ΟΛΗΓ: Συνάντηση με εκπρόσωπο πράκτορα μεταφορικής εταιρείας

Τετάρτη, Οκτωβρίου 09, 2019
ΟΛΗΓ: Συνάντηση με εκπρόσωπο πράκτορα μεταφορικής εταιρείας 
 

Στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας συναντήθηκαν σήμερα 9/10/2019, η Πρόεδρος του Οργανισμού κα Ρεγγίνα Δηλαβέρη και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού κ. Αθανάσιος Πορφύρης, με τον κ. Cengiz Gunay εκπρόσωπο της εταιρείας Gunsay Denizcilik, που δραστηριοποιείται με την πρακτόρευση μεταφοράς φορτηγών οχημάτων που διακινούνται από το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με ναυτιλιακή εταιρεία που δραστηριοποιείται επίσης στο Λιμένα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν νέες ευκαιρίες συνεργασίας, αλλά και θέματα που αφορούν την εξυπηρέτηση των χρηστών. Ακολούθησε επίσκεψη στους χώρους του Λιμένα. Ο κ. Cengiz Gunay, ενημερώθηκε αναλυτικά για τις υποδομές, τις προσφερόμενες υπηρεσίες και το επίπεδο ασφάλειας του Λιμένα. Η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας τόνισε χαρακτηριστικά, ότι η άποψη των χρηστών και η ανατροφοδότηση σε όλα τα θέματα είναι πάντοτε εποικοδομητική και επιβεβαίωσε ότι η συνεργασία θα είναι σταθερή και συνεχιζόμενη με νέες προοπτικές.

Read More »
ΟΛΗΓ: Συνάντηση με εκπρόσωπο πράκτορα μεταφορικής εταιρείας ΟΛΗΓ: Συνάντηση με εκπρόσωπο πράκτορα μεταφορικής εταιρείας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 09, 2019 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Συνεχίζονται οι εγγραφές για τον 4 ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΔΡΟΜΟ

Τετάρτη, Οκτωβρίου 09, 2019
Ηγουμενίτσα: Συνεχίζονται οι εγγραφές για τον 4 ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΔΡΟΜΟ
 
 

Οι εγγραφές για τον 4 ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΔΡΟΜΟ στην πόλη της Ηγουμενίτσας συνεχίζονται .
 
Ο αγώνας που θα διεξαχθεί την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 και περιλαμβάνει τις διαδρομές 5 και 10 χλμ ,οι εγγραφές μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.paraktios.eu αλλά και καθημερινά στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ από τις 3 έως και τις 5 το απόγευμα .
 
Επίσης θα διεξαχθεί και παιδικός αγώνας 1000 μέτρων και αγώνας για ΑΜΕΑ.
 
Εγγραφτείτε τώρα και γίνε μέρος της μεγάλης γιορτής του αθλητισμού στην πόλη της Ηγουμενίτσας .
Read More »
Ηγουμενίτσα: Συνεχίζονται οι εγγραφές για τον 4 ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΔΡΟΜΟ Ηγουμενίτσα: Συνεχίζονται οι εγγραφές για τον 4 ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΔΡΟΜΟ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 09, 2019 Rating: 5

Αντικαταστάθηκε από αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ο Θεσπρωτός αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης

Τετάρτη, Οκτωβρίου 09, 2019
Αντικαταστάθηκε από αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ο Θεσπρωτός αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης
 
 

Κατόπιν πρότασης του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε σήμερα την αντικατάσταση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχου Λ.Σ., Σταμάτιου Ράπτη.

Στη θέση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, τοποθετείται ο μέχρι σήμερα Α΄ Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ., Θεόδωρος Κλιάρης.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ράπτης προήχθη σε αντιναύαρχος και ανέλαβε καθήκοντα αρχηγού, τον Φεβρουάριο του 2016. Μετά τη λήξη της θητείας του, δηλαδή μετά από δυο χρόνια, πήρε παράταση ακόμη έναν χρόνο, ωστόσο, με προεδρικό διάταγμα του περασμένου Ιανουαρίου άνοιξε ο δρόμος για να παραμείνει ο κ.Ράπτης ακόμη έναν χρόνο στη θέση του Αρχηγού του Λιμενικού, αφού σύμφωνα με το ΠΔ διατηρείται μεν η πρόβλεψη για διετή θητεία του Αρχηγού στο Σώμα, αλλά με τη δυνατότητα παράτασης κατ΄ανώτερω για έναν συν έναν χρόνο, μετά από αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ.

Από το Φεβρουάριο του 1916 μέχρι και τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου ως αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, έδωσε δείγματα αποελεσματικής και υπεύθυνης δουλειάς, ανταποκρινόμενος με συνείδηση στα καθήκοντά του. Διαχειρίστηκε με σύνεση μεγάλες και δύσκολες υποθέσεις, εγκληματικότητα, μεταναστευτική ροή μέσω θαλάσσης, πυρκαγιά στο Μάτι, και απέσπασε εύσημα.

Είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Πλοιάρχων Ασπροπύργου και του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος μάχιμος Σημαιοφόρος στο Πολεμικό Ναυτικό και μετέπειτα εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων από την οποία και αποφοίτησε το έτος 1987 με το βαθμό του Σημαιοφόρου Λ.Σ.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε ως Διοικητής της 3ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Κεντρικός Λιμενάρχης Ηγουμενίτσας, Διοικητής Επισκευαστικής Βάσης Λ.Σ., Διοικητής Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου καθώς και ως Ναυτιλιακός Ακόλουθος στην Έδρα Ναυτιλιακού Ακολούθου Τόκιο στην Ιαπωνία.

Επίσης έχει υπηρετήσει, σε Διευθύνσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε υπηρεσίες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, στο Λιμεναρχείο Τήνου καθώς και ως Κυβερνήτης του Περιπολικού Πλοίου Λ.Σ. 020.

