Ηγουμενίτσα: Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Λιόφατα

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2018
Πωλείται οικόπεδο 351 τ.μ. στην περιοχή Πούσι - Λιόφατα Ηγουμενίτσα, κοντά στο S/M LIDL.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 6987318081 και 2666041395Read More »
Ηγουμενίτσα: Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Λιόφατα Ηγουμενίτσα: Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Λιόφατα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Επαναλαμβανόμενες φθορές στις πινακίδες οδικής κυκλοφορίας

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2018

Οι υπηρεσίες του Δήμου Ηγουμενίτσας προ ολίγων μηνών καθάρισαν το σύνολο των πινακίδων οδικής κυκλοφορίας στις οδούς της Ηγουμενίτσας που είχαν καλυφθεί από αυτοκόλλητα, σπρέι και μαρκαδόρους.

Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά ασυνείδητοι συμπολίτες μας προχώρησαν σε φθορά τους, η οποία θέτει σε κίνδυνο τους οδηγούς, τους πεζούς, αλλά και τους ξένους που επισκέπτονται την πόλη μας.

Ο Δήμος προχώρησε σε έγγραφη καταγγελία προς την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας, προκειμένου να λάβει γνώση και να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.

Γραφείο Δημάρχου
Ηγουμενίτσας


Read More »
Ηγουμενίτσα: Επαναλαμβανόμενες φθορές στις πινακίδες οδικής κυκλοφορίας Ηγουμενίτσα: Επαναλαμβανόμενες φθορές στις πινακίδες οδικής κυκλοφορίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2018 Rating: 5

Φιλιάτι: Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την ανάπτυξη των Ορεινών Όγκων

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2018

Στις 23 Ιανουαρίου και ώρα 18:00:00 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Φιλιατών σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα παρουσία πολλών συμπολιτών μας, για την ανάπτυξη των Ορεινών Όγκων.

Στην εν λόγω ημερίδα, ο καθηγητής κ. Δημήτρης Καλιαμπάκος εκ μέρους του τμήματος μεταπτυχιακών σπουδών του ΕΜΠ παρουσίασε την δεκαπενταμελή επιστημονική ομάδα που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει τις αντίστοιχες μελέτες που απαιτούνται για την Ανάπτυξη των Ορεινών Όγκων του Δήμου μας.

Στην συνέχεια εισηγήθηκε τους τρόπους τις μορφές τις διαδικασίες το χρονοδιάγραμμα και την χρησιμότητα που θα προκύψει για τον τόπο μας από την αξιοποίηση των προτάσεων και των συμπερασμάτων που θα συμπεριλαμβάνονται στις μελέτες που θα συγγραφούν από την προαναφερόμενη επιστημονική ομάδα. Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας, πήραν το λόγο αρκετοί από τους συμπολίτες μας καθώς και εκπρόσωποι φορέων που παραβρέθηκαν στην εν λόγω ημερίδα και με βάση τις δικές τους τοποθετήσεις καθώς και τις ερωτήσεις που υπεβλήθησαν ακολούθησε ένας ουσιαστικώς διάλογος του οποίου η θετική συμβολή του, εκτιμούμε, ότι θα αναδειχτεί στο και στο περιεχόμενο των προς ολοκλήρως μελετών.

Η Δημοτική Αρχή με την ολοκλήρωση των επιστημονικών μελετών, θα πραγματοποιήσει ημερίδα στην οποία όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα και τις προτάσεις των μελετητών.


Read More »
Φιλιάτι: Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την ανάπτυξη των Ορεινών Όγκων Φιλιάτι: Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την ανάπτυξη των Ορεινών Όγκων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2018 Rating: 5

Έρευνες πετρελαίου: Διήμερο επιστημονικών απαντήσεων

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2018Οι αντιδράσεις των κατοίκων έφεραν την ενημέρωση.. 
Μέσα από δύο εκδηλώσεις στη Ζίτσα και το Ζαγόρι, αναλύθηκαν και παρουσιάστηκαν όλες οι παράμετροι, κυρίως οι επιστημονικές, που σχετίζονται με την έρευνα των υδρογονανθράκων στην Ήπειρο. Μία διαδικασία που μόλις ξεκίνησε και προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε μία πενταετία. Τότε θα ξέρουμε αν η Ήπειρος διαθέτει ορυκτό πλούτο, πόσο και που..

Επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων ανέλυσαν σημαντικά θέματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, τον υδροφόρο ορίζοντα, την σεισμικότητα και άλλα.

Αυτό που τονίστηκε από όλες τις πλευρές είναι ότι το ερευνητικό πρόγραμμα δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο για το περιβάλλον. Άλλωστε στο παρελθόν έγιναν και ολοκληρώθηκαν αντίστοιχα προγράμματα χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις και χωρίς να προκληθεί κανένα πρόβλημα.

Μια από τις πτυχές που φωτίστηκε στο πλαίσιο της ημερίδας για τις έρευνες υδρογονανθράκων που πραγματοποιήθηκε στα Άνω Πεδινά αφορούσε την πραγματική έκτασή της εντός του Δήμου Ζαγορίου.Όπως ανέφερε ο κ.Σπύρος Παπαγρηγορίου, επικεφαλής της εταιρείας Enveco, η οποία έχει εκπονήσει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καθώς και το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης για την γεωφυσική σεισμική έρευνα, η τελευταία δεν εισέρχεται στην τουριστική περιοχή του Ζαγορίου, καθώς αυτή δεν αποτελεί στόχο από γεωλογικής πλευράς.

Ο ίδιος εξήγησε ότι σε ένα σύνολο σεισμικών ερευνών 400 χλμ., στον Δήμο Ζαγορίου η έρευνα εισέρχεται κατά 15 χιλιόμετρα. Εξ αυτών, τα 8,5 χιλιόμετρα είναι φυσικής βλάστησης, τα 4 χλμ καλλιέργειες και τα 3 υπόλοιπα χλμ είναι λοιπές χρήσεις.

Η γεωφυσική έρευνα διέρχεται μεταξύ Κάτω Πεδινών και Ελαφότοπου, χωρίς να εισέρχεται στην τουριστική περιοχή του Ζαγορίου. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Παπαγεωργίου, η προηγούμενη έρευνα του 1997, είχε διεξαχθεί σε πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις σε σχέση με σήμερα.

