Πότε το παιδί χρειάζεται εργοθεραπεία: 10 σημάδια μέσα στην τάξη!

Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024
Πότε το παιδί χρειάζεται εργοθεραπεία: 10 σημάδια μέσα στην τάξη!

Γράφει η Ζολώτα Στεφανία, εργοθεραπεύτρια Κιβωτού Εξέλιξης

Συχνά οι γονείς και οι δάσκαλοι καθυστερούν να παρατηρήσουν δυσκολίες που σχετίζονται με τις κινητικές δεξιότητες ενός παιδιού σε αντίθεση με τις δεξιότητες του λόγου που είναι πάντα πιο εύκολα παρατηρήσιμες. Στην πραγματικότητα, η εικόνα του παιδιού μέσα στην τάξη του νηπιαγωγείου (προ-νηπίου) μπορεί να μας δώσει πολλά στοιχεία για την κινητική του εξέλιξη. Η παρατήρηση του παιδαγωγού αλλά και του γονιού κατά τη διάρκεια σχολικών δραστηριοτήτων και παιχνιδιού, μπορεί να βοηθήσει κατά πολύ στην έγκαιρη παρέμβαση δυσκολιών λεπτής και αδρής κινητικότητας, προσοχής και συγκέντρωσης που είναι και οι κύριοι λόγοι επανάληψης του νηπιαγωγείου σε περιπτώσεις παιδιών τυπικής κατά τα άλλα ανάπτυξης.
Διαβάστε 10 σημάδια που μας δείχνουν πως το παιδί χρειάζεται να αξιολογηθεί άμεσα από κάποιον εξειδικευμένο εργοθεραπευτή.
1. Έχει κακή στάση σώματος είτε στην καρέκλα είτε όταν κάθεται σε μη στηριζόμενη θέση όπως π.χ. οκλαδόν, σε κύκλο κλπ. Το παιδί που δυσκολεύεται να στηριχτεί, μπορεί να το δείτε συχνά να ξαπλώνει μπρούμυτα ή να κυλάει ανάμεσα στα άλλα παιδιά του κύκλου.
2. Συχνά πέφτει και χτυπάει επάνω σε αντικείμενα και ανθρώπους κατά λάθος.
3. Παρουσιάζει άγνοια κινδύνου και βρίσκεται συχνά σε καταστάσεις επικίνδυνες.
4. Στέκεται συχνά παρατηρητής σε παιχνίδια στην παιδική χαρά χωρίς να εμπλέκεται σε αυτά.
5. Δυσκολεύεται να σταθεί και να ακολουθήσει τη σειρά ή τον κύκλο ειδικά κατά τη βάδιση/τρέξιμο.
6. Επιλέγει σχεδόν πάντα το ίδιο κινητικό παιχνίδι και αποφεύγει να εμπλακεί σε άλλα που δεν γνωρίζει και μπορεί να χρειάζονται επιδέξιους κινητικούς χειρισμούς.
7. Αποφεύγει τις δραστηριότητες που απαιτούν δεξιότητες λεπτής κινητικότητας όπως το γράψιμο/ζωγραφική και το ψαλίδι.
8. Δυσκολεύεται στην κατασκευή πάζλ ή σε άλλου τύπου κατασκευές όπως με τουβλάκια, κατασκευή εργαλείων κλπ.
9. Δυσκολεύεται σε καθημερινές δεξιότητες αυτό-εξυπηρέτησης όπως το ντύσιμο, να βάλει τα παπούτσια του, να βουρτσίσει δόντια κλπ.
10. Παρουσιάζει γενικά μεγαλύτερη δυσκολία από τους συμμαθητές του στο να προσέχει και να συγκεντρώνεται σε δραστηριότητες μέσα στην τάξη.
Read More »
Πότε το παιδί χρειάζεται εργοθεραπεία: 10 σημάδια μέσα στην τάξη! Πότε το παιδί χρειάζεται εργοθεραπεία: 10 σημάδια μέσα στην τάξη! Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024 Rating: 5

Η ανάδειξη του Σουλίου «σκοντάφτει» και στο ιδιοκτησιακό | Γράφει ο Λάμπρος Τόκας

Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024
Η ανάδειξη του Σουλίου «σκοντάφτει» και στο ιδιοκτησιακό | Γράφει ο Λάμπρος ΤόκαςΟι «ασκήσεις επί χάρτου», για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου συνεχίζονται, χωρίς όμως να υπάρχουν, μέχρι στιγμής, ορατά αποτελέσματα. Αν και έχει γίνει αξιόλογη δουλειά σε επίπεδο μελετών και συσκέψεων, δεν βλέπουμε συγκεκριμένα έργα, στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου το οποίο, παράλληλα με την ανάδειξη της ιστορικής περιοχής, θα συνέβαλε και στη συγκράτηση των κατοίκων στα Σουλιωτοχώρια.

Οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας (υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Ηπείρου κλπ), αποδίδουν την καθυστέρηση υλοποίησης των έργων που έχουν εξαγγελθεί από τους ίδιους, αποκλειστικά στο ισχύον ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά και τη νομοθεσία για τα βοσκοτόπια. Στο γεγονός, δηλαδή, ότι όλα τα κτήρια ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο και μεγάλη έκταση στην ιστορική περιοχή του Σουλίου, χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος. Έτσι, τα όποια έργα γίνονται, είναι αποσπασματικά και- το σημαντικότερο- δεν συμβάλλουν στη συγκράτηση των μόνιμων κατοίκων της περιοχής. Η εγκατάλειψη του ιστορικού χώρου του Σουλίου και της ευρύτερης περιοχής, αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, που μας πληροφορούν ότι από το 2011 ως το 2021 ο πληθυσμός στην περιοχή του Δήμου Σουλίου μειώθηκε κατά 12,9%, έναντι μείωσης 5% στο σύνολο της Περιφέρειας Ηπείρου και 3,5% στο σύνολο της χώρας.

Θυμίζουμε ότι στις 27 Νοέμβρη 2023, πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα Ημερίδα Διαβούλευσης της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) για την Περίοδο 2021-2027με τίτλο: «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στην Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο». Στην Ημερίδα αυτή, συζητήθηκαν και κάποια από τα σχέδια των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας (κυβέρνησης, Περιφέρειας κλπ) για την ανάδειξη και ανάπτυξη της ιστορικής περιοχής του Σουλίου και του μυθικού Αχέροντα. Όσοι είχαν την ευκαιρία να παρακολούθησαν την Ημερίδα Διαβούλευσης που οργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου, πήραν μια γεύση για τα σχέδια των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας σχετικά με την ανάδειξης της ιστορικής περιοχής του Σουλίου που περιλαμβάνει και το επονομαζόμενο «Τετραχώρι» με τους 4 οικισμούς (Σούλι, Κιάφα, Αβαρίκος, Σαμονίβα) που συγκροτούν το Σούλι. Μέρος αυτών των σχεδίων, περιλαμβάνονται και στις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη.

Οι παρεμβάσεις για την ανάδειξη του Σουλίου

Από τις τριάντα εννέα (39) δράσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση στις 4 περιοχές (Βόρεια Πίνδο, Νότια Πίνδο, Αρχαία Θέατρα και Σούλι- Αχέροντα), για την ιστορική περιοχή του Σουλίου και του Αχέροντα έχουν επιλεγεί 9 δράσεις (2 για το Σούλι και 7 για τον Αχέροντα) με συνολικό προϋπολογισμό έργων 8 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα τα έργα, που προβλέπονται να γίνουν στην ιστορική του Σουλίου (ύψους 6 εκατ. ευρώ) με χρηματοδότηση από «Πρόγραμμα Ήπειρος 2021- 2027» είναι τα εξής (στην παρένθεση ο προϋπολογισμός του έργου για κάθε δράση):Αποκατάσταση ιστορικού πυρήνα Σουλίου — Ανάπλαση περιοχής, (2.000.000 ευρώ)
Αποκατάσταση ιστορικού πυρήνα Σουλίου: Ανάπλαση κτηρίων, (4.000.000 ευρώ)
Η αποκατάσταση του Κάστρου της Κιάφας (έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης), συνολικού προϋπολογισμού 1.523.000 ευρώ.

Οι υπόλοιπες 7 δράσεις, αφορούν στην περιοχή του μυθικού Αχέροντα, με έργα συνολικού προϋπολογισμού 2.730 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα εξής έργα: Διαμόρφωση παραλίας Αμμουδιάς, κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων, αναδιαμόρφωση και εκσυγχρονισμός των ιππικών εγκαταστάσεων στον Βουβοπόταμο, ενίσχυση δραστηριοτήτων σε υδάτινους πόρους, ανάδειξη αναρριχητικών πεδίων, διαμόρφωση και διασφάλιση αειφόρου λειτουργίας του «οικοπέδου 21» και η ανάδειξη ορεινών διαδρομών για ποδηλασία.

Τι λένε οι αρμόδιοι;

Με δημόσιες δηλώσεις της, η υπουργός Πολιτισμού, απέδωσε τις δυσκολίες υλοποίησης των σχεδίων για την ανάδειξη του Σουλίου στο «ιδιοκτησιακό». Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ τον Οκτώβρη του 2023 η Λίνα Μενδώνη, σημείωνε: «Το ζήτημα με το Σούλι είναι να ξεκαθαρίσουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς και κυρίως να δώσουμε τη δυνατότητα παραχώρησης για αρκετά χρόνια σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να αποκαταστήσουν τα κτίσματα τα οποία ανήκουν μεν στο Δημόσιο» για να καταλήξει με τη διαπίστωση: «Αν δεν γίνει αυτό, το Σούλι δεν θα έχει μέλλον». Ένα μήνα αργότερο, το Νοέμβρη του 2023, η κ. Μενδώνη, διαβεβαίωνε δημόσια με δηλώσεις της, πως «το ιδιοκτησιακό του Σουλίου θα λυθεί μέχρι το τέλος του 2023» και ότι «η εφαρμογή του σωστού και ολοκληρωμένου προγράμματος ανάπτυξης του Σουλίου, λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τα αρχαιολογικά και ιστορικά σημεία ενδιαφέροντος αλλά επιδιώκει να παντρέψει το δημόσιο συμφέρον με την ιδιωτική χρήση». Αν και δεν εξήγησε πως εννοεί το «πάντρεμα» των συμφερόντων του δημοσίου με την ιδιωτική χρήση, φαίνεται πως οι κυβερνώντες ετοιμάζονται να αναθέσουν την ανάδειξη της ιστορικής περιοχής του Σουλίου στις κερδοσκοπικές μπίζνες που θα κάνουν διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Αισιόδοξος, για την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Σουλίου, εμφανίστηκε στις 27 Νοέμβρη 2023 και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου. Μιλώντας στην Ημερίδα της ΟΧΕ για τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται στην περιοχή του Σουλίου, ο Αλέξανδρος Καχριμάνης δήλωσε: «Πρέπει να επέμβουμε και να λύσουμε το ιδιοκτησιακό για να μπορούν να γίνουν αναστηλώσεις. Και επίσης, να μπορούν αυτοί οι χώροι μέσα από προδιαγραφές να γίνονται τουριστικές μονάδες και μονάδες μεταποίησης του πρωτογενή τομέα. Έγινε σύσκεψη στην Αθήνα και βρέθηκε πως θα γίνει ειδικός νόμος, που θα αναφέρεται σε χρήσεις επιφάνειας. Εμείς θα κάνουμε δουλειές εκεί που θα μας προτείνει η έρευνα, που θα δίνει τη δυνατότητα “να ξαναγίνεται το Σούλι”. Το Κάστρο της Κιάφας πήρε το δρόμο του και εντός των ημερών δημοπρατείται, με μελέτη που εκπονήσαμε εμείς. Και έτσι η δουλειά που έγινε στο Σούλι είχε απτά αποτελέσματα».

