Βασίλης Γιόγιακας: «Λόγια του αέρα το νέο Τμήμα στην Ηγουμενίτσα»

Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2018


Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά τις πληροφορίες για κατάθεση στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής του σχεδίου νόμου για το νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων:

«Όταν πρώτοι μιλήσαμε για το οριστικό κλείσιμο του Τμήματος του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα, κάποιοι προσπαθούσαν να πείσουν για το αντίθετο και μας κατηγορούσαν για καταστροφολογία.

Μετά και την τελευταία δημοσίευση του νομοσχεδίου, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα:

Το νέο τμήμα στην Ηγουμενίτσα - τώρα το ονομάζουν Μετάφρασης & Διερμηνείας – μπορεί να λειτουργήσει μόνο με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου, στην καλύτερη περίπτωση από το φθινόπωρο του 2020, αφού υπάρξουν κατάλληλες υποδομές και εκπαιδευτικό προσωπικό.

Με ποιο προσωπικό, όταν οι διδάσκοντες θα έχουν μεταφερθεί μέχρι τον Οκτώβριο σε άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων;

Και με ποιες υποδομές, όταν το σημερινό Τμήμα εγκαταλείπεται ώσπου να κλείσει οριστικά;

Ο κύριος Υπουργός - και μαζί όσοι τον υπερασπίζονται - συνεχίζει να υποτιμά τη νοημοσύνη των Θεσπρωτών, παρουσιάζοντας μια υποσχετική χωρίς αντίκρισμα.

Επιμένουμε ότι το νέο Τμήμα πρέπει να λειτουργήσει από το φθινόπωρο του 2019, όπως προβλέπεται για άλλα οκτώ νέα τμήματα.

Το σημερινό Τμήμα πρέπει να είναι η βάση για να δημιουργηθεί το νέο.

Η πρόθεση να γκρεμιστεί κάτι που υπάρχει ως βάση, με την υπόσχεση να χτιστεί κάτι παραπλήσιο από την αρχή, δεν πείθει για την ειλικρίνειά της.

Το νέο Τμήμα είναι λόγια του αέρα.

Όλα τα άλλα είναι είτε παραπληροφόρηση, είτε απόδραση από την πραγματικότητα.» 


 
Read More »
Βασίλης Γιόγιακας: «Λόγια του αέρα το νέο Τμήμα στην Ηγουμενίτσα» Βασίλης Γιόγιακας: «Λόγια του αέρα το νέο Τμήμα στην Ηγουμενίτσα» Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2018 Rating: 5

Ένταξη του 2ου Γενικού Λυκείου Ηγουμενίτσας σε πρόγραμμα για την αναβάθμιση του αύλειου χώρου

Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2018



Στο πιλοτικό πρόγραμμα «ΕΜΑΥΤΙΩΝ» που αφορά την αναβάθμιση των αύλειων χώρων 41 σχολείων σε όλη τη χώρα εντάχθηκε το 2ο Γενικό Λύκειο Ηγουμενίτσας. Το πιλοτικό πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 1 εκ € και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2018.

Ο Μάριος Κάτσης δήλωσε σχετικά: Η βελτίωση των συνθηκών για τους μαθητές και η ασφαλής διδασκαλία της φυσικής αγωγής μέσω νέων υποδομών, αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών βρίσκεται στον πυρήνα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών που αφορούν την εκπαίδευση. Το πιλοτικό πρόγραμμα στο οποίο εντάχθηκε το 2ο Γενικό Λύκειο Ηγουμενίτσας είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού, πάνω σε αυτούς τους άξονες. Όσο η χώρα βαδίζει στην κανονικότητα με την επικείμενη έξοδο από την σκληρή επιτροπεία, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα περιθώρια, ώστε να υλοποιήσουμε στρατηγικές για την εκπαίδευση που θα ανταποκρίνονται στιας ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Το όλο εγχείρημα αποτέλεσε πρωτοβουλία του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού και υλοποιείται μέσω του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.


Read More »
Ένταξη του 2ου Γενικού Λυκείου Ηγουμενίτσας σε πρόγραμμα για την αναβάθμιση του αύλειου χώρου Ένταξη του 2ου Γενικού Λυκείου Ηγουμενίτσας σε πρόγραμμα για την αναβάθμιση του αύλειου χώρου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2018 Rating: 5

Συνάντηση για τα επόμενα βήματα της συνεργασίας της Ηπείρου με την Περιφέρεια jilin Kίνας

Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2018

Συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Περιφέρειας της JelinΚίνας, που από το Σάββατο βρίσκεται στην περιοχή μας, είχαν σήμερα στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπέγκας.

Κατά τη διάρκειά της έγινε αναλυτική συζήτηση για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξη των ανταλλαγών των δύο Περιφερειών, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που είχε υπογραφεί κατά την επίσκεψη της Αντιπροσωπείας της Ηπείρου στην Κίνα.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, καλωσορίζοντας τα μέλη της Κινέζικης αποστολής, αναφέρθηκε στις πολύ θετικές εντυπώσεις που αποκόμισε η αποστολή της Ηπείρου στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει (τον Οκτώβριο του 2016) στην Περιφέρεια Jelin.

Αναφέρθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχει στον τομέα του τουρισμού και ιδιαίτερα στον τομέα των βοτάνων τονίζοντας ότι στην Ήπειρο ευδοκιμούν περί τις 5.000 αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά, για τα οποία έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ο Περιφερειάρχης, ειδικότερα για την τουριστική συνεργασία, χαρακτήρισε ιδιαίτερα εποικοδομητική τη συζήτηση που είχε την Κυριακή η Αποστολή της Jilin με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτο Ιωάννου, κατά την οποία μάλιστα οι Κινέζοι φιλοξενούμενοι επέδειξαν ενδιαφέρον για την αεροπορική σύνδεση των δύο Περιφερειών.

«Η Ήπειρος έχει ωραίες θάλασσες, αλλά και πανέμορφα ορεινά τοπία», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι αν και πρόκειται για δύο χώρες και δύο περιφέρειες με διαφορετικά μεγέθη, εν τούτοις «μπορούμε να βρούμε σημεία κοινού ενδιαφέροντος», όπως είναι η ιατρική που στηρίζεται στα βότανα και ο τουρισμός. «Ο τουρισμός που αφορά τα παράλια, είναι ήδη πολύ οργανωμένος και προβεβλημένος. Εμάς μας ενδιαφέρει η προβολή της ενδοχώρας», πρόσθεσε για να συμπληρώσει ότι η αναβάθμιση του αεροδρόμιου Ιωαννίνων θα βοηθήσει τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα.

Ο επικεφαλής της αποστολής της Περιφέρειας JelinYang Kexin, αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θετικά σχόλια για τις εντυπώσεις που αποκόμισε από την διήμερη παραμονή και τις επισκέψεις που πραγματοποίησαν τα μέλη της, σε τουριστικά αξιοθέατα και μνημεία της Ηπείρου. Ως προς τη συνεργασία των δύο Περιφερειών, είπε ότι οι τρεις τομείς στους οποίους μπορεί να ξεκινήσει η συνεργασία είναι ο τουρισμός, το εμπόριο και οι πολιτιστικές ανταλλαγές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει από Κινεζικής πλευράς για τα βότανα. Για το σκοπό αυτό επισκέφθηκαν και καλλιέργειες στη Θεσπρωτία.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, δηλώσεις έγιναν από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Θ. Μπέγκα, που είπε τα εξής:

«Με πρωτοβουλία του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου Φιλίας, με επικεφαλής τον κ. Λ. Κόντο, ξεκίνησε μια προσπάθεια επαφής δύο περιφερειών, της Κίνας και της Ελλάδος. Από της Κίνας είναι η Περιφέρεια τηςJelin και από πλευράς της Ελλάδας η Περιφέρεια της Ηπείρου. Ήδη έχει προηγηθεί ένα ταξίδι της Ηπείρου, η αντιπροσωπεία η δική μας με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη, με μένα, τον Πρύτανη και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες είχε κάνει το πρώτο ταξίδι στην Επαρχία Jelin και τώρα υποδεχθήκαμε μια αντιπροσωπεία της.. Είναι γεγονός ότι μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά, είναι γεγονός ότι έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, είναι γεγονός ότι υπάρχουν τομείς που μπορούμε να ανταλλάξουμε και απόψεις, αλλά και ουσιαστικά να συνεργαστούμε.

