Παραιτήθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας κ. Νίκος Μπαρμπαβασίλογλου - Ποιός αναλαμβάνει στην θέση του

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017


Την παραίτησή του από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου Ηγουμενίτσας υπέβαλε ο κ. Μπαρμπαβασίλογλου Νικόλαος λόγω ασυμβίβαστου. 

Ο κ. Μπαρμπαβασίλογλου, απεδέχθη το διορισμό του ως υπαλλήλου στη ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας, κατόπιν διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ που είχε πραγματοποιηθεί το 2007. 

Είχε εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη του Δημάρχου Ηγουμενίτσας Ιωάννη Λώλου "Δύναμη προοπτικής" για τη δημοτική περίοδο 2014-2019. 


Στη θέση του Δημοτικός Σύμβουλος θα κληθεί να ορκιστεί ο κ. Μιχαήλ Γουρνάρης


Read More »
Παραιτήθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας κ. Νίκος Μπαρμπαβασίλογλου - Ποιός αναλαμβάνει στην θέση του Παραιτήθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας κ. Νίκος Μπαρμπαβασίλογλου - Ποιός αναλαμβάνει στην θέση του Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσπρωτίας: ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017
Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ με βασικό θέμα τον προγραμματισμό δράσεις για το επόμενο διάστημα.

Είμαστε μπροστά σε σοβαρές αρνητικές εξελίξεις για τους συμβασιούχους, με μία κυβέρνηση που στην ουσία τους εμπαίζει , κοροϊδεύει με νομικίστικα τερτίπια προσπαθεί να πετάξει από πάνω της την ευθύνη, να κερδίσει χρόνο με υποσχέσεις για τροπολογίες και εγκυκλίους που θα λύσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει. 

Καλούμε τους εργαζόμενους να δώσουν ένα ακόμα αγώνα δίκαιο, κόντρα σε όλους αυτούς που παίζουν παιχνίδια στις πλάτες τους να μην περάσει η μοιρολατρία.

Ο αγώνας των συμβασιούχων μας αφορά όλους. Ενιαία Μόνιμοι, Αορίστου, και Συμβασιούχοι θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη για το δικαίωμα μας στη δουλειά. 
Σήμερα στο στόχαστρο μπαίνουν οι συμβασιούχοι, θα πάρουν σειρά οι Μόνιμοι και οι Αορίστου μέσα από την αξιολόγηση δομών και εργαζομένων. 
Δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια περιμένοντας να έρθει η σειρά μας μπορούμε και πρέπει να τους σταματήσουμε τώρα, να κόψουμε τον αέρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. 
Να πούμε τέρμα στη κοροϊδία.· Να πληρωθούν άμεσα όλοι οι συμβασιούχοι που είναι απλήρωτοι.
· Καμία απόλυση.
· Διατήρηση της επέκτασης των συμβάσεων μέχρι της 31/12/2017 και μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου.
· Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
· Καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσίας στους δήμους.
· Κάτω τα ξερά σας από τα ΒΑΕ.
· Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε.)

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην Στάση Εργασίας την Τετάρτη 18 Γενάρη διεκδικώντας να μην μείνει κανείς απλήρωτος, να υπάρχει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Να πάμε αυτόν τον αγώνα μέχρι το τέλος με αυτό το σύνθημα, αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος πάλης το επόμενο διάστημα.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν Θεσπρωτίας καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ τη Τετάρτη 18-1-2017 από τις 11:00 μέχρι το τέλος ωραρίου


Read More »
Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσπρωτίας: ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσπρωτίας: ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

Παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα έξω από το γραφείο του ΕΟΠΥΥ στην Ηγουμενίτσα

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017


Λογοθεραπευτές και Γονείς οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 16/1/2017 στις 9:00π.μ. έξω από το γραφείο του ΕΟΠΥΥ σε συμπαράσταση της διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα. 
➢ Ζητάμε το Υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει σοβαρά το καθεστώς των συμβάσεων «Ειδικής Αγωγής» όπως ορίζεται στο Ν 4447/2016 
➢ Ζητάμε να μη συρρικνωθεί ο προϋπολογισμός της «Ειδικής Αγωγής» 
➢ Ζητάμε παράταση στο ισχύον καθεστώς μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων 
➢ Ζητάμε πραγματικές διαπραγματεύσεις και όχι προσχηματικές 
Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών Σύλλογος Επιστηνόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών – Λογοθεραπευτών Επιστημονικός Σύλλογος Λογοθεραπευτών Λογοπαιδαγωγών Ελλάδος Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοθεραπευτών – Ειδικών Παιδαγωγών Σωματείο Λογοθεραπευτών – Λογοπεδικών Ελλάδος Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων Φυσιοθεραπευτές Ειδικής Αγωγής


 
Read More »
Παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα έξω από το γραφείο του ΕΟΠΥΥ στην Ηγουμενίτσα Παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα έξω από το γραφείο του ΕΟΠΥΥ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι της Λ.Α. - Α.Α.Σ. Θεσπρωτίας το Σάββατο 21 Γενάρη στο "Σταυροδρόμι"

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017
Read More »
Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι της Λ.Α. - Α.Α.Σ. Θεσπρωτίας το Σάββατο 21 Γενάρη στο "Σταυροδρόμι" Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι της Λ.Α. - Α.Α.Σ. Θεσπρωτίας το Σάββατο 21 Γενάρη στο "Σταυροδρόμι" Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

Οι Θεσπρωτοί θεραπευτές επιμένουν στο ΌΧΙ.

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017Οι επαγγελματιες ειδικής αγωγής του νομού Θεσπρωτίας ψηφίζουν όχι στις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς τα μέτρα της κυβέρνησης αναγκάζουν τόσο τους ίδιους όσο και τους γονείς να καταδικασουν τα παιδιά που χρήζουν θεραπείας. 

