Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Απριλίου 12, 2018


Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, επί της νέας παραλιακής οδού Ηγουμενίτσας, όταν Ι.Χ.Φ όχημα με οδηγό έναν 59χρονο, συγκρούστηκε με Δ/Κ όχημα που οδηγούσε μία 28χρονη.
Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο τραυματισμός της 28χρονης, η οποία διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Τ.Ε.Π. Ηγουμενίτσας, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών για περαιτέρω νοσηλεία.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.


 
Read More »
Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό στην Ηγουμενίτσα Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 12, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Το Σάββατο η ημερίδα για την μέθοδο Μοντεσσόρι

Πέμπτη, Απριλίου 12, 2018

Μεγάλο γεγονός για την πόλη μας η διοργάνωση της ημερίδας για την μέθοδο Μοντεσσόρι που θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό κέντρο Πάνθεον, το Σάββατο στις 18:00. 

Μια υψηλή προσωπικότητα της εκπαιδευτικής κοινότητας και όχι μόνο θα βρεθεί στην πόλη μας, η κ.Ζαφρανά και θα μιλήσει για τον εγκέφαλο των παιδιών και το πώς μαθαίνουν. 

Είναι από τους πρώτους ανθρώπους που μίλησαν για το πώς μπορείς να μετατρέψεις τον παιδικό εγκέφαλο σε ένα ενήλικα πολύ χρήσιμο για την κοινωνία. 

Γονείς και εκπαιδευτικοί από όλες τις περιοχές της Ηπείρου και όχι μόνο θα βρεθούν το Σάββατο στην Ηγουμενίτσα.


Read More »
Ηγουμενίτσα: Το Σάββατο η ημερίδα για την μέθοδο Μοντεσσόρι Ηγουμενίτσα: Το Σάββατο η ημερίδα για την μέθοδο Μοντεσσόρι Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 12, 2018 Rating: 5

Τούρκος δικαστικός - φυγάς προσπάθησε να διαφύγει στην Ιταλία από την Ηγουμενίτσα - Συνελήφθη στο Μπρίντιζι

Πέμπτη, Απριλίου 12, 2018


«Είμαι Τούρκος δικαστής και αναγκάστηκα να εγκαταλείψω την Άγκυρα για πολιτικούς λόγους. Δεν είχα άλλες επιλογές. Μου αρνήθηκαν την ανανέωση του διαβατηρίου μου».

Με αυτή την απολογία, παρουσιάστηκε στο δικαστήριο του Μπρίντιζι, ο 39χρονος Faith Basyigit, ο οποίος συνελήφθη πριν από λίγες ημέρες από τις Ιταλικές αρχές, έχοντας περάσει στο έδαφος της γειτονικής χώρας με το πλοίο Euroferry Olymbia από την Ηγουμενίτσα.

Πάνω του έφερε δύο πλαστές ταυτότητες. Η μία είχε εκδοθεί στη Ρώμη στις 8 Νοεμβρίου του 2016 και η άλλη στο Βέλγιο το 2015.

Όπως εξήγησε μπροστά τις δικαστικές αρχές, δεν είχε άλλους τρόπους για να μπορέσει να εγκαταλείψει την Τουρκία, αφού το ίδιο το κράτος του, του αρνήθηκε την ελευθερία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αφέθηκε ελεύθερος, ενώ διερευνάται το ποιος του χορήγησε τις πλαστές ταυτότητες. Ο ίδιος πάντως δήλωσε πως δεν επιθυμεί να επιστρέψει στην Άγκυρα παρόλο που εκεί κατοικεί η οικογένειά του.

Αστυνομικές πηγές από τη γειτονική χώρα, εκτιμούν πως δεν είναι ο μόνος ο οποίος χρησιμοποίησε πλαστά έγγραφα για να εισέλθει στη χώρα, αφού όπως προκύπτει από την έρευνά τους, τα έγγραφα του 39χρονου δικαστή, είχαν κλαπεί μαζί με άλλα περίπου 500 από περιοχή της Νάπολι στις 21 Απριλίου του 2017. 

