ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ««ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΚΕΣΤΡΙΝΗΣ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΟΜΙΛΙΤΗ ΤΟΝ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΜΕΘΟΔΙΟ

Τετάρτη, Μαΐου 18, 2016

Στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Μηνά Κεστρίνης, το Σάββατο 28 Μαΐου και ώρα 19.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, που συνδιοργανώνουν η Μονή Γηρομερίου, το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας και η ενορία Κεστρίνης με θέμα «Άνθρωπος, Εκκλησία και Περιβάλλον», αφιέρωμα στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαθρολομαίο. 
 
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο ηγούμενος της Μονής Γηρομερίου Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Ντελής. 
 
Η υπεύθυνη στο ΚΕΣΥΠ Ηγουμενίτσας, θεολόγος Βασιλική Παππά θα παρουσιάσει την ποιητική ανθολογία «Άνθρωπος και Περιβάλλον», ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρεσβύτερος-θεολόγος π. Ηλίας Μάκος. Μουσικά κομμάτια στο πιάνο θα ερμηνεύσει η Γεωργία Παππά και θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «The Green Patriarch”.

Read More »
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ««ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΚΕΣΤΡΙΝΗΣ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΟΜΙΛΙΤΗ ΤΟΝ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΜΕΘΟΔΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ««ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΚΕΣΤΡΙΝΗΣ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΟΜΙΛΙΤΗ ΤΟΝ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΜΕΘΟΔΙΟ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 18, 2016 Rating: 5

Τρεις Ρομά λήστεψαν ζευγάρι που επέβαινε σε μοτοσικλέτα

Τετάρτη, Μαΐου 18, 2016


Συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στο Λούρο Πρέβεζας, τρεις ημεδαποί Ρομά, ηλικίας 20, 28 και 33 ετών, οι οποίοι εμπλέκονται σε ληστεία που έγινε χθες (17-05-2016) και ώρα 22.00 στο 8ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Άρτας - Ιωαννίνων (Χαλκιάδες). 
 
Συγκεκριμένα, οι δράστες με τη χρήση βίας απέσπασαν από δύο ημεδαπούς (άνδρας - γυναίκα, ηλικίας 35 και 31 ετών) που επέβαιναν σε δίκυκλη μοτοσικλέτα, χρηματικό ποσό.
Read More »
Τρεις Ρομά λήστεψαν ζευγάρι που επέβαινε σε μοτοσικλέτα Τρεις Ρομά λήστεψαν ζευγάρι που επέβαινε σε μοτοσικλέτα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 18, 2016 Rating: 5

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ

Τετάρτη, Μαΐου 18, 2016


H επικείμενη μείωση ωρών στο γυμνάσιο και λύκειο, η κατάργηση των εργαστηριακών ωρών, η τεχνητή αύξηση πλεονασμάτων, η συγχώνευση τμημάτων σε τεχνική Εκπαίδευση και όχι μόνο, η ομαδοποίηση ειδικοτήτων και αλλαγή στις αναθέσεις ακόμα και χωρίς αύξηση ωραρίου θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στην εργασιακή πραγματικότητα των μονίμων, σε απολύσεις αναπληρωτών και τεράστια υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών. 
 
Για όλα αυτά πρέπει να υπάρξει αντίδραση.
Read More »
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 18, 2016 Rating: 5

Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πουλιών - Εκδήλωση στη λιμνοθάλασσα Δρεπάνου

Τετάρτη, Μαΐου 18, 2016


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην λιμνοθάλασσα Δρεπάνου την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 ανοιχτή εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πουλιών.
 
Η εκδήλωση περιελάμβανε ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα μεταναστευτικά πτηνά καθώς και για την οικολογική τους αξία και παρατήρηση ορνιθοπανίδας με τηλεσκόπια και κιάλια του φορέα. Στην εκδήλωση συμμετείχε το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ηγουμενίτσας.

Read More »
Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πουλιών - Εκδήλωση στη λιμνοθάλασσα Δρεπάνου  Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πουλιών - Εκδήλωση στη λιμνοθάλασσα Δρεπάνου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 18, 2016 Rating: 5

