https://picasion.com/

Παραιτήθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας κ. Νίκος Μπαρμπαβασίλογλου - Ποιός αναλαμβάνει στην θέση του

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017


Την παραίτησή του από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου Ηγουμενίτσας υπέβαλε ο κ. Μπαρμπαβασίλογλου Νικόλαος λόγω ασυμβίβαστου. 

Ο κ. Μπαρμπαβασίλογλου, απεδέχθη το διορισμό του ως υπαλλήλου στη ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας, κατόπιν διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ που είχε πραγματοποιηθεί το 2007. 

Είχε εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη του Δημάρχου Ηγουμενίτσας Ιωάννη Λώλου "Δύναμη προοπτικής" για τη δημοτική περίοδο 2014-2019. 


Στη θέση του Δημοτικός Σύμβουλος θα κληθεί να ορκιστεί ο κ. Μιχαήλ Γουρνάρης


Read More »
Παραιτήθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας κ. Νίκος Μπαρμπαβασίλογλου - Ποιός αναλαμβάνει στην θέση του Παραιτήθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας κ. Νίκος Μπαρμπαβασίλογλου - Ποιός αναλαμβάνει στην θέση του Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσπρωτίας: ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017
Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ με βασικό θέμα τον προγραμματισμό δράσεις για το επόμενο διάστημα.

Είμαστε μπροστά σε σοβαρές αρνητικές εξελίξεις για τους συμβασιούχους, με μία κυβέρνηση που στην ουσία τους εμπαίζει , κοροϊδεύει με νομικίστικα τερτίπια προσπαθεί να πετάξει από πάνω της την ευθύνη, να κερδίσει χρόνο με υποσχέσεις για τροπολογίες και εγκυκλίους που θα λύσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει. 

Καλούμε τους εργαζόμενους να δώσουν ένα ακόμα αγώνα δίκαιο, κόντρα σε όλους αυτούς που παίζουν παιχνίδια στις πλάτες τους να μην περάσει η μοιρολατρία.

Ο αγώνας των συμβασιούχων μας αφορά όλους. Ενιαία Μόνιμοι, Αορίστου, και Συμβασιούχοι θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη για το δικαίωμα μας στη δουλειά. 
Σήμερα στο στόχαστρο μπαίνουν οι συμβασιούχοι, θα πάρουν σειρά οι Μόνιμοι και οι Αορίστου μέσα από την αξιολόγηση δομών και εργαζομένων. 
Δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια περιμένοντας να έρθει η σειρά μας μπορούμε και πρέπει να τους σταματήσουμε τώρα, να κόψουμε τον αέρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. 
Να πούμε τέρμα στη κοροϊδία.· Να πληρωθούν άμεσα όλοι οι συμβασιούχοι που είναι απλήρωτοι.
· Καμία απόλυση.
· Διατήρηση της επέκτασης των συμβάσεων μέχρι της 31/12/2017 και μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου.
· Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
· Καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσίας στους δήμους.
· Κάτω τα ξερά σας από τα ΒΑΕ.
· Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε.)

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην Στάση Εργασίας την Τετάρτη 18 Γενάρη διεκδικώντας να μην μείνει κανείς απλήρωτος, να υπάρχει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Να πάμε αυτόν τον αγώνα μέχρι το τέλος με αυτό το σύνθημα, αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος πάλης το επόμενο διάστημα.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν Θεσπρωτίας καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ τη Τετάρτη 18-1-2017 από τις 11:00 μέχρι το τέλος ωραρίου


Read More »
Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσπρωτίας: ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσπρωτίας: ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

Παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα έξω από το γραφείο του ΕΟΠΥΥ στην Ηγουμενίτσα

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017


Λογοθεραπευτές και Γονείς οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 16/1/2017 στις 9:00π.μ. έξω από το γραφείο του ΕΟΠΥΥ σε συμπαράσταση της διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα. 
➢ Ζητάμε το Υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει σοβαρά το καθεστώς των συμβάσεων «Ειδικής Αγωγής» όπως ορίζεται στο Ν 4447/2016 
➢ Ζητάμε να μη συρρικνωθεί ο προϋπολογισμός της «Ειδικής Αγωγής» 
➢ Ζητάμε παράταση στο ισχύον καθεστώς μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων 
➢ Ζητάμε πραγματικές διαπραγματεύσεις και όχι προσχηματικές 
Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών Σύλλογος Επιστηνόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών – Λογοθεραπευτών Επιστημονικός Σύλλογος Λογοθεραπευτών Λογοπαιδαγωγών Ελλάδος Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοθεραπευτών – Ειδικών Παιδαγωγών Σωματείο Λογοθεραπευτών – Λογοπεδικών Ελλάδος Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων Φυσιοθεραπευτές Ειδικής Αγωγής


 
Read More »
Παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα έξω από το γραφείο του ΕΟΠΥΥ στην Ηγουμενίτσα Παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα έξω από το γραφείο του ΕΟΠΥΥ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι της Λ.Α. - Α.Α.Σ. Θεσπρωτίας το Σάββατο 21 Γενάρη στο "Σταυροδρόμι"

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017
Read More »
Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι της Λ.Α. - Α.Α.Σ. Θεσπρωτίας το Σάββατο 21 Γενάρη στο "Σταυροδρόμι" Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι της Λ.Α. - Α.Α.Σ. Θεσπρωτίας το Σάββατο 21 Γενάρη στο "Σταυροδρόμι" Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

Οι Θεσπρωτοί θεραπευτές επιμένουν στο ΌΧΙ.

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017Οι επαγγελματιες ειδικής αγωγής του νομού Θεσπρωτίας ψηφίζουν όχι στις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς τα μέτρα της κυβέρνησης αναγκάζουν τόσο τους ίδιους όσο και τους γονείς να καταδικασουν τα παιδιά που χρήζουν θεραπείας. 

Τονιζουν ότι δεν νοείται να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας και σύστασης των παροχών προς αυτούς και τους γονείς εν μέσω θεραπευτικής χρονιάς. 

Αυτό είναι επικίνδυνο για τα παιδιά που θέτει σε κίνδυνο τόσο την υγεία οσο και την πρόοδο τους. 

Στεκομαστε δίπλα στους φορείς και τα εκτελεστικα όργανα μας ( συλλόγους) όσο και σε συλλογους γονεων και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στην Αθήνα έξω από το υπουργείο Υγείας όσο και στην Θεσσαλονίκη έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, την Δευτέρα 16-01-2017. 

Προσυπογράφουν οι επαγγελματίες:
Βερμπη Χριστίνα, Κελεσιδης Σωτήρης, Μώκας Αναστάσιος, Παϊλα Νικολέττα, Γκαραβέλα Ματίνα, Ούτσαβλη Αφροδίτη, Μάτσια Αναστασία, Κάλλη Σύλβια, Τσούτη Λαμπρινή, Στεφάνου Ηρώ, Ντουτση Όλγα, Γουσης Βασίλης, Παπαχρήστου Ουρανία, Καραλη Αθηνά, Κωνσταντοπουλου Θεοδώρα


Read More »
Οι Θεσπρωτοί θεραπευτές επιμένουν στο ΌΧΙ. Οι Θεσπρωτοί θεραπευτές επιμένουν στο ΌΧΙ. Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

Συνεδρίαση της Επιτροπής Κυκλοφοριακών & Συγκοινωνιακών Ρυθμίσεων του Δήμου Ηγουμενίτσας

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017
Καλείστε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κυκλοφοριακών & Συγκοινωνιακών Ρυθμίσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 14:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου (οδός Σουλίου, αρ. 3), για συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των παρακάτω θεμάτων:

1. Επί της εισηγήσεως της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηγουμενίτσας για τοποθέτηση πινακίδων ρύθμισης κυκλοφορίας επί της οδού 49 Μαρτύρων, των καθέτων αυτής και των οδών περιοχής του ΚΤΕΛ Ηγουμενίτσας.

2. Επί αιτήματος ΔΟΥ Ηγουμενίτσας για τη δημιουργία μίας θέσης στάθμευσης ΑμΕΑ επί της οδού Σελλών.