Χρήστος Μαζάνης - zougla.gr


 
Read More »
Τούρκος δικαστικός - φυγάς προσπάθησε να διαφύγει στην Ιταλία από την Ηγουμενίτσα - Συνελήφθη στο Μπρίντιζι Τούρκος δικαστικός - φυγάς προσπάθησε να διαφύγει στην Ιταλία από την Ηγουμενίτσα - Συνελήφθη στο Μπρίντιζι Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 12, 2018 Rating: 5

Στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας ο Μάριος Κάτσης

Πέμπτη, Απριλίου 12, 2018

Συνάντηση εργασίας με το Σωματείο της Ε.Π. ΛΣ Βορειοδυτικής Ελλάδος και τον Κεντρικό Λιμενάρχη Ηγουμενίτσας, πραγματοποίησε την Τετάρτη ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Μάριος Κάτσης.

Συζητήθηκαν θέματα προσωπικού και διοικητικού ενδιαφέροντος, καθώς και η ενίσχυση του αξιόμαχου στόλου, σε μια περιφέρεια ακριτική με κρίσιμο ρόλο στον τομέα της ασφαλείας και της προστασίας των συνόρων μας.

Ο κ. Κάτσης, με ανάρτησή του στο facebook δήλωσε για την συνάντηση:
Οι σημαντικές αυτές επιτυχίες που έχουν καταγράφει, τόσο στην εξάρθρωση κυκλωμάτων ναρκωτικών και λαθρεμπορίου, αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη για την σπουδαία δουλειά που γίνεται.

Ευχαριστώ θερμά τους ανθρώπους που με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα καθήκοντος, δίνουν τον καλύτερος τους εαυτό.

Επιβεβαιώσαμε την κοινή ανάληψη πρωτοβουλιών το προσεχές διάστημα για την επίλυση των ζητημάτων του κλάδου.


Read More »
Στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας ο Μάριος Κάτσης Στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας ο Μάριος Κάτσης Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 12, 2018 Rating: 5

Το δίκτυο φυσικού αερίου στην Ήπειρο

Πέμπτη, Απριλίου 12, 2018


Επενδύσεις ύψους 180 εκατ. για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε 43 πόλεις και νησιά ανά την Ελλάδα περιλαμβάνει το σχέδιο που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου.Σύμφωνα με το σχέδιο για την Ήπειρο προβλέπεται η κατασκευή δικτύου συνολικού μήκους 46 χιλ. 
Στις 4 πόλεις της Ηπείρου προβλέπεται να γίνουν 460 οικιακές και 110 εμπορικές συνδέσεις με το προβλεπόμενο κόστος εγκατάστασης να φτάνει τα 4,5 εκατ. ευρώ.


 
Read More »
Το δίκτυο φυσικού αερίου στην Ήπειρο Το δίκτυο φυσικού αερίου στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 12, 2018 Rating: 5

Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ (+ΦΩΤΟ)

Πέμπτη, Απριλίου 12, 2018

Η ρωμαϊκή έπαυλη στη νότια πλευρά του κόλπου της Ηγουμενίτσας είναι ένα ορθογώνιο κτίσμα που διαμορφώνεται αρχιτεκτονικά με περιμετρικές πτέρυγες γύρω από κεντρικό στεγασμένο χώρο. 
Η κύρια είσοδος βρισκόταν, πιθανόν, στο κέντρο περίπου της ανατολικής πλευράς του κτιρίου. 


Οι τοίχοι σώζονται σε επίπεδο θεμελίωσης, ενώ από την ανωδομή διατηρούνται ελάχιστα τμήματα στο νότιο και ανατολικό τμήμα. 
Κάποια από τα δωμάτια είχαν εργαστηριακό χαρακτήρα, όπως πιστοποιείται από την παρουσία δαπέδων από υδραυλικό κονίαμα και τη σύνδεση των εν λόγω χώρων μέσω πήλινων σωλήνων με μικρή δεξαμενή καθίζησης, ενώ κάποια άλλα εξυπηρετούσαν ανάγκες διαμονής και είχαν -κατεστραμμένα σήμερα- ψηφιδωτά δάπεδα.



