Τα νέα εμπορευματικά κέντρα και οι επενδύσεις στα logistics

Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2018


Εμπορευματικά κέντρα όχι μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Λάρισα, Καβάλα, Ηγουμενίτσα και Πάτρα περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, όπως τόνισε σήμερα ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Logistics. Ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε πως έχει έρθει η ώρα, ώστε η Ελλάδα να μεταβεί σε επόμενο στάδιο και από το μοντέλο της μεταφόρτωσης εμπορευμάτων (κυρίως μέσω του λιμανιού του Πειραιά) «να αναπτύξουμε την αγορά παροχής υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας».

«Μεγάλο μέρος των διακινούμενων φορτίων του άξονα Ανατολής – Δύσης σήμερα περνάνε μέσω του Πειραιά. Λιμάνι το οποίο τα τελευταία έτη έχει καταφέρει να καταταχθεί σε ένα μεταξύ των 10 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών λιμένων» είπε ο κ. Σπίρτζης. «Φυσικά και τα υπόλοιπα λιμάνια μπορούν να μετατραπούν σε ισχυρούς περιφερειακούς κόμβους της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η Θεσσαλονίκη, η Ηγουμενίτσα και η Πάτρα αποτελούν κεντρικούς λιμένες για το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών και βασικά σημεία σύνδεσης με τον Ευρωπαϊκό Διάδρομο Orient / East Med. Η Αλεξανδρούπολη και ο Βόλος έχουν στρατηγική θέση και ρόλο».

Όπως εξήγησε, «η αύξηση του transit φορτίου μέσω της Ελλάδας και η παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας μπορούν να γίνουν η κύρια δύναμη για την ανάπτυξη των logistics και να συμβάλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας». Γι’ αυτό τον λόγο, τόνισε ο υπουργός Υποδομών, «είναι αναγκαία η άμεση μετάβαση από ένα μοντέλο κυρίως μεταφόρτωσης σε ένα μοντέλο που προσθέτει αξία στις διεθνείς εμπορευματικές ροές μέσω της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί προτεραιότητά μας η αύξηση της διακίνησης διερχόμενων εμπορευμάτων. Η μεγάλη, όμως, πρόκληση για τη χώρα, την οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες είναι η παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, «εργαζόμαστε συστηματικά για την υλοποίηση πολιτικών που δεν υπόσχονται για κάποια μακρινή μελλοντική στιγμή αλλά αποδεικνύουν με τρόπο ξεκάθαρο και χειροπιαστό τη δημιουργία του νομικού πλαισίου και των απαραίτητων υποδομών. Αυτών δηλαδή των στοιχείων, με τα οποία η Ελληνική πολιτεία προσφέρει ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης των εμπορευματικών σιδηροδρομικών και συνδυασμένων μεταφορών και αξιοποίησης εργαλείων μείωσης του χρόνου μεταφοράς και αύξησης της οικονομικής και κοινωνικής αποτελεσματικότητας».

Επιπλέον «επενδύουμε στην καινοτομία, συμμετέχοντας σε Ευρωπαϊκές καινοτόμες πρωτοβουλίες, όπως το ShifttoRail, ο οδικός χάρτης για τους ψηφιακούς σιδηροδρόμους και τη πρόσφατη διακήρυξη του Graz. Αναπτύσσουμε και προσφέρουμε στην αγορά εργαλεία προώθησης των πληροφοριών για τις ηλεκτρονικές εμπορευματικές μεταφορές».

Κατά τον υπουργό Υποδομών, «ο Πειραιάς και τα υπόλοιπα λιμάνια δεν αποτελούν μόνο κόμβους ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου αλλά αφετηρίες για τις συνδυασμένες μεταφορές προς την ευρωπαϊκή ενδοχώρα, και ευκαιρίες για την αξιοποίηση εργαλείων όπως τα blocktrains, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας».

Τα blocktrains «αποτελώντας συρμούς, των οποίων η σύνθεση αμαξοστοιχίας γίνεται στο σταθμό αναχώρησης και φτάνουν στον τερματικό σταθμό χωρίς ενδιάμεση αλλαγή και έχουν αναγνωριστεί από την παγκόσμια αγορά ότι μπορούν να προσφέρουν μεταξύ άλλων:
* μειωμένο χρόνο μεταφοράς για μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων
* μειωμένη κυκλοφοριακή συμφόρηση και ατυχήματα
* μειωμένη ρύπανση
* εργαλείο απλούστευσης των διαδικασιών και διατυπώσεων μεταφοράς
* χαμηλό κόστος για τον φορτωτή και κατ’ επέκταση για τον τελικό καταναλωτή
* μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος καθώς ένα πλήρη τρένο μπορεί να υποκαταστήσει μέχρι 50-70 φορτηγά
* ταχύτερη και πιο αξιόπιστη υπηρεσία μεταφοράς

Στον νόμο 4408/2018 υπάρχουν αρκετές αναφορές για συρμούς που αφορούν blocktrains. Ειδικά στον τομέα των logistics αυτού του είδους, η μεταφορά είναι ένας αρκετά οικονομικός και αποτελεσματικός τρόπος και για αυτό τον λόγο μεγάλες εταιρείες προτιμούν τη χρήση blocktrains».

Ο υπουργός Υποδομών αναφέρθηκε και στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του ΟΣΕ και της εταιρείας PEARL-PIRAEUS EUROPEASIA RAIL LOGISTICS. Με την προ τριών ημερών συμφωνία και η PEARL, μετά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την RailCargo, «θα έχει πρόσβαση στο δίκτυο του ΟΣΕ και πλέον εμπορευματικά δρομολόγια θα εκτελούν τρείς εταιρείες ανοίγοντας κι άλλο την αγορά εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών. Το άνοιγμα αυτής της αγοράς, αυξάνει τον ανταγωνισμό ενώ μελλοντικά θα συμβάλλει στη βελτίωση της παρεχόμενης υπηρεσίας».

«Γίνεται αντιληπτό ότι η δημιουργία των προϋποθέσεων ανάπτυξης των εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών εξαρτάται άμεσα από την εξέλιξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, τις υφιστάμενες υποδομές και την πολιτική αξιοποίησης συγχρόνων και καινοτόμων εργαλείων όπως είναι και τα blocktrains. Σε αυτή τη διαδικασία η πολιτεία κατέχει κομβικό ρόλο. Ιδιαίτερα έχει τόσο την θέληση, όσο και την ικανότητα να επιλύει προβλήματα που χρονίζουν, όπως το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο, του οποίου τα πλεονεκτήματα ήδη αναφέρθηκαν και να συντονίζει χωρίς να χειραγωγεί την αγορά οδηγώντας την στην ανάπτυξη και στην άρση τυχόν γραφειοκρατικών εμποδίων».