Δήμος Ηγουμενίτσας: Σε ιδιώτη η ανακύκλωση για 3+1 χρόνια

Τετάρτη, Μαΐου 18, 2016Σε διενέργεια ανοιχτού ηλεκτρονικού δημόσιου διαγωνισμού, προτίθεται να προβεί η Δημοτική Αρχή Ηγουμενίτσας, σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Ηλία Λώλη, την οποία και δημοσιεύουμε αυτούσια στη συνέχεια, στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο.
Η εισήγηση για τον διαγωνισμό, αφορά τη μεταφορά ανακυκλώσιμων υλικών για τα έτη 2016-2019 και ο συνολικός ενδεικτικός προϋπολογισμός συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 23% και του δικαιώματος προαίρεσης είναι 243.540 €.
Η μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών θα γίνεται από το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στη θέση Βασιλικό, στο ΚΔΑΥ Ιωαννίνων και την εν συνέχεια μεταφορά του αναλογούντος σε αυτόν υπολείμματος που θα προκύψει κατά τη διαλογή, στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου. 
Στην εισήγησή του ο κ. αντιδήμαρχος αναφέρει πως ο ΣΜΑ Βασιλικού δεν είναι στην ουσία έτοιμος, αφού  απαιτείται να εγκατασταθεί, εξοπλισμός προσωρινής αποθήκευσης των ανακυκλώσιμων υλικών ( π.χ κατασκευή ράμπας ή άλλης υποδομής στο χώρο του ΣΜΑ), όπως επίσης και ειδικός εξοπλισμός, όπως ανοιχτά containers συνολικής χωρητικότητας τουλάχιστον 40 μ3 έκαστο αλλά και δύο επικαθήμενα ρυμουλκούμενα ανοιχτού τύπου containers συνολικής χωρητικότητας τουλάχιστον 40 μ3 έκαστο.
Δεν αναφέρει όμως πουθενά στην εισήγησή του ο κ. Λώλης, εάν ο ΣΜΑ Βασιλικού έχει λάβει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και εάν ναι (οι πληροφορίες μας λένε πως όχι) σε τι στάδιο βρίσκονται οι εργασίες ολοκλήρωσής του. 
Εμείς θα παρακολουθούμε στενά το θέμα και ελπίζουμε να μην χρειαστεί να κυνηγάνε ξανά οι δημοσιογράφοι δημοτικά μηχανήματα σε παράνομη χωματερή, που στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί ως παράνομος ΣΜΑ, υπόθεση για την οποία έχει κατατεθεί και μήνυση για μόλυνση περιβάλλοντος και η υπόθεση βρίσκεται στην δικαιοσύνη.

Διαβάστε αναλυτικά την εισήγηση του Αντιδημάρχου:


Η παρούσα εισήγηση αφορά στην έγκριση διενέργειας ανοιχτού ηλεκτρονικού δημόσιου διαγωνισμού για την ανάθεση της υπηρεσίας με τίτλο: «Μεταφορά ανακυκλώσιμων υλικών Δήμου Ηγουμενίτσας», για τα έτη 2016-2018 και με δικαίωμα προαίρεσης για ένα επιπλέον έτος.

Αντικείμενο των εργασιών είναι η μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών του Δήμου Ηγουμενίτσας από το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στη θέση Βασιλικού στο ΚΔΑΥ Ιωαννίνων και την εν συνέχεια μεταφορά του αναλογούντος σε αυτόν υπολείμματος που θα προκύψει κατά τη διαλογή, στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου. Επίσης υποχρέωση του αναδόχου θα είναι και η καθαριότητα του περιβάλλοντος χώρου του σταθμού μεταφόρτωσης από τυχόν σκουπίδια ή ανακυκλώσιμα υλικά.

Ο Δήμος μας αδυνατεί να εκτελέσει με ίδια μέσα τις ως άνω εργασίες διότι δεν διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό καθώς σύμφωνα με την αριθ.23/2016 Μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας:

· απαιτείται να εγκατασταθεί στο σταθμό μεταφόρτωσης, εξοπλισμός προσωρινής αποθήκευσης των ανακυκλώσιμων υλικών ( π.χ κατασκευή ράμπας ή άλλης υποδομής στο χώρο του ΣΜΑ).

· Επίσης απαιτείται ειδικός εξοπλισμός, όπως ανοιχτά containers συνολικής χωρητικότητας τουλάχιστον 40 μ3 έκαστο (η φόρτο-εκφόρτωση των οποίων θα γίνεται με ειδικά οχήματα (τουλάχιστον ένα) με μηχανισμό τύπου γάντζου), ή

· δύο επικαθήμενα ρυμουλκούμενα ανοιχτού τύπου containers συνολικής χωρητικότητας τουλάχιστον 40 μ3 έκαστο και ένα τουλάχιστον επικαθήμενο φορτηγό για τη μεταφορά των containers.

Κατόπιν των ως άνω και λαμβάνοντας υπόψη:

· ότι ο Δήμος δεν θα επιβαρυνθεί οικονομικά για την εκτέλεση των ως άνω εργασιών καθώς σύμφωνα με την από 24-03-2016 Σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ του Δήμου Ηγουμενίτσας και της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε», η τελευταία συμφωνεί όπως καταβάλλει στο Δήμο για τη μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών (αποβλήτων) συσκευασίας προς ΚΔΑΥ Ιωαννίνων, το ποσό των 33€ (πλέον ΦΠΑ) ανά μεταφερόμενο τόνο.

· Τις διατάξεις του άρθρου 61 του ν.3979/2011, σύμφωνα με τις οποίες για την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας χώρων και δημοτικών κτιρίων, απαιτείται αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών, προκειμένου να τεκμηριωθεί η αδυναμία εκτέλεσης συγκεκριμένων υπηρεσιών με ίδια μέσα του Δήμου.

· Τις διατάξεις του ΠΔ 28/1980, περί εκτελέσεως έργων και προμηθειών ΟΤΑ και του ΠΔ.60/2007

· Του άρθρου 68 του ν. 3863/2010 περί συμβάσεων εργολαβίας εταιρειών παροχής υπηρεσιών.