Λίγα μέτρα δυτικά του κτιρίου υπάρχει ταφικός θάλαμος, στο εσωτερικό του οποίου εντοπίστηκαν τμήματα τριών μαρμάρινων σαρκοφάγων, που χρονολογούνται από τις αρχές του 2ου ως τις αρχές του 3ου αι. μ.Χ. 
Η καλύτερα διατηρημένη σαρκοφάγος εκτίθεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. 
Απεικονίζει στην κύρια μακρά πλευρά σκηνές από τα «λύτρα» του Έκτορα, τα δώρα δηλαδή του Πρίαμου προς τον Αχιλλέα, στην αριστερή στενή πλευρά ετοιμασία πολεμιστή και στη δεξιά πρόθεση νεκρού. 
 
Το κάλυμμα της δεύτερης σαρκοφάγου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, απεικονίζει ανακεκλιμένη ανδρική μορφή, τον νεαρό Αντώνιο που πέθανε σε ηλικία είκοσι ενός ετών σύμφωνα με τη σωζόμενη επιγραφή.


Read More »
Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ (+ΦΩΤΟ) Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 12, 2018 Rating: 5

Θεσπρωτία: Συνέλευση συμβασιούχων την Δευτέρα 16 Απριλίου

Πέμπτη, Απριλίου 12, 2018


Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσπρωτίας καλεί όλους τους συμβασιούχους του νόμου σε σύσκεψη προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος, για μετατροπή των συμβάσεών μας, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Η γενική συνέλευση θα γίνει στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας στην Ηγουμενίτσα

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΜΑΛΑΓΚΑΡΑΣ


Read More »
Θεσπρωτία: Συνέλευση συμβασιούχων την Δευτέρα 16 Απριλίου Θεσπρωτία: Συνέλευση συμβασιούχων την Δευτέρα 16 Απριλίου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 12, 2018 Rating: 5

"Αυτή είναι η ιστορία σας Τσάμηδες" - Μια διαφωτιστική μελέτη του Ταξίαρχου ε. α. Όθ. Κυπριωτάκη...

Πέμπτη, Απριλίου 12, 2018












Ο Ταξίαρχος Διερμηνέας ε. α πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που, μεταξύ των ετών 2009- 17, διατέλεσε Διευθυντής Γραμματειακής και Μεταφραστικής Υποστηρίξεως του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ/ΔΓΜΥ), έγραψε μια διαφωτιστική μελέτη-ανάλυση, για την ιστορία των "Τσάμηδων", με την οποία βάζει τα πράγματα στη θέση τους. 
Διευκρινίζει σαφέστατα ότι "την πρώτη περίοδο μέχρι τον 19ο αιώνα, η συντριπτική πλειονότητα των εξισλαμισμένων κατοίκων της Θεσπρωτίας μιλούσε μόνο την ελληνική γλώσσα. Λόγω των συναλλαγών τους, όμως, με Αλβανούς μπέηδες, υιοθέτησαν σταδιακά την Αλβανική. «Τσάμηδες» (Cami) ήταν αρχικά γεωγραφικός προσδιορισμός όλων των κατοίκων της Θεσπρωτίας. 
Επειδή οι Έλληνες Χριστιανοί κάτοικοι προτιμούσαν τον όρο «Έλληνας» ή «Χριστιανός», σταδιακά οι λέξεις «Τσαμουριά» και «Τσάμης» κατέληξαν να περιλαμβάνουν μόνο τους Μουσουλμάνους". οι οποίοι ήσαν επίσης γνωστοί ως «Τουρκαλβανοί». 