Τονιζουν ότι δεν νοείται να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας και σύστασης των παροχών προς αυτούς και τους γονείς εν μέσω θεραπευτικής χρονιάς. 

Αυτό είναι επικίνδυνο για τα παιδιά που θέτει σε κίνδυνο τόσο την υγεία οσο και την πρόοδο τους. 

Στεκομαστε δίπλα στους φορείς και τα εκτελεστικα όργανα μας ( συλλόγους) όσο και σε συλλογους γονεων και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στην Αθήνα έξω από το υπουργείο Υγείας όσο και στην Θεσσαλονίκη έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, την Δευτέρα 16-01-2017. 

Προσυπογράφουν οι επαγγελματίες:
Βερμπη Χριστίνα, Κελεσιδης Σωτήρης, Μώκας Αναστάσιος, Παϊλα Νικολέττα, Γκαραβέλα Ματίνα, Ούτσαβλη Αφροδίτη, Μάτσια Αναστασία, Κάλλη Σύλβια, Τσούτη Λαμπρινή, Στεφάνου Ηρώ, Ντουτση Όλγα, Γουσης Βασίλης, Παπαχρήστου Ουρανία, Καραλη Αθηνά, Κωνσταντοπουλου Θεοδώρα


Read More »
Οι Θεσπρωτοί θεραπευτές επιμένουν στο ΌΧΙ. Οι Θεσπρωτοί θεραπευτές επιμένουν στο ΌΧΙ. Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

Συνεδρίαση της Επιτροπής Κυκλοφοριακών & Συγκοινωνιακών Ρυθμίσεων του Δήμου Ηγουμενίτσας

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017
Καλείστε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κυκλοφοριακών & Συγκοινωνιακών Ρυθμίσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 14:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου (οδός Σουλίου, αρ. 3), για συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των παρακάτω θεμάτων:

1. Επί της εισηγήσεως της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηγουμενίτσας για τοποθέτηση πινακίδων ρύθμισης κυκλοφορίας επί της οδού 49 Μαρτύρων, των καθέτων αυτής και των οδών περιοχής του ΚΤΕΛ Ηγουμενίτσας.

2. Επί αιτήματος ΔΟΥ Ηγουμενίτσας για τη δημιουργία μίας θέσης στάθμευσης ΑμΕΑ επί της οδού Σελλών.

3. Επί αιτήματος Ευανθίας Απ. Σεγγούνη για τη δημιουργία θέσης στάθμευσης εξυπηρέτησης ΑμΕΑ έμπροσθεν του Φυσικοθεραπευτηρίου της επί της οδού Κύπρου 73 στην Δ.Κ. Ηγουμενίτσας.

4. Επί αιτήματος Παντελή Δ. Καραπιπέρη για τη χορήγηση άδειας εισόδου – εξόδου και την κατασκευή ράμπας οχημάτων στον ιδιόκτητο χώρο της πολυκατοικίας επί της οδού Χρ. Περραιβού 5 στην Δ.Κ. Ηγουμενίτσας.

5. Επί αιτήματος του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας σχετικά με τη σήμανση χώρου στάσης του λεωφορείου στο δρόμο απέναντι από την είσοδο του σχολείου και έγκριση για κλείσιμο του χώρου μπροστά από την είσοδο του σχολείου για να αποτραπεί η διέλευση οχημάτων και να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχήματος για τους μαθητές.


 
Read More »
Συνεδρίαση της Επιτροπής Κυκλοφοριακών & Συγκοινωνιακών Ρυθμίσεων του Δήμου Ηγουμενίτσας  Συνεδρίαση της Επιτροπής Κυκλοφοριακών & Συγκοινωνιακών Ρυθμίσεων του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ 390 ΚΙΛΩΝ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017Η Ένωσή μας συγχαίρει τους συναδέλφους της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας και του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας, με αφορμή την μεγάλη τους επιτυχία σήμερα, Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017, για την τεράστια ποσότητα Ναρκωτικών ουσιών που κατασχέθηκε, ποσότητα η οποία ξεπερνά τα 390 κιλά ακατέργαστης κάνναβης. Η επιτυχία αυτή έχει ιδιαίτερη και βαρύνουσα σημασία λόγω του τρόπου που οι δράστες ενεργούν για την αποφυγή του αστυνομικού ελέγχου, αγνοώντας αφενός μεν τα σήματα των αστυνομικών, αφετέρου δε των υψηλών ταχυτήτων που αναπτύσσονται προκειμένου να ξεφύγουν από τον Αστυνομικό κλοιό με ότι αυτό συνεπάγεται για τη σωματική ακεραιότητα των αστυνομικών που επιχειρούν εις όφελος πάντα της κοινωνίας.

Θα αποτελούσε βεβαίως παράλειψη να μην αναφερθούμε στο Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Ηπείρου κ. Σκούμα καθώς και στο Διοικητή του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας που, όπως όλα δείχνουν, αποτέλεσαν το «κλειδί» για την επιτυχία αυτή. Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά για το υψηλό αίσθημα ευθύνης, που επιδεικνύεται απέναντι στην κοινωνία, παραμερίζοντας όλες τις αντιξοότητες και τα προβλήματα του Αστυνομικού λειτουργήματος.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Θεόδωρος ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΣ

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Χριστόφορος ΚΟΛΙΟΣ


Read More »
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ 390 ΚΙΛΩΝ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ 390 ΚΙΛΩΝ ΚΑΝΝΑΒΗΣ Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

Πρόσκληση παρουσίασης στρατεύσιμων κλάσης 2020 (γεννημένοι το έτος 1999)

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα σήμερα στρατολογική νομοθεσία, οι στρατεύσιμοι γεννημένοι το έτος 1999 (κλάσεως 2020) που διαμένουν στο Δήμο μας και ανεξάρτητα από τον τόπο εγγραφής τους στα μητρώα αρρένων, υποχρεούνται να καταθέσουν στην Στρατολογική Υπηρεσία Ηπείρου στην Δ/νση: Λεωφόρος Δωδώνης 39-Ιωάννινα ή και στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) Δελτίο Απογραφής από 2 Ιανουαρίου έως και 31 Μαρτίου 2017.

