Δένδιας: Ξεκινά η εθελοντική στράτευση των γυναικών

Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2024
Δένδιας: Ξεκινά η εθελοντική στράτευση των γυναικών


Την εθελοντική στράτευση των γυναικών προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας στην ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΓΕΕΘΑ για την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών.

Όπως εξήγησε ο ίδιος «όταν μιλάμε για τον Στρατό των πολιτών, καταλαβαίνετε ότι είναι τελείως ανακόλουθο να εξαιρέσεις τον μισό πληθυσμό από αυτή τη σκέψη».

«Ήταν σαν ο ελληνισμός αντί για 11 εκατομμύρια, να γίνει ξαφνικά 5,5 εκατομμύρια ή αν θέλετε ανάποδα. Με την προσφυγή και στον γυναικείο μας πληθυσμό δεν είμαστε 11,5 εκατομμύρια, γινόμαστε 22 εκατομμύρια» ανέφερε, αναπτύσσοντας τον συλλογισμό του.

«Θα παρατηρήσατε ότι ο δείκτης συμμετοχής των γυναικών στον στρατό (της γειτονικής μας χώρας) είναι περίπου στο 0,3% έναντι του πολύ καλού δικού μας.

«Το σχετικό νομοθέτημα υπάρχει. Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς υλοποιούμε αυτήν την πρόβλεψη για την εθελοντική - επαναλαμβάνω το εθελοντική για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση σε αυτό - στράτευση των γυναικών» συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, ενημέρωσε πως «τις επόμενες εβδομάδες θα σας παρουσιάσουμε μαζί με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων μια αρχική σκέψη».

«Για το πώς μπορούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο να εκμεταλλευτούμε το ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας, όχι μόνο στο επίπεδο των στελεχών μας, αλλά και στο επίπεδο της εθελοντικής στράτευσης.

Ξεκινώντας από δόκιμες αξιωματικούς με συγκεκριμένες ειδικότητες, οι οποίες θα υπηρετούν για ένα χρονικό διάστημα και σιγά – σιγά προχωρώντας σε ευρύτερα τμήματα του γυναικείου πληθυσμού, που θα ήθελαν να φορέσουν αυτήν την έντιμη, αλλά και πολύ όμορφη στολή που φοράτε» κατέληξε.
Read More »
Δένδιας: Ξεκινά η εθελοντική στράτευση των γυναικών Δένδιας: Ξεκινά η εθελοντική στράτευση των γυναικών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2024 Rating: 5

Post Covid εποχή και πρόληψη Ιατρικών παθήσεων εξαρτήσεων

Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2024
Post Covid εποχή και πρόληψη Ιατρικών παθήσεων εξαρτήσεων


Read More »
Post Covid εποχή και πρόληψη Ιατρικών παθήσεων εξαρτήσεων Post Covid εποχή και πρόληψη Ιατρικών παθήσεων εξαρτήσεων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2024 Rating: 5

Συμβολική χειρονομία του δημάρχου Σουλίου προς τις εργαζόμενες γυναίκες του δήμου

Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2024
Συμβολική χειρονομία του δημάρχου Σουλίου προς τις εργαζόμενες γυναίκες του δήμου


Ο δήμαρχος Σουλίου Θανάσης Ντάνης με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Γυναίκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η σημερινή μέρα είναι μια υπενθύμιση της συνεχιζόμενης ανάγκης για ισότητα των φύλων και ενδυνάμωση των γυναικών.

H πρόοδος που έχει σημειωθεί προς την ισότητα των φύλων είναι δεδομένη όμως πολλές προκλήσεις εξακολουθούν να υφίστανται.

Χρόνια πολλά στις γυναίκες που συνεχίζουν να εμπνέουν και να ενδυναμώνουν τους γύρω τους με τα λόγια και τις πράξεις τους”.

Εντωμεταξύ, το πρωί περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη τις εργαζόμενες γυναίκες στον δήμο Σουλίου καθώς ο δήμαρχος πρόσφερε στην καθεμιά ένα λουλούδι.

Read More »
Συμβολική χειρονομία του δημάρχου Σουλίου προς τις εργαζόμενες γυναίκες του δήμου Συμβολική χειρονομία του δημάρχου Σουλίου προς τις εργαζόμενες γυναίκες του δήμου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2024 Rating: 5

Τα εγκαίνια της Νατοϊκής βάσης στην Αλβανία και η πρόσκληση που δεν ήρθε ποτέ

Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2024
Τα εγκαίνια της Νατοϊκής βάσης στην Αλβανία και η πρόσκληση που δεν ήρθε ποτέ


Ενδεικτική της τροπής που έχουν πάρει οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας και των κλυδωνισμών που προκαλεί η υπόθεση της καταδίκης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, ήταν η απουσία εκπροσώπησης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και συγκεκριμένα της Πολεμικής Αεροπορίας στα εγκαίνια της νατοϊκής αεροπορικής βάσης στην Κουτσόβα.

Το πρώην σοβιετικό αεροδρόμιο τέθηκε ξανά σε λειτουργία την περασμένη Δευτέρα, αφού ολοκληρώθηκε το φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της βάσης, η οποία πριν από δεκαετίες φιλοξενούσε σοβιετικά MiG. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κόστος των εργασιών άγγιξε τα 50 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το ταμείο της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Δηλαδή, από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων, φυσικά, και η Ελλάδα.

Για την τελετή των εγκαινίων, ιταλικά μαχητικά Eurofighter προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο, καθώς η Ρώμη αναλαμβάνει την περιφρούρηση του εναέριου χώρου της Αλβανίας για 15 ημέρες κάθε μήνα. Τις υπόλοιπες 15, όμως, την ευθύνη αστυνόμευσης (ΝΑΤΟ Air Policing) του FIR Τιράνων έχει η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας. F-16 από τον Βόλο και την Αγχίαλο πετούν σε τακτά χρονικά διαστήματα πάνω από την Αλβανία και τίθενται σε επιφυλακή για έκτακτα περιστατικά, όπως οι επιχειρήσεις συνοδείας ή αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής από αέρος (Renegade).
«Απρέπεια»

Ενώ, λοιπόν, η Ρώμη εκπροσωπήθηκε σε υψηλό επίπεδο, καθώς εκτός από τα μαχητικά EF-2000 το «παρών» έδωσε και ο Ιταλός υπουργός Aμυνας Γκουίντο Κροσέτο, η Αθήνα δεν έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, αντίστοιχη πρόσκληση, παρά το γεγονός ότι συμμετέχει στην προστασία του εναέριου χώρου της Αλβανίας όσο και η Ιταλία. Αρμόδιες πηγές χαρακτηρίζουν το γεγονός ως «απρέπεια» σημειώνοντας, ωστόσο, ότι ακόμη και αν η ελληνική πλευρά είχε προσκληθεί, η κατάσταση στις σχέσεις των δύο χωρών δεν θα επέτρεπε την παρουσία αξιωματούχων ή πολεμικών αεροσκαφών. Στην Κουτσόβα, πάντως, η παρουσία της Αγκυρας ήταν αναβαθμισμένη, ενώ, παρουσιάστηκαν και τα τρία οπλισμένα UAV τύπου Bayraktar TB2 που απέκτησε πρόσφατα η Αλβανία από την Τουρκία, τα οποία θα σταθμεύουν μόνιμα στη συγκεκριμένη βάση.AP



