ζάχος Μηλιός γόνος της ομώνυμης μεγάλης χειμαριώτικης φάρας των Σπυρομήλιων. Ας του αφιερώσουμε τον στίχο του Αλεξανδρινού:
Με φαίνεται που ο Λεύκιος μεγάλως θ’ αγαπήθη.

Εν τω μηνί Αθύρ Λεύκιος εκοιμήθη.

Στην Αθήνα η κόρη του βουλευτή Αρτας Γ. Παχύ παντρεύεται τον Φερδινάνδο Σερπιέρη, γόνο μεγάλης ιταλικής οικογένειας η οποία συνέδεσε τ’ όνομα της με την επαναλειτουργία των Μεταλλείων Λαυρίου.
Με την τελεταία “είδηση” της 6.6.1890, αλλοδαπός δημοσιογράφος μέμφεται τον τότε πολιτκό κόσμο, για την οξύτητα που έχουν οι συζητήσεις στη Βουλή, αλλάκαι τον δημοσιογραφικό κόσμο για την “τραχύτητα... και το εμπαθές των επιθέσεων”.

Ασφαλώς τα ίδια θα διαπίστωνε και την εποχή μας...


ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 22.2.1890 - Μετ’ αληθούς άλγους οι εν Κωνσταντινουπόλει ομοεθνείς μας εκήδευσαν τον εν τη πρωτευούση αυτών πρύτανην των ελληνικών γραμμάτων, τον διαπρεπή ιατρόν και φιλόσοφον και προ πάντων τον αγνόν και ακάματον του ελληνισμού πρόμαχον ΗΡΟΚΛΗ ΒΑΣΙΑΔΗΝ (...). Ο Βασιάδης εγεννήθη την 30 Μαρτίου 1821 εν Δελβινακίω της Ηπείρου και παις έτι μετέβη εν Κωνσταντινουπόλει (...). Ο εν Κωνσταντινουπόλει “φιλολογικός Σύνδεσμος” τον Βασιάδην είχε πατέρα (...). Ο Βασιάδης είναι ίσως ο μόνος έλλην όστις εκληρονόμησε από του αοιδίμου Κοραή τον υπέρ του έθνους ακάματον ζήλιον εις βαθμόν μέγιστον (...)

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 4.3.1890 - Το προαγγελθέν υπέρ του αοιδίμου Ηροκλέους Βασιάδου μνημόσυνον τελεσθήσεται την επομένην Κυριακήν 11 τρεχ. μηνός. Η αδελότης των ενταύθα ηπειρωτών, η τελούσα το μνημόσυνον ότι δεν θαδιανείμη και ιδιαιτέραν πρόσκλησιν.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 4.3.1890 - Συγχαίρομεν από καρδίας τοις γνωστοίς εξ Ηπείρου φιλολόγοις Γεωργίω Δ. Ζηκίδη και Αναστασίου Π. Σακελλαρίω, οίτινες δόντες χθες τας προφορικάς αυτών εξετάσεις, ανηγορεύθησαν διδάκτορες της φιλολογίας, τύχοντες τον επίζηλον και σπάνιον εν τη φιλολογία βαθμού “άριστα”.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 5.3.1890 - Ο αυτοκράτωρ της Ρωσίας απένειμεν εις τον έλληνα ναυτικόν Νικόλαον Γαβαλάν το αργυρούν μετάλλιον. Ο έλλην ούτος ριφθείς εις τον ποταμόν. Δον έσωσεν εκ βεβαίου θανάτου τον οκταετή παίδα Ιωάννην Βισοτσένκη. Εύγε του!

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 8.3.1890 - Ο πολύς Μαργαρίτης ο ήρως ούτος των εν Μακεδονία και Ηπείρω ρουμάνων, ο δια βόητος επιθεωρητής των εν Μακεδονία και Ηπείρω βλαχικών σοχλείων, δεν συνελήφθη υπό ληστών, ούτε εφονεύθη, ως εγράφη, αλλά ευρίσκεται εν Ιωαννίνοις, ραδιουργών και εκεί το ελληνικόν στοιχείον.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 15.3.1890 - Βαθείας εντυπώσεις αφήκεν η χθες εν του “Παρνασσού” διάλεξιν του M. Αναγνού διευθυντού εν Βοστώνη της Αμερικής σχολείου των τυφλών και πρώτον διερμηνεύσας πως ο δόκτωρ Χάου, ο αείμνηστος πενθερός του κατώρθωσε να διδάξη εις την κορασίδα Λώραν ότι υπάρχουσι σημεία δι’ ων σημαίνονται τα πράγματα, πρώτος ούτω ευεργετήσας τα δυστυχή τούτα όντα προς έκφρασιν των σκέψεών του εισήλθεν είτα εις την υπόθεσιν του περί της προσφιλούς του Ελένης Κέλερ.