Κατά την παρουσίασή τους πρέπει απαραίτητα να έχουν μαζί τους:

1. δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Ελληνικό Διαβατήριο,

2. βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ η οποία εκδίδεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και

3. βεβαίωση ΑΜΚΑ η οποία εκδίδεται από το δικτυακό τόπο www.amka.gr

Επίσης, εφόσον έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας θα πρέπει να προσκομίσουν επιπλέον ιατρική γνωμάτευση ή βεβαίωση,.

Οι διαμένοντες στο εξωτερικό θα απογραφούν στις αρμόδιες Προξενικές Αρχές υποχρεούμενοι να προσκομίσουν, εφόσον δε διαθέτουν κάποιο από τα ανωτέρω δικαιολογητικά, επίσημα ξενόγλωσσα έγγραφα απόδειξης της ταυτοπροσωπίας τους.

Η μη κατάθεση του Δελτίου Απογραφής εντός της παραπάνω προθεσμίας συνεπάγεται διοικητικές κυρώσεις για τους παραβάτες (μηνιαία ή δίμηνη στρατιωτική υποχρέωση σε περίπτωση εκπρόθεσμης ή μη υποβολής αντίστοιχα).


 
Read More »
Πρόσκληση παρουσίασης στρατεύσιμων κλάσης 2020 (γεννημένοι το έτος 1999) Πρόσκληση παρουσίασης στρατεύσιμων κλάσης 2020 (γεννημένοι το έτος 1999) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

Συνελήφθη 32χρονος με 392 κιλά χασίς

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017
Συνελήφθη, σήμερα το πρωί, στην περιοχή της Τριανταφυλλούλας Αμφιλοχίας, από αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας Αστυνόμευσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, ένας 32χρονος υπήκοος Αλβανίας, ενώ αναζητείται συνεργός του, οι οποίοι μετέφεραν με δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους (391) κιλών και (933) γραμμαρίων. 
Τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των ναρκωτικών είναι κλεμμένα. 
Προανάκριση σε πλήρη εξέλιξη από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.


 
Read More »
Συνελήφθη 32χρονος με 392 κιλά χασίς Συνελήφθη 32χρονος με 392 κιλά χασίς Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: 1ος Μαθητικός Διαγωνισμός με θέμα «Γράφω για τον τόπο μου»

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017Ο Δήμος Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλολόγων Θεσπρωτίας καλεί τους μαθητές Γυμνασίων (Ημερήσιων και Εσπερινών), Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων (Ημερήσιων και Εσπερινών) του Δήμου Ηγουμενίτσας να συμμετάσχουν στον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα «Γράφω για τον τόπο μου».

Σκοπός του παρόντος διαγωνισμού είναι να γνωρίσουν οι μαθητές του Δήμου Ηγουμενίτσας την τοπική ιστορία, να εμπνευστούν και να αγαπήσουν τον τόπο τους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε στην παρακάτω ιστοσελίδα: http://mdiag.igoumenitsa.gr .Read More »
Ηγουμενίτσα: 1ος Μαθητικός Διαγωνισμός με θέμα «Γράφω για τον τόπο μου» Ηγουμενίτσα: 1ος Μαθητικός Διαγωνισμός με θέμα «Γράφω για τον τόπο μου» Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

Τράβα κουπί προς την επιτυχία - H Aλεξάνδρα Τσιάβου επέστρεψε στους αγώνες δριμύτερη

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017Ο απολογισμός για τον χρόνο που έφυγε στις συζητήσεις μας με ετερόκλητες εκπροσώπους γυναικείων οργανώσεων, έφερνε, συχνά τις πρώτες μέρες του χρόνου, ενώπιόν μας την παρουσία της κωπηλάτισσας Αλεξάνδρας Τσιάβου!

Ευχάριστη έκπληξη συνόδευσε, εκ μέρους μας, την αναφορά στη γυναίκα από την Ηπειρο...

Το άλλο όνομα της αναγνώρισης πως οι κυρίες, εκπρόσωποι ομοσπονδιών και οργανώσεων γυναικών πανελλήνιας αλλά και τοπικής εμβέλειας, έχουν σωστό κριτήριο, πέρα από τον στείρο, αν και δυναμικό, λόγο που συχνά τις χαρακτηρίζει!

Δίκαια αναδεικνύουμε τη μορφή της! Κι αυτό επειδή η Αλεξάνδρα Τσιάβου θα μπορούσε να είναι η... Ελλάδα!

Η χώρα που προσδοκούμε ν’ αναγεννηθεί και όχι το συνδημιούργημά μας που βλέπουμε στην εποχή μας να έχει...βγάλει το χέρι έξω από τη θάλασσα και να ζητάει βοήθεια!

Η συζήτηση με την 31χρονη κωπηλάτισσα αναδεικνύει την ελπίδα παρά το διαφαινόμενο τέλος!

Ούτως ή άλλως, με αλληγορική διατύπωση, στη χώρα μας όλοι μας πλέον «τραβάμε κουπί»!