Η Κουτσόβα βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα νότια των Τιράνων και προβλέπεται να εξυπηρετεί τις ανάγκες της συμμαχίας για τη μεταφορά μέσων και συστημάτων, επιχειρήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Αυτό σημαίνει πως τα ελληνικά μαχητικά θα μπορούν να κάνουν χρήση του αεροδρομίου εφόσον απαιτηθεί. Aλλωστε, στο πλαίσιο της συμμαχικής εκπαίδευσης (Tango Scramble), οι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας εκτελούν σενάριο αναγκαστικής προσγείωσης (τεχνικής όπου ο πιλότος έχει τη δυνατότητα επιλογής αεροδρομίου ή ASAP όπου κατευθύνεται στο κοντινότερο) πραγματοποιώντας χαμηλή διέλευση πάνω από το διεθνές αεροδρόμιο των Τιράνων.

Ενοπλες Δυνάμεις: Τι είναι η «Μονάδα 1864» που θα υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ;

Ζωτικός χώρος

Εδώ και χρόνια, Ελλάδα και Ιταλία περιφρουρούν τον εναέριο χώρο της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας, με την ευθύνη να χωρίζεται ανά δεκαπενθήμερο. Για την Ελλάδα, η στρατιωτική παρουσία στην κρίσιμη περιοχή των Βαλκανίων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα και λειτουργεί ως αντίβαρο στη διαρκώς αυξανόμενη επιρροή της Aγκυρας.
Πριν από λίγους μήνες, μάλιστα, Αθήνα και Σόφια ξεκίνησαν συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο, ώστε η Πολεμική Αεροπορία να αναλάβει την αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας, μέχρι η χώρα να αποκτήσει σύγχρονο στόλο μαχητικών αεροσκαφών.
Read More »
Τα εγκαίνια της Νατοϊκής βάσης στην Αλβανία και η πρόσκληση που δεν ήρθε ποτέ Τα εγκαίνια της Νατοϊκής βάσης στην Αλβανία και η πρόσκληση που δεν ήρθε ποτέ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2024 Rating: 5

Ανοίγει τη Δευτέρα το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» για ξενοδοχεία και καταλύματα

Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2024
Ανοίγει τη Δευτέρα το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» για ξενοδοχεία και καταλύματα


Τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτημάτων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» ειδικά για ξενοδοχεία και καταλύματα, έχοντας καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου.

Το ανωτέρω ανέφερε ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γ. Σουρής, τοποθετούμενος στην 8η συνάντηση EUREM Alumni, που πραγματοποιήθηκε προχθές από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με κεντρικό αντικείμενο διαλόγου, φέτος, τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2023/955, η οποία δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο 2023.

Κατά τη διάρκεια της σχετικής εκδήλωσης, ο κ. Γ. Σουρής, ανακοίνωσε επίσης ότι εντός του 2024 το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τη νέα έκδοση του Οδηγού Ενεργειακών Ελέγχων, ενώ σε θέματα ενέργειας αναφέρθηκε και ο κ. Γ. Γλυνός, στέλεχος του τμήματος ενεργειακής αποδοτικότητας του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Από τον γενικότερο διάλογο που έλαβε χώρα, προέκυψε επίσης ότι το υπουργείο έχει ξεκινήσει το σχεδιασμό για τη διαδικασία ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο, το 2025, της ΕΕ οδηγίας 1791/9/2023, βάσει της οποίας θα εφαρμοστούν -για τις υπόχρεες επιχειρήσεις στους Ενεργειακούς Ελέγχους- κριτήρια κατανάλωσης ενέργειας τελικής χρήσης, με ταυτόχρονη κατάργηση των παρόντων οικονομικών κριτηρίων τζίρου και αριθμού υπαλλήλων.

Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η συνάντηση έδωσε επίσης την ευκαιρία για έναν γόνιμο διάλογο που προσέφερε αμφίδρομα πληροφορίες, καθώς και την ανατροφοδότηση θέσεων και προτάσεων για ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας, με τη συνδρομή και των αποφοίτων του EUREM.

Στη λήξη της συνάντησης EUREM Alumni, η υπεύθυνη της εν λόγω εκπαίδευσης στην Ελλάδα, κ. Αλεξάνδρα Ταβλαρίδου, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τα νέα του παγκόσμιου δικτύου EUREM και τη νέα σειρά τριήμερων σεμιναρίων EUREMupdates που θα εγκαινιάσει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο τον Απρίλιο, με ένα τριήμερο εντατικό σεμινάριο και αντικείμενο την Εμπορία Ενέργειας και το Δίκτυο.
Read More »
Ανοίγει τη Δευτέρα το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» για ξενοδοχεία και καταλύματα Ανοίγει τη Δευτέρα το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» για ξενοδοχεία και καταλύματα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2024 Rating: 5

Πρόσκληση (9η) σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2024
 Πρόσκληση (9η) σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας


Καλείστε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του ν.3852/2010, όπως τροποποιήθηκαν με αυτές του άρθρου 6 του ν.5056/2023, να συμμετάσχετε σε τακτική μεικτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί δια ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηγουμενίτσας (οδός Σουλίου αρ.3), στις 13 Μαρτίου 2024 ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:30’, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:

Θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας
Εισηγητής: κ. Αλέξανδρος Μητσέλος - Αντιδήμαρχος.

Θέμα 1ο
Έγκριση Κανονισμού Λειτουργίας του Προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι“ Δήμου Ηγουμενίτσας

Θέμα 2ο
Έγκριση τροποποίησης Κανονισμού Λειτουργίας και Διαχείρισης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Ηγουμενίτσας

Θέμα 3ο
Έγκριση τροποποίησης Κανονισμού Λειτουργίας και Διαχείρισης του Κοινωνικού Φαρμακείου Δήμου Ηγουμενίτσας

Επείγοντα θέματα μετά από αίτηση των Επικεφαλής Παρατάξεων
Εισηγητής: κ. Αντώνιος Μπέζας – Δημοτικός Σύμβουλος - Επικεφαλής Ελάσσονος
Αντιπολίτευσης.

Θέμα 4ο
Έγκριση χρηματοδότησης της μελέτης «Διάνοιξη VIA FERATA στην ακτογραμμή Σύβοτα - Πέρδικα του Δήμου Ηγουμενίτσας από την παραλία Μέγα Άμμος μέχρι την παραλία Αρίλλας».

