Περιφέρεια Ηπείρου: Κανένα πρόβλημα με το έργο της Πλαταριάς

Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021
Περιφέρεια Ηπείρου: Κανένα πρόβλημα με το έργο της ΠλαταριάςΚανένα πρόβλημα δεν προκύπτει από την κατασκευή του κόμβου και του νέου δρόμου στον οικισμό της Πλαταριάς.

Αυτό επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου σε επικοινωνία του με το Epriuspost, το οποίο ανέφερε ότι υπήρξαν διαμαρτυρίες των κατοίκων για πλημμύρες εξ αιτίας των ομβρίων.

Η Περιφέρεια υλοποιεί ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή, χωρίς να προκαλείται κανένα πρόβλημα για τον οικισμό, σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Με το Epiruspost επικοινώνησε και ο ανάδοχος τονίζοντας ότι δεν έχει προκληθεί καμία πλημμύρα εξ αιτίας των ομβρίων.

Ο ίδιος και τα συνεργεία βρίσκονται επί τόπου και κανένας από τους κατοίκους δεν τους όχλησε.

Το έργο γίνεται σύμφωνα με την μελέτη που έχει εκπονηθεί και θα έχει τεράστια οφέλη για την περιοχή.
Read More »
Περιφέρεια Ηπείρου: Κανένα πρόβλημα με το έργο της Πλαταριάς Περιφέρεια Ηπείρου: Κανένα πρόβλημα με το έργο της Πλαταριάς Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021 Rating: 5

213 rapid tests πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Παραμυθιά

Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021
213 rapid tests πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη ΠαραμυθιάΜε τον ικανοποιητικό αριθμο των 213 συμμετοχών, ολοκληρώθηκε πριν απο λίγο, η διενέργεια δωρεάν ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) μέσα από το αυτοκίνητο που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο 49 Προκρίτων στη Παραμυθιά, απο το δήμο Σουλίου σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της paramythia-online.gr, και τα 213, ήταν αρνητικά.

Σε σχόλιο του ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, εξέφρασε την ικανοποίηση του τόσο για τον αριθμό των συμμετεχόντων οσο και για τα αποτελέσματα και ευχαρίστησε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την σημερινή του παρουσία στη Παραμυθιά.
Read More »
213 rapid tests πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Παραμυθιά 213 rapid tests πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021 Rating: 5

Eπανέρχεται από αύριο στις 6 το πρωί ο Χάρτης Μέτρων με δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας

Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021
Eπανέρχεται από αύριο στις 6 το πρωί ο Χάρτης Μέτρων με δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειαςΕπανέρχεται από αύριο στις 6 το πρωί ο Χάρτης Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19.

Διαμορφώνονται δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας, το επίπεδο Α'- επιτήρησης (το οποίο απεικονίζεται με κίτρινο χρώμα) και το επίπεδο Β' - αυξημένου κινδύνου (το οποίο απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα και) στο οποίο ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα. Το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κάθε περιφερειακής ενότητας καθορίζεται από το επιδημιολογικό της φορτίο. Οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές κατατάσσονται στο κόκκινο επίπεδο, στο οποίο μπορούν να μπουν τόσο Τοπικές Κοινότητες και Δημοτικές Ενότητες, όσο και Δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες και ολόκληρες Περιφέρειες αν το επιβάλλουν τα δεδομένα.

Και στα δύο επίπεδα ισχύουν οριζόντια μέτρα για όλη την επικράτεια, που αποτελούν τη βάση της προσπάθειάς μας. 

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:
- Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
- 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους.
- Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
- Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
- Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.
- Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων.
- Λειτουργία Super League 1 & 2 και Basketball League.

Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρουσιάζει καλή επιδημιολογική εικόνα με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίπεδο Α' - επιτήρησης.

Στο επίπεδο Α' ισχύουν τα εξής, πλέον των οριζόντιων μέτρων:
1ο. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
2ο. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, λειτουργούν δια ζώσης.
3ο. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση μητροπολιτικών ναών. Και με τις αποστάσεις που προβλέπονται ήδη.
4ο. Το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (πλην των ΟΠΑΠ Play) λειτουργούν. Για τη μετάβαση, απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 ή αντίστοιχη έντυπη βεβαίωση. Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης. Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του. Επίσης, εντός των καταστημάτων επιτρέπεται 1 άτομα ανά 25τ.μ.

Στο επίπεδο Β' - αυξημένου κινδύνου, θα ισχύουν τα εξής μέτρα:
1- Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, πλην της Αττικής που λόγω μητροπολιτικότητας, αυξημένου πληθυσμού και του δικτύου μαζικών μεταφορών, η απαγόρευση ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
2- Λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλε-εκπαίδευση)
3- Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.
4- Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop).
Read More »
Eπανέρχεται από αύριο στις 6 το πρωί ο Χάρτης Μέτρων με δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας Eπανέρχεται από αύριο στις 6 το πρωί ο Χάρτης Μέτρων με δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021 Rating: 5

Ανοίγουν τα Γυμνάσια και Λύκεια την Δευτέρα

Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021
Ανοίγουν τα Γυμνάσια και Λύκεια την ΔευτέραΣτα θρανία επιστρέφουν την Δευτέρα οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων όλης της χώρας ενώ στις χαρακτηρισμένες ως κόκκινες περιοχές ανοίγουν μόνο τα Γυμνάσια.

Στην κόκκινη κατηγορία δεν περιλαμβάνεται κανένας από τους τέσσερις νομούς της Ηπείρου, που σημαίνει ότι οι μαθητές όλων των γυμνασίων και των λυκείων θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες.

Φυσικά, η επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων θα γίνει με την εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης που περιλαμβάνονται στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου.

Τα μέτρα είναι:
-η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
-τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών.
-οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
-χρήση αντισηπτικών
-σχολικοί εορτασμοί με μέτρα
-δειγματοληπτικοί έλεγχοι από ΕΟΔΥ
Read More »
Ανοίγουν τα Γυμνάσια και Λύκεια την Δευτέρα Ανοίγουν τα Γυμνάσια και Λύκεια την Δευτέρα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021 Rating: 5

5 νέα κρούσματα σήμερα στην Ήπειρο

Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021
5 νέα κρούσματα σήμερα στην ΉπειροΠ.Ε. Άρτας 0
Π.Ε. Θεσπρωτίας 0
Π.Ε. Ιωαννίνων 5
Π.Ε. Πρέβεζας 0
Read More »
5 νέα κρούσματα σήμερα στην Ήπειρο 5 νέα κρούσματα σήμερα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021 Rating: 5

Πλαταριά: Πλημμύρισαν σπίτια από το νέο δρόμο

Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021
Πλαταριά: Πλημμύρισαν σπίτια από το νέο δρόμοΤα προβλήματα που ανακύπτουν από την κατασκευή του νέου δρόμου στην Πλαταριά και την απουσία ολοκληρωμένης λύσης στη διευθέτηση των ομβρίων αναδείχθηκαν τις μέρες των έντονων βροχοπτώσεων.