Η δοκιμαστική περίοδος (test line) της έρευνας στην περιοχή της Ζίτσας ολοκληρώθηκε, ενώ η κοινοπραξία Repsol - Energean, απαντώντας στις καταγγελίες της Ομάδας των Πολιτών για τη διενέργεια εκρήξεων σε μικρότερη των αναφερόμενων στο Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης έκταση, επικαλέστηκε άρθρο κατά το οποίο στην συγκεκριμένη περίοδο δοκιμάζονται οι τεχνικές παράμετροι για τη διεξαγωγή της κατ' εξοχήν έρευνας. Σύμφωνα με την κοινοπραξία, οι δοκιμές αφορούσαν μία έκταση 500 μέτρων, έναντι των συνολικών 400 χλμ. της έρευνας.

Το διήμερο καταγράφηκαν οι αντιδράσεις των κατοίκων, αντιδράσεις που είτε έχουν ως αφετηρία την πολιτική θεώρηση της έρευνας και της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην χώρα είτε τις πραγματικές περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πάντως δεσμεύτηκε για έρευνες υπό τον αυστηρό δημόσιο έλεγχο και με τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών.


 
Read More »
Έρευνες πετρελαίου: Διήμερο επιστημονικών απαντήσεων Έρευνες πετρελαίου: Διήμερο επιστημονικών απαντήσεων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2018 Rating: 5

ΠΡΟΣΟΧΗ: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Πέμπτη σε περιοχή του Δήμου Σουλίου

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2018
 


Αγαπητοί μας πελάτες,

H ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία των δικτύων και εγκαταστάσεων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας.

Για το λόγο αυτό προγραμματίζει και υλοποιεί καθημερινά έργα συντήρησης, ενίσχυσης ή αναβάθμισης δικτύων, τα οποία απαιτούν προσωρινές διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Προκειμένου να προγραμματίσετε τις εργασίες σας και να ελαχιστοποιηθεί η όχλησή σας, στον ακόλουθο πίνακα, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις περιοχές και τις ώρες προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης.Ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη συντομότερη επανηλεκτροδότηση, εντούτοις, επιβάλλεται μεγάλη προσοχή, θεωρώντας ότι σε όλη την προγραμματισμένη διάρκεια διακοπής, οι αγωγοί είναι υπό τάση!
Read More »
ΠΡΟΣΟΧΗ: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Πέμπτη σε περιοχή του Δήμου Σουλίου ΠΡΟΣΟΧΗ: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Πέμπτη σε περιοχή του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2018 Rating: 5

Ενημερωτικό Δελτίο του Μ-Λ ΚΚΕ: Για το ζήτημα της έρευνας υδρογονανθράκων στην Ήπειρο

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2018Η προωθούμενη έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ηπείρου έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό κράτος στις πολυεθνικές «Energean Oil & Gas-Ενεργειακή Αιγαίου ΑΕ» και «Petra Petroleum INC» (αμερικανοευρωπαϊκών κυρίως συμφερόντων, με δράση στην Ανατολική Μεσόγειο, Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτο, Μαυροβούνιο) και αυτές στην συνέχεια παραχώρησαν το 60% των δικαιωμάτων μαζί και την διαχείριση στην ισπανική πολυεθνική Repsol, η οποία ανέθεσε τις εργασίες σε ιταλό υπεργολάβο. Είναι αναπόφευκτη η σκέψη ότι πρόκειται για ένα ακόμη ξεπούλημα μέσα στην λογική των μνημονίων. Και τα ισπανικά και τα ιταλικά συμφέροντα έπρεπε κάπως να ικανοποιηθούν με μερτικό στη λεία.

Η διαδικασία κινήθηκε, με ουσιαστική άγνοια των κατοίκων, χωρίς να έχει προηγηθεί σε αρχικό στάδιο και πριν από την εκπόνηση της οποιασδήποτε μελέτης, καμία ουσιαστική ενημέρωση - διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, για μια τόσης μεγάλης σημασίας δραστηριό-τητα, όπως επιβάλλουν ακόμη και αυτοί οι διεθνείς κανονισμοί, εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΠΜΕ) και στη συνέχεια κυρώθηκε με νόμο η όλη συμφωνία.

Το Υπουργείο, η ΣΠΜΕ και η Εταιρεία δεν εξετάζουν καθόλου σε αυτή τη φάση και δεν απαντούν συγκεκριμένα στα βάσιμα και κρίσιμα ερωτήματα για τις πολύ περισσότερο σημαντικές επιπτώσεις από την δεύτερη παραγωγική φάση, σε περίπτωση επιτυχούς έκβασης της έρευνας.

Με την εμφάνιση της εταιρείας και του υπεργολάβου στην περιοχή, άρχισε η τοπική κοινωνία να αντιλαμβάνεται τις διαστάσεις της δραστηριότητας. Φυσικά η ενημέρωση ακόμη πάσχει μιας και αφέθηκε αρχικά στους πολίτες να αναζητήσουν την άλλη άποψη και η κάθε είδους διοίκηση αρκέστηκε στην προβολή της μονόπλευρης ενημέρωσης της εταιρείας.

Αυτή η κατάσταση ήδη έχει προκαλέσει την ανησυχία, την αναστάτωση και τις εύλογες αντιδράσεις των κατοίκων. Τα προβλήματα είναι πολλά, μεγάλης επίπτωσης και άγνωστης αντιμετώπισης για το περιβάλλον, για την ζωή των κατοίκων και για την τοπική οικονομία.
Η αποψίλωση περίπου 400 στρεμμάτων δασικής έκτασης, οι περίπου 11.500 γεωτρήσεις-εκρήξεις ανά 50μ, σε μήκος 575,5 χλμ., με την διάνοιξη δρόμων, με τα 220 ελικοδρόμια κλπ. (στο μέγιστο του νομού Ιωαννίνων και σε μεγάλο μέρος του νομού Θεσπρωτίας, στις περιοχές Δωδώνης, Ζίτσας, Ζαγορίου, Πωγωνίου, Κόνιτσας, Σουλίου, Ηγουμενίτσας, Φιλιατών, μέσα στο Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου, στα όρη της Παραμυθιάς, στα Στενά και το Δέλτα του ποταμού Καλαμά αλλά και του Αχέροντα), η όχληση της άγριας ζωής στην φάση των γεωφυσικών ερευνών, αλλά πολύ περισσότερο στη συνέχεια, σε περίπτωση επιτυχούς έκβασης της έρευνας, η ατμοσφαιρική και εδαφική ρύπανση, ο κίνδυνος ατυχήματος μεγάλης έκτασης στις παραγωγικές γεωτρήσεις κυρίως, σε συσχετισμό με την σεισμικότητα της περιοχής καθώς και η ρύπανση των υδάτινων οικοσυστημάτων στις γεωτρήσεις και κατά μήκος των αγωγών και η επιβάρυνση του λιμένα εξαγωγής, με εγκαταστάσεις αποθήκευσης, επεξεργασίας και φόρτωσης, είναι θέματα που καθιστούν την δραστηριότητα εξαιρετικά επικίνδυνη.Φυσικά το μέγα ερώτημα που απασχολεί άμεσα την τοπική κοινωνία είναι πως μπορεί αυτή η δραστηριότητα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων να είναι συμβατή με την πρωτογενή παραγωγή (κτηνοτροφία, αμπελουργία, μελισσοκομία, ιχθυοκαλλιέργειες κλπ), με τα ποιοτικά και επώνυμα προϊόντα της Ηπείρου καθώς και τον τουριστικό χαρακτήρα της, με τα ιδιαίτερα φημισμένα οικολογικά του χαρακτηριστικά.

