Θεσπρωτία - live webinar με τον Φώτη Ραπακούση

Παρασκευή, Μαρτίου 26, 2021
Θεσπρωτία - live webinar με τον Φώτη Ραπακούση
"Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ"Live Webinar από την σελίδες του thespro.grparamythia-online.gr και thesprotikoiantilaloi.gr στο FACEBOOK.

Σάββατο 27 Μαρτίου 2021
ΏΡΑ 19:00

Ομιλητής: Φώτης Ραπακούσης
Συντονισμός: Άννα Ρεντζεπέρη

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ Ο ''ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ''
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΥ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ:
ΤΥΠΟΡΓΑΝΩΣΗRead More »
Θεσπρωτία - live webinar με τον Φώτη Ραπακούση Θεσπρωτία - live webinar με τον Φώτη Ραπακούση Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 26, 2021 Rating: 5

Νέα έκκληση Καχριμάνη για τήρηση των μέτρων κατά της διάδοσης του κορωνοϊού

Παρασκευή, Μαρτίου 26, 2021
Νέα έκκληση Καχριμάνη για τήρηση των μέτρων κατά της διάδοσης του κορωνοϊούΈκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα πρόληψης από τον κορωνοϊού, απεύθυνε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εστιάζοντας και στην ανάγκη να υπάρχει συνεργασία στο στάδιο των ιχνηλατήσεων. Συγκεκριμένα ανέφερε:

Η Ήπειρος εδώ και αρκετές εβδομάδες εμφανίζει έναν απρόσμενα μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει στα Γιάννενα, καθώς στις άλλες τρεις περιφερειακές ενότητες η κατάσταση -προς το παρόν- έχει βελτιωθεί.

Θέλω να απευθύνω για μια ακόμη φορά έκκληση προς όλους ώστε τις επόμενες μία- δύο εβδομάδες να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να τηρούνται τα μέτρα. Να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να σταματήσουν τις συναθροίσεις και τις μαζώξεις πριν ή μετά από κοινωνικές εκδηλώσεις, (κηδείες και μνημόσυνα κ.α.). Όπως έχει διαπιστωθεί -από τις ιχνηλατήσεις- ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων προέρχεται από αυτές τις κατηγορίες.

Θέλω επίσης να απευθύνω και μια έκκληση σε όσους βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό: Να συνεργάζονται με τους υπαλλήλους που εργάζονται για τις ιχνηλατήσεις, να δίνουν όλες τις πληροφορίες που τους ζητούνται, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα κι άλλα άτομα που τυχόν έχουν προσβληθεί. Στον τομέα αυτό έχει γίνει μια πολύ καλή ουσιαστική και αποτελεσματική εργασία τους προηγούμενους μήνες, θα πρέπει να συνεχιστεί στο ίδιο επίπεδο, ώστε να ελέγξουμε πλήρως τη διασπορά.
Read More »
Νέα έκκληση Καχριμάνη για τήρηση των μέτρων κατά της διάδοσης του κορωνοϊού Νέα έκκληση Καχριμάνη για τήρηση των μέτρων κατά της διάδοσης του κορωνοϊού Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 26, 2021 Rating: 5

Ολοκλήρωση 2ης ομιλίας της Διαδικτυακής Δράσης Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για την Κατάθλιψη από το ΚΕΠ Υγείας Δ. Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Μαρτίου 26, 2021
Ολοκλήρωση 2ης ομιλίας της Διαδικτυακής Δράσης Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για την Κατάθλιψη από το ΚΕΠ Υγείας Δ. ΗγουμενίτσαςΟλοκληρώθηκε η 2η από τις τρεις συνολικά ομιλίες, της Διαδικτυακής Δράσης Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για την Κατάθλιψη που διοργάνωσε το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), σε συνεργασία με το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας, την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021 και είχε ως θέμα : «Κατάθλιψη εν μέσω Covid 19: Επιπτώσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις (προσωπικές, επαγγελματικές), στην οργανική υγεία και οικονομικές συνέπειες. Ζώντας με την κατάθλιψη - Μορφές θεραπείας – Συμπτώματα εφόσον έχουμε νοσήσει από Covid-19»

O Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε ότι «Η εποχή της Πανδημίας που βιώνουμε έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην αύξηση των ανθρώπων που πάσχουν από την σύγχρονη αυτή διαταραχή. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση είναι πολύ σημαντική, προκειμένου να ενθαρρύνει τους ανθρώπους που πάσχουν να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να αναζητήσουν εγκαίρως αποτελεσματική θεραπεία. Τα ΚΕΠ Υγείας αποτελούν σημαντικό εργαλείο βοηθείας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, με σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την διατήρηση της ποιότητας ζωής των δημοτών.»

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και Αντιπρόεδρος Β’ του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Ιωάννης Λώλος δήλωσε «Συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον η συμμετοχή των πολιτών μέσω του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας στη δράση Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για την Κατάθλιψη που διοργανώνει το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, γεγονός που αποδεικνύει ότι σήμερα, την εποχή του κορωνοϊού, οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη, έχουν αυξηθεί σημαντικά.»

Η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα. Μαρία Αϊδίνη, η οποία χαιρέτησε τη δράση, τόνισε ότι: «Το Δίκτυο αποσκοπεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας εν μέσω πανδημίας, δημιουργώντας διαδικτυακές εκδηλώσεις για την διαρκή δυνατότητα ευαισθητοποίησης των πολιτών».

Η δράση, που τελεί υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 30 Μαρτίου με την 3η ομιλία και θέμα: «Κατάθλιψη – υποστήριξη των φροντιστών»

Σας καλούμε να παρακολουθήσετε την ομιλία μέσω της πλατφόρμας Ζoom και να θέσετε τις ερωτήσεις σας στην ομιλήτρια, κα Σμαράγδα Χρηστάκη, Ψυχολόγο.

Σύνδεσμος παρακολούθησης: https://zoom.us/j/94041923754

Μετά το πέρας της ομιλίας θα ακολουθήσει συζήτηση και παραπομπή για αυτοεξέταση με το Τεστ της κατάθλιψης κατά Zung.

Σας υπενθυμίζουμε ότι για να ενημερώνεστε για τις προληπτικές εξετάσεις που ταιριάζουν στην ηλικία και το φύλο σας και για την επανεξέταση τους, καθώς και για να έχετε πρόσβαση στην προληπτική εξέταση κατά της κατάθλιψης (την κλίμακα αυτοαξιολόγησης κατά Zung), μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο Λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσα από το site www.kepygeias.org και να δημιουργήσετε το δικό σας προφίλ.
Read More »
Ολοκλήρωση 2ης ομιλίας της Διαδικτυακής Δράσης Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για την Κατάθλιψη από το ΚΕΠ Υγείας Δ. Ηγουμενίτσας Ολοκλήρωση 2ης ομιλίας της Διαδικτυακής Δράσης Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για την Κατάθλιψη από το ΚΕΠ Υγείας Δ. Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 26, 2021 Rating: 5

Στο βαθύ κόκκινο παραμένει η Θεσπρωτία

Παρασκευή, Μαρτίου 26, 2021
Στο βαθύ κόκκινο παραμένει η Θεσπρωτία


Στο βαθύ κόκκινο παραμένουν οι Δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου καθώς και η Π.Ε. Θεσπρωτίας, όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου.

Ενώ, όλα τα μέτρα παραμένουν σε εφαρμογή όπως ισχύουν μέχρι σήμερα.

Read More »
Στο βαθύ κόκκινο παραμένει η Θεσπρωτία Στο βαθύ κόκκινο παραμένει η Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 26, 2021 Rating: 5

Δύο νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία

Παρασκευή, Μαρτίου 26, 2021
Δύο νέα κρούσματα στη ΘεσπρωτίαΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 3
ΠΕ Θεσπρωτίας 2
ΠΕ Ιωαννίνων 20
ΠΕ Πρέβεζας 2
Read More »
Δύο νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία Δύο νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 26, 2021 Rating: 5

