Ο Αλέκος Καχριμάνης υπέγραψε τη σύμβαση του έργου Πηγάδια-γέφυρα Πλάκας

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2023
Ο Αλέκος Καχριμάνης υπέγραψε τη σύμβαση του έργου Πηγάδια-γέφυρα Πλάκας

Σήμερα υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης τη σύμβαση για το έργο Πηγάδια-Γέφυρα Πλάκας, συνολικού προϋπολογισμού 23,6 εκ. ευρώ.
 Μεγάλο ποσοστό του έργου χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και σύντομα θα ξεκινήσει η υλοποίησή του από την ανάδοχο εταιρεία ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ. Πρόκειται για ένα δύσκολο κι απαιτητικό έργο, που η ολοκλήρωσή του, θα δώσει άλλη ώθηση στην ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων.
Read More »
Ο Αλέκος Καχριμάνης υπέγραψε τη σύμβαση του έργου Πηγάδια-γέφυρα Πλάκας Ο Αλέκος Καχριμάνης υπέγραψε τη σύμβαση του έργου Πηγάδια-γέφυρα Πλάκας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2023 Rating: 5

ΔΥΠΑ: Ρεκόρ των προγραμμάτων επιδότησης της εργασίας – 50.282 προσλήψεις για το 2023 3.499 άνεργοι δημιούργησαν νέες επιχειρήσεις

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2023
ΔΥΠΑ: Ρεκόρ των προγραμμάτων επιδότησης της εργασίας – 50.282 προσλήψεις για το 2023
3.499 άνεργοι δημιούργησαν νέες επιχειρήσεις


Πάνω από 50.000 άνεργοι ωφελήθηκαν από τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) εντός του 2023.

Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα από 15 Δεκεμβρίου 2022 έως 15 Δεκεμβρίου 2023, 50.282 άνεργοι εργάστηκαν, μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης της ΔΥΠΑ, που αποτελεί ρεκόρ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα προγράμματα αφορούσαν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, καθώς και στη νέα επιχειρηματικότητα και περιλαμβάνουν πέντε νέες δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού, που ανέλυσε στοιχεία από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της ΔΥΠΑ, σε περίοδο ενός έτους:

22.830 άνεργοι συμμετείχαν σε προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και ειδικών προγραμμάτων απασχόλησης

23.953 άνεργοι νέοι συμμετείχαν σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας

3.499 άνεργοι δημιούργησαν νέες επιχειρήσεις, μέσω επιχορήγησης της ΔΥΠΑ

78% των ωφελούμενων εργάζεται σε περιοχές εκτός της Αττικής

63% αφορά σε γυναίκες και το 55% σε νέους έως 29 ετών, ενώ οι νέες γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 35% των ωφελουμένων

30% είναι πτυχιούχοι και το 45% είναι απόφοιτοι Λυκείου

41% ήταν μακροχρόνια άνεργοι (άνω των 12 μηνών ανεργίας)

90% απασχολήθηκε σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (1-9 εργαζόμενοι)

32% απασχολήθηκε σε επιχειρήσεις της κατηγορίας «χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών»,

 το 14% σε επιχειρήσεις του κλάδου «επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες», 

το 10% σε επιχειρήσεις «υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης» και 9% στη «μεταποίηση».

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε:

 «Πάντα έλεγα ότι η πολιτική είναι εφαρμοσμένη τέχνη και το μόνο που μετράει στο τέλος είναι το αποτέλεσμα. Η είδηση ότι πάνω από 50.000 άνεργοι ωφελήθηκαν από τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης της ΔΥΠΑ εντός του 2023, το οποίο αποτελεί ρεκόρ, μου δίνει μεγάλη χαρά και ώθηση να δουλέψουμε ακόμα πιο εντατικά και στοχευμένα, ώστε να δημιουργηθούν μεγαλύτερες ευκαιρίες και περισσότερες θέσεις εργασίας για τους συμπολίτες μας. Ο εθνικός μας στόχος για μείωση της ανεργίας κάτω από 8%, το 2024, με τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, είναι εφικτός και ρεαλιστικός».

Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, σημείωσε: «Η επιδότηση της εργασίας αποτελεί κεντρικό πυλώνα των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης της ΔΥΠΑ και ήταν βασική μας προτεραιότητα τη χρονιά που κλείνει σε λίγες ημέρες. Δουλειά μας είναι να βρίσκουμε δουλειά στους ανέργους και προσωπικό στις επιχειρήσεις. Οι 50.282 συμπολίτες μας που είτε βρήκαν δουλειά είτε ξεκίνησαν μία νέα επιχείρηση μέσα στο 2023, μέσω δράσεων της ΔΥΠΑ, αποτελεί κίνητρο, για να συνεχίσουμε με την ίδια προσήλωση να προσφέρουμε περισσότερες ευκαιρίες σε όλους όσοι αναζητούν εργασία, αξιοποιώντας και τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ, ώστε να συνεχιστεί η μείωση της ανεργίας με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς».
Read More »
ΔΥΠΑ: Ρεκόρ των προγραμμάτων επιδότησης της εργασίας – 50.282 προσλήψεις για το 2023 3.499 άνεργοι δημιούργησαν νέες επιχειρήσεις ΔΥΠΑ: Ρεκόρ των προγραμμάτων επιδότησης της εργασίας – 50.282 προσλήψεις για το 2023 3.499 άνεργοι δημιούργησαν νέες επιχειρήσεις Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2023 Rating: 5

Πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του νέου Δημάρχου και του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2023
Πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του νέου Δημάρχου και του νέου Δημοτικού Συμβουλίου  Φιλιατών

Ορκίστηκε την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου ο νέος δήμαρχος Φιλιατών, αντιστράτηγος ε.α. Βασίλης Τζίγκος, όπως ορκίστηκαν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Παραμυθίας Σεραπίωνος.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Τζίγκος τόνισε ότι “θα είμαστε υπηρέτες των πολιτών, δίπλα στα προβλήματά τους, πρόθυμοι για την επίλυσή τους και θα ενεργούμε με διαφάνεια”.