Οπως η 31χρονη κωπηλάτισσα που επιλέξαμε να μας διδάξει την ετοιμότητα στα δύσκολα...
ΙΝΤΙΜΕ

Η κωπηλάτισσα από την Ηγουμενίτσα, λοιπόν, θυμηθείτε ότι, με πλούσιο βιογραφικό στο ενεργητικό της, αποφάσισε να εγκαταλείψει την ενεργό δράση, μα μόλις τον Οκτώβριο, αν και ήδη παροπλισμένη, με ό,τι επώδυνο αυτό συνεπάγεται για φιλόδοξους αθλητές, είπε «εδώ είμαι!».

Επανήλθε, πεισματάρα και ικανή, ώστε να πάρει μέρος στο 3ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας του Μονακό και έκανε δικό της, ανάμεσα σε είκοσι κωπηλάτισσες απ’ όλον τον κόσμο στο μονό, το ασημένιο μετάλλιο...

Αλλη αλληγορική ομοιότητα στον παραλληλισμό που επιχειρούμε: παράκτια κωπηλασία, εκεί που ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγαλύτερος, επειδή πρόκειται για αγώνισμα στην ανοιχτή θάλασσα και όχι σε προκαθορισμένο υγρό στίβο, και το απρόοπτο καραδοκεί!

Αραγε στα βαθιά δεν κολυμπάμε όλοι μας;

Ανασύρουμε τα λόγια της, όσα συνιστούν όχι απλώς αγωνιστική τακτική, αλλά στάση ζωής και αναδεικνύουμε την Αλεξάνδρα οδοδείκτη της γενικότερης πίεσης, αγωνίας για το μέλλον της Ελλάδας, τώρα στην αυγή του 2017:

«Αν γνωρίζεις τις δεδομένες δυνατότητές σου, τότε τολμάς! Αυτό έκανα στο Μονακό, με πίστη στο καλό αποτέλεσμα, με ρεαλισμό αλλά και όνειρο για το καλύτερο... Το όνειρο της καλής επίδοσης, γενικότερα της καλής ημέρας που κυνηγάς, δίνει σχέδιο, νέα διάσταση στον ίδιο ρεαλισμό που ανέφερα και νέα δυναμική, τόσο πριν αγωνιστείς όσο και στη διάρκεια της προσπάθειας! Κάτι σαν ανεξάντλητη πηγή υπομονής και αυτοπεποίθησης στην προσπάθεια, παρά την ύπαρξη δεδομένων, απρόοπτων και μη, που ίσως επιχειρήσουν να σε βγάλουν έξω από τον στόχο σου».

Πρόκειται και για οδηγία προς... ναυτιλλομένους Ελληνες συμπολίτες στο νεφελώδες τοπίο του 2017;

«Δεν είναι τυχαίο ότι λέμε ‘‘τραβάς κουπί’’ όταν έχουμε μπροστά μας κάτι δύσκολο... Χωρίς, βέβαια, να εξισώνω τις δυσκολίες μιας ολόκληρης χώρας με τις ανάλογες μιας κωπηλάτισσας, τα δεδομένα είναι ανάλογα! Καλή προετοιμασία, πίστη στο καλό αποτέλεσμα, δύναμη στα χέρια που κωπηλατούν και στην καρδιά που τα προστάζει»!

Ζηλευτή συγκομιδή!

Αλλα επιχειρήματα ώστε να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις συμβουλές της για τον τρικυμιώδη ορίζοντα της εποχής μας είναι ο απολογισμός της!

Πρώτη στον κόσμο στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα τόσο στο Μπλεντ της Σλοβενίας (2011) όσο και στο Πόζναν της Πολωνίας (2009), αλλά και στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας (2012).

Τον ίδιο χρόνο (2012) την είδαμε μαζί με τη Χριστίνα Γιαζιτζίδου στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου με το χάλκινο μετάλλιο στο στήθος, ίδια διάκριση και σε άλλα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, τόσο στην Αγγλία (2009 στο Ντόρνεϊ) όσο και στη Νέα Ζηλανδία (2010 στο Κέιμπριτζ).

Ας σαλπάρουμε, λοιπόν, αισιόδοξα στην αρχή του νέου χρόνου...


 
Read More »
Τράβα κουπί προς την επιτυχία - H Aλεξάνδρα Τσιάβου επέστρεψε στους αγώνες δριμύτερη  Τράβα κουπί προς την επιτυχία - H Aλεξάνδρα Τσιάβου επέστρεψε στους αγώνες δριμύτερη Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ - ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΩΣΤΑΡΑ

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017Η συμπεριφορά μας αποδεικνύεται συμπεριφορά ενός μικρού παιδιού που, ενώ το μεγάλωσαν μέσα στα πούπουλα, έπαψαν ξαφνικά να του προσφέρουν τις ανέσεις που είχε και του ζήτησαν να συνεισφέρει το ίδιο σε όσα το αφορούν.

Δεν εξηγείται διαφορετικά η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Δεν θα εξετάσω ποιος έφταιξε για να βρεθούμε στην κατάσταση αυτή. Γελάω όμως όταν το ανάθεμα το ρίχνουμε στα πολιτικά κόμματα και συλλήβδην σε όλους τους πολιτικούς. Γελάω γιατί είναι γελοίο να θεωρείς ότι τιμωρείς κάτι άυλο όπως ένα κόμμα, ένα όνομα. Γιατί ένα πολιτικό κόμμα δεν είναι παρά ένα όνομα, μια ιδέα, ένα τίποτα δηλαδή. Δεν μπορεί να μας φταίει ένα τίποτα.