Αρκετοί κάτοικοι μάλιστα που είδαν τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν ζουν με την αγωνία της επόμενης φοράς.

Της επόμενης φοράς όπου από τις βροχοπτώσεις και τις καταιγίδες τα νερά θα καταλήξουν και πάλι εντός των οικιών.

Το πρόβλημα είχε επισημανθεί με την έναρξη κατασκευής του έργου. Ακολούθησαν ορισμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή του, παρότι δεν τις προέβλεπε η αρχική μελέτη.

Με τις παρεμβάσεις αυτές τα όμβρια συγκεντρώνονται και διοχετεύονται σε ένα παλιό τεχνικό έργο, το οποίο όμως δεν έχει καμία διέξοδο καθώς παρεμβάλλονται οικόπεδα και σπίτια. Έτσι ο μεγάλος όγκος νερών αντί να καταλήξει στη θάλασσα καταλήγει μέσα στον οικισμό!

Οι κάτοικοι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν απευθυνθεί εγγράφως στην Περιφέρεια Ηπείρου αναδεικνύοντας την σοβαρότητα της κατάστασης ενώ το πρόβλημα έχουν εκθέσει και στον Δήμο Ηγουμενίτσας, ο οποίος επίσημα δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τους ίδιους λύση υπάρχει και μπορεί να δρομολογηθεί άμεσα και γρήγορα. Έτσι τα οφέλη από την κατασκευή του νέου έργου θα είναι πραγματικά και σημαντικά.

Απομένει η λύση αυτή να δρομολογηθεί και να υλοποιηθεί.
Read More »
Πλαταριά: Πλημμύρισαν σπίτια από το νέο δρόμο Πλαταριά: Πλημμύρισαν σπίτια από το νέο δρόμο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021 Rating: 5

Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας για έργα πολιτισμού, σχολικής στέγης και οδικών υποδομών

Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021
Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας για έργα πολιτισμού, σχολικής στέγης και οδικών υποδομώνΈργα πολιτισμού, η κατασκευή κόμβου στη Λυγιά Πρέβεζας και η ανέγερση δύο σχολικών μονάδων στα Ιωάννινα, περιλαμβάνονται στις αποφάσεις που έλαβε -μεταξύ άλλων- η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου στη σημερινή της συνεδρίαση.

Αναλυτικά:

Κατακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί και αναδείχθηκαν οι οριστικοί ανάδοχοι των έργων:
· Αποκατάσταση πρανών και προστασίας επ. οδού στην περιοχή της Καστανιάς, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ. Ανάδοχος ΤΕΚΑΤ Ο.Ε.
· Ηλεκτροφωτισμός της Ε.Ο. Ιωαννίνων - Άρτας στους κυκλικούς κόμβους εργατικών κατοικιών», προϋπολογισμού 139.100 €. Ανάδοχος Στ. Θεοδωρόπουλος.
· Ανέγερση σχολικών μονάδων στον χώρο του παλαιού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ΄Γ. Χατζηκώστα΄ για την μετεγκατάσταση και λειτουργία 2 σχολικών μονάδων (1ο νηπιαγωγείο Ιωαννίνων και ΣΑΠ) στο Ο.Τ.222γ στα Ιωάννινα», προϋπολογισμού 339.100 €. Ανάδοχος Παναγ. Ντούλιας.
· Άμεση αποκατάσταση πρανών και βελτίωση τμημάτων οδικού δικτύου πρώην Δήμου Σελλών, προϋπολογισμού 73.000 ευρώ. Ανάδοχος TSAGOIL Ο.Ε.
· Αποκατάσταση Ιερού Ναού Ταξιαρχών Δ.Δ. Σερβιανών», προϋπολογισμού 55.000 €, Ανάδοχος Γ. Χριστογιάννης.

Εγκρίθηκαν οι διαδικασίες για την εκτέλεση των έργων:
· Συντήρηση – βελτίωση οδού από κόμβο Αβγού προς Σερβιανά, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ.
· «Αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν στο κωδωνοστάσιο του Ι.Ν Αγίου Γεωργίου Ελάτης», προϋπολογισμού € 68.200,00 με ΦΠΑ.
· «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού και προσβάσεις σε παραγωγικές μονάδες περιοχής Δήμου Πωγωνίου», προϋπολογισμού 87.400 €.

Αναδείχτηκαν οι προσωρινοί ανάδοχοι των έργων:
· «Κατασκευή κόμβου στην Ε.Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας (θέση Λυγιά)», προϋπολογισμού 370.000 €. Ανάδοχος Κ/Ξ ΜΑΚΗΣ ΑΤΕΕ- Γ. ΜΠΕΚΑΣ
· «Συντήρηση – αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Δραγοψάς», προϋπολογισμού € 125.000. Ανάδοχος Δ. Φάης.
· «Βελτίωση – αποκατάσταση παρακαμπτηρίων οδών με το επαρχιακό δίκτυο Π.Ε. Άρτας», προϋπολογισμού € 72.000. Ανάδοχος Ευαγγ. Φελέκης
· «Βελτίωση – αποκατάσταση προσβάσεων στους οικισμούς Μακρύκαμπο - Γουριανά – Γραικικό μέσω της ε.ο. 19 Άρτας», προϋπολογισμού € 73.000. Ανάδοχος Κ.Κωσταβασίλης & ΣΙΑ Ο.Ε.
Read More »
Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας για έργα πολιτισμού, σχολικής στέγης και οδικών υποδομών Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας για έργα πολιτισμού, σχολικής στέγης και οδικών υποδομών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021 Rating: 5