Γενική είναι και η απορία πολλών πως οδηγείται η κυβέρνηση στην προώθηση μιας δραστηριότητας που έρχεται σε αντίθεση με τις δικές της δεσμεύσεις για δράση εναντίον της κλιματικής αλλαγής, όταν μάλιστα η Διεθνής Τράπεζα δηλώνει (;) ότι από το 2019 δεν θα χρηματοδοτεί πλέον δραστηριότητες υδρογονανθράκων.

Πέραν αυτής την ίδια περίοδο υπογράφονται απανωτά πρωτόκολλα προώθησης των διαμετακομιστικών αγωγών Φυσικού Αερίου (Φ. Α.) που καταλήγουν στην Θεσπρωτία (ITGI, κοιτάσματα Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου), με κατεύθυνση την Ιταλία, ενώ πρόσφατη είναι και η πρωθυπουργική εξαγγελία στα Γιάννενα για την μεταφορά μέσω θαλάσσης, με δεξαμενές στην Ηγουμενίτσα, υγροποιημένου (LNG) αερίου, για την τροφοδοσία των πόλεων της Ηπείρου, με ορατούς τους κινδύνους για τα Θεσπρωτικά παράλια και το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, με την συσσώρευση τόσων πολλών και ρυπογόνων δραστηριοτήτων σε αυτό.


Ταυτόχρονα όμως τίθενται και σοβαρά πολιτικά ζητήματα που πρέπει να συνυπολογιστούν.

Προκύπτει αβίαστα ότι η εξόρυξη υδρογονανθράκων αλλά και φυσικού αερίου στην Ήπειρο στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου (Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο) είναι αντικείμενο του σκληρού ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστών για τον έλεγχο των πηγών και των αγωγών μεταφοράς ενέργειας, με προεξάρχοντα το ρόλο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού που φαίνεται ότι θέλει να ανακόψει την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης από την Ρωσία. Μάλιστα φαίνεται ότι η δράση του αυξάνεται μετά την επίσκεψη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον που «τα έδωσε όλα» στους Αμερικάνους, ευελπιστώντας σε ένα νέο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Στα πλαίσια αυτά η κυβέρνηση προέκρινε και την υλοποίηση του Πλωτού Σταθμού Υγροποιημένου Αερίου στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (που μαζί με αυτό της Ηγουμενίτσας είναι για ιδιωτικοποίηση), για την τροφοδοσία των Βαλκανίων, που θα δέχονται και αμερικάνικο σχιστολιθικό αέριο.

Μάλιστα αυτές οι κινήσεις στο ενεργειακό παιγνίδι συνδυάζονται και επηρεάζονται από τις σοβαρές γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και στη Μέση Ανατολή, με την αναβαθμισμένη παρουσία της Ρωσίας, τις νέες συμμαχίες της με Ιράν, Συρία, Τουρκία και την όξυνση των σχέσεων της τελευταίας με ΗΠΑ-ΕΕ, την προσπάθεια των ΗΠΑ-ΕΕ να λύσουν το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και των προηγούμενων, που οδηγεί στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας στα ξένα και στα ντόπια αρπακτικά για την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών συγκροτημάτων καθώς και το γεγονός ότι οι πηγές και οι δρόμοι των αγωγών ενέργειας είναι βαμμένοι με το αίμα των λαών, είναι βέβαιο ότι μια τέτοια δραστηριότητα, με τον τρόπο που υλοποιείται, δεν έρχεται να εξυπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα, πολύ δε περισσότερο θα δημιουργήσει προβλήματα στο περιβάλλον, στην υγεία, στις δραστηριότητες και γενικότερα στη ζωή των κατοίκων της περιοχής, θα αυξήσει την εξάρτηση της χώρας και τους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής.

Πέραν της εξάντλησης των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας στο βωμό της ασύδοτης κερδοσκοπίας των ξένων μονοπωλιακών ομίλων, ούτε φθηνότερα θα είναι τα καύσιμα για το λαό μας, όπως φάνηκε από το εξόρυξη πετρελαίου στην Θάσο, που λυμαίνονται οι ίδιες εταιρείες.
Φαίνεται ότι το ψευδεπίγραφο κυβερνητικό αφήγημα για «δίκαιη ανάπτυξη» σημαίνει μεγαλύτερο ξεπούλημα, βάθεμα της υποτέλειας και της εξάρτησης, μεγαλύτερη φτώχεια και υποβάθμιση της ζωής μας και καταστροφή του περιβάλλοντος.
Βασική προϋπόθεση για να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, είναι να σπάσουν τα δεσμά της εξάρτησης της χώρας από τους ξένους δυνάστες και να μπει μπροστά το συλλογικό συμφέρον του λαού και των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση, βλέποντας τις ογκούμενες αντιδράσεις των κατοίκων, με τον υπουργό Ανάπτυξης Σταθάκη, στάθηκε στο πλευρό των εταιρειών ανακοινώνοντας ότι οι έρευνες θα γίνουν, κάλεσε σε σύσκεψη τους ηπειρώτες βουλευτές της, για να βγουν και να καθησυχάσουν τους κατοίκους και απέστειλε κουστωδία κυβερνητικών υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων και επιστημόνων για να συμμετάσχουν σε ημερίδες, που κάτω από την πίεση των κατοίκων αναγκάστηκαν να διοργανώσουν οι Δήμοι Ζίτσας, Ζαγορίου και Πωγωνίου.

Για όλους αυτούς τους λόγους έχουν δίκιο οι κάτοικοι που ανησυχούν, διαμαρτύρονται, αντιδρούν και ζητούν να σταματήσει η δραστηριότητα αυτή και οι σύντροφοί μας και οι Κομ. Οργ. Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας του Μ - Λ ΚΚΕ βρίσκονται στο πλευρό τους.