Αν και την άλλη εβδομάδα μας καλημερίζει ο Μάρτης του 2024, νομοθετική παρέμβαση για τη λύση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο Σούλι ΔΕΝ έχουμε δει. Με νεότερη δήλωσή της, η υπουργός Πολιτισμού προσδιόρισε το χρόνο νομοθετικής ρύθμισης για το 2024, λέγοντας: «Πρόκειται για ένα ζήτημα που το επεξεργάζονται νομικοί μαζί με χωροτάκτες και μηχανικούς» και πρόσθεσε: «Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους θα πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για να προχωρήσουμε στη νομοθετική ρύθμιση».

Μακάρι οι αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι «σωστές», δηλαδή να προβλέπουν την ορθολογική ανάπτυξη της περιοχής και να στηρίζουν τα συμφέροντα των κατοίκων των Σουλιωτοχωρίων, έστω και αν χρειαστεί να υπάρξει νέα αναβολή.
Read More »
Η ανάδειξη του Σουλίου «σκοντάφτει» και στο ιδιοκτησιακό | Γράφει ο Λάμπρος Τόκας Η ανάδειξη του Σουλίου «σκοντάφτει» και στο ιδιοκτησιακό | Γράφει ο Λάμπρος Τόκας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024 Rating: 5

Με επιτυχίες στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά ο Ναυταθλητικός Όμιλος Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024

Με επιτυχίες στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά ο Ναυταθλητικός Όμιλος Ηγουμενίτσας


Στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά βρέθηκε η ομάδα του ΔΝΟΗ για τον 1ο αγώνα αξιολόγησης του 2024 στα πλαίσια της διαδικασίας στελέχωσης των Εθνικών ομάδων το Σαβ/κο 24-25 Φεβρουαρίου,όπου εκτός των ελληνικών σωματείων, συμμετείχαν πληρώματα από Σερβία, Σουηδία, Τουρκία, Λιθουανία, Μολδαβία και Ουζμπεκιστάν.

Ο ΔΝΟΗ συμμετείχε με 5 αθλητές-τριες όπου με την εξαιρετική τους παρουσία κατέλαβαν τις εξής θέσεις:
Ντάνη Εριλία 4η θέση στον τελικό Α του 1Χ Νεανίδων, θέση που της έδωσε την δυνατότητα να προχωρήσει στην δοκιμασία πληρωμάτων και με αθλήτριες απο όλη την Ελλάδα 

Βρακάς Σταύρος 5η θέση στον τελικό D του 1Χ Εφήβων

Γόγολος Γεράσιμος 1η θέση στον τελικό B του 1Χ Παίδων

Παππά Κατερίνα 3η θέση στον τελικό Β του 1Χ Κορασίδων

Δήμου Άγγελος 4η θέση στον τελικό Β του 1Χ Παίδων

Την αποστολή συνόδευσε ο προπονητής του ομίλου Κιτσάτης Κω/νος και ο Έφορος Κωπηλασίας Ντάνης Γιώργος.

Θερμά Συγχαρητήρια σε όλους !!!!


Read More »
Με επιτυχίες στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά ο Ναυταθλητικός Όμιλος Ηγουμενίτσας Με επιτυχίες στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά ο Ναυταθλητικός Όμιλος Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024 Rating: 5

Στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας ο Περιφερειάρχης Αυλώνα

Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024
Στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας ο Περιφερειάρχης Αυλώνα


Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Αυλώνας, κ. Flamur Mamaj την Δευτέρα 27/02/2024 είχε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Παναγιώτης Νταής. 
Στη συνάντηση εργασίας παρευρέθησαν από την Αλβανική πλευρά οι Αντιπεριφερειάρχες Αγίων Σαράντα κ. Χρήστος Κίτσος και Δέλβινου κ. Agron Kohila, ενώ από την Ελληνική πλευρά παρόντες ήταν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού, Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Δημοτικής Περιουσίας και Διοικητικής Οργάνωσης κ. Αλέξανδρος Πάσχος, ο Ανττιδήμαρχος Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Επενδύσεων κ. Ηλίας Παππάς και ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ηγουμενίτσας Πλοίαρχος κ. Κωνσταντίνος Κορίζης.
Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα με θέματα όπως η Τουριστική Ανάπτυξη, η Κρουαζιέρα, οι σχέσεις μεταξύ των επιχειρήσεων, τα διάφορα ζητήματα ασφαλείας και οι συνεργασίες σε αυτά και οι κοινές αγωνίες και προβλήματα των δήμων των παραλίων για μεγάλα οδικά έργα και συνεργασίες.
Ακόμη, συμφωνήθηκε η επανάληψη αντίστοιχων συναντήσεων στο μέλλον.
Read More »
Στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας ο Περιφερειάρχης Αυλώνα Στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας ο Περιφερειάρχης Αυλώνα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024 Rating: 5

Με λαμπρές εκδηλώσεις η Ολυμπιακή Φλόγα σε Γιάννενα και Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024
Με λαμπρές εκδηλώσεις η Ολυμπιακή Φλόγα σε Γιάννενα και Ηγουμενίτσα


Μέρος της μεγάλης Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας θα αποτελέσουν τα Ιωάννινα αλλά και η Ηγουμενίτσα. Οι δύο πόλεις της Ηπείρου θα υποδεχθούν την Ολυμπιακή Φλόγα κατά το ταξίδι που θα κάνει στην Ελλάδα πριν καταλήξει στο Παρίσι.

Οι προετοιμασίες και στις δύο πόλεις έχουν ήδη ξεκινήσει καθώς πέρα από την λαμπαδηδρομία θα υπάρξει και σειρά εκδηλώσεων.

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα φτάσει στα Γιάννενα από τη Βεργίνα την Τρίτη 23 Απριλίου. Προβλέπεται διανυκτέρευση στην πόλη ώστε την Τετάρτη 24 του μήνα να συνεχιστεί η λαμπαδηδρομία με προορισμό την Ηγουμενίτσα και εν συνεχεία την Κέρκυρα.

Όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής μετά από συζητήσεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραμείνει κάποιες ώρες στην πόλη ώστε στο διάστημα αυτό να διοργανωθούν εκδηλώσεις από το Δήμο και φορείς της περιοχής.

Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας τυγχάνει μεγάλης προβολής –από ορισμένα δίκτυα καλύπτεται και ζωντανά- και αποτελεί μία καλή αφορμή και για προβολή της περιοχής.

Όπως ήδη είναι γνωστό πρώτος Λαμπαδηδρόμος θα είναι ο χρυσός Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας Στέφανος Ντούσκος, ενώ την Φλόγα θα μεταφέρει τελευταία στο Παναθηναϊκό Στάδιο, η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών με αρχηγό τον ασημένιο ολυμπιονίκη του Τόκιο 2020, Γιάννη Φουντούλη, ο οποίος θα την παραδώσει στον Πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο για να την μεταλαμπαδεύσει στην Οργανωτική Επιτροπή «Παρίσι 2024».

Η Αφή της Φλόγας θα γίνει στις 16 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία και θα ξεκινήσει ένα ταξίδι έντεκα ημερών. Περίπου 600 λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, διανύοντας πάνω από 5000 χιλιόμετρα σε 41 Δήμους και καταλήγοντας στις 26 Απριλίου 2024, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, εκεί όπου αναβίωσαν οι σύγχρονοι Αγώνες.

 πηγή epiruspost.gr
Read More »
Με λαμπρές εκδηλώσεις η Ολυμπιακή Φλόγα σε Γιάννενα και Ηγουμενίτσα Με λαμπρές εκδηλώσεις η Ολυμπιακή Φλόγα σε Γιάννενα και Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024 Rating: 5

Καταθέσεις: 5 δισ ευρώ ξόδεψαν από τα έτοιμα οι Έλληνες τον Ιανουάριο

Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024
Καταθέσεις: 5 δισ ευρώ ξόδεψαν από τα έτοιμα οι Έλληνες τον Ιανουάριο


Σημαντική μείωση κατά 5,2 δισ. ευρώ εμφάνισαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Ιανουάριο, όπως και οι χορηγήσεις δανείων, καθώς ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε στο 3,0% και η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 2,734 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά τις καταθέσεις, τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν ότι οι καταθέσεις των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 3,1 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα κατά 2,07 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι καταθέσεις των επιχειρήσεων τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριο) είχαν αυξηθεί κατά 3,2 δισ. ευρώ, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των Mη Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 3.382 δισ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 2,650 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 214 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 642 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Οι καταθέσεις από νοικοκυριά τον Δεκέμβριο είχαν καταγράψει αύξηση κατά 3,083 δισ. ευρώ, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε στο 3,1% από 3,5% τον προηγούμενο μήνα.

Αντιθέτως, αύξηση κατά 1,536 δισ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιανουάριο του 2024, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι μείωσης κατά 1.060 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε στο 2,9% από -14,6% τον προηγούμενο μήνα.

Τα υψηλά επιτόκια μείωσαν και τα νέα δάνεια

Στο σκέλος των δανείων, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιανουάριο του 2024, ήταν αρνητική κατά 2,506 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 3,801 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε στο 6,0% από 6,9% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) μειώθηκε στο 5,0% από 5,8% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 2,008 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 2,860 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε σε 14,3% από 15,9% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 498 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 940 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 79 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 94 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -1,1% από -1,3% τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, αρνητική κατά 150 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, τον Ιανουάριο του 2024, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 2 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -1,9% από -2,0% τον προηγούμενο μήνα.
Read More »
Καταθέσεις: 5 δισ ευρώ ξόδεψαν από τα έτοιμα οι Έλληνες τον Ιανουάριο Καταθέσεις: 5 δισ ευρώ ξόδεψαν από τα έτοιμα οι Έλληνες τον Ιανουάριο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024 Rating: 5

Η πρώτη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου με θέμα την Λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής

Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024
 Η πρώτη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου με θέμα την Λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής


Αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σουλίου με θέμα την λογοδοσία δημοτικής αρχής.

