Καθ' υπόδειξη της δημοτικής αρχής, οι μετανάστες στο εργοστάσιο Φιλιατών

Παρασκευή, Νοεμβρίου 15, 2019
Καθ' υπόδειξη της δημοτικής αρχής, οι μετανάστες στο εργοστάσιο Φιλιατών


Καταρχήν αρνητικοί στο να μετατραπεί το ιδιωτικό εργοστάσιο Φιλιατών, πρώην ανακύκλωσης, πρώην κλωστοϋφαντουργίας, ιδιοκτησίας του κ. Αργυρού, εμφανίστηκαν οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι, τόσο της πλειοψηφίας, όσο και της μείζονος αντιπολίτευσης, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα.

Στο δημοτικό συμβούλιο ακούστηκαν φωνές, ακόμα και για τη δημιουργία ομάδων περιφρούρησης, ώστε να αποτραπεί η μεταφορά μεταναστών στο εργοστάσιο Φιλιατών.

Στο σημείο αυτό, να υπενθυμίσουμε πως οι πλειονότητα των σημερινών δημοτικών συμβούλων, συμμετείχαν και στην προηγούμενη δημοτική θητεία, με δήμαρχο και πάλι τον κ. Σπύρο Παππάς.

Το υπενθυμίζουμε γιατί φαίνεται πως οι περισσότεροι από αυτούς, έχουν πάθει ... "αμνησία".

Και εξηγούμαστε:

Στις 09 του μηνός Μαρτίου του έτους 2016 ημέρα της εβδομάδας Τετάρτη και ώρα 18:30 , συνήλθε σε Τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών μετά από την με Αρ.:1722/03-03-2016 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου αυτού.
Ο τότε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Γκίζας, ζήτησε από τα μέλη να συζητηθούν δύο θέματα εκτός ημερησίας διάταξης, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με ένα από αυτά να αφορά «Συζήτηση για το προσφυγικό – μεταναστευτικό θέμα και διαμόρφωση προτάσεων για την καλύτερη αντιμετώπιση του».

Παρόντες στη συνεδρίαση, εκτός του δημάρχου κ. Παππά, ήταν οι εξής δημοτικοί σύμβουλοι:
1.Γκίζας Χρήστος (Πρόεδρος Δ.Σ) 
2.Βασιλείου Βασίλειος 
 3.Γκίκας Θωμάς 
4.Κόρος Ιωάννης 
5.Κατσάρης Πέτρος
6.Τόλης Χριστόφορος
7.Μποροδήμος Κωνσταντίνος
8.Παππά-Μάλλιου Ουρανία 
9.Μποροδήμος Ιωάννης 
10. Μπέλλος Παύλος 
11. Κατσαρός Ηλίας
12. Παππάς Μηνάς
13.Βλάχος Παρασκευάς
14.Φερεντίνος Σπυρίδων  
15. Μπότος Σπυρίδων  
16. Μπεράτης Γεώργιος  
17. Λένης Φίλιππος 

Τότε, η πρόταση του Δήμου Φιλιατών που διαμορφώθηκε μετά από απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής, της οικονομικής επιτροπής και τη συμμετοχή του Δημοτικού Συμβούλου κ. Παππά Μηνά ως επικεφαλής της μειοψηφίας ήταν οι εγκαταστάσεις του παλαιού εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας, Ιδιοκτησίας «ΑΡΓΥΡΟΥ», εφόσον ο ιδιοκτήτης ήθελε ανταποκριθεί θετικά προς τούτο. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά την εισήγηση του Δημάρχου κ. Παππά Σπυρίδωνα, την διαλογική συζήτηση που ακολούθησε και αφού είδε και τις ανωτέρω σχετικές διατάξεις: αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ τα εξής:
1. Το προσφυγικό είναι ένα εθνικό θέμα και ο Δήμος Φιλιατών θα το αντιμετωπίσει ως τέτοιο. 
2. Πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και παράτυπων μεταναστών. 
3. Στην περιφέρεια του Δήμου Φιλιατών δεν υπάρχουν ακίνητα η εγκαταστάσεις που να μπορούν να φιλοξενήσουν υποδομές για την εγκατάσταση προσφύγων. 
4. Ο προσφορότερος και καταλληλότερος χώρο για τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων είναι οι εγκαταστάσεις του παλαιού εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας, Ιδιοκτησίας «ΑΡΓΥΡΟΥ» και προς τούτο θα πρέπει η Κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με τον ιδιοκτήτη. 
5. Στην περίπτωση που ήθελε επιλεγεί από την Κυβέρνηση εγκατάσταση προσφύγων ή μεταναστών στην περιοχή μας το Δημοτικό Συμβούλιο θα λάβει σε νέα του συνεδρίαση απόφαση γ’ αυτό.