Το κοράσιον τούτο παρεδόθη τω κ. Ανάγνω προ ολίγων ετών κατορθώθη ήδη οκταέτις, ίνα εντός δύο ετών εκμάθη και εκφράζηται γλαφυρώς και μεθ’ ικανής φοιτήσεως δια σημείων αγγλιστί και κατά τους 4 τελευταίους μήνας γαλλιστι, και ολίγον ελληνιστί και γερμανιστί. Ο,τι ευρέως διακρίνει αύτην είναι η καταπληκτική αντίληψη και ευρυτάτη αυτής μνήμη.

Δια μόνης της αφής νοεί και τας ποικιλότερας ψυχικάς διαθέσεις και ουδέποτε επιλανθάνεται λέξεων ας και άπαξ μόνον ήκουσε μετά της ορθογραφίας αύτων. Ούτως ωμίλησεν ο ελλόγιμος ανήρ επί δύο περίπου ώρας μεταδους αξιοπερίεργα και ωφέλιμα τοις ακροαταίς αυτού.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 19.3.1890 - Απεβίωσε περί τα τέλη του παρελθόντος μηνός εν Χειμάρρα της Ηπείρου εικοσαετής μίλος την ηλικίαν κ. Ζάχος Μίλιος, τελειόφοιτος της Ιατρικής εκ της ιστορικής οικογένειας των Σπυρομιλίων, έλκων το γένος (...).

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 25.3.1890 - Μετ’ επιτυχείς εξετάσεις εγένοντο διδάκτορες της Ιατρικής οι εξ Ηπείρου, αξιέπαινοι νέοι κ.κ. Δημ. Παπαπέτρος και Μικιότης Ρούσος (...)

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 6.4.1890 - Εν τω παρά την πλατείαν του Συντάγματος μεγάρου του εξ Αρτης βουλευτού κ. Γ. Παχύ, φωτολιστού, ετελέσθησαν χθες την εσπέραν μεγαλοπρεπώς και εν τω πληθύν εκλεκτών προσκεκλημένων εν την κοινωνία μας οι γάμοι του αξιοτίμου συμπολίτου μας κ. Φερδινάνδου Σερπιέρη μετά της χαριέστου δεσποινίδος Λαύρας προσφιλούς θυγατρός του βουλευτού Γ. Παχύ (...)

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 5.5.1890 - Ο ηπειρώτης κ. Νικόλαος Ι. Εξαρχος αγγέλει την έκδοσιν προσεχους πολυσέλιδου υπομνήματος υπό τον τίτλον “Η Κρήτη και η Ευρώπη” και απευθυνόμενον προς τους Ευρωπαίους και υπερασπιζόμενον τα δίκαια των Κρητών.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 8.5.1890 - Χρηστός και εύελπις νέος εξ Ηπείρου καταγόμενος κ. Παναγιώτης Γ. Βλάχος εγένετο διδάκτωρ της Ιατρικής μετά του επιζήλου βαθμού λίαν καλώς (...).

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 11.4.1890 - Ανεχώρησεν εις Κωνσταντινούπολιν ο τελειόφοιτος της Ιατρικής κ. Δημήτριος Παπαπέτρος όπως και εκεί υποστή εξετάσεις και λάβη την άδειαν του μετέρχεσθαι τον ιατρόν εν τη πατρίδι αυτού Ζίτση της Ηπείρου. Οι φίλοι εύχονται αυτό αισίαν επάνοδον.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 21.5.1890 - Ο εκ Ζαγορίου της Ηπείρου κάλλιστος νέος κ. Αλκ. Λαμπρινός δους τας νενονισμένας εξετάσεις ενώπιον των καθηγητών της φαρμακευτικής σχολής έλαβε τον επίζηλον βαθμόν “άριστα¨" μετά πολλών επαίνων (...).