Λαμβάνοντας υπόψη μας τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων στις Σκουριές της Χαλκιδικής, έχοντας απέναντί μας ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και μια υποτελή σε αυτά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αλλά και την ΝΔ, θεωρούμε ότι ο αγώνας θα είναι δύσκολος, σκληρός και παρατεταμένος, για αυτό πρέπει να οργανωθεί σωστά, με περιοδείες-ενημερώσεις, να φτάσει και στο τελευταίο χωριό, να είναι μαζικός, λαϊκός και ενωτικός, μέσα από Επιτροπές αγώνα, μέσα από τους Συλλόγους, τα σωματεία και τους επαγγελματικούς φορείς, να ζητηθεί από τα Δημοτικά Συμβούλια και το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρουν σχετικές αποφάσεις ή να ανακαλέσουν τις αποφάσεις που έλαβαν ώστε να μην δοθούν δημοτικοί ή ιδιωτικοί χώροι για έρευνα.


Read More »
Ενημερωτικό Δελτίο του Μ-Λ ΚΚΕ: Για το ζήτημα της έρευνας υδρογονανθράκων στην Ήπειρο Ενημερωτικό Δελτίο του Μ-Λ ΚΚΕ: Για το ζήτημα της έρευνας υδρογονανθράκων στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2018 Rating: 5

Συνελήφθη 55χρονος με 1,5 κιλά κάνναβης, κρυμμένα σε βαρέλια

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2018


Συνελήφθη, χθες (23-01-2018) το μεσημέρι σε χωριό του Δήμου Πάργας Πρέβεζας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης & Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ένας 55χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, ο 55χρονος κατείχε στο σπίτι του καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο, κρυμμένες μέσα σε πλαστικά βαρέλια, έξι συσκευασίες που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (1.446) γραμμαρίων.

Η παραπάνω ποσότητα ναρκωτικών κατασχέθηκε.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Πρέβεζας.


Read More »
Συνελήφθη 55χρονος με 1,5 κιλά κάνναβης, κρυμμένα σε βαρέλια Συνελήφθη 55χρονος με 1,5 κιλά κάνναβης, κρυμμένα σε βαρέλια Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2018 Rating: 5

Σύλληψη 57χρονου στην Πέρδικα για παράνομη οπλοκατοχή

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2018

Συνελήφθη, προχθές (22-01-2018) το μεσημέρι στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ένας 57χρονος ημεδαπός, διότι μετά από έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι κατείχε παράνομα:

· κυνηγετικό όπλο, για το οποίο στερούνταν άδειας κατοχής,

· πυρίτιδα, βάρους (365) γραμμαρίων και βραδύκαυστο φιτίλι.


Read More »
Σύλληψη 57χρονου στην Πέρδικα για παράνομη οπλοκατοχή Σύλληψη 57χρονου στην Πέρδικα για παράνομη οπλοκατοχή Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2018 Rating: 5

Σκληρή ανακοίνωση - απάντηση της αντιπολίτευσης του Δήμου Φιλιατών

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2018

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Συνδημότισσες-Συνδημότες

Τις τελευταίες μέρες διαχέεται πακτωλός παραπληροφόρησης-λάσπης-ψεύδους κατά της παράταξης μας ,από την σημερινή δημοτική αρχή , συνεπικουρούμενη βέβαια από «ημέτερες φυλλάδες» γνωστών και μη εξαιρετέων εκδοτών , σχετικά με αποφάσεις που πάρθηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φιλιατών.

Συγκεκριμένα:

α.Η νυν δημοτική αρχή πήρε απόφαση ,κατά πλειοψηφία βέβαια, αφού μειοψήφησε η παράταξη μας να μειώσει τα δημοτικά τέλη κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, όταν λίγους μήνες πριν τα αύξησε κατά 220%.

Β.Επίσης δεν μείωσε καθόλου τα τέλη ύδρευσης τα οποία και αυτά τα αύξησε λίγους μήνες

πρίν 60%.

Οι αριθμοί βέβαια είναι αμείλικτοι, όσο και αν θέλουν να εμφανίσουν σαν επιτυχία την «δήθεν μείωση τελών».

Απαντάμε λοιπόν προς τους άκρατους λαΪκιστές και ενημερώνουμε ταυτόχρονα τους δημότες μας, προς αποκατάσταση της αλήθειας, με τα εξής:

Ναι η παράταξη μας μειοψήφησε στην α. περίπτωση γιατί θεωρούμε ότι είναι κοροΪδία και εμπαιγμός να μειώνεις κατά 50% τα δημοτικά τέλη, όταν πέρυσι είχες αυξήσει αυτά κατά 220%.!!!.Αντιπροτείναμε λοιπόν η μείωση να είναι τέτοια η οποία θα επανέφερε τα τέλη στις τιμές που ήταν το 2015.Δεν έγινε δεκτή βέβαια η πρόταση μας από την πλειοψηφία της Δημοτικής αρχής.Για την β. περίπτωση, όσον αφορά βέβαια τα τέλη ύδρευσης το «καπέλο» του 60%, αυτό παραμένει.

Η δικαιολογία βέβαια της δημοτικής αρχής, ότι ήταν αναγκασμένη να προβεί σε αυτές τις αυξήσεις, για να εξοφλήσει χρέη προς την ΔΕΗ, που κληρονόμησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, δεν ευσταθούν καθώς το 80% περίπου των χρεών αυτών, εξοφλήθηκαν με έκτακτη χρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση (Υπουργείο Εσωτερικών),μέσω του προγράμματος έκτακτης επιχορήγησης προς όλους τους δήμους, για εξόφληση διάφορων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ας σταματήσει λοιπόν η δημοτική αρχή την παραπληροφόρηση ,την συκοφαντία ,τα ψεύδη και τη λάσπη που εκτοξεύει είτε μέσω τοπικών τηλεοπτικών σταθμών με « στημένες συνεντεύξεις» και προκαθορισμένες ερωτήσεις –απαντήσεις είτε απευθυνόμενη σε «ημέτερο» ακροατήριο ,σε διάφορα «ημέτερα» στέκια.

Και δυό λόγια για τελευταία φορά για τον μεγαλοεκδότη-τοπικό καναλάρχη:

Γιατί δεν προσήλθε ούτε μια φορά, όχι μόνο στην συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δημοτ. Συμβουλίου, αλλά και στις άλλες συνεδριάσεις για να κάνει σχετικό ρεπορτάζ;

Βέβαια θα απαντήσει κάποιος , μα πώς να έλθει ο άνθρωπος αφού κάθε τόσο είναι «απασχολημένος» με την δικαιοσύνη ως, κατηγορούμενος βέβαια , για «άψογη εκτέλεση καθηκόντων» ως πάλαι ποτέ κραταιός Δήμαρχος και ως «αντικειμενικός»δημοσιογράφος.