Αυτά για την ιστορία και για να βοηθήσουμε κάποιος με το πρόβλημα μνήμης, που εμφανίζουν ανά διαστήματα και προφανώς κατά επιλογή ή καθ' υπόδειξη...

Δείτε ολόκληρη την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Φιλιατών στις 9/3/2016:

Read More »
Καθ' υπόδειξη της δημοτικής αρχής, οι μετανάστες στο εργοστάσιο Φιλιατών Καθ' υπόδειξη της δημοτικής αρχής, οι μετανάστες στο εργοστάσιο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 15, 2019 Rating: 5

Λαμπρά εόρτασε η Κεστρίνη Θεσπρωτίας τον άγιο Μηνά και κατακλύστηκε από πλήθος πιστών

Παρασκευή, Νοεμβρίου 15, 2019
Λαμπρά εόρτασε η Κεστρίνη Θεσπρωτίας τον άγιο Μηνά και κατακλύστηκε από πλήθος πιστών


Λαμπρά εόρτασε η Κεστρίνη τον άγιο Μηνά και κατακλύστηκε από πλήθος πιστών. Με διήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις. 
Η προσέλευση των πιστών απ΄ όλα τα μέρη της Θεσπρωτίας ήταν πολύ μεγάλη. 
Κληρικοί από τη Θεσπρωτία, αλλά και από τη Λευκίμη συμμετείχαν στις ιεροπραξίες και στη λιτανεία της εικόνας του αγίου με τη συνοδεία της παιδικής φιλαρμονικής μπάντας του δήμου Φιλιατών. 
Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο βουλευτής Βασίλης Γιόγιακας, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Μπραΐμη, ο δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι κ. ά. 

Μιλώντας και κατά τον εσπερινό και κατά τη θεία λειτουργία ο θεολόγος π. Ηλίας Μάκος σημείωσε ότι "με την πίστη του στο Θεό ο άγιος Μηνάς υπέμεινε σκληρές δοκιμασίες. Έχοντας οικειωθεί το πλούτο και την ευφροσύνη της αιώνιας ζωής, θεώρησς σκουπίδια τα θέλγητρα της πρόσκαιρης. Με την πίστη δέχτηκε τις θλίψεις και το μαρτύριο. Η απέραντη ευφροσύνη, που γεννήθηκε από την πίστη του, καταβρόχθισε τη σκληρότητα του πόνου. Έτσι, στη διάρκεια οδυνηρών βασάνων, ένιωθε μόνο τέρψη. Με την πίστη του βυθίστηκε στα βάθη της ταπεινοφροσύνης. Με την πίστη θαυματούργησε. Με τα καθαρά μάτια της πίστεως είδε πως οι ανθρώπινες θυσίες στο Θεό δεν είναι παρά τα χαρίσματα του Θεού στον άνθρωπο, χρέη του ανθρώπου στο Θεό, αχρείαστα σ’ Εκείνον αλλά απαραίτητα και σωτήρια για τον άνθρωπο".
Read More »
Λαμπρά εόρτασε η Κεστρίνη Θεσπρωτίας τον άγιο Μηνά και κατακλύστηκε από πλήθος πιστών Λαμπρά εόρτασε η Κεστρίνη Θεσπρωτίας τον άγιο Μηνά και κατακλύστηκε από πλήθος πιστών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 15, 2019 Rating: 5

Δημοτική αρχή Φιλιατών: Αμετανόητοι εχθροί του βιβλίου...!

Παρασκευή, Νοεμβρίου 15, 2019
Δημοτική αρχή Φιλιατών: Αμετανόητοι εχθροί του βιβλίου...!
%25CE%2592%25CE%2599%25CE%2592%25CE%259B%25CE%2599%25CE%2591
(Όταν οι δωρεές πιάνουν τόπο. Κυριολεκτικά όμως...)

Πριν λίγες εβδομάδες βούηξε ο τόπος μετά την ενέργεια του Δήμου Φιλιατών να πετάξει σε παράνομη χωματερή, εκατοντάδες βιβλία, τα οποία βρισκότανε επί 12 ολόκληρα χρόνια πεταμένα σε μιαν αποθήκη.
Για το θέμα έγινε μεγάλο σούσουρο, δημοσιεύματα, αναρτήσεις στο facebook και το ακριτικό μας Φιλιάτι ήρθε στην επιφάνεια για ακόμη μια φορά με άσχημο τρόπο.
Ακολούθησε στα τέλη Σεπτεμβρίου έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το θέμα και μετά τις έντονες αντιδράσεις, ελήφθη η παρακάτω απόφαση, ΟΜΟΦΩΝΑ μάλιστα, μετά από πρόταση του δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης, Λαέρτη Ρέγκα.

Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών
"Το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών, εκφράζει τη λύπη του και καταδικάζει απερίφραστα, το ατυχές περιστατικό της απόρριψης λογοτεχνικών βιβλίων που βρισκόταν σε αποθήκη εγκαταλειμμένου κτιρίου και όχι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Η δημοτική αρχή, ζητά συγγνώμη, από τους δωρητές, για την άστοχη ενέργεια της απόρριψης των βιβλίων σε προσωρινό χώρο Εναπόθεσης Ανακυκλώσιμων Υλικών του δήμου. Ταυτόχρονα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, την επίσπευση των ενεργειών για την Ηλεκτρονική Καταγραφή των βιβλίων και τη σύνδεση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.
Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να δρομολογηθούν άμεσα οι ενέργειες πρόσληψης του αναγκαίου, για τη λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, προσωπικού. Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδοτεί τον κ. Δήμαρχο για κάθε παραπέρα ενέργεια".
                                                .........................................................
Μετά την κατακραυγή γι' αυτή την απαράδεκτη ενέργεια, κι αφού ελήφθη μιαν απόφαση που έδινε κάποια ελπίδα, ότι η δημοτική αρχή θα συνετισθεί και θα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης -αφού πρόκειται για ειλημμένη απόφαση του Δ.Σ. η οποία δεσμεύει το Δήμαρχο- άρχισαν αρκετοί συμπατριώτες να θέλουν να στηρίξουν το εγχείρημα και να αρχίσουνε οι αποστολές βιβλίων προς το Δήμο για να τοποθετηθούν στη Δημοτική βιβλιοθήκη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η αποστολή της εγκυκλοπαίδειας National Geographic από Φιλιαταίους της Αθήνας. Την είδηση αντλήσαμε στις 2 Νοεμβρίου από συμπατριώτισσα, η οποία έκανε την παρακάτω δημοσίευση"
                                                      .................................................
E5

"60 δερματοδεμένοι τόμοι με τεύχη του καταπληκτικού περιοδικού National Geographic, ταξιδεύουν σήμερα για τη βιβλιοθήκη του Δήμου Φιλιατών, με την ελπίδα σύντομα από τα ράφια της να ταξιδέψουν τους συμπολίτες μας μέσα από τις σελίδες του!! Ευχαριστούμε την οικογένεια Ναρδή για την προσφορά της προς τη βιβλιοθήκη μας και το Λάζαρο Λέντζαρη για τη μεταφορά!! Ελπίζουμε να υπάρξουν και άλλες προσφορές και να γεμίσει βιβλία η βιβλιοθήκη του Δήμου μας"!!
                                              ...........................................................

Φαίνεται όμως πως η δημοτική αρχή Φιλιατών δεν έβαλε μυαλό από την προηγούμενη περίπτωση -την οποία τη χαρακτήρισαν μεμονωμένη και ατυχή- και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν με αδιαφορία -αν όχι εχθρότητα- το βιβλίο και την όποια προοπτική λειτουργίας της βιβλιοθήκης.
Πριν λίγες ημέρες, βρεθήκαμε στο Δημαρχείο Φιλιατών για την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την επικείμενη έλευση μεταναστών. Αυτό που αντικρίσαμε δε θέλαμε να το πιστέψουμε...!
E1
(Έτοιμα για "ηλεκτρονική καταγραφή"...)

E3

Η εγκυκλοπαίδεια που είχε φτάσει πριν δέκα μέρες ως δωρεά, αντί να βρίσκεται στη δημοτική βιβλιοθήκη, βρισκότανε πεταμένη στο ισόγειο του Δημαρχείου, εκτεθειμένη, ακριβώς δίπλα από τις τουαλέτες και την αποθήκη που χρησιμοποιούν οι καθαρίστριες, δίπλα από σκουπίδια, καφέδες και τασάκια. Χωρίς καμία προφύλαξη, πεταμένες στο δάπεδο όπου οποιοσδήποτε μπορούσε να αφαιρέσει ή να καταστρέψει! Βελτιώθηκε βέβαια η δημοτική αρχή κι αντί να τα πετάξει στη χωματερή, τα άφησε στο ισόγειο του Δημαρχείου. Κάτι είναι κι αυτό, αλλά δεν είναι αυτή η θέση τους...! 