Δημοτικοί Σύμβουλοι, πρόεδροι των συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων και πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων, καταθέσαν εγγράφως τις ερωτήσεις που θα τεθούν και οι απαντήσεις θα δοθούν από τις 7 το απόγευμα που θα ξεκινήσει η ειδική συνεδρίαση

Read More »
Η πρώτη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου με θέμα την Λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής  Η πρώτη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου με θέμα την Λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024 Rating: 5

Ξεκινάει το κυνήγι του χαμένου θησαυρού στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024
Ξεκινάει το κυνήγι του χαμένου θησαυρού στην Ηγουμενίτσα


Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας σας προσκαλεί στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού ενηλίκων που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 09 Μαρτίου και ώρα 19:00 στην πλατεία Δημαρχείου, με έπαθλο 250€ για τον πρώτο νικητή, και από 1 φιάλη αλκοολούχο ποτό για τον 2ο και τον 3ο νικητή.
Προϋποθέσεις συμμετοχής στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού είναι η δημιουργία μασκαρεμένης ομάδας 4-10 ατόμων, με ονομασία θέματος ομάδας, και ηλικίας 18-100 ετών.
Τα αιτήματα συμμετοχής και πληροφορίες στην Κα Πόπη Μπάρμπα στο τηλέφωνο 6982347635.

Ο Αντιδήμαρχος ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ 
 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,  ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Δημήτρης Δημάκος
Read More »
Ξεκινάει το κυνήγι του χαμένου θησαυρού στην Ηγουμενίτσα Ξεκινάει το κυνήγι του χαμένου θησαυρού στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024 Rating: 5

«Ημέρα Γυναικείου Προσυμπτωματικού Ελέγχου» από το ΚΕΠ υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας και το Κ.Υ. Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024
«Ημέρα Γυναικείου Προσυμπτωματικού Ελέγχου» από το ΚΕΠ υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας και το Κ.Υ. Ηγουμενίτσας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Κ.Υ. Ηγουμενίτσας διοργανώνουν «Ημέρα Γυναικείου Προσυμπτωματικού Ελέγχου» με σκοπό την ευαισθητοποίηση του γυναικείου πληθυσμού σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας αλλά και την ισότιμη πρόσβαση όλων των γυναικών του Δήμου μας στον προληπτικό έλεγχο.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024, από τις 09:00-14:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΠΑΝΘΕΟΝ» στην Ηγουμενίτσα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν:

1. Δωρεάν λήψη τεστ Παπανικολάου, όπου μπορούν να συμμετέχουν γυναίκες 21-67 ετών υπό τις εξής προϋποθέσεις:
– να έχουν ξεκινήσει σεξουαλικές επαφές
– να βρίσκονται στην 12η-18η ημέρα του κύκλου, ασυμπτωματικές
– να έχει περάσει ένας χρόνος από το τελευταίο τεστ

2. Συνταγογράφηση προληπτικών εξετάσεων (Τεστ Παπανικολάου, Μαστογραφία, Εξέταση για οστεοπόρωση)

3. Συμβουλευτική προληπτικών εξετάσεων

Η διενέργεια Τεστ Παπανικολάου θα πραγματοποιείται μόνο με ραντεβού στο τηλέφωνο του ΚΕΠ Υγείας, 2665361118 και απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή είναι η ύπαρξη ΑΜΚΑ.
Πληροφορίες: 2665361118 (ΚΕΠ Υγείας), 2665029142 (Κέντρο Υγείας)

Η οργανωτική ομάδα:
Νικολέτα Λάμπρου, Νοσηλεύτρια , Υπεύθυνη του ΚΕΠ Υγείας Ηγουμενίτσας
Πηνελόπη Τσάγκα, Μαία , Κ.Υ. Ηγουμενίτσας
Δημήτριος Γκόλιας, Χειρ/γος Μαιευτήρας Γυναικολόγος, ΚΥ Ηγουμενίτσας-ΓΝ Φιλιατών, Επιστημονικά Υπεύθυνος της ΔράσηςRead More »
«Ημέρα Γυναικείου Προσυμπτωματικού Ελέγχου» από το ΚΕΠ υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας και το Κ.Υ. Ηγουμενίτσας «Ημέρα Γυναικείου Προσυμπτωματικού Ελέγχου» από το ΚΕΠ υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας και το Κ.Υ. Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024 Rating: 5

6η Πρόσκληση σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών

Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024
6η Πρόσκληση σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών 

Καλείστε σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών δια ζώσης που θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου (οδός Ελευθερίου Βενιζέλου αρ.8), στις 4 Μαρτίου 2024,ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:30 ΄,σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του ν.3852/2010, όπως έχει αντικατασταθεί τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα, για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέμα:

1. Έγκριση Προϋπολογισμού Εσόδων – Εξόδων Οικονομικού Έτους 2024 .
Εισηγητές: Αντιδήμαρχος κα Σπανοπούλου – Σάρρα Ηλιάνα


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΣΤΑΜΑΤΗ

Read More »
6η Πρόσκληση σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών 6η Πρόσκληση σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024 Rating: 5

Συνελήφθη ημεδαπός για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024
Συνελήφθη ημεδαπός για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών


Συνελήφθη χθες (26-02-2024) το πρωί σε περιοχή της Άρτας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο σε Δ.Χ. λεωφορείο που οδηγούσε ο κατηγορούμενος και εκτελούσε διεθνές δρομολόγιο, βρέθηκαν στις αποσκευές του και κατασχέθηκαν -350- ναρκωτικά χάπια.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.
Read More »
Συνελήφθη ημεδαπός για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών Συνελήφθη ημεδαπός για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024 Rating: 5

Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) χορηγός στο Συνέδριο Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας «Γαλάζιοι Ορίζοντες»

Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024
Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) χορηγός στο Συνέδριο Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας «Γαλάζιοι Ορίζοντες»


Η υδατοκαλλιέργεια πρωταγωνιστεί:
· στην ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής
· στη συμβολή στο ΑΕΠ και τις εξαγωγές
· στην πρόοδο της τοπικής κοινωνίας
· στην προστασία του περιβάλλοντος

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αντιληφθήκαμε ότι η επάρκεια τροφίμων δεν είναι αυτονόητη και δεδομένη και, το πόσο σημαντικό είναι μια σοβαρή οικονομία να στηρίζεται ισχυρά στην πρωτογενή παραγωγή.» Έτσι ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο Απόστολος Τουραλιάς, Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΟΠΥ που ήταν χορηγός στο Συνέδριο Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας «Γαλάζιοι Ορίζοντες», διοργάνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Ελευσίνα, Σάββατο 24 και Κυριακή 15 Φεβρουαρίου. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι προοπτικές και τα θέματα που αντιμετωπίζουν ο χώρος της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών.
 
Στο ερώτημα αν η υδατοκαλλιέργεια είναι ένα αειφόρο σύστημα τροφίμων, «…το κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα απαντά με σαφήνεια ότι σαφώς και είναι εφόσον η υδατοκαλλιέργεια παράγει ποιοτικό τρόφιμο σε προσιτή τιμή όλο το χρόνο, προσφέρει θέσεις εργασίας στην περιφέρεια , εξάγει τεχνογνωσία και συμμετέχει ουσιαστικά στο εξαγωγικό ισοζύγιο της χώρας αφού το 80% της παραγωγής εξάγεται με τον ετήσιο τζίρο να ξεπερνά τα € 600.00εκ … », συνέχισε στην τοποθέτηση του καταλήγοντας ότι η υδατοκαλλιέργεια, μεταξύ άλλων, δρα θετικά στην προστασία της θάλασσας από την υπεραλίευση και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα όπως επίσης έχει το χαμηλότερο αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα από τις λοιπές ζωικές παραγωγές .
 

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, ανέφερε ότι σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, μεταξύ άλλων συμπεραίνεται ότι πάρα τον τριπλασιασμό των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων ο κλάδος της υδατοκαλλιέργειας παραμένει στάσιμος εδώ και 10 χρόνια εξαιτίας της πολύπλοκης αδειοδότησης και του ελλιπούς χωροταξικού σχεδιασμού. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική υδατοκαλλιέργειας πρακτικά δεν έχει επιτύχει τους στόχους της και ότι η Ελλάδα δυσκολεύεται να ακολουθήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης τρίτων χωρών όπως η Νορβηγία και η Τουρκία. Απαιτείται εγρήγορση από πολιτική ηγεσία, υπηρεσίες και κλάδο, ώστε « … να επιτευχθούν οι στόχοι του Πολυετούς Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού 2021 – 2030 στον οποίο προβλέπεται ανάπτυξη 20-25,0000 τόνων αλλά χωρίς την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού ο στόχος έχει ήδη χαθεί.»

Η ΕΛΟΠΥ εκπροσωπήθηκε αποτελεσματικά στο Συνέδριο. Μαζί με τον Απόστολο Τουραλιά, τοποθετήθηκαν τα Μέλη του ΔΣ της ΕΛΟΠΥ Lara Barazi-Γερουλάνου, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP) και Κωνσταντίνος Μπόκας, Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης, σε διάφορες θεματικές ενότητες, στους συνέδρους απευθύνθηκαν τα στελέχη της ΕΛΟΠΥ Ισμήνη Μπογδάνου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων και Κατερίνα Λύτρα, Επιστημονική Διευθύντρια.Read More »
Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) χορηγός στο Συνέδριο Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας «Γαλάζιοι Ορίζοντες» Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) χορηγός στο Συνέδριο Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας «Γαλάζιοι Ορίζοντες» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024 Rating: 5

Ο Δήμαρχος Φιλιατών για την 111η επέτειο της Απελευθέρωσης των Φιλιατών

Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024
Ο Δήμαρχος Φιλιατών για την 111η επέτειο της Απελευθέρωσης των Φιλιατών

Ο ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ 
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
(Επιχρωματισμός φωτογραφίας: Χρήστος Καπλάνης)

Σήμερα η πόλη των Φιλιατών γιορτάζει τα 111 χρόνια απελευθέρωσής της από τον δυσβάσταχτο οθωμανικό ζυγό. Η 26η Φεβρουαρίου 1913 είναι μια ημέρα σταθμός στην μακραίωνη ιστορία του πολύπαθου τόπου μας. Είναι η ημέρα που οι αιματηροί αγώνες των προγόνων μας για την Ελευθερία δικαιώθηκαν και ενσωματωθήκαμε στο σύγχρονο Ελληνικό κράτος!

Τιμούμε σήμερα την ανδρεία και την αυτοθυσία των προγόνων μας, υποκλινόμαστε με σεβασμό και απόλυτη ευγνωμοσύνη απέναντι στη μνήμη εκείνων των ταπεινών Ηρώων, που μας κληροδότησαν την Ελευθερία και την Εθνική αξιοπρέπεια. Ο ακριτικός μας τόπος ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ελληνικής ιστορίας, γι αυτό οφείλουμε να διαφυλάξουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη, αντλώντας έμπνευση και αισιοδοξία για το μέλλον.

Υπερήφανοι κληρονόμοι παναθρώπινων αξιών, όπως η Ελευθερία και η Δημοκρατία, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα για τον τόπο μας και την ευημερία του, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής με το ίδιο υψηλό εθνικό φρόνημα των προγόνων μας.

Χρόνια πολλά, ελεύθερα και ειρηνικά στον τόπο μας και τους ακρίτες του!
Χρόνια πολλά Φιλιάτες!