Ο κ. Σπίρτζης τόνισε πως «επενδύοντας στη δημιουργία εμπορευματικών κέντρων, βελτιώνοντας υφιστάμενες υποδομές, αναπτύσσοντας καινοτόμα εργαλεία και συστήματα μεταφοράς και διασφαλίζοντας τη διασύνδεση όλων των δικτύων μεταφοράς θα μπορέσει να γίνει η χώρα μας και κόμβος διερχόμενων εμπορευμάτων και πιστέψτε τα αναφυόμενα οφέλη θα είναι πολλαπλά. Τα οφέλη θα είναι πολλά τόσο για την οικονομία μας, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας ενώ η εξοικονόμηση κόστους από «έξυπνες συνδυασμένες μεταφορές» θα απελευθερώσουν κεφάλαια. Κεφάλαια τα οποία θα μπορούν να επενδυθούν για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών μεταφοράς τις οποίες ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε αυτή τη στιγμή και οι οποίες δημιουργούνται ως αποτέλεσμα του ολοένα μεταβαλλόμενου παγκοσμιοποιουμένου περιβάλλοντος».
Τα σιδηροδρομικά έργα

Για τα έργα στον τομέα του σιδηροδρόμου ο υπουργός Υποδομών ανέφερε πως «συνεχίζουμε αδιάκοπα τις προσπάθειές μας για επίτευξη συνεργασιών με κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και με τρίτες χώρες, ώστε η χώρα μας να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναπτύσσοντας τόσο τις απαραίτητες υποδομές σύνδεσης όσο και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Σύντομα αναφέρω τα ακόλουθα:
· ξεκίνησε μέσω του INTERREG η μελέτη βιωσιμότητας της σιδηροδρομικής σύνδεσης Φλώρινας-Καστοριάς με την Αλβανία μέσω Κρυσταλλοπηγής
· σε επίπεδο της μακροπεριφέρειας Αδριατικής–Ιονίου από τη διαδικασία του labeling συγκαταλέγεται και η υλοποίηση του οδικού άξονα Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα – Μαυρομάτι
· ξεκινήσαμε πρόσφατα τις συζητήσεις με Ουγγαρία, Σερβία και ΠΓΔΜ για έναν σιδηροδρομικό εμπορευματικό άξονα.


 
Read More »
Τα νέα εμπορευματικά κέντρα και οι επενδύσεις στα logistics Τα νέα εμπορευματικά κέντρα και οι επενδύσεις στα logistics Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2018 Rating: 5

Δύο 20χρονοι από την Παραμυθιά έδειξαν, σε δύσκολη στιγμή, τι πάει να πει αληθινή φιλία

Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2018


Είναι πραγματικά, συγκλονιστικό το γεγονός, σύμφωνα, τουλάχιστον, με τις πληροφορίες, που μας μετέφεραν και δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλλουμε ότι ισχύουν, και παράλληλα εξαιρετικά διδακτικό, σε μια εποχή, όπου η έννοια της αληθινής και αγνής φιλίας έχει απαξιωθεί, μέχρι του σημείου του εξευτελισμού. 
Και όμως, δύο παιδιά 20 ετών από την Παραμυθιά προσδιόρισαν την έννοια και το νόημα της πραγματικής φιλίας, όχι σε μια κατάσταση εύκολη ή σε μια ατμόσφαιρα χαράς, αλλά σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. 
Για κυνήγι είχαν πάει το πρωινό, όταν κατά λάθος, ο ένας από τους δύο τραυμάτισε στην κοιλιά τον άλλον. 
Ο τραυματισμένος διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς, όπου δήλωσε, όπως τουλάχιστον διέρρευσε, ότι αυτοπυροβολήθηκε από δική του αμέλεια. 
Θέλησε να καλύψει το φίλο του και απέδωσε την ευθύνη στον ίδιο τον εαυτό του. 
Ο φίλος του, τι έκανε; 
Προσπάθησε να λουφάξει; Όχι. 
Όπως μας ενημέρωσαν, εμφανίστηκε αυτοβούλως στο Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς και δήλωσε ότι πυροβόλησε το φίλο του, χωρίς να το θέλει.
Η συμπεριφορά των παιδιών δεν είναι μόνο ένα δυνατό μάθημα, αλλά αποτελεί και ένα γερό χαστούκι στην υποκρισία κάποιων από μας, που παριστάνουμε τους φίλους, ενώ είμαστε φίδια κολοβά. 
Οι δύο 20χρονοι απέδειξαν ότι η γνήσια φιλία δεν είναι τίποτε άλλο από «μία ψυχή, σε δύο σώματα», όπως έλεγε ο Αριστοτέλης. 
Και μας θύμισαν ότι μπορεί ο αριθμός των γνωστών να αυξάνεται, αλλά οι καθαυτό φίλοι λιγοστεύουν.
Δεν υπάρχει φιλία, αν οι φίλοι δεν ανοίγουν και δεν αποκαλύπτουν αμοιβαία και με ειλικρίνεια τον εαυτό τους και δεν προστατεύουν ο ένας τον άλλον, αποφεύγοντας να αλληλοεκτεθούν. 
Στην κοινωνία, που ζούμε είναι δύσκολο να ανιχνεύσεις τέτοιες περιπτώσεις. 
Και, όμως, δύο νεαροί από την Παραμυθιά ταρακούνησαν τα νερά, δίνοντας την ελπίδα ότι η φιλία δεν πέθανε ακόμη! 


 
Read More »
Δύο 20χρονοι από την Παραμυθιά έδειξαν, σε δύσκολη στιγμή, τι πάει να πει αληθινή φιλία  Δύο 20χρονοι από την Παραμυθιά έδειξαν, σε δύσκολη στιγμή, τι πάει να πει αληθινή φιλία Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2018 Rating: 5

ΔΩΔΩΝΗ: Και τη νέα γαλακτοκομική περίοδο προκαταβολές ύψους 4 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς

Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2018Η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε με αφορμή την έναρξη της νέας γαλακτοκομικής περιόδου 2018-2019, ανακοινώνει ότι έχει εξοφλήσει πλήρως την αξία του εισκομιζόμενου γάλακτος από τους πάνω από 5.500 παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεται αποδεικνύοντας, για ακόμη μια φορά, ότι αποτελεί έναν από τους πλέον αξιόπιστους πληρωτές στην Ελλάδα.

Παράλληλα όπως κάθε χρόνο εφάρμοσε την πολιτική προκαταβολών για γάλα νέας περιόδου, διαθέτοντας συνολικά το ποσό των τεσσάρων (4) εκατ. ευρώ, δείχνοντας έμπρακτα ότι η εταιρία εξακολουθεί να στηρίζει τον πρωτογενή τομέα και τους χιλιάδες παραγωγούς της, σε μια περίοδο συνεχιζόμενης οικονομικής δυσπραγίας.