Θέματα Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Επενδύσεων

Εισηγητής: κ. Ηλίας Παππάς - Αντιδήμαρχος.

Θέμα 5ο
Έκφραση γνώμης σε σχέση με τα τμήματα αιγιαλού και παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρηθούν για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας πέραν αυτών που υπάρχει ενεργή παραχώρηση. (άρθρο 23 παρ. 6 και αρθρο 9 παρ. 1 του ν.5092/4-2-2024)

Θέμα 6ο
Διατήρηση η μη των κενωθέντων Περιπτέρων που βρίσκονται στα Διοικητικά όρια του Δήμου Ηγουμενίτσας.
 
Θέματα Οικονομικού Προγραμματισμού, Επιχειρησιακού Σχεδιασμού,

Δημοτικής Περιουσίας και Διοικητικής Οργάνωσης

Εισηγητής: κ. Αλέξανδρος Πάσχος - Αντιδήμαρχος.

Θέμα 7ο
Επικαιροποίηση της αριθμ. 152/2023 απόφασης ΔΣ <<Αποδοχή όρων για τη λήψη τοκοχρεολυτικού δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από πόρους του Τ.Π. & Δ για την υλοποίηση του έργου «Κατασκευή Κοιμητηρίου Δήμου Ηγουμενίτσας»>> και εξουσιοδότηση Δημάρχου για την υπογραφή κάθε απαιτούμενου εγγράφου με το Τ.Π.&Δ.

Θέμα 8ο
Έγκριση διενέργειας δημοπρασίας για μίσθωση κτιρίου με σκοπό τη στέγαση του 2ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Γραικοχωρίου.

Θέμα 9ο
Αύξηση ωραρίου σχολικών καθαριστριών στα πλαίσια του άρθρου 8 του Ν.4368/2016.

Θέμα 10ο
Λήψη απόφασης επί της αιτήσεως της κας Αικατερίνης Μώκου του Ελευθερίου κατοίκου Δ.Κ. Πέρδικας για τη λύση της μίσθωσης αναψυκτηρίου – περιπτέρου στο «Καραβοστάσι» Δ.Κ. Πέρδικας, διαγραφή ή μη οφειλόμενων μισθωμάτων και επιστροφή ή μη της εγγυητικής επιστολής.

Θέμα 11ο
Παροχή παγίας προκαταβολής στο Δήμο και στις Κοινότητες του Δήμου Ηγουμενίτσας για το έτος 2024.

Θέμα 12ο
Επί αιτήσεως Ναυτικού Ομίλου Θεσπρωτίας για παραχώρηση χώρου στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Πλαταριάς.

Θέματα Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας

Εισηγήτρια: κα Μαρίνα Κοσιώρη – Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.

Θέμα 13ο
Κατανομή Α’ δόσης 2024 στις σχολικές επιτροπές Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας, για κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς τους και αποζημίωσης εθελοντών σχολικών τροχονόμων.

Ειδικά Θέματα - Επιτροπές – Ορισμός Εκπροσώπων

Εισηγητής: κ. Παναγιώτης Νταής - Δήμαρχος.

Θέμα 14ο
Κοινωφελές Ίδρυμα «Ηλία Ι. Σάρρα».

Θέμα 15ο
Ορισμός Δημοτικών Συμβούλων για τη συγκρότηση της Επιτροπής της παρ. 5 του άρθρου 186 του N.3463/06 για την εκτίμηση της αξίας ακίνητων και κινητών πραγμάτων οι οποίες πρόκειται να εκποιηθούν, να αγοραστούν, να ανταλλαγούν, να μισθωθούν ή να εκμισθωθούν.

Θέμα 16ο
Συγκρότηση επιτροπής γνωμοδότησης για την καταστροφή άνευ αξίας αντικειμένων (ηλεκτρονικών ειδών), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 199 του N.3463/06 (Δ.Κ.Κ.).
 
Θέμα 17ο
Ορισμός εκπροσώπου στην επιτροπή εξέτασης αιτημάτων για την δραστηριοποίηση θαλασσίων μέσων αναψυχής κατά μήκος των ακτών περιοχής δικαιοδοσίας Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Θέμα 18ο
Ορισμός νέου πολιτικού υπεύθυνου στο ΕΔΔΥΠΠΥ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΙΟΥ
Read More »
Πρόσκληση (9η) σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας  Πρόσκληση (9η) σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2024 Rating: 5

Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Δημητρίου Μάλλιου, για την επέτειο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας

Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2024
Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Δημητρίου Μάλλιου, για την επέτειο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας


Η 8η Μαρτίου κάθε έτους αποτελεί, παγκοσμίως, ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Στο πλαίσιο αυτό, γιορτάζουμε τη δύναμη της θέλησης για ισότητα, την επιθυμία για αέναη δημιουργία, την αστείρευτη επιμονή και υπομονή, το φως στην ψυχή των γυναικών που με αυτοθυσία, μέσα από διαχρονικούς και δίκαιους αγώνες, κατάφεραν να διεκδικήσουν και να κερδίσουν ισάξια θέση στην κοινωνία, στον επαγγελματικό και πολιτικό βίο, στη ζωή.

Η ημέρα αυτή αποτελεί παράλληλα αφορμή για περισυλλογή και προβληματισμό αναφορικά με τον πολυσχιδή ρόλο της γυναίκας στον καθημερινό αγώνα που δίνει για να ξεπεράσει τα όποια εμπόδια και να σταθεί περήφανη στο βάθρο των επιτυχιών, αποδεικνύοντας ότι από τη φύση της, είναι πλασμένη να δημιουργεί και να δίνει ζωή.
 
Στην Ελληνική Αστυνομία, οι γυναίκες αστυνομικοί χαίρουν ίσης μεταχείρισης με τους άνδρες, μέσα από μία σειρά θεσμικών ρυθμίσεων, τόσο ως προς την κατάταξη, όσο και ως προς την ιεραρχική τους εξέλιξη, η οποία δεν υπόκειται σε περιορισμούς, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει διαρκής μέριμνα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων που άπτονται της γυναικείας φύσης και της μητρότητας.

Σήμερα, η ηγεσία του Σώματος απευθύνεται με σεβασμό προς τη γυναίκα αστυνομικό, η οποία καταφέρνει να ισορροπεί αποτελεσματικά μεταξύ των δύσκολων απαιτήσεων της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής.

Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της ψυχής της, καθώς, ενώ οι υπηρεσιακές απαιτήσεις στερούν συχνά την παρουσία της από την οικογένειά της, εκείνη με επαγγελματισμό, αυταπάρνηση, ενσυναίσθηση και ανθρωπιά, αναλαμβάνει ευθύνες που ξεπερνούν τα πλαίσια της καθημερινής εργασίας και στέκεται άτεγκτος φρουρός, διαφυλάττοντας την ασφάλεια μιας μεγαλύτερης οικογένειας, της ελληνικής κοινωνίας, προστατεύοντας όλους τους πολίτες και ιδίως τις γυναίκες και τους ανηλίκους - θύματα βίας και κακοποίησης, ενισχύοντας έτσι τους δεσμούς εμπιστοσύνης της κοινωνίας με την Ελληνική Αστυνομία.