Νέος Αντιδήμαρχος Σουλίου ο Σταύρος Κωσταράς

Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021
Νέος Αντιδήμαρχος Σουλίου ο Σταύρος ΚωσταράςΟ Δήμαρχος Σουλίου κ. Γιάννης Καραγιάννης, ορίζει τον κατωτέρω δημοτικό σύμβουλο Αντιδήμαρχο του Δήμου Σουλίου, με θητεία από 01/02/2021 μέχρι 31/01/2022, εντός της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, και του μεταβιβάζει αρμοδιότητες ως εξής: 
1. τον κ. Κωσταρά Σταύρο του Δονάτου, καθ’ ύλην Αντιδήμαρχο Συντήρησης Υποδομών και Μηχανολογικού Εξοπλισμού και του μεταβιβάζει τις παρακάτω αρμοδιότητες: 
α) Την οργάνωση, παρακολούθηση, συντονισμό και έλεγχο όλων των παρακάτω υπηρεσιακών μονάδων: 
αα) Του Τμήματος Συντήρησης Υποδομών και Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, οι αρμοδιότητες των οποίων ορίζονται στον ΟΕΥ του Δήμου και στις ισχύουσες διατάξεις Νόμων, Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων. 
ββ) Του Γραφείο Αγροτικής Παραγωγής του Αυτοτελούς Τμήματος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης (Αρμοδιότητες στον τομέα ζωικής παραγωγής άρθρο στ’), οι αρμοδιότητες των οποίων ορίζονται στον ΟΕΥ του Δήμου και στις ισχύουσες διατάξεις Νόμων, Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων. 
Β. Για τις ανωτέρω αρμοδιότητες εξουσιοδοτείται για τη χορήγηση και υπογραφή αδειών, πιστοποιητικών, την έκδοση αποφάσεων, την επιβολή προστίμων καθώς και την ευθύνη λειτουργίας και εποπτείας των αρμόδιων φορέων και την ευθύνη λειτουργίας των αντίστοιχων οργανικών μονάδων του Δήμου. 
Γ. Ο ανωτέρω αντιδήμαρχος τελεί τους πολιτικούς γάμους σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του Δημάρχου. 
Δ. Ο ανωτέρω κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν μπορεί να εκλεγεί ή να είναι μέλος του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου. 
Ε. Η ανάκληση του αντιδημάρχου είναι δυνατή μετά την πάροδο έξι (6) μηνών από τον ορισμό του, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του δημάρχου, για λόγους που ανάγονται στην άσκηση των καθηκόντων του. 
Read More »
Νέος Αντιδήμαρχος Σουλίου ο Σταύρος Κωσταράς Νέος Αντιδήμαρχος Σουλίου ο Σταύρος Κωσταράς Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021 Rating: 5

Έρχονται μη επιστρεπτέες κρατικές ενισχύσεις

Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021
Έρχονται μη επιστρεπτέες κρατικές ενισχύσειςΜη επιστρεπτέες προκαταβολές προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά την αναθεώρηση του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις της ΕΕ που ανεβάζει την οροφή του ορίου των κρατικών ενισχύσεων κατά επιχείρηση.

Μιλώντας στο real Fm, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι με την αύξηση της οροφής των κρατικών ενισχύσεων που αποφασίστηκε χθες το βράδυ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνεται η δυνατότητα για ενίσχυση επιχειρήσεων που έχουν φτάσει το όριο των κρατικών ενισχύσεων να συνεχίζει να λαμβάνει τέτοιου είδους ενισχύσεις ως επιδοτήσεις. Επίσης δίνει το δικαίωμα ενισχύσεις οι οποίες έχουν δοθεί ως επιστρεπτέες στο σύνολό τους ή κατά ένα μέρος να γίνουν επιδοτήσεις.

Σημειώνεται ότι με βάση την απόφαση της Επιτροπής παρατείνεται το προσωρινό πλαίσιο ενισχύσεων μέχρι και το τέλος του 2021 αντί του Ιουνίου όπως ίσχυε μέχρι χθες. Παράλληλα αυξάνεται η ανώτατη ενίσχυση για κάλυψη παγίων δαπανών από 3 σε 10 εκατ. ευρώ και διπλασιάζει τα όρια για όλα τα υπόλοιπα εργαλεία κρατικών ενισχύσεων. Με τον τρόπο αυτό δίνει περιθώριο κάθε είδους επιστρεπτέας ενίσχυσης να γίνουν επιδοτήσεις.

Σε αυτό το θέμα και στην ερώτηση αν οι τρεις πρώτοι κύκλοι της επιστρεπτέας προκαταβολής θα μπορούσαν να γίνουν μη επιστρεπτέες κατά το 50% όπως ισχύει για τον 4ο και το 5ο κύκλο του προγράμματος επανέλαβε ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί το 2022 οπότε θα αρχίσει η επιστροφή των ενισχύσεων, αλλά τόνισε με νόημα ότι με την προηγούμενη δήλωση του απάντησε εμμέσως και σε αυτή την ερώτηση.

Τόνισε επίσης ότι για το επόμενο διάστημα προωθείται το πρόγραμμα για επιδότηση παγίων δαπανών που δεν καλύπτονται από το τζίρο των επιχειρήσεων για το διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021. Το συγκεκριμένο μέτρο το οποίο ανακοινώθηκε χθες από τη Βουλή έχει ενταχθεί σε νομοσχέδιο και πρόκειται να ψηφιστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Με βάση τα νέα όρια για τις κρατικές ενισχύσεις η κάλυψη θα γίνει αναδρομικά και με κρατική επιδότηση.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι τα κρατικά διαθέσιμα επαρκούν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για όσο χρειαστεί και ενισχύονται με τις εξόδους της Ελλάδα στις αγορές όπως η τελευταία επιτυχημένη έκδοση του δεκαετούς ομολόγου από το οποίο η Ελλάδα άντλησε συνολικά κεφάλαια 3,5 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 0,8%.

Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουμε σε μνημονιακές δηλαδή περιοριστικές πολιτικές, καθώς με τη στήριξη που θα γίνεται στην οικονομία θα ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες της κρίσης. Μάλιστα σημείωσε ότι μέσα στην εβδομάδα μέσα από τις πρώτες δύο πληρωμές (η δεύτερη θα γίνει σήμερα) για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης και την πληρωμή της επιστροφής στους ιδιοκτήτες για τα μειωμένα ενοίκια του Νοεμβρίου, διοχετεύτηκε στην πραγματική οικονομία περίπου 1 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε πάντως ότι η ανάκτηση της απώλειας από την κρίση του κορωνοϊού ώστε η οικονομία να επανέλθει στα επίπεδα του 2019 δεν θα έρθει πριν από το τέλος του 2022.
Read More »
Έρχονται μη επιστρεπτέες κρατικές ενισχύσεις Έρχονται μη επιστρεπτέες κρατικές ενισχύσεις Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021 Rating: 5