Υ.Γ
Αλήθεια τι έγινε με τα λασπόλουτρα Σαγιάδας πώς και πότε θα λειτουργήσουν;
Ας μας ενημερώσει τουλάχιστον ο «πάλαι ποτέ κραταιός» με ποια άδεια τα λειτουργούσε
τότε για να τα «λειτουργήσουμε και τώρα» καθώς από την συγκεκριμένη «συγκλονιστική»
συνέντευξη του τηλεοπτικού του σταθμού κανείς δεν κατάλαβε τίποτε ούτε ακόμη και οι συμμετέχοντες σε αυτή.

Ούτε βέβαια ειπώθηκε κάτι για το περιβόητο δάνειο ύψους 700.000.00 ευρώ, που έλαβε ο πρώην Δήμος Σαγιάδας, με υποθήκη μάλιστα την ΣΑΤΑ του Δήμου,τις τελευταίες μάλιστα μέρες λειτουργίας του ως ανεξάρτητος Δήμος, δάνειο το οποίο θα το πληρώνουμε έως το 2032.!!!

Συνδημότισσες-συνδημότες: Η παράταξη μας θα είναι πάντα εδώ υπεύθυνα και μόνο με αλήθειες και στοιχεία να ασκεί τα καθήκοντα της , όπως άλλωστε επιβάλλεται από τους θεσμούς , ενημερώνοντας σας και υπερασπιζόμενοι πάντα τα δίκαια όλων των δημοτών.

Έπεται συνέχεια…

Για την Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι:
Παππάς Μηνάς Στεργίου Παναγιώτης
Βλάχος Παρασκευάς Λένης Φίλιππος
Μπότος Σπύρος Φερεντίνος Σπύρος
Μπεράτης Γεώργιος Κολιομίχος Σπύρος


Read More »
Σκληρή ανακοίνωση - απάντηση της αντιπολίτευσης του Δήμου Φιλιατών  Σκληρή ανακοίνωση - απάντηση της αντιπολίτευσης του Δήμου Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2018 Rating: 5

Ζητείται κτηνίατρος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Θεσπρωτίας - Πρέβεζας

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2018

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Θεσπρωτίας - Πρέβεζας «ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ» 

Αναζητά νέο δυναμικό και συνεργάσιμο στέλεχος για την κάλυψη της παρακάτω θέσης με έδρα την Ηγουμενίτσα Ν. Θεσπρωτίας

ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
Απόφοιτος Κτηνιατρικής ΑΕΙ
Εμπειρία στην πώληση κτηνιατρικών φαρμάκων
Εμπειρία στην αντιμετώπιση ασθενειών
Εμπειρία σε Συστήματα Πιστοποίησης
Καλή γνώση χειρισμού H/Y

Επιθυμητά προσόντα
  • Καλή γνώση Αγγλικής γλώσσας
  • Προϋπηρεσία σε ανάλογο περιβάλλον (κατά προτίμηση ως κτηνίατρος εκτροφής)
  • Δίπλωμα αυτοκινήτου

Παρακαλούμε να στείλετε το βιογραφικό σας σημείωμα έως την 15.02.2018 αναφέροντας τη θέση μέσω e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
hrvac@hotmail.gr

Όλες οι αιτήσεις θεωρούνται απόλυτα εμπιστευτικές.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2665024071


Read More »
Ζητείται κτηνίατρος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Θεσπρωτίας - Πρέβεζας Ζητείται κτηνίατρος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Θεσπρωτίας - Πρέβεζας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2018 Rating: 5

ΚΚΕ Θεσπρωτίας: Λαϊκό γλέντι την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2018


Λαϊκό γλέντι με καλό φαΐ, κρασί και ζωντανή μουσική, αλλά και με πολιτιστικά δρώμενα, διοργανώνει η Κ.Ο. Ηγουμενίτσας του Κ.Κ.Ε. την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 13:30 στο κέντρο “ΤΟ ΧΩΡΙΟ” στο 1ο ΧΛΜ Νέας Σελεύκειας- Σαγιάδας.

Θα γίνει και λαχειοφόρος αγορά με πλούσια δώρα.


Read More »
ΚΚΕ Θεσπρωτίας: Λαϊκό γλέντι την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου ΚΚΕ Θεσπρωτίας: Λαϊκό γλέντι την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2018 Rating: 5

Συνάντηση εργασίας στην Περιφέρεια για τον προγραμματισμό έργων των ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2018


Με θέμα τον προγραμματισμό των έργων που κρίνονται απαραίτητα για τη λειτουργία του συνόλου των ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ της Περιφέρειας, πραγματοποιήθηκε στις 19.01.2018, μετά από σχετική πρόσκληση της Αντιπεριφερειάρχου Τατιάνας Καλογιάννη, στην Περιφέρεια Ηπείρου, συνάντηση εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε επίσης συζήτηση και επί άλλων ζητημάτων που απασχολούν του Οργανισμούς, όπως οι οφειλές ορισμένων εξ αυτών στη ΔΕΗ και οι καταστροφές που υφίστανται οι καλλιέργειες από την αλματώδη αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε στη συνδρομή της Περιφέρειας τα τελευταία χρόνια στο έργο των ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ, χάρη στην οποία μπόρεσαν να ξεπεραστούν σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα αντλιοστάσια και τα δίκτυά τους, ενώ αναφέρθηκε και στο σχεδιασμό της Περιφέρειας να προχωρήσει σε παρεμβάσεις και στο αγροτικό οδικό δίκτυο, αξιοποιώντας και το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Τατιάνα Καλογιάννη, μέχρι σήμερα η Περιφέρεια Ηπείρου έχει συνάψει 57 προγραμματικές συμβάσεις με ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ για απαραίτητα έργα, με τη συνολική δαπάνη να έχει ανέλθει σε 1.722.106 ευρώ, ποσό που προήλθε αποκλειστικά από πόρους της Περιφέρειας.

Στη συνάντηση κατατέθηκαν εκ μέρους των διοικήσεων των ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ συγκεκριμένες κοστολογημένες δράσεις και έργα, προκειμένου να γίνει συνολικός προγραμματισμός και να αντιμετωπιστούν όποιες δυσλειτουργίες έχουν παρατηρηθεί στο πλαίσιο της σύναψης προγραμματικών συμβάσεων και εν γένει στο σύστημα παραγωγής των έργων.

Στη συνάντηση- που χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα εποικοδομητική- παραβρέθηκε σχεδόν το σύνολο των Προέδρων (ή εκπροσώπων τους) των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ της Ηπείρου και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας.