Πάνω από 5,5 εκ. ευρώ για έργα εκσυγχρονισμού αρδευτικών δικτύων στη Θεσπρωτία από την Περιφέρεια Ηπείρου

Παρασκευή, Μαρτίου 26, 2021
Πάνω από 5,5 εκ. ευρώ για έργα εκσυγχρονισμού αρδευτικών δικτύων στη Θεσπρωτία από την Περιφέρεια ΗπείρουΤην ένταξη εννέα έργων στο ΜΕΤΡΟ 4.3.1.του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το οποίο διαχειρίζεται η Περιφέρεια Ηπείρου ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Όπως ανέφερε η ένταξή τους επιτεύχθηκε χάρη στην εξασφάλιση εκ μέρους της Περιφέρειας πρόσθετων πόρων εννέα περίπου εκατομμύριων ευρώ,( έναντι 4, 3 εκ. ευρώ που ήταν το αρχικώς εκχωρηθέν ποσό), με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται πλέον σε 13.338.301,09 ευρώ.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, «πρόκειται για έργα που είναι απόλυτα αναγκαία για τις ανάγκες των καλλιεργητών και συνδυάζονται με εγκαταστάσεις συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ήταν κάτι για το οποίο εργαστήκαμε για χρόνια μεθοδικά στην Περιφέρεια και συμβάλλαμε ώστε τα συναρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν στις νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες θα μειωθεί το κόστος παραγωγής που σήμερα επιβαρύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτούνται για τα αντλιοστάσια».

Αναφερόμενος στην προεργασία που υπήρξε, τόνισε ότι η Περιφέρεια εργάστηκε για αυτό το σκοπό σε όλη την Ήπειρο- και όπου της ζητήθηκε συνδρομή- για να ωριμάσει τα έργα και αυτή η διαδικασία θα ακολουθηθεί και στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Ακολούθως ευχαρίστησε τη Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κώστα Μπαγινέτα για την έγκριση της ζητηθείσας υπερδέσμευσης, την Ε.Υ.Δ. της Περιφέρειας Ηπείρου που εξέτασε τους φακέλους των έργων, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας που ενεπλάκησαν στη διαδικασία και τον Τεχνικό Σύμβουλο που βοήθησε τους ΤΟΕΒ, ώστε να προωθηθεί αυτή η μεγάλη αλλαγή.

Φορέας υλοποίησης για επτά έργα είναι η Περιφέρεια και από ένα οι Δήμοι Φιλιατών και Αρταίων.

Αναλυτικά τα έργα που εντάσσονται είναι τα εξής:
· Στην περιοχή αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Ραγίου – Κεστρίνης, με προϋπολογισμό 1.049.707,81
· Στην περιοχή αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Χαμηλής Σκάλας Φιλιατών με προϋπολογισμό 1.566.117,52 ευρώ και με φορέα υλοποίησης το Δήμο Φιλιατών.
· Στην περιοχή αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Μπόιδα- Μαυρή με προϋπολογισμό 2.199.000 ευρώ
· Στην περιοχή αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Ζώνης Αράχθου με προϋπολογισμό 2.197.000 ευρώ.
· Στην περιοχή αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Αχέροντα με προϋπολογισμό 1.743.327,76 ευρώ
· Στην περιοχή αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Παραμυθιάς με προϋπολογισμό 617.148 ευρώ.
· Στην περιοχή αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Γλυκής με προϋπολογισμό 713.000 ευρώ
· Αναβάθμιση Α/Σ Βίγλας ΓΟΕΒ Πεδιάδας Άρτας με προϋπολογισμό 1.064.000 ευρώ.

· Επένδυση κεντρικού αρδευτικού αύλακα Βλαχέρνα-Γραμμενίτσα- Ρόκκα, με προϋπολογισμό 2.199.000 ευρώ και Φορέα υλοποίησης το Δήμο Αρταίων.
Read More »
Πάνω από 5,5 εκ. ευρώ για έργα εκσυγχρονισμού αρδευτικών δικτύων στη Θεσπρωτία από την Περιφέρεια Ηπείρου Πάνω από 5,5 εκ. ευρώ για έργα εκσυγχρονισμού αρδευτικών δικτύων στη Θεσπρωτία από την Περιφέρεια Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 26, 2021 Rating: 5

Δωρεάν rapid test σε πεζούς την Κυριακή στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Μαρτίου 26, 2021
Δωρεάν rapid test σε πεζούς την Κυριακή στην ΗγουμενίτσαΟ Δήμος Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα πραγματοποιήσει δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) Covid-19 σε πεζούς, συνεχίζοντας την προσπάθεια για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 28 Μαρτίου, από τις 10:00 έως τις 14:00, στην πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσας.