Ιδιαίτερα άσχημη εντύπωση μας προκάλεσε επίσης το εξής περιστατικό. Κάποιος πολίτης, ο οποίος είχε έρθει για να διαμαρτυρηθεί για την επικείμενη έλευση μεταναστών, επειδή "θα αλλοιώσουνε τον πολιτισμό μας", μας πλησίασε, άνοιξε έναν τόμο και μας είπε: "Τι φωτογραφίζεις από αυτά; Δε βλέπεις ότι είναι στα αγγλικά; Τι να τα κάνουμε;"

E4
Φαίνεται πως η εχθρότητα της δημοτικής αρχής προς το βιβλίο και ό,τι αυτό συνεπάγεται έχει επηρρεάσει και ορισμένους από τους πολίτες. 
Η πλειονότητα όμως των Φιλιαταίων, είτε διαμένουν στο Φιλιάτι, είτε είναι μετανάστες, επιθυμούν τη βελτίωση του επιπέδου ζωής και της μόρφωσης των νέων στην ακριτική μας περιοχή και συνεχίζουν να στέλνουν βιβλία για την ΑΜΕΣΗ λειτουργία της δημοτικής βιβλιοθήκης. 
Κι αυτό θα γίνει! Είτε το επιθυμούνε οι αμόρφωτοι "άρχοντες" των Φιλιατών, είτε όχι!
Read More »
Δημοτική αρχή Φιλιατών: Αμετανόητοι εχθροί του βιβλίου...! Δημοτική αρχή Φιλιατών: Αμετανόητοι εχθροί του βιβλίου...! Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 15, 2019 Rating: 5

Σύλληψη 59χρονου τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Νοεμβρίου 15, 2019
Σύλληψη 59χρονου τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα

%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%B7+2+%282%29.jpg (400×300)

Στη σύλληψη ενός 59χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι Ι.ΧΕ όχημα που οδηγούσε ο 59χρονος, έφερε πλαστές πινακίδες, ενώ εντός του ΙΧΕ οχήματος εντοπίστηκε άδεια κυκλοφορίας που δεν αντιστοιχούσε σε αυτή του πλαστού αριθμού πλαισίου και που ήταν καταχωρημένη ως κλαπέν-υπεξαιρεθέν-απωλεσθέν έγγραφο.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε η άδεια και το ΙΧΕ όχημα.
Read More »
Σύλληψη 59χρονου τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 59χρονου τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 15, 2019 Rating: 5

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Παρασκευή, Νοεμβρίου 15, 2019
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ 
"ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ" 
Από την ταινία - ντοκιμαντέρ ωδή στη Λευτεριά του ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 

 Θα παρουσιαστούν τραγούδια των: 
 ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ-ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ- ΣΤΑΥΡΟΥ ΞΑΡΧΑΚΟΥ 
Που έχουν ερμηνεύσει οι:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ - ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ - ΜΑΡΙΖΑ ΚΩΧ -  ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ - ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ - ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ - ΛΑΚΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΑΡΓΑΝΟΥΡΑΚΗΣ 

 Σάββατο 16/11/2019 και ώρα 8:30΄μ.μ. στην ΠΡΩΗΝ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ(Ε.Ι.Ν.) 

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Χρυσηίδα & Αγγελική Γεωργίου 
 ΜΟΥΣΙΚΗ: Σταύρος Ντούσκας (κιθάρα) 
 Αλέξης Χρήστου (μπουζούκι)
Read More »
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 15, 2019 Rating: 5

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας για το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας

Παρασκευή, Νοεμβρίου 15, 2019
Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας για το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας


Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας εκφράζει την αντίθεση του στην αναστολή λειτουργίας του νέου Πανεπιστημιακού τμήματος ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ της Ηγουμενίτσας. 
Βρισκόμαστε σε μια περιοχή παραμεθόρια η οποία έχει ανάγκη περαιτέρω πνευματικής και πολιτιστικής αναβάθμισης. Το κλείσιμο τμημάτων του ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ στο παρελθόν, υπήρξε πλήγμα σ’ αυτή την αναβάθμιση. Η τωρινή απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων επιτείνει το πρόβλημα σε αυτήν την κατεύθυνση και αφαιρεί από την περιοχή μας τις δυνατότητες που προσφέρει η ύπαρξη και δράση της Πανεπιστημιακής κοινότητας. 
Απαιτούμε όχι μόνο τη λειτουργία του τμήματος αλλά και τη δημιουργία όλων εκείνων των δομών (σίτιση -στέγαση) και των απαιτούμενων θέσεων ΔΕΠ που θα προσφέρουν αξιοπρεπή διαβίωση και ποιοτικές σπουδές στους μελλοντικούς φοιτητές. 
Επίσης θεωρούμε αναγκαία την απρόσκοπτη λειτουργία του υπάρχοντος τμήματος <<ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ>> ώστε οι φοιτητές του τμήματος να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. 


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΚΙΤΣΑΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Read More »
Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας για το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας για το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 15, 2019 Rating: 5

Σούλι Παραμυθιάς: Ευχαριστήριο προς τον Νικόλα Κάτσιο για χορηγία

Παρασκευή, Νοεμβρίου 15, 2019
Σούλι Παραμυθιάς: Ευχαριστήριο προς τον Νικόλα Κάτσιο για χορηγία


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Α.Π.Σ.¨ ΣΟΥΛΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ¨ ευχαριστεί δημόσια τον συμπατριώτη μας φαρμακοποιό Νικόλα Κάτσιο για την πολλοστή και επανειλημμένη θετική του ανταπόκριση και την ευγενική χορηγία του σε φαρμακευτικό και αθλητικό υλικό απαραίτητου για την κάλυψη των αναγκών του σωματείου μας.