Σημείωσε πως θα διεκδικήσουμε ό,τι μπορούμε και απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας προς όλους, ώστε ο δήμος να αποκτήσει αναπτυξιακή προοπτική και να αναστραφεί το κλίμα ερήμωσης των χωριών.

Είπε ακόμη ότι θα συνεργαστούμε με τους Έλληνες Μειονοτικούς της Αλβανίας και ζήτησε από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο να παραμένει επί 24ωρης βάσης ανοιχτό το Τελωνείο Μαυροματίου, όπως και για μερικές ημέρες της εβδομάδας να παραμένει ανοιχτό το Τελωνείο Αμπελώνα.

Υπογράμμισε ότι “δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μετατρέψει το δήμο σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης”.

Ο απερχόμενος δήμαρχος Σπυρίδων Παππάς ευχήθηκε μια γόνιμη και δημιουργική θητεία και έκανε απολογισμό του έργου του.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Πέτρος Κατσάρης τόνισε ότι “θα βάλουμε πλάτη να πάει ο δήμος μας ακόμη πιο ψηλά. Θα στηρίξουμε με την εμπειρία και τη γνώση, που έχουμε, κάθε πράξη με θετικό αντίκτυπο της νέας δημοτικής αρχής, ενώ θα καταψηφίσουμε ό,τι αρνητικό”.

Παρέστησαν ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν.Δ. Βασίλης Γιόγιακας, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου Σταυρούλα Μπραΐμη, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής, ο νεοκλεγείς δήμαρχος Σουλίου Θανάσης Ντάνης, ο τέως υφυπουργός Αντώνης Μπέζας, ο πρώην βουλευτής Ηλίας Βεζδρεβάνης, ο τέως βουλευτής Μάριος Κάτσης, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Χουάν Ραμόν Ρότσα  κ.ά.
Read More »
Πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του νέου Δημάρχου και του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών Πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του νέου Δημάρχου και του νέου Δημοτικού Συμβουλίου  Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2023 Rating: 5

Από 8 Ιανουαρίου ως 29 Φεβρουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2023
Από 8 Ιανουαρίου ως 29 Φεβρουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις

Οι χειμερινές εκπτώσεις 2024 αναμένεται να ξεκινήσουν εφέτος στις 8 Ιανουαρίου και να διαρκέσουν μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου.

Τα καταστήματα προβλέπεται να ανοίξουν ξανά την πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων, δηλαδή στις 14 Ιανουαρίου, με προτεινόμενο ωράριο από τις 11 έως τις 18:00.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, οι χειμερινές εκπτώσεις αρχίζουν τη δεύτερη Δευτέρα κάθε Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται στα τέλη του Φεβρουαρίου.
Τα σουπερμάρκετ δεν ακολουθούν το λιανεμπόριο, ειδικά στις εκπτωτικές περιόδους, σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων τους, ενώ στις εορταστικές περιόδους Πάσχα, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά ανοίγουν κανονικά.

Τι να προσέχουν οι καταναλωτές

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος έχει δώσει στη δημοσιότητα πέντε κανόνες που διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές δεν θα πέσουν θύματα «προσφορών».
Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα) αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν, βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.
Να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες.
Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.

Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης).
Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής. Να ζητάτε πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχετε αγοράσει.
Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσετε να το επιστρέψετε ή να το αλλάξετε, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.
Read More »
Από 8 Ιανουαρίου ως 29 Φεβρουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις Από 8 Ιανουαρίου ως 29 Φεβρουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2023 Rating: 5

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου 29-12-2023

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2023
Συνεδριάζει η  Οικονομική  Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου 29-12-2023


Την Παρασκευή 29-12-2023 και ώρα 09:00 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 24-10-2023 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή κόμβων στην διασταύρωση της επαρχιακής οδού 8 (Λούρος – Πολυστάφυλο) και στο Γοργόμυλο ΠΕ Πρέβεζας», προϋπολογισμού 1.380.000,00 € ΦΠΑ.

2. Έγκριση του από 27-12-2023 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεση κατασκευή αντιπλημμυρικού έργου στην περιοχή της Εγνατίας Οδού», προϋπολογισμού € 300.000,00 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

3. Έγκριση προσφυγής σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου κατά τη φάση εκπόνησης των μελετών (Αρχιτεκτονικών, Στατικών και ΗΜ) με υποβολή προτάσεων και εκθέσεων ελέγχου τήρησης Κανονισμών και Προδιαγραφών της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων», προϋπολογισμού 74.400,00 € με ΦΠΑ και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.

4. Έγκριση προσφυγής σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για την εκπόνηση μελετών για το Διοικητήριο Άρτας», προϋπολογισμού 74.400,00 € με ΦΠΑ και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.

5. Έγκριση προσφυγής σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Προμήθεια προκατασκευασμένης μεταλλικής γέφυρας», προϋπολογισμού 120.000,00 € με ΦΠΑ και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.

6. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Μονάδα Κομποστοποίησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων Π.Ε. Άρτας», αναδόχου «ΤΕΔΡΑ Α.Τ.Π.Ε.», μέχρι την 30-04-2024.

7. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Μαλουνίου Δήμου Φιλιατών», αναδόχου Ευγένιου Παππά, μέχρι την 12-08-2024.

8. Διαπίστωση της επάρκειας των επανορθωτικών μέτρων, που έχει λάβει ο οικονομικός φορέας «ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ ΑΤΕ», προσωρινός μειοδότης του έργου «Έργα προσαγωγής – επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Μικρού Παπίγκου Ζαγορίου» προϋπολογισμού 837.702,00 € με αναθεώρηση χωρίς Φ.Π.Α.

9. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Άμεση αποκατάσταση βατότητας συνδετήριας οδού Ανηλίου – Χιονοδρομικού Κέντρου», αναδόχου «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ Α.Τ.Ε.», μέχρι την 30-04-2024.

10. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Απομάκρυνση φερτών υλικών του ρέματος στην ευρύτερη περιοχή της Παναγίας Μετσόβου (παροχή υπηρεσιών)».

11. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για τη σύνταξη μελέτης οδοποιίας και μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων συνδετήριας οδού με το οδικό δίκτυο του οικισμού Συρράκου (παροχή υπηρεσιών)».

12. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Κατασκευή πρόχειρων σταβλικών εγκαταστάσεων και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για τις ανάγκες των μετακινούμενων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Ηπείρου» (Υποέργο: «Εργασίες διαμόρφωσης χώρων σταβλισμού και κατασκευής πρόχειρων κτηνοτροφικών καταλυμάτων (παροχή υπηρεσιών)».

13. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Μεταφορά και ενσωμάτωση στο οδικό δίκτυο και κοινόχρηστους χώρους αυτούσιων αμμοχαλίκιων στην περιοχή του Μετσόβου (παροχή υπηρεσιών)».

14. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Προμήθεια αδρανών υλικών και ασφαλτομίγματος για την αποκατάσταση οδικού δικτύου στα όρια νομού με Θεσπρωτία (προμήθεια υλικών)».

15. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Άρτας «Εργασίες αποκατάστασης τοιχίου αντιστήριξης και βελτίωση δρόμου στον οικισμό Παναγία Διασέλου της ΠΕ Άρτας (παροχή υπηρεσιών)».

16. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Κατασκευή κυκλικού κόμβου Φιλιατών στην Ε.Ο. Νεράιδας - Σαγιάδας», αναδόχου Αναγνώστου Ιωάννη του Αθανασίου, μέχρι την 16-11-2024.

17. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Καθαρισμός τεχνικών και οχετών διαχείρισης όμβριων επί του επαρχιακού δικτύου καθώς και απομάκρυνση φερτών υλικών και βλάστησης (παροχή υπηρεσιών)».

18. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Καθαρισμός φερτών υλικών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Ανηλίου και βελτίωση κοινόχρηστων χώρων στάθμευσης (παροχή υπηρεσιών)».

Read More »
Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου 29-12-2023 Συνεδριάζει η  Οικονομική  Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου 29-12-2023 Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2023 Rating: 5

Έρχονται αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά λόγω πράσινης μετάβασης

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2023
Έρχονται αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά λόγω πράσινης μετάβασης


Στους καταναλωτές πέφτει το βάρος της πράσινης μετάβασης και στην περίπτωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, λόγω του «επίναυλου διοξειδίου του άνθρακος» που θα εφαρμοστεί στις θαλάσσιες μεταφορές από τις αρχές Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, μετά και την ένταξη της ναυτιλίας στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων, οι επιβάτες και τα φορτηγά αυτοκίνητα που θα μετακινούνται με πλοίο στις γραμμές Ελλάδας – Ιταλίας αλλά και στις γραμμές Πειραιά – Κρήτη θα πληρώνουν ακριβότερα εισιτήρια.

Το Σύστημα ETS

Να θυμίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της πολιτικής για την κλιματική αλλαγή, όρισε την 1η Ιανουαρίου 2024 ως ημερομηνία εφαρμογής του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών (Emission Trading System – ETS) για τη ναυτιλία.

Το ETS συμπεριλαμβάνεται στο στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Fit for 55» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 (σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990) και με μακροπρόθεσμο στόχο μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050.

Η εφαρμογή του νέου κανονισμού προβλέπει ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες, προκειμένου να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, θα πρέπει να αγοράζουν δικαιώματα ρύπων που καλύπτουν το 100% των εκπομπών αερίων τους σε ταξίδια εντός της ΕΕ και το 50% των εκπομπών τους σε ταξίδια, όπου είτε ο λιμένας αναχώρησης, είτε ο λιμένας άφιξης είναι εκτός της ΕΕ, για να αντισταθμίσουν το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν τα πλοία.

Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει μια τριετής περίοδος προσαρμογής, κατά την οποία οι εταιρείες θα μπορούν να αγοράζουν δικαιώματα εμπορίας ρύπων ως ακολούθως:Το 2024 για το 40% των εκπομπών
Το 2025 για το 70% των εκπομπών
Το 2026 για το 100% των εκπομπών

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι ο νέος περιβαλλοντικός κανονισμός θα ισχύσει από 01.01.2024 για τα επιβατηγά πλοία άνω των 5.000 κόρων ολικής χωρητικότητας που εκτελούν δρομολόγια στις γραμμές που συνδέουν την Ελλάδα με άλλες χώρες αλλά και σε νησιά άνω των 200.000 κατοίκων – στην Ελλάδα έχει δοθεί εξαίρεση έως το 2029 στα πλοία της ακτοπλοΐας που προσεγγίζουν λιμάνια νησιών με λιγότερους από 200.000 κατοίκους.

Δεδομένης δε της συνεχούς αναπροσαρμογής των μέσων τιμών αγοράς των εκπομπών CO2, η χρέωση EU ETS θα αναπροσαρμόζεται μηνιαίως, όπως διευκρινίζουν οι ακτοπλοϊκές.

Επιπλέον, η χρέωση EU ETS που συλλέγεται από τις εταιρείες αποδίδεται απευθείας στην ΕΕ ως μέρος της πληρωμής του ETS για την υλοποίηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών, με στόχο τη μείωση των εκπομπών και τη μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Η επιβάρυνση στα φορτηγά

Σε αυτό το πλαίσιο ο όμιλος Grimaldi και η Attica Group που δραστηριοποιούνται στις γραμμές Ελλάδας – Ιταλίας αλλά και Κρήτης ανακοίνωσαν χθες τις προσαυξήσεις ανά φορτηγό, οι οποίες κυμαίνονται, ανάλογα τη γραμμή, από 1,50 ευρώ ανά γραμμικό μέτρο στις γραμμές Ηγουμενίτσα-Μπάρι (και το αντίστροφο) μέχρι 5,70 ευρώ στη γραμμή Πάτρα- Αγκόνα. Βάσει των προαναφερθέντων αυξήσεων, ένα φορτηγό 20 μέτρων για παράδειγμα, θα πληρώσει επιπλέον από 34 μέχρι και 114 ευρώ για να μετακινηθεί στους συγκεκριμένους προορισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι στην περίπτωση του Ιταλικού ομίλου, ο οποίος είχε ανακοινώσει ένα αρχικό τιμολόγιο για τα φορτηγά στα τέλη Νοεμβρίου, με τις νέες ανακοινώσεις το τιμολόγιο αυτό μειώνεται σχεδόν στο μισό, λόγω ανταγωνισμού. «Λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική που θα εφαρμόσει ο ανταγωνισμός ως προς τη χρήση του ETS στις γραμμές από Ελλάδα προς Ιταλία και αντίστροφα, χρησιμοποιώντας το εν λόγω τέλος ως μέσο ανταγωνισμού, ο Όμιλος Grimaldi επιθυμεί να επιδείξει, για άλλη μια φορά, τη μέγιστη υποστήριξη προς τους συνεργάτες του, προσαρμόζοντας τα ποσά ανάλογα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι αυξήσεις για τους επιβάτες

Πέραν των αυξήσεων στα ναύλα των φορτηγών βέβαια, λόγω του επίναυλου διοξειδίου του άνθρακα θα αυξηθούν και τα εισιτήρια για τους επιβάτες, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Attica. Κίνηση στην οποία αναμένεται να προχωρήσει και ο όμιλος Grimaldi τις επόμενες ημέρες.