Η ΔΩΔΩΝΗ διατηρεί τις υψηλότερες τιμές στην αγορά αποτελώντας ταυτόχρονα ασφαλές λιμάνι για τους συνεργαζόμενους παραγωγούς της με τους οποίους έχει σφυρηλατήσει στο χρόνο μια σχέση συνεργασίας η οποία διέπεται από αισθήματα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Η σταθερή ανάπτυξη και εξωστρέφεια που επιδεικνύει η εταιρία τα τελευταία έξι χρόνια, αποτελεί καρπό σκληρής, επίπονης και ομαδικής δουλειάς, η οποία εμφορείται από το οικογενειακό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί αυτά τα χρόνια.

Η θετική πορεία της ΔΩΔΩΝΗ αντανακλάται και στην τοπική οικονομία καθώς εξακολουθεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους οικονομικούς αιμοδότες της Ηπείρου αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας κατά 50% από το 2012 απασχολώντας σήμερα συνολικά πάνω από 500 εργαζομένους, συμβάλλοντας έτσι στη σημαντική ενίσχυσης της απασχόλησης σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και φέρει τον τίτλο της «φτωχότερης περιφέρειας της Ε.Ε».

Η συμβολή της εταιρίας στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας καταδεικνύεται από το γεγονός ότι ετησίως το 60% του τζίρου της παραμένει στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Μόνο για την προμήθεια του γάλακτος το συνολικό ποσό που κατεβλήθη και αντιστοιχεί την τελευταία εξαετία έφτασε τα τριακόσια ενενήντα (390) εκ. ευρώ.

Η ΔΩΔΩΝΗ παράγοντας προϊόντα άριστης ποιότητας και αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα εξασφάλισης πρώτης ύλης υψηλών προδιαγραφών, συνεχίζει να επενδύει πόρους και επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό στην προσπάθεια βελτίωσης της κάθε κτηνοτροφικής μονάδας και συνολικά του κλάδου, με την παροχή επιστημονικής υποστήριξης μέσω προγραμμάτων σε 24ωρη βάση, για την αύξηση της ποιότητας και ποσότητας του γάλακτος, την εφαρμογή προγράμματος διάθεσης υψηλής ποιότητας ζωοτροφών για τη στήριξη της διατροφής του ζωικού κεφαλαίου, την υλοποίηση και περαιτέρω συνεχή επέκταση του πιλοτικού προγράμματος «βελτίωση της υγείας των ζώων».

Σε πλήρη ανάπτυξη άλλωστε βρίσκεται και το πρόγραμμα «ΔΩΔΩΝΗ 200» που αφορά στην 24ωρη δωρεάν επιστημονική υποστήριξη μονάδων ζωικού κεφαλαίου και το οποίο αναμένεται να διευρυνθεί.

Το πρόγραμμα που ξεκίνησε πιλοτικά το 2015 με μόλις 30 μονάδες απαρτίζεται από επιστημονική ομάδα έμπειρων κτηνιάτρων και ζωοτεχνών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και η οποία κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό σε 200 μονάδες και να επιτύχει μετρήσιμα αποτελέσματα, όπως την κατά 18% αύξηση της παραγόμενης ποσότητας γάλακτος με παράλληλη βελτίωση των ποιοτικών της χαρακτηριστικών, συμβάλλοντας έτσι και στην αλλαγή της τιμολογιακής κλίμακας με την επίτευξη ανώτερης τιμής πώλησης της πρώτης ύλης.

H ΔΩΔΩΝΗ, όντας η εταιρία με τη μεγαλύτερη Ζώνη Γάλακτος στην Ελλάδα σε σχέση με την περασμένη χρονιά και μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές στήριξης, αύξησε τον αριθμό των συνεργαζόμενων παραγωγών της σε ποσοστό 4% παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των μικρών παραγωγών μέχρι 5 τόνους ετησίως βαίνει μειούμενος, κυρίως λόγω συνταξιοδότησης.

Η συνολική προμήθεια ποσοτήτων γάλακτος αυξήθηκε κατά 3,5%, ενώ την τελευταία εξαετία ξεπέρασε το 20%.

Συγκεκριμένα το αιγοπρόβειο γάλα αυξήθηκε κατά 20% μεσοσταθμικά ανά παραγωγό, ενώ το αγελαδινό αυξήθηκε κατά 7%.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της περυσινής σαιζόν, η ΔΩΔΩΝΗ επεξεργάστηκε πάνω από 76.000 τόνους γάλα, σε σχέση με πέρυσι που επεξεργάστηκε αντιστοίχως 73.000 τόνους γάλα.

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Μιχάλης Παναγιωτάκης δήλωσε σχετικά: «Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε αναπτύξει μια μακροχρόνια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους χιλιάδες παραγωγούς μας, που αποτελούμε γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους πολύτιμο συνεργάτη και τους παρέχουμε το αίσθημα της ασφάλειας μέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Παράλληλα μέσω των προϊόντων ασύγκριτης ποιότητας που παράγουμε, με πρώτη ύλη γάλα υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών μόνο από Έλληνες παραγωγούς, έχουμε δημιουργήσει και μια αντίστοιχη σχέση με τα εκατομμύρια των καταναλωτών μας σε όλο τον κόσμο. Η ΔΩΔΩΝΗ συνεχίζει δυναμικά ως εταιρία - ηγέτιδα στην παραγωγή και εμπορία επώνυμης Φέτας ΠΟΠ να χαράσσει το μέλλον της μέσα από συγκεκριμένες στρατηγικές και στόχους, επενδύσεις και νέα προϊόντα».


Read More »
ΔΩΔΩΝΗ: Και τη νέα γαλακτοκομική περίοδο προκαταβολές ύψους 4 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς ΔΩΔΩΝΗ: Και τη νέα γαλακτοκομική περίοδο προκαταβολές ύψους 4 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Με θέμα «ΚΕΠ Υγείας» ξεκίνησε τις εργασίες του το 1ο Πανελλήνιο Θεματικό Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων

Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2018

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη ανταπόκριση εκ μέρους των Εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πανελλαδικά, ξεκίνησε τις εργασίες του το 1ο Πανελλήνιο Θεματικό Συνέδριο «ΚΕΠ Υγείας» του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, στο Δήμο Ηγουμενίτσας το οποίο συνδιοργάνωσαν η Κεντρική Δομή των ΚΕΠ Υγείας, το ΕΔΔΥΠΠΥ και ο Δήμος Ηγουμενίτσας, με την Αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, της Περιφέρειας Ηπείρου και την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και της ΠΕΔ Ηπείρου.

Την έναρξη του Συνεδρίου έκανε ο φιλοξενών Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, κ. Ιωάννης Λώλος, ο οποίος καλωσόρισε όλους τους συνέδρους και δήλωσε: «Η υλοποίηση αυτού του Συνεδρίου αποτελεί για εμάς, τον Δήμο Ηγουμενίτσας, τιμητική διάκριση των προσπαθειών που αναπτύξαμε, μέσω της δομής του ΚΕΠ Υγείας, στον τομέα πρόληψης και προαγωγής υγείας.