Η αξιέπαινη αρωγή και προσφορά του αποτελεί σημαντικό στήριγμα και έρεισμα ενδυνάμωσης των προσπαθειών μας, για την αξιοπρεπή και θετική πορεία του αθλητικού σωματείου μας στο δύσβατο και επίπονο μαραθώνιο της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας .

Ταυτόχρονα αποδεικνύει το διαρκές και έμπρακτο ενδιαφέρον του φίλου και φίλαθλου χορηγού μας για τον τοπικό ερασιτεχνικό αθλητισμό και όχι μόνον και προεχόντως για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της ιδιαίτερης πατρίδας μας, αν και διαθέτει ενεργές καλαθοσφαιρικές προελεύσεις και καταβολές.

Παραμυθιά 11/11/2019
Το Δ.Σ. του Α.Π.Σ. ΣΟΥΛΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ
Read More »
Σούλι Παραμυθιάς: Ευχαριστήριο προς τον Νικόλα Κάτσιο για χορηγία Σούλι Παραμυθιάς: Ευχαριστήριο προς τον Νικόλα Κάτσιο για χορηγία Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 15, 2019 Rating: 5

Ομιλία Γιόγιακα στην κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τη ρύθμιση επειγόντων θεμάτων

Παρασκευή, Νοεμβρίου 15, 2019
Ομιλία Γιόγιακα στην κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τη ρύθμιση επειγόντων θεμάτωνΚύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Μια κυβέρνηση δεν κρίνεται μόνο από το κατά πόσο κάνει πράξη το πρόγραμμά της.
Κρίνεται και από το πόσο γρήγορα αντιδρά σε απρόβλεπτες και επείγουσες καταστάσεις.

Σε προβλήματα που πρέπει να λυθούν όσο πιο σύντομα γίνεται, πριν αυτά γεννήσουν άλλα ζητήματα.

Αυτό επιδιώκεται και εδώ, με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώνονται σήμερα με νόμο από τη Βουλή.

Ορισμένες από αυτές τις ρυθμίσεις, μάλιστα, αφορούν μια καθόλου αμελητέα μερίδα συμπολιτών μας.

Είναι η ενίσχυση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.
Είναι η παράταση της ρύθμισης οφειλών προς τους δήμους.

Είναι η κατάργηση της δημοπράτησης ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ, που και αυτή συνέβαλε στην παρά λίγο κατάρρευσή της…

Τις συνέπειες της οποίας θα την αισθανόμασταν, άμεσα ή έμμεσα, όλοι.

Οι αλλαγές στη ρύθμιση οφειλών φυσικών προσώπων από στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια για την προστασία της κύριας κατοικίας τους διευκολύνουν κατηγορίες δανειοληπτών όπως οι πιο ηλικιωμένοι, τα διαζευγμένα ζευγάρια ή τα ζευγάρια σε διάσταση, οι συνιδιοκτήτες με συγγενική σχέση. 

Οι αλλαγές μάλιστα αφορούν και τις νέες αιτήσεις, και αυτές που έχουν υποβληθεί αλλά βρίσκονται ακόμα σε επεξεργασία.

Αναμένουμε από την Κυβέρνηση να προχωρήσει σύντομα, όπως επανέλαβε ο κύριος Βεζυρόπουλος, στην κατάργηση των δικαιολογητικών που απαιτούνται έτσι ώστε οι αιτήσεις στο διάστημα που απομένει να μπορούν να γίνονται πιο γρήγορα και πιο εύκολα.

Η παράταση - ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2019 - που δίνεται σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις να ρυθμίσουν βεβαιωμένες οφειλές τους σε δήμους φιλοδοξούμε να έχει διπλό θετικό αποτέλεσμα:

να διευκολύνει τον οικονομικό προγραμματισμό των οφειλετών, αλλά και να ενισχύσει τα ταμεία των δήμων.

Η ρύθμιση για τη ΔΕΗ ανήκει στα επείγοντα μέτρα για να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία της επιχείρησης.

Πουλώντας ρεύμα στους ανταγωνιστές της σε τιμές κάτω του κόστους, η ΔΕΗ ζημιώθηκε από το 2016 περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ.

Εμείς θέλουμε η επιχείρηση να σταθεί ξανά στα πόδια της!
Όχι να είναι βαρίδι για τους φορολογούμενους και ωρολογιακή βόμβα για τη χώρα!

Γι’ αυτό καταργούμε τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ από δω και στο εξής, καταργούμε και την τελευταία δημοπρασία που η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε αποφασίσει για τα μέσα Οκτωβρίου, εξοικονομώντας μόνο από αυτή 90 εκατομμύρια ευρώ!