Στην περίπτωση των επιβατών ο όμιλος Attica Group ανακοίνωσε προσαύξηση στην τιμή του εισιτηρίου από 4-12 ευρώ ανάλογα την γραμμή ενώ στα γκρουπ επιβατών η αύξηση κυμαίνεται από 2 έως 5 ευρώ ανάλογα τη γραμμή.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της Attica Group προς τους ναυτικούς πράκτορες η θέσπιση των ευρωπαϊκών κανονισμών EU ETS αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του λειτουργικού κόστους των πλοίων, καθώς η κάθε ναυτιλιακή εταιρεία θα πρέπει να αγοράζει για κάθε τόνο καυσίμου που καταναλώνει, τη χρηματιστηριακή αξία του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει.


Read More »
Έρχονται αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά λόγω πράσινης μετάβασης Έρχονται αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά λόγω πράσινης μετάβασης Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2023 Rating: 5

Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για αδήλωτα ακίνητα χωρίς πρόστιμα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2024!

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2023
Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για αδήλωτα ακίνητα χωρίς πρόστιμα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2024!


Νέα και τελευταία ευκαιρία, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός , δίνει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις στο Κτηματολόγιο , χωρίς στην επιβολή προστίμων.

Συγκεκριμένα, παρατείνεται έως τις 30 Νοεμβρίου 2024, η δυνατότητα δήλωσης εγγραπτέων δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο, χωρίς επιβολή προστίμου σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων που ακόμα δεν έχουν υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας. Πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν κατέθεσαν δήλωση ακινήτων, είτε γιατί το αμέλησαν, είτε γιατί υπάρχουν > με την ιδιοκτησία τους, όπως ο μη εντοπισμός του ακινήτου, έγγραφα απόδειξης χρησικτησίας, κληρονομικό δικαίωμα, επικάλυψη με τους δασικούς χάρτες κ.ά. Γι΄ αυτό το λόγο η πολιτεία καλεί τους πολίτες που δεν έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα την ατομική τους ιδιοκτησία να το πράξουν άμεσα χωρίς την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων προστίμων.
Τι πρέπει να κάνουν όσοι πολίτες δεν συνέλεξαν ακόμα όλα τα δικαιολογητικά ;

Θα πρέπει να προσέλθουν στο γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής , και να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά , τα οποία είναι:το έντυπο της δήλωσής τους με την πρώτη σελίδα συμπληρωμένη πλήρως, με τον αριθμό των δικαιωμάτων που θα δηλωθούν,
φωτοαντίγραφο ταυτότητας δικαιούχου,
φωτοαντίγραφο αποδεικτικού ΑΦΜ δικαιούχου
Αντίγραφο Συμβολαίου με τη μεταγραφή του στο Υποθηκοφυλάκειο
Αντίγραφο Εξαρτημένου Τοπογραφικού σε ΕΓΣΑ 87 ή απόσπασμα από τον χάρτη θέασης του

 Κτηματολογίου.Μπορώ να κάνω την δήλωση μου ηλεκτρονικά ή έκλεισε το σύστημα ;

Ναι, μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδικασία ηλεκτρονικής συμπλήρωσης δήλωσής στο site του κτηματολογίου : www.ktimatologio.gr

Ποια άλλα εργαλεία προσφέρει το κτηματολόγιο στους πολίτες για να δηλώσουν την ιδιοκτησίας τους ;

Προς διευκόλυνσή τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν :ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ δωρεάν υπηρεσίες στα κατά τόπους Γραφεία Κτηματογράφησης από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους σχετικά με την διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έντυπα, εντοπισμό, κλπ,

ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ δωρεάν την υπηρεσία εντοπισμού και οριοθέτησης ακινήτου με χρήση εφαρμογής μέσω έξυπνου κινητού τηλεφώνου,

ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ το πάγιο τέλος σε δόσεις μέσω της χρήσης πιστωτικής κάρτας,

ΝΑ ΚΑΛΕΣΟΥΝ για περισσότερες πληροφορίες στο 210 6505600 ή στο 1015 και να επισκεφθούν την ιστοσελίδα ktimatologio.gr.

Είμαι άτομο μεγάλης ηλικίας και δεν μπορώ ούτε να πάω στο γραφείο κτηματογράφησης , αλλά ούτε ξέρω να κάνω ηλεκτρονική δήλωση . Πως μπορώ να εξυπηρετηθώ ;

Για την αποφυγή πολύωρης αναμονής στο γραφείο κτηματογράφησης και την πιστοποίηση της έγκαιρης προσέλευσης σας , ώστε να αποφύγετε στο μέλλον να πληρώσετε πρόστιμο, μπορείτε να απευθυνθείτε σε επαγγελματία μηχανικό, που γνωρίζει τη σχετική διαδικασία συμπλήρωσης δηλώσεων ιδιοκτησίας. Αυτός θα εντοπίσει καταρχήν το ακίνητό σας , θα συμπληρώσει τα στοιχεία σας και θα καταθέσει την δήλωση σας στο γραφείο κτηματογράφησης.