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ 18.9.1890 - Προς ανέγερσιν ελληνικού ναού εν Παρισίοις πλην άλλων προσηνεγκόντων μεγάλα ποσά ομογενών. Προσήνεκγον επίσης οι κ.κ. Οδ. Νεγρεπόντης φρ. 4000, οικογένεια Π. Ροδοκανάκη 2.500, Σγούτας 2000 Κορωνιός 1500, Ζαφειρόπουλος 16.000, Αν. Βλαστός, Μαυροκορδάτος, Ερν. Βλαστός, Τοσίτσας και Ευγενίδης ανά 1000 φράγκα και άλλοι κατώτερα ποσά.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 6.6.1890 - Ο κ. Boarcler, διαπρέψας εν Κρήτη εδημοσίευσε τελευταίον εντυπώσεις του εξ Ελλάδος, εν αις ομιλεί και περί της κωλισιεργιαις εν τη ημετέρα βουλή, απορών δια τον πρωτοφανή τούτον τρόπον συζητήσεως. Συνιστά δε αναθεώρησιν του κανονισμού της Βουλής ημών. Περί δε των εφημερίδων μας λέγει ότι το ύφος αυτών εκπλήσσει τους ξένους, δια την τραχύτητα του εν ταις συζητήσεσι και το εμπαθές των επιθέσεων, τα οποία δεν είναι συνήθη εν τη αλλοδαπή.

Γράφει ο Αντώνης Ν. Βενέτης 
Μοναστηρακι ΔωριδοςRead More »
Ειδήσεις από το ...παρελθόν - Η Ήπειρος του 19ου αιώνα Ειδήσεις από το ...παρελθόν - Η Ήπειρος του 19ου αιώνα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2020 Rating: 5

ΗΠΕΙΡΟΣ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2020
ΗΠΕΙΡΟΣ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρούΈκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που θα ξεκινήσει από το βράδυ της Κυριακής εξέδωσε η ΕΜΥ.

Σύμφωνα με αυτό αναμένεται πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού προβλέπεται σήμερα Κυριακή από τις βραδινές ώρες και από τα δυτικά, η οποία θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις.

Αναλυτικά θα επηρεαστούν : 
1. Από τις βραδινές ώρες της Κυριακής (06-12-2020) τα νησιά του Ιονίου και από αργά τη νύχτα η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος. Στις περιοχές αυτές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από το μεσημέρι της Δευτέρας (07-12-2020). 
2. Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (07-12-2020) η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, οι Σποράδες και μέχρι το μεσημέρι βαθμιαία η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις βραδινές ώρες. 
3. Πρόσκαιρα, από τις πρωινές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας (07-12-2020), η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η Εύβοια, η ανατολική Πελοπόννησος και οι Κυκλάδες. Β. Σήμερα Κυριακή (06-12-2020) στο Ιόνιο θα πνέουν θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 7 με 8 και πρόσκαιρα τις βραδινές ώρες έως 9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (07-12-2020).
Read More »
ΗΠΕΙΡΟΣ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού ΗΠΕΙΡΟΣ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2020 Rating: 5

9 νέα κρούσματα στην Ήπειρο ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2020
9 νέα κρούσματα στην Ήπειρο ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥΣήμερα, Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, εντοπίστηκαν στη χώρα μας 904 νέα κρούσματα του Covid-19. Από αυτές τις νέες περιπτώσεις, οι 164 εντοπίστηκαν στην Αττική, οι 203 στη Θεσσαλονίκη και 63 ανιχνεύτηκαν στη Λάρισα. 

5 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
• 164 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
• 203 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
• 17 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας
• 13 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
• 27 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
• 19 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
• 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
• 18 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
• 32 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
• 23 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
• 44 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
• 63 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
• 18 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
• 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
• 25 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
• 49 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
• 30 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
• 16 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
• 13 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Read More »
9 νέα κρούσματα στην Ήπειρο ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ 9 νέα κρούσματα στην Ήπειρο ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2020 Rating: 5

901 νέα κρούσματα - 101 νέοι θάνατοι και 600 διασωληνωμένοι

Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2020
901 νέα κρούσματα - 101 νέοι θάνατοι και 600 διασωληνωμένοιΑναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου:

Σήμερα ανακοινώνουμε 904 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 115471, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες.