Όσοι επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ θα πρέπει να έχουν στείλει μήνυμα για μετακίνηση 1 στο 13033, να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους και να έχουν το δελτίο ταυτότητας μαζί τους.

Υπενθυμίζουμε στους πολίτες ότι θα πρέπει να προσέρχονται φορώντας τις μάσκες τους και τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.
Read More »
Δωρεάν rapid test σε πεζούς την Κυριακή στην Ηγουμενίτσα Δωρεάν rapid test σε πεζούς την Κυριακή στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 26, 2021 Rating: 5

83 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση και μη χρήση μάσκας

Παρασκευή, Μαρτίου 26, 2021
83 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση και μη χρήση μάσκαςΣτο πλαίσιο εντατικών ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (25-03-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (83) παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:
(72) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους (300) ευρώ, ως εξής:
· 21 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 9 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· 28 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· 14 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

(11) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους (300) ευρώ, ως εξής:
· 2 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 3 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και
· 6 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. 

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με αμείωτη ένταση με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Read More »
83 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση και μη χρήση μάσκας 83 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση και μη χρήση μάσκας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 26, 2021 Rating: 5

Στο Σούλι για την 25η Μαρτίου το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ (+ΒΙΝΤΕΟ)

Παρασκευή, Μαρτίου 26, 2021
Στο Σούλι για την 25η Μαρτίου το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ (+ΒΙΝΤΕΟ)


«Εδώ είν’ το Σούλι το κακό, εδώ είν’ το Κακοσούλι
που πολεμούν μικρά παιδιά, γυναίκες σαν τους άντρες
που πολεμάει η Τζαβέλαινα σαν άξιο παλικάρι…»

Το Σούλι αποτελεί αναμφισβήτητα την πιο ιστορική περιοχή της Κεντρικής Ηπείρου. Ιστορική, γιατί οι Σουλιώτες τόσο με τις πολεμικές τους ικανότητες όσο και με την ευφυΐα που είχαν, κατάφεραν να ξεχωρίσουν στους αγώνες που έγιναν για την απελευθέρωση της Ελλάδας.


Η γεωγραφική του θέση δεν ήταν τυχαία, αφού βρίσκεται σε μια μικρή πεδιάδα, στην κορυφή ενός όρους ιδιαίτερα απότομου, με λίγα λόγια σε ένα τεράστιο φυσικό φρούριο. Ωστόσο, αποτελείται από μια ομοσπονδία χωριών και παρ’ όλο που μέχρι την ελληνική επανάσταση οι κάτοικοι του έφταναν τους 15.000, σήμερα, έχοντας διασκορπιστεί σε όλη την Ελλάδα, φτάνουν σχεδόν τους 1.000

Το ιστορικό Σούλι απαρτίζουν τέσσερις οικισμοί: το Σούλι, η Σαμονίβα, η Κιάφα και ο Αβαρίκος, που συγκροτούν το λεγόμενο Τετραχώρι, ενώ αργότερα σε χαμηλότερο υψόμετρο δημιουργήθηκε το Επταχώρι, αποτελούμενο από επτά χωριά.

Οι κάτοικοι του Τετραχωρίου αποτελούσαν αυτόνομη προνομιούχα πολιτεία, στηριζόμενη στο ισχύον εθιμικό δίκαιο, με δικούς της νόμους, στρατό, νομοθετικά και εκτελεστικά σώματα.