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΖΙΓΚΟΣ
Read More »
Ο Δήμαρχος Φιλιατών για την 111η επέτειο της Απελευθέρωσης των Φιλιατών Ο Δήμαρχος Φιλιατών για την 111η επέτειο της Απελευθέρωσης των Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024 Rating: 5

Ταυτοποιήθηκε αλλοδαπή για υπόθεση τηλεφωνικής απάτης σε βάρος ηλικιωμένης

Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024
Ταυτοποιήθηκε αλλοδαπή για υπόθεση τηλεφωνικής απάτης σε βάρος ηλικιωμένης 


Συνεργός της, παριστάνοντας τον γιατρό, είχε καλέσει τηλεφωνικά προηγουμένως το θύμα ζητώντας χρήματα για τα έξοδα νοσηλείας της κόρης της λόγω υποτιθέμενου ατυχήματός της

Ταυτοποιήθηκαν, μετά από έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, τα στοιχεία αλλοδαπής, η οποία εμπλέκεται σε υπόθεση τηλεφωνικής απάτης, που έλαβε χώρα την 18-02-2024 στα Ιωάννινα.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, συνεργός της κατηγορούμενης, παριστάνοντας τον γιατρό, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την ηλικιωμένη και αφού την ενημέρωσε ότι η κόρη της είχε δήθεν υποστεί ατύχημα συνεπεία πτώσης από σκάλα, την έπεισε να παραδώσει χρηματικό ποσό 1.950 ευρώ και 50 χρυσές λίρες για τα επικείμενα έξοδα νοσηλείας, τα οποία παρέλαβε η αλλοδαπή από το σπίτι της.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Με αφορμή παρόμοια με το παραπάνω περιστατικά, όπου επιτήδειοι με διάφορα προσχήματα και δικαιολογίες αποσπούν χρηματικά ποσά, με συχνότερα θύματα τους ηλικιωμένους, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου συμβουλεύει τους πολίτες:

· να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε αγνώστους που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να μπουν στο σπίτι σας,

· να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος (βλάβη ηλεκτρικού ρεύματος, ανελκυστήρα κ.λπ.) εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει,

· επισημαίνεται ότι τα νοσοκομεία ή οι δημόσιες υπηρεσίες δεν στέλνουν υπαλλήλους τους σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους για να ζητήσουν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν,

· να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας «πλησιάζουν» ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων,

· να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν σας τηλεφωνούν άγνωστοι και προσπαθούν να σας πείσουν να τους δώσετε χρήματα, με το πρόσχημα ότι συγγενικό σας πρόσωπο έχει προκαλέσει τροχαίο ατύχημα,

· σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα να επιδιώκετε οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται,

· η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι,

· για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.),

· σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα,

· να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα (του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος) και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα και να τους συμβουλεύετε προκειμένου να μην εξαπατηθούν από επιτήδειους,

· προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, εάν έλθουν σε επαφή μαζί σας, καθώς και των οχημάτων με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών,

· να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.),

· να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) στην ενότητα Οδηγός του Πολίτη.

Read More »
Ταυτοποιήθηκε αλλοδαπή για υπόθεση τηλεφωνικής απάτης σε βάρος ηλικιωμένης Ταυτοποιήθηκε αλλοδαπή για υπόθεση τηλεφωνικής απάτης σε βάρος ηλικιωμένης Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024 Rating: 5

Επίσκεψη Περιφερειάρχη Αυλώνα Αλβανίας στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024
Επίσκεψη Περιφερειάρχη Αυλώνα Αλβανίας στην Π.Ε. Θεσπρωτίας


Τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη επισκέφτηκαν την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 , ο Περιφερειάρχης Αυλώνας της Αλβανίας κ. Flamur Mamaj και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγίων Σαράντα κ. Κίτσος Χρήστος . 

 Η επίσκεψη γνωριμίας έγινε σε πολύ φιλική ατμόσφαιρα , συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος , ιδιαίτερα δε οι δυνατότητες συνεργασιών που μπορεί να προκύψουν μέσω Ευρωπαϊκών Διασυνοριακών προγραμμάτων , καθώς επίσης και οι κοινές πολιτιστικές δράσεις .


Συμφωνήθηκε νέα συνάντηση στο προσεχές μέλλον για εξειδίκευση και συντονισμό των ενεργειών στους ανωτέρω τομείς.

Read More »
Επίσκεψη Περιφερειάρχη Αυλώνα Αλβανίας στην Π.Ε. Θεσπρωτίας Επίσκεψη Περιφερειάρχη Αυλώνα Αλβανίας στην Π.Ε. Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024 Rating: 5

Εκπτώσεις: Οι καταναλωτές δεν ψώνισαν όσο ανέμεναν οι έμποροι

Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024
Εκπτώσεις: Οι καταναλωτές δεν ψώνισαν όσο ανέμεναν οι έμποροι

Η αυλαία των φετινών χειμερινών εκπτώσεων πέφτει με το βλέμμα όλων στραμμένο στην ακρίβεια, αφού οι δαπάνες σίτισης και στέγασης απορροφούν άνω του 35% του εισοδήματος του μέσου Έλληνα καταναλωτή.

Το πρώτο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2024 προβλημάτισε με τον επίμονο υψηλό δείκτη τιμών στα τρόφιμα, και οδήγησε την αγοραστική κίνηση των φετινών χειμερινών εκπτώσεων στους υπόλοιπους κλάδους του λιανικού εμπορίου σε περιορισμένη άνοδο του κύκλου εργασιών τους, κοντά στα επίπεδα του πληθωρισμού.

Το «manual των εκπτώσεων» έδειξε άλλη μια φορά πως οι δύο πρώτες εβδομάδες από την έναρξη των εκπτώσεων ήταν πιο έντονες σε αγοραστικό ενδιαφέρον και κίνηση, με πρώτη προτίμηση τα επώνυμα προϊόντα. Αν και τα ποσοστά των εκπτώσεων κυμαίνονταν και φέτος σε υψηλά επίπεδα άνω του 40% και 50% για την πλειονότητα των εμπορευμάτων, εντούτοις πραγματοποιήθηκαν αγορές μικρότερης αξίας σύμφωνα με τον μέσο όρο απόδειξης, καθώς η δυσκολία στα οικονομικά των νοικοκυριών οδήγησε σε περικοπές στα απαραίτητα και σε χαμηλότερης αξίας αγαθά.

Η ένδυση και υπόδηση είχε και πάλι την πρωτιά στη προτίμηση των καταναλωτών, με τα αθλητικά είδη, τα ηλεκτρονικά, τα ηλεκτρικά, τα λευκά είδη, τα έπιπλα και τα είδη οικιακής χρήσης να ακολουθούν. Αρκετός κόσμος πέρασε συνολικά από τα εμπορικά καταστήματα των αγορών, τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα, με μεγαλύτερη επισκεψιμότητα να παρατηρείται στα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας.

Είναι άξιο αναφοράς πως το νέο τοπίο που έχει αρχίζει να διαμορφώνεται στο λιανικό εμπόριο τα τελευταία δύο χρόνια σχετικά με τη καταναλωτική πίστη, δείχνει να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο δανείζονται τα νοικοκυριά για την ικανοποίηση προσωπικών και οικογενειακών τους αναγκών. Το παιχνίδι του ανταγωνισμού μεταφέρεται με γρήγορους ρυθμούς από τα πιστωτικά ιδρύματα στο γήπεδο της πραγματικής αγοράς, δηλαδή στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, που διαθέτουν προϊόντα και υπηρεσίες διαδικτυακά ή μέσω των φυσικών τους καταστημάτων. Στην προκειμένη περίπτωση, η πίστωση παρέχεται τη στιγμή της συναλλαγής, αφού ο καταναλωτής έχει αποφασίσει τι θα ψωνίσει με τη μέθοδο «buy now, pay later».

Στο ηλεκτρονικό ή φυσικό ταμείο του δίνεται η δυνατότητα αντί της εφάπαξ πληρωμής, να εξοφλήσει το ποσό σε έντοκες ή άτοκες δόσεις. Η πίστωση παρέχεται από τράπεζα και εγκρίνεται την ίδια στιγμή για την ολοκλήρωση της πληρωμής στην επιχείρηση. Μετά λοιπόν την «μάχη των εκπτώσεων», τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για τη «μάχη των δόσεων» που αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια και να επεκταθεί σε όλους τους κλάδους της λιανικής.

Η αγορά μιας τηλεόρασης, ενός ενδύματος, ενός αυτοκινήτου, ακόμη και το κόστος της επίσκεψης σε οδοντίατρο ή το σέρβις ενός οχήματος μπορεί πλέον να πραγματοποιηθεί με ευκολίες πληρωμής. Κι αυτό χωρίς να διαθέτει ο καταναλωτής πιστωτική κάρτα ή να πρέπει να πάρει δάνειο, αλλά με τη μορφή «ψηφιακού τεφτεριού».

Στηn περιφέρεια της Αττικής, όπως προκύπτει από έρευνες των εμπορικών συλλόγων, οι πωλήσεις των χειμερινών εκπτώσεων κινήθηκαν ως επί το πλείστον στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Ωστόσο, για το μεγαλύτερο ποσοστό των μικρών εμπορικών καταστημάτων, τα 6 στα 10 κινήθηκαν πτωτικά, με την πλειονότητα να καταγράφει μείωση. Στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά κινήθηκαν 2 στις 10 μικρές επιχειρήσεις, ενώ 2 στις 10 κινήθηκαν ανοδικά.

Οι προσδοκίες της πλειονότητας των επιχειρήσεων για τη συνολική πορεία των φετινών εκπτώσεων, εξαρχής ήταν αυξημένες λόγω των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις από τις αρχές του έτους. Στη πορεία όμως μετατράπηκαν σε συγκρατημένες, αφού δεν κατέγραψαν σημαντική ανοδική πορεία συγκριτικά με τον περυσινό αντίστοιχο τζίρο. Επίσης, για άλλη μια φορά παρατηρείται οι μικροί της αγοράς να μην έχουν τις αναμενόμενες πωλήσεις και να συνεχίζεται η μετατόπιση του τζίρου στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της λιανικής.

Σύμφωνα πάντως με τα τελικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το έτος 2023, ο τζίρος του λιανικού εμπορίου της χώρας ανήλθε πέρυσι στα 68,14 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις, σημειώνοντας αύξηση 7% σε σχέση με το 2022, όπου είχε διαμορφωθεί σε 63,7 δισ. ευρώ. Για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, χωρίς τους κλάδους οχημάτων τροφίμων και καυσίμων, ο κύκλος εργασιών το 2023 ανήλθε σε 24,82 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,6% σε σχέση με το 2022, όπου είχε διαμορφωθεί σε 23,5 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο λοιπόν πως το λιανικό εμπόριο κινήθηκε πέρυσι με μια αύξηση από 5,7% εώς 7%, είναι βέβαιο πως και το φετινό πρώτο δίμηνο θα κλείσει ανοδικά. Ο περυσινός τζίρος των 6 δισ. ευρώ κατά τη χειμερινή εκπτωτική περιόδο φαίνεται να έχει επιτευχθεί και φέτος και μάλιστα λόγω πληθωρισμού να έχει αυξηθεί έστω και οριακά. Η ανακατανομή των οικογενειακών προϋπολογισμών και ο πληθωρισμός είναι γεγονός πως επηρεάσαν αρνητικά τις φετινές χειμερινές εκπτώσεις.