3. Επί αιτήματος Ευανθίας Απ. Σεγγούνη για τη δημιουργία θέσης στάθμευσης εξυπηρέτησης ΑμΕΑ έμπροσθεν του Φυσικοθεραπευτηρίου της επί της οδού Κύπρου 73 στην Δ.Κ. Ηγουμενίτσας.

4. Επί αιτήματος Παντελή Δ. Καραπιπέρη για τη χορήγηση άδειας εισόδου – εξόδου και την κατασκευή ράμπας οχημάτων στον ιδιόκτητο χώρο της πολυκατοικίας επί της οδού Χρ. Περραιβού 5 στην Δ.Κ. Ηγουμενίτσας.

5. Επί αιτήματος του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας σχετικά με τη σήμανση χώρου στάσης του λεωφορείου στο δρόμο απέναντι από την είσοδο του σχολείου και έγκριση για κλείσιμο του χώρου μπροστά από την είσοδο του σχολείου για να αποτραπεί η διέλευση οχημάτων και να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχήματος για τους μαθητές.


 
Read More »
Συνεδρίαση της Επιτροπής Κυκλοφοριακών & Συγκοινωνιακών Ρυθμίσεων του Δήμου Ηγουμενίτσας  Συνεδρίαση της Επιτροπής Κυκλοφοριακών & Συγκοινωνιακών Ρυθμίσεων του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ 390 ΚΙΛΩΝ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017Η Ένωσή μας συγχαίρει τους συναδέλφους της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας και του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας, με αφορμή την μεγάλη τους επιτυχία σήμερα, Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017, για την τεράστια ποσότητα Ναρκωτικών ουσιών που κατασχέθηκε, ποσότητα η οποία ξεπερνά τα 390 κιλά ακατέργαστης κάνναβης. Η επιτυχία αυτή έχει ιδιαίτερη και βαρύνουσα σημασία λόγω του τρόπου που οι δράστες ενεργούν για την αποφυγή του αστυνομικού ελέγχου, αγνοώντας αφενός μεν τα σήματα των αστυνομικών, αφετέρου δε των υψηλών ταχυτήτων που αναπτύσσονται προκειμένου να ξεφύγουν από τον Αστυνομικό κλοιό με ότι αυτό συνεπάγεται για τη σωματική ακεραιότητα των αστυνομικών που επιχειρούν εις όφελος πάντα της κοινωνίας.

Θα αποτελούσε βεβαίως παράλειψη να μην αναφερθούμε στο Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Ηπείρου κ. Σκούμα καθώς και στο Διοικητή του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας που, όπως όλα δείχνουν, αποτέλεσαν το «κλειδί» για την επιτυχία αυτή. Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά για το υψηλό αίσθημα ευθύνης, που επιδεικνύεται απέναντι στην κοινωνία, παραμερίζοντας όλες τις αντιξοότητες και τα προβλήματα του Αστυνομικού λειτουργήματος.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Θεόδωρος ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΣ

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Χριστόφορος ΚΟΛΙΟΣ


Read More »
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ 390 ΚΙΛΩΝ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ 390 ΚΙΛΩΝ ΚΑΝΝΑΒΗΣ Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

Πρόσκληση παρουσίασης στρατεύσιμων κλάσης 2020 (γεννημένοι το έτος 1999)

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα σήμερα στρατολογική νομοθεσία, οι στρατεύσιμοι γεννημένοι το έτος 1999 (κλάσεως 2020) που διαμένουν στο Δήμο μας και ανεξάρτητα από τον τόπο εγγραφής τους στα μητρώα αρρένων, υποχρεούνται να καταθέσουν στην Στρατολογική Υπηρεσία Ηπείρου στην Δ/νση: Λεωφόρος Δωδώνης 39-Ιωάννινα ή και στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) Δελτίο Απογραφής από 2 Ιανουαρίου έως και 31 Μαρτίου 2017.

Κατά την παρουσίασή τους πρέπει απαραίτητα να έχουν μαζί τους:

1. δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Ελληνικό Διαβατήριο,

2. βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ η οποία εκδίδεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και

3. βεβαίωση ΑΜΚΑ η οποία εκδίδεται από το δικτυακό τόπο www.amka.gr

Επίσης, εφόσον έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας θα πρέπει να προσκομίσουν επιπλέον ιατρική γνωμάτευση ή βεβαίωση,.

Οι διαμένοντες στο εξωτερικό θα απογραφούν στις αρμόδιες Προξενικές Αρχές υποχρεούμενοι να προσκομίσουν, εφόσον δε διαθέτουν κάποιο από τα ανωτέρω δικαιολογητικά, επίσημα ξενόγλωσσα έγγραφα απόδειξης της ταυτοπροσωπίας τους.

Η μη κατάθεση του Δελτίου Απογραφής εντός της παραπάνω προθεσμίας συνεπάγεται διοικητικές κυρώσεις για τους παραβάτες (μηνιαία ή δίμηνη στρατιωτική υποχρέωση σε περίπτωση εκπρόθεσμης ή μη υποβολής αντίστοιχα).


 
Read More »
Πρόσκληση παρουσίασης στρατεύσιμων κλάσης 2020 (γεννημένοι το έτος 1999) Πρόσκληση παρουσίασης στρατεύσιμων κλάσης 2020 (γεννημένοι το έτος 1999) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

Συνελήφθη 32χρονος με 392 κιλά χασίς

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017
Συνελήφθη, σήμερα το πρωί, στην περιοχή της Τριανταφυλλούλας Αμφιλοχίας, από αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας Αστυνόμευσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, ένας 32χρονος υπήκοος Αλβανίας, ενώ αναζητείται συνεργός του, οι οποίοι μετέφεραν με δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους (391) κιλών και (933) γραμμαρίων. 
Τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των ναρκωτικών είναι κλεμμένα. 
Προανάκριση σε πλήρη εξέλιξη από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.


 
Read More »
Συνελήφθη 32χρονος με 392 κιλά χασίς Συνελήφθη 32χρονος με 392 κιλά χασίς Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: 1ος Μαθητικός Διαγωνισμός με θέμα «Γράφω για τον τόπο μου»

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017Ο Δήμος Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλολόγων Θεσπρωτίας καλεί τους μαθητές Γυμνασίων (Ημερήσιων και Εσπερινών), Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων (Ημερήσιων και Εσπερινών) του Δήμου Ηγουμενίτσας να συμμετάσχουν στον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα «Γράφω για τον τόπο μου».

Σκοπός του παρόντος διαγωνισμού είναι να γνωρίσουν οι μαθητές του Δήμου Ηγουμενίτσας την τοπική ιστορία, να εμπνευστούν και να αγαπήσουν τον τόπο τους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε στην παρακάτω ιστοσελίδα: http://mdiag.igoumenitsa.gr .Read More »
Ηγουμενίτσα: 1ος Μαθητικός Διαγωνισμός με θέμα «Γράφω για τον τόπο μου» Ηγουμενίτσα: 1ος Μαθητικός Διαγωνισμός με θέμα «Γράφω για τον τόπο μου» Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

Τράβα κουπί προς την επιτυχία - H Aλεξάνδρα Τσιάβου επέστρεψε στους αγώνες δριμύτερη

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017Ο απολογισμός για τον χρόνο που έφυγε στις συζητήσεις μας με ετερόκλητες εκπροσώπους γυναικείων οργανώσεων, έφερνε, συχνά τις πρώτες μέρες του χρόνου, ενώπιόν μας την παρουσία της κωπηλάτισσας Αλεξάνδρας Τσιάβου!

Ευχάριστη έκπληξη συνόδευσε, εκ μέρους μας, την αναφορά στη γυναίκα από την Ηπειρο...

Το άλλο όνομα της αναγνώρισης πως οι κυρίες, εκπρόσωποι ομοσπονδιών και οργανώσεων γυναικών πανελλήνιας αλλά και τοπικής εμβέλειας, έχουν σωστό κριτήριο, πέρα από τον στείρο, αν και δυναμικό, λόγο που συχνά τις χαρακτηρίζει!