Με την προαγωγή του, το 2014, στο βαθμό του Υποναυάρχου Λ.Σ. ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή Κλάδου Ελέγχου Πλοίων και ακολούθως το 2015 Διευθυντή Κλάδου Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Την 16-2-2016, μετά από απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, προήχθη στο βαθμό του Αντιναυάρχου Λ.Σ. και ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής
Read More »
Αντικαταστάθηκε από αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ο Θεσπρωτός αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης Αντικαταστάθηκε από αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ο Θεσπρωτός αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 09, 2019 Rating: 5

Δήμος Σουλίου: Παναγιώτης Παππάς και Βασίλης Καλόγηρος πρόεδροι στις σχολικές επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Τετάρτη, Οκτωβρίου 09, 2019
Δήμος Σουλίου: Παναγιώτης Παππάς και Βασίλης Καλόγηρος πρόεδροι στις σχολικές επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
 

Τον ορισμό των μελών των Δ.Σ. των Νομικων Προσώπων Δημοσίου Δικαίου «Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης» και «Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Σουλίου ως εξής:

Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Σουλίου:

1. Τον Παππά Παναγιώτη αναπληρωτή τον Καλόγηρο Βασίλειο.
2. Τη Ντρίτσου Mαρία με αναπληρωτή τον Γκέγκα Ανδρέα.
3. Τη Αλεξίου – Ντόκου Παναγιώτα με αναπληρωτή της, τον Καγκιούζη Ανδρέα .
4. Τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Ξηρολόφου, Ζήκο Γεώργιο με αναπληρωτή του τον διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Νεράιδας Γεώργιο Δρίμτζια.
5. Τη Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου Γκρίκας, Παπαμιχαήλ Παρασκευή με αναπληρώτριά της την διευθύντρια του 2ου Νηπιαγωγείου Παραμυθιάς, Βούζα Μαρία

Πρόεδρος του νομικού προσώπου ορίζεται ο κ. Παππάς Παναγιώτης και Αντιπρόεδρος ορίζεται ο κ. Καλόγηρος Βασίλειος. Τον Πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος αναπληρώνει ο Αντιπρόεδρος.

Το νομικό πρόσωπο εκπροσωπείται στα δικαστήρια και σε κάθε δημόσια αρχή από τον Πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και όταν αυτός κωλύεται ή απουσιάζει από τον Αντιπρόεδρο.

Η θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ακολουθεί τη θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου και λήγει πάντοτε με την εγκατάσταση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Σουλίου:

1. Τον Καλόγηρο Βασίλειο με αναπληρωτή αυτού τον Παππά Παναγιώτη.
2. Το Γκέγκα Ανδρέα και αναπληρωτή αυτού τον Παππά Κωνσταντίνο.
3. Τη Ντρίτσου Μαρία με αναπληρωτή της, τον Μπελλο Θεοφάνη .
4. Τον Κουτσή Ηλία με αναπληρωτή αυτού την Αλεξίου Ντόκου Παναγιώτα.
5. Τον Γώγο Νικόλαο με αναπληρωτή αυτού τον Μπάμπα Ανδρέα.
6. Τον Διευθυντή ΕΠΑΛ Παραμυθιάς, Βακαλόπουλο Χρήστο, με αναπληρωτή του τον διευθυντή του Γυμνασίου Νεράιδας Μπάλλα Ευθύμιο.
7. Τη Διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Παραμυθιάς, Χατζηπέτρου Πασχαλίνα με αναπληρωτή της τον υποδιευθυντή Λυκείου Παραμυθιάς, Σπυρόπουλο Βασίλειο.
8. Την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου, Φίλη Αντιγόνη με αναπληρωτή της τον νόμιμο αναπληρωτή αυτής.
9. Τον εκάστοτε πρόεδρο του 15μελούς Συμβουλίου των μαθητών του Γενικού Λυκείου Παραμυθιάς με αναπληρωτή τον εκάστοτε αντιπρόεδρο του 15μελούς.

Πρόεδρος του νομικού προσώπου ορίζεται ο Καλόγηρος Βασίλειος και Αντιπρόεδρος ορίζεται ο κ. Παππάς Παναγιώτης.

Τον Πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος αναπληρώνει ο Αντιπρόεδρος.

Το νομικό πρόσωπο εκπροσωπείται στα δικαστήρια και σε κάθε δημόσια αρχή από τον Πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και όταν αυτός κωλύεται ή απουσιάζει από τον Αντιπρόεδρο.

Η θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ακολουθεί τη θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου και λήγει πάντοτε με την εγκατάσταση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Read More »
Δήμος Σουλίου: Παναγιώτης Παππάς και Βασίλης Καλόγηρος πρόεδροι στις σχολικές επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δήμος Σουλίου: Παναγιώτης Παππάς και Βασίλης Καλόγηρος πρόεδροι στις σχολικές επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 09, 2019 Rating: 5

Κτηνιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας: Υπόθεση των δήμων τα αδέσποτα ζώα

Τετάρτη, Οκτωβρίου 09, 2019
Κτηνιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας: Υπόθεση των δήμων τα αδέσποτα ζώα
 

Σχετικά με το μόνιμο και σταθερά διαιωνιζόμενο ζήτημα των αδέσποτων ζώων, το παράρτημα Ηπείρου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου εκφράζει την ανησυχία του για τις τεράστιες καθυστερήσεις και παραλήψεις που χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα διαχείρισής του. Θυμίζουμε λοιπόν ξανά, ότι σύμφωνα με τον Ν. 4039/2012, η μέριμνα, η περισυλλογή και η γενικότερη διαχείριση των αδέσποτων ζώων έχει ανατεθεί στους ΟΤΑ, επικουρούμενοι από φιλοζωικές ενώσεις αφού προηγηθεί έγγραφη συμφωνία με τον αρμόδιο Δήμο.