Η αγορά θα συνεχίσει και μετά τον Φεβρουάριο να βρίσκεται αντιμέτωπη με τον περιορισμό του διαθέσιμου προς κατανάλωση εισοδήματος για την πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών, αλλά είναι παρήγορο που ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε έστω και ήπια και κινείται με θετικό πρόσημο.
Read More »
Εκπτώσεις: Οι καταναλωτές δεν ψώνισαν όσο ανέμεναν οι έμποροι Εκπτώσεις: Οι καταναλωτές δεν ψώνισαν όσο ανέμεναν οι έμποροι Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024 Rating: 5

Φορολοταρία: Δείτε αν κερδίσατε 50.000 ευρώ στην 27η κλήρωση

Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024
Φορολοταρία: Δείτε αν κερδίσατε 50.000 ευρώ στην 27η κλήρωση


Ολοκληρώθηκε η κλήρωση Φεβρουαρίου 2024 της φορολοταρίας από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Δείτε τα αποτελέσματα 27ης Δημόσιας Κλήρωσης για συναλλαγές Ιανουαρίου εδώ και τους τυχερούς λαχνούς εδώ.

Στην κλήρωση του Φεβρουαρίου 2024 ισχύουν οι νέες διατάξεις για την φορολοταρία και ως εκ τούτου σε κάθε μηνιαία κλήρωση αναδεικνύονται πεντακόσιοι πενήντα έξι (556) τυχεροί λαχνοί ως εξής:
1 που κερδίζει χρηματικό έπαθλο πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ,
5 που κερδίζουν χρηματικό έπαθλο είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ,
50 που κερδίζουν χρηματικό έπαθλο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ,

Πριν από τη διενέργεια των κληρώσεων αναρτώνται σε εφαρμογή στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (aade.gr) το πλήθος των λαχνών που αντιστοιχούν σε κάθε φορολογούμενο.

Η πρόσβαση επιτυγχάνεται με τους κωδικούς του TaxisNet που διαθέτουν οι χρήστες για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
Read More »
Φορολοταρία: Δείτε αν κερδίσατε 50.000 ευρώ στην 27η κλήρωση Φορολοταρία: Δείτε αν κερδίσατε 50.000 ευρώ στην 27η κλήρωση Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024 Rating: 5

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας για τις εκλογές της ΠΕΔ

Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024
Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας για τις εκλογές της ΠΕΔ

Στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, η παράταξη «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» αναδείχθηκε πρώτη δύναμη. Με ένα σύγχρονο, ανεξάρτητο και καθαρά αυτοδιοικητικό λόγο, κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των εκλεκτόρων – αντιπροσώπων των 18 Δήμων της Ηπείρου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους που μας τίμησαν με την επιλογή τους. Δεσμευόμαστε ότι ως νέα Διοίκηση της Π.Ε.Δ. θα κινηθούμε οργανωμένα, τεκμηριωμένα και σοβαρά, ώστε να προασπίσουμε την αυτοτέλεια της Τ.Α., να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της Ηπείρου και να υποστηρίξουμε ενεργά τους Ο.Τ.Α. και ιδίως τους πλέον μικρούς εξ΄ αυτών.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλα τα μέλη του νέου Δ.Σ. για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου, στηρίζοντας ομόφωνα την εκλογή μου στη θέση του Προέδρου του Δ.Σ., όπως ομόφωνη ήταν και η εκλογή των υπολοίπων μελών του Προεδρείου και της Εκτελεστικής Επιτροπής. Είναι μεγάλη η ευθύνη που αναλαμβάνω και θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να ασκήσω αποτελεσματικά τα καθήκοντά μου, σε κλίμα συνεργασίας με τα αξιόλογα υπηρεσιακά στελέχη της Π.Ε.Δ.

Θέλω όμως να διευκρινίσω ότι η τιμή αυτή αντανακλά ευθέως στο Δήμο Ηγουμενίτσας, καθώς στις συγκεκριμένες διαδικασίες η συμμετοχή και η όποια επιτυχία ή διάκριση δεν είναι κυρίως προσωπική, αλλά αφορά την εκπροσώπηση του φορέα στον οποίο ανήκουμε. Είναι η δεύτερη φορά όπου τη θέση του Προέδρου της Π.Ε.Δ. αναλαμβάνει ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, μετά τη θητεία του κ. Γιάννη Λώλου την πενταετία 2014 – 2019. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τη διαχρονική αξία και το ειδικό βάρος που αποκτά ο Δήμος μας σε περιφερειακό επίπεδο.

Την επόμενη πενταετία η Π.Ε.Δ. θα πορευτεί μέσα σε ένα κλίμα συναίνεσης, με συνεργασία και συνέργειες με την Περιφέρεια και τους φορείς του κράτους, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της Ηπείρου, αλλά και να ανταποκριθούμε στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.

Read More »
Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας για τις εκλογές της ΠΕΔ Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας για τις εκλογές της ΠΕΔ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024 Rating: 5

Στο Μαργαρίτι βρέθηκε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παν. Νταής για αυτοψία των έργων ανάπλασης και ανάδειξης των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς

Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024
Στο Μαργαρίτι βρέθηκε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παν. Νταής για αυτοψία των έργων ανάπλασης και ανάδειξης των μνημείων της πολιτιστικής  κληρονομιάς 

Στο Μαργαρίτι βρέθηκε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Χρήστο Κάτσιο και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Ντίνο Μπόλωση, την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024. 

Αντικείμενο της επίσκεψης ήταν η συζήτηση και η επιτόπου αυτοψία, παρουσία του Δημοτικού Συμβούλου Λευτέρη Κώστα, του Προέδρου του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Μαργαριτίου Φώτη Σούφη και των μελών του Συμβουλίου Νικήτα Λύκα και Κατερίνα Μάτη, των περιοχών του χωριού όπου σχεδιάζεται η υποβολή πρότασης στο Πράσινο Ταμείο για έργα ανάπλασης και ανάδειξης των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενημερώθηκε επίσημα το Συμβούλιο της Κοινότητας για την απόσυρση του ενδιαφέροντος για τη λειτουργία Κέντρου Άνοιας στο κτήριο του νέου Δημαρχείου και ότι για το λόγο αυτό θα ανακληθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατ΄ αρχήν παραχώρησή του για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Πραγματοποιήθηκε επίσης σύσκεψη με τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων Καταβόθρας Θανάση Βαγγελή, Ελευθερίου Δημήτρη Λιοπιάρη, Καρτερίου, Βασίλη Αθανασίου και Μεσοβουνίου Σταύρο Χητάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν οι προτεραιότητες των παρεμβάσεων των υπηρεσιών του Δήμου για το επόμενο χρονικό διάστημα στα προαναφερόμενα χωριά. 

Τέλος, ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος επισκέφθηκαν το Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου, ενώ επίσης συζήτησαν με τους υπαλλήλους του Δήμου στο Μαργαρίτι τα προβλήματα λειτουργίας των υπηρεσιών και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.
Read More »
Στο Μαργαρίτι βρέθηκε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παν. Νταής για αυτοψία των έργων ανάπλασης και ανάδειξης των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς Στο Μαργαρίτι βρέθηκε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παν. Νταής για αυτοψία των έργων ανάπλασης και ανάδειξης των μνημείων της πολιτιστικής  κληρονομιάς Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024 Rating: 5

Επίδομα ανεργίας: Αλλαγές ανακοίνωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου

Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024
Επίδομα ανεργίας: Αλλαγές ανακοίνωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου

Αλλαγές έρχονται στο επίδομα ανεργίας. Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου «ένας εργαζόμενος με καλό μισθό, 20 χρόνια δουλειάς και υψηλές εισφορές υπέρ της ΔΥΠΑ και ένας εργαζόμενος με δύο έτη δουλειάς με τον κατώτατο μισθό, αν βγουν σήμερα στην ανεργία θα πάρουν το ίδιο επίδομα. Όμως, το επίδομα ανεργίας θα πρέπει να είναι αναλογικό των ετών στην εργασία και των εισφορών από τον ασφαλιστικό βίο του δικαιούχου. Αυτό θα αλλάξουμε».

Για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η κυρία Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και στους εργαζόμενους συνταξιούχους και την προσπάθεια να αποκαλυφθούν όσοι δουλεύουν με «μαύρα και αδήλωτα».

«Υπολογίζουμε σε 100.000 τους συνταξιούχους που παράλληλα εργάζονται. Από αυτούς, οι 36.000 δηλώνουν ότι εργάζονται. Από τις 09:00 της Δευτέρας που άνοιξε η πλατφόρμα, με μια εύκολη διαδικασία με 3 σελίδες, συνολικά μέχρι τώρα 5.300 συνταξιούχοι έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία καταγραφής». Η μειωμένη επιβάρυνση τους αφορά πλέον σε φορολόγηση 10% επί του μισθού τους, εξήγησε και σημείωσε πως «αν είσαι πολύτεκνος ή άτομο με αναπηρία, δεν πληρώνεις το 10% του φόρου».

Για τον κατώτατο μισθό

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό και την επικείμενη νέα αύξηση του, η Δόμνα Μιχαηλίδου είπε ότι: «Εμάς μας νοιάζει να μπορέσουμε να αυξήσουμε το εισόδημα του νοικοκυριού. Από το 2019 αυξήσαμε κατά 20% τον κατώτατο μισθό και ορίσαμε τις συνθήκες ώστε να ανέβει ο μέσος μισθός στην αγορά, κάτι που δεν καθορίζεται από την κυβέρνηση. Υπάρχουν πάντα οι περιπτώσεις που μένουν εκτός από τέτοιες ρυθμίσεις. Για κάθε αύξηση μιας μονάδας του κατώτατου μισθού έχουμε μια αύξηση της τάξης του 0.4% στο σύνολο των μισθών στην χώρα μας».

«Μέχρι τις 22 Μαρτίου θα έχει γίνει η εισήγηση μου στο Υπουργικό Συμβούλιο και από 1ης Απριλίου θα ισχύει ο αυξημένος κατώτατος μισθός. Θα ξεκινά από «8» το ύψος του κατώτατου μισθού. Σήμερα μιλάμε για μισθό 780 ευρώ μεικτών. Λέμε ότι από 1ης Απριλίου θα είναι πάνω από 800 ευρώ ο μεικτός κατώτατος μισθός», είπε η υπουργός Εργασίας, χωρίς να επιβεβαιώσει ότι η αύξηση θα είναι της τάξης των 40 ευρώ.

Για την ανεργία

Για την ανεργία και την δυσκολία επιχειρήσεων να βρουν προσωπικό, η κ. Μιχαηλίδου είπε «έχουμε το πρόβλημα εργοδοτών ότι δεν μπορούν να βρουν εργατικά χέρια και μάλιστα εξειδικευμένα εργατικά χέρια, με την ανεργία στο 8,9%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, την περασμένη εβδομάδα. Εκεί είναι που και ο Πρωθυπουργός βγαίνει και λέει στους εργοδότες ότι θα πρέπει να δώσουν καλύτερους μισθούς για να βρουν το προσωπικό που θέλουν».