Αυτό, για να θυμηθούμε πόσο ανεύθυνα και ιδεοληπτικά εγκαταλείφθηκε το μοντέλο της μικρής Δ.Ε.Η. που είχε επιλέξει η Κυβέρνηση Σαμαρά το 2014…

Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ως βουλευτής μιας Περιφέρειας που ζει και από τον Τουρισμό, δε μπορώ παρά να συμμερίζομαι την αγωνία των επιχειρηματιών που χτυπήθηκαν σοβαρά από το κανόνι της Thomas Cook.

Πιστεύω ότι τα μέτρα για το Φ.Π.Α. και το φόρο διαμονής δίνουν ένα πρώτο στίγμα της βούλησης της Κυβέρνησης να στηριχθούν τα ξενοδοχειακά καταλύματα.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους και ευελπιστώ ότι θα τις αξιοποιήσετε, ασφαλώς όσο επιτρέπουν τα δημοσιονομικά περιθώρια της οικονομίας.

Η πρόσθετη διευκόλυνση φορολογικών υποχρεώσεων και η ενίσχυση της ρευστότητας θα βοηθήσουν ουσιαστικά, τουλάχιστον τις πιο ζημιωμένες από αυτές - να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους το επόμενο διάστημα. 

Ως βουλευτής Θεσπρωτίας θα ήθελα να σταθώ επίσης στην οργανωμένη χωροθέτηση των επιχειρήσεων ιχθυοκαλλιέργειας - ή υδατοκαλλιέργειας όπως λέγεται για να συμπεριλάβει και την εκτροφή άλλων θαλασσινών.

Η προθεσμία για να μπουν οι επιχειρήσεις αυτές σε οργανωμένες ζώνες – που είναι ένα είδος θαλάσσιου επιχειρηματικού πάρκου – όπου ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες και περιβαλλοντικοί όροι έληγε για πρώτη φορά το Νοέμβρη του 2017.

Παρατάθηκε μέχρι το Νοέμβρη του 2019, για να πάρει τώρα νέα παράταση για το 2021.

Ελπίζω, κύριε Υπουργέ, η παράταση αυτή να μη δώσει άλλοθι για άλλη καθυστέρηση.

Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν αρκετούς υπαλλήλους για να «τρέξουν» τις μελέτες.

Αναμένουμε, λοιπόν, να προχωρήσετε στα μέτρα που έχετε ανακοινώσει, όπως είναι η πρόσληψη ειδικευμένων εξωτερικών συμβούλων, ώστε να ολοκληρωθούν εμπρόθεσμα τα Προεδρικά Διατάγματα για τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.

Ευτυχώς ο φάκελος για τις Περιοχές της Θεσπρωτίας είναι σε καλό δρόμο αλλά κι εδώ χρειάζεται να «ανεβούν οι ταχύτητες».

Κλείνω, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, με δύο σύντομα σχόλια για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το ΚΕΘΕΑ:

Ας κρατήσουμε ότι ο ορισμός του διοικητικού συμβουλίου από τον Υπουργό Υγείας δεν αλλάζει το θεραπευτικό μοντέλο των μονάδων του ΚΕΘΕΑ.

Η αυτοδιοίκηση και αυτοδιαχείριση στο θεραπευτικό και το επιστημονικό έργο όχι μόνο διατηρείται αλλά ενισχύεται, αφού δίνονται πρόσθετες, ουσιαστικές αρμοδιότητες στη Γενική Συνέλευση.

Και αυτό είναι που κυρίως ενδιαφέρει τους χρήστες των υπηρεσιών του. 

Ας κρατήσουμε επίσης το εξής:

η αλλαγή του μοντέλου διοίκησης πρέπει και μπορεί να είναι η αρχή μιας συνολικής συζήτησης για την αναμόρφωση του ΚΕΘΕΑ.

Όσα ειπώθηκαν στις συνεδριάσεις των Επιτροπών, από συμφωνούντες και διαφωνούντες, οδηγούν σε μια ελάχιστη κοινή διαπίστωση:

ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αλλαγών, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης!

Γιατί αυτή η Κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιδιώκει να φροντίζει για τα τρέχοντα και επείγοντα θέματα, διατηρώντας όμως το βλέμμα στη μεγάλη εικόνα.

Στις μεγαλύτερες και μικρότερες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος μας, ώστε να γυρίσει οριστικά σελίδα!