Read More »
Συνάντηση εργασίας στην Περιφέρεια για τον προγραμματισμό έργων των ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ Συνάντηση εργασίας στην Περιφέρεια για τον προγραμματισμό έργων των ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2018 Rating: 5

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΡΩΤΑ Ο Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2018

Τη θέση του Υπουργού Παιδείας σχετικά με δημοσιοποιημένη πληροφορία για πρόταση να ιδρυθεί Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας στην Ηγουμενίτσα ζητά να πληροφορηθεί με Ερώτησή του ο Βασίλης Γιόγιακας. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν επιβεβαιώνει τη διαρροή για την ίδρυση νέου τμήματος στο πλαίσιο του νέου, ενιαίου πανεπιστημιακού οργανισμού, αν το νέο τμήμα σχεδιάζεται να ιδρυθεί εξ αρχής ή να αποτελέσει μετεξέλιξη του υφιστάμενου Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία συνένωσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Πληροφορία για την ίδρυση Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας στην Ηγουμενίτσα»

Σε δημοσίευμα του ημερήσιου Τύπου - στο οποίο φέρεται να παρουσιάζεται κατ’ αποκλειστικότητα η πρόταση-πόρισμα της οικείας Επιτροπής για τη συνένωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου - γίνεται αναφορά στην «ίδρυση επτά νέων τμημάτων, εκ των οποίων τα πέντε εντάσσονται σε υφιστάμενες σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τα δύο εντάσσονται στις νέες σχολές» (ως νέες σχολές αναφέρονται η Σχολή Γεωπονίας, Τροφίμων και Διατροφής και η Σχολή Εφαρμογών, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών). Μεταξύ των επτά νέων τμημάτων που προβλέπεται να ιδρυθούν περιλαμβάνεται και το Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας με έδρα την Ηγουμενίτσα. Σε διακριτό σημείο του δημοσιεύματος γίνεται επίσης αναφορά στην «ίδρυση τριών νέων τμημάτων εξ αρχής» τα οποία είναι τα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, Ειδικής Αγωγής και Μηχανολόγων Μηχανικών.Η αντιδιαστολή της ίδρυσης των επτά νέων τμημάτων, μεταξύ αυτών και του Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, με την «εξ αρχής» ίδρυση άλλων τριών νέων τμημάτων στο πλαίσιο του νέου, ενιαίου, πανεπιστημίου, προκαλεί περαιτέρω σύγχυση σχετικά με το αν το προτεινόμενο Τμήμα στην Ηγουμενίτσα θα είναι μετεξέλιξη του υφιστάμενου Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου ή όχι. Σημειώνεται ότι στην ομαλή μετάβαση στο νέο Τμήμα Διαπολιτισμικών Σπουδών θα συνέβαλε η προσωρινή εισαγωγή κύριας κατεύθυνσης «Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο» στο Τμήμα που λειτουργεί σήμερα στην Ηγουμενίτσα, σύμφωνα με την πρόταση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Εάν επιβεβαιώνει την πληροφορία που έχει δημοσιευθεί για πρόταση της οικείας Επιτροπής να ιδρυθεί Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας στην Ηγουμενίτσα,
Εάν το νέο τμήμα σχεδιάζεται να ιδρυθεί εξ αρχής ή να αποτελέσει μετεξέλιξη του υφιστάμενου Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, χωρίς το τελευταίο να παύσει τη λειτουργία του,
Πότε αναμένεται η λήψη οριστικών αποφάσεων ως προς τη νέα ακαδημαϊκή οργάνωση του νέου πανεπιστημιακού οργανισμού και πότε εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία συνένωσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου.


 
Read More »
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΡΩΤΑ Ο Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΡΩΤΑ Ο Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2018 Rating: 5

Οι έφηβοι και η Πρόληψη ως τρόπος ζωής

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2018


Πρόληψη είναι, ουσιαστικά, η σύνθετη διαδικασία πολυεπίπεδων παρεμβάσεων –από τον άνθρωπο μέχρι την κοινότητα συνολικά– με στόχο την αναίρεση των κοινών γενεσιουργών αιτιών όλων των εξαρτητικών συμπεριφορών και των ψυχοκοινωνικών δυσκολιών που συνδέονται με αυτή. Είναι η τέχνη της συμβολής στην (επανα)συγκρότηση του συλλογικού και της κοινότητας, με την κατά το δυνατό πλήρη ανάπτυξη των μελών της, με έμφαση στην αναζήτηση συνδέσεων μεταξύ συλλογικής αλληλεγγύης και προσωπικής αυτονομίας, δια μέσου ανθρώπινων αρχών και αξιών. Είναι μια διαδικασία έντασης εργασίας και «έντασης σχέσεων», ξετυλίγεται μέσα στην κοινότητα και μαζί με την κοινότητα, όχι από καθέδρας. Τελικά, «η τέχνη της πρόληψης δεν είναι επάγγελμα, δεν μαθαίνεται. Είναι τέχνη ζωής που προϋποθέτει για την άσκησή της Πίστη, Ανθρωπιά και πορεία Αυτογνωσίας».

Με λίγα λόγια τα Κέντρα Πρόληψης (εφεξής ΚΠ), ως οι κατεξοχήν φορείς παροχής υπηρεσιών πρόληψης των εξαρτήσεων στον Ελλαδικό χώρο, υιοθετούν μια φιλοσοφία που αξιώνει να αφουγκράζεται τις τοπικές κοινωνίες και τις ανάγκες των μελών της προσαρμόζοντας τις δράσεις της στην ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου κάθε φορά πεδίου δράσης ενώ παράλληλα προσβλέπει στην ανάπτυξη μιας ζωντανής, ισότιμης, πρότυπης σχέσης ανατρέποντας εν τη πράξη την καθέδρας σχέση «ειδικού» και «μή ειδικού». Παρά τις κυρίαρχες αναπαραστάσεις περί την πρόληψη, μια μονάχα πλευρά των παρεμβάσεων πρόληψης των εξαρτήσεων αφορά στην παροχή πληροφοριών. Το μεγαλύτερο μέρος τους αφορά στην καλλιέργεια σχέσεων και γνώσεων μέσω μιας εξακολουθητικής, μακρόχρονης εκπαιδευτικής διαδικασίας διαφορετικής και δημιουργικά συμπλεκόμενης με την ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική ενδυνάμωση των μελών των κοινοτήτων προκειμένου να υιοθετήσουν/ αναπλάσουν/ δημιουργήσουν θετικά πρότυπα και τρόπους ζωής.