4986 (4.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 30594 (26.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 169 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 651 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 101 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3003 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1197 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Read More »
901 νέα κρούσματα - 101 νέοι θάνατοι και 600 διασωληνωμένοι 901 νέα κρούσματα - 101 νέοι θάνατοι και 600 διασωληνωμένοι Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2020 Rating: 5

Άλλη μια επιτυχία για το 2 Λύκειο Ηγουμενίτσας

Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2020
Άλλη μια επιτυχία για το 2 Λύκειο Ηγουμενίτσας 


Άλλη μια επιτυχία για το 2 Λύκειο Ηγουμενίτσας στο Camera Zizanio στα πλαίσια του φεστιβαλ Ολυμπίας κατακτώντας την τρίτη θέση με τη μικρού μήκους ταινία "12 εβδομάδες". 
Συγχαρητήρια στα παιδιά κ τον καθηγητή τους Χαράλαμπο Κανδηλιώτη.

3ο βραβείο
Η ταινία "12 εβδομάδες", 2ο Γενικό Λύκειο Ηγουμενίτσας, γιατί διαχειρίζεται ένα πολύ σοβαρό θέμα, συχνά ταμπού, με ωραίο και πρωτότυπο τρόπο. 
Μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη σε νεαρή ηλικία δημιουργεί διλήμματα για επιλογές που αλλάζουν τη ζωή. 
Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα μας, είναι σοβαρό και επηρεάζει τόσο το κορίτσι, όσο όμως και το αγόρι. 
Παρά την πληροφόρηση που έρχεται από το ίντερνετ και άλλες πηγές, υπάρχει ακόμα δυσκολία να διαχειριστεί κανείς το ζήτημα. 
Χρειάζεται λοιπόν να μιλάμε και να μην είμαστε μόνοι μας σε αυτό.

Read More »
Άλλη μια επιτυχία για το 2 Λύκειο Ηγουμενίτσας Άλλη μια επιτυχία για το 2 Λύκειο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2020 Rating: 5

Συνελήφθη στη Θεσπρωτία αλλοδαπός που μετέφερε μη νόμιμη αλλοδαπή - Κατά τη διαδρομή, τράκαραν και τραυματίστηκαν

Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2020
Συνελήφθη στη Θεσπρωτία αλλοδαπός που μετέφερε μη νόμιμη αλλοδαπή - Κατά τη διαδρομή, τράκαραν και τραυματίστηκανΣυνελήφθη χθες (05-12-2020) το πρωί επί της επαρχιακής οδού Φιλιατών – Μαυροματίου στη Θεσπρωτία από το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών αλλοδαπός, ο οποίος μετέφερε με τη μοτοσικλέτα του μη νόμιμη αλλοδαπή. 

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, η μοτοσικλέτα που οδηγούσε ο αλλοδαπός και στην οποία επέβαινε ως συνεπιβάτης η αλλοδαπή, εξετράπη της πορείας της με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αμφότερων. 

Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος μετέφερε προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα τη γυναίκα, η οποία στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό να διευκολύνει παράνομα την έξοδό της από τη χώρα. 

Η γυναίκα νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ενώ ο άνδρας, αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας. 

Η μοτοσικλέτα κατασχέθηκε, ενώ προανάκριση για την υπόθεση ενεργείται από το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών και για τις συνθήκες του ατυχήματος από το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών.
Read More »
Συνελήφθη στη Θεσπρωτία αλλοδαπός που μετέφερε μη νόμιμη αλλοδαπή - Κατά τη διαδρομή, τράκαραν και τραυματίστηκαν Συνελήφθη στη Θεσπρωτία αλλοδαπός που μετέφερε μη νόμιμη αλλοδαπή - Κατά τη διαδρομή, τράκαραν και τραυματίστηκαν Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2020 Rating: 5

Θεσπρωτία: Παλεύουν 27 χρόνια να μπουν στο κτήμα τους

Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2020
Θεσπρωτία: Παλεύουν 27 χρόνια να μπουν στο κτήμα τουςΑΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

1)Του Παύλου ΓΟΓΟΛΟΥ του Θεοδώρου και της Ευγενίας, κατοίκου Kόκλυζας Ηγουμενίτσας Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, με Α.Φ.Μ. 015090300 Δ.Ο.Υ Ηγουμενίτσας.
2)Του Σωτήριου ΓΟΓΟΛΟΥ του Θεοδώρου και της Ευγενίας, κατοίκου ομοίως, με Α.Φ.Μ. 0150909311 Δ.Ο.Υ Ηγουμενίτσας.