Έχουμε προσδιορίσει κατ΄ αρχήν, δύο τρεις τομείς, όπως είναι του τουρισμού, του πολιτισμού και της γνώσης που έχουν και οι δύο λαοί με τα βότανα και την ιατρική των βοτάνων.

Ξεκινάμε πρακτικά από εδώ και πέρα μαζί και με τους υπηρεσιακούς συνεργάτες να μπαίνουμε στο βάθος της συνεργασίας αυτής, με αυτούς τους τρεις βασικούς τομείς και στη συνέχεια θα αναπτύξουμε όσο μπορούμε τη σχέση αυτή.

Να ευχαριστήσω την αντιπροσωπεία της Jelin που ήρθε στην περιοχή μας, να ευχαριστήσω και εκ μέρους του Περιφερειάρχη που έπρεπε να φύγει για ταξίδι και η αγωνία μας είναι να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα».

Ø Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτρης Σιώλος και ο κ. Ελευθέριος Κόντος εκ μέρους του Ελληνο- Κινέζικου Συνδέσμου Φιλίας, ο οποίος και συνόδευε την Κινεζική αποστολή, η οποία αποτελείτο από τους:

1. Mr. Yang Kexin - Deputy Director General
Foreign affairs office of Jilin province

2. Mr. Zhang Chenyuan - Deputy Director General
Jilin provincial department of culture

3.Mr. Zhang Shubin - Director - General
Information office of the people’s government of Jilin province

4.Mr. Song Yong - Director
Air route development office of the tourism development commission

5.Ms. Xu Tingting - interpreter
Foreign affairs office of Jilin province

Read More »
Συνάντηση για τα επόμενα βήματα της συνεργασίας της Ηπείρου με την Περιφέρεια jilin Kίνας Συνάντηση για τα επόμενα βήματα της συνεργασίας της Ηπείρου με την Περιφέρεια jilin Kίνας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2018 Rating: 5

Στο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2018 ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας Ιωάννης Χεκίμογλου

Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2018

Στο «Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2018» που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΑΕ Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην Αθήνα, το διήμερο 22 & 23 Ιουνίου, συμμετείχε ο Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, εκπροσωπούμενος από τον Πρόεδρό του Ιωάννη Χεκίμογλου παρουσία του συνόλου σχεδόν των μελών του.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Στον χαιρετισμό του ο κ. Παυλόπουλος μεταξύ άλλων είπε:

«Είναι μεγάλη χαρά μου που κάνω την έναρξη του 1ου συνεδρίου για την ιχθυοκαλλιέργεια. Καταγράφεται έλλειψη ζωικών πρωτεινών λόγω δημογραφικής έκρηξης στον πλανήτη και η ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας θα καλύψει αυτο το κενό. Παράλληλα θα βοηθήσει και στη μείωση της υπεραλίευσης. Ο κλάδος αποτελεί σημαντικό παράγοντα της οικονομίας με 600 εκατ. έσοδα και απασχόληση 12.000 εργαζομένων ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο της ιχθυοκαλλιέργειας γιατί μόνο έτσι θα προχωρήσει η ανάπτυξη του κλάδου, θα καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία και θα προστατευθεί το περιβάλλον. Ολοι πρέπει να εργαστούμε ώστε ο κλάδος να έχει μια ενιαία εθνική ταυτότητα με brand name το Ελληνικό Ψάρι».

Ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης τόνισε: «Σήμερα ο πλανήτης δεν μπορεί να ταϊσει τον πληθυσμό του και η ιχθυοκαλλιέργεια χρειάζεται για αυτό το σκοπό. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με σεβασμό προς το περιβάλλον. Ο κλάδος με την βοήθεια της πολιτείας θα απογειωθεί. Πολιτεία και ιδιώτες είμαστε στην ίδια βάρκα»

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για την ανάπτυξη. Χρειάζεται παραγωγή και εξαγωγές. Αυτό δηλαδή που κάνουν οι ιχθυοκαλλιέργειες. Εκεί πρέπει να σταθούμε και να βοηθήσουμε».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κυρία Φώφη Γεννηματά επεσήμανε: «Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών είναι μια από τις 10 παραγωγικές δραστηριότητες που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Αντιπροσωπεύουν το 10% των συνολικών αγροτικών εξαγωγών της χώρας. Θα πρέπει να εφαρμοστούν πρακτικές fast track για έκδοση αδειών και να μειωθεί ο φόρος στην παραγωγή, όπως ο ΦΠΑ. Επίσης η Ευρώπη θα πρέπει να βάλει αυστηρούς κανόνες σε χώρες που εισάγουν προϊόντα στην ΕΕ ώστε να χτυπηθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) και κ. Δημήτρης Βαλαχής τόνισε όπως εδώ και τέσσερα χρόνια που ιδρύθηκε ο ΕΛΟΠΥ, στόχος ήταν να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός από τρίτες χώρες. «Μπορούμε να πούμε πως το έχουμε καταφέρει. Σήμερα στον ΕΛΟΠΥ συμμετέχουν 21 παραγωγοί που αντιπροσωπεύουν το 80% του όγκου και της αξίας του κλάδου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας Ιωάννης Χεκίμογλου και με την ιδιότητά του ως αντιπροέδρου της ΕΛΟΠΥ, στην εισήγησή του επεσήμανε ότι η εξασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης του κλάδου πρέπει να γίνει μέσω ενός συντονισμένου χωροταξικού σχεδιασμού, και σημείωσε πως πρόκειται για την πιο σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση που χρειάζεται ο κλάδος καθώς από αυτήν εξαρτάται όχι μόνο η ανάπτυξη του αλλά και η διασφάλιση της υφιστάμενης παραγωγικής δραστηριότητας.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας η οποία βασίζεται σε δυο πυλώνες: τις δράσεις προώθησης και την έρευνα & καινοτομία, την διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού αλλά και την Απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών που απαιτούνται για την ίδρυση και λειτουργία μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών.

Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν ο Βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης και ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας Βασίλειος Μιχελάκης.

Τo Συνέδριο «Η Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια ως Βασικός Πυλώνας Ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας» συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την ΑΜΒΙΟ A.E και DΟΜΕ Consulting με την υποστήριξη της ΕΛΟΠΥ.

Αναλυτικά, η εισήγηση του κ. Χεκίμογλου έχει ως εξής:

Θεσμικό πλαίσιο της υδατοκαλλιέργειας: Το παρόν και το μέλλον
Του Γιάννη Χεκίμογλου

 
Η ιχθυοκαλλιέργεια είναι μια παραγωγική δραστηριότητα που πραγματοποιείται σε εγκαταστάσεις στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την χερσαία ζώνη και ως εκ τούτου το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία των επιχειρήσεων υδατοκαλλιέργειας είναι εξαιρετικά απαιτητικό και περίπλοκο. Δεν γνωρίζω άλλο κλάδο πρωτογενούς παραγωγής στην Ελλάδα που αφενός να ελέγχεται τόσο πολύ κατά την εγκατάστασή και την λειτουργία του και αφετέρου να φέρουν τα προϊόντα του τόσες πιστοποιήσεις.

Όταν ξεκίνησε η υδατοκαλλιέργεια το 1981 δεν υπήρχε, όπως ήταν αναμενόμενο, ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο που να διέπει την αδειοδότηση και τους όρους λειτουργίας των εγκαταστάσεων υδατοκαλλιέργειας, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες προσπαθούσαν με αποσπασματικά νομοθετήματα να ρυθμίσουν αυτήν την παραγωγική δραστηριότητα. Υπήρχε ένα θεσμικό πλαίσιο που ήταν είτε έλλειπες, είτε πολύπλοκο και γραφειοκρατικό δημιουργώντας ασάφειες και αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων μεταξύ των εμπλεκομένων Υπηρεσιών.