Read More »
Ομιλία Γιόγιακα στην κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τη ρύθμιση επειγόντων θεμάτων Ομιλία Γιόγιακα στην κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τη ρύθμιση επειγόντων θεμάτων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 15, 2019 Rating: 5

Εντυπωσιακός υδροστρόβιλος στην Πάργα

Παρασκευή, Νοεμβρίου 15, 2019
Εντυπωσιακός υδροστρόβιλος στην Πάργα


Θεατής ενός εντυπωσιακού φαινομένου το οποίο κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο έγινε ο πρώην Δήμαρχος Πάργας Σπύρος Πηγής.

Ένας τεράστιος υδροστρόβιλος υψώθηκε πολλά μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Έχοντας απέναντι τον ήλιο η σκιά του έπεφτε και πάλι στην επιφάνεια της θάλασσας δημιουργώντας απίστευτη εικόνα από την περιοχή της Αγίας Κυριακής.

ΦΩΤΟ: Σπύρος Πηγής

Ο υδροστρόβιλος είναι η στροβιλιζόμενη δίνη αέρα που έχει επαφή με τη θάλασσα και η οποία «κρέμεται» κάτω από νέφη καταιγίδας προκαλώντας υλικές ζημιές και απειλώντας αρκετές φορές ανθρώπινες ζωές στο πέρασμα της. Αυτή η στροβιλιζόμενη αέρα δίνη όταν συμβεί στην ξηρά αποκαλείται ανεμοστρόβιλος 

Οι υδροστρόβιλοι δημιουργούνται πάνω από τη θάλασσα και είναι ασθενέστεροι από τους σίφωνες ξηράς ενώ και η ταχύτητα μετακίνησής τους από το ένα σημείο στο άλλο είναι πολύ πιο αργή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πολύ ισχυροί υδροστρόβιλοι είναι ικανοί να καταστρέψουν μέχρι και σκάφη ενώ υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος να βγουν στην ξηρά, με κίνδυνο τότε να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές.
Read More »
Εντυπωσιακός υδροστρόβιλος στην Πάργα Εντυπωσιακός υδροστρόβιλος στην Πάργα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 15, 2019 Rating: 5

Ρετζαίοι, οι λήσταρχοι της Ηπείρου που κατέδωσαν τους συντρόφους τους, αμνηστεύθηκαν και έγιναν χωροφύλακες (+βίντεο)

Παρασκευή, Νοεμβρίου 15, 2019

Ρετζαίοι, οι λήσταρχοι της Ηπείρου που κατέδωσαν τους συντρόφους τους, αμνηστεύθηκαν και έγιναν χωροφύλακες (+βίντεο)Το 1924 η κυβέρνηση του δικτάτορα Πάγκαλου εξέδωσε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο, «ο ληστής που θα σκοτώσει άλλο ληστή, αμνηστεύεται».

Την ευκαιρία αυτή άρπαξαν οι διαβόητοι ληστές της Ηπείρου, οι Ρετζαίοι, που σκότωσαν τους συντρόφους τους.
Οι Ρετζαίοι την εποχή εκείνη ήταν κράτος εν κράτει στη Ήπειρο. Η δράση τους περιελάμβανε προστασία, απαγωγές, αλλά και συμβόλαια θανάτου.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος (αριστερά) έδωσε αμνηστία στους Ρετζαίους (δεξιά) 
αφού εξόντωσαν άλλους ληστές. Μέλη της δικιάς τους συμμορίας.


Μετά την αμνηστία όμως, όχι μόνο εντάχθηκαν στην κοινωνία των Ιωαννίνων, αλλά πήραν και αξιώματα.
Έγιναν χωροφύλακες και πληρώνονταν κανονικά από το δημόσιο.
Οι άλλοτε περιβόητοι κακοποιοί, έγιναν μέσα σε μία μέρα, διώκτες των παρανόμων. Ωστόσο, όπως λέει ο λαός «ο λύκος αρνί δε γίνεται» και σύντομα επέστρεψαν στην παρανομία.

Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» την προδοσία των Ρετζαίων ΕΔΩ


Read More »
Ρετζαίοι, οι λήσταρχοι της Ηπείρου που κατέδωσαν τους συντρόφους τους, αμνηστεύθηκαν και έγιναν χωροφύλακες (+βίντεο) Ρετζαίοι, οι λήσταρχοι της Ηπείρου που κατέδωσαν τους συντρόφους τους, αμνηστεύθηκαν και έγιναν χωροφύλακες (+βίντεο) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 15, 2019 Rating: 5

Εστιασμένη στον Εναλλακτικό Τουρισμό η προβολή της Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση «Philoxenia»

Παρασκευή, Νοεμβρίου 15, 2019
Εστιασμένη στον Εναλλακτικό Τουρισμό η προβολή της Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση «Philoxenia» 


Για μια ακόμη χρονιά η Περιφέρεια, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της για την εδραίωση της Ηπείρου ως ιδανικό προορισμό τεσσάρων εποχών, έδωσε έντονο το παρών της στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «Philoxenia», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. 