Για το σκοπό αυτό ιδρύονται Δημοτικά ή Διαδημοτικά Καταφύγια αδέσποτων ζώων για προσωρινή παραμονή και περίθαλψη, καθώς και Δημοτικά Κτηνιατρεία που θα φροντίζουν για την υγεία των ζώων. Τα περισυλλεγόμενα ζώα υποβάλλονται σε «Κτηνιατρική Εξέταση», «Στείρωση», «Αποπαρασιτισμό», «Αντιλυσσικό εμβολιασμό» και «Ηλεκτρονική Σήμανση» ως αδέσποτα για καταγραφή τους στην Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση. Αν όλα πάνε καλά και δεν χρειάζονται άλλες κτηνιατρικής φύσης παρεμβάσεις (θεραπείες, προβλήματα συμπεριφοράς, κλπ), η τύχη αυτών των ζώων είναι ξεκάθαρη. Είτε υιοθετούνται με τη ενυπόγραφη «Δήλωση Υιοθεσίας» και ανατίθονται σε κηδεμόνες, ενημερώνοντας την Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων, είτε ( τα ζώα πάνω από πέντε μηνών) επανεντάσσονται άμεσα στο οικείο περιβάλλον απ΄ όπου περισυλλέγησαν, όχι σαν άγνωστα αλλά σαν ταυτοποιημένα πλέον ζώα. Τόσο απλά !

Σε ολόκληρη τη Ήπειρο, ένα τέτοια σχήμα δεν λειτουργεί πουθενά εκτός από τον Δήμο Ιωαννίνων. Πουθενά αλλού σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου δεν υπάρχει ο βασικός θεσμός του Δημοτικού Κτηνιατρείου που όχι μόνο αποτελεί κλειδί στην εφαρμογή του όποιου προγράμματος αλλά και πυλώνας προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Κανένας Δήμος της Ηπείρου δεν διαθέτει ένα οργανωμένο πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών για τα ζώα που είναι έτοιμα προς υιοθεσίας όπως ρητά ορίζει ο Νόμος. Ανύπαρκτες οι Δημοτικές «Πενταμελείς Επιτροπές» για την υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων που να δουλεύουν σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα του νόμου.

Η μερική, επιλεκτική και προσχηματική εφαρμογή του Νόμου από μεριάς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όχι μόνο δεν λύνει κανένα πρόβλημα, όπως περίτρανα διαπιστώνεται τόσα χρόνια, αλλά προκαλεί και μια τεράστια διασπάθιση Δημόσιου χρήματος που πέφτει συνεχώς σε ένα «βαρέλι δίχως πάτο». Αυτό πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

Μεγάλη συζήτηση και θόρυβος γίνεται για το θέμα των στειρώσεων στα αδέσποτα. Το Παράρτημα Ηπείρου του ΠΚΣ δηλώνει ότι:

α) Οι στειρώσεις αν και κομβικό σημείο για την μη αναπαραγωγή του προβλήματος, αποτελούν ένα μικρό μέρος της όλης προσπάθειας απάλειψης του προβλήματος «Αδέσποτα Ζώα». Το κύριο ζητούμενο είναι να μάθουμε ποια είναι αυτά (!), μέσω της καθολικής σήμανσης των δεσποζόμενων ζώων. Μια βασική νομική υποχρέωση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, που όμως τα κρατικά θεσμικά όργανα (Δήμοι, Αστυνομία, Θηροφυλακή κ. α.) παραβλέπουν συστηματικά. Αυτή η σοβαρή παράβλεψη αφήνει τεράστιες δυνατότητες ώστε ζώα που είναι δεσποζόμενα να εμφανίζονται σαν αδέσποτα και να επωφελούνται χρηματικών επιβαρύνσεων οι οποίες τελικά αποστερούνται από τα πραγματικά αδέσποτα ζώα.

β) Η στείρωση, ο αποπαρασιτισμός , ο αντιλυσσικός εμβολιασμός και η ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή του αδέσποτου που περισυλλέγεται είναι μια ενιαία διαδικασία, απολύτως κτηνιατρικής φύσης, που γίνεται ΔΩΡΕΑΝ είτε στα Δημοτικά Κτηνιατρεία είτε από εθελοντές κτηνιάτρους. (!…!) Ειδικά η στείρωση που αποτελεί σοβαρή χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνεται σε εγκεκριμένους χώρους που εποπτεύονται από τις κρατικές κτηνιατρικές υπηρεσίες και να τηρούνται απαρέγκλιτα όλοι οι κανόνες της Χειρουργικής πρακτικής και Κτηνιατρικής Δεοντολογίας.

Οι κτηνίατροι της Ηπείρου, φύση και θέση ταγμένοι στο πλευρό της υπεράσπισης της ευζωίας των ζώων αλλά και θεματοφύλακες της Δημόσιας Υγείας στο κομμάτι που τους αναλογεί, καλούν τις νέες διοικήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και κάθε άλλο εμπλεκόμενο, στην πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας για τα αδέσποτα, ώστε να αφήσουμε το πρόβλημα στο παρελθόν, όπως αρμόζει σε μια ευνομούμενη πολιτεία και δηλώνουμε πάντα παρόντες σε κάθε τέτοια προσπάθεια.