Τα συνήθη προβλήματα ήταν ο αυξημένος αριθμός των απαιτούμενων αδειών για την ίδρυση μιας μονάδας, η εμπλοκή πολλών Υπηρεσιών, η αδυναμία τήρησης των προβλεπόμενων προθεσμιών, ο μεγάλος διοικητικός φόρτος για τις υπηρεσίες και η σημαντική οικονομική επιβάρυνση των επενδυτών για την εκπόνηση μελετών, εκτέλεση δειγματοληψιών κλπ., οι οποίες προαπαιτούνται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης των μονάδων.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια και ιδίως από το 2013 και μετά όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις «στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας» ξεκίνησε μια διαδικασία θεσμικών μεταρρυθμίσεων που επικεντρώθηκε σε τέσσερις τομείς προτεραιότητας που πρέπει να τύχουν προσοχής προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό της υδατοκαλλιέργειας, δηλαδή:
1. Την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών
2. Τον συντονισμένο χωροταξικό σχεδιασμό
3. Την ανταγωνιστικότητα, ιδίως τη σύνδεση του κλάδου με την επιστήμη αλλά και τις δράσεις προώθησης και
4. Τους ίσους όρους ανταγωνισμού

Με την ίδια ανακοίνωση η Κομισιόν συνέστησε στα Κράτη Μέλη να καταρτίσουν πολυετή εθνικά στρατηγικά σχέδια για την υδατοκαλλιέργεια, στα οποία να αναλύουν τις βασικές ελλείψεις και τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, να καθορίζουν κοινούς στόχους και, όπου αυτό είναι δυνατόν, να θεσπίζουν δείκτες για τη μέτρηση της προόδου προς την επίτευξη των εν λόγω στόχων σε σχέση με τις ανωτέρω προτεραιότητες.

Ως εκ τούτου, στο πολυετές εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την υδατοκαλλιέργεια που συνέταξε το ΥΠΑΑΤ προσδιοριστήκαν όλες οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να υλοποιηθούν για να αναπτυχθεί η υδατοκαλλιέργεια στην Ελλάδα και σε αυτήν την ενότητα θα ήθελα να κάνω ένα σύντομο απολογισμό σε σχέση με τις στρατηγικές προτεραιότητες του κλάδου:

1. Απλοποίηση διοικητικών διαδικασιών:

· Πλωτές εγκαταστάσεις:

− Η έκδοση των περισσότερων ΥΑ του Ν.4282 τα προηγούμενα χρόνια είναι μια θετική εξέλιξη και ευχαριστούμε το ΥΠΑΑΤ για αυτό καθώς διευκόλυναν κατά πολύ τους χρόνους και την διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας των μονάδων.

− Κρίνεται σκόπιμο να εκδοθούν οι ΥΑ που εκκρεμούν για την πλήρη ενεργοποίηση του Ν.4282/2014, όπως αυτή για την θέσπιση των κριτηρίων βιωσιμότητας και επάρκειας του επιχειρηματικού σχεδίου που πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι μισθωτές, ώστε να διαμορφωθεί ένα υγιές οικονομικά περιβάλλον στον κλάδο.

− Με αφορμή την επεξεργασία της τροποποίησης της ΥΑ για την υπεκμίσθωση τονίζουμε πως θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές για να αντιμετωπιστούν δυσκολίες που προέκυψαν στην εφαρμογή της, ώστε να καταστεί δυνατή η ρύθμιση αυτής της δυνατότητας συνεργασίας, και να περιοριστούν αθέμιτες πρακτικές από μη παραγωγικές επιχειρήσεις.

· Αιγιαλός – χερσαίες εγκαταστάσεις:

− Η δυνατότητα που δόθηκε υπό όρους για την πολεοδομική τακτοποίηση των εγκαταστάσεων υδατοκαλλιέργειας είναι μια πολύ σημαντική μεταβατική θεσμική μεταρρύθμιση. Μόλις ολοκληρωθεί και η αναθεώρηση του Νόμου για την παραχώρηση του αιγιαλού θα έχει αντιμετωπιστεί μια χρόνια εκκρεμότητα του κλάδου.

· Περιβαλλοντική αδειοδότηση.

− Η ΥΑ για την κατάταξη έργων και την περιβαλλοντική αδειοδότηση των μονάδων υδατοκαλλιέργειας συμβάλλει σημαντικά στην απλοποίηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Πρέπει ωστόσο να συμπληρωθεί η νομοθεσία για την παρακολούθηση της ποιότητας υδάτων.

− Όσον αφορά την αδειοδότηση των μονάδων στις περιοχές του δικτύου NATURA που επεκτάθηκε πρόσφατα κυρίως στον θαλάσσιο χώρο, η απαιτούμενη πλέον Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση για τις μονάδες υδατοκαλλιέργειας να βασίζεται στα δεδομένα με βάση τα οποία έγινε ο χαρακτηρισμός των περιοχών αυτών καθώς και λοιπά βιβλιογραφικά δεδομένα και να μην συμπεριλαμβάνει έρευνα πεδίου (πλην του ελέγχου για ποσειδωνία) καθώς έτσι προστίθεται τουλάχιστον ένας (1) επιπλέον χρόνος στην ήδη επιβαρυμένη διαδικασία αδειοδότησης, ενώ λόγω των χαρακτηριστικών της δραστηριότητας η υδατοκαλλιέργεια δεν αποτελεί απειλή για τα προστατευόμενα είδη.

· Συντονισμός – Εθνική στρατηγική

− Τέλος, κρίνεται σκόπιμο να ενεργοποιηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Υδατοκαλλιεργειών (ΕΣΥΔ) και να καταρτιστεί σε συνεργασία με την ΕΛΟΠΥ το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΕΠΑΥ) για να εξασφαλιστεί ο σχεδιασμός και υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης

2. Εξασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης μέσω ενός συντονισμένου χωροταξικού σχεδιασμού.

Πρόκειται για την πιο σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση που χρειάζεται ο κλάδος καθώς από αυτήν εξαρτάται όχι μόνο η ανάπτυξη του αλλά και η διασφάλιση της υφιστάμενης παραγωγικής δραστηριότητας. Ως προς το χωροταξικό θα υπάρξει αύριο εξειδικευμένη ενότητα, ωστόσο θα αναφερθώ εν συντομία στις δυο βασικές προκλήσεις:

− Την ίδρυση και των 25 ΠΟΑΥ που έχουν κατατεθεί στην Δ/νση Χωροταξίας μέχρι τον Νοε. 2019.

− Την εναρμόνιση των Περιφερειακών Πλαισίων με το ειδικό χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειας ώστε να μην δημιουργηθούν επιπλέον προβλήματα στην διαδικασία ίδρυσης των ΠΟΑΥ.

3. Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας:

Η ανταγωνιστικότητα του κλάδου βασίζεται σε δυο πυλώνες: τις δράσεις προώθησης και την έρευνα & καινοτομία.

· Όσον αφορά την προώθηση, από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που ολοκληρώθηκαν είναι η σχετική νομοθεσία για την ίδρυση και την αναγνώριση των Οργανώσεων Παραγωγών υδατοκαλλιέργειας, αλλά και αυτή που αφορά την υποβολή και έγκριση των Σχέδιων Παραγωγής & Εμπορίας.

® Είναι άμεση ανάγκη να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την χρηματοδότηση των Σχέδιων Παραγωγής & Εμπορίας.

· Όσον αφορά στην έρευνα & καινοτομία, ήδη στην εκπνοή της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου ξεκίνησε μια πρωτοβουλία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων για την ίδρυση μιας εθνικής πλατφόρμας έρευνας και καινοτομίας για την υδατοκαλλιέργεια η οποία θα συνδέει την έρευνα με τις ανάγκες του κλάδου. Η πρωτοβουλία αυτή ολοκληρώθηκε με την ίδρυση της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας για την Υδατοκαλλιέργεια η οποία καλείται να υλοποιήσει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη του κλάδου βασισμένο σε συγκεκριμένες ερευνητικές προτεραιότητες.