Σε μια κοινωνία, που συνεχώς μεταβάλλεται δημιουργώντας νέες και καθημερινά αυξανόμενες ανάγκες υγείας, η ίδρυση μιας τέτοιας δομής αποτελεί μονόδρομο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θέλει και πρέπει να λειτουργεί ανθρωποκεντρικά, στηρίζοντας με ουσιαστικό τρόπο τους δημότες της.

Σήμερα κλείνοντας 1 χρόνο από την ίδρυση του ΚΕΠ Υγείας στον Δήμο μας, είμαι στην ευχάριστη θέση με περηφάνια να δηλώσω, ότι έχει καταφέρει να εδραιωθεί στη συνείδηση των συμπολιτών μας, ως ένας «φιλικός στη χρήση» μηχανισμός πρόληψης και προαγωγής υγείας».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ & της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου, ευχαρίστησε το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας και Πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου, κ. Ιωάννης Λώλο, για τη φιλοξενία καθώς και όλους τους συνέδρους για την ανταπόκριση και την παρουσία τους. Ο κ. Πατούλης συγκεκριμένα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με μεγάλη χαρά διοργανώνουμε, στον φιλόξενο Δήμο Ηγουμενίτσας, το πρώτο Θεματικό Συνέδριο «ΚΕΠ Υγείας». Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη συνάντηση εκπροσώπων της τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη τη χώρα, καθώς και σημαντικών επιστημόνων και εκπροσώπων θεσμικών φορέων, όπου θα παρουσιαστούν τις δράσεις των ΚΕΠ υγείας και του ΕΔΔΠΠΥ, αλλά και επιμέρους καλές πρακτικές Δήμων που έχουν τεθεί υπό την αιγίδα των ΚΕΠ Υγείας, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων, που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξη της πρωτοποριακής δομής των ΚΕΠ υγείας. Μέχρι σήμερα 90 Δήμοι Μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ πίστεψαν σε ένα αρχικό Όραμα που μετουσιώθηκε σε πράξεις με κύριο σκοπό την πρόληψη για την υγεία και πρόσφεραν ήδη στους δημότες προγράμματα πρόληψης ωφελώντας περισσότερους από 50,000 συνανθρώπους μας. Ευχή μας είναι όλοι οι δήμοι της χώρας να υιοθετήσουν τον θεσμό αυτό συμβάλλοντας στην προαγωγή της υγείας μέσα από την πρόληψη».

Στο Πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε Βιωματική Εκπαίδευση Υπαλλήλων των Δήμων στο Λογισμικό και στα Προγράμματα Πρόληψης των ΚΕΠ Υγείας. Ο κ. Θανος Μεθενήτης, Διευθυντής της εταιρείας TMS, (εταιρείας σχεδιασμού του λογισμικού των ΚΕΠ Υγείας), παρουσίασαν και εκπαίδευσαν τους υπαλλήλους των δήμων στο νέο, και αναβαθμισμένο λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας. Σκοπός του λογισμικού των ΚΕΠ Υγείας είναι η καταχώρηση και δημιουργία ξεχωριστού ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου ανά δημότη από τον οποίο μπορεί να ενημερώνεται, βάσει των πρωτοκόλλων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για τα 8 νοσήματα που χρήζουν δια βίου έλεγχο και να λαμβάνει, αυτόματα από το σύστημα, υπενθύμιση σε προκαθορισμένους χρόνους για την επανεξέταση του. Μέσα από το νέο λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας υπάρχει η δυνατότητα διαχείρισης αιτημάτων των δημοτών με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών του δήμου. Οι υπάλληλοι των Δήμων, μέσα από το Βιωματικό Σεμινάριο, ενημερώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν από τις κ.κ. Μαρία Αραμπατζή και Μαριάνθη Χαντζηκωνσταντίνου, PhD. MSc, υπεύθυνες της Κεντρικής Δομής των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ, για τα προγράμματα των ΚΕΠ Υγείας, που προσφέρουν στους δημότες ενημέρωση αλλά και δωρεάν εξέταση για τα οκτώ νοσήματα και χρήζουν δια βίου έλεγχο βάσει των πρωτοκόλλων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, (καρκίνος παχέος εντέρου, καρκίνος τραχήλου μήτρας, καρκίνος μαστού, καρδιαγγειακός κίνδυνος, ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, καρκίνος του προστάτη, μελάνωμα και κατάθλιψη.) Τη Βιωματική Εκπαίδευση συντόνισε ο κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, Γενικός Διευθυντής ΕΔΔΥΠΠΥ.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν με το Εισαγωγικό Τραπέζι, μία ενότητα σχετικά με την διαχρονική υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης του ΕΔΔΥΠΠΥ και των ΚΕΠ Υγείας. Το Τραπέζι συντόνισαν ο κ. Ιωάννης Φωσηρόπουλος, Αντιδήμαρχος Παλαιού Φαλήρου και Ταμίας του ΔΣ του ΕΔΔΥΠΠΥ, και ο κ. Δονάτος Μαρτίνης, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας. Στο Εισαγωγικό Τραπέζι εισηγήθηκαν ο κ. Θανάσης Βάρτιμος, Strategic Advisor, GIVMED «Λογισμικό για τα Κοινωνικά Φαρμάκια των Δήμων», η κα. Νταίζη Παπαθανασοπούλου, Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. και τ. Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα «Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης "Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια», κ. Στέλιος Γραφάκος, Επιστημονικός Διευθυντής του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας «Δημιουργία Τοπικών Κέντρου Εθελοντών Δοτών του Μυελού των Οστών», κ. Γιώργος Κορμάς, Επιστημονικός Υπεύθυνος των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ και Εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου « Bulling & Safer Internet», κ. Παντελής Καστρινάκης, Πρόεδρος του ΔΣ της Ε.Δ.Ο.Κ. και κα. Σταματούλα Δήμου, Μέλος Ε.Δ.Ο.Κ. «ΚΑΡΠΑ & Α’ Βοήθειες», κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, MD, MSc, Γενικός Διευθυντής ΕΔΔΥΠΠΥ, «Πρόληψη Οστεοπόρωσης», κ. Παναγιώτης Μπαμίδης Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιδρυτής & Επιστ. Υπεύθυνος του Οικοσυστήματος LLM Care & του Ζωντανού Εργαστηρίου ThessAHALL «Συνεργασία ΕΔΔΥΠΠΥ και Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την αξιοποίηση του προγράμματος LLM Care».