Ο Πρόεδρος Χόβολος Θεόδωρος
Ο Γραμματέας Κοντογιάνννης Αλέξανδρος
Read More »
Κτηνιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας: Υπόθεση των δήμων τα αδέσποτα ζώα Κτηνιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας: Υπόθεση των δήμων τα αδέσποτα ζώα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 09, 2019 Rating: 5

Ενημερωτική εκστρατεία για τα εμβόλια των ενηλίκων από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Οκτωβρίου 09, 2019
Ενημερωτική εκστρατεία για τα εμβόλια των ενηλίκων από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας
 

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας στο πλαίσιο της προαγωγής της υγείας και επενδύοντας στην πρόληψη, θα πραγματοποιήσουν ενημερωτική εκστρατεία με ομιλίες για την χρησιμότητα των εμβολίων της Εποχικής Γρίπης, του Έρπητα Ζωστήρα και του Πνευμονιόκοκκου στους ενήλικες.

Οι προγραμματισμένες ομιλίες είναι:

· Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 10:00 στο ΚΑΠΗ Πλαταριάς

· Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 17:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του παλιού Δημαρχείου Παραποτάμου

· Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 9:30 στο ΚΑΠΗ Συβότων

Θα ακολουθήσει και νέα ανακοίνωση για ομιλίες στα ΚΑΠΗ Μαργαριτίου, Πέρδικας και Ηγουμενίτσας.

Read More »
Ενημερωτική εκστρατεία για τα εμβόλια των ενηλίκων από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας Ενημερωτική εκστρατεία για τα εμβόλια των ενηλίκων από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 09, 2019 Rating: 5

Στην Τύμφη την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Οκτωβρίου 09, 2019
Στην Τύμφη την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας
 
 

Ο
Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας την Κυριακή 13/10 θα εξορμήσει στα Λημέρια κλεφτών θέση Χασκή, στην Τύμφη

Πορείες:
1. Γεφύρι Κόνιτσας - Μονή Στομίου - Πάρκο αναψυχής
ΒΔ 1
Ώρες πορείας: 5
Απόσταση: 12χλμ
Υψομετρική: 500μ.
Η ανάβαση θα γίνει από το παλιό μονοπάτι με υπέροχα σημεία θέασης.
Με το πέρας της πορείας 1 οι συμμετέχοντες θα επιβιβαστούν στο λεωφορείο και θα μεταβούν στο κέντρο της Κόνιτσας μέχρι το τέλος της δεύτερης πορείας και την ξεκούραση των συμμετεχόντων σε αυτή.
Αρχηγός: Αθανασίου Κώστας

2. Γεφύρι Κόνιτσας - Μονή Στομίου - Σιάδι μύγας - Λημέρια Κλεφτών
Β.Δ. 3
Ώρες πορείας: 10
Απόσταση: 23χλμ
Υψομετρική διαφορά: 1500μ.
Πρόκειται για πολύωρη και δύσκολη πορεία η οποία απαιτεί οι συμμετέχοντες να έχουν πολύ καλή φυσική κατάσταση.
Θα κινηθούμε κατά μήκος του φαραγγιού του Αώου και αφού περάσουμε μέσα από μονοπάτια με πυκνή βλάστηση , γεμάτα έλατα, οξιές και ρόμπολα, θα φθάσουμε κάτω από τις ψηλότερες κορυφές της Τύμφης (Γκαμήλα -Καρτερός) Πρόκειται για μία από τις ομορφότερες διαδρομές όπου οι εικόνες των απόκρημνων ορθοπλαγιών σε γεμίζουν δέος.
Αρχηγός: Ασπιώτη Σοφία

Αναχώρηση 6.15π.μ. από το Πάνθεον

Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, ζευγάρι μπατόν, ατομικό φαρμακείο, αδιάβροχο/αντιανεμικό, νερό 2 λίτρα, κολατσιό, καπέλο, αντιηλιακό, σφυρίχτρα, φακός, ρουχισμός κατάλληλος για την εποχή και δεύτερη αλλαξιά ρούχων (στο λεωφορείο).

Δηλώσεις συμμετοχής Πέμπτη 10/10 & Παρασκευή 11/10 19.00-21.00 στα γραφεία του συλλόγου: Κτίριο παλιάς μαθητικής Εστίας, 2ος όροφος από αριστερή σκάλα.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ.
Read More »
Στην Τύμφη την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας Στην Τύμφη την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 09, 2019 Rating: 5

441 συλλήψεις τον Σεπτέμβριο στην Ήπειρο

Τετάρτη, Οκτωβρίου 09, 2019
441 συλλήψεις τον Σεπτέμβριο στην Ήπειρο


Με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με τα αποτελέσματα της αστυνομικής ανταπόκρισης της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, δημοσιοποιούνται στοιχεία που αφορούν το σύνολο των συλλήψεων και εξιχνιάσεων σε Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Άρτα καθώς και οι σημαντικότερες υποθέσεις που απασχόλησαν τις αστυνομικές υπηρεσίες κατά το μήνα Σεπτέμβριο.

Συνελήφθησαν συνολικά (441) άτομα και ειδικότερα:
Για παραβάσεις του Ν. «περί αλλοδαπών»: -300- (εκ των οποίων -4- διακινητές)
Για ληστεία: -2-
Για παραβάσεις του Ν. «περί Ναρκωτικών»: -29-
Για παραβάσεις του Ν. «περί Όπλων»: -4-
Για κλοπές - διαρρήξεις: -17-
Για απάτη: -2-
Για εξύβριση, απειλή, αντίσταση, απείθεια, φθορές, αυτοδικία, σωματικές βλάβες: -19-
Για ενδοοικογενειακή βία: -6-
Για καταδιωκτικά έγγραφα (αποφάσεις δικαστηρίων, εντάλματα κ.λπ.): -20-
Για έκθεση: -1-
Για παραεμπόριο: -7-
Για χρήση πλαστού εγγράφου: -9-
Για διατάραξη οικιακής ειρήνης: -1-
Για διάφορα αδικήματα του Π.Κ. και των Ειδικών Ποινικών Νόμων (Υγειονομικές παραβάσεις, παραβάσεις Γ.Ο.Κ., παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε βαθμό Πλημμελήματος κ.λπ.): -24-