Την ανάληψη του συντονισμού των δράσεων για τον Καλαμά ζητά ο Περιφερειάρχης

Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021
Την ανάληψη του συντονισμού των δράσεων για τον Καλαμά ζητά ο ΠεριφερειάρχηςΣτις δυσλειτουργίες που υπάρχουν στη διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν τον ποταμό Καλαμά, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων και η ανάθεση στην Περιφέρεια του πλήρους συντονισμού των δράσεων και παρεμβάσεων που απαιτούνται για να αποφευχθούν τα χειρότερα. 
Όπως εξήγησε, σήμερα η Περιφέρεια παρεμβαίνει στα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας, ενώ η αρμοδιότητα για τα Ύδατα ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η απομάκρυνση των ξηρών πλατάνων ανήκει στις Δασικές Υπηρεσίες, το άνοιγμα του θυροφράγματος της λίμνης Παμβώτιδος στο ΓΟΕΒ (που επίσης εποπτεύεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση), ενώ για το Δέλτα του Καλαμά αρμόδιος είναι ο Φορέας Διαχείρισης. 
Όσον αφορά το ΥΗΕ Ραγίου, τόνισε ότι μέχρι σήμερα η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει στη διάθεσή της εγκεκριμένη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και δεν υπάρχει πρόβλεψη για το ποιος φορέας θα ανοίγει το θυρόφραγμα για την πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων. 
«Ό, τι ισχύει για τα άλλα ΥΗΕ, ισχύει κι εκεί. Όταν βλέπουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες πρέπει να σταματά το εργοστάσιο και να ανοίγουν τα πάντα. Εμείς θα ζητήσουμε την τροποποίηση όλων αυτών και τον πλήρη συντονισμό κι όχι μόνο στις δύσκολες στιγμές», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.
Read More »
Την ανάληψη του συντονισμού των δράσεων για τον Καλαμά ζητά ο Περιφερειάρχης Την ανάληψη του συντονισμού των δράσεων για τον Καλαμά ζητά ο Περιφερειάρχης Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021 Rating: 5

Τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για θέματα της Ηπείρου ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης

Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021
Τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για θέματα της Ηπείρου ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης Αλεξ. ΚαχριμάνηςΓια τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, τον οποίο ενημέρωσε για θέματα της Ηπείρου, αλλά και σε άλλα τρέχοντα ζητήματα, αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ειδικότερα:

Η διαχείριση της πανδημίας και η αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων

Ο Πρωθυπουργός εξήρε τις προσπάθειες που έγιναν για τη μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο, με τον Περιφερειάρχη να τονίζει σε σημερινές του δηλώσεις τα εξής:

«Ανέφερα στον Πρωθυπουργό πως γίνεται η δουλειά στην περιοχή μας, που είναι αποτέλεσμα της μεγάλης συνεργασίας όλων των φορέων. Βεβαία, μεγάλο ρόλο έχουν παίξει και οι πολίτες, οι οποίοι ως Ηπειρώτες είμαστε πειθαρχικοί, και ακούμε και προσπαθούμε. Βεβαία παρασπονδίες υπάρχουν. Γι’ αυτό λέω σε όλους να έχουν πολύ, πάρα πολύ προσοχή μέχρι να δούμε τι θα γίνει με το εμβόλιο. Δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από το εμβόλιο και την προσοχή μας. Και κάνω την έκκληση σε αυτό το σημείο».

Προτάσεις για αποτροπή «ελληνοποιήσεων» αγροτικών προϊόντων

Ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν, ήταν τα περαιτέρω βήματα που πρέπει να γίνουν για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα η αποτροπή των «ελληνοποιήσεων» αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.

Όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης: «Έχει ψηφιστεί ο νόμος που επιβάλλει τεράστια πρόστιμα σε όσους κάνουν ελληνοποιήσεις, αλλά όλα αυτά θέλουν συμπληρωματικές παρεμβάσεις. Βλέπουμε να κυκλοφορούν στα σούπερ μάρκετ προϊόντα – ειδικά κίτρινα τυριά- τα οποία έχουν ωραίους τίτλους, αλλά ούτε παράγονται, ούτε έχουν ελληνικό γάλα. Εμείς εδώ είμαστε να στηρίξουμε τον ποιοτικό πρωτογενή τομέα. Αυτό ανάδειξα και στον κ. Πρωθυπουργό και είπα πως εκτός από τα μέτρα που είχε πάρει ο (πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης) κ. Βορίδης, πρέπει να υπάρξουν και άλλα. Του έδειξα (χαρακτηριστικά) δε το τι γίνεται με το μέλι. Κυκλοφορεί μέλι στην Ελλάδα, το οποίο ο καταναλωτής το νομίζει ελληνικό – άντε βουλγάρικο- και αυτό έχει έρθει από την Κίνα μόνο ως τροφή για τις μέλισσες. Έχουν γίνει πολλά λάθη στη νομοθεσία από το 2016-2017, είτε αυτό λέγεται ελληνικό γιαούρτι, είτε παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων, είτε το απλό γάλα που έχουμε στην αγορά. Όλα αυτά για εμένα θέλουν διόρθωση».

Ο Πρωθυπουργός άκουσε με ενδιαφέρον τις προτάσεις του Περιφερειάρχη, τις οποίες ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να τις εξετάσει διεξοδικά σε συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειάρχη.
Read More »
Τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για θέματα της Ηπείρου ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης Τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για θέματα της Ηπείρου ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021 Rating: 5

Μ.Κάτσης: Διασκέψεις με φορείς της εκπαίδευσης Θεσπρωτίας - Απαιτείται ασφάλεια για το άνοιγμα των σχολείων

Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021
Μ.Κάτσης: Διασκέψεις με φορείς της εκπαίδευσης Θεσπρωτίας - Απαιτείται ασφάλεια για το άνοιγμα των σχολείωνΣειρά διασκέψεων με φορείς της δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είχε ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μ. Κάτσης, εν αναμονή των αποφάσεων σχετικά με την επανέναρξη των μαθημάτων στα σχολεία.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συναντήθηκε με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας κ. Γ. Κοτσίνα και στη συνέχεια πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του ΔΣ της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος Γ. Βασιλειάδη, η αντιπρόεδρος Θ. Ντακαλέτση, ο Γραμματέας Κ. Κιτσάτης, ο οργανωτικός Γραμματέας Π. Τσάπες και το μέλος Η. Κουτσής.