Δεν πρόλαβα να κάνω την αποδοχή κληρονομιάς . Μπορώ να δηλώσω το ακίνητο ;

Όσοι ιδιοκτήτες έχουν αποκτήσει με κληρονομιά ακίνητα για τα οποία δεν έχουν συντάξει και μεταγράψει πράξη αποδοχής κληρονομιάς οι ίδιοι ή οι γονείς τους, μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση στο Κτηματολόγιο συνυποβάλλοντας τα έγγραφα με τα οποία στοιχειοθετείται το κληρονομικό τους δικαίωμα, ακόμη και πριν από τη σύνταξη της πράξης αποδοχής κληρονομιάς.

Τι δικαιολογητικά χρειάζεται όταν δεν έχω κάνει αποδοχή κληρονομιάς ;

Σε αυτή την περίπτωση απαιτούνται τα παρακάτω δικαιολογητικά:

Ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, πιστοποιητικό περί μη αποποίησης, ο τίτλος κτήσης του αποβιώσαντος, εφόσον υφίσταται.

Επίσης: α) στην περίπτωση που υπάρχει διαθήκη, αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης και πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης ή β) στην περίπτωση που δεν υπάρχει διαθήκη, πιστοποιητικά περί μη δημοσίευσης διαθήκης

.Πως γίνεται η δήλωση δικαιώματος με αιτία κτήσης χρησικτησία;

Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να αποδειχθεί 20ετής νομή και κατοχή – αλλιώς το ακίνητο δεν μπορεί να δηλωθεί στο Κτηματολόγιο. Επομένως θα πρέπει να καταθέσετε έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι είστε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου συνεχόμενα τουλάχιστον για μια εικοσαετία. Το βασικό έγγραφο που συνήθως καταθέτουμε είναι η ένορκη βεβαίωση δύο μαρτύρων καθώς και το Ε9 (δήλωση περιουσιακής κατάστασης στην εφορία) του ιδιοκτήτη. Συμπληρωματικά καταθέτουμε και όποιο άλλο έγγραφο διαθέτουμε. Για την περίπτωση του σπιτιού θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα η οικοδομική άδεια, η νομιμοποίηση με νόμο Τρίτση, η βεβαίωση κοινοτάρχη ότι το σπίτι υπάρχει προ του 1955, ο λογαριασμός ΔΕΗ ή νερού, ενοικιαστήριο, ένα παλιό τοπογραφικό κ.λπ. Στην περίπτωση των αγροτεμαχίων, που είναι και η πιο συνηθισμένη, όταν στερούμαστε συμβολαίων και δεν έχουμε κάποιο έγγραφο, καταθέτουμε μαζί με την ένορκη βεβαίωση, μισθωτήρια που αποδεικνύουν την καλλιέργεια από τρίτο πρόσωπο, συμβόλαια γειτόνων που αναφέρουν ότι συνορεύουν με την ιδιοκτησία μας, δηλώσεις στο ΟΣΔΕ, πράξη αναγνώρισης ορίων από τους όμορους ιδιοκτήτες κλπ

Τί γίνεται όταν δεν έχω την ένορκη βεβαίωση για χρησικτησία;

Σε ό,τι αφορά στις ένορκες βεβαιώσεις, η όποια καθυστέρηση της σύνταξής τους, λόγω φόρτου των αρμόδιων αρχών, δεν αποτελεί λόγο μη έγκαιρης υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας. Οι δικαιούχοι μπορούν, αφού δεσμευτούν με υπεύθυνη δήλωση κατά την υποβολή της δήλωσής τους, να προσκομίζουν τις βεβαιώσεις αυτές αμέσως μόλις συνταχθούν.

Έχω το συμβόλαιο αλλά δεν προλαβαίνω να κάνω τοπογραφικό. Γίνεται να το προσκομίσω αργότερα ;

Οι πολίτες που δεν διαθέτουν τοπογραφικό και δυσκολεύονται να εντοπίσουν τα ακίνητά τους με την ηλεκτρονική υπηρεσία θέασης των υποβάθρων του κτηματολογίου, μπορούν, εφόσον γνωρίζουν οι ίδιοι τη θέση και τα όρια του ακινήτου τους στο ύπαιθρο ή με τη βοήθεια κάποιου που τα γνωρίζει, με χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής εντοπισμού ακινήτου μέσω «έξυπνου» κινητού, να αποκτήσουν αρχείο εντοπισμού το οποίο θα συνυποβάλλουν με τη δήλωσή τους. Σε περίπτωση που οι πολίτες προτίθενται να υποβάλουν τοπογραφικό διάγραμμα αλλά καθυστερεί η σύνταξή του, μπορούν να υποβάλουν τη δήλωσή τους δεσμευόμενοι όμως με υπεύθυνη δήλωση για την υποβολή του τοπογραφικού αμέσως μόλις αυτό συνταχθεί, ώστε η δήλωσή τους να τύχει επεξεργασίας.

Έχει γίνει προανάρτηση στην περιοχή μου . Μπορώ και τώρα να κάνω δήλωση χωρίς πρόστιμο ;

Ναι. Για όλες τις περιοχές, ακόμα κι αν έχει γίνει προανάρτηση, μπορούν οι ιδιοκτήτες, αφού συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται για τη σωστή δήλωση της περιουσίας τους, να προσέλθουν στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης και να καταθέσουν τη δήλωση ιδιοκτησίας τους, πληρώνοντας μόνο το ανάλογο παράβολο.

Γιατί πρέπει να δηλώσουμε έγκαιρα την ιδιοκτησία μας ;

Οι πολίτες καλούνται να ανταποκριθούν άμεσα στην δήλωση της ακίνητης ιδιοκτησίας τους, προκειμένου να ωφεληθούν από μια σειρά πλεονεκτημάτων αλλά και για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας. Όπως επισημαίνει το αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων.


Read More »
Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για αδήλωτα ακίνητα χωρίς πρόστιμα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2024! Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για αδήλωτα ακίνητα χωρίς πρόστιμα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2024! Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2023 Rating: 5

ΦΑΝΟΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Ένας αρχαίος οικισμός δίπλα στην κοίτη του ποταμού Καλαμά (+ΒΙΝΤΕΟ)

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2023
ΦΑΝΟΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Ένας αρχαίος οικισμός δίπλα στην κοίτη του ποταμού Καλαμά (+ΒΙΝΤΕΟ)Η Φανότη ή Ντόλιανη είναι ένας οχυρωμένος αρχαίος οικισμός έκτασης 55 περίπου στρεμμάτων, κτισμένος στην κορυφή απότομου λόφου, που υψώνεται κοντά στην κοίτη του ποταμού Καλαμά στο νομό Θεσπρωτίας. 

Πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας θέση που εξασφάλιζε τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής. 

Αποτελεί έναν τειχισμένο με διπλό οχυρωματικό περίβολο οικισμό, ο οποίος υπήρξε κέντρο του αρχαίου θεσπρωτικού φύλου των Φανοτέων, που πιστεύεται ότι κατοικούσε στην περιοχή μεταξύ της Μουργκάνας και του μέσου ποταμού Καλαμά. 

Πιθανολογείται ότι ιδρύθηκε στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα π.Χ., ωστόσο ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές πιστοποιούν την ύπαρξη οργανωμένης κατοίκησης στο λόφο τουλάχιστον από τα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. 

Σε όλη την έκταση της ακρόπολης είναι σήμερα ορατά νεότερα κτίρια υπό μορφή χαλασμάτων, ως επί το πλείστον, κατοικίες αγροτοκτηνοτροφικού χαρακτήρα. 

Τα νεότερα κτίρια συνδέονται μεταξύ τους με περιβόλους από ξερολιθιά και επικοινωνούν μέσω μονοπατιών, ενώ στο κέντρο του νεότερου οικισμού υπήρχε λιθόχτιστο αλώνι. 

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ντόλιανης βρίσκεται περίπου 16 χιλιόμετρα της Ηγουμενίτσας και είναι προσβάσιμος μέσω του ασφαλτοστρωμένου επαρχιακού δρόμου που οδηγεί από την Ε.Ο. Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων προς την Τ.Κ. Γεροπλατάνου του Δήμου Ηγουμενίτσας. 

Η απόσταση του χώρου από την Ε.Ο. είναι περίπου 3 χιλιόμετρα.

Read More »
ΦΑΝΟΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Ένας αρχαίος οικισμός δίπλα στην κοίτη του ποταμού Καλαμά (+ΒΙΝΤΕΟ) ΦΑΝΟΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Ένας αρχαίος οικισμός δίπλα στην κοίτη του ποταμού Καλαμά (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2023 Rating: 5

Norman Atlantic: 9 χρόνια από την πολύνεκρη τραγωδία

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2023
Norman Atlantic: 9 χρόνια από την πολύνεκρη τραγωδία


Στις 28 Δεκεμβρίου 2014 έπιασε φωτιά στο στενό του Οτράντο, στην Αδριατική Θάλασσα, το Norman Atlantic. Ήταν λίγο πριν τις 6 το πρωί και βρισκόταν 81χλμ. βορειοδυτικά της Κέρκυρας, ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο από την Πάτρα στην Ηγουμενίτσα και την Ανκόνα.

Μια πυρκαγιά ξέσπασε στο κατάστρωμα των οχημάτων λίγο πριν τις 6:00 τοπική ώρα, μισή ώρα μετά την αναχώρησή του από την Ηγουμενίτσα. Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε και παρά τις προσπάθειες εκκένωσης υπήρξαν δώδεκα θάνατοι από τη φωτιά και δεκαοκτώ αγνοούμενοι. Δεκαοκτώ άνθρωποι κυριολεκτικά «εξαφανίστηκαν». Ακόμη και για τους ειδικούς, η περίπτωση του Norman Atlantic αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στα ναυτικά χρονικά.

Οι εκθέσεις έδειξαν ότι στο πλοίο επέβαιναν 499 άτομα, από τα οποία 487 ήταν επιβάτες και 55 μέλη του πληρώματος. Από την πυρκαγιά εν πλω και από τις μετέπειτα προσπάθειες ρυμούλκησης του πλοίου έχασαν τη ζωή τους έντεκα άτομα (τρεις Έλληνες, δύο Ιταλοί, δύο Γερμανοί, ένας Τούρκος, ένας Γεωργιανός και δύο Αλβανοί ναύτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση ρυμούλκησης).

Εννέα τα θύματα (τρεις επιβάτες Έλληνες, δύο Ιταλοί, δύο Γερμανοί, ένας Τούρκος και ένας Γεωργιανός) έχουν περισυλλεγεί και αναγνωρίστηκαν, ενώ 18 άλλοι επιβάτες θεωρούνται ακόμη αγνοούμενοι. Δύο ναύτες του αλβανικού ρυμουλκού Iliria πέθαναν στις 30 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης του ναυαγίου.

Ηχητικό ντοκουμέντο από την στιγμή που το πλοίο εκπέμπει σήμα κινδύνου, ακούγεται ο πλοίαρχος να λέει «Προς όλα τα πλοία, προς όλα τα πλοία! Mayday! Mayday! Σήμα κινδύνου» και στην συνέχεια αναφέρει ημερομηνία και ώρα. Η επιχείρηση διάσωσης κράτησε 36 ολόκληρες ώρες.

Τα βίντεο που τράβηξαν με τα κινητά τους οι επιβάτες είχαν συγκλονίσει όλον τον πλανήτη, όπως και οι περιγραφές τους τις δραματικές στιγμές της εκκένωσης του πλοίου.

«Έσπαγαν τα σχοινιά με τα οποία προσπαθούσαμε να δεθούμε για να ανεβούμε στην ανεμόσκαλα» ανέφερε πατέρας δύο παιδιών, που προσπαθούσε να βοηθήσει τα παιδιά του να δεθούν με τα σχοινιά των διασωστών προκειμένου να εγκαταλείψουν το φλεγόμενο πλοίο.

Στις αρχές του 2017, ομάδα Ιταλών εμπειρογνωμόνων διαπιστώνει σε πόρισμά της, το οποίο είναι 650 σελίδες, σειρά λαθών και παραλείψεων τόσο κατά τη φόρτωση του πλοίου και την αντιμετώπιση της φωτιάς, όσο και κατά τη διαδικασία εκκένωσής του.