® Χρειαζόμαστε την βοήθεια των συναρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ και της ΓΓΕΤ να βρουν τον τρόπο για να μπορέσει η ΕΤΕΠΥ να επιτύχει τον σκοπό της, δηλαδή να υλοποιήσει τις ερευνητικές προτεραιότητες του κλάδου.

· Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε πως το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας είναι το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει η πολιτεία για την υλοποίηση των αναπτυξιακών στόχων της υδατοκαλλιέργειας με έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της διατήρησης της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής. Είναι σαφές πως όσο πιο έγκαιρα ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε αυτούς τους πόρους, τόσο πιο κοντά θα φτάσουμε στην επίτευξη των στόχων μας. Συγκεκριμένα:

4. Διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού.
Αναφέρθηκε σε αυτό το ζήτημα στην προηγούμενη ενότητα ο κ. Βαλαχής δίνοντας έμφαση στην εμπορική του πτυχή. Θα ήθελα μονάχα να συμπληρώσω δυο πράγματα:

To Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Υδατοκαλλιέργεια (Aquaculture Advisory Council) έχει συντάξει μια εκτενή γνωμοδότηση αναδεικνύοντας όλα τα ζητήματα που επηρεάζουν τον ισότιμο ανταγωνισμό, όπως:
1. την σωστή και πλήρη σήμανση των προϊόντων με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό
2. την ασφάλεια τροφίμων και τους κανόνες ιχνηλασιμότητας οι οποίοι θα πρέπει να ισχύουν για όλα τα προϊόντα που καταναλώνονται στην Ε.Ε.
3. την έλλειψη διαθέσιμων πληροφοριών σχετικά με τις τεχνικές επεξεργασίας και μεταποίησης που χρησιμοποιούνται στα εισαγόμενα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας
4. την σύσταση των ιχθυοτροφών καθώς παρασκευαστές τροφίμων 3ων χώρων μπορούν να χρησιμοποιούν πρώτες ύλες που είναι απαγορευμένες στην Ε.Ε.
5. Τους κανόνες ευζωίας των εκτρεφόμενων οργανισμών
6. Την περιβαλλοντική παρακολούθηση και
7. Τις συνθήκες εργασίας

Η υποχρεωτική εφαρμογή αυτών των προδιαγραφών από τους ευρωπαίους ιχθυοτρόφους αυξάνει το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους και ενώ θα έπρεπε να αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγω ποιότητας, στην πραγματικότητα υποβαθμίζει την ανταγωνιστικότητά τους λόγω της τιμής τους. Είναι γεγονός πως στην Ε.Ε. ισχύει το εξής παράδοξο: Από την μια επιβάλλονται πολύ αυστηροί κανόνες στους Ευρωπαίους παραγωγούς οι οποίοι καλύπτουν μόλις το 10% της κατανάλωσης αλιευμάτων στην Ε.Ε. και από την άλλη εισάγονται, στην περίπτωση μάλιστα της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας ατελώς, αντίστοιχα προϊόντα τρίτων χωρών που δεν διέπονται από την ίδια αυστηρή νομοθεσία και συνεπώς δεν έχουν το ίδιο κόστος παραγωγής. Στην όξυνση του προβλήματος συνέβαλε και η απουσία συλλογικών δράσεων που θα μπορούσαν να αναδείξουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των Ελληνικών προϊόντων. Επαναλαμβάνω λοιπόν, πως το μόνο που θα μπορούσε να γίνει άμεσα και να έχει και μεσοπρόθεσμο αποτέλεσμα, είναι να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο του ΕΠΑΛ, κατά προτεραιότητα για τα μέτρα που θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε συλλογικές δράσεις προώθησης που θα αναδείξουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των Ελληνικών προϊόντων έναντι των εισαγόμενων.

Read More »
Στο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2018 ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας Ιωάννης Χεκίμογλου Στο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2018 ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας Ιωάννης Χεκίμογλου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2018 Rating: 5

Δράσεις πολιτικής προστασίας και καταπολέμησης των δασικών πυρκαγιών χρηματοδοτούνται με 3.000.000 από το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»

Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2018



Την «ενίσχυση των δομών πολιτικής προστασίας και των δομών καταπολέμησης των δασικών πυρκαγιών», χρηματοδοτεί με το ποσό των 3.000. 000 ευρώ το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020». 
Η σχετική πρόσκληση δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ε.Υ.Δ. της Περιφέρειας Ηπείρου, με δυνητικούς δικαιούχους το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος και την Περιφέρεια Ηπείρου (Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας).

Η δράση στοχεύει στη βελτίωση του σχεδιασμού πολιτικής προστασίας σε περιφερειακό επίπεδο, στη βελτίωση της δυνατότητας εκτίμησης του κινδύνου καταστροφών, στην αποτελεσματικότερη προετοιμασία των δομών και του πληθυσμού και στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων αντιμετώπισης κινδύνων.

Αναλύεται σε επιμέρους παρεμβάσεις για την ενίσχυση των δομών πολιτικής προστασίας και δομών καταπολέμησης δασικών πυρκαγιών, όπως:
· Ανάπτυξη συστημάτων συγκέντρωσης διάσπαρτων πληροφοριών, ανάλυσης και αξιολόγησης πιθανού κινδύνου, παροχής επεξεργασμένης πληροφόρησης στους αρμόδιους φορείς διοίκησης και έγκαιρης ειδοποίησης πληθυσμού στις εκτιμώμενες περιπτώσεις
· Εκπόνηση και επικαιροποίηση ειδικών περιφερειακών σχεδίων αντιμετώπισης κινδύνων από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές
· Ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού και κατάλληλου εξοπλισμού εκπαίδευσης αρμόδιου στελεχιακού δυναμικού και πολιτών
· Αναβάθμιση επιχειρησιακών δυνατοτήτων πυροσβεστικού σώματος και δομών πολιτικής προστασίας Περιφερειακής εμβέλειας με την προμήθεια οχημάτων, εξοπλισμού αντιμετώπισης κινδύνων, εξοπλισμού επικοινωνιών κ.ά..

Η υποβολή προτάσεων αρχίζει στις 02/07/2018 και ώρα 08:00 π.μ. και ολοκληρώνεται στις 14/09/2018 και ώρα 14:00.


Read More »
Δράσεις πολιτικής προστασίας και καταπολέμησης των δασικών πυρκαγιών χρηματοδοτούνται με 3.000.000 από το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» Δράσεις πολιτικής προστασίας και καταπολέμησης των δασικών πυρκαγιών χρηματοδοτούνται με 3.000.000 από το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ενημέρωση για τις συνέπειες των εξορύξεων υδρογονανθράκων

Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2018



ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Οι συνέπειες των εξορύξεων υδρογονανθράκων

Πλατεία Δημαρχείου, Παρασκευή 29-6-2018, 9μ.μ

Με Ομιλητές : Θωμά Φώτση, Χημικό Μηχανικό (ομότιμο)

Σαράντη Δημητριάδη, Καθηγητή Γεωλογίας ΑΠΘ (ομότιμο)

Μέλη Ομάδων Πρωτοβουλιών

Ομάδα Πρωτοβουλίας Θεσπρωτίας

ΕΝΑΝΤΙΑ στην εξόρυξη υδρογονανθράκων



Read More »
Ηγουμενίτσα: Ενημέρωση για τις συνέπειες των εξορύξεων υδρογονανθράκων Ηγουμενίτσα: Ενημέρωση για τις συνέπειες των εξορύξεων υδρογονανθράκων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Η παραλία του σπηλαίου στη Λυγιά, στην μύτη Δρεπάνου

Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2018

Λεωνίδας Τζάνης
Ανεβαίνοντας στο καράβι για το νησί των Φαιάκων λίγο πολύ θα έχετε βρεθεί στα πάνω καταστρώματα να χαζέψετε την αποχώρηση του πλοίου. 
Εάν και η παρέμβαση του ανθρώπου στον κόλπο της Ηγουμενίτσας έχει «μουτζουρώσει» λίγο το τοπίο, υπάρχουν ακόμα μικρές “νησίδες” ομορφιάς, όπως οι μικροί ορμίσκοι στα νότια πριν το Χοντρομούτρι (Κοντραμούρτο) , το καταπράσινο Αγιονήσι αλλά και ο υδροβιότοπος που απλώνεται πίσω από την λωρίδα του Δρεπάνου, που καταφέρνουν να σας κρατήσουν στο κατάστρωμα έχοντας για παρέα.... τον μαΐστρο να σας δροσίζει.
Καβατζάροντας την μύτη του Δρεπάνου συνήθως παρατείνεται την παραμονή σας στο κατάστρωμα μέχρι να περάσετε το στενό ανάμεσα στη χερσόνησο της Λυγιάς και την νήσο Πρασούδι.