Δίκαια αναδεικνύουμε τη μορφή της! Κι αυτό επειδή η Αλεξάνδρα Τσιάβου θα μπορούσε να είναι η... Ελλάδα!

Η χώρα που προσδοκούμε ν’ αναγεννηθεί και όχι το συνδημιούργημά μας που βλέπουμε στην εποχή μας να έχει...βγάλει το χέρι έξω από τη θάλασσα και να ζητάει βοήθεια!

Η συζήτηση με την 31χρονη κωπηλάτισσα αναδεικνύει την ελπίδα παρά το διαφαινόμενο τέλος!

Ούτως ή άλλως, με αλληγορική διατύπωση, στη χώρα μας όλοι μας πλέον «τραβάμε κουπί»!

Οπως η 31χρονη κωπηλάτισσα που επιλέξαμε να μας διδάξει την ετοιμότητα στα δύσκολα...
ΙΝΤΙΜΕ

Η κωπηλάτισσα από την Ηγουμενίτσα, λοιπόν, θυμηθείτε ότι, με πλούσιο βιογραφικό στο ενεργητικό της, αποφάσισε να εγκαταλείψει την ενεργό δράση, μα μόλις τον Οκτώβριο, αν και ήδη παροπλισμένη, με ό,τι επώδυνο αυτό συνεπάγεται για φιλόδοξους αθλητές, είπε «εδώ είμαι!».

Επανήλθε, πεισματάρα και ικανή, ώστε να πάρει μέρος στο 3ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας του Μονακό και έκανε δικό της, ανάμεσα σε είκοσι κωπηλάτισσες απ’ όλον τον κόσμο στο μονό, το ασημένιο μετάλλιο...

Αλλη αλληγορική ομοιότητα στον παραλληλισμό που επιχειρούμε: παράκτια κωπηλασία, εκεί που ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγαλύτερος, επειδή πρόκειται για αγώνισμα στην ανοιχτή θάλασσα και όχι σε προκαθορισμένο υγρό στίβο, και το απρόοπτο καραδοκεί!

Αραγε στα βαθιά δεν κολυμπάμε όλοι μας;

Ανασύρουμε τα λόγια της, όσα συνιστούν όχι απλώς αγωνιστική τακτική, αλλά στάση ζωής και αναδεικνύουμε την Αλεξάνδρα οδοδείκτη της γενικότερης πίεσης, αγωνίας για το μέλλον της Ελλάδας, τώρα στην αυγή του 2017:

«Αν γνωρίζεις τις δεδομένες δυνατότητές σου, τότε τολμάς! Αυτό έκανα στο Μονακό, με πίστη στο καλό αποτέλεσμα, με ρεαλισμό αλλά και όνειρο για το καλύτερο... Το όνειρο της καλής επίδοσης, γενικότερα της καλής ημέρας που κυνηγάς, δίνει σχέδιο, νέα διάσταση στον ίδιο ρεαλισμό που ανέφερα και νέα δυναμική, τόσο πριν αγωνιστείς όσο και στη διάρκεια της προσπάθειας! Κάτι σαν ανεξάντλητη πηγή υπομονής και αυτοπεποίθησης στην προσπάθεια, παρά την ύπαρξη δεδομένων, απρόοπτων και μη, που ίσως επιχειρήσουν να σε βγάλουν έξω από τον στόχο σου».

Πρόκειται και για οδηγία προς... ναυτιλλομένους Ελληνες συμπολίτες στο νεφελώδες τοπίο του 2017;

«Δεν είναι τυχαίο ότι λέμε ‘‘τραβάς κουπί’’ όταν έχουμε μπροστά μας κάτι δύσκολο... Χωρίς, βέβαια, να εξισώνω τις δυσκολίες μιας ολόκληρης χώρας με τις ανάλογες μιας κωπηλάτισσας, τα δεδομένα είναι ανάλογα! Καλή προετοιμασία, πίστη στο καλό αποτέλεσμα, δύναμη στα χέρια που κωπηλατούν και στην καρδιά που τα προστάζει»!

Ζηλευτή συγκομιδή!

Αλλα επιχειρήματα ώστε να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις συμβουλές της για τον τρικυμιώδη ορίζοντα της εποχής μας είναι ο απολογισμός της!

Πρώτη στον κόσμο στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα τόσο στο Μπλεντ της Σλοβενίας (2011) όσο και στο Πόζναν της Πολωνίας (2009), αλλά και στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας (2012).

Τον ίδιο χρόνο (2012) την είδαμε μαζί με τη Χριστίνα Γιαζιτζίδου στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου με το χάλκινο μετάλλιο στο στήθος, ίδια διάκριση και σε άλλα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, τόσο στην Αγγλία (2009 στο Ντόρνεϊ) όσο και στη Νέα Ζηλανδία (2010 στο Κέιμπριτζ).

Ας σαλπάρουμε, λοιπόν, αισιόδοξα στην αρχή του νέου χρόνου...


 
Read More »
Τράβα κουπί προς την επιτυχία - H Aλεξάνδρα Τσιάβου επέστρεψε στους αγώνες δριμύτερη  Τράβα κουπί προς την επιτυχία - H Aλεξάνδρα Τσιάβου επέστρεψε στους αγώνες δριμύτερη Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ - ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΩΣΤΑΡΑ

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017Η συμπεριφορά μας αποδεικνύεται συμπεριφορά ενός μικρού παιδιού που, ενώ το μεγάλωσαν μέσα στα πούπουλα, έπαψαν ξαφνικά να του προσφέρουν τις ανέσεις που είχε και του ζήτησαν να συνεισφέρει το ίδιο σε όσα το αφορούν.

Δεν εξηγείται διαφορετικά η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Δεν θα εξετάσω ποιος έφταιξε για να βρεθούμε στην κατάσταση αυτή. Γελάω όμως όταν το ανάθεμα το ρίχνουμε στα πολιτικά κόμματα και συλλήβδην σε όλους τους πολιτικούς. Γελάω γιατί είναι γελοίο να θεωρείς ότι τιμωρείς κάτι άυλο όπως ένα κόμμα, ένα όνομα. Γιατί ένα πολιτικό κόμμα δεν είναι παρά ένα όνομα, μια ιδέα, ένα τίποτα δηλαδή. Δεν μπορεί να μας φταίει ένα τίποτα.

Κάθε κόμμα απαρτίζεται από ανθρώπους, από πολιτικούς κυρίως, οι οποίοι το εκπροσωπούν. Με το να ρίχνουμε το ανάθεμα συλλήβδην σε όλους τους πολιτικούς απλά μουτζώνουμε τον εαυτό μας. Διότι δεν είναι αυτοί οι πολιτικοί κάτι διαφορετικό από εμάς τους ίδιους. Εμάς μοιάζουν, εμείς τους επιλέξαμε και εικόνα μας είναι. Εκτός αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτοί είναι μια ιδιάζουσα κάστα ανθρώπων, που έχουν επωμιστεί το ρόλο να μην είναι σαν και μας, αν και προέρχονται από εμάς.

Όλοι είμαστε περήφανοι για την καταγωγή και την ιστορία μας. Ο πολιτισμός και η δημοκρατία που γέννησαν τα μυαλά των προγόνων μας είναι γνωστά και σεβαστά από όλους τους κατοίκους αυτού του πλανήτη. Δεν τα σεβόμαστε όμως εμείς οι ίδιοι. Δεν τα κοινωνούμε γιατί δεν μάθαμε να το κάνουμε και, κυρίως, γιατί δεν έχουμε εντρυφήσει στην παιδεία των προγόνων μας. Διότι δεν θα ήταν εφικτό στους προγόνους μας να δημιουργήσουν αυτόν τον πολιτισμό, αν δεν είχαν ύψιστη παιδεία. Και οικονομική ευμάρεια θα παραδεχτώ!

Η βάση όμως του πολιτισμού τους ήταν η παιδεία. Ο σεβασμός στην προσωπικότητα του άλλου, στην ιδιαιτερότητα, στην μόρφωση, στην διακριτότητα στους ρόλους που είχε μέσα στην ίδια την κοινωνία.