εισηγούμαστε

Α. Τη διενέργεια ανοιχτού ηλεκτρονικού δημόσιου διαγωνισμού για την ανάθεση σε ιδιώτη της υπηρεσίας με τίτλο: Μεταφορά ανακυκλώσιμων υλικών Δήμου Ηγουμενίτσας για τα έτη 2016-2018 και με δικαίωμα προαίρεσης για ένα επιπλέον έτος.

Οι εργασίες και ο τρόπος εκτέλεσή τους περιγράφονται αναλυτικά στην αριθ. 23/2016 Μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Ηγουμενίτσας. Η συνολική δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 243.540,00€ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. (23%) και του δικαιώματος προαίρεσης και θα καλυφθεί από τις εγκεκριμένες πιστώσεις του Κ.Α. 20.6162.30 «Μεταφορά Αποβλήτων Συσκευασίας Δήμου Ηγουμενίτσας» των προϋπολογισμών ετών 2016-2019 και συγκεκριμένα ως εξής: 

Β. Οι όροι της διακήρυξης, σύμφωνα με το άρθρο 72 παρ.1 περιπτ. ε του Ν.3852/2010 θα καθοριστούν από την Οικονομική Επιτροπή.

Γ. Να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος προκειμένου να προβεί στις περαιτέρω απαραίτητες ενέργειες.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας
Λώλης Ηλίας 
Read More »
Δήμος Ηγουμενίτσας: Σε ιδιώτη η ανακύκλωση για 3+1 χρόνια Δήμος Ηγουμενίτσας: Σε ιδιώτη η ανακύκλωση για 3+1 χρόνια Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 18, 2016 Rating: 5

Η Αιγαιακή Κουζίνα στην Ήπειρο: Η αξία των τοπικών προϊόντων και η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος

Τετάρτη, Μαΐου 18, 2016


Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση σε μια βραδιά γεμάτη γεύσεις και μυρωδιές από την Αιγαιακή Κουζίνα και Γαστρονομία, την Παρασκευή 13 Μαΐου, στο ξενοδοχείο Grand Serai, στα Ιωάννινα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τουριστικής στρατηγικής που έχει σχεδιάσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ανάδειξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων της και της σύνδεσης τους με την αναβάθμιση του τουριστικού της προϊόντος.

Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εκπροσώπησαν ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Πρωτογενούς Τομέα, κ. Φιλήμων Ζαννετίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γιώργος Λεονταρίτης ενώ την αντιπροσωπεία καλωσόρισαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, κ. Θωμάς Μπέγκας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Λεονταρίτης στάθηκε στους δεσμούς των δύο Περιφερειών, στη σημασία που έχει η ανάδειξη των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων, αλλά και στην αξία της αυτενέργειας, για να ξεπεραστεί η κρίση. Ακόμη, τόνισε ότι η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, η πιστοποίησή τους και η ανάπτυξη της γαστρονομίας, θα συμπληρώσουν την τουριστική ταυτότητα των νησιών.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σημείωσε τον καθοριστικό ρόλο που έχει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην οικονομική ανάπτυξη που πρέπει να υπάρχει στη χώρα, αφού έχει και τη γνώση και τη δύναμη να αναδείξει τα τοπικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής χωρίς τις αγκυλώσεις του Κράτους. Ενώ τόνισε και το μεγάλο βάρος που ρίχνει η Περιφέρεια της Ηπείρου στην προστασία και στην ανάδειξη του πρωτογενούς της τομέα, αλλά και την προσπάθεια που καταβάλλεται για να ενδυναμωθεί η τουριστική της ανάπτυξη.

Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, κ. Μπέγκας αναφερόμενος στην αναγκαιότητα της σύνδεσης του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα, δηλαδή τον τουρισμό, υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει ένας συνδυασμός δράσεων και ότι «μόνο μέσα από τη συνέργεια μπορούμε να διαφημίσουμε και να προωθήσουμε τα προϊόντα του τόπου μας».

Ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Πρωτογενούς Τομέα, κ. Ζαννετίδης από τη πλευρά του, επεσήμανε ότι όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, την οικονομία και όλο το ευρύ φάσμα της δημόσιας διοίκησης, θα πρέπει να γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα του τόπου τους, ενώ τόνισε ότι οι Κυβερνώντες θα πρέπει να συνδιαλέγονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. Τέλος, περιέγραψε τους κοινούς τομείς δράσεις, που μπορούν να αναλάβουν οι δύο Περιφέρειες σε οικονομικό, τουριστικό και πολιτιστικό επίπεδο και τα οφέλη που μπορούν να υπάρξουν μέσα από μια συντεταγμένη συνεργασία.

Read More »
Η Αιγαιακή Κουζίνα στην Ήπειρο: Η αξία των τοπικών προϊόντων και η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος Η Αιγαιακή Κουζίνα στην Ήπειρο: Η αξία των τοπικών προϊόντων και η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 18, 2016 Rating: 5

Σελίδες