Στη σημερινή εποχή των πολλαπλών κρίσεων, η γυναίκα αστυνομικός, όπως άλλωστε και κάθε γυναίκα, δίνει σε κάθε έκφανση της ζωής της, ένα σημαντικό μήνυμα συνοχής και ελπίδας, σε μια κοινωνία που αναζητά περισσότερο από ποτέ, την ασφάλεια, την ενότητα και την αλληλεγγύη.
 
Ας αξιοποιήσουμε λοιπόν αυτή τη συμβολική ημέρα για να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στη γυναίκα συνάδελφο, σύντροφο, σύζυγο, μητέρα ή κόρη και να υποσχεθούμε ότι θα είμαστε ενεργοί συνοδοιπόροι στην προσπάθειά της να εμπνεύσει με τη στάση της τις νέες γενιές, προκειμένου αυτές να αντλήσουν δύναμη και αυτοπεποίθηση, για να προάγουν περαιτέρω με τη σειρά τους την ισότητα, τη δικαιοσύνη και την ευημερία αυτού του τόπου.
Read More »
Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Δημητρίου Μάλλιου, για την επέτειο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Δημητρίου Μάλλιου, για την επέτειο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2024 Rating: 5

Προσαύξηση ποσοστού επιδότησης για ολόκληρο το Δήμο Ηγουμενίτσας στις Νέες Δράσεις Ανταγωνιστικότητα ζητά το Επιμελητήριου Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2024
 Προσαύξηση ποσοστού επιδότησης για ολόκληρο το Δήμο Ηγουμενίτσας στις Νέες  Δράσεις  Ανταγωνιστικότητα ζητά το Επιμελητήριου Θεσπρωτίας



Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Στις νέες δράσεις του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027»: «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων» και «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», προβλέπεται ότι το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να αυξηθεί κατά 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη περιοχή ή μικρά νησιά (σύμφωνα με το Παράρτημα Χ της εκάστοτε πρόσκλησης).

Όμως έχουμε γίνει αποδέκτες παραπόνων από υποψήφιους επενδυτές και συμβούλους επιχειρήσεων καθώς δεν είναι ξεκάθαρο, έπειτα και από τις τελευταίες τροποποιήσεις των προσκλήσεων, εάν το σύνολο του Δήμου Ηγουμενίτσας εντάσσεται στις ανωτέρω περιοχές εξασφαλίζοντας στους επενδυτές την αύξηση του ποσοστού της επιχορήγησης κατά 10%.

Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να τίθεται ζήτημα εάν όλες οι περιοχές του Δήμου Ηγουμενίτσας εντάσσονται στις απομακρυσμένες περιοχές καθώς εκ των πραγμάτων ανήκει εκεί ως μέρος του ακριτικού Νομού Θεσπρωτίας.

Παρακαλούμε όπως προβείτε σε σχετική διευκρίνιση επί του ανωτέρω σημείου των προσκλήσεων εντάσσοντας με απόλυτη σαφήνεια, ολόκληρο τον Δήμο Ηγουμενίτσας, χωρίς εξαιρέσεις, στις περιοχές που το ποσοστό της επιδότησης αυξάνεται κατά 10%.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Αλέξανδρος Πάσχος
Read More »
Προσαύξηση ποσοστού επιδότησης για ολόκληρο το Δήμο Ηγουμενίτσας στις Νέες Δράσεις Ανταγωνιστικότητα ζητά το Επιμελητήριου Θεσπρωτίας  Προσαύξηση ποσοστού επιδότησης για ολόκληρο το Δήμο Ηγουμενίτσας στις Νέες  Δράσεις  Ανταγωνιστικότητα ζητά το Επιμελητήριου Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2024 Rating: 5

Συνελήφθη παράτυπος μετανάστης στη Θεσπρωτία, που διωκόταν για υποθέσεις κλοπών

Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2024
Συνελήφθη παράτυπος μετανάστης στη Θεσπρωτία, που διωκόταν για υποθέσεις κλοπών



Συνελήφθη προχθές (6-3-2024) το απόγευμα σε παραμεθόρια περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και ψευδή κατάθεση.

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κατηγορούμενο, ο οποίος στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων και όπως προέκυψε, είχε εισέλθει νωρίτερα παράνομα στη χώρα, ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε απαγόρευση εισόδου.

Από τον περαιτέρω έλεγχο και τη δακτυλοσκοπική του εξέταση από το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος ήταν προσεσημασμένος και με διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας, βάσει των οποίων διωκόταν με:

· ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Ηλείας για κλοπή και

· απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών, με συνολική ποινή κάθειρξης (5) ετών και (2) μηνών και χρηματική ποινή 2.000 ευρώ, ομοίως για το αδίκημα της κλοπής.

Για όλες τις παραπάνω υποθέσεις, ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε κατά περίπτωση στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.
Read More »
Συνελήφθη παράτυπος μετανάστης στη Θεσπρωτία, που διωκόταν για υποθέσεις κλοπών Συνελήφθη παράτυπος μετανάστης στη Θεσπρωτία, που διωκόταν για υποθέσεις κλοπών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2024 Rating: 5

8η Μαρτίου: Γυναίκα της Θεσπρωτίας: αδικημένη οικονομικά, εργασιακά, κοινωνικά-Της Άννας Στεργίου

Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2024
8η Μαρτίου: Γυναίκα της Θεσπρωτίας: αδικημένη οικονομικά, εργασιακά, κοινωνικά-Της Άννας Στεργίου

Η 8η Μαρτίου ως υπόμνηση και τιμή των αγώνων των κλωστοϋφαντριών της Νέας Υόρκης το 1857 για εργασιακά δικαιώματα, αποτελεί μία μέρα που αποδεικνύει πόσα ακόμη πρέπει να κάστρα να ρίξουν οι γυναίκες, για να φτάσουν στην κανονικότητα. Ακόμη και στην Ευρώπη, που οι γυναίκες έχουν κατακτήσει υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις είχε υπολογιστεί πριν την πανδημία ότι θα χρειαστούν 60 χρόνια για να κερδίσουν την πραγματική ισότητα με τους άνδρες.

Μέσα στην πανδημία κι αργότερα η Ελλάδα είδε να συμβαίνουν τρομακτικά πισωγυρίσματα. Σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στη Βουλή τριπλασιάστηκαν οι γυναικοκτονίες από την πανδημία κι έπειτα. Οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη δεν έχουν δημιουργήσει υποστηρικτικό πλαίσιο, που να στέκει πρακτικά απέναντι σε κακοποιημένες γυναίκες, ούτε έχει ψηφίσει θεσμικό πλαίσιο για τις γυναικοκτονίες.