Στο σημείο αυτό το ενδιαφέρον συνήθως εστιάζεται στο Πρασούδι με τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής εκκλησιάς στο νότιο άκρο αλλά και στην μεγάλη αποικία γλάρων που «εξουσιάζει» το νησί.
Την επόμενη φορά σας προτείνω να αλλάξετε πλευρά και να προσέξετε την σπηλιά που υπάρχει απέναντι στη ξηρά. 
Ακόμα καλύτερα κανονίστε μία εξόρμηση με σκάφος για να απολαύσετε και το εσωτερικό της.
Η περιοχή οριοθετείτε από τρείς μεγάλες οπές στους βράχους με την πιο νότια να προσφέρει υδάτινη δίοδο σε μικρή βάρκα ή κανό-καγιάκ. Βέβαια μπορείτε να αγκυροβολήσετε και να μπείτε κολυμπώντας μέσα. 
Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να συγχρονίσετε την είσοδο και την έξοδο σας ώστε να μην συμπέσει με τον κυματισμό από κάποιο διερχόμενο πλοίο!!!
Το εσωτερικό της σπηλιάς θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω καθώς θα σας υποδεχτεί από κάτω σας ένας γαλαζοπράσινος συνδυασμός κρυστάλλινων νερών. Από πάνω θα σας «καλύπτει» ένας θόλος (ύψους περίπου 6μ.) από ιζηματογενές πέτρωμα στις αποχρώσεις του καφέ και του πράσινου. 
Στο βάθος, σας περιμένει μία «ιδιωτική» παραλία με βότσαλα . 
Ξαπλώστε και απολαύστε τα παιχνιδίσματα του ήλιου καθώς προσπαθεί, να εισβάλει στο εσωτερικό. 
Προσπαθώ να φανταστώ την μαγεία των χρωμάτων, καθώς ο Ήλιος θα χάνεται στα Δυτικά και θα έχει εκείνη την μοναδική στιγμή, την δυνατότητα να στείλει κατευθείαν μέσα στο χώρο τις πορτοκαλί ακτίνες του!!! 
Σας προτρέπω ακόμα να κλείσετε για λίγο τα μάτια και να αφήσετε να σας αποπάρει ο υπόκωφος παφλασμός του νερού πάνω στα στρογγυλά βότσαλα, που τον συντροφεύει ο ήχος των εκατοντάδων γλάρων από το Πρασούδι.
Αποχωρώντας μπορείτε να υπογράψετε στο «Παρουσιολόγιο» που πρέπει να υπάρχει από την επίσκεψη μου τον Ιούλιο του 2010.
Το σημαντικότερο όμως που μπορείτε να προσφέρεται στο χώρο είναι να απομακρύνεται (όσο μπορείτε) τα άχρηστα αντικείμενα που τυχόν να έχει ξεβράσει η θάλασσα, ώστε το μέρος να είναι όσο γίνεται πιο καθαρό. 

Read More »
Ηγουμενίτσα: Η παραλία του σπηλαίου στη Λυγιά, στην μύτη Δρεπάνου Ηγουμενίτσα: Η παραλία του σπηλαίου στη Λυγιά, στην μύτη Δρεπάνου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2018 Rating: 5

ΣΥΒΟΤΑ: Βόλτα στην Πισίνα και το Διαπόρι - Τα κρυμμένα διαμάντια της Ηπειρωτικής ακτογραμμής

Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2018


Φωτογραφίες-Γιώργος Μαλαμίδης

Πολλοί τα χαρακτηρίζουν, ως την «Καραϊβική της Ελλάδας». Ο λόγος για τα Σύβοτα Θεσπρωτίας, ένα κρυμμένο διαμάντι της Ηπειρωτικής ακτογραμμής...
Με το καΐκι του Κώστα και τον φωτογράφο Γιώργο Μαλαμίδη,επισκεφθήκαμε τα νησάκια των Συβότων και τις πανέμορφες παραλίες Πίσίνα και Διαπόρι, με τα τιρκουάζ νερά,την λευκή άμμος και τα...εξωπραγματικά τοπία!


Πισίνα
Η παραλία Πισίνα είναι από τις πιο γνωστές παραλίες στα Σύβοτα. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του ονόματος της. 
Τα νερά της είναι τόσο τιρκουάζ και σμαραγδένια, και ταυτόχρονα τόσο διάφανα, που δημιουργούν την αίσθηση ότι κολυμπάς σε κανονικότατη πισίνα. 
Αξίζει να την επισκεφτείτε, μόνο όμως με σκάφος ή καΐκι, εφόσον βρίσκεται απέναντι από τα Σύβοτα σε ένα νησάκι, αυτό του Αγίου – Νικολάου.
Είναι μικρή αλλά πανέμορφη παραλία, στην οποία θα απολαύσετε το μπάνιο σας και θα περάσετε μία αξέχαστη μέρα.





Διαπόρι
Μικρή παραλία με υπέροχα νερά η οποία βρίσκεται στο πέρασμα ανάμεσα στα 2 νησάκια των Συβότων. 
Μπορείτε να την επισκεφτείτε μόνο με βάρκα, αλλά η ηρεμία που σας προσφέρει το τοπίο είναι ξεχωριστή. 
Προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα, καθώς είναι απόλυτα παρθένα παραλία.


Read More »
ΣΥΒΟΤΑ: Βόλτα στην Πισίνα και το Διαπόρι - Τα κρυμμένα διαμάντια της Ηπειρωτικής ακτογραμμής  ΣΥΒΟΤΑ: Βόλτα στην Πισίνα και το Διαπόρι - Τα κρυμμένα διαμάντια της Ηπειρωτικής ακτογραμμής Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2018 Rating: 5

Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Σεμινάριο Ψηφιακών Δεξιοτήτων Grow Greek Tourism Online της Google στην Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2018



Δωρεάν εκπαιδευτικό σεμινάριο για επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού, αλλά και για όσους επιθυμούν να αξιοποιήσουν το διαδίκτυο για να αναπτύξουν την επιχείρησή τους, ενισχύοντας τη διαδικτυακή τους παρουσία όλο το χρόνο.

Την Τετάρτη 4 Ιουλίου, στις 6:00-7:30μ.μ., θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας (Συνεδριακό Κέντρο, πλαϊνή είσοδος, Αγίων Αποστόλων 55, Ηγουμενίτσα) με θέμα: «Ψηφιακές Δεξιότητες για τουριστικές επιχειρήσεις», το οποίο συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Ηπείρου και την πρωτοβουλία «Grow Greek Tourism Online» της Google.

Εγγραφείτε στο g.co/greektourism/epirus

Μέσα από το σεμινάριο, οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για επιτυχημένα παραδείγματα ψηφιακού μάρκετινγκ, καθώς και για τη χρήση βασικών διαδικτυακών εργαλείων για την προώθηση της επιχείρησής τους όλο το χρόνο, όπως η διαμόρφωση μίας ιστοσελίδας φιλικής προς όλες τις συσκευές, η παρουσία τους σε ψηφιακούς τοπικούς καταλόγους, η χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κλπ.