Κάθε κόμμα απαρτίζεται από ανθρώπους, από πολιτικούς κυρίως, οι οποίοι το εκπροσωπούν. Με το να ρίχνουμε το ανάθεμα συλλήβδην σε όλους τους πολιτικούς απλά μουτζώνουμε τον εαυτό μας. Διότι δεν είναι αυτοί οι πολιτικοί κάτι διαφορετικό από εμάς τους ίδιους. Εμάς μοιάζουν, εμείς τους επιλέξαμε και εικόνα μας είναι. Εκτός αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτοί είναι μια ιδιάζουσα κάστα ανθρώπων, που έχουν επωμιστεί το ρόλο να μην είναι σαν και μας, αν και προέρχονται από εμάς.

Όλοι είμαστε περήφανοι για την καταγωγή και την ιστορία μας. Ο πολιτισμός και η δημοκρατία που γέννησαν τα μυαλά των προγόνων μας είναι γνωστά και σεβαστά από όλους τους κατοίκους αυτού του πλανήτη. Δεν τα σεβόμαστε όμως εμείς οι ίδιοι. Δεν τα κοινωνούμε γιατί δεν μάθαμε να το κάνουμε και, κυρίως, γιατί δεν έχουμε εντρυφήσει στην παιδεία των προγόνων μας. Διότι δεν θα ήταν εφικτό στους προγόνους μας να δημιουργήσουν αυτόν τον πολιτισμό, αν δεν είχαν ύψιστη παιδεία. Και οικονομική ευμάρεια θα παραδεχτώ!

Η βάση όμως του πολιτισμού τους ήταν η παιδεία. Ο σεβασμός στην προσωπικότητα του άλλου, στην ιδιαιτερότητα, στην μόρφωση, στην διακριτότητα στους ρόλους που είχε μέσα στην ίδια την κοινωνία.

Για να διδάξει ο Πλάτωνας φιλοσοφία έπρεπε να είχε μαθητές οι οποίοι θα μπορούσαν να την κατανοήσουν. Για να γράψουν οι τραγωδοί μας αυτά τα μεγαλειώδη έργα τους θα έπρεπε να είχαν αντίστοιχο κοινό για να τα παρακολουθήσει στο θέατρο. Για να σωθούν προφορικά, για 300 και πλέον χρόνια, η Οδύσσεια και η Ιλιάδα, θα έπρεπε να υπάρχουν άνθρωποι που να έχουν την παιδεία να τα μεταφέρουν. Για να γεννηθεί η ιδέα της δημοκρατίας έπρεπε να υπάρχουν πολλοί που συμφωνούσαν και το έθεσαν σαν κοινό σκοπό. Για να μεγαλουργήσουν ο Φειδίας και ο Πραξιτέλης έπρεπε να είχαν δασκάλους οι οποίοι μπορούσαν να τους μεταδώσουν γνώσεις τις οποίες οι ίδιοι τελειοποίησαν. Για να γεννηθεί ένας Αριστοτέλης και να διδάξει έναν Μέγα Αλέξανδρο υπήρχαν οι συνθήκες που τις δημιούργησαν οι πολλοί και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Έχουμε την τιμή να είναι πρόγονός μας ο άνθρωπος που, χάρη στη διδασκαλία του, θεωρείται ο άνθρωπος που επηρέασε πιο πολύ τον ρου της ιστορίας και την άλλη μεγάλη τιμή να έχουμε πρόγονο τον μεγαλύτερο στρατηλάτη που πέρασε από την γη.

Κι εμείς, ενώ μπορούμε να είμαστε περήφανοι για αυτούς, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την μιζέρια μας κατηγορώντας τους ίδιους μας τους εαυτούς για το κατάντημα μας. Δεν μπορούμε να δώσουμε μια νέα ώθηση στο μέλλον. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο γιατί δεν μας αφήνει ο άκρατος εγωισμός τον οποίο όμως έχουμε για λάθος λόγους!!Read More »
ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ - ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΩΣΤΑΡΑ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ - ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΩΣΤΑΡΑ Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

Έκθεση της Τροχαίας Ηγουμενίτσας, με διαδραστικά μέσα, για θέματα κυκλοφοριακής και οδικής παιδείας

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017


Τo Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης των οδηγών και των μαθητών σε θέματα οδικής ασφάλειας και πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων, θα πραγματοποιήσει στην Ηγουμενίτσα, κατά το χρονικό διάστημα από 16 έως 20-01- 2017, Έκθεση Τροχαίας, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου «ΠΑΝΘΕΟΝ» του Δήμου Ηγουμενίτσας. 
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερωθούν πρακτικά για θέματα κυκλοφοριακής αγωγής με τη βοήθεια έμπειρων και εκπαιδευμένων τροχονόμων και να κάνουν χρήση προσομοιωτή σύγκρουσης, προκειμένου να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της χρήσης ζώνης, καθώς και να διαπιστώσουν τα λάθη που γίνονται κατά τη διάρκεια της οδήγησης και τα οποία αποτελούν τα κύρια αίτια πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. 
Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν τη ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα ασφαλής κυκλοφορίας και χρήσης της οδού μέσω οπτικοακουστικού υλικού και φωτογραφιών από τροχαία ατυχήματα, ενώ επίσης θα διανεμηθούν φυλλάδια και σχετικό έντυπο υλικό. 
Η λειτουργία της Έκθεσης Τροχαίας θα διαρκέσει κατά το χρονικό διάστημα από 16 έως 20 Ιανουαρίου 2017, κατά τις ώρες 09:00 έως 14:00 και 16:00 έως 21:00.


 
Read More »
Έκθεση της Τροχαίας Ηγουμενίτσας, με διαδραστικά μέσα, για θέματα κυκλοφοριακής και οδικής παιδείας Έκθεση της Τροχαίας Ηγουμενίτσας, με διαδραστικά μέσα, για θέματα κυκλοφοριακής και οδικής παιδείας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Εξόρμηση στη Χιονίστρα και Κοπή Πίτας

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017
Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας την Κυριακή 22 Ιανουαρίου θα εξορμήσει στην Χιονίστρα για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου.