Ακολούθησε το 1ο Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα: «ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ – Θεμέλιο των Κοινωνικών Δημοτικών Δομών» με συντονιστές τους κ.κ. Ιωάννη Λώλο, Δήμαρχο Ηγουμενίτσας & Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Σωτήρη Παπασπυρόπουλο, Γενικό Διευθυντή του ΕΔΔΥΠΠΥ. Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου, εισηγήθηκε για τον κυρίαρχο ρόλο της προαγωγής της υγείας των πολιτών μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και Προαγωγής της Υγείας. Ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΔΔΥΠΠΥ. κ. Ιωάννης Τούντας αναφέρθηκε στις ανάγκες υγείας του Ελληνικού πληθυσμού και στον ρόλο της Προαγωγής Υγείας, ενώ η κα. Νταίζη Παπαθανασοπούλου, Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. και Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα παρουσίασε τα οφέλη ανάπτυξης Προφίλ Υγείας στους Δήμους.

Επίσημα η έναρξη του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε με τη χορωδία «Φωνητικό Σύνολο του Προτύπου Ωδείου Ηγουμενίτσας». Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ. Ιωάννης Λώλος Φιλοξενών Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος ΕΔΔΥΠΠΥ & ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμαρουσίου, Βουλευτής ΝΔ Θεσπρωτίας κ. Γιόγακας Βασίλειος, αιδεσιμότατος πατήρ Ελευθέριος Κωσταντής.

Στο συνέδριο συμμετείχε και ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γεωρκατζής συνοδευόμενος από επιτελείο του δήμου με σκοπό τη διεύρυνση των ΚΕΠ Υγείας στην Κύπρο.

Ακολούθησαν οι βραβεύσεις Δημάρχων για την Κοινωνική Προσφορά τους στην Πρόληψη της Υγείας, μέσα από την θεσμοθέτηση των ΚΕΠ Υγείας. Από τον Πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ και της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργο Πατούλη, Δήμαρχο Αμαρουσίου βραβεύτηκαν, οι κ. Γεώργιος Καπλάνης, Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, κ. Χρήστος Τσιρογιάννης Δήμαρχος Αρταίων, κ. Μελετίου Νικόλαος Δήμαρχος Ασπρόπυργου, κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης Δήμαρχος Διδυμοτείχου, κ. Δημήτριος Δαλακάκης, κ. Ιωάννης Λώλος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και πρόεδρος ΠΕΔ Ηπείρου, κ. Νικόλαος Μπάμπαλος Δήμαρχος Ηράκλειο Αττικής, κ. Χατζηεμμανουήλ Κωνσταντίνος Δήμαρχος Θάσου, κ. Ιωάννης Μαυρομάτης Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Νικόλαος Ζενέτος Δήμαρχος Ιλίου, κ. Γρηγόριος Σταμούλης Δήμαρχος Μεγάρεων, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας Δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Εμμανουήλ Καρράς Δήμαρχος Νέας Προποντίδας, κ. Δημήτριος Νασίκας, Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, κα. Αικατερίνη Ιγνατιάδου Δήμαρχος Σκύδρας, κ. Αναστάσιος Μεριβάκης, κ. Αριστομένης Καραχάλιος Δήμαρχος Φαρσάλων, κα. Λαμπαρίδου Ανδριάννα Εκπρόσωπος Δήμου Ωρωπού, κα. Ζωή Νερατζουλάκη – Ρεπαπίνου Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για Θέματα Υγείας Δήμου Μονεμβασιάς, κ. Ιωάννη Φωστηρόπουλο Αντιδήμαρχο Παιδείας Κοινωνκής Αρωγής και Αθλητισμού Παλαιού Φαλήρου, κα. Αννέτα Δαλαμπίρα-Παΐκα Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, κα. Μαρία Παυλίδου-Βασιλειάδου Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης, Δημόσιας Υγείας και Ισότητας των Δύο Φύλων Δήμου Καλαμαριάς, κα. Άννα Γιαννάκου-Πάσχου Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Καλλιθέας, κα. Μαρία Βερούχη Αιρετή Υπεύθυνη Προγράμματος Δήμου Καρύστου, κ. Χρήστο Γιαννάκη Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Συντονιστής ΕΔΔΥΠΠΗ Δήμου Ηλιούπολης, κ. Παντελιά Αντιδήμαρχο Δήμου Αγίων Αναργύρων Καματερού, κα. Γεωργία Πίσπα Πρόεδρο Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων ‘’Αργώ’’ Δήμου Αγίας Παρασκευής Αττικής, κ. Στέλιο Βασιλειάδη Αντιδήμαρχο Δήμου Αιγαλέου.

Το Συνέδριο συνεχίζεται με αρκετές στρογγυλές τράπεζες ευρείας θεματολογίας.


Read More »
Ηγουμενίτσα: Με θέμα «ΚΕΠ Υγείας» ξεκίνησε τις εργασίες του το 1ο Πανελλήνιο Θεματικό Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Ηγουμενίτσα: Με θέμα «ΚΕΠ Υγείας» ξεκίνησε τις εργασίες του το 1ο Πανελλήνιο Θεματικό Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2018 Rating: 5

Μεγάλες οι προοπτικές για τ’ αρωματικά φυτά

Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2018Σε δυναμικό «παίκτη» στο χώρο των αρωματικών φυτών εξελίσσεται η Ελλάδα, όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, από το βήμα του 30ού Διεθνούς Συμποσίου για τη Χημεία των Φυσικών Προϊόντων και του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου για τη Βιοποικιλότητα.

Σημείωσε ότι η χώρα μας αποτελεί κατά κάποιο τρόπο ένα «φυσικό "hotspot" βιοποικιλότητας», καθώς η χλωρίδα της περιέχει περισσότερα από 6.000 δυτικά είδη και περισσότερα από 1.000 ενδημικά είδη.

«Οι ιδιαίτερες ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα ευνοούν στην ανάπτυξη μεγαλύτερης συγκέντρωσης και πληθώρας φαρμακευτικών ουσιών, οπότε είναι μία καλή συνέχεια για αυτό που γίνεται, για έρευνα στην Ελλάδα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Αραχωβίτης.

Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι το επιστημονικό δυναμικό στην Ελλάδα είναι εξαιρετικό, υπογραμμίζοντας πως «δουλειά της Πολιτείας είναι να βοηθήσουμε, να συμβάλουμε στην έρευνα με κάθε τρόπο, και να αξιοποιήσουμε τα οφέλη προς όφελος των καταναλωτών, της εγχώριας βιομηχανίας αλλά κυρίως των παραγωγών για την ανάπτυξη εναλλακτικών καλλιεργειών και ως μια διέξοδο σε ένα καινούργιο δρόμο».

Για τις μεγάλες προοπτικές που έχει η χώρα μας «όχι μόνο στον αγροτικό αλλά και στον αναπτυξιακό τομέα» των φαρμακευτικών φυτών αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και καθηγητής Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του τμήματος Φαρμακευτικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λέανδρος Σκαλτσούνης. Σημείωσε ότι ο πλούτος της χώρας μας στα αρωματικά φυτά είναι τεράστιος και, «εφόσον μπορέσουμε να μετατρέψουμε κάποια από αυτά σε φαρμακευτικά προϊόντα, θα έχουμε τεράστιες προοπτικές», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το συνέδριο συμμετέχουν περισσότεροι από 600 σύνεδροι, προερχόμενοι από 65 χώρες, ενώ θα ακουστούν περί τις 125 ομιλίες. Θα διαρκέσει έως την Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου και διεξάγεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και του ΕΚΠΑ.