Σύμφωνα με το πόρισμα, δεν τηρήθηκαν αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των οχημάτων, ενώ η ηλεκτρική σύνδεση των φορτηγών-ψυγείων με το πλοίο εκτελέστηκε από μαθητευόμενο ηλεκτρολόγο, που μόλις είχε επιβιβασθεί και όχι από τον αρμόδιο ηλεκτρολόγο του πλοίου. Ακόμη αναφέρεται ότι δεν έγινε επαρκής έλεγχος για αποφυγή εισόδου και παραμονής λαθρεπιβατών στα γκαράζ. Τουλάχιστον τρεις διασωθέντες, βάσει του πορίσματος, δεν ήταν εγγεγραμμένοι στη λίστα επιβατών.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το κατάστρωμα 4, ενώ οι εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι υποτιμήθηκαν από τουλάχιστον δύο μέλη του ιταλικού πληρώματος οι πρώτες ενδείξεις καπνού. Δεν έγιναν, βάσει του πορίσματος, οι απαραίτητες ενέργειες για να μην εισέλθει καπνός στο μηχανοστάσιο, ενώ ένας εκ των μηχανικών φέρεται να εγκαταλείπει τον χώρο χωρίς να ενημερώσει τη γέφυρα του πλοίου. Ζητήματα φαίνεται ότι υπήρξαν και με την ενεργοποίηση του συστήματος κατάσβεσης drencher στη ζώνη όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι «το συνολικό σύστημα διαχείρισης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης από την πυρκαγιά στο γκαράζ του πλοίου “Norman Atlantic” παρουσίαζε εμφανή και εγγενή ελαττώματα, συναφή επίσης και με την υψηλή πιθανότητα ανθρώπινου σφάλματος».
Read More »
Norman Atlantic: 9 χρόνια από την πολύνεκρη τραγωδία Norman Atlantic: 9 χρόνια από την πολύνεκρη τραγωδία Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2023 Rating: 5

Αστυνομικές δράσεις τις ημέρες των Χριστουγέννων

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2023
Αστυνομικές δράσεις τις ημέρες των Χριστουγέννων


Στοχευμένες αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια τις ημέρες των Χριστουγέννων και στο πλαίσιο υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό δραστηριοποιήθηκαν κλιμάκια με τη συμμετοχή αστυνομικών από διάφορες Υπηρεσίες, δίνοντας έμφαση σε περιοχές και οικισμούς όπου παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας.

Στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στους Δήμους Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας ελέγχθηκαν 290 άτομα, 191 οχήματα, συνελήφθησαν τρία άτομα, προσήχθησαν 23, βεβαιώθηκαν 43 παραβάσεις Κ.Ο.Κ., ενώ ακινητοποιήθηκε ένα όχημα.

Read More »
Αστυνομικές δράσεις τις ημέρες των Χριστουγέννων Αστυνομικές δράσεις τις ημέρες των Χριστουγέννων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2023 Rating: 5

Ρεύμα: Έρχονται τα χρωματιστά τιμολόγια. Τι συμφέρει τους καταναλωτές; Τι θα γίνει αν δεν επιλέξουμε;

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2023
Ρεύμα: Έρχονται τα χρωματιστά τιμολόγια. Τι συμφέρει τους καταναλωτές; Τι θα γίνει αν δεν επιλέξουμε;


Στο μέτωπο της ακρίβειας, συνεχίζεται το αλαλούμ με τα χρώματα των τιμολογίων ρεύματος που θα κληθούν να επιλέξουν από την Πρωτοχρονιά οι καταναλωτές.
Αν και η αντίστροφη μέτρηση για τα νέα τιμολόγια έχει ήδη αρχίσει, οι περισσότεροι φαίνεται πως δεν έχουν αποφασίσει το χρώμα που θα διαλέξουν. Οι καταναλωτές καλούνται να διαλέξουν το μπλε σταθερό τιμολόγιο, το πράσινο ειδικό, το κίτρινο κυμαινόμενο και το πορτοκαλί δυναμικό.

Μπλε τιμολόγιο:
– Σταθερή χρέωση της KWh για όλο τον χρόνο της σύμβασης,
– Δεν επηρεάζεται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς του ρεύματος,
– Υψηλότερη χρέωση της KWh από όλους τους τύπους τιμολογίων,
– Επιβάλλονται ρήτρες αποχώρησης, και είναι πιο ακριβό

Κίτρινο τιμολόγιο:
– Κυμαινόμενη χρέωση της KWh ανά μήνα,
– Η χρέωση ανά μήνα εξαρτάται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς του ρεύματος,
– Η τιμή της KWh για τον μήνα κατανάλωσης θα γίνεται γνωστή στο τέλος του μήνα,
– Δεν επιβάλλονται ρήτρες αποχώρησης,

Πορτοκαλί τιμολόγιο:
– Κυμαινόμενη χρέωση της KWh ανά ώρα μέσα στο 24ωρο,
– Επηρεάζεται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς του ρεύματος,
– Η χρέωση ανά ώρα γίνεται μόνο με εγκατάσταση έξυπνου μετρητή,
– Δεν επιβάλλονται ρήτρες αποχώρησης,

Πράσινο τιμολόγιο:
– Η χρέωση της KWh διαμορφώνεται με βάση σταθερές και μεταβλητές τιμές,
– Επηρεάζεται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς του ρεύματος,
– Εφαρμόζονται ρήτρες αναπροσαρμογής,
– Δεν επιβάλλονται ρήτρες αποχώρησης.
Αντιστροφή μέτρηση για τα χρωματιστά τιμολόγια

Προθεσμία για την επιλογή χρώματος:
έως Κυριακή 31/12
Διαφορετικά, αν δεν επιλέξουμε: αυτόματα θα «μπούμε» στο πράσινο τιμολόγιο
Την 1η Ιανουαρίου υποχρεωμένοι όλοι οι προμηθευτές να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα τους την τελική τιμή χρέωσης στο πράσινο

Read More »
Ρεύμα: Έρχονται τα χρωματιστά τιμολόγια. Τι συμφέρει τους καταναλωτές; Τι θα γίνει αν δεν επιλέξουμε; Ρεύμα: Έρχονται τα χρωματιστά τιμολόγια. Τι συμφέρει τους καταναλωτές; Τι θα γίνει αν δεν επιλέξουμε; Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2023 Rating: 5

Υπουργείο Οικογένειας: Πακέτο ύψους 4 δισ. για κοινωνικές δράσεις από την νέα χρονιά

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2023
Υπουργείο Οικογένειας: Πακέτο ύψους 4 δισ. για κοινωνικές δράσεις από την νέα χρονιά


Το σχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Το ποσό των 4 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί μέσα στο 2024 σε οκτώ δράσεις για την ενίσχυση της οικογένειας και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Τις δράσεις αυτές προωθεί το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Από το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού των δράσεων, τα 3.718.039.000 ευρώ θα αντληθούν από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό και τα 274.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένου και του Ταμείου Ανάκαμψης (140.000.000 ευρώ).