Πορεία:
Σαλονίκι - κορυφή Χιονίστρας
Β.Δ. 2 & 5
Ώρες πορείας: 7
Απόσταση: 10χλμ
Αρχηγός: Δ.Σ.
Αναχώρηση 8.00 π.μ. από το Πάνθεον.

Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, αδιάβροχο/αντιανεμικό, μπατόν, νερό 2λιτ, κολατσιό, καπέλο και ρουχισμός κατάλληλος για την εποχή. {Δεύτερη αλλαξιά ρούχων στο λεωφορείο}

Μετά την πορεία, στις 5 το απόγευμα, θα ακολουθήσει χοροσπερίδα στην ταβέρνα "Καρακουλάκ" στη Νέα Σελεύκεια Ηγουμενίτσας. Μαζί μας θα βρίσκεται η δημοφιλής μπάντα της πόλης " jukebox the band"

Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του συλλόγου στην παλιά μαθητική εστία, 2ος όροφ. αριστερή πτέρυγα, 17/1-19/1 και ώρες 19.00-21.00

*Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ

*ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ.


 
Read More »
Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Εξόρμηση στη Χιονίστρα και Κοπή Πίτας Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Εξόρμηση στη Χιονίστρα και Κοπή Πίτας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

Φιλιάτες - Παραμυθιά: Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας το 1931

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017
 
Με αφορμή κι αιτία τη φωτογραφία του Ηρακλή Φιλιατών που μας έδωσε ο Σταυρής ο Κοτσώνης δημοσιεύουμε και όσα έγραφε γι’ αυτόν τον αγώνα η εφημερίδα ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ το 1931…  
ΕΝΑ ΜΑΤΣ

Μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων «Ηρακλέους» Φιλιατών και «Ατρομήτου» Παραμυθίας την περασμένην Κυριακήν έλαβε χώραν φιλική συνάντησις με τέρματα 2 υπέρ του «Ηρακλέους» απέναντι ουδενός του «Ατρομήτου» .

Και τοι η συνάντησις ήτο φιλική εν τούτοις το παιγνίδι δεν διεξήχθη εντός των ορίων της καλής συμπεριφοράς και των αυστηρών κανόνων του ποδοσφαίρου. Η αθλητική συνείδησις έλειπεν από τους δύο ομίλους όπως ακριβώς λείπη στη γενική γραμμή από όλους τους Ρωμιούς ποδοσφαιριστάς.

Διά να είμεθα ειλικρινείς σημειούμεν ότι οι Ατρομητικοί έπαιξαν παιγνίδι πολύ τεχνικό με μικρές πάσες, αλλ’ έμεινεν άνευ αποτελέσματος διότι καθυστερούν εις το σουτάρισμα.

Επίσης το μικρόν ανάστημα των ποδοσφαιριστών του «Ατρομήτου», οι περισσότεροι παιδιά του Οικοτροφείου, απέναντι των σχηματισμένων και γιγάντων του «Ηρακλέους» έπαιξε σπουδαίον ρόλον εις το να ηττηθούν οι πρώτοι.

Ο διαιτητής κ. Αρ. Σπανόπουλος , του οποίου λόγω αν επαρχείας διέφευγον σφάλματα των παικτών και των δύο ομίλων ετήρησε στάσιν όχι μεροληπτική και κατακρίνομεν την απέναντί του στάσιν των παικτών του «Ατρομήτου» διάκοψάντων τον αγώνα 5 λεπτά πρό της λήξεως του. Ο διαιτητής κακώς εξετέλεσε το μελέ ρίψας επί παίκτου την ποδόσφαιρα αντί να την κτυπήση καταγής.

Η καθοδήγησις των παικτών διά φωνασκιών εκ μέρους οιουδήποτε, μη συμμετέχοντος του αγώνος περισσότερον, είναι πράγμα που δεν πρέπει να γίνεται.

Εν πάση περιπτώσει η κονωνία των Φιλιατών ετήρησε συμπαθεστάτην στάσιν απέναντι των παικτών της γείτονος φίλης πόλεως, απέδωσε δε ανεπιφυλάκτως την ήτταν των εις το άνισον του αγώνος διά την διαφοράν της σωματικής διαπλάσεως και την ηλικίαν των παικτών των δύο ομίλων.

Κι ας μας επιτραπή ακόμη να σημειώσωμεν ότι παρά την εις τον στίβον του αγώνος διένεξιν και διαφοράν των δύο ομίλων η παρακολούθησις εις το ετοιμασθέν δείπνον των Παραμυθιωτών ήτο επιβεβλημένη κατά την γνώμην μας εφόσον εξελιπαρήθησαν τόσον και εκλήθησαν να λησμονήσουν τα συμβάντα. Δεν ηθέλομεν να φύγουν χωρίς να τύχουν φιλοξενίας.