Είμαστε συγκύριοι κατά ποσοστό 1/3 εξ αδιαιρέτου ο καθένας, και νομείς κατά ποσοστό και ο καθένας, στο υπ' αριθμό 1288 τεμαχίου, (τμήματα του οποίου αποτελούν οι επίδικες εδαφικές λωρίδες Δ1 και Δ3), συνολικού εμβαδού 114,620τ.μ, ευρισκόμενο στο αγρόκτημα Μύλοι Σμέρτου Φιλιατών και στην θέση ΚΟΜΜΑΤΙ-ΤΣΙΛΙΑΤΙ, που συνορεύει βόρεια με το με αριθμό 127 ακίνητο των αδελφών Κιάφα, ανατολικά με το 128 στ και 252 αδιάθετα ακίνητου του Ελληνικού Δημοσίου, Νότια με δρόμο και Δυτικά με το Δημόσιο Δρόμο Ασπροκκλησίου -Σαγιάδας . 
Την κυριότητα επι του ανωτέρω περιγραφόμενου αγροτεμαχίου την έχουμε αποκτήσει δυνάμει της υπ' αριθμό 5029/8-09-1993 απόφασης του Νομάρχη Θεσπρωτίας, με την οποία και εγκρίθηκε η εξώδικη διανομή του λιβαδιού και διαχωρίστηκαν τα υπ' αριθμό 128 α και 128 β τεμάχια αποτύπωσης, εμβαδού 166,20 στρεμμάτων και υπέρ ημών (των ιδιωτών Παύλου και Σωτήριου Γόγολου του Θεοδοσίου και Ευάγγελου Γόγολου του Βασιλείου) και τα υπόλοιπα τεμάχια υπέρ του υπουργείου Γεωργίας, εμβαδού 201,175 στρεμμάτων. 

Η απόφαση αυτή μεταγράφηκε στα βιβλία μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου Φιλιατών στον τόμο 32 και α/α907. 
Κατά την διανομή αυτή, εμείς λάβαμε το 1288 τεμάχιο, εκτάσεως 114,620 στρέμματα, το οποίο απεικονίζεται στο προσκομιζόμενο με αριθμό 101/26-01-1994 απόσπασμα του διαγράμματος της διανομής του αγροκτήματος Μήλοι-Σμέρτου, σε τμήμα του οποίου και ήταν εγκατεστημένος ο πατέρα του καθού η αίτηση και δικαιοπάροχός του, Ε.Τ. λόγω κτηνοτροφικής αποκατάστασης.
Μάλιστα έχει εκδοθεί η υπ' αριθμό 25/2016 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας, η οποία μας αναγνώρισε συγκύριους κατά ποσοστό 1/3 εξ' αδιαιρέτου ο καθένας και συννομείς κατά ποσοστό % εξ αδιαιρέτου ο καθένας επί του επιδίκου υπ' αριθμό 128 α τεμαχίου και υποχρέωσε τον Χ.Τ. να μας αποδώσει την νομή του ακινήτου αποβάλλοντας αυτόν και εγκαθιστώντας εμάς. Μάλιστα η απόφαση κηρύχθηκε προσωρινά εκτελεστή. 
Αντίγραφο πρώτου απογράφου εκτελεστού μετά την από 29/06/2016 επιταγή προς εκτέλεση, επιδόθηκε στον καθού η αίτηση, την 30/06/2016.
Στην συνέχεια, δυνάμει της υπ' αριθμό 1230 και από 12 Οκτωβρίου 2016 έκθεσης βίαιης αποβολής και εγκατάστασης που συνέταξε και εκτέλεσε η δικαστική επιμελήτρια του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας κ. Αφροδίτη Τσόγκα, και συγκεκριμένα δυνάμει του πρώτου εκτελεστού απογράφου με αριθμό 6/2016 της με αριθμό 25/2016 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας, η δικαστική επιμελήτρια μετέβη για εκτέλεση της ανωτέρω απόφασης. 
Επίσης, την 20 Φεβρουαρίου 2018 εκδόθηκε η υπ' αριθμό 17/2018 τελεσίδικη απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κέρκυρας , η οποία απέρριψε την έφεση και τον πρόσθετο λόγο του καθού η αίτηση ως κατ' ουσίαν αβάσιμους και μας αναγνώρισε συγκύριους και συννομείς του επίδικου ακινήτου , ήτοι του υπ' αριθμό 128 α αγροτεμαχίου και καταδίκασε τον καθού η αίτηση στα δικαστικά έξοδα του δεύτερου βαθμού δικαιοδοσίας, τα οποία και όρισε στο ποσό των 800€. 
Μάλιστα ο Χ.Τ. άσκησε την από 7/02/2019 και με αριθμό κατάθεσης 17/2018 αγωγή του για αποζημίωση για τα δέντρα και τις εργασίες που έχει διενεργήσει επ' αυτής και εκδόθηκε η υπ' αριθμό 8/2020 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας που την απέρριψε ως ουσία αβάσιμη.