Το κράτος δεν έχει προστατέψει την κακοποιημένη γυναίκα και τα παιδιά της προσφέροντας άμεσα εργασία, στέγη κι οικονομική αρωγή αλλά και κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη για να συνέλθει. Μηδενική μέριμνα και για άντρες - κακοποιητές, που αντιμετωπίζονται μόνο κατασταλτικά και δίχως ψυχολογική στήριξη.

Η Ελλάδα γερνάει και το διχίλιαρο Μητσοτάκη για κάθε νέα γέννα φάνηκε ότι δεν ωφέλησε. Οι γεννήσεις είναι λιγότερες από τους θανάτους. Τα μεγέθη στην υπογεννητικότητα είναι απογοητευτικά. Η μέση ελληνική οικογένεια δυσκολεύεται ν΄ανταποκριθεί ακόμη και στα έξοδα του ενός παιδιού.

 Η ουσιαστική κατάργηση του οκτάωρου με τον νόμο Χατζηδάκη το 2021 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τα προβλήματα στον εργασιακό τομέα.

Το Υπουργείο Οικογένειας, που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσει, αποδείχτηκε μία φούσκα ολκής. Το πρόγραμμα για τις Νταντάδες της Γειτονιάς δεν απέδωσε.

 Ακόμη και πολύτεκνες οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα χάνουν τα επιδόματα. Χιλιάδες γονείς σ΄όλη την Ελλάδα δυσκολεύονται να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές.

Η Γυναίκα ως «Συμπλήρωμα» κι όχι ως «Ισότιμη»

Ουδέποτε υπήρξε σοβαρή μέριμνα για τη γυναίκα από δεξιές κυβερνήσεις, που την έβλεπαν ως «συμπλήρωμα» μόνο του άντρα κι όχι ως αυθύπαρκτη οντότητα. Ακόμη και το γεγονός της μαστογραφίας, που είχε προτείνει η μακαρίτισσα αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και το υλοποίησε το υπουργείο Υγείας επί Αλέξη Τσίπρα προσπάθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να το εκμεταλλευθεί πολιτικά, υποβαθμίζοντας το θεσμικό πλαίσιο, απ΄αυτό που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Το γεγονός ότι οι γυναίκες σε μεγάλο ποσοστό αφήνουν ένα διάστημα την αγορά εργασίας για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους έχει σαφέστατα δυσμενές πρόσημο στη σύνταξή τους. Κι αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις γυναίκες είχαν πάντα κεντροαριστερό κι αριστερό πρόσημο.

 Ο Ανδρέας Παπανδρέου βελτίωσε το οικογενειακό δίκαιο κι άνοιξε τον δρόμο για τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία και σταμάτησε τον αναχρονιστικό και ντροπιαστικό θεσμό της προίκας με τον νόμο 1329/83.

 Ο Αλέξης Τσίπρας κύρωσε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κι έφερε για πρώτη φορά στα ψηφοδέλτια την ποσόστωση γυναικών στο 50 – 50, όπου ήταν εφικτό. Αυτό από μόνο του δημιούργησε καλύτερες συνθήκες για την εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική.

Δυστυχώς, το μισθολογικό, ψηφιακό και οικονομικό χάσμα στην αγορά εργασίας παραμένει.

Η Ελληνίδα που εργάζεται, αγανακτεί καθημερινά για να τα βγάλει πέρα με τις πολλαπλές υποχρεώσεις, προκειμένου ν΄ανταποκριθεί στα καθήκοντα της συζύγου, της μάνας, της εργαζόμενης, της φροντίδας των ηλικιωμένων ατόμων. Η έλλειψη υποδομών της δημιουργεί περισσό άγχος και αγνοεί τις πραγματικές της ανάγκες.

Στη Θεσπρωτία, η ανεργία κι η υποαπασχόληση χτυπούν αλύπητα τη γυναίκα, ειδικά τη χειμερινή περίοδο, που κλείνουν οι εποχιακές δουλειές στον τουρισμό ή όταν δεν υπάρχει μεροκάματο στις αγροτικές εργασίες.

Χειρότερα ακόμη είναι τα νέα για τις μονογονεϊκές οικογένειες της Θεσπρωτίας ή για τις ασθενείς, για τις μαμάδες, που έχουν παιδιά ΑμεΑ και η ανταπόκριση από το κράτος είναι από ελάχιστη έως ανύπαρκτη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ότι λόγω της γενικότερης ανεργίας η Θεσπρωτή μαμά μεγαλώνει παιδιά, που ξέρει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν εσωτερικοί ή εξωτερικοί μετανάστες. Ηλικιωμένες γυναίκες ζουν μόνες σε κάθε χωριό της Θεσπρωτίας, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν καν συστηματική συγκοινωνία.

 Η ελληνική ύπαιθρος επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη έχει αφεθεί στον αυτόματο πιλότο.

 Στη Θεσπρωτία καμία ουσιαστική παρέμβαση για την ανάπτυξη των πόλεων, πέρα από το ξεπούλημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και των λιμενικών υποδομών της περιοχής. Τα τραπεζικά υποκαταστήματα υπολειτουργούν και ταχυδρομικά καταστήματα έκλεισαν.

 Σημείο των καιρών είναι πως στο αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, όπως κι η προκάτοχός του, Νίκη Κεραμέως άφησαν την ακριτική Ηγουμενίτσα εντελώς έξω από τον ακαδημαϊκό χάρτη, ενώ ενίσχυσαν την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα.

Ο θεσπρωτικός λαός οφείλει επιτέλους ν΄αντιληφθεί πόσο μακριά είναι αυτή η κυβέρνηση από τις ανάγκες του και οι γυναίκες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ποιος πραγματικά έχει εγκαταλείψει τις ίδιες και τα όνειρά τους.

Το «’Όχι πια» πρέπει να είναι ηχηρό στην ψήφο για την Ευρωβουλή ώστε να σταματήσει η αναπτυξιακή, πολιτιστική, κοινωνική κι οικονομική κατρακύλα της περιοχής.

*Η Άννα Στεργίου, Msc Κοινωνιολογίας - συγγραφέας ήταν υποψήφια βουλευτής Θεσπρωτίας το 2023 και είναι μέλος της Γραμματείας Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ
Read More »
8η Μαρτίου: Γυναίκα της Θεσπρωτίας: αδικημένη οικονομικά, εργασιακά, κοινωνικά-Της Άννας Στεργίου 8η Μαρτίου: Γυναίκα της Θεσπρωτίας: αδικημένη οικονομικά, εργασιακά, κοινωνικά-Της Άννας Στεργίου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2024 Rating: 5

Ισχυρό αποτύπωμα από τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων στη δωρεά οργάνων

Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2024
Ισχυρό αποτύπωμα από τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων στη δωρεά οργάνων


Σημαντική είναι η συμβολή των δύο νοσοκομείων των Ιωαννίνων στη δωρεά οργάνων. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο περιλαμβάνεται στα επτά πρώτα πανελλαδικά στον αριθμό δοτών ενώ στο Νοσοκομείο συστήνεται ομάδα διαχείρισης δοτών από γιατρούς και νοσηλευτές του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Η δυναμική που καταγράφεται εντείνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων για την προώθηση της ιδέας της δωρεάς και των μεταμοσχεύσεων τους πολίτες ενώ διευρύνει και τις συνεργασίες με τα νοσοκομεία όλης της χώρας και δη του προσωπικού των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και εμπλεκομένων ειδικοτήτων ώστε για κάθε περιστατικό που είναι εν δυνάμει δότης οργάνων να εξαντλείται κάθε μέσο επικοινωνίας και πειθούς προς τους οικείους για την λήψη της σχετικής απόφασης.