Στις διασκέψεις καταγράφηκε η εικόνα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σήμερα, καθώς και οι αγωνίες των εκπαιδευτικών για τις μεγάλες ελλείψεις και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η διαχείριση την περίοδο της πανδημίας. Κύρια αιτήματα ήταν να ανοίξουν τα σχολεία με υγειονομική ασφάλεια, η αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία και η ενίσχυση σε μόνιμους διορισμούς και εκφράστηκε η αποδοκιμασία για τον αντιδραστικό τρόπο που επέλεξε το Υπουργείο Παιδείας να διεξάγει τις αρχαιρεσίες για τα υπηρεσιακά συμβούλια ώστε οι διαδικασίες να σημειώσουν συντριπτικό ποσοστό αποχής από την διαδικασία. Ανησυχία εκφράστηκε επίσης ότι η Υπουργός καλεί τους εκπαιδευτικούς να αξιολογήσουν και να βάλουν βαθμούς τετραμήνου στους μαθητές, παρ’ όλο που με το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης, μόνο 1 στους 4 πανελλαδικά είχε πλήρη και συνεχή πρόσβαση στο σύστημα, ενώ πολλοί αναπληρωτές προσλήφθηκαν τόσο αργά που δεν έχουν προλάβει ούτε να δουν το πρόσωπο των μαθητών τους. Επίσης τονίστηκε η αντίθεση η τηλεκπαίδευση να μην υποκαταστήσει την δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και μετά το πέρας της πανδημίας στις απομακρυσμένες περιοχές ενώ αναδείχθηκαν και τα χρόνια και δομικά προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος.

Ο Μ. Κάτσης κατέγραψε τα προβλήματα και τις επιτακτικές ανάγκες της εκπαίδευσης και εξέφρασε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στα δίκαια αιτήματα και τις κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, όπως άλλωστε κάνει με διαρκείς παρεμβάσεις στη Βουλή και στον δημόσιο διάλογο. Τόνισε ότι η μάσκα δεν πρέπει να ισοδυναμεί με φίμωση και η ελευθερία και τα δικαιώματα δεν επιτρέπεται να μπαίνουν σε καραντίνα. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημείωσε ιδιαιτέρως την ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία με μείωση μαθητών ανά τμήμα, προσλήψεις μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, καθώς και επαρκούς προσωπικού καθαριότητας, μαζικά δωρεάν test με συνταγογράφησή τους, αλλά και προτεραιοποίηση των εμβολιασμών όλων των εκπαιδευτικών, όπως έχει άλλωστε ζητήσει η παγκόσμια ομοσπονδία συνδικαλιστικών οργανώσεων εκπαιδευτικών και η UNESCO. Επισήμανε, τέλος, την ανάγκη για άμεσες λύσεις στα διαχρονικά προβλήματα υποδομών, όπως, για παράδειγμα, τα προβλήματα ενεργειακών απωλειών σχολείων στη Θεσπρωτία με τάξεις-ψυγεία, με προγράμματα χρηματοδότησης της ενεργειακής αναβάθμισής τους.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας τόνισε πως «από την πρώτη στιγμή ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει έρθει συνειδητά με σχέδιο να διαλύσει το δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο, ώστε το αγαθό της παιδείας να παραδοθεί στα φιλικά της ιδιωτικά συμφέροντα. Εξισώνοντας το 3ετές πτυχίο των κολλεγίων με τα 4ετή και 5ετή των δημόσιων ΑΕΙ, καταργώντας πανεπιστημιακά τμήματα όπως αυτό της Ηγουμενίτσας και μειώνοντας δραματικά τους εισακτέους, πηγαίνοντας την τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση δεκαετίες πίσω. Με επαναφορά αντι-επιστημονικών, αντιδραστικών ρυθμίσεων όπως η Τράπεζα Θεμάτων και η βάση εισαγωγής, με πάγωμα των 10.500 μόνιμων διορισμών στη Γενική Εκπαίδευση που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πέραν των 4.500 διορισμών που έγιναν στην Ειδική Εκπαίδευση, γεγονός που ανεβάζει φέτος το ποσοστό αναπληρωτών για πρώτη φορά στο 30%, παρ’ όλες τις έκτακτες ανάγκες λόγω της πανδημίας.


Ειδική μνεία έκανε στα προβλήματα της τηλεκπαίδευσης: «Η κατάρρευση του συστήματος, διαδέχτηκε τη μετατροπή των ψηφιακών τάξεων σε ξέφραγα αμπέλια καθώς δεν υπάρχει σύστημα ταυτοποίησης των εισερχομένων ατόμων. Επίσης ενισχύθηκαν οι ανισοτήτες από τα διαρκή προβλήματα προσβασιμότητας όλων στην πλατφόρμα, με μαθήματα σε καφενεία ορεινών χωριών. Έχουμε ζητήσει από την πρώτη στιγμή να δοθεί εξοπλισμός και συνδέσεις Ίντερνετ σε όσους το έχουν ανάγκη αλλά η κυβέρνηση αδιαφόρησε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μάριος Κάτσης δήλωσε τη διαθεσιμότητα του σε μια τακτικότερη επικοινωνία και κατέληξε λέγοντας: «Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί δεν είναι πειραματόζωα, ούτε αναλώσιμοι. Απαιτείται η άμεση στήριξή τους για την ομαλή πραγματοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Να μην θυσιαστεί ακόμα μια σχολική χρονιά ελλιπούς μόρφωσης των νέων, στο βωμό του κυβερνητικού αφηγήματος ότι όλα πάνε καλά».
Read More »
Μ.Κάτσης: Διασκέψεις με φορείς της εκπαίδευσης Θεσπρωτίας - Απαιτείται ασφάλεια για το άνοιγμα των σχολείων Μ.Κάτσης: Διασκέψεις με φορείς της εκπαίδευσης Θεσπρωτίας - Απαιτείται ασφάλεια για το άνοιγμα των σχολείων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021 Rating: 5

Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο

Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021
Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που αποφάσισε το Υπουργικό ΣυμβούλιοΜέτρα στήριξης ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και η μη καταβολή ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο στις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή, παρουσιάστηκαν νωρίτερα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται στο μέτρο της απαλλαγής κατά 100% από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, είναι αυτές του λιανεμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού.

Μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, οι αρμόδιοι Υπουργοί ανέπτυξαν τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης ανάμεσα στις οποίες ήταν και αυτές για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, καθώς και νομοθετικές ρυθμίσεις που δρομολογούνται για το επόμενο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο που κατατέθηκε δύο είναι οι βασικές ενότητες. Η πρώτη αφορά επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και η δεύτερη στη διενέργεια Γενικών Απογραφών 2021.

Τα μέτρα στήριξης

Α. Στις επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας περιλαμβάνονται:

α. Η επέκταση της μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων.