Για να διδάξει ο Πλάτωνας φιλοσοφία έπρεπε να είχε μαθητές οι οποίοι θα μπορούσαν να την κατανοήσουν. Για να γράψουν οι τραγωδοί μας αυτά τα μεγαλειώδη έργα τους θα έπρεπε να είχαν αντίστοιχο κοινό για να τα παρακολουθήσει στο θέατρο. Για να σωθούν προφορικά, για 300 και πλέον χρόνια, η Οδύσσεια και η Ιλιάδα, θα έπρεπε να υπάρχουν άνθρωποι που να έχουν την παιδεία να τα μεταφέρουν. Για να γεννηθεί η ιδέα της δημοκρατίας έπρεπε να υπάρχουν πολλοί που συμφωνούσαν και το έθεσαν σαν κοινό σκοπό. Για να μεγαλουργήσουν ο Φειδίας και ο Πραξιτέλης έπρεπε να είχαν δασκάλους οι οποίοι μπορούσαν να τους μεταδώσουν γνώσεις τις οποίες οι ίδιοι τελειοποίησαν. Για να γεννηθεί ένας Αριστοτέλης και να διδάξει έναν Μέγα Αλέξανδρο υπήρχαν οι συνθήκες που τις δημιούργησαν οι πολλοί και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Έχουμε την τιμή να είναι πρόγονός μας ο άνθρωπος που, χάρη στη διδασκαλία του, θεωρείται ο άνθρωπος που επηρέασε πιο πολύ τον ρου της ιστορίας και την άλλη μεγάλη τιμή να έχουμε πρόγονο τον μεγαλύτερο στρατηλάτη που πέρασε από την γη.

Κι εμείς, ενώ μπορούμε να είμαστε περήφανοι για αυτούς, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την μιζέρια μας κατηγορώντας τους ίδιους μας τους εαυτούς για το κατάντημα μας. Δεν μπορούμε να δώσουμε μια νέα ώθηση στο μέλλον. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο γιατί δεν μας αφήνει ο άκρατος εγωισμός τον οποίο όμως έχουμε για λάθος λόγους!!Read More »
ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ - ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΩΣΤΑΡΑ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ - ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΩΣΤΑΡΑ Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

Έκθεση της Τροχαίας Ηγουμενίτσας, με διαδραστικά μέσα, για θέματα κυκλοφοριακής και οδικής παιδείας

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017


Τo Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης των οδηγών και των μαθητών σε θέματα οδικής ασφάλειας και πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων, θα πραγματοποιήσει στην Ηγουμενίτσα, κατά το χρονικό διάστημα από 16 έως 20-01- 2017, Έκθεση Τροχαίας, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου «ΠΑΝΘΕΟΝ» του Δήμου Ηγουμενίτσας. 
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερωθούν πρακτικά για θέματα κυκλοφοριακής αγωγής με τη βοήθεια έμπειρων και εκπαιδευμένων τροχονόμων και να κάνουν χρήση προσομοιωτή σύγκρουσης, προκειμένου να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της χρήσης ζώνης, καθώς και να διαπιστώσουν τα λάθη που γίνονται κατά τη διάρκεια της οδήγησης και τα οποία αποτελούν τα κύρια αίτια πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. 
Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν τη ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα ασφαλής κυκλοφορίας και χρήσης της οδού μέσω οπτικοακουστικού υλικού και φωτογραφιών από τροχαία ατυχήματα, ενώ επίσης θα διανεμηθούν φυλλάδια και σχετικό έντυπο υλικό. 
Η λειτουργία της Έκθεσης Τροχαίας θα διαρκέσει κατά το χρονικό διάστημα από 16 έως 20 Ιανουαρίου 2017, κατά τις ώρες 09:00 έως 14:00 και 16:00 έως 21:00.


 
Read More »
Έκθεση της Τροχαίας Ηγουμενίτσας, με διαδραστικά μέσα, για θέματα κυκλοφοριακής και οδικής παιδείας Έκθεση της Τροχαίας Ηγουμενίτσας, με διαδραστικά μέσα, για θέματα κυκλοφοριακής και οδικής παιδείας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Εξόρμηση στη Χιονίστρα και Κοπή Πίτας

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017
Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας την Κυριακή 22 Ιανουαρίου θα εξορμήσει στην Χιονίστρα για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου.

Πορεία:
Σαλονίκι - κορυφή Χιονίστρας
Β.Δ. 2 & 5
Ώρες πορείας: 7
Απόσταση: 10χλμ
Αρχηγός: Δ.Σ.
Αναχώρηση 8.00 π.μ. από το Πάνθεον.

Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, αδιάβροχο/αντιανεμικό, μπατόν, νερό 2λιτ, κολατσιό, καπέλο και ρουχισμός κατάλληλος για την εποχή. {Δεύτερη αλλαξιά ρούχων στο λεωφορείο}

Μετά την πορεία, στις 5 το απόγευμα, θα ακολουθήσει χοροσπερίδα στην ταβέρνα "Καρακουλάκ" στη Νέα Σελεύκεια Ηγουμενίτσας. Μαζί μας θα βρίσκεται η δημοφιλής μπάντα της πόλης " jukebox the band"

Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του συλλόγου στην παλιά μαθητική εστία, 2ος όροφ. αριστερή πτέρυγα, 17/1-19/1 και ώρες 19.00-21.00

*Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ

*ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ.


 
Read More »
Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Εξόρμηση στη Χιονίστρα και Κοπή Πίτας Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Εξόρμηση στη Χιονίστρα και Κοπή Πίτας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

Φιλιάτες - Παραμυθιά: Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας το 1931

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017
 
Με αφορμή κι αιτία τη φωτογραφία του Ηρακλή Φιλιατών που μας έδωσε ο Σταυρής ο Κοτσώνης δημοσιεύουμε και όσα έγραφε γι’ αυτόν τον αγώνα η εφημερίδα ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ το 1931…  
ΕΝΑ ΜΑΤΣ

Μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων «Ηρακλέους» Φιλιατών και «Ατρομήτου» Παραμυθίας την περασμένην Κυριακήν έλαβε χώραν φιλική συνάντησις με τέρματα 2 υπέρ του «Ηρακλέους» απέναντι ουδενός του «Ατρομήτου» .

Και τοι η συνάντησις ήτο φιλική εν τούτοις το παιγνίδι δεν διεξήχθη εντός των ορίων της καλής συμπεριφοράς και των αυστηρών κανόνων του ποδοσφαίρου. Η αθλητική συνείδησις έλειπεν από τους δύο ομίλους όπως ακριβώς λείπη στη γενική γραμμή από όλους τους Ρωμιούς ποδοσφαιριστάς.

Διά να είμεθα ειλικρινείς σημειούμεν ότι οι Ατρομητικοί έπαιξαν παιγνίδι πολύ τεχνικό με μικρές πάσες, αλλ’ έμεινεν άνευ αποτελέσματος διότι καθυστερούν εις το σουτάρισμα.

Επίσης το μικρόν ανάστημα των ποδοσφαιριστών του «Ατρομήτου», οι περισσότεροι παιδιά του Οικοτροφείου, απέναντι των σχηματισμένων και γιγάντων του «Ηρακλέους» έπαιξε σπουδαίον ρόλον εις το να ηττηθούν οι πρώτοι.

Ο διαιτητής κ. Αρ. Σπανόπουλος , του οποίου λόγω αν επαρχείας διέφευγον σφάλματα των παικτών και των δύο ομίλων ετήρησε στάσιν όχι μεροληπτική και κατακρίνομεν την απέναντί του στάσιν των παικτών του «Ατρομήτου» διάκοψάντων τον αγώνα 5 λεπτά πρό της λήξεως του. Ο διαιτητής κακώς εξετέλεσε το μελέ ρίψας επί παίκτου την ποδόσφαιρα αντί να την κτυπήση καταγής.

Η καθοδήγησις των παικτών διά φωνασκιών εκ μέρους οιουδήποτε, μη συμμετέχοντος του αγώνος περισσότερον, είναι πράγμα που δεν πρέπει να γίνεται.