Εξάλλου η λειτουργία σε πιλοτική βάση από τον Απρίλιο του 2022 του θεσμού των τοπικών συντονιστών μεταμόσχευσης, με τα Γιάννενα να είναι μια από τις 7 περιοχές πανελλαδικά έχει συμβάλλει σημαντικά και στην αύξηση των δωρεών.

Ενδεικτικό αυτού είναι ότι το ΠΓΝΙ συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 7 πρώτα νοσοκομεία πανελλαδικά που διακρίνονται για την συμβολή των ΜΕΘ στην δωρεά οργάνων με βάσει τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΜ.

Στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα έγινε η πρώτη δωρεά οργάνων για τη χρονιά που διανύουμε ενώ τα προηγούμενα χρόνια έγιναν δωρεές οργάνων από εννέα ασθενείς με διαπιστωμένο εγκεφαλικό θάνατο.

Με στόχο λοιπόν την καλύτερη διαχείριση των περιστατικών που μπορεί να είναι εν δυνάμει δότες συστήνεται στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα μια ομάδα διαχείρισης δοτών αποτελούμενη από δυο γιατρούς της ΜΕΘ , έναν καρδιολόγο, έναν νευρολόγο και έναν νοσηλευτή οι οποίοι σε στενή συνεργασία με την Τοπική Συντονίστρια Μεταμοσχεύσεων του ΕΟΜ θα εντοπίζουν τους εν δυνάμει δότες και θα γίνεται η επαφή με το οικογενειακό περιβάλλον.

Η σύσταση της ομάδας έγινε παρουσία της Επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του ΕΟΜ Γιούλης Μενουδάκου αλλά και της τοπικής Συντονίστριας του ΕΟΜ στα Γιάννενα Κωνσταντίνας Δήμου με τον διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος Σπύρο Δερδεμέζη να εκφράζει την ικανοποίηση του.

Στην σημαντική συνεισφορά των δυο νοσοκομείων των Ιωαννίνων στην δωρεά οργάνων σε πανελλαδικό επίπεδο αναφέρθηκε η κ. Μενουδάκου τονίζοντας ότι αυτό οφείλεται αφενός στο υγειονομικό προσωπικό των ΜΕΘ αλλά και στην ευαισθητοποίηση που υπάρχει στην τοπική κοινωνία αποδίδοντας ένα μέρος αυτής της ευαισθητοποίησης και στις πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει ο αείμνηστος δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ. Πρωτοβουλίες που σύμφωνα με την ίδια θα συνεχιστούν με τον Δήμο δυο πλαίσιο της Εθνικής Πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει ο ΕΟΜ με το Ίδρυμα Ωνάση κα το Υπουργείο Υγείας. Η επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του ΕΟΜ έκανε λόγο για μια ανοδική πορεία που καταγράφεται και μεταφράζεται σε έναν διπλασιασμό των δοτών οργάνων προς μεταμόσχευση μέσα στην τελευταία 4ετία. Ενδεικτικό είναι ότι το 2020 αξιοποιήθηκαν όργανα προς μεταμόσχευση από 40 δότες σε όλη την χώρα αριθμός που το 2023 ανήλθε σε 87 δότες. Και αυτή η συνεχόμενη ανοδική πορεία δημιουργεί την αισιοδοξία ότι ως χώρα από “ουραγοί” ανάμεσα σε άλλες χώρες, μπορούμε και με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που υπήρξαν πριν από ένα χρόνο να αγγίξουμε τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Σε ότι αφορά το πιλοτικό πρόγραμμά των τοπικών συντονιστών μεταμοσχεύσεων σύντομα πρόκειται να επεκταθεί με 20 ακόμη συντονιστές ανά την χώρα και ο ρόλος τους έχει αποδειχθεί καθοριστικός. Μοναδική αρμοδιότητα των τοπικών συντονιστών μεταμοσχεύσεων οι οποίοι και έχουν εκπαιδευτεί για αυτό τον σκοπό είναι η προώθηση των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων μέσω της προσέγγισης των συγγενών, διαδικασία κάθε άλλο παρά εύκολη όπως εξήγησε η τοπική συντονίστρια μεταμοσχεύσεων για τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων Κωνσταντίνα Δήμου.

Αυτό ωστόσο που καταδείχθηκε από τις δηλώσεις της είναι ότι με την σωστή προσέγγιση και ενημέρωση των συγγενών ενός δυνητικού δότη η απόφαση της δωρεάς και εξασφαλίζεται αλλά διαπιστώνεται και μια προσμονή καθώς κατανοούν ότι με αυτή τους την απόφαση δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία, χαρίζουν ζωή σε άλλους ανθρώπους που δίνουν την μάχη όταν τα δικά τους πρόσωπα την έχουν χάσει

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Ισχυρό αποτύπωμα από τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων στη δωρεά οργάνων Ισχυρό αποτύπωμα από τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων στη δωρεά οργάνων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2024 Rating: 5

Πώς καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών - Η ανισότητα σε αριθμούς

Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2024
Πώς καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών - Η ανισότητα σε αριθμούς


Η Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών έρχεται για μια ακόμα φορά ως υπενθύμιση πως ο δρόμος για την ισότητα είναι ακόμη μακρύς. Πώς καθιερώθηκε, όμως, η Παγκόσμια αυτή Ημέρα και γιατί εξακολουθεί να είναι επίκαιρη;

Σαν σήμερα, 8 Μαρτίου του 1857 οι εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, βγήκαν στους δρόμους, ντυμένες στα λευκά, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερους μισθούς. Την εποχή εκείνη οι γυναίκες εργαζόταν τουλάχιστον 16 ώρες ημερησίως, με τους μισθούς τους, δε, να είναι σημαντικά χαμηλότεροι από εκείνους των ανδρών.

Οι Αρχές κατέστειλαν βίαια τη διαδήλωση, βάφοντάς την στο αίμα, ενώ ακολούθησαν οι μαζικές απολύσεις των συμμετεχουσών στην πορεία αυτή.

Οι εξελίξεις, όμως, αυτές ανέδειξαν ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα και αποτέλεσαν την απαρχή της αλλαγής του καθεστώτος εργασίας των γυναικών.