Για τις κρατήσεις υπέρ υγείας

Για τις κρατήσεις υπέρ υγείας που σε ορισμένες περιπτώσεις συντάξεων είναι τριπλές, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είπε ότι «η σύνταξη που δίνεται σήμερα, δεν προέρχεται από το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, αλλά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ας μην αναφερθούμε σε όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια με την κρίση, που πήγαν τα αποθεματικά, τι κόπηκε από τους συνταξιούχους και τι μπορεί να επιστρέψει. Εδώ είναι που έρχονται και όλα τα μέτρα για την οικογένεια. Αν δεν αντιστρέψουμε την δημογραφική τάση δεν θα μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις συντάξεις».

Για την επιδοματική πολιτική και σε σχόλιο ότι η ΝΔ που κατήγγειλε τα επιδόματα είναι η κυβέρνηση που έχει δώσει περισσότερα επιδόματα από κάθε άλλη κυβέρνηση, η Δόμνα Μιχαηλίδου είπε πως «είναι άλλο η καταγγελία των επιδομάτων και άλλο να λες ότι χρειάζεται να στηρίξεις την κοινωνία. Δεν πάμε οριζόντια, αλλά στοχευμένα και βλέπουμε τις κατηγορίες που είναι πιο ευάλωτες και χρειάζονται στήριξη».
Read More »
Επίδομα ανεργίας: Αλλαγές ανακοίνωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου Επίδομα ανεργίας: Αλλαγές ανακοίνωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024 Rating: 5

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας για τα έργα ανάπλασης στον πεζόδρομο

Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας για τα έργα ανάπλασης στον πεζόδρομο


Εδώ και λίγο καιρό, εκτελούνται εργασίες ανάπλασης στον πεζόδρομο του κέντρου της πόλης και πιο συγκεκριμένα στην οδό 23ης Φεβρουαρίου.

Έργο αναγκαίο, καθώς τα υλικά και ο αστικός εξοπλισμός του εμβληματικού για την πόλη μας πεζόδρομου (πλακόστρωση, παρτέρια, ιστοί φωτισμού κ.τ.λ.) χρειάζονται ανανέωση και επαναχωροθέτηση προκειμένου να ανταποκρίνονται, στις σύγχρονες ανάγκες χρήσης του.

Η επιχειρούμενη ανάπλαση αποσκοπεί:

1ον) στην χωροθετική εναρμόνιση των παρτεριών και των ιστών φωτισμού, με την αυξημένη τάση χρήσης που παρουσιάζεται στον πεζόδρομο, από επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής

2ον) στην αδήριτη ανάγκη, διασφάλισης της ακώλυτης χρήσης από πεζούς και ΑΜΕΑ, καθώς και στην απρόσκοπτη διέλευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης και κυρίως ασθενοφόρων και πυροσβεστικών οχημάτων.

3ον) στην συνολική αναβάθμιση, τόσο της αισθητικής εικόνας της περιοχής, όσο και της λειτουργικότητας των κοινοχρήστων χώρων.

Κατά τις εργασίες, αφαιρέθηκαν δένδρα, τα οποία όμως θα μεταφυτευθούν σε άλλα σημεία της πόλης και με επιπλέον δενδροφύτευση, ενώ στη θέση τους σε αρμονία με το περιβάλλον, θα τοποθετηθούν άλλα αειθαλή, όπως μανόλιες, καθώς και καλλωπιστικά λουλούδια, αυξάνοντας έτσι το «πράσινο» περιβαλλοντικό αποτύπωμα της πόλης τόσο στο συγκεκριμένο σημείο όσο και εν συνόλω.
 
Αντιλαμβανόμαστε ότι η όχληση και η ταλαιπωρία των δημοτών, των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών και των περιοίκων, είναι μεγάλη κατά τη φάση εκτέλεσης των έργων.

Ζητούμε την κατανόησή τους και τους διαβεβαιώνουμε ότι επιδίωξη και μέλημά μας, είναι να ολοκληρωθεί το έργο το συντομότερο δυνατόν και για το λόγο αυτό τα σχετικά συνεργεία του αναδόχου εργολάβου εργάζονται εντατικά, υπό την επίβλεψη των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου.

Ως Δημοτική Αρχή, έχουμε θέσει ως πρώτιστο στόχο μας, την άμεση έναρξη και την απρόσκοπτη ολοκλήρωση, όλων των έργων του Δήμου, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό η προκαλούμενη όχληση στο φυσικό, αστικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.
Read More »
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας για τα έργα ανάπλασης στον πεζόδρομο Ο Δήμος Ηγουμενίτσας για τα έργα ανάπλασης στον πεζόδρομο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024 Rating: 5

Με τα φουγάρα… αναμμένα…

Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024
Με τα φουγάρα… αναμμένα…Με τα φουγάρα αναμμένα εισέρχονται στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας τα καράβια. 

Χαρακτηριστική εικόνα που αναρτήθηκε το πρωί μαζί με διαμαρτυρίες κατοίκων για τους καπνούς που τυλίγουν την πόλη..

Κι εύλογα τα ερωτήματα που θέτουν για την απουσία ελέγχων, τόσο από το Λιμενικό που δεν μπορεί να μην βλέπει την κατάσταση όσο και από άλλες υπηρεσίες που μπορούν να παρέμβουν..

Κατά τ΄άλλα περισσεύουν οι εξαγγελίες για το… πράσινο λιμάνι και την ηλεκτροκίνηση..

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Με τα φουγάρα… αναμμένα… Με τα φουγάρα… αναμμένα… Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024 Rating: 5

ΔΥΠΑ: Από 1η Μαρτίου οι αιτήσεις για τα νέα δωρεάν e-εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής

Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024
ΔΥΠΑ: Από 1η Μαρτίου οι αιτήσεις για τα νέα δωρεάν e-εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής


Συνεχίζει τον Μάρτιο με 21 νέα εργαστήρια η ΔΥΠΑ τα διαδικτυακά e-εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής και προετοιμασίας για ένταξη στην αγορά εργασίας, από εξειδικευμένα στελέχη.

Όλοι όσοι αναζητούν ή θέλουν να αλλάξουν εργασία, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εργαστήρια στις εξής θεματικές ενότητες:

Πώς να δημιουργήσω ένα αποτελεσματικό βιογραφικό

Πώς να προετοιμαστώ σωστά για μια συνέντευξη

Ποια είναι τα βήματα για μια επιτυχημένη επιχειρηματική ιδέα

Πώς να δημιουργήσω ένα επιχειρηματικό σχέδιο

Τα κοινωνικά δίκτυα στην αναζήτηση εργασίας


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή από την Παρασκευή 1η Μαρτίου στη διεύθυνση https://www.dypa.gov.gr/workshops


Το πρόγραμμα των e-εργαστηρίων διαμορφώνεται ως εξής
:Κάθε εργαστήριο διάρκειας 2 ωρών υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων συμμετοχής (έως 50 άτομα) και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την ημερομηνία υποβολής της συμμετοχής.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων ανά εργαστήριο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε παραπάνω από ένα εργαστήρια, εφόσον το επιθυμούν.

Στόχος των εργαστηρίων είναι οι συμμετέχοντες να προετοιμαστούν για την ταχύτερη και αποτελεσματική ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Οι συμμετέχοντες ενημερώνονται και ενεργοποιούνται στην αναζήτηση κατάλληλης θέσης εργασίας ή/και μπορούν να αναπτύξουν τη δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και να ενισχύσουν την απασχολησιμότητά τους μέσω ενός αποτελεσματικού βιογραφικού, της προετοιμασίας για συνεντεύξεις με επιχειρήσεις και της κατάλληλης χρήσης των μέσων επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης.


Για περισσότερες πληροφορίες: www.dypa.gov.gr
Read More »
ΔΥΠΑ: Από 1η Μαρτίου οι αιτήσεις για τα νέα δωρεάν e-εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Από 1η Μαρτίου οι αιτήσεις για τα νέα δωρεάν e-εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024 Rating: 5

Ο δήμαρχος Σουλίου στην «Πίτα του Ηπειρώτη 2024»

Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024
Ο δήμαρχος Σουλίου στην «Πίτα του Ηπειρώτη 2024» 


Ολοκληρώθηκε η μεγάλη γιορτή της «Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας» (Π.Σ.Ε.) «Πίτα του Ηπειρώτη 2024», με θέμα την αποδημία όπου και τιμήθηκαν από την Π.Σ.Ε., παρουσία μελών και φίλων της, τα μαρτυρικά χωριά της Ηπείρου.

Στην εκδήλωση ήταν και ο δήμαρχος Σουλίου Θανάσης Ντάνης. Να σημειώσουμε ότι όχι μόνο ήταν ο μοναδικός δήμαρχος από την Θεσπρωτία που παρευρέθηκε στην εκδήλωση αλλά ο δήμος διέθεσε και λεωφορείο για την μεταφορά των πολιτιστικών συλλόγων που συμμετείχαν με τα χορευτικά τους, όπως του Καρβουναρίου και του Παγκρατίου.

Read More »
Ο δήμαρχος Σουλίου στην «Πίτα του Ηπειρώτη 2024» Ο δήμαρχος Σουλίου στην «Πίτα του Ηπειρώτη 2024» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024 Rating: 5

Επίδομα γέννησης: Πόσο αυξήθηκε

Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024
Επίδομα γέννησης: Πόσο αυξήθηκεΑπό 400 μέχρι και 1.500 ευρώ αυξήθηκε το επίδομα γέννησης και έχει αναδρομική ισχύ για τα παιδιά που γεννήθηκαν από 1 Ιανουαρίου 2023.

Το επίδομα αυξάνεται μόνιμα και αναδρομικά από τις γεννήσεις που έγιναν από 1/1/2023, από 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο σε 2.400 έως 3.500 ευρώ, δηλαδή σημειώνεται αύξηση κατά 400 έως 1.500 ευρώ, αναλόγως του αριθμού των τέκνων.

Δικαιούχος είναι η μητέρα που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ.

Σε δύο δόσεις οι πληρωμές

Η καταβολή του επιδόματος θα γίνει σε 2 ισόποσες δόσεις:

Η 1η δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού.

Η 2η δόση μετά από 5 μήνες από τον μήνα της γέννησης του παιδιού.

Σημειώνεται πως η καταβολή των αυξημένων ποσών, καθώς και η καταβολή αναδρομικών ποσών για τις γεννήσεις από 1/1/2023 προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί έως τον Απρίλιο του 2024.
Read More »
Επίδομα γέννησης: Πόσο αυξήθηκε Επίδομα γέννησης: Πόσο αυξήθηκε Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024 Rating: 5

Κάλεσμα της Ταξικής Πορείας στην απεργιακή συγκέντρωση στις 28 Φλεβάρη

Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024
Κάλεσμα της Ταξικής Πορείας στην απεργιακή συγκέντρωση στις 28 Φλεβάρη


28 ΦΛΕΒΑΡΗ - ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

Συγκέντρωση 10:30 Πλατεία Δημαρχείου

ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ, ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ!