Εν πάση περιπτώσει η κονωνία των Φιλιατών ετήρησε συμπαθεστάτην στάσιν απέναντι των παικτών της γείτονος φίλης πόλεως, απέδωσε δε ανεπιφυλάκτως την ήτταν των εις το άνισον του αγώνος διά την διαφοράν της σωματικής διαπλάσεως και την ηλικίαν των παικτών των δύο ομίλων.

Κι ας μας επιτραπή ακόμη να σημειώσωμεν ότι παρά την εις τον στίβον του αγώνος διένεξιν και διαφοράν των δύο ομίλων η παρακολούθησις εις το ετοιμασθέν δείπνον των Παραμυθιωτών ήτο επιβεβλημένη κατά την γνώμην μας εφόσον εξελιπαρήθησαν τόσον και εκλήθησαν να λησμονήσουν τα συμβάντα. Δεν ηθέλομεν να φύγουν χωρίς να τύχουν φιλοξενίας.


 
Read More »
Φιλιάτες - Παραμυθιά: Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας το 1931 Φιλιάτες - Παραμυθιά: Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας το 1931 Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

Πόβλα Θεσπρωτίας: "Απομεινάρια μια ζωής"

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017


“Ο Χρόνος, αυτός ο αδηφάγος άρχοντας που μας διαφεντεύει…..” και ο Χρόνος με προσπέρασε πάλι και πάνε 3 χρόνια και έλαχε εδώ, στην Πόβλα, να περάσω ξανά το…κατώφλι του.
 Μου έριξε λοξές ματιές κατεβαίνοντας να επισκεφτώ το Γεφύρι της Γκρίκας. Ήταν ανακατεμένος με την πρωινή παγωμένη αντάρα, σ ένα από τα τελευταία σπίτια του χωριού και θαρρώ μου έγνεψε καθώς περνούσα βιαστικός δίπλα του. Η λαχτάρα όμως να προλάβω και να βρεθώ πάνω στο πέτρινο Γεφύρι της Γκρίκας υπερνίκησε την παράξενη αυτή αίσθηση – κάλεσμα να διαβώ το κατώφλι του. Μα επιστρέφοντας πια πίσω,  με καρτερούσε, υπομονετικά, όπως μόνο αυτός ξέρει. Τότε ήταν που ανηφορικός  δρόμος για το χωριό λες και εξαφανίστηκε και πια το διάβα μου περνούσε μόνο από το σπίτι του, μέσα απ την πόρτα του που κι αυτή ήταν ανοιχτή, περίμενε τον οδοιπόρο.
 Με το πρώτο βήμα στην αυλή και….σαν τα δευτερόλεπτα, τα λεπτά, η ώρα, να πάγωσαν. Ο Χρόνος φίλεψε στον ταξιδευτή του ένα “πάγωμα” του, καλωσόρισμα όπως κάθε νοικοκύρης κάνει σ αυτά τα μέρη. Στάθηκε ακίνητος πλάι μου και  μαζί γυρίσαμε, πρώτα προς την μεριά που φυσούσε το ξεροβόρι. Με μια ματιά του είδα την αγέρωχη Μουργκάνα, πότε παγωμένη ντυμένη με του λευκού το πέπλο, πότε πράσινη τυλιγμένη με του τσαγιού  τ΄ άρωμα μα και…τότε… μπαρουτοκαπνισμένη δεμένη με τα συρματοπλέγματα του αλληλοσπαραγμού.
 Παιχνίδια του Χρόνου στην αυλή του και στραφήκαμε λίγο πιο κοντά πάνω εκεί στην Πόβλα. Οι καμινάδες όλες βγάζανε καπνό, και η κάπνα ανυψωνόταν μαζί με τις ανέμελες φωνές παιδιών από τα σοκάκια του χωριού. Και να σου! κατηφόριζαν γυναίκες ζαλωμένες, αντάμα με πραματευτάδες, κινούσαν προς τα νερά της Παύλας μα και παρέκει προς την Καμίτσιανη, τον Τσαμαντά.
Μα αυτό το στριφογύρισμα  του χρόνου καιρός ήταν να τελειώσει, ήταν ώρα να με προσκαλέσει μες στο σπίτι του.
 Η πόρτα του,  ανοικτή έτοιμη να υποδεχτεί τον μουσαφίρη και το πόδι το δεξί πάτησε για πρώτη φορά το ξύλινο πάτωμα. Το πρώτο τρίξιμο του και σαν ρεύμα αισθήσεων διαπέρασε το κορμί μου όλο, παράγοντας εικόνες στο μυαλό και την ψυχή, στιγμές του αφέντη χρόνου, αναμνήσεις που σαν σκιές περνούσαν και εγώ τις αποζητούσα, με κάθε βήμα, με κάθε τρίξιμο τις έφερνα μπρος μου. Ένα ένα βήμα  τις ακολούθησα πλάι στο τζάκι άπλωσα μαζί τους τα χέρια μπρος στην ζεστασιά του. Ένα  ένα τρίξιμο, περιδιαβήκαμε τον χώρο και φτάσαμε στην κουζίνα και με τρατάρανε μυρωδιές γεμάτες ρίγανη και τσάι. Διψασμένος καρτερούσα το επόμενο πάτημα, μέχρι που έφτασα στο μεγάλο δωμάτιο, των Ξένων, το καλό!!. Το φως, ο αέρας έμπαιναν από τα παράθυρά που κοιτούσαν τα βουνά, γέμιζαν τον χώρο, μαζί με τις αναμνήσεις στριφογύριζαν. Γινόταν ένα με τους τοίχους δίνοντας τους μια ζεστή απόχρωση και από μέσα τους άρχισαν να ξεπηδούν ήχοι, φωνές, γέλιο, κλάμα. Σιγανό ηπειρώτικο τραγούδι του μισεμού, του νόστου…..και τότε ακούστηκε το τελευταίο τρίξιμο, το πιο δυνατό, τράνταξε συθέμελα την ψυχή μου. Γύρισα και κοίταξα την ντουλάπα στην εσοχή του τοίχου. Το βλέμμα έμεινε καρφωμένο σε μια από τις πιο συγκλονιστικές Στιγμές που έχω βιώσει. Μια φωτογραφία, δύο ζευγάρια βλέμματα καλοσυνάτα. Ακόμα και ο Χρόνος παραμέρισε, αφήνοντας το κενό του, να γεμίσει από συναισθήματα. 
 Έμεινα να κοιτώ τις δύο φιγούρες …στην όψη τους «ξεχώριζα» τον παππού, τον πατέρα, τον αδελφό, τον φίλο. Τον ξενιτεμένο που η κάθε οικογένεια έχει σε αυτά τα ακριτικά τα μέρη. Βούρκωσα, δεν άντεξα,   θαρρώ δάκρυσαν και δυο τους απέναντί μου. Και τα βλέμματα αγκαλιαστικαν  και όλοι μαζι   σιγοτραγουδήσαμε…

Αχ τώρα στα ξεχωρίσματα ελα γιέ μου να φιληθούμε,
ωρε γιατί έχουμε ζωή και θάνατο, ποιος ξέρει αν θ’ ανταμωθούμε

Δεν ξέρω πόσο στάθηκα εκεί, μόνο αυτός ο Χρόνος που είχε παραμερίσει για λίγο, ξέρει. Άρχισε πάλι να κυλά σαν να με ξεπροβόδιζε και ξέμεινα με τα Ξεχωρίσματα στα χείλη να βαδίζω πιά προς την έξοδο.
 Τα τριξίματα πια ακουγόταν αμυδρά, λες και  οι αναμνήσεις που γυρόφερναν τον χώρο χανόταν και αυτές…ή μάλλον σιγά σιγά τρύπωναν μέσα στα δυο μπαούλα π’ απομείναν. Βουβές πια καρτερούσαν και αυτές να τις πάρουν μακριά στα ξένα, να ανταμώσουν τον κύρη, τον γιό, την κόρη.

…Αχ αυτού μακριά που βρίσκονται, εκεί γιέ μου στην Αυστραλία, Αμέρικη και Γερμανία….