Ωστόσο, χρειάστηκαν αρκετά χρόνια μέχρι η 8η Μάρτη να καθιερωθεί επίσημα ως Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών.

Ιστορικό

Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας υιοθετήθηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Ενώ η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας».

Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί.

Από τα Ηνωμένα Έθνη υιοθετήθηκε το 1975.

Η ανισότητα σε αριθμούς

Περισσότερο από ενάμιση αιώνα αργότερα η Παγκόσμια αυτή Ημέρα, έρχεται κάθε χρόνο να υπενθυμίσει πως η αναγκαιότητα ύπαρξής της εξακολουθεί να υφίσταται.

Και θα συνεχίζει να υπάρχει έως ότου οι γυναίκες να μην χρειάζεται να περπατάνε το βράδυ στο δρόμο με τα κλειδιά ανάμεσα στα δάχτυλά τους, έως ότου να λαμβάνουν ίσες απολαβές με εκείνες των ανδρών, έως ότου να πάψουν να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της ανατροφής των παιδιών.

Η αναγκαιότητα αυτή αναδεικνύεται από μια σειρά στοιχείων που καταγράφουν την ανισότητα σε αριθμούς.

Ενδεικτικό είναι το ποσοστό ανεργίας μεταξύ γυναικών και ανδρών στην Ελλάδα, όπως καταγράφηκε στην έρευνα του εργατικού δυναμικού από την ΕΛΣΤΑΤ την τελευταία πενταετία.

Ειδικότερα, από το 2018 έως και το 2023 η ανεργία στο γυναικείο πληθυσμό είναι σταθερά μεγαλύτερη απ' ό,τι στον ανδρικό.

Σε έρευνα που δημοσίευσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ η ισότητα στην ένταξη στην αγορά εργασίας βρίσκεται στο δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό από το 2006.

Διάγραμμα που αποτυπώνει το χάσμα μεταξύ των φύλων στην αγορά εργασίας 2006-2023World Economic Forum

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που έδωσε στην δημοσιότητα η Κομισιόν το 2021, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 10,4%.

Το μισθολογικό χάσμα στις χώρες της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςEUROPEAN COMMISSION

Και ενώ η ανισότητα στην εργασία καταγράφεται ποικιλοτρόπως από τους δείκτες απασχόλησης των γυναικών και των μισθολογικών τους απολαβών, αντίστοιχη είναι η ανισότητα που καταγράφεται στην «ιδιωτική σφαίρα».

Οι γυναίκες εξακολουθούν να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της φροντίδας των παιδιών, ενώ η απλήρωτη εργασία στο σπίτι αποτελεί κανόνα.


«Αν συνδυάσουμε τον χρόνο που αφιερώνεται στην απλήρωτη εργασία (οικιακές υποχρεώσεις), συνολικά, οι γυναίκες εργάζονται περισσότερο» αναφέρει η Κομισιόν.
Τα στοιχεία

Παρόλο που οι γυναίκες εργάζονται περισσότερο, καθώς συμπληρώνουν περισσότερες ώρες άμισθης εργασίας σε σχέση με τους άντρες, αμείβονται λιγότερο.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2022, σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών (28%) εργάζεται με μερική απασχόληση συγκριτικά με το αντίστοιχο 8% των ανδρών.

Ταυτόχρονα, οι γυναίκες είναι, επίσης, πολύ πιθανότερο να διακόψουν την καριέρα τους, καθώς σε σύγκριση με τους άνδρες ορισμένες από τις επαγγελματικές τους επιλογές σχετίζονται άμεσα από τις ευθύνες φροντίδας και οικογενειακής μέριμνας.

Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους: Το 2018, το ένα τρίτο των εργαζόμενων γυναικών στην ΕΕ διέκοψαν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία για να φροντίσουν τα παιδιά τους, την ώρα που ποσοστό μόλις 1,3% των ανδρών πήρε μια τέτοια απόφαση.

Άδεια μητρότητας και πατρότητας

Στο ίδιο πλαίσιο, οι σχέσεις ανισότητας αποτυπώνονται, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, και στο επίπεδο της φροντίδας των παιδιών.

Η διάρκεια της άδειας μητρότητας ορίζεται στις 17 εβδομάδες για τις εργαζόμενες σε οποιονδήποτε εργοδότη με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Από αυτές, τις οκτώ εβδομάδες πρέπει να πάρει η εργαζόμενη πριν από τον τοκετό και τις υπόλοιπες εννέα μετά.

Από την άλλη, ένας εργαζόμενος πατέρας δικαιούται άδεια πατρότητας μόλις 14 εργάσιμων ημερών.

Τα στοιχεία αυτά είναι συνιστούν μόνο την «κορυφή του παγόβουνου» σχετικά με τις ανισότητες μεταξύ των γυναικών και των ανδρών.

Στις οικονομικές ανισότητες έρχονται να προστεθούν η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική κακοποίηση και οι γυναικοκτονίες. Περιστατικά που σκιαγραφούν με τα πιο μελανά χρώματα τις κοινωνίες μας. Περιστατικά που καταδεικνύουν τους λόγους για τους οποίους η Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών δεν είναι μέρα «γιορτής» για το «ωραίο φύλο», αλλά μέρα μνήμης και επιμονής για όσα ακόμα χρειάζεται να γίνουν έως ότου η ημέρα αυτή δεν χρειάζεται πια να υπάρχει.
Read More »
Πώς καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών - Η ανισότητα σε αριθμούς Πώς καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών - Η ανισότητα σε αριθμούς Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2024 Rating: 5

ΕΛΣΤΑΤ : Στο 11,3 η ανεργία στην Ήπειρο

Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2024
ΕΛΣΤΑΤ : Στο 11,3 η ανεργία στην Ήπειρο


Σε 10,5% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το δ’ τρίμηνο πέρυσι, από 10,8% το γ’ τρίμηνο και έναντι 11,9% το δ’ τρίμηνο του 2022. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 488.667 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση 5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 12,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Από το σύνολο των ανέργων, ποσοστό 50,8% ή περίπου 248.000 άτομα είναι μακροχρόνια άνεργοι (αναζητούν εργασία ένα έτος ή περισσότερο).

Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 12,9% και στους άνδρες σε 8,5%. Ηλικιακά, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στις ομάδες 15- 19 ετών (44,2%) και 20- 24 ετών (26,9%). Ακολουθούν οι ηλικίες 25- 29 ετών (18,2%), 30- 44 ετών (10,6%), 45- 64 ετών (6,8%) και 65 ετών και άνω (6,8%).

Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Δυτική Μακεδονία (19,5%), η Κεντρική Μακεδονία (14%) και η Θεσσαλία (12,3%). Ακολουθούν, οι Ιόνιοι Νήσοι (12,1%), η Ήπειρος (11,3%), το Βόρειο Αιγαίο (11,2%), η Κρήτη (10,5%), η Ανατολική Μακεδονία- Θράκη (9,7%), η Δυτική Ελλάδα (9,7%), η Αττική (9,2%), η Στερεά Ελλάδα (7,7%), η Πελοπόννησος (6,8%) και το Νότιο Αιγαίο (4,2%).