Η πρωτοβουλία «Grow Greek Tourism Online» της Google πραγματοποιεί τόσο κατ' ιδίαν συναντήσεις, όσο και ομαδικά σεμινάρια σε ψηφιακές δεξιότητες σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής παρουσίας των επιχειρήσεων της περιοχής όλο το χρόνο. Η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και εντάσσεται στις δράσεις της Εθνικής Συμμαχίας για την Ενίσχυση των Ψηφιακών Δεξιοτήτων και της Εργασίας στην Ελλάδα.

Η Μαρία Φουντά, Διευθύντρια Marketing της Google Ελλάδας ανέφερε σε ομιλία της ότι «Οι αναζητήσεις των χρηστών του διαδικτύου για την Ήπειρο αυξάνονται συνεχώς, αποδεικνύοντας τη δυναμική που έχει η Περιφέρεια στον Ελληνικό τουριστικό χάρτη. Σκοπός του προγράμματός μας είναι να ενισχύσουμε αυτή τη δυναμική προσεγγίζοντας όχι μόνο τις αμιγώς τουριστικές αλλά και κάθε επιχείρηση που προσφέρει στην εμπειρία του επισκέπτη . Εστιάζουμε τις ενέργειές μας στην υποστήριξη των επιχειρηματιών της Ηπείρου προσφέροντας τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες του διαδικτύου για την προσέλκυση επισκεπτών όλο τον χρόνο».

Χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες σε όλη την Ελλάδα έχουν ήδη παρακολουθήσει εκπαίδευση στα πλαίσια του προγράμματος Grow Greek Tourism Online, κι ένα ποσοστό 67% αυτών είδαν συγκεκριμένα εμπορικά αποτελέσματα στις επιχειρήσεις τους που τα αποδίδουν στην εκπαίδευση που είχαν.

Εάν ενδιαφέρεστε κι εσείς να μάθετε πώς μπορείτε να αναπτύξετε την επιχείρησή σας χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο και τα δωρεάν εργαλεία που είναι διαθέσιμα, δηλώστε συμμετοχή στο g.co/greektourism/epirus, καθώς λόγω περιορισμένων θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το g.co/greektourism ή στείλτε μας e-mail στο epirus@ggto.gr


 
Read More »
Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Σεμινάριο Ψηφιακών Δεξιοτήτων Grow Greek Tourism Online της Google στην Ηγουμενίτσα Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Σεμινάριο Ψηφιακών Δεξιοτήτων Grow Greek Tourism Online της Google στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2018 Rating: 5

Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας, με έδρα την Ηγουμενίτσα στο νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2018

Κατατέθηκε στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕ.Ν.Ε.) το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τις συνέργειες μεταξύ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - ΤΕΙ Ηπείρου και Ιονίου Πανεπιστημίου - ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. 

Το σχέδιο νόμου εντάσσεται στη στρατηγική του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και είναι αποτέλεσμα της συναίνεσης της πανεπιστημιακής κοινότητας και των ακαδημαϊκών κριτηρίων που τέθηκαν ως απαραίτητη προϋπόθεση για το εγχείρημα.

Λαμβάνοντας υπόψη διαβουλεύσεις των αντίστοιχων ακαδημαϊκών χώρων, το ΥΠΠΕΘ συγκρότησε δύο επιτροπές, μία για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου και μία για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στις οποίες συμμετείχαν μέλη των πρυτανικών αρχών και ΔΕΠ των Ιδρυμάτων και κατέθεσαν ομόφωνα πορίσματα. 

Το σχέδιο νόμου οδηγεί στη συγκρότηση ισχυρών Ιδρυμάτων, ικανών να πρωταγωνιστήσουν όχι μόνο στη χώρα αλλά και διεθνώς, να χαράξουν τη στρατηγική τους για τις επόμενες δεκαετίες με νέα επιστημονικά πεδία και νέα Τμήματα, ικανά να προσδώσουν στο κάθε πανεπιστήμιο κύρος και δυναμισμό.

Τα πανεπιστήμια συστήνονται από τον Οκτώβριο του 2018 και η ακαδημαϊκή λειτουργία των ιδρυόμενων Σχολών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 καθώς θα ενταχθούν στο Μηχανογραφικό Δελτίο του 2019.

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύονται οι εξής Σχολές:
α) Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα την πόλη της Άρτας,
β) Σχολή Γεωπονίας, με έδρα την πόλη της Άρτας,
γ) Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων,
δ) Σχολή Μουσικών Σπουδών, με έδρα την πόλη της Άρτας.

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύονται τα εξής Τμήματα:





α) Τμήμα Νοσηλευτικής, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,
β) Τμήμα Λογοθεραπείας, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,
γ) Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών,
δ) Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, με έδρα την πόλη της Πρέβεζας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών,
ε) Τμήμα Μουσικών Σπουδών, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Μουσικών Σπουδών,
στ) Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών,
ζ) Τμήμα Γεωπονίας, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονίας,
η) Τμήμα Ψυχολογίας, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών,
θ) Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας, με έδρα την πόλη της Ηγουμενίτσας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών.
ι) Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονίας,
ια) Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στην Πολυτεχνική Σχολή.
Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ιδρύονται οι εξής Σχολές:
α) Σχολή Περιβάλλοντος, με έδρα την πόλη της Ζακύνθου,
β) Σχολή Οικονομικών Επιστημών, με έδρα την πόλη της Κέρκυρας.
Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ιδρύονται τα εξής Τμήματα:
α) Τμήμα Εθνομουσικολογίας, με έδρα την πόλη του Ληξουρίου, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών,
β) Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, με έδρα την πόλη του Αργοστολίου, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Περιβάλλοντος,
γ) Τμήμα Περιβάλλοντος, με έδρα την πόλη της Ζακύνθου, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Περιβάλλοντος,
δ) Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης, με έδρα την πόλη της Λευκάδας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών,
ε) Τμήμα Τουρισμού με έδρα την πόλη της Κέρκυρας το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών,
στ) Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, με έδρα την πόλη του Αργοστολίου, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής.
Read More »
Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας, με έδρα την Ηγουμενίτσα στο νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας, με έδρα την Ηγουμενίτσα στο νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2018 Rating: 5

Έλεγχοι στα καταστήματα εστίασης για φέτα και ελαιόλαδο από κλιμάκια της Περιφέρειας Ηπείρου μετά από συνεννόηση με τον Ε.Φ.Ε Τ

Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2018


Συγκροτήθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου τα κλιμάκια ελέγχου ανά Περιφερειακή Ενότητα τα οποία θα διενεργούν ελέγχους στα καταστήματα μαζικής εστίασης, κατά την θερινή περίοδο στο πλαίσιο εφαρμογής εγκυκλίου του ΕΦΕΤ για την διάθεση λευκών τυριών άλμης ως φέτα καθώς και του χύμα ελαιόλαδου για επιτραπέζια χρήση. 
Σύμφωνα με την απόφαση της Περιφέρειας ο προγραμματισμός των ελέγχων θα γίνεται σε συνεργασία και κατόπιν συνεννόησης με τον Ε.Φ.Ε Τ του παραρτήματος Ηπείρου. 
Αναφορικά με το ελαιόλαδο, σημειώνεται ότι, αυτό θα πρέπει να διατίθεται από τα καταστήματα μαζικής εστίασης στον τελικό καταναλωτή αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης, οι οποίες πρέπει να φέρουν όλες τις απαιτούμενες από την νομοθεσία επισημάνσεις. 
Όσον αφορά στο τυρί «ΦΕΤΑ», σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, έχουν παρατηρηθεί αθέμιτες πρακτικές διάθεσης λευκού τυριού άλμης ως φέτα, που εστιάζονται κατά βάση στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ξενοδοχεία, κλπ). 
Ο ΕΦΕΤ επισημαίνει στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και, σε περίπτωση υποψίας παραπλάνησής τους, να επικοινωνούν με τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές .
Οι δε επαγγελματίες του χώρου της μαζικής εστίασης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι φέρουν την απόλυτη ευθύνη στην περίπτωση υιοθέτησης πρακτικών παραπλάνησης και μη εφαρμογής της νομοθεσίας, γεγονός που επισύρει αυστηρές διοικητικές κυρώσεις.