 
Read More »
Μεγάλες οι προοπτικές για τ’ αρωματικά φυτά Μεγάλες οι προοπτικές για τ’ αρωματικά φυτά Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2018 Rating: 5

Ζητά έρευνα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2018


Με πρωτοβουλία της Σοσιαλιστικής Ομάδας και τις υπογραφές του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη και Knut Fleckenstein, εισηγητή για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, κατατέθηκε τροπολογία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ζητάει την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα από τις Αλβανικές αρχές.

Η τροπολογία, η οποία υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία και ενσωματώθηκε στην Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις Ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας, αναφέρεται στις συνθήκες θανάτου του Κατσίφα στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου και σημειώνει πως «αναμένει από τις αλβανικές αρχές να διερευνήσουν και να διευκρινίσουν τις συνθήκες που οδήγησαν στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής».

Αναλυτικά το κείμενο της τροπολογίας αναφέρει:

«20α. […] σημειώνει την ένταση που υπήρξε μετά από επεισόδιο στο οποίο έχασε τη ζωή του ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, μέλος της ελληνικής εθνικής μειονότητας με διπλή ιθαγένεια (αλβανική και ελληνική), ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά των Ειδικών Δυνάμεων της Αλβανικής Αστυνομίας (RENEA) κατά τη διάρκεια επετειακού εορτασμού για τους πεσόντες Έλληνες στρατιώτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στους Βουλιαράτες, στις 28 Οκτωβρίου 2018· ζητεί αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και αναμένει από τις αλβανικές αρχές να διερευνήσουν και να διευκρινίσουν τις συνθήκες που οδήγησαν στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής».


 
Read More »
Ζητά έρευνα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ζητά έρευνα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Αθώος για απόπειρα ανθρωποκτονίας γνωστός επιχειρηματίας

Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2018

Αθωώθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κέρκυρας γνωστός επιχειρηματίας της Ηγουμενίτσας ο οποίος πριν 8 χρόνια κατηγορήθηκε για απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή, όταν του αποδόθηκε ότι πυροβόλησε κατ’ επανάληψιν με πυροβόλο όπλο μια ομάδα λαθρομεταναστών, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας από αυτούς στα γεννητικά όργανα.

«Ο ιδιοκτήτης τριών σταθμών ανεφοδιασμού στην Ηγουμενίτσα, ιδιοκτήτης πολύ γνωστού ξενοδοχείου στην πόλη», όπως υποστηρίζει ο δικηγόρος του Αλέξης Κούγιας «στοχοποιήθηκε από μια ομάδα που διοργάνωνε λαθρομεταναστεύσεις στην Ιταλία από την Ηγουμενίτσα και, επειδή κατήγγειλε τη δράση τους στην αστυνομία με συνεχείς καταγγελίες, το κύκλωμα σε συνεργασία με δικηγόρους από την Θεσσαλονίκη και δυστυχώς με άστοχες και περίεργες ενέργειες δικαστικού λειτουργού του Πρωτοδικείου Ηγουμενίτσας συνελήφθη και, αφού παρέμεινε περίπου έναν χρόνο προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ψυχολογικά και να καταστραφεί οικονομικά, σήμερα αθωώθηκε πανηγυρικά.

Η παμψηφεί απόφαση αυτή αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση για το πώς από προκατειλημμένες ενέργειες αστυνομικών και την παραπλάνηση δικαστικών λειτουργών μπορούν αθώοι άνθρωποι να καταστραφούν μέσα σε λίγες ώρες».


 
Read More »
Ηγουμενίτσα: Αθώος για απόπειρα ανθρωποκτονίας γνωστός επιχειρηματίας Ηγουμενίτσα: Αθώος για απόπειρα ανθρωποκτονίας γνωστός επιχειρηματίας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2018 Rating: 5

Οι περιοχές της Παραμυθιάς και του Σουλίου υστερούν στον ηλεκτρονικό τουρισμό

Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2018

Η Παραμυθιά είχε ανέκαθεν πλούσια εμπορική δραστηριότητα λόγω της θέσης στο χώρο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η αίγλη της αυτή έχει χαθεί. 
Αυτό, όμως, μπορεί να αξιοποιηθεί με άλλον τρόπο. 
Με την προβολή των ισχυρών της σημείων, της ιστορίας, της παράδοσης και της φυσικής ομορφιάς. 
Η περιοχή διαθέτει πολιτιστικά σημεία, ιστορία, κρυφές γωνιές και λεπτομέρειες, ευγενικούς ανθρώπους και πλούσια παράδοση. 
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη θέληση των κατοίκων να συναναστραφούν με επισκέπτες, δίνουν το καλύτερο υπόβαθρο ώστε να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει ένας διαδραστικός τουριστικός οδηγός με εναλλακτική προσέγγιση για την πόλη της Παραμυθιάς. 
Εξετάζοντας, η Μηχανικός Επιστήμης και Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανασία Μαυρογιώργου, την προβολή της κωμόπολης - και γενικότερα της περιοχής - στον τομέα του ηλεκτρονικού τουρισμού, εντόπισε αρκετές ελλείψεις για τις δυνατότητες που προσφέρονται. 
Και αυτό γιατί πρόκειται για μια περιοχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, χωρίς όμως αυτό να προβάλλεται προς τα έξω. 
Ο Δήμος Σουλίου ακροβατεί ανάμεσα σε ορεινές και πεδινές περιοχές. 
Στο νότιο μέρος του βρίσκεται ο Αχέροντας που αποτελεί το πιο επισκέψιμο σημείο του Δήμου, ενώ στα Ορεινά του Σουλίου, που είναι γνωστά από την ελληνική ιστορία, η επισκεψιμότητα είναι πολύ μικρότερη. 
Σε ακτίνα 25 χλμ. βρίσκονται αναπτυσσόμενες παραθαλάσσιες περιοχές, που τον οδηγούν τόσο στο να χάνει όσο και στο να κερδίζει επισκέπτες. 
Η κωμόπολη διαθέτει πλούσια ιστορία και σημαντικό αριθμό ιστορικών σημείων. 
Είναι λοιπόν απαραίτητο να αξιοποιηθούν όλα τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας για την ανάδειξη της τουριστικής ομορφιάς της, ώστε να ανταπεξέλθει στον τουριστικό ανταγωνισμό της ευρύτερης περιοχής. 
Στην αναζήτηση των λημμάτων «Παραμυθιά Σουλίου» και «Παραμυθιά Θεσπρωτίας» στη μηχανή αναζήτησης της Google, τα πρώτα αποτελέσματα που εμφανίζονται έχουν να κάνουν με ενημερωτικές ιστοσελίδες της περιοχής, πληροφορίες τις Wikipedia και ιστοσελίδες της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας. 
Η ιστοσελίδα του Δήμου (http://www.dimossouliou.gov.gr) είναι ενημερωμένη με στοιχεία, που αφορούν κατοίκους και επισκέπτες. Έξω από τα σύνορα του Δήμου), ωστόσο εντοπίζεται η έλλειψη παροχής των πληροφοριών σε άλλες γλώσσες (λ.χ. Αγγλικής).
Ιδιωτικές ιστοσελίδες, όπως το «Παραμυθιά Online» (http://www.paramythiaonline.gr), προσφέρουν πολλές πληροφορίες στον επισκέπτη της περιοχής δίνοντας του μια ευρύτερη εικόνα και κάποιες επιλογές. 
Για παράδειγμα, περιέχουν αναλυτικές πληροφορίες για τα αξιοθέατα, για εκδηλώσεις, φωτογραφίες του δήμου αλλά και πληροφορίες για τη δημοτική μουσική και θέματα επικαιρότητας. 
Επιπλέον, οι περισσότερες ιστοσελίδες είναι το λιγότερο δίγλωσσες. 
Για την Παραμυθιά, σύμφωνα με την κ. Μαυρογιώργου, ταιριάζει περισσότερο το μοντέλο του διαδραστικού τουρισμού, που θα προσελκύσει επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν την διάθεση να μάθουν για τις παραδόσεις, την κουλτούρα και την ιστορικότητά της και να αλληλεπιδράσουν με τον τόπο και τους κατοίκους. 
Επιπλέον, η πόλη της Παραμυθιάς έχει συγκριτικό πλεονέκτημα γεωγραφικής θέσης εξαιτίας της μικρής απόστασης που απέχει από την Γλυκή και τις Πηγές του Αχέροντα, που αποτελούν το πιο επισκέψιμο σημείο ολόκληρου του δήμου. 
Έτσι, με την κατάλληλη προβολή της, οι επισκέπτες των Πηγών μπορεί να θελήσουν να γνωρίσουν την Παραμυθιά, που απέχει μόλις 19 χιλιόμετρα. 
Εξάλλου είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας «φρέσκιας» τουριστικής εφαρμογής, με μια νέα προσέγγιση, αφήνοντας πίσω τους κλασικούς τουριστικούς οδηγούς, δημιουργώντας εκ του μηδενός μια εξ ολοκλήρου νέα βάση πληροφοριών για την ανάδειξη της μοναδικότητας της περιοχής. 