Σημαντική ομάδα- στόχος, των παρεμβάσεων πρόληψης των ΚΠ, αποτελούν και οι έφηβοι, η στόχευση αυτή διόλου τυχαία δεν είναι. Μέχρι τη λεγόμενη προεφηβεία το παιδί έχει ζήσει με την αίσθηση ενός κοινωνικού κόσμου όπου η οικογένεια και ο στενός κοινωνικός της κύκλος κυριαρχούν στη διαμόρφωση των αντιλήψεων του για τον κόσμο που το περιβάλλει. Η εφηβεία, ως ηλικιακό στάδιο, σηματοδοτείται από ραγδαίες αλλαγές σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του παιδιού και την αλλαγή του προσανατολισμού του από το οικογενειακό στο εξωτερικό περιβάλλον. Ξεκινά με αντιδράσεις που στρέφονται κατά βάση σε δομημένα κοινωνικά και οικογενειακά μοτίβα που ο/η έφηβος, έως τη στιγμή εκείνη, εκλαμβάνει ως δεδομένα, η ατομικότητα μοιάζει να ξεπερνά τον εαυτό της και στρέφεται για πρώτη φορά, ακόμη και επιθετικά, απέναντι στις παγιωμένες κοινωνικές του σχέσεις.Το κύριο χαρακτηριστικό του/ης εφήβου είναι η έντονη επιθυμία και τάση να αποκτήσει νέες εμπειρίες, να πειραματιστεί και να δοκιμάσει νέες μορφές συμπεριφοράς διεκδικώντας συνειδητά ή και ασυνείδητα μια ιδεατή αυτονομία. Είναι αυτή η αναζήτηση της αυτονομίας, της διαφοροποίησης και της νέας ταυτότητας που μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν στον πειραματισμό και με την ουσία ή το δυνάμει εξαρτητικό αντικείμενο εν γένει. Αν η άφιξη στην προεφηβεία πραγματοποιείται με αποσκευές σηματοδοτημένες από έναν μάλλον περιορισμένο κόσμο, περιστρεφόμενο γύρω από τον οικογενειακό άξονα, βασική ανάγκη και έγνοια των εφήβων αποτελεί η ένταξη σε ομάδα εκτός οικογένειας και η αποδοχή από τα μέλη της. Οι ομάδες των συνομηλίκων δημιουργούν «συλλογικούς κόσμους» που βρίσκονται πολλές φορές σε αντίθεση με τις αξίες που κυριαρχούν στην οικογένεια.

Σύμφωνα με την πολυετή εμπειρία των ΚΠ αλλά και των «ειδικών των εξαρτήσεων» όπως για παράδειγμα οι Μάτσα και Αντωνίου, οι παρεμβάσεις στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος μπορούν «όχι μόνο να βοηθήσουν τον έφηβο να αντιμετωπίσει τις αναπτυξιακές προκλήσεις της ηλικίας που διανύει, αλλά συγχρόνως δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον κατάλληλο για την ενίσχυση της αυτονομίας και την οριοθέτηση στόχων προς την ομαλή ένταξη στην ενήλικη ζωή». Με γνώμονα αυτή την κατανόηση τα ΚΠ οργανώνουν, σε συνεργασία με τις κατά τόπους σχολικές μονάδες, σειρά βραχύχρονων αλλά και μακρόχρονων επαναλαμβανόμενων παρεμβάσεων εντός και εκτός σχολικού χώρου. Με εστιάσεις και μεθολογίες που ακολουθούν το ηλικιακό στάδιο της εκάστοτε ομάδας αλλά και τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά του κάθε τόπου οι λειτουργοί πρόληψης στοχεύουν στην ενίσχυση του «δυνατού κομματιού εαυτού», πριν αυτό αλλοιωθεί στη χρήση ή την εν γένει εξαρτητική συμπεριφορά, ώστε να συνεχίσουν να εξελίσσονται αξιοποιώντας εποικοδομητικά ουσιαστικές σχέσεις, το υπαρκτό προσωπικό καθώς και το διαθέσιμο κοινωνικό δυναμικό τους.

Πιο συγκεκριμένα, στόχοι της συγκρότησης και λειτουργίας ομάδων εφήβων, εντός και εκτός σχολείου αλλά πάντα με επίκεντρο τη βιωματική μάθηση είναι: η υποστήριξη και ενίσχυση της ικανότητας ενδοσκόπησης και ενσυναίσθησηςˑ η ενίσχυση της ικανότητας κατανόησης και διαχείρισης των πολλαπλών επιρροών, συμπεριλαμβανομένων αυτών μεταξύ ομοτίμωνˑ η καλλιέργεια δεξιοτήτων κατανόησης, έκφρασης, διαχείρισης των συναισθημάτων των μελώνˑ η συμφιλίωση με τον ανανεωτικό ρόλο τουςˑ η καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των δυσκολιών. Τελικά, η στήριξη τους στη δημιουργία μιας προσωπικής ιστορίας που δεν θα στοιχειώνεται από φόβους, συναισθήματα μειονεξίας, αδυναμίας και απροσδιόριστης αγωνίας, αλλά θα αντλεί από ένα δημιουργικό χάος για να οικοδομήσει το καινούργιο στο στέρεο έδαφος της εμπιστοσύνης στον εαυτό και της προστατευτική δύναμης της συλλογικότητας.

Με γνώμονα τα παραπάνω το ΚΠ «Αριάδνη», έχοντας ήδη επισκεφτεί, με τη συνεργασία των τοπικών Σχολικών Μονάδων, όλες τις τάξεις των Γυμνασίων της πόλης και έχοντας αναπτύξει δεσμούς με τις/ους εφήβους, ξεκινά «Σεμινάρια εφήβων» με την εθελοντική συμμετοχή των παιδιών που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους στις σχολικές μας συναντήσεις. Στόχος μας, η προσπάθεια κατανόησης και στήριξης του εφήβου καθώς και των πλαισίων που δραστηριοποιείται για μια δημιουργική και λειτουργική πορεία μέσα στην διεργασία του ζειν και την ανάπτυξη της αυτοποιητικής δυνατότητάς τους – απαραίτητης στην σύμπλοκη εποχή στην οποία καλείται να ενηλικιωθεί και να αρτιωθεί ως αυτόνομο άτομο.