Εξιχνιάστηκαν:
Μία υπόθεση ληστείας
Δεκατέσσερις υποθέσεις κλοπών – διαρρήξεων
Είκοσι πέντε υποθέσεις ναρκωτικών
Τέσσερις υποθέσεις απάτης
Εννέα υποθέσεις όπλων
Τέσσερις υποθέσεις διακίνησης παράτυπων μεταναστών
Δύο υποθέσεις λαθρεμπορίου
Τρεις υποθέσεις πλαστογραφίας

Κατά τη διερεύνηση των υποθέσεων που απασχόλησαν τις Αστυνομικές Υπηρεσίες, κατασχέθηκαν διάφορα αντικείμενα, από τα οποία ξεχωρίζουν:
Κάνναβη: -1- τόνος, -28- κιλά και -165,55- γραμμάρια
Ηρωίνη: -4,16- γραμμάρια
Μεθαδώνη: -252,04- γραμμάρια
Δενδρύλλια κάνναβης: -25-
Ναρκωτικά χάπια: -2-
Κυνηγετικά όπλα: -2-
Τυφέκια: -2-
Πιστόλια: -2-
Φυσίγγια: -27-
Πυρίτιδα : -1.688- γραμμάρια
Μηχανές γόμωσης & πλήρωσης φυσιγγίων: -2-
Χρηματικό ποσό: - 540- ευρώ
Ανευρεθέντα οχήματα (Ι.Χ.Ε. – Ι.Χ.Φ. - μοτ/τες- μοτ/τα): -10-

Υπενθυμίζονται ενδεικτικά, σημαντικές υποθέσεις:

· Την (31-08-2019), συνελήφθη στη Λωρίδα Σαγιάδας Θεσπρωτίας 22χρονος αλλοδαπός, διότι σε έρευνα που έγινε στο όχημά του, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, βρέθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη και κατασχέθηκαν -15- κιλά κάνναβης.

· Την (05-09-2019), σε δασική περιοχή του Βουβοποτάμου Πρέβεζας, εντοπίστηκε φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης αποτελούμενη από (13) δενδρύλλια και συνελήφθη 47χρονος ημεδαπός καλλιεργητής. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν ακόμα δύο δενδρύλλια κάνναβης, ποσότητες ακατέργαστης και αποξηραμένης κάνναβης καθώς και καλλιεργητικά σύνεργα.

· Την (07-10-2019), στο πλαίσιο συνεχιζόμενης αστυνομικής έρευνας, σχετικά με την υπόθεση ένοπλης ληστείας σε τραπεζικό υποκατάστημα στην Πάργα Πρέβεζας, ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή και ενός 33χρονου αλλοδαπού, ο οποίος διευκόλυνε τη μετάβαση των δύο φυσικών αυτουργών στο χώρο διάπραξης της ληστείας καθώς και τη διαφυγή τους.

· Την (10-09-2019), συνελήφθη στο Κεφαλόβρυσο Ιωαννίνων 43χρονος ημεδαπός, ο οποίος μετέφερε με αυτοκίνητο (73) κιλά και (800) γραμμάρια κάνναβης.

· Την (10-09-2019), συνελήφθη στην Πρέβεζα 63χρονος ημεδαπός, ο οποίος προέβαινε στην παράνομη γόμωση κυνηγετικών φυσιγγίων με σκοπό την εμπορία. Σε αποθηκευτικό χώρο ιδιοκτησίας του κατασχέθηκαν (2) μηχανές γόμωσης και πλήρωσης φυσιγγίων, πυρίτιδα βάρους (1.688) γραμμαρίων, (4.000) κενά φυσίγγια και (5.000) συγκεντρωτήρες.

· Την (10-09-2019), συνελήφθησαν στα Ιωάννινα δύο ημεδαποί, ηλικίας 24 και 25 ετών, οι οποίοι εξαπάτησαν δύο ιδιοκτήτες καταστημάτων στα Ιωάννινα, όπου στα πλαίσια εμπορικών συναλλαγών τους παρέδωσαν πλαστές τραπεζικές επιταγές.

· Την (11-09-2019), εξιχνιάστηκαν τέσσερις υποθέσεις διαρρήξεων – κλοπών κατοικιών στη Φασκομηλιά Θεσπρωτίας και ταυτοποιήθηκαν ως δράστες δύο αλλοδαποί, ηλικίας 30 και 26 ετών.

· Την (13-09-2019), στην Ελεούσα Ιωαννίνων, εντοπίστηκε σχεδόν ένας τόνος κάνναβης, σε όχημα που οδηγούσε 30χρονος αλλοδαπός, ο οποίος και συνελήφθη. Ειδικότερα, ο δράστης μετέφερε με κλεμμένο φορτηγό αυτοκίνητο, που έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, -951- κιλά και -650- γραμμάρια κάνναβης, τα οποία και κατασχέθηκαν.

· Την (13-09-2019), συνελήφθησαν στα Ιωάννινα δύο αλλοδαποί, οι οποίοι αφαίρεσαν με τη χρήση σωματικής βίας από 25χρονο ομοεθνή του, ένα κινητό τηλέφωνο, προκαλώντας του σωματικές βλάβες.

· Συνελήφθησαν συνολικά 11 άτομα, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα, για διάφορα ποινικά αδικήματα (σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ληστεία, διακεκριμένες κλοπές, ναρκωτικά, απάτη και παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών).