Άφησα το Σπίτι στην άκρη της Πόβλας πίσω μου, με τον Χρόνο να με αποχαιρέτα από το κατώφλι τις εξώπορτας. Διέκρινα ένα κρυφό χαμόγελο του, το ξέραμε καλά κι δυο μας ότι μέχρι την επόμενη στροφή, να σου, θα μ έφτανε και ξανά τρέχοντας, θα με ξεπερνούσε ….Αυτός ο Χρόνος, ο αδηφάγος άρχοντας που μας διαφεντεύει…..  
....πια το διάβα μου περνούσε μόνο από το σπίτι του, μέσα απ την πόρτα του που κι αυτή ήταν ανοιχτή, περίμενε τον οδοιπόρο......

....στιγμές του αφέντη χρόνου, αναμνήσεις που σαν σκιές περνούσαν και εγώ τις αποζητούσα, με κάθε βήμα, με κάθε τρίξιμο τις έφερνα μπρος μου.....


Το φως, ο αέρας έμπαιναν από τα παράθυρά που κοιτούσαν τα βουνά, γέμιζαν τον χώρο, μαζί με τις αναμνήσεις στριφογύριζαν.

.....τα τριξίματα πια ακουγόταν αμυδρά, λες και  οι αναμνήσεις που γυρόφερναν τον χώρο χανόταν και αυτές…ή μάλλον σιγά σιγά τρύπωναν μέσα στα δυο μπαούλα π’ απομείναν....

............. ο Χρόνος με προσπέρασε πάλι και έλαχε εδώ στην Πόβλα να περάσω ξανά το…κατώφλι του.


Αχ στείλε μου το κορμάκι σου, σε μια γιέ μου φωτογραφία,
.......

Με τ’ εσένα θέλω να `μαι, και στην Ήπειρο καλά `ναι.Σημείωση:  Εκ τον υστέρων με ενημέρωσε η Βαρβάρα Κακούτση  που ζει στην Βοστόνη, ότι το σπίτι είναι από το σόι Σπύρου Τσίγκου ο οποίος είναι από δεξιά στην φωτογραφία. Τα δύο εγγόνια του Σπύρου Τσίγκου μένουν στην Βοστόνη και το Τέξας.
Επίσης ο Παναγιώτης Ανυφαντής (Πρόεδρος της Αδελφότητας Πόβλας) με ενημέρωσε ότι ο Σπύρος Τσίγκος ήταν στην Αμερική από τους πρώτους μετανάστες. Είχε ένα γιο που πέθανε και αυτός στην Αμερική πριν 10 χρόνια περίπου και τον φέρανε στην Πόβλα να ταφεί.
Τους ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες που μου παρείχαν.
Read More »
Πόβλα Θεσπρωτίας: "Απομεινάρια μια ζωής" Πόβλα Θεσπρωτίας: "Απομεινάρια μια ζωής" Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

Παραμυθιά: Μάγεψε τα παιδιά το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017


Μια μοναδική ΔΩΡΕΑΝ εμπειρία έζησαν χθες τα παιδιά της Παραμυθιάς και όχι μόνο στην καινοτόμο ιδέα που είχε ο Δήμος Σουλίου να καλέσει το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο στο κλειστό γυμναστήριο του Λυκείου !!!

Από το πρωί στις 10 μέχρι το βράδυ στις 20:00 δεκάδες παιδιά παρακολούθησαν δύο καταπληκτικά εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ με τίτλους:
"Από τη Γη στο Σύμπαν" και
"Ακτινογραφώντας το Σύμπαν" !!!

Οι μικρότεροι φίλοι είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με την ταινία:
" Ο μαγεμένος Ύφαλος "

Πολλά μπράβο στο Δήμο Σουλίου και ιδιαίτερα στη Δήμαρχο Σουλίου Σταυρούλα Μπραϊμη-Μπότση για την καινοτόμο ιδέα η οποία κατά την επίσκεψή της και αφού ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο για την μεγάλη προσέλευση των πολιτών ήταν πολύ χαρούμενη !!!

Εύχομαι και άλλοι Δήμοι να μιμηθούν την όμορφη ιδέα και τις Απόκριες, ή το Πάσχα, ή κάποια άλλη στιγμή να καλέσουν το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο!!!
Ακόμη οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων σχολείων, ή και τα ίδια τα σχολεία μπορούν με μικρό χρηματικό αντίτιμο για κάθε μαθητή να τους προσφέρουν μια όμορφη χαρούμενη εκπαιδευτική μέρα !!!

Υπεύθυνοι στο Πλανητάριο είναι δύο ευγενικά αδέρφια ο Κωνσταντίνος και ο Christos Sakkas !!!
Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι :
2651035333 , 6979116676 και 6972208032
meal : planetariumotg@gmail.com

Για περισσότερες Πληροφορίες στην Ηλεκτρονική Διεύθυνση:
http://planetariumotg.gr
Στέργιος Παλπάνης 


 
Read More »
Παραμυθιά: Μάγεψε τα παιδιά το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο Παραμυθιά: Μάγεψε τα παιδιά το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

Τα επιδόματα και τα προγράμματα για την ενίσχυση των οικογενειών

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017
Τα μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας παρουσίασε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε έγγραφη απάντηση στην βουλή μετά από σχετική ερώτηση βουλευτή.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

Α. Για την ενίσχυση των οικογενειών έχουν θεσπιστεί τα ακόλουθα επιδόματα:

1) Ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων: Με το Ν.4141/2013 (ΦΕΚ 81/Α72013), καταβάλλεται ειδικά στις οικογένειες με τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων, το οποίο ορίζεται σε πεντακόσια (500) ευρώ κατ' έτος για κάθε τέκνο, εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, (Ν.4170/2013, ΦΕΚ 163/Α 72013), είναι μέχρι σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ για τις τρίτεκνες οικογένειες. Το ως άνω όριο οικογενειακού εισοδήματος προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για τις τετράτεκνες οικογένειες και κατά τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο για τις οικογένειες με περισσότερα των τεσσάρων τέκνα.

2) Ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων: Με το Ν.4093/2012 (ΦΕΚ 222/Α72012), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, θεσπίζεται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων, το οποίο καταβάλλεται λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, την κλίμακα ισοδυναμίας, το ισοδύναμο εισόδημα και την εισοδηματική κατηγορία.

Σύμφωνα με τον ανωτέρω νόμο το επίδομα χορηγείται σε οικογένειες από το πρώτο παιδί και ανέρχεται στο ποσό των σαράντα (40) ευρώ ανά μήνα για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. (Ν.4144/2013, ΦΕΚ 88/Α72013).

Τα ανωτέρω επιδόματα θεσπίστηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, χορηγούνται από τον Ο.Γ.Α., ως εντολοδόχου αυτής και με δαπάνη του προϋπολογισμού αυτής και απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι δικαιούχοι να έχουν μόνιμη και συνεχή δεκαετή κατοικία ή διαμονή στην Ελλάδα, να φορολογούνται στην Ελλάδα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους να ευρίσκονται στην Ελλάδα.

3) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης απροστάτευτων παιδιών: Σκοπός του προγράμματος είναι η οικονομική ενίσχυση παιδιών ηλικίας μέχρι 16 ετών, τα οποία είναι ορφανά από τους δύο γονείς τους ή για διαφόρους λόγους στερούνται της πατρικής παρουσίας. Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται βάσει των διατάξεων του Ν.4051/1960 (ΦΕΚ 68 τ.Α') και του Π.Δ/τος 108/83 (ΦΕΚ 49/83 τ.Α’) όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε μεταγενέστερα.

Με το πρόγραμμα αυτό χορηγείται μηνιαίο επίδομα 44,02€ σε κάθε απροστάτευτο παιδί με την προϋπόθεση ότι το μηνιαίο εισόδημα της οικογένειας που διαμένει το παιδί δεν υπερβαίνει για τριμελή οικογένεια τα 234,77€, προσαυξανόμενο κατά 20,54€ για κάθε επιπλέον μέλος πέραν του τρίτου. Αρμόδιες Υπηρεσίες για την καταβολή του επιδόματος είναι σύμφωνα με το Ν.3852/2010 (Φ.Ε.Κ. 87/Α72010) οι Δήμοι της Χώρας.