Η φετινή πρόταση της Περιφέρειας, εστιάστηκε στα πεζοπορικά μονοπάτια, ως δρόμους πολιτισμού για την τουριστική ανάπτυξη, που παρουσιάστηκε σε στοχευμένο κοινό, από τον επικεφαλής της αποστολής Περιφερειακό Σύμβουλο και στέλεχος του Τμήματος Τουρισμού κ. Ηλία Γκαρτζονίκα. 

Το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε τόσο από Ελληνικά τουριστικά γραφεία, όσο και από τουριστικούς πράκτορες πολλών χωρών της Ευρώπης στις B2B συναντήσεις που έγιναν με επιχειρηματίες τουρισμού της Ηπείρου, αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο για συνάψεις συμφωνιών συνεργασίας. 

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης ο οποίος επισκέφθηκε το περίπτερο της Περιφέρειας, πραγματοποίησε πλήθος συναντήσεων με τουριστικούς πράκτορες και παράγοντες, ενώ με συνεντεύξεις του σε Μ.Μ.Ε. εστίασε στο γεγονός πως η Ήπειρος αποτελεί πλέον έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες, καλύπτοντας ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων. Σε δήλωσή του δε, τόνισε και τα εξής: «Το μυστικό της επιτυχίας είναι η συλλογική προσπάθεια. Όταν επιχειρούμε όλοι μαζί, ορεινές, πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές, μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην προώθηση του τουρισμού κι αυτό το εισπράττουμε τα τελευταία χρόνια". 

Το σχεδιασμό και τους στόχους της Περιφέρειας για την ανάδειξη και ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, ανέπτυξε ο Περιφερειακός Σύμβουλος και στέλεχος του Τμήματος Τουρισμού κ. Ηλίας Γκαρτζονίκας. Αναφέρθηκε στη συνεχώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ήπειρο, που οφείλεται στη βελτίωση των υποδομών και στη στοχευμένη τουριστική προβολή της Περιφέρειας με τη συνεργασία και άλλων φορέων και συνέχισε με αναφορές στον Εναλλακτικό τουρισμό, λέγοντας και τα εξής: «Η Ήπειρος πρόκειται για έναν τόπο όπου ο Εναλλακτικός Τουρισμός βρίσκει, ίσως, τις περισσότερες εφαρμογές του στη χώρα μας, αφού αναπτύσσεται σε ένα πανέμορφο πεδίο από τη θάλασσα ως τα ψηλά βουνά. Σε αυτόν, ξεχωριστή θέση κατέχει ο πεζοπορικός τουρισμός και η υλοποίηση του οράματος ανάδειξης- αξιοποίησης του δικτύου των παραδοσιακών μονοπατιών που, ως δρόμοι της παλιάς εποχής, αποτελούν σήμερα μια πρώτης τάξεως «οδό» για την γνωριμία του παγκόσμιου Επισκέπτη με τον Πολιτισμό, το Θρύλο και την Ιστορία της Ηπείρου. Αυτός ο τύπος του Ταξιδευτή είναι και ο στόχος της Περιφέρειας Ηπείρου. Ο τύπος του Ταξιδευτή, που αναζητά το ποιοτικό βάρος σε ό,τι γνωρίζει και συναντά ώστε να νοιώσει για λίγο μέρος του τόπου και όχι περαστικός από εκεί». 

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου φιλοξενήθηκαν οι Δήμοι Αρταίων, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας, Πάργας, Ζαγορίου, Κόνιτσας, Βορείων Τζουμέρκων, Σουλίου, επιχειρηματίες και σύλλογοι του τουριστικού κλάδου από όλες τις περιφερειακές ενότητες, επιμελητήρια και τοπικοί φορείς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Περιφέρειας για μια συλλογική προσπάθεια προώθησης και προβολής της Ηπείρου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Στην εκδήλωση για τα μονοπάτια, παραβρέθηκαν ταξιδιωτικοί πράκτορες, διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι για τουριστικά θέματα, ο πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κ.α. Από το περίπτερο της Περιφέρειας στο τριήμερο της Έκθεσης (8- 10 Νοεμβρίου) πέρασε και ενημερώθηκε πλήθος επισκεπτών, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, βουλευτές κ.α. Σε όλους προσφέρθηκαν τοπικά ηπειρωτικά προϊόντα, ενώ πρόγραμμα με Ηπειρωτικά παραδοσιακά τραγούδια και χορούς παρουσίασε με ιδιαίτερα εκφραστικό τρόπο το χορευτικό του Συλλόγου «Κωστηλάτα».
Read More »
Εστιασμένη στον Εναλλακτικό Τουρισμό η προβολή της Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση «Philoxenia» Εστιασμένη στον Εναλλακτικό Τουρισμό η προβολή της Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση «Philoxenia» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 15, 2019 Rating: 5

Σελίδες