Οι οκτώ δράσεις

Σύμφωνα τα επίσημα στοιχεία, το 98% του τακτικού προϋπολογισμού κατευθύνεται για την παροχή των κοινωνικών επιδομάτων και επιχορηγήσεων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

Με βάση το πλάνο αυτό και τον σχεδιασμό για την επόμενη χρονιά, εντός του 2024 θα υπάρξει:

1. Αύξηση των πιστώσεων για τo πρόγραμμα των voucher στους βρεφονηπιακούς σταθμούς κατά 25 εκ. ευρώ (από 40 εκ. σε 65 εκ. )

2. Αύξηση πιστώσεων στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» κατά 5 εκ. ευρώ (από 102 εκ. σε 107 εκ. )

3. Αύξηση επιδομάτων αναπηρίας κατά 130 εκ. ευρώ (από 870 εκ. σε 1 δισ. )

4. Αύξηση επιδόματος στέγασης κατά 4 εκ. ευρώ (από 396 εκ. σε 400 εκ. )

5. Αύξηση πιστώσεων του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων κατά 7 εκ. ευρώ (από 170 εκ. σε 177 εκ. )

6. Αύξηση των λειτουργικών δαπανών του ΟΠΕΚΑ κατά 1 εκ. ευρώ και των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας κατά 3 εκ. ευρώ.

7. Αύξηση 5 εκ. ευρώ του προγράμματος Στέγαση και Εργασία.

8. Αύξηση 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Ιδιαίτερη προσπάθεια αναμένεται να καταβληθεί – κατά το νέο έτος – από το υπουργείο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο, είναι και αυτά που αφορούν στην αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος, συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Read More »
Υπουργείο Οικογένειας: Πακέτο ύψους 4 δισ. για κοινωνικές δράσεις από την νέα χρονιά Υπουργείο Οικογένειας: Πακέτο ύψους 4 δισ. για κοινωνικές δράσεις από την νέα χρονιά Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2023 Rating: 5

Πρόσκληση από τον Δήμο Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2023
Πρόσκληση από τον Δήμο ΗγουμενίτσαςΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας σας
προσκαλούν
τη Δευτέρα, 1 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 10:00 π.μ. στην επίσημη Δοξολογία
για το Νέο Έτος
στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ηγουμενίτσα.


Ο Δήμαρχος ΗγουμενίτσαςΠαναγιώτης Νταής


Read More »
Πρόσκληση από τον Δήμο Ηγουμενίτσας Πρόσκληση από τον Δήμο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2023 Rating: 5

Ελληνική Λύση: Η Ε.Ε. χρηματοδότησε μελέτες για τη σιδηροδρομική γραμμή “Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα”;

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2023
Ελληνική Λύση: Η Ε.Ε. χρηματοδότησε μελέτες για τη σιδηροδρομική γραμμή “Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα”;

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή, προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, από την Ελληνική Λύση με θέμα «Η Ε.Ε. χρηματοδότησε μελέτες για τη σιδηροδρομική γραμμή “Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα”;

Η ερώτηση αναφέρει τα εξής:

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Η Ε.Ε. χρηματοδότησε μελέτες για τη σιδηροδρομική γραμμή “Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα”;»

Κύριοι Υπουργοί,
Συμφώνως πληθώρας δημοσιευμάτων ηλεκτρονικού τύπου, η Ε.Ε. χρηματοδότησε μέρος των οριστικών μελετών της σιδηροδρομικής γραμμής «Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα». Το εν λόγω μέρος της χρηματοδότησης ήταν εγκεκριμένο από το 2020, κατόπιν ελληνικού αιτήματος, με το άλλο μισό να εγκρίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών (Φεβ. 2020) καλύπτοντας την ελληνική συμμετοχή. Εκ του δεδομένου της χρηματοδότησης προκύπτει ότι η Ε.Ε. και θεωρεί τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου μεγάλης σπουδαιότητας (στην απόφαση για την χρηματοδότηση της μελέτης τονίζει ότι η γραμμή «Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα» αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου δικτύου και του βασικού διαδρόμου της Μεσογείου), αλλά και η Κυβέρνηση τον περασμένο Φεβρουάριο θεωρούσε την αναφερόμενη μελέτη αντίστοιχης σπουδαιότητας.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Προτίθεστε όπως μας ενημερώσετε εάν ισχύει ότι η Ε.Ε. χρηματοδότησε μέρος των οριστικών μελετών της σιδηροδρομικής γραμμής «Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα»; Εάν ναι, ποιο ήταν το ύψος της χρηματοδότησης, το οποίο καταβλήθηκε από αυτήν για τις εν λόγω μελέτες, και πώς κατανεμήθηκε;
2. Δεδομένου ότι το Υπουργείο Οικονομικών είχε καλύψει την εθνική της συμμετοχή τον περασμένο Φεβρουάριο, σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η επικείμενη σιδηροδρομική σύνδεση «Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα»;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Read More »
Ελληνική Λύση: Η Ε.Ε. χρηματοδότησε μελέτες για τη σιδηροδρομική γραμμή “Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα”; Ελληνική Λύση: Η Ε.Ε. χρηματοδότησε μελέτες για τη σιδηροδρομική γραμμή “Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα”; Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2023 Rating: 5

Πέμπτη η “Νύχτα των Ευχών” της Παραμυθιάς

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2023
Πέμπτη η “Νύχτα των Ευχών” της Παραμυθιάς


Read More »
Πέμπτη η “Νύχτα των Ευχών” της Παραμυθιάς Πέμπτη η “Νύχτα των Ευχών” της Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2023 Rating: 5

Σελίδες