Β. Επιπλέον, για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας ατόμων και οικογενειών έχουν θεσπιστεί τα ακόλουθα μέτρα:

1) Με το Ν.4320/2015 (ΦΕΚ 29 τ.Α') και της Κ.Υ.Α.494/2015 (ΦΕΚ 577 τ.Β') θεσπίστηκε το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που περιλαμβάνει επιδότηση ενοικίου, σίτισης (υπό μορφή προπληρωμένης κάρτας) και παροχής δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε ακραία φτώχεια. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 20-04-2015 σε όλη την επικράτεια και συνεχίζεται έως την 31-12-2016. (έληξε)

2) Με το Ν.4336/2015 (ΦΕΚ 94 τ. Α') κεφ. Γ.2.5.3 και το Ν.4389/2016 άρθρο 235 (ΦΕΚ 94 τ. Α') προβλέπεται η βαθμιαία εθνική εφαρμογή προγράμματος Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με στόχο την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας. Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε 3 πυλώνες, που περιλαμβάνουν εισοδηματική ενίσχυση, προώθηση και διασφάλιση της πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και αγαθά και δράσεις ένταξης και επανένταξης στην αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται αρχικό σε 30 Δήμους της χώρας από τις 14-07-2016 και η καθολική εφαρμογή του σε όλη την επικράτεια προβλέπεται εντός Ιανουάριου 2017.

3) Για άτομα και οικογένειες που αντιμετωπίζουν έλλειψη στέγης, εφαρμόζεται ειδικό πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών στέγασης μέσω επιδότησης ενοικίου, κάλυψης βασικών αναγκών, κοινωνικής στήριξης και εργασιακής επανένταξης (επιδότησης εργασίας), κατ' εφαρμογή του άρθρου 1 παρ.Α.2 του Ν. 4254/2014 (ΦΕΚ 85 τ. Α'), από τις αρχές του 2015 και έως τις 31.12.2016.(έληξε)

4) Με την εκτελεστική Απόφαση (EE)C(2014)9803 final της 15ης Δεκεμβρίου 2014 εγκρίθηκε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠΙ) για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ), το οποίο αφορά σε παροχή τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Η εφαρμογή του προγράμματος είναι εν εξελίξει από τα μέσα του 2015, υλοποιούμενο με τις προϋποθέσεις των υπ'αριθ. 19162/1277/2015 (ΦΕΚ 1066 τ.Β’) και 23761/1507/2015 (ΦΕΚ 1064 τ.Β’) Υ.Α. Το πρόγραμμα αφορά στην προγραμματική περίοδο 2014-2020.

5) Με το άρθρο 33 του Ν.4368/2016 (ΦΕΚ 21 τ.Α') και την υπ' αρ. Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 908 τ.Β') «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας», προβλέφθηκε η δωρεάν ισότιμη πρόσβαση όλων των ανασφαλίστων πολιτών για ιατρική περίθαλψη στο Ε.Σ.Υ., καθώς και η πρόσβασή τους σε φαρμακευτική περίθαλψη με τους όρους που ισχύουν για τους ασφαλισμένους πολίτες. Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα απαλλαγής από την επιβολή συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη για οικονομικά αδύναμους και άλλες ευάλωτες κατηγορίες ανασφαλίστων πολιτών.

6) Σημειώνεται, τέλος, η θεσμοθέτηση των Κέντρων Κοινότητας με το άρθρο 4 του Ν.4368/2016 (ΦΕΚ 21 τ. Α’) και την αρ. Δ23/οικ. 14435-1135/30.3.2016 (ΦΕΚ 854 τ.Β'), τα οποία στοχεύουν να αποτελέσουν τα τοπικά σημεία αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης, που υλοποιούνται στην περιοχή λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Πρόνοιας των Δήμων. Στους απευθυνόμενους στο Κέντρο Κοινότητας θα μπορούν να παρέχονται υπηρεσίες, που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα διασφαλίζουν την κοινωνική τους ένταξη, ιδίως υπηρεσίες συμβουλευτικής, ψυχοκοινωνική στήριξη κλπ. Τα Κέντρα Κοινότητας αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους εντός του 2016 σε 254 Δήμους σε όλη τη χώρα και η πρόσβαση των πολιτών σε αυτά θα είναι δωρεάν.

Γ. Επίσης η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020, έχει ξεκινήσει την υλοποίηση δράσεων, που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της ανεργίας και στοχεύουν στην εργασιακή και κοινωνική ένταξη των ανέργων.

Πιο συγκεκριμένα:

Το έτος 2015 υλοποιήθηκε η δράση «Προώθηση απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα 2014-2015», από την οποία ωφελήθηκαν 39.952 άνεργοι, μέσω της πρόσληψής τους για χρονικό διάστημα πέντε (5) μηνών σε Δήμους, Περιφέρειες κι άλλους δημόσιους φορείς.

Την τρέχουσα χρονική περίοδο 2016 έχει δημοσιευθεί Πρόσκληση, που' αφορά στην κατάρτιση και πιστοποίηση ανέργων ηλικίας 29-64 ετών σε κλάδους αιχμής και απευθύνεται στους ανέργους όλης της χώρας. Αντικείμενο της δράσης, είναι η παροχή σε 23.000 ανέργους, υπηρεσιών κλαδικής κατάρτισης, πρακτικής άσκησης, συμβουλευτικής υποστήριξης και πιστοποίησης δεξιοτήτων.

Η εν λόγω παρέμβαση διαρθρώνεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση αφορά στην κατάρτιση και πιστοποίηση ανέργων 29-64 ετών σε κλάδους αιχμής και η δεύτερη αφορά τη μετάβαση των ωφελουμένων στην αγορά εργασίας, μέσω σύναψης σύμβασης εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, η οποία θα αποτελέσει μέρος ξεχωριστής δράσης που θα υλοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ.

• Επίσης, στο πλαίσιο υλοποίησης των Δράσεων με τίτλο «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα » Προγραμματικής Περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020 υλοποιούνται οι παρακάτω δράσεις :

α) «Προώθηση της Απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε Δήμους και σε Υπηρεσίες Α' Υποδοχής, Ασύλου και Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών».

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα ανέλθουν συνολικά σε 5.000 άτομα και θα τοποθετηθούν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης και σε συγκεκριμένες ειδικότητες, οι οποίες θα προσδιορίζονται στην εκάστοτε Δημόσια Πρόσκληση του ΟΑΕΔ, στα σημεία εισροής προσφύγων που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα, δηλαδή στα «Hot Spots», αλλά και στους αντίστοιχους Δήμους των περιοχών αυτών.

β)«Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα (Θύλακες ανεργίας) συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης των συμμετεχόντων» η οποία συμπεριλαμβάνει τους 17 Θύλακες ανεργίας (Α ΦΑΣΗ) .

Αντικείμενο της δράσης είναι η δημιουργία απασχόλησης για 6.918 άνεργους, μέσω της πρόσληψης προσωπικού για χρονικό διάστημα οκτώ (8) μηνών, σε δύο (2) κύκλους, σε Δήμους, Περιφέρειες και λοιπούς φορείς (επιβλέποντες φορείς).

γ)«Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε Θύλακες Ανεργίας - Β’ Φάση, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης των συμμετεχόντων» που αφορά 34 δήμους (Β ΦΑΣΗ).

Αντικείμενο της δράσης είναι η δημιουργία απασχόλησης για 12.656 άνεργους, μέσω της πρόσληψης προσωπικού για χρονικό διάστημα οκτώ (8) μηνών, σε δύο (2) κύκλους, σε Δήμους, Περιφέρειες και λοιπούς φορείς (επιβλέποντες φορείς).

Επισημαίνουμε ότι, στους ωφελούμενους του ανωτέρω προγράμματος, περιλαμβάνεται και η κατηγορία «Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ωφελούμενοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (πρώην Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα)».

Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει και τα νοικοκυριά χωρίς κανένα οικογενειακό εισόδημα, για την οποία γίνεται ειδική αναφορά στην αριθμ.1145/14-11-2016 ερώτηση.

δ) Σας ενημερώνουμε επίσης, ότι προγραμματίζεται και τρίτη φάση, που αφορά στην επέκτασή του ανωτέρω προγράμματος στους υπόλοιπους 274 δήμους της χώρας.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι και για το έτος 2017, έχει προγραμματισθεί η υλοποίηση επιπλέον δράσεων που στοχεύουν στην καταπολέμηση της ανεργίας και την ένταξη στην αγορά εργασίας των ανέργων.

Δ. Στα πλαίσια υλοποίησης μέτρων και παροχών από τον ΟΑΕΔ , σας γνωρίζουμε αναλυτικότερα τα κάτωθι :

Ο ΟΑΕΔ αποτελεί το κύριο όργανο της κυβερνητικής πολιτικής για την ενίσχυση της απασχόλησης και της αντιμετώπισης της ανεργίας, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση. Σε αυτό το πλαίσιο συνιστά αφενός, ως δίκτυο Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης (ΔΥΑ), τη βασική δομή για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Απασχόληση (EES) 2020, αφετέρου για δράσεις κοινωνικής προστασίας που σχετίζονται με το ανθρώπινο δυναμικό.

Ως προς την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης που πραγματοποιεί ο Οργανισμός, για ανέργους. Τα προγράμματα ενεργητικών πολιτικών είναι κατά μείζονα λόγο στοχευμένα ως προς την ηλικιακή ομάδα, το εκπαιδευτικό επίπεδο, τις ανάγκες των ανέργων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έμφαση δίνεται και στην τομεακή και γεωγραφική στόχευση.

Η κατάρτιση των προγραμμάτων απασχόλησης ΐ.διέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (εθνικό και κοινοτικό), ϋ. εξαρτάται από τους διαθέσιμους πόρους, και ϋί. αποσκοπούν στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και δεν υποκαθιστούν τις ήδη υπάρχουσες θέσεις εργασίας των δικαιούχων επιχειρήσεων οι οποίες εντάσσονται στα ανωτέρω προγράμματα.

Τα προγράμματα που υλοποιούνται από τον Οργανισμό και από τα οποία έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν όλοι οι πολίτες εφόσον είναι εγγεγγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, είναι τα ακόλουθα:

> Προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 10.000 νέους ανέργους ηλικίας 18-24 ετών (ΚΥΑ 35451/701/2016 ΚΥΑ-ΦΕΚ 2426/Β/5.8.2016) και για 3.000 ανέργους ηλικίας 25-29 ετών(ΚΥΑ 35453/702/1.8.2016- ΦΕΚ 2425/Β/5-8-2016) σε παρόχους θέσεων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και σε ΚΟΙΝΣΕΠ), δυνάμει του άρθρου 83 του Ν.4368/2016 (ΦΕΚ 21/Α/21-2-2016).

> Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και γενικά εργοδοτών για την απασχόληση και κατάρτιση 10.000 δικαιούχων «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας».

> Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ατόμων που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, ηλικίας άνω των 50 ετών

> Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης εργοδοτών τετραετούς διάρκειας, με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 2.080 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ).

> Πρόγραμμα Επιχορήγησης Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ) για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ενταχθεί είτε στο Πρόγραμμα Νέων Θέσεων Εργασίας Ατόμων με Αναπηρίες, είτε στο Πρόγραμμα Επιχορήγησης 600 Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών ΑμεΑ.

> Επιπλέον παρέχονται από τον Οργανισμό, οι κάτωθι παροχές:

> Παροχές Ασθένειας σε Είδος στους Ηλικιωμένους Μακροχρονίως Ανέργους (άρθρο 10 του Ν.2434/1996) ,μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας άνω των 55 ετών

> Παροχές Ασθένειας σε Είδος στους Ανέργους Ηλικίας άνω των 29 έως 55 ετών (παρ.4 άρθρου 5 του Ν.2768/1999).

> Παροχή Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης σε Ανέργους Ηλικίας μέχρι 29 ετών (άρθρο 18 του Ν.2639/1998).

Τέλος σύμφωνα με τη με αριθμό 6.1714/5.1504 (ΦΕΚ 424/Β/22-02-2016) ΚΥΑ, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, έχει ξεκινήσει από το πρώτο τρίμηνο του 2016 η διαδικασία προσλήψεων προσωπικού για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε επιβλέποντες φορείς για θέσεις πλήρους απασχόλησης (όπως είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι σύζυγοι, οι άνεργοι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, οι μακροχρόνια άνεργοι, πτυχιούχοι , άνω των 29 ετών, ΑμΕΑ και οι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης) και είναι σε διαδικασία σχεδιασμού και κατάρτισης η πέμπτη Δημόσια Πρόσκληση για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στους υπόλοιπους Δήμους που δεν συμπεριλαμβάνονταν στις Δημόσιες Προσκλήσεις Νο7 και 10 /2016.

Αυτήν την περίοδο είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός νέων προγραμμάτων επιχορήγησης της απασχόλησης στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου και σύμφωνα με το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» για το 2014-2020, με στόχο τη μείωση της ανεργίας. Επίσης, ανασχεδιασμός προγραμμάτων με ειδικούς πόρους, μεταξύ των οποίων και ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για ανέργους 55 έως 67 ετών.

Ο Οργανισμός έχει προκηρύξει ένα νέο πρόγραμμα για 10.000 ανέργους, ηλικίας 30-49 ετών, το οποίο θα προσφέρει τη δυνατότητα στους ανέργους και με έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ τουλάχιστον τρεις μήνες, να προσληφθούν σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Κοινωνικές Συνεταιριστικές επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) και γενικά εργοδότες που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα.

Οι πολιτικές επιλογές για τις εργασιακές σχέσεις που υιοθετήθηκαν την περίοδο 2010-2014 και τα μέτρα που λήφθηκαν δεν ήταν μόνο αντίθετα με θεμελιώδεις αρχές του νομικού μας πολιτισμού. Ήταν προπάντων μέτρα άδικα, ανήθικα και καταστροφικά.
Φυσικά τα μέτρα αυτά υπηρετούσαν έναν κεντρικό και πολλάκις διατυπωμένο πολιτικό στόχο: τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας στη βάση της συντριβής της εργασίας.

Απέναντι στον πολιτικό αυτό στόχο, η Κυβέρνησή μας είχε, έχει και θα έχει στόχο να ανατρέψει τις συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές.

1) Υλοποιώντας μια σειρά μέτρων προστασίας των χαμηλότερων στρωμάτων.

2) Αντιμετωπίζοντας την ανεργία και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, που δίνουν προοπτική στις ζωές των νέων ανθρώπων.

3) Υποστηρίζοντας την αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ του κόσμου της εργασίας, που είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης και όχι αποτέλεσμά της.

4) Διεκδικώντας την κατοχύρωση και εφαρμογή στην πράξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα μας

Όσον αφορά την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Κοινωνική Προστασία η κυβέρνηση εντείνει τις πολιτικές της για την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2017 σε όλη τη χώρα η εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) για το οποίο εξασφαλίστηκαν πόροι ύψους 760 εκ. ευρώ και από τους οποίους αναμένεται να ωφεληθούν πάνω από 700.000 συμπολίτες μας. Επειδή η ακραία φτώχεια αντιμετωπίζεται ουσιαστικά μόνο μέσω της εύρεσης εργασίας, γι αυτό προχωρήσαμε στη διασύνδεση του ΚΕΑ με ειδικές υπηρεσίες που βοηθούν την επιστροφή των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και αυτό είναι μόνο η αρχή σε μια γενικότερη προσπάθεια που έχει στόχο την στήριξη των εργαζομένων και την ανασυγκρότηση της αγοράς εργασίας Η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους με κάθε δυνατό τρόπο.

Taxheaven 


Read More »
Τα επιδόματα και τα προγράμματα για την ενίσχυση των οικογενειών  Τα επιδόματα και τα προγράμματα για την ενίσχυση των οικογενειών Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5