 
Read More »
Έλεγχοι στα καταστήματα εστίασης για φέτα και ελαιόλαδο από κλιμάκια της Περιφέρειας Ηπείρου μετά από συνεννόηση με τον Ε.Φ.Ε Τ  Έλεγχοι στα καταστήματα εστίασης για φέτα και ελαιόλαδο από κλιμάκια της Περιφέρειας Ηπείρου μετά από συνεννόηση με τον Ε.Φ.Ε Τ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2018 Rating: 5

Eυκαιρία για τους οφειλέτες των ΤΟΕΒ να ρυθμίσουν τα χρέη τους με τροπολογία που υπερψηφίστηκε

Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2018

Tελευταία ευκαιρία για τους αγρότες να ρυθμίσουν τα χρέη τους δίνεται με τροπολογία που περιελήφθη (και τελικά υπερψηφίστηκε) στο νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον θαλάσσιο τουρισμό. 
Σύμφωνα με την τροπολογία, οι οφειλέτες των ΤΟΕΒ έχουν 12 μήνες προθεσμία προκειμένου να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, ή να τις ρυθμίσουν μέχρι και σε 36 δόσεις, προκειμένου κι οι ΤΟΕΒ με τη σειρά τους να μπορέσουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, κυρίως προς την ΔΕΗ οι οποίες ξεπερνούν τα 45 εκατομμύρια ευρώ. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, συνολικά 206 ΟΕΒ χρωστούν στη ΔΕΗ 45.657.507 ευρώ (μαζί με τα χρέη που έχουν ρυθμιστεί). 
Ανά Περιφέρεια τα μεγαλύτερα χρέη έχουν οργανισμοί από την Πελοπόννησο, ενώ ακολουθούν η Στερεά Ελλάδα (μαζί με την Αιτωλοακαρνανία), η Θεσσαλία και η Ήπειρος όπου τα χρέη ανέρχονται σε 6.976.419 ευρώ.


 
Read More »
Eυκαιρία για τους οφειλέτες των ΤΟΕΒ να ρυθμίσουν τα χρέη τους με τροπολογία που υπερψηφίστηκε  Eυκαιρία για τους οφειλέτες των ΤΟΕΒ να ρυθμίσουν τα χρέη τους με τροπολογία που υπερψηφίστηκε Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2018 Rating: 5

Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Κόνιτσα - Μονή Στομίου - Βρυσοχώρι & Καταρράκτες Ηλιοχωρίου

Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2018

Ο Ε.Ο.Σ.Η. την 1η Ιουλίου θα εξορμήσει στη σούπερ κλασσική διαδρομή της Ηπείρου, από την όμορφη Κόνιτσα έως το γραφικό Βρυσοχώρι. Με το πέρας της θα μεταβεί στο Ηλιοχώρι, προκειμένου να επισκεφθεί τους φαντασμαγορικούς καταρράκτες "ΜΠΑΛΤΑ ΝΤΙ ΣΤΡΙΓΚΑ" με τις ονειρεμένες φυσικές πισίνες.

Πρόκειται για μία φανταστική διαδρομή, η οποία αποτελεί διακαή πόθο των απανταχού φυσιολατρών, πεζοπόρων και ορειβατών.

Η πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής η οποία παραμένει αλώβητη από την ανθρώπινη δραστηριότητα, η φοβερή "άγρια" ομορφιά του τοπίου, τα παρθένα δάση κωνοφόρων και φυλλοβόλων δέντρων, τα αλπικά οροπέδια, τα κρυστάλλινα τρεχούμενα νερά, η οροσειρά της Τύμφης, η θέα της Τραπεζίτσας, το χαοτικό φαράγγι του Αώου, και οι πλούσιες εναλλαγές του φυσικού τοπίου, συνθέτουν ένα τοπίο μαγικό, φανταστικό, ονειρεμένο, σαν και αυτό θαρρείς προς στιγμή, πως άλλο δεν υπάρχει !

Η διαδρομή έχει ως αφετηρία το στολίδι της Κόνιτσας, δηλαδή ξεκινάει από το πανύψηλο και τεράστιο μονότοξο πέτρινο γιοφύρι της, το οποίο αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου, δεσπόζει με την ηπειρώτικη αρχιτεκτονική του, τον όγκο και τις διαστάσεις του. Αποτελεί πόλο έλξης τουριστών και περιηγητών. Είναι χτισμένο από το 1871, ακριβώς στην είσοδο της χαράδρας του Αώου, το οποίο αποτελεί συνάμα και πέρασμα προς την Βόρεια πλευρά του Ζαγορίου.

Διασχίζουμε προσεκτικά το γιοφύρι και κινούμαστε ανηφορικά στους πρόποδες της Τύμφης και παράλληλα στην κοίτη των γάργαρων νερών. Εκατέρωθεν του ποταμού κυριαρχούν κατά εκατοντάδες τα αγέρωχα, τεράστια και πανέμορφα αιωνόβια πλατάνια. Αμέσως, η πλουσιότατη ποικιλία των στοιχείων της φύσης εντυπωσιάζει και επιδρά θετικά στην ψυχολογία των διαβατών. Συγκεκριμένα, η βοή του Αώου, το κελάρυσμα του νερού στα παράπλευρα τρεχούμενα ρέματα, το δροσερό αεράκι που διασχίζει με απαλό βουητό τη τεράστια κόψη του φαραγγιού, το εύθυμο κελάηδισμα των πουλιών κατά μήκος ολόκληρης της διαδρομής, η ευχάριστη αύρα και η πεντακάθαρη ατμόσφαιρα, εντυπωσιάζουν τους συνοδοιπόρους, πλημμυρίζοντάς τους με αισθήματα ηρεμίας, ευεξίας και χαράς.

Ανηφορίζουμε σε βατό μονοπάτι το οποίο μας οδηγεί στη Μονή Στομίου (1442) , η οποία είναι χτισμένη στην καρδιά της χαράδρας του ποταμού, ανάμεσα στις απότομες πλαγιές της Τύμφης και της Τραπεζίτσας. Επισκεπτόμαστε το Μοναστήρι και από τη θέση "μπαλκόνι", ακριβώς επάνω στο χείλος του γκρεμού, αγναντεύουμε την καταπληκτική θέα. Μια μοναδική αίσθηση δέους και θαυμασμού μας πλημμυρίζει από την απαράμιλλη φυσική ομορφιά, η οποία επεκτείνεται από το αβυσσαλέο στόμιο του φαραγγιού, έως τις σκληροτράχηλες και πανύψηλες κορυφές της Τύμφης. Εάν είμαστε τυχεροί θα ακούσουμε και το διαπεραστικό τιτίβισμα του κούκου, ο οποίος δείχνει να μας χαιρετάει, κρυμμένος μέσα στο ελατόδασος της Τραπεζίτσας, λίγο πριν ξεκινήσει το μεταναστευτικό ταξίδι της επιστροφής του.

Αφήνουμε τη μονή και εισερχόμαστε σε πυκνή βλάστηση με πεύκα, έλατα και οξιές. Σε λίγα μέτρα συναντάμε την όμορφη πετρόχτιστη βρύση με το άφθονο παγωμένο νερό, η οποία φαντάζει σαν όαση δροσιάς και χαλάρωσης για τους ασθενέστερους και σημείο διαλείμματος και ανάπαυσης για όλους μας.