Οι Σουλιώτες είχαν δική τους μορφή κοινωνικής οργάνωσης που βασιζόταν στην οικογενειοκρατία, τις λεγόμενες φάρες (πατριές), οι οποίες έφθαναν σε αριθμό περίπου τις 47, αντιπροσωπεύοντας 150 οικογένειες.

Κατά τη διάρκεια του 18ου αι., οι Σουλιώτες βρίσκονται σε συνεχείς αγώνες για την απόκρουση των επιδρομών των διάφορων αγάδων της περιοχής και για τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας τους. Ως το 1760 είχαν ήδη την επικυριαρχία σε όλη σχεδόν τη νοτιοανατολική Ήπειρο.

Το Σούλι έγινε γνωστό κυρίως από τους ηρωικούς αγώνες εναντίον του Αλή Πασά των Ιωαννίνων τη τελευταία δεκαετία του 18ου αι. και στις αρχές του 19ου αι. Το 1789 και το 1792 οι απόπειρες του Αλή Πασά δεν έφεραν το ποθητό αποτέλεσμα, την καθυπόταξη των Σουλιωτών.

Το 1798 καταφέρνει και ελέγχει όλη την περιοχή και το 1800 αρχίζει ένα σχέδιο αποκλεισμού του Σουλίου, που οδήγησε τελικά, μετά από ηρωικές μάχες και πράξεις αυτοθυσίας των Σουλιωτών, τον Δεκέμβριο του 1803 στην εγκατάλειψη του Σουλίου.
Στις 12 Δεκεμβρίου του 1803 οι Σουλιώτες συνθηκολόγησαν και ο Αλή Πασάς υποσχέθηκε να τους αφήσει ελεύθερους με όλη την κινητή ιδιοκτησία τους, ακόμη και τα όπλα τους, φτάνει να εγκατέλειπαν μαζί με τις οικογένειές τους, το ταχύτερο, τα εδάφη τους. Τέσσερις μέρες μετά, στις 16 Δεκεμβρίου, οι Σουλιώτες χωρίζονται σε τρεις φάλαγγες οι οποίες αναχώρησαν για τις ακτές της Ηπείρου. Έτσι έληξε η 3η εκστρατεία η οποία και κατέστη τελικά νικηφόρα για τον Αλή Πασά μετά από τόσους αγώνες.

Όταν οι Σουλιώτες έφυγαν, ο γέρος μοναχός, Σαμουήλ, ταμπουρώθηκε με όσους έμειναν, σε ένα οχυρό μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, σε απόκρημνη βουνοκορφή στο Κούγκι, μη επιτρέποντας στις ενισχύσεις του Αλή να πάρουν τα πολεμοφόδια. Στο τέλος, ο Σαμουήλ ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη, τους εχθρούς και το μοναστήρι στον αέρα.

Η πρώτη φάλαγγα υπό τον Φώτο Τζαβέλλα έφθασε χωρίς καμία απώλεια στην Πάργα, και από εκεί πέρασε στην Κέρκυρα.
Η δεύτερη φάλαγγα υπό τους Κίτσο Μπότσαρη και Κουτσονίκα χτυπήθηκε στο Ζάλογγο, 16 Δεκεμβρίου του 1803, όπου και ακολούθησε απέλπιδα μάχη, στην οποία σκοτώθηκαν πολλοί Σουλιώτες ενώ περίπου 60 Σουλιώτισσες προτίμησαν, αντί την αιχμαλωσία, να γκρεμιστούν με τα παιδιά τους στο Ζάλογγο.

Η τρίτη φάλαγγα υπό τους Μποτσαραίους έφθασε στο Βουργαρέλι που ήταν το άντρο των Μποτσαραίων. Από εκεί αναχώρησαν προς τα Άγραφα, όπου και εγκαταστάθηκαν γύρω από τη Μονή Σέλτσου. Τελικά στις 4 Απριλίου (1804) οι Τούρκοι περικύκλωσαν την περιοχή και ακολούθησε η περίφημη μάχη του Σέλτσου κατά την οποία πολλοί Σουλιώτες σφαγιάστηκαν και περισσότερες από 200 Σουλιώτισσες ακολούθησαν το παράδειγμα εκείνων του Ζαλόγγου.