Απαλλάσσονται κατά 100% από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021 οι επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή. Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό. Το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος θα καταβληθεί ως αποζημίωση στους εκμισθωτές-φυσικά πρόσωπα από το Κράτος. Για τους εκμισθωτές-νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις που δικαιούνται απαλλαγή κατ’ επιταγή του νόμου, θα καταβληθεί ως αποζημίωση στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος. Τα ποσά δεν χαρακτηρίζονται ως εισόδημα, είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

β. Η αναστολή πληρωμών αξιογράφων. Χορηγούνται οι ακόλουθες διευκολύνσεις σχετικά με την πληρωμή αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή):

-Για όσα αξιόγραφα εμφανιστούν από τις 2-1-2021 και μέχρι τη δημοσίευση της διάταξης, προβλέπεται ότι δεν καταχωρίζονται στον “Τειρεσία”, εάν εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Παράλληλα, από την ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση, για τα αξιόγραφα που θα έχουν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής από τη δημοσίευση της διάταξης έως τις 28-2-2021, οι προθεσμίες αυτές θα ανασταλούν κατά 75 ημέρες. Στην παραπάνω ρύθμιση εντάσσονται:

-Επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και των οποίων η δραστηριότητα εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν.

-Επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία του κορονοϊού, η δραστηριότητά τους εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν και εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά τουλάχιστον 40% για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2019.

-Νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1η-1-2020, με μοναδική προϋπόθεση να εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.

Για όσα αξιόγραφα είχαν ημερομηνία εμφάνισης από 18-11-2020 έως 31-12-2020 και καλύπτονταν από το μέτρο της αναστολής των προθεσμιών λήξης ή πληρωμής τους κατά 75 ημέρες, προβλέπεται η παράταση της αναστολής κατά επιπλέον 45 ημέρες.

Για τους κομιστές των αξιογράφων:

-Εάν έχουν στην κατοχή τους αξιόγραφα που υπερβαίνουν το 20% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους, δικαιούνται παράταση μέχρι 31-5-2021 της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων οφειλών από Φ.Π.Α. οι οποίες έληξαν ή λήγουν την περίοδο 1-1-2021 έως 31-1-2021, καθώς και παράταση της προθεσμίας καταβολής Φ.Π.Α. που βεβαιώθηκε ή θα βεβαιωθεί με καταληκτική ημερομηνία καταβολής την 31η-1-2021 και την 28η-2-2021.

-Εάν έχουν στην κατοχή τους αξιόγραφα που υπερβαίνουν το 50% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους, τότε, για τα αξιόγραφα που οι ίδιοι οφείλουν, λαμβάνουν το ευεργέτημα της μη καταχώρησης στον “Τειρεσία”, εφόσον τα εξοφλήσουν εντός 75 ημερών.

γ. Η παροχή κρατικής ενίσχυσης στην AEGEAN.

Προβλέπεται κρατική οικονομική ενίσχυση της επιχείρησης, η οποία θα γίνει εφάπαξ και θα επιβαρύνει τον κρατικό Προϋπολογισμό κατά 120 εκατ. ευρώ και σε κάθε περίπτωση μέχρι του ύψους της ευθέως συναρτώμενης με την πανδημία του Covid-19 ζημίας της, όπως θα ελεγχθεί αρμοδίως. Σε αντάλλαγμα της ενίσχυσης αυτής η εταιρεία δεσμεύεται να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ και να χορηγήσει στο Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς επιβάρυνση, παραστατικά τίτλων δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών εκδόσεως της εταιρείας που αντιπροσωπεύουν δικαίωμα απόκτησης ποσοστού 11,5% επί του μετοχικού κεφαλαίου, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την ορισθείσα αύξησή του, ενώ το Δημόσιο θα διαθέτει δικαίωμα ενάσκησης αυτών των δικαιωμάτων εντός χρονικού διαστήματος από 2 έως 5 έτη μετά την ημερομηνία εκταμίευσης οικονομικής ενίσχυσης προς την εταιρεία.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιδιώκεται τόσο η διασφάλιση της ανόρθωσης, της εταιρείας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, όσο και η διατήρηση της προοπτικής της καίριας και άμεσης συνεισφοράς της σε δημόσια έσοδα, υποδομές και θέσεις εργασίας και ο περιορισμός των ευρύτερων οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών.

Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών είτε έχει ήδη προβεί σε σχετικές ρυθμίσεις παροχής κρατικής ενίσχυσης στους βασικούς τους αερομεταφορείς, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, η Ρουμανία, η Ιταλία, η Αυστρία η Κύπρος, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Σουηδία, είτε εξετάζει ρυθμίσεις.

Υπογραμμίζεται ότι η σχετική ρύθμιση έχει εγκριθεί ήδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

δ. Το νέο καθεστώς ενίσχυσης επιχειρήσεων “Επιδότηση Παγίων Δαπανών”. Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εμφάνισης του κορονοϊού και των προληπτικών περιοριστικών μέτρων για τη διασπορά του, στις οικονομίες των κρατών-μελών της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει το Προσωρινό Πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία και τη διάρκεια της έξαρσης του κορονοϊού.

Με την προτεινόμενη διάταξη, η Κυβέρνηση προτίθεται να κάνει χρήση της πρόβλεψης του Προσωρινού Πλαισίου για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης στο οποίο προστέθηκε η πρόβλεψη για “Ενισχύσεις υπό τη μορφή στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες”. Συγκεκριμένα, θεσπίζεται καθεστώς ενίσχυσης σε επιχειρήσεις που πλήττονται οικονομικά από την εμφάνιση και διασπορά του κορονοϊού, μέσω στήριξης του Κράτους στις μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες τους. Οι ειδικότεροι όροι και λεπτομέρειες εφαρμογής του καθεστώτος, όπως οι δικαιούχοι, η μορφή της ενίσχυσης, τα δικαιολογητικά, η διαδικασία χορήγησης κ.λπ. θα καθοριστούν με κανονιστικές πράξεις.

Γενικά, τα προβλεπόμενα -από το Προσωρινό Πλαίσιο- χαρακτηριστικά του εργαλείου της κάλυψης των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων είναι τα κάτωθι:

-Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις πρέπει, κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου, να αντιμετωπίζουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.

-Το ανώτατο όριο της ενίσχυσης ανά επιχείρηση -για όλη την περίοδο από Μάρτιο 2020 έως Ιούνιο 2021- είναι 3.000.000 ευρώ, στο οποίο δεν σωρεύονται οι άλλες ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχείρηση, οι οποίες όμως δύναται να συνυπολογιστούν στις ανάγκες κάλυψης κάθε επιχείρησης.

-Η ανώτατη ένταση ενίσχυσης της επιχείρησης είναι 70% επί των επιλέξιμων δαπανών, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και το επίπεδο αυτών να διαμορφώνεται ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα.