Σε αναβρασμό βρίσκονται ο λαός κι η νεολαία της χώρας! Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που προωθεί η κυβέρνηση και συνολικά το σύστημα, γεννιούνται σημαντικές αντιστάσεις. Η νεολαία είναι ένα καζάνι που βράζει και δίνει μια μεγάλη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με μαζικές συνελεύσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις. Οι αγρότες έχουν βγει μαζικά στα μπλόκα, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ που τους έχει ρημάξει τη ζωή. Οι εργαζόμενοι έχουμε ανάγκη να ενώσουμε τη δική μας φωνή με τα υπόλοιπα αγωνιζόμενα κομμάτια του λαού και να οργανώσουμε την πάλη μας για δουλειά και ζωή με δικαιώματα!

Ο κόσμος της δουλειάς να μπει σε θέση
μάχης! Ανάγκη του σήμερα!


Η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ασφυκτιούν κάτω από το βάρος της καθημερινότητας. Η ακρίβεια έχει τσακίσει τα λαϊκά νοικοκυριά. Οι πραγματικοί μισθοί έχουν πέσει κατακόρυφα και ο μήνας δε βγαίνει, την ίδια ώρα που το κεφάλαιο θησαυρίζει σε βάρος μας. Μας καλεί η κυβέρνηση να συνηθίσουμε στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, δήθεν γιατί αυτό απαιτούν οι αντοχές της οικονομίας, τη στιγμή που δίνει δεκάδες δισ. για την αγορά και τον εξοπλισμό των F-35.

Τα υποτιθέμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που ανακοινώνουν τα κυβερνητικά επιτελεία είναι μια ωμή κοροϊδία! Η αύξηση του κατώτατου μισθού που υπόσχεται ο Μητσοτάκης, αλλά και το ψευτο-ξεπάγωμα των τριετιών, δεν πρόκειται να δώσουν καμία ανάσα στους εργαζόμενους που στενάζουν. Είναι επικοινωνιακά τρικ με τα οποία προσπαθεί η κυβέρνηση να διασκεδάσει την οργή τους. Μέχρι και τα ψίχουλα των διάφορων επιδομάτων/pass κόβονται και αυτό που μένει είναι η μάχη για την επιβίωση.

Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι αυτό που οραματίζεται το κεφάλαιο για τον κόσμο της εργασίας. Δουλειά όλη μέρα και μέχρι τα γεράματα, όπως κυνικά περιγράφει ο πρόσφατος αντεργατικός νόμος Γεωργιάδη. Εργασιακά κάτεργα, στα οποία οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν μέχρι εξόντωσης, για ένα κομμάτι ψωμί. Εντατικοποίηση και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, με αναλώσιμους εργαζόμενους, όπου καθημερινά θα σκοτώνονται ή θα σακατεύονται για να κερδοφορεί η εργοδοσία. Η αναζήτηση φτηνών εργατικών χεριών σε μετανάστες εργαζόμενους, που τους προορίζουν να δουλεύουν με όρους σκλαβιάς, δείχνει το εργασιακό τοπίο που θέλουν να διαμορφώσουν για το σύνολο των εργαζόμενων της χώρας. Και παράλληλα, ποινικοποιείται ο συνδικαλισμός, απολύονται και διώκονται συνδικαλιστές όπως προβλέπει ο νόμος-τερατούργημα του Χατζηδάκη (που δήθεν θα έμενε στα χαρτιά, όπως προσπαθούσε να μας πείσει το ΠΑΜΕ).

Κι όμως, ενώ οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν ένα εφιαλτικό παρόν κι ένα ακόμη χειρότερο μέλλον, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες φροντίζουν να κρατούν τους εργαζόμενους στο περιθώριο. Και μάλιστα, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις φοιτητών και αγροτών, και ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ η μέγιστη αγωνιστική συμπόρευση! Η ανεκδιήγητη (και πιο εργοδοτική από ποτέ) ηγεσία της ΓΣΕΕ προκηρύσσει απεργία στο... μακρινό μέλλον, στις 17 Απρίλη, δίνοντας χρόνο στην κυβέρνηση να ξεδιπλώσει την αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική της. Αλλά και το ΠΑΜΕ έκανε ό,τι μπορούσε για να μη συναντηθούν εργαζόμενοι-αγρότες-νεολαία σε κοινό μέτωπο. Γι’ αυτό προκήρυξε απεργία τόσο μακριά, για τα τέλη Φλεβάρη. Και φυσικά ούτε διανοείται να την τροποποιήσει, να την προκηρύξει τώρα που «το καζάνι βράζει». Αυτή η στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών είναι που οδηγεί το εργατικό κίνημα από ήττα σε ήττα και καλλιεργεί την απογοήτευση και την ηττοπάθεια στους εργαζόμενους.

Δεν θα μείνουμε στο περιθώριο! Δεν θα αποδεχτούμε μια ακόμη απεργία-άσφαιρη τουφεκιά. Δίνουμε από τώρα τη μάχη, στο πλάι των αγωνιζόμενων φοιτητών-μαθητών-αγροτών!

Να τους χαλάσουμε τα σχέδια! Πρέπει από σήμερα να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ενώσουμε τη φωνή μας με τους φοιτητές και τους αγρότες. Οι αγώνες τους είναι και δικοί μας αγώνες και πρέπει να τους στηρίξουμε. Και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να δουλέψουμε για την επιτυχία της απεργίας στις 28 Φλεβάρη. Δεν χωράει καμία στάση αναμονής. Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα στα δικά μας χέρια!

Ο μαζικός απεργιακός αγώνας,
η μόνη πραγματική διέξοδος!


Να διεκδικήσουμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, που να καλύπτουν το κόστος ζωής.
Να απαιτήσουμε να μπορούμε να ζούμε από μία δουλειά.
Να υπερασπιστούμε τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Να παλέψουμε για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για ελεύθερο, ανεξάρτητο από το κράτος συνδικαλισμό.
Να διεκδικήσουμε Δωρεάν Εκπαίδευση και Περίθαλψη για όλους, χωρίς προϋποθέσεις.
Να αγωνιστούμε για την ανατροπή των νόμων Χατζηδάκη – Γεωργιάδη.
Read More »
Κάλεσμα της Ταξικής Πορείας στην απεργιακή συγκέντρωση στις 28 Φλεβάρη Κάλεσμα της Ταξικής Πορείας στην απεργιακή συγκέντρωση στις 28 Φλεβάρη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024 Rating: 5

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ

Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ


28 Φλεβάρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, 10.30π.μ Πλ.Δημαρχείου
Δυναμώνουμε των αγώνα μας ενάντια στην ακρίβεια. Διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς μας.


Ένα χρόνο μετά το Έγκλημα στα Τέμπη που εκατομμύρια λαού ξεχύθηκαν στους δρόμους απαιτώντας να μη ξεχαστεί και να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά, βγαίνουμε ξανά στο δρόμο. Κάνουμε για ακόμα μία φορά ξεκάθαρο σε κυβέρνηση, ΕΕ και εργοδοσία ότι προτεραιότητα για εμάς έχουν οι ζωές μας, οι ζωές των παιδιών και των οικογενειών μας και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες! Κάνουμε την οργή και την αγανάκτηση αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς μας, μέτρα προστασίας του εισοδήματος μας, υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, για να μπει φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία.

Δεν πάει άλλο!

Η ακρίβεια μας έχει γονατίσει! Δουλεύουμε και δυσκολευόμαστε να καλύψουμε τις πολύ βασικές μας ανάγκες, να αγοράσουμε βασικά καταναλωτικά αγαθά, χρωστάμε το ενοίκιο, το ρεύμα. Οι τράπεζες και τα funds καραδοκούν να πάρουν τα σπίτια μας. Ζούμε μέσα στο άγχος και την ανασφάλεια και ψαχνόμαστε για δεύτερη και τρίτη δουλειά για να τα φέρουμε βόλτα.

Η εργοδοσία αποκομίζει τεράστια κέρδη από τη δική μας εξαντλητική και κακοπληρωμένη δουλειά. Δουλειά μέχρι εξαντλήσεως, 6 ημέρες την εβδομάδα, 4ωρα και 6ωρα, Κυριακές, σπαστά ωράρια, με απουσία ακόμα και των πιο στοιχειωδών μέτρων για την προστασία της υγείας μας. Μόνο οι 5 μεγαλύτερες αλυσίδες supermarkets το 2023 ξεπέρασαν τα 11δις ευρώ τζίρο! Ο Σκλαβενίτης άγγιξε τα 5δις ευρώ, ο ΑΒ τα 2δις, το my market το 1,58 δις, ο Μασούτης το 1,076 δις, ο Κρητικός τα 620 εκατ. Τα ΑΤΤΙΚΑ 8,4 εκατ. κέρδη το 9μηνο του 2023. Οι πωλήσεις του JUMBO ξεπέρασαν το 1δις.

Με το σύνθημα ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ στις 28 Φλεβάρη απεργούμε!

Οι εργαζόμενοι στα Lidl γιατί η εργοδοσία, πέραν του ότι βάφτισε μεγάλο μέρος του μισθού μας «εταιρική παροχή», τώρα μας καλεί να δουλέψουμε την Καθαρά Δευτέρα και διευρύνει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της με άνοιγμα καθημερινά από τις 7.45πμ και κλείσιμο το Σάββατο 9.00μ.μ.αντί για 8.00μ.μ. !

Οι εργαζόμενοι στο Σκλαβενίτη γιατί η εργοδοσία των 5 δις τζίρου μας έδωσε αυξήσεις κοροϊδίας που σε συνδυασμό με το γνωστό πλέον σε όλους μας εργαλείο του συμψηφισμού με εταιρικές παροχές αδυνατούμε να καταλάβουμε τι γίνεται με το μισθό μας. Γιατί μας επιβάλει το αίσχος των 6ήμερων – 6ωρων συμβάσεων.

Ξεπερνάμε τα εμπόδια που στήνουν κυβέρνηση, εργοδοσία και τα συνδικαλιστικά τους στηρίγματα. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ, διοικήσεις επιχειρησιακών σωματείων, που επιλέγουν τη στιγμή που οι εμποροϋπάλληλοι στενάζουμε από την ακρίβεια να μην οργανώνουν τη διεκδίκηση και να βάζουν πλάτη στο εργοδοτικό ξεσάλωμα.

Σε κάθε κατάστημα, σε κάθε επιχείρηση, με τα αιτήματα μας, αποφασίζουμε με τους συναδέλφους μας τη συμμετοχή μας στην απεργία γιατί μόνο με το συλλογικό μας αγώνα μπορούμε να πάρουμε πραγματική ανάσα! Αγωνιστικά με το σωματείο μας, τους συναδέλφους μας μπορούμε να στριμώξουμε την εργοδοσία, να έχουμε κατακτήσεις.

Στις 28 Φλεβάρη απεργούμε! Κατεβαίνουμε στο δρόμο με τους συναδέλφους μας, τα παιδιά μας, τους εργαζόμενους από άλλους κλάδους. Μαζί με τους αγρότες που αγωνίζονται για την επιβίωση τους, με τους φοιτητές που συνεχίζουν δυναμικά τον αγώνα τους ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων, για πτυχία με αξία, για ένα πραγματικά αναβαθμισμένο δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο.

Έχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε το δίκιο μας! Όλοι μαζί απέναντι στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης που δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για εμάς, για τις δικές μας ανάγκες, την υγεία, την παιδεία, την προστασία μας από φυσικές καταστροφές. Την ίδια ώρα που γι’ αυτά επικαλείται τα “δημοσιονομικά περιθώρια” εξασφαλίζει με κάθε τρόπο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, δίνει δις ευρώ στην πολεμική μηχανή ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ για να δολοφονούνται χιλιάδες παιδιά στη Γάζα, για να εμπλέκεται ο λαός μας όλο και πιο βαθιά σε πολύ επικίνδυνους, πολεμικούς σχεδιασμούς.

ΤΩΡΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΑΣ – ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ
ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10:30πμ Πλ.ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ- ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Read More »
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024 Rating: 5

Μελέτη για τα ρωμαϊκά λιμάνια και τους παράκτιους οικισμούς σε Πρέβεζα και Θεσπρωτία

Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024
Μελέτη για τα ρωμαϊκά λιμάνια και τους παράκτιους οικισμούς σε Πρέβεζα και Θεσπρωτία


Την χορήγηση άδειας μελέτης στον αρχαιολόγο Ιωάννη Νάκα έδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος μεταδιδακτορικού επιπέδου που εκπονεί στο Centre of Hellenic Studies του Πανεπιστημίου του Harvard.

Η έρευνα αφορά ρωμαϊκά λιμάνια και παράκτιους οικισμούς των Π.Ε Θεσπρωτίας και Πρέβεζας και τη μελέτη της μνημειακής τοπογραφίας των ακτών της Ηπείρου κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, με την αξιοποίηση ήδη δημοσιευμένου υλικού και γραπτών πηγών και την εφαρμογή Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) και με στόχο την καλύτερη κατανόηση του χώρου και της εκεί ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί σε 10 σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος στις δύο Περιφερειακές Ενότητες, έχει διάρκεια 5 ετών, ενώ το αποτέλεσμα της θα δημοσιευθεί σε περιοδικά και θα αποτελέσει τη βάση διάλεξης.
Read More »
Μελέτη για τα ρωμαϊκά λιμάνια και τους παράκτιους οικισμούς σε Πρέβεζα και Θεσπρωτία Μελέτη για τα ρωμαϊκά λιμάνια και τους παράκτιους οικισμούς σε Πρέβεζα και Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024 Rating: 5

Τρία γεγονότα, τρεις ανοιχτές πληγές, τρείς πολύαναμενόμενες λύσεις | Γράφει ο Θ. Χόβoλος

Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024
Τρία γεγονότα, τρεις ανοιχτές πληγές, τρείς πολύαναμενόμενες λύσεις | Γράφει ο Θ. Χόβoλος


 Κυριακή 25 Φλεβάρη στην Γλυκή, πραγματοποιήθηκε μαζική ενημερωτική συνάντηση αγροτών της περιοχής μας, με αντιπροσωπία της Συντονιστικής Επιτροπής του Αγροτικού Μπλόκου στην Εγνατία οδό. Ήταν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που άπλωσε το σύνολο των προβλημάτων του αγροτικού χώρου και έκφρασε την αγωνία επιβίωσης ενός ολόκληρου παραγωγικού κλάδου, στυλοβάτη της οικονομικής δομής του τόπου.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας ο οποίος αφού ενέπλεξε το εγκώμιο του Περιφερειάρχη (ωσάν πιστός πολιτικός ακόλουθος), η πρόταση που κατάθεσε δεν είχε να κάνει με τον τρόπο υποστήριξης του Δήμου Σουλίου στον εν εξελίξει αγώνα των αγροτών αλλά η χιλιοειπωμένη πρόταση για «αλλαγή καλλιεργειών» που κατά τη γνώμη του θα έλυνε τα χρόνια συσσωρευμένα προβλήματα. Το ότι στο Δήμο μας ποτέ δεν λειτούργησε Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης (υποχρεωτικό για τους Δήμους από το 2010) που παρακολουθεί, καταγράφει, μελετά και προωθεί την αγροτική παραγωγή του τόπου, περνά απαρατήρητο.

Την ίδια μέρα, λίγο πιο πάνω, στο Προδρόμι, περίπου την ίδια ώρα γινόταν μια άτυπη συνάντηση καλλιεργητών του κάμπου που αρδεύεται από το ΤΟΕΒ Παραμυθιάς σε μια προσπάθεια να βάλουν μπροστά αυτόν τον ρημαγμένο, καθοριστικό παραγωγικό συντελεστή που έχει μετατραπεί σε «εφιάλτη» για κάθε αγρότη. Ένας εφιάλτης που πληρώνεται μάλιστα με 10€ το στρέμμα χωρίς να παρέχει καν νερό για πότισμα. Και πάλι αυτή η κατάπτωση πραγματοποιήθηκε κάτω από την στενή επίβλεψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Νομαρχία παλιότερα, Δήμοι, σήμερα η Περιφέρεια ) και ποτέ κανένας δεν απολογήθηκε γι’ αυτή την καταστροφή που ανοίγει το δρόμο σε μιας ασυγκράτητη υποβάθμιση παραγωγικής γης με τζάμια από τα φωτοβολταϊκά. Ασύλληπτη καταστροφή κάτω από το ωραίο κάλυμμα της «Πράσινης Ενεργειακής Μετάβασης».

Και ενώ η «ενεργειακή μετάβαση» προχωρά ακάθεκτη, το απόγευμα της ίδιας μέρας σε ολόκληρη την περιοχή επικράτησε βαθύ σκοτάδι, μετά την σχεδόν τρίωρη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Την πρώτη το 2024 που ως γνωστό θα την ακολουθήσουν και άλλες με τις ανάλογες ζημιές σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά παρά το ότι πληρώνουμε ακριβά τόσο το ηλεκτρικό ρεύμα όσο και ξέχωρα τον ΔΕΔΔΗΕ. Μια υπηρεσία για τη διαχείριση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιωτικοποιημένη πλέον και αυτή αλλά περισσότερο διαβρωμένη από τον κομματισμό ανάλογων κρατικών υπηρεσιών, σοβαρά υποστελεχωμένη, ανίκανη και αδιάφορη για την ουσιαστική βελτίωση και λειτουργία του δικτύου στην περιοχή μας.

Τρείς ανοιχτές πληγές, τρία Μεγάλα Ζητήματα για τα οποία κανένας δεν ασχολήθηκε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, παρά τον καθοριστικό ρόλο που παίζει και στα τρία προβλήματα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και αν αυτή μετατρέπεται όλο και πιο ενεργά, με τα απανωτά νομοθετήματα, σε «μακρύ χέρι του κράτους» που απαξιώνει όχι μόνο την πρωτογενή παραγωγή αλλά και τους υλικούς όρους διαβίωσης του γενικού πληθυσμού του τόπου, τότε ποιος μένει να υπερασπιστεί τη ζωή και την παραγωγή του ; Προφανώς ο ίδιος ο κόσμος της εργασίας και της παραγωγής ο οποίος πρέπει το συντομότερο δυνατό να βρει τρόπους, εργαλεία και μεθόδους ώστε να υποχρεώσει τους ανεύθυνο-υπεύθυνους να πάψουν να μεροληπτούν μόνιμα υπέρ των μεγάλων και ξένιων συμφερόντων και να προωθήσουν τα συμφέροντα των πολλών και ντόπιων.

Αν για χρόνια αυτές οι πληγές, όχι μόνο συντηρούνται ανοιχτές αλλά κακοφορμίζουν όλο και περισσότερο, είναι γιατί απουσιάζει ακριβώς αυτή η μαχητική, διεκδικητική φωνή. Οι δύο συναντήσεις στη Γλυκή και στο Προδρόμι, αποτελούν πραγματικές αλλά σιγανές φωνές οι οποίες πρέπει οπωσδήποτε να δυναμώσουν, όπως επίσης και η παλιότερη παρέμβαση του Εμπορικού Συλλόγου για το θέμα των ηλεκτρικών διακοπών στη Παραμυθιά. Είναι επιτακτική ανάγκη και πλέον ζήτημα επιβίωσης να μετατραπούν αυτά τα σιγοψιθυρίσματα σε κανονική φωνή διεκδίκησης.

Θόδωρος Χόβολος
Κτηνίατρος
Read More »
Τρία γεγονότα, τρεις ανοιχτές πληγές, τρείς πολύαναμενόμενες λύσεις | Γράφει ο Θ. Χόβoλος Τρία γεγονότα, τρεις ανοιχτές πληγές, τρείς πολύαναμενόμενες λύσεις | Γράφει ο Θ. Χόβoλος Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024 Rating: 5

Πτώση μετεωροειδούς στην περιοχή του Μετσόβου

Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024
Πτώση μετεωροειδούς στην περιοχή του Μετσόβου

«Φωτοβολίδα» όπως αποκαλείται, η πτώση δηλαδή ενός μετεωροειδούς καταγράφηκε στην περιοχή του Μετσόβου από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Η πτώση σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου και το υλικό δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο καταγράφηκε από τα συστήματα AMS221 (Αστεροσκοπείο Κρυονερίου Κορινθίας) και ΑΜS222 (Αστεροσκοπείο Πεντέλης), τα οποία ανήκουν στο ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ (ερευνητές Α. Μπονάνου και Α. Λιάκος), το σύστημα ΑMS232 (Σταφιδόκαμπος Ηλείας), το οποίο ανήκει στην Αστρονομική Εταιρία Ηλείας «Βέγας» (Β. Πασπαλιάρης, πρόεδρος του συλλόγου και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο INAF – Arcetri Astrophysical Observatory, Φλωρεντία, Ιταλία) και από το σύστημα του αστεροσκοπείου ΝΟΑΚ στα Ιωάννινα (Ν. Σιούλας).

Τα συστήματα AMS ανήκουν στο δίκτυο https://allsky7.net/ , ενώ το σύστημα καμερών του NOAK στο δίκτυο https://globalmeteornetwork.org/.

Η αρχική εκτίμηση από τον συνδυασμό των δεδομένων από τις τέσσερις κάμερες είναι ότι το μετεωροειδές εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ιωαννίνων και δήμου Καλαμπάκας, νότια του Μετσόβου και σε υψόμετρο περίπου 80 χλμ από το έδαφος. Λόγω της λαμπρότητας της φωτοβολίδας είναι πιθανό ένα κομμάτι του αρχικού σώματος να έχει καταφέρει να επιβιώσει της καύσης και να έχει φτάσει στο έδαφος (μετεωρίτης).

«Σημειώνουμε ότι αναφερόμαστε κατά προσέγγιση στο σημείο εισόδου του μετεωροειδούς στη γήινη ατμόσφαιρα και όχι στην περιοχή της πιθανής πρόσκρουσης. Η έρευνα συντονίζεται από τον ερευνητή του ΙΑΑΔΕΤ Α. Λιάκο, ο οποίος προσπαθεί να συλλέξει πληροφορίες από φορείς της ευρύτερης περιοχής και από κάμερες ασφαλείας» αναφέρει το Αστεροσκοπείο.


πηγή epiruspost.gr 
Read More »
Πτώση μετεωροειδούς στην περιοχή του Μετσόβου Πτώση μετεωροειδούς στην περιοχή του Μετσόβου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024 Rating: 5

Σελίδες