 
Read More »
Φιλιάτες - Παραμυθιά: Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας το 1931 Φιλιάτες - Παραμυθιά: Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας το 1931 Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

Πόβλα Θεσπρωτίας: "Απομεινάρια μια ζωής"

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017


“Ο Χρόνος, αυτός ο αδηφάγος άρχοντας που μας διαφεντεύει…..” και ο Χρόνος με προσπέρασε πάλι και πάνε 3 χρόνια και έλαχε εδώ, στην Πόβλα, να περάσω ξανά το…κατώφλι του.
 Μου έριξε λοξές ματιές κατεβαίνοντας να επισκεφτώ το Γεφύρι της Γκρίκας. Ήταν ανακατεμένος με την πρωινή παγωμένη αντάρα, σ ένα από τα τελευταία σπίτια του χωριού και θαρρώ μου έγνεψε καθώς περνούσα βιαστικός δίπλα του. Η λαχτάρα όμως να προλάβω και να βρεθώ πάνω στο πέτρινο Γεφύρι της Γκρίκας υπερνίκησε την παράξενη αυτή αίσθηση – κάλεσμα να διαβώ το κατώφλι του. Μα επιστρέφοντας πια πίσω,  με καρτερούσε, υπομονετικά, όπως μόνο αυτός ξέρει. Τότε ήταν που ανηφορικός  δρόμος για το χωριό λες και εξαφανίστηκε και πια το διάβα μου περνούσε μόνο από το σπίτι του, μέσα απ την πόρτα του που κι αυτή ήταν ανοιχτή, περίμενε τον οδοιπόρο.
 Με το πρώτο βήμα στην αυλή και….σαν τα δευτερόλεπτα, τα λεπτά, η ώρα, να πάγωσαν. Ο Χρόνος φίλεψε στον ταξιδευτή του ένα “πάγωμα” του, καλωσόρισμα όπως κάθε νοικοκύρης κάνει σ αυτά τα μέρη. Στάθηκε ακίνητος πλάι μου και  μαζί γυρίσαμε, πρώτα προς την μεριά που φυσούσε το ξεροβόρι. Με μια ματιά του είδα την αγέρωχη Μουργκάνα, πότε παγωμένη ντυμένη με του λευκού το πέπλο, πότε πράσινη τυλιγμένη με του τσαγιού  τ΄ άρωμα μα και…τότε… μπαρουτοκαπνισμένη δεμένη με τα συρματοπλέγματα του αλληλοσπαραγμού.
 Παιχνίδια του Χρόνου στην αυλή του και στραφήκαμε λίγο πιο κοντά πάνω εκεί στην Πόβλα. Οι καμινάδες όλες βγάζανε καπνό, και η κάπνα ανυψωνόταν μαζί με τις ανέμελες φωνές παιδιών από τα σοκάκια του χωριού. Και να σου! κατηφόριζαν γυναίκες ζαλωμένες, αντάμα με πραματευτάδες, κινούσαν προς τα νερά της Παύλας μα και παρέκει προς την Καμίτσιανη, τον Τσαμαντά.
Μα αυτό το στριφογύρισμα  του χρόνου καιρός ήταν να τελειώσει, ήταν ώρα να με προσκαλέσει μες στο σπίτι του.
 Η πόρτα του,  ανοικτή έτοιμη να υποδεχτεί τον μουσαφίρη και το πόδι το δεξί πάτησε για πρώτη φορά το ξύλινο πάτωμα. Το πρώτο τρίξιμο του και σαν ρεύμα αισθήσεων διαπέρασε το κορμί μου όλο, παράγοντας εικόνες στο μυαλό και την ψυχή, στιγμές του αφέντη χρόνου, αναμνήσεις που σαν σκιές περνούσαν και εγώ τις αποζητούσα, με κάθε βήμα, με κάθε τρίξιμο τις έφερνα μπρος μου. Ένα ένα βήμα  τις ακολούθησα πλάι στο τζάκι άπλωσα μαζί τους τα χέρια μπρος στην ζεστασιά του. Ένα  ένα τρίξιμο, περιδιαβήκαμε τον χώρο και φτάσαμε στην κουζίνα και με τρατάρανε μυρωδιές γεμάτες ρίγανη και τσάι. Διψασμένος καρτερούσα το επόμενο πάτημα, μέχρι που έφτασα στο μεγάλο δωμάτιο, των Ξένων, το καλό!!. Το φως, ο αέρας έμπαιναν από τα παράθυρά που κοιτούσαν τα βουνά, γέμιζαν τον χώρο, μαζί με τις αναμνήσεις στριφογύριζαν. Γινόταν ένα με τους τοίχους δίνοντας τους μια ζεστή απόχρωση και από μέσα τους άρχισαν να ξεπηδούν ήχοι, φωνές, γέλιο, κλάμα. Σιγανό ηπειρώτικο τραγούδι του μισεμού, του νόστου…..και τότε ακούστηκε το τελευταίο τρίξιμο, το πιο δυνατό, τράνταξε συθέμελα την ψυχή μου. Γύρισα και κοίταξα την ντουλάπα στην εσοχή του τοίχου. Το βλέμμα έμεινε καρφωμένο σε μια από τις πιο συγκλονιστικές Στιγμές που έχω βιώσει. Μια φωτογραφία, δύο ζευγάρια βλέμματα καλοσυνάτα. Ακόμα και ο Χρόνος παραμέρισε, αφήνοντας το κενό του, να γεμίσει από συναισθήματα. 
 Έμεινα να κοιτώ τις δύο φιγούρες …στην όψη τους «ξεχώριζα» τον παππού, τον πατέρα, τον αδελφό, τον φίλο. Τον ξενιτεμένο που η κάθε οικογένεια έχει σε αυτά τα ακριτικά τα μέρη. Βούρκωσα, δεν άντεξα,   θαρρώ δάκρυσαν και δυο τους απέναντί μου. Και τα βλέμματα αγκαλιαστικαν  και όλοι μαζι   σιγοτραγουδήσαμε…

Αχ τώρα στα ξεχωρίσματα ελα γιέ μου να φιληθούμε,
ωρε γιατί έχουμε ζωή και θάνατο, ποιος ξέρει αν θ’ ανταμωθούμε

Δεν ξέρω πόσο στάθηκα εκεί, μόνο αυτός ο Χρόνος που είχε παραμερίσει για λίγο, ξέρει. Άρχισε πάλι να κυλά σαν να με ξεπροβόδιζε και ξέμεινα με τα Ξεχωρίσματα στα χείλη να βαδίζω πιά προς την έξοδο.
 Τα τριξίματα πια ακουγόταν αμυδρά, λες και  οι αναμνήσεις που γυρόφερναν τον χώρο χανόταν και αυτές…ή μάλλον σιγά σιγά τρύπωναν μέσα στα δυο μπαούλα π’ απομείναν. Βουβές πια καρτερούσαν και αυτές να τις πάρουν μακριά στα ξένα, να ανταμώσουν τον κύρη, τον γιό, την κόρη.