-Η ενίσχυση δεν αφορά επιχειρήσεις που ήταν ήδη προβληματικές την 31η Δεκεμβρίου 2019, με την εξαίρεση, όμως, των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων που ήταν ήδη προβληματικές την 31η Δεκεμβρίου 2019, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάγονται σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας βάσει του εθνικού δικαίου και δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης ή ενίσχυση αναδιάρθρωσης.

Η δεύτερη βασική ενότητα του νομοσχεδίου αφορά τις γενικές απογραφές που διενεργούνται κάθε δέκα χρόνια και φέτος συμπίπτουν με τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Αφορούν απογραφές κτηρίων, πληθυσμού και κατοικιών καθώς και γεωργίας και κτηνοτροφίας. Για τη διεξαγωγή τους απαιτούνται ικανοί οικονομικοί πόροι, επαρκές και κατάλληλα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, υποστήριξη από τους μηχανισμούς του δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα αποτελέσματά τους αποτελούν οδηγό για την άσκηση οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής και καλύπτουν κοινοτικές και διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Σκοπός της απογραφής πληθυσμού-κατοικιών είναι:

-Η καταμέτρηση του μόνιμου πληθυσμού της χώρας, δηλαδή των κατοίκων που διαμένουν μόνιμα σε κάθε Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο, Δημοτική Ενότητα, Κοινότητα ανεξαρτήτως ιθαγένειας.

-Η καταμέτρηση του νόμιμου πληθυσμού της χώρας, δηλαδή των δημοτών κάθε Δήμου και Δημοτικής Ενότητας, βάσει της οποίας γίνεται η κατανομή των βουλευτικών εδρών στις επιμέρους εκλογικές Περιφέρειες.

-Η συλλογή στοιχείων για τον αριθμό και τα χαρακτηριστικά των κατοικιών.

-Η συλλογή στοιχείων για τον αριθμό και τη σύνθεση των νοικοκυριών.

-Η συλλογή στοιχείων για τα δημογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του μόνιμου πληθυσμού.

-Η καταγραφή στοιχείων σχετικών με την μετανάστευση.

Ο αρχικός σχεδιασμός της απογραφής πληθυσμού και κατοικιών προέβλεπε τη συμπλήρωση έντυπων ερωτηματολογίων με προσωπική συνέντευξη. Δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η μεθοδολογία τροποποιήθηκε και βασίζεται στην αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας με ειδικά σχεδιασμένη ηλεκτρονική εφαρμογή. Στις περιπτώσεις που δεν θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα, σχεδιάζεται η απογραφή των ατόμων μέσω συνέντευξης, όπου θα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η απογραφή κτηρίων διαρκεί έως δύο μήνες και προηγείται της απογραφής πληθυσμού και κατοικιών.

Η απογραφή γεωργίας-κτηνοτροφίας διενεργείται ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός της είναι η συλλογή αντικειμενικών ποσοτικών πληροφοριών που αφορούν στη διάρθρωση του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα (τον αριθμό των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τα χαρακτηριστικά τους, την απασχόληση σε αυτές, τον γεωχωρικό εντοπισμό τους). Και σε αυτή την περίπτωση η απογραφή θα γίνεται ηλεκτρονικά και όπου αυτό δεν είναι δυνατό μέσω συνεντεύξεων με ραντεβού σε δημοτικά/κοινοτικά καταστήματα ή μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και κατ’ εξαίρεση με συνέντευξη με φυσική παρουσία στην εκμετάλλευση.

Β. Οι επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Οικονομικών αφορούν στην αναμόρφωση του πλαισίου της Κρατικής Αρωγής, την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και την προσχώρηση στις τακτικές διαδικασίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση του πλαισίου της Κρατικής Αρωγής. Προτείνεται αναμόρφωση του υφιστάμενου πλαισίου, ώστε ο κρατικός μηχανισμός να λειτουργεί σε έκτακτες και απρόβλεπτες συνθήκες συντονισμένα, χωρίς αλληλοεπικαλύψεις μεταξύ των εμπλεκόμενων Υπουργείων, κατά τη διαδικασία της χρηματοδότησης, ώστε να επιτυγχάνεται η οικονομική ενίσχυση των πληγέντων ταχύτατα, στοχευμένα, με συνεκτικό σχέδιο και αποτελεσματικότητα. Συγκεκριμένα για την αρωγή σε φυσικές καταστροφές προτείνεται:

-Η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες το συντομότερο δυνατόν.

-Η θέσπιση μιας διαδικασίας συντονισμού των μέτρων αποκατάστασης και στήριξης, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, που θα επιτρέπει να διαμορφώνεται μία συνολική εικόνα για τις ανάγκες αποκατάστασης και την πορεία της υλοποίησής τους.

-Η υπηρεσιακή διαχείριση όλων των ειδικών καθεστώτων στήριξης των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη υπηρεσιακή συνέχεια σε όλα τα μέτρα και καθεστώτα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας που δημιουργήθηκαν την τελευταία περίοδο και προωθήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών.

Η μεταρρύθμιση στο σκέλος των φυσικών καταστροφών, κινείται σε πέντε βασικούς άξονες:

1ος. Ο συντονισμός των διαδικασιών προώθησης μέτρων ενίσχυσης και αποκατάστασης μέσα από τη δημιουργία της Εθνικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.

2ος. Η αναμόρφωση του μηχανισμού επιχορήγησης επιχειρήσεων που επλήγησαν από θεομηνίες, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων, να διασφαλιστεί η ταχύτητα στην υλοποίηση των προβλεπόμενων, να ενισχυθεί η ποιότητα του αποτελέσματος, να επιτευχθεί ο συντονισμός της διαδικασίας και να επεκταθεί το πλαίσιο στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

3ος. Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας με τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας Κρατικής Αρωγής, η οποία θα καθιστά τη διαδικασία της οικονομικής ενίσχυσης γρήγορη, αποτελεσματική, με δυνατότητα ελέγχου και διασταύρωσης των στοιχείων και των σχετικών δηλώσεων.

4ος. Η κινητροδότηση της ιδιωτικής ασφάλισης με την παροχή κινήτρου για τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν επιχορήγηση επιπλέον της αποζημίωσης που καλύπτεται από την ιδιωτική τους ασφάλιση.

5ος. Η διαμόρφωση συνθηκών για την κινητοποίηση της κοινωνίας με τη σύσταση Ταμείου Κρατικής Αρωγής, το οποίο με αυστηρούς κανόνες λογοδοσίας και με διαφανείς κανόνες λειτουργίας θα συγκεντρώνει εισφορές ιδιωτών για αποκατάσταση φυσικών καταστροφών.

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ).