- - -ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ Α΄ - -

Συνεχίζουμε το ανηφορικό και σκιερό μονοπάτι. Είναι ντυμένο με πλούσια βλάστηση, θαρρείς πως το βουνό φοράει τα καλά του.
Η κλήση είναι έντονη, η κούραση μεγαλώνει, οι ανάσες γίνονται βαθιές... Φθάνουμε στο χαρακτηριστικό οροπέδιο "Σιάδι της Μύγας".
Αμέσως το βλέμμα μας στρέφεται ψηλά.
Η Τύμφη μας αποσπά την προσοχή, η οποία σαν ανήμερο αλυσοδεμένο θεριό, ορθώνει επιβλητικά το ανάστημά της, δείχνοντας αμείλικτη τα κοφτερά της νύχια, εμπνέοντος συνάμα δέος και θαυμασμό.
Ανηφορίζουμε… Ρόμπολα κεραυβολημένα, γκρεμοί, κοφτερά βράχια, ογκόλιθοι, σβάρες και φρέσκα χνάρια της άγριας πανίδας, συνθέτουν ένα τοπίο φοβερό, μαγικό, σαγηνευτικό !
Μυθική ομορφιά, άγρια ομορφιά, που δεν μπορεί να συγκριθεί εύκολα.
Η φύση δεν αστειεύεται, το ίδιο και η Τύμφη, η οποία εξαγριωμένη τρίζει τα δόντια της και σαν γίγαντας μας προβάλλει βλοσυρά το κοφτερό της "Τσεκούρι" !!! (κορυφή, 2.497 μ)
Υποκλινόμαστε σε αυτήν και συνεχίζουμε...

Φθάνουμε αισίως στο Βρυσοχώρι, έχοντας διασχίσει το παρθένο δάσος με τη νεραϊδόβρυση, εντός του καταφυγίου άγριας πανίδας.
Είμαστε κατάκοποι.
Ξαποσταίνουμε λίγα λεπτά και το λεωφορείο μας μεταφέρει 5 κμ μακρύτερα, έως το Ηλιοχώρι, όπου αποβιβαζόμαστε. Κατηφορίζουμε από το εκκλησάκι του Αγ. Αθανασίου, αναζητώντας τους άγνωστους σε πολλούς καταρράκτες του χωριού, με τις ονειρεμένες φυσικές πισίνες. Ακολουθούμε το πέτρινο σηματοδοτημένο μονοπάτι μήκους ~ 1,3 κμ, περνώντας το χαρακτηριστικό από κορμούς γιοφυράκι. Ίσως ακούσουμε το κοφτερό χαρακτηριστικό χτύπο του δρυοκολάπτη επάνω στα δέντρα, ο οποίος μας αποσπά την προσοχή.
Στρέφουμε το βλέμμα μας ψηλά, αυτός σωπαίνει.
Απομακρυνόμαστε…αρχίζει ξανά τον χτύπο. Σταματάμε, προσπαθούμε να τον εντοπίσουμε, σωπαίνει ξανά, σα να μας κοροϊδεύει, παίζοντας κρυφτούλι γύρω από τους διάτρητους κορμούς.
Πλησιάζουμε…ακούμε πλέον τους καταρράκτες, οι οποίοι πέφτουν από ψηλά, πολύ ψηλά ! Είμαστε πλέον κοντά!
Μπροστά μας το δρομάκι διχάζεται σε δύο μονοπάτια. Και τα δύο οδηγούν στον τελικό προορισμό από διαφορετικό σημείο.
Η βοή των υδάτων αυξάνεται και καλύπτει τη σιωπή…
Η αύρα μεγαλώνει και το θρόισμα των φύλλων ακόμη πιο έντονο…
Η αγωνία μας στο αποκορύφωμα… !
Σε λίγα μέτρα η ομορφιά του τοπίου μας κάνει να χαμογελάσουμε.
Οι καταρράκτες του Ηλιοχωρίου είναι μπροστά μας !
Αναπνέουμε βαθιά. Επιφωνήματα δέους και χαράς μας κυριεύουν.
Η χτύποι της καρδιάς μας ηρεμούνε…
Μόλις φθάσαμε στους περιβόητους και φαντασμαγορικούς καταρράκτες "ΜΠΑΛΤΑ ΝΤΙ ΣΤΡΙΓΚΑ".
Τρεις καταρράκτες στο σύνολο που σχηματίζουν 2 μεγάλες φυσικές πισίνες (βάθρες) με κρυστάλλινα νερά, μέσα σε τεράστια πλατάνια εντός παρθένου δάσους.
Πρόκειται για έναν επίγειο φυσικό παράδεισο, βγαλμενος μέσα από παραμύθι, του οποίου η απαράμιλλη ομορφιά του μας ηρεμεί, αναζωογονεί και ξεκουράζει.
Η πανδαισία της φύσης στο αποκορύφωμά της, πανδαισία, ήχων, εικόνων και χρωμάτων !
Είναι ένας επίγειος παράδεισος, ίσως το ομορφότερο μέρος του Ζαγορίου, το οποίο πολλοί φυσιολάτρες επισκέπτονται ακόμη και για διαλογισμό !

Ο χρόνος όμως κυλάει γρήγορα σε αυτό το τόσο όμορφο μέρος.
Η ήλιος βασιλεύει και η μέρα σώνεται.
Ανηφορίζουμε προς το δρόμο της επιστροφής, "γεμάτοι" με αισθήματα ευφορίας και σωματικής ευεξίας και με καταπληκτικές εικόνες, οι οποίες θα μείνουν ανεξίτηλα γραμμένες στη μνήμη μας,

Έδαφος:
Χωμάτινο-πετρώδες κατά σημεία και λίγο σκληροτράχηλο.

Απαγορεύεται:
Οι βουτιές και το κολύμπι στο ποτάμι και στις φυσικές πισίνες.

Προϋποθέσεις Συμμετοχής:
Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν και αποδέχονται αναντίρρητα τις αρχές και τους κανονισμούς του Ε.Ο.Σ.Η.

Μέσο Μετακίνησης: Λεωφορείο

Ώρα Αναχώρησης: 6:15 πμ (Πάνθεον)

Ώρα Επιστροφής: ~ 11:15 μμ (εκτιμώμενη, δίχως απρόοπτα)

Επικεφαλής: Κώστας Αθανασίου

Δηλώσεις Συμμετοχής:
Τετάρτη 20/6 & Πέμπτη 21/6 στο γραφείο του Συλλόγου, απογευματινές ώρες: 7:00 ~ 9:00

Τηλ. 2665 400 802 & κιν.: 6909 266 296

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ:

➢ κινητό τηλέφωνο,
➢ ορειβατικά μποτάκια (αδιάβροχα και με σόλα σε καλή κατάσταση)
➢ αδιάβροχα και αντιανεμικά ρούχα και γάντια,
➢ μπατόν,
➢ νερό 2 λτ
➢ ελαφρύ κολατσιό υδατανθράκων,
➢ γυαλιά ηλίου
➢ καπέλο
➢ αντηλιακό
➢ σκούφος
➢ φακός
➢ ισοθερμική αλουμινοκουβέρτα
➢ σφυρίχτρα,
➢ αναπτήρας / σπίρτα ,
➢ μικρό φαρμακείο
➢ εφεδρικός στεγανοποιημένος ρουχισμός στο σάκο, κατάλληλος για την εποχή
➢ εφεδρική αλλαξιά ρούχων στο λεωφορείο
Read More »
Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Κόνιτσα - Μονή Στομίου - Βρυσοχώρι & Καταρράκτες Ηλιοχωρίου Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Κόνιτσα - Μονή Στομίου - Βρυσοχώρι & Καταρράκτες Ηλιοχωρίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2018 Rating: 5

Τρεις συλλήψεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2018

Στη σύλληψη τριών αλλοδαπών ηλικίας 33, 26 και 34 ετών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας. 

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας της οικείας Λιμενικής Αρχής εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 33χρονος ως οδηγός ΙΧΕ αυτοκινήτου και η 26χρονη ως συνοδηγός μετέφεραν τον 34χρονο ο οποίος κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικό έγγραφο που ανήκε σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό να τον μεταφέρουν παράνομα στο εξωτερικό. 

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας. 


 
Read More »
Τρεις συλλήψεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας Τρεις συλλήψεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2018 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.