Read More »
441 συλλήψεις τον Σεπτέμβριο στην Ήπειρο 441 συλλήψεις τον Σεπτέμβριο στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 09, 2019 Rating: 5

Για την «Κλιματική αλλαγή» - Γράφει ο Παύλος Αλεξίου

Τετάρτη, Οκτωβρίου 09, 2019
Για την «Κλιματική αλλαγή» - Γράφει ο Παύλος Αλεξίου 
 
 

Ανταγωνισμοί και υποκριτικό ενδιαφέρον αυτών που είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή του ανθρώπου και του περιβάλλοντος

Γράφει ο Παύλος Αλεξίου«Ας το πούμε ξεκάθαρα: Η ρίζα του προβλήματος είναι ο καπιταλισμός... Το πρόβλημα βρίσκεται στο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, στην ιδιοκτησία των φυσικών πηγών και την άνιση κατανομή του πλούτου… Τα πάντα δύνανται να εμπορευματοποιηθούν αν πρόκειται να αποφέρουν μεγαλύτερα κέρδη… Ο πλανήτης ελέγχεται από μια παγκόσμια ολιγαρχία, μια χούφτα δισεκατομμυριούχους… Είναι άδικο, ανήθικο και απαράδεκτο το ότι 26 άνθρωποι έχουν στα χέρια τους τόσο πλούτο όσο 3,8 δισεκατομμύρια...»

(Από την τοποθέτηση του Έβο Μοράλες, Προέδρου του Ισημερινού

στην 74η Σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή»)Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την κλιματική αλλαγή και για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Μάλιστα η «αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», αποτέλεσε και θέμα της 74ης Συνόδου του ΟΗΕ, ενώ την Παρασκευή 27/9 έγιναν κινητοποιήσεις, με επίκεντρο την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, ανάμεσά τους, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, με μαθητικές συγκεντρώσεις, στο πλαίσιο της λεγόμενης «Global Climate Strike» με αιχμή την «περιβαλλοντική κρίση», κάτω από τον τίτλο «Παρασκευή για το μέλλον».

Το ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή και πρόβλημα με την καταστροφή του περιβάλλοντος είναι γεγονός, το ζήτημα είναι ποιος είναι υπαίτιος γι αυτό και ποιος υφίσταται τις συνέπειές του. Ακόμη και η έκθεση της «Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή» που παρουσιάστηκε στη Σύνοδο αυτή, αναφέρεται στη «γοργή τήξη των πάγων, αύξηση της θερμοκρασίας και της στάθμης των υδάτων και των θαλασσών που το νερό τους θα γίνεται πιο όξινο και λιγότερο φιλόξενο για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα».

Βέβαια πίσω από τις κινητοποιήσεις αυτές, με τα γενικόλογα «άχρωμα και άοσμα» συνθήματα «σταματήστε την κλιματική αλλαγή», «σώζουμε τον πλανήτη μας, σώζουμε το μέλλον μας», βρίσκονται ΜΚΟ (WWF, Green Peace κλπ.) και διάφορες συνδικαλιστικές οργανώσεις, εκκλησίες, αλλά και το επίσημο κράτος, ιδιαίτερα μέσα από τα σχολεία. Όλο αυτό το «κίνημα για το κλίμα», που παρουσιάζεται ως αυθόρμητο ξέσπασμα, συνδέεται άμεσα με ισχυρά μονοπώλια, ιδρύματα πολυεθνικών κολοσσών αλλά και με κυβερνήσεις, κόμματα και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της «πράσινης οικονομίας», αναζητώντας κερδοφόρο διέξοδο για συσσωρευμένα κεφάλαια, ανταγωνιστικά προς τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας. Γίνεται μάλιστα στο φόντο της όξυνσης του ανταγωνισμού για το μοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής ανάμεσα σε μονοπωλιακές ομάδες (ενδοχώρια) και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (παγκόσμια).Υποσχέσεις για λύσεις από τους υπαίτιους

Μάλιστα και στην 74η Σύνοδο του ΟΗΕ, όπως με την Συμφωνία του Κιότο αρχικά και με την Συμφωνία των Παρισίων μεταγενέστερα, δόθηκαν ανέξοδες υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις για μελλοντικά μέτρα, με στόχο τη μείωση των αερίων που εντείνουν την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη και καταβλήθηκαν προσπάθειες μεγάλων μονοπωλίων που ευθύνονται για την καταστροφή του περιβάλλοντος να προβληθούν ως εκείνοι που θα φέρουν τις «πράσινες λύσεις».

Στη Σύνοδο αυτή αξιωματούχοι από 77 χώρες - από τις οποίες ωστόσο απουσιάζουν οι ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ινδία και Ιαπωνία - διαβεβαίωσαν πως θα πάρουν μέτρα έως το 2050 τα οποία θα μειώσουν την εξάρτησή τους από την παραγωγή ενέργειας με βάση τον άνθρακα. Άλλες 70 χώρες υποσχέθηκαν να πάρουν μέτρα «ουδετερότητας».

Καθόλου τυχαία δεν ήταν η απουσία - παρουσία του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ως θεατή και μόνον στην Σύνοδο για 14 λεπτά, χωρίς να κάνει παρέμβαση. Φαίνεται ότι γι΄ αυτόν ισχύει ότι «δεν υπάρχει καμία κλιματική αλλαγή», όπως άλλωστε ισχυρίζονται αντίθετες απόψεις που εκφράζουν το λόμπυ των ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ. Η αποχώρηση του Τραμπ από τη συμφωνία των Παρισίων ήρθε ακριβώς γιατί το λόμπυ αυτό ήθελε να αποδεσμευτεί από τον «πράσινο χαλκά». Η ίδια η συμφωνία του Παρισιού ήταν αποτύπωση της πρόσκαιρης κυριαρχίας συγκεκριμένων τάσεων του μονοπωλιακού κεφαλαίου, εκφράζοντας δυο ηγεμονικές φιλοδοξίες: της «πράσινης φράξιας» του αμερικάνικου κεφαλαίου, (όπως αυτή εκφράστηκε αρχικά από τον Νομπελίστα της Ειρήνης για τον ακτιβισμό και την κλιματική αλλαγή (!) Αμερικανό Αντιπρόεδρο Αλ Γκορ και τον Πρόεδρο Ομπάμα), ενάντια στους ντόπιους ανταγωνιστές της συμβατικής βιομηχανίας εντός ΗΠΑ και τις επιδιώξεις της ΕΕ - και της Γαλλίας ειδικότερα, να γίνουν ρυθμιστές επιβολής κανόνων παγκόσμια.