Και προσθέτει: "Η ήττα της Ελλάδος κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή υπήρξε καταλυτική για τις σχέσεις των Τσάμηδων με τους Έλληνες. Με σύμβαση, που επίσης υπογράφηκε στη Λωζάνη την 30 Ιανουαρίου 1923, αποφασίσθηκε ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και του νέου τουρκικού κράτους με βάση το θρήσκευμα. 
Τα Τίρανα με την υποστήριξη της Ρώμης, όπου είχε επικρατήσει το φασιστικό καθεστώς του Μπενίτο Μουσολίνι, κατέβαλαν κάθε προσπάθεια ώστε οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες να εξαιρεθούν από την ανταλλαγή, που είχε αποφασίσει η Μικτή Επιτροπή Ανταλλαγής της ΚΤΕ. 
Σε αντίθετη περίπτωση, η αλβανική κυβέρνηση θα λάμβανε μέτρα κατά των Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου. 
Έτσι, η πλειονότητα των Τσάμηδων εξαιρέθηκε από την ανταλλαγή και συμπαγείς ομάδες Ελλήνων Χριστιανών προσφύγων από τη Μικρά Ασία, που προορίζονταν να εγκατασταθούν στη Θεσπρωτία, υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στη Μακεδονία, με εξαίρεση όσους εγκαταστάθηκαν στην κοινότητα Νέας Σελευκείας. 
Η εξέλιξη αυτή υπήρξε η αρχή του προβλήματος, που είναι πλέον γνωστό ως των «Τσάμηδων» και που αφορά αποκλειστικά σε Μουσουλμάνους κατοίκους της «Τσαμουριάς». Αναφέρεται ότι "με βάση την την τελευταία προπολεμική απογραφή στις 16 Οκτωβρίου 1940, στην Ελλάδα κατοικούσαν 16.890 αλβανόφωνοι Μουσουλμάνοι. 
Εκτός Ηπείρου, απεγράφησαν 612 στο νομό Θεσσαλονίκης, 337 στο νομό Φλωρίνης, 217 στο νομό Κέρκυρας και 196 στο νομό Ροδόπης. 
Κάποια στοιχεία για την απογραφή αυτή δεν υπάρχουν, επειδή το υπουργείο Εσωτερικών δεν πρόλαβε να επεξεργασθεί όλα τα δεδομένα, λόγω της ιταλικής εισβολής. Από άλλες προκαταρκτικές καταγραφές του Αυγούστου 1940, φαίνεται ότι οι Μουσουλμάνοι της Θεσπρωτίας ήσαν λιγότεροι από 12.000 και αντιπροσώπευαν 20% του συνολικού πληθυσμού του νομού, που ανερχόταν σε 56.734. 
Οι υπόλοιποι Τσάμηδες της Ηπείρου διέμεναν σε προαναφερόμενα χωριά των νομών Ιωαννίνων και Πρεβέζης. 
Κατά την απογραφή του 1951, ο πληθυσμός του νομού κατέβηκε σε 47.299 (-16,6%). 
Η μείωση είναι συγκριτικά μικρή, εάν υπολογισθούν τόσο οι απώλειες από πολεμικές ενέργειες (Β’ Παγκόσμιος και Εμφύλιος), η πείνα και οι στερήσεις, οι κακές συνθήκες υγιεινής και η μετανάστευση, μαζί με τη μαζική αποχώρηση των Τσάμηδων. 
Αποκαλύπτεται ότι "οι Τσάμηδες φαίνεται ότι προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν τις εμφύλιες συγκρούσεις της περιόδου 1944-49 στην Ελλάδα για να επανέλθουν στη Θεσπρωτία. Όμως, αφ’ ενός οι Έλληνες όλων των παρατάξεων ήσαν επιφυλακτικοί και δεν τους επέτρεψαν να επιστρέψουν και αφ’ ετέρου, λόγω της συνεργασίας τους με τους Ναζί, είχαν καταστεί ύποπτοι στα μάτια του κομμουνιστικού «Απελευθερωτικού Μετώπου της Αλβανίας», που είχε πολεμήσει τους Γερμανούς. 