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

-Τη διεύρυνση των θεματικών πεδίων αρμοδιότητας έκφρασης Γνώμης (προστίθενται οι τομείς τουρισμού, νησιωτικής πολιτικής, περιβάλλοντος, ενέργειας, μεταφορών, εμπορίου, ψηφιακής πολιτικής).

-Την ενσωμάτωση του έργου της ΟΚΕ στην κοινοβουλευτική διαδικασία, θεσμοθετώντας τη συζήτηση της Γνώμης στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής πριν τη ψήφιση νομοσχεδίου.

-Τη ρητή αναφορά σε αρμοδιότητες που αφορούν την υποβολή προτάσεων για θέματα ίσης μεταχείρισης, την συμβολή της ΟΚΕ στον περιφερειακό/τοπικό κοινωνικό διάλογο, την σύνταξη ετήσιων εκθέσεων και την υποβολή τους στη Βουλή.

-Την υποχρέωση θεσμοθετημένων συλλογικών οργάνων υπεύθυνων για τον σχεδιασμό κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής που αποστέλλουν τα πορίσματά τους στην ΟΚΕ.

-Τη σύντμηση του χρόνου ανταπόκρισης της ΟΚΕ (15-20 ημέρες αντί για 30-45 ημέρες) για την έκδοση Γνώμης, προκειμένου να μην καθυστερεί η νομοπαρασκευαστική διαδικασία.

-Την αναθεώρηση της σύνθεσης της ΟΚΕ, προκειμένου να καταστεί πιο πλουραλιστική και να ανταποκρίνεται στους σύγχρονους οικονομικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς.

-Την προώθηση της ισότητας των φύλων, με ενσωμάτωση ρήτρας για αντιπροσώπευση καθενός εκ των δυο φύλων τουλάχιστον στο 1/3 του συνόλου.

-Τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της ΟΚΕ και την πρόβλεψη -για πρώτη φορά- της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για τον Οργανισμό της.

-Τη δημιουργία Μητρώου Εμπειρογνωμόνων για την άντληση επιστημονικής υποστήριξης και τεχνογνωσίας κατά την διατύπωση Γνωμών.

Σε ό,τι αφορά την προσχώρηση στις τακτικές διαδικασίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο προβλέπεται η κύρωση από τη Βουλή της απόφασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις νέες τακτικές διαδικασίες, όπως αυτή έχει προσφάτως τροποποιηθεί. Η προσχώρηση της Ελλάδας στην απόφαση αυτή -δέκα χρόνια μετά την συμπερίληψή της στην αρχική απόφαση- κρίνεται εξαιρετικά σημαντική, καθώς έτσι αποκαθίσταται η αξιοπιστία της χώρας μας μετά την κρίση των προηγούμενων ετών, και ενισχύεται το κύρος και η παρουσία της στο Δ.Ν.Τ..
Read More »
Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021 Rating: 5

Σε εξέλιξη τα rapid tests στη Παραμυθιά

Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021
Σε εξέλιξη τα rapid tests στη ΠαραμυθιάΜε ικανοποιητική συμμετοχή, βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργεια δωρεάν ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) μέσα από το αυτοκίνητο που πραγματοποιείται στο γήπεδο 49 Προκρίτων στη Παραμυθιά και διοργανώνεται απο το δήμο Σουλίου σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Η δράση πραγματοποιείται απο τις 09:00 π.μ και θα ολοκληρωθεί στις 16:00 μ.μ. με τα αποτελέσματα να αναμένονται σήμερα.

Οι πολίτες θα πρέπει να προσέρχονται στο χώρο εξέτασης ΜΟΝΟ με το όχημά τους (αυτοκίνητο, μηχανάκι), φορώντας τη μάσκα τους, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Μέσα στο αυτοκίνητο μπορούν να επιβαίνουν μέχρι 2 άτομα πλέον του οδηγού, εκτός αν πρόκειται για μέλη της ίδιας οικογένειας.

Οι προσερχόμενοι θα πρέπει να έχουν στείλει μήνυμα για μετακίνηση 1 στο 13033, να γνωρίζουν το ΑΜΚΑ τους, τον αριθμό ταυτότητας και τον αριθμό του τηλεφώνου στο οποίο θα αποσταλεί το αποτέλεσμα του rapid test.
Read More »
Σε εξέλιξη τα rapid tests στη Παραμυθιά Σε εξέλιξη τα rapid tests στη Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021 Rating: 5

Καμπάνα σε καφενείο της Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021
Καμπάνα σε καφενείο της ΘεσπρωτίαςΔύο καφενεία, σε δύο διαφορετικές περιοχές της Ηπείρου «τσίμπησε» η αστυνομία το τελευταίο 24ωρο να έχουν παραβιάσει τα υγειονομικά μέτρα.

Η μία περίπτωση αφορά σε καφενείο στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας, στο οποίο βεβαιώθηκε παράβαση για μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας. Το πρόστιμο που επιβλήθηκε ανέρχεται στις τρεις χιλιάδες ευρώ.

Η δεύτερη αφορά σε καφενείο στη Χρυσοβίτσα Ιωαννίνων. Μετά τον έλεγχο της αστυνομίας βεβαιώθηκε πρόστιμο τριών χιλιάδων ευρώ ενώ τέθηκε σε 15ήμερη αναστολη λειτουργίας.

Πρόστιμα των 300 ευρώ βεβαιώθηκαν σε τρεις πελάτες που βρέθηκαν στο καφενείο την ώρα του ελέγχου.
Read More »
Καμπάνα σε καφενείο της Θεσπρωτίας Καμπάνα σε καφενείο της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021 Rating: 5

Ερυθρός Σταυρός Ηγουμενίτσας - Δίνει δυναμικά το παρών για ακόμη μία φορά (+ΒΙΝΤΕΟ)

Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021
Ερυθρός Σταυρός Ηγουμενίτσας - Δίνει δυναμικά το παρών για ακόμη μία φορά (+ΒΙΝΤΕΟ)Ο Τομέας Υγείας του #ΕλληνικούΕρυθρούΣταυρού, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας, δίνει δυναμικά το παρών για ακόμη μία φορά, με μία σειρά από δράσεις που στοχεύουν στη πρόληψη, τη προαγωγή και την αποκατάσταση της Υγείας εκείνων που το έχουν πραγματικά ανάγκη.


Read More »
Ερυθρός Σταυρός Ηγουμενίτσας - Δίνει δυναμικά το παρών για ακόμη μία φορά (+ΒΙΝΤΕΟ) Ερυθρός Σταυρός Ηγουμενίτσας - Δίνει δυναμικά το παρών για ακόμη μία φορά (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021 Rating: 5

Σελίδες