Έτσι προέκυψε και το νέο «χρυσωρυχείο» της «πράσινης οικονομίας», ως διέξοδος για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, σε μια περίοδο μάλιστα που η καπιταλιστική ανάπτυξη ήταν αναιμική και σε κρίση και το «χρηματιστήριο ρύπων», με το οποίο η μόλυνση και η καταστροφή τάχα θα μπορούσαν να αγοράζονται και να πωλούνται σε βάρος πάντα των υπανάπτυκτων χωρών.

Και στην 74η Σύνοδο του ΟΗΕ δόθηκε αυτή η μάχη, με την υπερπροβολή και την εργαλειοποίηση από τους Ευρωπαίους και τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν της 17χρονης Σουηδέζας ακτιβίστριας Γκρέτα Θάνμπεργκ.

Οι στόχοι της ΕΕ, όπως αυτοί εκφράζονται με το «European Green New Deal», την «πράσινη» δηλαδή «μπίζνα», δεν έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά με το πως θα βρουν κερδοφόρο διέξοδο τα ευρωπαϊκά κεφάλαια στα πλαίσια του διεθνούς καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, στους τομείς της ενέργειας και των ΑΠΕ, της διαχείρισης των απορριμμάτων, των μεταφορών, της πρωτογενούς παραγωγής, της ενεργειακής εξοικονόμησης των κτιρίων κλπ.

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ήταν ξεκάθαρη ως προς τις προθέσεις της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα, εκφράζοντας την πρόθεση της ΕΕ να «ξεκλειδώσει» ποσά που ξεπερνούν τα 1,1 τρισ. ευρώ για να κατευθυνθούν σε «φιλοπεριβαλλοντικού» χαρακτήρα επενδύσεις μέσα στην επόμενη δεκαετία.«Πράσινος» … και ο Μητσοτάκης

Στην παρέμβασή στη Γ. Σ. του ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στην περσινή πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι, εκτιμώντας τελικά ότι ήταν άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, προκαλώντας του πανηγυρισμούς των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έκαναν λόγο για «αλλαγή θέσης» και για «δικαίωση» της τότε κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ανακοινώσει «φιλόδοξη εθνική στρατηγική για την Ενέργεια και το κλίμα», προανήγγειλε κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028 και απαγόρευση πλαστικών μίας χρήσης από το 2021, «απεξάρτηση από τον άνθρακα» και αξιοποίηση των «ήπιων» μορφών ενέργειας, με στόχο το μερίδιο των ΑΠΕ στο σύνολο της παραγόμενης ενέργειας μέχρι τα τέλη της επόμενης δεκαετίας να φτάσει στο 35%, αντί του 31% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, ανοίγοντας πεδίο δόξης λαμπρό στις «πράσινες πολυεθνικές».

Είχε περάσει νωρίτερα από το Βερολίνο, όπου συζήτησε με την Μέρκελ τα θέματα των ξένων επενδύσεων στο τομέα των ΑΠΕ (φωτοβαλταϊκά, αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικά) και άλλων «πράσινων» πολιτικών, της διαχείρισης απορριμμάτων, των ηλεκτρικών οχημάτων της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων, κλπ.

Ήδη εκπρόσωποι του κομπραδόρικου ελληνικού κεφαλαίου (του Ομίλου Κοπελούζου, των ΕΛΠΕ, της «Enel Green Power» και της «NOSTIRA) σε σχετικό Φόρουμ, ζήτησαν από την κυβέρνηση «βελτίωση του εθνικού χωροταξικού σχεδίου», ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα στα συμφέροντά τους, με υπέρβαση των όποιων αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών, με την λήψη σχετικών αποφάσεων όχι σε τοπικό αλλά σε κεντρικό επίπεδο, την άρση των περιορισμών σε περιοχές «Natura» κλπ.

Συμπερασματικά

Φαίνεται ότι οι συμφωνίες για την κλιματική αλλαγή είναι ιμπεριαλιστικά παζάρια, που αποτυπώνουν διεθνείς και εσωτερικούς συσχετισμούς ισχύος και που αξιοποιούν την ευαισθησία και την αγωνία όλης της ανθρωπότητας για να βελτιώσουν τη θέση τους στην αγορά και να πετάξουν έξω τους ανταγωνιστές τους. Βέβαια οι Συμφωνίες αυτές, που γίνονται κάτω και από την πίεση του λαϊκού κινήματος έχουν μια σχετική σημασία, γιατί η αποδέσμευση των ΗΠΑ από μια έστω τυπική συμφωνία μείωσης των ρύπων, θα οδηγήσει παγκόσμια σε έναν παροξυσμό του ανταγωνισμού, με την αποδέσμευση των πιο αντιδραστικών τάσεων του κεφαλαίου, με νέες τραυματικές συνέπειες για τον βαριά πληγωμένο πλανήτη.

Η «κλιματική αλλαγή» και η καταστροφή του περιβάλλοντος δεν είναι ένα «ουδέτερο», «επιστημονικό ζήτημα», αν και αποδεικνύεται επιστημονικά, αλλά ένα πολιτικό ζήτημα με ταξικό πρόσημο. Υπεύθυνος για την κλιματική αλλαγή είναι ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής, που υποτάσσει τα πάντα στο νόμο του κέρδους, που καθημερινά βιάζει το περιβάλλον και τον άνθρωπο, μολύνοντας όλη τη Γη, από το υπέδαφος μέχρι την ατμόσφαιρα.