Από τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει ότι οι βασικοί λόγοι που σταμάτησαν οι άνεργοι να εργάζονται είναι είτε διότι η εργασία τους ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε (36,2%) είτε διότι απολύθηκαν (15,9%). Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί στο παρελθόν (νέοι άνεργοι) είναι 23,2%.

Το ποσοστό των ανέργων που αναζητούν εργασία ένα έτος ή περισσότερο (μακροχρόνια άνεργοι) ανέρχεται σε 50,8%. Η πλειονότητα των ανέργων έχει ολοκληρώσει έως δευτεροβάθμια εκπαίδευση (60,7%). Το ποσοστό των ανέργων που δηλώνουν ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ ανέρχεται σε 20,2%, ενώ το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι λαμβάνουν επίδομα ή βοήθημα από τη ΔΥΠΑ ανέρχεται σε 13,7%.

Ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 4.183.128 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση κατά 1,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων εργάζονται ως μισθωτοί (68,6%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (20,4%).

Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 7,5%, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση 6,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία ανέρχεται σε 10,7%, καταγράφοντας μείωση κατά 11,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση κατά 17,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Read More »
ΕΛΣΤΑΤ : Στο 11,3 η ανεργία στην Ήπειρο ΕΛΣΤΑΤ : Στο 11,3 η ανεργία στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2024 Rating: 5

Τέσσερις νέες επενδύσεις για ξενοδοχεία στις τουριστικές, παραθαλάσσιες ,περιοχές της Ηπείρου

Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2024
Τέσσερις νέες επενδύσεις για ξενοδοχεία στις τουριστικές, παραθαλάσσιες ,περιοχές της Ηπείρου


Τέσσερις είναι οι νέες επενδύσεις του περασμένου μήνα για νέα ξενοδοχεία στις τουριστικές περιοχές της Ηπείρου, όπως η Πάργα, τα Σύβοτα και η Ηγουμενίτσα.“Πράσινο φως” δόθηκε στην επένδυση για νέο ξενοδοχείο στα Σύβοτα. Το έργο αφορά στην ανέγερση νέου ξενοδοχείου 3 αστέρων, με δύο ορόφους. Το νέο ξενοδοχείο θα γίνει σε ακίνητο επιφάνειας 882 τ.μ. περίπου, που βρίσκεται στην περιοχή Σύβοτα, στην Ηγουμενίτσα. Για το έργο έχει ήδη εκδοθεί η σχετική οικοδομική άδεια από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Δρομολογείται νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Πάργα. Το έργο αφορά στην ίδρυση νέου ξενοδοχείου 4 αστέρων κλασικού τύπου, δύο ορόφων. Το νέο ξενοδοχείο θα γίνει σε οικόπεδο 2,94 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Χρυσογιαλί Βάλτου, στην Πάργα και έχει ήδη λάβει τη σχετική οικοδομική άδεια από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Πάργας.

Εγκρίθηκε επένδυση για νέο ξενοδοχείο στην Ηγουμενίτσα, αφού έλαβε τη σχετική οικοδομική άδεια από την ΥΔΟΜ του Δήμου Ηγουμενίτσας. Το έργο αφορά στη δημιουργία νέου ξενοδοχείου 3 αστέρων, δύο ορόφων, που θα γίνει σε έκταση 2,53 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Πλαταριά, στην Ηγουμενίτσα.

Προχωρά επένδυση για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Πάργα. Το έργο αφορά στην ίδρυση και λειτουργία νέου ξενοδοχείου 4 αστέρων με δυναμικότητα 18 κλινών. Αναλυτικότερα, πρόκειται για την μετατροπή διωρόφου κτιρίου με υπόγειο & στέγη, με προσθήκη καθ΄ επέκταση αυτού. Το νέο ξενοδοχείο θα γίνει σε ακίνητο επιφάνειας 432 τ.μ. περίπου στην περιοχή Μεσοποτάμου, στην Πάργα. Για το έργο έχει ήδη εκδοθεί η σχετική οικοδομική άδεια από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Πάργας.
Read More »
Τέσσερις νέες επενδύσεις για ξενοδοχεία στις τουριστικές, παραθαλάσσιες ,περιοχές της Ηπείρου Τέσσερις νέες επενδύσεις για ξενοδοχεία στις τουριστικές, παραθαλάσσιες ,περιοχές της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2024 Rating: 5

Μένει χωρίς γαλάζιες σημαίες η Ηγουμενίτσα- Ο Δήμος «ξέχασε» να υποβάλλει φάκελο!!

Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2024
Μένει χωρίς γαλάζιες σημαίες η Ηγουμενίτσα- Ο Δήμος «ξέχασε» να υποβάλλει φάκελο!!


Χωρίς γαλάζιες σημαίες θα μείνουν για το 2024 ακτές και παραλίες του Δήμου Ηγουμενίτσας. Κι όχι επειδή δεν πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις αλλά επειδή ο Δήμος δεν μερίμνησε έγκαιρα να υποβάλλει τον απαιτούμενο φάκελο!!

Αρχικά ήταν η… φούρια των δημοτικών εκλογών και το διάστημα που ακολούθησε ως την ανάληψη της νέας δημοτικής αρχής μάλλον κύλησε διεκπεραιωτικά.

Έτσι ως τα μέσα Δεκεμβρίου που έληγε η προθεσμία από τον Δήμο Ηγουμενίτσας δεν έγινε καμία ενέργεια για την υποβολή του φακέλου.

Το γεγονός ότι δεν υποβλήθηκε φάκελος επιβεβαιώνει ο σημερινός δήμαρχος Παναγιώτης Νταής, ο οποίος έκανε προσπάθεια με την ανάληψη των καθηκόντων του για την υποβολή των αιτήσεων αλλά ήδη ήταν πολύ αργά.

Πέραν αυτού ο Δήμος Ηγουμενίτσας φαίνεται ότι οφείλει και την συνδρομή του προηγούμενου έτους κάτι που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί έστω και εκ των υστέρων.

Το αποτέλεσμα λόγω της ολιγωρίας που υπήρξε είναι πως οι τέσσερις Γαλάζιες Σημαίες στο Δρέπανο, την Μεγάλη Άμμο, το Καραβοστάσι και την Αγία Παρασκευή, φέτος δεν θα κυματίσουν.

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Μένει χωρίς γαλάζιες σημαίες η Ηγουμενίτσα- Ο Δήμος «ξέχασε» να υποβάλλει φάκελο!! Μένει χωρίς γαλάζιες σημαίες η Ηγουμενίτσα- Ο Δήμος «ξέχασε» να υποβάλλει φάκελο!! Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2024 Rating: 5

Σελίδες