Read More »
Στο Σούλι για την 25η Μαρτίου το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ (+ΒΙΝΤΕΟ) Στο Σούλι για την 25η Μαρτίου το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 26, 2021 Rating: 5

Νέα δείγματα με μετάλλαξη Μεγάλης Βρετανίας στην Ήπειρο

Παρασκευή, Μαρτίου 26, 2021
Νέα δείγματα με μετάλλαξη Μεγάλης Βρετανίας στην ΉπειροΗ βρετανική μετάλλαξη είναι αυτή που κυριαρχεί στη χώρα και εξαίρεση δεν αποτελεί η Ήπειρος.

Δείγματα που είχαν σταλεί από την περιοχή αναλύθηκαν και τα αποτελέσματα περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΕΟΔΥ που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Από την γονιδιωματική ανάλυση που έγινε στην Ήπειρο επιβεβαιώθηκαν έξι νέα δείγματα με στελέχη της Βρετανικής μετάλλαξης. Πρόκειται για δύο στο Νομό Άρτας, δύο στο Νομό Θεσπρωτίας και δύο στο Νομό Ιωαννίνων.

Το προηγούμενο διάστημα είχαν επιβεβαιωθεί 21 στελέχη Μεγάλης Βρετανίας.

Έτσι ο συνολικός αριθμός των μεταλλαγμένων είναι τέσσερα για το Νομό Άρτας, πέντε για το Νομό Θεσπρωτίας, 13 για το Νομό Ιωαννίνων και πέντε για το Νομό Πρέβεζας.

Επίσης έχουν επιβεβαιωθεί τέσσερα δείγματα με στελέχη μετάλλαξης Μεγάλης Βρετανίας σε δείγματα που είχαν σταλεί από το Νομό Ιωαννίνων και αφορούν στις πύλες εισόδου –στην προκειμένη περίπτωση την Κακαβιά- και ένα στο Νομό Πρέβεζας που προέρχεται επίσης από πύλη εισόδου χωρίς να προσδιορίζεται.

Από τον έλεγχο των 475 δειγμάτων, που περιλαμβάνει η σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ, αναδείχθηκαν συνολικά 423 κρούσματα με μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας στη χώρα. Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 2.898 θετικά στην παρουσία μετάλλαξης Μεγάλης Βρετανίας.

Στη χώρα έχουν επιβεβαιωθεί επίσης 56 στελέχη με μετάλλαξη Νοτίου Αφρικής εκ των οποίων τα δύο προέρχονται από το Νομό Ιωαννίνων.
Read More »
Νέα δείγματα με μετάλλαξη Μεγάλης Βρετανίας στην Ήπειρο Νέα δείγματα με μετάλλαξη Μεγάλης Βρετανίας στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 26, 2021 Rating: 5

Τίμησαν στα πηγάδια την συμβολή των Ηρώων του Σουλίου στην Ελληνική Επανάσταση (+ΒΙΝΤΕΟ)

Παρασκευή, Μαρτίου 26, 2021
Τίμησαν στα πηγάδια την συμβολή των Ηρώων του Σουλίου στην Ελληνική Επανάσταση (+ΒΙΝΤΕΟ)Tην συμβολή των Ηρώων του Σουλίου στην Ελληνική Επανάσταση, τίμησε το πρωί της 25ης Μαρτίου το Σώμα Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης “ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ” με έδρα το Σούλι και με αφορμή την επετειακή χρονιά των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης.

Το Σώμα απόδοσης τιμών και ιστορικής αναβίωσης “ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ” με πρωτοβουλία του κατέθεσε στεφάνι ως φόρο τιμής στην προσφορά και την αυτοθυσία των προγόνων μας για την απελευθέρωση της Ελλάδας!


Read More »
Τίμησαν στα πηγάδια την συμβολή των Ηρώων του Σουλίου στην Ελληνική Επανάσταση (+ΒΙΝΤΕΟ) Τίμησαν στα πηγάδια την συμβολή των Ηρώων του Σουλίου στην Ελληνική Επανάσταση (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 26, 2021 Rating: 5

Σελίδες