Είναι ποτέ δυνατόν αυτοί που ασελγούν και εγκληματούν σε βάρος της φύσης, να συμφωνήσουν για να περιοριστεί η κυριαρχία και η κερδοφορία τους; Είναι δυνατόν αυτοί που προκαλούν πολέμους και σφαγές, αυτοί που έχουν στήσει τεράστια πυρηνικά οπλοστάσια να ενδιαφερθούν για την άνοδο της θερμοκρασίας της γης κατά ένα ή δύο βαθμούς;

Άλλωστε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής τις γεύονται φτωχές και υπανάπτυκτες χώρες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που κατοικούν σε υποβαθμισμένες περιοχές, ευπρόσβλητοι σε φυσικές καταστροφές, υποσιτιζόμενοι ή τρεφόμενοι με φθηνές τροφές, χωρίς στοιχειώδη αγαθά και δικαιώματα, ενώ οι κεφαλαιοκράτες ζουν στις καλύτερες περιοχές, διάγοντας βίο τρυφηλό.

Η πρόσφατη π.χ. περιβαλλοντική καταστροφή στον Αμαζόνιο, παρά τις περί αντιθέτου αναφορές του Μπολσονάρο, είναι αποτέλεσμα αυτής της επιδρομής μεγάλων καπιταλιστικών αγροτοβιομηχανικών επιχειρήσεων, εξορυκτικών δραστηριοτήτων, ομίλων ξυλείας, καθώς και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που τις χρηματοδοτούν.

Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία η αγωνία και η ευαισθησία για το περιβάλλον και το κλίμα, να μην αφεθεί να αξιοποιηθεί από τα πανίσχυρα «πράσινα» πλανητικά μονοπώλια και ιμπεριαλιστικά επιτελεία, στο πλαίσιο του άγριου ανταγωνισμού τους, αλλά το «οικολογικό» κίνημα να αποκτήσει πολιτικά χαρακτηριστικά και να συνδεθεί με το εργατικό-λαϊκό κίνημα ενάντια στην ιμπεριαλιστική-καπιταλιστική βαρβαρότητα, που γεννά τα φαινόμενα αυτά.

Read More »
Για την «Κλιματική αλλαγή» - Γράφει ο Παύλος Αλεξίου Για την «Κλιματική αλλαγή» - Γράφει ο Παύλος Αλεξίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 09, 2019 Rating: 5

Τοποθέτηση ποδηλατοστατών σε κοινόχρηστους χώρους και σχολικές μονάδες του Δήμου Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Οκτωβρίου 09, 2019
Τοποθέτηση ποδηλατοστατών σε κοινόχρηστους χώρους και σχολικές μονάδες του Δήμου Ηγουμενίτσας
 
 

Στο πλαίσιο της προώθησης της χρήσης του ποδηλάτου, ο Δήμος Ηγουμενίτσας προχώρησε σε προμήθεια και εγκατάσταση 44 ποδηλατοστατών σε κοινόχρηστους χώρους και σχολικές μονάδες του Δήμου.

Η επιλογή των θέσεων έγινε κατόπιν ανοιχτής διαβούλευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2019, όπου πολίτες υπέδειξαν τα σημεία για την τοποθέτησή τους.

Πρόκειται για μια ακόμη ανοιχτή συμμετοχική διαδικασία, η οποία συμβάλει στον στόχο της προαγωγής βιώσιμων, εναλλακτικών και συνεργατικών τρόπων μετακίνησης μέσα στην πόλη.

Read More »
Τοποθέτηση ποδηλατοστατών σε κοινόχρηστους χώρους και σχολικές μονάδες του Δήμου Ηγουμενίτσας Τοποθέτηση ποδηλατοστατών σε κοινόχρηστους χώρους και σχολικές μονάδες του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 09, 2019 Rating: 5

Συνάντηση Δημάρχου Ηγουμενίτσας με τον Υφυπουργό Αθλητισμού

Τετάρτη, Οκτωβρίου 09, 2019
Συνάντηση Δημάρχου Ηγουμενίτσας με τον Υφυπουργό Αθλητισμού 
 

Τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος. Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν οι προοπτικές ένταξης νέων έργων για την αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς και τη δημιουργία νέων αθλητικών υποδομών στον Δήμο Ηγουμενίτσας.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας αφού ευχαρίστησε τον Υφυπουργό για τη συνάντηση, δήλωσε ότι προσβλέπει στην καλή συνεργασία για την επίλυση των αναγκών και προβλημάτων που αφορούν στον αθλητισμό του Δήμου.

Read More »
Συνάντηση Δημάρχου Ηγουμενίτσας με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Συνάντηση Δημάρχου Ηγουμενίτσας με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 09, 2019 Rating: 5

Νεκρός 75χρονος που καταπλακώθηκε από το αυτοκίνητό του

Τετάρτη, Οκτωβρίου 09, 2019
Νεκρός 75χρονος που καταπλακώθηκε από το αυτοκίνητό του
 
 

Εχτές Τρίτη και ώρα 12:50 στη Μικρή Γότιστα Ιωαννίνων απεγκλωβίστηκε και ανασύρθηκε νεκρός 75χρονος άνδρας από κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μετσόβου, ύστερα από καταπλάκωσή του από το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητό του, έξω από αυλόπορτα οικοπέδου του.
 
Ενεργείται προανάκριση από το Αστυνομικό Τμήμα Μετσόβου για τη διερεύνηση των συνθηκών του θανάσιμου τραυματισμού του.

Read More »
Νεκρός 75χρονος που καταπλακώθηκε από το αυτοκίνητό του Νεκρός 75χρονος που καταπλακώθηκε από το αυτοκίνητό του Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 09, 2019 Rating: 5

Σελίδες