Θανάσης Χ. Θεοδώρου
εργαζόμενος στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας «Αριάδνη»Read More »
Οι έφηβοι και η Πρόληψη ως τρόπος ζωής Οι έφηβοι και η Πρόληψη ως τρόπος ζωής Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2018 Rating: 5

Κατασχέσεις ρεκόρ σε χασίς στην Ήπειρο

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2018


Το χασίς αφθονεί στην Αλβανία και οι κατασχέσεις χτύπησαν… ρεκόρ στην Ήπειρο! Τα απολογιστικά στοιχεία για το 2017 αποδεικνύουν στην πράξη ότι τα ελληνοαλβανικά σύνορα αποτελούν την βασικότερη πύλη εισόδου ναρκωτικών στην χώρα. Μέσα σε μία χρονιά, στα χέρια της Αστυνομίας έπεσαν 9,3 τόνοι χασίς, ενώ από την Αλβανία «εισήχθη» και χασισέλαιο!

Παράλληλα κατασχέθηκαν περίπου τέσσερα κιλά ηρωίνης, ποσότητες κοκαίνης, χάπια ενώ υπήρξαν περιπτώσεις όπου εκριζώθηκαν και δενδρύλλια.

Στις περισσότερες περιπτώσεις εντοπίστηκαν οχήματα με τα οποία μεταφέρονταν οι ποσότητες των ναρκωτικών ουσιών προς το εσωτερικό της χώρας κι άλλοτε βρέθηκαν οι «καβάτζες» που χρησιμοποιούσαν τα κυκλώματα, κυρίως σε περιοχές κοντά στα σύνορα.

Η αύξηση στις κατασχέσεις είναι εντυπωσιακή καθώς το 2015 στα χέρια της αστυνομίας είχαν πέσει μόλις 631 κιλά χασίς και το 2016 σχεδόν τρεις τόνοι.

Είναι γεγονός άλλωστε ότι την προηγούμενη χρονιά η καλλιέργεια χασίς στην Αλβανία έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Τεράστιες φυτείες είχαν κατακλύσει ολόκληρη την χώρα ενώ χρήματα από την διακίνηση των ναρκωτικών τροφοδότησαν το πολιτικό σύστημα και τον εθνικισμό στη γείτονα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πολλαπλάσιες είναι οι ποσότητες χασίς που κατασχέθηκαν από τις Ιταλικές αρχές ενώ από την έρευνά τους, προέκυψαν οι υψηλές διασυνδέσεις των κυκλωμάτων με το πολιτικό σύστημα της χώρας και την Κυβέρνηση Ράμα.

Στην Ήπειρο οι μεγαλύτερες ποσότητες κατασχέθηκαν τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο. Αναλυτικά τα στοιχεία της χρονιάς έχουν ως εξής:

Ιανουάριος

Κάνναβη:- 865- κιλά και -508,08- γραμμάρια

Ηρωίνη: -83,79- γραμμάρια

Κοκαΐνη: -14,4- γραμμάρια


Φεβρουάριος

Κάνναβη: -1- τόνος, - 171- κιλά και -364,96- γραμμάρια

Ηρωίνη: -265,55- γραμμάρια

Κοκαΐνη: -190,9- γραμμάρια

Δενδρύλλια: -5-


Μάρτιος

Κάνναβη: -1- τόνος, -312- κιλά και -551,62- γραμμάρια

Κατεργασμένη κάνναβη (σοκολάτα) : -171,58- γραμμάρια

Ναρκωτικά χάπια:-62-


Απρίλιος

Κάνναβη: -575- κιλά και -547,14- γραμμάρια

Ηρωίνη: -3- κιλά και -162- γραμμάρια

Κοκαΐνη: -35,94- γραμμάρια

Δενδρύλλια: -216-

Ναρκωτικά χάπια:-67-

Ναρκωτική ουσία MDMA : -0,4- γραμμάρια

Χασισέλαιο: -6- γραμμάρια


Μάιος

Κάνναβη: -589- κιλά και -983,2- γραμμάρια

Ηρωίνη: -18,98- γραμμάρια

Κοκαΐνη: -4,2- γραμμάρια

Δενδρύλλια: -89-

Ναρκωτικά χάπια:-14-

Χασισέλαιο: -1281- γραμμάρια


Ιούνιος

Κάνναβη: -1- τόνος και -213- κιλά και -238,62- γραμμάρια

Κατεργασμένη κάνναβη (σοκολάτα): -0,9- γραμμάρια

Ηρωίνη: -8,5- γραμμάρια

Κοκαΐνη: -79,49- γραμμάρια

Μεθαμφεταμίνη: -0,2- γραμμάρια

Δενδρύλλια: -7-

Ναρκωτικά χάπια:-335-

Χασισέλαιο: -3.900- γραμμάρια


Ιούλιος

Κάνναβη: -541- κιλά και -704,31- γραμμάρια

Κατεργασμένη κάνναβη (σοκολάτα): -1,4- γραμμάρια

Ηρωίνη: -5,7- γραμμάρια

Κοκαΐνη: -1,6- γραμμάρια

Δενδρύλλια: -39-

Ναρκωτικά χάπια:-5-


Αύγουστος

Κάνναβη: -395- κιλά και -493,54- γραμμάρια

Κατεργασμένη κάνναβη: -1.052- γραμμάρια

Ηρωίνη: -10,6- γραμμάρια

Μεθαμφεταμίνη: -6,3- γραμμάρια

Παραισθησιογόνο μανιτάρι: -3,4- γραμμάρια

Δενδρύλλια: -25-

Ναρκωτικά χάπια:-44-


Σεπτέμβριος

Κάνναβη: -746- κιλά και -722,4- γραμμάρια

Ηρωίνη: -0,52- γραμμάρια

Κοκαΐνη: -0,6- γραμμάρια

Βουπρενορφίνη: -5,08- γραμμάρια

Δενδρύλλια κάνναβης: -42-

Ναρκωτικά χάπια:-2-


Οκτώβριος

Κάνναβη: - 444 - κιλά και -705,54- γραμμάρια

Ηρωίνη: - 464,2 - γραμμάρια

Κοκαΐνη: -54,20- γραμμάρια

Δενδρύλλια κάνναβης: -7-

Ναρκωτικά χάπια:-94-


Νοέμβριος

Κάνναβη: -787- κιλά και -980,02- γραμμάρια

Ηρωίνη: -40,5- γραμμάρια

Κοκαΐνη: -22,1- γραμμάρια

Δενδρύλλια κάνναβης: -2-


Δεκέμβριος

Κάνναβη: -556- κιλά και -749,55- γραμμάρια

Κοκαΐνη: -103,18- γραμμάρια

Ηρωίνη: -1 , 24- γραμμάρια

Ναρκωτικά χάπια: -2-
Read More »
Κατασχέσεις ρεκόρ σε χασίς στην Ήπειρο  Κατασχέσεις ρεκόρ σε χασίς στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2018 Rating: 5

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες Στην αγορά, κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά είδη παπουτσιών που μπορούν να κάνου...

Σελίδες