Η επικράτηση του κομμουνιστικού καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα (Emver Hoxha) στην Αλβανία, η ήττα των κομμουνιστών του «Δημοκρατικού Στρατού» στην Ελλάδα, το ουσιαστικό κλείσιμο της μεθορίου Ελλάδος-Αλβανίας και η επίσημη διατήρηση της εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ των δύο χωρών έσβησε κάθε διεκδίκηση των Τσάμηδων μέχρι την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων μετά το 1989". 
Σημειώνεται ότι "το αλβανικό καθεστώς οδήγησε τους Τσάμηδες σε μια ζώνη δέκα χιλιομέτρων, κατά μήκος των συνόρων, ώστε να απομονώσει την Ελλάδα από ελληνικά χωριά της βόρειας Ηπείρου. 
Οι Τσάμηδες εγκαταστάθηκαν οριστικά στην Κονίσπολη και τα χωριά Βέρβα (Vërvë), Γιάνναρι (Janjar), Μαρκάτι (Markat), Νινάτι (Ninat), Ντισάτι (Dishat), Σάλεσι (Shalës) και Βαλαγκάτι (Valagat). 
Άλλοι εγκαταστάθηκαν βορειότερα στη Γκιάστα (Gjashta) και το Σελεγκάρι (Shelegar) των Αγίων Σαράντα και τον οικισμό Σεγιάνι (Stjar) του Δελβίνου. 
Σε βάρος των περισσότερων Τσάμηδων, που αναχώρησαν το 1944-49, εκκρεμούσαν αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις αφ’ ενός των δικαστηρίων Δωσίλογων Ιωαννίνων για προδοσία και αφ’ ετέρου κοινών ποινικών δικαστηρίων, οι οποίες εκδόθηκαν ερήμην για εγκλήματα που διέπραξαν. 
Επισήμως, το Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων Ιωαννίνων τεκμηρίωσε 632 δολοφονίες Ελλήνων, 428 απαγωγές κι εξαφανίσεις προσώπων, 209 βιασμούς γυναικών, 2.332 πυρπολήσεις κατοικιών, 53 λεηλασίες χωριών και εκατοντάδες κλοπές κοπαδιών ζώων. 
Εκδόθηκαν περίπου 1.700 αποφάσεις, και 1.930 Τσάμηδες καταδικάστηκαν ως εγκληματίες πολέμου και συνεργάτες κατακτητών. 
Από τους Τσάμηδες αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια είτε μεμονωμένα για εθνική προδοσία, με αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων ή με διοικητικές πράξεις, επικουρικές σε αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων, είτε συλλογικά,σύμφωνα με την απόφαση υπ’ αριθμό 50862 / 38254, της 16 Ιανουαρίου 1947 του υπουργείου Στρατιωτικών. Στην απόφαση τονίζεται ότι αναχώρησαν οριστικά από τη χώρα, χωρίς πρόθεση να επανέλθουν σε αυτή. 
Παράλληλα, όλες οι αποφάσεις διέταζαν τη δήμευση των περιουσιών των Τσάμηδων, οι οποίες διαμοιράστηκαν δια κλήρου σε Έλληνες Χριστιανούς κατοίκους. Στον αριθμό των Τσάμηδων, από τους οποίους αφαιρέθηκε η ιθαγένεια το 1945-47, δεν πρέπει να υπολογίζονται εκείνοι που είχαν διαφύγει στην Αλβανία τη δεκαετία του 1930 και ιδίως μετά την κατάληψή της από την Ιταλία το 1939". 


 
Read More »
"Αυτή είναι η ιστορία σας Τσάμηδες" - Μια διαφωτιστική μελέτη του Ταξίαρχου ε. α. Όθ. Κυπριωτάκη...  "Αυτή είναι η ιστορία σας Τσάμηδες" - Μια διαφωτιστική μελέτη του Ταξίαρχου ε. α. Όθ. Κυπριωτάκη... Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 12, 2018 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.