 
Read More »
Οι περιοχές της Παραμυθιάς και του Σουλίου υστερούν στον ηλεκτρονικό τουρισμό Οι περιοχές της Παραμυθιάς και του Σουλίου υστερούν στον ηλεκτρονικό τουρισμό Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2018 Rating: 5

Συνεδριάζει την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών

Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2018

Καλείστε να προσέλθετε σε τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (οδός Ελ. Βενιζέλου 8 – Φιλιάτες) την 5η του μηνός Δεκεμβρίου του έτους 2018, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18: 30, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 74 του Ν. 4555/2018 (ΦΕΚ. Α΄133/19.7.2018)σε αντικατάσταση του άρθρου 95 του Ν. 3463/2006 (Δ.Κ.Κ.) και του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 , για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα:

Αναμόρφωση προϋπολογισμού Οικονομικού έτους 2018.
Εισηγητές: Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Θεοδώρου Ευάγγελος, Αντιδήμαρχος κα Παππά Ουρανία

Αποδοχή της αριθμ. πρωτ. 66898/22.11.2018 απόφασης ένταξης του έργου "ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ" στο Πρόγραμμα "ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι".
Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων

<<Έγκριση Προϋπολογισμού του Νομικού Προσώπου Ο.Κ.Π.Π.Π.Α.ΔΗ.Φ του Δήμου Φιλιατών για το οικονομικό έτος 2019>>.
- Εισηγητές: Προέδρος ΟΚΠΠΠΑΔΗΦ κ.Μποροδήμος Ιωάννης, Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Θεοδώρου Ευάγγελος

Αποδοχή όρων για τη λήψη επενδυτικού τοκοχρεολυτικού δανείου από το Ταμείο Παρ/κων και Δανείων, το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι», σύμφωνα με το άρθρο 69 του Ν. 4509/2017 και την 13022/19-4-2018 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών (ΦΕΚ 1377/τ. Β’/24-4-2018), όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. 44173/24-8-2018 (ΦΕΚ3656/τ.Β’/ 27-8-2018) και ισχύει» και αφορά το έργο : Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας δήμου Φιλιατών.
Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων

Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος έτους 2019.
- Εισηγητές: Δήμαρχοςκ. Σπυρίδων Παππάς, Αντιδήμαρχος κ. Μποροδήμος Κωνσταντίνος

Έγκριση διενέργειας ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την υλοποίηση της πράξης: «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ».
Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων

Διαγραφές οφειλών ύδρευσης.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ.Κατσάρης Πέτρος

Εξειδίκευση εγγεγραμμένης πίστωσης του προϋπολογισμού οικ. Έτους 2018 για δαπάνες δεξιώσεων και εθνικών ή τοπικών εορτών ( Χριστούγεννα).
- Εισηγητές: Αντιδήμαρχος κα Παππά Ουρανία, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μπέλλος Παύλος

Έγκριση σχεδίου Μνημονίου συνεργασίας του Δήμου Φιλιατών και του ΟΑΕΔ με σκοπό τη λειτουργία πλήρους προγράμματος στο Δήμο μας με αντικείμενο τις αγροτικές καλλιέργειες ( Αρωματικά φυτά,εσπεριδοειδή, ελιά κ.λ.π.).
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Γκίκας Θωμάς

Περί αδυναμίας εκτέλεσης εργασιών με ίδια μέσα στο Δήμο Φιλιατών.
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ.Κατσάρης Πέτρος

Χορήγηση παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου "ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΑ ΠΗΓΑΔΟΥΛΙΑ ΦΙΛΙΑΤΩΝ"
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μποροδήμος Κωνσταντίνος

Χορήγηση παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου "ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΛΕΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ Ι.Ν. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ"
- Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μποροδήμος Κωνσταντίνος

Χορήγηση παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου "ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ Τ.Κ. ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ Τ.Κ. ΑΝΑΒΡΥΤΟΥ"
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μποροδήμος Κωνσταντίνος

Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου “ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΑΓΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΑΣ
-Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μποροδήμος Κωνσταντίνος


Read More »
Συνεδριάζει την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών Συνεδριάζει την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2018 Rating: 5

Πέρδικα: The place of our heart - βίντεο για την περιοχή από την "Sky is the limit - Cinematography"

Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2018Read More »
Πέρδικα: The place of our heart - βίντεο για την περιοχή από την "Sky is the limit - Cinematography" Πέρδικα: The place of our heart - βίντεο για την περιοχή από την "Sky is the limit - Cinematography" Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Στις 3 Δεκεμβρίου η Ετήσια Εκδήλωση του Συλλόγου «Στοργή»

Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2018

Φίλες και φίλοι, σας περιμένουμε όλους τη Δευτέρα 3 Δεκέμβρη, στις 6μ.μ., στο κτίριο της πρώην μαθητικής εστίας να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία!!! 