…Αχ αυτού μακριά που βρίσκονται, εκεί γιέ μου στην Αυστραλία, Αμέρικη και Γερμανία….

Άφησα το Σπίτι στην άκρη της Πόβλας πίσω μου, με τον Χρόνο να με αποχαιρέτα από το κατώφλι τις εξώπορτας. Διέκρινα ένα κρυφό χαμόγελο του, το ξέραμε καλά κι δυο μας ότι μέχρι την επόμενη στροφή, να σου, θα μ έφτανε και ξανά τρέχοντας, θα με ξεπερνούσε ….Αυτός ο Χρόνος, ο αδηφάγος άρχοντας που μας διαφεντεύει…..  
....πια το διάβα μου περνούσε μόνο από το σπίτι του, μέσα απ την πόρτα του που κι αυτή ήταν ανοιχτή, περίμενε τον οδοιπόρο......

....στιγμές του αφέντη χρόνου, αναμνήσεις που σαν σκιές περνούσαν και εγώ τις αποζητούσα, με κάθε βήμα, με κάθε τρίξιμο τις έφερνα μπρος μου.....


Το φως, ο αέρας έμπαιναν από τα παράθυρά που κοιτούσαν τα βουνά, γέμιζαν τον χώρο, μαζί με τις αναμνήσεις στριφογύριζαν.

.....τα τριξίματα πια ακουγόταν αμυδρά, λες και  οι αναμνήσεις που γυρόφερναν τον χώρο χανόταν και αυτές…ή μάλλον σιγά σιγά τρύπωναν μέσα στα δυο μπαούλα π’ απομείναν....

............. ο Χρόνος με προσπέρασε πάλι και έλαχε εδώ στην Πόβλα να περάσω ξανά το…κατώφλι του.


Αχ στείλε μου το κορμάκι σου, σε μια γιέ μου φωτογραφία,
.......

Με τ’ εσένα θέλω να `μαι, και στην Ήπειρο καλά `ναι.Σημείωση:  Εκ τον υστέρων με ενημέρωσε η Βαρβάρα Κακούτση  που ζει στην Βοστόνη, ότι το σπίτι είναι από το σόι Σπύρου Τσίγκου ο οποίος είναι από δεξιά στην φωτογραφία. Τα δύο εγγόνια του Σπύρου Τσίγκου μένουν στην Βοστόνη και το Τέξας.
Επίσης ο Παναγιώτης Ανυφαντής (Πρόεδρος της Αδελφότητας Πόβλας) με ενημέρωσε ότι ο Σπύρος Τσίγκος ήταν στην Αμερική από τους πρώτους μετανάστες. Είχε ένα γιο που πέθανε και αυτός στην Αμερική πριν 10 χρόνια περίπου και τον φέρανε στην Πόβλα να ταφεί.
Τους ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες που μου παρείχαν.
Read More »
Πόβλα Θεσπρωτίας: "Απομεινάρια μια ζωής" Πόβλα Θεσπρωτίας: "Απομεινάρια μια ζωής" Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

Παραμυθιά: Μάγεψε τα παιδιά το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017


Μια μοναδική ΔΩΡΕΑΝ εμπειρία έζησαν χθες τα παιδιά της Παραμυθιάς και όχι μόνο στην καινοτόμο ιδέα που είχε ο Δήμος Σουλίου να καλέσει το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο στο κλειστό γυμναστήριο του Λυκείου !!!

Από το πρωί στις 10 μέχρι το βράδυ στις 20:00 δεκάδες παιδιά παρακολούθησαν δύο καταπληκτικά εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ με τίτλους:
"Από τη Γη στο Σύμπαν" και
"Ακτινογραφώντας το Σύμπαν" !!!

Οι μικρότεροι φίλοι είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με την ταινία:
" Ο μαγεμένος Ύφαλος "

Πολλά μπράβο στο Δήμο Σουλίου και ιδιαίτερα στη Δήμαρχο Σουλίου Σταυρούλα Μπραϊμη-Μπότση για την καινοτόμο ιδέα η οποία κατά την επίσκεψή της και αφού ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο για την μεγάλη προσέλευση των πολιτών ήταν πολύ χαρούμενη !!!

Εύχομαι και άλλοι Δήμοι να μιμηθούν την όμορφη ιδέα και τις Απόκριες, ή το Πάσχα, ή κάποια άλλη στιγμή να καλέσουν το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο!!!
Ακόμη οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων σχολείων, ή και τα ίδια τα σχολεία μπορούν με μικρό χρηματικό αντίτιμο για κάθε μαθητή να τους προσφέρουν μια όμορφη χαρούμενη εκπαιδευτική μέρα !!!

Υπεύθυνοι στο Πλανητάριο είναι δύο ευγενικά αδέρφια ο Κωνσταντίνος και ο Christos Sakkas !!!
Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι :
2651035333 , 6979116676 και 6972208032
meal : planetariumotg@gmail.com

Για περισσότερες Πληροφορίες στην Ηλεκτρονική Διεύθυνση:
http://planetariumotg.gr
Στέργιος Παλπάνης 


 
Read More »
Παραμυθιά: Μάγεψε τα παιδιά το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο Παραμυθιά: Μάγεψε τα παιδιά το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017 Rating: 5

Σελίδες