Επειδή από τα ανωτέρω συνάγεται ότι είμαστε αποκλειστικά κύριοι και νομείς του υπ' αριθμό 128α τεμαχίου διανομής Σμέρτου του 1958. 
Επειδή επισυνάπτουμε τις αποφάσεις και το τοπογραφικό διάγραμμα που περιγράφει την περιοχή 
1) Το από Νοέμβριο του έτους 2019 τοπογραφικό διάγραμμα του χερσολίβαδου στη θέση KOMATI της ΤΚ Σμέρτου του Δήμου Φιλιατών της ΠΕ Θεσπρωτίας, και τεχνική έκθεση των διπλωματούχων πολιτικών μηχανικών κ. Γρηγόριου Κολιούση και Κωνσταντίνου Ντάνη, το οποίο και έχει συνταχθεί νόμιμα και σε εφαρμογή του αποσπάσματος διανομής Μύλοι Σμέρτου Φιλιατών του έτους 1957 
2) Την υπ' αριθμό 25/2016 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας. 
3) Την υπ' αριθμό 1230 Έκθεση Βίαιης αποβολής και εγκατάστασης της δικαστικής επιμελήτριας του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας Αφροδίτης Τσόγκα. 
4) Την υπ' αριθμό 17/2018 απόφαση του Εφετείου Κέρκυρας
5)Την υπ' αριθμό 8/2020 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας με την οποία και απορρίφθηκε αγωγή του καθού η αίτηση για επωφελείς δαπάνες στο επίδικο.

ΣΤΟ ΤΕΜΑΧΙΟ 128 Α ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ,, ΟΥΤΕ ΣYMOBΛΑΙΟ ΟΥΤΕ ΑΛΛΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΚΥΡΙΌΗΤΑΣ,. ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΤΟΥ Χ.Τ. ΟΤΙ ΕΙΣΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΛΕΒΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΝΤΑΡΙΑΝΙΑ Ή ΕΚΤΕΛΟΥΜΕ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ 128 α ΤΕΜΑΧΙΟ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΕΙΣ ΑΦΟΥ ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΩ ΑΚΙΝΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ 
Παρακαλούμε να έλθετε προκειμένου να σας υποδείξουμε παρουσία δικαστική επιμελητη τα όρια όπως περιγράφονται στο τοπογραφικό διάγραμμα και έχουν εκτελεστεί , προκειμένου να μην μας παρεμποδίζεται όταν βρισκόμαστε εντός του ακινήτου ιδιοκτησίας μας. 
Κάθε φορά που βρισκόμαστε στην ιδιοκτησία μας και ο κ. Τ. κάνει μήνυση για κλοπή κοκ να μην μας παρεμποδίζεται να διενεργούμε τις αγροτικές μας εργασίες εντός αυτού .

Ηγουμενίτσα, 10 Νοεμβρίου 2020
Read More »
Θεσπρωτία: Παλεύουν 27 χρόνια να μπουν στο κτήμα τους Θεσπρωτία: Παλεύουν 27 χρόνια να μπουν στο κτήμα τους Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2020 Rating: 5

Περιήγηση στη Θεσπρωτία του 300 π.Χ.

Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2020
Περιήγηση στη Θεσπρωτία του 300 π.Χ. Περιήγηση στη Θεσπρωτία του 300 π.Χ. Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2020 Rating: 5

Σελίδες