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν όλες οι δομές ειδικής αγωγής του νομού μας!!! 

Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η παρουσία σας και η αγκαλιά σας θα μας μεταδώσουν μήνυμα ελπίδας και δύναμης!!!


Read More »
Ηγουμενίτσα: Στις 3 Δεκεμβρίου η Ετήσια Εκδήλωση του Συλλόγου «Στοργή» Ηγουμενίτσα: Στις 3 Δεκεμβρίου η Ετήσια Εκδήλωση του Συλλόγου «Στοργή» Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2018 Rating: 5

Πρακτική άσκηση σε δημόσιους φορείς - 20 θέσεις στον Δήμο Ηγουμενίτσας 

Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2018


Τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας τροποποίησαν προηγούμενη απόφασή τους για τον αριθμό των μαθητών που δύνανται να κάνουν πρακτική άσκηση σε φορείς του Δημοσίου για τη χρονική περίοδο 2018-2019:

Φορείς και Θέσεις:
Δήμος Ηγουμενίτσας - 20 μαθητές 
Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών "Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού" - 12 μαθητές
Δήμος Αλίμου - 35 μαθητές
Δήμος Δυτικής Δυτικής Αχαΐας - 4 μαθητές
Δήμος Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων - 10 μαθητές
Δήμος Λαυρεωτικής - 6 μαθητές
Δήμος Προσοτσάνης - 24 μαθητές
Ο.Σ.Υ - 236 μαθητές
Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας - 8 μαθητές
ΝΠΔΔ Δήμου Δοξάτου - 10 μαθητές
Δήμος Θέρμου - 28 μαθητές
Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης "Ιπποκράτειο" - 32 μαθητές
ΝΠΔΔ Δήμου Ερέτριας "Ο ΔΑΦΝΗΦΟΡΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ" - 10 μαθητές
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας - 45 μαθητές
ΔΕΥΑ Καβάλας - 21 μαθητές
Δήμος Κοζάνης - 25 μαθητές
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας - 103 μαθητές
Δήμος Μακρακώμης - 8 μαθητές
Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής - 5 μαθητές
Δήμος Περιστερίου - 16 μαθητές
ΝΠΔΔ - ΚΠΠΑ Αλιβερίου - 2 μαθητές 


 
Read More »
Πρακτική άσκηση σε δημόσιους φορείς - 20 θέσεις στον Δήμο Ηγουμενίτσας  Πρακτική άσκηση σε δημόσιους φορείς - 20 θέσεις στον Δήμο Ηγουμενίτσας  Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2018 Rating: 5

Eurostat: Στο 18,9% μειώθηκε το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα τον Αύγουστο

Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2018


Στο 18,9% μειώθηκε το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018, από 19% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Τον Οκτώβριο του 2018 (δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα), η ανεργία στην ευρωζώνη παρέμεινε σταθερή στο 8,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2008.

Στην ΕΕ η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 6,7%, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2000. Ένα χρόνο πριν, τον Οκτώβριο του 2017 η ανεργία στην ευρωζώνη και στην «ΕΕ των 28» ήταν 8,8% και 7,4% αντιστοίχως.

Συνολικά τον Οκτώβριο καταγράφονται 16,626 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 13,172 εκατομμύρια άνεργοι στην ευρωζώνη.

Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (18,9% τον Αύγουστο) και στην Ισπανία (14,8%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Τσεχία (2,2) και στη Γερμανία (3,3%).

Μετά την Κροατία, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην ΕΕ, μέσα σε ένα χρόνο, από 20,8% τον Αύγουστο του 2017 σε 18,9% τον Αύγουστο του 2018.

Ειδικότερα στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε στους 897 χιλιάδες. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 15% και στις γυναίκες στο 23,7%.

Το ποσοστό ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα μειώθηκε στο 36,8%, έναντι 37,6% τον Ιούλιο.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (36,8%), στην Ισπανία (34,9%) και στην Ιταλία (32,5%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Τσεχία (5,2%, στη Γερμανία (6,2%) και στην Ολλανδία (7,2%).

Τον Οκτώβριο η ανεργία των νέων στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 17,3% και στην ΕΕ στο 15,3%.


 
Read More »
Eurostat: Στο 18,9% μειώθηκε το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα τον Αύγουστο Eurostat: Στο 18,9% μειώθηκε το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα τον Αύγουστο Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2018 Rating: 5

Το NV Stage επιστρέφει σήμερα με τον Niko Ρωμανο LIVE

Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2018
Η πίστα είναι έτοιμη! Το NV Stage επιστρέφει!
Ο Nikos Romanos μαζί μας Live το Σάββατο 01 Δεκεμβρίου

Είσοδος ελεύθερη / Reserve 694367010


Read More »
Το NV Stage επιστρέφει σήμερα με τον Niko Ρωμανο LIVE Το NV Stage επιστρέφει σήμερα με τον Niko Ρωμανο LIVE Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Επιμορφωτικό Σεμινάριο με θέμα «Απώλεια στην παιδική ηλικία»

Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2018Read More »
Ηγουμενίτσα: Επιμορφωτικό Σεμινάριο με θέμα «Απώλεια στην παιδική ηλικία» Ηγουμενίτσα: Επιμορφωτικό Σεμινάριο με θέμα «Απώλεια στην παιδική ηλικία» Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2018 Rating: 5

Θεσπρωτία: Απονομή Πιστοποιητικών Γλωσσομάθειας

Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2018


Η απονομή Πιστοποιητικών Γλωσσομάθειας LAAS & NOCN είναι ξεχωριστή για τα μέλη του Συλλόγου Ιδιοκτήτων Κέντρων Ξένων Γλωσσών Palso Ν. Θεσπρωτίας , καθώς αναγνωρίζεται ο κόπος και η σκληρή δουλειά των μαθητών μας, ο μόχθος των γονιών αλλά και η δική μας συνολική προσπάθεια. 

Σας περιμένουμε όλους και όλες, με μεγάλη περηφάνια να χειροκροτήσουμε όλοι μαζί τους μικρούς αλλά και τους πιο μεγάλους «πτυχιούχους» μας.

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 11:30 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο «Πάνθεον» στην Ηγουμενίτσα.

Θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα:
« Ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες των παιδιών;»
ομιλήτρια η Κα. Τζοβάρα Αγγελική,
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, ΜΑ Εγκληματολογίας

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ηγουμενίτσας & του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας


 
Read More »
Θεσπρωτία: Απονομή Πιστοποιητικών Γλωσσομάθειας Θεσπρωτία: Απονομή Πιστοποιητικών Γλωσσομάθειας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2018 Rating: 5

Σελίδες